Gooi en Eembode Hilversum

1 november 2018

Gooi en Eembode Hilversum 1 november 2018


'Weghalen foute fiets kost klanten'

HILVERSUM Veel ondernemers in het centrum zijn niet blij met het nieuwe beleid van de gemeente om verkeerdgeparkeerde fietsen weg te halen. Dat blijkt uit een brief van centrummanager Kjeld Vosjan. "Wij krijgen steeds meer signalen van ondernemers die klanten verliezen als gevolg van de handhaving van het fietsparkeren."

Sinds anderhalve maand moeten fietsers hun tweewieler neerzetten op de daarvoor aangewezen plekken. Doen ze dat niet dan bestaat de kans dat deze wordt verwijderd. Vosjan stelt nu dat er inderdaad iets moest gebeuren aan de tsunami van wildgeparkeerde fietsen in het centrum, echter - zeker nu er nog geen inpandige fietsenstalling is - moet de handhaving wel in balans zijn.
Daar lijkt nu geen sprake van, meent de centrummanager. Hij vindt dat er vooral gehandhaafd moet worden op de zogenaamde hot spots (Hema, Groest/Kerkstraat, Gooische Brink) en veel minder op plekken waar ondernemers en bezoekers geen of nauwelijks problemen ervaren. "We willen de excessen voorkomen", schrijft hij in een brief aan wethouder Arno Scheepers. "We vragen u deze balans in de handhaving goed in ogenschouw te nemen en te houden en de handhaving ook vooral op deze locaties in te zetten. Daarnaast blijft de aandacht voor een goede bebouwde parkeervoorziening nodig om extra capaciteit op een goede locatie toe te voegen."

5

Werken aan fitheid in buitenlucht

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met het neerzetten van fitnesstoestellen in Anna's Hoeve kunnen Hilversummers nu ook buiten fitnessen. Zaterdag was de onthulling van de toestellen met een korte work-out onder leiding van een trainer. Bewoners van de nieuwe wijk hebben zelf het initiatief genomen voor deze fitnessapparaten en speelplek voor kinderen onderaan de berg bij Anna's Hoeve.

Escaperoom

Foto: Bastiaan Miché

Een escaperoom in Hilversum realiseren leek Guus Beijer een leuk idee. De gemeente stak daar in zijn ogen iedere keer weer een stokje voor.

17

Beeld en Geluid lanceert Nederlandse gamescanon

De gamescanon. Foto: J. Lousberg/Beeld en Geluid

HILVERSUM Naast televisiebeelden en radiofragmenten slaat Beeld en Geluid ook games op. Om de gamegeschiedenis goed in kaart te brengen heeft het Hilversumse instituut ruim vijftig games opgenomen in de canon.

Het doel van de canon is om de games te archiveren en zo te behouden voor de toekomst. Aan de hand van die collectie kan de geschiedenis verteld worden. Het is de bedoeling dat er ieder jaar meer recente games bij komen in de canon. Bij de eerste selectie zit bijvoorbeeld ‘Zelda: The Wand of Gamelon', wat volgens velen een van de slechtste games ooit is. Vanwege de samenwerking tussen Nintendo en Philips is dit toch een mijlpaal voor de Nederlandse gamegeschiedenis.
De gamehistorie is nog vrij jong, slechts een aantal decennia oud. Voor veel mensen is deze geschiedenis vrij onbekend. Vandaar dat Beeld en Geluid samen met een groep experts een selectie heeft gemaakt die een canon vormt. Hiervoor zijn games geselecteerd die bijvoorbeeld prijzen hebben gewonnen, door belangrijke makers zijn gecreëerd of een commercieel succes waren.
Bijna drie kwart van de Nederlandse bevolking speelt regelmatig computerspelletjes. Daarmee zijn games niet meer weg te denken uit de maatschappij.

Proef bij aanpak exotische plant

De grond wordt afgegraven. Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM Het is in heel Nederland een probleem: de bestrijding van de Japanse duizendknoop. De gemeente Hilversum heeft nu samen met het Goois Natuurreservaat op twee locaties - bij de vijver in het Raabos en langs de Nieuwe Havenweg - een pilot gedaan om verspreiding van deze exotische plant te voorkomen.

Deze proef bestaat uit het afgraven van de grond waar de Japanse duizendknoop groeit. Deze grond wordt direct ter plaatse gezeefd om daarmee zo veel mogelijk wortels weg te halen. De verwachting is dat deze maatregel een groot gedeelte van de duizendknoop verwijdert. Omdat de kans bestaat dat de plant terugkomt, bekijkt de gemeente in het voorjaar hoe effectief deze methode is.
De Japanse duizendknoop komt van nature niet voor in ons land, maar verspreidt zich zo snel en makkelijk dat het daarbij alle andere planten overwoekert. Daarnaast kan de plant schade aan wegen en gebouwen veroorzaken. Omdat de plant zich wel tot vier meter diep kan wortelen, is deze moeilijk te verwijderen. Op veel verschillende plekken wordt onderzoek gedaan naar de bestrijding van deze plant.
Een oplossing is er nog niet. Op dit moment lijkt de enige methode die werkt het inspuiten van gif. Maar de resultaten hiervan zijn op lange termijn nog niet bekend. Na het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt de gemeente Hilversum geen gif meer. "De plant wordt op dit moment alleen bestreden op plekken waar de plant overlast geeft aan gebouwen en wegen", aldus een woordvoerder.
Per locatie bekijkt de gemeente welke bestrijdingsmethode het meest effectief is. "Op de ene locatie laten wij de plant met rust om verdere verspreiding te voorkomen, op andere plekken wordt de plant gemaaid."

D66-themabijeenkomst over media en Europa

HILVERSUM Het D-Café is terug van een tijd weg geweest. D66 Hilversum houdt samen met de Democraten uit Gooise Meren een bijeenkomst over media en Europa. Dat gebeurt donderdag 1 november - vanavond - in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO).

Mendeltje van Keulen is de gastspreker van deze themabijeenkomst. Zij is lector Changing Role of Europe bij de Haagse Hogeschool. Tijdens het D-Café gaat de hoofdgast dieper in op de onderwerpen in relatie met Europa. Tevens kunnen de aanwezigen in discussie gaan met het panel over het centrale thema. Voor de thema-afdeling D66-Europa, mede-organisator van het café, is het een goede gelegenheid informatie op te halen voor de Europese verkiezingen in 2019.

De entree is vanavond vrij. Vooraf aanmelden via info@d66hilversum.nl is gewenst. De inloop is vanaf 19.30 uur in het pand aan de Heuvellaan 33. Om 20.00 uur start het programma.

Weerbericht

Vrij zacht, in het weekend droog met zonnige perioden

De herfst als overgangsseizoen liet zich de afgelopen dagen van zijn andere kant zien. De temperatuur lag ver onder normaal en dinsdag viel er zeer veel regen. Nadien is het opnieuw zachter. Tussen een diepe depressie bij Ierland en een continentaal hogedrukgebied trekt in het weekeinde de zuidenwind aan. Het is zacht met zonnige perioden en na vrijdag droog.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag regent het enige tijd. Ook in de ochtend kan het nog wat regenen. In de loop van de dag klaart het op. Het wordt 11 à 12 graden bij een matige westenwind. In het weekeinde waait er een matige tot soms vrij krachtige zuidenwind. Door warmte-advectie (aanvoer van lucht uit een warmer gebied) wordt het opnieuw zachter, met zaterdag 13 graden en zondag tot 15 graden. Er is een mix van zonneschijn en wolkenvelden. Het blijft droog.

Trend na het weekeinde

In de eerste novemberweek blijft het weer onder invloed staan van een krachtig blokkerend hogedrukgebied boven het Europese continent. Met een zuid- tot zuidoostenbries is het zacht en vrijwel droog met zonneschijn en soms wolkenvelden. Het maximum ligt rond 15 graden.

Weetje

Oktober 2018 was zacht met een etmaalgemiddelde van 11.9 graden. Normaal (het langjarig gemiddelde) is dat 10.8 graden. Vorig jaar was het 13.3 graden. Het record bedraagt 14.2 graden in oktober 2001. Bijzonder in deze oktober was de aaneengesloten reeks van 8 dagen met 20 graden en hoger. Het oude record van 7 warme dagen op rij stond op oktober 1969.

Start inschrijvingen voor Hilversum City Run 2019

Ieder jaar weer een feest. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Sportievelingen opgelet. Vanaf vandaag kunnen mensen zich weer gaan inschrijven voor de Hilversum City Run 2019. En wie snel is, krijgt korting.

Tot 22 maart geldt een zogenaamd Early Bird-tarief voor deelname van de loop op 14 april. De juiste tarieven staan bij ieder onderdeel op www.hilversumcityrun.nl vermeld. Een inschrijving geeft recht op deelname en een persoonlijk startnummer met naam, dat met de bijbehorende speldjes thuis wordt gestuurd.

Ook kan men aangeven bij de inschrijving of en voor welk bedrag men Muziekids, het nieuwe goede doel van hét Hilversumse sportevenement, wil ondersteunen.

'Op dit moment geen voorstel voor schrappen buslijnen'

Geruststellende brief wethouder na gesprek met gedeputeerde

De ophef was groot, de SP stelde al vragen, maar er is voorlopig geen aanleiding om te denken dat het busvervoer in de regio erop achteruit gaat.

Bus 1 naar Kerkelanden is volgens de SP een van de bussen die mogelijk verdwijnt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Gedeputeerde Elisabeth Post (Verkeer) van de provincie Noord-Holland heeft de Gooise verkeerswethouders, waaronder Annette Wolthers van Hilversum, laten weten dat er niet wordt bezuinigd in de nieuwe zogenaamde ov-concessie. Dat schrijft de wethouder aan de gemeenteraad.

'Ambitie van provincie is om meer mensen
het ov in te krijgen'

Onlangs sloeg de provinciale SP de noodklok nadat tijdens een informele bijeenkomst zou zijn beweerd dat verschillende buslijnen, waaronder de lijnen 1, 2 en 3 in Hilversum, verdwijnen. De socialisten riepen daarom inwoners op om in actie te komen. De Hilversumse SP stelde bovendien vragen aan het Hilversumse college van burgemeester en wethouders.

De huidige concessie voor het busvervoer loopt af in juli 2021 en inmiddels heeft Haarlem een start gemaakt met de aanbesteding van de openbaarvervoerconcessie (het bus-, stads- en streekvervoer). Nu blijkt dat met de huidige dienstregeling het op sommige momenten juist heel rustig is en tijdens andere momenten heel druk. Dat moet anders, is de gedachte binnen het provinciehuis.
In haar brief benadrukt Wolthers dat er op dit moment geen voorstel van de provincie is voor het schrappen van buslijnen in deze regio. "De ambitie van de provincie is om meer mensen het ov in te krijgen en om ervoor te zorgen dat dit tevreden reizigers zijn", schrijft de wethouder. "Om dit te bereiken is onder andere een betere aansluiting van de bus op de trein nodig en moet er geïnvesteerd worden in de eerste en laatste kilometer (van voordeur naar halte en vice versa)."
De wethouder voegt toe dat het aflopen van de huidige concessie juist kansen biedt om het 'mobiliteitssysteem' anders in te richten en daarbij in te spelen op de behoefte van de inwoners. Die reizen immers steeds vaker en verder van huis naar werk. Daardoor raken de wegen én het spoor overvol. Bovendien is dit dé kans om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, zoals de opkomst van de elektrische fiets en ook verduurzaming van bussen en taxi's.
Begin 2019 moet er meer duidelijk zijn over die nieuwe concessie.

Hilversummer sloeg buurman met baksteen

HILVERSUM De officier van justitie heeft twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 65-jarige Hilversummer voor poging doodslag. De man wordt ervan beschuldigd op 18 juli vorig jaar in zijn woning in de Nachtegaalstraat in Hilversum een buurman meerdere keren met een baksteen op het hoofd te hebben geslagen.

Een overbuurvrouw in de Nachtegaalstraat schakelde die avond de politie in toen zij zag dat de verdachte in het halletje van zijn woning zijn buurman te lijf ging. Ondanks haar geschreeuw te stoppen, bleef de man met de baksteen uithalen. In het ziekenhuis bleek dat de buurman een schedelbreuk, een gebroken jukbeen en gebroken ribben had opgelopen.

Zelfverdediging

Volgens de Hilversummer handelde hij uit zelfverdediging. De buurman was die avond bij hem aan de deur gekomen met het verhaal dat hij zijn sleutels was kwijtgeraakt. Hij wilde die nacht bij de verdachte logeren. De Hilversummer die daar niet van gediend was, verzocht de buurman te vertrekken. Deze op zijn beurt zou dit niet hebben gepikt, een baksteen hebben gepakt en de verdachte daarmee hebben willen slaan. ,,Ik heb hem toen een paar stompen in het gezicht gegeven", aldus de verdachte.

De baksteen zou op de grond zijn gevallen en voordat de buurman die kon oprapen had de Hilversummer de steen gepakt en de buurman er verder mee afgetuigd. Volgens de verdachte uit zelfverdediging.

5

'Expertmeeting' CDA en SP over weghalen fietsen in centrum

Het inmiddels bekende Fietsdepot. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Oppositiepartijen CDA en SP hebben elkaar gevonden in hun kritiek op het huidige handhavingsbeleid van de gemeente bij het verwijderen van verkeerdgeparkeerde fietsen in het centrum. Omdat de gemeente het niet nodig acht, houden zij komende dinsdag daarom zelf maar een openbaar toegankelijke zogenaamde 'expertmeeting'.

De bijeenkomst is vanaf 20.00 uur in het raadhuis. Vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de Fietsersbond en het Platform voor Chronisch Zieken en Gehandicapten zijn uitgenodigd. "Ik vind het belangrijk dat we deze avond organiseren omdat het fietsparkeren en de handhaving daarop zo veel beter kan en moet", aldus CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen. "Het systeem dat het college heeft bedacht sluit niet aan op de leefwereld van de bezoekers aan het centrum. Deze avond heeft als doel die aansluiting wel te maken."

Het CDA en de SP uitten de afgelopen weken meerdere keren kritiek. Zo zouden er te weinig parkeerplekken zijn, wordt er niet goed gehandhaafd en kunnen mindervaliden moeilijker de plek van bestemming bereiken. En wie zijn fiets voor 15 euro moet ophalen binnen het fietsdepot kan alleen pinnen. Volgens de gemeente heeft dat vooral te maken met de veiligheid. SP-fractievoorzitter Bianca Verwey heeft - zoals wel vaker - een heel andere mening. Om die reden nam zij al contact op met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die had recent namelijk aangegeven dat inwoners in gemeentelijke diensten contant moeten kunnen betalen. De VNG bevestigt dit nu, al zijn er uitzonderingen, zoals het risico van witwassing of geweldpleging. Daar lijkt hier geen sprake van te zijn. Tijdens de bijeenkomst van dinsdag geeft Verweij meer uitleg.
Zij zegt bovendien dat toen de raad vorig jaar akkoord ging met het handhavingsplan, erbij werd gezegd dat er sowieso snel geëvalueerd zou worden. Scheepers vindt dat nu niet nodig. Immers, schreef hij al, het nieuwe beleid zou juist zijn vormgegeven in samenspraak met ondernemers in het centrum en diverse belangenverenigingen, zoals de Fietsersbond, Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken. Maar daar klopt niets van, zegt Paul Holdorp van de Fietsersbond Hilversum. Er is weliswaar met de wethouder gesproken - in het verleden met Floris Voorink en na de verkiezingen met Annette Wolthers - maar dan eerder een regulier overleg. Scheepers heeft hij nog nimmer gesproken.

'Fietsparkeren en de handhaving daarop kan en moet zo veel beter'

Duidelijk is dat de Fietsersbond, aldus Holdorp, niet heeft bijgedragen aan het huidige beleid. "Wij distantiëren ons van de stelling dat het tot stand is gekomen 'in afstemming met'."
Overigens snapt Holdorp de beweegredenen van de gemeente om het wildparkeren van fietsen tegen te gaan wel. Maar zorg dan voor een goed alternatief, stelt hij.

Mariecke Hilhorst

(50), woont sinds 1993 in Hilversum en als zelfstandig grafisch ontwerper en PA doet ze alleen maar dingen die ze leuk vindt.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben grafisch ontwerper. Maar ook personal assistant van een paar ondernemers (social media bijhouden, administratie, website) zodat zij kunnen doen waarin ze goed zijn: ondernemen!"

Wat zijn je hobby's?
"Entrepreneurship isn't a job, it's a lifestyle."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Hilversum is goed bezig; het marktplein is een fijne plek geworden."

Naar welk café ga je graag?
"Ik ga liever uit eten. Nu is mijn favoriete restaurant Baak op het Keiplein."

Als je burgemeester was, dan….
"zorgde ik ervoor dat de rondweg door Hilversum beter doorstroomt, dat er geen vuilnis wordt opgehaald op die rondweg tijdens de spits en ik zou zorgen dat het Media Park beter bereikbaar wordt. En géén autoverkeer op de Stationsstraat (tussen Mout en Vida)."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik vroeger, als echte Amsterdammer, niet van smartlappen hield (nu wél!)"

Mooiste gebouw in Hilversum?
"In between places, Brinkweg 85."

Kroketje of kaviaar?
"Liever oesters."

Wat mist Hilversum?
"Een goed Italiaans restaurant waar je de echte Italiaanse keuken kunt proeven."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht."

Mooiste plek in Hilversum?
"De Siriusstraat."

Beste cd ooit?
"Trijntje Oosterhuis, 'Who'll speak for Love'."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Hangt af wie 'ze' zijn."

Waar ben je trots op?

Mijn twee kinderen

Welk boek ligt op je nachtkastje?

Instaproof van Kirsten Jassies & Joyce Nafzeger

'Verdachte was uit het niets boos geworden'

Vervolg pagina 3

De buurman heeft een heel andere versie van het verhaal. Hij zou bij de Hilversummer op bezoek zijn geweest om te vieren dat de man een nieuwe onderhuurder had. Na de nodige alcohol zou de verdachte uit het niets boos zijn geworden en hebben geschreeuwd dat hij de woning moest verlaten. Toen de buurman aanstalten maakte om te vertrekken, zou de verdachte hem met de baksteen van achteren hebben geslagen.

De Hilversummer, die lijdt aan geheugenverlies door een hersenbeschadiging, is ter observatie in het Pieter Baan Centrum geweest, waar deskundigen concluderen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van het incident. Gezien zijn hersenbeschadiging concludeert het PBC de Hilversummer op te nemen in een beschermdwoontraject.
De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank het advies van het PBC te volgen en de voorlopige hechtenis van zijn cliënt bij vonnis over twee weken op te heffen. "Meneer zit nu al meer dan een jaar vast. Dat is lang genoeg."

Zelfde dader bij overvallen in supermarkten?

HILVERSUM De recherche houdt er serieus rekening mee dat de Jumbo-supermarkt in Hilversum en de Lidl in Bussum vrijdag- en zaterdagavond zijn overvallen door dezelfde dader. Er is nog niemand opgepakt.

De gewapende overval in de Jumbo aan de Stephensonlaan vond vrijdagavond rond 18.45 uur plaats. Precies 24 uur later was het raak bij de Lidl aan de Laarderweg in Bussum. Beide keren kreeg de supermarkt ongewenst bezoek van een man die het personeel bedreigde met een steekwapen.
Na een greep in de kassa ging hij er met een onbekend geldbedrag vandoor. Het signalement van de overvaller zou op sommige punten overeenkomen en de recherche houdt er rekening mee dat het mogelijk om dezelfde dader gaat.

De dader had bij de overvallen een zwarte trainingsbroek met zwarte schoenen aan en een zwarte pet op. Vrijdag had hij een zwarte jas aan met witte strepen langs de armen en op zaterdag was dat een groen/grijs gewatteerde jas.

Dames 't Gooi zijn politie de baas

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Opnieuw was er een opmerkelijke oefenwedstrijd voor de dames van 't Gooi. Na eerder tegen profclubs en het landenteam van Malta te hebben gespeeld, troffen de zwart-gelen op eigen veld dinsdagavond het nationaal politie-elftal, dat zich voorbereidt op het Europees kampioenschap in 2020 in Noorwegen. De thuisploeg was de politie met 4-1 de baas.

Samen Hilversum 'nog veiliger' maken de komende jaren

Burgemeester doet veiligheidsappel op Hilversummers

Hoewel Hilversum de afgelopen jaren veiliger is geworden, zou blijken uit cijfers, voelen Hilversummers zich steeds minder veilig. Dat moet anders, vindt burgemeester Broertjes.

Hilversum houdt zich de komende jaren meer bezig met drugsoverlast. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij noemt het gekscherend 'het hoogtepunt uit zijn carrière': het nieuwe integraal veiligheidsplan (IVP) 2018-2022, dat dinsdag in het college van burgemeester en wethouders is besproken en Broertjes vervolgens aan de regionale pers toelicht. Hilversum is namelijk de laatste jaren veiliger geworden. Toch doet de burgervader een appel op zijn inwoners om Hilversum nog veiliger te maken dan het al is.

Het aantal meldingen van drugsoverlast is gedaald de laatste jaren

Broertjes gebruikte de zomermaanden onder meer om in verschillende wijken 'belletje te trekken' en aan buurtbewoners te vragen of en in hoeverre zij overlast ervaren. Die overlast ervaart men zeker, is de conclusie. Vooral als het gaat om hangjongeren, drugsdealers en verkeersveiligheid. Om die reden gaat Hilversum, onder andere door de inzet van extra wijkagenten/boa's, meer de wijken in. De afgelopen jaren lag de focus toch vooral op het uitgaansgebied. "Hilversummers moeten zich veilig voelen in hun eigen huis, straat en buurt", aldus Broertjes. "Het gaat om veiligheid dichtbij. Dat geldt voor wie overlast ervaart van hangjongeren, drugsdealers of verkeershufters, maar ook voor wie onbedoeld zichzelf of zijn omgeving in gevaar brengt."
Mooie woorden natuurlijk, maar vaak is het probleem dat bewoners hun klacht nooit melden bij de politie, omdat 'dit geen zin heeft' of ze de wijkagent niet eens kennen. Daarom moet de wijkagent de komende jaren meer zichtbaar zijn, zegt de burgemeester. Daarbij doet hij nogmaals een appel - het woord valt meerdere keren tijdens het persgesprek - op de inwoners. "We kunnen als gemeente de regie pakken, maar we kunnen het niet alleen."
Uit een gemeentelijk onderzoek bleek dat 84 procent van de Hilversummers zich veilig voelt in de eigen wijk. Uit politiecijfers kwam bovendien naar voren dat tussen 2014 en 2017 de totale criminaliteit met 15 procent is afgenomen. Om deze lijn voort te zetten blijft Hilversum zich focussen op zaken als brandveiligheid, inbraakpreventie en veilig uitgaan. Speerpunten in het nieuwe IVP zijn jeugd & veiligheid, drugsoverlast, ondermijning, personen met verward gedrag en verkeersveiligheid.
Vooral als het gaat om drugsoverlast valt er veel te winnen. Sinds enkele maanden geldt er een blowverbod in het Dudokpark, maar er zijn natuurlijk nog zat locaties over. Zo was er in de Hilversumse Meent tien jaar terug nog geen dealer te vinden, maar tegenwoordig hebben veel bewoners hier last van, ontdekte Broertjes deze zomer. Opvallend in het IVP is wel dat het aantal meldingen bij de politie van drugsoverlast de afgelopen jaren alleen maar daalde. Ook op dit moment blijkt eveneens dat de politie vaak nauwelijks op de hoogte is van deze problemen.
Het sluiten van buurtdeals is een van de middelen om overlast van jongeren aan te gaan. Ouders en jongeren zijn hierin zelf ook aan zet, naast een pakket maatregelen die de gemeente neemt, waaronder de inzet van jeugdboa's en jongerenwerkers. Door samen afspraken te maken en verantwoordelijkheden te nemen kan ook dit gevoel van onveiligheid beter getackeld worden. Het is een voorbeeld van de veiligheid dichtbij, zoals hij dat telkens noemt.
Een van de zaken die kunnen bijdragen aan vermindering van de overlast is de komst van een officiële hangplek voor de jeugd. Het is een vurige wens van de burgemeester om die in Hilversum te realiseren, maar een locatie vinden waar breed draagvlak voor is, lijkt onmogelijk. "Dat is een zoektocht die geen einde kent. Het blijft een verhaal van not in my backyard. We hebben wel wat dug-outs geplaatst rond de sportvelden bij Anna’s Hoeve", geeft Broertjes aan. "Het vereist ook wel dat mensen beseffen dat zo’n hangplek beter is dan dat je ze maar los laat lopen. Dat ze maar overal en nergens kattenkwaad uithalen. Als je ze groepeert en zegt: daar kan je nu gefaciliteerd hangen, dan heb je er meer controle op dan dat je het laat gebeuren tot in het oneindige."

Broertjes ging ook afgelopen zomer de wijken in.
De zoektocht naar een jongerenhangplek gaat door. Foto: Bastiaan Miché
13 / 40

'Alle mantelzorgers zijn bezig hun kop boven water te houden of er al onder'

Speciale dag in deze tijden heel belangrijk

Mantelzorgers zijn volgende week zaterdag voor de vierde keer uitgenodigd voor een feestelijke dag in het Hilversumse raadhuis. De organisatoren kijken ernaar uit.

Ria de Jong en Petra Scheffer: 'Onduidelijk is waar je als mantelzorger hulp kunt krijgen.' Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ze zijn er al weken klaar voor, hebben ook zin in de jaarlijkse Mantelzorgdag. Dit keer is er onder meer een optreden van Annet Hesterman, die landelijke bekendheid kreeg door haar deelname aan The Voice Senior. "Je loopt als mantelzorger zo vaak tegen dichte deuren aan. Dan is zo'n dag ontspanning heel belangrijk."

Aan het woord zijn Petra Scheffer-de Lange (68) en Ria de Jong-Schrijvers (60), allebei mantelzorger voor hun eigen dochter. Dat doen ze (uiteraard) met liefde, vanuit hun hart. Ze willen ook niet klagen, maar zijn toch ook vermoeid. Moe van het altijd maar moeten vechten om zaken geregeld te krijgen. Moe ook van de onwetendheid bij mensen, bedrijven en (zorg)instellingen. Ze missen ook de verbinding tussen alle specialismen, die te veel los zouden staan van elkaar. En: "Ik mis de liefde."

Vechters zijn ze allebei. Positief ook. Van wanhoop is geen sprake. Maar zorgen zijn er wel degelijk. Nu zorgen zij al bijna dertig jaar lang voor hun dochters, maar wat als zij er niet meer zijn? De zorg wordt lichamelijk nu al veel zwaarder. "Alle mantelzorgers zijn bezig hun kop boven water te houden of er al onder", vertelt De Jong, die tevens raadslid is voor Hart voor Hilversum. "Ze zijn op, hebben geen hoop meer of goede moed om iets te veranderen."
Het belangrijkste probleem waar mantelzorgers tegenaan lopen is dat de professionals steeds moeilijker te bereiken zijn en hun verantwoordelijkheid minder nemen. Woedend worden ze over de gedachte dat ziekenhuizen momenteel omvallen, terwijl banken worden geholpen. Het gevoel van onmacht neemt er alleen maar door toe. En dat er steeds minder middelen en gelden zijn om mensen te helpen. Dat er zusters en telefonistes zijn die over van alles moeilijk doen en het creatieve denkvermogen missen om problemen op te lossen. "Vroeger was er de mantelzorgondersteuning. Dat is nu allemaal versnipperd", zegt De Jong. "Onduidelijk is waar je als mantelzorger hulp kunt krijgen. Het Sociaal Plein is zo onoverzichtelijk. Dan wordt er ook gezegd dat je dingen op internet kunt vinden. Maar heel veel mensen hebben niet eens een computer."

Zij zorgen al bijna dertig jaar voor hun dochters

Aan de andere kant zeggen Scheffer en De Jong wel dat het mantelzorgwerk in de maatschappij steeds meer wordt erkend. Maar als het gaat om bewustwording is er nog heel veel te winnen. Zo komt het bij evenementen voor dat mensen in een rolstoel - en dus ook hun begeleiders - worden geweigerd, omdat er geen plek is voor rolstoelers, weet De Jong. Zij is het bovendien spuugzat om voor allerlei regelingen waar ze recht op heeft continu (met het tonen van bonnetjes) verantwoording af te moeten leggen. "Maar ik wil voor mijn kind zorgen. De tijd die ik aan haar kan besteden wil ik niet besteden aan bonnetjes."

Tijd van roeptoeteren over oplossingen woningnood moet voorbij zijn

Leefbaar Hilversum pleit voor andere verdeelsleutel lokale woningmarkt

Praten over de woningnood gebeurt genoeg, maar de politiek onderneemt nauwelijks actie. Dat wil Leefbaar Hilversum veranderen.

Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum vindt dat de politiek niet moet blijven afschuiven, maar in actie moet komen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Er moet een andere verdeelsleutel komen in de huurmarkt. Mirjam Kooloos, fractievoorzitter van Leefbaar Hilversum, vindt dat er te veel huizen gaan naar statushouders, waardoor de Hilversummers nog langer op de wachtlijst staan. De markt moet een impuls krijgen en daarin is de politiek nu echt aan zet, meent de politica.

De woningmarkt zit potdicht. Dat hoef je aan woningzoekenden in Hilversum en omgeving niet te vertellen. Wil je in aanmerking komen voor een (betaalbare) huurwoning dan heb je vaak engelengeduld nodig. De vraag neemt alsmaar toe. Veel mensen kunnen geen kant op en blijven zitten waar ze zitten. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen was de woningnood een hot item. Politici deelden hun visie en inwoners vroegen hen naar oplossingen. Ondanks het voornemen van duizend woningen voor jongeren, het GroenLinks-plan dat is opgenomen in het coalitieakkoord, merkt Kooloos bitter weinig van politieke actie of handelen. Wat haar betreft, blijft het vooral bij roeptoeteren.
Leefbaar wil niet aan de kant blijven staan. De knuppel moet in het hoenderhok. In de raadzaal gaat Kooloos de discussie aanslingeren om het beleid aan te gaan passen. Het moet voor Hilversummers makkelijker worden om aan een (huur)woning te komen. Een andere verdeling moet er komen. Die ruimte is er, stelt de fractievoorzitter. De gemeente mag zelf bepalen hoeveel statushouders zij voorrang geeft. De wettelijke verplichting om zoveel mogelijk vergunninghouders onder te brengen is eraf. Dat blijkt uit de wijziging van de Huisvestingswet van 14 december 2016. Volgens de politica gebruiken maar zeer weinig gemeenten in Nederland deze nieuwe regel.

"De statushouder kan er ook niets aan doen dat hij in die positie komt. Dat is het beleid van het Rijk, maar wij als politiek kunnen daar wel wat aan doen. Wij gaan daar namelijk over", legt zij uit. "Er is een grote groep Hilversummers die al zo lang op de wachtlijst staat. Je kunt het niet langer meer verkopen dat mensen die twaalf jaar moeten wachten op een huurwoning moeten accepteren dat een huurwoning naar een statushoudersgezin gaat dat pas twee of drie jaar in Nederland is."

'Niet langer verkopen dat mensen jaren op wachtlijst moeten staan'

Naast starters en jongeren die amper aan bod komen op de woningmarkt maakt Kooloos zich vooral zorgen over gescheiden ouders. Wat haar betreft is dit de meest schrijnende groep in het Gooi. In haar eigen omgeving ziet ze dat veel. Ouders die met hun kroost op de zolderkamer van hun ouders of vrienden belanden. Dat is geen stabiele eigen plek.

Daarnaast brengt deze vaak langdurige situatie andere problemen met zich mee. De inkomens worden bij elkaar opgeteld, wat tot kortingen kan leiden en financiële problemen teweeg kan brengen. Veelvoorkomend probleem door de stress zijn ook psychische klachten. Dan moet hulpverlening erbij komen. "Hulporganisaties Veilig Thuis en Versa Welzijn beamen dat dit een groot en groeiend probleem is. Hulpverleners zijn gewoonweg niet aan te slepen om deze grote groep met psychische problemen bij te staan", merkt Kooloos op. "Al met al kost dat heel veel geld en er gaat al veel geld naar de zorg."

'Hulpverleners zijn gewoonweg niet aan te slepen'

Woningen bijbouwen is prima, maar absoluut niet in het groen. Kooloos ziet weinig plekken meer waar Hilversum een forse slag kan slaan als het gaat om bouwlocaties. Van het transformeren van kantoorpanden is zij geen voorstander. Hoewel het klinkt als een goed plan zitten er veel haken en ogen aan, zegt zij. "Bestaande panden aanpassen blijkt vaak een dure grap. Het slopen en dan nieuwbouw realiseren is vaak goedkoper." Betaalbare woningen in leegstaande verpleeghuizen ziet zij wel als een goede en snelle oplossing.

Initiatiefnemer escaperoom vindt geen uitweg in regels en wetgeving raadhuis

'Ik heb één fout gemaakt: ik had nooit naar de gemeente moeten gaan'

Hilversum heeft geen escaperoom. Waarom eigenlijk niet? Guus Beijer weet het antwoord wel: omdat medewerkers van de gemeente op sommige momenten heel moeilijk kunnen doen.

Guus Beijer voor Theater Santbergen waar de eigenaar de escaperoom liever vandaag dan morgen zag komen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Natuurlijk, voor veel bezoekers van het centrum van buiten Hilversum kan het een heel karwei zijn om de mediastad met de auto uit te komen. Maar officieel heeft Hilversum nog altijd geen escaperoom. Dat had anders kunnen zijn, maar - zegt Guus Beijer - door de wirwar van regels en wetgeving vanuit het grote gele raadhuis is het niet gelukt om zo'n ontsnappingsruimte te realiseren.

Voor de duidelijkheid: in een escaperoom wordt een groep opgesloten in een ruimte. Het is dan de bedoeling om binnen een uur door puzzels en raadsels op te lossen daar uit te komen. De eerste escaperoom ging in 2013 open en inmiddels zijn er honderden.
De 62-jarige Guus Beijer, een groot liefhebber van spelletjes, kwam vier jaar geleden voor het eerst in aanraking met het fenomeen escaperoom. In Den Haag was dat. "Dat was zo slecht. De puzzels waren zo onlogisch. Maar het liep daar wel storm. Ik dacht: dat kan ik beter."

Voorzichtig, maar vol overgave, ging Beijer op zoek naar een locatie in Hilversum. Die vond hij al snel in het oude atelier van oud-raadslid en goede vriendin Léonie Sazias aan de Diepeweg. Omdat er voorheen in dat pand een smederij zat, bedacht Beijer de escaperoom 'Het geheim van de smid'.
Maar toen begon de ellende, zegt Beijer. Hij stapte namelijk naar de gemeente. "Dat had ik nooit moeten doen. Na enig uitzoekwerk zei een meneertje dat aanvankelijk niet eens wist wat een escaperoom was, dat dit op deze locatie niet mogelijk was. Er zat namelijk daar niet de bestemming 'vermaak' op. Om dat te kunnen aanpassen moest ik een verzoek indienen op het digitaal loket, maar je raadt het al: daarop is niets te vinden over een escaperoom."
Beijer had al wel een groep vrienden - experts ook op verschillende vakgebieden - om zich heen verzameld om hem bij te staan. Als belangrijke tip kreeg hij mee om niet één, maar drie escaperooms te realiseren. Immers, wie een escaperoom bezoekt, komt niet bij diezelfde terug, maar mogelijk wel bij nummers 2 of 3. Op dat moment kwam het Media Park - waar Beijer goede contacten heeft - in beeld als locatie.
Al snel was er een ruimte gevonden. In de kelders van Studio's 3 en 4 aan de André van Duinboulevard. Daar zouden dan drie media-achtige escaperooms komen, onder andere één met spelletjes uit oude televisieprogramma's. De naam van dit alles: ESC35. Alles was al geregeld, zegt Beijer nu. Echter, op het laatste moment ging het feest niet door. Bij de gemeente kreeg hij namelijk te horen dat de boulevard, die de naam van misschien wel de grootste komiek van Nederland draagt, niet de bestemming 'vermaak' heeft. Overigens, weet de Hilversummer nu, bij een escaperoom hoort helemaal niet de bestemming vermaak. In Utrecht bijvoorbeeld heeft het de bestemming 'denksport' en in Den Bosch 'overige recreatie'.
Het Media Park viel af. Vanuit de gemeente kreeg Beijer het advies om elders te kijken. Toen kwam Santbergen in beeld, waar net Theatergroep De Fusie huisvesting had gevonden. De eigenaar zag me liever vandaag dan morgen komen", zegt Beijer. In de kelder zou plek zijn voor twee escaperooms met als thema's 'media' en 'hotel'. Later zou op de begane grond een derde escaperoom komen over de Gooische moordenaar.
Alles leek (opnieuw) geregeld, totdat de gemeente in beeld kwam. Die gaf aan - zegt Beijer - dat ook Santbergen geen bestemming 'vermaak' heeft. "En wat is toneel dan?", verwijst Beijer naar De Fusie. Daarbij komt dat er volgens de gemeente te weinig parkeerplaatsen zijn in die buurt. Dat kan dan wel zo zijn, aldus Beijer, maar daar kun je toch een oplossing voor verzinnen? "Als je kaarten wilt bestellen voor een escaperoom moet dat online. Dan kun je toch een samenwerking zoeken met andere horeca en dat bezoekers hun auto parkeren in de parkeergarage?"
Maar in plaats van medewerking krijgen, stelt een medewerker van de gemeente een vraag als wat mensen in het Laapersveld van zo'n escaperoom in Santbergen vinden. "Maar Laapersveld ligt kilometers verderop", zegt Beijer met het nodige theater. "Dan zie je dat die medewerkers Hilversum helemaal niet kennen. Wist je trouwens dat van de 680 medewerkers bij de gemeente er maar 210 in Hilversum wonen. En als mensen niet weten waar ze het over hebben, houden ze zich vast aan regeltjes en werken ze je tegen. Het is het kwaad van Hilversum."

Geen bestemming vermaak op André
van Duinboulevard

Later kreeg Beijer van de gemeente te horen dat er voorlopig helemaal niets gebeurt in de spoorzone vanwege een nieuwe visie. Het hele traject Santbergen had achteraf dus helemaal geen zin. Beijer is er inmiddels - na toch wel wat slapeloze nachten - helemaal klaar mee. "Ik heb één fout gemaakt: ik had nooit naar de gemeente moeten gaan. Mijn broer werkt in Flevoland en hij zei dat ik in Almere met open armen zou zijn ontvangen. Maar daar hebben ze er al drie. In Hilversum is er nog steeds geen één."
Wethouder Floris Voorink - tussen 2014 en 2018 verantwoordelijk voor de vergunningen - vindt het jammer dat het niet is gelukt om een escaperoom te realiseren.

Hilversum vier miljoen in de min

Karin Walters: 'Nu nog te vroeg om bij te sturen.' Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De gemeente Hilversum stevent dit jaar af op een miljoenentekort. Wethouder Karin Walters van Financiën verwacht dat het saldo van de begroting dit jaar uitkomt op vier miljoen nadelig, al benadrukt zij dat het om een prognose gaat. Nog niet alle effecten voor dit jaar zijn bekend.

Belangrijke oorzaak voor deze verwachting is de opknapbeurt van de Egelshoek. De gemeente besloot het laatste gedeelte van deze woonwijk toch nog aan te pakken, maar dat kost wel eenmalig 2,8 miljoen euro.
Verder blijkt uit de zojuist verschenen septembercirculaire 2018 dat de uitkering uit het gemeentefonds voor Hilversum lager is dan in mei werd verwacht. "In 2018 leidt dit tot een nadeel van 1,8 miljoen euro, waarop in het lopende jaar niet meer is bij te sturen", aldus de wethouder.
Derde belangrijke reden is de ontwikkeling van de uitgaven WMO en jeugd. Die blijkt duurder te zijn dan verwacht. De werkelijke lasten zijn met maar liefst 4 miljoen euro overschreden.

Een en ander heeft ook gevolgen voor de komende jaren. Ging Walters er eerder van uit dat het de komende jaren crescendo zou verlopen, met het verschijnen van de septembercirculaire verandert dit beeld. "Deze circulaire laat voor het eerst in jaren een meerjarig negatief beeld zien."
Immers, de cijfers waren aanvankelijk positief: 250.000 in 2019 en 2020, 630.000 in 2021 en ruim vijf ton in 2022. De nieuwe cijfers zijn louter negatief: -470.000 in 2019, -twee ton in 2020, -61.000 in 2021 en -37.000 in 2022.
Ondanks deze ontwikkelingen vindt de wethouder het nog te vroeg om bij te sturen. Het eerstvolgende moment daarvoor is bij de kadernota 2019. Daarbij kunnen tevens de effecten van de nog te verschijnen decembercirculaire 2018 meegenomen worden.

Wethouder wil toegankelijkheid bij spoorzone in kaart brengen

Vincent Ohlrichs. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wethouder Arno Scheepers maakt spoedig een ronde door het centrum en het station - samen met vertegenwoordigers van de Regionale Schouwgroep Toegankelijkheid Gooi en Vechtstreek - om de problemen voor mensen met een beperking in kaart te brengen.

Dat meldt de gemeente naar aanleiding van het verhaal van vorige week in deze krant waarin werd aangegeven dat het voor rolstoelers een bijna onmogelijke klus is om van het station naar wijkcentrum de Geus te komen. Rolstoeler Vincent Ohlrichs toonde daarbij aan dat er vaak geen doorkomen aan is.
De Hilversumse SP, die ook mee was tijdens de rondleiding door Ohlrichs, heeft inmiddels vragen gesteld aan de wethouder. Zo willen de socialisten weten wat Scheepers vindt van de verkeerssituatie rondom de Geus en en stellen zij voor om een meldpunt in het leven te roepen waarin mindervaliden kunnen aangeven waar er nog meer gevaarlijke situaties ontstaan.
De wethouder is in ieder geval op de hoogte van de situatie rondom het wijkcentrum aan de Geuzenweg, meldt een woordvoerder. "De plek rondom Wijkcentrum de Geus is ingericht als een (woon)erf en daardoor is de ruimte beperkt. Dat maakt het lastig om alle functies een plek te geven. Het is immers ook belangrijk dat er in de wijk voldoende parkeerplekken zijn voor auto's en fietsen. Niettemin het is belangrijk dat beide kanten van het spoor goed toegankelijk zijn voor mensen met een visuele of lichamelijke handicap."

PvdA: 'College moet nu ambities bijstellen'

PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Haal de franje uit de begroting, is de dringende boodschap van PvdA Hilversum aan het college van burgemeester en wethouders. Daar is wat de sociaaldemocraten betreft alle aanleiding voor nu de begroting niet sluitend is.

De mededeling van wethouder Karin Walters van Financiën dat Hilversum in 2018 waarschijnlijk afstevent op een tekort van 4 miljoen euro (zie verhaal hierboven) leidt bij de PvdA tot de reactie dat het college de ambities meteen moet bijstellen. Geen geld meer uitgeven aan franje, maar Hilversum moet zich focussen op de zorgplicht. De begroting van het Sociaal Domein moet op orde komen, zodat Hilversummers die zorg en ondersteuning nodig hebben dat ook krijgen.

Verder is het devies: terugschroeven, nu er sprake is van een miljoenentekort. "Stop met cadeautjes uitdelen aan automobilisten, zoals het halveren van de tarieven voor parkeervergunningen. Wees nog kritischer op investeringen in hippe hobby's zoals de citymarketing. En is het écht nodig zo veel geld te steken in het Stationsplein en het ambtenarenapparaat?", vindt PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge.

Aanhouding na wietvondst Havenkwartier

HILVERSUM Een 55-jarige vrouw uit Hilversum is aangehouden naar aanleiding van de wietvondst in een bedrijfspand aan de Verlengde Zuiderloswal in HIlversum afgelopen week.

Aanvankelijk lukte het de politie niet om de kwekerij, die volgens een woordvoerder bestond uit 388 planten, te ontruimen. De vloer was namelijk te dun. Om die reden werd het gebouw in het Havenkwartier verzegeld en volgde de ontruiming een dag later.
Bij de vondst twitterde de politie ook dat agenten vanwege een vreemde lucht last kregen van ademhalingsproblemen. Waar die vreemde lucht vandaan kwam, is niet duidelijk.

Tweetal gepakt na inbraak in Hilversum

HILVERSUM In Blaricum zijn afgelopen week twee mannen opgepakt voor een inbraak in een woning in Hilversum. De politie wist hen aan te houden na een achtervolging op onder meer de A1.

De twee mannen uit Utrecht, 21 en 32 jaar, werden door de politie betrapt toen zij in een woning aan de Baerbergen zouden inbreken. Een agent zag een van de twee op de uitkijk staan. De ander leek bij een kozijn bezig te zijn.

Plotseling renden de mannen naar een auto die klaarstond en reden met hoge snelheid richting de A1. Na een achtervolging op de snelweg sprongen de twee verdachten op de Rijksstraatweg in Blaricum uit hun auto en renden weg. Kort daarna wisten de agenten de mannen aan te houden.

Moeilijk Groot Goois Dictee: 'Hoop dat ik minder dan honderd fouten heb'

Discussie over de tekst blijft ook tijdens vierde editie niet uit

Voor de vierde keer was het raadhuis het decor van het Groot Goois Dictee. Opnieuw liepen de gemoederen na afloop hoog op.

Wethouder Floris Voorink had meer dan dertig fouten.

HILVERSUM Is het nu 'ge-appt' of 'geappt', 'ruggegraat' of 'ruggengraat', en 'rechttoe-rechtaan' of 'rechttoe rechtaan'? Deze drie woorden zijn de drie belangrijkste discussiepunten na afloop van het Groot Goois Dictee dinsdagavond. Woedend zijn de bekende diehards, die ieder jaar weer van de partij zijn met maar één doel: een foutloos dictee schrijven.

Nieuwslezer Rayomond Serré is voor de vierde keer de auteur van de acht zinnen tellende tekst. Volgend jaar - tijdens de lustrumeditie - zal hij nog een keer het dictee leveren, maar daarna mag iemand anders dat doen, zei hij dinsdag. De discussie na afloop van het dictee bekeek hij met een glimlach. Alsof hij dacht: een dictee zonder discussie is geen geslaagd dictee.
Moeilijk is het dictee wel, blijkt achteraf. Burgemeester Pieter Broertjes, tevens juryvoorzitter van de avond, vertelt na afloop dat het aantal fouten dit keer een stuk hoger ligt dan vorig jaar. Wethouder Floris Voorink bijvoorbeeld had vorig jaar minder dan dertig fouten, maar dit keer eindigt hij boven dit aantal. "Maar, en dat mag je best opschrijven, ik ben wel de enige wethouder die deel durft te nemen."
Rein Leentfaar en Jeroen van Heemskerck Düker (beste Gooier) zijn net als vorig jaar de winnaars van de avond. De beste scholieren zijn Maurits van Altvorst en Eline van der Smeede van het Gemeentelijk Gymnasium. Allebei hebben zij 27 fouten. Anouk Vollers en Johan Wiersma van het Comenius College hebben er aanmerkelijk meer. "Ik hoop dat ik minder dan honderd fouten heb", zegt hij vlak voordat de uitslagen bekend worden gemaakt. En nee, hoewel het hartstikke leuk is, is zo'n dictee niet bepaald cool binnen de school. "Je wordt toch wel beschouwd als 'thundernerd'."

De studenten hadden allemaal tientallen fouten. Foto's: Bastiaan Miché

Leren verder kijken dan de neus lang is

Buurt- of projectoverschrijdend denken in project spoorzone lastiger dan gedacht

Verder dan de eigen neus lang is kijken, lukt nog niet zo erg. Dat is wel de bedoeling om de spoorzone zo fraai mogelijk te krijgen. Er is nog werk aan de winkel.

Voor het stuk op de Korte Noorderweg werken nu tien eigenaren samen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De spoorzone, postcodegebied 1221, is verrommeld. Dit deel van Hilversum moet toekomstbestendig worden gemaakt. Door alle betrokken bij elkaar te zetten, moet de ultieme vorm van participatie op gang komen en vooral onderlinge synergie ontstaan, zodat wensen en behoeften netjes over het hele gebied verdeeld kunnen worden. Dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Buurtbewoners willen meer groen en betere mobiliteit

'Wat kunnen de mensen van het project aan de Korte Noorderweg voor jouw project betekenen?', is de vraag die een ontwikkelaar maandag krijgt. De reactie luidt dat hij bezig is met een individueel project. Dit voorbeeld illustreert dat meedenken, plannen op elkaar afstemmen en samenwerken nog niet bij iedereen zijn ingedaald. Dat is wel wat de gemeente wil. Bewoners, ontwikkelaars en andere belanghebbenden leren elkaars belangen en motieven kennen. Daar komen alleen maar betere plannen uit voort, is de redenatie.
Theater Santbergen was maandag het toneel van de tweede werkplaats spoorzone. Ontwikkelaars, stedenbouwkundigen en bewoners uit het hele 1221-gebied waren bijeen. Op een gegeven moment splitsten beide groepen zich. De bewoners gingen naar boven om op een grote kaart aan te geven wat hun wensen, zorgen en behoeften zijn, terwijl de ontwikkelaars de lobby indoken om de vele plannen toe te lichten.
Op de bovenverdieping van het theater aan de Noorderweg is het een kippenhok. Verdeeld over twee tafels praten bewoners over hun wijken en geven ze aan wat hun wensen zijn. Al klinken er voornamelijk zorgen. Verder kijken dan de eigen straat of wijk is nog niet zo makkelijk, terwijl het wel de bedoeling is om buurtoverstijgend te werk te gaan. Heel 1221 komt immers aan bod. Daarnaast valt op dat er veel onmogelijkheden voorbijkomen en zoals altijd gebeurt in Hilversum blijft het lang hangen in verkeers- en parkeertechnische zaken. Duidelijk is dat het gebied groener moet worden en dat mobiliteit hoog op het prioriteitenlijstje staat.
Beneden, twee trappen lager, is de sfeer totaal anders. Ontwikkelaars, voornamelijke mannen, staan in de lobby van het theater. Aan de muren hangen posters met daarop de uitgangspunten van de plannen voor bijvoorbeeld het Venetapark, de Wybertjesfabriek, de Korte Noorderweg en Hunkemöller. In alle rust presenteren de heren de vaak nog in potlood getekende ideeën. Opvallend is de wens om te bouwen voor starters, jongeren en kleine huishoudens. Bouwen naar de behoefte, is het credo. De vragen gaan over bouwoppervlak, doelgroepen en oplossingen voor parkeren. De bereidheid om mee te denken en te helpen is te proeven, maar is nog lang niet op smaak, zoals de gemeente wenst.
Al komt vanuit het raadhuis dat er wel degelijk een positieve ontwikkeling waarneembaar is. Concreet voorbeeld hiervan is de samenwerking van tien eigenaren van de omgeving Korte Noorderweg. Zij zijn bezig een samenhangend plan voor dit gebied samen te stellen. Aan het begin van het proces ging het om één eigenaar.
Uiteindelijk moeten alle overleggen leiden tot de randvoorwaarden voor de hele spoorzone. De door betrokkenen gedragen uitgangspunten voor de toekomst komen in de zogeheten gebiedsagenda. Deze plannen voor de korte en lange termijn hoopt de gemeente in het eerste kwartaal van 2019 vast te stellen.

PvdA wil meer woningen bouwen voor doelgroepen

'Meer huizen bouwen voor de goedkope en middensector.' Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bouw meer voor doelgroepen en voorkom leegstand van bedrijfspanden en woningen. Met deze maatregelen moet de woningmarkt een impuls krijgen, zo stelt de PvdA Hilversum.

Tijdens de behandeling van de begroting - woensdag 31 oktober - hebben de sociaaldemocraten voorstellen ingediend om een Doelgroepen- en een Leegstandsverordening te ontwikkelen. De eerste moet het gemakkelijker maken om projectontwikkelaars te dwingen voor de juiste doelgroep te bouwen. Tevens moeten deze huizen vrij blijven van speculatie. De andere verordening is bedoeld om leegstand van bedrijfspanden en woningen te voorkomen.

Met deze twee aanpassingen in het beleid moet de woningmarkt een goede impuls krijgen, meent de PvdA. De partij is ervan geschrokken dat Hilversum in de top 10 staat van duurste huursteden. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is 14,69 euro. Huurprijzen staan onder spanning door speculatie, krapte op de woningmarkt en de hoge huurprijzen.

Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. Daar moet nu echt de focus op komen bij het realiseren van nieuwe woningen. "Het college kan beter aansturen op de bouw van duizend woningen in de goedkope en middensector, voorkomen dat sociale huurwoningen worden verkocht en voorkomen dat woningen blijven leegstaan of voor verkeerde doeleinden worden gebruikt", is de PvdA-opdracht aan het college.

''Vi' is zowel in het veld als daarbuiten waardevolle aanvulling voor het team'

Nieuw-Zeelander Lalovi Tafua zorgt voor energie en emotie bij rugbyploeg Hilversum

De 28-jarige Lalovi Tafua uit Nieuw-Zeeland moet de rugbyers van Hilversum weer aan de landstitel helpen. Tijd voor een gesprek.

Lalovi Tafua: 'Ik wil een belangrijke speler voor het team worden.' Foto: Bastiaan Miché

hilversum De selectie van Rugbyclub Hilversum heeft zich na de kansloos verloren finale om de landstitel in mei noodgedwongen moeten versterken om het geschonden imago op te poetsen. Vrijwel alle rugbyclubs zoeken voor een nieuw seizoen naar nieuwe spelers. Daarom wordt er in binnen- en buitenland volop gewinkeld. Contacten ontstaan door de uitgebreide netwerken die de clubs hebben opgebouwd.

'We hadden al snel in de gaten dat we hem best kunnen gebruiken'

Er kwamen spelers van Nederlandse verenigingen en uit het buitenland naar Hilversum. Soms heb je het geluk dat je een goede speler op een presenteerblaadje krijgt aangeboden. Dat was het geval met Lalovi Tafua, die via Hilversum-speler Mau Simeona naar Nederland was gekomen. "Hij is er zo eentje die is komen aanwaaien. Je moet altijd afwachten of het wat is en of hij in het team past. We hadden al snel in de gaten dat we hem best kunnen gebruiken", verklaart Hilversum-voorzitter Wieger Schotanus zijn komst in augustus.
De 28-jarige Lalovi Tafua, roepnaam Vi, is geen mannetje dat je zomaar ondersteboven loopt. Kort gedrongen, brede schouders, robuuste kop en flink aan het gewicht. Kortom, een breekijzer dat je wel graag in je ploeg wilt hebben en zeker niet als tegenstander. Een echte 'prop' en bovendien internationaal ervaren.
Lalovi is geboren in Nieuw-Zeeland en daarna verhuisd naar Samoa. "Daar speelde ik voor het eerst rugby en bracht het daar tot het nationale team onder 20 jaar", vertelt hij. "De familie ging weer naar Nieuw-Zeeland en daar ging ik met m'n vader en broer spelen in Wellington bij de club Poneke. Maar ik wilde meer van de wereld zien en ging in 2016 naar Engeland. Van Engeland ging ik naar Spanje en dat beviel me goed. Aangezien ik problemen kreeg met mijn visum, moest ik daar weer weg. Ik had altijd contact gehouden met Mau Simeona, we speelden in Wellington voor dezelfde club. Hij vroeg me naar Nederland te komen."
Lalovi praat op een avond met deze krant terwijl hij tijdens de training langs de kant moet toekijken, omdat hij in de wedstrijd tegen DIOK laatst een beuk tegen zijn hoofd heeft opgelopen. Daardoor zitten er nu een paar verse hechtingen in zijn schedel. Hij constateert een groot verschil tussen het Nederlandse rugby en dat van Samoa en Nieuw-Zeeland. "Daar zijn de spelers over het algemeen groter en fysiek sterker. Hier gaat het vooral om snelheid. Ik had daarom geen probleem om me hier aan te passen. De eerste wedstrijden in Luxemburg en tegen Frankfurt gingen lekker. Ook in de wedstrijden tegen de Belgische clubs in de BeNeCup kon ik goed meekomen. Ik wil een belangrijke speler voor het team worden."
Wel was er een ander probleem, aangezien de bonkige speler met name in Spanje heeft genoten van het leven: "Ik heb nog een conditionele achterstand. Dat komt omdat ik vrienden hier in Europa een tijd niet had gezien en dan weet je het wel: veel feestvieren. Maar nu gaat het met de week beter. Ik focus me nu iedere week op de wedstrijd die komen gaat. Daar ben ik hier voor. Ik hoop hier langer dan een jaar te mogen blijven, maar daarvoor moet er nog het nodige papierwerk in orde worden gemaakt."
Hilversum-coach en aanvoerder Marcus Holden is enthousiast over de komst en inzet van Vi. "Zowel in het veld als daarbuiten en in de kleedkamer is hij een waardevolle aanvulling voor het team", zegt hij. "Door de harde leerschool in Samoa en Nieuw-Zeeland brengt hij veel energie en emotie in het team. We hadden een speler zoals hij hard nodig en hij zorgt voor de nodige concurrentie in de selectie."
De Nieuw-Zeelander, die met twee andere buitenlandse spelers in een appartement woont, is het rugby dus met de paplepel ingegoten: "Maar ik heb in Nederland wel moeten leren fietsen."

St. Barbara staat tijdens Allerzielen stil bij mijlpaal

Hilversumse begraafplaats viert vrijdag eeuwfeest

De mooie en groene begraafplaats aan de Nieuwlandseweg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Honderd jaar oud is de St. Barbara begraafplaats. Vrijdag 2 november staat deze mijlpaal centraal op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Nieuwlandseweg 40. Dat gebeurt om 10.00 uur tijdens een speciale dienst ter gelegenheid van Allerzielen in de kapel op het terrein.

De stichting is tevens bezig met de bouw van een kleine kapel

Het is overigens niet de eerste keer dit jaar dat wordt stilgestaan bij het eeuwfeest. Een kleine drie weken terug, op vrijdag 12 oktober, was er al een jubileumfeest. De Stichting R.K. Begraafplaats St. Barbara verzorgde toen een bijeenkomst voor leveranciers en overige relaties om hen te bedanken voor de samenwerking en de wijze waarop zij de begraafplaats samen met de stichting vormgeven. Wethouder Arno Scheepers was hierbij aanwezig. Als voorzitter van de raad van toezicht van Uitvaartstichting Hilversum hield hij daar een praatje.

Zondag was het exact honderd jaar geleden dat de begraafplaats in gebruik werd genomen. Dat was op 28 oktober 1918. Dat deze voorziening er kwam, was het resultaat van de samenwerking met de gemeente. De begraafplaats was destijds nodig omdat het aantal katholieken in Hilversum groeide, zo laat de stichting weten. Het heeft wel een lange tijd geduurd voordat het zover was, want tussen 1903 en 1917 is er driftig overlegd tussen de parochies en de gemeente. Uiteindelijk is er grond beschikbaar gesteld op de plek waar de begraafplaats nu is gesitueerd.
Een eeuw verder en de stichting omschrijft de begraafplaats als 'mooi, rustig en zelfstandig'. Er is veel aandacht voor bomen en planten rond de graven. "Het kiezen van de bomen en planten wordt intensief voorbereid. Telkens zoeken wij naar iets dat passend is en het tuinachtige karakter van de begraafplaats versterkt", meldt zij.
De beheerder houdt alles - samen met een medewerkster en een administratief medewerkster - in stand. Dat doet hij samen met een klein team van vrijwilligers en stagiaires. De begraafplaats wordt bestuurd door het stichtingsbestuur, waar pastoor Jules Dresmé voorzitter van is. De andere bestuursleden zijn afkomstig van de rooms-katholieke kerken in Hilversum of hebben een speciale band met St. Barbara.
In de afgelopen tijd is er geïnvesteerd. Bezoekers hadden aangegeven niet alleen langs te willen komen, maar er soms ook in stilte te willen verblijven. Dat kunnen zij nu doen op een aantal banken. Tevens is de stichting bezig met de bouw van een kleine kapel. Hier moeten bezoekers bijvoorbeeld een kaarsje kunnen branden. Vorig jaar is er nog een strook grond toegevoegd aan de begraafplaats. Hierdoor kon St. Barbara een start maken met de inrichting van een kinderhofje en een wandelroute rond de begraafplaats.

De Boomberg moet behouden blijven

De boodschap was duidelijk vorige week tijdens de inspiratiedag. Foto: HilverZorg

HILVERSUM Onder geen enkel beding moet De Boomberg verdwijnen. Bewoners, familie, vrijwilligers, medewerkers en buurtbewoners geven volmondig aan dat het woonzorgcentrum aan de Vaartweg 42 behouden moet blijven nu de vraag voorligt wat er moet gebeuren in de toekomst. Zo bleek tijdens een zogeheten inspiratiedag afgelopen week.

Dat is het duidelijke antwoord aan het adres van woningcorporatie Habion en zorgorganisatie HilverZorg. De twee zijn bezig met het toekomstbestendig maken van De Boomberg, zoals dat in jargon zo mooi heet. Er zijn in korte tijd meer dan zeshonderd reacties binnengekomen op het voornemen om het huis te transformeren naar het kloppende hart voor de hele buurt. Daarmee was de input overweldigend, zo laat HilverZorg weten. Met de honderden wensen gaan beide organisaties de komende twee maanden aan de slag.

De transformatie is zo'n drie weken geleden aangekondigd. Dit behelst meer dan alleen een fysieke verandering. Van renovatie is overigens wel degelijk sprake. Een deel van de zorgwoningen verandert in zelfstandige appartementen. Maar vooral het gebruik van het gebouw wordt anders. Kijken naar een andere vorm is noodzakelijk, want als er niets gebeurt dan komt het verzorgingshuis-oude-stijl leeg te staan. De nieuwe generatie ouderen wil anders wonen, is de uitleg. "Dit is een kans om de ouderenhuisvesting opnieuw uit te vinden", aldus Habion en HilverZorg. Daarom wordt nu gekeken hoe het huis meer een ontmoetingsplaats kan worden voor de wijk. Hoe dat kloppende hart van de buurt eruit moet komen te zien, bepalen de bewoners zelf. Daar is vorige week een eerste aanzet toe gegeven met de inspiratiedag.

'Dit is een kans om de ouderenhuisvesting opnieuw uit te vinden'

In de komende periode werken Habion, ouderenhuisvester, en HilverZorg de wensen uit tot concrete plannen. De briefjes met wensen zijn momenteel te zien in het woonzorgcentrum. Dat uitwerken gebeurt tijdens het werkatelier. Dat is te vinden op de eerste verdieping, in het restaurant. Iedere dinsdag en woensdag is er tussen 10.00 en 18.00 uur een werkatelier. De laatste is op woensdag 7 december. Tijdens deze sessies zijn er mensen aanwezig die bezig zijn met de uitwerking van de aangedragen ideeën. Daarnaast zijn er diverse activiteiten te doen. Dinsdag 11 december verzorgen de organisaties een 'terugkomdag'. Dan bespreken zij met de aanwezigen of de suggesties van de inspiratiedag zijn terug te vinden in de concrete voorstellen.

29 / 40

'Al konden we maar één kind helpen met ons gezin, dan zou dat al fijn zijn'

Connery en Greg zijn al meer dan tien jaar pleegouders

Connery en Greg hebben in hun gezin al meer dan tien jaar kinderen opgevangen als pleegouders. In het kader van de Week van de Pleegzorg vertellen zij hun verhaal.

Connery en Greg hebben in de afgelopen tien jaren al diverse kinderen opgevangen. Foto: Bob Awick

REGIO Connery en Greg besloten tien jaar geleden om pleegouders te worden. Ze kozen bewust voor crisisopvang. Inmiddels heeft het stel, dat zelf ook twee dochters heeft, al veel kinderen een veilige plek kunnen bieden waar rust en gewoon meedraaien in het gezin het belangrijkste waren.

"Al konden we maar één kind helpen met ons gezin, dan zou dat al fijn zijn. Dat was ons uitgangspunt", zegt Connery. Greg: "We hadden wel het voordeel dat we vrienden hadden met een pleegkind en zij hadden een goede ervaring daarmee." Het paar bezocht een informatieavond over pleegzorg om te kijken wat de mogelijkheden waren. "Wij hebben uiteindelijk gekozen voor crisisopvang. Dat is kortdurend. Soms krijg je iemand voor een weekeinde, soms wat langer. Op dit moment hebben we een pleegkind dat inmiddels al vier jaar bij ons is. Dat liep nu eenmaal zo. Er was op korte termijn geen oplossing voor haar en het klikte zo goed dat wij gezamenlijk besloten dat ze bij ons kon blijven."

Voor Connery en Greg begonnen als pleegouders, hadden zij dit besproken met hun dochters, die op dat moment 11 en 14 jaar waren. Greg: "We hebben altijd gezegd dat we dit met zijn vieren doen. Als een van ons het niet meer zou willen, dan zouden we ook stoppen." Connery: "Het zijn van pleegouders heeft ook een meerwaarde voor het hele gezin. Onze kinderen zien dat het niet altijd zo vanzelfsprekend is wat zij hebben."

'Wij hebben gekozen voor crisisopvang. Dat is kortdurend'

Ze herinnert zich nog goed het eerste kind dat ze op hebben gevangen. "De kinderen wilden graag een meisje van vier. Dat hebben we toen ook aangegeven." Greg: "En het werd dus een jongen van 10." Dat was voor het gezin wel even wennen. Connery, zichtbaar ontroerd: "Hij vond het zo fijn dat hij net als onze dochters zijn boterhammen in een plastic zakje mee naar school kreeg met een clipje eromheen. Het zijn zulke basale dingen waar je deze kinderen mee kunt helpen."
Ze legt uit dat elk kind zijn eigen verhaal heeft. In dit geval kregen ze 's morgens een telefoontje of ze 's middags een plekje voor hem hadden. Connery: "Hij was zo weggerukt uit school en daar stond hij met zijn plastic tasje met spulletjes. 's Morgens had de rechter besloten dat dit het beste voor hem was." Greg, glunderend: "Hij is uiteindelijk zo'n vier maanden gebleven. We hebben nog steeds contact met hem. Af en toe komt hij nog eens langs en soms zoekt hij verkapt advies. Dat geven we hem dan."

Connery: "Natuurlijk is het moeilijk om afscheid te nemen, maar je weet dat ze altijd goed terechtkomen en het is in ieder geval geen reden om te zeggen dat je daarom geen kinderen wilt helpen." Ze prijst de jeugdhulp in de omgang met hen als pleegouders en de pleegkinderen: "Vaak lees je toch negatieve ervaringen in de media. Die hebben wij totaal niet. We zien hoe zorgvuldig ze omgaan met dit soort gevallen. We kunnen ze ook altijd alles vragen."

'Het zijn zulke basale dingen waar je kinderen mee kunt helpen'

Het uitgangspunt bij pleegzorg is dat er ook contact is met de biologische ouders. Greg: "Het belangrijkste is dat je niet beoordelend bent over de thuissituatie." Connery: "We stimuleren het contact ook wel, in die zin dat als een ouder jarig is we bijvoorbeeld voorstellen om een verjaardagskaart te sturen." Het stel zegt dat ze ook altijd heeft aangegeven dat de biologische ouders welkom zijn. Connery: "Maar ze komen nooit, misschien juist omdat het ze niet verboden wordt. Ze beseffen ergens toch ook wel dat pleegzorg op dat moment het beste is voor een kind." Één keer heeft het stel te maken gehad met boze broers en zussen. Connery: "Die wilden graag zelf voor het kind zorgen. Dat is uiteindelijk ook gebeurd, alleen moest eerst alles netjes geregeld worden hiervoor. Dat kost nu eenmaal tijd en in die tijd hebben wij het kind opgevangen."

Het stel koos indertijd voor crisisopvang omdat het kortdurend is. Greg: "Mocht het niet bevallen, dan konden we er ook makkelijker mee stoppen." De informatieavond die ze hiervoor bezochten is ze heel goed bevallen. "Je krijgt dan inzicht over wat er mogelijk is, zonder dat je ergens aan vastzit." Connery kan iedereen die dat wil aanraden om pleegouder te worden. "Je hoeft er eigenlijk niet veel voor te doen. Gewoon een kind mee laten draaien met je gezin. Het is zoiets kleins dat je doet, al kan het voor een kind een wereld van verschil zijn. Ze zijn zo jong, dus heeft het een grote impact en het betekent dat ze hun leven toch een mooie draai kunnen geven. Wij hebben er nooit spijt van gehad."

Informatie-bijeenkomst

De regio zoekt zeker nog 100 pleegouders en organiseert daarom op donderdag 29 november van 19.30 tot 21.00 uur in Bussum een informatiebijeenkomst. Er wordt hier meer informatie gegeven over pleegouderschap. Diverse pleegzorgaanbieders uit de regio zijn ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Informatie en aanmelden kan via pleegoudergv.nl.

Algemene landelijke informatie over pleegzorg is te vinden op supergewonemensengezocht.nl en pleegzorg.nl.

'Groot muzikaal talent'

Ordòñez, Nieuwenhuis en Lutgens. Foto: Jose Ordonez

HILVERSUM Twee jonge toptalenten van Nederlandse bodem zijn afgelopen week in de prijzen gevallen tijdens het internationale Danubia Muziekconcours in Vác, Hongarije. De eerste prijs van het concours, voor pianisten onder de elf jaar, ging naar Jayden Ordòñez uit Hilversum.

Met slechts 6 jaar is hij een van de jongste winnaars aller tijden. In dezelfde categorie behaalde de enige andere Nederlandse deelnemer, Maxim Nieuwenhuis, de derde plaats. Beide pianisten zijn afkomstig van muziekschool Globe in Hilversum.
Jayden Ordòñez bracht afgelopen week voor een internationale jury stukken van Bach en Burgmüller ten gehore. Hij is begiftigd met een zeldzaam muzikaal gehoor. In slechts enkele maanden tijd is de kleine pianist klaargestoomd voor deelname aan het concours. Maxim Nieuwenhuis is sinds zijn zesde actief op piano. Hij speelde composities van Mozart, Chopin en Grieg.

Beide pianisten zijn intensief begeleid door Denise Lutgens, docente aan muziekschool Globe en zelf ervaringsdeskundige. Lutgens werd op 8-jarige leeftijd toegelaten tot de Jong Talent Klas van de conservatoria in Amsterdam en Tilburg, en studeerde onder meer in Hannover (bij Vladimir Krainev) en Londen (Royal College of Music). Op jonge leeftijd won zij meerdere eerste prijzen op internationale pianoconcoursen.
Lutgens: 'Ik hoop dat dit concours de opmaat vormt voor deelname van Jayden en Maxim aan nog andere competities. Als docente zou ik niets liever willen om hun beider talent nog verder te ontplooien. Zowel Jayden als Maxim zijn ondanks hun jonge leeftijd al zeer gedreven in wat ze doen. Beiden zijn gezegend met een groot muzikaal talent."

Fusie speelt vijf avonden detective 'River'

Foto: Theatergroep Fusie

HILVERSUM Geen komisch of dramatisch repertoire, maar met een detective staan leden van Theatergroep Fusie komende maand op de planken. In Theater Santbergen spelen zij vijf avonden 'River', geschreven door Robbert Jan Proos. Meer informatie en kaarten zijn te vinden op www.theatergroepfusie.nl.

Lodewijk Collette stapt tijdens lustrum Passie & Piano van het gebaande pad

Pianist Bert van den Brink speelt zondag Chopin Preludes in MCO

De zondag besluiten met een concert in het MCO is altijd een goed idee. Pianist Bert van den Brink speelt er komende zondag de Preludes van Chopin.

Bert van den Brink: 'Noot voor noot heb ik de Preludes van Chopin uit brailleschrift herlezen en het viel me op dat ik verbazingwekkend weinig geheugenfouten maakte.' Foto: Marco Borggreve

HILVERSUM Voor het vijfde seizoen kleurt Lodewijk Collette het programma van Piano & Passie in het MCO met liefde in. De concertserie is een mix van grote internationale namen en talenten van eigen bodem en per jaar programmeert hij een zestal recitals. Komende zondag zit Bert van den Brink achter de piano. Collette is ermee in zijn nopjes.

Het Muziek Centrum van de Omroep (MCO) zet zichzelf inmiddels ook op de kaart door eigen series die niet gelinkt zijn aan de omroep. Een ontwikkeling die Collette toejuicht. "Het prachtige gebouw is uiteraard de thuishaven van het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest, maar krijgt nu ook steeds meer een lokale betekenis." Collette doelt op onder meer Globe, Centrum voor kunst en cultuur. Maar ook zijn er gedurende het seizoen vier series: de pianoserie, kamermuziek, familieconcerten en de 2 Meter Sessies die door Jan Douwe Kroeske worden gepresenteerd.
Met het oog op het lustrum van Passie & Piano dit jaar, is Collette van het gebaande klassieke pad gestapt en heeft het programma iets aangepast. Zo is zondag Bert van den Brink te gast. Bijzonder verheugd is Collette dat juist deze pianist 's middags in het MCO speelt. "Bert heeft een visuele beperking en ik had het er met hem over of dat noemenswaardig is. Ja, dat is het, want hij is blind geboren en heeft muziekstukken middels braille tot zich moeten nemen. Dus in dit muzikale geval doet het er wel degelijk toe."

Wending

'Noot voor noot heb ik de preludes uit brailleschrift herlezen'

De programmeur vertelt over de wending die de carrière van de musicus maakte; hij is klassiek geschoold en maakte de switch naar improvisatie en jazz. Elke musicus werkt met zijn oren, maar Bert kan echt niet zonder, benadrukt Collette. Tijdens Piano & Passie brengt Van den Brink de Preludes van Chopin ten gehore. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de pianist de stukken weer opgerakeld. "Noot voor noot heb ik ze uit brailleschrift herlezen en het viel me op dat ik verbazingwekkend weinig geheugenfouten maakte. Daaruit blijkt maar weer: jong geleerd, is oud gedaan. Verrassend hoe ons brein werkt", vindt Van den Brink. Hij kijkt uit naar komende zondag en verwacht een gezellige, ontspannen sfeer in het MCO met een betrokken publiek.

Verhalen

In Het Concertgebouw betaal je meer om Bert van den Brink te zien

Hij is voornemens het publiek te vertellen over de preludes. De stukken herbergen namelijk een historische schat die mooi zijn blootgelegd. "Na Chopin ga ik samen met het publiek een aantal thema's componeren waarop ik ga improviseren. Het publiek mag verzoekjes doen. Maar denk nou niet dat het een goedkoop verzoeknummerfestijn gaat worden, want dat is nou ook weer niet de bedoeling", lacht Van den Brink, die in het verleden grote artiesten als Toots Thielemans begeleidde.
Collette benadrukt dat hij verheugd is dat Van den Brink zondag speelt. "Op mij, als programmeur van Piano & Passie, maakt hij een diepe indruk." Het concert duurt een uur, misschien iets langer en begint aan het eind van de middag, om vier uur. De serie loopt goed, heeft te maken met de donkere dagen, denkt Collette.
"Als het aan het eind van de zondagmiddag begint te schemeren en het buiten guur is, is het heerlijk om in het MCO te luisteren naar mooie muziek." De samenstelling van het publiek is divers, verwacht Collette. Het bestaat uit nieuwsgierige mensen die niet gewend zijn om elke week naar een klassiek concert te gaan en er zijn ongetwijfeld nieuwsgierige Hilversummers die benieuwd zijn naar de MCO-studio waar het concert wordt gegeven. En dan, zo vermoedt Collette, heb je een groep kenners die denkt: in Het Concertgebouw betaal ik veel meer om Bert van den Brink te zien. "Kaarten voor zondag kosten nog geen twintig euro, inclusief een drankje na afloop", besluit Collette.

35 / 40

Gooisch Fanfare Orkest. Foto: Rob van der Pas

Donderdag 1 november

HSG Huisschakers Training

20.00 uur | Aloysius College

Schaakvereniging HSG start in oktober weer met de 'Huisschakerstraining' voor schakers die het spel al kennen, maar graag beter willen worden. Verzorgd door de professionele schaaktrainer Pascal Losekoot. Voor meer informatie zie www.hsghilversum.nl.

Vrijdag 2 november

Speksteen bewerken

10.00 uur | Viore

Kom op vrijdag 2 november naar Viore voor een workshop speksteen bewerken. In ons atelier leer je hoe je van een stukje steen iets moois kunt maken. Deelname kost € 5,-. Je kunt je aanmelden via vrijwilligers@viore.org. Of bel ons op 035-6853532.

Hilversum Verlicht

12.00 uur | DAC

De drie ontwerpen voor de nieuwe feestverlichting in het Dudok Architectuur Centrum in Hilversum worden tot en met 7 januari 2019 tentoongesteld. Bezoekers worden van harte uitgenodigd hun mening te geven over de ontwerpen.

Koffie-inloop

13.30 uur | Maatjesproject

Elke eerste vrijdag van de maand is er koffie-inloop in de ontmoetingsruimte van het Maatjesproject aan de Orchideestraat 8 in Hilversum. U bent van harte welkom van 13.30 - 15.30 uur voor een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij.

Topvioliste Liza Ferschtman

20.15 uur | Morgenster

Het tweede concert van het lopende seizoen in de serie Seinconcerten brengt violiste Liza Ferschtman die, samen met rising star op de piano Roman Rabinovich, een programma uitvoert met werken van Brahms, Bartok, Lutoslawski en Beethoven.

Zaterdag 3 november

Kunst en Vliegwerk

19.30 uur | Zuiderkerk

Jaarconcert van het Gooisch Fanfare Orkest genaamd 'Kunst en Vliegwerk' onder leiding van Joop Nijholt. Zaterdag 3 november 19.30 uur. Zuiderkerk, Neuweg 148, Hilversum. Kaarten € 10,- en € 6,- (t/m 12 jaar) te koop bij de entree of via de website: gooischfanfareorkest.nl.

'Herencia'

20.00 uur | MCO

'Herencia, Herencia' is een unieke samenwerking tussen het Amsterdamse flamencokoor Calle Real en het strijkersensemble La Tempesta uit Den Haag. In een reeks van vijf concerten in Den Haag, het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum en Amsterdam zal 'Herencia, Herencia' u meevoeren.

'The Northampton Mystery'

20.00 uur | Theater Santbergen

Een brute moord in een klein dorp. Aan de dorpsdetective en het publiek de opdracht de dader te vinden. 3 november in theater Santbergen 'The Northampton Mystery'. Toegang gratis, zaal open vanaf 19.45 uur. Aanvang 20.00 uur. Voor informatie: 06-51507971.

Zondag 4 november

Wandeling na verlies

10.00 uur | De Zanderij

Op de eerste zondag van de maand organiseert Miranda van den Eijnden een wandeling door het bos. De wandeling is voor iedereen die verlieservaring(en) door overlijden kent. Kosten voor deelname zijn € 10,-. We wandelen een uur. Graag aanmelden bij info@praktijkartesia.nl of bel naar 06-23665687.

Najaarsconcert

15.00 uur | De Morgenster

De Hilversumse Orkest Vereniging geeft hun najaarsconcert. Pianist Nicolas van Poucke speelt het 3e pianoconcert van Beethoven. Eveneens van Beethoven de Egmont Ouverture en van Mendelssohn de 1e symfonie. Dirigent is Paul van Reijen.

Piano & Passie

16.00 uur | MCO

Opgeleid als klassiek pianist verlegde Bert van den Brink zijn aandacht naar de wereld van jazz en improvisatie. Hij musiceerde met grootheden als Eric Vloeimans, Toots Thielemans en Chet Baker. Bert speelt eerst de Préludes van Chopin, waarna hij zal improviseren op nog te componeren thema's.

Maandag 5 november

Gevoeligheid als kracht!

9.30 uur | De Jonge Haan

Workshop: 'Gevoeligheid als Kracht!' Ben jij werkzoekend en (hoog)gevoelig? En wil je meer weten over deze unieke en uitdagende eigenschap? Meld je dan via www.debroekriem.nl. Gegeven door trainer Anika Morsink van de Hallo, ik ben Gwen Academie.

Spreekuur Weg en Wijzer

10.00 uur | Woondienstencentrum Lopes Dias

Weg en Wijzer: Gratis inloopspreekuur voor al je vragen rondom je administratie, formulieren, inkomen, toeslagen, voorzieningen, werk en meer… Een team van vrijwilligers (en sociaal werkers) staat klaar om je op weg te helpen.

Kaarten maken

13.30 uur | De Kleine Lelie

Een gezellige activiteit voor creatieve mensen: beginners en gevorderden. Een vrijwilligster helpt u zo nodig op weg. Het is van 13.30-15.30 uur en het kost 2 euro. Hilvertsweg 89-91.

Kom zingen

20.00 | Zadelstraat 3

Elke maandagavond van 20.00-22.00 uur repeteert het Kantelkoor in kerkje Silo, Zadelstraat 3 te Hilversum. Zing mee! Leeftijd of ervaring zijn niet belangrijk. Geen contributie (pot voor vrije bijdrage). Meer info of de muziek ontvangen? E-mail: marionvanzonneveld@gmail.com.

Dinsdag 6 november

Netwerk 1221

12.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Iedere dinsdag van 12.00 uur tot 14.00 uur in Wijkcentrum De Geus kunt u binnenlopen zonder afspraak. Samen met vrijwilligers van de Geus kunt u bij ons terecht voor elke hulpvraag.

Meepraten over nieuwe sfeerverlichting

Stadsgesprek in raadhuis over gewenste vernieuwing

Donderdag 22 november is de winnaar van Hilversum Verlicht bekend. Voor die tijd krijgt het publiek de kans zich hierover uit te laten.

Hoe moet de nieuwe feestverlichting eruitzien? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Er zijn drie concepten voor vernieuwende en typisch Hilversumse sfeerverlichting gemaakt. Hoe denken de inwoners over de nieuwe stadsverlichting? Dat is de vraag die donderdag 1 november - vanavond - voorligt tijdens het stadsgesprek 'Hilversum Verlicht'.

De bureaus Forces for Architecture, Studio Arjan van der Cruijsen en Fosfor Design lichten tijdens het stadsgesprek hun ontwerpen toe. Dit drietal maakt nog kans om de wedstrijd van Hilversum Verlicht te winnen. Ondernemersverenigingen uit het centrum, de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Vaartweg zijn op zoek naar een nieuw verlichtingsconcept. De ideeën van het trio zijn momenteel te bewonderen in het Dudok Architectuur Centrum (DAC).

Centrummanager en uitschrijver van Hilversum Verlicht Kjeld Vosjan neemt ook het woord. Tevens delen Lyda Fraaije (architect en lid beoordelingscommissie) en Pieter van der Heijden (Xpex en lid beoordelingscommissie) hun visie op stadsverlichting en geeft DAC-directeur Indira van 't Klooster een toelichting op de geschiedenis van de sfeerverlichting. Daarnaast zijn er interviews met directeur Vue-bioscoop Jacco van de Ruit, Bas Hooijer (openbare verlichting gemeente Amsterdam) en Ferry de Kwaadsteniet (openbare verlichting gemeente Hilversum). Als laatste op de rol staat een gesprek tussen publiek, panel en ontwerpers.
Om 19.30 uur kunnen bezoekers terecht in de Burgerzaal van het raadhuis. Wie vooraf inspiratie wil opdoen, kan tussen 18.00 en 19.15 uur een kijkje nemen in het DAC, dat te vinden is in het souterrain van Dudoks meesterwerk.

Kunst- en vliegwerk

HILVERSUM De Zuiderkerk aan de Neuweg 148 is zaterdag 3 november het decor van het jaarlijkse verenigingsconcert van het Gooisch Fanfare Orkest. De muzikanten brengen 'Kunst- en Vliegwerk'.

Alle onderdelen van de vereniging komen zaterdagavond aan bod. Het opleidingsorkest trapt het concert af en speelt bijvoorbeeld muziek uit de film 'The Da Vinci Code'. Hierna is het de beurt aan de djémbegroep. Deze muzikanten laten de 'William Tell-ouverture' horen. Voor de pauze komt de startersklas als laatste in actie.
Na de hervatting laat het fanfareorkest van zich horen in 'Kunst- en Vliegwerk', het thema van dit jaarlijkse optreden. Alle stukken die zij spelen, hebben een link met kunst. Tijdens het spelen maken enkele kunstenaars kunstwerken. Zij laten zich inspireren door de muziek van het orkest.

Het optreden begint om 19.30 uur. Toegang bedraagt 10 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen. Voor alle betalende bezoekers is een consumptie bij de entree inbegrepen. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa en via gooischfanfareorkest.nl.

'Interessante' violiste bij Seinconcert

HILVERSUM Het honderdvierde Seinconcert staat vrijdag 2 november op de Hilversumse culturele agenda. Violiste Laura Ferschtman en pianist Roman Rabinovich verzorgen het klassieke programma.

Om 20.15 uur begint het duo aan het concert, dat de Morgenster aan de Seinstraat als thuishaven heeft. Ferschtman krijgt het predicaat dat zij een van de meest interessante muzikale persoonlijkheden van deze tijd. Werken van Brahms en Bártok passeren onder meer de revue. Een kaartje kost 15 euro.

Piekendag en bazaar bij Leger des Heils

HILVERSUM Het Leger des Heils houdt zaterdag 3 november een bazaar. Dat is nog niet alles, want zij verzorgt tevens een zogeheten piekendag.

Tussen 10.00 en 14.00 uur is de jaarlijkse bazaar in het pand op de hoek van Nieuwe Doelenstraat en de Bussumerstraat in het centrum. Dan gaan onder andere nieuwe artikelen in de verkoop, waaronder gereedschap en brocante. Dan is er nog een rommelmarkt met een rad van fortuin als onderdeel. Tot en met 16.00 uur is er ook sprake van een piekendag. Dat houdt in dat alle niet-geprijsde kleding weg mag voor 1 euro.

Kunst uit eigen wijk in De Kruisdam

HILVERSUM Kunstzinnig talent uit de eigen wijk is komend weekeinde te zien in de Kruisdam in de Hilversumse Meent. Beeldhouwers, fotografen, schilders en textiele vormgevers stellen hun werk tentoon.

Zaterdag opent wethouder Wimar Jaeger, de wijkwethouder, om 15.30 uur de expositie in het buurthuis aan de Meent 5. 'Vijf' is het thema van deze tentoonstelling. Dat komt omdat het de vijfde editie is van kunst uit de wijk. Alle zestien kunstenaars is gevraagd om een werk te maken waarin de vijf voorkomt.

Zaterdag 3 en zondag 4 november is de Kruisdam open van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.