Gooi en Eembode Hilversum

8 maart 2018

Gooi en Eembode Hilversum 8 maart 2018


'Werk maken van fietskelder in V&D'

hilversum "Je moet het ijzer smeden wanneer het heet is. En dat is nu", merkt Floris Voorink op. De VVD-lijsttrekker en huidig wethouder zegt dat Hilversum nu werk moet maken van een inpandige fietsenstalling in het oude V&D-gebouw aan de Kerkstraat, gezien de huidige ontwikkelingen

Al bijna twee jaar staat het grote pand aan de Kerkstraat 47-51 leeg. Warenhuis V&D sloot de deuren definitief op 23 april 2016. De kelder is volgens Voorink uitermate geschikt om een grote parkeerkelder voor de fiets te realiseren. Daar pleit de VVD dan ook voor. Dat is te lezen in de Verkeersvisie 'Hilversum gastvrij en bereikbaar' van de liberalen.

Een inpandige stalling is een grote wens van de gemeente. Daarmee verdwijnt het blik uit het straatbeeld en kunnen de fietsen keurig overdekt gestald worden, naast de extra 400 stallingen die het afgelopen jaar al in het centrum gerealiseerd zijn. Nog altijd is van een grote fietsenzee op de Groest en bij de Gooische Brink sprake. De lijsttrekker meldt dat er nieuw leven komt in het pand. Diverse partijen hebben al een contract getekend of gaan dat binnenkort doen. Meer dan dat wil Voorink niet loslaten. Nu er beweging komt, is dit wel het moment om aan te haken. "Voor bedrijven moet het fijn zijn dat hun potentiële klanten al binnen zijn, omdat zij daar hun fiets kunnen parkeren."

11

Corporaties: 'Politiek maakt geen keuzes'

hilversum Het realiseren van meer sociale woningbouw stokt omdat de politiek geen keuzes maakt. Dat stellen de drie Hilversumse woningcorporaties in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Het Gooi en Omstreken, Dudok Wonen en de Alliantie geven aan dat zij voldoende capaciteit hebben om te investeren. Echter, medewerking van de gemeente ontbreekt. Tevens zeggen zij dat er genoeg locaties zijn in Hilversum waar sociale woningbouw kan komen, zoals het circusterrein, het Philips-complex en diverse locaties in de spoorzone en Noord. Gebrek aan politiek draagvlak is het grote knelpunt en daardoor droogt de actieve planvoorraad nu op. In de prestatieafspraken is overeengekomen te werken met een actieve planvoorraad van 1.600 woningen. Dat zijn er nu maar 1.000.

2

Primeur Hilversum met beroepshavo

hilversum Villa Heideheuvel op het Media Park is de thuishaven van de eerste beroepshavo in Nederland. In het nieuwe schooljaar verwacht MBO College Hilversum dat 50 tot 75 studenten aan de slag gaan met de tweejarige opleiding.

Hilversum heeft met deze nieuwe en meer praktijkgerichte opleiding een Nederlandse primeur te pakken. Het onderwijsinstituut werkt samen met diverse bedrijven, waaronder NEP, United en Tergooi, zodat studenten straks makkelijker kunnen doorstromen in de media-, ict-, ontwerp- en creatieve sector. Ook de gemeente draagt een steentje bij. "De beroepshavo sluit aan op een behoefte van de jeugd, maar ook op de actuele vraag van het bedrijfsleven in de regio", legt wethouder Wimar Jaeger uit.

9

Aftrap gezonde campagne met bekende danser bij Da Costaschool

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Feest op de Da Costaschool dinsdagmorgen. Daar verrichtte JOGG-ambassadeur Juvat Westendorp (Jongeren op gezond gewicht) de aftrap van 'De Week voor de gezonde jeugd'. De bekende danser kwam naar de Hilversumse basisschool voor de kick-off van de DrinkWater-campagne. Die moet jongeren stimuleren om meer water te drinken.

Golfkarretjes

Bewoners van Kerkelanden hebben een plan gemaakt om ouderen in de wijk mobieler te maken.

15

'Houden ons aan afspraken'

Bianca Verweij is hartstikke boos. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

In hun brief stellen de corporaties dat zij zich houden aan de afspraken wat betreft verkoop en liberalisatie van sociale woningen. Onlangs werd duidelijk dat de kernvoorraad wel degelijk terugloopt.
Dat het gemeentebestuur nu strengere afspraken wil maken, snappen ze niet. Dat het aantal sociale huurwoningen achterblijft, ligt niet zozeer aan hen. "Dat komt omdat er geen keuze wordt gemaakt om voldoende sociaal te bouwen op de daarvoor geschikte locaties", melden de corporaties. In overleg zijn zij bereid een deel van de in het verleden verkochte woningen bij mutatie terug te kopen en weer te verhuren.

SP-fractievoorzitter Bianca Verweij is hartstikke boos, met name op het college. Dat had in haar ogen beter moeten opletten. Er zijn klip-en-klaar afspraken gemaakt en daar moeten de corporaties zich dan ook aan houden. Maar dan moet het college wel meewerken, aldus de socialist. De politiek heeft namelijk bepaald dat als er een sociale woning verdwijnt er één terug moet komen. Gisteravond - tijdens de laatste raadsvergadering - stelde de partij vragen aan het college, onder meer hoe zij denkt de verkoop van sociale woningen te stoppen.

Weerbericht

Onbestendig, vooral in het weekeinde zacht

Na de ijzige kou voelde het deze week soms voorjaarsachtig. Een opvullend lagedrukgebied brengt onbestendig weer. In het weekend komt een nieuw sturend lagedrukgebied ten zuiden van de Britse eilanden aan. Met een zuidelijke stroming stroomt dan zeer zachte lucht binnen. Het lagedrukgebied trekt richting het Noordzeegebied, waardoor de regenkansen groot zijn.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag is er kans op lichte vorst. Overdag blijft het vrijwel overal droog met een mix van wolken en zonneschijn. Het wordt circa 9 graden. Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met periodiek regen. De temperatuur gaat de lift in en bereikt een waarde van 13 à 14 graden. De nachten zijn vorstvrij. Ook zondag is het vergelijkbaar zacht met vrij veel bewolking en soms regen. Af en toe schijnt de zon. De zuidenwind is matig van kracht.

Trend na het weekeinde

Ook na het weekeinde blijft de stroming overwegend zuidwestelijk. Het is vrij zacht met een maximum rond 10 graden. Het is wisselvallig met elke dag kans op wat regen, maar er zijn ook perioden met zon. Later in de week wordt het iets kouder met ook kans op nachtvorst.

Weetje

Februari 2018 was koud en uitzonderlijk zonnig met 159 zonuren tegen 85 uren normaal: een lichte overschrijding van het vorige record van februari 2003 met toen 157 uren zon. Het was tevens de koudste februari sinds 1996. De gemiddelde temperatuur was 0.7 graden tegen 3.3 graden normaal. Bovendien was februari droog met 23 mm neerslag tegen 55 mm normaal.

Drie cheques voor goede initiatieven in Hilversum

hilversum Rotary Club Hilversum is op zoek naar drie initiatieven in Hilversum die in aanmerking willen komen voor extra financiële ondersteuning. Er zijn één cheque van 1500 en twee van 100 euro beschikbaar.

De initiatieven moeten gericht zijn op de lokale gemeenschap, maar mogen geen commercieel doel nastreven en volledig ten gunste komen van de bevolking, jong of oud, aldus woordvoerder Pieter Hoogenraad. "De projecten die worden ondersteund moeten afgebakend zijn en de steun van Rotary Hilversum moet ook echt iets toevoegen en het verschil kunnen maken."

Indienen van het verzoek met een goede onderbouwing kan tot uiterlijk 31 maart 2018 door een mail te sturen naar secretaris@rotaryhilversum.nl. Een jury van Rotary Club Hilversum selecteert vervolgens de drie winnaars die in april hun idee en initiatief aan alle leden kunnen toelichten.

Trots op lerares van topviolisten

Coosje Wijzenbeek. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "Coosje is nationaal en internationaal een begrip en is uitgegroeid tot een vioolpedagoog van internationale allure. Zij is een inwoner op wie Hilversum trots mag zijn. Bij haar unieke en bijzondere kwaliteiten past een eerbetoon in de vorm van de gemeentelijke legpenning in goud."

Dat zei burgemeester Pieter Broertjes zondag 4 maart - de verjaardag van de gemeente - in een goedgevulde Burgerzaal binnen het Hilversumse raadhuis. Traditiegetrouw eert de gemeente deze dag een bijzondere Hilversummer, die wordt ingeschreven in het Gulden Boek. Dit jaar was de viering extra bijzonder, omdat Broertjes ook de gulden legpenning zou uitreiken aan ereburger in spe vioollerares Coosje Wijzenbeek. Dit is de hoogste onderscheiding die de gemeente kent.

Jacoba Helena (Coosje) Wijzenbeek (18 april 1948) is een geboren en getogen Hilversumse. Als vioollerares - ze gaf al les vanaf haar dertiende - heeft zij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van muzikaal talent. Zo is zij onder meer oprichtster en de inspirerende kracht achter Fancy Fiddlers, een ensemble waarin haar jonge leerlingen intensief podiumvaardigheden opdoen in binnen- en buitenland.
Enkele van haar leerlingen behoren tot de hedendaagse topviolisten, onder wie Janine Jansen, Rosanne Philippens, Francien Schatborn, Noa Wildschut en Nadia Wijzenbeek.

Verder was Wijzenbeek regelmatig jurylid bij nationale concoursen; nu van het Herman Krebbers Concours voor amateurviolisten en het Nederlandse Vioolconcours. Bij al deze concoursen gaat het om jonge violisten. In 2007 ontving zij voor haar verdiensten een bijzondere prijs van het Anton Kersjes Fonds.

Cliënten Amerpoort weer toeterend door 't Gooi

Archieffoto: Bob Awick

hilversum Een stoet vrachtwagens die luid toeterend een tocht maakt door 't Gooi met aan boord mensen met een verstandelijke beperking. Deze jaarlijkse traditie voor cliënten van Amerpoort, de Truckersrun ofwel Gooise Karavaan, is komende zaterdag.

Zeventig trucks rijden onder begeleiding van motoragenten door 't Gooi met een cliënt en zijn of haar begeleider op de bijrijdersstoel. In Huizen eten de cliënten, hun begeleiders en de truckers een pannenkoek bij Coronel Karting. Terug op het terrein van Nieuwenoord in Baarn is er een feest met livemuziek.
De stoet vrachtwagens rijdt om 10.45 uur vanaf Nieuwenoord tussen Hilversum en Baarn. Wie komt kijken?

Van duidelijk en grafisch strak tot 'allergrootste kermis'

Verkiezingsposters bekeken door grafisch ontwerper

De gemeenteraadsverkiezingen komen steeds dichterbij. En dat is te zien. In heel Hilversum hangen posters van de deelnemende partijen.

De posters zijn onder andere te bewonderen op de Diependaalselaan. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "Als ik dit zie beginnen mijn handen te jeuken", zegt grafisch ontwerper Vincent van der Geest van het Hilversumse Findesign. Op verzoek van deze krant bekeek hij de posters (van de tien deelnemende partijen) die op verschillende plekken in Hilversum zijn te bewonderen. "Het is een mooie verzameling", begint hij positief.

'Vier boodschappen op poster HvH zeggen
alle vier hetzelfde'

Een belangrijke tip is om niet te veel informatie op de poster te plaatsen. Immers, wie op de weg een bord passeert, heeft weinig tijd deze te lezen, vertelt Van der Geest. Hij noemt de poster van GroenLinks (linksonder) heel duidelijk en grafisch strak. "Maar veel meer krijg je niet mee. Het zegt vrij weinig. Voor D66 (linksboven) geldt hetzelfde verhaal, al is de poster van GroenLinks net iets strakker. En bij D66 staat nog dat je erop moet stemmen. Dat zegt ook niet veel."
Dan de SP (rechtsboven). Hij is duidelijk en valt wel op. Maar grafisch is hij niet zo lekker, vindt de Hilversummer. Vooral de letters zijn volgens hem 'een beetje rammelend'. Met de poster van de ChristenUnie (middenonder) is niet veel mis, zegt Van der Geest. "Maar ik krijg er een beetje een jaren-50-gevoel bij, vooral in die foto. Het is wat oubollig."
Door naar de PvdA (links). Die is aardig vormgegeven en de foto is niet slecht, maar - zegt Van der Geest - het is niet echt een verkiezingsposter, eerder een advertentie in een krant. Over het CDA (rechts) is Van der Geest kort. "Het is grafisch een rommeltje. En de kleur van het CDA is toch groen en niet blauw? Of gaan ze meer die kant op?"
Er staat veel te veel op, vindt Van der Geest over de VVD-poster (boven). "Dat werkt niet op een poster." Hetzelfde geldt voor Hart voor Hilversum (boven). "De allergrootste kermis, veel te ingewikkeld ook. Er staan vier boodschappen op, maar ze zeggen alle vier hetzelfde. Die van Leefbaar (rechtsonder) is beter. De foto is niet goed, maar straalt vertrouwen uit. Over de poster van Hilversum1 (onder) is het kortst nagedacht. "Iemand heeft het eerste wat hij bedacht erop gezet en dat is kennelijk goedgekeurd."

Posteractie Hilversum1 leidt tot ophef

HILVERSUM Het is jammer dat andere partijen geen creatieve mensen hebben die zo'n actie kunnen verzinnen", is de reactie van John Tammer, lijsttrekker van Hilversum1. De oproep van de lokale partij om een poster op A3-formaat voor het raam te hangen waarmee deelnemers kans maken op een gratis helikoptervlucht of ballonvaart voor twee personen, heeft tot veel ophef geleid.

"Ik vind die stampij leuk", lacht Tammer. De beweringen op social media dat deze posteractie niet mag en kan, nadat deze krant eerder deze week online een bericht over de actie publiceerde, wijst hij resoluut van de hand. Vooraf is dubbel gecheckt of de posteractie is toegestaan. Het antwoord daarop is ja. "We ronselen geen kiezers. We vragen aan mensen een poster op te hangen. Belastingtechnisch mag het ook, want het bedrag van de prijs is daar te klein voor", is zijn respons. De griffier bevestigt dat Hilversum1 niets doet dat niet mag.
Met deze opmerkelijke actie probeert Hilversum1 in beeld te komen. De partij, die momenteel één zetel heeft, heeft weinig middelen en mensen tot haar beschikking. Door verschillende omstandigheden trekt Tammer de kar helemaal alleen in de campagnetijd. Maandag 19 maart maakt de partij vlak voor het lijsttrekkersdebat in Gooiland bekend welke Hilversummer de prijs gewonnen heeft. Voorwaarden zijn dat de poster tot en met 21 maart voor het raam moet hangen. Deze moet goed zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en deelnemers moeten een foto opsturen naar Hilversum1. Een poster is aan te vragen via bestuur@hilversum-1.nl.

Verbreden Vreelandseweg tast de natuur te veel aan en is te duur

De Vreelandseweg bij Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Tegenstanders van een verbreding van de Vreelandseweg langs onder meer Hilversum, Kortenhoef en Nederhorst den Berg hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken. "Hoewel een verbrede N201 bijdraagt aan de robuustheid van het wegennet en mogelijk kansen biedt voor de Diependaalselaan, weegt dit niet op tegen de aantasting van natuur en landschap en bijbehorende kosten."

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Hilversum aan de gemeenteraad. De provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en de regio's Amersfoort en Gooi en Vechtstreek zitten al langere tijd bij elkaar aan tafel om te praten over de verkeersdrukte in deze regio en de problemen die daardoor in de toekomst - met name op de A1 - zullen ontstaan. Een optie die naar voren kwam, was een aanpassing van de Vreelandseweg (N201). Maar die optie is nu dus (voorlopig) van de baan. Meerdere natuurorganisaties hadden hierover eerder al hun zorgen geuit.

Overigens lijken alle partijen het er wel over eens te zijn dat de oplossing moet worden gezocht in een investering in het openbaar vervoer. Maar ook investeringen in wegen en bijvoorbeeld bij stationsgebieden zijn nodig om de bereikbaarheid van Hilversum te verbeteren, aldus het college. Wanneer de A1 toch op de schop zou moeten, betekent dit de komst van een tunnel en/of verdiepte ligging.

Vier mensen In Between Places nog op zoek

HILVERSUM Vier bewoners die vorig jaar rond deze tijd via het project In Between Places voor één jaar een woning in het complex aan de Hilversumse Brinklaan kregen, hebben eind deze maand geen vervangende woonruimte. Het gaat in alle gevallen om eenpersoonshuishoudens.

Dat schrijft wethouder Willem van der Spek van Wonen. Alle huishoudens met kinderen hebben wel een vervangende woning. Dat is onder andere te danken doordat zij in sommige gevallen nu toch - en dat was vooraf niet de bedoeling - de voorkeur kregen bij het toewijzen van een woning. Overigens, aldus de wethouder, hebben sommigen van die vier wel kamerbewoning aangeboden gekregen, maar nee gezegd.
Het woonproject werd vorig jaar met veel optimisme gepresenteerd. Van de 45 appartementen in het nieuwe gebouw aan de Brinklaan waren er 22 voor bewoners/gezinnen die na veel gedoe in hun tijdelijke onderkomen hun leven zo weer wat meer op de rit konden krijgen om in alle rust op zoek te gaan naar een vast onderkomen.
Maar de afgelopen weken was het hommeles doordat veel bewoners geen vaste woning konden vinden. Van der Spek, die samen met directeur-bestuurder Harro Zanting van Dudok Wonen met de bewoners sprak, meldt dat een evaluatie aanstaande is. Er staat namelijk alweer een nieuwe groep tijdelijke bewoners klaar.

Slooplocatie als stemlokaal op stembiljet

hilversum Stemmen kan woensdag 21 maart in Hilversum op 43 verschillende locaties. Dat kan bijvoorbeeld in Museum Hilversum en in de container van Live Hilversum op het Stationsplein en zou volgens de gemeente ook hebben gekund op een slooplocatie.

Het blijkt een foutje te zijn op het stembiljet dat omwonenden van de Huygensstraat eind vorige week in de bus kregen. Daarop staat dat de bewoners naar het stemlokaal aan de Huygensstraat 35 kunnen. Dat wordt lastig, aangezien de sloophamer inmiddels door het pand van de Sterrenschool is gegaan. Op deze plek verrijst een nieuw schoolgebouw. Dat is inmiddels ook duidelijk bij de gemeente. Die verwijst de bewoners, ook op de website, naar het stemlokaal op de Jan Blankenlaan 8.

Fione van Gestel

(36), woont dertig jaar in Hilversum, komt al jaren in Karroesel en zou wel weten wat ze zou doen als ze burgemeester was.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk bij platenmaatschappij Universal als senior projectmanager."

Wat zijn je hobby's?
"Naar concerten en festivals gaan, uit eten en stappen. Om de week zit ik bij Ajax. En ik sport graag tegenwoordig."

Wat vind je van Hilversum?
"Een ideale combi tussen dorp en stad. Omgeven door prachtige natuur en als je wilt ben je zo in Amsterdam of Utrecht."

Naar welk café ga je graag?
"Mijn stamkroeg is al jaren Café de Karroesel. Goede muziek, leuk personeel en iedereen is welkom."

Als je burgemeester was, dan…
"...zou ik die mooie ambtsketting nooit meer af doen."

Waar ben je trots op?
"Dat ik 2 jaar geleden de stap heb genomen om te sporten en op mijn dieet te letten, waardoor ik 15 kilo ben afgevallen. Elke dag als 's ochtends iets uit mijn kledingkast trek en in de spiegel kijk word ik daar nog steeds blij van."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"De bio van Johan Cruijff."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik gek ben op highschoolmovies."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Kerkstraat, puur omdat ik nooit de tijd neem om naar de Gijsbrecht te gaan. Daar zit overigens wel de fijnste kaasboer van Hilversum."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Angela Merkel."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik met 6 vingers aan elke hand ben geboren."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Gemeentehuis van Dudok."

Wat mist Hilversum?
"Een mooi groot en zonnig park waar je kunt barbecueën."

Klapper bij massagesalon aan Kleine Drift

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Met een in Laren gestolen auto hebben vandalen dinsdagmorgen vroeg de gevel van massagesalon Wat-Pho aan de Kleine Drift geramd. De wagen kwam even verderop tot stilstand. De volgens een getuige (die door een harde klap wakker schrok) vier daders, die zouden zijn weggerend richting de Sint-Josephkerk en de Pelikaanstraat, ontbreekt ieder spoor.

'Vertrouw wethouder voor geen meter'

Bouw kleinschalig zwembad Kerkelanden voorbije dagen een grote soap

Komt er nu wel of geen zwembad in Kerkelanden? Wethouder Floris Voorink zegt op zoek te zijn naar een oplossing, maar wordt ook gezien als boeman.

Shiva de Winter afgelopen maandag nadat de materialen waren gebracht. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "Waarom ligt de wethouder mij dwars? Hij is de enige die tegen is!" Dat zei ondernemer Shiva de Winter dinsdagmiddag vlak nadat de gemeente Hilversum de bouwwerkzaamheden binnen het nieuwe zwembad aan de Fransiscusweg 229 in Kerkelanden had stilgelegd.

''Nieuwe huurder' allang bekend bij gemeente', aldus De Winter

De Winter, die gisteravond wel weer met Voorink om tafel zat, was de dagen ervoor woedend op wethouder Floris Voorink. Die zegt weliswaar dat hij het zwembad van 17,5 bij 7,5 meter graag ziet komen, maar in de ogen van de ondernemer is hij alleen maar lastig. Dinsdag barstte - voor zover dat nog niet was gebeurd - de bom. Een dag nadat de onderdelen van het zwembad waren bezorgd, vertelden twee handhavingsmedewerkers van de gemeente aan De Winter dat hij het werk moest stilleggen. "Het heeft me al kapitalen gekost en nu worden er achter mijn rug om twee mensen van Bouw- en Woningtoezicht op mij af gestuurd. Die wethouder zegt wel van alles in de pers, maar het enige dat hij doet is de boel vertragen. Ik vertrouw die man voor geen meter meer."
Het gedoe over het nieuw te bouwen zwembad speelt al maanden. De Winter dacht na een jarenlange zoektocht eindelijk een plek voor 700 leerlingen te hebben gevonden, maar kreeg geen vergunning vanwege twijfels over veilig gebruik van de parkeerplaatsen en de verkeersonveilige situaties die zouden ontstaan. Desondanks kwamen maandagmorgen vroeg de zwembadonderdelen aan. "De zwembadbouwer moet de spullen nu brengen en in elkaar zetten, anders komt er nog twee maanden extra vertraging bovenop", verklaart De Winter. De gebrachte spullen hoefden volgens hem alleen nog in elkaar te worden gezet, maar het bad ligt nog los van de grond.
Overigens waren er recent wel gesprekken tussen de gemeente en De Winter. Die wil de noodzakelijke verkeersaanpassingen deels betalen, maar de gemeente wil dat de ondernemer de volledige rekening betaalt. Voor De Winter is die rekening - zegt hij zelf - veel te hoog. Bovendien, meldt Voorink, moet De Winter met zijn buurman, drukkerij De Toekomst, in gesprek over mogelijke verkeersoplossingen. Maar De Winter wil eerst een standpunt van de gemeente horen. Pas dan kan hij met de buurman, die bezwaar maakte tegen de komst van het zwembad, in gesprek. Dat was ook de afspraak met de gemeente, zegt De Winter.
Voorink zegt zelf dat hij er ook van baalt dat er al veel kostbare tijd verloren is gegaan. "Maar we zijn nu wel op een punt beland waarin we kijken wat er nodig is om het zwembad te realiseren. Dat is mooi. Probleem is nu wel dat een huurder van het pand zich opeens heeft gemeld, die zegt dat De Winter gebruik wil maken van zijn parkeerplaatsen."
Onzin, zegt De Winter. Die persoon is allang bekend bij de gemeente. "Maar die kan ik pas uitkopen als ik de vergunning heb."
De zwembadrel was woensdagavond - toen deze krant al was gedrukt - punt van discussie in de gemeenteraad. Met de motie 'Laat de zwemschool niet verzuipen!' vroeg de ChristenUnie aan Voorink om medewerking te verlenen aan het realiseren van het instructiebad. Immers, als het zwembad er niet komt, kan dit leiden tot lange wachtlijsten voor kinderen die zwemlessen willen volgen. De motie kreeg in ieder geval steun van de SP en Hart voor Hilversum.

Hilversum aantrekkelijker maken op onderwijsgebied

Villa Heideheuvel: de locatie van de beroepshavo. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Op het gebied van talentontwikkeling in Hilversum gaat het steeds beter. De HKU is vertrokken, maar inmiddels heeft Hilversum Media Campus een aparte ict-opleiding, de Dutch Filmers Academy is hier neergestreken en daar komt nu de beroepshavo bij. "We willen hier het onderwijs voor alle leeftijden goed geregeld hebben", meldt wethouder Wimar Jaeger.

Met het specifieke onderwijs, dat beter moet aansluiten op de vraag van het bedrijfsleven en de leerbehoefte van de student, hoopt de gemeente aantrekkelijker te worden voor andere onderwijsinstellingen. Jaeger geeft aan dat een universitaire of hbo-opleiding zich wil gaan vestigen in de mediastad. De verwachting is dat deze mbo 4-opleiding, waar studenten ook havocertificaten kunnen halen, landelijk veel aandacht krijgt. "We komen onder een vergrootglas te liggen, want dit zou best eens een aparte opleiding kunnen worden", realiseert Jeroen Ankersmit van het MBO College Hilversum zich goed. Interesse is er al. Begin april zit Ankersmit al om de tafel bij het ministerie van Onderwijs.
Beide heren geven aan dat het bijzonder is dat twee systemen bij elkaar worden gebracht. Geen taaie leerstof, maar kennis opdoen, vooral veel praktijkopdrachten, gastcolleges en drie keer per jaar een hackathon. Zeker de helft van de tijd moeten de leerlingen bezig zijn met opdrachten van deelnemende bedrijven. Ankersmit heeft de hoop dat deze opleiding snel gaat groeien en dat er dan 500 tot 600 studenten de opleiding volgen.

Nu politieke moed nodig om Hilversum bereikbaar te houden

Na Centrumvisie komt VVD nu met eigen Verkeersvisie

In de komende raadsperiode moeten er spijkers met koppen worden geslagen, anders is Hilversum over twintig jaar echt een onneembare vesting. Dat geeft de VVD aan.

In maart 2016 startte het project Veilig naar School. Daar wil de VVD een vervolg aan geven. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Weg met de vooringenomen standpunten en het kijken naar individuele oplossingen. Wat de VVD betreft, is het de komende vier jaar tijd voor realiteitszin en politieke moed om Hilversum ook de komende decennia bereikbaar te houden. “Dat kan niet wachten. Daar moeten we nu over nadenken, zodat het verkeer ook in 2038 gewoon door Hilversum kan”, aldus Floris Voorink.

"In Hilversum worden vanuit de politiek ideologische dingen geroepen, maar we kijken niet naar oplossingen. Iedereen constateert dat we een probleem hebben op de Johan Geradtsweg en de Diependaalselaan. Die zitten echt aan hun tax. Als je ziet dat het verkeer zich blijft ontwikkelen, dan moeten we nu echt werk maken van de bereikbaarheid", licht Voorink toe. Voor deze twee drukke verkeersaders heeft de partij ook ideeën. Om de bereikbaarheid van het Media Park te verbeteren, stelt de VVD voor om de Erfgooiersstraat vanaf het voormalige Erfgooiersplein om te vormen tot een verbindingsweg richting het bedrijventerrein. "Door deze om te vormen tot een situatie vergelijkbaar met de Schuttersweg en de Geert van Mesdagweg wordt de natuur niet aangetast en is het Media Park beter bereikbaar", is te lezen in het document.

Betere doorstroming op de Diependaalselaan is veel complexer en duurder. Hier denkt de VVD op de langere termijn dat een nieuwe afslag op de A27 (Hilversum-Zuid) uitkomst kan bieden. Vanaf deze afslag zou via de Noodweg, de weg langs Vliegveld Hilversum, een aftakking naar de N201 gerealiseerd kunnen worden. De komende periode willen de liberalen hiervan de voors en tegens goed op een rij zetten.

Erfgooiersstraat moet verbindingsweg worden naar het Media Park

Dit zijn twee voorbeelden waarmee de VVD het bereikbaarheidsdilemma aan wil pakken. Probleemstelling, snelle oplossingen en structurele en fundamentele maatregelen heeft de partij opgesteld in ‘Hilversum gastvrij en bereikbaar’, de verkeersvisie van VVD Hilversum. Voor de liberalen is dit document de leidraad op het gebied van bereikbaarheid voor de nieuwe raadsperiode. Vier jaar terug kwamen zij met de eigen Centrumvisie: een concreet plan waar de partij mee aan de slag wilde. Voorink meldt dat dit goed bevallen is en dat ze dit nu weer hebben gedaan voor een van de belangrijkste punten voor de gemeente: de bereikbaarheid.

Hilversum heeft op het gebied van bereikbaarheid geen goed imago. Oplossingen zijn ook niet zo eenvoudig. Uitbreiding van het wegennet is geen optie, omdat niemand het omringende groen wil aantasten met asfalt. Qua bebouwde kom is die van Hilversum net zo groot als Baarn, maar de mediastad heeft dik negen keer zoveel inwoners (90.000 tegenover 11.500). Daarnaast neemt het aantal auto's toe. Nu bezitten 41.531 Hilversummers een auto, in 2000 waren dat er nog 33.095. Ook de economie trekt aan en dat zorgt er dagelijks voor dat er zo'n 35.000 mensen naar Hilversum komen. Hierdoor neemt de druk op het wegennet toe en wordt de behoefte aan parkeren alleen maar groter.
Als wethouder Verkeer heeft Voorink sinds mei 2014 aan de knoppen gezeten. In de afgelopen periode is het hem niet gelukt een meerderheid te krijgen voor de door de VVD gewenste verkeersaanpassingen. De liberalen willen de bereikbaarheid van het centrum en de doorstroming op de centrumring duidelijk verbeteren. Hun structurele oplossingen hiervoor zijn tweerichtingsverkeer invoeren op de Emmastraat en de Schapenkamp, het herinrichten van het stationsgebied en het verleggen van de centrumring om de markt heen. Voorink is ervan overtuigd dat er van beide kanten verkeer kan rijden over de Emmastraat, inclusief vrij liggende fietspaden. In oktober 2016 trok hij het voorstel terug. Naast de oppositiepartijen waren ook coalitiegenoten CDA en SP (toen nog in het college) tegen: het voorstel dat voorlag zou niet veilig genoeg zijn. Daar denkt de lijsttrekker nog steeds anders over. Met de breedte van de fietspaden is niets mis. Die wijkt volgens hem niet af van normen die elders in de gemeente worden gehanteerd.
In de verkeersvisie komt de partij met een aantal 'quickwins'. Eind 2017 kwam de wethouder al met een lijst van de tien meest verkeersonveilige situaties. Die moeten de komende vier jaar worden aangepakt. Dat is absoluut haalbaar, geeft de VVD'er aan. Hieronder vallen ook de kleine spoorbomen. Het is zijn overtuiging dat hier een goede oplossing voor komt. "Uitgangspunt is dat we de overgang openhouden, want dat beperkt de bereikbaarheid elders."

Binnen vier jaar een goede oplossing voor de kleine spoorbomen

De verkeersvisie is meer dan een autoplan, vertelt Voorink. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de andere structurele maatregelen, zoals meer fietsparkeren in het centrum. Een grote fietsenstalling met entree aan de Zeedijk is daar een voorbeeld van (zie ook voorpagina). Een park-& ride-strook bij station Sportpark moet de verkeers- en parkeerdruk in het centrum en omliggende buurten verlichten. Tevens wil de partij verder met het project 'Veilig naar School'.

13 / 28

Mooie cijfers door 'out of the box' te denken en goed samen te werken

Steeds minder voortijdig schoolverlaters in regio

Door persoonlijke aanpak en goede samenwerking van partijen is het aantal voortijdig schoolverlaters in Gooi en Vecht-
streek de afgelopen jaren flink gedaald.

Het aantal schoolverlaters in deze regio is flink afgenomen. Foto: Bob Awick

laren Met pakweg 300 voortijdig schoolverlaters bezet deze regio opnieuw een plek in de top vijf van regio's met het minst aantal jongeren dat zonder startkwalificatie van school gaat. Een startkwalificatie is een diploma van havo, vwo, mbo 2 of hoger. Ter vergelijking: tien jaar geleden lag dit aantal in Gooi en Vechtstreek nog boven de 800.

En dus komen de betrokkenen graag hun succes toelichten: wethouder Marianne Verhage voor de aanpak van voortijdig schoolverlaten, Kees Elsinga van het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Qinas en voorzitter College van Bestuur van de Gooise Scholen Federatie, projectleider voortijdig schoolverlaters Hans Grandia bij MBO College Hilversum en projectleider Marjet van Elten voortijdig schoolverlaten en kwetsbare jongeren. "Er is een goede samenwerking tussen het voortgezet onderwijs, het MBO College en de Regio Gooi en Vecht", verklaart Verhage de goede score. "Zeker de laatste twee jaar wordt er breder gedacht. Geen jongere mag aan de kant staan, is daarbij de gedachte. Wat kunnen wij doen om die jongeren net even dat zetje te geven dat ze nodig hebben?"
Er bovenop zitten en 'out of the box' denken, is het gedachtegoed dat heerst. Een voorbeeld is het ziekteverzuim, een belangrijke indicator dat leerlingen uitvallen. Zo kunnen vanaf volgend schooljaar scholieren die zich ziek melden diezelfde dag nog een telefoontje verwachten van hun school. "Dat is niet om hen te controleren, maar om hen aandacht te geven", vertelt Grandia. "Om zo aan te geven dat we die leerling missen." Van Elten: "Het is ook gebleken dat als jongeren een tijdje ziek zijn het lastig voor ze kan zijn om hun weg terug te vinden."
De voorbije jaren is er ook - met succes - veel geïnvesteerd in de overstap van het Vmbo naar het MBO, een categorie waarin traditiegetrouw veel scholieren uitvielen. Voor het MBO College Hilversum gelden weer andere wetten dan voor het voortgezet onderwijs, blijkt uit het verhaal van Grandia. Immers, de leerlingen zijn vaak ouder en komen bovendien ook van buiten de regio. "Je krijgt ze van alle kanten. Elke overstap naar een andere school is lastig en die naar het mbo is nog groter. Wanneer een leerling dan slechte cijfers haalt en vaak niet aanwezig is, kan dat een voorbode zijn dat hij of zij uitvalt."
Wanneer een zogenaamde - dit schooljaar geïntroduceerde, 'pluscoach' namens het MBO College Hilversum contact opneemt met zo'n scholier én ook de ouders blijken de problemen vaak groter dan alleen moeite hebben met leren. Vaak is er ook gedoe in de privésfeer. En die aandacht werkt, stelt Grandia. Vaak zijn ook de ouders blij dat ze in dit traject dat volgt worden betrokken.
Toch kan het altijd beter, is het besef. Zo pleit Elsinga voor nog meer regionale samenwerking, zodat de regels niet per gemeente verschillen. Nu is dat soms nog het geval. "En er zullen nu misschien ouders en leerlingen zijn voor wie dit ook geldt, maar niet weten wat te doen. Meld dit", roept Van Elten op. "De problemen zullen niet een-twee-drie zijn opgelost, maar laat duidelijk zijn dat je er dan niet alleen voor staat."

Golfkarretjes als buurttaxi

Drie buurtbewoners uit Kerkelanden bezig met mobiliteitsplan voor ouderen

Ouderen mobieler maken en eenzaamheid bestrijden is het idee achter het mobiliteitsplan Kerkelanden. Een project voor en door de buurt.

Erik Veerman, Monique Gijsman en Rob Fabriek zijn de initiatiefnemers van het plan. Foto: Aangeleverd

hilversum Kerkelanden wordt geen wijk waar buurtbewoners urban golf gaan spelen. Maar golfkarretjes moeten over een half jaar wel degelijk dagelijks in het straatbeeld te zien zijn in deze buurt in Zuid. Dat heeft alles te maken met het buurtmobiliteitsplan, dat door drie bewoners in de steigers is gezet zodat ouderen eenvoudiger het verzorgingshuis uit kunnen.

Als alles volgens schema verloopt, dan rijden de karretjes op 1 september

Deze 'buurttaxi' moet een uitkomst zijn voor ouderen in de wijk. De elektrische golfkarretjes, die nog moeten worden aangeschaft, rijden een route door Kerkelanden. De route loopt langs de woonzorgcentra, die zich aan de buitenkant van de ring van Kerkelanden bevinden, en brengt de passagiers naar het winkelcentrum, het kloppend hart van de wijk. Als alles volgens schema verloopt dan kan dit buurtproject op 1 september van start gaan. Daar mikken de drie initiatiefnemers, Monique Gijsman, Erik Veerman en Rob Fabriek, op.
Een half jaar terug zag Gijsman op televisie een reportage over de Stichting Buurt Mobiel in Utrecht. Ze raakte geïnspireerd en vond de inzet van golfkarretjes in haar eigen en nogal vergrijsde wijk een goed plan. Met eigen ogen ziet zij dat ouderen in het winkelcentrum vaak lang moeten wachten op een taxi. Doordat ouderen minder mobiel worden kiezen zij er vaker voor om thuis te blijven. De wandeling naar het hart van de wijk om een boodschap te doen, naar het gezondheidscentrum of De Koepel, is lang en gevaarlijk. Het oversteken van de drukke Kerkelanden is een hele klus als je niet meer zo goed ter been bent. Met een telefoontje naar de mensen van het buurtmobiliteitsplan moet dat in de nabije toekomst verholpen zijn.
Het mes snijdt aan meerdere kanten. Ouderen krijgen straks de mogelijkheid om tegen een klein bedrag veilig naar buiten te kunnen. Daardoor komen zij meer onder de mensen en kunnen zo actiever meedoen aan de samenleving. Daarmee helpt dit plan tegen de bestrijding van eenzaamheid, waar in Hilversum behoorlijk sprake van is. Uit cijfers blijkt dat 8 procent van de Hilversummers (van jong tot oud) eenzaam is. Kerkelanden is een behoorlijk vergrijsde wijk. Van de bewoners is 36 procent boven de 65 jaar, waarvan de helft alleen woont. Met deze gegevens biedt het mobiliteitsplan voor en door de buurt, zoals de initiatiefnemers zeggen, hier soelaas.
Naast ouderen mobieler maken, zorgen voor aanspraak en aandacht, hopen de drie dat meer organisaties en bewoners zich aansluiten. Veerman oppert een samenwerking met De Keet. "Misschien willen jongeren wel helpen met het schoonmaken van de karretjes of helpen bij de boodschappen." Daarnaast zoeken zij vrijwilligers die bijvoorbeeld willen helpen als chauffeur of die onderhoud willen plegen.
Zelf zijn de drie buurtbewoners bezig om de Stichting Buurtmobiliteit Kerkelanden op te richten en om de financiering rond te krijgen. Zij zetten in op drie elektrische golfkarretjes, die de Hilversumse kleuren blauw en geel krijgen, en willen hun medewerkers aankleden in blauw-gele kleding van Buurtmobiel Kerkelanden. Sommige ondernemingen in het winkelcentrum hebben al interesse getoond. Ook hopen zij op steun van de gemeente. Hun plan past naadloos in de buurtgerichte aanpak die de bewoners van het raadhuis zo graag zien. "Met een opstartsubsidie voor de karretjes zijn wij erg geholpen", aldus Veerman.

Wie een handje wil helpen als vrijwilliger kan dat aangeven bij Monique Gijsman. Zij is bereikbaar via mosam0454@gmail.com.

Duizend nieuwe woningen voor jongeren speerpunt GroenLinks

Een goede plek voor jongerenhuisvesting? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Eerder kwam GroenLinks met het duizendbomenplan. Nu zet de partij zich in voor duizend nieuwe jongerenwoningen. Die nieuwe huizen kunnen volgens de huidige oppositiepartij komen op het KPN-terrein bij de Gooische Brink, het circusterrein en het voormalige onderkomen van de Leen Bakker aan de Noorderweg.

“We hebben het hier over drie locaties rond het centrum van Hilversum waar sprake is van leegstand of braakliggend terrein”, zo duidt lijsttrekker Jan Kastje. “Het is zonde om deze ruimte niet te benutten voor de bouw van jongerenwoningen.”

Bouwen in het groen is uit den boze. De oplossing om nieuwe huizen te realiseren ligt in het binnenstedelijke, zoals Kastje altijd zegt. Bovenstaande locaties zijn hiervoor uitermate geschikt. GroenLinks vindt dat er betaalbare woningen moeten komen. In dit geval dan vooral voor jongeren, juist omdat er steeds meer jonge mensen naar Hilversum komen, maar er is weinig betaalbaars te huur of te koop.
“Jongeren die opgroeien in Hilversum moeten de mogelijkheid hebben om in Hilversum te blijven wonen”, meldt de lijsttrekker. “Daarnaast zorgen jongeren voor een levendig Hilversum en zijn zij de komende jaren keihard nodig: in de zorg, in de winkels, op het Media Park." Mocht GroenLinks na de gemeenteraadsverkiezingen in de raad komen, wat de brandende ambitie is, dan is het realiseren van jongerenwoningen een speerpunt in de onderhandelingen.

Reisorganisator bundelt passie voor bijzondere culturele bestemmingen

Tine Aerts is al jaren werkzaam in de reisbranche en begint nu voor zichzelf

Tine Aerts: 'Dit is iets dat ik al heel mijn leven heb gedaan.' Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ze werkt haar hele leven al in de reisbranche, maar sinds kort is Tine Aerts eigen baas. Vanuit haar kantoortje in Hilversum bundelt zij onder de naam Apollon Travel haar passie voor culturele bestemmingen en de kennis van deskundige reisbegeleiders om bijzondere reizen te ontwikkelen.

Krakau en Lviv , Rio, 'In de ban van het Modernisme', Parels aan de Finse Golf en 'Het land van Tito' zijn bijzondere reizen die Apollon Travel momenteel al online aanbiedt. Veel aandacht gaat daarbij uit naar kunst en cultuur. "Dit is iets dat ik al heel lang heb gedaan", zegt Aerts, daarmee aangevend dat de combinatie van reizen en cultuur echt haar passie is. "De voormalige Sovjetlanden zijn ook echt fantastisch. En die mensen zijn ook zo heel warm."
Al jaren is Aerts dus actief in de reisbranche. Nadat ze haar opleiding Toerisme afrondde en een aantal jaren op een reisbureau heeft gewerkt vertrok zij in 1979 naar Griekenland om aan de slag te gaan in hotels, als gids en reisleidster. "Ik heb de beginperiode van het toerisme in Griekenland meegemaakt en op het hoogtepunt van toerisme een eigen 'Incoming' reisbureau gestart. In 2000 ben ik samen met de kinderen vanwege hun middelbare school teruggegaan naar Nederland", zegt de Haarlemse. "Dat was achteraf gezien geen verkeerde keuze. Ik zag de crisis daar toen al wel aankomen."
In Nederland ging Aerts aan de slag bij een kleine culturele reisorganisatie in Amsterdam, waar zij verantwoordelijk was voor diverse culturele groepsreizen. Ook deed zij de organisatie en coördinatie van culturele bootreizen. Bijzondere excursies organiseren in de te bezoeken plaatsen brachten haar op de mooiste plekjes - niet alleen de toeristische hoogtepunten - en bovendien wist zij een vaste klantengroep aan zich te binden. Dat komt nu zij eigen baas is goed uit. Immers, de organisatie werd overgenomen door een - zoals Aerts zegt - 'gigant die alleen maar bezig was met targets halen'. Voor persoonlijk contact met de klant - juist datgene wat zo belangrijk is - was geen tijd meer. En dus besloot zij voor zichzelf te beginnen.
Apollon Travel is daarvan nu het resultaat. Apollo (Nederlandse naam) is de God van het licht, de schone kunsten, muziek en dichtkunst, is de naamsverklaring. Het verbreden en verdiepen van kennis over andere landen, hun bewoners en de godsdienstige, culturele, maatschappelijke en politieke structuur staan centraal tijdens haar reizen. Kleinschaligheid en een persoonlijke aanpak zijn de basis van haar werk.
Daarnaast verzorgt de Haarlemse lezingen in samenwerking met Libris boekhandel Voorhoeve aan de Kerkstraat, ter voorbereiding op die bijzondere reizen.

Zie ook www.apollontravel.nl

Kleinschaligheid en een persoonlijke aanpak zijn de basis van haar werk

Eindelijk: Landgoed Zonnestraal heeft nieuwe eigenaar

Landgoed Zonnestraal. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Zonnestraal Hilversum B.V. - onderdeel van projectontwikkelaar Óbidos - is de nieuwe eigenaar van Landgoed Zonnestraal. Afgelopen week tekenden de Alliantie en Zonnestraal Hilversum B.V. de leveringsakte van het landgoed, melden de Alliantie en de gemeente Hilversum in een persbericht.

'Restauratie van het Dresselhuyspaviljoen wordt voltooid'

De dag ervoor sloten de gemeente Hilversum en de nieuwe eigenaar een convenant met daarin afspraken om samen de toekomst van Zonnestraal in het licht van Unesco Werelderfgoed vorm te geven. Zonnestraal Hilversum B.V. neemt de zorg voor en de exploitatie van Zonnestraal over. Alle huurders zijn geïnformeerd. Voor hen verandert er weinig, de bestaande huurcontracten worden gerespecteerd.
In 2006 kocht de Alliantie de gebouwen op Zonnestraal, twee jaar later het landgoed zelf (de gronden). Voor woningcorporaties ligt het echter niet voor de hand, volgens de herziene Woningwet van 2015, om een landgoed in bezit te houden. Daarom startte de zoektocht naar een andere eigenaar.
Maar die zoektocht duurde - zacht gezegd - even. De betrokken partijen - de Alliantie, de gemeente Hilversum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed - wilden en willen de unieke status van het landgoed waarborgen. Zij vinden criteria als ervaring met monumentaal erfgoed, een visie op het beheer en de exploitatie van het bijzondere landgoed en een oog voor de portemonnee van haar huurders, wezenlijk voor een toekomstige eigenaar. Zonnestraal Hilversum B.V. zou voldoen aan deze criteria.
Nu - zegt Joan van der Burgt, regiodirecteur Gooi en Vechtstreek van de Alliantie - is er het volste vertrouwen in de nieuwe eigenaar. Roland Velthuyse, directeur Zonnestraal Hilversum B.V./Óbidos, noemt Zonnestraal uniek vanwege het Duiker Ensemble. "Met de afbouw en ingebruikname van het Dresselhuyspaviljoen zal het ensemble weer compleet worden en kan er gewerkt worden aan de verdere versterking van Zonnestraal als vestigingslocatie voor een brede huurdersgroep."
Ook wethouder Willem van der Spek is blij dat de koop nu rond is. "Wij werken samen met de nieuwe eigenaar aan de toekomst van Zonnestraal in de geest van de bedoelingen van Unesco. We hebben daarin ieder onze eigen verantwoordelijkheid. De eerste afspraken hebben we al gemaakt. De restauratie van het Dresselhuyspaviljoen wordt bijvoorbeeld voltooid, er komt een bestemmingsplan, een toekomstvisie en natuurlijk werken we samen aan het nominatiedossier voor Unesco."

'Muziekschatten stukje mediahistorie waar Hilversum trots op mag zijn'

Eerste resultaten digitaliseringsproces van Stichting Omroep Muziek zichtbaar

Een deel van de grootste Europese collectie van bladmuziek - bij elkaar duizenden titels en ook tachtig jaar omroephistorie - is nu openbaar toegankelijk.

Het projectteam met van links naar rechts Eric van Balkum, Marjon van Schendel, Jeroen Kooij, Jan Jaap Kassies en Marius Kwaks. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "Ik zag een paar gepassioneerde vrijwilligers die de boel zolang het er nog lag zo goed mogelijk beheerden. Als je dan hoort dat dit de vijver in gaat, weet je één ding: dit mag niet gebeuren." Dat zei cultuurwethouder Wimar Jaeger deze week bij de officiële start in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) van de website Muziekschatten. Met een slag op de grote gong gaf hij het sein.

Met die 'gepassioneerde vrijwilligers' doelde de wethouder op de medewerkers die vier jaar terug behoorlijk in zak en as zaten toen (een groot deel van) de collectie, bij elkaar vijf kilometer bladmuziek, vanwege omroepbezuinigingen van het Rijk dreigde te verdwijnen en zij op straat dreigden te staan. "Maar je moet niet alleen met je tengels van het archief afblijven, je moet er ook in investeren zodat het voor veel mensen bruikbaar is", aldus Jaeger. "Dit is een stukje mediahistorie waar Hilversum trots op mag zijn. Je moet ervoor zorgen dat dit voor de toekomst gewaarborgd blijft en iedereen er gebruik van kan maken. Met dit verleden kunnen we een toekomst opbouwen die waardevol is voor Nederland en heel Europa."
Het project 'Digitaliseren Bladmuziekcollectie' van de Stichting Omroep Muziek startte medio vorig jaar met als doel het catalogiseren, digitaliseren en online beschikbaar stellen van een belangrijk deel van de omvangrijke collectie uit de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep voor een zo breed mogelijk publiek. Een van de onderdelen van het project is het vernieuwen van de website.

Subsidie

Wimar Jaeger en Roland Kieft. Foto: Gooi en Eembode

'Van een groot deel wisten we niet
wat we hadden'

En dat iedereen via deze website - voor 20 euro per jaar - gebruik kan maken van, zoals directeur Roland Kieft van de Stichting Omroep Muziek verwoordt, een van de grootste muziekarchieven van Europa is voor een groot deel te danken aan de 1,2 miljoen euro subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de steun (jaarlijks 50.000 euro) van de gemeente.
Het proces is volgens Kieft het grootste bladmuziekdigitaliseringsproces dat Nederland ooit heeft gehad. Van de duizenden titels zijn er nu 2000 digitaal beschikbaar. Komende zomer zijn dat er alweer 25.000 en volgend jaar zomer zelfs 175.000. Naar verwachting is in 2020 de gehele collectie gedigitaliseerd.
De collectie bestrijkt de gehele westerse muziekgeschiedenis van de middeleeuwen tot heden. Originele bladmuziek van Toon Hermans en Harry Bannink, moderne componisten als Hanns Eisler en Louis Andriessen, maar ook repertoire van The Ramblers en het VARA Dansorkest zijn nu openbaar. Dat is niet alleen dankzij de inspanningen op bestuurlijk niveau, ook de inzet van de destijds boventallig verklaarde bibliotheek-medewerkers Eric van Balkum en Jan Jaap Kassies is het vermelden waard. Van Balcum vertelt dat er de komende tijd echt meters worden gemaakt. Het opstartproces kostte tijd - het aanbod is ook enorm en er was advies nodig over de belichting van de scans - en, zoals hijzelf zegt, "van een groot deel wisten we niet wat we hadden. Nu leren we steeds beter inzicht te krijgen in wat er is."
Van Balcum en Kassies werken nauw samen met projectmanager Marjon van Schendel. Tijdens haar demonstratie van de site blijkt dat veel werk dat voor radio en televisie is gecomponeerd, handgeschreven is en daarmee uniek. Het maakt de klus er voor de medewerkers niet gemakkelijker op. "Maar het is leuk om te doen", lacht Van Balcum. "Het is nu belangrijk dat die continuïteit er komt. En ja, daar is geld voor nodig."

Beeld en Geluid

Bovendien hebben de betrokkenen nog allerlei wilde plannen. Zodra de hele collectie is gedigitaliseerd, willen zij met hun collectie een koppeling maken met die van Beeld en Geluid. Op die manier kunnen liefhebbers bijvoorbeeld de beelden van een concert bekijken vanuit Beeld en Geluid en de bladmuziek opvragen bij het MCO. Vanwege de Nationale Muziek Collectie is er ook een samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek Nederland en het Koninklijk Conservatorium.

'Valse aangifte is kwalijk'

Beveiliging voor de Mac. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Zestig uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf voor mishandeling, bedreiging en het doen van valse aangifte bij de McDonald's aan de Kerkstraat in Hilversum. Dat is de straf die een 27-jarige vrouw uit Weesp deze week kreeg van de rechtbank.

Op 2 september 2016 trof personeel van het Hilversumse fastfoodrestaurant de vrouw bewusteloos en met een bebloed hoofd aan. Vervolgens werd ze opgevangen, in het ziekenhuis behandeld en deed ze aangifte bij de politie. Op Facebook deed ze haar verhaal.
Volgens haar had een man haar met een stalen buis op haar hoofd geslagen en was zij door drie meisjes mishandeld. Vervolgens bleek echter dat de vrouw niet het slachtoffer van mishandeling was. Er was geen man in de damestoiletten is geweest. Wel is op camerabeelden te zien hoe de vrouw zelf begint met geweldplegingen tegen een van de drie meisjes. Dat meisje vecht terug, wat het letsel bij de vrouw uit Weesp verklaart.
Verder heeft de vrouw het meisje bedreigd. De Weespse heeft volgens het Openbaar Ministerie het volgende gezegd: "Hier kom je niet levend uit. Mijn vrienden staan buiten te wachten." Daarmee is zij volgens het OM verantwoordelijk voor de mishandeling én voor het doen van valse aangifte.
De officier van justitie hekelde haar opstelling. "Niet alleen het personeel van de McDonald's is zand in de ogen gestrooid, dat geldt ook voor de hulpverleners, de politie en de pers", zei hij. Hij maakte ook melding van het feit dat het fastfoodrestaurant naar aanleiding van het incident extra beveiliging heeft ingeschakeld tijdens uitgaansavonden. "Dat de verdachte zich dan ook nog op internet als slachtoffer profileert, is bijzonder kwalijk."
Op Facebook blijft de vrouw bij haar oude verhaal.

Verkeersmanifestatie voor basisscholieren

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Voor Hilversumse basisscholieren was er woensdag in de VUE-bioscoop een feestelijke manifestatie van het project Veilig naar School. Doel was om meer kinderen te stimuleren om op de fiets of lopend naar school te gaan. Na afloop konden de kinderen deelnemen aan spelletjes en verkeersactiviteiten.

23 / 28

Fotograficabeurs in Dudok Arena.

Vrijdag 9 maart

Landelijke Talentenjacht

21.30 uur | Café Zuid

Landelijke Talentenjacht 'Winter Star' bij 2 locaties in deze regio. Locaties: Café Zuid Hilversum en Wapen van Diemen.

Zorgvrijwilligers

9.30 uur | Hospice Kajan

Hospice Kajan zoekt zorgvrijwilligers. Voor een helpende hand bij het in en uit bed gaan, douchen, eten en drinken of voor volledige verzorging op bed. Maar ook voor een luisterend oor of een gesprek. Geïnteresseerd? Kom vrijdag 9 maart (9.30-16.00 uur) tijdens NLdoet langs voor een kennismaking.

Zaterdag 10 maart

Italiaans voor beginners

10.30 uur | Ontwerpfabriekje

Deze cursus Italiaans A1-2 is een vervolg op de absolute beginnerscursus A1-1. Heeft u al een kleine beetje kennis van de Italiaanse taal qua grammatica en kunt u zich qua spreekvaardigheid al een beetje verstaanbaar maken dan bent u più che benvenuto. U kunt nog instromen vanaf les 3 (10 maart).

Boeketiek

10.00 uur | De Kapel

Boekenbeurs met vele goed boeken, cd's, dvd's, spellen en puzzels. Ook is er een restaurant met zelfgebakken lekkers.

Leliedisco

20.00 uur | De Koepel

Alweer de grote Leliedisco voor mensen met een handicap. Voor jongens en meiden en andere swingliefhebber, is dit een leuke plaats in het Gooi waar men zelfstandig uit kan gaan. De swingende muziek is van DJ DAVID. Het is van 20.00 - 22.00 uur, en de entree is 2.00 euro. Info: gbos@versawelzijn.

Zondag 11 maart

Universele Eredienst

11.00 uur | Soeficentrum

Op de Oude Enghweg 19 vindt u ons Centrum voor Universeel Soefisme. Iedereen met of zonder kerkelijke achtergrond is hier van harte welkom, juist om de universele wijsheid te vinden. Soefi betekent 'wijsheid'. Het onderwerp is: 'Jij bent mijn andere ik'. Na afloop welkom voor koffie of thee.

Bingomiddag

14.00 uur | de Zoutkeet

Op zondag 11 maart is er weer een bingo voor alle liefhebbers. Met lekkere hapjes. De bingo begint om 14.00 uur. Wijkcentrum de Zoutkeet, Zoutmanlaan 3, Hilversum.

Fotografica Beurs

11.00 uur | Dudok Arena

Onder fotografica wordt in brede zin verstaan: verzamelobjecten met betrekking tot de fotografie; voornamelijk analoog, maar inmiddels ook digitale objecten. Camera's, accessoires, foto's, boeken, et cetera. Entree 5 euro, vanaf 11.00 uur. Parkeren gratis.

Gluren bij Buren Hilversum

12.00 uur | Alle wijken van Hilversum

Op zondag 11 maart 2018 kan er gegluurd worden in alle wijken van Hilversum! Gluren bij de Buren is het meest bruisende huiskamerfestival van heel Nederland. Lokale podiumkunstenaars maken een waar podium van de deelnemende huiskamers: de bank is de tribune - het vloerkleed het podium.

Stadsverlichting

19.45 uur | 't Luye Gat

Iedere tweede zondag van de maand is er Stadsverlichting in de Hilversumse Meent. Tussen 19.45 en 20.00 uur is de inloop in stilte. Om 20.00 uur start de meditatie van een uur. Na afloop gaan mensen in stilte weer weg, maar je kunt ook ervaringen uitwisselen: http://stadsverlichting.nu/living_rooms/2013.

Expositie foto's en beelden

Regenboogkerk

Expositie van verstilde foto's van Hazel Ling en klassiekmoderne beelden in klei en brons van Hetty Kok. De tentoonstelling loopt tot en met 3 april 2018. Openingstijden zijn zondag van 11.15 - 12.30 uur en dinsdag van 10.00 - 12.00 uur.

Maandag 12 maart

Hulp nodig bij thuis wonen met dementie?

19.30 uur | Lopes Dias

Tijdens deze bijeenkomsten maakt u kennis met het gebruik van het gratis hulpmiddel De Keuzehulp. Tevens wordt informatie gegeven over de DemenTheek in de regio. Beide bieden u praktische ondersteuning. Mantelzorgers en professionals welkom. Er zijn diverse bijeenkomsten. Geen inschrijving nodig.

Dinsdag 13 maart

Senioren in debat met politiek

14.00 uur | Regenboogkerk

In het kader van de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart a.s organiseren de gezamenlijke ouderenbonden in Hilversum, KBO, PCOB en SENVER, voor alle belangstellende ouderen een debat met een groot aantal politieke partijen in Hilversum over het ouderenbeleid in hun verkiezingsprogramma.

Meditatie & mindfulness

20.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

Maak eens tijd voor je hart met meditatie. Een prachtig middel om het denken tot rust te brengen! Geeft ontspanning en verdieping in contact met jezelf en door jezelf te verbinden aan iets wat groter is dan jezelf.

Woensdag 14 maart

Alzheimer Café

19.30 uur | Wijkcentrum De Koepel

Vanavond gaat het over intimiteit. Dementie maakt een relatie minder gelijkwaardig. De partner wordt steeds meer de verzorger. Hoe kun je je hiermee staande houden ? Er is ruimte voor persoonlijke vragen. Van 19.30-21.00 uur en de toegang is gratis.

Wereldverbeteraar

19.30 uur | Infoschuur 't Gooi GNR

Eerste lezing in reeks van vier over 'Kunstenaarsdorpen & Wereldverbeteraars'. Info op www.volksuniversiteithetgooi.nl/ informatief. Per losse avond zijn de kosten 17,50.

Foto: Karin van Leeuwen

hilversum Zogenaamde 'Molloten' krijgen zaterdagmiddag 17 maart de kans om oog in oog te staan met presentator Art Rooijakkers en de kandidaten van het achttiende seizoen tijdens de Wie is de Mol?-fandag bij AVROTROS op het Media Park. Kaarten kosten 7,50 euro.

Historie en cultuur bij excursie in landhuis Trompenburgh

Allerlei activiteiten komende tijd bij Natuurmonumenten

De buitenplaatsen ontdekken, een kijkje nemen in Trompenburgh en voor kinderen een ontdekkingsreis: dat kan bij Natuurmonumenten.

Landhuis Trompenburgh. Foto: Natuurmonumenten Mirella Sinnige

'S-GRAVELAND - De 's-Gravelandse buitenplaatsen kennen een boeiende geschiedenis. Wat in de zeventiende eeuw begon als investering van rijke Amsterdamse kooplieden in ontgonnen heidegebied, groeide door de eeuwen heen uit tot een prachtig historisch natuurgebied met statige landhuizen op parkachtige landgoederen.

Komende zaterdag om 14.00 uur is er voor volwassenen een twee uur durende wandeltocht - met de boswachter - langs de 's-Gravelandse buitenplaatsen: dé kans om de natuur en de cultuurhistorie op Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam te ontdekken. Het advies is wel om warme en/of regenkleding mee te nemen. Honden zijn niet toegestaan. Leden van Natuurmonumenten betalen 5 euro, niet-leden 8 euro.

Een week later, op zaterdag 17 maart, kunnen kinderen (met hun ouders) mee op ontdekkingsreis. Het advies is om een camera mee te nemen en ook een tasje voor bijzondere vondsten. Deze activiteit is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.
Zondag 18 maart is er een excursie voor volwassenen in landhuis Trompenburgh. Het is mogelijk om daarnaast met een gids op pad te gaan op landgoed Gooilust.
In 1673 liet Cornelis Tromp deze buitenplaats opnieuw aanleggen. Het landhuis met gracht kwam te midden van een geometrisch park. In de eeuwen daarna werden verschillende wijzigingen op de buitenplaats aangebracht, waarvan diverse sporen in het terrein achterbleven, maar de 17e-eeuwse hoofdstructuur bleef bewaard. De laatste particuliere eigenaar was Frans Ernst Blaauw.
Voor meer informatie en kosten, zie www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek.

'Als je een Boy-Band'

HILVERSUM 'Megasuccesvolle boyband Flash kondigt comeback aan'. Dat is de kop boven het persbericht over de nieuwe komische voorstelling 'Als je een Boy-Band' van Theatergroep Fusie, onder meer bekend van 'Hoort u de music-al?' en 'As gay as it gets'.

'Als je een Boy-Band' vertelt het verhaal van de ooit ongelofelijk populaire boyband Flash. Avond na avond traden ze op en scoorden de ene hit na de andere. Maar dat is alweer even geleden. Na een gigantische ruzie zijn de leden Sergio, Mikey, Timo en Kenny allemaal hun eigen weg gegaan. En allemaal verlangen ze nu, vele jaren later, nog steeds een beetje terug naar die tijd. Dus als de oude platenmaatschappij met het idee komt om een comebackalbum met bijbehorende tour te organiseren zeggen ze uiteindelijk allemaal 'ja'. Maar of dat wel zo'n goed idee is…?

Zaterdag was de eerste voorstelling in Theater Santbergen aan de Noorderweg in Hilversum. De overige speeldata - telkens om 20.15 uur - zijn vrijdag 9, zaterdag 10, vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2018. Kaarten kosten 12,50 euro.

Debat voor jongeren in Santbergen

hilversum Aan debatten geen gebrek tijdens deze verkiezingscampagne. Deze week volgen bijvoorbeeld nog het ondernemersdebat in Beeld en Geluid (dinsdag 13 maart) en vanavond (donderdag 8 maart) draait het in Theater Santbergen vooral om jongeren.

Lokale politici en vertegenwoordigers van scholen gaan met elkaar in debat in het pand aan de Noorderweg 2. Zoals gebruikelijk gaan de sprekers in op stellingen die deze keer geënt zijn op wat jongeren belangrijk vinden. Jong035, het politieke jongerenplatform, heeft de organisatorische touwtjes in handen van dit debat, dat geleid wordt door Ruud Bochardt, onder meer bekend van GooiTV. Om 19.30 uur begint dit politieke evenement. Zo rond 21.00 uur moet het laatste woord gezegd worden. Daarna is er nog livemuziek in het theater.

De Kapel verzorgt grote boekenbeurs

hilversum Een mooi boek kopen voor een prikkie? Het kan zaterdag 10 maart tijdens de boekenbeurs van De Kapel.

Tussen 10.00 en 15.00 uur kunnen boekliefhebbers terecht bij De Kapel aan de 's-Gravelandseweg 144. Naast boeken kunnen de bezoekers hier ook strips, tijdschriften, platen, cd's, dvd's, spellen en puzzels kopen. De opbrengst komt ten goede aan de stiltetuin die de Hilversummers willen gaan realiseren.

Lezing over wilde bij in de bibliotheek

hilversum Lucas Knittel van Naturalis houdt zaterdag 10 maart een lezing over de rijkdom van de natuur. Dat doet hij in Bibliotheek Hilversum in het kader van de Boekenweek.

'De natuur, daar hoor jij bij' is het thema van de Boekenweek. In zijn lezing, die duurt van 13.30 tot 15.30 uur, besteedt Knittel veel aandacht aan de wilde bij. Kaarten à 5 euro zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekhilversum.nl of bij de klantenservice in de bieb aan de 's-Gravelandseweg.