Gooi en Eembode Hilversum

4 januari 2018

Gooi en Eembode Hilversum 4 januari 2018


'Rustige' jaarwisseling in Hilversum

Vanaf Anna's Hoeve zag Hilversum er tijdens de jaarwisseling mooi uit. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De jaarwisseling in Hilversum en 't Gooi is relatief rustig verlopen. Dat melden de gemeente Hilversum, de Brandweer Gooi en Vechtstreek en Tergooi. De brandweer kreeg tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 6.00 uur bij elkaar 67 meldingen, iets meer dan vorig jaar, waarvan pakweg de helft uit Hilversum.

De spoedeisende hulpafdelingen van Tergooi in Hilversum en Blaricum 'verwelkomden' dit keer 38 patiënten (18 Hilversum, 20 Blaricum) tegenover 41 vorig jaar. In Hilversum werden drie mensen naar binnen gebracht met (licht) vuurwerkletsel (twee patiënten met lichte brandwonden, één met oogletsel). In Blaricum waren er vier met (licht) vuurwerkletsel (twee patiënten met lichte brandwonden en twee met licht oogletsel). Zij konden allemaal direct na behandeling weer naar huis.
Opvallend was dat er geen enkele jongere, met te veel drank op, naar binnen werd gebracht. Vorig jaar waren dit er nog vijf. Dit jaar was er 'slechts' één 'alcoholintoxicatie' en dat was een patiënt van 71 jaar. Er waren geen drugsgerelateerde zaken en er waren geen bedreigende situaties op de spoedeisende hulpafdelingen, aldus het ziekenhuis.
De gemeente Hilversum spreekt van een veilige en gezellige jaarwisseling, zonder bijzondere incidenten. De evenementen op het Marktplein, waaronder de vuurwerkshow, trokken veel bekijks.

9/11

Pizzeria Neuweg brand volledig uit na 'aanslag'

HILVERSUM Van de onlangs geopende pizzeria/grillroom De Pyramide is niets meer over nadat er in de zaak brand is gesticht. De bewoners van de woning erboven, een man, een vrouw en hun kindje, zijn in het ziekenhuis gecontroleerd vanwege het inademen van rook.

Voor eigenaar Ibrahim Samad is de brand een groot drama. Buurtbewoners spreken over een 'aanslag'. De brand brak dinsdag rond 3.30 uur uit. Een getuige hoorde glasgerinkel en zag voor de toegangsdeur van De Pyramide een geheel in het donker geklede persoon staan. Deze man ging door het ingeslagen raam naar binnen met een jerrycan in zijn hand. Enkele tellen later liep de man naar buiten en stond het gebouw in brand. De brandstichter rende vervolgens weg in de richting van de Orchideestraat.

Een nacht eerder was er in de horecagelegenheid ook al brand, die toen snel kon worden geblust. De politie ging er toen nog vanuit dat vuurwerk de oorzaak. Met de brand van dinsdagmorgen denkt men eerder aan een gerichte actie.

Hilversumse ernstig gewond na val uit raam

HILVERSUM Een 26-jarige vrouw uit Hilversum ligt met meerdere botbreuken in het ziekenhuis na een val uit het raam van een bovenwoning in het centrum van Amersfoort. Er zou geen sprake zijn van opzet.

Het incident vond rond de jaarwisseling plaats in de Langestraat. Omdat onduidelijk was wat er gebeurd was, verrichtte de Forensische Opsporing onderzoek in de woning. Ook spraken agenten met andere aanwezigen.
Daaruit bleek geen sprake van opzet te zijn, meldt de politie. "De vrouw was vermoedelijk haar evenwicht verloren en door een openstaand raam gevallen."

Trampolinepark

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Het veelbesproken plan in de Clemenskerk lijkt er nu toch echt te komen. De 'Vrienden' en buurtbewoners zijn woedend over de gang van zaken.

13

Recordaantal bezoekers Top 2000 Café in Beeld en Geluid

Het café zat steeds bomvol. Foto: Beeld en Geluid

HILVERSUM Het Top 2000 Café heeft opnieuw een recordaantal bezoekers getrokken. Maar liefst 31.000 kwamen naar het café in Beeld en Geluid om het evenement van NPO Radio 2 live mee te maken. Het record van vorig jaar, 28.962, is daarmee verbroken.

De jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 wordt daarvandaan uitgezonden vanaf kerst tot oudejaarsnacht middernacht. De grote populariteit van het café heeft een keerzijde: de wachttijden liepen soms op tot zes uur. Wie voor drie euro een kaartje had bemachtigd, hoefde niet de hele tijd in een rij te staan. Bezoekers konden in de tussentijd rondkijken in het omroepmuseum.
In totaal trok Beeld en Geluid, het instituut voor mediacultuur, in 2017 zo'n 225.000 bezoekers. Dit aantal is onder meer behaald dankzij twee succesvolle tentoonstellingen: Let's YouTube en Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck.
De laatste tentoonstelling belicht de rol van nieuwsmedia in verwarrende tijden van fake news en filterbubbels. Tot en met juni was de tentoonstelling Let's YouTube te zien, waarin bezoekers de impact van YouTube konden ontdekken en zelf in de schoenen van succesvolle YouTubers konden stappen.
Ook startte Beeld en Geluid in 2017 met een culturele programmering met lezingen, colleges, viewings en talkshows die de mediacultuur van verschillende kanten belichtten. In 2018 gaat Beeld en Geluid hiermee door.

Makelaar Reynier Hillen krijgt felbegeerd jubileumstafje

Reynier Hillen en Alfred de Kleermaeker. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij leerde het vak eind jaren '80 bij Christiaan Smit Makelaars en inmiddels heeft Reynier Hillen - zegt hij zelf - het halve Gooi gehad. "We doen puur 't Gooi en een beetje Amsterdam. Daarbuiten ken ik het niet."

Vlak voor de jaarwisseling kreeg de directeur van Hillen Garantiemakelaars aan de Gijsbrecht van Amstelstraat het zo begeerde makelaarsstafje van voorzitter Alfred de Kleermaeker van de NVM, afdeling 't Gooi. Het was namelijk alweer 25 jaar geleden dat de nu 56-jarige Hilversummer als makelaar werd beëdigd. De uitreiking vond plaats in café De Kei waar familie, vrienden en collega's bijeen kwamen. "Het gaat hard voorbij, maar eigenlijk gaat het ook vanzelf. Je moet in leven blijven", reageert Hillen enigszins nuchter.
Toch ziet de makelaar het stafje - 'hij krijgt een mooie plek' - toch wel als een grote eer. De afgelopen 25 jaar beschouwt hij als mooie periode. Begin jaren '90 ging de Hilversummer aan de slag in het Brabantse Veghel, maar al snel miste hij deze regio. In 1996 keerde hij terug op de Groest en een paar jaar later verhuisde het kantoor naar de Gijsbrecht.
Vanuit daar bedienen hij en zijn team - jong en oud - de gehele markt. Dat is altijd crescendo gegaan, al was het tijdens de crisisjaren vanaf 2008 even lastig. Maar nu gaat het weer goed, aldus Hillen. Hij is over de komende jaren - ondanks de soms negatieve voorspellingen - positief gestemd. "Begin dit jaar werd er ook van alles geroepen, maar dat bleek toch enorm mee te vallen."

Traditioneel nieuwjaarsduel bij Rugby Club Hilversum

HILVERSUM Zoals in het voetbal is er ook in het rugby een openingsduel van het nieuwe jaar. Zaterdag 6 januari speelt Oud Oranje tegen Jong Oranje. Rugby Club Hilversum is de gastheer van deze traditionele wedstrijd.

De kickoff van dit duel is om 14.00 uur op Sportpark Berestein. Rugbycoryfeeën van weleer betreden het veld en nemen het op tegen de aanstormende talenten van Nederland. De winnaar van deze rugbypot gaat er vandoor met de Karel van Spengenbeker. "De wedstrijd gaat onder alle omstandigheden door", is de duidelijke mededeling.

Om 12.30 uur is het treffen tussen de veteranen van AAC en Oud Hilversum het voorprogramma. Zij spelen om de Eibert Stoffels Trofee. Na de wedstrijden is het tijd om te proosten op 2018. "Een oude traditie is hersteld", meldt RC Hilversum op de Facebookpagina. "Rugby Nederland houdt haar nieuwjaarsreceptie tijdens dit evenement", is de uitleg.

Weerbericht

Eerst zacht en wisselvallig, na vrijdag meestal droog

Alle lezers wens ik een voorspoedig 2018. De eerste dagen van het nieuwe jaar verlopen zacht, wisselvallig en winderig. Een westelijke stroming bepaalt het weer. Na vrijdag trekt een zich ontwikkelend hogedrukgebied via de Britse eilanden naar Scandinavië. De stroming draait dan naar noord tot noordoost. Het wordt rustiger, de neerslagkans neemt af en het wordt geleidelijk kouder.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag bepaalt bewolking het weerbeeld. Er kunnen enkele buien vallen. Soms klaart het even op. Het wordt 7 à 8 graden bij een matige zuidwestenwind. Vanaf zaterdag worden de bakens geleidelijk aan verzet. In de nacht naar zaterdag regent het lokaal. Overdag is het op een enkele bui na meest droog. Zondag blijft het droog met nu en dan zon. Zaterdag wordt het 5 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht. Overdag wordt het 2 à 3 graden.

Trend na het weekeinde

Een hogedrukgebied boven Scandinavië houdt een koude droge oostelijke stroming in stand. Het blijft eerst droog met enkele perioden met zon. In de nacht vriest het licht (rond - 3 graden). In de middag ligt de temperatuur iets boven het vriespunt. Of dit tot een serieuze vorstperiode leidt, is nog onzeker.

Weetje

Hoewel er op 10 en 11 december veel sneeuw viel was december 2017 in zijn geheel zacht met een gemiddelde temperatuur van 4.9 graden tegen 3.7 graden normaal. Na de ijzige december van 2010 was het de zevende zachte december op rij. Verder was december 2017 zeer nat (ruim 120 mm tegen 75 mm normaal). Met nog geen 30 uur zon, tegen 50 uur normaal, was december ook zeer somber.

Leren ontspannen tijdens autogene training bij Viore

Nieuwe cursus bij Viore. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Viore start maandag 8 januari met een nieuwe cursus. Wie moeite heeft met zich te ontspannen, kan dat de komende acht maandagen leren tijdens de autogene training.

Deze autogene training, die in ligstand wordt gegeven, heeft ook de titel van 'de yoga van het westen'. Deze ontspanningscursus werkt heilzaam voor mensen met slaapproblemen, waaronder in- en doorslapen.

Viore, het centrum voor mensen die kanker hebben (gehad), hun naasten en nabestaanden, is gevestigd aan het Oostereind 115. Deelname aan de cursus kost 5 euro per keer. Meer informatie is te verkrijgen via programma@viore.org of 035-6853532.

Tien meest onveilige wegen in kaart gebracht

Gemeente wil dit jaar nog zoveel mogelijk van top tien verbeteren

Lijstjes is iets voor het einde van het jaar. De gemeente komt nu met een top 10 aan onveilige verkeerssituaties die snel moeten worden verholpen.

Het kruispunt Diependaalselaan-Utrechtsweg is officieel de gevaarlijkste kruising. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Van afwachtend naar proactief. Wachten op geplande wegwerkzaamheden is er vanaf nu niet meer bij. Onveilige verkeerssituaties moeten zo snel mogelijk worden verholpen. De gemeente heeft de eerste tien gevaarlijke locaties binnen de gemeentegrenzen geïnventariseerd en wil die in 2018 verbeteren.

De gevaarlijkste wegen en kruispunten zijn vorig jaar zo objectief mogelijk in kaart gebracht. Geld is gereserveerd. Hilversum heeft zelf 250.000 euro klaar liggen om de meest onveilige verkeersplekken aan te pakken. Het gaat om 150.000 euro voor dit jaar en nog eens een ton voor 2019. Via een zogeheten BDU-subsidie van de provincie Noord-Holland kan dit bedrag uitkomen op 500.000 euro. "Met dit geld kunnen we onze top tien uitvoeren", meldt wethouder Floris Voorink van Verkeer.

En die uitvoering kan relatief snel. Zo hoopt Voorink snel aan de slag te gaan met de rotonde Diependaalselaan-Utrechtseweg. Deze kruising staat op nummer 1 van het prioriteitenlijstje. Hier komen middengeleiders en een plateau voor de rijwielgebruikers. Automobilisten moeten hier beter zicht krijgen op de fietsers, daardoor wordt het fietspad 'uitgebogen'. Dat houdt in dat het fietspad verder van de rijbaan komt te liggen. Daar kleeft één probleem aan. "Het is niet allemaal onze grond. Dat gaat tijd en geld kosten", geeft de VVD'er aan.

Naast een to do-lijst zijn ook situaties 11 tot en met 20 in kaart gebracht

Halverwege dit jaar wil de verkeerswethouder de rotonde bij het Laapersveld anders inrichten. Zeker de fietsers die vanaf de Gijsbrecht van Amstelstraat komen, naderen de kruising met hoge snelheid. Daarom komt ook hier het fietspad en de rijbaan verder uit elkaar te liggen. "Het wordt meer een ovale rotonde", aldus de liberaal. Voorink verwacht dat het kruispunt meer verkeer gaat verstouwen als in 2019 de Oosterengweg is afgesloten wegens de aanleg van de onderdoorgang. Met het oog op de HOV-werkzaamheden moet dit kruispunt dit jaar op schop. "Idealiter is de zomer de beste periode om dit te doen", is zijn mededeling.
Op drie staan de kleine spoorbomen. Hier is het nog maar de vraag of deze gevaarlijke (spoor)kruising in 2018 kan worden aangepakt. Een simpele oplossing ligt niet voorhanden. Naast samenwerking met ProRail moet hier ook een goed antwoord komen op de verkeersafwikkeling van de Koninginneweg. In de herontwikkeling van het Stationsgebied is nog niet duidelijk hoe het gewenste tweerichtingsverkeer wordt gerealiseerd. Los hiervan schreeuwen de kleine spoorbomen om een andere inrichting. In een eind december verspreide nieuwsbrief is duidelijk dat tunnels en viaducten zijn uitgesloten. Enkele oplossingsrichtingen zijn het openblijven voor langzaam verkeer en een gelijkvloerse spoorkruising (zoals in de huidige situatie).

De Naarderstraat ter hoogte van Foodhall Mout staat op nummer vier. Om het veiliger te maken voor fietsers en voetgangers komen hier een zebrapad een een middeneiland. De kruising Kleine Drift-Minckelersstraat-Pelikaanstraat volgt op nummer vijf. Op zes staat het kruispunt Zuiderweg-Kleine Drift. Deze wordt gevolgd door de kruising Snelliuslaan-W.C. Bradelaan, de Diamantstraat en de Gijsbrecht van Amstelstraat ten westen van de Neuweg. De Erfgooiersstraat ter hoogte van de parallelweg completeert de top tien.

In de commissie Verkeer en Beheer van woensdag 14 februari bespreekt de politiek deze prioriteitenlijst. De commissie geeft het college van burgemeester en wethouders advies. Bewoners hebben dan de mogelijkheid in te spreken. "Die top tien is een to do-lijst. Maar we hebben ook een doorkijkje gemaakt, want we hebben ook situatie elf tot en met twintig in kaart gebracht. Daarom is het belangrijk dat inwoners inspreken, want dit is het moment dat we de verkeersagenda voor de komende jaren vaststellen", geeft Voorink mee.

Komende woensdag staan onveilige verkeerssituaties ook op de agenda van de kindergemeenteraad. De jonge politici en kinderburgemeester Willemijn de Groot uiten tijdens hun vergadering in het raadhuis hun verkeerszorgen aan Voorink.

Nieuwe locatie nieuwjaars-bijeenkomst

HILVERSUM Op een nieuwe locatie en met een iets andere opzet wordt dinsdag 9 januari geproost op het nieuwe jaar. De nieuwjaarsbijeenkomst is nu een nieuwjaarsconcert geworden. Plaats van handeling is de St. Vituskerk.

De afgelopen jaren was het Muziekcentrum van de Omroep het decor van de nieuwjaarsreceptie die de gemeente, BV Hilversum, Stadsfonds Hilversum en de Rabobank Gooi en Vechtstreek. Ditmaal vindt het jaarlijkse evenement plaats in de kerk aan de Emmastraat.

Om 16.00 uur gaan de deuren open en kunnen de aanwezigen genieten van een inloopconcert van jeugdstrijkconcert Het Cuypersensemble. Om 16.30 uur begint het officiële programma met de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Pieter Broertjes. Twintig minuten later begint het optreden van het Radio Filharmonisch Orkest.

Zoals de laatste jaren gewoon is, wordt ook nu weer de Onderneming van het Jaar uitgereikt. Het publiek heeft de afgelopen periode gestemd. Drie genomineerden zijn nog over. Dinsdag wordt duidelijk of Vers Saladebar. Boekhandel Voorhoeve of Kinderopvang Toppie deze prijs wint. Nieuw dit jaar is de vakprijs. Stadsfondsmanager Ingrid Geul reikt deze nieuwe award omstreeks 17.40 uur uit. Tussen de prijsuitreikingen door speelt het Radio Filharmonisch Orkest nog een paar korte stukken. Het handen schudden en proosten gebeurt is gepland tussen 18.00 en 22.00 uur. Deze receptie voor genodigden vindt plaats in Gooiland.

Petitie voor vuurwerkvrij Hilversum

HILVERSUM De jaarwisseling is net achter de rug of de de discussie over vuurwerk begint alweer. Hilverzum is een burgerinitiatief gestart dat moet leiden tot een geheel vuurwerkvrij Hilversum.

De initiatiefnemers zijn een petitie gestart op petities.com met de titel Stop Vuurwerk Hilversum. "De eerste stappen zijn al gezet. Nu door doorzetten naar een geheel vuurwerkvrij Hilversum", meldt het buurtinitiatief op hun website. De 'Zorrobeweging', zoals Hilverzum zich noemt, wil dat er alleen nog vuurwerk kan worden afgestoken in aangewezen zones.

Eerste versie van Live 2000 kent wisselend succes

De segway-DJ vermaakte het winkelend publiek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met een DJ op een segway, optredens in kroegen, live muziek in een tent op het Marktplein of in Podium de Vorstin is geprobeerd de Top 2000 meer naar het centrum te trekken. Live 2000 moest de binnenstad drie dagen in de ban houden van de lijst der muzieklijsten. Dat gebeurde met wisselend succes.

"Een en al sfeer in de drukke winkelstraten in Hilversum met troubadours, live bands in de cafés en optredens in de Tributetent bij Foodhall Mout." Wat wethouder Wimar Jaeger betreft, was van vrijdag tot en met zondag genieten in het centrum.
Op meerdere plekken in het centrum en zaterdag ook op de Gijsbrecht van Amstelstraat was aandacht voor de beste 2.000 liedjes. Dat trok best wat publiek bijvoorbeeld op vrijdagavond waar in de Mout-tent een tribute aan Dire Straits werd gebracht. Maar andere evenementen, zoals de badeendjesrace, de Live 2000 bingo en de optredens van koren in het Hilvertshof konden op beduidend minder belangstelling rekenen.

Verbetering van stoukoude GAC-clubrecords

HILVERSUM Stokoude clubrecords van de Gooise Atletiek Club (GAC) zijn eind 2017 uit de boeken gelopen en gesprongen. Kato Leusink (Meisjes B) heeft nu de beste clubtijd op de 50 én 60 meter horden te pakken.

Vrijdag verbeterde de sprintster het 25 jaar oude clubrecord op de 60 meter horden. In haar laatste race, eerder evenaarde ze de oude toptijd van 9,10 seconden van Rhoda Hage al, vloog Leusink naar 8,92 seconden. Daarmee bewees zij opnieuw goed in vorm te zijn. Een week eerder liep zij in Utrecht Hage ook al uit de boeken op de niet zo 50 meter horden. De 8,04 uit 1989 is verbeterd naar 7,78.

Bij diezelfde wedstrijd in Utrecht schreef Sterre Weber (Meisjes A) eveneens atletiekgeschiedenis. Zij verbeterde het 36 jaar en 11 maanden oude GAC-record van Brigitte Pardoel op de 50 meter meter horden. Dat staat nu op 8,37 seconden.
Bij wedstrijden in Vught, eerder in december, sprong Eline Dalderop (Meisjes B) een GAC-record. Bijna 26 jaar nadat Marjolein Fokker bij de hinkstapsprong naar 10,44 meter haalde, sprong Dalderop naar een afstand van 10,71 meter.

Annelies Mulder

(34) verruilde in 1995 Dronten voor Hilversum en opent deze week praktijk Mamalogisch aan de Havenstraat.

Leuke jaarwisseling gehad?
"Heerlijk in joggingbroek op de bank met lekkere zelfgebakken oliebollen. Ik sta deze maand op wacht voor vier bevallingen en ik kan op elk moment gebeld worden voor een bevalling.

Bevallingen?
"Ik ben doula en massagetherapeut. Ik heb aan de Havenstraat in Hilversum de praktijk Mamalogisch geopend, speciaal gericht op de zwangerschap. Je kunt er terecht voor een ontspannende massages en ik geef er bevallingscursussen.

Doula? Wat is dat?
"Bevallen onder begeleiding van een doula is in Nederland nog relatief nieuw. Een doula is een geboorteprofessional die bevallingen ondersteunt op een niet medische manier. Ik heb dan niet alleen oog voor het fysieke, maar ook het emotionele aspect van een bevalling. Of het nou 8 of 28 uur duurt, ik blijf bij je.

Wat vind je van Hilversum?
"Wij wonen er met veel plezier. Mooie Dudokarchitectuur, vrije natuur, bosrijk, leuke jaarlijkse terugkerende evenementen. Ook worden er voor kinderen leuke dingen georganiseerd."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik benadrukken dat zwangeren in Hilversum kunnen bevallen in plaats van Blaricum. Gelukkig wordt er op niet al te lange termijn een geboortecentrum in Hilversum gerealiseerd."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"The Positive Birth book."

Heimelijk genoegen?
"Hard de muziek aan in de auto en meezingen als ik onderweg ben naar cliënten."

Wat mist Hilversum?
"Een leuk zwembad met lange glijbanen en bubbelbaden."

Waarvoor mogen we je wekken?
"Een bevalling, altijd!"

Brand in flat Kerkelanden

hilversum Paniek in Zorgflat Kerkelanden vrijdagmiddag. Daar ontstond rond 16.45 een brand in een meterkast in een van de hallen van het gebouw aan de Kerkelandenlaan.

Uit voorzorg werden dertig woningen ontruimd. De brandweer schaalde vanwege de omvang van het gebouw op naar 'grote brand' zodat er meer materieel, materiaal en mankracht beschikbaar zou zijn. De brand was uiteindelijk snel onder controle.
De voornamelijk oudere bewoners werden tijdelijk opgevangen in het restaurant van Nieuw Kerkelanden.

Oude Hilversummer slaat met auto over de kop

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een 81-jarige man uit Hilversum is dinsdagavond met zijn auto over de kop geslagen. De man wist zelf uit de auto te komen en is na behandeling in de ziekenauto, door de politie naar huis gebracht. Het ongeval vond rond 22.30 uur plaats op de Kerkelandenlaan. De oorzaak is onbekend. De bestuurder had geen alcohol op.

6 / 28

Belangstelling voor centrale vuurwerkshow groeit hard

Verbazing bij burgemeester over drukte op Marktplein

Een goed programma, duidelijke afspraken en handhaving die op orde is. Al die zaken samen maken de jaarwisseling steeds prettiger.

Vanaf het Marktplein maar ook ver daarbuiten konden Hilversummers genieten van de vuurwerkshow. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Steeds meer Hilversummers blijken de centrale vuurwerkshow te waarderen. Tijdens de jaarwisseling stonden er duizenden mensen te kijken naar het georganiseerde siervuurwerk op het Marktplein. Voor burgemeester Pieter Broertjes is dit het bewijs dat er maatschappelijk meer animo is en komt voor centraal geregelde vuurwerkshows.

'Hulpverleners vonden oud en nieuw dit
keer bijna saai'

Vijf jaar terug begon de gemeente met zo’n vuurwerkshow. Daar kwamen toen slechts vijfhonderd man op af. Meteen was de conclusie dat niemand te porren is voor een centraal geregelde show. Als verzachtende omstandigheid gold toen dat het weer totaal niet meewerkte. De regen kwam met bakken uit de lucht. Zondag was het ook heel lang nat en guur buiten, maar dat weerhield duizenden Hilversummers er niet van om even voor middernacht naar het marktterrein te komen.
Dat het zo druk was, verbaast de burgemeester. Dat kwam ook omdat er rond 23.40 uur een handjevol mensen op het plein stond. De grote belangstelling voor de vuurwerkshow, een onderdeel van het oud-en-nieuwfeest Hilversum Viert, is voor Broertjes de bevestiging dat de aanpak werkt en dat mensen er wél voor te porren zijn. “Je merkt dat er enthousiasme is voor dat we dit faciliteren”, aldus de burgemeester. “Dat Mout een tent neerzet, waar de bands spelen is ook weer een verbetering. We hebben een goede samenwerking met de plaatselijke horeca”, voegt hij eraan toe.
De jaarwisseling in Hilversum verliep rustig. “De hulpdiensten noemden het bijna saai”, geeft Broertjes aan. Hulpverleners zijn niet bedreigd en niemand heeft vuurwerk naar hen gegooid. “Dat krijg je als je de aanleiding weghaalt”, luidt zijn duidelijke conclusie. Als voorbeeld geeft de burgemeester het zero tolerance beleid dat nu twee jaar geldt voor open vuren. In het verleden ging het daar vaak fout. “Daar gebeurden vaak de ongelukken. Daar waren ook vaak dronken mensen bij betrokken. Nu zijn die open vuren verboden", meldt de burgervader.
De kracht van de aanpak zit hem in herhaling. Blijven communiceren wat wél en wat niet mag werkt. Dat nu ook het landelijke politiekorps zich heeft uitgesproken dat zij niet langer accepteren bekogeld te worden met vuurwerk helpt ook mee in de beeldvorming dat het anders moet.
In de verruimde vuurwerkvrije zone in het centrum is het eveneens rustig verlopen. Broertjes is vooral blij dat Hilversum heeft bewezen dat zo’n gebied te handhaven is. Dat wil niet zeggen dat het helemaal vlekkeloos is verlopen. Honderd procent handhaving is lastig, maar voor 90 procent is het naar zijn mening goed gelukt. “Ik zag wel dingen, ook al heb je daar tien man handhaving lopen.” Rond 11.30 uur werd een dronken man opgepakt op het marktterrein. Hij kwam met een setje pijlen onder z’n arm aan en wilde een pijl in plaats van in de lucht over het plein schieten. Handhaving greep snel in. Twee personen zijn maandag vroeg op heterdaad betrapt voor vernieling.
Bij de volgende jaarwisseling denkt de burgemeester aan meer vuurwerkvrije zones. Hij denkt dan een straten of buurten die zelf aangeven dat zij tijdens oud en nieuw verstoken willen blijven van vuurwerk. Om de mening van de bewoners te polsen overweegt Broertjes de buurtpeiling in te zetten. In dit geval heeft Den Haag als voorbeeld gediend. In het stadsdeel Scheveningen werd geëxperimenteerd met door bewoners vuurwerkvrij verklaarde straten of pleinen.
Ruimte voor verbetering is er nog genoeg. Een grote wens van de burgemeester is een digitale klok op het Marktplein, zodat de bezoekers van 'Hilversum Viert' gezamenlijk kunnen aftellen. Van de week verliep dat nogal chaotisch, vindt Broertjes. "Die klok wil ik al vijf jaar en op de een of andere manier komt 't er maar niet van. Die digitale klok staat voor de volgende keer bovenaan mijn lijstje."

Branden tijdens jaarwisseling

Bij een kapperszaak aan de Emmastraat werden ruiten vernield.

hilversum De Brandweer Gooi en Vechtstreek kreeg tijdens de jaarwisseling 69 meldingen, waarvan de helft uit Hilversum. In de regio waren vijf gebouwbranden en vier autobranden. Toch was het een relatief rustige jaarwisseling.

Branden waren er onder meer in een garage naast het voormalige pand van de Rabobank aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk en in een woning aan de Lindenheuvel.
Bij een kapperszaak in de Emmastraat werden - waarschijnlijk door vuurwerk - ruiten vernield.

In Loosdrecht stond een gebouw naast de oude Rabobank in brand. Foto's: Bastiaan Miché
Vuurwerk veroorzaakte ene brand aan de Lindenheuvel.
De eerste brand in de pizzeria aan de Neuweg
Een brand aan de Erfgooiersstraat.

De Vrienden van de Clemenskerk zijn ineens geen belanghebbende meer

Trampolinepark gaat ergens in voorjaar/zomer open

Het veelbesproken trampolinepark in de Hilversumse Clemenskerk moet dit voorjaar of deze zomer open gaan. Tegenstanders voelen zich monddood gemaakt.

De Clemenskerk staat nu nog leeg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De communicatie vanuit de gemeente naar de buurt over de invulling van de Clemenskerk had beter gemoeten, vindt de bezwaarschriftencommissie, maar los daarvan mag er gewoon een trampolinepark komen in het leegstaande pand aan de Bosdrift. "Er is wel een fles champagne geopend op een fijn 2018", zegt initiatiefneemster Saskia de Wit.

De Bussumse, die ruim twee jaar terug haar plan voor een springpark voor tieners presenteerde, is uiteraard blij dat zij 'eindelijk' en 'gewoon' van start kan gaan, ondanks de vele bezwaren vanuit de buurt. Bewoners vrezen met name verkeers- en geluidsoverlast. De bezwaarschriftencommissie sprak daarom eind oktober met de tegenstanders, maar vindt nu dat alle bezwaren niet-ontvankelijk of ongegrond zijn. Wel zijn de openingstijden vastgelegd: van maandag tot en met donderdag is dat tussen 10.00 en 20.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Overigens zijn de deuren op maandag en dinsdag alleen tijdens de vakanties open.
De Wit verwacht nu ergens dit voorjaar of deze zomer dat haar springpaleisje - met daaromheen vijftig parkeerplaatsen - open gaat. De komende maanden zal zij vooral benutten om materialen te bestellen en personeel te werven.

Zo blij als De Wit is, zo teleurgesteld zijn De Vrienden van de Clemenskerk. Zij voelden zich tijdens de bijeenkomst met de bezwaarschriftencommissie eindelijk serieus genomen, keken ook reikhalzend uit naar het collegebesluit, maar voelen zich nu 'belazerd', zoals voorzitter Door Jelsma verwoordt. Zij kraakt daarbij de handelswijze van de gemeente - die het trampolinepark graag verwelkomt - en meent dat 'het snelle geld heeft gewonnen'.
Opvallend is dat het veertig pagina's tellende bezwaar van de Vrienden van de Clemenskerk door de commissie niet-ontvankelijk is verklaard. Er zou namelijk geen sprake zijn van belangen die rechtstreeks zijn betrokken bij de omgevingsvergunning. "Dat de stichting, zoals zij zelf aangeeft, in haar feitelijke werkzaamheden toeziet op de nieuwe plannen en besluitvorming voor het kerkgebouw maakt dit niet anders", aldus de commissie.
Volgens Jelsma is dit verhaal 'een verzinsel van de gemeente' om zo 'de lastige buurt buitenspel te zetten'. "Voor de buurtbewoners, die tijdens de hoorzitting nog aangaven als één man achter de Vrienden van de Clemenskerk te staan en zich ook door hen vertegenwoordigd te voelen, een harde klap. De buurt en de Vrienden van de Clemenskerk beraden zich over de ontstane situatie."
Alleen op het gebied van communicatie - en dat is niet voor het eerst - krijgt de gemeente een tik op de vingers. Zo was er in dit geval weinig sprake van transparantie, aldus de commissie, "waardoor veel bezwaarden zich niet serieus genomen hebben gevoeld".
De gemeente zou veel onvrede kunnen voorkomen door in het vergunningstraject, zeker in zaken die mogelijk grote weerstand oproepen, extra te investeren in contact met die burger.

'Straks heb je het walhalla van het centrum en de hel over het spoor'

SP wil brede visie op nu verrommelde spoorzone in Oost

Hoe zit het met de herontwikkeling van de outlet van Leen Bakker wil de SP weten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het contrast tussen Oost en het centrum dreigt heel groot te worden als straks de opknapbeurt van het Stationsgebied achter de rug is. Aandacht voor de spoorzone is nu van belang. Wat de SP betreft, moet de gemeente met een brede visie komen voor dit gebied aan de andere kant van het spoor. "Hilversum is meer dan het centrum", aldus fractievoorzitter Bianca Verweij.

'Als het gaat branden, dan verenigen de mensen zich vanzelf'

"Straks heb je het walhalla van het centrum en de hel van over het spoor", meent Verweij. Dat de focus op de binnenstad heeft gelegen vindt zij prima. Daar moest ook het nodige gebeuren. Nu het Marktplein is opgeknapt, het Hilvertshof een metamorfose heeft ondergaan, winkelcentrum Silverpoint (tegenwoordig De Hal) is aangepakt en er dure plannen zijn gemaakt voor het Stationsgebied is het volgens de socialist tijd om het vizier te gaan richten op de spoorzone, zodat het aangezicht van deze zone en het woon- en gebruiksgenot een flinke impuls krijgt.

Dit stuk Hilversum beslaat wat Verweij reikt van de Kringloper aan de Noorderweg tot aan het voormalige Ascensiopand aan de Kleine Drift. Een gebied dat eveneens een opknapbeurt verdient. Het oogt gedateerd en er is veel sprake van verrommeling, meent de SP-politica. Oost mag niet de vergeten wijk van Hilversum worden. "Hier wonen ook mensen en zitten ondernemers. Er is een andere kant van Hilversum en die heet Over 't Spoor", geeft de SP-politica aan.
Kom met goede plannen, een brede visie op het hele gebied, praat met alle vastgoedeigenaren en betrek zo snel mogelijk de inwoners bij het proces. Zeker nu er al diverse plannen op stapel staan en het wachten is op een aantal ontwikkelingen. De outlet van de Leen Bakker aan de Korte Noorderweg gaat plaatsmaken voor woningen. Café Stuif aan de Kleine Drift is opgekocht door een projectontwikkelaar. En wat gaat er gebeuren met het Connexxionterrein, het leegstaande pand van Noorderhaeve, het Sunrise-pand, de kleine spoorbomen, het opknappen van het Oosterspoorplein en de driehoekpanden aan de Larenseweg is de vraag die Verweij uit haar hoofd opsomt.
Tijdig communiceren is niet het sterke punt van de gemeente. Van de herontwikkeling van de Leen Bakker weet de buurt ook amper wat, beweert Verweij. Daar komt bij dat het volgens de SP'er onverstandig is om alle plannen of ideeën in de spoorzone solo aan te vliegen. Dat wordt gedoe in het kwadraat. "Als het ergens gaat branden, dan verenigen mensen zich vanzelf", weet Verweij uit ervaring. "Je kunt de klok erop gelijk zetten dat mensen zich gaan roeren. Kijk maar naar de weerstand die het opsplitsen van het oude Ascensiopand heeft opgeleverd", luidt haar voorbeeld.

'Het wijkverpleegkundige werk geeft mij levensinhoud'

Bloemen en taart van de grote baas en haar collega's voor Gisela van der schoot; de oudste medewerker van Buurtzorg Nederland. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met een grote bos bloemen stapt Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg, uit zijn auto. Enkele ogenblikken later staat hij voor Gisela van der Schoot totaal onverwacht in haar huiskamer. De Almeloër is vrijdag naar Hilversum gekomen om de oudste medewerker van de landelijke thuiszorgorganisatie, in het zonnetje te zetten.

In zijn kielzog volgen zeven Hilversumse collega's om de 72-jarige Hilversumse te feliciteren. Zeven jaar geleden, toen ze moest stoppen bij Gooizicht, begon ze bij Buurtzorg. De eerste twee jaar lang had ze zelfs een dubbele baan, omdat ze toch langer aanbleef bij het verpleeghuis. Sinds 2010 pakt de wijkverpleegkundige wekelijks een aantal keer de fiets om naar hun cliënten te rijden. Zolang ze dit werk kan blijven doen, blijft Van der Schoot actief. "Ik vind werken gewoon leuk. Het geeft mij levensinhoud. Ik kan mensen helpen. Daarnaast blijft er genoeg tijd over om andere dingen te doen, zoals ballet", meldt de Hilversumse. Terwijl haar collega's aan de koffie en appelgebak zitten, staat ze nog bij te komen. "Ik had deze verrassing niet aan zien komen."

Verwarde Loosdrechter hoopte dat agenten hem zouden doodschieten

Cel geëist voor bedreigen agenten met messen in Van Dorenwerdestraat

Enkele agenten nadat de man was uitgeschakeld. Foto: Bastiaan Miché

Anke Sprakel

LOOSDRECHT Tegen een 41-jarige man uit Loosdrecht, die in de nacht van 16 augustus in de Van Dorenwerdestraat in Loosdrecht in verwarde toestand drie agenten met messen bedreigde, is twintig maanden celstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist met een proeftijd van vijf jaar.

Daarnaast wil de officier van justitie dat de verdachte de drie agenten een schadevergoeding betaalt van meer dan duizend euro.
Tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak zei de verdachte dat het nooit de bedoeling was geweest de agenten daadwerkelijk met de messen te verwonden. Hij was op hen afgestormd omdat hijzelf het leven niet meer zag zitten.

Een van de agenten is zo bang dat zij op
de vlucht slaat

Uitgeschakeld

Door met de messen te dreigen, hoopte hij dat de agenten hem zouden doodschieten. Een van de agenten wist dit te voorkomen door de man in zijn been en arm te schieten, waardoor de man werd uitgeschakeld en kon worden gearresteerd.
Het incident gebeurde in de nacht van woensdag 16 augustus. Rond 1.30 uur was de politie gebeld door de buren van de verdachte. Hij zou zijn hele huis kort en klein hebben geslagen en nu in verwarde toestand op straat lopen.

Als de eerste agent arriveert, ziet hij de verdachte op het bankje voor zijn huis in de Van Dorenwerdestraat zitten met in beide handen een keukenmes. De agent spreekt de verdachte aan. Als de agent dichterbij wil komen, springt de verdachte op en komt dreigend met de twee messen op de agent afgelopen. Hij schreeuwt dat de agent hem moet doodschieten.
De agent probeert de verdachte te stoppen, maar de man blijft op hem afkomen. Dan lost de agent een waarschuwingsschot. De verdachte draait zich om en loopt richting zijn huis.
Ondertussen zijn er ook twee andere agenten gearriveerd. Als de verdachte hen ziet, loopt hij met de messen op hen af en begint opnieuw te schreeuwen dat ze hem moeten doodschieten.
Een van de agenten is zo bang dat zij op de vlucht slaat. Uiteindelijk wordt de verdachte uitgeschakeld doordat hij in zijn arm en been wordt geschoten.

De verdachte verklaarde deze week tegenover de rechters in Utrecht dat hij enorme spijt had dat hij de agenten de stuipen op het lijf had gejaagd. Hij was die avond niet zichzelf. Hij had alcohol en drugs gebruikt, omdat hij heel erg verdrietig was dat het geplande uitje met zijn zoon niet doorging.

Hersenafwijking

Volgens deskundigen lijdt de man aan een persoonlijkheidsstoornis en hoogstwaarschijnlijk ook aan een geboren hersenafwijking. Hij moet volgens de deskundigen behandeld worden om de kans op recidive te verkleinen.
Advocaat De Kroon pleitte voor een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest. "Dan kan mijn cliënt snel met de behandeling beginnen. Daar is meneer en de maatschappij bij gebaat", aldus de advocaat.

De rechtbank doet op donderdag 11 januari uitspraak.

'Als er wat aan de hand is, zijn we er als de kippen bij'

Het 16plus-feest werd massaal bezocht. Foto: Bas Schuurman

hilversum "Er gebeurt bij Shots zelden tot nooit iets. Als er wel wat aan de hand is, zijn we er 'als de kippen bij', evalueren we de situatie en geven we de informatie door aan de dienstdoende agent(en) en/of (veiligheidsbedrijf, red.) PPS." Dat meldt eigenaar Daan Walet van Café Shots aan de Groest naar aanleiding van het bericht van vorige week in de Gooi en Eembode.

'Mijn beveiligers schieten waar het
kan altijd te hulp'

Daarin stond dat beveiligers en bezoekers over en weer klappen uitdeelden en beide partijen aangifte deden. Een woordvoerder van de politie meldt deze week dat het onderzoek naar dit incident nog gaande is. Zo worden er andere camerabeelden bekeken en getuigenverklaringen opgenomen.
Voor Walet zelf is wel duidelijk wat er is gebeurd. Hij werd, laat hij per e-mail weten, in zijn eigen kroeg bedreigd, nadat een jongeman hem zaalwerk onmogelijk zou maken. "De beveiliging sommeert hem te gaan. Vrienden van hem zijn het niet eens, overige personeelsleden worden ook bedreigd. Na drie vorderingen wordt een van de jongemannen geholpen met het verlaten van het pand. Zijn vrienden en ook hij kiezen de aanval."
Vervolgens doen wij wat hoort en wat is afgesproken, vervolgt Walet. "We bellen direct de horecalijn maar vanwege assistentie in een andere nachtzaak geen gehoor. Een van mijn beveiligers loopt een verwonding op aan zijn gezicht en doet aangifte. We evalueren zo snel als de avond het toelaat de situatie en nemen allemaal weer onze 'positie' in en werken verder."
In Shots zelf is niet gevochten, vervolgt Walet. Hij is sinds september 2016 eigenaar van de nachtzaak en geeft aan letterlijk dag en nacht - met veel plezier - bezig te zijn met het verbeteren van zijn zaak op alle fronten. "Bij akkefietjes/misverstanden en zelfs vechtpartijen bij andere horecagelegenheden schieten mijn beveiligers waar het kan altijd te hulp. Dit is al meerdere malen gebeurd."
Verder, aldus de eigenaar, werken de medewerkers van Shots keihard voor hun positieve naam, voeren streng deurbeleid en handelen vaak eerder voorkomend dan genezend. Zo was een 16plus-feest vlak voor de jaarwisseling nog een groot succes, ondanks dat misschien wel 300 jongeren niet meer naar binnen konden. De zaak was namelijk in no-time bomvol, aldus Walet. "Samen met PPS, politie, de eigen beveiliging en de organisatoren van het feest de situatie volledig onder controle weten te houden wat nog best een hele klus was. Eerder de entree gesloten om de drukte op straat te laten verdwijnen en de rust te laten wederkeren. Met andere woorden: Nee gezegd tegen extra inkomsten/omzet door de veiligheid voor op te zetten."

Rotonde Vreelandseweg vooral voor overstekende fietsers zeer onveilig

Maatregelen noodzakelijk, onderzoekers pleiten voor turborotonde

Het verkeersonderzoek naar de rotonde Vreelandseweg-Diependaalselaan is afgerond. Met name op het gebied van veiligheid blijkt er heel veel mis.

De rotonde gezien vanaf de Vreelandseweg. Rechts - niet te zien op de foto - is de afslag Sporthavenpad. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum De oversteken voor fietsers zijn op meerdere plekken onveilig, in de noordwestelijke hoek kruisen veel stromen op onlogische locaties met elkaar, de oversteek bij het Sporthavenpad is onveilig en automobilisten missen vaak het verkeerslicht vlak na de afslag naar dit Sporthavenpad. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar de rotonde Vreelandseweg-Diependaalselaan dat door advies- en ingenieursbureau Movares is uitgevoerd.

In de voorbije vijf jaar is er slechts één ongeval geregistreerd

Het onderzoek werd in maart vorig jaar door de gemeenteraad aangevraagd, mede naar aanleiding van de komst van de McDonald's. De vraag was om te onderzoeken welke maatregelen er gewenst zijn om de drukke rotonde en directe omgeving verkeersveiliger te maken, rekening houdend met de doorstroming. Daarbij moest speciale aandacht worden gegeven aan eventuele voorrang voor fietsers en oversteekplaatsen voor voetgangers.
Tijdens een bijeenkomst met stakeholders (bewoners en bedrijven uit de buurt) bleek al wel dat velen de fietsoversteken - met name die bij de Diependaalselaan - en de oprit naar het Sporthavenpad niet prettig vinden. Wel leidden de door de aanwezigen voorgestelde oplossingen tot veel discussie.
Op basis van metingen en filmbeelden hebben de onderzoekers vervolgens een analyse gemaakt van de verkeerskundige situatie. Daarbij is gekeken naar de doorstroming, richtlijnen, conflictpunten en het gedrag van de mens in het verkeer (human factor). Wat betreft die doorstroming is er vrij weinig mis. In de reguliere spitstijden zijn er weinig files (wel wachtrijen). Alleen op zaterdag - volgens de stakeholders door de iets verderop gelegen kruising met de Intratuin - zijn er wel files.
Als het echter gaat om richtlijnen is het op een groot aantal punten wel foute boel. Zo blijkt - door de grote straal van de rotonde, de rijstroken die ver naar buiten op de rotonde aansluiten en de grote boogstraal van de bypasses - dat automobilisten er vaak te hard rijden. Bovendien heeft de route vanaf de rotonde naar de McDonald's een kort weefvlak, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Ook zijn er geen verkeersremmende maatregelen genomen bij fietsoversteken en hebben fietsers - waar dit elders wel zo is - op de rotonde binnen de bebouwde kom geen voorrang. Verder zijn er te veel plekken waar fietsers en auto's bij elkaar komen (conflictpunten).
Wat betreft de human factor blijkt dat fietsers vaak voorrang krijgen van automobilisten, terwijl die laatste groep voorrang heeft. Mogelijke oorzaak is dat op rotondes elders de fietsers weer wel voorrang hebben, aldus de onderzoekers. En vanaf het Sporthavenpad is de oversteek naar de bypass op drukke momenten alleen mogelijk wanneer het verkeerslicht op rood staat. Het verkeer voordat stoplicht verwacht echter geen verkeer vanaf dat Sporthavenpad en blokkeert zodoende de oprit. Fietsers negeren vaak dit stoplicht, dat volgens de onderzoekers weg moet. Opvallend is wel dat er in de voorbije vijf jaar slechts één ongeval is geregistreerd. Daarbij wordt opgemerkt dat minder zware en bijna ongevallen niet zijn meegenomen is de zogenaamde ongevallenregistratie.
En dus zijn maatregelen noodzakelijk, vindt Movares. De onderzoekers komen met een vijftal verbetermaatregelen - klein en groot - maar menen tegelijk dat kleinschalige aanpak de verkeersveiligheid niet verbetert en de doorstroming juist verslechtert. De beste optie, aldus de onderzoekers, is een dure turborotonde aanleggen. Dat is beter dan de varianten op meer verkeerslichten en leidt tot een betere samenhang met de omgeving. Wel moet hierbij uitdrukkelijk aandacht zijn voor de veiligheid en zichtbaarheid van de fietser. Ook moet duidelijk zijn dat de voorrangssituatie hier anders is dan bij andere rotondes. Voorbeelden hiervan zijn drempels en extra verlichting ter hoogte van de fietsoversteek.
De gemeente gaat nu als eerste de kosten van de gepresenteerde maatregelen in beeld brengen. Ook komt er een detectielus in het wegdek om zo de effecten van de vestiging van McDonald's in beeld te brengen. De resultaten daarvan zijn dit voorjaar bekend.

De McDonald's is inmiddels open.

Culturele broedplaats in de Meent is eindelijk in de maak

De Meentwerf hoopt pittige deadline van april te halen

Annette Wolthers bekijkt de vorderingen aan het pand aan de Mierenmeent 122. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM We zijn er bijna, vindt Stichting Meentwerf. Na jarenlang praten is de aannemer ruim een maand geleden dan echt begonnen aan de culturele broedplaats aan de Mierenmeent 122. Nog een paar maanden wachten en dan kunnen de deuren eindelijk open. Streefdatum is 1 april.

Leegstaande kazerne moet in het voorjaar zijn omgetoverd

Blij staat Annette Wolthers te kijken naar het werk dat verricht wordt aan het pand. Binnen oogt het kaal en leeg. Ten opzichte van 2014 is dat al een hele verbetering. Toen stond het vol met spullen en zag het gebouw er oud en vervallen uit. De twee klusjesmannen zijn bezig met de kozijnen van de oude brandweerkazerne.

Wolthers, die dik drie jaar terug samen met Lot Vermeer het initiatief heeft genomen voor deze culturele voorziening in De Meent, vertelt dat er twee zalen komen met daarachter twee ateliers. Daarnaast komt er nog een bar en aan de andere kant van het pand is er nog eens plek voor vier ateliers. De leegstaande kazerne moet in het voorjaar dan echt de gewenste broedplaats zijn, waar jong en oud zich kunnen laten inspireren op het gebied van kunst, cultuur en natuurbeleving.
Donderdag 1 februari zit de klus er voor de aannemer op. Dan gaan de Meentwervers vervolgens zelf aan de slag. Mede om kosten te sparen willen zij in twee maanden tijd hun nieuwe onderkomen onder meer zelf het stucwerk doen, verven, isoleren en de tegels leggen. Wolthers realiseert zich dat de beoogde openingsdatum een pittige deadline is, maar heeft er vertrouwen in dat de kunstenaars dan in hun werkruimtes kunnen en dat er al één zaal af is.
In de eerste drie jaar ontvangt Stichting Meentwerf subsidie van de gemeente. Wel ontvangt zij ieder jaar minder geld, want het is de bedoeling dat de Meentwerf zich zelf gaat bedruipen. Met bijvoorbeeld de verhuur van de bar en de zalen moet de stichting zelf geld binnenbrengen. En er is al veel geld opgehaald. Wolthers vertelt dat het nog een behoorlijke puzzel is geweest, maar dat de stichting onder meer bij diverse fondsen nu in totaal zo'n 130.000 euro heeft weten te krijgen.
Over de doorlopen route kunnen de Meentwervers een boek schrijven. In de zomer van 2014 ontstond het idee. In september zette de gemeente het licht op groen voor dit burgerinitiatiefplan. De vogelvlucht die het project leek te nemen, belandde in de trage bureaucratische molen. "Al had dat nooit met de welwillendheid van de gemeente te maken", verduidelijkt Wolthers. In de afgelopen drie jaar is het voorstel van dit burgerinitiatief in eerdere denkbare commissie besproken en is het langs iedere wethouder gegaan. "Het is daardoor wel echt goed geworden en nu krijgt het dan vorm", zegt de Hilversumse, tevens D66-raadslid, terwijl ze naar de Mierenmeent 122 kijkt.

Van 'Lucht je hart' naar 'En nu lokaal'

Hart voor Hilversum heeft het verkiezingsprogramma 'En nu lokaal' gepresenteerd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Langzaam komt het politieke spel op de wagen. Bijna alle kandidatenlijsten zijn vastgesteld. Nu is het tijd dat de partijen hun standpunten naar buiten brengen in hun verkiezingsprogramma. Met trots laat Hart voor Hilversum (HvH) weten dat zij de eerste is die het programma 'En nu lokaal!' presenteert.

Samen optrekken met de inwoners moet in het systeem komen

Kernwoord is burgerparticipatie. Verrassend is dit niet, want wie de afgelopen jaren de lokale politiek heeft gevolgd, weet dat burgerparticipatie het stopwoord is van HvH. Met de inzet en betrokkenheid van de Hilversummers is het verkiezingsprogramma ook tot stand gekomen. In het najaar heeft de fractie vijf 'Lucht je hart-sessies' gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten, die verspreid over het dorp werden gehouden, konden de aanwezige inwoners hun ideeën spuien en met concrete voorstellen komen. Samen met de eigen inwoners is 'En nu lokaal' samengesteld.

Dat heeft niet geleid tot een keur aan meningen en uiteenlopende ideeën. Uit die vijf themabijeenkomsten met verschillende onderwerpen is volgens HvH-raadslid Jerry Braaksma een duidelijke rode draad te halen. "Je merkt dat in veel wijken dezelfde dingen spelen zoals verwaarlozing van het groenonderhoud en handhaving in de wijk. En natuurlijk heeft iedere wijk zijn eigen specifieke vragen", merkt hij op.
Meer groen in de wijken en beter groenonderhoud en een betere handhaving op woningsplitsing zijn punt vier en vijf op het lijstje met vijftien speerpunten voor de komende vier jaar. Met stip staat actieve burgerparticipatie op één. Samen optrekken met de Hilversummers en de ondernemers moet in helemaal in het systeem komen. "Dat is best lastig en vergt inzet", geeft fractievoorzitter Karin Walters aan. "Maar door hen eerder te betrekken worden plannen alleen maar beter." Je komt dan samen vooruit is de redenatie van de oppositiepartij, die nu zes zetels heeft.
Zelf heeft de fractie de afgelopen jaren zich ingespannen om te luisteren naar de inwoners. Zo zaten zij bijvoorbeeld met leden van de Facebookgroep 'Liever iets minder vluchtelingen in Hilversum' en omwonenden van de nieuwe McDonald's om de tafel. "Mensen willen gehoord worden. Als je zelf zaken kan uitleggen en toelichten dan wordt het vaak al heel anders", aldus Braaksma.
Aan ambitie ontbreekt het niet. De grootste partij van Hilversum worden is het doel. Walters en Braaksma hopen op woensdag 21 maart tien zetels te krijgen van de stemmende inwoners.

23 / 28

Het repair café in De Riebeeck.

Vrijdag 5 januari

Zaalvoetbal

19:00 uur | Sporthal Kerkelanden

Voor dit toernooi hebben zich acht teams met enthousiaste Hilversummers aangemeld, die in twee poules van vier zullen strijden om een plaats in de finale. Het winnende team wint de wisselbeker van dit Nieuwjaars-zaalvoetbaltoernooi dat een terugkerende traditie zou kunnen worden. Het toernooi is een initiatief van commissielid Hakan Koc die binnen de fractie van Hart voor Hilversum onder andere sport in zijn portefeuille heeft. Tijdens het toernooi hoeven de toeschouwers niet stil te zitten. Er is namelijk ook een optreden door leden van de Hilversumse dansstudio Fit by Rox en muziek.

Nieuwjaarsconcert

20:15 uur | Morgenster

Op het podium staan maar liefst zeven gitaren, waaronder een aantal bijzondere negentiende eeuwse exemplaren. Iedereen kent wel het beroemde gitaarconcert van Joaquin Rodrigo: Concierto d'Aranguez. Meestergitaristen Izhar Elias en Fernando Cordas gebruiken Rodrigo's eigen transcriptie "Aranguez, ma pensée" als uitgangspunt voor een programma vol Spaans vuur en bekende meesterwerken. Het programma komt extra tot leven door de interessante toelichtingen die de artiesten u geven; iets dat op een Elias/Cordas concert niet mag ontbreken. Inleiding om 19.30 door Joop van Velzen.

Zondag 7 januari

'Het licht van Dudok'

16:30 uur | Dudok Architectuur Centrum

Het Dudok Architectuur Centrum organiseert om 16.30 uur een licht-rondleiding door het Raadhuis van Hilversum. Enthousiaste gidsen laten bezoekers kennismaken met de bijzondere lichteffecten die Dudok gebruikte bij het ontwerp van het Raadhuis. Aanmelden via www.dudokarchitectuurcentrum.nl

Dinsdag 9 januari

Lezing Hollandse Meesters in de Hermitage

10:30 uur | Bibliotheek

De museumlezing van Seniorenvereniging Hilversum in januari gaat over de tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam: Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren Er is lang naar uitgekeken: voor het eerst in haar bestaan heeft de Hermitage vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St. Petersburg zijn naar Nederland gehaald. Veel bekende namen als Frans Hals, Gerard ter Borch en Jacob van Ruisdael. De vaste inleider Henk Roos zal in zijn lezing een overzicht geven van de verschillende genres, zoals die in de 17e eeuw werden beoefend. Aanmelden niet nodig.

Zaterdag 13 januari

Repair Café Hilversum

11:00 uur | Wijkcentrum De Riebeeck

In het Repair Café ben je van harte welkom om je kapotte spullen te laten repareren. Een enthousiast team vrijwilligers houdt op deze wijze reparatiekennis in stand. Kapotte spullen krijgen zo een tweede leven en belanden niet gelijk op de afvalberg. Voor een kop koffie ben je ook van harte welkom.

Concert Die Schöpfung Franz Joseph Haydn

20:00 uur | Kerkgebouw de Morgenster

Jubileum concert vanwege 75-jarig bestaan van Concertkoor NSF en tevens de culturele aftrap van 100 jaar Mediastad. In 1918 kwam de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (later Philips) naar Hilversum. In 1943 werd door hun personeelsvereniging het N.S.F.koor opgericht. Reserveringsinformatie: info@concertkoornsf.nl, tel.035-6856049.

Zondag 14 januari

Tettero/Beets-Jazz in Studio 2

15:00 uur | Muziekcentrum van de Omroep (MCO)

Naast alle activiteiten als sideman bij o.a. Carmen Gomes inc, Sugar en Amsterdam Headliners, heeft Folker Tettero altijd de behoefte gehad zijn eigen muziek te maken. Tettero maakt funk jazz geïnspireerd door de jaren '70 maar met een vrijheid die zorgt voor creatieve funk die de aandacht trekt.

High Tea middag

14:30 uur | St. Annagebouw

Samen klets je uren bij onder het genot van thee en zoete en hartige hapjes. Een tafel vol lekkers, goed gezelschap, heerlijke muziek en een leuke locatie.

Woensdag 17 januari

Schrijven Helpt

13:00 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Veel mensen ervaren na de behandeling van kanker dat er allerlei levensvragen op hen af komen. In deze situatie kan het helpen om het eigen leven in kaart te brengen en op een gerichte manier naar antwoorden te zoeken op deze vragen. Viore biedt het programma 'Schrijven helpt' aan. U wordt begeleid in het schrijven van uw levensverhaal en het duidelijk maken van uw kijk op het leven. Het gaat niet zo zeer om de feiten, maar om het leren ontdekken wat voor u belangrijk is. De acht bijeenkomsten worden begeleid door Heleen Weimar, geestelijk verzorger. Deelname aan 'Schrijven helpt' kost 5 euro per bijeenkomst. Wilt u zich aanmelden, of wilt u meer informatie, dan kunt u ons mailen: programma@viore.org. Bellen kan ook: 035 685 35 32.

Donderdag 18 januari

Music Masters 2018

19:30 uur | De Vorstin

Wie worden Music Masters 2018? Vijf bands gaan op donderdag 18 januari 2018 strijden voor de titel van 'Music Masters 2018' in Podium de Vorstin. De avond wordt gepresenteerd door Brownie Dutch en Sharon Doorson. Tijdens Music Masters 2018 gaat het MBO College Hilversum op zoek naar de tofste upcoming band van Nederland. Dit als examenopdracht voor studenten van de opleidingen binnen de afdeling Media. De studenten werken nauw samen in het proces. Voor tickets, zie www.devorstin.nl.

Foto: Nederhorst on Ice

nederhorst den berg Schaatsliefhebbers hebben tot en met komende zondag de kans om in Nederhorst den Berg hun rondjes te rijden. De kunstijsbaan van Nederhorst on Ice sluit daarna de deuren. Zaterdagavond is er ook een korenfeest.

Jubileumtentoonstelling World Press opnieuw in Hilversum

Zestigste expositie drie weken te zien in Museum Hilversum

Wat zijn de beste persplaatjes van het afgelopen jaar? Het antwoord is de komenden weken te zien in Museum Hilversum.

De Hongaarse fotograaf Bencé Maté is met deze foto van de zebra's in de prijzen gevallen. Foto: Bencé Maté

HILVERSUM Na de perfecte plaatjes van acht bekende Nederlanders maakt Museum Hilversum zich nu op voor de beste kiekjes van mondiale persfotografen. Vanaf zaterdag 6 januari is de World Press Photo-tentoonstelling weer te zien in het oude raadhuis aan de Kerkbrink.

De Nederlandse organisatie van World Press Photo viert een jubileumtentoonstelling. Voor de zestigste keer is het resultaat van de grootste en belangrijkste internationale wedstrijd voor persfotografie te zien. Ook dit jaar doet de tentoonstelling Hilversum aan, zoals dat in de afgelopen jaren al het geval was. Van zaterdag 6 januari tot en met zondag 28 januari is de expositie te zien in het museum, dat gespecialiseerd is in mediakunst.

Ditmaal zijn er 45 prijswinnende foto's uit 25 landen te zien. De expositie is verdeeld in acht categorieën: dagelijks leven, hard nieuws, hedendaagse kwesties, langetermijn-projecten, natuur, mensen, reportage en sport. In elke rubriek zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend. De World Press Photo van het voorbije jaar is van de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici.

Naast de World Press Photo is ook de Digital Storytelling te zien. Dit jaar is er Nederlandse winst in de Digital Storytelling Contest. 'Future Cities' van Yvonne Brandwijk en Stephanie Bakker is een multimediaproject, dat gewijd is aan de mensen en de verhalen achter de statistieken van groei en verstedelijking in vijf van 's werelds snelst groeiende steden: Kinshasa, Lima, Yangon, Medellín en Addis Abeba. Deze wedstrijd beloont de beste vormen van visuele journalistiek die met digitale middelen zijn gemaakt.

Spaans 'gitaarvuur'

HILVERSUM Wie dit nieuwe jaar wil aftrappen met een muzikaal vurig optreden moet vrijdag 5 januari in de Morgensterkerk zijn. Daar verzorgen gitaristen Fernando Riscado Cordas en Izhar Elias het nieuwjaarsconcert.

Het duo treedt op in het kader van de Seinconcerten. Volgens de aankondiging wordt dit een programma vol Spaans vuur en negentiende-eeuwse meesterwerken. Op het podium staan morgen zeven gitaren, waaronder een paar bijzondere exemplaren van twee eeuwen geleden. Cordas en Elias bespelen deze gitaren in het gedeelte dat zij werken van Schubert en Beethoven spelen.

Verder staan morgen stukken onder andere stukken van Bellini, Rossini en Jaoquin Rodrigo op de rol en komt de klassieke Spaanse gitaar uiteraard voorbij. Tussen de stukken door geeft het duo toelichtingen op het door hen gekozen programma.

Om 20.15 uur beginnen de gitaristen met spelen. Joop van Velzen verzorgt om 19.30 uur de inleiding. Een kaartje kost 15 euro en zijn te bestellen via www.seinconcerten.nl.

Wandeling na verlies over de feestdagen

hilversum Voor mensen die verlieservaring(en) door overlijden kennen en hier aandacht aan willen geven, is komende zondag een maandelijkse wandeling door het bos en over de hei. Het thema is dit keer 'terugblik op de jaarwisseling

De een uur durende wandeling is voor iedereen. Hoe kort of lang geleden dit verlies ook geweest is, aldus initiatiefnemers Miranda van den Eijnden van Artesia. Hun doel is om lotgenoten met elkaar in contact te brengen. "Lotgenoten hebben elkaar veel te vertellen en hoeven niet veel uit te leggen. Het doet deelnemers zichtbaar goed om te kunnen praten over hun verlies en over hoe zij proberen om hun leven weer te leven. Het lopen in de natuur heeft vaak een heilzame werking."

De start is om 11.00 uur vanuit Basserie Zonnestraal (op landgoed Zonnestraal), Loosdrechtsebos 15 te Hilversum. Meelopen kost 10 euro (contant). Vooraf aanmelden kan via info@praktijkartesia.nl of bel naar 06-23665687. Zie ook www.praktijkartesia.nl

Radioflitsen met telescoop van Westerbork

's-graveland Samayra Straal, PhD student bij het Anton Pannekoek Institute for Astronomy and Astrophysics van de Universiteit van Amsterdam, geeft een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Titel is 'Op zoek naar Fast Radio Bursts met de Westerbork Radiotelescoop'.

In 2007 vonden astronomen een extreem korte en felle radioflits afkomstig uit het heelal met de Parkes radiotelescoop in Australië. Deze zijn nu nog steeds één van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde. Onlangs hebben de radiotelescopen van Westerbork een upgrade ondergaan waardoor hun beeldveld bijna veertig keer zo groot is geworden. Deze radiotelescopen moeten een verklaring vinden van de oorsprong van deze 'Fast Radio Bursts'.

Straal gaat tijdens de lezing in op het mysterie van deze radioflitsen. De lezing is donderdag 11 januari om 20.00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht. Niet-leden betalen 3 euro.