Gooi en Eembode Hilversum

6 juli 2017

Gooi en Eembode Hilversum 6 juli 2017


Handen en voeten geven aan Crailo

HILVERSUM - Na een decennium steggelen met de provincie Noord-Holland is het nu mogelijk om handen en voeten te geven aan het Crailo-terrein. Hilversum heeft samen met Gooise Meren en Laren een deal kunnen sluiten over de aankoopprijs en de betalingsvoorwaarden met de bestuurders in Haarlem.

Dinsdagavond zijn vertegenwoordigers van de drie gemeenteraden ingelicht tijdens een gezamenlijke bijeenkomst. Daar hebben de drie colleges van burgemeester en wethouders onder andere uit de doeken gedaan welke ideeën zij hebben voor dit gebied en onder welke voorwaarden Crailo-Noord en Zuid aangekocht kunnen worden. Wethouder Wimar Jaeger hoopt dat op z'n laatst eind dit jaar of begin 2018 het nieuwe bestemmingsplan klaar is. Uiteindelijk moeten de drie onafhankelijk van elkaar een besluit nemen.
Hilversum heeft er volgens Jaeger nu een stuk grond bij waar totaalontwikkeling kan plaatsvinden. "Het ambitieniveau is hoog", meldt hij. Zo moet hier een kwalitatief hoogwaardige woonwijk verrijzen. Over de hoogte van de aankoopprijs laat Jaeger niets los. In de afgelopen maanden is grondig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. "De aankoopprijs is prima op te brengen van de grondexploitatie. En we hoeven geen geld te lenen; dat is bedongen in de betalingsregeling", aldus Jaeger.

21

Pvda: 'Spring op de bres voor Bonifaciuslaan'

HILVERSUM De bewoners van de Bonifaciuslaan is een worst voorgehouden, zo vindt de PvdA Hilversum. Eigenaar ASR Vastgoed Vermogensbeheer is volgens de fractie van plan de huren te liberaliseren, maar dat zou de verhuurder verkocht hebben onder het mom van renovatieplannen. De sociaaldemocraten willen dat het college van burgemeester en wethouders hier paal en perk aan gaat stellen.

In de raadsvergadering van woensdagavond is de fractie met een motie gekomen waarin zij het gemeentebestuur oproept om op te komen voor de bewoners. Het college moet zich inspannen om ASR te bewegen de huren niet boven de liberalisatiegrens te verhogen.

Momenteel vindt de renovatie plaats van de woningen en de vijf complexen. Door de huren op te trekken dreigen sociale huurwoningen weg te vallen van de kernvoorraad, terwijl tijdens het bespreken van de lokale woonvisie is vastgelegd dat deze voorraad minimaal behouden moet worden. "Deze inspanning wordt nu tenietgedaan door de plannen van ASR", aldus de PvdA.

Loslopende hond zorgt voor de nodige ophef rond Beatrixtunnel

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Meerdere agenten waren maandagmiddag druk doende met een wel heel bijzondere vluchter. Een hond was 'ontsnapt' aan zijn baasje en zorgde voor ophef vlak bij de Beatrixtunnel. Uiteindelijk lukte het de dienders om de viervoeter op de Hoenderweg te vangen. Hij is meegenomen naar het politiebureau, waar zijn baas hem oppikte.

Weer onrust over Clemenskerk

Foto: Bastiaan Miché

Opnieuw is er onvrede bij bewoners. Nu gaat het om plaatsing van een telecomantenne.

11

Weerbericht

Tijdelijk warm, geleidelijk neemt de wisselvalligheid toe

In een nogal vlakke luchtdrukverdeling boven West-Europa ontstaat boven de Noordzee een zwak hogedrukgebied. Dat levert deze week enkele vrij warme dagen op met een zwakke aflandige wind. Eind van de week passeert een frontale zone met enkele buien, waarachter de westelijke stroming zich herstelt. Het wordt dan geleidelijk wisselvalliger en minder warm.

Donderdag en vrijdag

Voor vrijdag wordt een mix van zon en wolken verwacht. Er kan een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen. Het wordt 25 à 26 graden. Ook zaterdag is het rustig zomerweer met een maximum van circa 24 graden. Er zijn perioden met zon. Lokaal ontstaat een bui. Zondag schijnt af en toe de zon. In de loop van de dag neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. Er waait een matige westenwind. De temperatuur loopt iets terug. Het wordt zo'n 21 graden.

Trend na het weekeinde

Een westelijke stroming zwaait de scepter. De westenwind neemt verder in kracht toe. Het is wisselvallig. Er passeren soms fronten van oceaandepressies met regen. Tussendoor klaart het op met zon, wolken en kans op een bui. De maxima liggen rond 19 graden.

Weetje

Juni is met 210 zonuren (190 uren normaal) vrij zonnig verlopen. Er viel in onze regio circa 75 mm neerslag. Dat is iets aan de natte kant. Regen viel in het begin en aan het einde van de maand. Juni was met gemiddeld 18.0 graden recordwarm, samen met juni 1976. Die maand maakte deel uit van een lange hete zomer. Het is onzeker of deze zomer ook die kant op gaat.

Jan Müller verruilt Beeld en Geluid voor Australië

Hilversum Jan Müller vertrekt per 1 oktober aanstaande als algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hij gaat aan de slag als algemeen directeur van het National Film and Sound Archive in Canberra, het nationaal audiovisueel archief van Australië.

Müller is sinds april 2009 de hoogste baas binnen het Hilversumse museum. De voorbije jaren gaf hij onder meer leiding aan de voltooiing van de grootscheepse digitalisering van de collectie en de fusie met het Persmuseum. "Beeld en Geluid is een prachtige organisatie met grote maatschappelijke relevantie", meldt hij. "Het was een voorrecht om hier de afgelopen jaren sturing aan te geven."

Wie Müller opvolgt is nog onbekend. De raad van bestuur betreurt zijn besluit.

Anja Wijnands zet punt achter politieke loopbaan

CDA-fractie, nu nog met Anja Wijnands. Foto: CDA Hilversum

HILVERSUM Het einde als raadslid is in zicht voor Anja Wijnands-van Daal. De CDA'er maakt wereldkundig dat zij na deze periode niet meer terugkeert in de gemeenteraad.

Wijnands zit al bijna twintig jaar in de lokale politiek. Ze maakte haar debuut bij Leefbaar Hilversum, omdat ze ervan overtuigd was dat je lokale politiek alleen kunt bedrijven bij een lokale partij. Al snel kwam de Hilversumse erachter dat deze gedachte niet helemaal klopt. Zo keerde zij terug op het vertrouwde CDA-nest.

De politieke partijen maken zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart. Achter de schermen zijn de selectiecommissies al druk bezig.

Extra verkeerscontroles op provinciale weg tussen Hilversumse Meent en Weesp

Foto's: Gooi en Eembode

HILVERSUM Voor snelheidsduivels is de N236 tussen de Hilversumse Meent en Weesp momenteel geen lolletje. Voor het eerste gedeelte geldt een maximumsnelheid van zestig kilometer per uur, iets verderop richting Weesp mag het autoverkeer vanwege werkzaamheden niet harder dan vijftig rijden. Kennelijk houdt niet iedereen zich aan de maximumsnelheid. De politie kondigde daarom afgelopen week extra verkeerscontroles aan op dit weggedeelte.

Foto: Stefan van Hees

Tegenstanders lijken zich bij komst Mac neer te leggen

'Op geen enkel punt ook maar iets van gelijk gekregen'

De liefhebbers juichen en de tegenstanders balen. De bouw van de nieuwe McDonald's aan de Vreelandseweg in Hilversum is inmiddels begonnen.

Op het terrein is de bouw voorzichtig begonnen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Ik heb alle bouwvergunningen, dus waarom zou ik niet beginnen?", zegt terreineigenaar Roelof van Bruggen over de bouwstart van het fastfoodrestaurant met dubbele McDrive. De tegenstanders, verenigd in een actiecomité, hadden volgens hem geen poot om op te staan. "Het waren alleen maar loze stellingen. De rechter geeft duidelijk aan dat dit geen hout snijdt."

Inmiddels lijkt ook woordvoerder Carolien Glasbergen van het actiecomité zich neer te leggen bij de komst van een McDonald's. Zij beseft bovendien dat het weinig zin heeft om bij de Raad van State in hoger beroep te gaan. "We hebben op geen enkel punt ook maar iets van gelijk gekregen", treurt zij. "Natuurlijk zijn we daar teleurgesteld over, maar we kijken er ook vreemd van op. We dachten dat we een zaak hadden."

Glasbergen en co vrezen met de Mac vooral veel verkeersoverlast en extra zwerfafval in de wijk. "Er is niets van de punten die we hebben aangedragen terechtgekomen. Wij hadden wel verwacht dat er iets zou gebeuren, bijvoorbeeld een extra verkeersonderzoek", vertelt zij.
Een dag na de uitspraak zei Van Bruggen dat de juridische procedure hem al duizenden euro's aan huurinkomsten heeft gekost. Hij denkt eraan deze schade te verhalen op het actiecomité, die zouden namelijk misbruik hebben gemaakt van hun democratisch recht. Aan de andere kant wil hij best afzien van een claim als het comité niet naar de Raad van State stapt.

'Dreigement geeft aan wat voor soort ondernemer dit is'

Glasbergen beschouwt dit als een dreigement. "Het geeft aan wat voor soort ondernemer dit is", besluit zij. Maar wat de actiegroep nu gaat ondernemen, is ook voor haar de grote vraag. "We hebben nog wel contact met elkaar, maar door de vakantieperiodes zal dat vooral per mail zijn."
Zodra het voor Van Bruggen positieve bericht afgelopen week op de website van deze krant verscheen, regende het reacties. Daaruit blijkt overigens wel dat de meesten blij zijn met de nieuwe McDonald's.

Tien jaar cel voor wildwest Havenstraat

HILVERSUM De 30-jarige Pool die op 5 september 2015 zorgde voor wildwesttaferelen bij café 't Oude Haventje aan de Hilversumse Havenstraat is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Het Openbaar Ministerie eiste eerder nog veertien jaar cel.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij met een automatisch vuurwapen gericht op het café schoot waar nietsvermoedende bezoekers aanwezig waren. "Het risico dat de slachtoffers het handelen van verdachte met de dood hadden moeten bekopen was goed mogelijk geweest." Daarnaast heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan het bezit van diverse (vuur)wapens, munitie, cocaïne en hennep.

Tijdens die bewuste nacht was de Pool eerder die avond uit het café gezet en tot tweemaal toe teruggekomen; eerst met een mes en daarna met een pistoolmitrailleur. Toen de man met een geladen automatisch vuurwapen naar het café terugkeerde, had hij volgens de rechtbank het vooropgezette plan om personen in het café van het leven te beroven.

Een 40-jarige medeverdachte is vrijgesproken. Hij erkende weliswaar dat hij de bij de schietpartij betrokken auto bestuurde, maar dit is niet voldoende om te spreken van een dusdanige samenwerking met de schutter dat er sprake is van medeplegen of medeplichtigheid. Een 22-jarige medeverdachte is veroordeeld tot negen maanden cel voor het bezit van een verboden vuurwapen. Twee mannen van 24 en 26 jaar kregen 24 maanden cel voor deelname aan een criminele organisatie.

Meer bezoekers en minder kosten Museum Hilversum

HILVERSUM Museum Hilversum kan in vergelijking met een jaar eerder terugkijken op een goed 2016. In totaal kwamen er 32.356 cultuurliefhebbers naar het pand op de Kerkbrink, bijna 4.000 meer dan in 2015. Vooral het aantal betalende bezoekers nam toe.

'Omloopsnelheid van tentoonstellingen is toegenomen'

Dat blijkt uit een brief van cultuurwethouder Wimar Jaeger (D66) aan de gemeenteraad. In totaal kwamen er 16.383 betalende bezoekers - met en zonder Museumjaarkaart - naar het museum. Dat is bijna 5.000 mensen meer dan in 2015 en bijna 6.500 meer dan 2014. Ook de opbrengst van de kaartverkoop steeg flink. In 2015 was dat nog geen 40.000 euro, afgelopen jaar was de opbrengst bijna zestig mille. De bezoekers met een Museumjaarkaart zijn ook hier als betalende bezoekers toegevoegd.
Bij het museum is niemand meer in vaste dienst na de verzelfstandiging eind 2013. Er wordt gewerkt met flexibele arbeidsovereenkomsten. In 2014 kostte dat het museum nog 195.783 euro, een jaar later stopte de teller bij 283.146 euro en in 2016 was dit 277.391 euro.
Museum Hilversum kreeg de voorbije jaren een jaarlijkse subsidie van de gemeente van 749.000 euro. Zes ton was voor organisatie en programmering, 149.000 euro voor gebruikerslasten en huur. Voor 2018 wil het college van burgemeester en wethouders een subsidie verlenen van maximaal 639.000 euro.
Jaeger bericht de politiek nu de cijfers, nadat de raadscommissie Samenleving eerder al de toekomst en financiering van het museum besprak. Volgens het college van burgemeester en wethouders zou het museum erin zijn geslaagd om een solide bedrijfsuitvoering - toen enkele jaren terug het roer om ging besloot het museum zich minder te focussen op architectuur en meer te richten op fotografie en (nieuwe) media - op te bouwen. "Ook is de omloopsnelheid van tentoonstellingen toegenomen en dat maakt het museum dynamisch."

Toch zijn er ook zorgen, met name als het gaat om meer samenhang en verdieping van de programmering. Dat zou essentieel zijn. Grote vraag is daarom of de huidige organisatie versterking nodig heeft, met name op het gebied van educatie en onderzoek.

Jan Slingerland

Vrijwilliger bij Historische Collectie Bevoorrading & Transport. Is 68 jaar en woont inmiddels 25 jaar in Hilversum.

Foto: Jan Slingerland

Omschrijf jezelf in 5 woorden
"Coöperatief, sociaal, beleidsmatig, goede schrijfstijl en leergierig. Dat laatste bleek wel tijdens de cursus voor raadsleden die ik nu heb gevolgd. Overigens kan het geen kwaad als de huidige nu ook die cursus zouden volgen."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werkte voorheen bij het ministerie van Defensie. Als vrijwillig secretaris werk ik voor de Historische Collectie Bevoorrading & Transport in Soesterberg. Ook ben ik nu commissielid voor Hart voor Hilversum. Ik zal me vooral verdiepen in het dossier De Lelie."

Waar kom je graag in Hilversum?
"De Oude Haven, bos en hei en op de Groest. Daar is het ook gezellig af en toe. Vooral overdag."

Een dagje burgemeester; wat pak je meteen aan?
"Ik zal de wijken ingaan en me richten op de buurtcentra. Eens kijken hoe die een handje geholpen kunnen worden."

Natuur of economie?
"Zonder natuur geen economie en zonder economie geen natuur. Het gaat om een goede balans. Ja, ik klink al als een echte politicus."

Waar moet je echt nog eens naartoe?
"Naar het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika. Maar dat hangt af van tijd en geld. Dus het zal er wel nooit van komen."

Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
"Onder meer een boekje over dilemma's bij gemeentelijke herindelingen. Is ook handig voor raadsleden om hoe met je positie om te gaan."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Met mijn nu overleden vader. Of er zaken zijn die hij als onrechtvaardig beleefde."

Geen treinen van Hilversum naar Utrecht

HILVERSUM Treinreizigers die dagelijks van Hilversum naar Utrecht reizen, hebben vanaf komend weekend een probleem. Negen dagen lang rijden er namelijk geen treinen tussen de Dom- en Mediastad. Dat komt doordat ProRail op die trajecten het spoor gaat vernieuwen.

De NS laat weten dat de klus noodzakelijk is en benadrukt dat er negen dagen lang dag en nacht gewerkt wordt om de hinder voor reizigers zo veel mogelijk te beperken. Wie tussen 8 en 16 juli toch vanuit Hilversum in de richting van Utrecht wil, kan volgens de NS gebruikmaken van bussen die ingezet worden.

Hilversummer jat lokfiets aan Langs de Lijn

HILVERSUM Een 28-jarige Hilversummer is maandagmiddag opgepakt voor het stelen van een zogenaamde lokfiets. De tweewieler stond pas een paar uur bij het fietsenrek aan het fietspad Langs de Lijn in Hilversum.

Rond 14.00 uur kreeg de politie een melding dat de fiets in beweging was. Agenten konden de fiets traceren en de man oppakken op de Noorderweg. De politie maakt gebruik van lokfietsen in gebieden waar met regelmaat fietsen worden gestolen. Deze fietsen bevatten speciale beveiligingsapparatuur, waardoor de politie een signaal krijgt als de fiets wordt verplaatst.

Zaak Rogier: OM vervolgt artsen niet om blunders

HILVERSUM De artsen die verantwoordelijk waren voor de medische missers waardoor de 21-jarige Rogier Mooij overleed, worden niet vervolgd door het Openbaar Ministerie.

Die mededeling komt als een harde klap voor Jeanne van Kasbergen, de moeder van de jonge tophockeyer die in 2014 in het Tergooi-ziekenhuis stierf. "Het is heel teleurstellend", vertelt zij.
Van Kasbergen voert sinds de dood van haar zoon een lange strijd om de falende artsen verantwoordelijk te houden.

Speciale tegel voor honderdste woning in Anna's Hoeve

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Opnieuw feest in Anna's Hoeve. In de nieuwe woonwijk gingen de deuren van de honderdste woning maandagmiddag officieel open. Het Chinese echtpaar Xiaobo Wang en Jiaxiu Zhao legde samen met wethouder Nicolien van Vroonhoven de bijbehorende tegel voor hun huis aan de Dolf van der Lindenstraat. Dat plaatsen kostte overigens wel de nodige moeite.

Zwaarbeschadigde auto op campingterrein

De beschadigde auto. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een opmerkelijke vondst zondagmorgen op het terrein voor dagkamperen tussen Laren en Hilversum. Daar troffen agenten een vooral aan de voorzijde zwaarbeschadigde BMW aan.

Uiteindelijk kwam ook de eigenaar - een 46-jarige Hilversummer - het terrein op. De man was de nacht ervoor met zijn wagen bij de afrit Laren/Hilversum op de A1 tegen de vangrail aangereden, bleek ook uit het honderden meters lange spoor vanaf de plek van de crash tot het campingterrein.

Onrust neemt toe in Bloemenbuurt

Bewoners zien telecomantenne op Clemenskerk niet zitten

Gaan de belangen van ondernemers altijd voor? Dat vragen de bewoners rond de Clemenskerk zich af nu T-Mobile antennes wil plaatsen op het kerkgebouw.

Komt er in het torentje van de Clemenskerk een antenne van een telecombedrijf? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De Stichting Vrienden van de Clemenskerk is overduidelijk niet blij met de waarschijnlijke vestiging van een indoortrampolinepark in het leegstaande gebouw aan de Bosdrift. De ergernis wordt nog groter nu blijkt dat T-Mobile een vergunning heeft aangevraagd om antennes te mogen plaatsen op het dak van het godshuis. De strijd tegen de gemeente krijgt daardoor een extra dimensie.

De onrust was al groot en daar wordt nu nog een schepje bovenop gedaan, zo meldt Door Jelsma, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Clemenskerk. "In de buurt rond de Clemenskerk heerst al onvrede over het gebrek aan aandacht bij de gemeente over het plan voor een trampolinepark in de krappe woonwijk", frist de preses het geheugen nog even op. "Nu is daar onrust bij gekomen over het plan voor het plaatsen van sterke 4G-antennes van T-Mobile boven op de Clemenskerk. Dat betekent dat buurtbewoners niet alleen geconfronteerd zullen worden met extra overlast qua geluid en verkeer, maar ook met elektromagnetische straling", luidt de uitleg.
Zij snapt niet dat de buurt niet wordt ingelicht over dit voornemen. Bewoners hebben de boodschap vorige week gelezen in deze krant, waar de gemeente onder meer de vergunningaanvragen publiceert. "Er was hierover niks bekend bij ons. Sowieso is er geen direct overleg met ons", aldus Jelsma. Diverse omwonenden hebben inmiddels contact gezocht met het raadhuis en hebben de bijbehorende stukken opgevraagd om dieper in de materie te duiken. T-Mobile wil drie antennes plaatsen in het torentje van de kerk, volgens de Vrienden om de snelheid van het landelijke digitale netwerk te verhogen tot 4G-capaciteit.
Plaatsing van de antennes betekent volgens Jelsma schade aan het monument. Daarnaast is totaal niet duidelijk welke effecten de elektromagnetische straling heeft op de buurt en wat dat op de lange termijn betekent voor de gezondheid van de bewoners. Tevens plaats zij vraagtekens bij het nut van de nieuwe T-Mobile-voorziening. Op de hoek van de Havenstraat en Koningsstraat en op de Diependaalselaan staan al telecomantennes. "Een toename van het stralingsniveau wordt door velen onwenselijk gevonden", geeft de voorzitter aan.

Waar en wanneer dient de gemeente het belang van de bewoners? Jelsma zegt dat zij en andere buurtbewoners het gevoel hebben dat de belangen van ondernemers prevaleren. De gemeente toetst de zaken, de komst van het trampolinepark en T-Mobile-antenne, klinisch, maar kijkt niet naar de gevolgen voor de buurt. "Kennelijk is het niet zo dat als de buurt tegen is, neem bijvoorbeeld de McDonald's aan de Vreelandseweg, dat het plan dan niet doorgaat. Je merkt dat er een gat zit tussen de belangen van de buurt en die van de ondernemers hier in Hilversum."

'Er zit een gat tussen belangen van bewoners en ondernemers'

De gemeente meldt dat de aanvraag voor een antenne op de Bosdrift 53 is ingediend op 20 juni. In die week is de aanvraag van T-Mobile gepubliceerd in het lijstje 'ingekomen aanvragen'. Bezwaar maken kan niet, omdat er nog geen besluit is. Hilversum geeft verder aan dat zij zich aan landelijke wetten houdt als het gaat om plaatsing van dit soort faciliteiten. Informatieavonden staan niet op de rol, maar als de buurt behoefte heeft aan zo'n bijeenkomst dan kan dat altijd overwogen worden.

Burgemeester Broertjes heeft veertien bijbaantjes

Burgemeester Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum hoeft zich in zijn vrije tijd niet te vervelen. Uit een overzicht van het aantal nevenfuncties van de burgemeester en wethouders blijkt dat hij veertien 'bijbaantjes' heeft.

Aanleiding voor het aan de gemeenteraad gepresenteerde bericht is de discussie die ontstond over de nevenfuncties van de inmiddels vertrokken wethouder Arjo Klamer. De SP'er zou enkele van zijn twaalf nevenfuncties - en het is verplicht die te melden - hebben achtergehouden. Dat werd overigens ontkend door Klamer zelf.
Desondanks is de ontstane ophef voor B en W reden om de nevenfuncties te actualiseren. Daaruit blijkt dat Broertjes met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Zo is hij al langer onder meer voorzitter van de raad van toezicht van de Consumentenbond, voorzitter van de raad van toezicht van het Film Festival Rotterdam en voorzitter van de redactieraad One World. Sinds dit jaar is hij ook lid van de regiegroep MRA/Metropool Regio Amsterdam (ambtshalve), lid van de raad van advies van het Radio Filharmonisch Orkest in Hilversum en lid van de raad van advies Kamp Amersfoort.

Wethouder Wimar Jaeger bezet met zes nevenfuncties de tweede plaats. Hij is onder meer voorzitter van het Nederlands Dachau Comité en ambassadeur van de Gooise Bierbrouwerij. De wethouders Floris Voorink en Nicolien van Vroonhoven hebben respectievelijk twee en drie bijbaantjes (allemaal ambtshalve).

'Blijven samenwerken in de regio is een slap politiek verhaal'

Gemeentelijke fusie heeft veel voordelen, meent wethouder Van der Want

Van die bestuurlijke spaghetti moet de regio af. Opgaan in een grotere gemeente is het enige goede antwoord hierop, meent wethouder Eric van der Want.

'Al met al krijg je een betere vertegenwoordiging als je fuseert', meent wethouder Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Blijven samenwerken in de regio is een slap verhaal dat eigenlijk niet meer te verkopen is. Inwoners zijn niet alleen gebaat bij regionale samenwerking, maar ook een krachtig en slagvaardig regionaal bestuur. Dat kan alleen als de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek in welke vorm dan ook fuseren. Wethouder Eric van der Want van Zorg ziet binnen zijn eigen portefeuille al jaren de meerwaarde van een centraal orgaan waar alles geregeld en georganiseerd wordt.

De voordelen zijn haast eindeloos. Een gemeentelijke herindeling levert meer efficiëntie, slagkracht en vooral minder bureaucratie op. Daar profiteert de inwoner echt van. Dat concludeert de wethouder op basis van zijn zeven jaar lange ervaring als Hilversumse bestuurder. De veranderingen in de zorg, gemeenten hebben sinds 2015 meer wettelijke taken gekregen van de overheid, en de manier waarop dat in de Gooi en Vechtstreek is geregeld, zijn voor hem het bewijs dat bestuurlijke opschaling een verbetering is.

Sinds 2010 is Van der Want wethouder. Vanaf die periode is regionaal toegewerkt naar de zogeheten decentralisatie van de zorgtaken. Hilversumse ambtenaren en hun collega's uit andere gemeenten zijn gaan samenwerken in het kantoor van de regio in Bussum. Vanuit die centrale plek wordt alles qua aanbesteding en inkoop geregeld. Efficiënt, effectief en goedkoop, omdat het niet over zeven verschillende gemeenteschijven gaat.

'Wat goed is voor de regio is ook goed voor Hilversum'

Dat heeft geleid tot veel armslag en, belangrijker nog, tot goede zorg voor de inwoners van de Gooi en Vechtstreek, geeft de Hilversummer aan. Geen enkele gemeente had dit peil in zijn eentje kunnen bereiken. "Ik ga een stap verder", aldus Van der Want. "Zelfs als Hilversum zouden we niet op dit niveau kunnen acteren als nu in de regio. Het gaat ook niet om gemeenten. Wat goed is voor de regio is goed voor Hilversum. Wij moeten met elkaar zorgen voor een hoogwaardige zorg."
Zorg is een groot vraagstuk. Alleen de gemeente Hilversum geeft hier jaarlijks al zo'n 70 miljoen euro aan uit. Dit is bijna een derde van de totale begroting. De regio tezamen besteedt op jaarbasis rond de 200 miljoen euro aan zorg. Vanwege de grootte en de complexiteit hiervan is regionaal met elkaar optrekken noodzakelijk, meent Van der Want. En dit is bij lange na niet het enige grote vraagstuk. Ook op het gebied van bescherming en opvang, onderwijs, wonen, vastgoed en leegstand, economie, bereikbaarheid Gooi en Vechtstreek en arbeidsmarkt en milieu en duurzaamheid trekken de gemeenten al gezamenlijk op.

Gezien de ingewikkelde en grote vraagstukken die op de gemeenten afkomen en de goede resultaten die onder meer op zorg zijn geboekt, is opgaan in een grotere gemeente onontbeerlijk, is de lezing van de wethouder. Daar kunnen sneller spijkers met koppen worden geslagen. In een Gooistad bijvoorbeeld is er geen sprake meer van de bestuurlijke spaghettislierten die er vandaag de dag nog wel zijn. Zeven raden moeten onafhankelijk van elkaar een klap geven op hetzelfde voorstel.
Hij vindt het de taak van de politiek om dit verhaal beter voor het voetlicht te brengen. Het gaat in de politieke arena's te veel over sentiment en verlies van bijvoorbeeld identiteit, terwijl de voordelen van één grote bestuurlijke organisatie amper hoorbaar zijn. Het angstbeeld regeert als het gaat over gemeentelijke herindeling.

'Denk niet dat als de gemeente groter wordt, dat het minder wordt'

Dat je kunt blijven samenwerken met elkaar, vindt hij een politiek slap verhaal. Het proces richting grotere gemeente is naar zijn mening onomkeerbaar. Een grotere gemeente biedt veel voordelen, geeft Van der Want aan. Dat betekent onder andere meer geld naar de gemeente, een hogere vergoeding voor raadsleden, een grotere gemeenteraad en meer wethouders, die specialistischer te werk kunnen gaan. Dat gaat leiden tot meer kennis en kunde voor de ambtenaren en de politiek. "Zij kunnen zich gerichter richten op allerlei dingen. Het nostalgische gevoel van dat je het raadswerk er even bij doet, is dan verleden tijd. Denk niet dat als de gemeente groter wordt, dat het minder wordt. Er komen juist meer mogelijkheden en faciliteiten."

Terwijl je het bestuurlijk op één centraal punt regelt, moet de tendens zijn dat alles in buurten en wijken goed geregeld moet worden. "Het is een en-enverhaal", aldus Van der Want. Hij zegt dat je moet centraliseren en tegelijk decentraliseren om ervoor te zorgen dat de inwoners bijvoorbeeld de beste zorg blijven krijgen. Dat gebeurt dan alleen met minder bureaucratie. "Al met al krijg je een betere vertegenwoordiging", is zijn stellige overtuiging. "Stel dat ik wethouder ben van bijvoorbeeld Gooiland, dan voel ik me toch net zo verantwoordelijk voor de mensen in Ankeveen als nu het geval is voor Hilversum. Je moet over je eigen schaduw heen stappen. Het gaat er niet om dat je je plek inlevert, maar het gaat over continuïteit en kwaliteit van het beleid."

Aanscherpen regels bij inhuur extern personeel bij Veiligheidsregio

Aanleiding is dure vervanging van directeur bij de brandweer

Mensen van buitenaf inhuren is part of the deal volgens burgemeester Broertjes. Maar kijken of het goedkoper of effectiever kan, heeft nu wel zijn aandacht.

'Gemeenschapsgeld is primair bedoeld voor brandweerzorg, hulpverlening en crisisbeheersing', aldus Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoewel er niks mis was met de vervanging van een directeur bij de brandweer geeft burgemeester Pieter Broertjes toch aan dat nu het momentum is om te kijken naar de regels van extern personeel bij de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Broertjes, voorzitter van de Veiligheidsregio, zegt in een brief aan de gemeenteraad dat hij de regels wil aanscherpen.

Er is niks ongewoons aan het inhuren van personeel van buitenaf. Dat is gebruikelijk bij overheden, zo meldt Broertjes. Een zogeheten flexibele schil rondom de vaste formatie is gebruikelijk. Soms is tijdelijke inhuur noodzakelijk omdat bijvoorbeeld iemand ziek wordt of wanneer er extra capaciteit nodig is bij bepaalde functies. Vorig jaar ging het om uitval wegens langdurige ziekte van een directeur bij de brandweer. Daar spitst de discussie zich op toe in Hilversum.
Een half jaar lang is betaald voor een dure vervanger. In zes maanden tijd krijg deze externe kracht 90.366 euro inclusief BTW uitbetaald. Deze persoon werkte 81 uur per maand en had een uurtarief van 158 euro per uur, zo meldt Broertjes in de brief. Na het afdragen van BTW hield de vervanger ongeveer 75.000 euro over aan deze klus. De burgemeester schrijft dat het een fors bedrag is dat de Veiligheidsregio liever niet had uitgegeven. "De bezoldiging komt daarmee niet boven de norm van de Wet Normering Topinkomens", voegt hij eraan toe. Oppositiepartij Hart voor Hilversum zet grote vraagtekens bij deze conclusie van Broertjes.

Hoewel er veel gemeenschapsgeld gegaan is naar deze vervanger ziet Broertjes niets ongeoorloofds. Toch is dit voorbeeld voor hem de reden om de inhuur van extern personeel eens goed tegen het licht te houden en de regels aan te scherpen. "Daar moeten we ook voor verbonden partijen een duidelijke richtlijn voor opstellen, conform de regeling in bijvoorbeeld Amsterdam", maakt de burgemeester kenbaar. "Als daar een overschrijding van de norm is voor het uurtarief dan wordt dat besproken in het dagelijks bestuur van de verbonden partij. Dat zal ik zo spoedig mogelijk agenderen in het portefeuillehoudersoverleg van de wethouders Financiën en binnen het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio", luidt het vervolg.

'Duidelijke richtlijn opstellen conform de regeling in Amsterdam'

Over heel 2016 is bijna 700.000 euro uitgegeven aan de inhuur van personeel van buitenaf. Om precies te zijn gaat het om 696.574 euro. Dat is beduidend meer dan in 2014 en 2015: 518.763 euro en 509.432 euro. Volgens het overzicht dat de burgemeester heeft toegevoegd aan de brief is in 2016 545.116 euro besteed aan 'inhuur op formatie' en de overige 151.458 euro is voor 'boven formatief'.

Organisatie Zomerfestival heeft voor volgend jaar wilde plannen

De orkesten speelden in een tent. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De derde editie van het Hilversumse Biersteeg-Zomerfestival van zaterdag was volgens de organisatie feestelijk verlopen. "Zodra we begonnen, brak de zon door", aldus secretaris Sabien van Doorn van Fanfare-Orkest Leo. En dus krijgt het jaarlijkse muziekevenement volgend jaar een vervolg. "En er zijn wilde plannen."

Hoe die plannen er precies uitzien, houdt Van Doorn nog even geheim. Wel speelt de gedachte om in 2018 een grote bigband uit te nodigen. "Hilversum Alive is ooit ook zo begonnen. We merken dat steeds meer muziekgezelschappen willen meedoen. Dit jaar hadden we ook al te veel aanmeldingen. En zo veel mogelijkheden voor orkesten om in het centrum van Hilversum te spelen, zijn er niet."

Zaterdag kon het publiek van live muziek van vier orkesten genieten. Naast Leo waren dat Dans- en Swingband Laren, de Gooise Egerländer Musikanten en de Beatrix Brassband. De optredens werden aan elkaar gespeeld met classic rock door de in Hilversum bekende rockband The Ayes.

Zij moesten in tegenstelling tot voorgaande jaren optreden in een overdekte tent, omdat de weersvoorspellingen niet al te positief waren. Desondanks was er een prima sfeer. "En er waren best wat bezoekers", aldus Van Doorn. "Vooral overdag. En op een normale zaterdagmiddag zit daar niemand. Nu was het weliswaar lekker kneuterig, maar toch ook leuk."

'Afstekers' zoeken randen schil op

Brief aan burgemeester Broertjes na besluit tweede vuurwerkvrije zone

Bij de komende jaarwisseling is de vuurwerkvrije zone in het centrum groter. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Is het niet handiger een plek aan te wijzen waar fanatieke vuurwerkafstekers hun gang kunnen gaan? Dat maakt de situatie tijdens de jaarwisseling beter beheersbaar. De vuurwerkvrije zone is een goed plan, maar zorgt er enkel voor dat Hilversummers de randen van de schil gaan opzoeken.

Dat is de stellige overtuiging van Gregory Dunker. De Hilversummer, woonachtig aan het Noordse Bosje, heeft afgelopen oud en nieuw gezien dat bewoners net buiten de vuurwerkvrije zone het centrum opzoeken en daar staan te knallen. “Waar ik woon valt net buiten de zone, ook buiten de nieuwe zone die tot en met de Kerkbrink loopt. Bij de laatste jaarwisseling is hier toch aardig geknald. De weg was beschadigd”, vertelt Dunker. Vanuit het raadhuis is te horen dat er van schade in die omgeving tijdens de overgang van 2016 naar 2017 niets bekend is.

Nadat burgemeester Pieter Broertjes bekend had gemaakt dat er een tweede, aansluitende vuurwerkvrije zone komt in het centrum is Dunker meteen in de pen geklommen. "Dat de zone wordt uitgebreid is prima, maar hierdoor verplaatst het probleem zich. Is het mogelijk een plek te realiseren waar onder toezicht vuurwerk kan worden afgestoken, want nu is het een kat-en-muisspel", meldt Dunker. Hij pleit ervoor dat de bewakers ook de straten die net buiten het gebied vallen goed in de gaten houden. Dat is zeker mogelijk, aldus Hilversum. Tussen 22.00 en 2.00 uur ligt de focus wel op de vuurwerkvrije zones.
Dunker kan een uitnodiging van de gemeente verwachten om in augustus om de tafel te gaan zitten. "We kunnen met elkaar bekijken wat we op korte termijn nog kunnen betekenen", is de reactie uit het raadhuis. "Feit is wel dat we niet alles tegelijk kunnen doen en dat wij wat betreft de vuurwerkvrije zones moeten faseren. Maar we staan open voor ideeën."

'Dit is regelrecht burgerkracht'

Gezelligheid en elkaar ontmoeten waren het hoofddoel van het vredesfeest in en rond St. Joseph. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Jong en oud, geboren en getogen Hilversummers en nieuwe dorpsgenoten, statushouders en buurtbewoners: ze waren zaterdag allemaal te vinden aan de Minckelersstraat 71. In en rond wijkcentrum St. Joseph werd een vredesfeest gehouden. Ruim tweehonderd mensen namen de moeite elkaar te ontmoeten en te spreken.

"Het was prachtig", glundert buurtwerkster Tukkie Tuk. Met vereende krachten werd nog voor de zomervakantie dit feest voor vrede gegeven. Dat de opkomst zo hoog was, komt volgens Tuk door de vele vrijwilligers die dit evenement in Oost in de steigers hebben gezet. Vrijwilligers uit de buurt, vertegenwoordigers van de Mevlana Moskee en van het vluchtelingenwerk hebben zich voor dit evenement ingespannen. "We hebben al die krachten weten te bundelen", meldt de buurtwerkster. "Dit is regelrecht burgerkracht. Als dit je lukt, dan heb je het over sterke buurten en sterke inwoners. Zo valt de puzzel in elkaar." Tussen 15.00 en 20.00 uur aten de bezoekers met elkaar en deden verschillende activiteiten, zoals een yoga- en djémbeles.

Overeenkomst na maandenlang onderhandelen over Crailo een feit

Wethouder Jaeger roemt goede samenwerking van drie gemeenten

Nu is het tijd om de details uit te werken. Maar er lijkt geen strobreed meer in de weg te staan voor woningen, bedrijven en natuur op Crailo.

Crailo-Noord en Zuid lijkt vrijwel zeker in handen te komen van Hilversum, Gooise Meren en Laren. Foto: Provincie Noord-Holland

HILVERSUM Achter de schermen is hard gewerkt om tot een deal te komen. Zoals beloofd is er nog voor de zomer concreet resultaat. Crailo lijkt inderdaad in handen te komen van Hilversum, Gooise Meren en Laren. De colleges van de drie Gooise gemeenten hebben een overeenkomst met de provincie Noord-Holland bereikt over de overname van dit terrein.

In de afgelopen maanden zijn de gemeenten in gesprek geweest met de provincie over de koop van het hele Crailo-gebied. Zoals zij verklaren is er zorgvuldig gekeken naar de voorwaarden, waaronder de aankoopprijs en betalingscondities. Dinsdag hebben de betrokken partijen elkaar de hand gedrukt.

"Er is de afgelopen maanden stevig onderhandeld", geeft de in Hilversum woonachtige gedeputeerde Elisabeth Post van Grondzaken aan. "Ik ben daarom blij dat we er uitgekomen zijn met een resultaat waar we allen tevreden over zijn." Ook de Hilversumse wethouder van Financiën, Wimar Jaeger, is in zijn nopjes. Hij roemt vooral de wijze waarop de drie Gooise gemeenten met elkaar zijn opgetrokken in dit traject. "Het is bijzonder dat er drie gemeenten in harmonieuze samenwerking op basis van een redelijke overname van de provincie gezamenlijk een prachtige wijk voor de Gooi en Vechtstreek gaan realiseren", aldus de bewindsman.

Als de deal rond is, is verdere invulling aan de drie gemeenten

Als de deal straks helemaal rond is, dan is de verdere invulling van het terrein volledig aan de drie gemeenten. Daarmee verlossen zij de provincie van de verantwoordelijkheid tot gebiedsontwikkeling. Normaal gesproken is dat ook geen provinciale taak. Op Crailo denken de drie gemeenten onder andere woonruimte te kunnen creëren. In de regio zijn de wachtlijsten ellenlang. De behoefte aan woningbouw is groot. In maart gaven de drie verantwoordelijke wethouders al aan dat er ruimte is voor vierhonderd tot zeshonderd nieuwbouwwoningen. Het idee is om een duurzame, energieneutrale, gasloze en groene woonwijk te realiseren met ruimte voor sociale woningbouw.

Omdat het gebied goed bereikbaar is, menen Hilversum, Gooise Meren en Laren dat Crailo geschikt is voor de vestiging van bedrijven. Hier zijn mogelijkheden om ondernemingen te plaatsen die nu bijvoorbeeld vastzitten in stedelijk gebied. In een eerder stadium gaf Jaeger al het voorbeeld van Hunkemöller. Momenteel is het bedrijf gevestigd aan de Liebergerweg, midden in een woonwijk. Dat zorgt voor veel overlast. Op Crailo kunnen zij de ruimte krijgen die zij nodig hebben. In het zuidelijke deel van het terrein komt een natuurstrook. Die sluit aan op het ecoduct over de A1 en op het Goois Natuurreservaat.

Partijen hopen dat overdracht plaatsvindt voor eind 2017

De verdeelsleutel is ook duidelijk. Hilversum neemt 55 procent van de kosten op zich. Gooise Meren betaalt 35 procent en Laren 10 procent. Het is de bedoeling dat de gemeenten hun geld terugverdienen. Dat moet gebeuren door er woningen neer te zetten en bedrijven te lokken naar Crailo.

Tien jaar terug heeft de provincie het voormalige militaire terrein Crailo gekocht van het Rijk. Naar verluidt was hier een bedrag van 24 miljoen euro mee gemoeid. Jarenlang was Crailo militair oefenterrein. Noord-Holland heeft de laatste jaren aan het gebied gewerkt om het geschikt te maken voor bouwactiviteiten. Daarnaast heeft de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek er tijden geoefend met de brandweer en zijn hier in 2015 voor enkele maanden nog vluchtelingen opgevangen .

Begin 2017 maakten de drie gemeenten kenbaar dat zij bereid zijn Crailo-Noord en Zuid te kopen en samen te ontwikkelen. Alle betrokken partijen streven ernaar de overdracht nog voor de jaarwisseling plaats te laten vinden.

Kortenhoef ook qua drukte even Parijs

Jaarlijks kunstevenement Place du Tertre trok nog nooit zo veel bezoekers

Er stonden dertig kwamen. Foto: Bastiaan Miché

KORTENHOEF Het was na zeven jaar wel mooi geweest, sprak kunstenares Ingrid Jansen vorig jaar na afloop van het jaarlijkse Place du Tertre. Begin dit jaar besloot zij anders, mede doordat tal van vrijwilligers zich bij haar aanmeldden. Gelukkig maar. Het evenement waarbij Kortenhoef even verandert in Parijs, trok zaterdag meer mensen dan ooit.

'Ik heb nog nooit zo veel mensen bij elkaar gezien'

Vooral toen rond 14.00 uur de zon definitief doorbrak was er rond de Kortenhoefsedijk geen parkeerplaats meer te vinden. "Ik heb nog nooit zo veel mensen bij elkaar gezien, ben eigenlijk continu bezig geweest", aldus Jansen na afloop. "Het was onvoorstelbaar leuk, heel gezellig. En we hadden natuurlijk best een goed programma."

Voor het achtste jaar op rij werd voor één dag Kortenhoef omgetoverd in Parijs. Alle elementen die deze stad aantrekkelijk maken - schilderijen, beelden, wijn, eten en muziek - waren aanwezig. Het publiek trof onder meer dertig kramen met onder meer schilderijen van cursisten van atelier Art to Join, aangevuld met artistieke meubelstoffering en kleding met prints van schilderijen.
Zoals ieder jaar was er een wedstrijd uitgeschreven onder alle cursisten van Art to Join. Aanvankelijk waren er 140 inzendingen. De beste 25 werken waren zaterdag te bewonderen. Uiteindelijk verkoos de jury Bas Greve tot winnaar.
Op de vraag of er volgend jaar weer een Place du Tertre plaatsvindt, is het antwoord dit keer volmondig ja. Wel vindt Jansen dat er dan een oplossing moet zijn gevonden voor de ontstane verkeersdrukte. "Mensen konden nu niet in de weilanden parkeren vanwege de enorme regen van de dagen ervoor. Dan komen die auto's vast te staan en moeten we overal tractoren vandaan halen. Ik kan mensen hooguit verzoeken om op de fiets te komen, maar ook nu kwamen de bezoekers overal vandaan."

Zondagsritje in nieuwe wagen eindigt met flinke crash

Beide auto's waren flink beschadigd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij was pas net een paar dagen in het bezit van zijn nieuwe en zeer bijzondere wagen - een racemodel - maar door een aanrijding zondag op de Admiraal de Ruyterlaan en Karel Doormanlaan is er van zijn aanwinst weinig meer over.

De 19-jarige Damien van Bloemendal ging samen met de vader (50) en het zusje (14) van een vriend een stukje toeren. Totdat hij op de hierbovengenoemde kruising door een van links komende auto werd geramd. "Ik was de weg al overgestoken", vertelt de Hilversummer. "Die man kwam met hoge snelheid aanrijden en ramde mij van achteren. Hij zou me niet gezien hebben."

Op zich kwamen de slachtoffers er zonder kleerscheuren vanaf. Ze hoefden in ieder geval niet mee naar het ziekenhuis. Van de auto is weinig over. Maar waar de jonge Hilversummer ook van baalt is de reactie van de veroorzaker van de crash, een 53-jarige man uit IJsselstein. "Ik ging bijna met hem op de vuist. Het leek hem allemaal niets te interesseren, stak een sigaret op. Het was dat de politie er snel bij was."

'Trek nieuw voorstel voor rioolheffingen in'

Corporaties en belangenverenigingen doen dringend beroep op politiek

Met 2 miljoen euro is De Rechercheur aan de Kapelstraat gerealiseerd, luidt een voorbeeld. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Trek als de wiedeweerga het nieuwe voorstel rioolheffingen in. Dat is de duidelijke kreet van de drie woningcorporaties en drie huurdersbelangenverenigingen. Als de Hilversumse politiek hier toch ja tegen zegt, dan zijn de gevolgen voor toekomstige investeringen groot én zijn de huurders gegarandeerd de dupe van dit nieuwe beleid.

Dat is de boodschap van Joan van der Burgt aan het adres van het college van burgemeester en wethouders. De bestuurder heeft een brief geschreven aan de gemeenteraad namens de Alliantie, Dudok Wonen, Het Gooi & Omstreken en de huurdersbelangenverenigingen van de drie woningcorporaties. Het grote struikelblok is het voorstel om de rioolheffing in rekening te gaan brengen bij of via de eigenaar (de corporaties) in plaats van bij de gebruiker (de huurder). Van der Burgt meldt dat deze verandering ingrijpende en negatieve gevolgen gaat hebben voor beide partijen. Daarmee doelt zij bijvoorbeeld op de woonlasten van de huurders.

'De verlegging betekent een extra uitgave van 2,4 miljoen euro'

"Jaarlijks betekent de verlegging van de rioolheffing naar de corporaties in Hilversum namelijk een extra uitgave van 2,4 miljoen euro", schrijft de directeur van de Alliantie. "Hier kunnen wij gemiddeld jaarlijks ongeveer 125 bestaande woningen voor verduurzamen. Dit scheelt de huurders met de laagste inkomens enorm in de kosten", schetst zij de gevolgen.

Als de gemeente de gebruikersheffing via de woningcorporaties oplegt, wat sowieso niet de taak is van de corporaties, dan verandert er het nodige. Van der Burgt waarschuwt dat de corporaties dan geconfronteerd worden met extra administratieve handelingen, de afhandeling van incassowerkzaamheden én zij dragen het incassorisico.
Volgens de zes ondertekenaars van de brief druist het voorstel om de rioolheffing van gebruiker naar eigenaar te verschuiven ook in tegen de vorig jaar gemaakte prestatieafspraken. Daarom zijn de corporaties en huurdersbelangenverenigingen ook verbaasd over dit voorstel. Om ellende te voorkomen doen zij na de behandeling van de kadernota afgelopen woensdag een dringend beroep op de gemeenteraad om het voorstel van tafel te halen. "Wij kunnen ons geld maar één keer uitgeven en als we gezamenlijk 2,4 miljoen betalen aan gemeentelijke rioolheffing dan betekent dat wij keuzes moeten maken", vertelt ze. "Transformatie van kantoorgebouwen, nieuwbouwprojecten, verduurzamen van woningen of rioolheffing betalen aan de gemeente? Een concreet voorbeeld van wat we kunnen doen met circa 2 miljoen euro is de realisatie van achttien woningen aan de Kapelstraat", meldt de directeur tot slot.

'Tophuisarts' Rolf Pekelharing is geridderd

Een grote glimlach bij de gedecoreerde huisarts. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 'Tophuisarts' en 'leuke vent' zijn enkele reacties op onze Facebookpagina. Daarmee reageerden Hilversummers op het pensioen van huisarts Rolf Pekelharing, die afgelopen donderdag een koninklijke onderscheiding kreeg. Op zijn laatste werkdag verraste burgemeester Pieter Broertjes hem met de mededeling dat hij door de Kroon is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In het pand van MC de Artsenij aan de Rembrandtlaan sprak Broertjes de aanstaande pensionado toe. Pekelharing is 36 jaar huisarts geweest en in die tijd is hij voor Hilversum meer geworden dan dat. "Hij is niet alleen een naam, maar een begrip in Hilversum", aldus de burgervader. "Vanaf 1981 een eigen praktijk. Met echtgenote Frederiek op de achtergrond werd er zorg én aandacht gegeven aan zijn patiënten. Altijd bereikbaar, ook in de tijd dat computers en mobiele telefoons niet vanzelfsprekend waren."

Ruim tien jaar terug besloot Pekelharing te stoppen als solist. Hij ging met drie collega's samenwerken in de zogeheten HOED-constructie. Dat staat voor huisartsen onder één dak. Hun praktijk kreeg de naam Medisch Centrum de Artsenij. Bij het uitoefenen van het vak bleef het niet. "Je zou denken dat een huisarts na een lange werkdag rust neemt, maar niets is minder waar", gaf de burgemeester aan. "Naast een drukke praktijk is er ruimte vrijgemaakt voor vakgerelateerde activiteiten." Pekelharing was onder meer voorzitter van de Huisartsengroep in Hilversum, bestuurslid van de raad van toezicht ziekenhuis Hilversum, voorzitter van de Regionale Huisartsenvereniging Gooi en Vechtstreek en zette zich als arts in voor Steun en Consultatie bij Euthanasie (SCEN) in Nederland in de regio Gooi, Eemland en Noordwest-Veluwe.

'Hij is niet alleen een naam, maar een begrip in Hilversum'

Naast deze werkgerelateerde activiteiten was Pekelharing ook actief voor Rotary Club Hilversum 3, waarvoor hij zich als lid en bestuurslid voor vele acties en fundraising heeft ingezet. Voorbeelden hiervan zijn de bouw voor waterputten in Afrika, het inloopcentrum Viore aan het Oostereind, speelgoedbank Hilversum en de Stichting WereldOuders. "Het begrip naastenliefde is het echtpaar Pekelharing op het lijf geschreven", vervolgde de burgemeester. "Toen hun buurvrouw overleed en de buurman vanwege zijn werk niet de volledige zorg kon dragen voor hun driejarige zoontje stond de deur van het echtpaar Pekelharing wijd open en ondersteuning werd geboden", zei Broertjes voordat hij de versierselen opspeldde.

Arena Games in Hilversum voor veel atleten laatste kans op plek bij WK

Verschillende toppers te zien bij Gooise Atletiek Club

Zondag houdt de Gooise Atletiek Club de alweer 21ste editie van de Klaverblad Arena Games. Verschillende toppers komen naar Hilversum.

Nadine Broersen is ook te bewonderen bij het verspringen. Foto: Peter Jan Janssen

HILVERSUM - De Arena Games gelden als de derde en laatste wedstrijd van het Nationaal Baancircuit 2017. Voor veel atleten is het evenement een mooie test richting het NK atletiek, een week later in Utrecht. Ook is de wedstrijd in Hilversum voor atleten een van de laatste mogelijkheden om zich te kwalificeren voor het WK atletiek in Londen.

Topmeerkampsters Nadine Broersen en Anouk Vetter, die beiden ook naar het WK in Londen (4 tot 13 augustus) gaan, komen uit op de onderdelen 100 meter horden, kogelstoten en verspringen. Bij de mannen doet Pieter Braun mee aan kogelstoten en speerwerpen. Ook hij maakt in augustus zijn opwachting bij de wereldkampioenschappen.

De werponderdelen zijn bij de Klaverblad Arena Games altijd sterk bezet. Dat is dit jaar niet anders. Het kogelstoten bij de mannen wordt een interessante strijd tussen Denzel Comenentia, die in april dit jaar liefst 20.33 meter wist te stoten, en Patrick Cronie (pr van 19.55 meter). Voor Comenentia is de WK-limiet van 20.50 meter in zicht.

Bij de vrouwen is Melissa Boekelman de grote favoriet. Zij stootte bij de Gouden Spike in Leiden over de 18 meter. Bij het discuswerpen voor de mannen krijgen Erik Cadee en Stephan Dekker concurrentie van de Jamaicaan Chad Wright, die dit jaar al een paar keer over de 60 meter wierp en een pr van 65.03 meter heeft. Bij de vrouwen gaat Nederlands kampioene discuswerpen Corinne Nugter op zoek naar een pr.

Snelle Afrikaanse en Jamaicaanse lopers doen mee

Bij het polsstokhoogspringen komen Rutger Koppelaar en Femke Pluim in actie. Koppelaar verbeterde eerder dit jaar zijn pr naar 5.60 meter en kwam daarmee in de buurt van de WK-limiet (5.70 meter). Hij zal zondag een poging wagen de limiet alsnog te behalen. Pluim is meervoudig Nederlands kampioen en heeft een pr van 4.55 meter, waarmee ze nog 15 centimeter verwijderd is van WK-deelname (4.70 meter).

Fabian Florant is de grote favoriet bij het hinkstapspringen. In 2013 sprong hij bij de Klaverblad Arena Games een nieuw Nederlands record (16.67 m). Dat heeft hij inmiddels aangescherpt tot 16.92 m.
Voor de sprintnummers (100 en 400 meter) heeft de organisatie een aantal snelle Afrikaanse en Jamaicaanse lopers weten te strikken.

De wedstrijd aan het Arenapark in Hilversum is gratis te bezoeken en begint om 12.00 uur. De opening met GAC-voorzitter Paul Maas is om 13.55 uur. Om 17.10 uur worden de prijzen voor de beste prestaties van de dag uitgereikt.

Kunstmaand vol activiteiten op Landgoed Zonnestraal

Werken van Jelsma en Schultheiss. Foto: Art Zonnestraal

HILVERSUM - Het Dresselhuyspaviljoen op Landgoed Zonnestraal staat komende maand bol van de activiteiten. Op meerdere dagen is het pand geopend voor publiek. PubArt Kunstprojecten presenteert kunstwerken van de kunstenaars Elganan Jelsma en Rob Schultheiss en van diverse eerdere tentoonstellingen en activiteiten.

Elganan Jelsma en Rob Schultheiss hebben allebei werk gemaakt dat is geïnspireerd op Landgoed Zonnestraal en haar geschiedenis. Schilderijen, beelden en tekeningen wisselen elkaar af in de diverse kamertjes. Meer dan honderd werken zijn er te zien. Zo laat Jelsma op de bovenverdieping haar bomenschilderijen zien, de wandkleden, de mensfiguren en de installatie 'Ode aan Vincent van Gogh'.

Schultheiss toont op de begane grond zijn landschappen en portretten, expressief geschilderd op doek. Op de dinsdagavonden in juli zal hij samen met collega's muziek maken in het paviljoen.

Van PubArt Kunstprojecten zijn er ook nog enkele kleine overzichtstentoonstellingen aanwezig, zoals 'Boekenwrak', enkele kunstwerken uit de expo 'De Ware Schaal' en van 'Inslag', kunstwerken van een oude versleten keukendoek.

Locatie is Landgoed Zonnestraal - Mr. H.C. Dresselhuyspaviljoen - aan het Loosdrechtse Bos 19, in Hilversum. De tentoonstelling is open op zondag- en donderdagmiddag, dinsdagavond en op afspraak (info@elganan.nl). Kijk ook op www.pubart.nl.