Gooi en Eembode Hilversum

14 december 2017

Gooi en Eembode Hilversum 14 december 2017


Spannende maand voor PvdA H'sum

hilversum Haast maken is een must bij de Hilversumse PvdA om begin volgend jaar mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Over een maand moet er een definitieve en compleet nieuwe lijst zijn. Lukt dat niet dan is het einde verhaal, blijkt uit een brief van het landelijk partijbestuur.

Die greep vorige maand in nadat tijdens een ledenvergadering de bom barstte en prominente leden een motie van wantrouwen indienden tegen het bestuur. Ophef was er onder meer over de conceptkandidatenlijst met daarop bovenaan twee 'onbekende' nieuwelingen.
Dig Istha en Fouad Sidali, twee prominente PvdA'ers, spraken sindsdien met alle betrokkenen en hebben gerapporteerd aan het partijbestuur. Die meent nu dat die de regie in handen moet nemen. De kandidaatstellingsprocedure moet opnieuw. Haast maken moet.
Belangstellende leden moeten al voor zondag hun interesse voor een plek op de lijst kenbaar maken. Een kandidaatstellingscommissie met Istha, Sidali en voormalig minister Jet Bussemaker voert volgende week al gesprekken met de kandidaten en stelt een nieuwe conceptkandidatenlijst vast. Deze lijst plus het conceptverkiezingsprogramma worden begin 2018 voorgelegd aan de leden. Voor 14 januari moet de kandidatenlijst zijn ingediend bij het partijbestuur. Lukt dat niet, dan doet de PvdA niet mee met de verkiezingen.

19

Motorrijder (26) slaat coördinator markt Gijsbrecht

hilversum Een 26-jarige Hilversummer was het er vrijdagmiddag kennelijk niet helemaal mee eens dat de Gijsbrecht van Amstelstraat vanwege een kerstmarkt dicht was voor autoverkeer. De man gaf de coördinator van het evenement een vuistslag in zijn gezicht. Hij is uiteindelijk aangehouden.

Hoewel de kerstmarkt pas om 15.00 uur begon, was de Hilversumse winkelstraat de gehele dag dicht voor automobilisten en motorrijders. Verschillende verkeersregelaars waren aanwezig voor de afzetting.
Toen de 26-jarige Hilversummer er op de motor rond 13.30 uur angs wilde, blokkeerde een van de verkeersregelaars hem de weg. Twee verkeersregelaars konden vervolgens net opzij springen toen zij door de motorrijder bijna werden aangereden.

Daarop ontstond een discussie, waar de coördinator bij kwam helpen. De man op de motor wilde tijdens die discussie nog steeds wegrijden, gaf de coördinator een klap in zijn gezicht en reed weg. De verkeersregelaars hadden echter zijn kenteken genoteerd. De politie kon daardoor de man zondag aanhouden. Hij mocht diezelfde dag weer naar huis.

Wiet en illegaal vuurwerk na brand ontdekt

HILVERSUM Bij een brand in een woning aan de Hoge Larenseweg in Hilversum is in de nacht van zondag op maandag een hennepkwekerij en illegaal vuurwerk aangetroffen.

De twee bewoners van het pand - een 54-jarige man en een 53-jarige vrouw - zijn aangehouden. De brand was snel onder controle. De 82 hennepplanten werden in de kruipruimte ontdekt, de 15 kilo vuurwerk in een schuur achter de woning. De politie nam alle planten en apparatuur in beslag.

Ellende en gedoe, maar ook heel veel pret door sneeuwval

Voor de jeugd betekent sneeuw gelukkig geen gedoe, maar vooral veel lol. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Scholen die eerder dichtgingen, treinen en bussen die uitvallen en onbegaanbare wegen. Ook in Hilversum zorgde de sneeuwval voor veel ellende. Maar het was toch vooral wel heel erg leuk. Massaal trokken veel Hilversummers er op uit om een sneeuwpop te maken, sleetje te rijden of sneeuwballen te gooien.

29

Fotografe Estelle

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

'Fotograferen is te leren', aldus Willam Rutten. Daar is Estelle Cruijff, winnares van 'Het Perfecte Plaatje', het bewijs van.

15

'Geld Sypesteyn juist besteed'

Het Schutse-perceel. Foto: Gemeente Wijdemeren

LOOSDRECHT Volgens de gemeente Wijdemeren is de 874.000,29 euro subsidie van de provincie Noord-Holland en de Europese Unie voor het ontwikkelen van het Schutse-perceel, naast kasteel-museum Sypesteyn in Loosdrecht, juist besteed.

Dat meldt de gemeente naar aanleiding van een ingezonden brief van Cor Koster uit Nederhorst den Berg. Hij meende dat het geld foutief besteed zou zijn. Dat is onjuist, aldus de gemeente. Koster is uitgenodigd voor een gesprek met wethouder Sandra van Rijkom.

De besteding van deze subsidie zou door de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zorgvuldig zijn gecontroleerd. Vervolgens heeft de Dienst Landelijk Gebied aangegeven dat zij akkoord gaat met het in erfpacht geven van het Schutse-perceel.
Vorige maand was de aftrap voor de bouw van vijf woningen op het Schutse-perceel. De grond van dit perceel blijft in handen van de gemeente Wijdemeren.

Weerbericht

Wisselvallig met een temperatuur rond 5 graden

Een lagedrukgebied lag zondag en maandag boven West-Frankrijk. De westelijke stroming werd daardoor tijdelijk geblokkeerd. Met een noordoostenwind stroomde koude lucht binnen. Opdringende fronten van het lagedrukgebied zorgden vanuit het zuiden voor veel sneeuw. Het laag trekt verder naar Scandinavië waardoor de stroming westelijk wordt. Met die aanlandige wind wordt het minder koud.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen. Overdag loopt de temperatuur op naar 4 à 5 graden. Er kan een winters getinte bui vallen in de vorm van regen, hagel of natte sneeuw. Af en toe schijnt de zon. Dit weerbeeld geldt in grote lijnen ook voor het weekeinde. In de nacht kan het een graadje vriezen. Overdag wordt het circa 5 graden. Er staat overwegend een matige westenwind.

Trend na het weekeinde

Maandag valt nog een bui, maar met het naderbij komen van een Atlantisch hogedrukgebied nemen de neerslagkansen af. Met een zwakke tot matige zuidwestenwind liggen de maxima rond 6 à 7 graden, in de nacht dicht bij het vriespunt. Het is meest droog met af en toe zon en kans op mist of lage wolken.

Weetje

Er was zondag en maandag sprake van flinke sneeuwval. Ook in december 2012 kwam het rond de 7e die maand korte tijd tot sneeuwval van betekenis. In de koude december van 2009 viel meer sneeuw. Op 20 december 2009 viel 20 cm, dat tot de kerstdagen bleef liggen. Een dik pak sneeuw (20-40 cm) viel in de ijzige december van 2010. Dat bleef vrijwel de gehele maand liggen.

Maak kans op kaarten voor Daredevils in de Vorstin

Optreden van Daredevils. Foto: Podium de Vorstin

HILVERSUM Als een vervroegd kerstcadeau mogen wij van Podium de Vorstin twee keer twee vrijkaarten weggeven voor het concert van Daredevils. Wie wil op zaterdag 23 december een muzikaal avondje weg?

"Deze zaterdag geldt een code rood in Podium de Vorstin, want dan knalt de Hilversumse mash-uppartyband Daredevils namelijk door de geluidsbarrière met een muzikale blikseminslag van astronomische proporties", aldus de aankondiging.

Als vaste lezer weet u hoe 't werkt. Ga naar onze Facebookpagina (Gooi en Eembode/HilversumsNieuws) en laat een reactie achter om in aanmerking te komen voor de vrijkaarten.

Hilversummer aangehouden na grote vuurwerkvangst

hilversum Een 37-jarige Hilversummer is afgelopen week opgepakt voor (deels illegaal) vuurwerkbezit. Het zou gaan om 136 kilogram vuurwerk.

De politie vermoedde al dat de man een vuurwerkhandelaar is en trof bij een controle deze week inderdaad vuurwerk in een loods, woning en voertuig. Het ging om een te grote hoeveelheid consumentenvuurwerk en om illegaal vuurwerk. Het vuurwerk is in beslag genomen en de man is aangehouden.

De politie benadrukt hard op te zullen treden tegen gebruikers van illegaal vuurwerk. "Omdat dit vuurwerk levensgevaarlijk is tijdens transport en opslag en bij het gebruik ervan overlast en forse schade veroorzaakt", is de verklaring. Kijk voor meer informatie op www.politie.nl/themas/vuurwerk.html.

Koud Winter Wonder Werf op Werf 35 trekt minder bezoekers dan vorig jaar

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum De tweede editie van de Winter Wonder Werf op Werf 35 was gezellig en sfeervol, maar tegelijk ook zo vreselijk koud: pakweg 1700 bezoekers - ruim 300 minder dan vorig jaar - waren volgens de organisatie zaterdag naar het terrein aan de Mussenstraat gekomen. Veel van hen zochten echter gauw weer de warmte op. Wie langer bleef, kon genieten bij een aparte bar waar -naast glühwein - ook glühbier te krijgen was of deelnemen aan één van de meerdere workshops.

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Leraren basisonderwijs staken opnieuw, maar hoe nu verder?

Verdeeldheid over actie voor hoger salaris en minder werkdruk

Ook in Hilversum waren de basisscholen dinsdag dicht. Leraren protesteerden tegen de in hun ogen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

In de Lorentzschool gingen verschillende leerkrachten met elkaar in gesprek, staand links directeur Jeroen Jansen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum 'Hoe nu verder?' Die vraag staat bovenaan op het grote papierwerk in het speciaal ingerichte lerarencafé binnen de Lorentzschool dinsdagmorgen. "Leraren hebben de laatste jaren steeds meer op hun bordje gekregen", vertelt directeur Jeroen Jansen van de basisschool in Oost. Hij begrijpt de staking, al is het maar de vraag wat daarvan het resultaat is.

'Nu klassen met 31 kinderen, van wie er vijf of zes zorgleerling zijn'

De staking is een actie van 'PO in actie'. Doel is 1,4 miljard euro extra voor hogere salarissen en een verlaging van de werkdruk. Bovendien vinden de leraren het oneerlijk dat hun collega's in het voortgezet onderwijs meer verdienen.
Een grote landelijke manifestatie in Den Haag, zoals bij de vorige staking in oktober, is er nu niet. Ook komen de leerkrachten van verschillende Hilversumse basisscholen nu niet bijeen. De vorige keer was er een grote bijeenkomst in Mout. Opvallend is ook dat een best groot aantal juffen van de Lorentzschool gewoon aan het werk is. Zij staan weliswaar niet voor de klas, maar verrichten wel allerlei andere klusjes die toch moeten worden afgerond. Eén van hen is Serena Gorter, juf van groep 6. De staking heeft in haar ogen helemaal geen zin. De werkdruk is weliswaar alleen maar toegenomen en er zijn veel belangrijke thema's, zoals de Kinderboekenweek, waar Gorter niet of nauwelijks aan toekomt, maar een staking lost volgens haar niets op.
Wie wel staakt is Susanne Arkema, juf van groep 3 en daarnaast ook trainer Mindfulness voor kinderen. Tijdens de staking geeft zij daarom aan haar collega's een workshop. "Je krijgt er een kalmere en daarmee meer creatieve geest door", zegt zij. "En bij een hoge werkdruk is het heel lastig om je geest rustig te krijgen. Mensen hebben even een moment voor zichzelf. Al vind ik niet dat (minister, red.) Arie Slob ons maar op mindfulness moet sturen. Dat is nou niet de oplossing."
Wat dan wél de oplossing is? Ook Arkema weet het antwoord niet. Wel moet volgens haar de werkdruk omlaag. "We hebben nu klassen met 31 kinderen, van wie er vijf of zes zorgleerling zijn. En dan zijn de niveaus onderling ook heel verschillend: van vmbo tot aan gymnasium. Dat heb je in het voortgezet onderwijs niet."
De staking van nu kan op minder sympathie van de ouders rekenen dan de vorige keer, blijkt uit onderzoek. Toch heeft Jansen geen boze ouders voor de deur gehad, zegt hij. "Er is inderdaad een investering van 700 miljoen gemeld, maar vlak daarna kwam er alweer een bezuiniging van 61 miljoen. Dat is de slechtste boodschap die je kunt geven. Dan voel je je niet serieus genomen."

Haagse steun voor actiecomité A27

HILVERSUM Ze gingen voor steun naar Den Haag en die lijkt gevonden. Dinsdag 19 december stemt de Tweede Kamer over de motie die tegemoetkomt aan de wensen van de bewoners van de West-Indische buurt.

SP, GroenLinks en PvdA hebben gezamenlijk een motie ingediend waarin zij de regering oproepen om samen met de provincie Noord-Holland, de gemeente Hilversum en de omwonenden in gesprek te gaan om een goede oplossing te vinden voor de geluidsoverlast. Voor komende zomer moeten zij de resultaten laten zien aan de Kamer.

Maandag toog een delegatie van Actiecomité Geluidsscherm Hilversum A27 - afslag 33 naar Den Haag. Gesteund door de aanwezigheid van wethouders Nicolien van Vroonhoven-Kok en Floris Voorink overhandigden zij hun petitie (415 onlinehandtekeningen) en een aantal dikke rapporten aan de commissie Infrastructuur van de Kamer. Diezelfde avond kwamen de drie oppositiepartijen met de motie.

Buurtbewoners zijn al tijden bezig om een geluidswal langs de A27 te krijgen. Sinds de kap van veel bomen naast de snelweg, die momenteel verbreed wordt, ervaren de Hilversummers veel (geluids)overlast. Met de verbreding van de A27 hebben zij geen moeite, maar zij willen wel gecompenseerd worden. Dat blijft tot nu toe steeds uit. Na eerdere pogingen gedaan te hebben bij Rijkswaterstaat, Noord-Holland en de gemeente richt de buurt zich nu op Den Haag in de hoop dat er nu wel geld vrij wordt gemaakt voor een geluidsscherm.

Verdachte Hilversummer bazelt over trouw aan God en vaderland

Bedreigingen aan ambtenaren 'gewoon een gebbetje'

HILVERSUM "Goedemorgen, zonder zorgen." Al saluerend komt een 54-jarige Hilversummer de Almeerse rechtszaal binnen, op de voet gevolgd door zijn broer. "Mijn chauffeur", aldus de man. Bij het zien van het portret van koning Willem-Alexander houdt de man stil en maakt een buiging. "Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van uw dochter Amalia", en gaat zitten.

De politierechter kijkt geamuseerd en wil iets zeggen. De Hilversummer neemt opnieuw het woord en begint te foeteren op politie, justitie en media. "Iedereen vertelt leugens over mij. Ze maken er een mediaspektakel van."
De man is geen onbekende van de Hilversumse politie. Regelmatig overtreedt hij de wet of zorgt hij voor overlast. Dit keer moet hij voor de politierechter verschijnen, omdat hij in augustus van dit jaar twee medewerkers van de gemeente Hilversum heeft bedreigd. Daarnaast liep hij het gemeentehuis van Hilversum binnen, terwijl hem dat verboden was.
"Wat een onzin", zegt de duidelijk nerveuze man. Als de officier van justitie hem wil vragen of hij de ambtenaren bedreigde, stopt de Hilversummer zijn vingers in zijn oren. Hij krijgt een por van zijn advocaat, nadat deze door de politierechter gevraagd is zijn cliënt te vermanen.
De politierechter herhaalt wat de officier zei: "Bedreigde u de ambtenaren door tegen ze te zeggen 'ik maak je dood' en 'je gaat aan stukken'?" De verdachte gaat verzitten en grijpt opnieuw naar de kuit van zijn advocaat. Ja, dat zei hij, maar daar bedoelde hij niets mee. "Gewoon een gebbetje."
Een verder gesprek met de Hilversummer is niet mogelijk, want hij begint te bazelen over zijn verleden als marinier en over zijn gezworen trouw aan God en vaderland. Zijn advocaat neemt het woord en vertelt dat het vervelende en opstandige gedrag van de man te wijten is aan een psychische stoornis.
De politierechter veroordeelt de man tot twee weken celstraf voorwaardelijk. De Hilversummer kijkt vragend naar zijn advocaat. Was dat het? Als zijn advocaat aangeeft dat hij de zaal moet verlaten, schuift hij zijn stoel resoluut naar achteren, salueert en marcheert de rechtszaal uit.

Nominatie voor directeur de Vorstin

HILVERSUM Loes Wagenmaker, interim-directeur van Podium de Vorstin, is in de race voor een IJzeren Podiumdier. In de uitverkiezing van De Vereniging Nederlands Poppodia en -Festivals (VNPF) maakt zij kans op de titel van 'Beste directeur van 2017'.

In 2016 volgde Wagenmaker Leon Zwaans op als interim-directeur van het Hilversumse poppodium. Zij kwam naar Podium de Vorstin, dat zware financiële tijden kende, vanwege haar eerdere ervaringen in de wereld van de popmuziek. Eerder werkte zij al als interim-directeur bij EKKO, De Kelder (nu Fluor) en podium Victorie.

Inmiddels draait het Hilversumse poppodium zwarte cijfers. Tijdens de laatste raadsvergadering zei de overgrote meerderheid van de politieke partijen ja tegen het 'Eindvoorstel Podium de Vorstin'. Dat betekent onder meer dat zij 623.000 euro ontvangt om financieel gezond te blijven en dat zij een inhoudelijk andere koers kan gaan varen.

Sinds 1997 reikt de VNPF de IJzeren Podiumdieren uit. In de categorie 'Beste directeur' zijn naast Wagenmaker ook Frans Vreeke (TivoliVredenburg), Frens Frijns (013) en Majel Blonden (Paard) genomineerd. Op zaterdag 20 januari wordt in Groningen de winnaar bekendgemaakt.

Irene Verdoorn

(58), woont sinds 1988 in Hilversum, is kunstenares en vindt dat Hilversum moet accepteren dat het een brinkdorpje is.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik schilder engelen. Digitaal, op de computer, met gebruikmaking van deeltjes van mijn fotografie."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Duidelijkheid. We moeten accepteren dat we in de kern nog steeds het brinkdorpje zijn. Maar we kregen een spoorlijn en werden een stad. En toen ook nog eens de mediastad! Dat bruisende mediagebeuren is een stadje op zichzelf, daar vind je niets van terug in het centrum. Mediamensen eten en winkelen in Amsterdam."

Heb je last van een winterdip?
"Dagelijks naar buiten is mijn winterrecept om me energiek te blijven voelen."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik een creatieve wedstrijd uitschrijven met een uitnodiging om de muziekcarrousel op de Brink een vrolijk middelpunt te laten worden."

Wat zijn je hobby's?
"Gitaarspelen, zingen en fotograferen."

Hilversum in 5 woorden:
"Onduidelijk stadje tussen heerlijke natuur."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik ook heel stoer ben en gek op goeie auto's."

In welk café drink jij een drankje?
"Een chai latte bij Presto in de Herenstraat."

Heimelijk genoegen?
"Zo'n felgekleurde, knapperige macaron met een smeltende binnenkant. Een citroen, een pistache."

Mooiste plek in Hilversum?
"De heide."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Een nachtwandeling door net gevallen sneeuw op een van de landgoederen."

En je voornemens voor 2018?
"Vaker luieren en lanterfanten."

Tweede plek Dekker Joke Smitprijs

HILVERSUM Anne Fleur Dekker heeft de Joke Smit Aanmoedingsprijs 2017 aan de Oranje Leeuwinnen moeten laten. De Hilversumse eindigde als tweede in deze regeringsprijs voor emancipatie.

De voetbalsters kregen online meer stemmen dan Dekker en hebben met het binnenhalen van deze prijs 1.000 euro gekregen. Het Nederlands vrouwenteam werd afgelopen zomer in eigen land Europees kampioen. De Hilversumse was genomineerd voor deze emancipatieprijs vanwege haar inzet voor de positie van vrouwen en onderdrukte groepen in de samenleving.

"Ik vond het een eer om überhaupt genomineerd te zijn", aldus een trotse Dekker. "Het voelt als een erkenning van mijn werk van het afgelopen jaar en het is een flinke steun in de rug om door te gaan."

Maar liefst 1345 brieven tijdens actie Amnesty

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum Leerlingen van het A. Roland Holst College hebben maandag weer vele brieven geschreven tijdens de schrijfmarathon van Amnesty International. Het enorme aantal van vorig jaar, 1616, werd echter niet gehaald. De teller stopte bij 1345. Dat kwam ook doordat de school leerlingen eerder naar huis stuurde vanwege de sneeuw en er dus minder tijd was om te schrijven.

Brandweer redt ree uit water in Kortenhoef

Het geredde dier. Foto: Bastiaan Miché

kortenhoef De brandweer heeft dinsdag aan de Kortenhoefsedijk een ree uit het water gered.

Het dier was rond 11.30 uur in het water beland bij ijsclub Ons Genoegen en kon de gladde kant niet meer opkomen. Met speciale pakken bood de brandweer de helpende hand.
Het slachtoffer kon zich vervolgens in de brandweerwagen opwarmen. De boswachter en de dierenambulance namen het beestje mee, zodat deze elders weer op kracht kon komen.

Werken aan verdere integratie na gelukkige wittebroodsweken

Bibliotheek en Volksuniversiteit vieren hun fusie

De bibliotheek en de Volksuniversiteit zijn samengegaan. Het is een gelukkig én een logisch huwelijk, want nu kunnen zij de Hilversummers beter bedienen.

Els Brons (rechts), directeur van de bibliotheek, geeft uitleg over het nieuwe logo. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek ontbrak vrijdag eigenlijk alleen een mierzoet liefdesliedje. De verloving en de wittebroodsweken zijn de bieb en de Volksuniversiteit Hilversum (VU) heel goed bevallen. Nu de roze fusiewolk bijna wegdrijft, is het vooral zaak elkaar nog beter te leren kennen, zodat er voor Hilversum één groot educatie-instituut ontstaat.

"Wij zijn er voor de bevolking", duidde Els Brons, directeur Bibliotheek Hilversum, vrijdag tijdens het feestje in het gebouw aan de 's-Gravelandseweg. Nu de bieb en de VU samen zijn, is er meer mogelijk op het gebied van educatie. Dat is wat de twee instanties met elkaar verbindt. Terwijl de VU zich meer richt op de ontwikkeling en het onderwijzen van volwassenen komt de bibliotheek ook in aanraking met de jeugd. Scholieren komen er over de vloer en de bibliotheekmedewerkers komen ook naar de scholen toe. Gezamenlijk bedienen ze het hele veld. "Wat is er mooier dan deze twee samen te brengen?", was de retorische vraag van Brons.

In de afgelopen maanden is de fusie door het bestuur van de VU en de bibliotheek en de raad van toezicht van de bieb in de steigers gezet. Omdat de neuzen vanaf het begin dezelfde kant op stonden, er geen sprake was van een gedwongen situatie en beide partijen belang en nut inzagen van de krachtenbundeling is het een soepel verlopen proces geweest. "Het is flitsend gegaan omdat er altijd het besef is geweest dat we iets voor elkaar kunnen betekenen", aldus Gerard DuBois namens de VU. Garmt Kolhorn, voorzitter van de raad van toezicht van Bibliotheek Hilversum, bevestigde deze lezing.

DuBois wees er ook nog op dat de VU sinds de fusie met de bieb weer thuis is. In 1933 zag de organisatie het levenslicht in Hilversum. "Feitelijk zijn we terug op het oude nest. En wat mij betreft is dat een opstap naar meer."

Namens de gemeente nam ambtenaar Anne Visser het woord - de afspraak van wethouder Wimar Jaeger liep uit. Zij maakte duidelijk dat het bundelen van de krachten van de culturele organisaties een meerwaarde heeft voor Hilversum en omgeving. "Dit is een fantastisch voorbeeld van hoe je twee organisaties kunt versterken. Een beter aanbod is een goede ontwikkeling voor onze stad én de regio", stak Anne Visser de loftrompet.

Formeel is de fusie sinds woensdag 18 oktober een feit. Naast de genomen aanloop om dit samengaan te bewerkstelligen, is de tijd om nu door te pakken aangekomen. Verdere integratie is wat nu op één staat op het prioriteitenlijstje van alle sprekers. Dat moet leiden dat beide partijen meer kunnen gaan doen, zoals meer cursussen kunnen aanbieden. Wellicht kan dat in de toekomst op één plek. Nu zijn de lessen nog verspreid over heel Hilversum. Als de bibliotheek daadwerkelijk verhuist naar de Kerkbrink, dat een mediacultuurplein moet worden, kunnen de workshops en cursussen op één centrale plek worden gehouden. Vooralsnog is dat geen lovesong maar toekomstmuziek.

15 / 32

Marit danst de sterren van de hemel in sfeervolle Kerst Muziekgala 2017

Fit by Rox-talent schittert in feestelijk televisieprogramma van AVROTROS

Sommige kinderen hebben 'm, de X-factor. Marit is zo'n meisje. Zaterdag 23 december. Dan steelt ze de show bij Het Kerst Muziekgala.

Roxanne Cools (rechts) is apetrots op haar leerlinge Marit Jenster die vandaag mag optreden voor koningin Máxima. Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM Tja. Wat zal ze zeggen tegen koningin Máxima? Marit Jenster weet het nog niet. Het elfjarige talent danst vandaag voor de charmante vrouw van koning Willem-Alexander. Uit meer dan vierhonderd auditanten is ze, samen met veertien anderen, gekozen om op te treden tijdens Het Kerst Muziekgala 2017 in Ahoy Rotterdam.

Vanaf haar zesde jaar volgt Marit lessen bij Fit by Rox. Hoewel klein van stuk valt ze direct op. "Ik had vrij snel in de gaten dat er veel potentie in dit meisje zit," vertelt Roxanne. Haar coachen is naar eigen zeggen 'een feestje'.
Ze haast zich nuance aan te brengen: er zijn uiteraard veel meer kinderen met talent, maar groot worden heeft te maken met verschillende factoren. "Ook al is een kind goed, dan nog zal het keihard moeten trainen. Ik heb een talentengroep samengesteld met daarin dansers die het in zich hebben om heel goed te worden. Maar dat betekent keihard trainen. Vijf uur per week. Ouders moeten achter hun kind staan. Ze moeten bereid zijn hun talentje mee te laten doen aan wedstrijden en audities. Het te brengen en te halen. Daarin heeft niet iedereen zin." De ouders van Marit steunen hun dochter. Zij waren al trots, maar zijn nu apetrots dat ze is geselecteerd voor het gala in Rotterdam.

Facebook

'O ja, ik dans ook tijdens het optreden van de rapper Ronnie Flex'

Het was stomtoevallig dat Roxanne las dat er audities werden gehouden voor het televisieprogramma dat 23 december om 20.30 uur wordt uitgezonden bij de AVROTROS. "Ik werd op Facebook getagd door een kennis. Ik dacht meteen aan Marit. Als er een het zou kunnen, dan was zij het." Op het bericht werd door velen gereageerd. Het weerhield Roxanne er niet van om Marit voor te stellen auditie te doen. Voordat ze het meisje blij zou maken met een dode mus, nam ze contact op met haar ouders. Als zij akkoord gingen, zou ze het Marit vragen.
"Ik koos voor haar omdat ze, ondanks dat ze nog jong is, een professionele instelling heeft. Ze moet onder een flinke druk kunnen presteren. Ik weet dat zij eenmaal gezien niet wordt vergeten."

Groen licht

Ook al is een kind goed, dan nog zal het keihard moeten trainen

Haar ouders gaven groen licht en een paar weken terug vertrok Marit met haar moeder en Roxanne naar de audities in Amsterdam. Ze was zenuwachtig, maar had er vooral veel zin in. Kunnen zenuwen andere kinderen lamslaan, Marit krijgt er een tomeloze energie van die niet onopgemerkt blijft. Tijdens de auditie krijgen de talenten een dans voorgeschoteld die ze zich binnen no time eigen moeten maken. Marit rolde soepel door de rondes heen. "Moet je je voorstellen, staan er zo'n tweehonderd kinderen te dansen in een studio. De spiegels en ramen besloegen helemaal", lacht Roxanne. Haar pupil spoorde ze aan vooraan te gaan staan. "En dat doet ze dan ook. Dan staat ze daar met de juiste attitude waarmee ze iedereen mee omverblaast."

Toen de audities klaar waren, ging het trio naar huis. Of de Hilversumse was uitverkoren, wisten ze nog niet. Het verlossende woord volgde via een mailtje. "Ik hoorde mijn moeder gillen en rende naar haar toe. Toen vertelde ze dat ik mee mocht dansen. Ik was zo blij."

Ronnie Flex

Gisterenavond is de leerlinge van de Jan van Rijckenborghschool naar Rotterdam afgereisd en heeft samen met haar moeder in een hotel geslapen. Ze moet echt nog even nadenken wat ze tegen koningin Máxima gaat zeggen. "Het lijkt me zo leuk haar te zien. Maar hoe spreek je haar aan? Met majesteit?" Door de aanwezigheid van het koninklijk bezoek vergeet ze bijna dat ze straks gewoon naast presentatoren Romy Monteiro en Buddy Vedder staat. "En o ja, ik dans ook als rapper Ronnie Flex zingt." Ze meldt het. Achteloos. Alsof ze dat al talloze keren heeft gedaan. Dat is de attitude waarover Roxanne het steeds heeft.

Crisis bij PvdA Hilversum 'ordinaire machtsstrijd'

Jan Rensen.

hilversum "Het lijkt wel een PvdA-vergadering", grapte PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager afgelopen week tijdens de gemeenteraadsvergadering toen hij in zijn ogen ietwat ruw werd onderbroken. Haselager, al bijna 24 jaar raadslid, probeerde met deze zwarte humor het leed bij de sociaaldemocraten enigszins te bagatelliseren. Het leed dat eigenlijk al ruim vier jaar gaande is.

De PvdA verloor vier jaar geleden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen drie van de zes zetels. Toen gingen er al verhalen dat het hommeles was binnen de partij - een aantal was het niet eens met de positie op de kandidatenlijst - en die geluiden worden nu bevestigd. Oud-raadslid Jacques van Rooijen haalt hard uit naar de leden die zich onlangs kritisch uitlieten richting bestuur.
De Hilversummer - niet aanwezig bij de recent tumultueus verlopen en uiteindelijk geschorste ledenvergadering - meent dat er sprake is van een ordinaire machtsstrijd. Niet het bestuur, maar juist de oud-wethouders als Jansen Rensen en Jesse Flink en 'al decennia lang zittende fractieleden als Haselager en ook Saami Akrouh' moeten volgens Van Rooijen de hand in eigen boezem steken. "Oudgedienden die het maar moeilijk vinden plaats te maken voor een nieuwe lichting. Politieke plucheplakkers die een jarenlange verdeel-en-heerscultuur hebben bedreven."
Van Rooijen staat dus volledig achter het bestuur dat de onbekende Joop Lahaise en Jacqueline Kalk de eerste twee plaatsen gaf op de inmiddels geschrapte conceptkandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Bovendien is het door diezelfde leden zo bekritiseerde verkiezingsprogramma door onder meer Rensen en Akrouh én ook Van Rooijen zelf geschreven. "Nu het bestuur heeft gekozen voor een radicale verandering dreigen de klokkenluiders hun positie en daarmee hun machtsgreep op de afdeling te verliezen", aldus Van Rooijen vlak voordat het landelijke partijbestuur berichtte dat er een nieuwe kieslijst komt. "Het zou voor de PvdA Hilversum heilzaam zijn om het roer volledig om te gooien en met een hele nieuwe fractie van start te gaan, zodat er ruimte ontstaat voor de ontwikkeling van een meer open cultuur, gebaseerd op een inhoudelijke dialoog."

Jacques van Rooijen. Foto's: Bastiaan Miché

Rensen zelf geeft toe dat hij zelf medeverantwoordelijk is voor het verkiezingsprogramma, maar vervolgens heeft het bestuur volgens hem een geheel nieuw programma geschreven. "Niet de leden, maar juist het energieloze bestuur, op penningmeester Inge Zielhorst na, is verantwoordelijk voor de verziekte sfeer waar vier jaar lang niets aan is gedaan", beweert de oud-wethouder. Bovendien heeft Rensen geen enkel persoonlijk belang, hij is immers niet beschikbaar als raadslid. "Dat was ook de reden dat ik de motie van wantrouwen tegen het bestuur heb ingediend. Mijn enige belang is dat de partij goed functioneert."

Veel muziek en sfeer Top 2000 in Hilversum

Er is dit jaar opnieuw een badeendjesrace. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hilversum is de laatste drie dagen van dit jaar volledig in de ban van de Top 2000. Tijdens het zogenaamde 'Live 2000' zijn er op verschillende plekken liveoptredens en spelen bands, artiesten en troubadours muziek uit de Top 2000.

Het programma van 'Live 2000' bestaat uit liveoptredens in cafés, in een feesttent op het Marktplein, in poppodium de Vorstin en buiten op straat. Foodhall MOUT zet een feesttent op het Marktplein, waar op zaterdag koren zingen die ook optreden in het overdekte winkelcentrum Hilvertshof.

Zowel op de Gijsbrecht als in het centrum spelen troubadours van Muziekids muziek uit de Top 2000 en is er een fietsende dj. Ondernemers spelen in op het evenement met onder meer speciale menu's, muziekfilms en quizzen en spellen. Verder klinkt uit de muziekboxen in het centrum en op de Gijsbrecht de muziek uit de 'lijst der lijsten'.
Zoals gewoonlijk is van de laatste week van het jaar het Top 2000 Café in Beeld en Geluid. Uit heel Nederland komen jaarlijks zo'n 25.000 bezoekers naar het Media Park toegestroomd om de sfeer van het Top 2000 Café te ervaren.
Tijdens het laatste weekend worden er flyers uitgedeeld en zijn er taxi's met Live 2000, die voor 5 euro publiek naar het centrum vervoerd en vice versa naar het Top 2000 Café. Ook rijden er busjes voor grote gezelschappen.
Ook is er net als vorig jaar de Badeendjesrace. Dit keer vindt deze unieke actie voor het goede doel plaats voor Dille & Kamille op zaterdag 30 december vanaf 11.00 uur. Vanaf 11 december kan iedereen weer voor 5 euro een badeendje adopteren voor het goede doel en zijn er prijzen te winnen. Elk eendje heeft een nummer dat correspondeert met een muzieknummer uit de Top 2000.
De opbrengst van de Badeendjesrace tijdens Live 2000 gaat naar Muziekids. Deze Hilversumse stichting maakt kinderen in ziekenhuizen blij met muziek, zodat ze hun pijn, verdriet en gemis van thuis even kunnen vergeten.
Ook is er ook een muziekbingo in de Gooische Brink van Muziekids, waar bij elk nummer de begintune van het Top 2000-liedje met hetzelfde nummer gespeeld wordt.

Dames 't Gooi oefenen tegen Malta

HILVERSUM "Wanneer speel je als club tegen een nationaal team?", is de vraag die Olga Lundgren stelt. Het antwoord geeft ze ook, want de dames van sc 't Gooi spelen begin januari twee keer tegen Malta.

Op vrijdag 5 en zondag 7 januari spelen de zwart-gelen een oefenpotje tegen het nationale team; de huidige nummer 91 op de Fifa-ranglijst. Deze wedstrijden vinden plaats op het eiland in de Middellandse Zee, waar de selectie vertoeft van woensdag 3 tot en met woensdag 10 januari.

Vrijdag 15 december zamelt de selectie geld in om deze winterstopreis te kunnen maken. De selectie verzorgt vanaf 18.30 uur een kerstdiner in de kantine van de club op Sportpark Berestein. Belangstellenden betalen 19,95 euro. Daarvoor krijgen zij een welkomstdrankje, een amuse en een driegangendiner. Reserveren kan bij Maaike Hofman via 06-21172112.

Ieder jaar maken de zwart-gele vrouwen in de winterstop een oefentrip en spelen dan tegen gerenommeerde teams. Zo waren FC Barcelona, Liverpool en Tottenham Hotspur in het verleden al eens de tegenstanders. Begin 2017 wisten de Hilversumse dames zelfs te winnen van Bolton Wanderers.

GAD-primeur aan de Van Ghentlaan

HILVERSUM De GAD heeft een mobiel scheidingsstation ontwikkeld. De regionale instelling gunt de primeur aan Hilversum. Op dinsdag en donderdag kunnen Hilversummers op de Van Ghentlaan (vlak bij de oversteek met de Loosdrechtseweg) bijna al hun afval kwijt dat niet in de grijze bak hoort.

Het mobiele scheidingsstation werkt op zonne-energie en dit is de plek waar inwoners hun kleine grof huishoudelijke grondstoffen naartoe kunnen brengen. Op deze manier wil de GAD het inleveren van afval gemakkelijker maken, want dit station moet de inwoners een ritje naar een van de vier scheidingsstations in de regio schelen. Het station bevat een piepschuimversnipperaar, een kartonpers en bakken voor meer dan tien grondstoffen, waaronder hout, vlakglas en batterijen. Afval wegbrengen kan op dinsdag en donderdag tussen 8.30 en 15.30 uur. Een GAD-medewerker is altijd aanwezig.

Curling Cup Mediapark met sfeer van kerstmarkt

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Kou en nattigheid deerden de tientallen deelnemers aan de Curling Cup Mediapark afgelopen donderdag totaal niet. Het voelde als een kerstmarkt op het Joop van den Endeplein. De kerstliedjes werden volop meegezongen. Stamppotten werden gegeten met een winters drankje erbij en ondertussen waren de bedrijventeams, 36 hadden zich ingeschreven, druk bezig om de derde editie van dit evenement te winnen. Onderling was de competitie groot. De wisseltrofee ging uiteindelijk mee met het team van Facility House - de Gladjakkers. Zilver en brons waren voor NPO - De Oortjes en MBO College Hilversum - Studio 6 Prinsjes.

'Al die lichtjes in de kerstboom branden ver voor 24 december'

Kerstactie van Make-A-Wish op Mediapark van start gegaan

Op de arm van de wethouder verrichtte de 5-jarige Ismael de openingshandeling. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De doelstelling is dat alle 7.000 lampjes in de reuzekerstboom op het Mediapark op zondag 24 december branden. Wimar Jaeger zou Wimar Jaeger niet zijn als hij daar veel ambitieuzer tegenaan zou kijken. "Alle lichtjes in deze boom van Make-A-Wish Nederland branden ver voor die datum", zei hij afgelopen donderdag op het Joop van den Endeplein.

Als een volleerde master of ceremony (MC) probeerde de wethouder het publiek vlak voor de Curling Cup Mediapark warm te maken voor de kerstactie van Make-A-Wish. "Jullie staan nu allemaal te filmen met je mobieltje. Zet dat uit en ga naar je sms. Dan stuur je een bericht naar 4333 en tik je je wens in. Geef dit door aan heel Hilversum", was zijn boodschap.

Ieder lampje in de boom staat voor een kind dat Make-A-Wish Nederland sinds de oprichting in 1989 heeft geholpen met het vervullen van hun allermooiste wens. De organisatie, die zich twee maanden geleden gevestigd heeft op het Mediapark, zet zich in voor kinderen van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. De 7.000 staan voor het aantal vervulde wensen in de afgelopen 28 jaar. Een volledig brandende boom is een ode aan al die kinderen die de organisatie heeft mogen helpen. Tegelijkertijd is dit een fundraiser voor de organisatie, die geheel subsidieloos door het leven gaat.
Met de 5-jarige Ismael op zijn arm verrichtte de wethouder de opening van de kerstactie. Met een ferme druk op de rode knop bleven alleen de al verkochte lampjes branden. Dat waren er donderdag bijna 700. Wat Jaeger betreft zorgen de Hilversummers er ruim voor de deadline voor dat de overige 90 procent verkocht is. Hij hoopt dat het dorp nieuwkomer Make-A-Wish Nederland daarmee een warm welkom biedt en omarmt.
Ismael is het gezicht van de kerstactie, omdat zijn wens de 7.000ste is van de organisatie. Sinds 2015 is de kleine Arubaan samen met zijn moeder in Nederland. Hij moest behandeld worden in het Emma ziekenhuis voor leukemie. Voor Ismael heeft kerst iets magisch en daarom wilde hij de Kerstman ontmoeten. Onder één voorwaarde: dat zijn hele familie met zijn vader en zus mee ging. Directeur Hanneke Verburg liet weten dat die wens is uitgekomen.

'Ismael kon gewoon weer even kind zijn. Hij heeft van alles genoten'

De familie was donderdag aanwezig bij de aftrap van de kerstactie. Ze waren net een dag terug uit het koude Finland om het evenement in Hilversum bij te kunnen wonen. Zichtbaar moe verrichtte Ismael de openingshandeling. "Ismael was heel blij. Hij kon gewoon weer even kind zijn en echt even van alles genieten", aldus zijn zus over de trip. En er is nog meer goed nieuws. Binnenkort gaan Ismael en zijn moeder terug naar Aruba. Hij is klaar met de behandelingen.

SP: 'Onbehoorlijk bestuur rond koopzondagen'

Ondernemers en bewoners raadplegen over gevolgen opeenvolgende koopzondagen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Onfatsoenlijk vindt de SP het dat de gemeente geen rekening houdt met de ondernemers en de centrumbewoners als vanaf het begin van volgend jaar direct alle beschikbare koopzondagen worden opgenomen. "Dat heeft gevolgen voor de omgeving. Dat moet je netjes uit kunnen leggen", aldus fractievoorzitter Bianca Verweij.

Voorstel is om betaald parkeren af te schaffen op koopzondag

Technisch gezien verandert het koopzondagenbeleid niet. In plaats van alle twintig beschikbare koopzondagen uit te smeren over het hele jaar worden deze meteen aan het begin van 2018 opgenomen. Aan het verzoek van de Stichting Centrum Hilversum heeft het college van burgemeester en wethouders gehoor gegeven. Na 6 mei zou er dan geen extra winkeldag meer kunnen zijn in Hilversum. Het totaal vrijgeven van de koopzondagen zal een van de eerste besluiten zijn van de nieuwe gemeenteraad. Eerder heeft wethouder Wimar Jaeger al laten weten dat er in 2018 een nieuw voorstel komt waarin de Winkeltijdenverordening wordt aangepast. Die komt kort na de verkiezingen.
Verweij vindt dit een slinkse truc en daarnaast wel degelijk een andere koers die gevolgen heeft voor ondernemers, (centrum)bewoners en hun bezoek. Dat is iedere week betaald parkeren, inclusief extra handhavingsuren. Dat gaat nog meer parkeerdruk opleveren in de wijken rond de parkeerschillen en ook extra druk op de kleine ondernemers, die vaker open moeten. "Iedere Hilversummer weet dat de laatste zondag van de maand koopzondag is, plus nog een paar extra. Het besluit dat nu door het college is genomen valt binnen die verordening, maar in de geest van de verordening is dit heel raar. Het is onbehoorlijk bestuur", reageert de SP-fractievoorzitter.

Volgens Verweij hadden omwonenden, ondernemers en belanghebbenden geraadpleegd moeten worden, omdat de gevolgen ingrijpend zijn. Haar voorstel is dan ook om het betaald parkeren af te schaffen. Daarmee maak je het centrum aantrekkelijk en scheelt het extra uren voor de boa's. Hilversum houdt nu toch al over aan de parkeergelden, stelt de politica.
Tijdens de laatste raadsvergadering schoot wethouder Floris Voorink dit idee af. Hij herinnerde de raad eraan dat er niet voor niets betaald parkeren is ingevoerd op koopzondagen. Dat is juist gebeurd om het parkeren in schilgebieden aan de rand van het centrum waar de extra parkeerdruk komt, niet onevenredig daar willen neer te leggen. Dat is op nadrukkelijk verzoek van de bewoners gebeurd.

Slotensloper moskeeën voor rechter

De moskee aan de Minckelersstraat. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum De deze week opgepakte Hilversummer die eind november de elektronische sloten van een moskee in Hilversum en Huizen vernielde, verschijnt binnenkort voor de rechter. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Wanneer precies is onduidelijk.

In de nacht van vrijdag 24 november op zaterdag 25 werd het toegangssysteem van zowel de moskee al-Amal aan de Minckelersstraat in Hilversum als de moskee An-Nasr aan de Gooierserf in Huizen vernield. De sloten golden als maatregel op advies van gemeente en politie om - makkelijk gezegd - te voorkomen dat onbekenden zomaar naar binnen konden. Tijdens het gebed gaan de moskeeën op slot. Alleen mensen met een zogenaamde 'druppel' - te koop voor 15 euro - komen erin. De moskeeën deden een dag na de vernielingen aangifte.

De politie pakte vorige week donderdag een 32-jarige Hilversummer in Laren op. Op Facebook schrijft een opiniemaker, ook bekend als 'De Marokkaan', dat hij het aivdslotsysteem heeft vernield uit protest. Hij is het namelijk niet eens met het slotenbeleid van beide moskeeën, die hij daarom beschrijft als 'half gesloten clubhuizen'. Iedere moslim moet in zijn ogen gewoon welkom worden geheten.
Onbekend is dus nog wanneer de zaak voor de rechter komt. Een en ander wordt nog onderzocht, vertelt een woordvoerster van het OM. De Hilversummer moet komende dinsdag al voor de rechter verschijnen, maar dat is weer een ander verhaal. Hij staat dan terecht voor opruiing. De zaak stond al gepland voor 1 augustus dit jaar, maar werd toen aangehouden. De Hilversummer wraakte toen de rechter.

Fietslampjes GroenLinks en ChristenUnie

hilversum GroenLinks en de ChristenUnie in Hilversum delen zaterdag voor het derde achtereenvolgende jaar fietslampjes uit aan Hilversummers die met de fiets naar het centrum zijn gekomen. Zij doen dit om hen te bedanken dat zij de auto laten staan en de fiets pakken naar de stad.

Dit initiatief is twee jaar geleden gestart om aandacht te vragen voor de problemen met het fietsparkeren in het centrum. Het heeft inmiddels tot resultaat gehad dat er op veel plekken in het centrum meer fietsparkeergelegenheden bij zijn gekomen, melden beide partijen in een persbericht. Maar dit is nog niet voldoende, is de gedachte. "Er zou wat ons betreft veel meer ingezet moeten worden op grootschalige indoorfietsparkeergelegenheden."
De fietslampen worden zaterdag vanaf 13.00 uur uitgedeeld vanuit het campagnepand van GroenLinks aan de Leeuwenstraat 51.

Politiek knipt plan Stationsgebied op

Verkeerskundige onderdelen gaan nader onder de loep

De schaar is gezet in het plan voor het stationsgebied. Daardoor kan Hilversum verder met de goede ideeën en is er tijd om de knelpunten nader te onderzoeken.

Door het aannemen van het amendement kan het nieuwe Stationsplein verder vorm krijgen. Foto: gemeente Hilversum

HILVERSUM Weer helemaal terug naar de tekentafel met het stedenbouwkundige ontwerp voor het stationsgebied ziet de gemeenteraad niet zitten. Dat is onnodig, omdat zo goed als alle partijen het met elkaar eens zijn. Dat betekent dat de plannen zijn opgeknipt. Nader onderzoek naar de verkeerskundige oplossingen volgt, terwijl het creëren van een fraaie entree van de mediastad verder in de steigers gezet kan worden.

Vooraf was duidelijk dat er iets moest gebeuren. Niemand is tegen een rigoureuze opknapbeurt van het Stationsplein. Alle fracties zien de noodzaak van deze facelift in. Hilversum moet af van dat grote kille plein dat nu een grote parkeerplaats is voor fietsen. Dat moet veranderen in een fraaie, groene en duidelijke entree van het station naar het centrum.

"Het grote probleem is dat we tegen een aantal verkeerskundige oplossingen aan zijn gelopen. Daar hikken we tegenaan", was de inleiding van GroenLinks-voorman Jan Kastje tijdens de raadsvergadering van vorige week. Zo zijn er grote twijfels en zorgen over een tunnel onder de Schapenkamp. Veel fracties willen toch weten of er niet iets mogelijk is op maaiveld. Dan is er ook nog de kwestie van het tweerichtingsverkeer op de Koninginneweg en moet echt gekeken worden naar de kleine spoorbomen.

In de zomer neemt de raad een besluit over de uitwerkingen

Dat heeft geleid tot het inzicht dat niet het hele plan, waarin de uitgangspunten worden vastgelegd, incompleet is, maar een onderdeel. Nu is het ingrijpende plan, dat tientallen miljoenen euro's gaat kosten, in tweeën geknipt. Hilversum kan in de komende maanden verder vormgeven aan een aantrekkelijk plein met media en bebouwing voorzien van woon-, werk-, winkel- en recreatieve functies. In de tussentijd worden de verkeerskundige kwesties nader onderzocht. Karin Walters, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, is van mening dat Hilversum hiermee de dingen in de verkeerde volgorde aanvliegt. "Je moet eerst de verkeerspuzzel oplossen en dan pas maak je stedenbouwkundige plannen", gaf ze de raad mee.

"Onder een dergelijke majeure beslissing moet je een stabiele politieke basis leggen", was de uitleg van Kastje om de zaken te scheiden. 'Zijn' GroenLinks kon op voorhand al rekenen op een ruime meerderheid van de raad. Alleen Hart voor Hilversum en de SP hebben tegen dit breedgedragen amendement gestemd, dat het raadsbesluit 'Stedenbouwkundig plan Stationsgebied' nu vervangt.

Over een maand of zes moeten de verkeerskundige knelpunten helder in kaart zijn gebracht voor de politieke partijen. Dan moet bijvoorbeeld op detail het tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp zijn uitgewerkt. Dat geldt ook voor de verdiepte ligging op de Schapenkamp en het voorstel wat daar kan op maaiveld. Glashelder moeten dan ook de varianten zijn voor het tweerichtingsverkeer op de Koninginneweg en moet er in de uitwerking een inhoudelijke samenhang zijn met de maatregelen voor de kleine spoorbomen.

In de zomer van 2018 neemt de raad een besluit welke van de twee uitwerkingen opgenomen wordt in het bestemmingsplan. Dit geeft Hilversum ook tijd om meer investeerders voor het plan te vinden. Die ontbreken nu nog.

In beroep tegen sloopbesluit

Wachten op sloop of toch niet? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Erfgoedvereniging Bond Heemschut laat 't er niet bij zitten. Zij tekent bezwaar aan tegen het besluit van het gemeentebestuur én de raad om het voormalige GAK-gebouw te slopen.

Volgens Heemschut is dit besluit puur politiek en onnodig. Daarom tekent de erfgoedclub bezwaar aan. Dat het beeldbepalende pand al in het eerste kwartaal van volgend jaar moet verdwijnen, doet de wenkbrauwen al helemaal fronsen. "Het duurt nog maanden, zo niet jaren voordat er een begin kan worden gemaakt met de herinrichting van het stationsgebied. En dan komt er grotendeels bebouwing terug", is de redenatie.

De creatie van architect Onno Greiner hoeft helemaal niet plat. Hilversum had makkelijk kunnen kiezen voor renovatie of herbestemming. Wat er mogelijk is, hebben HKU-studenten, die op verzoek van Heemschut een plan hebben gemaakt, laten zien. Zij zijn vorige week woensdag ook langsgeweest bij wethouder Wimar Jaeger. Dat was een dag nadat het college het sloopbesluit had geaccordeerd.

"De wethouder heeft nooit serieus naar herbestemming willen kijken", is de conclusie van de erfgoedvereniging. Hun indruk is dat het pand geslachtofferd moet worden. Daarom is het GAK-gebouw door wethouder Floris Voorink bewust neergezet als 'lelijkste gebouw van Hilversum'. Volgens de bestuurders staat het gebouw op een cruciale plek in de plannen voor de herontwikkeling van het Stationsplein.

Vorige week heeft de gemeenteraad het budget beschikbaar gesteld om de kosten van de voorbereiding en de uitvoering van de sloopwerkzaamheden te dekken. Het gaat om een geldsom van 761.500 euro.

Thousand Hills klaar voor kerstavond

Actieve gemeenschap verwacht bomvolle bijeenkomsten in Hilversum en Huizen

Sebastiaan van Wessem (links) en Koen Prinzen: 'De achtergrond van mensen is niet relevant.'  Foto: Bastiaan Miché

hilversum Klein begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste kerken in 't Gooi met locaties in Hilversum en Huizen: Thousand Hills. De diensten in de Zuiderkerk en Huizermaat worden wekelijks goed bezocht. Lead pastor Sebastiaan van Wessem en locatievoorganger Huizen Koen Prinzen verwachten tijdens kerstavond dan ook een topdrukte.

In de Hilversumse Zuiderkerk zijn op 24 december drie diensten: om 16.00, 19.00 en 21.00 uur. De tweede dienst is Engelstalig. De overige twee zijn in het Nederlands. Dat laatste geldt ook voor de bijeenkomst om 20.00 uur in de Huizermaat in Huizen. "Normaal trekken we in Hilversum zo'n 650 tot 700 bezoekers over twee diensten. We verwachten nu ongeveer 1000 tot 1200 bezoekers", vertelt Prinzen. In Huizen - waar de levendige gemeenschap iets korter is gevestigd dan in Hilversum - worden 150 belangstellenden verwacht.

Twee dagen eerder, vrijdag 22 december, is er om 19.00 uur een zogenaamde 'Christmas Journey' voor kinderen op de Gijsbrecht van Amstelstraat. Dit rondje waarin het kerstverhaal wordt verteld, begint en eindigt bij de kerk. "Dit doen we ieder jaar", vertelt Van Wessem. "Doel is het kerstfeest te richten op kinderen. Het is een mooie manier om met het kerstverhaal kennis te maken."
Thousand Hills zag in 2006 het levenslicht in Hilversum en pakweg 2,5 jaar terug ook in Huizen. Vooral in 2011 en 2014 was er een flinke groei van het aantal bezoekers en Van Wessem verwacht het komend jaar opnieuw veel groei. De aanpak van de gemeenschap is eigentijds en op een manier dat iedereen zich welkom voelt, ook de mensen die niet wekelijks naar de kerk gaan of met een andere achtergrond. De kerkzaal is zo ingericht dat die doet denken aan een goed uitgeruste theaterzaal. Zo verklaart Van Wessem het succes: "Het is bij ons ontspannen. Met humor. De kerstdiensten gelden als hoogtepunt van het jaar."

In turkooise baljurk met K3 op de roze loper

Het was vrijdag dringen om op de foto te gaan met Hanne, Klaasje en Marthe in Vue Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hanne, Klaasje en Marthe gingen vrijdag uitgebreid op de foto met hun jonge fans in de Vue bioscoop. De meiden van K3 waren in Hilversum voor de voorpremière van hun nieuwe film 'Love Cruise'.

Overal liepen jonge meisjes rond in turkooise K3-baljurken. En wie deze nog niet aanhad, kleedde zich snel om voor de roze loper, waar even later de fotoshoot plaatsvond. Oma's, moeders en vaders stonden met de mobiele telefoon in de aanslag. Een enkeling had een camera vast om het nageslacht met de meiden van K3 vast te leggen in een vlog. Het bleek om een aantal influencers te gaan. In de lobby van Vue was het druk. Vol verwachting stond de menigte te wachten. Als ware sterren verschenen de meiden van K3 'fashionably late'. De aangekondigde komst om 15.30 uur bleek een slecht ingeschatte richttijd, maar op het moment dat de zangeressen binnen waren, gingen ze meteen aan het werk. De jonge meiden kwamen graag naar voren en poseerden met K3 op de roze loper. De aanwezige fotografen klikten hun geheugenkaartjes vol voordat iedereen naar de bioscoopzaal vertrok.

Paar dagen pret in een witte wereld

De slee kon sinds afgelopen februari weer eens uit de schuur gehaald worden. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat de sneeuw er dinsdag nog lag, kwam de basisscholieren niet slecht uit. Terwijl de leraren staakten, vermaakte de jeugd zich kostelijk in de winterse omstandigheden. Dat was vanaf zondag al het geval toen de wereld er plotsklaps wit uitzag.

Dat leidde tot veel sneeuwpret voor wie niet de weg op moest. Moonboots, laarzen en ski-outfits werden uit de kast getrokken en uit de schuur kwamen sleeën. Een enkeling bond de lange latten onder of zelfs een snowboard, zoals zondag het geval was in de Oude Haven. Dit bleek een prima locatie, net zoals de berg van Anna's Hoeve, om lekker te glijden. Jong en oud had een toptijd en maakten gretig gebruik van de gelegenheid, want het kan wel weer even duren voordat er sneeuwballen en -poppen gemaakt kunnen worden in Hilversum.
Foto's: Bastiaan Miché

De Oude Haven is een goede plek om lekker te glijden.
Jong en oud vermaakte zich prima.
Ook het snowboard kwam eraan te pas.
De sneeuwpret was minder voor het verkeer.
In treinvorm van de heuvel.
Met de winterse groeten uit Hilversum.