Gooi en Eembode Hilversum

20 december 2018

Gooi en Eembode Hilversum 20 december 2018


'Pak gouden kans bij stationsgebied'

HILVERSUM Steeds meer mensen vinden dat de gemeente serieus moet kijken naar het plan dat kunstenaar Michel Huisman heeft voor het stationsgebied. De Vier Brinkjes is volgens sommigen een beter alternatief dan model De 7 Straatjes. "Voor Hilversum ligt er nu een gouden kans", aldus voormalig CDA-wethouder Willem van der Spek.

Huisman lichtte maandag ter inspiratie zijn plan toe in het raadhuis. Na zijn begeesterde presentatie gingen de handen op elkaar en gaven oppositiepartijen CDA, PvdA en SP aan dat Hilversum Huismans idee eens goed onder de loep moet nemen. "In het onderzoek moeten we goed kijken naar realiteitszin en financiële zin", sprak CDA-raadslid Evert Jan Kruiswijk Jansen.
Hart voor Hilversum-fractieleider Jan Slingerland gaf aan dat Huisman een goed verhaal en dito idee had. Ook wat hem betreft is De Vier Brinkjes, dat volgens velen Hilversum Oost met West goed verbindt, zeker het onderzoeken waard. Huidig wethouder Arno Scheepers geeft aan dat Hilversum serieus gekeken heeft naar het idee van Huisman. Wat hem betreft past dit niet bij de Hilversumse schaal en maat. Een delegatie heeft een bezoek gebracht aan Heerlen waar de kunstenaar het Maankwartier heeft gerealiseerd. Uiteindelijk is het aan de meerderheid van de raad of er een onderzoek komt of niet.

15

Huisartsenpost raakt overbezet

HILVERSUM De huisartsenpost voor de regio Gooi en Vechtstreek raakt overbezet omdat veel mensen zonder ernstige klachten toch naar de spoeddienst bellen of langskomen. De huisartsen en triagisten van de huisartsenpost roepen op om toch vooral alleen bij spoed te bellen, wat ook geldt tijdens de komende feestdagen.

"We zijn géén huisartsenpraktijk", benadrukt huisarts en medisch hoofd van de huisartsenpost Wouter Blokhuis in een reportage verderop in deze krant. De regionale huisartsenpost, gevestigd bij Tergooi in Blaricum, is bedoeld voor spoedeisende zorg. Als de klacht kan wachten, moeten mensen gewoon naar hun eigen huisarts gaan. Maar mensen willen niet meer wachten, zo merken de medewerkers van de huisartsenpost. De gevolgen van deze mentaliteit zijn verstrekkend, volgens Blokhuis. "Vorig jaar rond kerst stonden de patiënten buiten de post omdat er binnen geen plek meer was", blikt hij terug. "De beschikbaarheid van zorg komt dan echt in gevaar." Uitbreiden is geen optie.

19

Koning Willem-Alexander komt naar Hilversum

HILVERSUM Koning Willem-Alexander is volgend jaar aanwezig bij de uitreiking van de Zilveren Camera in Hilversum. De uitreiking van de Nederlandse prijzen voor fotojournalistiek en documentairefotografie is vrijdag 1 februari in Gooiland.

Aanleiding van het bezoek is het zeventigjarig bestaan van de Stichting De Zilveren Camera. De koning neemt het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst. Na de prijsuitreiking bezoekt de koning de winnende foto's, die tentoon worden gesteld in Museum Hilversum. Daar gaat hij in gesprek met de winnaars.

Kerstmannen en -vrouwen rennen door centrum van Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een dolle boel in het Hilversumse centrum zaterdagmiddag. Pakweg 400 kerstmannen en -vrouwen namen deel aan de drie kilometer lange Santa Run. Start en finish waren dit keer voor het eerst op het Marktplein. De opbrengst van de ludieke loop, 2500 euro, ging naar twee goede doelen: de Nierstichting en de J.H. Donnerschool in Hilversum.

Negatief advies

Foto: Bastiaan Miché

Zonnestraal komt niet op de Unesco Werelderfgoedlijst. Toch heeft het nominatieproces veel opgeleverd, aldus wethouder Jan Kastje.

13

Genomineerden Hilversumse Architectuurprijs bekend

De Clemenskerk. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De gerestaureerde Clemenskerk (Boei i.s.m. Hurenkamp Architecten en aannemer Van de Burgt en Strooij), het complex winkels en appartementen Langestraat-Brinkweg (ACAMPO architecten) en de KROon (85 appartementen Julianalaan, Koningsstraat van De Jong Architecten) zijn drie van de tien genomineerden voor de zesde editie van de Hilversumse Architectuurprijs.

De lijst met nominaties telt ook een tweetal vrijstaande woningen: de villa aan de Beethovenlaan 4 (Architectuurstudio SKA) en de woning aan de Dolf van der Lindenstraat 1 (Baudoin van Alphen Bergers Architecten). Opvallend is ook de nominatie van Foodhall MOUT aan de Naarderstraat Zecc Architecten), het appartementencomplex Belvedère: 55 appartementen Oostereind van René van Zuuk Architecten en het complex Buitenrijk: 19 woningen aan de Ant. Fokkerweg van Van Woerkom de Brouwer Architecten.
Uitverkoren zijn ook de 72 appartementen Erfgooiersstraat/Dasselaarstraat van dvdp architectuur en stedenbouw en de acht grondgebonden woningen van de Almansweide aan de Rita Reyshof (Moost Architect).
De stichting heeft een keuze gemaakt uit een selectie van ruim vijftig bouwwerken die in 2017 en 2018 zijn gebouwd en in gebruik genomen. Alle tien betrokken architecten(bureaus) dingen mee naar de vakprijs en de publieksprijs, die op donderdag 11 april 2019 worden uitgereikt. De genomineerde projecten staan vanaf 20 december op de website van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs.

Feestdagen aanstaande dus afvalinzameling anders

hilversum De feestdagen komen eraan en dat betekent zoals altijd een aantal tijdelijke wijzigingen in het afval ophalen. Bovendien gaat het scheidingsstation in Hilversum op de maandagen 24 en 31 december al om 15.00 uur dicht.

De inzameling van dinsdag 25 schuift naar maandag 24 december en die van woensdag 26 is nu op donderdag 27 december. Op die maandag en donderdag wordt het afval dus bij meer woningen opgehaald. Mogelijk wordt daarom de container op een ander tijdstip geleegd. Dit kan uitlopen tot 21.00 uur.

Vanaf 7 januari start de GAD met het ophalen van de kerstbomen. Het advies is om voor 7.30 uur de kerstboom langs de weg te leggen. Alleen kerstbomen zonder versiering en zonder pot of houten kruis worden meegenomen. Maandag 7 en 14 januari is de Hilversumse Meent aan de beurt, dinsdag 8 en 15 januari kom de GAD in Hilversum. Wijdemeren volgt op vrijdag 11 en 18 januari.

Van krantenbezorger tot artiest

Dieke op het podium met Boef en Paul de Leeuw. Foto: Frank Ebbe

HILVERSUM Zenuwachtig was ze vooraf zeker, maar tijdens en helemaal na haar optreden in een vol Carré beseft Dieke Branderhorst dat een droom werkelijkheid is geworden. Samen met rapper Boef gaf de Hilversumse een stoer optreden. "Heel Carré ging uit zijn dak", jubelt Dieke nog na.

Na veel oefenen en repeteren was het afgelopen week zover: de opnames van het Knoop Gala. Tijdens dit bijzondere gala, dat zaterdagavond op NPO1 te zien is, spelen of zingen muzikale talenten met een verstandelijke beperking de sterren van de hemel. Dat doen ze niet alleen, maar samen met grote Nederlandse artiesten. Dit jaar met niemand minder dan Nick & Simon, Trijntje Oosterhuis, OG3NE, Broederliefde, Roxeanne Hazes en Boef. Presentator van dienst is Paul de Leeuw.

Het optreden van Dieke met Boef was het slotnummer van de avond. Daarbij kreeg het duo ondersteuning van het Metropole Orkest. De twee hadden er duidelijk plezier in. De Hilversumse, die de afgelopen weken iedere dag repeteerde, zong mee op het nummer 'Habiba' en stal de show met haar blokfluit tijdens het nummer 'Krantenwijk'. Dit was extra leuk omdat Dieke ook in het echte leven een krantenwijk loopt: in Noord bezorgt zij De Gooi en Eembode.
Een paar dagen na het optreden geniet Dieke nog na en laat ze alles tot haar doordringen. "Ik was vooraf heel zenuwachtig, maar achter de schermen hebben ze me zo lief opgevangen. En ook Boef heeft me enorm goed geholpen."
Maar dat Paul de Leeuw haar na afloop een 9 plus gaf als cijfer, vond de bij Puur Smaeck werkzame Dieke helemaal bijzonder. "En dat in een vol Carré waar je na afloop dan een staande ovatie krijgt. Komende zaterdagavond is de uitzending. Dan moet iedereen kijken."

Weerbericht

Zeer zacht, vrij veel bewolking, perioden met regen

Zondag bracht een dooifront een paar centimeter sneeuw, maar met deze winterprik moet we het voorlopig doen. Na de passage van het front steeg de temperatuur snel weer boven het vriespunt en met de aanhoudende westelijke stroming houden we dit zachte wisselvallige weer voorlopig. We liggen op koers voor (sinds 2011) alweer de achtste groene kerst op rij.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag begint de astronomische winter om 23.22 uur, wanneer de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Het is de kortste dag. Het wordt met 10 à 11 graden zeer zacht. Er valt van tijd tot tijd regen bij een stevige zuidwestenwind. In het weekend blijft het zeer zacht met zowel 's nachts als overdag een temperatuur rond 11 à 12 graden. Er zijn perioden met regen. De zon laat zich weinig zien. Er staat een vrij krachtige wind tussen zuidwest en west.

Trend na het weekeinde

Maandag kan het nog regenachtig zijn. Tijdens de kerstdagen trekt een hogedrukgebied boven de Britse eilanden zuidoostwaarts. De neerslagkans neemt af. Vanaf 2e kerstdag is het zo goed als droog met bewolking, af en toe zon en kans op mist. De maxima liggen rond 7 à 8 graden.

Weetje

Elk jaar geeft het gerenommeerde Amerikaanse weerinstituut Accuweather voor Europa een winterprognose uit. Gebleken is dat die prognoses een redelijk betrouwbare trend aangeven in grote lijnen. Verwacht wordt dat Atlantische depressies het weerbeeld vaak zullen domineren. De kans op een gemiddeld zachte en nogal natte winter met soms veel wind is dan vrij groot.

'Enorm bedrag' De Corvers

De E-teams van De Corvers. Foto: Grote Clubactie

HILVERSUM "Leuk dat we zo'n gave prijs winnen als kleine vereniging. Wij moeten het als kleine vereniging echt van de Grote Clubactie hebben. Voor ons is dit een enorm bedrag."

Dat zeggen Hanneke Visser (voorzitter) en Monique Scholten van De Corvers, nadat de Hilversumse korfbalvereniging in de prijzen is gevallen. De E-teams van de club zijn namelijk door de Grote Clubactie compleet in het nieuw gestoken. De Corvers hebben de origineelste foto ingezonden bij de speciale actie voor de Masita teamprijs.

Clubs werden verleid om een ludieke teamfoto in te zenden waaruit bleek dat ze echt aan iets nieuws toe waren. Daarmee konden ze dan voor 2.000 euro aan Masita sportkleding winnen. Uiteindelijk had De Corvers de leukste inzending.

Drama op vliegveld Hilversum; onderzoek duurt nog maanden

Man uit Maartensdijk overlijdt na crash met zijn Europa PH-BGV

Grote verslagenheid op vliegveld Hilversum na de vliegcrash waarbij Geert Veldhuizen - in het door zijn vader gemaakte toestel - overleed.

Zondag deed de luchtvaartpolitie samen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog onderzoek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Het uitzicht. Dat is echt geweldig. Meestal vlieg ik rond de vijfhonderd meter hoog, maar laatst zat ik op twee kilometer, en dan zie je een enorm deel van Nederland. Vooral als het winter is en van dat kraakheldere, koude weer – prachtig! Daarvan krijg ik echt een beetje het Google Earth-gevoel."

Dat zei eigenaar Geert Veldhuizen van Veldhuizen Dakopbouwen in een interview op de website van zijn in Bilthoven gevestigde bedrijf op de vraag wat hij zo fijn vindt aan vliegen. Zaterdagmiddag rond 16.00 uur stortte het eenmotorige toestel waar hij in zat - de Europa PH-BGV, een door zijn vader gebouwd toestel uit 1999 dat al jaren vanaf vliegveld Hilversum vloog - neer op het vliegveld aan de Noodweg. Het vliegtuig kwam op zijn kop in het gras terecht.
Meteen na het incident werd groot alarm geslagen. Op het vliegveld aan de Noodweg stonden meerdere brandweerauto's, ambulances en veel politie. Ook de politiehelikopter en de traumahelikopter waren ter plaatse. De piloot - de enige persoon in het vliegtuig - leefde direct na het ongeluk nog, maar overleed ter plekke toen hij werd behandeld. Binnen de club overheerst grote verslagenheid, al wil een woordvoerder van het vliegveld geen uitspraken doen zolang het onderzoek nog loopt. Dat onderzoek door de landelijke eenheid kan nog maanden duren, vertelt een politiewoordvoerder als blijkt dat de pas 36-jarige man uit Maartensdijk - vader van vier kinderen - is overleden.

Nieuwe topman bij Hilversum Marketing

HILVERSUM Het afgelopen jaar toch wel felbekritiseerde Hilversum Marketing heeft per 1 januari een nieuwe directeur. Jeroen Kreijkamp, geselecteerd uit maar liefst 28 kandidaten, is de opvolger van Anne Visser.

De 43-jarige Kreijkamp, voorheen onder meer wethouder in Utrecht, ziet de verbinding tussen bewoners en activiteiten van Hilversum Marketing als uitgangspunt voor citymarketing. "Met veel energie ga ik me inzetten voor de citymarketing van Hilversum. Samen met bewoners, ondernemers en andere partijen in Hilversum gaan we het netwerk vergroten en bouwen aan een sterke stad."
Kreijkamp volgt Anne Visser op. Zij was door de gemeente voor het jaar 2018 aangesteld als kwartiermaker om de organisatie van Hilversum Marketing op te starten. Het afgelopen jaar kreeg zij flink wat kritiek te verwerken. Zo was er sprake van een verziekte werksfeer - meerdere personeelsleden stapten op - en bovendien zou zij met cultuurwethouder Wimar Jaeger alles bepalen. Jaeger ontkende dat overigens.
Ook vanuit de politiek was er kritiek. Resultaten bleven uit en dat terwijl er veel geld naartoe gaat, vond een aantal oppositiepartijen. Maar volgens Visser is er het afgelopen jaar hard gewerkt om de Hilversumse citymarketingorganisatie goed in de steigers te zetten. "De basis is gelegd. Het platform groeit", zei zij in oktober in deze krant. Overigens was al lang voordat de negatieve berichten naar buiten kwamen bekend dat Visser binnen het jaar het stokje zou overdragen.

'Vuelta door Hilversum'

HILVERSUM Nu duidelijk is dat de Vuelta a España in 2020 in Utrecht begint, moet Hilversum van deze gelegenheid gebruik maken. Het CDA Hilversum stelt voor dat de route van een etappe door Hilversum gaat.

Volgens CDA-raadslid Gerben van Voorden is dit dé kans voor Hilversum om (inter)nationaal haar 'finest hour' te beleven'. Hij vraagt aan het college van burgemeester en wethouders om het hierover gesprek aan te gaan met de bestuurders van de provincie en de stad Utrecht. "Live de koers met beelden van het raadhuis, Mout en Landgoed Zonnestraal zullen de hele wereld overgaan. Een mooiere vorm van citymarketing lijkt bijna ondenkbaar."

Niet te licht denken over bedreigingen burgemeesters

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Twee derde van het aantal burgemeesters in Noord-Holland heeft weleens te maken met bedreiging, blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Ook burgemeesters in het Gooi kunnen erover meepraten, hoewel ze het niet willen vergelijken met de situatie van hun Haarlemse collega Jos Wienen.

'Regelmatig op de tong bijten om geen reacties uit te lokken'

Wienen wordt wegens ernstige bedreigingen streng bewaakt en moest zelfs onderduiken. De Gooise burgemeesters leven erg met hem mee en kunnen zich een beetje voorstellen in welke situatie hij zit. "Het is zeer zorgelijk", zegt Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren. Zelf had hij als burgemeester van Heerhugowaard in het verleden ook bewaking voor de deur. "Dat is heel beroerd."
Bas Jan van Bochove, waarnemend burgemeester van Weesp, vindt dat de bedreigingen aan het adres van burgemeesters niet te licht moeten worden opgevat. "Het heeft verstrekkende gevolgen voor je leven." Hij kreeg eerder in zijn politieke carrière een bedreiging die tot beveiliging leidde.
NH Nieuws sprak ook met Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum. Hij zegt zelf geen ervaring te hebben met serieuze bedreigingen vanuit het criminele milieu, maar merkt wel dat inwoners hem sneller rechtstreeks aanspreken. "Ze zeggen dan: 'ik weet waar je woont.' Kennelijk hoort dat erbij. Op social media word ik voortdurend met de grond gelijk gemaakt, maar dat moet je van je af laten glijden." Hij moet ook regelmatig op zijn tong bijten om geen reacties uit te lokken. Om de toenemende vermenging van boven- en onderwereld een halt toe te roepen, zijn er volgens Broertjes meer agenten nodig. Hij doet dan ook een oproep aan het kabinet om extra geld uit te trekken om de burgemeesters ondersteuning in de strijd tegen criminelen te bieden.

Kitty Smeeten

woont sinds 2001 in Hilversum en is de owner en founder van Hands Off My Chocolate en wil daarmee de grenzen over.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"In 2013 heb ik het chocolademerk Hands Off My Chocolate geïntroduceerd. Eerlijke Belgische chocolade die te lekker is om te delen. Ik ben dagelijks bezig om dit merk uit te bouwen tot een wereldmerk."

Nog tijd voor hobby's?
"Ja! Hardlopen, businessboeken lezen, yoga, koken en Pinterest."

Wat vind je van Hilversum?
"Ik vind het leuk dat Hilversum zo in ontwikkeling is. Zo vind ik Mout, Meddens en Vida een aanwinst, net als de nieuwe bios."

Naar welk café ga je graag?
"Mout dus en Rex."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik wat doen aan het verkeer op de binnenring. Zonde dat je helemaal rond moet en onnodige kilometers maakt."

Waar ben je trots op?
"Op Hands Off My Chocolate; we zijn een Hilversums bedrijf, dus elke Hilversummer zou het moeten proberen!"

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'Ontdek je sterke punten 2.0.' van Tom Rath."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik af en toe stiekem de McDonald's-afslag pak voor een broodje Filet-o-Fish."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Kerkstraat."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Linda de Mol. Ik heb bewondering voor de wijze waarop ze steeds een succesvol concept in de markt zet."

Heimelijk genoegen?
"Singing in the shower!"

Wat mist Hilversum?
"Leuke uitgaansplekken voor jongeren tussen de 16 en 19."

Je wensen voor 2019?
"Your Hands Off My Chocolate!"

D66: 'Op naar vuurwerkvrij Hilversum'

HILVERSUM Hilversum kent technisch gezien twee vuurwerkvrije zones (het centrum). Daarbuiten mogen de inwoners vuurwerk afsteken. Als het aan D66 ligt, is dit in de toekomst omgedraaid. Dan is de hele gemeente vuurwerkvrij en zijn er een paar aangewezen zones waar de Hilversummers vuurwerk mogen afsteken. Geen goed idee, meent burgemeester Pieter Broertjes.

D66-raadslid Anne de Jong opperde dit idee tijdens de raadsvergadering toen het unaniem aangenomen nieuwe integraal veiligheidsplan onderwerp van gesprek was. De Democraat haalde aan dat Hilversum een van de landelijke voortrekkers is als het gaat om vuurwerkvrije zones. Dat mag in de nabije toekomst zelfs nog een stapje verder. De Jong stelde voor om onderzoek te laten doen naar een vuurwerkvrij Hilversum met 'afsteekzones'.
Uit de mond van de burgervader klonk dat het een mooi idee is, maar nauwelijks uitvoerbaar; zeker op het gebied van handhaving. Broertjes wees naar zijn collega in Antwerpen die enkele jaren terug besloten had dat er in de hele stad niets afgestoken mocht worden. "Het vuurwerk vloog alle kanten op en de burgemeester is er diezelfde nacht nog op terug moeten komen. Het landelijk debat in Den Haag had een goed middel geweest, maar het kabinet wil geen verbod op knalvuurwerk en laat het aan de gemeenten over."

Hilversummer breekt neus bij uitgaansgeweld

HILVERSUM Voor een 25-jarige Hilversummer eindigde een avondje stappen in de nacht van zaterdag op zondag in het ziekenhuis. De man werd op de Schapenkamp mishandeld en brak daarbij zijn neus op meerdere plekken. Dat meldt de politie in een getuigenoproep.

Het tumult vond rond 3.00 uur plaats. De Hilversummer was uit geweest en liep via de Schapenkamp naar huis. Bij de stoplichten ter hoogte van het St. Aloysius College, hoorde hij iemand zijn naam roepen. Toen hij zich omdraaide werd hij meerdere malen vol op zijn oog en neus geslagen en kwam ten val. Zijn belager verdween spoorloos. In het ziekenhuis bleek dat de neus van de man op meerdere plekken was gebroken.

Nu ook dokken op Multatuli- en Potgieterlaan

HILVERSUM Wie zijn of haar auto voortaan parkeert op de Multatulilaan of Potgieterlaan moet daarvoor voortaan definitief betalen.

De proef betaald parkeren in beide straten is namelijk omgezet naar een permanente situatie.
Op de Multatuli- en Potgieterlaan geldt vanaf heden betaald parkeren voor bezoekers in combinatie met vergunninghouderparkeren voor bewoners, heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten.
De olievlek in Hilversum die 'betaald parkeren' heet, is hiermee weer iets groter geworden. De proef begon in 2017 als uitbreiding op de proef op de Taludweg en Hyacintenlaan. Nu blijkt dat in de genoemde straten de hoge parkeerdruk is afgenomen en een meerderheid van de bewoners wil dat het autoverkeer blijft betalen voor het parkeren.

Wethouders aan de bak bij zittend gym voor bejaarden

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De oudere deelnemers van het zittend gym in wijkcentrum Lopes Dias kregen woensdagmiddag hoog bezoek. Wijkwethouder Karin Walters en sportwethouder Floris Voorink (foto) namen een kijkje en deden actief mee. De afgelopen weken bezocht laatstgenoemde meerdere activiteiten met buurtsportcoaches, volgens hem een 'onmisbare schakel'.

'Financiële oorlog met De Winter Sport'

Zwembadsoap Kerkelanden nadert nu toch echt het kookpunt

Er is nog altijd geen duidelijkheid over de toekomst van 't Gooische Bad. En dus nemen de zorgen bij zwemschoolhouder Shiva de Winter steeds meer toe.

De werkzaamheden bij de Sligro vlakbij het zwembad zijn in gang gezet. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Er zijn op dit moment ontwikkelingen gaande vanuit de gemeente Hilversum die wij als ronduit asociaal bestempelen. De situatie die zich nu voordoet is er vooral op gericht om de heer De Winter financieel klem te zetten. De gemeente vertoont geen enkele bereidwilligheid en/of medewerking om tot een normale onderlinge verstandhouding te komen."

'Gemeente is druk bezig met 'omvangrijke'
WOB-verzoek'

Dat schrijven enkele ouders wier kinderen zwemles krijgen of kregen bij De Winter Sport in 't Gooische Bad aan wethouder Floris Voorink. Aanleiding is de al maanden durende soap tussen zwemschoolhouder Shiva de Winter en de gemeente. De Winter kon na veel gedoe eindelijk het kleinschalige bad aan de Franciscusweg openen, maar gaf onlangs aan niet te kunnen voldoen aan de eis van de gemeente om voor 1 januari Garage Klokker (gevestigd in de kelder van het pand) uit te kopen en vroeg uitstel. Echter, aldus de zwemschoolhouder, de bouw heeft alle tegenslagen gehad die het kon hebben en het zwembad is dan ook nog steeds niet helemaal klaar. De Winter loopt vanwege alle ellende op tegen een schadepost van bijna vijf ton.
De Winter stelde vervolgens dat de gemeente hem alleen maar tegenwerkte. Wethouder Floris Voorink reageerde op zijn beurt not amused en stelde dat De Winter zijn zaakjes niet op orde heeft. Maar dat is niet het probleem van de gemeente, aldus de wethouder eind vorige maand, daaraan toevoegend dat de datum van 1 januari 2019 een harde afspraak is. Overigens gaf Voorink daarbij wel aan dat er onder het genot van een kop koffie samen met De Winter gezocht zou worden naar een oplossing.
Maar dat van die kop koffie staat nog steeds, zegt De Winter nu. Ook op de stukken die hij heeft opgevraagd middels een WOB-verzoek (Wet Openbaar Bestuur) heeft hij nog geen reactie gehad. Daarin hoopt hij onder andere antwoord te krijgen op de vraag waarom het zwembad bij Heideheuvel - waar hij jarenlang lesgaf en vanwege nieuwbouw moest vertrekken - er nu toch nog steeds blijkt te staan. En dus neemt zijn wantrouwen richting het grote gele raadhuis alleen maar toe. Dagelijks, zegt hij, krijg hij mails van ongeruste ouders.
Laatste ontwikkeling in de soap is de offerte (kosten 18.000 euro) die De Winter van de gemeente ontving voor de aanpassing van het trottoir bij de naast het zwembad gelegen Sligro en het aanpassen van het fietspad. Wanneer De Winter snel zou tekenen, konden de werkzaamheden direct starten en al dit jaar klaar zijn. De Winter tekende niks, maar zag tot zijn stomme verbazing dat dinsdag de werkzaamheden in gang zijn gezet. "Door de huidige gang van zaken voelt het alsof de gemeente een financiële oorlog met De Winter Sport wil voeren en het bedrijf daarmee financieel probeert uit te putten", aldus De Winter. Hij blijft strijdbaar en zegt wat er ook gebeurt open te zullen blijven. Wel vreest hij grote financiële consequenties voor zijn bedrijf doordat er pas na de jaarwisseling meer duidelijk is.
In een korte schriftelijke verklaring zegt de gemeente te blijven vasthouden aan de genoemde datum van 1 januari en dat de gemeente druk bezig is met het 'omvangrijke' WOB-verzoek. Verder is het aan De Winter om de kelder leeg op te leveren; de gemeente zoekt niet mee naar een vervangende locatie voor Klokker. "Wij kunnen hierin adviseren, maar de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de heer De Winter."

Centrum 64 monumenten rijker

Eén van de nieuwe gemeentelijke monumenten. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Hilversum is over enkele maanden 64 gemeentelijke monumenten rijker, tenminste als de eigenaren van de betreffende panden daarmee akkoord gaan en geen bezwaar maken. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week bekendgemaakt.

Het gaat om zowel winkelpanden als woningen in het centrum, waaronder de Bussumerstraat, Melkpad, Kerkstraat, Groest, Langestraat en 's-Gravelandseweg.
Alweer ruim vijf jaar terug kwam de gemeenteraad met een voorstel om te bekijken welke beeldbepalende panden in het centrum in aanmerking zouden kunnen komen voor de al goedgevulde gemeentelijke monumentenlijst. Dat leidde tot een onderzoek en uiteindelijk tot een selectie. "Met de aanwijzing van gemeentelijke monumenten in het centrum van Hilversum komen we tegemoet aan de wens om gemeentelijk beleid te ontwikkelen met betrekking tot behoud van het historische dorpskarakter en de ontwikkeling van het centrumgebied van Hilversum", schrijft wethouder Jan Kastje aan de gemeenteraad.
De nieuwe gemeentelijke monumenten voldeden bij het laatste aanwijzingsproject 2007-2010 niet aan de selectiecriteria, waarbij de focus lag op 1850-1940 (periode na de aanleg van de spoorlijn en de groei van Hilversum) en gaafheid. "Toch blijken vele monumenten in hoofdvorm en detaillering na onderzoek gaver dan op het eerste gezicht gedacht", aldus Kastje. "Er zijn nog sporen van panden die in oorsprong midden op de kavel van het esdorp stonden."
Overigens verandert de aanwijzing niets aan het huidige gebruik van het monument, meent de wethouder. De eigenaren worden ook geïnformeerd over hun pand en mogelijkheden.

'Vuurwerkverbod is niet te handhaven; steek energie in voorlichting geven'

Handelaren over vuurwerkbril en illegaal vuurwerk

Zo imposant als de bunkers zijn, zoveel gedoe hoort bij de verkoop van vuurwerk. Dat blijkt wel tijdens een gesprek met de eigenaren van de Gooisevuurwerkwinkel.

Carsten Hesz (links) en Bas Brüll in een van de drie bunkers waar het vuurwerk klaar ligt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het zijn drukke dagen voor eigenaren Bas Brüll en Carsten Hesz van de zaak op het Havenkwartier, normaal gesproken een bouwbedrijf. Maar tijdens de laatste twee weken van het jaar staan de drie bunkers achter de winkel vol met vuurwerk. Een vetpot? "Nee, het zou fijn zijn als we een keer winst konden maken", lacht Hesz.

Het is alweer het derde jaar op rij dat het pand aan de Nieuwe Havenweg tijdens de decembermaand vol staat met vuurwerk. Maar veel geld heeft dat in het verleden niet opgeleverd. Toegegeven, er valt veel winst te behalen op vuurwerk, echter de kosten voor veiligheid zijn - ook wel weer terecht - enorm. Desondanks is de Gooisevuurwerkwinkel ook voor de controleurs een groot voorbeeld, gezien de kleefmagneten waardoor de bunkerdeuren bij incidenten direct sluiten en de aanwezige sproei-installatie.

Maar ook op andere gebieden willen Brüll en Hesz een voorbeeld zijn op vuurwerkgebied. Vooral als het gaat om voorlichting. Daar moet de focus op liggen. Niet alleen staan tijdens de verkoopdagen meerdere adviseurs in de winkel en kunnen bezoekers op schermen zien wat hun product uiteindelijk doet, maar ook is er donderdag 27 december in de winkel een speciale voorlichtingsdag voor jong en oud.
Zij benadrukken daarbij het belang van het dragen van een bril. Klanten krijgen in de winkel een gratis bril bij hun vuurwerkaankoop. "Het is toch absurd dat het bij het skiën heel normaal is om een bril op te zetten, maar bij het vuurwerk afsteken niet", meent Brüll. "En dat terwijl oogletsel het grootste probleem is. En weet ook dat 41 procent van de slachtoffers omstander is."
Waar hij vooral boos om kan worden is dat bijvoorbeeld vanuit de politiek vaak de nadruk wordt gelegd op de gevaren van vuurwerk. En de vernielingen die daar volgens vandalen kennelijk bij horen. Probleem is vaak dat dit komt door het harde (vaak illegale) knalvuurwerk. "Terwijl ons vuurwerk - het legale dus - wel veilig is. Wat ons stoort is dat wij over één kam worden geschoren met het illegale vuurwerk. Dat een simpel rotje dat je in je hand kunt laten afgaan, wordt vergeleken met een cobra. Terwijl zo'n cobra nagenoeg gelijk staat aan een handgranaat."

'41 procent van de slachtoffers
is omstander'

En ook een algemeen vuurwerkverbod of de vrijwillige vuurwerkzones die burgemeesters vanwege het uitblijven van zo'n verbod nu in het leven roepen, hebben volgens de twee ondernemers totaal geen zin. Het is namelijk niet te handhaven, zeggen beiden. Mensen blijven immers gewoon vuurwerk kopen in België, Duitsland of via internet. En ook die vrijwillige vuurwerkvrije zones, waarbij de buurtbewoners zelf handhaven, is gedoe, vindt Brüll. "Dat zijn zaken die vooral bij de burgemeesters leven, niet bij inwoners."

'Zonnestraal op Werelderfgoedlijst van Unesco was kers op de taart geweest'

Plannen voor complex gaan ondanks teleurstellende bericht gewoon door

Zonnestraal wordt niet voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wethouder Jan kastje baalt, maar benadrukt dat de restauratie wordt voltooid.

Afgelopen zomer opende Kastje nog een speurtocht voor kinderen op Zonnestraal. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het zou de kers op de taart zijn geweest, zegt monumentenwethouder Kastje (GroenLinks) een paar dagen nadat hij het voor Hilversum teleurstellende nieuws heeft medegedeeld. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven heeft namelijk het negatieve advies van de Expertgroep beoordeling werelderfgoednominaties 2018 overgenomen. Echter, aldus Kastje, het doel om de iconische status van het complex te verzilveren, blijft.

'Ingezet op ontwikkelen van bezoekerscentrum met museumkamers'

"Sanatorium Zonnestraal is sinds de bouwtijd een internationaal hoog gewaardeerd en iconisch monument", aldus de minister. "Het Werelderfgoedcomité van Unesco stelt echter strenge eisen aan de opname op de Werelderfgoedlijst. Het erfgoed dient van uitzonderlijke universele waarde te zijn. De expertgroep geeft aan dat het monument Zonnestraal niet voldoet aan deze kwalificatie."
Wel vindt ook de minister dat Zonnestraal een internationaal icoon is en blijft. "Het vertelt het bijzondere verhaal over zorg en re-integratie, crowdfunding en solidariteit en over architectuur en restauratie van het Nieuwe Bouwen", schrijft zij in een brief aan Kastje. "Zonnestraal geldt als pionier op zowel het vlak van architectuur en zorg als restauratie. In de afgelopen dertig jaar is een groot deel van de gebouwen en het landschap onder begeleiding van een team van erfgoedprofessionals en architecten zorgvuldig en met grote inzet gerestaureerd en herbestemd. Dankzij het uitgebreide onderzoek dat u verrichtte voor de nominatie zijn er ook nieuwe inzichten en kennis verkregen over de sociale betekenis van Zonnestraal, ook voor de medische wetenschap."

Het Dresselhuyspaviljoen.

Al sinds 2010 was de gemeente druk doende met een nominatiedossier ter voorbereiding op de voordracht van Zonnestraal door de rijksoverheid voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Dat feest valt nu dus in het water. Toch weigert Kastje, die afgelopen zomer nog een speurtocht voor kinderen op het terrein opende, te geloven dat al dit werk voor niks is geweest. Het gehele proces heeft namelijk veel kennis en aandacht voor Zonnestraal opgeleverd, schrijft hij aan de gemeenteraad. "De vele betekenissen van Zonnestraal, op sociaal gebied en op het gebied van zorg, architectuur en bouwtechniek, zijn duidelijk voor het voetlicht gekomen en uitgedragen. Daarom is Zonnestraal nu nóg bekender en hooggewaardeerd in al die sectoren. De actualiteitswaarde van Zonnestraal als genezende omgeving en de zorg voor de zieke medemens met het oog op re-integratie is hoog."
En dus blijft Zonnestraal prioriteit, vervolgt de wethouder. Doel blijft het voltooien van de restauratie, een passend gebruik realiseren en het uitdragen van de waarden en het verhaal van Zonnestraal. De samenwerking tussen de verschillende overheden in dit proces blijft in financiële zin van kracht, waardoor de aanpak en benadering zoals die al jarenlang is ingevuld, ongewijzigd blijft. Kastje: "Daaronder vallen de restauratie van het Dresselhuyspaviljoen, de inrichting van museumkamers en het uitbouwen van de economische en toeristische betekenis voor Hilversum."
Voor de komende tijd werken de betrokken partijen een vervolgprogramma uit om de effecten van de kennis van en de interesse voor Zonnestraal structureel te borgen en uit te bouwen, aldus Kastje. De opgedane kennis en aandacht voor Zonnestraal is nu op een niveau waarmee de economische en toeristische betekenis en bekendheid van Hilversum als geheel kan toenemen. "Er is tevens ingezet op het ontwikkelen van een bezoekerscentrum met museumkamers op Zonnestraal waardoor het een startpunt kan worden voor bezoekers, het Geopark en de verbinding met de Utrechtse Heuvelrug. Het doel van een deel van het budget, het maken van het nominatiedossier, vervalt. De doelstellingen van de rest van het budget, het verzilveren van de iconische status, blijven overeind."

15 / 40

Kiest Hilversum voor de nieuwe school of gaat ze terug naar de jaren 70?

Hilversum staat op belangrijk kruispunt voor toekomst stationsgebied

In een dolkomische presentatie prijst Michel Huisman zijn idee aan. Valt Hilversum weer in dezelfde valkuil of toont zij aan echt lef te hebben zoals ze dat in Heerlen hadden?

Met veel humor en beeldmateriaal lichtte Michel Huisman maandag zijn idee voor het stationsgebied toe. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Gaat Hilversum mee in de nieuwe gedachte of keert de gemeente terug naar het tijdperk van de jaren 70? Wat kunstenaar Michel Huisman betreft, staat Hilversum op een kruispunt als het gaat om het opknappen van het stationsgebied. Daar is absoluut iets smaakvols van te maken, maar naar zijn mening gaat dat niet gebeuren met het model van De 7 Straatjes.

Als Willem Marinus Dudok vorige eeuw niet de vrije hand had gehad, maar ook een raadhuis had moeten maken uit een paar voorkeursvarianten en daarna nog eens rekening moest houden met de wensen van de insprekers qua materialen, kleuren en sfeer, dan was het gebouw waar iedereen nu nog steeds blij mee is nooit zo mooi geworden. Want wat krijg je als iets helemaal doodpoldert? Naar de mening van Huisman is daardoor in heel Nederland wansmaak ontstaan.

Met deze manier van werken is het straatbeeld zoals in zijn eigen Heerlen, maar ook in Hilversum totaal veranderd. Authentieke en karaktervolle (winkel)panden zijn verdwenen. Daar zijn kille, koude en sfeerloze blokkendozen voor teruggekomen. "Als je tegenwoordig het oude Hilversum wil zien moet je je hoofd omhoog houden." Daarmee doelde de inwoner van Heerlen gezien het vertoonde beeldmateriaal op de oude gevels boven de winkels in het centrum.

Een verhoogde stad bouwen met meervoudig ruimtegebruik

Zelf gruwelt hij van het huidige stationsgebouw. Dat Hilversum het oude pand heeft laten slopen, blijft eeuwig zonde. Met de optie van De 7 Straatjes gaat de gemeente opnieuw die kant op. Daarnaast plaatst hij vraagtekens bij de ambities. Zo moet bijvoorbeeld de identiteit van mediastad er straks duidelijk in terugkomen en is de kwaliteit leidend. Op zich is daar niets mis mee. Maar de kunstenaar heeft wel een probleem dat er nergens uitleg te vinden is over wat die identiteit dan is, hoe dat vorm moet krijgen en wat voor kwaliteit Hilversum wil. Volgens Huisman is de vraag welke kant Hilversum op kiepert nu de kans zich voordoet een stationsgebied van allure te realiseren voor de komende eeuw. Valt de keuze op de nieuwe school of is het terug naar de jaren 70?

Zijn brinkjesplan valt onder de eerste categorie. In het kort wil hij een verhoogde stad met meervoudig ruimtegebruik realiseren zoals hij dat ook in Heerlen (het Maankwartier) heeft gedaan. Voor de Schapenkamp gaat Huisman in zijn plan al de hoogte in. De verkeerssituatie blijft dan zoals die nu is. De auto's rijden onder een poort door. Op het Stationsplein komen brinkjes met onder meer woningen, groen en zichtlijnen én Huisman gaat voor een deel door het stationsgebouw heen, waardoor hij uitkomt op het Oosterspoorplein. Daarmee slecht hij de barrière die het spoor is. In De Vier Brinkjes heeft hij de verkeerskundige oplossingen van de gemeente ongemoeid gelaten en laat hij het busstation en ook de Koninginneweg zoals die nu zijn.
Wethouder Arno Scheepers (Project Stationsplein) was aanwezig bij de humoristische presentatie, die hij al kende van de VVD-sessie van donderdag 8 november. Hij geeft aan dat nog lang niet alles in beton gegoten is als het gaat over De 7 Straatjes. De veertien uitgangspunten, zoals dat het verkeer op maaiveld blijft, de Stationsstraat autoluw wordt en dat de centrumring anders loopt, blijven overeind. "Er zit wel degelijk een visie achter", aldus de liberaal. "De 7 Straatjes is geen verkeersoplossing. Hiermee willen we een mooi stationsgebied op Hilversumse maat krijgen", zo verklaart hij.
En daar zit het 'm in voor Scheepers, want Hilversum heeft wel degelijk gekeken naar dit idee. De Vier Brinkjes voldoet niet aan de Hilversumse schaal. Doordat Huisman voorstelt een verhoogd stadsdeel te bouwen van de Schapenkamp tot aan het Oosterspoorplein, betekent dat hij hiermee acht meter de lucht in gaat. Vanaf het busstation, de Schapenkamp en het Oosterspoorplein kijk je dan tegen een hoge muur aan. "Dit zorgt bij ons voor een hele hoop sociale onveiligheid. Het past niet bij de Hilversumse maat en schaal."

Amsterdam-Noord geldt als voorbeeld voor Hilversum-Oost

Scheepers is het met Huisman eens dat je schoonheid en esthetica in stand moet houden. Die gedachte neemt hij zeker mee in de uitwerking van het door Hilversum gekozen model. Middelmaat komt er niet, zegt hij klip-en-klaar. "We gaan iets realiseren dat recht doet aan de kernwaarden die wij stellen aan stedelijke kwaliteit." Dat geldt niet alleen voor het Stationsplein, maar ook voor de Koninginneweg en de spoorzone. Dat moeten allemaal aantrekkelijke gebieden worden. Daarmee zorg je al voor verbinding tussen Oost en West. Scheepers geeft als voorbeeld Amsterdam-Noord: het lelijke eendje van de hoofdstad is nu hip and happening, terwijl 't IJ er nog steeds tussen ligt. Goede plannen en dito investeringen leveren meer op dan een brug door het stationsgebouw over de spoorlijn.

Druk op wethouder Walters neemt toe

Motie van wantrouwen ligt klaar in januari als goed WESPP-plan uitblijft

De ontmanteling van WESPP is al begonnen, terwijl nog lang niet alle cliënten een alternatief hebben. De wethouder moet heel snel met een goed plan komen.

In oktober vroeg de SP aandacht voor de dreigende sluiting. Inmiddels wordt het pand ontmanteld. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Sneuvelt een tweede Hart voor Hilversum op het WESPP-dossier? Een motie van wantrouwen hangt boven het hoofd van Karin Walters als zij voor de volgende raadsvergadering niet met een concreet plan komt voor een voorziening voor deze kwetsbare doelgroep. De oppositie voert daarmee de druk flink op.

Hoe bestaat het dat het werkervarings- en scholingsproject voor (ex) psychiatrische patiënten (WESPP) aan de Korte Noorderweg de deuren moet sluiten? Dat was namelijk niet de deal. In 2015 is een motie aangenomen van SP en CDA, toen sluiting ook al dreigde van DAC WESPP, waarin klip-en-klaar staat dat deze belangrijke voorziening voor deze doelgroep pas dicht mag als er een goed alternatief is gevonden. Drie wethouders - Eric van der Want (D66), Angelika Pelsink (HvH) en nu Walters - hebben de kans gehad om deze taak uit te voeren, maar tot verbazing en irritatie van voornamelijk de oppositie is er helemaal geen acht geslagen op de opdracht die verstrekt is. Waarom is er in die tijd niets gedaan?
Daar komt bij dat Walters, die sinds het vertrek van haar partijgenoot en ex-collegelid Pelsink sinds begin november WESPP in haar portefeuille heeft zitten, andere cijfers heeft verstrekt. In een wethoudersbrief liet de wethouder weten dat er voor alle bezoekers van de arbeidsmatige dagbesteding een alternatief was. Nog slechts zes cliënten moesten worden ondergebracht. Uit andere informatie bleek dat er van de 33 cliënten 19 mensen nog niets hadden. Hoe verklaart de wethouder dit verschil? Wat zijn de juiste getallen?

Een bevredigend antwoord van Walters bleef uit. Zij gaf aan dat de gemeente alles op alles zet om een passend alternatief te vinden voor de cliënten. Daar zijn de Wmo-consulenten druk mee bezig. En dat de cijfers fluctueren komt doordat het eigenlijk een soort dagkoers is. Cliënten stemmen met iets in, maar komen daar toch op terug. Op basis van gegevens van GGZ Centraal heeft zij gecommuniceerd dat er nog zes personen elders onderdak moesten vinden. "Een deel twijfelt nog steeds, dus is het moeilijk om 100 procent de waarheid te geven", was haar repliek op de vraag wat de stand van zaken nu is.

'Het is dus moeilijk om hier 100 procent de waarheid te geven'

"Er is nog nooit zo'n plan aan het mislukken als dit. U bent pas in september begonnen in plaats van drie jaar terug", constateerde Van Voorden, die samen met PvdA'er Jacqueline Kalk en Aafke Vreugdenhil (ChristenUnie) bleef doorvragen. "U kunt mij niet vertellen dat het moeilijk is om tien, vijftien of dertig mensen te begeleiden." Hierop zei de wethouder: "We gaan ze begeleiden naar een goede plek." Dat counterde de CDA'er met: "Dat zei uw voorganger ook al en ook diens voorganger."

Om een voorziening voor deze doelgroep open te houden, dienden SP, CDA en PvdA motie Boter bij de vis in. Die haalde het niet, want de volledige coalitie sloot de gelederen. Omdat Walters halsstarrig vasthield aan de ingezette koers en duidelijk aangaf geen nieuwe te willen maken, maakte SP-fractievoorzitter Bianca Verweij aan het eind van het lange debat duidelijk dat er een motie van wantrouwen klaarligt in januari. Voor die tijd verwacht zij een concreet plan plus budget voor de mensen die nog een passend alternatief nodig hebben.

Hilversums mediafonds voor krachtigere lokale media

Wethouder Jaeger komt met een voorstel. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Al sinds 2015 ligt er een bedrag van 375.000 euro op de plank om ervoor te zorgen dat dat de lokale en regionale media behouden blijven en innovatiever aan de slag kunnen. Dat potje blijft onaangetast en daarom roept Hilversum een mediafonds in het leven.

Het idee van een Hilversums Mediafonds komt van de VVD, gesteund door GroenLinks en Hilversum Blok. Tijdens afgelopen raadsvergadering opperde de liberale fractieleider Frits Vogel het idee om de lokale en regionale media krachtiger te maken en op zoek te gaan naar innovatievere werkwijzen. In Leiden bestaat zo'n fonds al en dat gaat goed, aldus de VVD. Op de SP na stemden alle partijen voor de motie.
Deze Ziggo-gelden waren bedoeld voor een regionaal mediacentrum. De lokale omroepen en NH Nieuws zouden gaan samenwerken met Enter Media, uitgever van deze krant. Maar deze nieuwe manier van werken kwam nooit van de grond. Nu is het idee opgevat om breder te gaan kijken dan het geld aan één organisatie te geven.
Wethouder Wimar Jaeger van Media pakt de mediafondshandschoen op. In het voorjaar keert hij terug met een voorstel richting commissie. Daarin staan dan onder andere de richtlijnen en de besteding van het fonds, want veel partijen wilden wel weten wat de spelregels dan zijn. CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker zei dat de voorwaarden vooraf duidelijk moeten zijn. Het op afstand zetten van organisaties en gelden is lang niet altijd goed bevallen, zoals bij de Stichting Marketing Hilversum.

Hoelang blijft het werk op de huisartsenpost nog behapbaar?

Huisartsen en triagisten van de huisartsenpost roepen op alleen bij spoed te bellen

De huisartsenpost in Blaricum raakt overbezet, omdat veel mensen zonder ernstige klachten toch naar de spoeddienst bellen of langskomen.

Op de huisartsenpost werken zeven triagisten. Zij staan bellers rustig en doortastend te woord en stellen vast hoe spoedeisend de klacht is. Foto: Arno Massee

REGIO Vierhonderd contacten op een gemiddelde zaterdag is lang niet meer uitzonderlijk voor het team triagisten van de huisartsenpost. Rustig en doortastend zijn zij voortdurend in gesprek met de bellers. "Al onze vragen zijn bedoeld om erachter te komen wat voor klachten iemand heeft en hoe spoedeisend deze zijn", legt Irene Spaltman, teamleider en triagist uit.

"U heeft een stijve nek en voelt druk op uw hoofd?", herhaalt een van de zeven triagisten van dienst op de huisartsenpost vragend. "De lichtflitsen die u ziet, kunnen wijzen op migraine, maar de druk op uw hoofd is reden om u met voorrang te willen zien", luidt het vervolg op een bevestigend antwoord. "Is er iemand die u naar de huisartsenpost kan rijden?"

Ze heeft nog niet opgelegd of het volgende gesprek komt binnen. De coördinerend triagist, een paar bureaus verderop, houdt de werklijst bij. Het is twaalf uur en de afspraken lopen al door tot drie uur in de middag. "Wij maken afspraken met richttijden, maar iedereen komt op volgorde van urgentie aan de beurt", legt Spaltman uit. "Zorg laat zich niet plannen. Zeker niet op een spoeddienst. Het kan dus zijn dat een patiënt met minder urgente klachten langer moet wachten."
"We zijn géén huisartsenpraktijk", benadrukt ook huisarts en medisch hoofd van de huisartsenpost Wouter Blokhuis. "De huisartsenpost is bedoeld voor spoedeisende zorg. Als de klacht kan wachten, moeten mensen gewoon naar hun eigen huisarts gaan. Alleen dan kunnen wij deze vorm van spoedzorg overeind houden. Wie twijfelt of meer informatie wil, kan kijken op de onafhankelijke sites mijnkinderarts.nl en thuisarts.nl." Mensen willen niet meer wachten, zo merken de medewerkers van de huisartsenpost. De gevolgen van deze mentaliteit zijn verstrekkend, volgens Blokhuis. "Vorig jaar rond kerst stonden de patiënten buiten de post omdat er binnen geen plek meer was", blikt hij terug. "De beschikbaarheid van zorg komt dan echt in gevaar."

Limiet

De drukte rond de kerstperiode was vorig jaar enorm groot

Uitbreiden is geen optie, vult Renee van den Bosch, locatiemanager van de huisartsenpost, aan. "Alle huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek hebben al meerdere keren per maand dienst in de huisartsenpost en ook onze triagisten doen wat ze kunnen. Ik zie vaak dat zij hun pauze overslaan om alle telefoontjes te kunnen aannemen. Zorgpersoneel is niet zomaar te krijgen, we zitten echt aan onze limiet."

Triage

Triagisten zijn buitengewoon goed opgeleid in hun vak

Ondanks de hoge belasting doet Spaltman het werk graag. Zij is verpleegkundige en heeft de extra opleiding van een jaar voor het triagistendiploma gevolgd. "Het werk is verantwoordelijk, afwisselend en het geeft voldoening als iemand zich goed geholpen voelt", zegt ze vol overtuiging. De huisartsenpost heeft rond de 60.000 contacten per jaar, 35% van de telefoontjes handelen de triagisten zelf af. De regie-arts van dienst fiatteert hun notities. Als het nodig is, wordt de patiënt teruggebeld, maar vaak komt dit niet voor. "Als huisartsen zijn wij opgeleid om een diagnose te stellen en een behandelplan te maken", verklaart Blokhuis.
"Wij hebben minder expliciet in de opleiding meegekregen om telefonisch op een doorwrochte manier een situatie helder te krijgen. Triagisten zijn specifiek getraind op heel goed luisteren." Het medisch hoofd van de huisartsenpost benadrukt dan ook de kundigheid van de triagist. "Het is twee voor twaalf in de zorg. Zonder triage blijft er nog minder tijd over voor de echt spoedeisende situaties", klinkt het beslist. "Daarom moeten de mensen ook altijd eerst de huisartsenpost bellen, zodat de triagisten hun werk kunnen doen. Alleen dan kunnen wij goede zorg, op de goede manier én de goede plek garanderen."

Buren verzinnen naam Buurtkamer Ons Huis voor centrum in Riebeeck

Wethouder Karin Walters opent nieuw buurtcentrum

Bewoners uit de Riebeeck zijn blij: sinds vrijdag hebben zij weer een wijkcentrum. Daar kunnen ze naar hartenlust kletsen, een spelletje doen en een kom soep eten.

Tijdens een sfeervolle kerstmarkt is vrijdag de naam van het nieuwe buurtcentrum in de Riebeeck Galerij onthuld. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met opgetrokken wenkbrauwen baant een vrouw zich een weg door de mensen in de passage van de Riebeeck Galerij. Wat is hier aan de hand?, vraagt ze zich af. Het is anders nooit zo druk op de vrijdagavond als ze haar boodschappen doet. Klopt. Deze vrijdag is het anders, want nu wordt het wijkcentrum feestelijk geopend.

Blij bekijkt Michelle Veerman het tafereeltje. De opbouwwerker is tevreden. Met de komst van het buurthuis, waarvan wethouder Karin Walters straks de naam zal onthullen, is er nog meer verbinding met de buurt. "En verbinding is zo belangrijk in deze wijk. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Samen kunnen eten en even gezellig een praatje maken. Vooral samen eten is fijn, omdat het laagdrempelig is."

Buurtkamer

Het bruist weer in de Riebeeck Galerij.

Leden van schildersclub Kleur en Palet sjouwen met een groot bord

De wethouder is gearriveerd en maakt een wandelingetje door het winkelcentrum. Verkopers achter sfeervolle kraampjes proberen hun (overwegend kerst)spulletjes te verkopen. Rond half zes spreekt Walters de buurtbewoners toe. Vertelt dat er druk gezocht is naar een vervangende ruimte voor het buurthuis. "Sinds 2014 was het buurthuis ondergebracht in Gooiers Erf, maar moest nu verhuizen omdat Inovum de ruimte in het verzorgingscentrum weer zelf in gebruik wilde nemen. We hebben gezocht naar een andere ruimte en zijn hierop uitgekomen." De wethouder wijst naar het nieuwe buurthuis dat tegenover het Huis van de Buurt zit.

Aan haar de eer om de naam ervan te onthullen. Leden van schildersclub Kleur en Palet sjouwen met een groot bord. Walters haalt het doek eraf en leest de naam: Buurtkamer Ons Huis. "Leuk detail is dat buurtbewoners mee mochten denken over de naam van het nieuwe centrum. En dit is het dus geworden." De wethouder is blij dat het weer bruist in de Riebeeck Galerij.

B en W

Ze prijst de bewonersinitiatieven en is er trots op dat zij werken aan een leefbare, gezellige omgeving. "En dinsdag is al gebruikgemaakt van het nieuwe buurtcentrum," vertelt ze. "Burgemeester en wethouders hebben tijdens de wekelijkse vergadering besluiten genomen." Ze vindt het een nuttige ruimte waarin uiteenlopende activiteiten voor jong en oud kunnen plaatsvinden.
Veerman deelt haar mening. Sinds twee jaar begeleidt zij buurtbewoners in het Huis van de Buurt, waar de koffie altijd klaarstaat. Ze vertelt dat er met man macht is gewerkt om het buurtcentrum leefbaar te maken. "Dat was niet altijd even makkelijk", zucht Veerman. De aannemer die er druk was werd door jongeren te grazen genomen en brak zijn arm. Werken zat er niet meer in. "Een andere aannemer was niet zo snel gevonden. Maar het is goedgekomen", lacht Veerman.
De keuken speelt een centrale rol in het buurthuis. Elke week is er het project 'Soep uit elke hoek', opgezet door twee vrouwen die graag willen koken voor anderen. Een goedlopend project. "Het volgende dat we graag van de grond willen krijgen, is een kookclub op woensdagavond. Er is een aantal bewoners dat wekelijks gebruikmaakt van de pakketten van de voedselbank. Elke donderdag halen ze een nieuw pakket, maar vaak is dat woensdag al op. Het zou fijn zijn als ze die dag in het buurtcentrum kunnen aanschuiven."

Plannen

Maar ze heeft nog veel meer plannen. Een mamacafé bijvoorbeeld, waar jonge moeders elkaar kunnen ontmoeten. En een taalcafé lijkt haar nuttig. Ook komen er kinderactiviteiten en koffieochtenden. "Belangrijk is dat daar vrijwilligers voor zijn. Mensen die het leuk vinden dat op zich te nemen." Een actieve vrijwilliger is Peter. Hij is verantwoordelijk voor de boekenkast die in de Riebeeck Galerij staat. Mensen kunnen er boeken halen en brengen. "Er wordt goed en dankbaar gebruik van gemaakt", vertelt Peter terwijl hij een hap neemt van zijn vegetarische kikkererwtensoep. Twee dagdelen is hij ermee bezig. Hij sorteert en zet de boeken op genre. "Het is mooi dat we anderen een plezier kunnen doen met boeken. En het houdt mij ook van de straat", grapt hij.

Rebekka Timmer neemt op kenmerkende wijze afscheid

Rellen over 'racistische grap', twitterblock en uitspraken in speech

'Het waren zeven bijzondere maanden', aldus burgemeester Pieter Broertjes. Hilversums meest bekende rebel is niet langer lid van de raad. Dat is niet onopgemerkt gebleven.

Op vrijdag 23 maart werd Rebekka Timmer raadslid. Dat avontuur eindigde woensdag 12 december. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Rebekka Timmer heeft in haar kenmerkende stijl afscheid genomen van de gemeenteraad. De jongste van de 37 volksvertegenwoordigers, die slechts zeven maanden namens de SP in de raad zat en nu de overstap maakt naar Bij1, wist regelmatig in de schijnwerpers te komen en voor rumoer te zorgen. Zo valt haar vaarwel uit de Hilversumse politiek te typeren.

'En het bleef nog lang onrustig' is een veelgebruikte zin bij het vieren van een kampioenschap, maar in dit geval gaat dat ook op. Een relletje ontstond al tijdens de raadsvergadering afgelopen week. Bij de introductie van de nieuwe politieke partij van Hilversums Blok - Henk Blok vertrok onlangs bij Hart voor Hilversum en nam zijn zetel mee - wenste Broertjes HvH-fractievoorzitter Jan Slingerland succes. Zijn fractie heeft nu nog zeven zetels. Daarom voegde de burgemeester toe dat hij hoopt dat het verhaal van vroeger van 'de zeven negertjes' niet opgaat voor de partij die in maart in Hilversum de meeste stemmen kreeg.

Direct daarna bood Broertjes zijn excuses aan. "Dat kan niet", zei hij. Maar de opmerking was al opgetekend op Twitter door Lynn Fokkens. De nieuwe partijgenoot van Timmer zat op de tribune om het vaarwel bij te wonen en maakte gewag van deze 'racistische grap'. Terwijl de vergadering nog tot in de vroege uren doorging, was het rumoer op dit microblog al begonnen en pikten vele (landelijke) media de opmerking op. En dat kreeg nog een staartje nadat Timmer verderop in de week had ontdekt dat Broertjes haar op Twitter geblockt heeft.

Broertjes: 'Ik vond het niet fijn te horen dat ik een racist was'

Dit alles was gebeurd voordat beiden het woord hadden genomen, want ook daar ging het niet zoals gepland. In zijn toespraak met 'vaderlijke tips' ging de burgemeester in op de gebeurtenissen van zaterdag 17 november: de dag van het protest van Kick Out Zwarte Piet. Achter de schermen was immers afgesproken om het afscheid van Timmer stijlvol te laten verlopen, maar Broertjes ging er toch persoonlijk op in. Dat leidde tot woede bij de SP. "Ik sprak met de demonstranten tegen zwarte piet en ik vond het niet fijn om te horen dat ik een racist was. Omdat ik me zo niet voel. Ik voelde me niet aangesproken en dat gold ook voor toen jij scandeerde: 'Broertjes, schaam je'. Ik schaamde me helemaal nergens voor. Maar het is allemaal wel gebeurd", zei hij in de raadszaal.

Verder gaf hij aan dat hij grote bewondering heeft voor Timmer. Zij is vol voor idealen gegaan. Voor haar radicale optredens heeft zij ook een prijs betaald. De haatopmerkingen en bedreigingen aan haar adres zijn niet van de lucht. Nu zij bij Bij1 hoort, kan dat nog erger worden. Het is lastig en zwaar om daartegen bestand te zijn. "Ik ben blij dat je contact hebt en houdt met Bianca Verweij, zodat je met haar kunt sparren." Als laatste zei Broertjes dat hij hoopt dat Timmer de dialoog blijft aangaan, zich niet afsluit voor andermans argumenten, niet alles op één hoop gooit zoals de gele hesjes doen en zich blijft afvragen wie haar bondgenoten zijn op weg naar een inclusieve samenleving.
De negentienjarige zette zich in voor toegankelijkheid van mensen die minder goed ter been zijn of visueel gehandicapten, het kinderpardon, voor eerlijk loon en 18+-jeugdzorg. Toch zijn dat bij velen niet de eerste zaken die naar boven komen als ze aan Timmer als raadslid denken. Die associëren de nu oud SP'er met haar rol in het protest van Kick Out Zwarte Piet, het incident met de butlerpop bij De Koffiebranderij en de discussie over 'foute' straatnamen. De veelbesproken politica sloot kenmerkend af. "Voor veel mensen is het persoonlijke politiek", speechte zij. "Tenzij je wit bent is jouw huidskleur gepolitiseerd. Tenzij je christen of atheïst bent, is jouw religie een bedreiging. Tenzij je in Nederland bent geboren en de taal vloeiend spreekt, zijn jouw status en jouw rechten onderwerp van discussie. Een beroep doen op dat morele besef van de onderdrukker is als praten tegen een muur", was het vervolg.

'Tenzij je wit bent is jouw huidskleur gepolitiseerd'

Een conclusie die zij trekt als zij kijkt naar de Hilversumse politiek. In de raadszaal ziet zij naar eigen zeggen dat de ontmanteling van maatschappelijke machtsstructuren voor bevoorrechte mensen onbespreekbaar is. "We bestrijden liever de vorm of de kreet dan dat we deelhebben aan het gesprek over racisme, kolonialisme, validisme, vreemdelingenhaat of seksisme", luidde de constatering. In haar ogen is het ook onmogelijk dat de huidige raad een goede afspiegeling is van de samenleving, aangezien de politieke partijen 'een systeem van privilege in stand houden'.
Voordat zij afsloot met een bekende Cubaanse kreet ('Tot de overwinning. Altijd') had Timmer nog een duidelijke oproep aan de raad. "Ik wens de raad toe dat zij in staat zal zijn het geluid te omarmen van hen die hun vrijheden en rechten opeisen in de samenleving. In het bulderend geweld van witte politiek en liberaal afbraakbeleid is het belangrijk om oog te houden voor al die mensen wier stem structureel wordt gedempt."

Bijzonder eind maatschappelijke stage

Leerlingen Klimopschool delen bierpakketten uit in Villa Industria

De vier leerlingen samen met De Jager en vertegenwoordigers van MOUT en de bierbrouwerij. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een bijzondere dag afgelopen vrijdag voor vier leerlingen van de Hilversumse Klimopschool, een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs. Onder begeleiding van meester Marbert de Jager brachten zij namens ontwikkelaar Heijmans Vastgoed bierpakketten rond in de wijk Villa Industria.

De Klimopschool aan de Hoflaan is een school voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (onder andere autisme/verstandelijk beperkt). Zij krijgen via de school kans om stage te lopen en zo voorbereid te zijn op hun (werkende) leven na de school. Eerst is er de interne stage. Kinderen van ongeveer 15 jaar werken daarbij in de facilitaire dienst in een vertrouwde omgeving van hun school gericht aan arbeidsvaardigheden. Daarna volgt de begeleide externe stage. Dit is een stage in een bedrijf onder begeleiding van een leerkracht. Tot slot eindigen de scholieren hun schoolcarrière met een zelfstandige externe stage.

Het blijkt geen eenvoudige klus om stageplekken te vinden bij bedrijven en instellingen, aldus De Jager. "Wij zijn altijd op zoek naar bedrijven die werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek kunnen bieden. Gelukkig weten steeds meer bedrijven van de mogelijkheden en kansen die zij deze leerlingen kunnen bieden."
Dit jaar lopen sommige leerlingen stage bij onder andere Albert Heijn, Puur Smaeck en de Gooische Bierbrouwerij. Afgelopen week waren de leerlingen Fleur, Mickey, Damian en Timo in de nieuwe woonwijk Villa Industria om namens ontwikkelaar Heijmans Vastgoed bierpakketten van de Gooische Bierbrouwerij te bezorgen. Vol enthousiasme gingen ze aan de slag, al was het wel even zoeken bij welke woningen in de wijk ze moesten aanbellen. Het presentje gold als afsluiting van het project, waarbij Heijmans de bewoners attendeerde op de nieuwe lokale omgeving en de in MOUT gevestigde bierbrouwerij.

Jongerencentrum De Keet weer helemaal van deze tijd

Vrijdag was de heropening van het jongerencentrum in Kerkelanden. De doelgroep zelf was niet aanwezig. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met de fraaie verlichting, grote boxen en professionele draaitafel ziet het er een beetje uit als Hilversums nieuwste nachtclub. Dat is zeker niet het geval: jongerencentrum De Keet is in het nieuw gestoken. Dat was hard nodig ook.

In de afgelopen maanden is hard gewerkt om het centrum aan de Kloosterlaan te moderniseren. Dat zit 'm niet in een nieuwe lik verf, maar wel in nieuwe vloeren, toiletten, elektra en leidingen en een nieuwe keuken. De verbouwing, betaald door de gemeente en Versa Welzijn, heeft zo'n zes maanden geduurd. Vrijdag was de heropening van het jongerencentrum. Wijkwethouder Annette Wolthers had de eer samen met drie jonge kinderen deze taak te verrichten. Opvallend was dat de doelgroep zelf niet of nauwelijks aanwezig was. Hoewel bepaalde activiteiten, zoals de huiswerkbegeleiding, plaatsvond in wijkcentrum De Koepel of bij de Goudenregenschool kon de doelgroep amper terecht in het jongerencentrum. Contact was er wel via de smartphone. Nu De Keet weer open is, is een van de doelen het netwerk opbouwen.

FC Hilversum nog altijd titelkandidaat, maar wel duur puntverlies bij Olympia

Karel Bonsink baalt; tevreden Danny Wiersma verlengt contract

De laatste Hilversumse voetbalderby van 2018 tussen Olympia'25 en FC Hilversum eindigde in 1-1. De juiste uitslag na een enerverende wedstrijd.

De kerstgedachte was bij de spelers van Olympia en Hilversum nog ver weg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Tevredenheid overheerste bij middenmoter Olympia dat op eigen terrein de medekoploper in de derde klasse op een gelijkspel had weten te houden. De groen-witten waren na afloop teleurgesteld. Geen winterkampioenschap voor hen en in de titelstrijd bezetten zij - al zijn de verschillen klein - de derde plaats.

Met verstrijken van de tijd werd het ook harder en onvriendelijker

De kerstgedachte was zaterdag bij de spelers van Olympia en Hilversum nog ver weg. Direct vanaf de eerste aftrap gingen de mannen er vol in. Dat leidde direct al tot irritatie tussen Hilversum-aanvaller Rosco Cyrus en de back van Olympia Mickey Hueting. Die twee zochten elkaar op. Cyrus kreeg na twaalf minuten al een gele kaart omdat hij maar bleef mekkeren tegen de scheidsrechter. Ook Hueting werd bestraft met geel nadat hij Cyrus voor de zoveelste keer onderuit had geschoffeld.

De Olympiaan kwam in de tweede helft na weer een zware overtreding op de Hilversummer goed weg bij de arbiter, aangezien twee keer geel rood is. Olympia-trainer Danny Wiersma: "Ik heb Hueting daarna uit voorzorg gewisseld, want hij zat dicht bij een rode kaart. Met tien man red je het niet tegen Hilversum. Ik verwijt Mickey Hueting niets. Hij had de opdracht om Cyrus vanaf onze helft tot aan de middellijn te blijven volgen. "
De doelpunten vielen kort voor en na de rust. Een verkeerde terugspeelbal van Olympia werd door Rosco Cyrus opgepikt en achter doelman Burak Dudukcu gelegd: 0-1. Na de thee was het Badr Rharssisse die na een goed lopende aanval tot vreugde van het thuispubliek de gelijkmaker produceerde. De vele doelrijke kansen voor beide ploegen om in het laatste half uur op voorsprong te komen, stierven in schoonheid.
Met het verstrijken van de tijd werd het ook harder en onvriendelijker op het veld. Dat was het gevolg van het feit dat Hilversum wilde winnen en Olympia niet met nul punten van het veld wilde stappen. Olympia kwam goed weg toen Bilal El Aouami in de slotfase de bal vlak voor de doellijn tot corner verwerkte.
Hilversum-coach Karel Bonsink analyseerde z'n teleurstelling: "In de eerste helft konden we nog wel ons eigen spelletje spelen door met creativiteit en snelheid voetballend naar de goal te komen. We maakten in de tweede helft de fout om in hun spelwijze mee te gaan: de lange ballen naar voren spelen. Dat kunnen wij niet en de spelers waren ook niet meer te coachen. Olympia heeft meer fysiek sterke spelers, vooral de drie spitsen, en past daar de spelwijze op aan."

De spelers van Olympia gaan na het zwaarbevochten gelijkspel met een goed gevoel de winterstop in. Vooral omdat vorige week ook bekend werd dat coach Danny Wiersma volgend seizoen blijft. Wiersma over de wedstrijd: "De ploeg heeft zich prima gehouden aan de afgesproken tactiek; proberen het de angel, Toni Bonsink, bij Hilversum lastig te maken. We hebben ook het nodige geluk gehad. Het gaat steeds beter en we worden tegen hogergeklasseerde ploegen niet van het veld gespeeld."
Eerder liet Wiersma al eerder weten graag bij Olympia verder te willen gaan. "Ik ben blij dat we verder kunnen. Dit geeft rust in de selectie. Er zijn voldoende aanknopingspunten om met deze ploeg verder te gaan en hogerop te komen. Ze zijn leergierig en er zit potentie in. Voor mij is het teambelang belangrijk. Het is altijd afwachten welke spelers er na het seizoen gaan vertrekken. Dat heb je niet in de hand. Je kunt wel de voorwaarden scheppen dat het goed, leuk en gezellig is. Daar gaat een positief signaal van uit. En kijk, het regionale voetbalwereldje is klein. De jongens kennen elkaar en praten over het voetbal bij hun verschillende verenigingen. En als het ergens anders rommelt, weet je nooit welke spelers naar Olympia willen komen."

35 / 40

De Lichtjestocht bij de Morgenster. Foto: Annette van der Vliet

Donderdag 20 december

Lichtjeswandeling

17.30 uur | Meentwerf

Tussen 17.30 en 18.30 uur openen diverse bijzondere plekken in de Hilversumse Meent hun deuren om Meentbewoners warm te begroeten. Wandel bijvoorbeeld langs de Meentwerf, de Wandelmeent, Beeldentuin Keigaaf, Kinderboerderij De Meent en de Grasmeent. Kies een korte of langere route voor een wandeling door het (schemer)donker, bewonder de lichtjes waarmee de wijk sfeervol versierd is en ontmoet andere Meentbewoners op bijna de donkerste dag van het jaar. In de Meentwerf serveren we vanaf 19.00 uur drankjes en soep in de gezellig ingerichte La Kantina.

Vrijdag 21 december

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in het ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en het begeleiden van activiteiten.

Zaterdag 22 december

Chi Neng Qigong

11.00 uur | De Zoutkeet

Iedere zaterdag introductieles mogelijk van 11.00 tot 12.00 uur in wijkcentrum de Zoutkeet (tegen gereduceerd tarief). De lessen worden gegeven door Gerda Schoots, erkend instructeur. Opgave en info via 06-24 35 31 38 en adco90@planet.nl.

Kerstmusical

14.30 uur | La Rivièrestraat 9

Kinderen van 5 t/m 12 jaar spelen het verhaal 'De oude schildpad', gebaseerd op het prentenboek van Douglas Wood en Cheng-Kee Chee. Verschillende dieren, wind, water, rotsen en bomen vragen zich af wie of wat God is. Een oude schildpad helpt ze op weg. Bij het Apostolisch Genootschap, plaats voor religieus-humanistische zingeving, is de kerstmusical traditie. De uitvoering is elk jaar anders. De boodschap die zij aan elkaar en de bezoekers overbrengen is universeel en roept op samen te werken aan een mooiere wereld. Kom naar de try-out op 22 december 14.30 uur of de uitvoering op eerste kerstdag om 15.30 uur. Toegang is gratis.

Lichtjestocht

17.15 uur | De Morgenster

De start is vanaf de Morgensterkerk (Seinstraat 2). Onderweg ontmoet je engelen, herders en wijzen uit het oosten die vertellen of zingen over het kerstverhaal. Samen ga je op reis naar de kerststal in de Heilig Hartkerk aan het Dr. Kuijperplein, het eindpunt met onder andere warme chocolademelk. Daar zijn kerstliederen te horen tijdens het wachten op je start, en op film verbeeldt de Zandtovenaar het kerstverhaal. De wandeling is bij uitstek geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd met grootouders, ouders of andere begeleiders, maar iedereen is welkom! Vragen? Stel ze op lichtjestocht@morgensterhilversum.nl.

Maandag 24 december

Kerst in Hilversum 2018

17.00 uur | Marktplein

Kom kijken en luisteren hoe het kerstverhaal in zand wordt getekend. En zing mee met Suzanne van de Velde & Band. Dit jaar zal Gert Visscher ons meenemen op reis, van Nazareth naar Bethlehem. Kijk op www.kerstinhilversum.net voor meer informatie.

Dinsdag 25 december

Koffie-inloop

10.00 uur | De Geus

Elke dinsdag en donderdag gezellige inloop vanaf 10.00 tot 12.00 uur. De koffie of thee (met koekje) staat klaar. Gastvrouw of gastheer aanwezig. Bewoners ontmoeten elkaar op een ongedwongen wijze. Loop gewoon even binnen. U bent van harte welkom.

Gratis babykleertjes

10.30 uur | De Geus

In wijkcentrum De Geus aan de Geuzenweg te Hilversum kunt u gratis babyspulletjes afhalen op elke dinsdagochtend en donderdagochtend. Tussen 10.30 uur 12.00 uur zijn er altijd vrijwilligers van ons wijkcentrum aanwezig. Er is geen registratie.

Woensdag 26 december

Rondleiding

13.30 uur | Raadhuis

Het Dudok Architectuur Centrum houdt een rondleiding door het raadhuis van Hilversum speciaal voor gezinnen. Aan de hand van verhalen vertelt de gids aan kinderen en volwassenen de leukste wetenswaardigheden over architect Dudok en neemt hen mee naar de bijzondere en grotendeels authentieke ruimtes. Om de kinderen extra te stimuleren goed rond te kijken in de ruimtes en te letten op details als vormgeving, inrichting, licht, kleur en materialen, krijgen zij een vragenlijst mee. De beklimming van de 45 meter hoge toren aan het eind van de rondleiding maakt de beleving voor jong en oud compleet. Aanmelden voor de rondleiding speciaal voor gezinnen is niet nodig. Meer informatie over de rondleidingen en de tarieven: www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

De Woensdagmiddag Club

15.00 uur | De Koepel

De Woensdagmiddag Club is bedoeld voor kinderen van groep 3 tot groep 8. Elke week doen we wat anders. Wij vragen 1 euro entree per kind. Hiervoor kopen wij materiaal en andere benodigdheden.

Donderdag 27 december

Open dag

9.00 uur | Gooisevuurwerkwinkel

Vuurwerkverkopers zijn verantwoordelijk voor goede voorlichting, vindt de Gooisevuurwerkwinkel in Hilversum. Op donderdag 27 december houdt de Gooisevuurwerkwinkel daarom een feestelijke open dag waarop veilig vuurwerk centraal staat. Voor de jeugd is tijdens deze dag extra aandacht. Zij kunnen uit handen van mascotte Tijl de Vuurpijl een vuurwerkdiploma ontvangen. De Stichting Vuurwerkcheck is aanwezig met voorlichtingsmateriaal en ook getrainde verkoopmedewerkers staan klaar om advies te geven over de aanschaf en veilig afsteken van vuurwerk.

Kerst in Hilversum op Marktplein

Kerst in Hilversum trok vorig jaar al veel bekijks. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wegens succes herhaald. Komende maandag om 17.00 uur houdt het Kerst in Hilversum-comité in samenwerking met foodhall MOUT op het Hilversumse Marktplein het kerstevenement 'Kerst in Hilversum'.

Net als vorig jaar zal Susanna Fields samen met haar band optreden. Het publiek kan meezingen met bekende kerstliederen. Op grote ledschermen worden drie video's getoond, waarbij de Zandschepper het kerstverhaal uitbeeldt met zandtekeningen. Dit jaar is het thema 'Mary, did you know?'. Aansluitend vindt er een optreden plaats door een gospelkoor.

De doelstelling is om in Hilversum op kerstavond een verbindend kerstevenement te organiseren voor een breed publiek, aldus organisatiewoordvoerder Martine Hoogstrate, waarbij de christelijke boodschap van vrede en hoop verteld wordt in beeld, verhaal en lied. Die christelijke boodschap staat dus zeker nog voorop, alleen het doel van dit evenement is een toegankelijke dienst verzorgen voor mensen die niet meer naar de kerk gaan. "Er komen dus geen moeilijke woorden of een ingewikkelde preek", aldus Hoogstrate.
De bijeenkomst duurt ongeveer anderhalf uur, maar - en dat is toch ook wel bijzonder voor een dienst - bezoekers hoeven er niet vanaf het begin bij te zijn of tot het einde te blijven, zoals in de kerk normaal is. Iedereen is dus welkom. Bovendien staat er voor kinderen een leuke download klaar op www.kerstinhilversum.net. Op vertoon van kortingsbonnen is er gratis chocolademelk en glühwein verkrijgbaar.

Thuisblijvers hoeven niets te missen van het spektakel. 'Kerst in Hilversum' is met een livestream te zien op de website van deze krant: www.gooieneembode.nl.

Wereldtop WUTTO hardbat in tafeltenniscentrum Hilversum

Links Arnoud Meijer. Foto: Ted van der Meer

HILVERSUM Diverse toptafeltennissers zijn op 27 en 29 december van de partij tijdens het WUTTO Open NK en het wereldkampioenschap hardbat in tafeltenniscentrum Hilversum aan de Vaartweg. De lokale sterren Arnoud Meijer en Marleen Visser azen op de medailles.

De titelverdedigers op het 'goud' tijdens het WK zijn twee Nederlanders: Martin Groenewold en Ruby Tangerman. Ze behoren opnieuw tot de favorieten, maar vooral bij de mannen is de concurrentie moordend met spelers uit Zweden en Engeland en waarschijnlijk ook uit Duitsland, Frankrijk en België. Van Meijer wordt ook veel verwacht. De Hilversummer is vrijwel altijd goed voor één of meer medailles. Maar het echt grote resultaat, wereldkampioen enkelspel worden, is hem nog nooit gelukt. Wel was hij finalist.
Tijdens de wereldkampioenschappen zijn er meerdere categorieën. Er is zelfs ruimte voor spelers die niet op tafeltennis zitten, maar die weleens de sfeer willen proeven. De locatie leent zich voor een geweldig evenement. TTV Hilversum heeft de grootste accommodatie van Nederland en bij grote toernooien zelfs twee hallen met in totaal 22 tafels. Het NK, met minder deelnemers dan het WK, wordt waarschijnlijk in één zaal afgewerkt.
De toernooien zijn op 27 en 29 december van 10.00 tot 18.00 uur, met een mogelijke uitloop van één uur. De wedstrijden worden gespeeld in twee zalen achter het Gemeentelijke Gymnasium, Vaartweg 52. Publiek is van harte welkom. De entree is gratis.

Kinderkerstnacht in de oud-katholieke St. Vituskerk

Het plein is omgetoverd tot gezellige plek. Foto: Dio van Maaren

HILVERSUM Zoals ieder jaar is er ook dit keer op kerstavond - komende maandag - een speciale kinderkerstnacht in en rond de oude-katholieke Sint Vituskerk Hilversum. Al vanaf 16.00 uur is het kerkplein aan het Melkpad 12 omgetoverd tot een gezellige plek.

Met muziek van de Beatrix Brassband, met vuurkorven waarboven de aanwezigen heerlijke broodjes kunnen bakken, met een heuse kerststal met levende dieren en natuurlijk met koffie, krentenbrood, chocolademelk en glühwein.
Om 17.00 uur is er voor de kinderen (tot ongeveer 8 jaar) en hun ouders en grootouders een speciale kerstviering in de Sint Vituskerk. Met bekende kerstliedjes om mee te zingen en om te luisteren naar het verhaal van Octo de spin.

Om 19.00 uur is er een tweede viering voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar met daarin het verhaal van koningin Sas (uit het westen), die het bijzondere verhaal van de drie koningen uit het oosten hoort. Om 21.45 uur begint tenslotte de 'klassieke' kerstnachtmis. De kinderkerstnacht wordt voorbereid en uitgevoerd door de Regenboogkerk (PKN) en de oud-katholieke St. Vitusparochie.

A festival of Nine Lessons and Carols

HILVERSUM Meezingen met een Christmas carol kan tijdens het Festival of Nine Lessons and Carols komende vrijdag om 20.00 uur in de oud-katholieke Sint Vituskerk aan het Melkpad 12.

Het parochiekoor, aangevuld met gastzangers, zal in deze viering uit de oude Engelse traditie veel bekende carols zingen. Een aantal daarvan, zoals 'O Come, All Ye Faithful' kan meegezongen worden door alle aanwezigen. Het koor wordt gedirigeerd door Gerard de Ridder, Bob van der Linde begeleidt op orgel.
Naast de liederen klinken ook de Nine Lessons, de lezingen die samen het verhaal van kerst vertellen. Die lezingen zijn in het Engels, een vertaling in het Nederlands is aanwezig. Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang voor de voedselbank.

Christmas Carol Event

hilversum Onder het genot van een glas glühwein of chocolademelk genieten van én meezingen met kerst- en midwinterliederen. Dat kan zaterdag in stadstuin De Hof tijdens het Christmas Carol Event.

In de tuin aan de Oude Torenstraat/Andriessenstraat/Torenlaan is het tussen 17.00 en 18.15 uur een mooie gelegenheid om elkaar in deze kersttijd alle goeds te kunnen wensen. Medewerking zal ook dit jaar weer worden verleend door het Vrijbuiter Shantykoor Omhoog onder leiding van Dita van Gangelen, ondersteund door Frans de Vries op trompet.
Mocht het evenement vanwege het slechte weer niet doorgaan, zie dan www.stichtingdehof.nl