Gooi en Eembode Hilversum

22 november 2018

Gooi en Eembode Hilversum 22 november 2018


SP-raadslid Timmer ligt onder vuur

HILVERSUM De maatschappelijke en politieke druk op SP-raadslid Rebekka Timmer neemt toe. Haar prominente rol bij de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is bij een aantal politieke collega's slecht gevallen. Leefbaar Hilversum eist zelfs excuses.

Timmer, die op persoonlijke titel heeft gehandeld en zich opwierp als woordvoerster van KOZP, heeft een groot aandeel gehad in de organisatie van de veelbesproken demonstratie. Nadat zij in het raadhuis zag dat er bij de Hilversumse intocht 60 procent van de Pieten zwart zou zijn en 40 procent roetveegpiet, mobiliseerde zij haar netwerk. Zaterdag stonden ruim dertig mensen in het demonstrantenvak op de Groest, waarbij de Hilversumse zich manifesteerde als de leider door continu leuzen te roepen door de megafoon. Vooral de kreet 'Broertjes, schaam je' viel in verkeerde aarde bij de aanwezige politici.
Daarnaast leidde de bijeenkomst tot een batterij extra agenten die de demonstranten moesten beveiligen. Die rekening is voor de gemeenschap en bovendien kwam er publiek (extremisten pro-Zwarte Piet) naar Hilversum dat hier normaliter niet komt. Sterk optreden van de politie voorkwam een confrontatie, waarbij KOZP niet de agressor was. Dat de openbare orde en veiligheid in het geding is gekomen, wordt Timmer aangerekend door onder meer VVD'er Ruud Verkuijlen en Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum.

3 en 14/15

HvH-fractie wikt en weegt over positie Blok

HILVERSUM De meerderheid van de leden heeft Hart voor Hilversum-raadslid Henk Blok uit de partij gezet. Wat zijn positie nu precies is, neemt de fractie in overweging, zo meldt fractievoorzitter Jan Slingerland.

Over hoe de vork precies in de steel zit, blijft Slingerland cryptisch. "De beeldvormingsfase is nog niet afgerond. Er zijn nieuwe dingen om de hoek gekomen die niet iedereen wist. De fractie maakt nu een politieke afweging. Het wegen van alle feiten en omstandigheden neemt een week in beslag. We draaien de beslissing van de vereniging niet terug, maar we moeten er wel wat van vinden en daarmee wordt het politiek."
De hoofdpersoon zelf, die vorig jaar overkwam van Leefbaar Hilversum, zwijgt in alle talen. Ondanks meerdere pogingen van deze krant om hem te spreken te krijgen. Volgens zijn fractievoorzitter is hij afgelopen weekeinde zijn stem kwijtgeraakt en blijft Blok mede in de luwte omdat de fractie van Hart voor Hilversum 'er nog iets van moet vinden'.

11

Pierre Wind toont dat alcoholvrije cocktails prima smaken

Foto: Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een dolle boel woensdagmiddag in MOUT. Daar onderstreepte een groot aantal partijen - gemeenten, horeca en sportclubs onder andere - dat zij de intentieverklaring 'stop alcoholgebruik onder de 18' hebben ondertekend. Tv-kok Pierre Wind verhoogde de feestvreugde met een demonstratie 'hoe maak je alcoholvrije cocktails'.

'Disrespect'

Foto: Bastiaan Miché

Bewoners 'over 't spoor' maken zich ernstig zorgen over de nieuwe verkeersplannen rond de kleine spoorbomen, die onlangs zijn gepresenteerd.

17

Deal financiële administratie Hilversum met Wijdemeren

Karin Walters. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Of er nu een fusie tussen beide gemeenten komt of niet, Hilversum en Wijdemeren breiden hun samenwerking verder uit. Hilversum zal namelijk vanaf 1 januari 2019 de financiële administratie van Wijdemeren uitvoeren.

Afgelopen week ondertekenden de wethouders van Financiën Karin Walters (Hilversum) en Jan Klink (Wijdemeren) de zogenaamde dienstverleningsovereenkomst met daarin de wederzijdse afspraken.
Het 'gastheerschap' voor deze administratie bestaat uit werkzaamheden over de in- en uitgaande factuurstroom (debiteuren en crediteuren), betalingsverkeer, verplichtingen en memoriaalboekingen. Wijdemeren verzorgt zelf financieel bestuurlijk advies, uitkeringsadministratie, interne controle en de P&C-producten zoals begroting en jaarrekening. De overeenkomst geldt voor een jaar (met verlengingsmogelijkheid) die met inachtneming van de daaraan verbonden voorwaarden opzegbaar is. De Wijdemeerse medewerkers blijven in dienst van Wijdemeren, maar krijgen een andere standplaats.

Aanleiding, aldus Walters, is dat Wijdemeren haar financiële administratie als kwetsbaar ervaart. Om die reden heeft Wijdemeren aan Hilversum gevraagd om het gastheerschap uit te voeren voor de financiële administratie en bijbehorend applicatiebeheer. "Door samen te werken met Hilversum verbeteren we de kwaliteit van de financiële administratie en kunnen we de risico's in onze bedrijfsvoering verminderen", aldus Klink.
De Hilversumse politiek sprak woensdag over het plan, volgende week staat het op de Wijdemeerse agenda.

Inkomsten uit betaald parkeren zes ton hoger dan was begroot

Een parkeerautomaat aan de Taludweg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 2018 wordt voor Hilversum een goed jaar als het om parkeerinkomsten gaat. De gemeente verwacht dit jaar zo'n 5,5 miljoen euro binnen te halen, zes ton meer dan begroot.

Voor 2018 waren de totale parkeerinkomsten (straatparkeren, garageparkeren, vergunningen en naheffingsaanslagen) geraamd op 4,9 miljoen euro. De extra inkomsten zijn vooral te danken aan de score voor het parkeren op straat (maaiveldparkeren). "De afgelopen jaren is een landelijke trend zichtbaar dat de inkomsten uit maaiveldparkeren toenemen", aldus verkeerswethouder Anette Wolthers. "Ook in Hilversum is deze trend zichtbaar. Bij het opstellen van de begroting is hier rekening mee gehouden, echter is de toename aan inkomsten groter dan verwacht."

Een concrete verklaring voor de extra opbrengst kan de wethouder niet geven. De tarieven zijn ook al jaren niet meer verhoogd en zelfs al een keer verlaagd. Een mogelijkheid is de gestage uitbreiding van het gebied betaald parkeren, een aantrekkende economie, succes van het programma centrum en het gemak van het belparkeren, aldus Wolthers.

De extra zes ton worden ingezet om het verkeer in Hilversum te verbeteren. "Hierbij kijken we breed naar mobiliteit en het oplossen van onveilige knelpunten in het verkeer", aldus Wolthers. Zij gaat ervan uit, mocht de huidige trend zich doorzetten, dat er ook volgend jaar meer geld in het parkeerpotje belandt dan begroot.

Informatiebijeenkomst voor toekomstige pleegouders

HILVERSUM Om het dringend tekort aan pleegouders in 't Gooi en de Vechtstreek terug te dringen is er op donderdag 29 november een informatiebijeenkomst over de pleegzorg.

Pleegouders, pleegkinderen en aanbieders van pleegzorg zitten klaar om vragen te beantwoorden. De bijeenkomst vindt plaats op 29 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Regiokantoor aan de Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum (naast de brandweer).
In heel Nederland is een tekort aan pleegouders. Hierdoor is er onvoldoende opvang voor kinderen die (tijdelijk) niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. Ook in deze regio zijn er zeker honderd extra pleegouders nodig, berichtte de regio Gooi en Vechtstreek al eerder. Het gaat om kinderen tot 21 jaar die thuis in een onveilige situatie verkeren.

Wie bij de bijeenkomst in Bussum aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden via www.pleegoudergv.nl of stuur direct een mail naar pleegouder@regiogv.nl.

Weerbericht

Droog met zonneschijn, in het weekend kans op regen

Het is in deze novemberweek voor het gevoel winters koud. Door een hogedrukgebied boven Scandinavië is de stroming oostelijk met koude continentale luchtaanvoer. Vrijdag wordt door een lagedrukgebied boven Biskaje iets minder koude lucht aangevoerd. In het weekend breidt het lagedruksysteem zich uit tot over het Noordzeegebied. De kans op neerslag neemt dan toe.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zijn er zonnige perioden. Het blijft droog. Bij een matige wind tussen oost en zuidoost wordt het 6 à 7 graden. Die temperatuur houden we ook in het weekeinde. In de nacht kan het licht vriezen. Zaterdag neemt na een deels heldere nacht de bewolking vanuit het zuiden toe. Later op de dag kan het gaan regenen. Ook zondag is er naar verwachting vrij veel bewolking. Het blijft goeddeels droog, maar een lokale bui is mogelijk. Er waait een matige oostenwind.

Trend na het weekeinde

Een hogedrukgebied brengt rustig weer met lichte vorst in de nacht, kans op mist en overdag rond 3 à 4 graden. Het is meest droog. Soms is er ruimte voor de zon. Later in de week komt een oceaandepressie naderbij. Het volgt dan een verzachting en de kans op regen neemt toe.

Weetje

Het koude novemberweer zet naar verwachting niet door. Echt winterweer was het 25 jaar geleden, in november 1993. Vanaf 16 november vroor het in de meeste nachten matig, tussen -5 en -10 graden. Op 7 dagen bleef het ook overdag vriezen. In de nacht naar 23 november 1993 werd het bijna -10 graden. Na deze vroege kou volgde een zachte en zeer natte winter.

Nostalgie op Pas Op Kalender

De Dudokfontein. Foto: Hilversum, Pas Op!

hilversum De Dudokfontein in de Kerkstraat, het Erfgooiershuis op de Domeinweg, het Wilhelminahotel in de Wilhelminastraat en zwembad Crailoo: allemaal voorbeelden van gebouwen die er niet meer zijn, maar onuitwisbaar in het geheugen gegrift staan bij vele (oud-)Hilversummers.

Deze panden staan dit jaar op de Pas Op Kalender. Hilversum, Pas Op! is in 1981 opgericht uit bezorgdheid over het grote aantal historische panden dat tegen de vlakte ging. De kalender heeft tot doel een grotere bekendheid te geven aan het werk van de stichting en de bewustwording te vergroten van de vele monumenten en fraaie gebouwen in Hilversum.
De kalender is à raison van 8,50 euro verkrijgbaar bij het VVV-kantoor, Boekhandel Voorhoeve en de Bruna aan de Gijsbrecht.

Geschrokken wethouder snapt zorgen

Centrumondernemers luiden noodklok tijdens bijeenkomst over handhaving fietsen

Laat de driehoek C&A-plein-Kerkbrink-Keiplein met rust bij de handhaving van foutgeparkeerde fietsen. Dat vinden de daar gevestigde ondernemers.

Voor het Kruidvat mogen centrumbezoekers hun fiets niet meer neerzetten, tot onvrede van de daar gevestigde ondernemers. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Er was nooit een probleem, nu oogt het uitgestorven en kil. Het feit dat het punt volstond met fietsen vonden we prima." Dat zegt Amin Usman van Boekhandel Voorhoeve maandagavond tijdens een bijeenkomst voor de ondernemers in het centrum over de handhaving van verkeerdgeparkeerde fietsen daar. Wethouder Arno Scheepers verdedigt aanvankelijk het beleid van de gemeente, maar geeft uiteindelijk toch een heel klein beetje toe.

Voorhorst: 'We hebben de consumenten
nu keihard nodig'

Het is de zoveelste keer dat de VVD'er tekst en uitleg geeft over het (vooral op social media) zo gehekelde beleid waarbij foutgeparkeerde fietsen in het centrum worden verwijderd. En net als de voorgaande keren neemt Scheepers het op voor de handhavers - 'die worden voor van alles uitgemaakt' - en stelt hij dat handhaving een must is. Immers, aldus Scheepers, hulpdiensten konden er op sommige plekken nauwelijks doorheen komen en het straatbeeld oogde allesbehalve fraai. "En ik voer een beleid uit dat door op twee zetels na door de gehele gemeenteraad is gesteund."
Wat opvalt aan de aanwezigen is zeker niet het aantal. Slechts een dozijn ondernemers is maandag naar Luno gekomen. Wel opvallend is dat alle vertegenwoordigde winkels zijn gevestigd in de driehoek C&A-plein-Kerkbrink-Keiplein. Kennelijk zijn de ondernemers in het gedeelte van de Groest tot aan het C&A-plein juist heel content met het beleid. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld Usman, Hans en Marga van Drimmelen van het gelijknamige lunchcafé, Barry Voorhorst van Oldenhof en Louran van Keulen van Run2day. Zij beseffen ook wel dat de maatregel voor de Hema en McDonald's een uitkomst is, maar voor hun eigen winkel is het initiatief een groot drama. Zij willen dan ook dat er zo snel mogelijk een einde aan komt, zeker voor hun deur. De feestdagen zijn aanstaande en iedere euro is dan (nog meer dan anders) welkom. Bovendien zijn er - zeker aan hun kant van het centrum - veel te weinig plekken om de fiets te parkeren, zeggen zij. Scheepers, die tot dusver altijd beweerde dat er voldoende parkeerplekken zijn, geeft toe dat er voor de drukke decembermaand mogelijk te weinig plekken zijn en er daarom nu minder gehandhaafd gaat worden.
Dat leidt alleen maar tot verwarring. Immers, dan weet de centrumbezoeker helemaal niet meer waar hij of zij aan toe is, stellen de aanwezigen. Zij geven aan dat het voor heel veel van hen de komende zes weken erop of eronder is. En de klanten die nu niet meer komen voor hun 'impulsaankoop' bij het Kruidvat of het postkantoor aan de Schoutenstraat blijven weg, zeggen ze. Die gaan naar de Gijsbrecht of Kerkelanden. "We gaan eraan. Het is nog nooit zo erg geweest", zegt Hans van Drimmelen. "We verwachten van jullie (gemeente, red) back-up, geen afbraak." En Voorhorst: "We hebben de consumenten nu keihard nodig en jullie (opnieuw gemeente, red.) jagen die nu het centrum uit."
Scheepers lijkt geschrokken en begrijpt de zorgen, maar kan en wil niks toezeggen. Wel wil hij erover nadenken om iets te doen met het C&A-plein en bij het Kruidvat.

'Je hebt altijd een dubbele pet op'

vervolg van voorpagina

Als raadslid kun je niet dingen op persoonlijke titel doen, is eveneens de kritiek op Timmer. "Het is geen jas die je even uittrekt", zegt Kooloos. Timmer beaamt dat en zegt zelf dat je als volksvertegenwoordiger altijd een dubbele pet op hebt.

Daar voegt de 19-jarige politica wel aan toe dat zij gebruik heeft gemaakt van het demonstratierecht. Dat KOZP zich gehouden heeft aan de gemaakte afspraken met de burgemeester en dat de mensen die een onaangekondigde tegendemonstratie (Zwarte Piet is wél welkom) degenen waren die hen hebben uitgescholden, met eieren hebben bekogeld en op matten uit waren. Het verbaast haar dat de politie niet heeft ingegrepen tegen die personen maar juist KOZP afvoerde. "Het waren de mensen van extreem-rechts die de openbare orde en veiligheid in het geding hebben gebracht", is haar antwoord.

"Ik had haar gegund dat ze niet zo'n prominente rol had tijdens de demonstratie", aldus SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. "Maar ze mag dat doen. Dat recht heeft ze. Daarnaast waren de dreiging en agressie tegen Kick Out Zwarte Piet vooraf bekend." Dat het optreden van Timmer in deze kwestie uitstraalt op de partij is duidelijk. "Je kunt de rol van burger en raadslid niet opknippen. Daarvoor word je aangesproken. Dat geldt ook voor de SP. Ze heeft het echt op persoonlijke titel gedaan. We begrijpen dat je dat niet los van elkaar kunt zien en daar gaan we het met elkaar over hebben", stelt Verweij.

Zij vindt overigens wel dat het bestraffende vingertje wel makkelijk richting haar partijgenoot gaat. "Zonder Rebekka had die groep daar ook gestaan. Ik vind de veroordeling wel heel groot."

Verdachte van twee inbraken op Utrechtseweg blijft ontkennen

De man werd opgepakt op de Gijsbrecht. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Tegen een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is voor de rechtbank in Lelystad een celstraf van acht maanden waarvan twee voorwaardelijk geëist wegens twee inbraken aan de Utrechtseweg in Hilversum en een vuistslag die de man zou hebben uitgedeeld aan de bewoner van het pand waar hij binnen zou zijn geweest. De man gaf toe te hebben geslagen, maar ontkende de inbraak.

De rechtbank begon de zitting met de getuigenis van een van de bewoners van het pand waar hij zou zijn binnengegaan. Die vertelde dat hij samen met zijn vrouw op 15 augustus rond een uur of half negen 's avonds het klemraam in de slaapkamer hoorde. Toen hij poolshoogte ging nemen zag hij dat er een insluiper binnen was geweest.
Als een haas pakte het stel de fiets op zoek naar de inbreker. Vooral omdat ze even daarvoor een 'verdacht' persoon voorbij hadden zien lopen. En jawel, ze troffen een jongeman met een rugzak in hun straat. "Blijf staan, u hebt net ingebroken bij ons", zei de vrouw tegen hem.

Grote verbazing
De man bleef heel rustig en liet zijn tas zien waar tot grote verbazing van het stel alleen een afstandsbediening en een flesje parfum in zat. En niet de net bij hun gestolen iPad. Hij zei niets van een inbraak af te weten.
Een voorbijganger met een rottweiler begon zich ermee te bemoeien. En toen werd het de jongeman te veel. Hij gaf een van de mannen een vuistslag en rende weg. Inmiddels was de politie gearriveerd en al snel kon de verdachte in de Gijsbrecht van Amstelstraat worden aangehouden. Weliswaar onder luid protest en met veel tegenwerking, waardoor de politie gebruik moest maken van een nekklem om hem in te rekenen.
"Is hier soms sprake van een heel groot misverstand?", vroeg de rechtbank na het relaas. Ja, antwoordde de verdachte. "Ik was op weg naar mijn vriendin." Het feit wil dat de in de tas aangetroffen afstandsbediening en parfum afkomstig waren uit een huis iets verderop. Daarop antwoordde de man dat hij die gevonden had op straat. Maar toen de rechtbank vroeg hoe er een vingerafdruk van hem kon zijn aangetroffen in het huis waar was ingebroken, moest de man het antwoord schuldig blijven.

'Is hier soms sprake van een heel groot misverstand?'

Bang van hond

De klap had hij inderdaad gegeven en daar had hij veel spijt van. "Ik heb geslagen omdat ik bang was van de hond." Ook de politie had speurhonden meegenomen. Zij vonden de iPad en ook nog een paar schoenen van de man in een naastgelegen tuin. Ondanks alle aanwijzingen die richting de man wezen, bleef hij verontwaardigd ontkennen.
De rechtbank doet op dinsdag 4 december uitspraak.

Estella Heesen

Baki Cinar

(34), geboren en getogen in Hilversum. Heeft het prima naar zijn zin in de Mediastad en droomt van een vol Keiplein...

Foto: Bastiaan Miché

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben eigenaar van eetlokaal BAAK waarmee ik in december 2017 startte."

Wat zijn je hobby's?
"Sporten, naar muziek luisteren (live en thuis), uit eten gaan en op woensdagavond gamen met m'n vrienden."

Wat vind je van Hilversum?
"Elke keer als ik thuiskom vind ik Hilversum heerlijk; niet de drukte van de stad maar wel dicht bij de grote steden. Hilversum doet als stad zijn best om een mooi centrum te maken voor de bewoners."

Naar welk café ga je graag?
"Eetcafé de Kaars en de Barbier vind ik de leukste cafés om te komen."

Als je burgemeester was, dan….
"zou ik 't Keiplein omtoveren tot een nog sfeervoller stadspleintje. Zodat als je naar Hilversum rijdt direct zin hebt om daar neer te ploffen."

Waar ben je trots op?
"Op mijn team dat ervoor zorgde dat het eerste jaar van BAAK een succes is geworden."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Geen. Ik lees digitaal."

Wat weten mensen niet van jou?
"Ik ben verslaafd aan augurken. Het tafelzuur van m'n moeder heeft daarin vast een rol gespeeld."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht. Als Hilversummer en ondernemer vind ik het super om te zien wat alle ondernemers daar neerzetten."

Heimelijk genoegen?
"Een verse Turkse pizza."

Mooiste plek in Hilversum?
"Een vol Keiplein op een zwoele zomeravond..."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Raadhuis."

Overvallers supermarkten langer in cel

HILVERSUM De 17-jarige jongen en 18-jarige vrouw die recent waren opgepakt voor meerdere gewelddadige overvallen op supermarkten in onder meer Hilversum en Bussum, blijven voorlopig in de cel.

De raadkamer verlengde de gevangenhouding van beiden deze week: met negentig dagen voor de jongen uit Voorst en met dertig dagen voor de vrouw uit Ermelo. De jongen wordt verdacht van vijf diefstallen met geweld in achtereenvolgens Den Dolder, Hilversum, Bussum, Nijkerk en Vianen.
De vrouw zou bij twee van deze overvallen betrokken zijn. Een datum voor de pro-formazitting is ook al bekend: 15 februari.

Het tweetal werd vrijdag 2 november in hun blote kont in hun hotelkamer in het Van der Valkhotel in Vianen opgepakt na een overval op een winkel aan de Lijnlaan in Vianen. De jongen had een mes bij zich. Uit het onderzoek dat volgde bleek de jongen ook verdachte te zijn in vier andere onderzoeken naar overvallen. Het gaat dan om de overvallen op een winkel aan de Dolderseweg in Den Dolder op dinsdag 23 oktober, die op de Jumbo aan de Stephensonlaan in Hilversum op vrijdag 26 oktober, de Lidl aan de Laarderweg in Bussum een dag later en tot slot op 30 oktober een supermarkt aan het Molenplein in Nijkerk.

Pilot Hilversum en corporaties huurschulden

HILVERSUM Voorkomen dat huurders in financiële problemen komen met uiteindelijk uithuiszetting als gevolg. Dat is de gedachte achter het convenant 'vroegsignalering huurschulden' tussen de gemeente Hilversum en woningcorporaties.

"We hebben zestig huisuitzettingen per jaar, dat aantal willen we terugbrengen naar tien", vertelt wethouder Karin Walters. Het is straks de bedoeling dat huurders die al twee maanden niet meer de huur kunnen betalen direct hulp krijgen. Op die manier, aldus de wethouder, kunnen eventuele financiële problemen worden opgelost voordat het te laat is. "Nu krijgen we vaak pas een schuldhulpaanvraag bij een schuld van 30.000 of 40.000 euro. En schulden zijn slecht voor de gezondheid en zorgen voor veel stress."

Oudere vrouw naar ziekenhuis na brand in aanleunwoning

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Brand maandagavond in een aanleunwoning aan de Kerkelandenlaan. De door de brandweer bevrijde bewoonster - een oudere vrouw - is vanwege de enorme rookontwikkeling die ontstond overgebracht naar Tergooi. De brand was ontstaan in een prullenbakje en was snel onder controle. Andere woningen hoefden niet te worden ontruimd.

'Ambitie blijft, alleen financieel gaatje'

Voorlopig geen miljoenen van het Rijk voor impuls werkgelegenheid en Media Park

De Regio Gooi en Vechtstreek kan voorlopig fluiten naar de bijdrage vanuit het Rijk om de snel veranderende media-industrie een impuls te geven. Wethouder Wimar Jaeger is (uiteraard) teleurgesteld.

Jaeger: 'De Regio Deal is dus zeker niet van tafel.' Foto: Ton Kastermans Fotografie

hilversum Wat zijn de gevolgen voor de ambitieuze plannen die er zijn om het Media Park een impuls te geven nu ze (voorlopig) niet de aangevraagde 15 miljoen euro krijgen? Dat is de vraag waar Jaeger nog niet direct een antwoord op heeft. "We gaan nu eerst in overleg met de partners: de andere gemeenten, de provincies Utrecht en Noord-Holland, het bedrijfsleven en het onderwijs. De ambitie blijft, alleen is er nu een klein financieel gaatje."

Dat 'klein financieel gaatje' zegt Jaeger met een glimlach. Het gaat namelijk om een bedrag van 15 miljoen euro voor een totaalprogramma van 35 miljoen euro. Via een zogenaamde Regio Deal had de Regio Gooi en Vechtstreek bij het Rijk aangeklopt. Het bedrag is bedoeld om de werkgelegenheid in de regio te verstevigen en dan in het bijzonder die in de mediasector.

Het zijn namelijk moeilijke tijden als het gaat om het behoud van het aantal banen in deze regio. "De ontwikkeling van de media-industrie in de regio Gooi en Vechtstreek, als onderdeel van de Media Valley, blijft achter", meldde Jaeger al eerder. "In Amsterdam en Utrecht groeide de sector tussen 2010 en 2017 met 6 procent, Hilversum is echter de enige grote creatieve stad met een specifieke sectorsamenstelling waar de werkgelegenheid daalt (tussen 2010 en 2017 met 9 procent). Zij vormt daarmee in feite de zwakste schakel in deze zich sterk ontwikkelende industrie."
Om die reden moet er voor miljoenen geïnvesteerd worden in de zogenaamde Media Valley, is de gedachte. De Gooise gemeenten en het bedrijfsleven moeten 20 miljoen euro op tafel leggen (waarvan Hilversum 7 miljoen) en daarnaast werd het Rijk gevraagd om hier 15 miljoen aan toe te voegen. Maar het Rijk kreeg meerdere aanvragen via zo'n Regio Deal: 88 maar liefst. Bij elkaar opgeteld werd er 1,3 miljard euro aangevraagd. Van die 88 zijn nu 12 voorstellen geselecteerd die het kabinet samen met de regio's gaat uitwerken tot een deal. Voor deze deals is ruim 200 miljoen euro beschikbaar. De Regio Gooi en Vechtstreek behoort dus niet tot deze club van twaalf. Opvallend, aldus Jaeger, is dat de gelden vooral gaan naar krimpregio's buiten de Randstad en bestemd zijn voor bijvoorbeeld de landbouw en visserij.

Van belang is nu, zegt de wethouder, dat alle partners die betrokken waren nu ook betrokken blijven. Verder zijn er al gesprekken met het ministerie gepland waarin naar voren moet komen waarom 't Gooi niet de gewenste miljoenen ontvangt en wat er gedaan moet worden om de eerstkomende Regio Deal verder aan te scherpen. Immers, volgend jaar is er een nieuwe ronde en dus nieuwe kansen. Bovendien is er binnen de regio voldoende draagvlak, denkt Jaeger, en dat biedt een solide basis en vertrouwen voor het verder uitwerken van het programma. "Ik kan me niet voorstellen dat als het ministerie niet meedoet partijen zich zullen terugtrekken. De Regio Deal is dus zeker niet van tafel, er wordt al volop gewerkt aan onderdelen van de deal zoals de ontwikkeling naar een Media Campus en het zorgen voor voldoende state-of-the-artopleidingen."
Het mislopen van de gelden betekent echter wel dat het vierjarenprogramma enkele maanden vertraging oploopt. Jaeger vraagt het Rijk nog wel om te beseffen dat investeren in de media in tijden van 'fake news' ook belangrijk is voor de objectieve informatievoorziening.

Provincie: streep door fusie Hilversum met Wijdemeren

Remkes met Broertjes op de raadhuistoren. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De gemeentelijke herindeling - ook wel Arhi-procedure genoemd - gaat niet door. Hiermee is de fusie van Hilversum en Wijdemeren van de baan. Ook Huizen, Blaricum en Laren hoeven niet meer samen te gaan. Het Hilversumse college van burgemeester en wethouders is verrast door dit besluit van de provincie.

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben dit besloten naar aanleiding van het conceptbeleidskader herindeling 2018 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarin staat dat de provinciale rol bij Arhi-procedures niet wordt versterkt. Haarlem verwacht op grond van het conceptbeleidskader dat beide provinciale Arhi-procedures in 't Gooi en de Vechtstreek op onvoldoende steun in het parlement kunnen rekenen.
En hoewel het om een conceptbeleidskader gaat, heeft de provincie nu toch al besloten de volgens velen onnodige herindelingskwestie stop te zetten. De definitieve versie zal niet heel anders zijn, is de verwachting. "Maar vooral omdat we de Gooise gemeenten niet langer in onzekerheid willen laten", aldus GS in een persbericht. "Het is van belang om de betrokken gemeenten snel duidelijkheid te verschaffen over de provinciale herindelingsprocedures, mede omdat de procedures al twee keer zijn verlengd. Daarnaast verwachten GS dat bij een verschuiving van de mogelijke fusiedatum van 2021 naar 2022 het kabinet en het parlement zich niet zullen willen baseren op bestuurskrachtonderzoeken uit 2016."

De procedures voor een herindeling in deze regio begonnen in 2017. Aanleiding is het verzoek van de minister van BZK in 2013 aan de provincie om een advies te geven over een bestuurlijke oplossing voor de toekomst van Muiden en Weesp, die past binnen een langetermijnperspectief voor de hele Gooi en Vechtstreek. Daarna zijn diverse onderzoeken uitgevoerd, waaruit bleek dat Weesp en Wijdemeren lokale bestuurskrachtproblemen hebben en er een gebrek is aan regionale bestuurskracht.
En hoewel de fusies nu van de baan zijn, zijn de bestuurskrachtproblemen nog niet opgelost, aldus Haarlem. Daarom moeten de gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen om samen met de minister een oplossing te vinden.
"Wanneer het gaat om de energie die inwoners, colleges en gemeenteraden in Gooi en Vechtstreek afgelopen tijd hebben gestopt om tot regionale herindelingen te komen, dan zijn wij teleurgesteld", aldus de Hilversumse Arhi-wethouder Karin Walters. "Voor onze inwoners blijft het ook nog langer onduidelijk. Wat dit voor de toekomst gaat betekenen, kunnen wij nog niet inschatten. Wij gaan eerst met andere gemeenten om tafel om de impact van dit besluit van de provincie Noord-Holland te bepalen. Op basis daarvan bepalen wij opnieuw de stappen die nodig zijn om de regionale samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld wonen, bereikbaarheid, werkgelegenheid en zorg te versterken."

De vulkaan van Hart voor Hilversum blijft pruttelen

Leden houden motie om Karin Walters te royeren aan

De partij, de kiezer en de politiek in het algemeen zijn de grote verliezer van de aanhoudende onrust bij Hart voor Hilversum. Dat weten ze. Voorlopig blijft het dansen op de vulkaan.

Eind 2017 presenteerde Hart voor Hilversum de kandidatenlijst. Sindsdien is het onrustig. Foto: Yvonne van den Bergh

HILVERSUM Een van de hete hangijzers binnen Hart voor Hilversum is geadresseerd. Henk Blok is sinds donderdag geen lid meer van de vereniging, zo heeft de meerderheid van de vereniging besloten. Daarmee is de kans op een nieuwe eruptie binnen de partij niet tot nul gereduceerd. De grootste politieke partij van de mediastad blijft een actieve vulkaan.

Spreekwoordelijk gezien blijft het dansen om de lava. Dat heeft vooral te maken met een andere motie. Naast Blok kwam er afgelopen donderdag tijdens de speciaal uitgeschreven ledenvergadering in wijkcentrum De Geus een voorstel aan de orde om ook wethouder Karin Walters uit de partij te zetten. Een besluit met ingrijpende gevolgen, want dat betekent geheid dat 'Hart' niet langer meer onderdeel is van de coalitie met D66, VVD en GroenLinks.

Sinds de oprichting van de lokale partij, die in 2010 met drie zetels in de raad kwam, heeft de lokale partij lang gevochten om op het welbekende pluche te komen. Aan het stuur zitten is beter dan als oppositiepartij vanaf de achterbank de route wijzigen, is een van de beweegredenen de wethouder aan te houden. Daarnaast klonk donderdag dat Walters als wethouder gewoon goed functioneert en met Blok uit de partij het machtsblok er nu niet meer is, waardoor Walters in de komende periode haar hart voor 'Hart' kan laten zien.

Zwaard van Damocles blijft boven het hoofd van Walters hangen

De meerderheid van de leden besloot de motie aan te houden. Erelid Léonie Sazias had desgevraagd aangegeven het niet slim te vinden nu weer de oppositie in te gaan. Dat is (nog) niet het geval, want de motie kan bij de volgende ALV gewoon uit de la worden gehaald. Dat is geen slimme zet, zo maakte raadslid Hakan Koç, nadat het besluit was genomen, duidelijk. Hij drong aan om het voorstel in te trekken. Hiermee geven de leden volgens hem een slecht en verontrustend signaal af Het kan ervoor zorgen dat de vlam opnieuw, dat gebeurde het afgelopen jaar al de nodige keren, in de pan slaat, terwijl 'Hart' gebaat is bij interne rust. Daarnaast blijft het zwaard van Damocles nu boven haar hoofd en daarmee ook die van de coalitie hangen.

Van enige zelfkastijding zijn ze bij Hart voor Hilversum niet vies, al verliep de vergadering minder heftig en emotioneel dan velen vooraf hadden gedacht. Gastheer van De Geus Meijndert Ruitenberg, mede-oprichter van Hart voor Hilversum, zei vooraf: houd het netjes, laat elkaar uitspreken en ga niet vechten. Als grap wees hij de aanwezigen waar de nooduitgang is. Maar heftig en emotioneel werd het niet. Dat kwam vooral omdat de hoofdrolspelers zelf, Henk Blok, Karin Walters en Angelika Pelsink, vertrokken waren toen de meerderheid van de leden had besloten dat de pers aanwezig mocht zijn bij de vergadering. Op het moment dat de drie journalisten, waaronder ondergetekende, weer de zaal in mochten, stapten dit drietal en enkele anderen direct op.

'We moeten toewerken naar een Hart voor Hilversum 2.0'

Vooraf werd het spelletje gespeeld: is de ALV nu wel of niet rechtsgeldig? Lang niet alle leden hadden bijvoorbeeld een uitnodiging gehad, luidde een argument. Blok zou tot vijf minuten voor de vergadering hebben geprobeerd deze tegen te gaan. Gezien de agenda wisten hij, Walters en Pelsink wat hen te wachten stond. Omdat het over personen ging en niet in beslotenheid besproken kon worden vanwege de presentie van het lokale journaille gingen zij weg.

Het lot van Blok leek daarmee helemaal bezegeld. Want het is overduidelijk dat hij zich bij diverse mensen binnen 'Hart', het voormalige bestuur en andere leden, onmogelijk heeft gemaakt. Volgens hen zijn de bedreigingen aan hun adres niet van de lucht. Donderdag klonk meerdere keren dat de nieuweling bij 'Hart' ontoelaatbaar hen onder druk heeft gezet. Iets over de bedreigingen zeggen, leidt volgens de gedupeerden tot forse schadeclaims. "Dit gaat alle normen te buiten." Met 27 HvH'ers voor, zes tegen en één persoon die zich van stemming heeft onthouden, werd Blok direct geroyeerd.

Over Pelsink is eveneens uitgebreid nagepraat. Hoe heeft zij wethouder kunnen worden terwijl de selectiecommissie Karin Walters en Jerry Braaksma had voorgedragen? Over deze gang van zaken bestaan nog altijd meerdere lezingen. Dat 'Hart' geen tweede wethouder meer aanlevert, heeft de leden verbaasd. Zoals vaker moesten zij deze informatie vernemen uit de krant. Het gebrek aan communicatie en structuur is een probleem dat zich met enige regelmaat herhaalt. Excuses hiervoor volgden van de aanwezige raadsleden. Op dit terrein is beterschap beloofd.

Daarnaast was de roep om het oude Hart-gevoel duidelijk hoorbaar. Om de stem van de kiezer terug te winnen, moet de fractie weer naar de Hilversummers toe met herkenbare acties. Dicht bij de mensen. Zichtbaar in de wijken. 'Transparant' en 'open' waren daarbij de gebezigde kreten. "We moeten toewerken naar een Hart voor Hilversum 2.0", zei iemand uit de zaal. De rest knikte instemmend.

'Houd het politieke eisenpakket voor spoorzone werkbaar'

Wethouder Voorink hoopt momentum vast te kunnen houden

Hoe gaat het gebied net over het spoor eruitzien? Foto: gemeente Hilversum

HILVERSUM Uiteraard heeft de politiek een verlanglijstje voor wat betreft de ontwikkeling van de spoorzone. De oproep van wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening en Omgevingswet aan de partijen is om hun eisenpakket wel werkbaar te houden als zij het ontwikkelperspectief van de spoorzone gaan bespreken, want het momentum in het 1221-gebied moet behouden blijven.

Voorink zegt dit omdat ontwikkelaars, bewoners van de verschillende buurten over het spoor, bedrijven en andere belanghebbenden de afgelopen maanden de koppen regelmatig bij elkaar hebben gestoken. Op verzoek van de gemeente hebben zij met elkaar kennisgemaakt en elkaars belangen en ideeën leren kennen. Het hoofddoel hiervan is dat er breedgedragen voorstellen komen voor (her)ontwikkeling van de spoorzone. Met dit proces neemt Hilversum alvast een voorschot op de Omgevingswet, die in 2021 van kracht is.

Voor ontwikkelaars, bewoners en bedrijven is het belangrijk dat zij weten wat de gemeente voor ogen heeft in dit gebied dat strekt van de kleine spoorbomen tot aan het Venetapark. "Laten wij ervoor zorgen dat het verlanglijstje niet nodeloos lang wordt. Geef de partijen een aantal dingen mee, want het is belangrijk om duidelijke kaders mee te geven en dat we tempo houden", is de oproep van de wethouder.

'Kom met duidelijke kaders en laten we tempo houden'

In het raadhuis zien ze dat er tijdens de werkplaatsen - bijeenkomsten waar ontwikkelaars en bewoners met elkaar in gesprek gingen - synergie is ontstaan. "Het zijn verschillende werelden en snelheden, maar je ziet wel degelijk dat er iets is ontstaan", is de beleving van de wethouder. De bereidheid om met elkaar samen te werken en mee te denken is er. Dat vertaalt zich langzaam ook in concrete zaken. Voorink is van mening dat als ontwikkelaars en bewoners gezamenlijk met een plan komen de raad daar soepel mee om moet gaan, ook als dat bijvoorbeeld hoogbouw betekent. "En ja, op voorhand weten we dat niet iedereen zijn zin krijgt. Daar moeten we eerlijk over zijn en dat geldt voor ontwikkelaars, bewoners en gemeente", is de toevoeging van de liberaal.
In het 1221-gebied zijn nieuwe impulsen nodig. De spoorzone is verrommeld. De gemeente wil daar een nieuwe mix van wonen en werken. Het doel is de buurten op te knappen, zodat er voor vele decennia geen omkijken is naar de spoorzone. Dat is overigens inclusief Oosterspoorplein.

Het gaat erom dat we kwalitatief goede dingen bouwen", stelt Voorink. "Ikzelf ben bereid om een bouwlaag meer toe te staan als dat ten goede komt van de ruimtelijke kwaliteit. Het gaat mij onder meer om goede architectuur en groenvoorzieningen, want het is de bedoeling dat we in die buurten een kwaliteitsslag maken." Een aantal projecten kan snel van start. Binnen een jaar of twee kunnen de eerste stenen op elkaar. "Daarna is het zeker nog vijftien jaar stapelen", klinkt het op z'n Voorinks.

Woensdag 28 november bespreekt de commissie Ruimtelijke Ordening en Wonen het ontwikkelperspectief voor de spoorzone. De vergadering in de Dudokkamer begint om 20.00 uur.

Confrontatie tijdens optocht Sinterklaas net voorkomen

Sinterklaas heeft de demonstranten niet gezien. Voordat hij en zijn gevolg de Groest op konden draaien, waren ze al omgekeerd. De situatie dreigde uit de hand te lopen toen er ineens tegenreactie kwam vanuit het pro-Zwarte Pietkamp. Door snel optreden van de burgemeester en kordaat handelen van de politie is verdere escalatie voorkomen, maar de schrik zat er zaterdagmiddag goed in door de bijna-clash.

Vlak voordat de stoet met Sinterklaas eraankwam, lieten pro-Zwarte Piet-betogers van zich horen. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM "We moeten geen cultuuroorlog uitvechten over de hoofden van kinderen", aldus burgemeester Pieter Broertjes na afloop van de eerder afgeblazen demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de Groest. Sterk optreden van de politie voorkwam dat voorstanders van Zwarte Piet verhaal konden halen bij de demonstranten.

Het warme onthaal van Sinterklaas stond in schril contrast met de gebeurtenissen rondom de demonstratie later op de Groest en de Prins Bernhardstraat. De Kerkbrink puilde uit. De sfeer was goed. Het programma was daar voor 14.00 uur klaar. Een klein uur later begeleidde de politie de 33 demonstranten naar hun vak voor de Lampenshop aan de Groest. De spandoeken met 'Zwarte Piet is racisme' werden opgehangen.
Niet veel later verschijnen Broertjes en wethouder Wimar Jaeger. Zij gaan in gesprek met de demonstranten. De burgemeester vertelt dat er drie keer zoveel agenten in touw zijn als bij een normale intocht: achttien in plaats van zes. Daarnaast is er een veiligheidsadviseur bij betrokken.
Dat blijkt ook nodig. Op de Groest wordt het steeds drukker en voller. Ouders met kinderen staan niet tussen het publiek. Het is duidelijk dat pro- en anti-Zwarte Piet letterlijk tegenover elkaar staan. Zodra de demonstranten hun leuzen beginnen te roepen, krijgen ze repliek, waaronder 'Houd je muil'. Het roepen lijkt olie op het vuur te zijn. Op het moment dat de stoet de Prins Bernhardstraat in komt, gaat het fout. De voorstanders lopen naar voren en houden een vlag op. De stoet krijgt het signaal om te keren, terwijl de politie het vak afschermt. Op last van de burgemeester moeten de uitgescholden en met eieren bekogelde demonstranten weg. Via een steegje worden zij afgevoerd. Dat is het moment voor tientallen mensen om ze op te wachten in de Prins Bernhardstraat. De politie veegt de straat snel schoon, waarmee alles met een sisser afloopt.

Het gebeurde weinig, maar er waren gesprekken tussen omstanders en demonstranten.
Paarden uit Weesp werden zaterdag ook ingezet.
Sinterklaas kon op de Kerkbrink rekenen op een warm onthaal.
Veel kinderen wachten in spanning af op de komst van de sint.

'Besluit over kleine spoorbomen toont disrespect voor bewoners van Oost aan'

Woede in Oost over herinrichtingsplannen college en negeren klankbordgroep

Het is een discussie waar geen eind aan lijkt te komen: de verkeerssituatie rondom de kleine spoorbomen. Het nieuwe voorstel leidt direct tot ophef.

Bewoners van de Simon Stevinweg vrezen juist meer verkeer.

HILVERSUM Woedend is hij en met hem velen in Hilversum-Oost. De keuze van het college van burgemeester en wethouders (B en W) voor verkeersvariant KL26 bij de kleine spoorbomen is volgens buurtbewoner Patrick Weening de meest slechte optie. "Dat wordt kennelijk buiten ons en tegen onze mening in beslist, alsof wij daar niets mee te maken hebben."

Tussen alle plannen voor het stationsgebied door bepaalden B en W twee weken terug dat het gemotoriseerde verkeer straks alleen nog het centrum uit kan via de kleine spoorbomen: variant KL26 dus. Die houdt in dat het verkeer vanuit Oost niet meer het spoor bij de kleine spoorbomen over kan. De route vanaf de Larenseweg naar het centrum en de doorgaande route van het Media Park en Bussum over de kleine spoorbomen verdwijnt dus. De buitenring is het alternatief, aldus B en W.
Volgens verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers is deze variant het beste voor de verkeersveiligheid én de doorstroming. De hoeveelheid autoverkeer op de overweg zou namelijk met 50 procent afnemen. Probleem is wel dat er een flinke toename van auto's ontstaat op de Simon Stevinweg.
Bewoners daar zijn daarom pislink en hebben al een onlinepetitie in het leven geroepen. Deze is al ruim 300 keer ondertekend. En met een bordje op de middenberm met de tekst 'Dit wordt snelweg' uiten zij eveneens hun ongenoegen. De buurt pleit juist voor die andere variant, KL 28: eenrichtingsverkeer het centrum in vanuit de Larenseweg en Noorderweg vanuit het station en dus géén autoverkeer vanaf de spoorbomen richting de Simon Stevinweg waar meerdere scholen en kinderopvangcentra gevestigd zijn.

Scheepers begrijpt die zorgen, maar countert dat iedere verkeersmaatregel in Hilversum nu eenmaal altijd ergens pijn doet. Wel, aldus de wethouder, gaat de gemeente met die buurt nog in gesprek. Voor de duidelijkheid: het voorstel van B en W wordt begin volgend jaar nog wel besproken in de gemeenteraad en is daarom nog lang niet definitief.
En dus is het nu tijd voor actie, menen de getroffen buurtbewoners, en de politiek zover krijgen om niet mee te gaan met de plannen van Scheepers en co. En waar de bewoners van de Simon Stevinweg een tsunami aan autoverkeer vrezen, zijn de buurten achter het station in Oost (Kleine Drift, Electrobuurt onder andere) bang te worden afgesloten. Bovendien, aldus Patrick Weening, is de klankbordgroep namens de buurt compleet gepasseerd in deze besluitvorming. "Die is dan alleen onder het mom van burgerraadpleging, voor de sier en verder van nul en generlei waarde", aldus Weening. "Het besluit toont het disrespect voor de bewoners van Oost door ze zo te negeren en buitenspel te zetten. De keuze is alleen buiten de klankbordgroep ter sprake geweest en behandeld in een context waar het niet eens op de agenda stond. Terwijl men heel goed wist dat dit het slechtste scenario voor bewoners van Hilversum-Oost zou zijn. Dat lijkt dus sterk op manipulatie."
Weening voegt toe dat de wijken 'over 't spoor' de dupe zijn van het onveilige gedrag van de verkeersdeelnemers bij de kleine spoorwegovergang. Immers, niet de locatie is in zijn ogen onveilig, maar de gebruikers maken deze onveilig. "En daar wordt niet op gehandhaafd. De herinrichting is dus in feite een hele dure oplossing voor het gebrek aan handhaving, waarvan Hilversum-Oost alweer de zure vruchten mag plukken."
Er is één positieve ontwikkeling, aldus Weening. Door de wisselingen binnen B en W na het wegvallen van Angelika Pelsink is de nieuwe wijkwethouder in Oost nu Floris Voorink. Een wethouder waar Weening het weliswaar niet altijd mee eens is, maar wel iemand is die luistert en eerlijk is.

Vanaf de Hoge Larenseweg kan men als de plannen doorgaan niet meer met de auto de spoorwegovergang over. Foto's: Bastiaan Miché

Het voorstel van B en W wordt begin volgend jaar besproken in raad

Dat laatste is nodig ook in de wijk, want het vertrouwen in de politiek is bij velen in Oost tot het nulpunt gedaald. "Aan wie je dit besluit van B en W ook uitlegt, niemand snapt het", zegt Weening. Vraag die hij toevoegt is wat deze actie van B en W betekent voor de overleggen van nu over de spoorzone. Zijn deze ook een wassen neus?, is de grote vraag.

Boek voor andere varianten stationsgebied echt gesloten

Kunstenaar Michel Huisman doet oproep om zijn plan toch te bekijken

De tijd om nieuwe varianten in te dienen, is voorbij. Toch waagt Michel Huisman, bedenker van het Maankwartier in Heerlen, een poging.

Een deel van de maquette van De vier brinkjes van Michel Huisman, een alternatief plan voor het stationsgebied. Foto: Michel Huisman

HILVERSUM In hoeverre is alles in beton gegoten als het gaat over de plannen voor het stationsgebied? Het gevoel ontstaat dat inwoners en andere belangstellenden alleen mogen schieten op de ideeën van de gemeente. Hilversum zet in op het model van De 7 straatjes. Het bespreken van andere varianten is echt voorbij, meldt wethouder Arno Scheepers.

Hoewel alle politieke partijen zich duidelijk uitspraken voor De 7 straatjes vindt menigeen dat er nog wel iets aan deze variant schort. Een aantal fracties liet tijdens de behandeling in de commissie duidelijk doorschemeren dat het kiezen tussen twee kwaden was. Voor velen viel De Passage af omdat dit het model met een verdiepte ligging van de Schapenkamp was.

De discussie over kijken naar een andere oplossing kwam weer tot leven tijdens de VVD-bijeenkomst van 8 november over de vernieuwing van het stationsgebied. Kunstenaar Michel Huisman was daar te gast. De inwoner van Heerlen, die eerder al het stationsgebied in zijn woonplaats vormgaf (het Maankwartier), heeft ongevraagd een plan voor Hilversum bedacht: De vier brinkjes. Dat presenteerde hij op donderdag 8 november tijdens een VVD-bijeenkomst over de vernieuwing van het stationsgebied. Veel aanwezigen werden enthousiast van zijn voorstel, waaronder Jacqueline van Oostveen.

'Kiezen voor een ander plan respectloos naar participatieproces'

De tijd van nieuwe alternatieven is geweest. Het traject loopt al anderhalf jaar in Hilversum Er is een uitgebreid participatieproces geweest, waarbij Hilversummers, ondernemers en andere belanghebbenden hun inbreng hebben gehad. Ook de politiek heeft haar wensen kenbaar gemaakt. Daar rolden twee modellen uit die aan alle veertien voorwaarden voldeden en die nader zijn onderzocht. Nu alles weer op z'n kop zetten, zou respectloos zijn naar alles en iedereen die de moeite heeft gedaan in te spreken en mee te denken, zo luidt de overweging van de wethouder.

Dat tijd geen issue zou moeten zijn voor de grote opknapbeurt van het station, je krijgt maar één kans om het stationsgebied goed aan te pakken, dat moet zeker de komende 75 jaar mee; neem daar dan de tijd voor, ook al als je een duidelijke richting in bent geslagen, is wat de voorstanders van een nieuw model zeggen. "Dat argument kun je altijd blijven gebruiken. Die discussie ga je altijd houden", reageert Scheepers. "Kiezen doet ook altijd een beetje pijn. Je sluit iets definitief af. Daarnaast is het belangrijk het momentum vast te houden. Het zijn nu goede tijden. Dat willen we ook niet kwijtraken."

'Alternatief plan heeft veel voordelen op model De 7 straatjes'

Huisman snapt die stelligheid niet zo goed. Daarom heeft hij een brief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad om toch serieus naar zijn alternatief, dat aan alle Hilversumse uitgangspunten én meer zelfs voldoet, te kijken. "Het standpunt van de wethouder dat dit te laat is en het college nét een plan heeft gekozen is bestuurlijk volkomen juist", schrijft hij. "Het zou daarnaast van grote intelligentie en ruimgeestigheid getuigen als u toch nog uw geest zou mogen verruimen met een onbekend en volstrekt onbelicht alternatief, dat vele voordelen heeft op De 7 straatjes", meldt de kunstenaar vervolgens nog.

Scheepers zegt nogmaals dat dit een gesloten boek is. De 'megalomane' ideeën van Huisman, die volgens de wethouder een behoorlijke slok duurder zijn, neemt hij ter inspiratie mee in het stedenbouwkundig plan. De Hilversumse identiteit en schaal die in De vier brinkjes zit, wil de liberaal meenemen.

Donderdag 29 november verzorgt de gemeente een inloopbijeenkomst. Tijdens deze sessie in het raadhuis kunnen de bezoekers zich uitspreken over architectuur, materialen, kleurgebruik en het groen.

Parkeertarief stijgt, maar niet zoveel

Vanaf 2019 betalen parkeerders 20 procent meer in gemeentelijke garages

Na de uitspraak van de rechtbank was de vrees even dat het parkeertarief in de garages van de gemeente flink omhoog zou gaan. Dat valt mee.

Nadat de rechter Q-Park in het gelijk stelde moest de gemeente in actie komen wat het parkeertarief betreft. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De gemeente past inderdaad de parkeertarieven van de drie eigen parkeergarages aan. Vanaf 1 januari 2019 betalen de automobilisten niet langer 2 euro per uur in De Gooische Brink, Gooiland en De Leeuwenhoek, maar 2,40 euro. De meerderheid van de raad is inmiddels akkoord met dit voorstel.

De verhoging is een reactie op de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Die stelde Q-Park eind juni in het gelijk. Ook in hun ogen is er sprake van oneerlijke concurrentie. Al in 2016 tekende het bedrijf bezwaar aan tegen het raadsbesluit van 16 september 2015 toen de Hilversumse politiek de drie garages aanwees als 'economische activiteit in het algemeen'. Dat hield in dat Hilversum de parkeergelegenheden onder kostprijs kon aanbieden. Het idee hierachter is om het centrum aantrekkelijk en betaalbaar te houden voor autobezitters. Tevens moest het gunstige tarief bezoekers uitnodigen hun auto niet op straat te zetten.
Met de uitspraak van 28 juni moest de gemeente als een haas in actie komen, omdat de rechtbank het raadsbesluit van 2015 had vernietigd. Toen deze kwestie begin augustus aan het licht kwam, was er eerst sprake van een verdubbeling van het parkeertarief. Dat is uitgebleven. Vanaf het nieuwe jaar betalen de parkeerders 20 procent meer dan nu. Dat heeft ook te maken met de herziening van de levensduur en de restwaarde van de gemeentelijke garages. Per 1 januari 2019 geldt een afschrijvingstermijn van zestig jaar en een restwaarde van 25 procent.

"Door de geactualiseerde berekening van de integrale kosten en de effecten hiervan op de minimaal benodigde tarieven is een ander beeld ontstaan over de impact voor de parkeerder", zo staat in het collegevoorstel. Hierdoor is de te berekenen kostprijs van 3,47 euro per uur in 2018 met 1,10 euro lager uitgevallen. De geactualiseerde berekening geeft een uurbedrag van 2,37 euro aan. "Om schommelingen op te vangen is het verstandig om een marge aan te houden en niet exact het berekende uurtarief aan te houden", is verderop te lezen. Dat is de reden dat de autobezitters 2,40 euro betalen voor zestig minuten.

Verkoop van de drie parkeergarages is niet overwogen

Met dit nieuwe parkeertarief blijft het uitgangspunt van de gemeente behouden: aantrekkelijk om ook met de auto naar het centrum te komen. Of zoals het college zelf schrijft: "Het blijft voordelig om het voertuig in de parkeergarage te zetten in plaats van op straat." Daarnaast wijst het college erop dat er in de gemeentelijke garages per minuut wordt afgetikt. Wie 61 minuten parkeert, betaalt voor 61 minuten (0,04 euro per minuut) en hoeft geen twee uur af te rekenen. Dat is bijvoorbeeld wel het geval in het Hilvertshof, merkt het college vilein op.
Verkoop van de garages is niet overwogen, zo meldt het college. Volgens hen is er nog altijd sprake van een algemeen belang dat gediend wordt. Behoud van deze voorzieningen biedt Hilversum de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het parkeerbeleid. In de toekomst sluit de gemeente niet uit de parkeergarages van de hand te doen. Daarbij moeten de gewenste ontwikkelingen van het centrum goed in de gaten gehouden worden.
De meerderheid van de raad ging akkoord, alleen SP, PvdA en GroenLinks stemden tegen. Nu is het wachten op de uitspraak van de rechtbank die wachtte op het raadsbesluit.

Motie Red de Bij! als honingvlek over Nederland verspreiden

Mirjam Kooloos en Ben Bus van Leefbaar Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De unaniem aangenomen motie Red de bij! komt als het goed is aan de orde in meerdere Nederlandse gemeenten. Volgens Mirjam Kooloos, fractievoorzitter Leefbaar Hilversum en indiener van de motie, kan het voorstel makkelijk een-op-een worden overgenomen. "We hopen dat het zich als een honingvlek verspreidt", zegt de politica

Afgelopen woensdag ging de voltallige raad mee met het voorstel van Leefbaar. Daarmee is Hilversum de 44ste bijvriendelijke gemeente van het land. Als het aan Kooloos ligt, worden dat er snel meer. Dat kan ook, want de Nederlandse Bijenvereniging wil landelijk werk maken van Red de bij! en deze doorsturen naar andere gemeenten.
"Het is belangrijk, want zonder bijen is er geen leven. Er is onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat al veel populaties verdwenen zijn", aldus Kooloos. "We geven hiermee daadwerkelijk handen en voeten aan duurzaamheid."
Uitvoering van de motie houdt onder meer in het geven van gastcolleges op basisscholen. Ben Bus, imker en commissielid namens Leefbaar Hilversum, was vrijdag al te gast bij de Godelindeschool. Tevens betekent het dat de gemeente het maaibeleid gaat aanpassen. Door het Sinus-maaibeheer moeten bijen en bestuivers de mogelijkheid krijgen in populatie toe te nemen. Het maaisel blijft nu wekenlang liggen zodat de graszaden kunnen rijpen voordat ze verwijderd worden. Wethouder Jan Kastje was hier enthousiast over.

In collegebesluit NH Gooi en Gooi TV 'soms peren met appels vergeleken'

Politiek Hilversum praat donderdagavond over uitzendlicentie lokale omroep

Niet 'uitdager' Gooi TV, maar huidige zendgemachtigde NH Gooi moet de nieuwe uitzendlicentie krijgen. Dat is althans het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

De mensen van Gooi TV met rechtsvoor Joop van Dort. Foto: GooiTV Hilversum

hilversum Hilversum is al een eeuw lang - althans, dat beweert de gemeente zelf - dé mediastad. Het is echter nog steeds niet gelukt om een goed functionerende lokale omroep te realiseren. Nu zijn er twee partijen die zich voor de komende vijf jaar dé lokale omroep van Hilversum willen noemen en (niet onbelangrijk) de daarbij behorende subsidie willen ontvangen: NH Gooi en Gooi TV. Donderdagavond mag de Hilversumse politiek een voorkeur aangeven.

Hoe zat het ook alweer? Vijf jaar terug kreeg Stichting RTi Hilversum de licentie. Vervolgens ontstond er binnen deze lokale omroep een hoop onrust en kwamen er wisselingen binnen het bestuur. Vervolgens ging RTi samenwerken met 6FM uit Huizen en later werd de samenwerking uitgebreid naar NH (voorheen RTVNH). Vijf maanden terug resulteerde dit in een naamswijziging en sindsdien wordt er uitgezonden onder de naam NH Gooi.
De uitzendlicentie van NH Gooi verloopt op 16 februari volgend jaar. Voor de komende vijf jaar heeft het een nieuwe aanvraag gedaan bij het Commissariaat voor de Media. Gooi TV, dat al de lokale omroep is in Gooise Meren en Wijdemeren en nu al iedere twee weken (in samenwerking met deze krant) het gesprek met burgemeester Pieter Broertjes uitzendt, wil echter ook Hilversum in en heeft eveneens een aanvraag gedaan. Omdat er maar één licentie is, moet de politiek een keuze maken. Pogingen van de gemeente tot een fusie tussen beide omroepen liepen namelijk op niets uit.

Het college van burgemeester en wethouders (B en W) heeft al een keuze gemaakt: NH Gooi is de gelukkige. Op tien beoordelingscriteria scoort NH Gooi namelijk zeven keer een voldoende tegenover Gooi TV slechts vier keer. Zo krijgt NH Gooi een voldoende als het gaat om de technische kwaliteit (scherpte beeld, verstaanbaarheid geluid) en Gooi TV niet. Ander verschil tussen beide partijen is dat bij NH Gooi vrijwilligers wél voldoende mogelijkheden krijgen om mee te doen en bij Gooi TV, aldus B en W, niet. Bovendien spreken uit het plan van NH Gooi meer uitgebreide leermogelijkheden. Verder scoort NH Gooi hoger als het gaat om de inzet van meerdere distributiekanalen en scoort het punten met de ontwikkeling van de NH Nieuws-app.

Gooi TV zendt regelmatig 'Het gesprek' uit. Foto: André Verheul
Burgemeester Broertjes in gesprek met NH Gooi. Foto: Bastiaan Miché

'Gooi TV is verder op het punt van publiek-private samenwerking'

Op twee punten krijgt Gooi TV wél een voldoende en NH Gooi niet. Eén daarvan is dat Gooi TV verder is op het punt van publiek-private samenwerking. De omroep werkt namelijk nauw samen met Enter Media, uitgever van onder meer deze krant. Beide omroepen scoren een onvoldoende op het onderwerp 'het onderzoeken en stimuleren van nieuwe verdienmodellen'.
Duidelijk is dus wel dat 'titelverdediger' NH Gooi in de ogen van B en W beter scoort dan 'de uitdager' en daarom recht heeft op de jaarlijkse subsidie van 53.885 euro (41.450 huishoudens keer 1,30 euro). Kanttekening is wel dat NH Gooi in de plannen rekening houdt met een extra subsidie die het sowieso niet zal krijgen, aldus B en W. Donderdagavond spreekt de raadscommissie Economie en Bestuur over de kwestie.
In een brief aan B en W maken voorzitter Joop van Dort van Gooi TV en mede-ondertekenaar Jan Piersma van Enter Media gehakt van de 'onevenwichtige beoordeling', waarin 'soms peren met appels worden vergeleken' en waarbij Gooi TV niet zou zijn gevraagd om een reactie te geven. Zij maken daarom bezwaar tegen de gevolgde procedure. Zo is NH Gooi pas in september dit jaar begonnen op de lineaire televisie, terwijl Gooi TV al vijf jaar op tv-gebied actief is. "Bovendien wordt een plan van NH Gooi, waarin rekening gehouden wordt met een budget van op termijn 1,1 miljoen euro vergeleken met het plan van GooiTV waarin is uitgegaan van de zogenaamde lokale opslag, ruim 53.000 euro. Nu in het voorstel wordt uitgegaan van deze ruim 53.000 euro vragen wij ons af welke consequenties dat heeft voor het ambitieniveau van NH Gooi."

Versa Welzijn krijgt 3,45 miljoen subsidie

De Kleine Lelie in Hilversum-Zuid. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Na jaren van steeds weer minder geld krijgt Versa Welzijn voor 2019 3,45 miljoen euro subsidie. Dat bedrag is ongeveer even hoog als het afgelopen jaar. "Versa Welzijn heeft zich herpakt. Vanuit hun professionaliteit en met de nieuwste landelijke inzichten wordt vormgegeven aan een sociale basis in de wijken", aldus wethouder Karin Walters.

Zij geeft aan dat sinds de komst van de nieuwe directeur Anita Keita rond oktober vorig jaar, er weer goed wordt samengewerkt met Versa. Van belang is nu om vorm te geven aan de zogenaamde sociale basis. Hilversum kiest ervoor om in 2018 en 2019 vooral in te zetten op opbouwwerk, sociaal
verbinders, maatschappelijk werk en sociaal-juridische dienstverlening.

Transformatie

De focus ligt in de wijken waar ook daadwerkelijk de wijkcentra Lopes Dias, St. Joseph, De Kleine Lelie, Riebeeck en Koepel zitten. "Door op die punten de sociale basis te versterken kan de eerste stap van de transformatie van Zorg naar Welzijn, namelijk op het gebied van individuele begeleiding en dagbesteding, goed ondersteund worden", denkt Walters. "Ook voor 'jeugd' zal verkend gaan worden wat de beweging van zorg naar welzijn kan betekenen. Indien er van daaruit dekking kan worden gevonden, leidt dit tot een extra subsidiebeschikking."
Van de 3,45 miljoen euro komt 3,4 miljoen uit het welzijnsbudget en de overige vijftig mille uit het onderwijsbudget (organisatie maatschappelijke stage). Overigens komt van dit totale bedrag bijna vijf ton terecht bij andere partners waar Versa penvoerder voor is. Het gaat dan bijvoorbeeld om opbouwwerk in de wijken waar geen wijkcentrum is en wonen-welzijn-mantelzorg in Noord-oost en Zuid.
Onderdeel van de uitvoeringsovereenkomst zijn viermaandelijkse evaluatiegesprekken die gevoerd
worden in de wijken met alle betrokkenen, aldus de wethouder. "De afspraken die op grond van deze evaluatiegesprekken gemaakt worden met Versa Welzijn maken direct deel uit van de uitvoeringsafspraken. Zo groeien we samen toe naar een steeds sterkere sociale basis."

Celstraf voor slaan buurman met baksteen

Foto: PR

HILVERSUM De rechtbank Lelystad heeft een 65-jarige Hilversummer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor poging tot doodslag. De man sloeg vorig jaar een buurman in de Nachtegaalstraat meerdere keren met een baksteen op het hoofd. Hij krijgt een proeftijd van 3 jaar opgelegd.

Tijdens de inhoudelijke behandeling eiste de officier van justitie nog 2 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging. Volgens de officier van justitie is er bij de verdachte sprake van een stoornis die alleen behandeld kan worden in het gedwongen kader van de TBS-regeling.
De rechtbank komt tot een ander oordeel. Zij volgt het advies van de psycholoog en psychiater die de Hilversummer eerder onderzochten en adviseerden de Hilversummer onder voorwaarden in een beschermde woonvorm te laten wonen met voldoende begeleiding.
Gelet op dit advies acht de rechtbank de maatregel van TBS niet passend. Zij legt de Hilversummer, gelet op de ernst van het feit, een stevige gevangenisstraf op, waarvan een deel voorwaardelijk met daaraan gekoppeld de bijzondere voorwaarden zoals geadviseerd door de deskundigen.

De Hilversummer kreeg op 18 juli 2017 ruzie met zijn buurman waarbij hij de man meerdere keren met een baksteen op zijn hoofd sloeg. Hij werd aangehouden en het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar duidelijk werd dat hij een schedelbreuk, een gebroken jukbeen en gebroken ribben had opgelopen.
De verdachte heeft altijd gezegd uit zelfverdediging te hebben gehandeld. De buurman zou hem met de baksteen tijdens de ruzie hebben willen slaan. De Hilversummer heeft twee weken de tijd om tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan. (Argos)

Drankrijder knalt op boom

LOOSDRECHT Een flinke klapper afgelopen weekend aan de Tjalk in Loosdrecht. Daar vloog een 41-jarige Amsterdammer uit de bocht en vervolgens botste de wagen op een boom.

De man was aanspreekbaar en hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Wel sprak hij, aldus de politie, 'wartaal', waarna uit een blaastest bleek dat hij alcohol op had.

Gewonde na klapper op viaduct Johannes Geradtsweg

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij een aanrijding op de Johannes Geradtsweg dinsdagochtend is een persoon met lichte verwondingen naar Tergooi Hilversum overgebracht. In totaal waren er drie auto's betrokken bij de klapper op het viaduct. Een bestuurder raakte onwel, zegt een politiewoordvoerder, en botste vervolgens frontaal op een tegemoetkomende wagen. De derde auto botste achter op dat tweede voertuig. De overige betrokkenen hadden geen fysieke klachten. Twee auto's zijn weggesleept. Misschien niet heel verrassend: door het ongeval ontstond er een flinke file op de traditioneel drukke Hilversumse ringweg.

Zorgen over 'Italiaanse begroting'

Wethouder Karin Walters. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat Hilversum het jaar afsluit met een tekort in de begroting, terwijl ook de komende jaren er financieel niet rooskleurig uitzien, baart zorgen. Het college van burgemeester en wethouders heeft te weinig oog voor de financiële balans, zo stelde D66'er Hein Jaarsma, die zelfs sprak van een 'Italiaanse begroting'.

De ambities van het college zijn niet misselijk voor de komende jaren. Daar zit een kostenplaatje aan vast. Een te stevig kostenplaatje meent D66, zeker als je kijkt naar de huidige financiële situatie. "Hilversum heeft een forse schuldenlastpositie. Wij maken ons zorgen over de toename in de uitgaven, waarvan u zegt dat het vooral incidentele uitgaven zijn", gaf Jaarsma aan.

Daar wilde wethouder van Financiën Karin Walters niets van weten: ja, het college heeft plannen en gaat veel investeren in de stad én de inwoners. De Hart voor Hilversum-wethouder sprak van een 'tekortje' op een begroting van 261 miljoen euro in 2019. "Wat is een Italiaanse begroting? Dat is een tekort van meer dan 3 procent. Dan zouden we nu een tekort hebben van 7,8 miljoen euro. Ons feitelijk tekort is 727.000 euro. Dat is 0,28 procent. Natuurlijk maakt u zich zorgen, maar u moet toch een beetje relativeren."

De roep om prudent financieel beleid was vaker hoorbaar dan alleen van D66. Walters heeft beloofd om de komende maanden met haar collega-wethouders te werken aan oplossingen. In maart komt zij met een plan naar de raad waarin staat hoe zij dit tekort en 'de nog kleinere tekorten in de overige jaren' gaat oplossen. Uiteindelijk stemde D66 voor de begroting, net zoals de overige drie coalitiepartijen (Hart voor Hilversum, VVD en GroenLinks). De volledige oppositie stemde tegen.

Het verdienmodel van de gemeente Hilversum

Meer woningen, dus meer WOZ. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat de gemeente Hilversum als een bedrijf gerund wordt, deed tijdens de raadsvergadering de wenkbrauwen fronsen. Het verdienmodel van de gemeente waar VVD-fractievoorzitter Frits Vogel het over had, vroeg dan ook om nadere uitleg.

Toen de liberaal zich uitsprak over het verslechterde financiële beeld van de gemeente gaf hij aan dat de verdiencapaciteiten beter moeten. Hilversum heeft nu eenmaal veel ambities, zoals het opknappen van het stationsgebied. Om al die wensen mogelijk te maken is er financiële ruimte nodig.
De uitspraak over het verdienmodel was dé uitnodiging voor SP-fractievoorzitter Bianca Verweij om te vragen wat Vogel daar precies mee bedoelde. "De parkeeropbrengsten nemen toe, omdat er meer mensen een bezoek brengen aan Hilversum. Ook hebben we nu meer bouwvolume. Doordat we meer woningen hebben levert dat meer WOZ op. Onder aan de streep brengt dat meer geld op", was de uitleg van de VVD'er.

De counter van Verweij was of deze inkomsten dan gaan naar het sociaal domein, naar mensen die hulp nodig hebben. "Als de inkomsten op orde zijn, kun je die mensen helpen", was het antwoord.

Vrijwilliger zijn in baas zijn tijd?

CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met de afname van het aantal vrijwilligers kan de gemeente het goede voorbeeld geven. Het idee van het CDA was om alle ambtenaren zestien uur per jaar naar eigen inzicht 'werknemersvrijwilligerswerk' te laten doen. De ingediende motie leidde tot politieke ophef, want hoe kun je spreken van vrijwilligerswerk als de baas die uren betaalt?

Volgens Olaf Streutker, fractieleider van de christendemocraten, zijn vrijwilligers het cement van de samenleving. "Dat zijn de helden van deze tijd", leidde hij in. Maar omdat er steeds minder 'helden' zijn, moet het personeel van de gemeente laten zien hoe het moet. Vrijwilligerswerk verrijkt de samenleving en zorgt voor een betere binding tussen de ambtenaren en de Hilversumse maatschappij, zijn enkele van de CDA-argumenten.

De motie 'Werknemersvrijwilligerswerk' zorgde ervoor dat het druk werd bij de interruptiemicrofoons in de raadszaal. "Als die zestien uur betaald wordt door de gemeente spreken we dan nog over vrijwilligerswerk?", vroeg VVD'er Frits Vogel zich af. "Bedoelt u niet een stage?", was de vraag van Aafke Vreugdenhil, fractievoorzitter van de ChristenUnie. "Wij willen inspireren om buiten het raadhuis ook verbindend te zijn", probeerde Streutker nog.

Dat er weinig steun was voor de motie was duidelijk. Dat was weg toen het antwoord van wethouder Annette Wolthers kwam. "Wij zijn zeer kritisch op de kosten van het personeel", meldde zij. "We hebben een slag geleverd wat dit gaat kosten en dat is zo'n 5 ton. Dat vinden wij vrij veel. Zeker ook omdat er al gelegenheden zijn zoals NLdoet of bijzonder verlof. Ga zeker vrijwilligerswerk doen, maar doe dat buiten de baas zijn tijd", luidde haar advies.

Hilversum krijgt raad voor diversiteit

HILVERSUM De gemeente en haar instellingen zijn geen goede afspiegeling van de maatschappij. De diversiteit die in Hilversum is vertegenwoordigd, komt hier niet goed in terug. Dat moet anders, vindt D66. De fractie diende een motie in voor het oprichten van een diversiteitsraad.

Volgens de Democraten telt Hilversum zo'n 24.000 inwoners met een migratie-achtergrond. Dat is 27 procent van de Hilversummers. D66 ziet deze weerspiegeling niet of nauwelijks terug binnen de gemeentelijke organisatie. Of in de gemeenteraad, zoals D66-raadslid Hein Jaarsma aangaf. "Daarin blijft Hilversum achter. Wij willen voorkomen dat groepen zich tegen elkaar afzetten", aldus D66.

De opdracht aan het college van burgemeester en wethouders luidt dat zij gaan verkennen hoe deze participatie te stimuleren en te verbeteren is. Die handschoen pikt burgemeester Pieter Broertjes nu op. "Ik ga me erin verdiepen en kom er in het voorjaar op terug", was zijn reactie nadat de motie met een grote meerderheid (28 voor, 8 tegen) was aangenomen. Inspiratie kan de burgervader opdoen in Amsterdam, Veenendaal, Amersfoort en Utrecht. Volgens D66 hebben ze daar positieve ervaringen met een adviesraad voor diversiteit en integratie.

Kritiek was er vooral van het CDA. CDA-fractieleider Olaf Streutker maakte duidelijk dat hij niets heeft met deze vorm van hokjesdenken. Diversiteit is niet iets dat je afdwingt, is zijn standpunt. "Gelijkwaardigheid is voor ons een vanzelfsprekendheid. Wij willen niet gedwongen worden wél te letten op huidskleur, afkomst en sekse", legde de fractie in de nastoot op Twitter uit.

'Mensen moeten zonder een bezwaard hart het leven kunnen loslaten'

Centrum voor Levensvragen helpt stervende mensen bij het vinden van antwoorden

Als de dood nabij is, kunnen angst, schuld en schaamte de kop opsteken. Het Centrum voor Levensvragen helpt bij het vinden van zielenrust.

Het nieuwe Centrum voor Levensvragen richt zich in eerste instantie op palliatieve zorg. Foto: Pixabay

REGIO Over de zin van het bestaan lopen de gedachten sterk uiteen. Het is voor veel mensen ook niet iets waar je in het dagelijks leven veel bij stilstaat. Maar wie te horen krijgt dat het einde nabij is, worstelt vaak met gevoelens en dilemma's. Een deel van die mensen vindt antwoorden en gemoedsrust bij familie en vrienden, maar er zijn ook te veel mensen die die innerlijke strijd niet kunnen bespreken met hun naasten. Omdat ieder mens vredig afscheid moet kunnen nemen van het leven richt het nieuwe Centrum voor Levensvragen zich nu vooral op palliatieve zorg.

Het centrum is vorige maand geopend met een symposium. Ongeveer 120 hulpverleners waren daarbij. "Wat we vooral hoorden was: wat een mooi initiatief, wat fijn dat dit er nu is", blikt coördinator Everdien Gardner terug. De eerste hulpverlening is inmiddels in gang gezet. "We zijn gestart en enthousiast, dus het is belangrijk dat de inwoners van de Gooi en Vechtstreek weten dat we er zijn."
Gardner is zelf lange tijd verpleegkundige in een hospice geweest en heeft dus ervaren hoe belangrijk spirituele zorg in de laatste levensfase is: "Drie kwart van de stervende mensen worstelt met een kleine of grote levensvraag. Dat is veel. En zeker als de tijd begint te dringen, drukt dit zwaar op mensen." Ze geeft een paar voorbeelden van waar mensen mee kunnen zitten: "De een vraagt zich af wat nu eigenlijk de zin van zijn bestaan is geweest. De ander worstelt met een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden. En weer een ander weet niet goed hoe ze afscheid moet nemen van een kind dat in het buitenland woont en niet in de gelegenheid is hier naartoe te komen. De issues lopen dus enorm uiteen."

Klankbord

'Drie kwart van de stervende mensen worstelt ergens mee'

Het centrum levert met name geestelijke bijstand. Regelen dat het kind in het buitenland toch naar Nederland komt om afscheid te nemen, is niet aan de orde. "Wij onderzoeken vooral de vraag en de gevoelens en functioneren dus in wezen als klankbord in die innerlijke strijd. Door de juiste vragen te stellen hopen we dat de cliënt zelf een antwoord vindt, zodat hij of zij uiteindelijk zonder een bezwaard hart afscheid van het leven kan nemen."

Sterk uiteenlopen

Consulenten met verschillende achtergronden

Omdat de levensvragen van de cliënten sterk uiteenlopen, werken er bij het centrum consulenten met verschillende achtergronden. Gardner: "Als iemand ons inschakelt kijken we eerst naar: wat is er aan de hand en wat is er nodig? Vervolgens koppelen we de juiste hulpverlener aan de cliënt. De hulpverlening - de gesprekken dus - vinden bij de aanvrager thuis plaats, of telefonisch - dat kan ook. Omdat we de hele regio bedienen hebben we geen vast kantoor, hoewel we een ruimte van Viore mogen gebruiken, dus daar afspreken kan in theorie ook nog."
De eerste drie consulten zijn gratis. De hulpverlening die het centrum biedt, wordt - in ieder geval het eerste jaar - bekostigd uit fondsen. Het Centrum van Levensvragen is een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi & Vechtstreek, Amaris, Hilverzorg, Hospice Kajan, Inovum, Tergooi en Vivium en is mede mogelijk gemaakt door het Mr. Roelsefonds en het Coöperatiefonds van Rabobank.

Als je ergens mee worstelt, moet je dat toch eigenlijk met een naaste kunnen bespreken? Die vraag wordt Gardner geregeld gesteld. "Maar soms is dat te dichtbij. Gevoelens van schaamte of schuld zijn vaak moeilijk om op te biechten uit angst dat je naasten je met andere ogen gaan bekijken. Dan kan het prettiger zijn om te praten met iemand van buitenaf, een deskundige bovendien."

Het centrum is op kantooruren bereikbaar via 06-260 554 38 en info@centrumlevensvragengooi.nl.

35 / 40

Het City Orkest. Foto: Music Plant

Donderdag 22 november

Moment voor mantelzorgers

13.30 uur | Viore

Elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn (met name) mantelzorgers welkom bij Viore, centrum voor mensen die leven met kanker. Om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen, en om gewoon aan tafel in onze gezellige huiskamer een kop koffie of thee te drinken.

Vrijdag 23 november

River

20.15 uur | Theater Santbergen

In de spannende detective 'River' ontmoeten vier ex-vriendinnen elkaar bij een picknicktafel in een donker bos. Later die nacht worden drie van hen verhoord over de moord op de vierde. Wat is er gebeurd? Wie is de dader? Ook te zien op 24 november. Kijk ook op theatergroepfusie.nl/river.

Zaterdag 24 november

Sinterklaasfeest

14.00 uur | De Zoutkeet

Op zaterdag 24 en zondag 25 november is het zover: Sinterklaas komt naar de Zoutkeet. Leuke voorstelling voor de kinderen. Kaarten te koop bij wijkcentrum de Zoutkeet à € 3,- p.p. vanaf vrijdag 11.00 uur. Op=op. Www.zoutkeet.nl.

Bach: Wachet auf!

16.30 uur | Grote Kerk

Op zaterdagmiddag 24 november klinkt bij Cantate op de Brink de beroemde cantate 'Wachet auf, ruft uns die Stimme' van Johann Sebastian Bach. Musici van het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor brengen het ten gehore. Van 16.30 tot 17.30 uur. De toegang is vrij met een collecte na afloop. Meer informatie staat op de website van Cantate op de Brink (www.cantateopdebrink.nl).

'tKoor! in concert

20.00 uur | MCO

'tKOOR! geeft samen met de Big Bad Bruce Band een avondvullend concert in het sfeervolle Muziek Centrum van de Omroep (MCO), Studio 1, Heuvellaan 33, Hilversum. Zaal open vanaf 19.30 uur. Het thema 'Something old, something new' komt tot leven door nummers als 'A Night Like This' van Caro Emerald, 'Tranen gelachen' van Guus Meeuwis, 'Hallelujah' van Leonard Cohen en nog vele andere stukken, met onder andere een medley uit de musical 'Grease'. Ga naar www.tkoor.nl voor meer informatie en het bestellen van kaarten (€ 12,50 en € 7,50 voor kinderen t/m 12 jaar).

Zondag 25 november

Dudokwandeling

14.00 uur | Kleine Drift 17

De wijk Over het Spoor, begin 20ste eeuw het hart van het industriële Hilversum, is door de jaren heen uitgebreid, gerenoveerd, gesloopt, gemoderniseerd, getransformeerd en soms hetzelfde gebleven. Een wandeling door deze buurt biedt inzichten in de vele verschillende opvattingen over wonen, restaureren, erfgoed en stedenbouw. Onder leiding van een ervaren gids ziet u hoe de ontwerpen van Dudok de tijd hebben doorstaan, welke bedrijvigheid de buurten heeft gevormd, en hoeveel gebouwen inmiddels aan een tweede of zelfs derde leven zijn begonnen. De wandeling start op het Oosterspoorplein, bij de politiepost. Aanmelden via info@ dudokarchitectuurcentrum.nl. Kosten: € 14,- per persoon.

Jubileumconcert

15.00 uur | MCO

Op 25 november viert het City Orkest het 70-jarig bestaan in het kader van Hilversum 100-jaar Mediastad. Het jubileumconcert staat in het teken van Rogier van Otterloo (1941 – 1988), een veelzijdig musicus, arrangeur, dirigent en componist van Hilversumse bodem. Het programma is gevarieerd met klassiekers uit films als 'Soldaat van Oranje', 'Help, de dokter verzuipt!', 'Op Hoop van Zegen' en 'Turks Fruit'. Toegang € 15,-, kinderen tot 12 jaar gratis. Kaarten verkrijgbaar via: www.mcogebouw.nl/agenda/city-orkest/.

Maandag 26 november

Kaarten maken

13.30 uur | De Kleine Lelie

Een gezellige activiteit voor creatieve mensen, beginners en gevorderden. Een vrijwilligster helpt u zo nodig op weg. Het is van 13.30-15.30 uur. Kom eens meedoen in De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Kom zingen

20.00 | Zadelstraat 3

Elke maandagavond van 20.00-22.00 uur repeteert het Kantelkoor in kerkje Silo, Zadelstraat 3 te Hilversum. Zing mee! Leeftijd en ervaring zijn niet belangrijk. Geen contributie (pot voor vrije bijdrage). Meer info of de muziek ontvangen? E-mail Marion van Zonneveld: marionvanzonneveld@gmail.com.

Dinsdag 27 november

Computerinloop senioren

9.30 uur | De Kleine Lelie

U kunt terecht voor gratis hulp met uw computer, laptop, tablet, telefoon. Er zijn computers en vrijwilligers om u op weg te helpen. Dinsdag en donderdag van 09.30-11.00 uur. Er is koffie. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Koffie-inloop

10.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Elke dinsdag en donderdag gezellige inloop van 1.000 tot 12.00 uur. De koffie of thee (met koekje) staat klaar. Gastvrouw of gastheer aanwezig. Bewoners ontmoeten elkaar op een ongedwongen wijze. Loop gewoon even binnen. U bent van harte welkom.

Woensdag 28 november

De Woensdagmiddag Club

15.00 uur | De Koepel

De Woensdagmiddag club: bedoeld voor kinderen van groep 3 tot groep 8. Elke week doen we wat anders. Entree is 1 euro per kind. Hiervoor kopen wij materiaal en andere benodigdheden.

Energietransitie

20.00 uur | Sociëteit de Unie

U hoort regelmatig berichten over de energietransitie. Als energie-coöperatie zitten we daar middenin. Wat houdt het nou allemaal in? Kom voor het hele verhaal, verteld door onze energiecoaches Paul en Erik.

Veertig 'Toiletten' van Fotoclub 't Gooi nu te zien in Lopes Dias

'Onderwerp waarbij we zeker wisten dat leden op pad zouden gaan'

De leden van Fotoclub 't Gooi hebben foto's gemaakt waarbij allerlei soorten toiletten op een creatieve manier in beeld zijn gebracht.

Een hondentoilet in Portugal waarbij de maker de kat erin heeft gefotoshopt. Foto's: Fotoclub 't Gooi

HILVERSUM Wanneer maak je nou een foto van een toilet? Juist om die reden ontstond de opdracht voor de leden van Fotoclub 't Gooi om een foto van zo'n toilet te maken. Het resultaat daarvan - veertig foto's - is nu te zien in wijkcentrum Lopes Dias in Hilversum-Noord.

"Vaak zijn de keuzes voor een expositie heel algemeen: bloemen bijvoorbeeld, of vakanties. Dan kiezen de leden iets dat ze ooit al hebben gemaakt. Nu wilden we een onderwerp kiezen waarbij we zeker wisten dat de leden op pad zouden gaan." Die opdracht is geslaagd, beseft ook voorzitter Jan Vogelzang van Fotoclub 't Gooi.

Het idee ontstond al voor de zomervakantie en dus hadden de leden alle tijd om tijdens de vakantie bij een toilet hun creativiteit te uiten. Van de pakweg 25 leden hebben er ongeveer 15 meegewerkt, zegt Vogelzang. Van ieder van hen is minstens één werk nu te zien in het wijkcentrum. En daar zitten echt wel wat bijzondere foto's tussen. Bovendien waren de makers vrij om hun beelden te bewerken. Zo is bijvoorbeeld de kat op een hondentoilet in Portugal erin gefotoshopt. Vogelzang: "Het is verrassend om te zien wat een verscheidenheid aan toiletten er is en hoe deze op een soms bijzondere manier in beeld zijn gebracht door onze fotografen."
Fotoclub 't Gooi is opgericht in 1924. De leden stimuleren elkaar in clubverband tot het maken van betere foto's. Naast de fotografische inhoud van de avonden heeft het onderlinge, ongedwongen contact ook een sociaal aspect. De leden komen eens in de veertien dagen, op woensdagavond, bijeen in Lopes Dias.

Het toilet op Utrecht CS.

Van de pakweg 25 leden hebben er ongeveer
15 meegewerkt

Daar is nu dus ook op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur de expositie te zien. Kijk voor meer informatie op www.fctgooi.nl.

Gesprek over verduurzamen van raadhuis

hilversum Hoe kan het raadhuis worden verduurzaamd met behoud van de monumentale kwaliteit van het gebouw. Daarover houdt het Dudok Architectuur Centrum (DAC) op dinsdag 4 december een stadsgesprek.

Aan het woord komen onder meer monumentenwethouder Jan Kastje, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de Commissie Welstand en Monumenten Hilversum en Groene Grachten. Ook wordt gekeken naar voorbeelden van verduurzaming elders in Nederland en ambities tot verduurzamen van andere monumenten in de gemeente Hilversum.
Ontwerper Nynke Koster laat zien hoe het Raadhuis ook hedendaagse ontwerpers nog altijd inspireert en vertelt over haar plannen om het raadhuis 'af te gieten'.

Iedereen die geïnteresseerd is in het energieneutraal maken van monumenten, zelf in een monument woont en wil weten welke verduurzamingsmogelijkheden er zijn, mee wil denken over hoe modernisering van monumenten en erfgoedwaarde samengaat, is welkom om mee te praten in het Raadhuis.
Het stadsgesprek vindt plaats in de Burgerzaal van het Raadhuis in Hilversum en begint om 19.30 uur. Vooraf aanmelden kan via stadsgesprek@dudokarchitectuurcentrum.nl.

Via loopclinic hard op weg naar City Run

HILVERSUM Topfit aan de start verschijnen tijdens de Hilversum City Run op 14 april volgend jaar? Begin volgend jaar start er een twaalf weken durende loopclinic voor beginners, herstarters en doorstarters.

De clinic begint op 19 januari. De training is elke week op zaterdagochtend onder leiding van trainers van GAC. Belangstellenden krijgen naast de twaalf trainingen ook een startbewijs voor de Hilversum City Run en een dry-fit runningshirt.
De trainingen hebben een plezierig en sportief karakter, benadrukt de organisatie. De focus is volhouden, genieten van hardlopen en aandacht voor looptechniek. Iedereen tussen de 18 en 88 jaar is welkom.

Deelname kost 85 euro. Aanmelden kan via www.hilversumcityrun.nl.