Gooi en Eembode Hilversum

25 oktober 2018

Gooi en Eembode Hilversum 25 oktober 2018


Illegaal gokhuis aan de Larenseweg

HILVERSUM "De controles hebben als doel de buurten en wijken veiliger maken en fraude aan te pakken. De resultaten van de actie gisteravond bewijzen dat we daarin succesvol zijn."

Dat is de reactie van burgemeester Pieter Broertjes een dag nadat afgelopen week in een woning aan de Larenseweg in Hilversum een illegaal gokhuis werd ontdekt. Onder meer computers en een gokkast zijn in beslag genomen. Eén man, die illegaal in Nederland verblijft, is aangehouden. Hij moest nog een celstraf uitzitten en is direct in bewaring gesteld. Een politiewoordvoerder voegt toe dat agenten ter plaatse vijf personen aantroffen. Zij zijn allen verdachten, maar dus (nog) niet allemaal aangehouden. "Ter plaatse werd digitaal gegokt. Daarom zijn er ook computers in beslag genomen. Het onderzoek naar deze zaak is nog gaande."

De controles, uitgevoerd door de gemeente, politie, brandweer en het UWV, vonden plaats in het kader van de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit, waaraan de gemeente Hilversum deelneemt. Een van de doelen van deze aanpak is de controle op adresfraude. Voorbeelden daarvan zijn illegale bewoning, overbewoning, maar ook uitkeringsfraude.
Naast de controle in de woning aan de Larenseweg waren er ook controles iets verderop in panden aan de Kleine Drift en Zuiderweg. Daarbij is een aantal overtredingen op het gebied van brandveiligheid geconstateerd.

Oorzaak brand J. Huslaan blijft onduidelijk

Hilversum Het is en blijft waarschijnlijk ook onduidelijk wat de oorzaak is van de brand in de nacht van dinsdag op woensdag aan de Johannes Huslaan. Daarbij zijn drie auto's in vlammen opgegaan.

Er kan sprake zijn van brandstichting, al zijn er geen sporen aangetroffen, maar het kan ook een technische oorzaak hebben, aldus een politiewoordvoerder. Hoewel de brandweer de brand, die rond 2.00 uur uitbrak, bluste kunnen de voertuigen als verloren worden beschouwd.
Woensdagmiddag, in de Rading in Loosdrecht, ontstond er nog een brand in een rijdende wagen. De bestuurder stapte op tijd uit.

Snowboardtalent

Foto: Bastiaan Miché

De studie is klaar. Nu gaat de focus volledig op de topsportcarrière. Snowboardster Dana Albers kent een ongelooflijke toewijding.

13

Maar liefst 800 boten op Kanaal tijdens Tromp Boat Races

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Maar liefst 800 boten lagen zaterdag en zondag in het Hilversums Kanaal tijdens de 33ste editie van de Tromp Boat Races. Vanwege de gunstige omstandigheden en het warme water regende het bovendien baanrecords. Ook organisatorisch en verkeerstechnisch verliep het roei-evenement - ondanks de drukte - vrij soepel.

Weer griezelen tijdens Halloween op de 'Gijs'

Woensdag Halloween vieren. Foto: Bestuur De Griezelbrecht

HILVERSUM Het 'trick or treat' klinkt woensdag 31 oktober op de Gijsbrecht van Amstelstraat, dat omgedoopt wordt in De Griezelbrecht. Ondernemers zorgen er opnieuw voor dat de winkelstraat de meest griezelige is van Hilversum tijdens de viering van Halloween.

Halloween, een fenomeen uit de Verenigde Staten, staat steeds vaker op de agenda hier. Kinderen gaan verkleed als bijvoorbeeld zombie, skelet of heks en gaan langs de deuren om snoep op te halen.

Dat kan woensdag weer op de winkelstraat in Hilversum-Zuid. Voorgaande edities van De Griezelbrecht waren een succes. "Honderden kinderen maakten er een lekker eng feest van tijdens Halloween op de Gijsbrecht", luidt de mededeling van de Stichting Ondernemersfonds Gijsbrecht.
Aan deze editie doen meer dan dertig winkeliers mee. Tussen 18.00 en 19.00 uur kunnen de (verklede) kinderen langskomen. Deelnemende ondernemers zijn te herkennen aan hun 'griezelige' versiering. Tevens doen diverse winkeliers uit het winkelgebied - ook de Hilvertsweg - iets extra's.

Halloween op de Griezelbrecht blijkt voor scholen en ouders het startpunt te zijn om met de kinderen langs de deuren te gaan. Ze leggen de snoepbodem op de winkelstraat en gaan dan verder. De stichting meldt dat de International Primary School en de International School Hilversum de Gijsbrecht als eerste opnemen in hun route door Zuid.

Weerbericht

Overgang naar licht wisselvallig en kouder weer

De oktoberzomer is nu definitief voorbij. Van een bovennormale temperatuur evolueert het naar een temperatuur onder de normale waarde. Een Atlantisch hogedrukgebied trekt zich terug. Er komt ruimte voor een lagedrukgebied (een markante hoogtetrog) die over onze omgeving ver naar het zuiden uitzakt. Koude lucht begint dan ver zuidwaarts te stromen.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag passeert in de loop van de dag een koufront met enige tijd regen. Bij een stevige westenwind wordt het 11 graden. Zaterdag waait een matige noordenwind, zondag ruimend naar noordoost. De zon krijgt meer ruimte, maar er kan een enkele bui vallen. Het is koud. In de nacht daalt het kwik naar rond 3 graden met kans op vorst aan de grond. Overdag wordt het circa 9 graden. Het langjarig gemiddelde (normaal) voor eind oktober bedraagt 14 graden.

Trend na het weekeinde

Het gebied van lage luchtdruk schuift westwaarts. De stroming wordt zuidelijk, waarbij het maandag en dinsdag regenachtig kan zijn met een kleine kans op natte sneeuw. Het is koud bij circa 7 graden in de middag. Nadien blijft het wisselvallig, maar het wordt iets minder koud.

Weetje

Het warmtegetal is de graadmeter van de warmteproductie over een jaar. Het warmtegetal wordt berekend uit de dagelijks gemiddelde etmaaltemperatuur. De meerwaarde van alle dagen met een gemiddelde boven 18.0 graden wordt van april tot en met oktober opgeteld. Het jaar 2018 staat met 196.0 punten op de tweede plaats na het jaar 2006 met 201.3 punten.

Clementine

Erik van Zadelhof. Foto: Bob Awick

Erik van Zadelhof is een van de vele vrijwilligers binnen Hospice Kajan in Hilversum. Met enige regelmaat verschijnt in De Gooi en Eembode de rubriek 'Het Laatste Stuk', een geanonimiseerd verhaal uit de praktijk. Dit keer 'Clementine'.

Clementine is een dame wier kleding, haar en dictie beschaving verraden. Maar direct onder die buitenkant gaat iedere vergelijking met het Gooise stereotype mank, want Clementine is een aanpakster, die als zorgvrijwilligster haar mannetje staat. Haar betrokkenheid met de bewoners is zo groot dat zij rustig terugkomt voor iets waar zij in haar reguliere dienst niet aan toekomt.
Luisteren - iemand het gevoel geven dat hij of zij de enige is die er nu toe doet - is een van haar kernkwaliteiten. Met de bescheiden bewoonster van kamer 1 ontstaat een gesprek over de naderende dood. Mevrouw Jansen, midden in het rouwproces over haar komende afscheid, probeert het midden te vinden tussen zorg over de achterblijvers en haar eigen loslaten.

Daarop vertelt Clementine over het intieme gesprek dat zij lang geleden tijdens een vakantie gehad heeft met haar eigen dochter Veronique. Op de vraag of Veronique goed voor zichzelf zou kunnen zorgen als Clementine er niet meer zou zijn, had zij toen volmondig ja geantwoord. Het is maar een kleine, persoonlijke ervaring, maar zij merkt dat de delicate afwisseling van praten en luisteren mevrouw Jansen toch goed doet.
Als zij wordt opgeroepen om op een volgende kamer acute zorg te verlenen, vraagt zij of mevrouw Jansen nog ergens anders behoefte aan heeft. Dat heeft zij: graag zou zij geknipt worden.

Dat is een kolfje naar de hand van Clementine. Zij zegt voor de volgende dag een privé-afspraak af en gaat thuis op zoek naar de professionele kappersset, die zij ooit heeft aangeschaft. De volgende middag komt zij terug en gaat in de weer met de vlakke schaar, de verdunschaar en de toupeerkam. Niet dat zij als kapster is opgeleid, maar jarenlange ervaring heeft zij wel met het knippen van haar man en eigen kinderen – totdat die dat niet meer wilden.
Er ontstaat een knipsessie, waarvan - mede door de hoofdmassage - mevrouw Jansen met volle teugen geniet. Als het klaar is, worden de foto's geappt naar de dochter van mevrouw Jansen, die direct enthousiast reageert. Als zij de volgende keer dat zij weer op bezoek is in het hospice Clementine tegen het lijf loopt, complimenteert zij haar uitgebreid met de manier waarop zij haar moeder behandelt.
Daarbij doelt de dochter op de tijd die Clementine aan haar moeder besteedt en haar luistervaardigheid. Clementine, wat verlegen met het compliment, kan niet onmiddellijk bepalen of dat slaat op de gesprekken die zij heeft met mevrouw Jansen of op de recente knipbeurt. Haar antwoord dekt echter beide gevallen als zij zegt: "Ik geloof dat ik het in mijn vingers heb."

Cursus 'Peuter in zicht!'

hilversum Wat te doen als je kind een driftbui heeft? Of niet luistert? Of andere kinderen slaat? Alle ouders van peuters komen voor dit soort vragen te staan en zoeken naar oplossingen. Dat kun je alleen doen, maar ook samen met andere ouders.

Hierbij biedt de cursus 'Peuter in zicht!' mogelijk een steuntje in de rug. Deze cursus voor ouders van peuters tussen 2 en 4 jaar bestaat uit vier bijeenkomsten van twee uur, waarin verschillende thema's centraal staan: Hoe verloopt de ontwikkeling? Hoe stimuleer je dit? En hoe kun je het gedrag van je kind sturen?

De cursus start 31 oktober in Hilversum (Frederik van Eedenlaan 13b) en vindt plaats op vier opeenvolgende woensdagen tussen 20.00 en 22.00 uur. Deelnemen kost 30 euro per ouder(paar).
Voor informatie en aanmelden, zie de website www.jggv.nl (cursussen) of bel 035-6926350.

'De Notenkraker' in Gooiland magische kerstvoorstelling

Charkov Staats Ballet Theater.

hilversum Voor het eerst sinds de hernieuwde opening van Theater Gooiland wordt de orkestbak in gebruik genomen voor een voorstelling. En wel voor sprookjesballet 'De Notenkraker', uitgevoerd door het Charkov City Opera & Ballet op dinsdag 11 december.

De combinatie van muziek van Tsjaikovski, live uitgevoerd door een orkest, danspartijen en het sprookjesachtige decor maakt het een magische kerstvoorstelling en gaat over het meisje Clara dat op kerstavond een notenkrakerpop krijgt die tot leven komt.

Kaarten kosten 39,25 (eerste rang) of 35,25 euro (tweede rang). Vooraf reserveren kan via
www.gooilandtheater.nl.

Groot spandoek op terrein van zes appartementen Neuweg

Ondernemer uit woede over gebrek aan steun van de gemeente

Een opvallend spandoek hangt sinds enkele dagen op een toch triest ogend terrein - waar al tijden niets gebeurt - op Neuweg nummer 87.

Het spandoek hangt er sinds een paar dagen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij noemt het zelf 'pesterij' en een typisch voorbeeld van hoe de gemeente de burger kan tegenwerken in plaats van meehelpen. Robert van Loenen van het gelijknamige vastgoedbedrijf is pislink op de gemeente Hilversum, omdat deze de voortgang van zijn appartementenproject op de Neuweg tegenhoudt.

Van Loenen is boos omdat hij niet meer op het terrein mag bouwen

Sinds deze week hangt er een spandoek op het terrein van Neuweg 87 met daarop groot de woorden: 'Gemeente stagneert afbouw' en de toevoeging 'Bedankt; Burgemeester Broertjes, weth. Voorink en hr. Wisselo'. Die laatste persoon is een ambtenaar van de gemeente.
Van Loenen is boos omdat hij op het terrein sinds vorig jaar april niet meer mag bouwen. Tien jaar eerder kreeg hij een vergunning, begon aanvankelijk met de klus, maar vervolgens gebeurde er niets. Omdat omwonenden volgens de gemeente begonnen te klagen over de ontstane rommel en de trieste aanblik, trok het college van burgemeester en wethouders de bouwvergunning vorig jaar in. Momenteel loopt er een juridische procedure, zegt een gemeentewoordvoerder.
Van Loenen wil echter dat hij en de gemeente er zonder uitspraak van de rechter uitkomen. Hij heeft inmiddels weer geld - de crisisjaren zijn voorbij - en wil aan de slag. Tien jaar geleden was dat wel anders. Toen vroeg de bank 10 procent rente. "Dan graaf je je eigen graf. Nu is die kans er weer, maar moet ik stoppen."
Het is de bedoeling dat er op het terrein zes appartementen komen voor starters. Ook daarom vraagt Van Loenen een beetje steun van de gemeente. Immers, het is voor starters een bijna onmogelijke opgave om een betaalbare woning te vinden, helemaal in deze regio. De vastgoedontwikkelaar zegt ook dat hij allang weer kan beginnen met de bouw. En dat buurtbewoners destijds klaagden over de rommel, is volgens hem onzin. Bij een eerdere rechtszaak hierover vreesde Van Loenen veel boze buurtbewoners tegen te komen, maar er kwam er geen één opdagen. "En als je er nu langsrijdt, is dit toch vreselijk om te zien? Wie is hier bij gebaat?"

Roetveegpieten bij sintintocht in Hilversum

HILVERSUM De gemeente Hilversum volgt de lijn van het Sinterklaasjournaal bij de intocht van Sinterklaas in Hilversum. Dat betekent dus dat de goedheiligman in de mediastad net als bij de landelijke intocht Zaanstad gezelschap krijgt van roetveegpieten.

De paar gekleurde pieten die de afgelopen jaren ook in Hilversum de kinderen verrasten, blijven thuis. De route is verder wel hetzelfde als vorig jaar. De opening en het onthaal zijn zaterdag 17 november wederom op de Kerkbrink. Een aankomst per boot in de Oude Haven is dus opnieuw niet haalbaar.

Glutenvrije piet

Opvallend is wel de komst van de zogenaamde 'glutenvrije piet' bij de sinterklaasintocht in Hilversum. Dit is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Het hulpje van Sint voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije pepernoten. "In Nederland zijn ruim 30.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen", meldt een woordvoerder. "De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo'n leuk feest. Ze mogen de pepernoten niet eten en highfiven met de pieten gaat ook al niet vanwege kruimels op de handschoen."
De glutenvrije piet is te herkennen aan een wit bakschort met het logo van de Glutenvrije Piet erop. Kinderen met een glutenintolerantie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de glutenvrije piet de kinderen.

Merendeel coulance-aanvragen fietsparkeren afgewezen

Bij de Hema worden vaak fietsen weggehaald. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Van de inmiddels 150 aanvragen van Hilversummers voor een zogenaamde coulanceregeling in het centrum zijn er slechts 50 gehonoreerd door de gemeente. Dat betekent dat de overige 100 inwoners hun fiets 'gewoon' op een van de aangewezen plekken moeten parkeren en dus niet pal voor de winkels. Zij hebben inmiddels een afwijzing ontvangen.

Dat zegt een gemeentewoordvoerder op de dag dat verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers antwoord geeft op enkele schriftelijke vragen die de SP onlangs over dit veelbesproken thema stelde. Want nog altijd zijn veel bezoekers van het centrum not amused over het beleid dat foutgeparkeerde fietsen in het centrum worden verwijderd en overgebracht naar het depot aan de Kerkbrink. Daar kan de eigenaar voor 15 euro - alleen via pin, niet contant - zijn of haar tweewieler weer terugkopen.

De SP is fel tegen deze maatregel en stelt dat het voor veel mindervaliden niet te doen is om ergens hun fiets te parkeren en honderden meters naar een winkel te moeten lopen. Voor hen zou een uitzondering moeten worden gemaakt, stelden de socialisten al eerder. Scheepers was het daar mee eens. De VVD'er benadrukt wel dat er voor de start van het project contact was met belangenverenigingen zoals de Fietsersbond, Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken Hilversum en Regionale Schouwgroep Toegankelijkheid Gooi en Vechtstreek. Die vonden een uitzondering voor mindervaliden niet noodzakelijk.
Toen echter de ophef medio september ontstond en wij, aldus Scheepers, deze mensen niet in de kou wilden laten staan, is er voor een oplossing gekozen in de vorm van coulance. Dat betekent dat mensen die vanwege medische redenen hun fiets wel zo dicht mogelijk bij hun bestemming moeten parkeren, dit ook mogen doen. Het gaat echter om een voorlopige maatregel, omdat strikt genomen de gemeenteraad deze wijziging van de Algemene plaatselijke verordening nog moet goedkeuren.
Om in aanmerking te komen voor coulance moet iemand kunnen aantonen mindervalide te zijn en de fiets te gebruiken als hulpmiddel, aldus Scheepers. Een mindervalidenparkeerkaart voor de auto geldt bijvoorbeeld als voldoende bewijs. Wie daar niet over beschikt, moet aantonen fysiek niet in staat te zijn om honderd meter te lopen, zonder ondersteuning van een fiets. Aanvragen worden beoordeeld door Team Toezicht, in overleg met het Sociaal Plein (waar de beoordeling plaatsvindt).

Belangenverenigingen vonden uitzondering
niet noodzakelijk

In de beantwoording meent Scheepers nogmaals dat er - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - ruim voldoende parkeerplekken zijn. Bij elkaar zijn dit er 2.800. Op het overzichtskaartje dat hij toevoegt, valt wel op dat deze plekken vooral aan de randen van het centrum zijn en het naar winkels soms ver lopen is.

Geen boete na fout graafwerk aan Floralaan

HILVERSUM Energiebedrijf Alliander is bevrijd van een boete van 60.000 euro vanwege illegaal graafwerk voor het leggen van kabels. Dat heeft de Raad van State beslist.

De boete van de provincie volgde nadat dochterbedrijf Liander graafwerk in mogelijk vervuilde bodem verrichtte zonder voorafgaande toestemming. Dat gebeurde bij locaties aan de Floralaan in Hilversum en de Vaartweg in Bussum.
De provincie maakte een procedurefout door de boete te richten aan moedermaatschappij Alliander. Dit bedrijf zit weliswaar op hetzelfde adres als Liander, maar de advocaat van Alliander zegt te zijn overvallen door de boete. Om een boete op te kunnen leggen, moet eerst een waarschuwing in de vorm van een dwangsom worden gegeven. Liander had die wel eerder gekregen, maar Alliander niet, althans niet aan Alliander geadresseerd.

De provincie probeerde zijn zaak nog te redden door te wijzen op de nauwe banden tussen dochter- en moederbedrijf. Maar daar heeft de Raad van State geen boodschap aan. De bedrijven zijn volgens de Raad voldoende onderscheiden van elkaar. De provincie had de boete beter moeten adresseren. Nu dat niet is gebeurd, is de boete voor Alliander van tafel.
De provincie heeft dit geschil nu wel verloren, maar daarmee is de zaak niet afgedaan. De provincie heeft al aangekondigd dat de procedurefout wordt hersteld. Overtreder Liander wordt alsnog op de juiste wijze aangepakt.

Ko v.d. Bovenkamp

(75), geboren en getogen in Hilversum, was een aantal jaar Amsterdammer en nu een intens genietende pensionado.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik was onderwijskundige en ben nu met pensioen. Vervelen doe ik me niet: ik pas op mijn kleinkinderen, ben vrijwilliger bij seniorenvereniging Senver en organiseer daar programma's op het gebied van poëzie en Goethe en Gaudi."

Nog wel tijd voor hobby's?
"Ja! Ik houd van tennis, film, lezen, voetbal, reizen, uit eten gaan met vrienden."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Prachtige woonplaats met alle soorten natuur in de nabijheid: bos, heide, plassen."

Naar welk café ga je graag?
"Het Tolhuis."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik het beleid van Broertjes voortzetten, een prima burgervader. Nabij, benaderbaar, aanwezig."

Waar ben je trots op?
"Op Senver. Een rijkdom aan culturele, sportieve en sociale activiteiten. Ook ben ik trots op ons Filmtheater, prima films en sfeer."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'Wees onzichtbaar' van Murat Isik."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Barack Obama."

Heimelijk genoegen?
"Op een zonnige dag in de tuin met koffie, krant en sigaar."

Mooiste plek in Hilversum?
"Het Laapersveld."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het raadhuis. Elke keer als ik er langs rijd beneemt het me nog steeds de adem."

Wat mist Hilversum?
"Een multifunctioneel sportpaleis. En: een driedaags jazzfestival."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Griekse yoghurt met honing."

Gestolen auto teruggevonden

HILVERSUM - Twee mannen zijn deze week in Hilversum opgepakt, omdat zij reden in een gestolen auto. Zij werden betrapt tijdens een controle met de ANPR (Automatic NumberPlate Recognition).

Het voertuig was twee weken terug gestolen toen bij een woninginbraak in Almere de sleutel ervan was weggenomen. Toen agenten deze week de auto in signaleerden, zetten ze de achtervolging in. Op de Kamerlingh Onnesweg wisten zij de auto klem te rijden.
De 20-jarige bestuurder kon direct worden aangehouden. De 18-jarige bijrijder wist aanvankelijk te ontkomen, maar werd verderop in de Daltonstraat alsnog opgepakt. Onduidelijk is nog of de twee ook betrokken zijn bij de woninginbraak

Emil-Ludenpenning voor Hilversummer Anton Kos

Ludenpenning Anton Kos Foto: Erik van Wijland

HILVERSUM Hij is een rasechte en ook jonge Gooier, Anton Kos. De Hilversummer ontving afgelopen weekend de Emil- Ludenpenning. Deze prijs, in 1982 ingesteld, wordt tegenwoordig uitgereikt aan personen of instellingen die zich bijzonder hebben ingezet op het gebied van de regionale geschiedenis en het behoud van cultureel en landschappelijk erfgoed.

Proef met betaald parkeren brengt geen oplossing maar problemen

Bewoners Schilderskwartier verbaasd over verdeelde invoering

Kom met een echte oplossing en niet met een verschuiving van het probleem. Zie het Schilderskwartier als geheel en niet als een som van losse straten.

Voor de proef met betaald parkeren is er al ophef in het Schilderskwartier. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een proef starten met betaald parkeren in delen van het Schilderskwartier is totaal onaanvaardbaar. Daarmee los je het probleem niet op, maar zorg je ervoor dat in de niet deelnemende straten de parkeerdruk onevenredig groot wordt. "Dit is een stomme, kortzichtige actie van de gemeente", aldus Teun van Schaik, een bezorgde bewoner van de Frans Halslaan.

De Hilversummer, die ook namens zes buren spreekt, verwacht een grote chaos als de proef voor twee jaar in juni 2019 daadwerkelijk van start gaat. Wat hem het meest bevreemdt is dat er in delen van het Schilderskwartier betaald parkeren ingevoerd wordt als de gemeente akkoord gaat met de proef. Om het probleem echt op te lossen moet je volgens hem de buurt als één geheel zien. Nu wordt de wijk opgeknipt in wel en niet betaald parkeren. Van Schaiks stelling is: óf alle straten doen mee aan de proef óf geen enkele.

Volgens de Hilversummer is het scenario zo in te vullen. Door bijvoorbeeld op de Silenestraat, waar de parkeerdruk heel hoog is, de pijn weg te halen door parkeermeters neer te zetten maar niet op de Frans Halslaan of de Vermeerlaan, verplaatst het probleem zich alleen maar. "En we kunnen nu de auto al nauwelijks kwijt. Als ik na het werk thuiskom is het nu al rondjes ronden", meldt Van Schaik.

'Als ik na het werk thuiskom, is het nu al rondjes rijden'

Op verzoek van actieve bewoners van de Eikbosserweg, de Silenestraat en de Wernerweg is de gemeente in actie gekomen. De parkeerdruk is in deze straten hoog. Tevens is er sprake van foutparkeren. Dat leidde tot een enquête in de buurt met de vraag of de bewoners voor of tegen betaald parkeren zijn. De gemeente kijkt per straatdeel naar de uitslag. Bij het peilen van draagvlak voor de invoering van de proef is een minimale respons van 40 procent per straat(deel) gehanteerd. Dat is representatief. Er is voldoende draagvlak als meer dan de helft - 50 procent plus één stem - per straat voorstander is.

Van Schaik vindt de verdeling zeer onlogisch. Het idee is om betaald parkeren in te voeren op de Eikbosserweg tussen de J.H.B. Koekoekstraat en de Rembrandtlaan, de Silenestraat tussen de Neuweg en de Hortensiusstraat en de Wernerlaan tussen de Koningstraat en de Julianalaan. Bij de uitslag is alleen gekeken naar de uitslag van de enquête en is totaal geen rekening gehouden met de gevolgen.

'Ik ben een beetje kwaad; het gaat van kwaad tot erger'

"Hoe kortzichtig is dat?", luidt de vraag van de bewoner. "Invoering van de proef met betaald parkeren in dit gebied brengt geen enkele oplossing, maar veroorzaakt alleen maar meer ellende. De parkeergroep in het Schilderskwartier is juist in het leven geroepen om naar oplossingen te zoeken, en niet naar grotere problemen", luidt zijn toevoeging. "Ik ben een beetje kwaad, want het gaat van kwaad tot erger. Wekenlang staan hier auto's voor de deur. Mensen die op vakantie gaan of die hun tweede auto hier zetten en ook veel buitenlandse auto's en busjes. Dat is niet sociaal en ja, het is openbare weg, maar het zorgt voor incidenten."
Dat de meerderheid van de Frans Halslaan geen voorstander is van de proef komt doordat de meeste bewoners een eigen oprit hebben, meent Van Schaik. Bewoners zonder oprit moeten op de blaren zitten. "Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van de politiek", schrijft hij. Daarom hoopt hij dat de gemeente zich nog eens goed achter de oren krabt. In een brief aan het college doet hij een oproep om invoering van de proef te heroverwegen. Vanuit het raadhuis komt de boodschap dat het nog geen gelopen race is. De beslissing is nog niet gevallen. Bewoners zijn geïnformeerd over de uitkomsten van de enquête en het voornemen om in een aantal straten de proef met betaald parkeren te starten.

Alles opzij voor een succesvolle snowboardcarrière

Jonge Loosdrechtse heeft zinnen gezet op Olympische Spelen in 2022

Nog zes dagen en dan vertrekt Dana Albers naar de Verenigde Staten. Daar hoopt de snowboardster de stap te kunnen maken naar de wereldtop.

'Ik ga nu 100 procent voor mijn sport', aldus Dana Albers. Foto: Bastiaan Miché

LOOSDRECHT "Dit is wat ik wil. Ik ga 100 procent voor mijn sport", klinkt het gedecideerd uit de mond van Dana Albers. Ze wil naam maken als snowboardster. Dat is haar wereld. Voor de pas 21-jarige uit Loosdrecht is dat de normaalste zaak van de wereld. Snowboarden is haar lust en haar leven. In 2022 is het doel om uit te komen tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing.

Ongekend vastberaden en volledig toegewijd is zij. Verleidingen waarmee een jong iemand te maken krijgt, lijken voor haar niet te bestaan. Er bestaat niets anders dan snowboarden. Haar hele leven is ingericht om te kunnen sporten. Zelfs haar bijbaan bij Squash & Wellness in Bussum past bij haar. Voor of na het werk bij de sportschool kan zij zelf mooi trainen. Alles zetten op haar sport is voor Albers heel logisch. In tegenstelling tot leeftijdgenoten is zij niet zoekende in het leven. Ze weet precies wat ze wil en hoe ze daar moet komen. "In het circuit sta ik bekend om mijn motivatie en doorzettingsvermogen", geeft de Loosdrechtse zelf aan.
Nu de wintertijd weer aanbreekt, gaat zij een nieuw avontuur aan. Komende woensdag stapt de 21-jarige in het vliegtuig. Haar eindbestemming is Colorado in de Verenigde Staten. Tot april is dit haar nieuwe thuis. Nu Albers klaar is met haar studie aan de sportacademie in Amsterdam kan zij zich volledig focussen op haar sportcarrière. En dat is precies wat ze gaat doen. Onder de vleugel van een van de beste trainers ter wereld gaat de alpinesnowboardster hard werken om haar droom uit te laten komen.

"Colorado is wel the place to be", geeft de Loosdrechtse aan. In de Amerikaanse bergen traint de top van de wereld. Het is dé locatie om te groeien als sporter. "Je komt niet zomaar bij dat team, dat heel professioneel is. Dan moet je wel echt wat in huis hebben. Dat zit blijkbaar wel goed, want ze willen graag met mij aan de slag", zegt ze.
Voor Albers is het niet de eerste keer dat zij een buitenlands avontuur aangaat. Vijf jaar geleden, toen ze zestien jaar was, vertrok ze al voor een jaar naar Italië. Daar kon ze dagelijks afdalingen maken en trainen met een Italiaans team. Als buitenstaander was het vechten om tot die hechte groep te gaan behoren, maar dat is allemaal gelukt. In een andere cultuur en omgeving wist ze zich staande te houden. Daarnaast had ze de discipline om na de trainingen aan de zelfstudie te gaan.

'In het circuit sta ik bekend om mijn motivatie'

Zelfstandig reizen doet zij sinds haar veertiende. Ze is gewend om alles zelf te regelen: trainingen, stages en financiën. Het reizen, het materiaal en het onderhoud moet ze allemaal zelf bekostigen. Van de bond krijgt ze nauwelijks steun. "Ik ben net een reisbureau", zegt ze lachend. "Het is niet zoals bij voetbal dat je binnen een paar uur weer terug bent. Als ik een wedstrijd heb dan moet ik veel reizen en alles goed plannen en regelen", aldus het buurmeisje van Bibian Mentel, de succesvolle paralympische snowboardster.
Albers komt uit een sportief gezin. Wintersport zit in het DNA. Haar broers waren goed op de lange latten, maar kozen uiteindelijk voor een studie. Het snowboard is haar ding. Ze blinkt uit in de disciplines slalom en reuzenslalom. "Je wordt geboren als alpiner of als freestyler." De Loosdrechtse glijdt vanaf haar zevende van de berg. Dat doet ze serieus vanaf haar twaalfde. Toen werd ze ontdekt als de nieuwe Nicolien Sauerbreij, die in 2010 de gouden olympische plak pakte in Vancouver.

Acteren op het allerhoogste sportpodium is voor Albers nog toekomstmuziek. Zij heeft haar vizier gezet op deelname aan de Olympische Spelen over 3,5 jaar in de Chinese hoofdstad. Op kortere termijn hoopt zij een vaste waarde te zijn in het World Cupcircuit. "Ik heb een reële kans om daar aan de start te verschijnen. Ik ga er alles aan doen om het waar te kunnen maken", merkt ze tot slot op.

'Ik ga er alles aan doen om het waar te kunnen maken'

Voorlopig blijven deuren van WESPP nog wel even open

Net zoals eind 2015 grijpen fracties ook nu weer in

Wethouder Pelsink kreeg een duidelijke opdracht van de commissie. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het lijkt op een herhaling van zetten, maar voorlopig is sluiting van WESPP aan de Korte Noorderweg voorkomen. Daar heeft de commissie Zorg en Samenleving een stokje voor gestoken. Er is budget vrijgemaakt en in de tussentijd krijgt wethouder Pelsink een half jaar de tijd om te kijken naar herbestemming van deze locatie.

Raad trekt de knip, wethouder komt met plan van aanpak

De vergadering was vorige week woensdag amper begonnen of de vlam sloeg in de pan. Pelsink wilde vragen van de SP niet tijdens de commissie beantwoorden, maar wilde ze afdoen met een wethoudersbrief. Een middel waar de startend wethouder van Hart voor Hilversum vaker naar grijpt. Alleen ging deze vlieger niet op, doordat de SP-fractievoorzitter luid en duidelijk geen genoegen nam met deze manier van afhandeling. "Ik ben nu vier keer het bos in gestuurd met de mededeling dat er een brief zou komen. Onze vragen zijn op tijd ingediend, ik wil nu antwoorden", was haar repliek.
Bijval kwam er van GroenLinks. Marleen Remmers, fractievoorzitter, stelde net zoals Verweij dat de gemeente aan zet is voor deze kwetsbare groep. Het vooruitzicht dat deze cliënten aan het einde van het jaar zonder thuishonk met professionele begeleiding komen te zitten, is voor hen te kort dag. De geldknip gaat open. Het openhouden kost op jaarbasis zo'n 250.000 euro. Omdat de wethouder zes maanden krijgt om een analyse te maken van wat er gebeurd is en een plan van aanpak moet maken, menen de fracties dat er in 2019 200.000 euro nodig is.
CDA'er Gerben van Voorden stipte het verleden van de Werkervarings-scholingsprojecten voor (ex) psychiatrische patiënten al aan. Drie jaar terug moest de raad ook al ingrijpen. Sindsdien is er nooit echt gekeken naar een goede oplossing voor deze groep mensen die een thuis nodig hebben met professionele begeleiding. "Er komt rust doordat WESPP openblijft en er een plan van aanpak komt. Dat moet snel. Regel snel de zaak met de huurbaas", aldus het raadslid. Het huurcontract loopt woensdag 31 oktober af, dus haast is geboden.
GGz Centraal stopt met de dagbesteding. Het hoort niet bij hun corebusiness en de dagbesteding is niet rendabel. Daarnaast is het de gemeentelijke wens om cliënten een passend alternatief te bieden in de buurt. Volgens de wethouder zijn er wel 33 regionale aanbieders waar de tientallen cliënten naartoe kunnen. Zij is bezig om voor deze mensen elders zorg op maat te geven. Grote vraag bij diverse fracties is of er wel een passend alternatief is, aangezien hun zorgvraag en/of ziekte niet is weg te nemen. Commissievoorzitter Jacqueline Kalk somde de toezeggingen op voor de wethouder. "We gaan kijken in hoeverre wij iets kunnen met die locatie", aldus Pelsink. "Maar het huidige traject zetten we voort. We blijven kijken naar andere plekken."

Philipsterrein-idee CDA geen haalbare kaart

Volgens de voorlopige plannen kunnen er 260 woningen komen op het Philipsterrein. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Sympathiek, zoals dat in de politiek heet, is het plan van het CDA Hilversum om Hilversummers voorrang te geven als de nieuwbouwwoningen op het Philipsterrein zijn gerealiseerd. Daarmee doe je echt iets voor de lokale woningmarkt is het idee, alleen is het voorstel juridisch geen haalbare kaart. Volgens de wet mag dit helemaal niet.

'Tijdens het spel moeten we de spelregels niet veranderen'

Dat heeft verantwoordelijk wethouder Floris Voorink laten weten. Samen met Hart voor Hilversum hebben de christendemocraten vragen ingediend over de voortgang van de planontwikkeling Philipshof. Een van de vragen is of de wethouder met de ontwikkelaar/eigenaar (familie Lisman, red.) afspraken wil maken om de nog te realiseren nieuwbouwwoningen de eerste drie maanden exclusief aan Hilversummers te verkopen, zoals het idee luidt dat het CDA vorige week spuide in deze krant. "Volgens Europese wetgeving is dat niet toegestaan. Met voorrang verkopen aan eigen inwoners mag niet meer. Bij huur mag dat wel, maar bij koop dus niet", luidt het antwoord van de VVD'er.
Naast de juridische barricade is Voorink niet van plan dit punt op te werpen. Over de randvoorwaarden zijn beide partijen, gemeente en ontwikkelaar, het bijna eens. De wethouder vindt het dan niet kies om tijdens het spel de regels te veranderen. Gezien het complexe en lastige dossier wil Voorink een nieuw echec voorkomen. "De volgende klap moet raak zijn", zegt hij.

Afgelopen donderdag hebben de twee weer een onderhoud gehad. Tijdens de commissie Ruimtelijke Ordening en Wonen zei de wethouder dat het constructieve gesprekken zijn. Beide partijen willen tempo maken. Daar zijn overeenstemming over de randvoorwaarden en vervolgens een intentieverklaring voor nodig. "Waarom het zo lang duurt? Dat is precies de vraag die meneer Lisman altijd stelt aan mij. We moeten het zorgvuldig doen", aldus de wethouder.
Voorink laat weten dat het plan nu is om zo'n 260 woningen te realiseren op het Philipsterrein. De verdeling van een derde duur, een derde middelduur en een derde sociaal - zoals de afspraak is volgens de woonvisie - is volgens hem prima in orde. Op de vraag wanneer de eerste spade de grond in gaat, is de liberaal voorzichtig. Dat vergt nog wel het nodige geduld. Hij hoopt eind dit jaar, begin 2019 met een goed plan naar de raad te komen. Voordat alle (politieke) processen zijn doorlopen zijn er zo weer een jaar of twee jaar verstreken.

Hilversumse struikelstenenmissie is nog niet geslaagd

In 2019 tentoonstelling in bibliotheek en nieuw voorstel naar de raad

In Blaricum en Naarden zijn aanvragen binnengekomen voor het plaatsen van struikelstenen. In Hilversum lijkt het project te stagneren.

In februari 2017 zijn de struikelstenen voor het echtpaar Bacharach gelegd in de Dalweg. Archieffoto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met een tentoonstelling volgend jaar in Bibliotheek Hilversum over struikelstenen rijst meteen de vraag hoe het nu zit met het plaatsen van stolpersteine in de gemeente. De opdracht voor 500 stenen is teruggegeven en nu is de gemeente aan zet. Dat gaat zeker gebeuren, klinkt uit het raadhuis.

Hilversum gaat door met het neerleggen van struikelstenen. Begin 2019 komt verantwoordelijk wethouder Wimar Jaeger met een voorstel naar de gemeenteraad hoe Hilversum een vervolg geeft aan dit kunst- en herinneringsproject. Er is nog altijd 75.000 euro beschikbaar om 500 struikelstenen neer te leggen. Dat zijn kleine gedenktekens in het trottoir voor de vroegere huizen van mensen die in de periode van 1933-1945 door de nationaalsocialisten zijn vervolgd. Het zijn tastbare herinneringen aan inwoners die in die tijd zijn weggeplukt en nooit meer zijn teruggekeerd.

Een dikke maand lang, van woensdag 6 februari tot en met maandag 11 maart, is de bieb aan de 's-Gravelandseweg het decor van de tentoonstelling 'Struikelstenen - herdenken en sociale sculptuur'. Gunter Demnig is de initiatiefnemer van het kunstproject. In 1996 legde hij de eerste stenen min of meer illegaal in Berlijn. Dik twintig jaar later liggen er verspreid over 25 landen zo'n 70.000 kleine kunstobjecten ofwel herinneringsstenen. Daarmee is dit project het meest omvangrijke kunstproject in de openbare ruimte in Europa.

Edwin Göbbels en Arno Scheepers bij plaatsing op de Gijsbrecht.

Meest omvangrijke project in openbare ruimte in Europa

Borne was de eerste Nederlandse gemeente met struikelstenen. Hilversum volgde in 2009. De eerste stenen zijn gelegd in de Kerkstraat. Sindsdien zijn er hier zo'n 500 geplaatst. In 2015 kreeg het project een boost vanuit de politiek. D66-raadslid Edwin Göbbels en VVD-raadslid en nu wethouder Arno Scheepers (zie foto) dienden op 24 juni 2015 een motie in om 750 struikelstenen neer te leggen in Hilversum. De raad nam de motie unaniem aan. De gedachte was om tien stenen voor ieder jaar sinds 1940 mogelijk te maken en te financieren.
Er kwam een budget vrij van 112.500 euro. De opdracht luidde om deze hoeveelheid stenen te plaatsen in 2015, 2016 en 2017. De voorbereiding op plaatsing is een intensieve klus. Verificatie van namen en adressen vergt veel speurwerk. Daarnaast is er enorm veel vraag naar de stenen met messing plaat, waardoor Hans Roos namens de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi in die periode van net iets meer dan twee jaar 250 stenen heeft kunnen plaatsen. Omdat de termijn niet werd verlengd, gaf hij de opdracht eind 2017 terug. Maar er komt een vervolg, zo bezweert de gemeente.

Tien struikelstenen neerleggen voor ieder jaar sinds 1940

'Zoiets moois als dit nog nooit gezien'

Internationale pers onder de indruk van voormalige 'healing machine' Zonnestraal

Nederland is deze week het decor voor de jaarlijkse Union World Conference on Lung Health. Daarom bezocht de internationale pers maandag Zonnestraal.

Annette Koenders spreekt bij de kamertjes in het Dresselhuyspaviljoen de journalisten toe. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ze zijn toch wel onder de indruk als ze vanuit Den Haag met de bus op Landgoed Zonnestraal aankomen en het complex, dat ooit bestemd was voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen, bewonderen. Verbazingwekkend mooi, is het oordeel.

Nog altijd overlijden ieder jaar wereldwijd 1,6 miljoen mensen aan tbc

Ze komen uit China, Indonesië, Zuid-Afrika, Oekraïne, Rusland, India en Spanje. De journalisten - ze zijn allen specialist op het gebied van zorg/gezondheid - zijn deze week in Nederland vanwege de Union World Conference on Lung Health. Dit is wereldwijd de grootste bijeenkomst van experts, beleidsmakers, medische professionals en patiënten op het gebied van tuberculose en longziekten. Dit jaar vindt de 49ste conferentie plaats in Den Haag.
Een rondleiding bij Zonnestraal staat ook op de agenda. Zonnestraal is uniek in zijn soort, is de uitleg. De ligging in het landschap, de wijze waarop het gebouwd is en de manier waarop met patiënten werd omgegaan en de 'healing environment' die zo gecreëerd werd, is internationaal nog steeds een voorbeeld voor medisch specialisten.
Daarom is de Hilversumse wethouder Jan Kastje, die zich voor de gelegenheid voorstelt als 'John Little Closet', graag bereid om het reizende gezelschap welkom te heten. En wie nu denkt dat tuberculose iets is van begin vorige eeuw, toen tbc volksziekte nummer 1 was in Nederland, heeft het mis. Nog altijd overlijden ieder jaar wereldwijd 1,6 miljoen mensen aan tbc, waarvan 233.000 kinderen tot 14 jaar. Met name in de gebieden waar de journalisten die maandag in Zonnestraal zijn vandaan komen, is de bacterie een groot probleem.
Dat erkent ook Amy Green, die namens verschillende media uit Zuid-Afrika verslag doet van de bijeenkomst. Zij is benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen. En wat betreft de bestrijding is Zuid-Afrika op de goede weg, zegt zij; op het gebied van voorkomen valt er nog veel te winnen.
De journalisten krijgen vervolgens nog een rondleiding onder leiding van Max Meis (tbc-arts die internationaal werkt en ziekenhuizen adviseert omtrent healing environment) en Anneke Koenders, senior adviseur Monumenten in Hilversum.
Later die dag staat er nog een bezoek aan het moderne Beatrixoord (tuberculosecentrum in Haren) op het programma. Zonnestraal, dat de deuren opende in 1928 en halverwege de jaren 50 dichtging, vertelt dus het verhaal van vroeger. Meis en Koenders vertellen dat er in twee gebouwen ruimte was voor ieder vijftig patiënten, die in deze 'healing machine' zeker een jaar verbleven. Want ook goede nazorg was van groot belang. Vanwege het langdurige verblijf was er tevens veel vermaak voor de voornamelijk uit Amsterdam afkomstige aanwezigen. Omdat er toen nog geen medicijnen tegen tbc waren, waren frisse lucht en rust de belangrijkste bestrijdingsmiddelen. De journalisten lijken onder de indruk, vooral omdat de modernere sanatoria (over de gehele wereld) heel standaard zijn. En Zonnestraal is allerminst standaard, vindt ook Michael Kessler, die namens de organisatie de journalisten begeleidt. 'Extraordinary' en 'amazing', zegt hij. "Ieder jaar komen we met de conferentie in een ander land, maar zoiets moois als dit heb ik nog nooit gezien. En ik denk ook niet dat ik de komende jaren bij volgende conferenties nog eens zoiets moois zal zien."

Planopdracht Crailo naar Team C

Crailo vorig jaar november. Archieffoto: Bob Awick

HILVERSUM Arcadis, architectenbureau SVP en landschapsarchitectenbureau OKRA kunnen aan de slag met Crailo. De drie partijen hebben gezamenlijk de aanbesteding gewonnen voor het maken van de plannen voor de gebiedsontwikkeling van de nieuwe wijk. Als 'Team C' gaan zij samen met GEM Crailo B.V. het stedenbouwkundig plan en het bestemmingsplan opstellen.

Ook volgens de directie van GEM Crailo, de organisatie die namens de gemeenten Laren, Hilversum en Gooise Meren de ontwikkeling van het gebied ter hand neemt, kwam deze combinatie als beste uit de bus. Met deze gunning volgt de directie het advies van de beoordelingscommissie.
Tien ondernemingen toonden in eerste instantie interesse voor de aanbesteding. Na een eerste selectie kregen vijf partijen de vraag om een uitgebreid plan in te dienen. De ondernemingen werden beoordeeld/getoetst op onder meer visie en plan van aanpak, duurzaamheid en ervaring van het in te zetten team (burger)participatie en risicobeheersing.
Ook was de prijs die de ondernemingen voor hun diensten vroegen een belangrijk criterium. Team C scoorde volgens GEM Crailo op nagenoeg alle onderdelen hoog en kwam derhalve als duidelijke 'winnaar' uit de bus.
Bijzonder aan de aanbestedingsprocedure was het feit dat vier inwoners van de drie betrokken gemeenten op het onderdeel burgerparticipatie mee beoordeelden. Twee inwoners van Gooise Meren, één uit Hilversum en één uit Laren vormden een burgerpanel dat toetste hoe de vijf gegadigden het proces burgerparticipatie hadden ingericht. Ook op dit onderdeel kwam Team C als beste uit de bus.
Naar verwachting wordt het bestemmingsplan voor Crailo begin 2020 ter vaststelling aan de drie gemeenteraden gezonden.

Verdiepte ligging van Schapenkamp niet wenselijk

Politiek kiest massaal model '7 Straatjes' uit de twee kwaden

Twijfels over een tunnel op de Schapenkamp zijn er al lang bij inwoners en politiek. Nu geven de fracties duidelijk aan dat dit idee de prullenbak in kan.

Het model van de 7 Straatjes met brinkjes, pleinen en veel groen. Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM Wethouder Arno Scheepers (project Stationsplein) hoeft geen rekenwonder te zijn om te achterhalen welke voorkeur de politieke partijen hebben voor het stationsmodel. Hoewel het voor veel fracties kiezen is tussen twee kwaden is de overgrote meerderheid voor de variant van de '7 Straatjes'. Beter gezegd, niemand wil een verdiepte ligging van de Schapenkamp voor het station.

Zoals veel mensen tot hun keuze komen bij de verkiezingen, zo zijn ook de politieke partijen te werk gegaan. Ze zijn gaan wegstrepen wat ze in iedere geval niet willen en dat is een tunnel midden in het centrum. Daarmee valt het idee van 'De Passage' meteen af. "Een tunnel is een stedelijk element. Dat staat haaks op de groene entree die Hilversum wil creëren. Dat moeten we niet doen. Dat is moeilijk in te passen, zeker een tunnel met een U-bocht om naar de parkeergarage te kunnen gaan", aldus GroenLinks-raadslid Lex van Waarden, in het dagelijks leven architect.
En zo denken bijna alle partijen erover. De tunnel is te duur en te laag en past niet binnen de plannen die Hilversum heeft voor het nieuwe stationsgebied. Dat is de uitkomst van de commissievergadering Ruimtelijke Ordening en Wonen. Daarmee is niet gezegd dat de politiek de handen op mekaar deed voor de 7 Straatjes. Het model past bij het karakter van Hilversum en heeft een aaneenschakeling van pleinen en brinken, die het centrum al heeft. Met drie nieuwe gebouwen, straatjes en een intiem stationsplein is dit een uitbreiding voor het centrum. Vanuit het station zijn twee routes naar het centrum direct zichtbaar: een loopt via de Leeuwenstraat naar de Groest en de ander via de autoluwe Stationsstraat naar het Marktplein.

Hoe overzichtelijk wordt het eigenlijk? CDA-commissielid Tjalke de Jong vraagt zich dat af. Hij vindt dat de 7 Straatjes veel onoverzichtelijke hoeken heeft en wat betekent dat voor de veiligheid? Zo wil hij van de wethouder weten hoe de gemeente de snelheid er uit wil halen bij deze gelijkvloerse oplossing. Scheepers laat weten dat Hilversum dankzij voormalig stadsarchitect Dudok bekend staat om haar zichtlijnen. Dat gaat op het stationsplein ook gebeuren met aan het einde een brinkje. Op de Schapenkamp komen twee grote oversteekplaatsen: bij het brinkje en bij de Leeuwenstraat. "Langzaam verkeer heeft hier de hoofdrol", aldus de VVD'er.

Schapenkamp blijft gelijkvloers. Dat wil de politiek. Foto: Bastiaan Miché

Oosterspoorpleinaanpak gebeurt binnen de spoorzone

Naast de autoluwe Stationsstraat willen veel partijen het hoekpand aan de Koninginneweg-Oost behouden als daar straks sprake is van tweerichtingsverkeer. Het oude onderkomen van Sposa Bella Bruidsmode blijkt monumentale waarde te hebben. Daar moet Hilversum voorzichtig mee omgaan. "Dat hoekpand daar ben ik eerlijk over geweest. Ik heb niet gezegd dat we het gaan verplaatsen, maar ik maak me wel hard voor een onderzoek of we het pand gaan behouden. Daar ga ik mijn uiterste best voor doen, want inderdaad is zulk soort panden beeldbepalend. Dat geeft sfeer aan de omgeving", was zijn reactie.

D66 en VVD opperen om het busstation onder maaiveld te realiseren. Het idee is dan dat er boven de grond meer ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld bebouwing. De kosten kunnen dan weer gebruikt worden als dekking voor de aanleg van het busstation. Scheepers ziet een aantal beren op de weg. Zo mag deze bak de fietstunnel niet in de weg zitten en datzelfde geldt voor de waterberging die gerealiseerd moet worden. Hij zegt toe dit nader te gaan onderzoeken.
Hilversum gaat het Oosterspoorplein meepakken. SP en GroenLinks kaarten aan dat dit plein ook een spoorplein is. Bij het antwoord van de wethouder hoort wel een maar, want Scheepers zegt dat dit plein behoort tot de spoorzone. Verder benadrukte hij dat veel details nog moeten worden ingevuld. Dat gebeurt in de nadere uitwerking van een van de twee varianten. Het college gaat nu een model uitkiezen en daarna komt er een uitgebreid participatieproces op gang.

Levensgevaarlijke route vol met kuilen en aflopende, veel te smalle trottoirs

Van station naar wijkcentrum voor rolstoelgebruiker lastig karwei

Wanneer de omgeving van het station een opknapbeurt krijgt, moet de gemeente ook rekening houden met mensen die een beperking hebben, vindt de LFB.

Vincent Ohlrichs bij Theater Santbergen op de Geuzenweg, vlak bij de Noorderweg. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Deze drempel is achterlijk. Wie dat bedacht heeft, is niet goed bij zijn hoofd." Aan het woord is Vincent Ohlrichs, in Huizen wereldberoemd als rolstoelgebruiker en in Hilversum werkzaam bij de LFB in Wijkcentrum de Geus. Hij wil laten aantonen dat met een rolstoel van het wijkcentrum aan de Geuzenweg naar station Hilversum of terug voor rolstoelgebruikers haast een levensgevaarlijke onderneming is.

De steile drempel waar Ohlrichs het hierboven over heeft, is die direct voor De Geus midden op de weg. De rolstoelgebruiker moet daar de weg wel op en daarbij allerlei kuilen trotseren, omdat de stoep direct voor het wijkcentrum te smal is doordat auto's daar (en dat mag ook) geparkeerd staan.
De LFB, voluit Landelijk Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk, is de belangenvereniging dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking. Hilversum is één van de zes 'sterkplaatsen' waar de LFB is gevestigd. Jarenlang zaten de medewerkers in een ruimte aan de Larenseweg, nu verblijven zij alweer twee jaar in De Geus, vertelt coach Simone Neerscholten.
En dat bevalt prima. Probleem is echter dat twee medewerkers, naast Ohlrichs is dit Jan Distelblom uit Bussum, regelmatig de tocht vanaf het station naar het wijkcentrum moeten afleggen. Vooral voor Distelblom, die in tegenstelling tot zijn collega geen elektrische rolstoel heeft, is dat een mega-operatie.

De verkeersonveilige situaties op de Noorderweg en Geuzenweg zijn niet nieuw. Maar het feit dat de Hilversumse politiek druk doende is met een nieuwe visie voor het station en omgeving, is voor Neerscholten aanleiding om de problemen te laten zien. Aanvankelijk zou Distelblom alle hindernissen op deze zonnige ochtend aan deze krant tentoonspreiden. Maar Distelblom was ziek en dus kwam Ohlrichs een dagje extra naar Hilversum.
De tocht gaat vanuit De Geus richting de Noorderweg en van daaruit via de Kleine Drift naar de achterzijde van het station. Direct al stuit Ohlrichs op de steile drempel voor het wijkcentrum en vervolgens zijn er gedeeltes op de Geuzenweg waardoor de rolstoel helemaal scheef op de weg staat. Maar, aldus de immer positieve 'reisleider': "Je moet je niet laten tegenhouden in het leven."
Toch treft Ohlrichs onderweg verschillende objecten die hem tegenhouden en waardoor hij de weg op moet. Opvallend is juist dat veel van die objecten, met name stootbanden, zijn gerealiseerd door de gemeente. En bij een bedrijfje zijn fietsklemmen geplaatst. Daardoor staan verschillende tweewielers zo ver op de stoep dat er voor een rolstoelgebruiker geen doorkomen aan is.
Maar uiteindelijk bereiken we met veel moeite de Noorderweg. Direct oversteken daar om het Oosterspoorplein te bereiken is levensgevaarlijk en daarom geen optie. Het verkeer komt van twee kanten en bovendien komen de auto's van links pas laat in het zicht vanwege de bocht bij Café Dudok. En dus kan Ohlrichs pas bij dit café - waar het autoverkeer alleen vanaf links komt - oversteken. Gezien het smalle en aflopende trottoir is het opnieuw een hele klus om deze oversteek te bereiken, maar eenmaal daar lijkt het ergste achter de rug.
Toch is het op het trottoir van de Kleine Drift - pal voor de winkeltjes daar - opnieuw smal en kan Ohlrichs alleen oversteken bij Hillyfood, parallel aan de fietsbaan richting de tunnel. Goed om te zien is dat veel automobilisten rekening met hem houden.

Bij het station is het lastig om voorbij alle fietsen te komen.

Ohlrichs treft onderweg verschillende objecten die hem tegenhouden

Eenmaal op het Oosterspoorplein is het veilig, maar al snel blijkt dat het plein niet ontworpen is voor de mindervaliden. Er is eigenlijk maar één manier om de toegangspoortjes richting de trein te bereiken en al die wild geparkeerde fietsen maken het er niet overzichtelijker/veiliger op. Grote vraag is daarbij waarom de gemeente wel fietsen weghaalt in het centrum, maar niet op deze locatie.
Ohlrichs concludeert tot slot dat wanneer het gebied op de schop gaat deskundigen hun zegje moeten kunnen doen, ook die met een beperking. Immers, is zijn conclusie: "We moeten allemaal rekening houden met elkaar."

25 / 36

'Ik wil meisjes en vrouwen duidelijk maken dat ze meer zijn dan hun lijf'

Wereldverbeteraar Irma van de Pol in de race voor VIVA400-Award

Negentig procent van de vrouwen worstelt met haar lichaamsbeeld. Dat moet anders, vindt Irma van de Pol en startte haar Love Your Lijf-beweging. 'Weerbaarheid is de sleutel.'

Irma (midden) overlegt met haar Feel Good-coaches Anne (links) en Monique. Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM Genomineerd worden omdat je uitblinkt in je vakgebied is een van de grootste complimenten die je kunt krijgen. Irma van de Pol (36) knikt. Zij staat in de VIVA400-lijst, een lijst met daarop vierhonderd inspirerende vrouwen die erg goed zijn in wat ze doen. "Ik start klein en verover eerst Nederland en daarna de rest van de wereld", lacht de eigenaresse van de sportschool Feel Good Studio.

Als geen ander weet ze wat het is om een haat-liefdeverhouding met je lichaam te hebben. "Ik deed toen ik eind twintig was mee aan fitnesswedstrijden en wilde de beste zijn. Ik moest en zou het mooiste lijf met het laagste vetpercentage hebben. Dat ik het daarvoor moest uithongeren en aftrainen, maakte me niets uit." Na zo'n wedstrijd propte ze zich in de kleedkamer vol met ongezond voedsel. Het was een herhaling van zetten tot de volgende wedstrijd in zicht kwam. Tot vier keer toe kreeg ze een auto-ongeluk toen ze op weg was naar bikiniwedstrijden. Haar lijf was uitgeput, haar hersenen kregen te weinig vocht en voedingsstoffen waardoor haar reactievermogen vertraagde. Inmiddels is de Hilversumse erachter dat geluk niet in vijf kilo minder wegen zit, maar in een gezond lijf waar je goed voor zorgt en lief voor bent. Die kennis wil ze overdragen aan vrouwen. "Ik zet me in om het zelf- en lichaamsbeeld van meisjes en vrouwen te veranderen, en vooral te verbeteren. Ik wil ze duidelijk maken dat je meer bent dan je lijf. Iedereen heeft een missie in dit leven en om die te volbrengen heb je toch echt je lichaam nodig."

Fragiel kapstokje

Het schrijven van 'Geluk zit niet in een sixpack' werkte therapeutisch

Toen Van de Pol stopte met de wedstrijden viel ze in een gat. Want wie was ze nu nog? Haar leven, haar ego, haar zelfbeeld had ze opgehangen aan een fragiel kapstokje. Haar zoektocht begon. Ze bezocht een lichaamsgerichte psycholoog en ging op zoek naar zichzelf. Vroeg zich af wat ze te bieden had aan de wereld en wist het antwoord: haar eigen strijd en haar ervaring. "Ik volgde verschillende opleidingen zoals coaching, voeding, sport en psychologie en was vastberaden andere vrouwen te helpen." Dat doet ze door zich in te zetten met haar Love Your Lijf-trajecten om het zelf- en lichaamsbeeld van meisjes en vrouwen in Nederland te verbeteren. "Weerbaarheid is de sleutel. Je kunt de wereld niet veranderen, maar je kunt je wel weerbaarder maken tegen de wereld." Volgens Van de Pol is het erin geramd hoe je moet leven, hoe je het perfecte lijf krijgt. "Kom je weleens in de sauna? Kijk om je heen, daar zie je echte vrouwen. Je wordt niet blij van jezelf uithongeren en leven op een appel en een blaadje sla." Een gezond en fit leven leiden waar je blij van wordt, is volgens haar veel belangrijker.

Drempelvrees

'Kijk in de sauna eens om je heen, daar zie je hoe echte vrouwen eruitzien'

Haar sportschool Feel Good Studio by Irma is alleen toegankelijk voor vrouwen en is gevestigd in het pand aan de Larenseweg 174. Ze weet dat veel vrouwen drempelvrees hebben bij sportscholen waar mannen en vrouwen welkom zijn. Grote spierbundels die kilo's gewicht wegduwen en zichzelf in de spiegel bekijken, kunnen wat intimiderend overkomen. "Hier is het niet erg als je zonder make-up gaat sporten en hoef je niet naar de laatste mode gekleed te zijn. Hier kun je jezelf zijn en lekker met je lichaam bezig zijn." En voor elke sportster is er een programma: van hard en zwaar trainen, tot zachtere lessen als yoga. Vrouwen, vindt Irma, moeten doen wat goed voelt voor hun lichaam en voor de een betekent dat hard trainen en voor de ander een ontspannende les.
Het schrijven van haar boek 'Geluk zit niet in een sixpack' ervoer ze als therapeutisch. Het was geen makkelijk proces om haar gevecht met haar lijf op papier te zetten en het maakte in haar omgeving veel los, maar ze is nog steeds blij dat ze het heeft gedaan. Ze kan niet ontkennen dat het best spannend was om zich zo kwetsbaar op te stellen. Maar zo was ze toen en nu heeft ze haar leven en lijf onder controle. "Ik wil laten zien dat je kunt veranderen. Dat je van je lichaam kunt houden en er lief voor kunt zijn. Het raakt me dat er al zo veel jonge meisjes kampen met eetstoornissen. Zij zien op Instagram en Facebook fitgirls met maatje zero. Wat ze niet zien is de strijd die achter die glimlach en platte buik wordt geleverd."

Wereldverbeteraar

Dus ja, ze is blij dat ze als wereldverbeteraar is genomineerd voor de VIVA400 Awards. Voor de elfde keer worden 15 november de prijzen uigereikt aan vrouwen die het afgelopen jaar in de schijnwerpers stonden. Ze kan de prijs in de wacht slepen als mensen op haar stemmen via www.viva400.nl/wereldverbeteraar. "Ik hoop vooral dat ik de aandacht heb gevestigd op het feit dat negentig procent van de vrouwen worstelt met haar zelf- en lichaamsbeeld. Ik vind het belangrijk om tegengas te geven tegen de extreem magere modellen. Het is geen reëel beeld, maar meisjes van acht, negen jaar denken dat. En weten niet beter. Zeker niet als hun moeder altijd aan het diëten is." Award of niet: haar blik is op de toekomst: het Feel Good Studio-concept uitrollen, het grote Love Your Lijf-boek schrijven. "En dan de wereld veroveren."

Gemiddelde prijs woningen blijft maar stijgen, aanbod neemt alleen maar af

In het derde kwartaal zijn in 't Gooi 823 verkopen gerealiseerd

Woningen in 't Gooi staan gemiddeld 37 dagen te koop. Foto: NVM

HILVERSUM De koopstarter heeft het echt moeilijk op de woningmarkt en voorlopig komt daar nog geen einde aan. Er zijn nagenoeg geen koopwoningen onder de twee ton beschikbaar en die worden ook niet gebouwd. Bovendien blijven de absurd hoge vraagprijzen alleen maar stijgen.

Gemiddelde prijs van verkochte woningen in regio is 411.000 euro

Dat blijkt uit de marktcijfers van het derde kwartaal 2018 die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), afdeling 't Gooi deze week presenteerde. Conclusie is ook dat er vanwege de blijvende druk op de woningmarkt een structureel tekort blijft aan koopwoningen. Daarnaast komen er te weinig nieuwbouwwoningen bij. "Gemeenten als Weesp, Blaricum en Eemnes hebben nog wel grotere nieuwbouwprojecten op de planning staan, maar ook daar zal in de nabije toekomst een einde aan komen."

Opmerkelijk is verder dat de transactieprijzen van het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder in bijna alle gevallen in de regio zijn gestegen, met uitzondering van de gemeente Baarn. Echter, in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar zijn de gemiddelde transactieprijzen in vijf gemeenten (Eemnes, Hilversum Blaricum, Gooise Meren en Baarn) juist gedaald.
Een paar cijfers. In het derde kwartaal zijn in 't Gooi 823 verkopen gerealiseerd, een daling van 13,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Overigens is er ook landelijk sprake van een daling. De gemiddelde prijs van verkochte woningen in deze regio is 411.000 euro, anderhalve ton hoger dan het landelijk gemiddelde. De woningprijzen zijn in een jaar tijd met maar liefst 9,8 procent gestegen. En woningen staan gemiddeld 37 dagen te koop, landelijk is dat 40 dagen.
In het derde kwartaal stonden er bij elkaar 982 woningen te koop, een daling van 22,7 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde vraagprijs van het lopende aanbod in 't Gooi ligt met 752.000 euro (landelijk is dit nog geen vier ton) absurd hoog in 't Gooi en blijft stijgen.
Dan nog even de verschillende woningtypen afzonderlijk. Zo verwisselden 193 appartementen van eigenaar voor een gemiddelde transactieprijs van 211.000 euro, 12 procent hoger dan vorig jaar. En met een verkooplooptijd van 27 dagen zijn appartementen nog steeds het snelstverkopende woningtype.
De 204 verkochte tussenwoningen kostten gemiddeld 315.000 euro, een stijging van ruim 10 procent.
Er werden 165 hoekwoningen en 164 2-onder-1-kapwoningen verkocht - iets minder dan vorig jaar - voor gemiddeld 378.000 en 585.000 euro, in beide gevallen een prijsstijging van 10 procent. Tot slot werden er 97 vrijstaande woningen verkocht voor gemiddeld ruim een miljoen euro. De verkoop duurde zeventig dagen.

Bouw Lucentterrein op schema, hoogste punt bereikt

Koert Terhürne en Joan van der Burgt plaatsten de vlaggen. Foto: Studio Kastermans

HILVERSUM De bouwwerkzaamheden op het Lucentterrein in Hilversum liggen op schema. Dat meldt de Alliantie bij het plaatsen van de vlag op het hoogste punt: de dakopbouw van de liftmachinekamer van de hoogste woontoren. Deze toren telt zeven woonlagen, met 42 sociale huurappartementen.

129 appartementen en 27 eengezinswoningen eind 2019 bewoond

Eind 2019 zijn de 129 appartementen in vier woontorens en de 27 eengezinswoningen bewoond. De gezinnen, senioren en cliënten van een zorgcollectief die hier komen te wonen, gaan dankzij het lokale warmtenet van Seinhorst in 2019 gasloos koken en stoken. "Wij zijn ontzettend blij dat we 156 duurzame sociale huurwoningen mogen toevoegen aan de sociale woningvoorraad in Hilversum. De Alliantie wil meer bouwen, meer transformeren, zodat we meer inwoners van Hilversum kunnen huisvesten: starters, gezinnen en doorstromers", aldus Joan van der Burgt, directeur van de Alliantie. Zij plaatste samen met Koert Terhürne, directeur van Dura Vermeer, de vlaggen.
Het lokale warmtenet van Seinhorst wordt gevoed door een kleine warmtekrachtkoppeling, een soort energiecentrale, die in het winkelcentrum zit. Die centrale levert stroom voor het Seinhorstgebied en de warmte die daarbij vrijkomt dient voor de verwarming van woningen. Door het warmtenet uit te breiden naar Lucent wordt het een stuk efficiënter: de kosten van verwarming zijn lager dan met traditionele systemen en er is geen cv-ketel aanwezig in de woning, dus ook geen onderhoud. Dat is duurzamer dan stoken, is de gedachte.
Op termijn willen de partijen die energiecentrale vergroenen (stoken op biomassa of groen gas). Daarmee gaat dus ook de CO2-uitstoot van deze woningen verder omlaag. Op de daken komen zonnepanelen en de woningen hebben gemiddeld energielabel A, onder andere door hoogwaardige isolatie. "Ik ben trots op het team en de samenwerking tussen alle partijen waarmee we samen mogen werken aan dit duurzame project", aldus Terhürne. "Het is mooi te zien dat we zo bij kunnen dragen aan een gezonde plek om te leven en te werken in dit toekomstbestendige stukje Hilversum."
De vier woontorens met lift, de eengezinswoningen aan de rand van het terrein en de 41 eengezins-koopwoningen maken de nieuwe wijk compleet. Eerder was er al de opening van het nieuwe kantoor van de Alliantie en de kolos met daarin 95 huurappartementen. De parkeergarage onder het maaiveld biedt plek aan 132 voertuigen. Twee woontorens en het kantoor zijn straks bereikbaar vanuit de parkeergarage.

29 / 36

De raadzaal is het decor van het Groot Goois Dictee. Foto: GGD

Vrijdag 26 oktober

Hilversum Verlicht

12.00 uur | DAC

De drie ontwerpen voor de nieuwe feestverlichting in Hilversum worden tot en met 7 januari 2019 tentoongesteld in het Dudok Architectuur Centrum. Bezoekers worden van harte uitgenodigd hun mening te geven over de ontwerpen.

Heikrachtwandeling

14.00 uur | Zuiderhof

De maandelijkse wandeling onder de vlag van Heikracht start deze keer bij Begraafplaats Zuiderhof, Kolhornseweg 13 (1213 RS). Het is een wandeling door het bos, over de hei en door een stukje boomrijk en op dit moment herfstkleurrijk Hilversum.

Zondag 28 oktober

Rommelmarkt

10.00 uur | De Koepel

Op zondag 28 oktober is er weer een grote rommelmarkt in de Koepel. Van 10.00-15.00 uur kan men terecht voor een groot aanbod prettig geprijsde spulletjes. Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum.

Zoutkeet rommelmarkt

11.00 uur | De Zoutkeet

Rommelmarkt in de Zoutkeet. De opbrengt is voor de speeltuin en het buurthuis! Toegang is gratis. Van 11.00-14.30 uur. Zoutmanlaan 3, Hilversum. Www.zoutkeet.nl.

Maandag 29 oktober

'Grip op geld geeft je rust'

9.30 uur | Gebouw De Koningin

Op maandag 29 oktober organiseert eventmanager Trudie de Jongh de gratis workshop 'Grip op geld geeft rust' voor werkzoekenden. Budgetcoach Jos Snels deelt tips en handvatten. Aanmelden vereist via www.debroekriem.nl/event/grip-op-geld-geeft-je-rust/.

Spreekuur Weg en Wijzer

10.00 uur | Lopes Dias

Weg en Wijzer: gratis inloopspreekuur voor al je vragen rondom je administratie, formulieren, inkomen, toeslagen, voorzieningen, werk en meer… Een team van vrijwilligers (en sociaal werkers) staat klaar om je op weg te helpen.

Kaarten maken

13.30 uur | De Kleine Lelie

Een gezellige activiteit voor creatieve mensen: beginners en gevorderden. Een vrijwilligster helpt u zo nodig op weg. Het is van 13.30-15.30 uur en het kost € 2,-. Kom eens meedoen in De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Dinsdag 30 oktober

Open handwerktafel

13.30 uur | De Kleine Lelie

Het gaat om de gezelligheid: neem je eigen breiwerk mee of gebruik het aanwezige materiaal. Borduren kan ook. Je kunt hulp en tips van elkaar krijgen. Het is kosteloos en er is koffie. Dinsdags 13.30-15.30 uur in De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Bingomiddag

14.00 uur | De Egelantier

Op dinsdag 30 oktober organiseert de Trefpuntsoos weer een leuke bingo voor iedereen. Het begint om 14.00 uur in Zorgcentrum de Egelantier, Egelantierstraat 194, Hilversum.

Groot Goois Dictee

19.30 uur | Raadhuis Hilversum

Op dinsdag 18 oktober vindt het Groot Goois Dictee weer plaats in het Raadhuis in Hilversum. De opbrengst van het dictee wordt besteed aan de bestrijding van laaggeletterdheid, met dit jaar extra aandacht voor statushouders. Kaartverkoop op Bibliotheekhilversum.nl.

Lezing

20.00 uur | Rozenkruis Centrum

Op dinsdagavond 30 oktober organiseert het Rozenkruis een lezing getiteld: 'Katharen, nostalgie of perspectief'. In een aantal beelden nemen wij u mee naar het Katharenland. Adres: Koninginneweg 41, Hilversum, toegang vrij. Einde 22.00 uur. Meer info: www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-518 6185.

Woensdag 31 oktober

Kinderclub 't Geusje

14'30 uur | Wijkcentrum de Geus

Kinderclub 't Geusje: elke woensdag gezellige inloop. Leeftijd van 4 tot 12 jaar. Onder de leiding Henny Bast worden de kinderen leuk beziggehouden, voor elk wat wils. Toegang is gratis, wel even melden bij Henny.

De Woensdagmiddagclub

15.00 uur | De Koepel

De Woensdagmiddagclub is bedoeld voor kinderen van groep 3 tot groep 8. Elke week doen we wat anders. Wij vragen 1 euro entree per kind. Hiervoor kopen wij materiaal en andere benodigdheden.

Donderdag 1 november

Computerinloop

9.30 uur | De Kleine Lelie

Senioren kunnen terecht voor gratis hulp met computer, laptop, tablet, telefoon. Er zijn computers en vrijwilligers om u op weg te helpen. Dinsdag en donderdag van 09.30-11.00 uur. Er is koffie. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Koffie-inloop

9.30 uur | De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de Koffie-inloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Spreekuur Weg en Wijzer

10.00 uur | St. Joseph

Gratis inloopspreekuur voor al je vragen rondom je administratie, formulieren, inkomen, toeslagen, voorzieningen en meer… Een team van vrijwilligers (en sociaal werkers) staat klaar om je op weg te helpen

Mantelzorger in balans

13.00 uur | Viore

Elke eerste donderdag van de maand kunnen mantelzorgers/naasten van mensen met kanker met elkaar in gesprek bij Viore. Elke keer is er een ander thema. Raadpleeg de agenda op onze website voor meer informatie: www.viore.org/agenda. Of bel ons: 035-6853532.

Najaarseditie Dudokfestival in de Vioolkist heet INSIDE

Lezing over Dudok en twee theatervoorstellingen

Het jaarlijkse Dudokfestival krijgt een najaarseditie: Dudokfestival INSIDE. Dit keer op één locatie zijn er een lezing en twee voorstellingen.

De Vioolkist. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Architectuur, theater en cultuur komen vrijdagavond 2 november samen tijdens Dudokfestival INSIDE. De Vioolkist is voor een avond omgetoverd tot een theater waarbij de bezoekers een lezing krijgen over de stadsarchitect W.M. Dudok en aansluitend twee theatervoorstellingen kunnen zien.

Bezoekers blijven bij deze editie op
één locatie

Dudokfestival INSIDE is de eerste najaarseditie van het Dudokfestival. In de zomer loopt het publiek langs drie locaties en krijgt onderweg informatie over stadsarchitect W.M. Dudok.
Dit jaar is het idee ontstaan een INSIDE te organiseren in de Vioolkist. Deze locatie aan de 's-Gravelandseweg staat bekend als de oude AVRO-studio en heeft van bovenaf de vorm van een vioolkist. De bezoekers blijven bij deze editie op één locatie en horen en zien alles onder één dak.
Om 19.30 uur start de lezing over W.M. Dudok in samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum. Om 20.30 uur geeft stand-upper/beatboxer Nabil Aoulad Ayad een voorstelling, gevolgd door operazangeres Nienke Nassserian Nillesen.
Aoulad Ayad is zowel op televisie als op het podium regelmatig te zien. Op televisie was hij onder andere te zien bij de improvisatieshow 'Alpacas' en de' Co-assistent'. Op het gebied van beatboxen won hij in 2006 het Nederlands kampioenschap human beatboxing. In 2015 bereikte hij de finale van het Leids Cabaret Festival.
Nienke Nasserian Nillesen is een bekende van het Dudokfestival in 2017. Bij INSIDE speelt zij haar tweede voorstelling 'MZUNGU'. Hier kijkt zij naar Nederland door de ogen van een van haar broers. Zijn bezoek aan ons land doet Nienke haar thuisland in een compleet nieuw licht zien.
Kaarten van 25 euro (inclusief pauzedrankje) zijn te koop via www.dudokfestival.nl.

Nabil Aoulad Ayad. Foto: Anne van Zantwijk

Benefiet van Soroptimisten in het MCO

HILVERSUM Met het benefietconcert in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) zet de Soroptimistclub Hilversum e.o. zich zondag 28 oktober opnieuw in voor verbetering van de positie van meisjes en vrouwen. De opbrengst van zondag gaat naar de actie 'Free a Girl - School for Justice'.

Om 15.00 uur begint het Ricciotti Ensemble met spelen in het pand aan de Heuvellaan 33. Zij staan bekend als het meest onorthodoxe orkest ter wereld. Het is een straatorkest van veertig jonge muzikanten. Kaarten kosten voor volwassenen 25 euro. Tot achttien jaar bedraagt de entree 10 euro. Kinderen tot vijf jaar mogen gratis mee. Tickets zijn te bestellen via www.mco.nl.

Bezoekers genieten niet alleen van muziek, maar steunen tevens het goede doel. De Soroptimisten werken samen met verschillende clubs, waaronder de in 2008 opgerichte Nederlandse Stichting Free a Girl, die actief is in Nepal, India, Bangladesh, Thailand en Zuid-Amerika. De focus bij deze stichting ligt op educatiedoelen. Meisjes die bevrijd zijn uit kinderprostitutie worden door Free a Girl opgeleid in alle mogelijke beroepen om zo een zelfstandig bestaan op te kunnen bouwen.

Lichtjesavond: 'Loslaten en vasthouden'

HILVERSUM De Noorderbegraafplaats is donderdag 1 november het decor van de jaarlijkse lichtjesavond van Uitvaartstichting Hilversum. Het thema van de avond staat in het teken van 'Loslaten en vasthouden'.

Naast nabestaanden, de afvaardiging van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders hoopt de organisatie op een openbare bijeenkomst waar iedereen welkom is. "Op lichtjesavond willen we samen met familie, vrienden en alle belangstellenden diegenen gedenken die niet meer onder ons zijn, maar wel in onze harten", aldus de uitvaartstichting.

Het koor Revoce zal deze lichtjesavond muzikaal ondersteunen. Naast samen herdenken kunnen aanwezigen onder begeleiding van de 'creatieve CreaJuul' (Juliette Schriek) een eigen herdenkingscreatie maken. Ook wordt er gezorgd voor catering.

33 / 36

OPLOSSING PUZZELS WEEK 42

KRUISWOORDPUZZEL
Winwoord: Lampion

CRYPTOGRAM
Winwoord: Melodie

SUDOKU
Wintotaal: 8+1+8 = 17