Gooi en Eembode Hilversum

15 november 2018

Gooi en Eembode Hilversum 15 november 2018


Zwarte Pietprotest bij de intocht

HILVERSUM Betogers tegen Zwarte Piet zijn zaterdag aanwezig bij de intocht van Sinterklaas. Een groep Hilversummers, sympathisanten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), wil op vreedzame manier demonstreren tegen de 'racistische karikatuur' van het hulpje van de goedheiligman.

Met spandoeken en T-shirts uit de groep zich tegen het fenomeen Zwarte Piet. "Blackfacing is een racistisch fenomeen en past niet binnen de waarden van een tolerante en inclusieve samenleving. Tegen racisme horen we stelling te nemen. Racisme is niet iets wat we 'afbouwen', maar iets wat we gelijk de kop in drukken", schrijft de Hilversumse woordvoerster Rebekka Timmer.
Burgemeester Pieter Broertjes zegt dat hij de demonstranten niet op de Kerkbrink wil hebben. "Daar is het druk", meldt hij. "Het paard van Sinterklaas, auto’s en een hele karavaan komt daar. Het is niet handig om daar te gaan demonstreren, maar het kan wel ergens anders." Een duidelijke wens van de demonstranten is dat zij zichtbaar willen zijn. Waarschijnlijk krijgen zij een plek in een van de zijstraten.
Timmer zegt dat de vreedzame demonstratie gericht is op de volwassenen. Zij verzorgen dit kinderfeest en houden Zwarte Piet in stand, waardoor kinderen de dupe worden van racisme. Sinterklaas moet een inclusief feest zijn, is de boodschap.

3

Toch verder met zes wethouders

HILVERSUM Er komt geen opvolger voor de op vrijdag 2 november opgestapte wethouder Angelika Pelsink. Hart voor Hilversum (HvH) maakte dinsdag wereldkundig dat na intensief overleg met coalitiepartners D66, VVD en GroenLinks is besloten haar taken definitief te verdelen onder de andere wethouders. Overigens is een terugkeer van een tweede HvH-wethouder niet uitgesloten.

Vorige week nog was Karin Walters, wethouder van Hart voor Hilversum, stellig dat haar partij weer een tweede wethouder zou leveren. Er was een uitgebreid sollicitatieproces uitgestippeld. De opvolger van Pelsink zou zeker niet voor de kerst beginnen. Zeven dagen later is er sprake van voortschrijdend inzicht. Hilversum kampt met een miljoenentekort op de begroting. Daarnaast is gebleken dat het extra werk te verdelen is onder de wethouders Walters (Welzijn en Zorg), Arno Scheepers (Buurten en Wijken), Annette Wolthers (project Monnikenberg) en Floris Voorink (Bescherming en Opvang).
"We zijn een praktische partij. Nu de begroting onder druk staat, hebben we ons verlies genomen", geeft HvH-fractievoorzitter Jan Slingerland aan. Daar komt bij dat de Arhi-procedure (het fusieproces) nog niet start. Dat was een van de belangrijkste redenen om een zevende wethouder aan te stellen. De vier partijen hebben afspraken gemaakt. Zodra de werkdruk te veel wordt en/of andere grote zaken gaan spelen zoals de Omgevingsvisie of het Stationsgebied dan levert 'Hart' weer een tweede wethouder. "Periodiek bezien we hoe het met de werklast is gesteld", aldus Slingerland.

Politie schiet op nog onbekende man in Frederik van Eedenlaan

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ophef in Hilversum-Zuid dinsdag nadat een nog onbekende man door de politie was beschoten en overgebracht naar het ziekenhuis. Het incident vond plaats in de Frederik van Eedenlaan. De wijk was urenlang afgesloten. Het Openbaar Ministerie meldde woensdag dat de man is geopereerd en leeft.

3

Radiovrouw

Foto: Bastiaan Miché

Hoe overleef je in de radiowereld? Nieuwslezers Hannelore Zwitserlood heeft haar ervaringen opgeschreven.

19

Effectiviteit van Hilversumse wijkagent vergroten

Burgemeester Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De gewenste achttiende wijkagent komt er (voorlopig) niet. Dat Hilversum daarmee niet volgens de norm op sterkte is, vindt burgemeester Pieter Broertjes niet zo'n discussie. De inzetbaarheid in de wijk is voor hem het belangrijkst.

"We moeten er echt vanaf dat bewoners hun wijkagent niet kennen. Dat hoort bij de veiligheid dichtbij", zegt hij in Het Gesprek Met, het programma van deze krant in samenwerking met GooiTV. Het blauw van de wijkagent moet veel vaker zichtbaar zijn. De effectiviteit moet omhoog: van 40 naar 80 procent aanwezig zijn in de buurt.

Dat klinkt makkelijker dan gezegd, zeker nu Hilversum qua wijkagenten niet op sterkte is. Getallen zijn niet zo interessant. Op den duur komt die extra kracht er wel bij, stelt de burgervader. Dat is volgens de Politiewet geregeld: de norm is één wijkagent op 5.000 inwoners en er zijn 90.000 Hilversummers. "Of je het nu met 17, 18 of 28 wijkagenten doet, vind ik niet zo interessant, al wordt het met 28 makkelijker. Het gaat om de kwaliteit van de politie op buurtniveau. Daar zijn zij ook voor", aldus Broertjes.

De mededeling van Midden-Nederland kwam niet als een verrassing voor de burgemeester. Uit eerdere gesprekken met de leiding bleek al dat zij niet zo happig waren om het extra geld uit Den Haag te gaan besteden aan meer wijkagenten in Hilversum en de rest van 't Gooi. Er wordt nu vooral ingezet op meer capaciteit voor ondermijning.

Weerbericht

Vrij zonnig en droog, geleidelijk kouder

Het zachte novemberweer loopt deze week ten einde. Boven het continent ontwikkelt zich een megasterk hogedrukgebied dat zich in het weekeinde naar Scandinavië verplaatst. Het groeit uit tot een zeer krachtige blokkade. Het blijft dan ook droog enige tijd. Aan de zuidflank komt een oostelijke stroming op gang waarmee koude continentale lucht onze richting uitstroomt.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog. Na het oplossen van lokaal mist of lage bewolking wordt het vrij zonnig. Er waait een zwakke zuidoostenwind. Het wordt 10 graden. Zaterdag is het wederom vrij zonnig. De kans op mist wordt in het weekeinde kleiner omdat de aantrekkende oostenwind drogere lucht aanvoert. Ook zondag schijnt de zon, maar met kans op enkele wolkenvelden. Het is koud met een maximum van circa 7 graden. In de nacht kan het licht vriezen.

Trend na het weekeinde

Het Scandinavisch hogedrukgebied zwaait ook komende week de scepter. Het is een vroeg winterse situatie met een koude oostenwind. Het wordt nauwelijks meer dan 5 graden. In de nacht vriest het licht. Het blijft overwegend droog met zonneschijn en soms wolkenvelden.

Weetje

Er zijn dit jaar tot nu toe 16 dagrecords gesneuveld. Dat waren 13 warmtedagrecords maar ook 3 koudedagrecords in februari en maart en in september. Het jaar 2018 strooit niet alleen met temperatuurrecords maar is ook zeer zonnig. Het recordzonnige jaar 2003 lijkt te worden overtroffen. In De Bilt staat de teller nu op 1962 zonuren tegen in totaal 2021 uren zon in 2003.

Kinderen Klimopschool aan tafel in Tuinmaker raadhuis tijdens burgemeestersontbijt

Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een gezonde start van de dag voor leerlingen van de Hilversumse Klimopschool. Zij zaten vrijdagmorgen in de Tuinkamer van het raadhuis samen met locoburgemeester Annette Wolthers aan tafel voor het jaarlijkse burgemeestersontbijt. Wolthers betaalde daarbij symbolisch voor het ontbijtje dat de kinderen meebrengen met een donatie van 250 euro aan de Stichting Kinderpostzegels. Het burgemeestersontbijt in zo'n 275 gemeenten is onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt, dat voor het zestiende jaar op rij een week lang met gezonde ontbijtjes en lesmateriaal aandacht schenkt aan een goede start van de dag.

Foto: Bastiaan Miché

Ook bij Vrijwilligerscentrale Nationale Werkbezoekdag

HILVERSUM Op zoek naar een nieuwe baan of een nieuwe uitdaging en zou vrijwilligerswerk een van de mogelijkheden kunnen zijn? Vrijwilligerscentrale Hilversum zet haar deuren open.

Woensdag 21 november tussen 13.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden tijdens deze 'Nationale Werkbezoekdag' een kijkje nemen in het pand aan de Eemnesserweg 109 in Hilversum. Er zijn twee organisaties te gast: de Riksja Fietsen en MEREM. Ook kunnen de aanwezigen zich laten informeren over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Immers, voor wie zit te denken aan een carrièreswitch kan vrijwilligerswerk dé manier zijn om een kijkje in de keuken te krijgen en te snuffelen aan een totaal ander werkveld. Voor meer informatie mail naar vacaturebankhilversum@versawelzijn.nl.

Theaterconcert Pink Floyd Project in Gooiland

Pink Floyd Project. Foto: Harrie Muis

HILVERSUM Tien muzikanten. Hits als 'Comfortably Numb', 'Wish You Were Here' en 'Shine On You Crazy Diamond'. Zaterdag 26 januari komt Pink Floyd Project naar Theater Gooiland met '50 jaar Pink Floyd', een unplugged theaterconcert.

De concerten van Pink Floyd in Nederland zorgden voor mooie herinneringen. Van Paradiso tot Ahoy, van het Amsterdamse Bos tot het Goffertpark en de allerlaatste keer dat Pink Floyd in Nederland was: in 1994 met drie concerten in De Kuip. Die magie brengt Pink Floyd Project terug in het theater.

Het concert is 26 januari om 20.15 uur. Kaarten kosten 31,25 euro en zijn te krijgen via www.gooilandtheater.nl.

'Wij blijven het feest gewoon vieren met Pieten'

Aandacht en begrip voor tegenstanders is er volgens Broertjes

Weesp was in deze regio de plek van demonstraties tegen Zwarte Piet. Nu hoort Hilversum daar ook bij. De roep om een inclusief feest neemt toe.

Zaterdag onthaalt Hilversum Sinterklaas. Voor het eerst zijn er demonstranten bij. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Gezien de al jarenlange discussie over Zwarte Piet is het voor burgemeester Pieter Broertjes logisch dat er aandacht en begrip voor is. Bij de intocht van Sinterklaas zijn zaterdag ook roetveegpieten. Hilversum volgt de richtlijnen van de publieke omroep NTR. Om Pieten helemaal in de ban te doen, gaat hem te ver. “Daar gaan we niet op in”, zegt hij.

Ook in Hilversum is het spel nu op de wagen. De roep om Zwarte Piet in de ban te doen is steeds vaker te horen. Het sinterklaasfeest moet een inclusief feest zijn. Maandag liet No To Racism van zich horen op het Media Park. Platform Stop Afrofobie Nu! is in de pen geklommen richting de gemeente. Zij vraagt aan burgemeester en wethouders in te grijpen zodat er zaterdag geen Zwarte en roetveegpieten te zien bij het onthaal in de mediastad. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is zaterdag te vinden rond de Kerkbrink als Sinterklaas tussen 13.00 en 14.00 uur aankomt. Een club Hilversummers wil daar vreedzaam hun statement maken.

"We zien heus wel dat die discussie het feest raakt en dat je daar ook begrip en aandacht voor moet hebben", vertelt de burgemeester tijdens Het Gesprek Met, het programma van deze krant met hulp van GooiTV. In de afgelopen jaren is het aantal zwarte Pieten al afgebouwd. Dit jaar zijn er meer roetveegpieten. De een is donkerder dan de ander, omdat niet iedereen even vaak door de schoorsteen is gegaan. "Maar wat zij willen is dat er helemaal geen Pieten meer zijn. Daar gaan we niet op in. We blijven het feest gewoon doen met Pieten", stelt Broertjes. Hoe dan ook, er is nog altijd sprake van blackfacing. Het racistische karakter blijft in stand, vinden de tegenstanders.

'Laat het op de dag zelf een feest zijn voor kinderen'

In eerste instantie zou KOZP komend weekend in achttien Nederlandse gemeente demonstreren. Hilversum is de negentiende plaats. Die bal is gaan rollen toen Rebekka Timmer vorige week donderdag in het raadhuis was en per toeval iets meekreeg van de presentatie van de intocht. Zij zag dat 60 procent van de Pieten zwart is en 40 procent roetveegpiet. Dat was een bevestiging van berichten in de krant. Dat was voor het SP-raadslid, dat in deze kwestie op persoonlijke titel handelt, reden om in actie te komen. Samen met andere Hilversummers - het is onduidelijk hoe groot de groep is - wil zij zaterdag duidelijk maken dat de racistische karikatuur van Zwarte Piet niet past bij een evenement dat voor iedereen een feest moet zijn.

De voorbereidingen op de intocht zijn in volle gang. Met de aanwezigheid van de demonstranten heeft de gemeente er een opgave bij, zoals de burgemeester zegt. "Ik ga uit van een vreedzaam protest. Ik ga ervan uit dat alles goed gaat en iedereen elkaar respecteert", meldt de burgervader, die zaterdag met de kinderburgemeester Sinterklaas ontvangt. Vanwege de aanwezigheid van de demonstranten zijn extra maatregelen getroffen, waaronder meer politieagenten.

KOZP maakt gebruik van het recht van demonstreren. Daarin moet de gemeente voorzien. "Demonstreren mag. Je mag je ook ergens tegen verklaren. Daar kan ik ook nog wel begrip voor hebben, maar laat het op de dag zelf het feest voor de kinderen zijn. Daar is het ooit voor bedacht. Als je daar doorheen gaat demonstreren, hebben de kinderen daar ook geen baat bij", is zijn opvatting. Daar voegt Broertjes aan toe dat hij al van verschillende ouders gehoord heeft dat zij het Hilversumse sintonthaal laten schieten. Zij kiezen voor een intocht elders in de regio, bijvoorbeeld die van Loosdrecht, omdat het daar wel 'rustig' is.

Niet alleen tegenstanders van Zwarte Piet hebben van zich laten horen, maar ook een voorstander. Het college heeft een brief ontvangen van de Stichting Sint en Pietengilde. Zij waarschuwt de gemeente, en andere gemeenten, voor de lobby van de opponenten van Zwarte Piet. "Graag wijzen wij u erop dat, hoewel tegenstanders een indrukwekkende lijst aan instanties en wetenschappers op tafel kunnen leggen die achter hun standpunten staan, deze feitelijk geen onderzoek hebben gedaan naar het sinterklaasfeest zelf en ook niet naar mogelijke effecten die dit dan zou hebben."

'Het lijkt hier Amerika wel'

Vervolg voorpagina

De man die dinsdagmiddag rond 13.30 uur werd neergeschoten zou daarvoor iemand in een woning hebben bedreigd. De Rijksrecherche onderzoekt momenteel de zaak, omdat er is geschoten door één of meerdere agenten.

Het Openbaar Ministerie doet om diezelfde reden de woordvoering, maar kan nog weinig informatie delen. Het is dus nog onduidelijk wie de man is en wat zich precies in die woning heeft afgespeeld. Ook blijft onduidelijk hoe vaak en waar precies (been/buik?) het slachtoffer is geraakt. "Ik kan alleen zeggen dat de man is geopereerd en leeft", aldus een woordvoerder. "Maar het is nog niet te zeggen hoe de situatie zich zal ontwikkelen."

De politie meldde dinsdag, twee uur na de schietpartij, dat de agenten de man die de bedreiging zou hebben geuit, wilden aanhouden. "De agenten zagen dat hij een steekwapen in zijn hand had. Om hem te kunnen aanhouden maakten de agenten gebruik van pepperspray en daarna heeft de politie op de man geschoten."

Dik een uur na het incident, als ouders de kinderen van OBS Elckerlyc ophalen, is duidelijk dat de schietpartij indruk heeft gemaakt. Geschrokken gezichten zijn te zien en troostende woorden klinken. Een jongen legt aan voorbijgangers uit wat hij heeft gehoord. "Het lijkt hier Amerika wel", is de reactie van een van de luisteraars. Zo goed als de hele Frederik van Eedenlaan is afgezet met lint. Auto's van bezoekers van de apotheek staan ineens in het gebied dat de plaats delict is. Dat leidt tot irritatie; het is wachten tot zij weg mogen.

Broertjes bedreigd bij crisisopvang

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes is woensdag bedreigd door een verwarde man. Dat gebeurde voor de opening van de crisisopvang van jongeren aan de Neuweg.

De man was boos omdat hij vanwege slecht gedrag De Cocon uit was gezet. Dat zou allemaal de schuld zijn van Broertjes. De man uitte zulke bedreigingen aan het adres van de burgemeester, die daarom moest wachten om het pand aan de Neuweg 95 binnen te kunnen. Via de achterkant ging hij naar binnen om de opening te verrichten. "Daar kwam ik voor."

'Voor alle deelnemers van WESPP een alternatief beschikbaar'

De locatie aan de Korte Noorderweg gaat dicht. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoewel de deuren van WESPP aan de Korte Noorderweg wat langer openblijven dan verwacht, is het verhaal daar toch eindig. Per 1 januari 2019 stoppen de activiteiten voor mensen met een psychiatrische achtergrond uit de regio. Voor iedereen is een alternatief beschikbaar, zo laat wethouder Karin Walters van Zorg weten.

Voor alle 33 deelnemers van de werkervarings- en scholingsproject voor (ex) psychiatrische patiënten (WESPP) is uiterlijk aan het eind van november een andere plek beschikbaar. Dat heeft Walters begin deze week bevestigd gekregen van GGz Centraal. Zij kunnen allen rekenen op maatwerk, voegt zij eraan toe. "Voor zover mensen niet zijn gestopt, verhuisd of zijn opgenomen, is er voor iedereen een alternatief beschikbaar", schrijft de wethouder aan de gemeenteraad.

Zij vervolgt: "Voor een aantal deelnemers valt de overstap zwaar en heeft men de stap nog niet gezet in de hoop dat WESPP open blijft. In een aantal gevallen moeten nog aanvullende afspraken worden gemaakt met de betrokkene en de nieuwe aanbieder van de dagbesteding, zoals het overzetten van de indicatie."

Deuren van WESPP sluiten definitief per 1 januari 2019

Walters is ervan overtuigd dat alle deelnemers goed terechtkomen. Het aanbod is immers groot met 33 aanbieders van dagbesteding in de regio, waar deelnemers vrijwilligerswerk kunnen doen, kunnen helpen in buurthuizen of zorgcentra of zelfs een traject kunnen volgen naar betaald werk. Tevens bieden nieuwe initiatieven zoals het herstelteam en buurtcirkels nieuwe kansen.

Op het opvangen van mensen met een psychiatrische achtergrond in de eigen wijk heeft de SP veel kritiek. Deze groep mengen met mensen met andere problematiek is geen goed idee, vinden de socialisten. Het aanbod van aanbieders mag dan groot zijn, maar bijna nergens kunnen de WESPP'ers terecht voor arbeidsmatige dagbesteding en al helemaal niet in hun eigen gemeente. Een paar uur meedoen aan activiteiten in het buurthuis om de hoek is dan ook niet afdoende, meent SP-fractievoorzitter Bianca Verweij.

Het thuishonk voor deze kwetsbare groep gaat dicht. Met de verhuurder is GGz Centraal overeengekomen het pand een maand langer te huren. De gemeente betaalt hierin mee. WESPP stopt in het nieuwe jaar. Die maand extra is bedoeld voor het uitruimen en het opleveren, maar biedt tevens kansen voor andere partijen om te kijken naar welke invulling zij kunnen geven. Volgens Walters is Philadelphia een van de aanbieders die interesse hebben in de Korte Noorderweg 32-34. Philadelphia heeft aangegeven de locatie niet alleen voor de eigen doelgroep te gebruiken. Zij hoopt op samenwerking met andere partijen. "Meerdere doelgroepen zijn gebaat bij een dagbesteding", aldus de nieuwe wethouder van Zorg.

Margot van Os

(53) woont sinds 1965 in Hilversum en is zelfstandig restorator van aardewerk en porselein.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik restaureer gips, steengoed, aardewerk en porselein in mijn atelier aan huis. Antiek en nieuw, vooral objecten met emotionele waarde."

Wat zijn je hobby's?
"Racefietsen, duiken, Zumba, sporten, concerten bezoeken en naar theater en film."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Er is voldoende vertier voor jong en oud. Het heeft alles."

Naar welk café ga je graag?
"Naar Mout!"

Als je burgemeester was, dan...
"zou ik het eenrichtingverkeer aanpakken en overzichtelijker maken."

Waar ben je trots op?
"Dat ik al dertig jaar mijn atelier draaiend houd."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'365 dagen succesvol'."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik nagels bijt."

Kroketje of kaviaar?
"Kadetje kroket met mosterd."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met mijn moeder die onlangs overleed. Ik mis haar enorm."

Heimelijk genoegen?
"Boek schrijven over de story van de gebroken objecten."

Mooiste plek in Hilversum?
"Flight Deck 53 in de gerestaureerde Clemens kerk."

Welke poster hing boven je bed?
"George Michael van WHAM. Wist ik veel dat-íe homo was."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het huis met het torentje op de Havenstraat 113; daar woonde ik vroeger met mijn ouders, boven de antiekzaak van mijn vader."

Ze mogen je wekken voor?
"Een verse haring op een donkerbruine boterham met roomboter."

Voorjaar 2022 nog haalbaar voor HOV-bus?

HILVERSUM Lukt het nog om de HOV-bus in 2022 te laten rijden. Dat lijkt nog een ver-van-het-bedshow, maar nog altijd is er geen aannemer gevonden die het hoofdcontract voor het Hilversumse deel krijgt. Dat gaat nog wel even duren ook.

Eind vorige week lieten de provincie Noord-Holland en wethouder Annette Wolthers van Verkeer weten dat het gunningsbesluit nog altijd op zich laat wachten. Een van de aanbieders is naar de rechter gestapt nadat het gunningsbesluit was aangepast. De zaak dient in december. Waarschijnlijk doet de rechter medio januari volgend jaar uitspraak. Pas daarna is duidelijk of er inderdaad gegund kan worden.
Dat zou kunnen betekenen dat het HOV-proces in Hilversum langer duurt. Noord-Holland en ProRail zetten alles op alles om het project volgens planning af te krijgen. "Zij buigen zich over de mogelijkheden om de mijlpalen in de huidige planning intact te houden, zodat de HOV-bus toch in het voorjaar van 2022 kan gaan rijden", merkt Wolthers op in haar brief aan de gemeenteraad.

De bus is een snelle verbinding tussen Huizen en Hilversum, waar overigens veel verzet tegen is en bedenkingen tegen zijn. Eerder liet de provincie weten dat het tracé er gaat komen. Alle juridische paden zijn bewandeld. De aannemer die het hoofdcontract krijgt, legt in Hilversum de busbaan, de natuurbrug en fly-over het spoor in Anna’s Hoeve en de spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg aan.

Mantelzorgdag in raadhuis feest met Annet Hesterman

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor alweer de vierde keer op rij was de Burgerzaal van het raadhuis het decor van de jaarlijkse Mantelzorgdag. En na eerder onder meer Willeke Alberti en Karin Bloemen had nu de Hilversumse Annet Hesterman - bekend van The Voice Senior - de eer om voor de helden die mantelzorgers iedere dag weer zijn, op te mogen treden.

Verdachten van overval Jumbo én Lidl nog vast

HILVERSUM De 17-jarige jongen en 18-jarige vrouw die vorige week werden opgepakt voor een serie overvallen eind oktober in onder meer de Jumbo in Hilversum-Noord en Lidl in Bussum zitten nog altijd vast.

Donderdag moeten beiden voor de raadkamer verschijnen waarin wordt bepaald of hun voorarrest wordt verlengd. Dan wordt duidelijk waar de twee precies van worden verdacht, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Momenteel hebben de jongen uit Voorst en de vrouw uit Ermelo geen contact met elkaar en de buitenwereld. Het onderzoek loopt nog.

'Alle aspecten gingen goed op dat ene aspect met de gemeenteraad na'

Afgetreden wethouder Angelika Pelsink kijkt terug op zes mooie maanden, maar...

Angelika Pelsink is door haar partij benaderd om zitting te nemen in het bestuur. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ze zegt zelf dat er de afgelopen maanden 'vele zaadjes zijn geplant' en 'stappen zijn gezet' in het Hilversumse welzijnsland. Toch stapte Angelika Pelsink twee weken terug op als wethouder. Al na 149 dagen. "Ik had niet genoeg politieke routine en heb deze er niet voldoende in kunnen krijgen."

'Welzijn is een hele leuke portefeuille, ik zie mijn besluit niet als falen'

Vrijdag 2 november meldde haar partij Hart voor Hilversum dat de 60-jarige Pelsink, na Karin Walters de tweede wethouder namens de lokale partij, per direct aftrad. In het weekend dat volgde reageerde zo'n beetje heel politiek Hilversum op haar besluit. Pelsink bleef stil. Net zoals ze dat deed - althans, dat was het verwijt - tijdens het politieke debat.
In eerste instantie heeft ze ook niet zo'n trek om te reageren, aldus Pelsink. De fractie kan het best verwoorden waarom zijzelf dit besluit heeft genomen. Enkele dagen later stemt ze alsnog toe met een gesprek met deze krant. Ze voelde zich overvallen, geeft Pelsink als reden waarom ze niet wilde reageren. Nu is ze opgetogen. Het is klaar. Ze heeft het een plek gegeven en wil verder. Aan de slag. Zeker niet zielig gevonden worden. Ze heeft ook alweer een aanbod gekregen van een jobhunter, zegt ze. Bovendien is ze al benaderd om zitting te nemen in het bestuur van Hart voor Hilversum.
En hoewel de reis met die 'rijdende sneltrein waar je op springt' maar zes maanden duurde, is het wethouderschap haar prima bevallen, wil ze meteen aangeven. "Er zijn een heleboel aspecten aan het wethouderschap en die zijn allemaal even leuk. En het contact met iedereen - de collega-wethouders, ambtenaren en de mensen in het veld - was heel plezierig. Alleen die raad..."
Want vanaf dag één was het pijnlijk om te zien hoe Pelsink zichzelf presenteerde tegenover de Hilversumse politiek. Al tijdens de eerste raadsvergadering moest collega-wethouder Wimar Jaeger haar corrigeren en na het zomerreces kwam er geen verbetering. Pelsink zegt nu dat zij de afgelopen maanden echt wel zaken heeft gerealiseerd, maar geeft toe dat zij de terecht kritische raad nimmer kon overtuigen. Twee dagen voordat ze haar besluit wereldkundig maakte, barstte de bom. Opnieuw kon de onervaren wethouder geen (goede) antwoorden geven op vragen vanuit de gemeenteraad, waarna ze werd uitgemaakt voor leugenaar. En dat klopt niet, zegt ze. "Dat is me nog nooit overkomen."
Twee dagen later maakte ze kenbaar te stoppen als wethouder. Voor haar partij kwam dat besluit totaal onverwacht. Hebben fractievoorzitter Jan Slingerland van Hart voor Hilversum en Walters nog geprobeerd haar op andere gedachten te krijgen? Pelsink weet het niet meer, zegt ze. Ze had haar besluit genomen en het was klaar. Ze spreekt tegen dat ze als nieuweling niet capabel genoeg was voor de zware taak die de wethouder Welzijn is. "Ik heb in het verleden zo vaak voor hete vuren gestaan. En Welzijn is een hele leuke portefeuille. Ik zie mijn besluit niet als falen. Alle aspecten gingen goed, op dat ene aspect met de gemeenteraad na."
Want te vaak kwam het voor dat Pelsink geen antwoord kon geven op vragen van de raad. ""Ik kreeg het spel niet in de vingers, hoe graag ik het ook wilde en hoeveel spelregels ik ook aangereikt kreeg. Het is een spel wat ik sterk heb onderschat".

'Handhavingsbeleid helemaal niet zo streng, maar juist heel relaxed'

Scheepers loopt mee met boa's en ziet veel minder foutgeparkeerde fietsen

De handhaving van verkeerde geparkeerde fietsen is nu twee maanden gaande. De kritiek blijft fel. Wethouder Scheepers liep een uur met de boa's mee.

Een man uitte de nodige kritiek op Scheepers. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM In de twee maanden dat Hilversum verkeerd geparkeerde fietsen weghaalt, zijn er daadwerkelijk 706 tweewielers overgebracht naar het depot op de Kerkbrink. Dat zijn er nog geen vijftien per dag, benadrukt wethouder Arno Scheepers. De VVD-er - 'maar ik ben wethouder van alle Hilversummers' - wil zo aangeven dat het handhavingsbeleid niet zo streng is als critici beweren.

Woensdagmiddag gaat Scheepers op pad samen met de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) die sinds 15 september dagelijks de straat op gaan om foute fietsen - en dan met name degenen die hulpdiensten zouden kunnen hinderen - te verwijderen. Belangrijkste reden voor de wethouder om mee te lopen? Er zijn te veel misverstanden rondom het veelbesproken en fel bekritiseerde beleid, vindt hij. Het belangrijkste misverstand? Het beeld dat de boa's zouden loeren en tevoorschijn komen zodra iemand zijn of haar fiets verkeerd neerzet. Absolute onzin, stelt de wethouder. Er is in zijn optiek eerder sprake van 'relaxed handhaven'. "We proberen dit op een gastvrije en ontspannen manier te doen."
Het feit dat de liberaal (vooral op social media) veel kritiek krijgt, stoort hem dan ook vele malen minder dan dat de boa's op straat worden belaagd. "Boa's zijn echt wel wat gewend, maar wat ze nu om hun oren krijgen gaat wel heel ver. Soms hebben ze zelfs geen zin om de stad in te gaan."

Scheepers blijft van mening dat er voldoende plekken zijn in het centrum om de fietsen neer te zetten. Ook zo'n punt waar lang niet iedereen het mee eens is. Zo was er op een drukke en mooie woensdagmiddag eind juni nog een telling waaruit bleek dat het aantal fietsparkeerplekken van pakweg 2.900 ruim voldoende is. Wel, zegt hij, komt er nog dit jaar duidelijkheid over een inpandige fietsenstalling in het centrum. De gesprekken met de eigenaar van het pand zijn gaande. Mochten de gesprekken tussen de gemeente en de betreffende eigenaar tot een goed einde komen, moet deze fietsenstalling voor de zomer van 2019 open kunnen.
Daarnaast gaat Hilversum ook binnenkort handhaven op het Stationsplein. Wie zijn of haar fiets op de verkeerde plek neerzet, loopt het risico dat deze wordt verplaatst naar het fietsenrek 'langs de lijn'. Bij het spoor dus.
Maar genoeg gepraat. Het is tijd om met eigen ogen te zien hoeveel fietsen de boa's in beslag nemen en of ze inderdaad zo sociaal zijn als de wethouder beweert. En hoewel naast deze krant nog twee regionale media meelopen, zijn de dienstdoende boa's geenszins van plan er een goed-nieuwsshow van te maken. Op de Kerkbrink - pal voor de Grote Kerk - krijgen enkele fietsen een sticker. Staan ze er over een kwartier nog, worden ze verwijderd, is de mededeling. Er is namelijk een verschil tussen het voetgangersgebied (met name Kerkstraat) en fietsgebieden als de Kerkbrink en Groest. Fietsen die verkeerd staan in het voetgangersgebied, worden direct weggehaald. In de praktijk valt dat laatste echter mee. De fietseigenaar - als hij of zij in de buurt - krijgt eerst netjes uitleg en het verzoek ergens anders neer te zetten. Ook valt op dat de gedragsverandering bij de mensen waar Scheepers op hoopt al langzaam gaande is. Er staan veel minder fietsen op verkeerde plekken dan twee maanden terug toen de handhaving startte. Dat is althans het geval op de Kerkstraat. Op de Groest valt nog een en ander te verbeteren, blijkt snel. Scheepers en de boa's zien dat ook en geven aan dat er de voorbije weken vooral in het voetgangersgebied is gecontroleerd. Nu deze een stuk 'schoner' is, is de Groest aan de beurt.

De komende periode wordt er vaker gehandhaafd op de Groest.

Veel minder fietsen op verkeerde plekken dan twee maanden terug

Boze reacties richting de wethouder blijven deze woensdagmiddag nagenoeg uit. Slechts één man beklaagt zich bij Scheepers over die zogenaamde nietjes. "Ik kan me er witheet over maken, loop me er al weken over te ergeren", zegt hij. Scheepers hoort het aan en vervolgt zijn weg. Ook de boa's gaan verder met hun werk. Wat vinden zij van dit beleid? "We delen de mening van de gemeente", is het keurige antwoord. "We willen een mooier en veiliger straatbeeld. Het is mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren."

In eigen crisisopvang blijven jongeren gescheiden van volwassenen

Voorziening heeft deuren geopend in pand aan de Neuweg

Jongeren en volwassenen apart houden in de Maatschappelijke Opvang. Dat is wijs en kan nu ook, want aan de Neuweg is een eigen crisisopvang.

In totaal zijn er acht kamers in de regionale opvang in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Van de harde daklozenwereld worden de jongeren niet beter. Daarom is het beter de groepen te scheiden. Dat is precies wat er nu gebeurt in de Maatschappelijke Opvang aan de Neuweg. Sinds vorige week maandag is daar een eigen crisisafdeling voor jongeren gestart. Het gaat om een pilot van een jaar, al ziet Harro Koeleman, gebiedsmanager van Kwintes, nu al geen reden om dit project niet te continueren.

De afdeling waar voorheen een chronische groep met dubbele diagnose verbleef, is nu omgetoverd tot crisisopvang voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar. In de afgelopen periode is het nodige werk verzet. De uitgeleefde keuken is bijvoorbeeld opgeknapt. De centrale plek van de afdeling ziet er tiptop uit. In totaal zijn er acht ruime eenpersoonskamers met een badkamer, een keukenblokje en een bed. "Het liefst lossen we alles zo ambulant mogelijk op, maar als dat niet lukt dan kunnen ze hier terecht."

Individuele begeleiding is waar Koeleman heilig in gelooft. Vroeger was het vooral van elkaar leren in groepsverband. Dat is nu anders. Bij de regionale crisisopvang, onderdeel van het beleidsplan Bescherming en opvang, krijgen de 'gasten' privacy, rust en een persoonlijk contactpersoon. Maatwerk, zoals het stopwoord van oud-wethouder Eric van der Want, luidt. Dat gebeurt onder meer in een tweewekelijks multidisciplinair overleg. Betrokken instanties zitten aan tafel en bespreken de situatie.
Het verblijf moet zo kort mogelijk duren, maar er zit geen deadline op, benadrukt Koeleman. Met andere instanties, zoals scholen, schuldhulpverleners en zorginstellingen, wordt samengewerkt om het probleem of de problemen zo snel mogelijk te tackelen. Het doel is om de jongeren weer naar huis te krijgen, aan een eigen woning te helpen of weer naar school te krijgen. "We kunnen beschikkingloos werken. Daar zijn we erg blij mee. Het scheelt een hoop bureaucratie", merkt de gebiedsmanager op.

Vraag is hoe groot de problematiek van dakloze jongeren hier is

Momenteel telt de opvang, die gisterochtend officieel is geopend door burgemeester Pieter Broertjes, zes bewoners. Wat Koeleman betreft is het nodig deze groep gescheiden te houden van de volwassenengroep. "Het is beter ze apart te houden. Die andere groep, die vanaf 18 jaar is, is een harde, dakloze groep. Dat is een te ruige wereld", stelt hij. "Ik vind zelf: jongeren hebben de toekomst. Het is een groep die we snel op de rit kunnen krijgen. Investeren in jongeren, die nog niet vastzitten in vastgeroeste patronen, is een goede zaak. Daar kunnen we veel meer bereiken dan bij mensen die al dertig jaar dakloos zijn", is zijn vervolg.

Zwervende jongeren met schuldproblemen, die een drugsverslaving hebben of schoolverlater zijn, is een groot probleem. Uit cijfers van het Trimbos blijkt dat het om 12.000 jeugdigen gaat in heel Nederland. Daar is de Gooi en Vechtstreek geen uitzondering in, alleen is de vraag hoe erg de problematiek is hier. Daar is weinig zicht op. Veel jongeren die geen huis meer hebben, vinden tijdelijk onderdak bij vrienden. Ze hoppen vaak van het ene naar het andere huis en komen niet of nauwelijks in zicht bij de hulpverlenende instanties. Via een ambulant team waarin het Leger des Heils zit, zoekt Kwintes de jongeren op straat of bij wijkcentra. De input van jeugdboa's, jongerenwerkers, scholen en politie is daarbij essentieel.

'We krijgen veel aanmeldingen, ook van buiten de regio'

Een verborgen probleem, noemt Koeleman het. In de komende twaalf maanden wordt inzichtelijk hoe groot de problematiek is en welke problemen er spelen bij deze jongeren. Onderzoek moet antwoorden geven op deze vragen. Hoewel het project net begonnen is, is het duidelijk dat er behoefte naar en interesse in is. "We krijgen veel aanmeldingen, ook van buiten de regio, maar we zijn een regionale voorziening."

Sportinvesteringsfonds mag aftrappen

Met stichting moet het voor clubs gemakkelijker zijn om geld te lenen

Accommodaties verduurzamen of uitbreiden. Voor sportclubs is dit - als het om centjes gaat - vaak gedoe. Een sportinvesteringsfonds moet dit versimpelen.

Annette van Trigt en Floris Voorink spreken van een win-winsituatie. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het wensenlijstje van de verschillende sportverenigingen om de eigen accommodaties op te knappen was lang, ontdekte sportwethouder Floris Voorink vier jaar terug. Financiële steun kon hij echter niet geven. "En als je dat iedere keer moet vertellen aan die verenigingen, word je dat snel zat", zegt de VVD'er. Met de Stichting Sportinvesteringsfonds Hilversum moet het voor de clubs gemakkelijker worden om hun wensen te realiseren.

Woensdagavond gaf de gemeenteraad groen licht voor het fonds. Dat was overigens geen verrassing. Nagenoeg alle partijen hadden al aangegeven het voorstel te steunen. Floris Voorink en stichtingsvoorzitter Annette van Trigt konden daarom dinsdag al het een en ander vertellen over het voor Nederland unieke fonds, waarbij 22 verenigingen (70 procent van het totaal) zijn aangesloten. Zij hebben allemaal een eigen accommodatie. Het gaat dus vooral om hockey-, voetbal- en tennisverenigingen en ook de GAC (atletiek) en Tromp (roeien) behoren tot de club.
Tot nu toe was het zo dat als zij iets wilden met hun accommodatie, het lastig was om geld te lenen bij een bank. Door deel te nemen aan het nieuwe fonds dragen de sportverenigingen 1 procent van hun contributie af met een maximum van 4.000 euro. Het bedrag dat zij inbrengen, blijft overigens van hen. Bij elkaar opgeteld dragen de clubs nu zo'n 45 mille bij. De gemeente zet de verdubbelaar in waardoor het eindbedrag per jaar uitkomt op zo'n 90.000 euro.

Belangrijk voordeel is dat de sportclubs die investeren met dit fonds gemakkelijker geld kunnen lenen en tegen een lager rentetarief dan de reguliere markt. En zeker als de rente weer stijgt kan dat duizenden euro's voordeel opleveren, is de gedachte. Bovendien kunnen er nu voor miljoenen plannen worden gerealiseerd, die anders niet of veel moeilijker zouden slagen.
Wel dienen de ingediende plannen goedkeuring te krijgen van de Stichting Waarborgfonds Sport. Daardoor, aldus Voorink, nemen de clubs geen onverantwoorde risico's. Bij te veel goedgekeurde aanvragen heeft het bestuur van het sportinvesteringsfonds het laatste woord. "We gaan het zien", zegt Van Trigt. Zij beseft dat vooral in de beginfase meerdere clubs aan de deur zullen kloppen voor bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen of het terrein toegankelijker maken voor mindervaliden.
De gemeentelijke inbreng blijft dus beperkt tot de jaarlijkse bijdrage en in de gaten houden wat er met dat bedrag gebeurt. Ook staat de gemeente tot maximaal 2,2 miljoen euro garant. Het raadhuis heeft echter niets te zeggen over welke club een bedrag krijgt. Voorink vindt dat prima. Hij kan zich immers de pijnlijke discussie van enkele jaren terug over de verdeling van zaalhuur tussen de gemeente en de sportclubs in Sporthal Kerkelanden goed herinneren. Dit nooit meer, lijkt hij nu te denken.
Voorink dankt daarbij uitgebreid Jan Willem Hoogendoorn, voorzitter bij 't Gooi en jarenlang werkzaam bij de ABN Amro, die samen met Voorink (en na overleg met de sportverenigingen) het plan uitwerkte. "Zet een politicus en een bankier samen en er komt meestal ellende van", lacht de wethouder. "Maar nu niet." Van Trigt: "Iedereen wordt beter van dit sympathieke idee. Er is echt een win-winsituatie."

Bij te veel goedgekeurde aanvragen heeft het bestuur laatste woord

'Schurende' billboards roepen op tot bewustwording

Het billboard op de Diependaalselaan. Foto: Every Day Heroes

HILVERSUM 'Gevraagd. Vakkenvuller m/v. Rolstoel geen probleem?' of 'Gevraagd. Vertaler m/v met dyslexie?' Sinds donderdag hangen op drie locaties in Hilversum opvallende billboards met 'schurende teksten'. Doel is om de arbeidspositie van mensen met een beperking onder de aandacht te brengen.

"Lucille Werner en ik zetten ons in voor mensen met een beperking. We hebben een awarenessactie bedacht en uitgevoerd met de mededeling dat deze mensen gewoon meedoen. Dat doen we in de vorm van billboards met een tegenstelling daarop. Tekst die schuurt", legt Sabine de Jong, initiatiefneemster van de Stichting Everyday Heroes.
Op de Loosdrechtseweg, de Mies Bouwmanboulevard en de Diependaalselaan zijn deze metersgrote borden te zien. Alles draait om bewustwording te creëren bij werkgevers en de overheid. Participatie staat hoog op het lijstje, bijvoorbeeld ook bij de gemeente Hilversum, maar in de praktijk komt dat moeilijk van de grond. De Jong weet daar alles van. Zij zit al twintig jaar in de wereld van werving en selectie. "Iedereen heeft wel een excuus waarom zij dingen niet gaan doen", zegt De Jong.
Everyday Heroes, dat De Jong heeft opgericht, haalt obstakels weg voor mensen die aan het werk willen. Zij lost kleine problemen op die deze groep in de weg zitten bij het verkrijgen van een dienstverband. Denk daarbij aan zaken als een fiets, rijlessen of extra begeleiding. Met deze actie hoopt de stichting nog voor eind dit jaar honderd mensen aan het werk te krijgen.

19 / 32

'En? Wat doe je de rest van de dag als je twee minuten nieuws hebt gelezen?'

Hannelore Zwitserlood schrijft boek 'Goed Nieuws; (over)leven in de radiowereld'

Nieuwslezen is een vak. Maar waar leer je dat? Het is Hannelore Zwitserlood zo vaak gevraagd dat ze er maar een boek over heeft geschreven.

Nieuwslezeres, voice-over en nu ook schrijfster Hannelore Zwitserlood met haar boek dat gisteren werd gepresenteerd in boekhandel Voorhoeve. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Stralend en goed in de make-up - de fotograaf is onderweg - zit Hannelore Zwitserlood (43) bij Doppio en roert in haar cappuccino. "Even kijken, wanneer komt De Gooi en Eembode uit? Donderdag, oké, dan kan ik het nieuws vertellen. Mijn boek 'Goed Nieuws' is gisteren verschenen én ik heb vorige week te horen gekregen dat ik de sidekick van Frank Dane word. Echt hoor, ik heb de leukste baan van Nederland."

Als ze terugkijkt, ziet ze de achtbaan waarin ze zat. Met tranen in haar ogen nam ze afscheid van het 538-radioduo Coen en Sander - bij wie ze jaren de vaste nieuwslezeres was - om de overstap naar televisie te maken. Niet dat dat haar ambitie nou per se was, maar het kwam op haar pad. In september vorig jaar schoof ze aan bij Loretta Schrijver bij 5 Uur Live. "Fantastisch vond ik het. Zat ik ineens weer naast mijn grote heldin Loretta. Door haar manier van nieuwslezen wilde ik als jong meisje hetzelfde werk doen. Ik bewonderde haar manier van presenteren van het RTL Nieuws." Het televisieavontuur van Hannelore duurde een jaar. Niet dat ze niet goed was, maar 5 Uur Live wilde een andere koers varen. "Ja, natuurlijk baalde ik. Want wat moest ik nu?" Een boek schrijven. Ze lacht. Bianca van uitgeverij Splint Media polste Zwitserlood in het voorjaar van 2017. Of ze in een boek wilde vertellen hoe het is om te werken bij de radio. Afgelopen juni klapte ze haar laptop open en brainstormde samen met radiocollega Eline Maarse over de inhoud. In nog geen zes maanden tijd schreef ze 'Goed Nieuws; (over)leven in de radiowereld'.

Juiste moment

'Ik wist niet wat mijn volgende stap zou worden na 5 Uur Live'

Dagenlang tikte ze pagina's vol en startte een zoektocht naar foto's die haar verhalen illustreerden. "Het boek kwam op het juiste moment. Ik wist even niet meer wat mijn volgende stap zou worden nu mijn baan bij 5 Uur Live voorbij was. Ik zag het niet als een nederlaag, wist dat het niet aan mij lag. Ik wil het niet therapeutisch noemen, maar door het schrijven van mijn verhaal kwam ik wel veel over mezelf te weten. Zo kwam ik erachter dat ik behoorlijk wat tegenslagen had gehad, maar daarna telkens weer sterker uit de strijd kwam."

In haar boek beschrijft ze hoe hard de radiowereld soms kan zijn. En dan altijd die vraag weer: wat doe je de rest van de dag nadat je in twee minuten het nieuws hebt gelezen? Zwitserlood moet erom lachen. "Nieuwslezen is meer dan het nieuws opdreunen. In mijn boek beschrijf ik mijn job. Hoe ik het nieuws selecteer en hoe ik geluidsfragmenten zoek om tijdens het nieuws te laten horen. Ook heeft elk radiostation zijn eigen 'kleur'. Daarop pas ik de berichten aan."

'Nou, ik sta hier naast, eeeeh, het grootste lid van de Golden Earring'

Groot lid

Bang om haar soms gênante momenten breed uit te meten, is ze niet. Als ze terugdenkt aan het moment dat ze Barry Hay, zanger van de Golden Earring, 'een groot lid' noemde, krijgt ze het weer warm. Ze zei het toen ze voor de lokale omroep werkte en alleen via haar draadloze zender kon horen of ze live in de uitzending zat. Ze had een verkeerde zender op staan en riep minutenlang: 'Harry, ik wil erin, ik wil erin!' door haar microfoon. De technicus gebaarde dat ze allang op zender was en dat luisteraars haar hoorden roepen. "Ik was er zo van in de war dat ik stamelde: 'Nou, ik sta hier naast, eeeeh, het grootste lid van de Golden Earring.' Van de zenuwen kon ik niet meer op zijn naam komen. Barry moest enorm lachen en het werd een dubbelzinnig gesprek, terwijl ik niet begreep waarom hij steeds over seks begon", schrijft ze erover in haar boek.

De fotograaf is gearriveerd. Terwijl Zwitserlood haar jas aantrekt, vertrouwt ze nog snel toe dat haar tweede boek bijna klaar is. "Je hoort van me!" en weg is de stem van de radio...

Handhaving nu het belangrijkste doel voor Victoria na kansloze nederlaag

Van 't Hooft: 'Komende weken vooral de moed erin houden en positief blijven'

Victoria beleeft een moeizaam seizoen in de eerste klasse. De Hilversummers, de afgelopen jaren zeer succesvol, verloren zaterdag van Zuidvogels en staan onderaan.

Victoria bleek aanvallend onmachtig.

HILVERSUM Zuidvogels tegen Victoria van afgelopen zaterdag was - zo vroeg in het seizoen - toch al een degradatieduel. Beide ploegen kenden een zwakke seizoenstart. Na zes wedstrijden stonden beide ploegen laatste en voorlaatste in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. Daarom stond er zaterdagmiddag op sportpark Wolfskamer veel spanning op het duel tussen beide ploegen.

Victoria zwoegde en ploeterde zonder
enig resultaat

De uiteindelijke 2-0 zege van Zuidvogels was volkomen verdiend. De Huizers stegen van de dertiende naar de achtste plaats. Victoria likte de wonden en blijft veertiende en hekkensluiter.
De wedstrijd stond volop in de belangstelling bij spelers en trainers van clubs uit de omgeving, aangezien het duel in een inhaalweekend werd gespeeld. De voetballiefhebbers gingen eens goed zitten voor deze streekderby op eersteklasseniveau. Niet buurman Huizen, maar promovendus Victoria was de tegenstander.
Beide ploegen moesten zaterdag winnen om uit de onderste regionen te komen. De spelers kwamen met het mes tussen de tanden het veld op en begonnen op het scherpst van de snede aan het duel. Het fileermes van Zuidvogels was van betere kwaliteit omdat het na vijftien minuten nog vlijmscherp bleef. Bij Victoria kwamen er bramen op het lemmet en de scherpte werd zichtbaar minder, waardoor de wedstrijd kantelde.

De mannen van trainer Juan Fernadez Coto van Zuidvogels namen het initiatief en gaven dat in de resterende vijf kwartier niet meer uit handen. De spelers van trainer Stijn van 't Hooft van Victoria liepen achter de feiten aan en waren bij vlagen futloos en zonder enige inspiratie. Verwonderlijk is dat niet. Zuidvogels heeft meer inhoud, aangezien de Huizers meer dan acht jaar in de eerste klasse speelden, vorig jaar in de hoofdklasse acteerden en daar weer uit degradeerden. Bij Victoria was het drie jaar feest met evenzoveel promoties vanuit de vierde klasse. Nu moeten de Hilversummers twee keer 45 minuten de mouwen opstropen om niet te verliezen. En dat zijn ze niet gewend.
De thuisclub hield zaterdag het veld breed en bracht veel variatie in de aanval met de snelle buitenspelers Davies Emanuel, die twee keer scoorde, en Steve Promes. Victoria speelde vrijwel alle aanvallen over de linkerflank, die meestal strandden in schoonheid. Kortom, Victoria zwoegde en ploeterde zonder enig resultaat en Zuidvogels kwam geen moment in gevaar. Het was aan het uitstekende keeperswerk van Victoria-doelman Giovanni Santangelo te danken dat de schade tot slechts twee tegentreffers beperkt bleef.
Dat was na afloop ook de kritiek van de winnende Zuidvogels-coach Coto: "Twee doelpunten is veel te weinig. We waren na het eerste kwartier constant de betere ploeg. Onze keeper heeft slechts één of twee serieuze reddingen moeten verrichten. Ons probleem is het scorend vermogen. We creëren wel kansen, maar kunnen dat niet omzetten in doelpunten."
De oefenmeester verwacht dat in de komende wedstrijden het vizier bij zijn spelers beter staat afgesteld. Hij heeft vertrouwen in de toekomst. "Het is een knotsgekke competitie. Er zijn nog maar zeven wedstrijden gespeeld. Win je twee keer dan sta je in de bovenste helft; verlies je evenzoveel maal, dan zak je naar de degradatiezone."

De thuisploeg had de zaken goed onder controle.
Zuidvogels was meerdere keren gevaarlijk. Foto's: Bob Awick

Victoria-coach Stijn van 't Hooft, de man achter de successen van de laatste jaren, wanhoopt niet, maar zag wel dat zijn team tegen Zuidvogels op alle fronten werd afgetroefd. "Dat moeten we op dit moment accepteren. Ik ben er wel van overtuigd dat de ploeg beter kan voetballen dan wat ze vandaag hebben laten zien. Victoria heeft niet meer het vermogen om de tegenstander pijn te kunnen doen; het is nu iedere wedstrijd overleven. We hebben een jonge ploeg en moeten nog groeien naar het niveau van de eerste klasse. Het gaat de komende weken vooral om de moed erin te houden en positief te blijven. Dan kunnen we werken aan handhaving. Dat is het enige dat dit seizoen telt."

Meer meetbare doelstellingen

Stichting Hilversum Marketing presenteert plan van aanpak voor 2019 en 2020

Laten zien wat Hilversum doet en te bieden heeft. Dat is de klus waar de Stichting Hilversum Marketing mee aan de slag gaat. Daar heeft zij nu concrete plannen voor.

Met de organisatoren van bijvoorbeeld Koningsdag gaat SHM kijken naar het verbeteren van de evenementen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het plan van aanpak voor de komende jaren is af. Duidelijk is dat de Stichting Hilversum Marketing inzet op meer meetbare doelstellingen in 2019 en 2020. Dat is niet alleen de les van het afgelopen jaar, maar heeft vooral te maken met het feit dat de organisatie van de citymarketing klaar is voor vervolgstappen nu de organisatie strak in de steigers staat.

"De volgende fase is de ontwikkeling van de Stichting Hilversum Marketing", meldt kwartiermaker Anne Visser. De club in de 'zwarte doos' op het Stationsplein kan de focus verleggen na de opstartperiode, die in april begon in plaats van in januari. De organisatie is in die zeven maanden van de grond af opgebouwd, van papier naar concrete uitwerking. "We begonnen met een lege stichting waaraan een subsidie was toegekend. Verder was er niks. Aan de achterkant is veel gebeurd om een professionele organisatie neer te zetten. Het kost veel tijd om alles in te regelen", vertelt Visser verder.

Via citymarketing moet Hilversum als mediastad van Nederland aantrekkelijk zijn voor inwoners, bezoekers, bedrijfsleven en nieuwe talenten. Een brede opgave, waarin de SHM fungeert als aanjager, coördinator en faciliterende partij. Nu is de tijd van uitwerking dan echt aangebroken. In de opstartfase heeft SHM beter inzicht gekregen in haar rol. "We hebben een goede stap gezet. Iedere stad werkt anders qua dynamiek", aldus Visser.

'Hoe krijg je de juiste kwalitatieve doelstellingen?'

Meten is weten, is een vaakgebezigde kreet. In de komende twee jaar doet SHM onderzoek naar 'hoe krijg je de juiste kwalitatieve doelstellingen?', stelt kwartiermaker. "In ons plan van aanpak hebben we wel kritische prestatie-indicatoren opgenomen wat betreft bezoekersaantallen. We gaan die stroom eens goed in kaart brengen, zodat we met cijfers kunnen onderbouwen om hoeveel bezoekers het gaat en waarom ze komen of waarom ze niet komen."

Dit onderzoek is een van de activiteiten waar de SHM zich het komende jaar mee bezig gaat houden. Op het bordje ligt bijvoorbeeld ook de start van de stadsprogrammering. Met instellingen en evenementenorganisatoren gaat de stichting om tafel zitten om te kijken naar het aanbod aan activiteiten in Hilversum. Daar moet qua evenementen en locaties meer lijn en afstemming in komen. Thematischer en integraler zijn de kernwoorden. Zo moeten activiteiten beter aansluiten op Hilversum Mediastad.

De SHM gaat samenwerken met de organisatoren van volksfeesten. De sinterklaasintocht van zaterdag is een pilot. Dat gaat zij ook doen met de organisaties van andere volksfeesten zoals Koningsdag, de kermis en Hilversum Alive. Het idee is om de organisatie strakker neer te zetten.

Verder is te lezen in het plan dat er een brandstore met LiveHilversum-merchandise moet komen en dat er een verkenning komt voor een bevrijdingsfestival in Hilversum. Zichtbaarheid van media in de openbare ruimte is een ander speerpunt. De veelbesproken Media Mile is er al en wordt verder doorontwikkeld. Maar, zo bevestigt Visser, de zogeheten citydressing is breder dan deze route. "Media en nieuwe media willen we meer in de openbare ruimte brengen. Dat moet bijvoorbeeld ook zichtbaar worden in objecten."

Gemeente trekt knip voor citymarketing 2019

De 'zwarte doos' op het Stationsplein. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De maatschappelijke en de politieke kritiek op de citymarketingorganisatie mag dan niet van de lucht zijn: het college van burgemeester en wethouders blijft vol inzetten op de stichting die Hilversum op de kaart moet zetten. Dat blijkt uit het besluit om de subsidie van 850.000 euro te verstrekken.

Citymarketing is een proces van de lange adem. Dat hebben onder meer kwartiermaker Anne Visser van de Stichting Hilversum Marketing, citymanager Kjeld Vosjan en wethouder Wimar Jaeger onafhankelijk van elkaar verklaard. Het jaar 2018 was er een van opbouwen, de organisatie in de steigers zetten en netwerken op te bouwen om in de komende jaren echt slagen te kunnen maken. Het beeld dat naar buiten kwam, was er een van een dure hobbyclub waar het personeel met elkaar overhoop lag en er niets concreets uit de vingers kwam. Dat leidde tot een hausse aan kritiek en vragen.
Het college stelt dat citymarketing zeker drie jaar de tijd moet krijgen om te ontluiken. Zij ziet argumenten genoeg om koers te houden, zoals op 6 december 2017 is besloten door de meerderheid van de raad. "Ondanks de uitloop van de oprichtingsfase in het eerste half jaar laat SHM zien dat zij de afgesproken activiteiten conform de zes kerntaken realiseert", schrijft Jaeger. "Daarmee is de basis voor SHM gelegd en kan in 2019 de verdere opbouw van de organisatie en de ontwikkeling van de kerntaken worden gecontinueerd", is het vervolg van de wethouder.

Veelzijdig koor Pro Musica viert 75-jarig jubileum

De afgelopen weken werd er volop geoefend voor zaterdag. Foto: Bob Awick

HILVERSUM Opgericht door Lex Karsemeijer tijdens de oorlog toen alles leek tegen te zitten en er meer dan ooit behoefte was aan een andere toekomst, landelijk bekend in de jaren vijftig en zestig en nu nog vooral bekend vanwege het afwisselende repertoire: Pro Musica. Komende zaterdag viert dit Gooise koor, gevestigd in Bussum, zijn 75ste verjaardag in het Muziekcentrum van de Omroep.

Het was destijds misschien wel revolutionair: een koor dat zowel lichte als klassieke muziek ten gehore bracht. Een korte blik op de titels van de concerten van de afgelopen jaren is voldoende voor een blijvende indruk van wat Pro Musica niet alleen zijn publiek, maar ook zijn leden biedt. Of het nu klassiek is, met Mozart, Vivaldi en Schubert, of met de Carmina Burana, in de vorm van de werken van eigentijdse jonge componisten als Ola Gjeilo en Eric Whittaker, die zijn toegevoegd aan het repertoire.
Karsemeijer gaf Pro Musica in de jaren vijftig met radio-uitzendingen en platenopnames landelijke bekendheid. Hij stond voor het koor tot 1978, en nog altijd is zijn invloed hier en daar merkbaar. Zijn opvolger, Bert Kransberg, bleef maar een handvol jaren. Daarna bepaalde Sam ten Velden dertig jaar lang het gezicht en de uitstraling van Pro Musica.
Inmiddels, aldus de huidige voorzitter Hans van Breugel, is het haast ondenkbaar dat mensen zo lang betrokken blijven bij een koor of bij welke vereniging dan ook. Immers, hoe vaak komt het nog voor dat mensen veertig jaar lang voor dezelfde werkgever in dienst zijn. Toch is Pro Musica nog altijd springlevend. Het jubileumconcert in het MCO - niet de eerste de beste locatie - moet dan ook een groot spektakel worden. In een prachtig decor ontrolt zich voor de pauze een tijdsbeeld van 75 jaar Pro Musica, enerzijds in geprojecteerde beelden uit de wereldgeschiedenis en tegelijkertijd in de keuze van de liederen. Maar het echte visitekaartje komt na de pauze met de uitvoering van het imposante koorwerk Sunrise Mass van de jonge Noorse componist Ola Gjeilo.
Het concert begint zaterdag om 20.15 uur. Voor kaarten, zie www.promusica.nl.

Pro Musica uit 1959 tijdens een televisieoptreden voor de NCRV. Foto: Pro Musica
27 / 32

Marjolein de Graaff. Foto: Multimo Media

Donderdag 15 november

Mantelzorgers

13.30 uur | Viore

Elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn (met name) mantelzorgers welkom bij Viore, centrum voor mensen die leven met kanker. Om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen, en om gewoon aan tafel in onze gezellige huiskamer een kop koffie of thee te drinken.

Vrijdag 16 november

'Deugzucht'

20.15 uur | Theater Kleintje Kunst

Het inmiddels gewijzigde en aangevulde programma 'Deugzucht'. In haar planeetreddende onewomanshow weet Marjolein de Graaff op geraffineerde wijze kleinkunst en opera te verweven met haar onverstoorbare streven naar een betere wereld. Daarbij springt zij moeiteloos van de sloppenwijken van Jakarta naar haar voorliefde voor sterfbedden of het leed van een verwaarloosde kamerplant. Tijdsduur: 90 minuten zonder pauze. Reserveren: theaterkk@gmail.com of bel/sms 06-54220108. Entree: € 17,-.

Zaterdag 17 november

Open atelier dagen

11.00 uur | Atelier waldecklaan 17

Ada d'Arnaud, beeldend kunstenaar in Hilversum aan de Waldecklaan, stelt haar atelier open op 17 en 18 november met een grote uitverkoop van een groot deel van haar collectie. De koffie en thee staan klaar. Www.vanadavooru.nl.

Hilversum Verlicht

12.00 uur | DAC

De drie ontwerpen voor de nieuwe feestverlichting in Hilversum worden tot en met 7 januari 2019 tentoongesteld. Bezoekers worden van harte uitgenodigd hun mening te geven over de ontwerpen.

Festival van Ontmoeten

14.00 uur | Apostolisch Gen.

Het Festival van Ontmoeten sluit aan op het thema 'Elkaar zien' van de nationale Week van de Dialoog. Na een plenair deel met gesproken tekst en muziek zijn er drie workshoprondes waarbij bezoekers kunnen kiezen voor deelname aan een activiteit.

Kapelconcert Malando Trio

15.30 uur | De Kapel

Het Malando Trio. Entree 10 euro, inclusief een drankje na afloop samen met de musici. Weemoedig/tango, blijdschap/filmmuziek, vreugde/Zuid-Amerikaanse klanken, het wordt één groot feest. Reserveren muziekerije@gmail.com.

Bingo

20.00 | Zoutkeet

In wijkcentrum De Zoutkeet is zaterdag een bingo-avond vanaf 20.00 uur. Schuifkaarten waarmee u de gehele avond speelt, kosten 7,50 euro per stuk. Vol is vol. www.zoutkeet.nl.

Zondag 18 november

Lopen in Spanderswoud

13.00 uur | Restaurant Robert

We wandelen door het Spanderswoud, wat vroeger een landgoed was. Er lopen nog oude wegen tussen de (Hilversumse) Meent en Hilversum, zoals de Melkweg en de Hoge Meentweg. Ook bezoeken we de Natuurbrug Crailo, het eerste ecoduct dat flora, fauna, voetgangers, fietsers en ruiters doorgang biedt. Meer info op: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Jazz in 2: Feen Brothers

15.00 uur | MCO

Jazzconcerten op zondagmiddag in Studio 2. Het Muziekcentrum van de Omroep organiseert de succesvolle sessies in samenwerking met Sound Liaison, en ook in 2018-2019 presenteren we topacts uit de Nederlandse jazzscene. Op zondag 18 november vinden de gebroeders Feen elkaar in een onverwerkte jeugdliefde voor de muziek van het Dave Brubeck Quartet.

Kamermuziek: Alma Quartet

16.00 uur | MCO

De vier mannen van het Alma Quartet brengen een wervelend programma met strijkkwartetten van Glass, Ravel én Schulhoff. Ze treden het liefst op met ongebruikelijke combinaties en op verrassende festivals en locaties. En dat paaldansen, hoe zit dat? We gaan het zien.

Maandag 19 november

Kaarten maken

13.30 uur | De Kleine Lelie

Een gezellige activiteit voor creatieve mensen: beginners en gevorderden. Een vrijwilligster helpt u zo nodig op weg. Het is van 13.30-15.30 uur en het kost € 2,-. Kom eens meedoen in De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Dinsdag 20 november

Koffie-inloop

10.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Elke dinsdag en donderdag gezellige inloop van 10.00 tot 12.00 uur. De koffie of thee (met koekje) staat klaar. Gastvrouw of gastheer aanwezig. Bewoners ontmoeten elkaar op ongedwongen wijze. Loop gewoon even binnen.

Rollator-apk/valpreventie

10.30 uur | Wijkcentrum de Geus

Voor wie? Alle bewoners uit de wijk en daarbuiten. U bent van harte welkom om deel te nemen aan de rollator-apk & valpreventiebijeenkomst op dinsdag 20 november van 10.30-12.00 uur in Wijkcentrum De Geus.

Handwerktafel

13.30 uur | De Kleine Lelie

Het gaat om de gezelligheid: neem je eigen breiwerk mee of gebruik het aanwezige materiaal. Borduren kan ook. Je kunt hulp en tips van elkaar krijgen. Het is kosteloos en er is koffie. Dinsdags 13.30 - 15.30 uur in De Kleine Lelie.

Bezinningsbijeenkomst

20.00 uur | Rozenkruis Centrum

Op dinsdag 20 november om 20.00 uur is er een bezinningsbijeenkomst bij het Rozenkruis met de titel: 'Op weg naar de Heilige Graal'. Adres: Koninginneweg 41, Hilversum, Meer info: www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-5186185.

Japins Tsjaikovksi

20.15 uur | Raadhuis Hilversum

Een literair concert met een van Neerlands grootste auteurs en de Nederlands-Russische pianiste Daria van den Bercken rondom Japins meest recente boek 'Kolja'.

Prijs Black Friday Hilversum: drie minuten gratis shoppen

Straattheater, een segway met muziek en Fiat 500 cabrio met dj

Volop gekkigheid tijdens Black Friday in het centrum van Hilversum. Maar belangrijker, er is een prijs: drie minuten gratis shoppen.

De prijswinaars kunnen in meerdere winkels gratis shoppen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De eerste editie van Black Friday in Hilversum op vrijdag 23 november belooft een ludiek spektakel te worden. Zo is er straattheater, een segway met muziek en een Fiat 500 cabrio met dj. Ook is er een loterij met als prijs drie minuten gratis shoppen in meerdere winkels in het centrum.

De gemeente Hilversum wilde dat Black Friday in het teken zou staan van shoppen, winnen en
beleven. In het gehele centrum zijn daarom festiviteiten (straattheater, winactie, muziek en rijdende dj) vanaf 16.00 uur. Promotiemedewerkers, verkleed in morphsuits en butleroutfits, delen op deze locaties flyers uit met unieke codes. Tussen 17.00 en 21.00 uur trekt een presentator elk uur een winnende code. De prijsuitreiking vindt plaats op een groot podium in de Kerkstraat.

De winnaars winnen drie minuten gratis shoppen in het centrum. Het gegeven dat de winnaar kan shoppen in meerdere (deelnemende) winkels tegelijk maakt deze prijs een unicum in Nederland, aldus de organisatie.
Verschillende winkels en restaurants in het centrum hebben voor volgende week vrijdag speciale ééndaagse aanbiedingen om de consument te verleiden. Ondernemers die aan dit evenement meedoen zijn onder meer Trendwatcher, HEMA, Rituals, Uncle Dani's Pizza, Run2day en De Koffiebranderij.
Black Friday (zwarte vrijdag) is een Amerikaans feestdag en ook de dag na Thanksgiving waar steeds meer winkels in Nederland aan meedoen. Deze dag wordt gezien als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Winkels geven op deze dag vaak hoge kortingen waardoor er veel extra traffic op de winkelcentra afkomt.

Festival van Ontmoeten in Hilversum

HILVERSUM De kracht van ontmoeting staat zaterdag 17 november centraal in het onderkomen van het Apostolisch Genootschap aan de La Rivièrestraat 9. Tussen 14.00 en 17.00 uur is dit de plek van het Festival van Ontmoeten.

Na vorig jaar het Festival van Vertrouwen te hebben verzorgd, zetten de vrijzinnige en humanistische organisaties in op de thema's 'Elkaar zien' en 'Ontmoeten'. Dit festival is er om deelnemers te laten ervaren waar een moment van aandachtig ontmoeten toe kan leiden.

Het programma begint met een plenair deel met gesproken tekst en muziek. Daarna volgen drie workshoprondes. In kleine groepen praten de bezoekers over vragen over ontmoeten. Dit festival is een initiatief van De Kapel, Soefi Centrum Hilversum, Rozenkruis Hilversum, Apostolisch Genootschap Hilversum en Humanistisch Verbond 't Gooi-Vecht-Almere.

Gesprek over voeding

HILVERSUM Gezonde voeding is een hot item. Veel zinnige en onzinnige dingen doen de ronde. Cisca Dresselhuys praat daar dinsdag 20 november over met Jaap Seidell tijdens 'Hilversum in Gesprek'.

November is de maand van (gezonde) voeding. Voor 'Hilversum in Gesprek' een goed moment om deskundige Seidell in Filmtheater Hilversum aan de tand te voelen over voeding, overgewicht, voedingshypes en diëten. Hij is hoogleraar voedingsleer bij de VU in Amsterdam en een internationaal gerenommeerd onderzoeker.
Seidell schrijft ook regelmatig over zijn vakgebied in kranten. Samen met psycholoog Jutka Halberstadt heeft hij een aantal boeken geschreven over dit onderwerp, zoals 'Het voedsellabyrint', 'Tegenwicht' en 'Jongleren met voeding'.

Het interview is van 19.30 tot 20.30 uur. Dan volgt een pauze van een half uur. Om 21.00 uur is het tijd voor Seidells keuzefilm. Dat is 'The Martian' van Ridley Scott. Die is te zien in een van de zalen aan het Herenplein. Meer gegevens zijn te vinden op www.filmtheaterhilversum.nl.

De Steeg houdt jaarlijkse beurs

HILVERSUM De Speel-o-theek De Steeg opent de deuren voor de jaarlijkse speelgoedbeurs. Op donderdag 15 en vrijdag 16 november kunnen er voor een mooi prijsje speelgoed en andere zaken gekocht worden.

Vanavond, tussen 19.30 en 21.00 uur, kunnen belangstellenden langskomen in het pand aan de Edisonstraat 47. Morgen is de Speel-o-theek open van 9.00 tot 10.00 uur. Tijdens de speelgoedbeurs verkoopt De Steeg tweedehandsspeelgoed, -boeken, -puzzels en -spelletjes.

Literair concert in raadhuis

HILVERSUM 'Japins Tsjaikovski' is het laatste raadhuisconcert van 2018. Zondag 18 november staat dit literaire concert op de Hilversumse agenda.

Het werk van schrijver Arthur Japin raakt vaak aan muziek. Zo ook met het boek 'Kolja', waarin Tsjaikovski een grote rol speelt. Zondag is Japin de verteller en verzorgt de Nederlands-Russische pianiste Diana van der Bercken de muziek. Het optreden begint om 20.15 uur in het raadhuis. Vanaf 19.45 uur is de zaal open. Een kaartje kost 18 euro. Meer informatie is te vinden op www.raadhuisconcerten.nl.