Gooi en Eembode Hilversum

21 december 2017

Gooi en Eembode Hilversum 21 december 2017


Toch weer hoop op scherm bij A27

hilversum Lange tijd leken de beschaafde acties van bewoners uit de West-Indische buurt voor een geluidsscherm langs de verbrede A27 - ter compensatie van de massale bomenkap - op niets uit te draaien. Maar sinds het bezoek aan de Tweede Kamer vorige week, samen met de wethouders Nicolien van Vroonhoven en Floris Voorink, zit er schot in de zaak.

Dinsdag ging een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord met een voorstel om de buren van de snelweg richting Utrecht - bij afslag 33 - te compenseren met een geluidsscherm. Rijkswaterstaat meende tot dusver steeds dat een scherm niet nodig is en dat nu al aan alle geluidsnormen wordt voldaan. Nu meent echter ook de Tweede Kamer dat de bewoners wel degelijk last ondervinden van de 'forse bomenkap' in hun buurt en het toenemende aantal auto's op de A27. De motie van Maurits von Martels (CDA), Cem) Laçin (SP), Suzanne Kröger (GroenLinks) en Gijs van Dijk (PvdA) kreeg steun van 50PLUS, Partij voor de Dieren en D66.
De aangenomen motie betekent echter nog niet dat het scherm er meteen komt. In de motie wordt verzocht om met omwonenden én de provincie Noord-Holland en gemeente Hilversum 'welwillend' in gesprek te gaan over de aanleg van ene pakweg 2,5 miljoen euro kostende geluidswand. Haarlem gaf al aan niet te willen betalen, Hilversum wel.

15

Dunkin' Donuts opent winkel in Hilversum

HILVERSUM Dunkin' Donuts opent woensdag 31 januari om 7.00 uur een vestiging in Winkelcentrum Hilvertshof. Daarmee is Hilversum na Amsterdam en Utrecht de derde stad waar de populaire keten met donuts en koffie komt.

De eerste bezoeker die in de rij voor de winkel aan de Groest staat, krijgt de eer het lint door te knippen en de winkel officieel te openen. Tijdens de openingsdag kunnen bezoekers genieten van entertainment, bijzondere producten en speciale giveaways. De eerste honderd klanten winnen een jaar lang gratis donuts. Verder maken bezoekers gedurende de dag kans op nog andere prijzen.

De winkel in Hilversum is de eerste van Dunkin' Donuts met een zitgedeelte en een terras. Na Hilversum moeten er ook vestigingen komen in Eindhoven, een tweede in Utrecht, Almere en mogelijk ook nog Tilburg, Den Haag en Rotterdam.

3

Fors minder woninginbraken in Gooi en Vecht

hilversum Het aantal inbraken in woningen in 't Gooi en de Vechtstreek is in de eerste helft van deze maand fors lager dan een jaar geleden. De teller op 18 december 2016 stond op 107, na de eerste achttien dagen van deze maand op 45.

Dat is een daling van 60 procent. De meest spectaculaire dalers zijn Weesp (van 20 naar 2), Hilversum (van 25 naar 13), Huizen (van 15 naar 3), Naarden (van 15 naar 5) en Laren (van 9 naar 2). Alleen Bussum blijft met 14 inbraken vorig jaar en 13 inbraken nu wat achter. Wijdemeren telde vorig jaar 4 inbraken in december, dat is er nu 1. De politie waarschuwt wel dat de feestdagen ook vaak een feest zijn voor het boevengilde.

Sfeervolle lichtjestochten in Hilversum-Oost en Zuid

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een tocht waarbij men een spoor van lichtjes volgt en engelen, herders en zelfs wijzen uit het oosten ontmoet. Dat kon zaterdagavond in Hilversum-Oost en Zuid tijdens de lichtjestochten in Hilversum-Oost en Zuid. In Oost wandelden deelnemers naar de Heilige Hartkerk. In Zuid (foto) eindigde de tocht in de Bethlehemkerk.

Crailo gekocht

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Drie Gooise gemeenten hebben Crailo gekocht van de provincie. Een belangrijke rol in dit proces was weggelegd voor Jan Kastje van GroenLinks.

15

Aanval op Cabomba is geopend

Wethouder Jan-Jaap de Kloet en Jasper Blom (Jachthaven Het Anker).

loosdrecht Cabomba, het aquariumplantje dat welig tiert in de regionale plassengebieden, zorgt al jaren voor problemen voor de watersport en verdringt de inheemse plantengroei. Daar moet nu echt iets aan gedaan worden, vinden alle betrokken partijen.

In het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen, dat onlangs door 21 partijen ondertekend werd, staat dat de aanpak van zogenaamde 'invasieve exoten', waaronder Cabomba (en het daarop lijkende vederkruid), de komende jaren prioriteit heeft.
Een projectleider moet volgend jaar een plan opstellen voor de aanpak van dergelijke exoten en de uitvoering van dat plan coördineren. Vooruitlopend op het aanstellen van deze projectleider heeft het Burgerinitiatief Cabomba, met financiële steun van de provincie Noord-Holland en de gemeente Wijdemeren, in de afgelopen maanden een aantal lokale pilots uitgezet.

De opbrengst van de pilots wordt gebruikt bij de bredere aanpak vanuit het gebiedsakkoord. Dit najaar bijvoorbeeld is de Cabomba in de vaart langs het Moleneind met een zogenaamde harkboot zo veel mogelijk met wortel en al verwijderd. Ook zijn borden
verstrekt die watersporters vertellen hoe zij de verdere verspreiding van de Cabomba kunnen tegengaan. Deze borden zijn aangeboden aan diverse jachthavens.

Vanuit het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen werken overheden, bewoners, ondernemers en natuurorganisaties de komende tien jaar samen om de kwaliteit van de natuur en het water te verbeteren. Ook worden de mogelijkheden voor watersport
en andere recreatie aangepakt.

Meer info staat op www.gebiedsakkoordoostelijkevechtplassen.nl.

Jumbo Hilversum heeft beste kassa/servicebalie en kaas

HILVERSUM In de Supermarkt van het Jaar-verkiezing zijn de kassa/servicebalie en kaasafdeling van Jumbo Hilversum aan de Larenseweg verkozen tot de beste van Nederland.

Ondernemers Carl van Dam en Sipke Schoonhoven zijn erg trots op het team dat dus met twee afdelingen de eerste prijs heeft weten te winnen. "De beste van heel Nederland van alle supermarkten: wat een mooie beloning voor het team. Daarnaast hebben we ook de titel 'Beste supermarkt van het Gooi'."
Anders dan in voorgaande jaren biedt deze editie van de Supermarkt van het Jaar-verkiezing ook een podium voor de beste afdelingen. Een vakjury beoordeelde de supermarkten op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid, beschikbaarheid van producten en de kwaliteit van versproducten.
De verkiezing geldt voor alle supermarktketens van Nederland. De winkel aan de Larenseweg doet al jaren mee in de top. In 1996 eindigde de supermarkt als derde, in 2006 eerste en in 2012 weer derde van heel Nederland. "Met trots kunnen we daar nu weer twee mooie prijzen aan toevoegen met onze winkel aan de Larenseweg in Hilversum", aldus Van Dam en Schoonhoven.

Weerbericht

Geleidelijk wisselvallig en meer wind

Bepalend voor het weerbeeld is een sterk hogedrukgebied ten zuiden van Nederland. Deze ligging zorgt voor een westelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Vanaf het kerstweekeinde schuift het hogedrukgebied naar het zuiden. De westelijke stroming trekt dan verder aan. Atlantische depressies krijgen vervolgens meer invloed, met toenemende regenkansen.

Vrijdag + het kerstweekeinde

Vrijdag wordt veel bewolking verwacht. Er kan soms een beetje lichte regen of motregen vallen. Er waait een zwakke tot matige westenwind. Het wordt 8 à 9 graden. Zaterdag, zondag en eerste kerstdag overheerst bewolking. Het blijft goeddeels droog. Lokaal kan wat lichte regen of motregen vallen. Af en toe klaart het even op. Op tweede kerstdag neemt de kans op regen toe. Het wordt alle dagen circa 9 à 10 graden.

Trend na de kerstdagen

Vanaf de tweede kerstdag neemt de zuidwestelijke stroming geleidelijk in kracht toe. Fronten van oceaandepressies brengen van tijd tot tijd regen. Soms waait het flink, tot krachtig of hard. Het blijft aanhoudend zacht met een maximum rond 9 à 10 graden. Ook 's nachts wordt geen vorst verwacht.

Weetje

De kerstdagen gaan weer zacht verlopen. Daarmee wordt het voor de zevende keer op rij een groene kerst. In 2009 en 2010 was het tweemaal achtereen een witte kerst. Statistisch komt gemiddeld eens in de 15 jaar een witte kerst voor. In 2016 verliepen de kerstdagen met 12 graden zeer zacht. In 2015 beleefden we zelfs de zachtste kerstdagen in meer dan honderd jaar.

Teller Vue Hilversum staat nu al op miljoen bezoekers

Hans van Pieren (tweede van rechts). Foto: Jelle Draper

HILVERSUM VUE Hilversum heeft zaterdagavond de miljoenste bezoekers verwelkomd. De eer was aan Hans van Pieren uit Hilversum.

Hij behaalde zijn status als miljoenste bezoeker toen hij een kaartje kocht voor 'Star Wars: The Last Jedi'. Van Pieren werd feestelijk onthaald door het Vue-personeel en stormtroopers, bekend uit de Star Wars-films. Uit handen van theatermanager Jacco van de Ruit ontving de Hilversummer een cheque voor één jaar gratis filmbezoek in Vue Hilversum.
De bioscoop aan het Marktplein opende haar deuren in december 2014. Het hoogste aantal bezoekers op één dag haalde Vue Hilversum vorig jaar in de kerstvakantie op 29 december.

Dunkin' Donuts Hilversum 'belangrijke mijlpaal'

Reacties op website deze krant over nieuwe winkel zeer positief

Het bericht op de website van deze krant over de komst van Dunkin' Donuts naar Hilversum leidde tot honderden toch vooral zeer positieve reacties.

hilversum 'Nog een reden om in H'sum te komen wonen!!' en 'Super lekker hoor, ga er zeker heen'. Zomaar twee reacties op het bericht dat de nieuwe winkel van Dunkin' Donuts aan de Groest op woensdag 31 januari de deuren opent. Ook geven velen al aan dat ze die dag 's ochtends vroeg in de rij zullen staan om kans te maken op een jaar lang gratis donuts.

"We zijn erg blij dat de eerste Dunkin' Donuts van 2018 op het punt staat open te gaan. We gaan er alles aan doen onze bezoekers te verrassen met Dunkin' Donuts assortiment coffee & baked goods", aldus topman Nabil Besali van Dunkin' Donuts in Nederland. ''Deze opening in Hilversum markeert de verdere groei van Dunkin' Donuts in Nederland, waarvan we er nog ruim twintig willen openen de komende jaren. We kijken ernaar uit Dunkin' Donuts onderdeel te laten uitmaken van het dagelijks leven van onze bezoekers en een sterke relatie op te bouwen met de lokale omgeving waar we ons vestigen."
Besali ziet de opening van deze eerste Dunkin' Donuts in 2018, met groot zitgedeelte en een terras, als een belangrijke mijlpaal. "Het is fantastisch dat de eerste Dunkin' Donuts opengaat in hartje Hilversum, een prachtige stad. We zijn benieuwd hoe bezoekers zullen reageren op de inrichting van de winkel, die is vormgegeven volgens onze nieuwe internationale huisstijl. Uiteraard is het ook spannend hoe ons assortiment in de smaak zal vallen bij het Hilversumse en Gooise publiek."

Dunkin' Donuts biedt een uitgebreide keuze in coffee & baked goods. Het assortiment bestaat uit verschillende versgebakken bagels, muffins, croissants en natuurlijk de wereldberoemde donuts. Exclusief voor Nederland zijn donuts met de naam van Hollandse iconen als 'Delfts Blauw' en 'De tulp' aan het assortiment toegevoegd. Ook doet het 'Lekkerste koekje bij de koffie' zijn intrede, namelijk een donut met de oer-Hollandse stroopwafelsmaak. Of er nog een speciale Gooise Donut komt, blijft nog even een verrassing. Vanaf 4 februari kan de klant ook thuis laten bezorgen.

Foto's: Dunkin' Donuts

'Spannend hoe ons assortiment in de
smaak zal vallen'

Dunkin' Donuts, opgericht in 1950, telt meer dan 12.200 winkels in 45 landen wereldwijd. Europa telt 240 Dunkin' Donutswinkels die zijn gevestigd in Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Georgië, IJsland, Luxemburg, Polen, Rusland, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en nu dus ook in Nederland én Hilversum.

Dode vrouw Groeneveld is Hilversumse

HILVERSUM Het stoffelijk overschot van de vrouw die maandag werd aangetroffen op de Wildenburglaan bij Groeneveld in Baarn is een 59-jarige Hilversumse. Er is geen sprake van een misdrijf, meldt de politie.

Maandag rond 8.00 uur kreeg de politie een melding van passanten dat er in het park Groeneveld nabij een vijver een levenloze vrouw lag. De politie zette direct de omgeving af en deed onderzoek met de recherche en de forensische opsporing. Dit onderzoek leidde tot de vaststelling dat er geen aanwijzingen waren voor een misdrijf. Daarnaast kon de identiteit van de vrouw worden vastgesteld. De familie van de Hilversumse is in kennis gesteld.

Man overlijdt bij aankomst van politie

HOLLANDSCHE RADING Een 72-jarige bewoner van de Tolakkerweg in Hollandsche Rading is bij aankomst van de politie maandagmorgen in zijn woning zijn overleden.

Agenten gingen naar de woning, omdat de man al een tijd niet was gezien. Op het moment dat zij naar binnen gingen, zou de man van de trap zijn gevallen en overleden. Hulpverleners kwamen met een traumahelikopter nog ter plaatse, maar ook zij konden niets meer doen.

Van der Want krijgt Tomin, Jaeger GNR

hilversum Wethouder Eric van der Want neemt het onderdeel Tomin over van de maandag afgetreden wethouder Nicolien van Vroonhoven. Wethouder Wimar Jaeger zet de onderhandelingen voort over het vertrek van de gemeente Amsterdam uit het Goois Natuurreservaat, zeg maar het 'Amsterdexit'.

Van der Want had al de portefeuille Arbeidsmarkt en Werkgelegenheid. In die zin is het logisch dat de Tomin daarbij komt. De overige taken van Van Vroonhoven, die deze week afscheid nam en woensdag met haar gezin naar Australië verhuist, worden overgenomen door haar opvolger Willem van der Spek.

Nieuwbouw voor 'rommelige' bloemenkiosk C&A-plein

In 2018 verrijst een nieuwe kiosk. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De bloemenkiosk op het C&A-plein zit er al sinds jaar en dag. Menig Hilversummer neemt daar een boeketje mee. Maar nu is het hoog tijd voor een opknapbeurt. Het huidige pand is te rommelig. Dat is althans de mening van de gemeente Hilversum. Met de eigenaar is nu overeenstemming bereikt over een nieuw pand.

In het raadhuis klinken al tijden geluiden over de bloemenkiosk aan de Kerkstraat 84. Het pandje past niet in het beeld van het opgeknapte centrum. Het is een doorn in het oog, zo klonk meerdere malen in de raadzaal. “De uitstraling is rommelig en past niet in het nieuwe beeld dat de gemeente voor ogen heeft voor het plein”, zo gaf het college van burgemeester en wethouders vorige week te kennen.

Volgend jaar verandert het aangezicht al. Het pandje gaat op de schop. Precies zoals Hilversum dat voor ogen heeft. Na overleg met de gemeente is de exploitant overstag gegaan. In 2018 verrijst er een nieuwe kiosk van 56 vierkante meter op het C&A- plein.

Vorige week heeft het gemeentebestuur besloten de grond in erfpacht uit te gaan geven voor de nieuwbouw van de bloemenkiosk. “Door uitgifte in erfpacht blijft de strategische grondpositie van de gemeente behouden”, zo is te lezen in de besluitenlijst van het college. Het perceel wordt uitgegeven in erfpacht voor een periode van vijftig jaar.

Digitaal bezwaar maken komt eraan

HILVERSUM Appen met de gemeente of van achter de computer de parkeervergunning regelen is allemaal al mogelijk in Hilversum. De dienstverlening wordt steeds digitaler. Via de digitale weg een bezwaarschrift indienen is nog niet mogelijk, maar komt vanaf dinsdag 2 januari verandering in..

Tot nu toe kan bezwaar maken alleen per brief, gericht aan burgemeester en wethouders. Dat is niet meer van deze tijd, zo meent het college. Digitaal bezwaar indienen hoort bij de hedendaagse dienstverlening en die wens leeft ook bij de inwoners van Hilversum. Daarom is Hilversum bezig met het ontwikkelen van deze e-dienst.

Daar zijn wel enkele spelregels aan verbonden. Standaard is en blijft dat de zienswijze binnen zes weken na bekendmaking van het besluit binnen moet zijn. Dat is de bezwaartermijn. Simpelweg het ongenoegen uiten in een mail is niet de manier waarop digitaal een zienswijze kan worden ingediend. Een e-mail wordt als niet verzonden beschouwd. Digitaal bezwaar indienen is alleen geldig als dat gebeurt via het gemeentelijke digitale formulier 'indienen bezwaarschrift'. De gebruiker heeft hiervoor een DigiD-inlogcode nodig.

Nieuwe preses voor bestuur filmtheater

HILVERSUM Peter Boerenfijn is benoemd tot de nieuwe voorzitter van het bestuur van Filmtheater Hilversum. Per 1 januari is de 54-jarige de opvolger van Jan-Willem Arnold.

Zelf is Boerenfijn bezoeker van het filmtheater. Hij wil zich de komende jaren inzetten voor de culturele instelling, die volgens hem een goede sfeer heeft dankzij alle medewerkers. "Naast het vertonen van bijzondere films spreekt mij ook de rol aan die het filmtheater vervult: de gezellige ontmoetingsplaats voor veel Hilversummers, de gastvrijheid, de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers en de verbondenheid met de samenleving."

Boerenfijn heeft de nodige ervaring opgedaan als bestuurder bij verschillende organisaties. Momenteel is hij bestuurder van woningcorporatie Habion. Tevens is hij actief geweest als vrijwilliger in de culturele sector.

Karel Steijger

(53) woont bijna een jaar in Hilversum en heeft het naar zijn zin. Zijn wens voor 2018? Een gebouw voor de Vrije School.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Met mijn vriendin Else Diependaal coach ik mensen die veel piekeren en mensen met depressie in onze praktijk Depressieherstel."

Last van een winterdip?
"Ja! Vorige week heb ik een daglichtlamp boven mijn bureau gemonteerd."

Als je burgemeester was, dan…
"Zou ik de medewerkers op de sneeuwschuivers iets extra's geven. Ze doen goed werk en zijn al op pad voordat de meesten uit bed komen."

Plannen voor de feestdagen?
"Met kerst komen we met de familie bij elkaar. We hebben catering besteld. Want al vind ik koken voor 22 man geen probleem, ik klets liever."

Nog goede voornemens?
"Komend jaar wil ik graag nieuwe mensen leren kennen."

Grootste wens voor 2018?
"Een mooi gebouw voor de Vrije School Hilversum die dit jaar van start is gegaan."

Wat zijn je hobby's?
"Motorrijden, fietsen op mijn mountainbike en koken voor mijn gezin."

Waar ben je trots op?
"Onze zoon. Want daar doe ik het voor."

Wat weten mensen niet van jou?
"Ik heb een tweelingbroer!"

Heimelijk genoegen?
"Zelf wekelijks onze groente oogsten bij biologische tuinderij LandinZicht."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Broedplaatsen voor ondernemers. Ik denk aan maandelijkse netwerkbijeenkomsten en werkplekken voor startende ondernemers."

Beste cd ooit?
"'Supernatural' van Santana."

Ze mogen je wekken voor...
"Een nieuwe dag!"

Pakweg 250 rennende kerstmannen in Hilversum

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het aantal deelnemers lag iets lager dan vorig jaar, maar een mooi gezicht was de Rotary Santa Run in Hilversum weer wel. Zo'n 250 kerstmannen liepen een of twee rondes van anderhalve kilometer door het centrum. Met dit evenement werd tevens geld opgehaald voor de Nierstichting en de Hilversumse STIP basisscholen. De opbrengst voor beide doelen was 3250 euro.

‘Iedere week koopzondag moet in het systeem komen’

Van 7 januari tot en met 6 mei elke zondag koopzondag in Hilversum

Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag. Aan dat zekerheidje komt in 2018 (voorlopig) een einde. Het systeem moet gereset worden.

De koopzondag hoort bij de schaalgrootte en functie van Hilversum, is de mening van centrummanager Kjeld Vosjan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor iedereen gaat het wennen worden. Dat de winkels in het centrum in 2018 iedere zondag - in ieder geval in de eerste maanden van het nieuwe jaar - open zijn, moet in het systeem komen van ondernemers en bewoners. Voor centrummanager Kjeld Vosjan is dit een logische stap voor Hilversum. Dat de winkels elke zondag open kunnen, is onderdeel van het versterken van het centrum.

Van zondag 7 januari tot en met zondag 6 mei is het iedere zondag koopzondag in Hilversum. "Eigenlijk zijn we al begonnen", meldt Vosjan. Vanaf november kan het publiek iedere zondag inkopen doen in het centrum. Die lijn wordt in 2018 doorgetrokken. Een paar weken terug heeft het college van burgemeester en wethouders namelijk de aanvraag van de Stichting Centrum Hilversum gehonoreerd. Het verzoek was om alle achttien beschikbare koopzondagen direct op te nemen in 2018 in de hoop dat de nieuwe gemeenteraad een besluit neemt over een nieuw voorstel.

Ondernemers moeten de keuze hebben om iedere zondag open te kunnen gaan. Dat is goed voor Hilversum, geeft de centrummanager aan. Dat vergroot de aantrekkelijkheid van het centrum; een ontwikkeling die de laatste jaren in gang is gezet. Hilversum krijgt hiermee de kans om de eigen inwoners en mensen uit de omgeving weer naar het centrum te trekken. Wie nu wil shoppen op zondag vertrekt bijvoorbeeld naar Almere, Amsterdam of Amersfoort. "Misschien haalt het ook wel een beetje de druk weg van de zaterdag", aldus Vosjan.

'Misschien haalt het ook een beetje de druk weg van de zaterdag'

“Als je kijkt naar de schaalgrootte van Hilversum en de functie die Hilversum heeft, dan hoort daar een koopzondag bij”, meent Vosjan. "Dat vergroot de aantrekkelijkheid absoluut. Als je kijkt wat Hilversum heeft te bieden met onder andere theater, bioscoop, poptempel, uitgebreid retailaanbod en horeca dan is het belangrijk dat je in het centrum jouw inkopen kunt doen op het moment dat je dat wilt. Dat is voor mensen ook recreëren en dat willen ze ook steeds meer op zondag doen", luidt zijn verdere uitleg.
De (tijdelijke) nieuwe situatie wordt wennen. Dat geldt voor ondernemers, bewoners en bezoekers. Vosjan ziet de komende tijd als een aanloopperiode. Hij realiseert zich goed dat de deuren stelselmatig op zondag opengooien ook kan leiden tot extra druk bij ondernemers, zeker de wat kleinere. "Het moet gaan groeien. Dit moet in het systeem komen", aldus de centrummanager.

Vosjan bestrijdt dat deze ontwikkeling alleen bedoeld is voor de grote bedrijven en dat de kleine ondernemer in dit geweld niet mee kan komen. "Ze gaan hun businesscase opnieuw bekijken en de wensen van hun klanten in kaart brengen. Daar ben je uiteindelijk ondernemer voor. Dat zou kunnen betekenen dat de winkels vaker op zondag open zijn en bijvoorbeeld wat minder op maandag. Echte ondernemers zien dit niet als een bedreiging, maar stellen zich de vraag: is dit een kans voor mij?"

'Drie kwart van de ondernemers gaat het zeker proberen'

Uit een onderzoek uit 2016 van Business School Notenboom blijkt dat de ondernemers verdeeld zijn over de koopzondagen. Iets meer dan de helft (53 procent) gaf aan dat er meer koopzondagen mogen komen, terwijl de rest het huidige aantal prima of zelfs te veel vindt. Betekent dat straks veel dichte deuren? Het Hilvertshof doet alle zondagen mee, op een paar kleine ondernemers na. Hetzelfde geldt voor de Gooische Brink en Vosjan verwacht dat de meeste winkels op de Kerkstraat eveneens veelvuldig opengaan. "Drie kwart gaat het in eerste instantie zeker proberen."
Hoe meer winkels meedoen, des te makkelijker het politieke verhaal wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de politiek de Winkeltijdenverordening aanpast. Het voorstel om de koopzondagen vrij te geven in Hilversum, zodat ondernemers de keuze hebben om open te gaan, gaat kort na de gemeenteraadsverkiezingen naar de nieuwe gemeenteraad toe. In deze collegeperiode is dat niet mogelijk, omdat D66, VVD, CDA en SP hebben afgesproken niet te tornen aan deze verordening.

Vosjan rekent op een positief besluit als na 6 mei de voorraad zondagopenstellingen op is. Daar lijkt nu politiek draagvlak voor te zijn. Als de raad akkoord gaat en de koopzondagen vrijgeeft, dan is dit volgens de centrummanager ook het moment om te gaan praten met de centrumbewoners over de gevolgen van dit besluit. Samen met de gemeente moet de stichting dan optrekken richting de Hilversummers die in en rond het centrum wonen, aangezien de koopzondagen zullen gaan leiden tot bijvoorbeeld meer parkeerdruk. “Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid”, vindt Vosjan.

Tot februari gaat de stichting uitgebreid communiceren over de koopzondagen. Dat doet zij in de bladen van Enter Media, uitgever van deze krant, met flyers, posters, op de beeldschermen in het centrum en op borden langs de weg in Hilversum en de omliggende gemeenten. "Aan de communicatie zal het niet liggen."

Nog heel veel werk aan de winkel van het buurtgericht werken

Maar de burgemeester vindt dat er wel degelijk stappen zijn gemaakt

Tientallen buurtdeals zijn er in 2017 gesloten. "Maar we zijn er nog lang", zegt de burgemeester. Flinke hobbels zijn nu nog een sta-in-de-weg.

Volgens de burgemeester heerst er nog veel wantrouwen. Dat moet worden omgeturnd in vertrouwen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Invoering van het buurtgericht werken is een proces van de lange adem. In het afgelopen jaar heeft Hilversum wel degelijk stappen gemaakt, zo meent burgemeester Pieter Broertjes. "Maar we zijn er nog lang niet", concludeert hij tijdens het eindejaarsgesprek met deze krant en GooiTV. Een van de belangrijkste taken is meer te gaan 'bouwen' in de buurten.

Meer en betere ogen en oren in de buurten krijgen, is de opdracht voor het komende jaar. Wijkagenten, jongerenwerkers en buurtcoördinatoren moeten daar samen met de bewoners aan werken, zodat problemen in een vroeg stadium aan het licht komen en daardoor al snel getackeld kunnen worden. Zaken laten broeien of onder de radar houden, wil de burgemeester niet meer meemaken.
Als voorbeeld daarvan in het afgelopen jaar noemt hij Koffiesjop Andorra. De klachten uit de buurt hebben Broertjes verrast, terwijl de omwonenden aangeven al jaren overlast te ervaren. "Die klachten waren voor dit jaar niet gesignaleerd", meldt de burgemeester. "Daar zit een ander probleem: het signalement. We zeggen altijd: doe aangifte bij de politie. Maar dat systeem is behoorlijk verstopt geraakt. Dat ligt niet alleen aan de politie, maar daar zijn we wel mee bezig", is de constatering. "Dit ligt ook aan de zichtbaarheid van de wijkagent. Die moet je aan zijn jasje kunnen trekken en zeggen: ik heb daar last van gehad. Is die wijkagent aanwezig?"
Dat signaleringssysteem is volgens Broertjes een beetje defect. Daardoor komt dus lang niet alles wat er speelt in een wijk naar boven. "We moeten weer gaan bouwen. Dat kan alleen maar als je in de buurten jouw ogen en oren versterkt. Nu zitten we met elkaar om tafel. Maar voor mijn gevoel ben ik al te laat. Dan is het chagrijn al daar en moet de burgemeester ingrijpen", geeft hij duidelijk aan.

En er is meer bouwwerk te verrichten. Als je echt aan de slag wilt gaan als gemeente in én met de buurten, zoals het sluiten van buurtdeals, dan moet er nog een fikse hobbel genomen worden: het (terug)winnen van het vertrouwen. "We leven in een periode dat er een groot wantrouwen is tegenover bestuurders", klinkt het klip-en-klaar. "Voordat je met elkaar resultaten kan boeken, echt serieuze resultaten in een buurt, dan moet dat wantrouwen omgevormd worden in vertrouwen. Dan moeten mensen echt het gevoel krijgen dat je partners in business bent met elkaar. Dat kost gewoon tijd", is zijn stellige overtuiging.
In 2017 zijn zo'n tachtig buurtdeals gesloten. Dat is het bewijs dat er echt stappen zijn gezet in het realiseren van het buurtgerichte werken. De gemeente wil samen met de buurtbewoners, de experts van hun eigen leefomgeving, aan de slag gaan om de buurten te verfraaien en te versterken. Broertjes snapt heel goed dat er in sommige gebieden heel wat voorwerk verricht moet worden voordat er zaken gedaan kunnen worden. "In de Kleine Driftbuurt, waar al die incidenten zijn geweest, hoef ik niet aan te komen met een buurtdeal. Die mensen zeggen: zorg eerst maar dat die veiligheid hier goed is. Dat we hier niet opgejaagd worden door die jongeren", luidt zijn voorbeeld.

'Mensen moeten het gevoel krijgen dat we partners in business zijn'

Volgende week deel 2 van het eindejaarsgesprek, dat al in zijn geheel te zien is op www.gooieneembode.nl en de website van GooiTV.

Zo'n vijftien kandidaten voor kieslijst PvdA

Hans Haselager grapte maandag dat hij 'partijloos' is. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ongeveer vijftien Hilversummers hebben deze week gesolliciteerd voor een plek op de vernieuwde kandidatenlijst van de PvdA in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De volgorde van die lijst wordt donderdag bekendgemaakt.

Wie er hebben gesolliciteerd, wil een woordvoerder van het landelijk partijbestuur niet zeggen. Het kan nog zijn dat sommige geïnteresseerden na het sollicitatiegesprek van afgelopen dinsdag en woensdag afvallen, zegt hij maandag. Ook kunnen zij zich alsnog terugtrekken wanneer zij niet tevreden zijn over hun positie op de nieuwe kandidatenlijst.

Binnen de Hilversumse PvdA is het al tijden kommer en kwel. Vorige maand barstte de bom toen enkele leden tijdens een ledenvergadering een motie van wantrouwen indienden tegen het bestuur. Zo was er volgens de leden sprake van een slechte communicatie en was men 'not amused' over de voorlopige kandidatenlijst met daarop slechts zeven namen. Bovendien waren oudgedienden gepasseerd door twee onbekende nieuwelingen.
Het bestuur schorste toen de vergadering en schakelde een dag later het landelijk partijbestuur in. In de weken erna voerden Dig Istha (voormalig wethouder Groningen en voormalig partijbestuur) en Fouad Sidali (wethouder Culemborg en voormalig partijbestuur) namens dat partijbestuur vele gesprekken met alle betrokkenen.
Daaruit kwam voort dat het geen zin heeft de geschorste ledenvergadering een vervolg te geven en de oorspronkelijke lijst voor te stellen. In plaats daarvan moesten alle belangstellenden opnieuw solliciteren en een gesprek aangaan met een 'onafhankelijke' kandidaatstellingscommissie, bestaande Istha, Sidali en oud-minister Jet Bussemaker.
Wie er allemaal op de conceptkandidatenlijst staan, die al begin volgend jaar definitief moet zijn om überhaupt deel te kunnen nemen aan de verkiezingen, is donderdag bekend. Of fractievoorzitter Hans Haselager daarop staat, is de vraag. Hij stond niet op de al weggegooide lijst en grapte maandag tijdens de Crailodiscussie dat hij 'partijloos' is.

'Haatzaaiende' Hilversummer wraakt rechter

Hilversum Opnieuw heeft de 32-jarige Hilversummer die verdacht wordt van opruiing, haatzaaien en discriminatie van Joden en Israeliërs, de rechter gewraakt. Dat was de tweede keer op rij. Het was een moeizame zitting dinsdag, waar de officier een werkstraf van zestig uur eiste tegen de man die in 2015 op Facebook en Twitter een bericht plaatste met de woorden: 'Is het misschien een goed idee om toeristen uit Israël (kinderen niet) vanaf vandaag in Nederland total loss te slaan?'/'Wie niet luisteren wil, moet maar voelen, genoeg is genoeg!!!'

"Het lijkt hier wel Noord-Korea", beet de zelfbenoemde opinieleider - maar in de media veelal haatvlogger genoemde Hilversummer - tegen de parketpolitie van de rechtbank in Utrecht toe toen die hem voor het binnengaan van de rechtszaal wilde fouilleren.

Telefoon inleveren

Even daarvoor maakte de man al amok over het feit dat hij zijn telefoon moest inleveren. De officier moest eraan te pas komen om een en ander te regelen.

De reden van de grondige fouillering en het innemen van zijn telefoon was dat er tijdens de zitting op 1 augustus opnames tijdens de zitting waren gemaakt, die later op Facebook en Twitter verschenen.

Tijd genoeg

Ook in de rechtszaal liet de vlogger zich horen. Hij vroeg om een aanhouding van het proces omdat zijn advocaat niet aanwezig kon zijn. Volgens de officier had de Hilversummer tijd genoeg gehad om een advocaat aan zijn zijde te hebben omdat hem dit de twee eerdere zittingen in april en augustus al was aangeraden. De rechter wees het verzoek af.

Geen uitspraak

Op de vraag of hij een verdediging wilde voeren verklaarde de man dat hij daarvoor zijn telefoon nodig had, omdat hij daar de punten had genoteerd die hij te melden had. Politierechter J.R. Krol stond dat niet toe. Daarop wraakte hij de rechter zonder zich verder te verklaren. De rechter kon om die reden geen uitspraak doen. Hij sprak zijn teleurstelling uit over de nieuwe onderbreking van de zaak. Wanneer de uitspraak van de wrakingskamer is, wordt binnenkort bekend.

Estella Heesen

Autobrand in Hilversum-Noord

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Aan de Ergooiersstraat in Hilversum-Noord is vrijdagavond een auto in brand gevlogen. De brandweer was snel ter plaatste en had het vuur snel onder controle. De oorzaak is nog altijd onduidelijk. Wel klaagden omwonenden over vuurwerkoverlast in de buurt. Bergnet heeft het voertuig afgesleept.

Discussie Crailo is eind goed, al goed

Hilversum, Gooise Meren en Laren kopen voormalig defensieterrein

Het kostte de nodige bloed, zweet en tranen maar uiteindelijk gingen de gemeenteraden van Hilversum, Gooise Meren en Laren alle drie akkoord met het voorstel om Crailo over te kopen van de provincie.

Jan Kastje had een belangrijk aandeel tijdens de verschillende overleggen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Even werd de politieke discussie in het Hilversumse raadhuis over de aankoop van Crailo spannend toen SP-raadslid Pierre van Rooden alsnog een ook door Hart voor Hilversum gesteund amendement indiende voor het oprichten van een gemeenschappelijke regeling. En dus geen BV. Vlak daarvoor was er namelijk een amendement ingediend - en gesteund door de SP - voor het oprichten van een BV.

"Dat is inconsequent", zei een verontwaardigde GroenLinks-fractievoorzitter Jan Kastje over het amendement van de SP. "De SP is volledig de weg kwijt. U (Van Rooden, red.) moet geen onzin verkopen." Het amendement van de SP en Hart voor Hilversum werd door de andere partijen in de prullenbak gegooid. Verder werd het een vrij tamme discussie waarin de uitslag al snel duidelijk was.

Naast Hilversum kwamen maandagavond de gemeenteraden van Laren en Gooise Meren in hun eigen gemeentehuis bijeen om wel of geen groen licht te geven voor de aankoop van het provinciale grondgebied waar straks een nieuwe en duurzame woonwijk met bedrijven en veel groen moet ontstaan. Twee weken terug kwamen de drie raden nog gezamenlijk bijeen. Toen bleek dat vooral politiek Gooise Meren twijfelde over de miljoenenaankoop. Vooral over de verdeling 55-35-10 (Hilversum-Gooise Meren-Laren) als het gaat om risicoverdeling en stemverhouding waren twijfels. Hilversum, was de gedachte, kon op deze manier alles bepalen.
De afgelopen twee weken kwamen vertegenwoordigers uit de verschillende gemeenteraden meerdere malen bijeen om tot elkaar te komen. Een belangrijke rol in die overleggen bleek te zijn weggelegd voor Kastje. Zowel Haitske van de Linde van de VVD als Jan de Wit van de ChristenUnie spraken vol lof over hun collega, die zich ontpopte als voorzitter van de club. De bijeenkomsten leidden maandag tot vier amendementen en twee moties die in alle raden aan bod kwamen en ook in alle raden van een meerderheid steun kregen.

Zo komt er een onderzoek naar de mogelijkheden voor een park+bike op het voormalige defensieterrein. Automobilisten zouden hier hun wagen kunnen parkeren en met de fiets over de hei naar hun werk in het drukke Hilversum kunnen. Ook wordt bekeken of er ruimte is voor een huisartsenpost en dienstapotheek op het Crailo-terrein, mocht blijken dat deze voorzieningen niet op Tergooi Blaricum kunnen blijven.
Het belangrijkste amendement was echter die over de 55-35-10-verdeling. Dat percentage wordt aangepast. Alle drie de gemeenten krijgen in de GEM Crailo BV 33,3 procent stemrecht. Ook de kapitaals/risicodeelnamepercentages wijzigen: 45-45-10. Verantwoordelijk wethouder Wimar Jaeger kon dit amendement alleen maar omarmen. "Bij die oorspronkelijke percentages van 55-35-10 was er nog geen grondexploitatie en namen wij als grootste gemeente de grootste risico's. Ik ben blij dat dit verandert."
Uiteindelijk stemden alleen Hart voor Hilversum en SP - zij willen per se een gemeenschappelijke regeling in plaats van een BV om zo meer grip op de zaak te hebben - tegen het voorstel om Crailo te kopen. En dus was de einduitslag 22-8 (7 van de 37 raadsleden waren afwezig). Ook in Laren (unaniem) en Gooise Meren (17 tegen 12) gingen de raden akkoord. Die andere verantwoordelijke wethouder Floris Voorink was eveneens content: "Een historisch besluit om te gaan bouwen aan een knappe en duurzame wijk."

Voorink gaat graag gesprek aan met Den Haag en Haarlem

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Een wijs besluit. Zo omschreef wethouder Floris Voorink maandagavond een door de gemeenteraad unaniem gesteunde motie om bij financieel bij te dragen aan een geluidsscherm tussen de A27 en de West-Indische buurt. "Ik kijk uit naar het gesprek met de provincie en Den Haag hierover", aldus de wethouder.
De Hilversumse motie kwam een dag eerder dan die in de Tweede Kamer. Wanneer politiek Den Haag die motie niet had gesteund, was alles voor niets geweest. Nu is dat wel zo en kunnen alle partijen met elkaar bespreken wie bereid is welk bedrag van het 2,5 miljoen euro kostende scherm neer te leggen. Toch hoopt Voorink dat gedeputeerde Post van Noord-Holland iets terug kan doen. Zij is door de overname van Crailo door Hilversum, Gooise Meren en Laren verlost van een hoofdpijndossier, aldus de wethouder.
De buurtbewoners zelf hebben in ieder geval weer wat meer hoop dat het volgens hen broodnodige scherm er komt. "Men is in de politiek bang voor precedentwerking, maar bij ons is zo'n enorme kaalslag. Dat maakt het anders dan bij anderen", vertelt woordvoerder Sascha Barnstijn.
Hoewel de provincie voorlopig niet wil bijdragen - de provincie Utrecht betaalt overigens wel voor alle schermen die iets verderop langs de A27 staan - is Barnstijn dolblij met de steun uit Den Haag en Hilversum. "We zijn ook altijd netjes geweest tegen Rijkswaterstaat. Het is mooi dat je ook iets kunt bereiken zonder hard te schreeuwen."

'Groen en leefbaarheid in mooie regio komt met deze opties in groot gevaar'

Natuurclubs vrezen maatregelen na bereikbaarheidsonderzoek

Natuur en landschap moeten meer aandacht krijgen in het rapport over betere bereikbaarheid van deze regio, vindt een coalitie van milieuorganisaties.

Milieu- en natuurorganisaties maken zich zorgen over een verdubbeling van de Vreelandseweg. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Zaken als natuur en landschap en ook gezondheid en luchtkwaliteit moeten leidend zijn bij nieuwe verkeersplannen. Dat is in het deze week verschenen MIRT-onderzoek (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) allerminst het geval. Dat zegt Claudia van Holsteijn van Natuurmonumenten namens de verschillende natuur- en milieuorganisaties.

'Te makkelijk gezegd dat we de problemen
wel even oplossen'

Het gaat om het gebied tussen Amsterdam, Almere, Amersfoort en Utrecht. De afgelopen jaren hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regionale partijen (waaronder de regio Gooi en Vechtstreek) bekeken hoe de verwachte bereikbaarheidsproblematiek, die in de toekomst zal ontstaan, kan worden opgelost. Ook organisaties als het Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten en de Fietsersbond hebben hun zegje kunnen doen.
Belangrijkste aanleiding voor het onderzoek is dat de A1 tussen Muiderberg en Eemnes al druk is en alleen nog maar drukker wordt. Ook het treinverkeer wordt op meerdere trajecten zwaar belast en soms moet een reiziger zo vaak overstappen dat de keuze sneller op de auto valt. En dus zijn maatregelen noodzakelijk, is de gedachte. Op korte termijn - deze projecten zijn al in uitvoering of voorbereiding - wil men slimme bus- en meerijdiensten, verdichting rondom knooppunten, snelfietsroutenetwerk en het ov aantrekkelijker maken. Ook is een grootschalige maatregel aan het ov of de A1 (verdiepte ligging en/of tunnel) noodzakelijk, schrijft de Regio in een persbericht. Dat kan echter pas op de langere termijn (2040) omdat het gebied, de technologie, de demografie en de economie volop in ontwikkeling zijn. Ook is hier voorlopig geen geld voor beschikbaar.
Een verdubbeling van de N201 en een nieuwe weg over de Hoorneboegse heide bij Hilversum worden daarin dus niet genoemd. Toch was deze maatregel wel degelijk een optie tijdens het onderzoek. Een coalitie van Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat, Natuur- en Milieufederaties Noord-Holland en Utrecht en de Vechtplassencommissie vreest echter dat deze optie nog wel degelijk door kan gaan. Dat is geen kwestie van wantrouwen in de politiek, eerder de zaak kritisch volgen en burgers hierop attenderen, zegt Van Holsteijn. "Je kunt zeggen dat de maatregelen nog heel ver weg zijn en dat je je niet druk moet maken", beseft zij ook. "Maar in het onderzoek wordt te makkelijk gezegd dat we de problemen wel even oplossen. Dat is niet realistisch."

Van Holsteijn meent dat met de inbreng van de natuurorganisaties tijdens het onderzoek niets is gedaan. Bovendien ontstaat de indruk, zegt zij, dat al deze maatregelen goed inpasbaar zijn zonder schade aan de hoge natuur- en landschapswaarden van de gebieden waardoor het verkeer loopt. "Er wordt zelfs gesteld dat versterken van het groen mogelijk is, maar het blijft onduidelijk op welke manier. Een van de genoemde opties is het verdubbelen van de N201 (Vreelandseweg) met een nieuwe autoweg over of onder de Hoorneboegse heide. Er wordt erkend dat het inpassen van de N201 en een nieuwe autoweg ten zuiden van Hilversum lastig is, maar toch ziet men zelfs hier wel kansen voor. De natuurorganisaties zien deze kansen absoluut niet: het groen en de leefbaarheid in deze mooie regio komt met deze opties en met het verdubbelen van de N201 in groot gevaar."
De natuurclubs roepen daarom alle bestuurders, raadsleden en statenleden op om verbetering van natuur, landschap en gezondheid als randvoorwaarde voor elke keuze te nemen. Op korte termijn is volgens hen aanvullende studie nodig om de effecten van de plannen realistisch in beeld te brengen. "Daarbij hoort ook een investeringsplan voor natuur en landschap waarin staat beschreven hoe we een flinke impuls kunnen geven aan het groen in deze regio. Zodat mens, natuur en landschap er beter van worden. De natuurorganisaties werken hier graag aan mee."
Wethouder Floris Voorink, die Hilversum vertegenwoordigt in de Regio Gooi en Vechtstreek, schrijft aan de gemeenteraad dat er net als voor het verbeteren van de bereikbaarheid en de economie ook aandacht is voor het landschap. En, schrijft hij, de N201 vormde geen onderdeel van de doorberekende pakketten. "Gooi en Vechtstreek herkent de bestaande problematiek op de N201, zoals het doorgaande vrachtverkeer door kernen. Los van de uitkomst van het MIRT-onderzoek is en blijft dit een opgave waar partijen aan werken. Het oplossen van het knelpunt op de A1 via de N201 zorgt echter in alle varianten voor een zeer grote impact op het landschap en de leefomgeving en een verkeeraantrekkende werking in de kernen. De N201 maakt geen deel uit van het uiteindelijke maatregelpakket."

Medio volgend jaar moet er meer duidelijkheid zijn over de financiering en uitvoering van de maatregelen uit het pakket. De maatregelen die worden afgewogen in het toekomstbeeld ov vallen daar echter niet onder.

Bewoners Blijdensteinlaan strijden voor behoud beschermd ensemble

'Dit bouwplan is compleet in tegenspraak met het bestemmingsplan'

De regels zijn klip-en-klaar: een villa van twee lagen met een schuin dak. Dat Hilversum hiervan dreigt af te wijken stuit op verbazing en verzet.

Een villa van twee lagen met een schuine kap hoort in het beschermde ensemble aan de Blijdensteinlaan. Daarom komen de bewoners in verzet. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op de Blijdensteinlaan 4 moet een droomhuis verrijzen. Een mooie witte villa van twee verdiepingen met een plat dak, is het plan. Tot verbazing van de buurt lijkt het erop dat deze woning gerealiseerd gaat worden en dat terwijl in het bestemmingsplan en de welstandsnota klip-en-klaar is vastgelegd wat er wél mag komen. "Dit is in strijd met de voorschriften."

Dat stellen bewoners Martin van Zwol en Frank August de Meijer. Het duo vormt de spreekbuis namens de buurt. De 51 bewoners van het beschermd ensemble Blijdensteinlaan en Laan van Vogelenzang hebben net zoals de Stichting Wijkoverlegorgaan De Boomberg bezwaar ingediend tegen de aanvraag van de omgevingsvergunning. Dat het buurtje eensgezind is, blijkt wel als de foto genomen moet worden. Binnen een mum van tijd verschijnen meer bewoners op het besneeuwde veld bij de vijver naast Van Zwol en August de Meijer. "Om ons bezwaar duidelijk te maken", klinkt het.

Voor de duidelijkheid: de bewoners zijn niet tegen bebouwing van het braakliggende perceel tussen de Blijdensteinlaan 2 en 6. Dat de eigenaar na al die jaren de grond van 950 vierkante meter verkocht heeft en dat er nu een woning komt, stuit niet op bezwaren in de buurt. Wél dat het nog te bouwen huis afwijkt van de rest. En volgens het bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied kan en mag dat helemaal niet. "Dit is compleet in tegenspraak met het bestemmingsplan, het beschermd stadsgezicht en de welstandsnota."

Bewoners vrezen dat college positief advies overneemt

Bij de gemeente heeft iemand zitten slapen, vinden de bewoners. Dit plan had gezien de duidelijke tekst in het bestemmingsplan meteen een stempel 'afgekeurd' moeten krijgen, omdat de getekende woning afwijkt van de afgesproken spelregels. "Binnen dit beschermd ensemble mag alleen een villa gebouwd worden volgens de typologie Hilversumse Villa, twee woonlagen met grote kap. Volgens ons hebben zij hun eigen procedure niet gevolgd en gehandeld in strijd met de voorschriften van de welstandsnota."

Het laatste woord in deze kwestie is aan het college van burgemeester en wethouders. Bewoners vrezen dat het gemeentebestuur het positieve advies van de commissie Welstand en Monumenten van 12 oktober 2016 overneemt. Als zij haar goedkeuring verleent, dan betekent dat volgens de bewoners een enorme inbreuk op het beschermd ensemble. Tevens schept dit een precedent voor de overige gebieden die onder het beschermd stadsgezicht vallen.

'Wij gaan door tot en met de Raad van State als dat nodig is'

Volgens Michiel Eerenberg, commissielid van Hart voor Hilversum, is van precedentwerking al sprake. Hij heeft een déjà vu. Vorig jaar is hetzelfde gebeurd in de Trompenberg, onder meer aan de Van Hengellaan. Daar kwam de wijkvereniging eveneens in verzet tegen de geplande moderne nieuwbouw binnen dit deel van het beschermd stadsgezicht in het Noordwestelijk Villagebied. Uiteindelijk werd daar toch vrijstelling verleend voor een villa met een plat dak. "Halverwege is er nog een extra verdieping bovenop gekomen", zegt de politicus.
Wat de gemeente betreft, loopt de buurt op de zaken vooruit. Het collegebesluit is nog niet genomen. Dat valt in februari. De bal kan twee kanten op rollen, zo klinkt uit het raadhuis. Mocht het college ja zeggen tegen de vergunningsprocedure dan moet het bestemmingsplan voor dit specifieke deel worden aangepast en dan heeft het gemeentebestuur wat uit te leggen aan de omwonenden gezien de ingediende zienswijzen. Bij een negatief advies zijn de aanvragers teleurgesteld en volgt er uitleg aan hen waarom is afgeweken van het advies van de welstandscommissie. De bewoners en de stichting zijn bereid om juridische stappen te nemen, mocht dat nodig zijn. "Wij gaan door tot en met de Raad van State als dat nodig is."

'Dakversieringen' dit jaar het thema van fotowedstrijd

Foto 1. Foto's: Paul van Vliet

HILVERSUM De fotowedstrijd van Hilversum, Pas Op! die De Gooi en Eembode jaarlijks publiceert, heeft dit jaar als thema 'Herken de dakversieringen'.

Dat een dak belangrijk is blijkt al uit de uitdrukking 'een dak boven je hoofd hebben'. Nu hadden de gefortuneerde Amsterdammers die in de negentiende eeuw naar Hilversum kwamen al lang en breed onderdak in de hoofdstad en dienden hun Gooise onderkomens alleen als bezitsuitbreiding.
Bezit is iets waar je mee wilt pronken en waar kun je dat beter mee doen dan door het versieren van het hooggelegen en daardoor goed zichtbare dak? Met name op de grens van dak en gevel leefde men zich uit: met akroterieën, pilonen, pinakels, vorstkammen en gevelstenen. En niet alleen particuliere daken werden versierd, ook godshuizen, gemeentehuizen en scholen werden kwistig versierd. Gelukkig zijn er nog een groot aantal van die versieringen bewaard gebleven, ontdekte fotograaf Paul van Vliet.

Binnenring

Foto 2.
Foto 3.
Foto 4.
Foto 5.
Foto 6.
Foto 7.
Foto 8.
Foto 9.
Foto 10.
Foto 11.
Foto 12.
Foto 13.
Foto 14.
Foto 15.
Foto 16.

Om het de deelnemers aan de wedstrijd niet nog moeilijker te maken (we nemen geen verantwoordelijkheid voor stijve nekken van het naar boven turen) hebben we het gebied waar gezocht moet worden beperkt tot in en aan de binnenring. Die binnenring loopt van de Langestraat via de Schapenkamp, Stationsstraat, Melkpad, 's-Gravelandseweg, Oude Torenstraat en Brinkweg weer naar de Langestraat.

In totaal zijn er zestien dakversieringen op de foto gezet en aan u de taak om uit te zoeken waar ze te vinden zijn. Voor de winnaar is er de traditionele hoofdprijs: een aquarel van zijn of haar woning van de hand van de Hilversumse kunstenaar Hans Almekinders.

Uw inzending dient duidelijk leesbaar voorzien te zijn van uw naam, adres en telefoonnummer. Noteer bij het nummer van iedere foto het adres van het pand waarop de dakversiering te vinden is. Probeer zo veel mogelijk foto's te traceren.

Inzenden

De oplossingen moeten uiterlijk 1 februari in het bezit zijn van De Gooi en Eembode (Enter Media), Postbus 5003, 1380 GA Weesp, o.v.v. 'Herken de dakversieringen'. Inzenden per e-mail kan ook: info@hilversumpasop.nl.
De oplossing zal half februari in De Gooi en Eembode worden gepubliceerd. De winnaar ontvangt persoonlijk bericht. Bij meerdere goede inzendingen wordt de prijswinnaar door het lot bepaald. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De Stichting Hilversum, Pas Op! heeft zich ten doel gesteld historisch en architectonisch belangrijke gebouwen en gebieden in Hilversum te behouden voor de toekomst. Om grotere bekendheid te geven aan het werk van de stichting en de bewustwording te vergroten omtrent de vele monumenten en
fraaie gebouwen in Hilversum vraagt Hilversum, Pas Op! sinds 2007 jaarlijks in een wedstrijd om aan de hand van (detail)foto's plekken in Hilversum te herkennen.

Veel bekende namen, maar toch ook een aantal opvallende nieuwkomers

Politieke partijen in Hilversum presenteren kieslijst gemeenteraadsverkiezingen

De meeste politieke partijen in Hilversum - op de PvdA na - hebben hun kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 naar buiten gebracht. Tijd voor een overzicht.

stemmen gemeentehuis Hilversum Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum Het zijn lijsten met 'indrukwekkende namen' van mensen, die 'samen een mooie dwarsdoorsnede van de bevolking vormen'. Bovendien is het 'een goede mix van aanstormend talent en ervaring'. Het zijn enkele kreten uit persberichten van de verschillende politieke partijen in Hilversum die in de aanloop richting de gemeenteraadsverkiezingen hun kieslijst naar buiten hebben gebracht.

VVD: 'Onze lijstverdeling gaat over kwaliteit
en niet over geslacht'

Een overzicht: aan ambitie geen gebrek bij D66, Hart voor Hilversum en de VVD. De drie grootste partijen binnen de Hilversumse gemeenteraad - in deze volgorde - willen na de verkiezingen de grootste blijven of worden en tonen vol trots hun eigen kieslijst.
Van de huidige top drie is D66 de eerste die de lijst met maar liefst 45 namen naar buiten brengt. Bekend is dat wethouder Wimar Jaeger net als vier jaar terug de lijst aanvoert. Achter hem drie vrouwen: huidig fractievoorzitter Annemarie den Daas, raadslid Annette Wolthers en medewerker Marianne van Vliet.
Verder valt op dat er geen plek is voor raadslid Eveline Stroucken. Zij kan het raadswerk niet meer combineren met haar privéleven en haar werk, verklaart Den Daas.
D66 loopt al acht jaar hand in hand met de VVD in het college van burgemeester en wethouders. Beide partijen zetten die samenwerking graag voort, alleen willen de liberalen dan wel graag de rol van grootste partij overnemen van de democraten. Opvallend aan de VVD-lijst is dat Joost van Gilse, inmiddels twaalf jaar raadslid, nu onderaan staat (lijstduwer) en dus na de verkiezingen niet terugkeert. Hij wil de overstap maken van de gemeentelijke naar de provinciale politiek.
Haitske van de Linde bezet na (beoogd) wethouder Floris Voorink en fractievoorzitter Frits Vogel de derde plaats op de lijst en is de enige vrouw binnen de top zes. Is dat zorgwekkend? "Nee," zegt Van de Linde, "onze lijstverdeling gaat over kwaliteit en niet over geslacht." Net als Den Daas wil Van de Linde overigens best namens haar partij de eventuele tweede wethouder worden. Wel voegt ze daar direct aan toe dat er meer geschikte kandidaten zijn.
Een samenwerking met Hart voor Hilversum, vier jaar geleden de grote winnaar van de verkiezingen maar toch veroordeeld tot de oppositie, is voor de VVD zeker niet ondenkbaar. Maar, waarschuwt Van de Linde: willen ze besturen dan zullen ze compromissen moeten sluiten.
Immers, Hart voor Hilversum staat voor velen toch te boek als dé (linkse) tegenpartij binnen de Hilversumse politiek. De partij heeft nu 6 van de 37 zetels in de gemeenteraad en wil bij de verkiezingen uitkomen op 10 zetels, zegt lijsttrekker Karin Walters. De kans dat zij samen met D66 en de VVD een samenwerking in de coalitie aangaan, lijkt klein. Belangrijk speerpunt voor de lokale partij is namelijk 'geen Gooistad'. En daar denken de VVD en D66 net even anders over.
De kieslijst van Hart voor Hilversum telt '26 kandidaten uit alle buurten van Hilversum'. Na Walters en nummer twee Jerry Braaksma bezetten Michiel Eerenberg (voormalig Hilversum 1), nieuwkomer Jan Slingerland en Henk Blok (voormalig Leefbaar Hilversum) respectievelijk de derde, vierde en vijfde plaats. Zittend raadslid Marlon van Dalen staat niet op de lijst. Zij gaat zich volledig richten op haar werk in Den Haag als persoonlijk assistent van het Hilversumse Tweede Kamerlid Léonie Sazias.
Opmerkelijk zijn de namen van Karin Stuivenberg en Eric van Ouwerkerk. Zij kregen twee jaar terug bekendheid in het raadhuis met de populaire Facebookgroep 'Liever iets minder vluchtelingen in Hilversum', als verzet tegen de eventuele komst van honderden asielzoekers in Hilversum. Een groep waar veel politici schande over spraken.
Het is aan de partijen onder de top drie zaak het gat dat er nu is te dichten. De SP is momenteel de vierde partij van Hilversum. Op de kieslijst van de socialisten staan zestien namen. Bianca Verweij is opnieuw lijsttrekker, oud-wethouder Arjo Klamer opnieuw lijstduwer. Verder valt op dat de 18-jarige Rebekka Timmer de tweede plaats bezet, één plek hoger dan raadslid Pierre van Rooden.
Olaf Streutker is opnieuw lijsttrekker namens het CDA, gevolgd door beoogd wethouder Gerben van Voorden. Op de derde, vierde en vijfde plaats staan nieuwkomers Evert-Jan Kruiswijk Jansen, Tjalke de Jong en Gertjan Postma. Anja Wijnands maakte al eerder bekend dat ze stopt als raadslid en bezet de 37ste en laatste positie.
GroenLinks, dat onlangs een campagnepand lanceerde aan de Leeuwenstraat, wil het huidige aantal van twee raadszetels op z'n minst verdubbelen en deelnemen aan de nieuwe coalitie. Lijsttrekker Jan Kastje wil namelijk wethouder worden. Marleen Remmers bezet op de lijst plaats twee, nieuwkomer Arie Poels (26) staat derde.
Bij de ChristenUnie vertrekt fractievoorzitter Jan de Wit en neemt Aafke Vreugdenhil het lijsttrekkersstokje over. Zij hoopt dat haar partij de huidige twee zetels weet te behouden. Dat kan immers het verschil zijn tussen coalitie en oppositie.

27 / 40

'Het is fijn om het leven van andere mensen iets draaglijker te maken'

Hulplijn Sensoor vestiging Gooi en Vechtstreek zoekt vrijwillige luisterhelden

Pauline Frima (links) en Ria Keuker van luisterlijn Sensoor. Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

Hilversum Je zal maar een prachtige wandeling hebben gemaakt en van alles hebben beleefd onderweg. Als je thuiskomt is er niemand waarmee je dit kunt delen. Of: je zit niet lekker in je vel, voelt je somber en hebt behoefte aan iemand die naar je luistert. In beide gevallen zitten de vrijwilligers van Sensoor klaar om jouw verhaal aan te horen. Het team in Hilversum kan nog wel versterking gebruiken.

Per uur bellen gemiddeld vijfenzeventig mensen naar luisterlijn Sensoor. "Dat is landelijk. Er zijn vijfentwintig vestigingen verspreid over het land", legt Pauline Frima van Sensoor uit. Voor de afdeling Gooi & Vechtstreek is zij op zoek naar mensen die vrijwillig een keer in de week vier uur een telefoondienst willen draaien. "Zeker gedurende de wintermaanden zitten veel mensen verlegen om een praatje. De feestdagen kunnen het gevoel van eenzaamheid en depressie versterken."

Feestdagen versterken soms het gevoel van eenzaamheid

Dankbaar

De rol van de vrijwilliger is een dankbare, weet Ria Keuker. Sinds twee jaar is werkzaam voor de luisterlijn. "Het klinkt misschien zweverig, maar ik ben een gelukkig mens. En ik vind het fijn als ik het leven van andere mensen iets draaglijker kan maken." De gesprekken die ze voert zijn uiteenlopend. Gebeld wordt ze onder andere door mensen die het leven niet meer zien zitten. Die niet alleen zijn, maar zich eenzaam en onbegrepen voelen. Maar ook mensen die last van chronische pijn hebben en die afleiding zoeken weten Sensoor te vinden. Wie liever niet belt, heeft de mogelijkheid om te chatten met de vrijwilliger. "Vooral jongeren doen dat," weet Frima, "ouderen vinden het fijner een stem te horen." Een luisterend oor via de chat bieden is anders, vindt Keuker. "Het geschreven woord kan anders worden uitgelegd dan het gesproken woord. Maar allebei is goed, als het mensen maar helpt."

Wie als vrijwilliger bij Sensoor aan de gang wil, krijgt een grondige opleiding en begeleide praktijkervaring. In maart gaat zo'n training weer van start, de intakegesprekken worden in januari gehouden. Wat leren deelnemers daar? "Mensen leren om te gaan met de diversiteit van gesprekken en krijgen handvatten om goed te reageren in moeilijke situaties. Vier uur lang zetten zij zich in en dat kost soms best wat energie. Wat de beller ook te melden heeft, hoe erg het ook is, wij proberen te helpen en mee te denken en eventueel door te verwijzen naar professionele hulpverleners. Ik druk ze op het hart om het niet hun probleem te laten worden." Daarnaast worden ze begeleid door mentoren. Via www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk kan men zich aanmelden. Bel voor een anoniem gesprek: 0900-0767, chatten kan via www.sensoor.nl.

Huishoudelijke Hulp Toelage breder inzetten in zorg

De wethouder vindt dat het budget ingezet moet worden voor een zorgbanenpact. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Slechts een paar jaar verder en het zorglandschap ziet er heel anders uit. Het tekort aan banen is omgeslagen in een tekort aan personeel. Daarom wil de regio de Huishoudelijke Hulp Toelage breder gaan inzetten in de vorm van een zorgbanenpact. Dat meldt wethouder Eric van der Want van Zorg.

Sinds april 2016 zet de regio de verkregen subsidie uit Den Haag - 7,8 miljoen euro - uit aan huishoudelijke hulp. Iedereen in de Gooi en Vechtstreek kan via www.schoonthuis.nl een goedkope hulp krijgen. Bij de aangesloten particuliere aanbieders kunnen de inwoners 10 euro korting krijgen op de huishoudelijke hulp.

Deze constructie moest vooral een stimulans zijn voor de werkgelegenheid van de thuiszorgmedewerkers. Volgens Van der Want is dat goed gelukt. Uit de cijfers blijkt dat momenteel 670 huishoudens in het Gooi hiervan gebruikmaken en dat hierdoor 63 mensen aan het werk zijn. In vergelijking met december 2016 is er sprake van een flinke groei: 370 huishoudens en 40 banen. "Op basis van deze resultaten is mijn conclusie dat Schoonthuis succesvol is. Om die reden wordt Schoonthuis in 2018 onder de huidige condities voortgezet."

'Er zijn te weinig verzorgenden en verpleegkundigen'

Nu ligt er een ander vraagstuk voor. Landelijk dreigt een tekort aan 100.000 zorgmedewerkers. Daarom geeft Van der Want aan dat het HHT-budget breder moet worden ingezet omdat binnen andere deelsectoren van de zorg en het welzijn sprake is van werkgelegenheidsproblemen. "Er zijn te weinig verzorgenden en verpleegkundigen", meldt de Hilversumse bestuurder.

Het Zorgbanenpact is de bedachte remedie. Dit is een breed pakket aan maatregelen die moet zorgen voor effectieve arbeidsmarktontwikkelingen. Van der Want somt drie speerpunten op: een sterke positie van alle medewerkers in de zorg en het welzijn, meer mogelijkheden om adequaat in te spelen op hulpaanvragen van inwoners door aanbieders van zorg en welzijn en meer vacatures in de zorg. Dat laatste moet leiden tot een grotere match tussen personeelsaanvraag en werknemersaanbod.

Van der Want meldt dat er een concept-Zorgbanenpact is ontwikkeld. De komende periode krijgt dit meer vorm. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - de subsidieverstrekker - heeft inmiddels aangegeven dat het breder inzetten van het HHT-budget goed is.

'In Finland kennen ze geen code rood'

Loosdrechtse Boys Bert en Mark Schipper ervaring rijker na Noordkaap Challenge

Bert en Mark Schipper uit Loosdrecht kwamen woensdag thuis van een 7200 kilometer lange en mooie reis naar de Noordkaap en terug.

Overal waren Bert en Mark kwamen was het wit. Foto's: Loosdrechtse Boys

loosdrecht Een beetje vermoeid, antwoorden vader en zoon Bert en Mark Schipper op de vraag hoe het met ze gaat. "Maar het was een mooie reis. Wij zijn een hele ervaring rijker. We hebben zo veel moois gezien, ook al is het hartstikke donker."

'Mensen zien dit als een soort vakantie, maar
dat is het echt niet'

De Loosdrechters begonnen samen met zo'n honderd anderen twee weken terug vanaf het Media Park in Hilversum aan hun avontuur, dat is bedoeld om geld in te zamelen voor Serious Request. Woensdag kwamen ze aan in Apeldoorn waar het Glazen Huis staat.
Tijdens het gesprek met deze krant - dinsdagmiddag - rijden de twee op alweer goed begaanbare wegen in Zweden en moeten de 'Loosdrechtse Boys' (onder die naam nemen ze deel) nog een kleine 1200 van de 7200 kilometer in totaal afleggen. Tijd voor een kort telefonisch gesprekje hebben ze zat, lachen ze. En ja, het was toch wel fris. Op sommige plekken -20 graden. Andere deelnemers, die in tegenstelling tot hen al wel vaker meededen, spraken van de zwaarste editie ooit. Sommige hadden ook pech of belandden op de kop. "Wij niet", zegt Mark. "Er was helemaal niks aan de hand. Echt top gereden. Je moet je een beetje aanpassen aan de situatie. Vooral het weer en de vermoeidheid maken het lastig. Je rijdt echt op de paaltjes. Alles is wit. Je ziet de hele dag sneeuw."
Het tweetal heeft wel vernomen dat vorige week in Nederland code rood gold vanwege de sneeuwval. Maar dat is nog niks vergeleken met Finland. "In Finland kennen ze geen code rood", lacht Bert. Vooral in het uiterste noorden - toch het absolute hooptepunt van de trip - was het vaak spek- en spekglad.
Het doel van de reis was om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. De teller stond dinsdag bij Bert en Mark op 6300 euro. Een mooi resultaat, zeker voor een eerste keer. Op de vraag of ze volgend jaar opnieuw mee zullen doen, durven de Loosdrechtse Boys nog geen antwoord te geven. "Mensen zien dit als een soort vakantie, maar dat is het echt niet. Het is best zwaar en je moet continu bij de les blijven. Wat we normaal in een jaar rijden, doen we nu in twee weken."

Sneeuwpoppen werden er ook gemaakt.

Deal provincie en Hilversum over vervuild grondwater uniek

Tekin en Van Vroonhoven. Foto: Margot Brakel

HILVERSUM De provincie Noord-Holland neemt de verantwoordelijkheid en het beheer over van meerdere grondwaterverontreinigingen in Hilversum. De gemeente Hilversum betaalt hiervoor 1,2 miljoen euro.

Haarlem draagt zelf bijna twee ton bij aan de beheerkosten. Indien nodig worden aanvullende saneringsmaatregelen genomen om risico's voor de gezondheid en of milieu te voorkomen.
De verontreinigingen komen van industriële activiteiten in het verleden. De provincie Noord-Holland en de gemeente Hilversum hebben vrijdag een packagedeal getekend waarin de afspraken over afkoop van meerdere grondwaterverontreinigingen zijn opgenomen.

Gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie zegt trots te zijn op het convenant omdat het uniek is in Nederland. "Nergens anders vindt er in zo'n omvangrijk gebied gebiedsgericht beheer plaats van vervuild grondwater en ik hoop dat er snel andere gebieden in het Gooi volgen."
Wethouder Nicolien van Vroonhoven, maandag opgevolgd door Willem van der Spek, is blij dat ze dit dossier vlak voor haar vertrek naar Australië heeft kunnen afronden. "Met deze overeenkomst dragen we, voor de vervuilde plekken waar wij als gemeente verantwoordelijk voor zijn, bij aan een soort verzekeringspotje dat de provincie beheert. Als er in de toekomst problemen ontstaan bij die vervuiling dan worden die op provinciaal niveau opgepakt."

Toekomst archieven veiliggesteld

Fusie Streek- en Gemeentearchief moet zorgen voor stabiliteit

Twee kunnen er meer dan één. Daarom pleiten Hilversum en Gooise Meren voor een gefuseerd archief, zodat de regionale historie beter ontsloten kan worden.

De archieven, zoals hier in Hilversum, bevatten een schat aan informatie, waaronder schilderijen en tekeningen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Vlak voordat het nieuwe jaar aanbreekt, is er dan toch een aankondiging van een fusie in de regio. Het gaat om het samengaan van de archiefdiensten in de Gooi en Vechtstreek. Met het samenvoegen van het Streekarchief in Hilversum en het Gemeentearchief in Gooise Meren moet een robuustere organisatie ontstaan en besparen de gemeenten de nodige euro’s.

Helemaal zeker is deze fusie nog niet. Het laatste woord is aan de gemeenteraden van Hilversum en Gooise Meren. Begin 2018 moeten zij er een definitieve klap op geven. In april hebben de colleges van burgemeester en wethouders besloten een onderzoek uit te voeren naar een mogelijke fusie van de archiefdiensten van Gooise Meren en Huizen en Hilversum. Samenvoegen blijkt zo’n acht maanden later toch echt een goed idee.

Beide archieven bundelen moet ervoor zorgen dat de archieforganisatie klaar is voor de toekomst en tegemoetkomt aan de wettelijke verplichtingen die gelden voor archieven. Dit geldt vooral voor digitalisering en de digitale ontsluiting. Om aan die eisen te kunnen voldoen, is het noodzakelijk flink te investeren in de archieven. De gedachte is dat de gemeenten dat beter samen kunnen doen dan onafhankelijk van elkaar.

Het samengaan van deze twee archieven bespaart veel geld

"Een gefuseerd archief kan beter invulling geven aan de unieke mogelijkheid de geschiedenis van de regio te ontsluiten, te reconstrueren en uit te dragen", stelt Mirjam van Meerten, wethouder van Gooise Meren. "Door de archieven samen te voegen ontstaat een completer historisch beeld van de regio Gooi en Vechtstreek."

In een tijd waarin informatie vooral digitaal beschikbaar en vindbaar moet zijn, zeker ook van overheden, is deze fusie een stap in de goede richting. "De digitale informatie is vaak ook erg vluchtig", aldus de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger. "We zetten samen een e-depot op waar we belangrijke digitale informatie duurzaam bewaren en beheren. Zo blijft ook in de verre toekomst inzichtelijk hoe de overheid te werk is gegaan.”

Deze fusie geldt voor de gehele Gooi en Vechtstreek. Voorheen zijn al andere archieven opgenomen in het Streek- of Gemeentearchief. Deze stap leidt tot de samenvoeging van de archieven van Hilversum, Gooise Meren, Blaricum, Laren, Wijdemeren, de Regio Gooi en Vechtstreek, de Veiligheidsregio en diverse particuliere archieven. De uitvoering van de archieftaken komt in handen van Hilversum. Het beleid hiervoor wordt gezamenlijk vormgegeven met alle deelnemende gemeenten. Gooise Meren bekleedt het voorzitterschap van de begeleidingscommissie. Qua financiële bijdrage van de zes gemeenten wordt gekeken naar het aantal inwoners. Hilversum en Gooise Meren benadrukken dat dit samengaan veel kosten bespaart. "Zonder de fusie zouden de inwoners van de zes gemeenten voor de doorontwikkeling van het archief duurder uit zijn."

Het stadsarchief aan de Cattenhagestraat 8 in Naarden fungeert als boegbeeld en bezoekadres van het nieuwe archief. Het archief in het voormalige Burgerweeshuis vormt een onderzoeksplek en ontmoetingsplaats voor mensen met geschiedkundige interesse. De studiezaal in Hilversum blijft voorlopig open om de opvraagfunctie voor burgers uit deelnemende gemeenten te garanderen.

ChristenUnie vindt conclusie Van Vroonhoven niet netjes

Wethouder installeert zonnepanelen. Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM Dat de maandag vertrokken wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok - zij vertrekt naar Australië - het duurzaamheidsbeleid vorm heeft gegeven sinds 2014 is niet lekker gevallen bij de ChristenUnie. De oppositiepartij vindt deze conclusie veel te kort door de bocht en niet netjes.

Vorige week deed Van Vroonhoven op een gemeentepagina in deze krant haar verhaal over het duurzaamheidsbeleid in Hilversum. Haar conclusie was dat duurzaamheid bij haar aantreden als wethouder geen prioriteit had en er ook geen geld voor was. Haar voorganger had een aantal contouren uitgezet en dat was het wel zo'n beetje. Met advies van de enige duurzaamheidsambtenaar en tips van buitenaf heeft de CDA'er het beleid vormgegeven.

"Dat is niet zo netjes naar GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de VVD. Vanaf 2010 heeft dit kwartet volgens de CU ambitieuze duurzaamheidsdoelen gesteld en geld beschikbaar gesteld. "Wethouders als Nicolien van Vroonhoven voeren dit uit met wisselende resultaten. Liever doorpakken graag, dan op deze manier profileren", is het statement van CU op Twitter.

Van Vroonhoven vindt het prima dat onder meer CU hier campagne op voert, maar laat nogmaals weten dat er in 2014 niets was op het gebied van duurzaamheid. "Feit is dat het duurzaamheidsbeleid vier jaar geleden nog in de babyslofjes stond", is haar reactie op het microblog.

'Wij speelden een van onze beste wedstrijden van dit seizoen'

Hilversum presenteert zich als dé titelfavoriet in topper tegen DIOK

Dankzij een 44-15-overwinning op DIOK is landskampioen Hilversum winterkampioen in de hoogste afdeling van het Nederlandse rugby.

Marius du Preez van Hilversum is voor de verdediging van DIOK nauwelijks af te stoppen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Met een brede lach en achteromkijkend naar het scorebord liep Sam Hoogland zaterdag van het rugbyveld. Het resultaat tegen de ploeg uit Leiden, dat voor de wedstrijd evenveel punten had als de Hilversummers, noemde hij "een mooie en verdiende zege".

"Voor mij was dit een bijzondere wedstrijd omdat ik na een aantal blessures weer terug ben. Als je dan overtuigend van de nummer twee wint, voelt dat eindelijk weer eens goed", zegt Hoogland, die met aanvoerder en coach Marcus Holden de felicitaties in ontvangst nam.

Holden was de bedenker van het strijdplan: "Voor iedere wedstrijd maken we een tactisch plan, gebaseerd op de sterke punten van de tegenstander. DIOK speelt weer heel anders dan 't Gooi en dat vereist een andere tactiek. Daarbij gaan we altijd uit van onze eigen kracht. Tegen DIOK was de opdracht hen niet in hun spel te laten komen. Dat is gelukt. De twee try's die we tegen kregen, waren verdedigingsfouten. We speelden een goede wedstrijd, maar we kunnen nog beter. Dat is volgend jaar noodzakelijk als we echt om de prijzen gaan spelen."
Dat Hilversum het afgesproken strijdplan uitvoerde, gaf het scoreverloop aan. Na tien minuten was het 14-0 door try's van Thom Isaak en Fidias Efthymiou; de conversies werden door Marcus Holden verzilverd.
Bij rust was het 27-8. Na de pauze kwam DIOK even terug tot 27-15. Daarna liep de ploeg uit Leiden achter de feiten aan en toonde Hilversum dat er maar één ploeg recht op de overwinning had.
Sep Visser, voor de Hilversummers een belangrijke schakel, vond het een slap excuus van DIOK dat zij drie belangrijke spelers misten: "Daar kan ik niets mee. Je moet het in een teamsport nu eenmaal doen met de spelers die je kunt opstellen. Ook wij misten belangrijke spelers. Maar bij Hilversum stond vandaag de focus alleen maar op winnen. De motivatie was 100 procent, want wij wilden onze ongeslagen status behouden. Wij speelden een van onze beste wedstrijden van dit seizoen. We waren vandaag gewoon twee klassen beter; aanvallend goed en verdedigend sterk."
De kracht van Hilversum is volgens Visser dat het verschillende systemen kan spelen. "Lukt plan A niet dan gaan we naar plan B. Deze overwinning was belangrijk omdat je nu met een goed gevoel de feestdagen in kunt gaan. Speel je slecht of verlies je dan loop je weken met een sportieve kater. Nu hebben we de klus geklaard. Op naar volgend jaar."

'Bij Hilversum stond vandaag de focus alleen maar op winnen'

Het duel tegen DIOK, de laatste uit de eerste competitieronde, was een prestigegevecht. Beide ploegen hadden nog niet verloren en Hilversum had alleen tegen 't Gooi gelijkgespeeld. Technisch adviseur Dé Beukers: "Het ging er in de eerste plaats om om zo het maximale aantal punten mee te nemen naar de kampioenspoule. Eigenlijk zouden we meer van dit soort topduels moeten spelen. Vorig jaar voerden Hilversum en 't Gooi de boventoon en het is positief voor het Nederlandse rugby dat DIOK nu ook serieus meedoet."
Beukers constateert nu halverwege het seizoen dat de krachtsverschillen nog altijd groot zijn. Hilversum staat immers op een puntensaldo van 489 en de nummer zes, Bassets, dat ook in de kampioenspoule speelt, op 0. "Het gevaar is dat je het tegen mindere ploegen te makkelijk opvat."
Overigens was het lang spannend of de wedstrijd van zaterdag wel door zou gaan na het slechte weer van de week ervoor. Gelukkig voor Beukers en Hilversum werd er gespeeld. "Veel buitenlandse spelers in de hoogste klasse zijn afkomstig van het zuidelijk halfrond. De tickets voor de vliegreis waren al geboekt om de feestdagen bij familie en vrienden door te brengen. Bij een afgelasting zou er komende zaterdag moeten worden ingehaald en daar zat niemand op te wachten."