Gooi en Eembode Hilversum

20 september 2018

Gooi en Eembode Hilversum 20 september 2018


Fietsaanpak centrum leidt tot ophef

HILVERSUM De tijd van waarschuwen is voorbij. Sinds maandag is Hilversum serieus gestart met handhaven als het gaat om foutief geparkeerde fietsen in het centrumgebied. De meningen zijn verdeeld.

Doel van de actie is een einde maken aan de fietsenchaos in het centrum en de wegen toegankelijk te maken. Er zijn immers genoeg plekken om de fiets te stallen, meldt de gemeente, en bovendien is de realisatie van een inpandige fietsenstalling voor pakweg 500 fietsen aanstaande. Wie zijn (brom)fiets plaatst op een plek waar dat niet mag, loopt het risico dat deze wordt verwijderd en overgebracht naar het depot aan de Kerkbrink 29. Daar zijn ze in de middag af te halen. Nu nog gratis. Vanaf 15 oktober moet de fietsbezitter betalen: 15 euro.
Overigens mogen mindervalide mensen met ontheffing nog wél hun fiets stallen in de Hilversumse winkelstraten. En best veel mensen in het centrum zijn enthousiast over de actie, ondernemers net zo. Maar ook heel veel mensen zijn not amused, blijkt deze week als twee handhavers en een derde persoon - die op een stint de fietsen plaatst - de straat op gaan. Er is nauwelijks gewaarschuwd, er zijn te weinig plekken om de fiets te parkeren en het fietsdepot is pas in de middag open, zijn maar een paar van de vele verwijten. De SP heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

7, 12-13, 33

Tergooi is vanaf 1 januari 2019 geheel rookvrij

HILVERSUM Tergooi is vanaf 1 januari 2019 geheel rookvrij. In de gebouwen van het ziekenhuis op de locaties Hilversum en Blaricum mag al langer niet gerookt worden, maar vanaf die datum is het ook niet langer toegestaan om op beide terreinen van het ziekenhuis te roken.

In de aanloop naar 1 januari verdwijnen ook de diverse rookcabines op beide ziekenhuisterreinen. De enige uitzonderingen die Tergooi maakt betreffen patiënten die vrijheidsbeperkende maatregelen zijn opgelegd op de afdeling Psychiatrie en patiënten in de allerlaatste fase van hun leven (zogenaamde 'laatstewenssigaret').
Om bezoekers, medewerkers en anderen goed voor te bereiden op de nieuwe maatregel is het ziekenhuis inmiddels gestart met de campagne 'Tergooi Rookvrij'. "Met het rookvrij maken van de ziekenhuisomgeving willen we een gezonde, rookvrije leef- en werkomgeving bieden voor patiënten, bezoekers en medewerkers en zo een actieve bijdrage leveren aan de gezondheid en kwaliteit van leven van de inwoners van de regio", aldus kinderarts Carol Lasham van Tergooi.

Kinderen voor een keer zelf in de spotlights in vernieuwd Gooiland

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor een aantal kinderen werd woensdagmiddag in Gooiland een droom werkelijkheid. Tijdens het zogenaamde VIP KIDS Theater Festival stonden zij voor een keer in de spotlights en mochten zij auditie doen op het podium. In het vernieuwde theater was verder te zien wat er dit seizoen allemaal te beleven valt voor kinderen.

The Voice Senior

Foto: Karin van Leeuwen

Annet Hesterman is sinds haar deelname aan het tv-programma in een achtbaan beland. Maar, zegt ze, ze had het voor geen goud willen missen.

9

Foto-expositie tegen huiselijk geweld op de Kerkbrink

De expositie was al in Weesp te zien. Foto: Gooi en Eembode

hilversum Jaarlijks hebben bijna een miljoen Nederlanders met huiselijk geweld te maken. Gemiddeld zit in elke klas wel een kind dat wordt mishandeld. Reden voor een campagne, vindt een groot aantal zorgorganisaties in 't Gooi en de Vechtstreek.

Deze campagne begint met de expositie #ZIE, bestaande uit levensgrote foto's van mensen die in het verleden te maken hebben gehad met huiselijk geweld of kindermishandeling. Tussen 10 september en 3 december reist de expositie door 't Gooi en de Vechtstreek. Komende week is Hilversum - de foto's staan op de Kerkbrink - aan de beurt.
De campagne 'Huiselijk geweld en kindermishandeling' is een activiteit vanuit de Regionale Taskforce huiselijk geweld en kindermishandeling. Leden zijn onder meer Veilig Thuis, Jeugd en Gezin, gemeenten, diverse aanbieders van (jeugd)zorg, welzijnswerk en de GGD.

Zie, www.veiligthuisgv.nl

Japanse duizendknoop is ellende

De plant die voor zo veel problemen zorgt. Foto: Pixabay

HILVERSUM Het lukt Hilversum - net als vele andere gemeenten - maar niet om de Japanse duizendknoop een halt toe te roepen. "We zitten met de handen in het haar", zegt wethouder Arno Scheepers van Beheer Openbare Ruimte. "We proberen de schade nu zo klein mogelijk te houden."

De Japanse duizendknoop is een exotische plant die zich snel en gemakkelijk verspreidt. Omdat hij diep kan wortelen (tot wel vier meter) is hij moeilijk te verwijderen. Het wortelstelsel van de plant is in staat door funderingen heen te groeien. Om grote schade of kostbare uitgravingen te voorkomen is snel handelen geboden.
Dat Hilversum nog geen actief uitroeiingsbeleid voert en ook het Goois Natuurreservaat pas recent geld heeft vrijgemaakt voor de bestrijding van de plant, zoals laatst in deze krant werd gemeld, baart GroenLinks zorgen. "Omdat het probleem van de duizendknoop al een groot aantal jaar bestaat", aldus raadslid Frank Kool. "Bestrijding van de duizendknoop kan alleen succesvol zijn als verwijdering grondig gebeurt en beheerders van natuur en groen deze woekerplant gezamenlijk uitroeien."
Met dat laatste lijkt Scheepers het eens te zijn. Hij vertelt dat het aantal locaties waar deze plant actief is niet is toegenomen, maar op de plekken waar deze groeit is de intensiteit wel gestegen. En een (goede en milieuvriendelijke) oplossing is er niet. Gif is weliswaar de beste bestrijding, maar dat gebruikt Hilversum na het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet meer.
Snoeien en maaien is ook geen optie. Het risico dat de zaden zich verspreiden en elders de ellende weer ontstaat, is te groot. Wel is er een nieuwe techniek; de planten worden geknipt en direct in zakken afgevoerd. Dan kunnen de zaden zich niet verplaatsen.

Sporthallen en zwembaden in Hilversum rookvrij

HILVERSUM Niet alleen in en rond Tergooi is roken straks taboe. Ook een vijftal sporthallen en zwembaden is vanaf 1 januari volgend jaar - zowel binnen als buiten - rookvrij. Het gaat om Zwembad de Lieberg, Dudok Arena, Sporthal Kerkelanden, Sporthal de Lieberg en Sportzaal de Meent.

Dat meldt Optisport, recent ook ook officieel partner van de Rookvrije Generatie. Rokers blijven uiteraard welkom, maar dienen buiten het zicht van kinderen en buiten het terrein te roken. De entree en plekken binnen het terrein, zoals het terras, zijn rookvrij. Waarom allemaal? 'Zien roken, doet roken', is de gedachte. Daarnaast is meeroken zowel binnen als buiten schadelijk, met name voor kinderen. Een rookvrij terrein moet dit voorkomen.

De beweging 'op weg naar een Rookvrije Generatie' werkt toe naar een samenleving waarin kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Kinderen voor een dag piloot

Een onvergetelijke dag. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Traditioneel een feestje op Vliegveld Hilversum: de speciale Hoogvliegersdag van de gelijknamige stichting voor zieke en gehandicapte kinderen. Veertig kinderen beleefden zaterdag een onvergetelijke dag.

De kinderen (tussen 6 en 17 jaar uit De Ronde Venen, Bodegraven en Woerden) waren voor een dag piloot. Ze bestuurden zelf een vliegtuig en vlogen boven hun eigen woning. Daarnaast waren er op de grond ook diverse activiteiten: rijden met een vrachtwagen en mooie sportauto's en de brandweer, politie, douane, marechaussee en de traumahelikopter waren erbij.

De Stichting Hoogvliegers houdt dit soort speciale activiteiten door heel het land. In de afgelopen tien jaren vlogen er al meer dan 9.000 kinderen. In 2017 vlogen er ruim 520 kinderen.

Weerbericht

Vrij koel en onbestendig met soms veel wind

Vanaf half september wordt een periode met warm nazomerweer ook wel Oudewijvenzomer genoemd. Het warme weer deze week hing samen met een hogedrukgebied boven Midden-Europa, waardoor de wind bij ons uit het zuiden waait. Vrijdag passeert een koufront, waarna het koeler wordt. Een depressie zorgt in het weekend voor onbestendig weer met veel wind.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag gaat het regenen. In de ochtend regent het eerst. Er kan nog een enkele bui vallen. Er blaast een soms krachtige westenwind. Het wordt 17 à 18 graden. Zaterdag is het koel met 16 graden. Zondag iets hoger. Het weerbeeld is zeer onbestendig met zaterdag af en toe zon en enkele buien. Zondag kan het in de loop van de dag enige tijd regenen. Er waait een tot (vrij) krachtig of hard aanwakkerende zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde

Zondag begint de astronomische herfst met veel wind. Ook maandag kan het eerst nog stevig waaien, met kans op storm. Vanaf dinsdag breidt een nieuw hogedrukgebied zich uit over onze omgeving. Het wordt dan rustiger met meer zon. De temperatuur loopt op tot circa 18 graden.

Weetje

Het aantal warme dagen (20 graden en hoger) is met 120 dagen dit jaar een record. Het oude record bedroeg 116 dagen in 2003. Het aantal zomerse dagen (25 graden en hoger) is met 55 dagen ook recordhoog. Het oude record was 51 zomerse dagen in 2006. Het aantal tropische dagen (30 graden en hoger) is met 10 dagen geen record. Dat blijft staan op 14 dagen in 1976.

'Hilversums' orkest voorlopig verzekerd van voortbestaan

Extra subsidie voor Metropole Orkest van ministerie en gemeente

Het Metropole Orkest kan - na een aantal roerige maanden - dankzij een extra subsidie van 1 miljoen euro in zowel 2019 als 2020 weer vooruit.

Voorafgaand aan het goede nieuws toonden drie leden van het orkest nog even hun kunsten. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De zorgen waren groot, bleek dit voorjaar, toen het in het Muziekcentrum van de Omroep gevestigde Metropole Orkest de noodklok luidde. Door een reeks bezuinigingen was met nu nog maar 3 miljoen euro subsidie de grens wel bereikt. Nu krijgt het unieke en vaak onderscheiden orkest financiële steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Hilversum.

Voor zowel 2019 als 2020 reserveert OCW 750.000 euro en 250.000 euro wordt bijgedragen door Hilversum. Bij elkaar dus 1 miljoen euro. Vijf ton minder dan waar in het voorjaar bijna om werd gesmeekt en waar ook burgemeester Pieter Broertjes bij de minister voor had gepleit.

Toch was het dinsdag feest in het pand aan de Heuvellaan. "Het Metropole Orkest is een unieke speler in de internationale culturele wereld", zegt directeur Jan Geert Vierkant van het Metropole Orkest. "Het heeft in de afgelopen jaren bijzonder indrukwekkende prestaties geleverd zoals de winst van een Grammy, de ontwikkeling van de lesmethode Metropole op School (inmiddels voor meer dan 120.000 leerlingen) en een Edison Oeuvre Award. Deze subsidie geeft ons de kans om op deze successen voort te bouwen. Ik zet mij volledig in om deze uitdagingen aan te gaan."
De directeur vergelijkt daarbij een orkest met een team. Die horen allebei te spelen. Maar met slechts 3 miljoen euro subsidie speelden de verschillende topmusici voor een salaris van net iets boven een bijstandsniveau, met de kans dat ze vertrekken. "Ik ben blij dat onze noodkreet is opgepakt door de minister en de wethouder."
Die minister, Ingrid van Engelshoven, was vanwege Prinsjesdag dinsdag niet aanwezig in het MCO. Sander Bersee, directeur Erfgoed en Kunsten van het ministerie, beseft ook dat iedereen eigenlijk laaiend enthousiast is over het Metropole Orkest, dat in tegenstelling tot veel orkesten juist wel een breed en divers publiek weet te trekken. "Het orkest leverde iedere keer topprestaties, is uniek in de wereld. Ik ben al sinds kleine jongen fan", aldus de geboren Kortenhoever.

Orkest gaat een grotere lokale rol spelen met onder meer educatie

Dat Hilversum ook een financiële bijdrage leverde, was voor een groot deel te danken aan de door alle partijen gesteunde motie van D66. Een prachtige oproep, vindt wethouder Jaeger. "De vraag hoe belangrijk dit orkest is voor Hilversum en Nederland zou geeneens een discussie moeten zijn. We zeggen toch ook niet bij de nacht: we hebben het koud, zullen we hem even opstoken."
Overigens krijgen Hilversum en de overige gemeenten in de regio wel iets terug van het Metropole Orkest, zoals ook werd opgeroepen in die motie. Zo gaat het orkest een grotere lokale rol spelen met onder meer educatie, gratis lunchconcerten, workshops en openbaar toegankelijke repetities. Jaeger: "Voor de langere termijn – dus na 2020 – werken we in regionaal verband aan het behouden van de subsidie."

Langer wachten op rechtszaak 'kankerzwarte'

Emanuels kreeg eerder al veel steun. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het is nog even wachten voordat de veelbesproken zaak over de terreur voor ijssalon en eethuis 't Perronnetje inhoudelijk wordt behandeld. De politierechter, waar de zaak vrijdag zou zijn, vindt deze - ook door de maatschappelijke impact - niet geschikt voor één rechter.

Hij zal de zaak vrijdag naar de meervoudige strafkamer van de rechtbank Midden-Nederland verwijzen. De zaak wordt die dag dus niet inhoudelijk besproken. Bij een meervoudige strafkamer behandelen drie rechters de zaak. Wanneer dat is, is nog niet bekend.
Er zijn twee verdachten. De 38-jarige Gillyon Emanuels en een 19-jarige man uit Hilversum. Zij wordt verdacht van mishandeling van de Hilversummer omdat zij hem met een bezemstok te lijf ging. Hij moet zich verantwoorden voor het uitschelden van de vrouw. De onderneemster, woonachtig in Abcoude, heeft haar eethuis aan de Kleine Drift gesloten en Hilversum verlaten.

De kwestie in Hilversum-Oost leidde in juli vorig jaar tot veel ophef toen Emanuels het voor haar deur aan de stok kreeg met enkele in haar ogen racistische hangjongeren uit de buurt. Eerder zouden zij al een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor haar deur hebben gelegd en op die ene dag in juli scholden zij haar uit voor onder meer 'kankerzwarte' en 'kankernegerin'. Dat Emanuels zich nu moet verantwoorden voor de rechter is voor haar en vele anderen de omgekeerde wereld.

OM verdenkt vlogger van verkrachting

hilversum De 33-jarige Hilversummer, een bekende vlogger, die vorige week zondag werd opgepakt, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) seks gehad met een minderjarige en haar verkracht. Ook wordt hij verdacht van onttrekking minderjarige aan wettig gezag.

Een woordvoerder van het OM benadrukt dat het onderzoek pas loopt. Tien dagen terug werd de man opgepakt en zijn woning aan de De Kupstraat doorzocht. Daarbij zijn veel spullen, waaronder een iPad en telefoons in beslag genomen. Sindsdien zit de man vast. Donderdag verschijnt hij voor de raadkamer en wordt duidelijk of hij langer vast blijft zitten.

Deal tussen OM en Team Dascha Onderzoek; vader verlaat bureau

Bij het politiebureau werden bloemen neergelegd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij verbleef er een paar dagen en nachten voor op het politiebureau aan de Groest, maar het was het allemaal waard: vader René Graafsma en het Team Dascha Onderzoek (TDO) mogen de camerabeelden van de laatste uren van de in 2015 omgekomen Dascha (16) onbeperkt inzien.

"Er is een deal", aldus Graafsma. Afgelopen week kwamen TDO en het Openbaar Ministerie na lang onderhandelen tot een akkoord. Dat houdt in dat TDO de beelden onbeperkt mag inzien, maar alleen op het politiebureau in Hilversum en niet daarbuiten. Het akkoord betekende ook dat de stille tocht voor Dascha die afgelopen zondag in Hilversum zou plaatsvinden, niet doorging.
Dascha Graafsma overleed in november 2015 nadat zij was aangereden door een trein. Daarvoor was zij bij een 16-plus-feest in het centrum van Hilversum. Uren later werd zij bij het spoor langs de Maartendijkseweg dood aangetroffen. Zelfmoord, concludeerde het OM. De familie dacht daar anders over en wilde de beschikbare camerabeelden zelf bestuderen.

Het OM bleef - toen bekend werd dat Graafsma zich meldde op het politiebureau - vinden dat er uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek is gedaan naar de dood van Dascha. Daarnaast heeft het NFI toxicologisch onderzoek verricht. "In dit onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat er sprake was van een misdrijf. Dit is destijds in een persoonlijk gesprek toegelicht aan de familie. Daarnaast hebben de nabestaanden tweemaal inzage gehad in het papieren dossier."
Daarnaast bleef het OM bij de gedachte dat de familie het complete dossier wel mag inzien voor rouwverwerking, maar niet voor eigen onderzoek. "Dat het dossier niet verstrekt wordt - maar alleen kan worden ingezien - heeft te maken met de privacy van personen die in het dossier voorkomen en met het gegeven dat de verklaringen en beelden gegeven zijn aan de politie en het OM ten behoeve van het onderzoek naar de dood van Dascha. Het staat het OM niet vrij om deze informatie te verstrekken."
Hoewel het OM de afspraak bevestigt, benadrukt een woordvoerder dat de beelden ook nu alleen mogen worden bekeken voor rouwverwerking. En dus niet voor onderzoek. Het enige verschil is dat Graafsma nu wél een 'adviseur' (Roelofs, red.) mee mag nemen.

OM: 'Beelden mogen alleen worden bekeken voor rouwverwerking'

In de dagen dat Graafsma op een houten bankje in het politiebureau verbleef, kreeg hij vooral veel steun via internet of van mensen die bijvoorbeeld bloemen neerlegden. Ook kreeg Graafsma bezoek van Tweede Kamerleden Henk Krol en (Hilversumse) Léonie Sazias van 50Plus. Zij hebben inmiddels vragen gesteld aan minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. 50Plus wil onder meer dat het OM een zaak standaard heropent of heroverweegt wanneer dit onderzoek mogelijk onzorgvuldig is uitgevoerd.

Paul Mouwes

(59), sinds 2000 Hilversummer, raadt de burgemeester aan meer rond te fietsen en kijkt stiekem naar slechte films.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben journalist en cartograaf: ik maak graphics: kaarten diagrammen, schema's en andere infographics voor tijdschriften en digitale media."

Wat zijn je hobby's?
"Ik verzamel atlassen en boeken over beeldstatistiek. Daarnaast frisbee ik graag. Deed ik vroeger op competitieniveau, nu voor de leuk."

Omschrijf Hilversum in 5 woorden:
"Openluchtmuseum van jarendertigarchitectuur."

In welk café kom je graag?
"Port bij de Kaars, bier bij Mout."

Als je burgemeester was, dan….
"...zou ik elke week een dag door een van de buurten fietsen en hier en daar afstappen om echt rond te kijken. Ik heb een hekel aan slecht wegdek, niet werkende putten etc."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Ik lees nu 'Deus' van Harari en 'Tot hier en nu verder' van Cees van Lotringen."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik niet kan zwemmen en schaatsen."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Ik neig naar de Kerkstraat, hoewel de Gijs dichtbij is, maar ik wil wel graag dat er iets zinnigs met het V&D-pand gebeurt."

Heimelijk genoegen?
"Slechte films kijken."

Mooiste plek in Hilversum?
"Ik ben boven in de Vituskerk geweest. Geweldig!"

En mooiste bouwwerk?
"De Hondenbrug: elegant bouwwerk, kijk maar van de zijkant. Het zou fantastisch zijn als die brug in oude luister hersteld kan worden."

Wat mist Hilversum?
"Iets echt stedelijks. Mensen hou op met het stad te noemen, het is gewoon een dorp, en wees er trots op."

Vijf meldingen van onzedelijke handelingen

Foto: Politie

Hilversum Bij de politie zijn vijf gevallen bekend van mensen die van 2015 tot nu onzedelijk zijn betast in het Hilversumse uitgaansgebied. Viermaal is geen aangifte gedaan, één keer is iemand op heterdaad opgepakt (tijdens On Air in 2015).

Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes na vragen van de VVD. De liberalen waren in de pen geklommen na meerdere signalen over vrouwen die tijdens het uitgaan binnen horecagelegenheden onzedelijk zijn betast. Omdat de incidenten zich binnen de horecazaken afspeelden, ligt daar in eerste instantie een taak voor de ondernemers zelf. Maar, aldus de VVD, het raakt ook het lokaal gezag als het gaat over melden en doen van aangifte.

Daar is Broertjes het wel mee eens. Hij stimuleert eenieder bij een strafbaar feit altijd aangifte te doen. En bij het eerstvolgende overleg met horecaondernemers brengt de burgervader het onderwerp onder de aandacht. "Ook bij het portiersoverleg van de horecaondernemers maken wij melding van het feit dat er binnen het uitgaansgebied sprake kan zijn van het onzedelijk betasten van bezoekers van de horeca. Wij roepen hen en overige partners op om adequaat om te gaan met meldingen."

Bankpasdief staat op beeld

HILVERSUM De politie is er nog altijd niet in geslaagd de man te vinden die in mei dit jaar iemand van een bankpas beroofde en daar diezelfde avond mee pinde. Wel staat de nog onbekende verdachte op beeld. Wie meer weet, wordt gevraagd dat te melden.

De bankpas werd in de nacht van woensdag 23 of donderdag 24 mei in een woning aan de Emmastraat gestolen. De volgende ochtend bleek al dat bij meerdere cafés in Hilversum met de pas was afgerekend.
In een café aan de Groest is in die vroege nacht een jongeman gefilmd die met de gestolen bankpas betaalde. Behalve in dit café is er ook in andere horecagelegenheden gebruikgemaakt van de gestolen pas.

Genieten bij 'Langste pannenkoekentafel van Zuid'

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een gezellige boel zaterdagmiddag bij de Bethlehemkerk in Hilversum. Daar stond namelijk voor de tweede keer de 'Langste pannenkoekentafel van Zuid', een initiatief van verschillende partijen in de buurt om bewoners met elkaar in contact te krijgen. De betrokkenen waren na afloop content: "Mooi weer en veel gezellige en betrokken bewoners en vrijwilligers."

Annet: 'Mijn grootste angst was dat niemand voor me zou omdraaien'

Hilversumse blikt terug op The Voice Senior-avontuur

Als ze je een hand geeft, is er geen ontkomen aan haar enthousiasme. Niks act, what you see is what you get bij Voice Senior-deelneemster Annet Hesterman.

De telefoon van Annet staat roodgloeiend sinds haar deelname aan The Voice Senior. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Achter de geraniums zitten kan altijd nog, grijnst ze. Haar donkere ogen stralen. Annet Hesterman is sinds haar deelname aan het RTL-4-programma The Voice Senior in een achtbaan terechtgekomen. "Mijn mobiel achteloos ergens neerleggen en er niet naar kijken, is er tegenwoordig niet meer bij. Ik word continu gebeld." Vervelend? Driftig schudt ze haar hoofd: ze geniet van wat haar is overkomen. Had het voor geen goud willen missen.

Ze moet zelf ook nog even bijkomen van alles, ondanks dat de talentenshow voorbij is en de winnaar bekend. Dat zij de eerste plaats niet haalde, vindt ze niet erg. Jimi Bellmartin was volgens de Hilversumse vanaf het begin de gedoodverfde winnaar. Terecht, vindt ze, hij is steengoed. Een leuke man met humor ook. "En de kijker heeft besloten. Vanaf dat moment moet je het loslaten. Maar no hard feelings."

Ze was laat met inschrijven voor het programma. Haar dochter Roxanne, eigenaresse van dansschool Fit by Rox, vond dat ze eraan moest meedoen. Samen met haar partner en pianist Cees Cools nam Hesterman een liedje op. Het filmpje stuurde ze naar RTL. Niet veel later werd ze gebeld: de redactie wilde haar graag ontmoeten omdat ze onmiddellijk enthousiast waren over haar vertolking van een nummer van Tina Turner.

Annet tijdens de finale van The Voice Senior. Foto: RTL/TALPA

Haar mailbox stroomt dagelijks vol met aardige woorden

Waar is de stip?

Tijdens The Blind Auditions blies ze de jury omver met 'Nutbush City Limits' van Turner. Haar opkomst was overigens memorabel: de stip waar ze op moest staan kon ze niet vinden. Ze moet er nog om gieren. "Ik moest als eerste op en je moet je voorstellen dat je behoorlijk geconcentreerd bent. Ik loop het podium op, maar denk: waar is die stip nou? De vloer glom als een spiegel en studiolampen zorgden voor nog meer cirkels. Bovendien ben ik klein, dus ik zag 'm gewoon niet." Het filmpje waarin een naar de spot zoekende Annet is te zien, is een YouTube-hit geworden en gezien door talloze mensen.
Als ze eenmaal haar plek heeft gevonden en 'A Church House, Gin House' inzet, draaien binnen vijf seconden de vier stoelen van de juryleden om. Ze zag het en ook weer niet. Was te gefocust op haar stem en op het nummer. Na haar optreden kwam de ontlading en drong het tot haar door. "Ik was euforisch. Mijn grootste angst was dat niemand voor me zou omdraaien. Dat voelt toch wat ongemakkelijk." Juryleden Angela Groothuizen, Marco Borsato, koppel Gerard Joling en Gordon en Ilse de Lange wilden haar graag hebben. Ze koos voor Ilse als coach.
Uiteindelijk schopt de Nederlandse Tina Turner het tot de finale en strijdt ze samen met Jimmi, Noble en Georges om de eerste plaats. Ze grijpt mis. Helemaal niet erg. Er ligt veel moois in het verschiet. Zoals een concert op 1 oktober in het AFAS Circustheater in Scheveningen. De acht finalisten geven dan een concert. Het Voice Senior-avontuur heeft haar ook inspiratie gebracht; met man Cees en ook zonder hem treedt ze nog regelmatig op, maar nu is ze bezig een show in elkaar te draaien en niet alleen met nummers van Tina Turner. 'Your Song' van Elton John zingt ze ook graag. Of nummers van de Ro-d-Ys, waar ze vroeger in zong.
"Misschien wel met dansers van de school van Rox. Twee hoor, niet meer." Haar mailbox stroomt dagelijks vol met verzoeken en aardige woorden. Facebook ontploft. Niet dat ze daar veel van merkt, want dat regelt Rox. Met social media heeft ze niet zo veel, maar haar dochter houdt haar op de hoogte. De commentaren van zure mensen wil ze niet horen. "Hoe kun je nou een oordeel over me hebben als je me niet kent? Allemaal jaloezie", wappert ze met haar hand.

Grootste fan

De buurt is trots op haar. Maar haar grootste fan is toch echt Robin, haar tweejarige kleinzoon. Als hij oma op televisie ziet, gaat-ie uit zijn dak. Ja. Annet Hesterman is blij, blij dat ze op de Voice-trein mocht springen en het avontuur mocht beleven. "Ik ben een gelukkig mens", vindt ze. Haar ogen glimmen. De toekomst ook.

'Weg over de hei is geen scenario waar het college momenteel op studeert'

Visie Media Park vooral bedoeld om te inspireren

Zijn er nu wel of geen concrete plannen voor een weg over de hei richting Media Park? Nee, zegt mediawethouder Wimar Jaeger. Althans, momenteel niet.

Beeld uit de gepresenteerde visie over het Media Park. Foto: Plompmozes

hilversum Maar liefst drie politieke partijen - CDA, PvdA en SP - hadden vragen gesteld aan de wethouder over de gedachte van een weg over de hei richting het Media Park. Want hoe serieus zijn die plannen nu eigenlijk? Immers, bij een presentatie twee weken terug gaf Jaeger nog aan dat die weg er niet komt. Maar deze staat toch echt op een kaartje in de 'Hilversum Media Park Urban Vision 2030'.

Al voordat de raadscommissievergadering waarin de vragen besproken werden plaatsvond - zonder Jaeger - kwam de wethouder met een schriftelijke reactie op alle ophef die was ontstaan. Daarbij geeft hij aan om tijdens de beeldvormende sessie over het Media Park hierover met elkaar in gesprek te gaan. Dat laatste vindt diezelfde raadscommissie een prima plan.

Ambitieuze transformatie

Geen gemeentelijk plan, gemeente is wel financierder

In de brief legt Jaeger uit dat de gepresenteerde visie geen gemeentelijke plan is, wel is de gemeente een van de financierders. "Het is een visie van stedenbouwkundig architect UN Studio gebaseerd op tientallen interviews in de sector, omwonenden, huurders Media Park en ja, ook de gemeente."(...) "UN is uitdrukkelijk gevraagd vrij te denken en de input van de gesprekspartners mee te nemen in een ambitieuze transformatie van het Media Park."
De rapporten maken volgens Jaeger vooral duidelijk dat er heel veel moet gebeuren op het Media Park en dat dit ook kan. "De suggesties die in de visie van UN worden gedaan zijn bedoeld om te inspireren en vormen een startpunt voor gesprekken voor zowel de gemeente als voor particuliere stakeholders."
Ingaan op 'allerlei details' die in de visie staan, zoals een weg over de hei, wil Jaeger niet te veel doen. Dan zou namelijk de indruk ontstaan dat de gemeente 'alweer als eerste haar positie gebruikt om nog te ontwikkelen ideeën in de kiem te smoren'. Toch wil de wethouder - vanwege alle ophef - nog wel iets melden over asfalt op de hei. Dat is, schrijft hij, geen scenario waar het college momenteel op studeert." Wat dit woordje 'momenteel' betekent, is de vraag.

Niet zinvol

Maar belangrijkste doel van die visie is inspiratie en urgentie leveren voor particuliere partijen om grondig in het Media Park te investeren. "Veel van de zaken die in de visie van UN staan zijn binnen het huidige bestemmingsplan mogelijk, veel ook niet", aldus de wethouder. "Wij denken dat het niet zinvol is te speculeren over mogelijke opties zonder dat er überhaupt een initiatiefnemer is die enige contouren van planontwikkeling, op basis van de visie, naar voren brengt. Pas als die initiatiefnemer(s) zich meldt kunnen wij beoordelen of die voorgestane ontwikkeling past binnen het bestemmingsplan en/of wenselijk is. Tot die tijd hopen wij dat de gemeenteraad de noodzaak tot een transformatie van het Media Park onderschrijft."

Blijdschap, maar toch ook heel veel woede over weghalen fiets

Verrast is men niet bij de gemeente van alle ophef die is ontstaan nu verkeerdgeparkeerde fietsen in het centrum worden verwijderd. Daarom hoeven mensen die hun tweewieler in het depot moeten ophalen de eerste maand niet te betalen. Desondanks is handhaven niet bepaald sympathiek, is de belangrijkste kritiek. "Alsof het criminelen zijn", zegt een voorbijganger als zij ziet dat een fiets wordt weggehaald op de Zeedijk.

Met een stint worden de verkeerdgeparkeerde fietsen overgebracht naar het depot. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum "Dit is echt een heel slechte campagne, ga er nog meer een toestand van maken. Overal wordt gepromoot om met de fiets naar het centrum te komen, maar in dit 'kneutendorp' worden fietsers weggepest. Ik vind het een schande."

Woedend staat Edwin Adang dinsdagmiddag in het depot aan de Kerkbrink om zijn 's ochtends verwijderde fiets ("Ik stond twee minuten in de Kruidvat en toen ik terugkwam was mijn fiets weggehaald") op te halen. Overigens wilde hij zijn tweewieler al direct nadat deze was verwijderd weghalen, maar dan is het depot nog dicht. "Om praktische en financiële redenen is het niet haalbaar om het depot de hele dag open te hebben", meldt een gemeentewoordvoerder.
Maandag en dinsdag zijn er bij elkaar opgeteld 46 fietsen verwijderd. Vooral bij de Hema, Action en het Kruidvat is het kassa. Een medewerker van Rutgers Juwelier (tegenover het Kruidvat) juicht de actie toe. Vooral op zaterdag is het daar een fietsparadijs, zegt zij. En ook een oudere meneer is positief. "Al die fietsers rijden je hier zo ondersteboven."
Desondanks blijft het de vraag of de actie een succes zal worden. De SP, die eerder deze week het handhaven al omschreef als 'een heksenjacht', stelde dinsdag maar liefst 21 schriftelijke vragen aan het college. Die gaan onder meer over het aantal fietsparkeerplaatsen, de informatievoorziening en de openingstijden van het depot. Bovendien zou er volgens de socialisten pas moeten worden gehandhaafd als die inpandige fietsenstalling in het centrum (C&A-pand?) er daadwerkelijk is.
Verder is het de vraag welke mindervalide mensen er in aanmerking komen voor een sticker om toch de fiets overal te mogen neerzetten. En wie beoordeelt dat? Belangrijke vraag is ook of datgene dat Hilversum momenteel doet juridisch wel oké is. Juist om die reden zou de handhaving gestaakt moeten worden.

De handhavers nemen alle tijd om vragen te beantwoorden.
De fietsen worden gelabeld voordat zij worden weggehaald.
Het rode labeltje op de fiets.
Het depot dinsdagmiddag.

Ooit idee voor glazen piramide bij station

Einde GAK-gebouw is nu echt nabij

De sloop van het GAK-gebouw is pas over enkele weken, maar afgelopen week was er al een officieel momentje. Soepel verliep dat niet.

Uiteindelijk biedt de expert hulp.

HILVERSUM Een glazen piramide op de plek van het GAK-gebouw. Met dat idee benaderde de vorige eigenaar van de kolos op het Stationsplein enkele jaren terug wethouder Wimar Jaeger. Die besefte vanaf dat moment dat nu de kans was om in Hilversum 'het beste Stationsplein van Nederland' te creëren.

'Eerste tastbare en zichtbare stap gezet
in de herontwikkeling'

Die glazen piramide was achteraf slechts een voorbeeld, zegt Jaeger nu. Op die maquette met daarop die piramide die de eigenaar ooit toonde, had net zo goed iets anders kunnen staan. Waar het om gaat is dat toen het besef kwam dat het GAK-gebouw zijn langste tijd had gehad. Sloop was nog de enige optie. Het pand stond al jaren leeg, zat vol met asbest en als er een huurder zou komen, moest er te veel verbouwd worden. Dat was niet meer rendabel.
Op dat moment ontstond er het idee voor een Stationsplein als warm welkom in Hilversum. Want dat warme welkom was er nu allesbehalve, aldus de wethouder. Hilversum kon het gebouw eind 2016 voor 5 miljoen euro overnemen - Jaeger noemt dat een goed bedrag - en met de sloop wordt er nu, aldus wethouder Arno Scheepers, een eerste tastbare en zichtbare stap gezet in de herontwikkeling van het plein.
Afgelopen week mochten beide wethouders samen de sloop officieel aftrappen. Onder toeziend oog van pakweg twintig belangstellenden en betrokkenen verliep dat allesbehalve soepel. Zodra het sloopwagentje, met Jaeger en Scheepers daarin, voorzichtig met de sloop begon, schoot de voorzijde van de wagen omhoog en was er even sprake van enige paniek. Doordat de aanwezige experts snel ingrepen was die paniek van korte duur.
De sloop gaat over een paar weken echt van start, vertelt Jorrit Scheffer van aannemer de Scheffer Groep. Er is nog wat asbest. En dan komt toch echt de kogel, die de boel gaat platmaaien. Bijna alles, zo'n 5000 kuub en 25 soorten afval, wordt gerecycled afgevoerd.

Toch even paniek.
Zodra er contact werd gemaakt ging de wagen aan de voorzijde omhoog. Foto's: Bastiaan Miché

Snelwandeltop loopt in Hilversum

Rick Liesting is één van de favorieten. Foto: Aangeleverd

HILVERSUM Voor het eerst in de historie vindt er een grote snelwandelwedstrijd plaats in Hilversum. Komende zaterdag ontvangt de Gooise Atletiek Club snelwandelaars uit binnen- en buitenland voor de jaarlijkse sprintdriekamp snelwandelen.

Tijdens deze negende editie staat de Nederlandse top aan de start. De beste Nederlanders krijgen concurrentie van enkele snelle buitenlandse toppers. In de vorige acht edities waren er winnaars uit Slowakije, Ierland, Polen, België, Duitsland en Nederland. In het verleden hebben zelfs media uit Portugal en Australië aandacht aan het evenement geschonken. De sprintdriekamp snelwandelen is namelijk een unieke wedstrijd die nergens anders ter wereld gehouden wordt.

De deelnemers komen drie keer in actie tijdens een kort programma dat duurt van 11.00 uur tot 13.10 uur. Vooral op de 1000 meter kunnen snelheden behaald worden van over de zestien kilometer per uur. De andere afstanden zijn 3000 en 1500 meter. Voor Nederland wordt bij de mannen uitgekeken naar de komst van Rick Liesting uit Deventer, Rob Tersteeg uit Nieuwkoop en Remco de Bruin uit Amstelveen. Bij de vrouwen zal de Brabantse Anne van Andel haar overwinning in 2014 willen herhalen.
Er komen niet alleen maar toppers aan de start. De sprintdriekamp is ook een breedtesportevenement. Iedereen kan meedoen, ook mensen die nog nooit hebben gesnelwandeld. Daarom zal op elke afstand worden gestart in twee series. Eerst starten de masters, jeugdatleten en beginners. In de tweede serie komen steeds de snelste atleten aan de start. GAC neemt dit jaar de organisatie van de sprintdriekamp over van VAV-Veenendaal, waar de vorige edities waren.
Voor wie wil komen kijken: de toegang is gratis.

'Ratten in sociale huurwoningen, maar ook in Raadhuiskwartier'

Ratten zouden juist bij huisaansluitingen toeslaan.

hilversum In heel Hilversum hebben inwoners last van ratten: van wijken met vooral sociale huurwoningen tot aan de Boomberg en het Raadhuiskwartier. Dat zei 'rattenwethouder' Arno Scheepers na vragen hierover van de ChristenUnie. Belangrijkste boosdoener zijn de huisaansluitingen op het riool.

Al enige tijd klagen Hilversummers - met name die in wijken waar veel sociale huurwoningen staan - over een rattenplaag. Reden voor fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie om te vragen of deze diertjes voornamelijk in deze straten voorkomen. Immers, ratten hebben niet alleen veel impact op het woongenot en het gevoel van veiligheid van de betreffende inwoners, maar ook op de volksgezondheid in betreffende wijken.

Dat laatste vindt Scheepers ook. De VVD'er vertelt dat Hilversum druk doende is met een inhaalslag wat betreft het vervangen van de bij elkaar opgeteld zestig kilometer lange en verouderde riolering. Echter, de gemeente gaat tot de huisaansluiting. Vanaf dan is de pandeigenaar verantwoordelijk. En juist bij die aansluiting slaan de ratten toe, aldus de wethouder.

Hij geeft toe dat door dat achterstallige onderhoud van het riool er een verhoogd risico is op ratten, maar ziet geen reden om de inhaalslag van nu te versnellen. Het probleem komt namelijk puur door de aansluitingen. "Wij zorgen dat het riool er piekfijn bij ligt."

Woezel en Pip komen naar Kerkelanden

HILVERSUM 'De twee allerliefste hondjes van de wereld' Woezel & Pip zijn zaterdag 22 september even niet in hun eigen Tovertuin. Die middag komen zij namelijk naar winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum voor een meet and greet.

In vier sessies van een half uur, om 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur, zijn de hondenvriendjes aanwezig op het plein bij Siësta Lunchroom. Iedereen mag deze middag gratis samen met Woezel & Pip op de foto. Niet vergeten zelf je camera of mobiel mee te nemen.

Winkelcentrum Kerkelanden ondersteunt hiermee eveneens Het Guusje Nederhorst Fonds. Dit fonds is opgericht ter liefdevolle nagedachtenis aan de in 2004 overleden Guusje Nederhorst-Woesthoff, de bedenkster van Woezel & Pip, met als doel algemeennutbeogende doelen en projecten met betrekking tot het verbeteren van de leefomstandigheden van kinderen en dieren te ondersteunen.

Inwoners 't Gooi investeren 27 miljoen in energiebesparen

Op steeds meer daken zijn zonnepanelen te zien.

hilversum Ruim zevenduizend woningeigenaren uit het Gooi en de Vechtstreek hebben de afgelopen vier jaar (2013-2017) maatregelen getroffen om hun huis energiezuiniger te maken. Bij elkaar investeerden zij ruim 27 miljoen euro.

Dat meldt de Regio Gooi en Vechtstreek, het samenwerkingsverband van de gemeenten in deze regio. Deze resultaten zijn bereikt met behulp van het regionale project 'Energie Besparen Gooi en Vecht', dat mede mogelijk is gemaakt met subsidie van de provincie Noord-Holland en moet bijdragen aan een energieneutrale regio.
De maatregelen die de eigenaren het meest inzetten om woningen energiezuiniger te maken, zijn: zonnepanelen (4.509 installaties), spouwmuurisolatie, HR++-glas en vloerisolatie. Het aantal duurzame maatregelen ligt feitelijk nog hoger omdat veel maatregelen niet worden geregistreerd, zoals spouwmuurisolatie.
De ambitie van Gooi en Vechtstreek is een energieneutrale regio in 2030. De in de regio benodigde energie wordt dan duurzaam opgewekt. In eerste instantie richten de inspanningen zich op de bebouwde omgeving. De betrokken partijen werken nu samen aan een vervolgproject.

Aanrijding in Kloosterlaan

HILVERSUM Op de Kloosterlaan in Kerkelanden was maandagmorgen een botsing waarbij twee auto's betrokken waren. De inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Bij de aanrijding waren twee vrouwen, 36 en 21 jaar, uit Hilversum betrokken. De 36-jarige zat in haar langs de weg geparkeerde wagen toen zij van achteren werd aangereden door haar jongere plaatsgenote.
Wat precies de oorzaak is van de crash, is niet duidelijk. De vrouwen raakten niet gewond, hun voertuigen waren wel beschadigd.

Promovendus Hilversum loopt tegen Delft al snel achter de feiten aan

'Verschil overgangsklasse en eerste klasse pijnlijk duidelijk'

De wil bij Hilversum was er zeker wel, maar het ontbrak aan intelligentie. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De hockeyers van Hilversum verloren zondag hun eerste thuiswedstrijd in de overgangsklasse B. Tegen Ring Pass Delft werd het 3-4, een fikse tegenvaller na het hoopgevende 4-4-gelijkspel tegen USHC een week eerder in de openingswedstrijd van het seizoen.

'In de eerste helft veel te slap begonnen en slordig verdedigd'

Aanvoerder Viktor Boeren liep na afloop strompelend van het veld en trok de veelzeggende conclusie: "Vandaag werd pijnlijk duidelijk dat er een groot verschil is tussen het hockey in de overgangsklasse en de eerste klasse, waar we vorig jaar in speelden. Het gaat nu een stuk sneller; vooral de spelhervattingen. Je kunt geen moment verslappen omdat het fysiek ook een stap hoger is. In de eerste klasse konden we vanuit de verdediging rustig de bal rondspelen en zien waar de mogelijkheden in de aanval lagen."
In de overgangsklasse 'kletsen' de tegenstanders er direct bovenop, vervolgt Boeren. "Er wordt direct druk gezet op de verdediging zodat het lastig wordt om de bal naar de aanval te krijgen. Dat is ons probleem dit moment. Daarbij komt dat we vandaag in de eerste helft veel te slap begonnen en slordig stonden te verdedigen. Dan moet je niet verbaasd zijn als je drie tegentreffers om je oren krijgt."
De Hilversummers scoorden door Tijmen Kleeman na acht minuten wel de openingstreffer in het snelle en vooral fysiek aantrekkelijke duel. Hing er een overwinning in de lucht? Nee, want de mannen uit Delft waren in tegenstelling tot de thuisploeg koelbloedig in het benutten van kansen. Hilversum kreeg na de voorsprong drie strafcorners, die geen goals opleverden. Delft kreeg er ook drie en die werden wél verzilverd. Dat maakte het verschil na de eerste helft: 1-3.
De tweede helft was een ander, agressiever Hilversum te zien. Dat resulteerde in de aansluitingstreffer: 2-3 door Dorus Sporken. "Het lijkt wel dat we eerst op achterstand moeten komen voordat er meer gif in ons spel komt. Dat moet echter direct vanaf de eerste minuut, want vanaf de achttiende minuut, de 1-2, liepen we achter de feiten aan", vervolgt Viktor Boeren.
De 25-jarige student fysiotherapie, al vijf jaar spelend voor Hilversum, vindt ook dat de communicatie tijdens de wedstrijd beter moet. Het pleit voor Hilversum dat zij bleven strijden voor een goed resultaat. De wil was overduidelijk aanwezig, maar het ontbrak aan intelligentie om de verdediging van Delft te ontregelen. En in de jacht van Hilversum op de 3-3 scoorde Delft uit een snelle counter 2-4. De 3-4 in het slotoffensief door Friso Oomen kwam te laat. Coach Piotr Mazany was duidelijk na afloop: "De eerste helft was niet overtuigend, maar het vertoonde spel in de tweede helft geeft houvast voor de komende wedstrijden. Maar acht goals tegen in twee wedstrijden is te veel."

Hilversums judotalent is terug op zijn weg naar de top

Christiaan Hendriksen lijkt klaar voor de komende wedstrijden. Foto: Hans Hendriksen

hilversum Hij is weer fit en ook gemotiveerd, zegt de 16-jarige Christiaan Hendriksen. Het Hilversumse judotalent werd de afgelopen jaren geteisterd door blessures, maar lijkt nu weer helemaal terug. "Ik heb weleens gedacht: waar doe ik het voor? Maar ik vind dit gewoon erg leuk, miste het om op de mat te staan. En ik wil nog altijd naar de Olympische Spelen."

Hendriksen is recent overgestapt naar
Theo Meijer Sport

Dan weer de heup, dan de schouder, dan een teen. Iedere keer was er wel weer iets waardoor Hendriksen noodgedwongen aan de kant moest blijven zitten en bij de fysio herstellen. Sinds begin dit jaar gaat het goed, al liep hij aanvankelijk op conditioneel vlak wat achter. Want bij het judo gaat het niet alleen om kracht, een goed uithoudingsvermogen is net zo belangrijk, aldus de jonge Hilversummer. "Je moet wel tien minuten lang door kunnen gaan."
Vanaf het moment dat judo voor de jonge Hendriksen topsport werd, won hij zo'n beetje alles wat er te winnen valt. Zo pakte hij in maart 2016 de Nederlandse titel in de klasse tot 15 jaar en tot 66 kilogram. In de klasse tot 18 jaar kreeg hij meer tegenstand (en dus ook blessures) en miste daardoor enkele belangrijke toernooien. Dit jaar was hij na een lange revalidatie bij alle belangrijke evenementen van de partij en werd hij in maart derde op het Nederlands kampioenschap.
Het seizoen 2018/2019, zijn laatste in deze leeftijdscategorie, wordt misschien wel zijn belangrijkste tot nu toe. Misschien ook wel daarom is de Hilversummer recent overgestapt van Topjudo Utrecht naar Theo Meijer Sport in Leusden. "Het laatste jaar in Utrecht was ook niet meer zo leuk. Veel van mijn maten daar waren gestopt en dat waren ook mijn beste tegenstanders", aldus Hendriksen. "Als zij er niet zijn, word je ook niet beter."
Overigens trainde Hendriksen al op de maandag op dezelfde locatie in Leusden, maar dan via het Regionale Training Centrum, samen met de allerbeste talenten in de regio. Ook mag hij nu trainingen volgen op Papendal.
Op zijn weg naar de top zal de Hilversummer het nodig hebben. Zeker de klasse tot 81 kilogram, waarin Hendriksen verschijnt, wordt gezien als de koningsklasse waar de concurrentie het grootst is. Tussendoor wil hij ook nog 'even' zijn havodiploma halen op het Comenius College. Maar de komende periode komen er belangrijke wedstrijden aan waarin Hendriksen zich hoopt te plaatsen voor het EK en eventueel WK. Vanwege de kans op blessures zoekt hij nu meer zijn wedstrijden uit. "Ik wil pieken op de juiste momenten."

26 / 40

27 / 40

'Mijn grote droom om stage te lopen op Bali laat ik niet in diggelen vallen'

Chronische ziekte weerhoudt Sanja niet haar koffer te pakken en te vertrekken

Een avontuurlijk meisje dat twee jaar geleden acute diabetes krijgt en toch haar koffer pakt voor stage op Bali, getuigt van doorzettingskracht.

Sanja Verhoeve heeft haar medicijnkoffer gepakt en is klaar voor haar stage op Bali. Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM In de woonkamer van het ouderlijk huis op de Van Leeuwenhoekstraat, staat de koffer van Sanja Verhoeve (21) klaar. Moeder Nanja en vader Pascal zijn apetrots op hun oudste dochter. Want ondanks haar diabetes vertrekt de dappere Hilversumse naar Bali om daar vijf maanden stage te lopen. "Ik vind haar een bikkel en een voorbeeld voor andere jongeren met een chronische ziekte", vindt Nanja.

Sanja geeft toe: haar leven werd twee jaar geleden behoorlijk op z'n kop gezet. Ze was aan het werk bij de bioscoop toen ze zich niet lekker voelde. "Ik was beroerd en had zo'n enorme dorst, echt niet normaal. Dus ik dronk veel water, waardoor ik steeds naar het toilet moest." Ze ging ziek naar huis. Haar moeder, die wijkverpleegkundige is, vertrouwde het niet en prikte bloed toen Sanja 's avonds thuiskwam. Bij een gezond iemand liggen de bloedwaarden tussen de vier en acht, Nanja constateerde dat de waarden van haar dochter over de negentwintig waren. Voor de zekerheid prikte Nanja nogmaals, maar de waarden werden alleen maar hoger. Ze belde de huisartsenpost, waar ze meteen terechtkon en de arts bevestigde het vermoeden van Nanja: haar dochter had diabetes 1.
Ze draaide de medische molen in, moest naar een diëtiste en een internist, leerde hoe ze insuline moest spuiten. En dat allemaal in een week tijd. Het was wennen om ineens als negentienjarige suikerpatiënt te zijn. "Maar weet je: ik accepteerde het vrij snel. Het voordeel was dat ik de puberteit achter de rug had en niet meer zo onzeker over mezelf was. In de puberteit maak je je druk over van alles, maar nu heb ik daar geen last meer van. En bovendien: als persoon ben ik er niet door veranderd, hoewel ik door schommelingen in mijn suikerspiegel wel sneller prikkelbaar ben. Ook ben ik sneller moe."
Voor haar studie ecologische pedagogiek gaat ze vijf maanden op stage. "Het was mijn droom om stage te lopen in het buitenland en ik wilde mijn droom niet in diggelen laten vallen door mijn ziekte." Natuurlijk was het makkelijker geweest om in Nederland een instelling te zoeken, maar de Hilversumse bewandelt graag de minder makkelijke weg. "Ik houd nou eenmaal van uitdagingen", lacht ze.

Dus zorgde ze op tijd voor de nodige inentingen en met haar arts overlegde ze wat ze aan medicijnen mee moest nemen. Niet dat ze op Bali geen apotheken hebben, maar Sanja speelt graag op safe. "Ik heb voor een half jaar medicijnen in mijn koffer gestopt. Ik ga samen met studiegenootje Fien en zij is meegegaan naar mijn arts en heeft ook leren prikken, zodat ze me kan helpen, mocht dat nodig zijn."

Het was wennen om als negentienjarige ineens diabetespatiënt te zijn

Afscheid
Het afscheidsfeestje was best emotioneel, vertelt ze. Als eerste nam de familie afscheid van Sanja en daarna waren haar vrienden aan de beurt om gedag te zeggen. Haar besties Emma en Iris gaat ze het meest missen: er gaat geen dag voorbij zonder dat ze contact met elkaar hebben. Haar ouders en zusje vinden het moeilijk dat hun oudste dochter en zus naar Indonesië afreist, maar zijn tegelijkertijd trots op haar. "We zijn hecht met zijn vieren, dus het is even wennen. Maar ik heb er onwijs veel zin in." Bovendien kan Sanja het thuisfront middels social media makkelijk op de hoogte houden van haar stageavonturen.

In Bedulu steekt ze de handen uit haar mouwen op een kinderdagbesteding waar kinderen tussen de zes en twintig jaar met onder meer meervoudige beperkingen hun dag doorbrengen. Benieuwd is ze naar het cultuurverschil. "Omdat ik er langere tijd ben, kan ik me invreten in de samenleving en kleine doelen stellen. Het zou perfect zijn als ik die doelen ook kan halen. Dan is voor mij de missie geslaagd."

Stagegenoot Fien gaat mee en kan prikken in geval van nood

Gezondheidscentrum 'onestopshop'

Verschillende zorgdisciplines tonen hun vernieuwde pand in Kerkelanden

De verschillende specialisten trekken zaterdag hun witte jas uit. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Fris, overzichtelijk en modern. De verschillende zorgdisciplines die gevestigd zijn in het flink opgeknapte gebouw van Gezondheidscentrum Kerkelanden aan de Kerkelandenlaan zijn weer helemaal klaar voor de toekomst. "Als gebruikers zijn we blij met dit resultaat. Het was noodzakelijk om te moderniseren", zegt tandarts Remco Scheringa een paar dagen voor de open dag.

In het 31 jaar oude gezondheidscentrum zijn verdeeld over twee verdiepingen onder meer te vinden: twee huisartsenpraktijken, apotheek, fysiotherapie, chiropractie, tandheelkundig centrum, zorgkliniek en logopedie. Zij verblijven nu in een fris en licht pand - met een geheel vernieuwde entree - en waarin met blauwe borden nu ook duidelijk is aangegeven welke discipline zich waar bevindt. "De grote kracht van dit centrum is de samenwerking", zegt Scheringa. "Deze was er al enigszins, maar met de verbouwing willen we nog duidelijker maker dat alle zorg hier onder één dak is. Voor de patiënt is het een 'onestopshop'."
Over een ander voordeel van het gezondheidscentrum - naast de krachtenbundeling en het gebouw - hoeft Scheringa niet lang na te denken. De goede bereikbaarheid. En dat is toch wel bijzonder in Hilversum. Want waar elders bezoekers moeten zoeken naar een parkeerplek of moeten betalen, zijn er in Kerkelanden voldoende en gratis parkeerplaatsen. Ook handig: sinds kort staan er twee oplaadpalen voor elektrische wagens.
Nu is de tijd rijp om dat aan iedereen te tonen, vinden de verschillende gebruikers. Daarom is er komende zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur een open dag. Bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen en maken kennis met de verschillende specialisten die voor een keer hun witte jas uittrekken. Zij zijn dus een dag geen behandelaar, maar 'gastheer, vertelt Scheringa, die in de toekomst vaker open dagen wil organiseren.

'Pure Burenmarkt op de Gijsbrecht voelt als buurtfeest'

Er viel volop te genieten tijdens de markt. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een evenement waar zowel de ondernemers als de bezoekers van de Gijsbrecht van Amstelstraat steeds meer naar lijken uit te kijken: de Pure Burenmarkt. Opnieuw kwamen er afgelopen zondag duizenden belangstellenden naar de Hilversumse winkelstraat.

Het was echt een feest, vertelt voorzitter Renske Schriemer van de Stichting Ondernemersfonds De Gijsbrecht. Natuurlijk had het heerlijke nazomerweer een belangrijk aandeel in het succes, maar verder zorgden ook de heerlijke etenslucht (brood, kip, et cetera), de volle terrassen en de vrolijke gezichten voor een uitstekende sfeer. Schriemer: "Het voelde als een buurtfeest."

Wie momenteel over de Gijsbrecht wandelt, ziet dat het best goed gaat in dit winkelgebied. Er is niet of nauwelijks leegstand. Schriemer voegt toe dat de stichting ook druk doende is om in de toekomst een nog mooiere straat te realiseren met voldoende aanbod en activiteiten. Zo is er eind volgende maand Halloween en begin december een event met sinterklaas en kerst gecombineerd.

Geduld en flexibiliteit nodig bij verzorging mensen met dementie

Vivium houdt 22 september open dag op zes locaties

Zorg voor dementerenden vraagt om een persoonlijke aanpak. Foto: Vivium

HILVERSUM Het is vrijdag 21 september Wereld Alzheimer Dag. In Nederland hebben op dit moment ruim 270.000 mensen een vorm van dementie. De verwachting is dat dit aantal door de vergrijzing in de komende jaren explosief gaat stijgen. Tegelijkertijd verandert de zorgvraag en heeft de zorg nog steeds te maken met personeelstekorten. Wat betekent dit voor de zorg in de regio? We vragen het Godfried Verkerk, bestuursvoorzitter van Vivium Zorggroep.

'We kijken steeds meer naar oplossingen voor specifieke doelgroepen'

Omdat mensen met dementie steeds langer thuis blijven wonen, is het ziektebeeld vaak vergevorderd als mensen verhuizen naar een verpleeghuis. Hierdoor krijgen zorgteams vaker te maken met moeilijk hanteerbaar, onbegrepen gedrag. Ook bij Vivium speelt dit. "Dat vraagt inderdaad om veel geduld en flexibiliteit van onze medewerkers", licht Verkerk toe. "Iedere bewoner is anders en er zijn veel verschillende verschijningsvormen van dementie. Wij hebben in principe dus ook geen pasklaar antwoord. Er is nooit één oplossing of één ideale woonvorm, dat is iedere keer een zoektocht naar de voorkeuren van een bewoner, samen met de familie. We bieden daarom verschillende woonvormen en locaties, met elk hun eigen sfeer", legt hij uit. "Om bewoners te kunnen begrijpen moeten we zo veel mogelijk te weten komen over de bewoner en het ziektebeeld. Hier is gelukkig steeds meer over bekend en we investeren dan ook veel in scholing en bijscholing van medewerkers op het gebied van dementie."
Hiernaast onderzoekt Vivium de mogelijkheden om zich in de regio verder te specialiseren op dit gebied. "We kijken inderdaad ook steeds meer naar oplossingen voor specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie of mensen met Parkinsondementie. Dat vraagt weer een hele andere benadering. Maar dit kan alleen als we voldoende zorgmedewerkers hebben en daar ligt weer een hele andere uitdaging. Door regionale samenwerking met andere zorgorganisaties hopen we dit samen op te kunnen lossen, ook voor de lange termijn. Dat lukt niet van vandaag op morgen, dus we zullen hier creatief mee om moeten gaan. Eigenlijk kunnen we op dit moment in alle Vivium-locaties nog nieuwe collega's in de zorg gebruiken. We proberen dan ook op alle mogelijke manieren te laten zien wat een dankbaar en uitdagend vak het is. We zien dagelijks hoe belangrijk de medewerkers voor de bewoners zijn: vaak ontstaat er een hele bijzondere band. We kunnen deze nare ziekte niet veranderen, maar onze medewerkers doen er wel alles aan om bewoners zo liefdevol en zo goed mogelijk te verzorgen in deze laatste fase van hun leven."

Vivium houdt 22 september een open dag op zes locaties voor mensen met dementie. Meer info: www.vivium.nl/opendag.

Amerikaanse picknick bij Speelbos 't Laer

De routekaart van de Amerikaanse picknick. Foto: PR

HILVERSUM Kiwanis Satelliet Club 't Gooi organiseert zondag 30 september van 13.00 tot 16.00 uur een Amerikaanse picknick bij speelbos 't Laer aan de Oude Postweg 1. Het goede doel is Speelbos en Groepsverblijf 't Laer van het Goois Natuurreservaat (GNR), omdat die hoognodig toe zijn aan een opknap- en onderhoudsbeurt.

Er is een leuk openingsspel en Jaap Vlaanderen van het GNR komt uitleggen waarom 't Laer zo bijzonder en waardevol is. "Het idee van deze picknick is dat iedereen wat te eten meeneemt en dat we alles met elkaar delen. Samen maken we een mooi buffet", zegt Sjors van der Meer, president Kiwanis Club 't Gooi. Iedereen is welkom. Minimale contante goededoelbijdrage is 5 euro.
Speelbos 't Laer bestaat sinds 2012 en is het eerste speelbos in het Gooi. "Een plek waar kinderen gratis kunnen spelen, leren en ontdekken in een natuurlijke omgeving", licht Van der Meer toe.
Kiwanis Club 't Gooi, satellietclub van Kiwanis Laren, is een nieuwe lokale Fresh-Minded Kiwanis Club met enthousiaste leden. Van der Meer: "We hebben er zin in om mooie projecten te draaien om kinderen te kunnen helpen. Kiwanis is een fantastische toevoeging aan het leven en het geeft plezier en energie." Het is de bedoeling dat de Amerikaanse picknick jaarlijks op elke laatste zondag van september terugkeert. In 2019 vindt het evenement plaats op 29 september.
Kiwanis is een wereldwijde organisatie van vrijwilligers die zich inzet voor het verbeteren van de wereld, kind per kind en gemeenschap per gemeenschap. Op vele manieren dragen de vrijwilligers van Kiwanis bij aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen.

Wie zondag 30 september verhinderd is maar het speelbos toch een warm hart toedraagt, kan een donatie doen ten behoeve van GNR Speelbos & Groepsverblijf 't Laer: NL55 RABO 033 00 33 999 t.n.v. Goois Natuurreservaat o.v.v. 'Kiwanis Amerikaanse Picknick 2018'.

'Iedereen neemt wat te eten mee en dat delen we met elkaar'

'Wethouder voert als ware autist zijn beleid door'

Bij het station is er een enorme overkill aan fout geparkeerde fietsen. Foto: Bastiaan Miché

Na voortdurend de belangen te behartigen van auto's, bescherming van de aandeelhouders en arme bankiers die in de verdrukking komen door de boze publieke opinie, gaat nu de VVD de volgende klus aanpakken: de geparkeerde fietsen van het plebs aanpakken. De verkeerde man op de verkeerde plek, zullen we maar zeggen.

Zonder enige voelhoorns en als een ware autist gaat wethouder Arno Scheepers (VVD) zijn beleid doorvoeren. Fietsen zullen worden opgepakt daar waar ze verkeerd geparkeerd staan! En vermoedelijk zal hij met tien trucks moeten komen, want bij het station is een enorme overkill aan fout geparkeerde fietsen, mede door het wanbeleid op fietsengebied van de afgelopen jaren rondom het station Hilversum.

Als je goed kijkt en veel forensen spreekt, weet niemand waar die foutgeparkeerde fietsen rondom het station straks naartoe moeten. Als je de eigenaar spreekt van de fietsenstalling - monopolist en enorm duur ten opzichte van wat Utrecht (gratis), Nijmegen (gratis) en Groningen (ook gratis) biedt - hoor je hem zeggen dat hij inmiddels tjokvol zit. Hij vreest straks ook uitverkocht te zijn. Hij vindt het beleid onverantwoord, want ook hij ziet nauwelijks alternatieven.
Kijk je verder naar de ongure plek (over sociale veiligheid gesproken, dames), waar vroeger de oude spoorbomen stonden, zie je ondeugdelijke rekken, waar ik gisteren heb geconstateerd dat je bij regen moet oppassen dat je fiets niet van de bovenste stellage glijdt. Ook valt me op de slechte kwaliteit van de rekken, die luciferhoutjes zijn vergeleken met de kwaliteit van de fietsenstalling in Utrecht (67 euro per jaar en gratis binnen 24 uur). Elke ochtend en middag zelf mogen constateren dat er langs het spoor beslist geen plek is voor al die fietsen die nu links en rechts om het station fout staan geparkeerd.
Ik kan me voorstellen dat je foutparkeerders gaat handhaven, maar zorg dan in ieder geval voor moderne alternatieven, zoals betere klemmen, een goede betaalbare stalling, logische opstellingen langs het station en van onze kies beslist niet voor bouwvallige stellages op een ongure plek.

Ik verbaas me er ookover dat ik nauwelijks oppositie zie bij dit achterlijke plan. Terwijl GroenLinks Hilversum zich bezighoudt met grootse plannen om waarschijnlijk onze kapitale villa's dadelijk klimaatneutraal te krijgen, lijkt men het fietsstemvolk ondergeschikt te maken aan het coalitieakkoord met de VVD. Je hoort niets van ze! De PvdA lijkt zich nog te beraden, maar er lijkt ook nog niet veel beweging te komen. Zelden volksvertegenwoordigers gezien die zo hun antennes zijn verloren met zoiets dagelijks kleins, waar vele duizenden Hilversummers gebruik van maken: de fiets! Echt, we blijven ons maar bezighouden met een tunnel voor auto's onder de Leeuwenstraat of niet, een nieuwe vorm van Media Park, et cetera.
Dat de VVD allang niet meer van deze aarde is, weten we al. Zie daarvoor het landelijke nieuws. Maar ik hoop wel dat die andere partijen weer een beetje oog krijgen voor zoiets kleins en natuurlijks als de fiets, waar dagelijks duizenden mensen in Hilversum gebruik van maken. Dat men gewoon volwassen beleid gaat maken voor de enorme rij fietsen die ik elke ochtend zie bij de stoplichten van de Havenstraat richting station om 8.10 uur (ten koste van die zes auto's die telkens weer voor mogen met meer rijtijd).

In de Gooi en Eembode lezen we een reactie van Arno Scheepers: "In het centrum zijn ongeveer 3000 fietsrekken. Daarmee zijn er voldoende plekken. De komende weken hangen in het centrum posters met daarop een kaart waar de fietsparkeerplekken zich bevinden." Zelden me zo als een debiel aangesproken gevoeld door een gemeente als in dit stuk. Arno Scheepers' politiek in een notendop: gewoon simpel alle (verouderde en te kleine) fietsenstallen optellen om vervolgens het aantal foutparkeerders af te trekken. Zie daar: genoeg plek!"
Zie daar de kleine wereld van een VVD-wethouder! En weer pikken we het allemaal. Voor hoelang nog? Ik kijk uit naar de verkiezingen om de VVD weer op aarde te krijgen. Zelden zo woest geweest op een gemeente. Tot zover het dagelijkse verhaal van een forens op de fiets. Ja inderdaad: ik ben erg boos!

Marco van Stralen (oud-raadslid gemeente Hilversum)

35 / 40

Een gratis proefduik in de Lieberg. Foto: hmassing

Donderdag 20 september

Unieke parachutesprong

9.00 uur | Vliegveld

Voor het eerst in 10 jaar tijd kunnen er tandemsprongen boven het Gooi worden gemaakt. Op 20 en 21 september organiseert PCMN-Skydive Hilversum deze unieke parachutesprongen vanaf vliegveld Hilversum. Reserveer nu een sprong en kom genieten van het waanzinnige uitzicht over de Loosdrechtse plassen.

Vrijdag 21 september

Shots 2 Years

23.00 uur | Café Shots Hilversum

Nog even en dan is het zover. Dan bestaat Shots in zijn huidige vorm alweer twee jaar! Heel veel dj's, special guests, confetti, CO2, vuurwerk, en natuurlijk shots. Kortom: verwacht een weekend vol feest (zoals je dat van ons gewend bent) maar dan net twee tandjes extremer.

Zondag 23 september

Hilversum Actief

11.00 uur | Marktplein

Op zondag 23 september 2018 wordt Hilversum Actief alweer voor de derde keer georganiseerd op het Marktplein. Sportverenigingen, dansscholen, zanggroepen, maatschappelijke organisaties, muziek- en cultuurverenigingen en iedereen die verder actief is in Hilversum zijn welkom.

KleintjeKunstCafé

20.15 uur | Theater Kleintje Kunst

Vandaag openen we het seizoen met het KleintjeKunstCafé, dé ontmoetingsplaats voor bekende, minder bekende en nieuwe vrienden en geïnteresseerden van het steeds meer geliefde theatertje. Reserveren: theaterkk@gmail.com of bel/sms 06-54220108 Entree: gratis.

Maandag 24 september

Cursus Bridge voor beginners

20.00 uur | Bibliotheek

In deze cursus leert u de beginselen van het bridgespel. Volgens de nieuwste inzichten ligt de nadruk in het begin op leren spelen en pas later op het leren bieden. Dit gebeurt aan de hand van de leergang 'Contract, het nieuwe bridgen' van Jacques Barendregt. Dertien wekelijkse bijeenkomsten

Dinsdag 25 september

Preherinnering

10.00 uur | Rozenkruis Centrum

Op dinsdag 25 september van 10.00 tot 12.00 uur organiseert het Rozenkruis een inloopochtend. Deze keer staan wij stil bij het mysterieuze keerpunt, de preherinnering. Adres: Koninginneweg 41, 1217 KT Hilversum. Meer info: www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-518 6185. U bent van harte welkom.

Netwerk 1221

12.00 uur | Wijkcentrum De Geus

Iedere dinsdag van 12.00 uur tot 14.00 uur in Wijkcentrum De Geus kunt u binnenlopen zonder afspraak. Samen met vrijwilligers van De Geus kunt u bij ons terecht voor elke hulpvraag. Professionals die actief en dichtbij zijn in de wijk 1221 willen de buurt prettiger en gezonder maken.

Sterven en begeleiding

20.00 uur | Rozenkruis Centrum

Op dinsdag 25 september organiseert het Rozenkruis een thema-avond: 'Sterven en stervensbegeleiding'. Leven en sterven zijn een groot mysterie. Tijd 20.00 tot 22.00 uur, toegang vrij. Adres: Koninginneweg 41, Hilversum. Meer info: www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-518 6185.

Woensdag 26 september

Herwaardering van religie

14.00 uur | Bethlehemkerk

Ds. Jan Greven, gastpredikant en oud-hoofdredacteur van Trouw, voert ons terug naar onze christelijke wortels. De christelijke verhalen zijn de geestelijke wortels van ons maatschappelijk en ethisch handelen. Bijeenkomst van het PCOB Hilversum. Iedereen is welkom. Toegang gratis.

Kinderclub 't Geusje

14.30 uur | Wijkcentrum de Geus

Kinderclub 't Geusje: elke woensdag gezellige inloop. Leeftijd van 4 tot 12 jaar. Onder leiding van Henny Bast worden de kinderen leuk beziggehouden, voor elk wat wils. Toegang is gratis, wel even melden bij Henny.

Gratis proefduik

19.15 uur | De Lieberg

Gratis proefduik in Hilversum. OnderwaterSportVereniging Hilversum organiseert op woensdag 26 september een introductieavond in zwembad de Lieberg. Dit is een geweldig leuke gelegenheid om eens kennis te maken met de wereld onderwater. Meer info op www.osvh.nl.

Donderdag 27 september

Promenadeconcert

19.30 uur | Muziektent

In de door de Hilversumse Federatie van Muziekverenigingen georganiseerde serie Promenadeconcerten geeft de MediaCity BigBand donderdag 27 september a.s. een concert in de muziektent op de Kerkbrink. Het concert duurt ongeveer een uur.

Music around the Fireplace

20.30 uur | de Smederij

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch en gratis entree. Dit alles in intieme setting in de sfeervolle Smederij Hilversum, maximaal 50 man publiek, knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje (o.a. van de Gooische Bierbrouwerij). Zie voor de line-up: www.musicaroundthefireplace.nl.

Vrijdag 28 september

't Wijdehuis Loosdrecht

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend.

Zaterdag 29 september

Kom genieten van Bach

16.30 uur | Grote Kerk

Cantate op de Brink start 29 september een nieuw seizoen met maar liefst vijf cantatevespers met prachtige muziek van Johann Sebastian Bach. Op zaterdagmiddag 29 september klinkt de cantate 'Herr, deine Augen sehen nach dem Glaube'.

Inkijk in gevolgen van ziekte en historische rol Zonnestraal

Tbc-expositie 'A Story of Hope' in Dudok Architectuur Centrum

In het Dudok Architectuur Centrum is tot en met 7 oktober de tentoonstelling 'A Story of Hope' van KNCV Tuberculosefonds te zien.

Zonnestraal in de eerste helft van de vorige eeuw. Foto: Dudok Architectuur Centrum

hilversum Nog altijd sterven er wereldwijd 1,7 miljoen mensen aan tuberculose. De tentoonstelling geeft een inkijk in de gevolgen van deze ziekte en belicht de historische rol van het Hilversumse sanatorium Zonnestraal hierin.

In 1928 opende Zonnestraal voor het eerst de deuren als arbeids- en nazorgkolonie voor aan tbc lijdende diamantbewerkers. De modernistische architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet realiseerden hun ontwerp met de hulp van Jan Gerko Wiebenga volgens de nieuwste ideeën op het gebied van architectuur, bouwtechniek en zorg. Het 'complex van licht en lucht' geldt tegenwoordig als icoon van het Nieuwe Bouwen.
In de geschiedenis van tbc-bestrijding in Nederland neemt Zonnestraal eveneens een prominente plek in, mede door de toen al innovatieve medische aanpak. In de beginjaren waren er nog geen medicijnen tegen tbc en waren rust, ruimte en frisse lucht de belangrijkste remedie. Dankzij een waterdicht systeem met een snelle opsporing en effectieve behandeling is de ziekte nu veel beter te bestrijden en te genezen.
Dat tbc ook in andere landen overwonnen moet worden, maakt de tentoonstelling 'A Story of Hope' duidelijk; het is een indringend overzicht van de strijd tegen de meest dodelijke infectieziekte ter wereld en de unieke rol die Zonnestraal en KNCV Tuberculosefonds daarin hebben gespeeld. De bezoeker krijgt inzicht in de programma's die de organisatie inzet om een tbc-vrije wereld te realiseren. De tbc-bacterie wordt onder de loep genomen en ook ex-patiënten komen aan het woord.

Het DAC is open van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Gooise koren in MCO

Foto: Bert de Bruin

HILVERSUM Gratis meezingen in een Goois koor. Dat kan komende zaterdagmiddag in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum tijdens de vijfde editie van de 'Proeverij van Gooise koren'.

Zeventien koren zijn tussen 12.00 en 16.00 uur van de partij. Zij willen op deze manier hun ledenbestand vergroten en daarnaast 'proeven' bij elkaar.
Initiatiefnemer de Stichting Amateurkoor startte met de Proeverij in 2010 en sindsdien is het een tweejaarlijks terugkerend fenomeen in Hilversum. Voor koren is het een mooie start van het nieuwe zangseizoen. En voor mensen die graag bij een koor willen gaan zingen, is het een hele handige manier om koren in de regio te vergelijken.

De bezoeker krijgt bij binnenkomst een programma waarop de minirepetities en wat beknopte koorinformatie vermeld staan. In één middag kan men zeven koren bezoeken. De toegang is gratis. Het Gooi kent in totaal meer dan 140 koren en is landelijk gezien een actieve regio op het gebied van koorzang. Kijk ook op www.amateurkoor.nl.

Open dag op Wijngaard Zonnestraal

Hilversum Samen genieten van allerlei wijnen. Dat kan komende zondag op de open dag van Wijngaard Zonnestraal. Van 13.00 tot 16.00 uur kunnen nieuwsgierigen proeven van heerlijke Hilversumse wijnen en professionele informatie krijgen van wijnkenner Dik Beker.

Wie naar de Rading 94 komt, wordt verwelkomd met a-capellaliedjes door de Gooise zanggroep Sangdrangh. En onder de grote boom midden in de wijngaard speelt traditioneel de vermaarde Ampzing Band uit Haarlem, met Nederlandstalige liedjes. Romantici kunnen zich met een heerlijk flesje Zonnestraal-wijn terugtrekken aan een tafeltje te midden van de wijnranken.
"De wijngaard is na vier jaar hard werken nu helemaal tot bloei gekomen", aldus wijngaardenier Alfred Visser. "Dit jaar, met die geweldige zomer, verwachten we een superoogst van superkwaliteit. De afgelopen jaren kwamen er honderden mensen af op onze open dag. En velen komen nu gewoon elk jaar langs. Want wij laten zien dat kwaliteit heel goed samen kan gaan met gezelligheid."

Jonge sopraan treedt op in het raadhuis

HILVERSUM Het 25ste seizoen alweer van de Raadhuisconcerten gaat komende dinsdag van start met de jonge sopraan Lara Marie Müller. Ook te zien zijn de Ierse pianist Gary Beecher en violiste Nadia Wijzenbeek.

Na te zijn opgegroeid in Hilversum maakt de 26-jarige Müller nu in Londen furore aan de Guildhall School of Music and Drama en Garsington Opera. Daar heeft zij deze zomer de rol van Papagena gezongen in Mozarts 'Die Zauberflöte'.

Samen met de Ierse pianist Gary Beecher brengt zij dinsdag een gevarieerd programma met liederen van Francis Poulenc, Richard Strauss, William Walton en Hugo Wolf. Violiste Nadia Wijzenbeek begint de avond met Bachs Partita nr. 3, Beecher speelt twee composities voor piano: een nocturne van John Field en een ballade van Frédéric Chopin en tot slot spelen de musici samen 'Violons dans le soir' van Camille Saint-Saëns.

Voor kaarten, zie raadhuisconcerten.nl.

40 / 40