Gooi en Eembode Hilversum

19 juli 2018

Gooi en Eembode Hilversum 19 juli 2018


Riebeeck zoekt nieuw wijkcentrum

HILVERSUM De gemeente en Versa Welzijn moeten hard op zoek naar een nieuwe plek voor een wijkcentrum in het Riebeeckkwartier. Het buurthuis, dat momenteel nog gevestigd is in het verpleeghuis aan de Riebeeckweg, moet op 31 december de deuren sluiten.

Een geschikt alternatief hebben beide partijen nog niet gevonden, nu de huur door eigenaar Inovum per 1 januari 2019 is opgezegd. Wel bestaat er een duidelijke wens om het nieuwe wijkcentrum te combineren met het Huis van de Buurt in winkelcentrum De Riebeeck Galerij. Deze centrale plek in de wijk, waar meerdere organisaties een wekelijks spreekuur houden, kan rekenen op veel bezoekers. Alleen is het onderkomen zelf te klein om daar de activiteiten van het Gooierserf in te huisvesten.

Doordat er sprake is van veel leegstand in het winkelcentrum zien de gemeente en Versa daar kansen. Een bundeling van de twee draagt volgens beide tevens bij aan de levendigheid van het winkelcentrum. Ruim voor het einde van het jaar wil wethouder Angelika Pelsink duidelijkheid geven aan de buurt, de vrijwilligers en de gebruikers van het wijkcentrum. "Het is belangrijk dat de Riebeeck een passende buurthuisvoorziening heeft. Genoemde oplossing zal wellicht tijdelijk zijn", komt uit het raadhuis.

9

Teleurstelling bij Broertjes over Donald Trump

HILVERSUM Teleurgesteld en boos is burgemeester Pieter Broertjes. Ondanks meerdere verzoeken van regeringsleiders, waaronder minister-president Mark Rutte, heeft de Amerikaanse president de MH17-kwestie niet aan de orde gesteld tijdens zijn ontmoeting met Vladimir Poetin in Helsinki.

Dat zegt hij in 'Het Gesprek Met', het programma van De Gooi en Eembode in samenwerking met GooiTV. "Het is teleurstellend dat die oproep tot medemenselijkheid niet verstaan wordt door de grootste leiders van de wereld die het goede voorbeeld horen te geven", aldus Broertjes. "Het is voor de nabestaanden heel belangrijk om nu echt een keer duidelijkheid te hebben over de verantwoordelijkheid voor die ramp van de Russen."

13

Ook geld regio voor Metropole Orkest?

HILVERSUM De gemeente is bereid de portemonnee te trekken voor het noodlijdende Metropole Orkest. Dat is ook een eis van minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur, die zelf ook financieel wil bijspringen. Nu hopen ze in Hilversum ook dat de Regio Gooi en Vechtstreek een handje wil helpen.

"Dat wordt nog interessant", aldus burgemeester Pieter Broertjes. Het in Hilversum gevestigde orkest wordt bedreigd in haar voortbestaan. Er is snel geld nodig de komende jaren. Het gaat om een bedrag van zo'n 3 miljoen euro. Het Rijk is bereid te investeren als Hilversum en ook de rest van het Gooi meedoet. In Hilversum denkt de politiek aan een vergoeding van 1 euro per inwoner per jaar. Dat komt dan neer op een bedrag van net geen 270.000 euro. "Dat is een aardig bedrag, maar niet genoeg."

19

Beetje Betondorp tijdens zomerse wegwerkzaamheden

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het is weer die tijd van het jaar dat straten op de schop gaan. De zomervakantie is daar bij uitstek het moment voor is de gedachte. Maandag zijn de werkzaamheden bijvoorbeeld aan de Beatrixtunnel, de Schapenkamp, het Melkpad en het Achterom begonnen. De neergezette afzettingen hebben een beetje het uiterlijk van 'Betondorp'.

#PlayaLosAnna

Foto: Jeroen Pater

Lekker liggen aan een strandje in Hilversum waar je veilig kunt zwemmen? Wellicht straks in Anna's Hoeve.

23

Geschiedenis ontdekken in doeboek voor de jeugd

Gitte Spee leest voor. Foto: VVV Gooi & Vecht

HILVERSUM De botanische tuin Pinetum Blijdenstein was het decor van de presentatie van het doeboek dat gemaakt is door de VVV's in de regio. Hierin ontdekken kinderen onder andere de geschiedenis van de Gooi en Vechtstreek.

Dit groene doeboek van Gooi & Vecht, onderdeel van het erfgoedfestival, neemt kinderen in de basisschoolleeftijd mee door de groene hoogtepunten in het Gooi. Hoofdpersoon Piet, machinist van de Gooische Stoomtram, gaat met de jongeren op ontdekkingstocht en rijdt langs haltes waar de kinderen opdrachten kunnen doen. Aan de hand van verhalen en opdrachten komt de regionale geschiedenis aan bod.

Op initiatief van musea in het Gooi is dit boek tot stand gekomen. Wie dit doeboek wil kopen, kan dat onder meer doen bij Pinetum aan de Van der Lindenlaan 125. De kosten bedragen 3,50 euro. Nadere gegevens zijn te vinden op www.groeningooivecht.nl.

Arrestatie in moordzaak Waldecklaan

HILVERSUM De recherche heeft maandag een man aangehouden die betrokken zou zijn bij de moord op de vrouw op de Waldecklaan van 9 juli. Eerder maakte de politie al bekend dat het slachtoffer een 22-jarige vrouw is uit Maastricht.

Tijdens het onderzoek van Team Grootschalige Opschaling komt de opgepakte verdachte in beeld. Over de identiteit van de verdachte wil de recherche geen uitspraken doen. Wel dat hij in beperkingen zit, waardoor hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Zijn betrokkenheid bij de dood van de Maastrichtse wordt onderzocht.
De buurt is geschokt door de moord, die vorige week maandag werd ontdekt. Rond 11.15 uur werd alarm geslagen. Alle hulpdiensten kwamen ter plaatse. Nadat de brandweer had gecheckt of er geen gas vrijkwam - een sissend geluid was gehoord - ging de recherche naar binnen. De rechercheurs troffen vervolgens de dode vrouw aan die tijdelijk woonde op de Waldecklaan.

Bewoners nieuwe Noordse Bosje 29 beheren eigen gebouw

Applaus na de onthulling van de leef- en woonregels. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Betaalbare huurwoningen voor jongeren en starters in hartje Hilversum zijn nu gerealiseerd aan het Noordse Bosje 29. Donderdag was de officiële opening van dit nieuwe complex, dat de primeur kent binnen het bestand van woningcorporatie van een beheerteam van bewoners.

"We zien dat mensen meer aandacht hebben voor hun woning, het woongebouw en de omgeving als zij hier zelf invloed op hebben", stelt Joan van der Burgt, directeur van De Alliantie. Dit team van bewoners zorgt voor de praktische zaken in en om het complex. Dat scheelt meteen in de kosten.

"Voor ons als bewoners is het fijn dat de regie van zaken die vooral ons aangaan zoals bijvoorbeeld hoe we omgaan met elkaar, met de gemeenschappelijke ruimten en overlast ook daadwerkelijk bij ons ligt", merken Niels van Gorkom en Eyra Peters donderdag namens het beheerteam op. Tijdens de opening van het nieuwe complex met 21 appartementen zijn dan ook de leef- en huisregels onthuld.
Op het lang braakliggende stukje grond midden in Hilversum zijn nu 21 appartementen voor voornamelijk jongeren en starters verrezen. "Mooi dat we dit hebben kunnen inzetten voor sociale huisvesting", aldus Van der Burgt. Wethouder Jan Kastje van Wonen geeft aan blij te zijn dat een aantal woningen specifiek voor jongeren is. Volgens hem zorgt dat voor meer levendigheid en vergroot het de aantrekkelijkheid van het centrum.

Weerbericht

Aanhoudend droog, vrij zonnig en warm

Het blokkerend hogedrukgebied houdt onverkort stand. Zaterdag passeert weliswaar een zwak front, kans op neerslag is ongeveer 25%, waarbij het tijdelijk iets minder warm wordt. Daarna schuift vanuit het westen opnieuw een uitloper van het Atlantisch hogedrukgebied naar de Britse Eilanden, Noordzee en Scandinavië. Het wordt dan wederom droog, zonnig en (zeer) warm.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij zonnig weer verwacht. Er kunnen zich enkele stapelwolken vormen. Het blijft droog. Het wordt circa 26 graden. Ook in het weekend schijnt de zon veelvuldig. Er kunnen enkele stapelwolken ontstaan en er is mogelijk sluierbewolking. Zaterdag bestaat een kleine kans op een bui. Er waait in het weekeinde een meest matige wind tussen noordwest en noord. De maximum temperatuur ligt omstreeks 23 à 24 graden, wat normaal is voor eind juli.

Trend na het weekeinde

Na het weekend neemt de hogedrukinvloed uit het westen weer toe, uitmondend in een vlak hogedrukgebied, dat vooral in de bovenlucht goed ontwikkeld is. Het wordt opnieuw (zeer) warm en droog met 50% kans op een hittegolf. Enkele dagen kan het rond 30 graden worden.

Weetje

In de eerste helft van de meteozomer (1 juni t/m 15 juli) viel in onze regio amper 10 mm neerslag tegen ruim 100 mm normaal. De zomer is tot dusver nog droger dan de kurkdroge zomer van 1976. Die zomer was nog warmer met een hittegolf van 23 juni t/m 9 juli. In deze zomer is het nog geen 30 graden geweest. De kans daarop neemt na het weekeinde toe.

Bronzen certificaten voor Hilversumse scholen

Omgevingseducatie bij De kindercampus. Foto: Kindercampus

HILVERSUM Vlak voor de zomervakantie hebben basisschool De Kindercampus en het MBO college nog een mooi resultaat gehaald. Beide ontvingen een bronzen Eco-Schoolscertificaat van Eco-Schools Nederland.

Dit certificaat betekent dat de school de eerste vier stappen goed heeft doorlopen. In totaal zijn er zeven stappen en is het einddoel een Groene Vlag. Volgend jaar hopen de scholen het zilveren certificaat te behalen.
De scholen zijn begonnen met dit internationale programma om samen met de leerlingen de schoolorganisatie te verduurzamen. De leerlingen hebben de school onderzocht op tien duurzaamheidsthema's. Nu zijn acties bedacht om de scholen duurzamer te maken.

Brandweer aan ramp ontsnapt aan Oude Amersfoortseweg

Hoogspanning was ondanks toezegging niet van het pand af

Dat het blussen van de brand zo lang duurde, kwam doordat de spanning niet van het pandje af was. Daar kwam de brandweer bijna te laat achter.

Het blussen van de brand duurde zaterdag behoorlijk lang. Foto: Foto Miché / Remco Jakma

HILVERSUM Dat de brandweerlieden zaterdag ongeschonden uit de strijd zijn gekomen bij het werk in en rond het transformatorhuisje aan de Oude Amersfoortseweg mag een klein wonder heten. Uit de logbestanden blijkt dat het pand tijdens het optreden van het korps niet spanningsloos was, terwijl de netbeheerder dat wel had gezegd.

Dat meldt burgemeester Pieter Broertjes in een brief aan de gemeenteraad over de brand die zaterdag even na 9.00 uur ontstond in het stroomhuisje nabij station Sportpark. De brandweer besloot op te schalen naar GRIP 2, zeer grote brand. Dat besluit nam de operationeel leidinggevende pas op het moment dat zijn mensen net aan een ramp waren ontsnapt.

Tijdens de inzet 'klapte' de brandende kast uit elkaar. De brandweermensen zijn nog net in staat geweest om het gebouwtje op tijd te verlaten. Niemand raakte gewond, maar de schrik zat er goed in bij. "Dit heeft bij de eenheden grote impact gehad, omdat dit tot ernstig letsel had kunnen leiden", meldt de burgemeester.
De brandweer was in de veronderstelling dat er geen spanning meer stond op het pand. Liander had na het eerste contact om 9.09 uur laten weten het pand van afstand spanninglsoos te maken. Een monteur kon pas rond 12.30 uur ter plekke zijn; dik drie uur na de melding van de brand in het stroomhuisje langs het spoor. Dat heeft het nutsbedrijf via de meldkamer laten weten. Maar die informatie bleek niet te kloppen. Er zat toch nog hoogspanning op het gebouw.

Melding gemaakt van het incident bij de arbeidsinspectie

Verantwoord blussen was pas mogelijk na het volledig spanningsloos maken van het transformatorhuisje. Hiervoor moesten ProRail en Liander in actie komen. Dat heeft de nodige tijd geduurd. Daardoor heeft de klus langer geduurd. Binnen de politiek in Hilversum kwamen al vragen naar boven waarom het blussen zo lang geduurd heeft. Broertjes merkt op dat de brand binnen een half uur onder controle was toen de brandweerlieden hun werk konden doen.

De burgemeester laat weten verder weten in zijn schrijven dat de arbomedewerker binnen de brandweerorganisatie deze kwestie heeft opgepakt. Inmiddels heeft deze persoon melding gemaakt van dit incident bij de arbeidsinspectie. En ook ProRail gaat zich in het voorval verdiepen. De spoorbeheerder doet ook een onderzoek.

Tijdens de brand, waarbij sprake was van flinke rookontwikkeling zijn geen gevaarlijke stoffen aangetroffen, is te lezen in de brief. De asbest in het pand heeft zich niet verspreid, zo heeft een deskundige van de brandweer vastgesteld. Het pand is weer overgedragen aan ProRail.

De naweeën van de brand zijn nog voelbaar. Door de brand is de bovenleiding zo beschadigd dat deze onvoldoende stroom kan leveren. Hierdoor kunnen intercity's en internationale treinen nog niet stoppen op station Hilversum. Vrijdag moet alles weer volgens het spoorboekje verlopen.

Hilversum gaat naar 17 wijkagenten

HILVERSUM De vraag was een beetje of Hilversum al de minimale zeventien wijkagenten heeft. "Het is een beetje hoe je telt", zei burgemeester Pieter Broertjes cryptisch. Aan die discussie is een eind gekomen, want Hilversum maakt geld vrij, zodat er daadwerkelijk zeventien wijkagenten zijn.

De wijkagent is de spil in de wijk. Volgens de norm, één wijkagent op vijfduizend inwoners, heeft Hilversum te weinig wijkagenten. Daarom kwam de VVD met steun van Hart voor Hilversum, D66, GroenLinks en de SP met de motie 'Veiligheid op orde'. Naast het optrekken van dit aantal is de eis ook dat de dienders minstens 80 procent van de tijd in hun gebied moeten zijn in plaats van veel administratief werk verrichten op het bureau.

Met de extra ogen en oren is Broertjes tevreden. "Met bijna 90.000 inwoners op 162 na zouden we er nu eigenlijk volgens de norm achttien moeten hebben. Onze prioriteit in Hilversum is meer blauw op straat. Ik ben al jaren in gesprek met de politie om de wijkagenten op niveau te krijgen", voegde hij eraan toe.

Op de keper beschouwd heeft Hilversum al zeventien mensen die in de wijk werken, aldus Broertjes. Volgens de motie zijn dat er twaalf. "Het heeft te maken met MBO- en HBO-wijkagenten. Die laatsten hebben iets meer doorgeleerd en werken ook wel wijkgebonden, waardoor je toch op zeventien komt."

Zorgen bij CDA over veiligheid in verkeer

HILVERSUM Hoe hoog staat de verkeersveiligheid op de agenda van het college van burgemeester en wethouders? Dat wil het CDA weten nu gemeentelijke plannen op dit gebied uitblijven.

In februari kwam het CDA met een rapport van bevindingen. De huidige oppositiepartij haalde bij meer dan honderd Hilversummers reacties op en heeft al die informatie over verkeersveiligheid gebundeld. Daarop kwam de toezegging van het oude college het onderzoek te vergelijken met een eigen inventarisatie om die vervolgens aan de raad aan te bieden. Dat is nog altijd niet gebeurd. Dat leidt tot zorgen bij het CDA, dat nu schriftelijke vragen heeft gesteld.

Gestopt Meentkracht toch aan tafel bij werkgroep Gasvrij

HILVERSUM Is de soep die in de Meent is opgediend toch afgekoeld? De vertegenwoordigers van burgerinitiatief Meentkracht zijn vorige week dinsdag namelijk toch aan tafel verschenen en hebben met de werkgroep Gasvrij overlegd. De oproep van wethouder Jan Kastje om in gesprek te blijven, lijkt effect gehad te hebben.

Kastje: 'We gaan gewoon door met elkaar en dat gaan we doen'

Haast terloops noemde de GroenLinks-wethouder tijdens de raadsvergadering dat de 'Meentkrachters' 10 juli gewoon hebben mee vergaderd. Kastje geeft desgevraagd aan dat hij veel tijd en moeite heeft gestoken in de drijvende krachten achter het burgerinitiatief, die op 2 juli aankondigden al hun activiteiten te staken, om toch verder te gaan met de Meent aardgasvrij krijgen.
Tijdens het werkgroepoverleg, dat 2,5 uur duurde, is gesproken over de samenwerking, de rolverdeling en de communicatie naar de inwoners vanuit dit gremium. Dat zijn volgens Kastje de drie grootste obstakels. "We hebben het goed met elkaar uitgesproken. Begin september komen we met een soort conceptplan. We gaan met elkaar door en dat gaan we doen", aldus de wethouder.
Vanuit het gestopte burgerinitiatief wordt duidelijk dat de Meentkracht-bezwaren zijn behandeld. Dat is de reden dat ze zijn langsgekomen. De relatie met de gemeente is al meer dan een jaar bekoeld. De initiatiefnemers voelen zich niet serieus genomen. De druppel voor hen was het laten verstrijken van de deadline voor hun projectvoorstel 'MeentGasvrij' - 500 woningen in de Hilversumse Meent gasvrij in tien jaar - door de gemeente. Hierop besloten zij te stoppen met Meentkracht. Dat is en blijft ter ziele.
In het raadhuis zou niet gekeken zijn naar het projectvoorstel waardoor het ook niet verstuurd kon worden naar het ministerie van Binnenlandse Zaken om in aanmerking te komen voor een subsidie. Eerder zei Kastje al dat er wel degelijk is gekeken naar het plan, maar dat het niet financieel solide genoeg was. Wel erkent hij nu dat de gemeente hier anders mee om had kunnen gaan. Aan de gestelde voorwaarden, zoals ondersteuning van het actieplan en contact opnemen met het ministerie, is niet voldaan. Kastje zegt gehamerd te hebben op het gezamenlijk optrekken.

Carin Tielen

(58) verruilde acht jaar geleden Amsterdam voor Hilversum en startte in de lente van dit jaar haar pianopraktijk.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Na een carrière in het bedrijfsleven liet ik me omscholen en in mei startte ik Carin's Piano, mijn eigen pianopraktijk. Ik geef les aan jong en oud."

Daarnaast nog hobby's?
"Piano spelen! Verder wandel ik en jog ik regelmatig in het Corversbos. Moet wel, want ik houd van lekker eten..."

Wat vind je van Hilversum?
"Als Amsterdammer was ik sceptisch: het is vlees noch vis. Maar nu weet ik beter: cultuur, wijnbars, restaurants, natuur, villawijken: het is hier allemaal."

Een drankje doe je in...
"Wijnbar Vintage vind ik een heerlijke plek. Vooral in de zomer."

Als je burgemeester was, dan….
"deed ik wat aan de leegstand van winkels en kapitale villa's. Verbouwen tot woonruimtes en tegen een redelijke huurprijs aanbieden!"

Waar ben je trots op?
"Dat ik de moed vond om me op late leeftijd om te laten scholen en mijn passie volgde."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Vrij Spel van Robijn Tilanus."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik dol ben op thrillers. Zowel op tv als in boekvorm."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Jules Dresmé. Ik ben katholiek opgevoed maar sinds mijn pubertijd niet meer gelovig. Zou graag met Dresmé van gedachten wisselen."

Heimelijk genoegen?
"In de tuin even wegdutten."

Welke poster hing boven je bed?
"Rod Stewart en Mick Jagger."

Wat mist Hilversum?
"Een sauna."

Beste cd ooit?
"De negende Symfonie van Dvorak."

Speeddaten met politici in september

HILVERSUM Wie snel kennis wilt maken met de nieuwe gemeenteraad kan donderdag 20 september zijn of haar slag slaan. De Hilversumse politici gaan op speeddate en hopen zo op een korte en krachtige manier in contact te komen met bewoners en organisaties.

Deze kennismaking is vooral voor de vele nieuwe raads- en commissieleden een goed moment om zich in te kunnen werken. Zij kunnen bij deze bijeenkomst de eerste contacten leggen met bewoners en vertegenwoordigers van organisaties en gelijk horen wat er allemaal speelt in de Hilversumse samenleving. Hierbij valt te denken aan bewonersorganisaties, wijkagenten, buurtwerkers, MEE, kerken, moskeeën, winkeliersverenigingen, VVE’s en scholen.

Het speeddaten duurt in totaal drie uur. Tussen 19.00 en 22.00 uur komen de raads- en commissieleden langs voor een korte kennismaking. Het rouleren langs de tafels wordt vrijgelaten. De politici bepalen zelf bij wie ze aanschuiven. De gesprekken duren maximaal tien minuten. Onderbroken door een koffiepauze hebben belangstellenden tien dates met de politici.

Opgeven voor het speeddaten kan door een mail te sturen naar c.jansson@hilversum.nl. Eind augustus ontvangen de deelnemers een uitgewerkt programma en de zaalindeling.

Tien moties SP, allemaal weggestemd

HILVERSUM Wie 10-0 zegt, denkt waarschijnlijk als eerste terug aan het pak slaag dat PSV op 24 oktober 2010 gaf aan Feyenoord. Sinds vorige week woensdag is deze uitslag ook te linken aan de Hilversumse gemeenteraad. De SP zag tijdens de behandeling van de Kadernota alle tien ingediende moties weggestemd worden.

SP-fractievoorzitter Bianca Verweij gaf toe ziek te zijn geweest dat geen één motie op een raadsmeerderheid kon rekenen. Die 10-0 was best 'een tikkie' en was ook niet verwacht. "Zelfs een onderzoek naar bijvoorbeeld een Woonlastenfonds kreeg geen meerderheid." De ijver viel lang niet bij iedereen goed, zoals Leefbaar Hilversum. "Jammer van de moeite en onze vergadertijd."

Gouden schaal voor gezond Mozarthof

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het vignet 'Gezonde School' prijkt sinds dinsdag op de gevel van de Mozarthof aan de Mozartlaan. Deskundigen hebben vastgesteld dat de school op het gebied van voeding voldoet aan alle kwaliteitseisen. Dat betekende dinsdag de overhandiging van een gouden schaal voor gezonde schoolkantine met daarna een feestje onder het mom 'Heel Mozarthof eet fruit'.

Motorritje door de wijk loopt fataal af

Hulpdiensten rukten uit naar het Busken Huetplein. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wat bedoeld was als een een kort ritje in de wijk is uitgelopen in een noodlottig incident. De 80-jarige bestuurder kwam dinsdagmiddag ten val op het Busken Huetplein en is aan de gevolgen van die val overleden.

De man stapte op de motor om te kijken of deze nog reed. Hij reed stapvoets. Vermoedelijk werd hij tijdens het rijden onwel, waardoor hij hard op het asfalt terechtkwam. Ambulancepersoneel heeft hem proberen te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Sluiting wijkcentrum Riebeeck is jammer maar biedt ook kansen

Organisaties moeten handen ineenslaan om één visie op ontmoeten te ontwikkelen

Wat? Sluit het wijkcentrum Riebeeck? Maar die buurt heeft juist behoefte aan verbinding. Ja. Klopt, maar waarschijnlijk wordt het straks beter.

Opbouwwerker Michelle Veerman: "In Zuid-Oost liggen de ontmoetingsplekken verspreid over de wijk maar er gebeurt net zo veel als in andere wijken." Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM Uitgerekend in Hilversum Zuid-Oost, waar zo hard getimmerd wordt aan verbinding tussen de bewoners, sluit het wijkcentrum Riebeeck. Nou ja, wijkcentrum is misschien een groot woord voor drie lokalen in verpleeghuis Gooierserf, maar toch. Verschillende clubjes die gebruikmaakten van de ruimten moeten wijken.

Een veel gehoorde klacht over het buurthuis in Zuid-Oost is dat de drempel te hoog is, weet beheerder Lidy Thiecke. Een wijkcentrum zoals Lopes Dias in Noord nodigt veel meer uit om binnen te wandelen, vindt de medewerkster van Versa Welzijn. "We maakten gebruik van drie lokalen maar zorgorganisatie Inovum, waaronder Gooierserf valt, wil de lokalen als kantoren gaan gebruiken. Dus is de huur opgezegd." Thiecke vindt het jammer, temeer het zo nodig is in Zuid-Oost. Buurtbewoners hebben behoefte aan contact, maar vinden het lastig om het te maken en Gooierserf was een brug te ver. Blij is ze met de komst van Huis van de Buurt dat eind 2016 de deuren opende in de Riebeeck Galerij. Zo langzamerhand weten buurtbewoners de ruimte te vinden, beaamt ook opbouwwerker Michelle Veerman. Gelijk bij binnenkomst van het winkelcentrum, zit zij in het 'glazen huis'. Een lange tafel in het midden, pruttelende koffie op het aanrecht. Naast haar zit wijkagent Inge Veldhuizen. Veerman zet de dampende mokken op tafel, schuift melk en suiker naar het midden. Vertelt trots over de participatie van buurtbewoners. Het begint te komen. "Zo is het soepproject geslaagd; Turkse dames koken elke week heerlijke soep. En zoals bekend is: eten verbindt, en dus schuiven steeds meer mensen aan." Maar ook het boekenproject is succesvol. Veerman wijst op de houten kasten die naast het Huis van de Buurt staan. Een enthousiaste vrijwilliger gaf aan dat op zich te willen nemen en al snel had zij een maatje dat zich net zo graag op het project wilde storten. Het principe is simpel: geven en nemen. Dus een boek meenemen, is een boek terugzetten. En zo komen er steeds meer initiatieven uit de buurt.

Dat het buurtcentrum in Gooierserf sluit, vindt Veerman jammer maar ze is er niet helemaal ondersteboven van. Het biedt ook kansen. "In Zuid-Oost liggen de ontmoetingsplekken verspreid over de wijk. Er gebeurt net zo veel als in andere wijken, het is alleen versnipperd." Even werd onderzocht of het inmiddels verlaten pand van de HKU op de Oude Amersfoortseweg een optie was. Maar de invulling hiervan komt te laat nu. Momenteel wordt gekeken of de leegstaande winkelruimte tegenover het Huis van de Buurt een tijdelijke optie is om de clubjes in onder te brengen. Deze locatie ligt centraal in de wijk en zou een mooie verbinding opleveren met het Huis van de Buurt. Dat er meer ruimte nodig is, staat voor Veerman als een paal boven water. "Mensen lopen bij ons vooral binnen voor een kop koffie en een praatje. Op sommige inloopspreekuren van verschillende organisaties komt ook wel wat publiek, maar koffiedrinken staat met stip op één." Wijkagente Inge Veldhuizen beaamt dat. Een paar uurtjes per week is zij in het Huis om mensen te woord te staan. De gesprekjes die ze voert zijn uiteenlopend. "Laatst zei iemand tegen me: u bent van de politie toch? Kunt u mij zeggen hoe laat de trein vertrekt? Eh, nou ik heb geen idee," grijnst de agente. Maar vaker worden angsten uitgesproken. Over hangjongeren bijvoorbeeld. De stap naar het bureau op de Groest is te groot en bemiddeling van een wijkagent lijkt wat veiliger. Als er niemand op het inloopspreekuur komt, gaat ze naar buiten de wijk in zodat ze zichtbaar is.

Mensen lopen vooral binnen voor een kop koffie en een praatje

Visie

Veerman hoopt dat de organisaties de handen ineenslaan en dat er uiteindelijk één visie op ontmoeten wordt ontwikkeld. Want daar hebben de bewoners uit Hilversum Oost echt behoefte aan.

Er gebeurt net zo veel als in andere wijken, het is alleen versnipperd

17 juli een dag van troost, licht en hoop

'Gevoel van vier jaar terug wordt niet minder'

De gevolgen van de ramp met de MH17 zijn in Hilversum nog altijd voelbaar. "En daarom is het belangrijk dat we blijven herdenken."

Burgemeester Pieter Broertjes (links) opende zondag in Beeld en Geluid The Room of Hope. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Het gevoel van 17 juli 2014 wordt niet minder", concludeert burgemeester Pieter Broertjes als hij terugblikt op de Hilversumse MH17-herdenking. Vier jaar verder, al voelt het voor velen als pas vier jaar verder. Zowel Broertjes als pastoor Jules Dresmé benadrukten dinsdag het belang van het herdenken van de slachtoffers.

'Indrukwekkende opkomst' bij MH17-herdenking

"Het blijft een hele bijzondere dag. Vooral als die lijkt op die dag van vier jaar geleden, ook prachtig weer maar die dag eindigde in een gigantische climax. Dat gevoel draag je de hele dag mee. Dat gevoel wordt niet minder", vervolgt de burgervader.
Dat gevoel is voor veel Hilversummers heel herkenbaar. Het in één keer wegvallen van vijftien plaatsgenoten heeft een diepe wond en indruk achtergelaten in de lokale samenleving. Veel inwoners kunnen zich nog heel goed herinneren waar zij die dag van de ramp met het toestel van Malaysian Airlines waren en hoe zij het verdriet en het verlies ervaren hebben. Hoewel de tijd verstreken is, is de pijn nog niet gezakt. Tijdens de korte plechtigheid dinsdagochtend bij het MH17-monument in het Dudokpark blijkt dat ook. "Een indrukwekkende opkomst", vindt Dresmé. "We willen de slachtoffers nooit vergeten op deze dag van troost, licht en hoop", zegt hij nadat de aanwezigen zonnebloemen hebben gelegd bij de vijftien bronzen zonnebloemen. De hele dag door brengen mensen van heinde en verre met zonnebloemen in de hand een bezoek aan het monument.
Sinds eind vorige week staan er op diverse plekken in de gemeente weer bakken met zonnebloemen; het Hilversumse en inmiddels nationale symbool van de MH17-herdenking. In Beeld en Geluid is tot en met zondag 19 augustus de tentoonstelling 'The Room of Hope' te zien. In totaal zijn er 298.000 kraanvogels, 1.000 voor iedere omgekomene. "Het is fijn dat deze expositie in Hilversum is beland", aldus Broertjes.

Bakken met zonnebloemen staan weer in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché
The Room of Hope in het museum. Foto: Bastiaan Miché

Restaurant Vuur met passie voor koken

Het team van restaurant Vuur met eigenaar George Kroon (rechts) Foto: Bastiaan Miché

door Astrid Maas

BAARN Op het terras van restaurant Vuur, van origine het authentieke koetshuis naast het beroemde kasteel De Hooge Vuursche, heb je het gevoel dat je midden in het Baarnse bos zit. Het restaurant heeft een internationale keuken met dagverse producten.

Het is vrijdagavond gezellig druk op het terras. De bediening is attent en vriendelijk en al gauw krijgen we onze Chardonnay en Sauvignon Blanc samen met een karaf met water, crostini met auberginepasta en de menukaart. Als we de kaart bekijken, valt het ons op dat er gevarieerde gerechten op staan met bij elk gerecht een wijnadvies. Ook vegetarische gerechten staan op de kaart zoals de 'Vegetarische Ronde van Italië' gemaakt van fettuccine met verse zomertruffel en Parmezaanse kaas geserveerd met een notensla.

Opbouwend van smaak

Als voorgerecht kiezen we voor vis en vlees met het Vislijntje en Oosters flensje met eend. Het Vislijntje is opbouwend in smaak met een lijn van huisgerookte zalm, bisque met rivierkreeftjes, ceviche van kabeljauw, gambaspies met ras el hanout mayonaise en eindigt met een heerlijke kreeftsoep.
Ook de twee flensjes zijn erg lekker en je proeft de malsheid van de eend en de versheid van de producten. De voorgerechten zijn mooi opgemaakt en het is echt een proeverijtje qua smaak.

Canner kreeften

Tot eind juli is het Kreeftenfestijn bij restaurant Vuur. Je ziet dat veel mensen op het terras kreeft eten en wij hebben dat natuurlijk ook besteld. Op het bord liggen vier halve Canner kreeften gegratineerd met beurre blancsaus en Parmezaanse kaas samen met dikke frieten en een verse salade. De presentatie is mooi en de kreeften zijn vers en sappig van smaak. De Canner kreeft is afkomstig uit de St. Mary's Bay in Canada en is een duurzame variant. We begrijpen dat veel gasten speciaal voor de kreeft komen, want het schaaldier is van zeer goede kwaliteit en dat proef je. Het andere hoofdgerecht is de Poussin (piepkuiken) en dit is echt een delicatesse. Wat je vooral proeft is de smaak en structuur van het vlees. De gebraden Poussin is heel mals en samen met geroosterde courgette, witlof en aubergine, gepofte aardappel en jus van gerookte knoflook echt een aanrader.
Als nagerecht nemen we een Petit Grand Dessert met carameltaartje, boterkoek en kleine Magnum. Ook dit gerecht is huisgemaakt en onze complimenten zijn dan ook voor het koksteam en de chef-kok. Als je uit eten gaat bij restaurant Vuur kun je rekenen op verse ingrediënten, goede balans en combinatie van smaken en alle gerechten zijn gemaakt met passie. Het was echt een avondje uit."

Surf en Turf

Vanaf woensdag 1 augustus is er 'Surf en Turf' met een tournedos en halve Canner kreeft geserveerd met bearnaisesaus en dikke frieten. Bij het gerecht kun je een heerlijk glas Cabriz of Scaia bestellen.

Restaurant Vuur ligt aan de Hilversumsestraatweg 4 in Baarn en daar kun je terecht voor lunch, borrel, diner of een van de groepsarrangementen. Gratis parkeren. Voor informatie en reserveren kijk op www.restaurantvuur.nl.

Nieuwe Gooise leerlingenvervoerder, niet zonder slag of stoot

Rechter bepaalt dat gemeenten mogen overstappen naar ander bedrijf

Wethouder Annette Wolthers van Onderwijs over de nieuwe keuze van de regio. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De Regio Gooi en Vechtstreek mag definitief het leerlingen- en jeugdhulpvervoer bij een ander bedrijf onderbrengen. De rechter heeft vorige week vrijdag bepaald dat de wegen tussen Connexxion en de Gooise gemeenten mogen scheiden en dat Willemsen-de Koning Groep B.V. de nieuwe vervoerder wordt. Zo meldt wethouder Annette Wolthers van Onderwijs.

Vanaf begin van het nieuwe schooljaar heeft het Gooi een nieuwe vervoerder. De ruim 600 kinderen in de regio gaan in september mee met Willemsen-de Koning. De Regio Gooi en Vechtstreek heeft voor 2018-2019 een nieuwe inkoopprocedure gestart. Tijdens deze procedure is gelet op strengere kwaliteitsnormen voor de maximale afwijking van de afgesproken haal- en brengtijden. Tevens zijn er afspraken gemaakt over de maximale reistijd en over de vaste gezichten achter het stuur. Het persoonlijk contact tussen de chauffeur en de kinderen en een stabiele basis in het leerlingenvervoer zijn van groot belang, benadrukt de wethouder.

Daarbij is bovengenoemd bedrijf het beste uit de bus gekomen. Daarmee is volgens Wolthers de nieuwe kwaliteit en continuïteit van het leerlingenvervoer gewaarborgd. Deze keuze heeft er wel toe geleid dat er afscheid genomen moest worden van Connexxion en met dit voornemen was het in Hilversum gevestigde bedrijf verre van gelukkig. Daarom stapte deze naar de rechter. Vorige week woensdag diende de zaak. Twee dagen later volgde het vonnis. De rechter is met een tussenoplossing gekomen. De nieuwe gewenste vervoerder mag na de zomer inderdaad gaan rijden. Wel moet de regio in de afhandeling met Connexxion nog een formaliteit afhandelen. Dat betekent dat de definitieve gunning van de oorspronkelijke procedure nog even op zich laat wachten. Op zijn vroegst pas vanaf 2 augustus.
Volgens Wolthers kan de uitspraak van de rechter gevolgen hebben voor het personeel van Connexxion. Het vervoersbedrijf meent dat zij volgens de CAO-bepalingen in deze fase niet verplicht is om de NAW-gegevens van de chauffeurs te verstrekken aan de nieuwe vervoerder. "Wij hebben Connexxion, net als de vakbonden, daarom verzocht om vrijwillig mee te werken aan de overdracht van personeel. Willemsen-de Koning heeft aangegeven dat ze ongeacht de CAO-bepalingen bereid is het personeel over te nemen onder de huidige arbeidsvoorwaarden", zo schrijft de wethouder.

Uitspraak heeft gevolgen voor personeel Connexxion

Inmiddels zijn alle ouders op de hoogte gebracht van de wissel van de wacht. Willemsen-de Koning neemt volgens de wethouder ook nog contact op met de ouders. Dan krijgen zij tekst en uitleg over de werkwijze die geldt vanaf woensdag 1 augustus.

Jongeren speuren over landgoed Zonnestraal

Met veel enthousiasme gingen dinsdag de kinderen van NSO Toppie op ontdekkingstocht. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op een speelse manier meer te weten komen over de geschiedenis van Zonnestraal. Dat is het idee achter de speurtocht die ontwikkeld is voor kinderen. Dinsdag hebben de eerste jongeren kennisgemaakt met de wetenswaardige puzzeltocht over het landgoed in het Loosdrechtse Bos.

Dit jaar bestaat het voormalig sanatorium negentig jaar. Rondom deze mijlpaal worden tal van activiteiten verzorgd, waaronder diverse lezingen en geocaching. De speurtocht, die dinsdagmiddag door wethouder Jan Kastje (Monumenten, Natuur en Groen) is geopend, is de nieuwste activiteit. Speciaal voor de jeugd. Tijdens de speurtocht, die individueel te doen is, leren de jongeren bijvoorbeeld over de gebouwen van architect Jan Duiker, maar komen ze ook qua natuur op het landgoed meer te weten. Zo moeten zij de wespen op de wespenheuvel zien te vinden en lekker rennen op het complex. De speurtocht is op een drietal locaties in Hilversum at te halen: Brasserie Zonnestraal, Bibliotheek Hilversum aan de 's-Gravelandseweg en het stadskantoor aan de Oude Enghweg.

'Het Metropole Orkest is Hilversum'

Gemeenteraad springt op de bres voor orkest dat het financieel zwaar heeft

Naast de omroepen is er niets zo Hilversums als het Metropole Orkest. Nu het orkest het moeilijk heeft, moet de gemeente helpen. Dat gaat nu ook gebeuren.

Het Metropole Orkest moet ook buiten het MCO zichtbaarder zijn in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Zoals menig Nederlandse gemeente hun betaalde voetbalorganisatie financieel helpen, zo springt Hilversum bij voor het Metropole Orkest. Het vaak onderscheiden orkest kan het hoofd door de bezuinigingen op cultuur nauwelijks meer boven water houden. "Het belang voor hen en Hilversum is zeer groot", onderstreepte wethouder Wimar Jaeger van Cultuur.

Dat het voortbestaan van het orkest in het geding is, is duidelijk. Financieel zit het in het Hilversum gevestigde orkest - het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan 33 is de thuishaven - in zwaar weer. De lokale politiek komt in actie, want de 'eigen' topmuzikanten moeten kunnen blijven spelen en de kwaliteit moet gewaarborgd kunnen blijven. Dat mag ook geld kosten.

De opdracht nu aan het college van burgemeester en wethouders luidt om een gesprek aan te knopen met minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om te achterhalen of het Rijk bereid is een bijdrage te leveren als tijdelijke ondersteuning tot 2021. Dat geldt ook voor de andere gemeenten in deze regio. Op basis van deze gesprekken moet B&W terugkomen met een voorstel, zoals een bijdrage van 1 euro per inwoner van Hilversum. Dat gebeurde eerder al bij het Goois Natuurreservaat.

'We zijn blij dat de gemeente haar nek uitsteekt voor ons'

Namens D66 diende kersvers raadslid Marijke Groesz de motie 'Op de bres voor het Metropole Orkest' in. Met de steun vooraf van de coalitiegenoten Hart voor Hilversum, VVD en GroenLinks was een meerderheid al gegarandeerd. Uiteindelijk is het voorstel unaniem aanvaard. In haar debuutrede benadrukte de democrate de importantie van het orkest voor Hilversum. "Het Metropole Orkest is Hilversum", sprak zij.

Sinds de oprichting in 1945 is Hilversum de thuishaven en dat moet het nog lang blijven, was Groesz' mededeling en daar was de raad het volmondig mee eens. Een boodschap die op de Heuvellaan met veel plezier is ontvangen. "We zijn er heel erg blij mee dat de gemeente haar nek uitsteekt, zeker omdat we nog geen structurele subsidierelatie hebben", aldus algemeen directeur Jan Geert Vierkant namens het Metropole Orkest. De situatie is zeer nijpend. "Het is inderdaad vijf voor twaalf." Door de meer dan gehalveerde subsidie hebben de muzikanten nog maar voor 50 procent een baan en zijn zij aangewezen op bijbaantjes. Daarnaast heeft het orkest nauwelijks tijd om te repeteren. "Dat brengt de klankcultuur naar de knoppen", aldus de directeur. Met de toegezegde hulp van Hilversum en donderdag nog van de minister, die een bezoek bracht aan het orkest, lijkt de reddingsoperatie voor de komende twee jaar ingezet. "Dat is voor ons het allerbelangrijkste."

Aan de financiële steun van de gemeente zitten nog wel enkele voorwaarden. Zo moet het Metropole Orkest meer optredens verzorgen in Hilversum en omgeving. Daarnaast draagt de motie op dat de muzikanten meer gaan doen op het gebied van cultuureducatie voor de jeugd. Vierkant zegt dat het logisch is dat het orkest zich meer laat zien in de gemeente waar zij resideert en de directe omgeving. Dat gebeurt dan inderdaad met muzikale uitvoeringen en nog meer cultuureducatie. "Want daar doen we veel aan."

PvdA: 'College investeert in prestige, niet in mensen'

PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks stoppen teveel geld in de 'eigen club', hebben vooral oog voor prestigeobjecten en investeren maar weinig in de eigen inwoners. Dat is de conclusie van de PvdA na de behandeling van de Kadernota.

Het college trekt bijvoorbeeld de portemonnee voor het Stationsgebied, opknapbeurten voor het Media Park en het Arenapark, maakt extra euro's vrij voor zeven wethouders en steekt nog eens 2,5 miljoen euro in het verbeteren van de kwaliteit van de ambtelijke organisatie. Want volgens de sociaaldemocraten komen de Hilversummers er maar bekaaid af.

Dat de spoorzone wordt aangepakt en er geld vrijkomt voor de herbouw van wijkcentrum De Lelie in de Bloemenbuurt kan rekenen op de steun van de PvdA. Hier merken de bewoners zelf direct het verschil. Dat is volgens de oppositiepartij niet aan de orde bij de eerdere drie genoemde projecten.
Het steekt fractievoorzitter Femke van Drooge dat er op het gebied van welzijn investeringen uitblijven en daar zijn ze juist nodig. Zij spreekt van een tekort van 3,5 miljoen euro op de Jeugdzorg, WMO en de minima in 2017. In de financiële plannen van 2019 stopt Hilversum 600.000 euro meer in zorg en welzijn. "Het vergt geen rekenwonder om te zien dat dit te weinig geld is om een goede kwaliteit te waarborgen voor ondersteuning van de Hilversummers die dit nodig hebben", besluit de politica.

Nieuw Australisch rugbyavontuur voor Bodil van Wijnbergen

Speelster van Rugby Club Hilversum gaat universiteitscompetitie spelen

Terug naar het knotsgekke rugbyland om vervolgens als nog betere speelster terug te keren naar haar club in Hilversum. Dat is het doel van de jonge studente Bodil van Wijnbergen.

Van Wijnbergen - in het rode shirt - probeert een tackle te ontwijken. Foto: Picasa

HILVERSUM Bodil van Wijnbergen stapt op woensdag 25 juli in het vliegtuig naar Australië om in Brisbane drie maanden te rugbyen met het universiteitsteam van Queensland. Er wordt gespeeld in de AON-competitie waaraan alle universiteiten van Australië meedoen. De 19-jarige speelster van de rugbyclub Hilversum landt drie maanden later met een ervaring rijker weer op Schiphol.

Van Wijnbergen speelt al jaren in het eerste damesteam van Hilversum. Daarnaast maakt zij al twee jaar onderdeel uit van de nationale selectie van de Sevens (het snelle zeven-tegen-zeven) en 15 (het bekende reguliere rugby). In Australië is de AON-competitie geen gezellig studentikoos onderonsje tussen de universiteitssteden. Het is een serieuze aangelegenheid, aangezien de teams bestaan uit profs uit Australië en het buitenland.

Vrijwel alle speelsters die in 2016 op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het goud veroverden, worden verdeeld over de verschillende teams. "Je speelt samen met en tegen meiden die tot de wereldtop behoren. Die ervaring is van onschatbare waarde en dat neem ik weer mee naar de club en de nationale teams", zegt Van Wijnbergen op een mooie zomeravond op een Hilversums terras.

'Je speelt samen met én tegen meiden die tot de wereldtop horen'

Sportfonds
Australië is geen onbekend rugbyland voor Van Wijnbergen. "Drie jaar geleden ben ik er vijf weken op stage geweest via het Sportfonds Leo van de Kar", zegt ze. "Vorig jaar juli ben ik er weer heengegaan met als doel daar zeven maanden te blijven en vooral om veel te rugbyen. Maar ook gelijk mijn studie aan de Hogeschool van Amsterdam voort te zetten. Daar kwam ik weer in contact met de voormalige Nederlandse bondscoach de Australiër Chris Lane."

Hij vroeg haar om uit te gaan komen voor het universiteitsteam van Queensland. "Bijkomend voordeel is dat ik ondertussen een behoorlijk netwerk heb opgebouwd en je weet nooit waar dat in de toekomst toe kan leiden. De AON-competitie hebben we vorig jaar met universiteit van Queensland gewonnen. In vervolg daarop speelde ik in het eerste team van de staat Queensland in een competitie tussen alle staten; we werden tweede", luidt haar vervolgverhaal.

'Voordeel van mijn opleiding is dat sport op één komt'

Hindernis
Voordat zij vorig jaar weer op het vliegtuig naar Nederland stapte, werd haar gevraagd of zij dit jaar weer kon komen. "Ik was nogal vereerd met deze vraag en daar hoefde ik niet lang over na te denken. Alleen de kosten konden een hindernis vormen. Huisvesting is wel geregeld, maar het vliegticket en de reiskosten daar, moet ik zelf ophoesten. Via Talentboek heb ik een crowdfunding opgezet en dat had succes zodat ik in elk geval mijn vliegticket kon boeken. Maar alle kleine beetjes zijn nog welkom."

De ambitieuze Hilversumse ervaart het verschil tussen het Nederlandse rugby en dat in Australië. Dat zit 'm niet alleen in het tempo. "Aan de andere kant van de wereld spelen de vrouwen veel sneller en willen liefst lichamelijk contact zoveel mogelijk vermijden. Ik ben veel meer op het fysieke rugby ingesteld en houd ervan om de beuk er in te gooien; een 'gamebreaker', zoals dat daar noemen. Wat ik in Australië vooral leer is om een juiste balans te vinden tussen fysiek, snelheid en tactiek. Het afgelopen seizoen heb ik daar in de Nederlandse competitie al profijt van gehad met name bij het geven van passes. Na deze periode in Australië neem ik weer meer rugbybagage mee naar Nederland", zegt ze over de ervaringen die ze naar Nederland heeft meegenomen.

Cruijff Academie
Van Wijnbergen beseft wel dat het leven in Australië niet bestaat uit rugbyen en plezier maken. Ook de studie vereist aandacht. "Ik studeer aan de Johan Cruijff Academie commerciële economie en mijn afstudeerrichting is sportmarketing. Vanuit het buitenland kan je online colleges volgen, hoewel dat met het tijdsverschil wel lastig zal worden. Het voordeel van mijn opleiding is dat sport op één komt en studie op twee. Hoewel je dat laatste zeker niet mag verwaarlozen. Het is in bepaalde periodes van het jaar de juiste prioriteiten stellen", vertelt de jonge rugbyster.

Internationaal heeft het Nederlandse vrouwenrugby na de mislukte kwalificatie (sevens) voor de Spelen in Rio de Janeiro een stap terug moeten zetten. Een groot aantal speelsters is gestopt en de rugbybond moest weer van onderaf beginnen. "We hebben nu een jong en talentvol team en we zijn nu weer aan het bouwen", besluit het rugbytalent. "Eind juni hebben we in de Oekraïne de eerste ronde van de Womens 7 Trophy Poule gewonnen, het op één na hoogste niveau in Europa. En in het eerste weekend van juli eenzelfde toernooi in Hongarije. We zijn nu gepromoveerd naar de Championship poule in Europa; het hoogste niveau."

Speelvoorzieningen en -toestellen zijn schoon, heel en veilig

Extra gang langs de 162 locaties is niet nodig, aldus wethouder Scheepers

Medio juni veegde de SP de speelplek aan de Neuweg schoon. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Alles is op orde en loopt volgens schema. De speeltoestellen en -locaties zijn schoon, heel en veilig. Daar zorgt de gemeente goed voor door onder meer de portemonnee te trekken voor het onderhoud, zo laat wethouder Arno Scheepers weten. Een extra gang langs de speelplekken is dan ook niet noodzakelijk meent de VVD'er, ook omdat de buurt hier zelf een verantwoordelijkheid in heeft.

De liberaal reageert met deze mededelingen op vragen van de SP. De socialisten zijn van mening dat een aantal speelplekken een opknapbeurt goed kan gebruiken. Terwijl de inkt nog aan het opdrogen was van het pas gesloten coalitieakkoord kwam de SP op dinsdag 12 juni al met een boodschap aan Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks. In hun akkoord staat immers dat zij de speelplaatsen meer willen vergroenen. Een goed en nobel streven, maar zorg dan eerst dat alle toestellen en pleintjes goed zijn onderhouden, aldus de oppositiepartij. Zelf gaven de SP'ers het goede voorbeeld door de speelvoorziening op de Neuweg aan te pakken met bezems en vuilniszakken.
En er kwamen schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Maar wethouder Scheepers ziet de noodzaak helemaal niet om verschillende speeltuinen, zoals op de Neuweg of die in de Oude Haven, een extra bezoekje te brengen. Ieder jaar loopt de gemeente structureel de 661 speeltoestellen op de 162 Hilversumse locaties na. De opdracht van de inspecties is om te controleren op het heel en veilig houden van de toestellen en de (val)dempende ondergronden. Stadsbeheer Service (SBS) zorgt ervoor dat de plekken schoon blijven. Zij leegt onder meer de afvalbakken. Daarbij verschilt de frequentie van het schoonhouden per speelvoorziening. Dat is afhankelijk van de vervuilingssnelheid, meldt Scheepers.

Daarnaast geeft de gemeente geld uit aan onderhoud en vervanging van toestellen. Vorig jaar kostten de inspecties de belastingbetaler 8.100 euro en 93.000 euro aan onderhoud en reparaties. Aan het herstellen en vervangen van de valondergronden is 40.000 euro uitgegeven en nog een 98.000 euro voor de vervanging van speeltoestellen. Deze bedragen sluiten aan op het meerjarenonderhoudsplan, aldus de wethouder.

'Gezamenlijke verantwoordelijkheid gemeente en buurten'

Volgens Scheepers is het ook aan de omwonenden om de handschoen op te pakken. "De speeltuinen zijn in de eerste plaats voor en van de buurten", schrijft hij. "Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente én de buurten deze plekken aantrekkelijk te houden en speelbaar te houden. In buurtgesprekken staat dit soort onderwerpen regelmatig op de agenda."

Onderzoek naar natuurzwemvijver in Anna's Hoeve

De foto die Jeroen Pater plaatste op Facebook met #PlayaLosAnna. Foto: Jeroen Pater

HILVERSUM Waar een foto en een klein begeleidend tekstje op Facebook al niet toe kan leiden. De wens van Jeroen Pater, bewoner van Oost en commissielid namens Hart voor Hilversum, gaat in vervulling. De gemeente gaat serieus kijken naar de realisatie van een zwemvijver in Anna's Hoeve, zo bleek tijdens de laatste raadsvergadering.

Zondag 8 juli postte de Hilversummer een zomers foto op het sociale medium met daarbij #PlayaLosAnna. Wellicht dat er ter compensatie van de Verlegde weg over Anna's Hoeve er bij de vijver een pierenbad, een kiosk en een wc zouden kunnen komen. Deze openlijke mijmering kon rekenen op veel Facebookduimpjes en werd drie dagen daarna omgezet in een motie. Het college heeft de opdracht gekregen om samen met de provincie Noord-Holland, het Waterschap AGV, Waternet en het Goois Natuurreservaat te onderzoeken wat er voor nodig is om een van de vijvers in dit natuurgebied om te turnen in een natuurzwemvijver.

Er was massale steun binnen de raad voor dit idee van Hart voor Hilversum, VVD, D66 en GroenLinks. CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker kreeg een flashback naar zwembad Crailo. Vanuit historisch oogpunt is een plek waar je buiten kunt zwemmen een prettig idee, maar in de praktijk is het tegengevallen. Hij vroeg VVD'er Haitske van de Linde, die namens de indieners van de motie het woord voerde, of er dan ook is nagedacht over de verantwoordelijkheden.

Vraag is hoe het regenwater schoon in de vijver komt

Het in ogenschouw nemen van de risico's is onderdeel van de verkenning, gaf Van de Linde aan. Daarnaast benadrukte zij dat het realiseren van een zwemvijver aan meerdere kanten van het mes snijdt. Hiermee krijgt Hilversum niet alleen een recreatieplek midden in de natuur, maar investeert meteen in het laten bewegen van de inwoners. Vanuit haar functie bij het Waterschap deelde zij mee dat er zeker mogelijkheden bestaan om het vuile straatwater schoon en veilig te krijgen.
Wethouder Arno Scheepers was enthousiast over het voorstel. "Ik vind het een leuk en goed idee om een ruimte te creëren zodat er in de natuur gezwommen kan worden", aldus de VVD'er. "De kwaliteit van het zwemwater is ontzettend belangrijk. Vraag is hoe het regenwater schoon in de vijver komt. Bij een zwemvijver horen ook faciliteiten en dat willen we allemaal op een duurzame manier doen. Uiteraard moeten we ook kijken naar de financiering. Ik omarm het idee en ga ermee aan de slag", zo luidde het slotdeel van zijn antwoord.

25 / 28

Met de fiets meer te weten komen over de historie van de gezondheidszorg. Foto: Fietsgilde 't Gooi

Donderdag 19 juli

KOFFIEINLOOP

9:30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de Koffieinloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Zomerworkshop: Mandala tekenen

13:00 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Kom op donderdag 19 juli om 13.00 uur naar de workshop mandala tekenen bij Viore aan het Oostereind 115. Het tekenen en inkleuren van een mandala is een erg leuke bezigheid en heeft op veel mensen een rustgevende werking. Kosten: € 5,-. Je kunt je aanmelden via vrijwilligers@viore.org. Of bel: 035-6853532.

Vrijdag 20 juli

WerkZoekersServicePunt in Lopes Dias

9:00 uur | Woondienstencentrum Lopes Dias

inloopspreekuur voor AL uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald WERK; WZSP voor 1 vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van de KANSENANALYSE en werkVINDsoftware.

Ontmoetingsgroep 't Wijdehuis Loosdrecht

10:00 uur | 't Wijdehuis Loosdrecht

Welkom in het ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00-14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en in het begeleiden van activiteiten.

Zaterdag 21 juli

Fietstocht "Sporen uit het Verleden"

10:00 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt zaterdag 21 juli de dagtocht "Sporen uit het verleden". Vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink Hilversum (Museum). Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Summer Gospel Music

20:00 uur | Skatepark Oude Haven

21 juli organiseert Evangeliegemeente De Deur Hilversum een Summer Gospel Music Event bij het Skatepark aan de oude Haven in Hilversum. Jij kunt daar bij zijn! Om 20:00 uur trapt "Heaven Sent" af; een R&B groep van drie dames die zingt over hoop en liefde. Info: www.dedeurhilversum.nl of 06-51507971.

Zondag 22 juli

Fietstocht "Geschiedenis Gezondheidszorg"

10:00 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt op zondag 22 juli de dagtocht Gezondheidszorg in Hilversum. Vertrek 10.00 uur van Kerkbrink Hilversum (Museum). Voor meer informatie over de tocht zie de website www.fietsgilde.nl

Maandag 23 juli

KOFFIEINLOOP

9:30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de Koffieinloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Summer School TV 2018

11:00 uur | TVCollege Hilversum

Maak je klaar voor 5 dagen intensief televisiemaken! Keuze uit o.a. Regisseren, CamJo, Acteren of TV-Presenteren. In deze korte opleiding krijg je een brede uitleg over het tv-vak en wisselen theorie en praktijklessen zich steeds af. Leer en pas toe! Meer info op: www.summerschooltv.nl

Dinsdag 24 juli

WerkZoekersServicePunt in de Koepel

9:00 uur | Wijkcentrum De Koepel

inloopspreekuur voor AL uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald WERK; WZSP voor 1 vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van de KANSENANALYSE en werkVINDsoftware.

Zomerworkshop: Internationale hapjes maken

13:00 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Meld je aan voor de kookworkshop 'Internationale hapjes' bij Viore. Dit is een van de zomerworkshops die Viore organiseert, omdat in deze periode andere activiteiten op een lager pitje staan. Deelname kost €7,50. Je kunt je aanmelden via vrijwilligers@viore.org. Bellen kan ook: 035 685 3532.

RUMMIKUB en JOKEREN

13:30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

In de zomerperiode kan men wekelijks op dinsdagmiddag terecht in De Kleine Lelie voor Rummikub en Jokeren. Of andere spelletjes. Het is van 13.30-16.00 uur en is kosteloos. Kom en doe mee op de Hilvertsweg 89-91

WIJKSPREEKUUR ZORGNETWERK

13:30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kun je hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende je eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van o.a. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en wijkagent schuiven regelmatig aan. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Woensdag 25 juli

Fietstocht "Natuurbruggen"

13:30 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt op woensdag 25 juli de middagtocht 'Natuurbruggen'. Vertrek om 13.30 uur van Kerkbrink, naast Museum Hilversum .Voor meer informatie over de tochten bekijk de website: www.fietsgilde.nl.

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het orgel in de Sint Vituskerk aan de Emmastraat is zondag 22 juli weer te horen na tien maanden onder handen te zijn genomen. Het orgel klinkt vanaf 11.00 uur tijdens de eucharistieviering.

'Deze zaak heeft altijd gedraaid op de liefde voor muziek'

Platenhuis 't Oor viert zaterdag bijzonder jubileum

Het voelt als terug in de tijd met elpees en cd's in bakken. Dat is de feel van Platenhuis 't Oor. Nog altijd springlevend en dat al meer dan 33 jaar lang.

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het mag dan ongebruikelijk zijn, maar dat past ook wel bij Platenhuis 't Oor. Daarnaast bestaat de winkel deze maand daadwerkelijk 33 1/3 jaar. Gezien de hernieuwde liefde voor vinyl is dat meer dan genoeg reden voor eigenaar Gerard Kamer om dit jubileum te vieren.

Jubileum opgehangen aan hernieuwde belangstelling voor vinyl

"Mensen denken dat dit jubileum een grap is, maar dat is echt niet zo", benadrukt Kamer. "Ik wilde iets met 33 jaar doen. Maar ik ben hier in februari 1985 begonnen en in februari is het koud. Gezien de vernieuwde belangstelling voor vinyl en het toerental van 33 1/3 van de elpee kwam ik uit op dat jubileum en dus ook in juli", luidt de verklaring.
Het feestje zaterdag is geheel opgehangen aan de comeback van de elpee. Die hernieuwde belangstelling vindt Kamer gezien de digitale ontwikkelingen verrassend, al snapt hij wel dat veel mensen het prettig vinden iets tastbaars te kunnen pakken. Voor verzamelaars, die het Hilversumse platenhuis nog altijd goed weten te vinden, is dit belangrijk. Zo kunnen zij een collectie opbouwen. Dat is toch van een andere orde dan een lijst samenstellen op Spotify, geeft muziekliefhebber Kamer aan.
Met zijn liefde voor muziek is een belangrijk aspect genoemd van het succes van de platenzaak, die hij naar eigen zeggen "in een vlaag van verstandsverbijstering heeft gekocht". Waar Hilversum in het verleden wel zeven à acht muziekwinkels telde, is alleen 't Oor nog over. "Het heeft hier altijd gedraaid op mijn liefde voor muziek", stelt de eigenaar.
Kennis van zaken en een breed repertoire zijn de andere aanwijsbare redenen waarom 't Oor nog altijd bestaat. Het assortiment is altijd meer geweest dan van ABBA tot Zappa, zoals Kamer het zelf zegt. Liefhebbers en verzamelaars weten dat het platenhuis ook genres in de bakken heeft staan die elders niet te vinden waren of zijn, zoals metal, hiphop en reggae. "Maar we ontwikkelen ons ook. Na het omvallen van de Free Record Store ben ik bijvoorbeeld meer Nederlandstalige muziek gaan verkopen."
Zaterdag is het feest in de platenzaak aan de Leeuwenstraat. Er is veel vinyl te koop. Kamer zegt dat hij een berg aan elpees heeft gespaard, die tijdens de jubileumviering in de bakken te vinden zijn. Deejaymoos draait op authentieke wijze platen met draaitafels. Daarnaast zijn er vier instore-optredens, een fenomeen waar 't Oor bekend om staat. Yorick van Norden speelt om 11.30 uur. Om 14.00 uur verschijnt Tim Knol in de winkel. Hij speelt eerst, signeert daarna en draait vervolgens nog plaatjes. The Weird Ears sluiten om 17.30 uur met hun eerste live-optreden ooit de dag af.

Van linksaf: Berry Calis, Gerard Kamer en Jorn Hulsman van 't Oor hebben zin in het feestje zaterdag. Foto: Bastiaan Miché