Gooi en Eembode Hilversum

16 augustus 2018

Gooi en Eembode Hilversum 16 augustus 2018


Herdenking 'uitermate waardevol'

Op de Noorderbegraafplaats was zoals ieder jaar de kranslegging. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daar moet je altijd aan blijven werken. Daarom herdenken we de tijd toen dat niet zo was en welke ellende dat aanricht." Dat zegt pastoor Jules Dresmé van de Vituskerk, één van de honderd bezoekers van de Gooise herdenking Nederlands-Indië.

Dresmé noemt de herdenking 'uitermate waardevol' en vindt het een belangrijke bijeenkomst. Dat vindt ook burgemeester Bas Jan van Bochove van Weesp. Hij spreekt woensdagmiddag, tijdens de bijeenkomst in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de La Rivièrestraat, namens de Gooise burgemeesters en benadrukt het feit dat iedereen de betekenis van 4 mei kent en veel minder die van 15 augustus, de dag dat Japan in 1945 capituleerde en een einde kwam aan de oorlog in Zuidoost-Azië. "Duitsland spreekt aan, van Indië weten we bar weinig."
Van Bochove weet dat veel van de aanwezigen het irriteert dat voor veel Nederlanders de Tweede Wereldoorlog vooral een Europese oorlog is en ook veel oudere Nederlanders niet weten dat er in Azië ook een oorlog was. Toch is er hoop, aldus de burgemeester, nu een nieuwe generatie met Indische achtergrond op zoek is naar de verhalen van toen. "Laten we dat stimuleren. Vele jaren voelden mensen die de verschrikkingen daar hebben meegemaakt zich niet erkend."
Na de bijeenkomst vertrokken de aanwezigen naar de Noorderbegraafplaats voor de vlagceremonie en kranslegging.

SP: 'Foute straatnamen wijzigen'

Sinds maandag is het terrein achter Gooiland tot tevredenheid van de omwonenden 'containerloos'. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het is geen geschiedvervalsing maar met het herbenoemen van straatnamen plaats je de geschiedenis juist in de goede context, aldus de SP. De oppositiepartij vindt dat 'foute' straatnamen moeten verdwijnen. Nieuwe iconen verdienen de eer van een naar hen vernoemde straat.

"Wij willen de discussie aangaan wat we moeten doen met de erfenis van foute personen", aldus SP-raadslid Rebekka Timmer. In deze inclusieve samenleving is er wat haar betreft geen plaats meer voor 'foute historische figuren'. Meest concrete voorbeeld is de J.P. Coenstraat. "Die man heeft 15.000 mensen vermoord in Indonesië. Willen wij in een inclusieve samenleving een straatnaam hebben die vernoemd is naar een massamoordenaar? Dat vinden wij niet passen, omdat een straatnaam een eerbetoon is. Dat zegt veel over ons."

9

Vlag kan uit, stinkcontainer is echt weg

HILVERSUM "De vlag kan uit. De container is weg en komt niet meer terug." Norbert Michalewski, bewoner van de Kapelstraat, is een tevreden man nu de groene afvalcontainer pal voor zijn deur, op het terrein van Gooiland, daadwerkelijk is verdwenen.

Zien is geloven geworden voor de bewoners van de Kapelstraat. Maandag is de groene afvalcontainer zoals vooraf is gezegd opgehaald. Maandenlang hebben de omwonenden in de stank gezeten. Deuren en ramen konden niet open tijdens de zomerse periode, want dan zaten de bewoners in een rioollucht. Dat moet nu verleden tijd zijn. "Ik ben heel erg content. Datzelfde geldt voor de buren", aldus Michalewski, die lang heeft gestreden om de zogeheten stinkcontainer weg te krijgen.

Duizendpoot

Foto: Bastiaan Miché

Een opvallende verschijning. Monica Tijdink tapt zingend biertjes in Cartouche en het Top2000-café, zet zich in voor Muziekids en zong in een band.

23

Spotlight langer te zien in Museum Hilversum

Portret van Adèle Bloemendaal. Foto: Paul Huf

HILVERSUM Humberto Tan, Jan Kooijman, Adèle Bloemendaal, André van Duin en nog vele andere bekende Nederlanders blijven langer in Museum Hilversum. De portretten van 'Spotlight' zijn nu te zien tot en met zondag 9 september.

Werken van Paul Huf, William Rutten, Sacha de Boer en Govert de Roos hangen in het museum aan de Kerkbrink. De tentoonstelling 'Spotlight' laat glamourachtige portretten en bijna filmische posters zien van veel BN'ers. Het kwartet toont in deze expositie de ontwikkeling van de fotografie in relatie met de televisiecultuur.
"Wat mij iedere keer weer opvalt, is de enorme ontwikkeling in de fotografie en de kracht van een goed portret. Kijk bijvoorbeeld naar de iconische beelden van Adèle Bloemendaal of Willem Duys van Paul Huf. Een rijke geschiedenis waar we trots op mogen zijn", aldus museumdirecteur Stef van Breugel.

Wie pakt titel officieus Hilversums kampioenschap?

Het Henk Pel Toernooi komt er weer aan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Pakt Altius opnieuw de eerste prijs bij het Henk Pel Toernooi of gaat een andere (Hilversumse) club er vandoor met de hoofdprijs? Zaterdag 25 augustus is BZC'13 opnieuw gastheer van dit toernooi dat in de volksmond ook bekend staat als het officieuze Hilversums kampioenschap.

Dit jaar doen niet alle Hilversumse voetbalverenigingen mee aan dit voorbereidingstoernooi. Zes van de acht verschijnen op de velden aan 't Jagerspaadje. Naast de thuisploeg doen Victoria, Altius, 't Gooi, Wasmeer en OSO mee. FC Hilversum en Olympia'25 zijn dit keer niet van de partij. SV Loosdrecht en SV Achterveld - waar oud-BZC-trainer Ferry Marks trainer is - maken het deelnemersveld compleet.

Henk Pel was jarenlang het gezicht van De Zebra's. In 2012 werd dit toernooi nog op de velden aan de Minckelersstraat gehouden. Sinds 2013 zijn De Zebra's en Bloemenkwartier samengegaan en heeft BZC het toernooi voortgezet. Zaterdag 25 augustus is het de zevende editie. Om 10.00 uur trapt titelverdediger Altius af tegen Wasmeer. Dan begint op veld 1 BZC'13 tegen Achterveld. De laatste poulewedstrijden zijn om 12.30 uur. De finale wordt gespeeld om 15.00 uur.

Bekende Hilversumse amateurvoetballers van weleer komen in actie tijdens de intermezzowedstrijd om 13.00 uur. Historie Voetbal Hilversum onder leiding van Hans Bertelsen neemt het op tegen Empty Water Street United van Gert-Jan Klaasen en Marcel van Hal.

Mariët de Zwaan nieuwe directeur Inovum

hilversum Mariët de Zwaan is vanaf 1 september de nieuwe directeur-bestuurder van zorgorganisatie Inovum. Zij volgt Aad de Jonge op die per juli 2018 met vervroegd pensioen is gegaan. Samen met het managementteam zal zij de opgaven in de langdurige ouderenzorg waar Inovum voor staat, oppakken.

De Zwaan (48 jaar) is haar werkzame leven begonnen in de verstandelijke gehandicaptenzorg en heeft vervolgens gezondheidswetenschappen gestudeerd in Maastricht. Na deze studie werkte ze in bedrijfsvoeringsfuncties bij zorgorganisaties binnen defensie en de justitiële (jeugd) zorg en gesloten jeugdzorg. Een aantal jaren geleden maakte De Zwaan de overstap naar de ouderenzorg. Momenteel is ze werkzaam als directeur zorg in de regio Apeldoorn.

Inovum is een middelgrote zorgorganisatie in Wijdemeren en Hilversum. Belangrijkste project nu is het nieuwbouwproject van de Beukenhof in Loosdrecht.

Weerbericht

Licht wisselvallig weer met normale temperatuur

Blikvanger op de weerkaart is een lagedrukgebied bij IJsland met tot boven het Noordzeegebied reikende frontale uitlopers. Tegelijk zet het Azorenhoog een uitloper uit naar Midden-Europa. Na de passage van een koufront donderdag leidt dit tot een licht wisselvallig weertype met een normale temperatuur voor half augustus.

Donderdag en vrijdag

Donderdag begint met zonneschijn. De temperatuur loopt op naar rond 25 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe met kans op enkele buien, mogelijk met onweer. Vrijdag is het meest droog met nu en dan zon. Het is minder warm bij een maximum van 20 à 21 graden. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west.

Het weekeinde

Zaterdag en zondag is het wisselend bewolkt. Er is van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Er kan ook een bui tot ontwikkeling komen. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west. Het wordt 22 à 23 graden. Na het weekend lijkt het goeddeels droog te blijven met ongeveer dezelfde temperatuur of iets hoger dan deze week het geval is.

Weetje

Zondag hadden we de 51e zomerse dag van dit jaar van 25 graden of hoger. Dat is een evenaring van het record uit 2006. De kans is groot dat er nog een aantal dagen met 25+ graden zullen volgen. De kans is dus groot dat er een nieuw record zal worden gevestigd wat betreft het aantal zomerse dagen (25+ graden) in een jaar.

Van den Poel speelt op gerestaureerd orgel

Het orgel in de Sint Vituskerk. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De reeks orgelconcerten in de Sint Vituskerk is al even bezig. Het gerestaureerde Van den Brink-orgel klinkt weer als vanouds. Vrijdag 17 augustus neemt Cees van der Poel plaats achter het orgel.

Twee concerten zijn al geweest in de serie. De toeschouwers geven aan te genieten van het vernieuwde orgel in de kerk aan de Emmastraat. Dat blijkt volgens de orgelcommissie uit de reacties in het gastenboek, die 'unaniem positief' zijn.

Vrijdag speelt Van den Poel een gevarieerd programma met onder meer werken van Bruhns, Bach, Mozart en Pierné. Dat doet hij vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte na afloop.

'Trampolinepark Clemenskerk maandag 10 september open'

Vergunningen binnen, wethouder gaat nog met buurt in gesprek

De opening van het trampolinepark in de Clemenskerk komt dichterbij. Eigenaar Saskia de Wit hoopt maandag 10 september open te kunnen.

De verschillende trampolines in Clemenskerk liggen klaar voor gebruik. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "We hobbelen vrolijk verder", zegt Saskia de Wit van Flight Deck 53 BV terwijl buiten het gebouw aan de Bosdrift de werkzaamheden voor de parkeerplaats volop gaande zijn. Binnen valt op hoe sober eigenlijk - met de kleuren beige en zwart - het trampolinepark oogt. Past goed bij het gebouw, verklaart de 47-jarige Bussumse.

Na veel gedoe, waaronder een bouwstop, heeft De Wit nu toch eindelijk alle benodigde vergunningen binnen. Ook die voor de vliegtuiglounge bij de ingang. De houten slurf, die aanvankelijk hier zou komen, komt er overigens definitief niet. Verder voldoet de ruimte aan alle brandveiligheidseisen en ook de springstoestellen zelf zijn oké bevonden.
Het is vooral een kwestie van de laatste puntjes op de i zetten. Vrijdag 7 september wil De Wit daarom de deuren al open zetten voor mensen uit de buurt. Een dag later maakt de voor miljoenen gerestaureerde kerk deel uit van de regionale tour op Open Monumentendag 'Toekomst van Toen'. Maandag 10 september is het trampolinepark echt open voor de betalende bezoekers. Eind deze maand moet de website, waarop belangstellenden kunnen reserveren, online zijn. Het trampolinepark is straks iedere dag vanaf 10.00 uur open. Van maandag tot en met donderdag tot 20.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur en zondag tot 18.00 uur.
Wel komt er nog een rechtszaak, op 21 september. Een groep buurtbewoners is nog altijd fel tegen de komst van het trampolinepark en wil dat de verleende vergunning wordt teruggedraaid. De kersverse wethouder van vergunningverlening & handhaving, Karin Walters, gaat volgende week woensdag met de buurtbewoners in gesprek.

Forse boete voor beledigen van moslims

HILVERSUM De politierechter in Almere heeft een 50-jarige Hilversummer veroordeeld tot een geldboete van 700 euro, waarvan 350 euro voorwaardelijk, voor groepsbelediging van moslims. De man beledigde vorig jaar juni in het openbaar een kassière van een supermarkt in Hilversum.

De nietsvermoedende kassière is op 1 juni vorig jaar aan het werk als zij opeens de man hoort zeggen: 'Doe je hoofddoek af, ik reken niet af bij een terrorist'. De totaal verbouwereerde vrouw meldt het incident bij haar leidinggevende.
Een paar dagen later komt de verdachte opnieuw de supermarkt binnen. Dezelfde vrouw is aan het werk. Als de verdachte wil afrekenen, schreeuwt hij of er niet een andere kassa open kan, omdat hij niet wil afrekenen 'bij die terrorist, die vuile kanker moslim'. De beveiligers van de supermarkt houden de man aan en de kassière doet aangifte van groepsbelediging.

Volgens de politierechter een terechte aangifte, omdat de Hilversummer in het openbaar met zijn beledigende woorden een verband legt tussen moslims en terroristen. "Met deze openbare uiting beledig je niet alleen de persoon in kwestie maar tegelijk een hele groep", aldus het vonnis. Uitingen van deze aard zijn soms toegestaan als het een artistieke uiting betreft of als de uiting bedoeld is voor het publieke debat. Daar was in beide gevallen geen sprake van.
De kans is groot dat de Hilversummer tegen de uitspraak in hoger beroep gaat. De man was zelf niet aanwezig op de zitting, maar liet middels een slecht leesbare fax weten het niet eens te zijn met de gang van zaken. Hij deed een wrakingsverzoek dat de politierechter afwees, omdat het verzoek niet volgens de zin van de wet is gedaan.

36 brievenbussen weg

HILVERSUM Hilversum telt vanaf begin oktober een flink aantal minder brievenbussen dan nu. PostNL past namelijk het netwerk van brievenbussen aan.

De reden is simpel. In Nederland versturen we steeds minder post. Brievenbussen waar weinig brieven in komen verdwijnen of worden verplaatst naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk.
Vanaf 10 september 2018 voert PostNL de eerste veranderingen in het netwerk van brievenbussen in Noord-Holland door. In Hilversum blijven 45 brievenbussen, verdwijnen er 36 brievenbussen en komt er 1 nieuwe brievenbus bij (aan de Van Ghentlaan). Uitgangspunt is dat brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven, benadrukt PostNL. "Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij zorginstellingen en verlaagde brievenbussen blijven om die reden dan ook staan."

Bij de brievenbussen die verdwijnen, wordt dit drie weken van tevoren aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen.

Schuurbrand Lavendelplein

hilversum Een technische defect, waarschijnlijk kortsluiting, is volgens de politie de oorzaak van de brand in een schuur achter een woning aan het Lavendelplein in Hilversum.

De brand was in de nacht van zaterdag op zondag rond 3.00 uur. De brandweer kon via een brandgang vanaf de Neuweg bij de schuur komen en had het vuur snel onder controle.

Hilversum moet op zoek naar nieuwe zorgverzekeraar

HILVERSUM Hilversum moet op zoek naar een nieuwe zorgverzekeraar. Menzis heeft laten weten de collectieve afspraken met de gemeente te beëindigen. Dat kan gevolgen hebben voor de Hilversummers met een zogeheten 'minimapolis', al stelt de gemeente dat er tijd genoeg is om een nieuwe aanbieder te vinden.

Samen met 32 andere gemeenten op zoek naar nieuwe aanbieder

De gemeente laat weten dat er na de bekendmaking inmiddels gesprekken zijn gevoerd met Menzis. Daarin heeft Hilversum bedongen dat het contract langer doorloopt dan de zorgverzekeraar in eerste instantie heeft aangekondigd. Pas per 1 januari 2020 scheiden de wegen tussen de gemeente en de zorgverzekeraar en niet zoals in de opzeggingsbrief aangekondigd was al per 2019. "Concreet betekent dat dat er niets gaat veranderen voor de Hilversummers met een minimapolis", is de mededeling vanuit het raadhuis. Overigens heeft Menzis de afspraken met meer gemeenten opgezegd. "De gemeente Hilversum gaat samen met 32 andere gemeenten gezamenlijk op zoek naar een andere zorgverzekeraar."
Al twintig jaar, sinds 1998, biedt Menzis de mogelijkheid aan de kwetsbare groep met een minimuminkomen een speciale polis. In de opzeggingsbrief aan de gemeente meldt de zorgverzekeraar te hechten aan die maatschappelijke verantwoordelijkheid. "We maken graag het verschil als het gaat om integraal gezondheidsbeleid over de sociale domeinen heen om zo de leefkracht van onze verzekerden te versterken", meldt de zorgverzekeraar.

Dat Menzis stopt heeft meerdere redenen, zo merkt zij op in de opzeggingsbrief. Zo is er een minimaal aantal verzekerden in de regio. Dat leidt tot te weinig koopkracht. Van oudsher heeft zij veel verzekerden in Twente, de Achterhoek, Midden-Gelderland, Noord en West. Dit zijn de kernregio’s van de zorgverzekeraar. Menzis heeft geen zorgkantoor in Hilversum, waardoor zij weinig invloed kan uitoefenen. Tevens geeft zij aan dat ze relatief nieuw is in de regio, waardoor zij niet echt een uitgebreid netwerk heeft. “Dit heeft ons doen besluiten om met de gemeenten buiten onze kernregio’s de minimacontracten binnen afzienbare tijd te beëindigen”, is de slotconclusie.

Geen schorsing herinrichting hockeyclub

HILVERSUM Zoals verwacht heeft de Raad van State afgelopen vrijdag geweigerd om het bestemmingsplan voor de herinrichting van het terrein van de Gooische Hockeyclub, dat op Hilversums grondgebied ligt, te schorsen.

Een buurman van de club vroeg de Raad eerder deze week om schorsing van het bestemmingsplan. Hij vreest te veel overlast van de club, omdat het clubhuis naast zijn woning verdwijnt. En daarmee verdwijnt een buffer tegen het lawaai op de sportvelden.
De Raad kan in urgente gevallen een plan schorsen, maar zij vindt dat hier niet nodig, omdat er geen sprake is van urgentie. De club wacht met de herinrichting van het complex aan de Bussumse Meerweg tot na het eindoordeel van de Raad in deze zaak. Er volgt eerst nog een tweede zitting en zes weken daarna komt dan de uitspraak. Dat zal waarschijnlijk in het begin van de winter gebeuren.

De gemeente Hilversum houdt daarnaast ook de zaak over de inmiddels verleende vergunning aan. Ook die vergunning werd door de buurman bestreden. Daardoor kan de hockeyclub ook niet aan de slag. De gemeente heeft dit nog eens schriftelijk na de zitting van afgelopen week bevestigd.

Rigo Stegemans

41, in Hilversum sinds 1995 (met wat onderbrekingen) en werkzaam als sociaal ondernemer met Good2Connect

Nog op vakantie geweest?
"Net terug van drie heerlijke weken Italië met mijn gezin."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Bezig zijn met mijn passies; familie & vrienden, mountainbiken en sociaal ondernemen."

Wat precies is Good2Connect?
"Vanuit Good2Connect help ik organisaties met het realiseren van maatschappelijke winst. Zo gooien we hoge ogen met het Werelddoelenspel; een speelse manier om te leren hoe je met je collega's in actie komt voor een betere wereld en een groot verschil kan maken voor kwetsbare doelgroepen in je eigen leefomgeving."

Als je een ding aan Hilversum kon veranderen, wat zou het dan zijn?
"Dat Hilversum van Fairtrade gemeente opschaalt naar Global Goal gemeente."

Waar maak je je zorgen om?
"Dat de huidige generatie te langzaam inziet dat we veel zorgvuldiger om moeten gaan met de aarde en elkaar en dat onze kinderen hiervoor de prijs betalen."

Hilversum mist nog?
"Een locatie voor duurzame tiny houses"

Wat is je favoriete spreuk?
"'Practice what you preach' en 'behandel en gun een ander hetzelfde zoals je zelf behandeld en gegund wilt worden'. Omdat ik geloof dat dit al zorgt voor grote positieve veranderingen en een gelukkiger leven."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Voor alles dat niet kan wachten tot de volgende dag."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
Privé zou ik meer 'tijd en geld' spenderen aan familie, vrienden en mountainbiken. Zakelijk zou ik alles grootschaliger aanpakken en meer investeren in sociale ondernemingen."

Hilversumse dief opgepakt in Bussum

HILVERSUM De politie heeft afgelopen week in Bussum een 23-jarige Hilversummer aangehouden na een mislukte woninginbraak. De man had even daarvoor met twee anderen geprobeerd een huis aan de Albert Neuhuijslaan open te breken.

Aanvankelijk kon de man na een achtervolging op hoge snelheid ontkomen. Later op de avond werd er geschreeuw gehoord aan de Burgemeester s'Jacoblaan. Daar bleken twee mannen over een schutting geklommen, maar ook nu konden de mannen niet worden gevonden.
Met behulp van de politiehelikopter kon één van de verdachten alsnog worden opgespoord. De andere man, een Huizer van 18 jaar, wordt nog gezocht en naar verwachting later aangehouden. De politie kon hem linken aan een aangetroffen auto. Naar een onbekende derde persoon wordt ook nog gezocht.

Lekker sporten in de zomer op Cruyff Court

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Cruyff Court aan de Stephensonlaan is iedere woensdag in de zomervakantie de plek waar de jeugd zich kan vermaken met sport en spel. De buurtsportcoaches zorgen ervoor dat de jongeren - van vier tot zeven jaar en van acht tot twaalf jaar - lekker kunnen bewegen. Op het programma staan bijvoorbeeld voetballen, hockeyen en volleyballen.

Zo'n 400 vierkante meter natuur afgebrand

De brandweer maakte de klus af. Foto: Foto Miché / Peter Mol

HILVERSUM Hoewel er de dagen ervoor al wel wat regen viel toch nog een heidebrand zondag: op de Westerheide bij de Efgooiersstraat. Pakweg 400 vierkante meter natuur is afgebrand.

Vlak daarvoor recreëerde een groepje jongeren op de plek. Zij waren volgens omstanders een waterpijp aan het roken en renden weg toen de heide in brand vloog. De omstanders zagen het vuur oplaaien en belden de brandweer. Met dennentakken wisten zij het vuur al te doven. De brandweer maakte het klusje vervolgens af.

Anders omgaan met donkere kanten van het gezamenlijke verleden

Nieuwe iconen moeten plek krijgen in Hilversumse straten

Het Zeeheldenkwartier kan bijvoorbeeld niet meer. Dat is verering van dubieuze personen, die geen recht doen aan de inclusieve samenleving, aldus de SP.

Wordt deze toekomstige straat het Molenpad of de Burgemeester Bootlaan? Wat te doen met omstreden personen is de vraag. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als het in andere steden kan, zoals Amsterdam en Berlijn, dan moet het aanpassen van straatnamen ook in Hilversum mogelijk zijn. Het eren van personen die overduidelijk mensenrechten hebben geschonden of getornd hebben aan het gelijkwaardigheidsbeginsel is fout, zo stelt de SP. Het is anders omgaan met de donkere kanten van het gezamenlijke verleden, is de stelling.

In de hoofdstad is in het verleden de Stalinstraat omgedoopt in de Vrijheidsstraat. Dat is een mooi voorbeeld van hoe het in Hilversum ook zou moeten, vindt SP-raadslid Rebekka Timmer. Er zijn immers genoeg historische figuren te vinden die wel passen bij de inclusieve samenleving, zoals de jonge Hilversumse aangeeft. Nieuwe iconen noemt zij dat. Denk daarbij aan de Suze Groeneweg, die in 1918 als eerste vrouw in de Tweede Kamer is verkozen. Ander voorbeeld is Cuffy die in 1763 een grote slavenopstand in de voormalige Nederlandse kolonie Berbice leidde.

"We willen een andere presentatie van de geschiedenis, waarin we uitgaan van de ervaringen van alle mensen. Dat is geen geschiedvervalsing, maar het plaatsen van de gebeurtenissen in de juiste context", schrijft Timmer in haar opiniestuk 'We moeten op zoek naar nieuwe iconen'. "Vandaag de dag hopen wij te kunnen spreken voor het merendeel van de mensen en partijen als we zeggen dat we staan voor mensenrechten en een inclusieve samenleving. Dat resulteert erin dat we de gruwelen van onder meer het Europees kolonialisme en imperialisme erkennen en verwerpen. Dat we zeggen: de verering van figuren die aan die kwaden vorm hebben gegeven, hoort niet meer."

Protest in Hilversum tegen Boot eind jaren 70. Foto: Hein van Kasbergen

'Het is niet goed tegen fout opwegen. Het is geen weegschaal'

Aanleiding om straatnamen van dubieuze personen te wijzigen is de kwestie die nu speelt rond oud-burgemeester Joost Boot. Eind maart besloot het voormalige college dé mediaburgemeester te eren met een straatnaam. Het nog te ontwikkelen gebied tussen de 's-Gravelandseweg 70-72 en de Hoge Naarderweg 55-57 moet de Burgemeester Bootlaan gaan heten. De toekomstige bewoners hebben hier bezwaar tegen omdat zij het Molenpad beter vinden. De SP en de PvdA hebben bezwaar omdat Boot een vrijpleiter is geweest van de apartheid in Zuid-Afrika. Een man eren met zo'n 'fout' verleden is een verkeerd signaal.

"Het is niet goed tegen fout opwegen. Het is geen weegschaal. Het gaat erom waar de grens ligt. We praten over een systeem, zodat het niet mogelijk is dat iemand die een apartheidspleiter is geweest, zoals burgemeester Boot, een straatnaam kan krijgen", meldt Timmer. Het college had beter haar huiswerk moeten doen in de Bootkwestie. De informatie over zijn omstreden verleden is immers makkelijk te vinden. Tevens, zo stelt de SP'er, zijn er duidelijke richtlijnen voor het benoemen van straatnamen.

Bij de PvdA, de partij die samen met de SP het apartheidsverleden van Boot aan de kaak stelde, kijken ze toch anders tegen het herbenoemen van bestaande straten aan. Wat Femke van Drooge, PvdA-fractievoorzitter, betreft komt een aantal straten zeker in aanmerking voor een andere naam. De J.P. Coenstraat is daar een voorbeeld van. Maar de partij gaat hier niet actief op aansturen. "Bij sommige namen kan ik het best relativeren in de tijdsgeest." Bij het wijzigen van de straatnaam komen de nodige praktische zaken kijken. De rompslomp voor inwoners, bedrijven en gemeente is groot.

Als het gaat om nieuwe straatnamen is er wel invloed op uit te oefenen en is discussie vooraf, zoals nu in het geval van burgemeester Boot, zinvol. "Ethiek is altijd een afweging", aldus Van Drooge. "Iemand is niet 100 procent goed of slecht. Op een gegeven moment moet je de zaken op een bepaald niveau wegen." Om voor eens en altijd een einde te maken aan de discussie of iemand nu wel of geen straatnaam verdient en tegelijkertijd Hilversum als mediastad aan te willen duiden, zijn andere keuzes mogelijk. In plaats van personen te willen eren, geef de makers een straatnaam. Als voorbeeld noemt zij de Regisseursstraat.

Gedoe provincie en energiebedrijf over aanleg elektriciteitskabels Floralaan

Alliander eist dat Raad van State 'onterechte' boete alsnog van tafel veegt

De provincie Noord-Holland en energiebedrijf Alliander stonden maandag tegenover elkaar voor de Raad van State. Reden was de aanleg van kabels in vervuilde grond.

De Floralaan tegenwoordig. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De provincie Noord-Holland heeft energiebedrijf Alliander onterecht een boete opgelegd voor het aanleggen van elektriciteitskabels in vervuilde grond in Hilversum en Bussum. Dat vindt de advocaat van het energiebedrijf. Hij eiste daarom maandag bij de Raad van State dat de boete van 20.000 euro alsnog van tafel gaat.

In de ogen van de provincie speelt Alliander een flauw juridisch spelletje door net te doen alsof het niet tevoren is gewaarschuwd. En dat de boete zomaar uit de lucht is komen vallen. De holding Alliander, werkmaatschappij Liander en een andere dochtermaatschappij van Alliander werden alledrie door de provincie aangeschreven na een overtreding in 2012. Met een zogenoemd dwangsombesluit meldde de provincie dat een volgende overtreding hen elk 20.000 euro zou gaan kosten met een maximum van 200.000 euro.
Dit dwangsombesluit is verzonden aan Liander, op hetzelfde adres van Alliander. Maar Alliander zegt nu van niets te weten. Alliander is niet zelf door de provincie op de hoogte gesteld en kan volgens zijn advocaat dan nu niet op een boete worden getrakteerd.

Rechtsgeldig

'Alliander wel op de hoogte gesteld van de officiële waarschuwing'

Volgens de advocate van de provincie is Alliander wel op de hoogte gesteld van de officiële waarschuwing. En die is dus rechtsgeldig. Daarom kon de provincie volgens de advocaat ook met boetes komen toen Liander in de fout ging bij het aanleggen van kabels aan de Floralaan in Hilversum en de Vaartweg in Bussum. Maar een probleem voor de provincie is dat een hard verzendingsbewijs voor Alliander ontbreekt.
De advocaat van Alliander beweert nu dat dit bedrijf niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor een overtreding waarvoor zijn buurman Liander tevoren is gewaarschuwd. Ook al zitten beide bedrijven op hetzelfde adres. Volgens de advocaat gaat het ook om los van elkaar staande bedrijven.
Maar de provincie zet daar grote vraagtekens bij, omdat hun activiteiten op een ondoorzichtige manier door elkaar lopen. Zo moet Alliander officieel melding doen van graven in vervuilde grond bij de provincie. Dat werk wordt dan uitgevoerd door Liander. Opmerkelijk is volgens de provincie ook dat Alliander inmiddels de boete voor Liander heeft betaald. Ze kunnen zich dus niet achter elkaar verschuilen, vindt de provincie.

Aannemelijk

De Raad van State moet nu gaan beoordelen of het toch aannemelijk is dat Alliander zelf een officiële waarschuwing heeft gekregen. Zo ja, dan is de boete ook terecht aan Alliander opgelegd. Het oordeel volgt over enkele weken.

Nul op rekest voor straatracers

Het ongeluk op de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nul op het rekest voor Walter en Casper van W.. De Rechtbank Leeuwarden heeft duidelijk laten weten dat er geen onderzoek komt naar het rijgedrag van Fleur Balkestein. Het Loosdrechtse duo had aangegeven dat er ook naar het gedrag van de 19-jarige Hilversumse, die in maart 2016 overleed aan de gevolgen van de straatrace, gekeken moest worden.

Vorige week donderdag maakte de rechtbank korte metten met dit verzoek. Binnen vijf minuten was de zaak beklonken. De straatracers wilden dat het bloed van Balkestein nader onderzocht zouden worden. Wellicht dat er alcohol in haar bloed zou zitten. Daarnaast verzocht het Loosdrechtse duo de belgegevens van de Hilversumse in te willen zien, zodat zij konden zien of Balkestein met haar telefoon bezig was toen zij de Nieuw-Loosdrechtsedijk opreed toen vader en zoon eraan geracet kwamen.

Volgens de rechtbank is er totaal geen aanleiding om te vermoeden dat Balkestein gedronken had op die noodlottige woensdag 16 maart of dat zij met haar mobiel bezig was. Het duo had het verzoek ingediend om zo te kunnen bewijzen dat de Hilversumse medeverantwoordelijk was voor het ongeluk. Deze juridische zet leidde tot veel ongeloof en verontwaardiging. Beide heren hebben in de rechtbank nooit berouw getoond.

Eind november kreeg Walter van W., die met zijn Porsche de auto van Balkestein met 167 kilometer per uur ramde, een celstraf van vier jaar en een rijontzegging van vijf jaar. Zoon Casper, die in zijn Mini Cooper achter hem aanreed, kreeg een werkstraf van honderd uur en een rijontzegging van een jaar. Beiden zijn in hoger beroep gegaan. Datzelfde geldt voor het Openbaar Ministerie.

Twee lokale omroepen gaan strijden voor zendmachtiging in Hilversum

Naast NH Gooi dient ook GooiTV aanvraag in bij Commissariaat voor de Media

Het Commissariaat voor de Media heeft van twee omroepen een aanvraag ontvangen voor een zendmachtiging in Hilversum: NH Gooi en GooiTV.

RTi Hilversum nam pakweg tien jaar terug het stokje over van Omroep Hilversum. Archieffoto: Bastiaan Miche

hilversum Hilversum wil graag bekendstaan als dé Mediastad, maar op een goede lokale omroep is het al jaren wachten. Ook de plannen voor één streekomroep - waarin verschillende partijen de krachten bundelen - leidden tot dusver louter tot gedoe. In 't Gooi zijn momenteel twee regionale/lokale omroepen: NH Gooi en GooiTV. Zij hebben nu allebei bij het Commissariaat voor de Media (CvdM) een aanvraag ingediend voor een zendmachtiging in Hilversum. Slechts één van hen gaat er met de prijs vandoor.

Focus GooiTV vooral op sport, evenementen
en 'verbinding'

NH Gooi (een voortvloeisel van NH Nieuws, RTi Hilversum en 6FM uit Huizen) is de huidige lokale omroep van Hilversum. GooiTV, van oud-Omroep Hilversumdirecteur Ruud Bochardt, is te zien in Gooise Meren en Wijdemeren. Ook deze omroep maakte aanvankelijk deel uit van een op te richten streekomroep voor 't Gooi. RTi en 6FM stapten daaruit na discussie over de te varen koers.
En als er niet kan worden samengewerkt, dan maar keihard de concurrentiestrijd aangaan, denkt Bochardt. Hij wil nu 'zijn' gebied vergroten. Hij diende afgelopen week een aanvraag in bij het CvdM (de deadline om de komende jaren te mogen uitzenden is aanstaande vrijdag) met daarin een formule, de statuten en (niet onbelangrijk) een overzicht van het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO). Iedere omroep heeft zo'n PBO dat erop toeziet dat de omroep het programmabeleid op correcte wijze uitvoert. Het PBO bestaat uit verschillende personen die representatief zijn voor de Hilversumse samenleving. Voor GooiTV zijn dat onder meer Stadsfondsmanager Ingrid Geul, Serafettin Babaçan en Jan Willem Hoogendoorn. "Ik heb er een goed gevoel bij", zegt Bochardt. "We hebben hier hard naartoe gewerkt en er valt nu toch een last van ons af. Er is geen weg meer terug."

GooiTV Hilversum met middenachter Ruud Bochardt. Foto: GooiTV

Uiteindelijk bepaalt het CvdM welke partij de zendmachtiging krijgt, maar in nagenoeg alle gevallen neemt de toezichthouder het gemeentelijk advies over. De gemeente toetst ook of de mensen binnen het PBO representatief zijn voor de Hilversumse samenleving. Bochardt verwacht dat er vanuit het CvdM of de gemeente nog wel pogingen worden ondernomen of beide omroepen één organisatie kunnen vormen, maar de Hilversummer weet nu het antwoord al: nee. Hij gaat er bovendien vanuit dat het nog wel even duurt voordat het definitieve besluit op tafel ligt.
Bang dat hij besmet is met het Omroep Hilversum-virus is Bochardt niet. Hij kijkt liever naar de toekomst en wil naar Hilversum komen, omdat verschillende 'Hilversumse' items waaronder 'Het gesprek met burgemeester Broertjes' van deze krant en GooiTV overal in 't Gooi is te zien behalve op de tv in Hilversum. Toch blijft het de vraag in hoeverre de gemeente kijkt naar het verleden toen Omroep Hilversum nog de lokale omroep was. Een slecht imago, hoge schulden en uiteindelijk een vernietigend rapport, met de conclusie dat Omroep Hilversum geen toekomst meer had, leidden tot het einde van Omroep Hilversum en het begin van RTi Hilversum. Overigens was het in de jaren die volgden ook binnen RTi regelmatig crisis. Bestuursleden vochten elkaar de tent uit en vrijwilligers hadden het snel gezien.
Momenteel lijkt het rustig bij zowel NH Gooi als GooiTV, al is de (volgens velen matige) inhoud en beeldkwaliteit vaak nog voer voor discussie. Ook Bochardt beseft dat, maar stelt dat met die 55.000 euro subsidie vanuit het Hilversumse raadhuis een lokale (en publieke) omroep met vooral vrijwilligers nooit kan concurreren met bijvoorbeeld de lokale kranten. "En daarom moet je keuzes maken", zegt hij. De focus van GooiTV komt daarom vooral te liggen op sport, evenementen en 'verbinding' (zoals herdenkingsbijeenkomsten).
Om toch ook nieuws te kunnen brengen en van toegevoegde waarde te zijn, wil Bochardt nauw samenwerken met deze krant. De kritiek dat een publieke door de overheid gesubsidieerde omroep niet zou mogen samenwerken met een commerciële partij als een krant, wijst hij van de hand. "Die tijd ligt achter ons. Dit is de enige manier om de regionale/lokale journalistiek overeind te houden."

Van Dutch Media Week een groot landelijk festival maken

Beeld en Geluid nu ook partner van mediaweek in Hilversum

Meer publiek én mensen uit de media weten te trekken naar Hilversum tijdens de Dutch Media Week. Dat is de inzet van Beeld en Geluid.

Sinds vorige week hangt de aankondiging van de Dutch Media Week al groot op het pand van Beeld en Geluid. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Duizenden mensen weten Hilversum al te vinden tijdens de Dutch Media Week (DMW). Zeker de Open Studio Dagen gelden als een ware publiekstrekker. Maar daar kan nog wel een schepje bovenop vinden ze bij Beeld en Geluid. De nieuwe partner van de mediaweek heeft de ambitie om dit landelijke evenement nog beter op de kaart te zetten.

In het opvallende museum aan de Media Parkboulevard 1 waren al genoeg DMW-activiteiten. Beeld en Geluid werkte mee, maar was niet officieel betrokken bij de organisatie en de programmering. Dat is dit jaar anders nu zij partner is geworden. "Wij vinden het belangrijk om een groot publiek en de professional in aanraking te laten komen met media op allerlei gebieden", meldt Jennemiek Leijsen. "De Dutch Media Week willen we echt groot gaan maken met alle andere partners. Er gebeuren zoveel dingen op mediagebied; daar horen wij bij te zijn."

Wie media zegt, zegt daarmee meteen Beeld en Geluid. In de Experience, het museumgedeelte, stappen de bezoekers in de wereld van de media waar zij onder andere terugkijken op de mediageschiedenis. Daarnaast is Beeld en Geluid de beheerder van de archieven. Beelden maar ook games en vlogs worden hier opgeslagen. Vanuit die positie ziet Beeld en Geluid het ook als haar taak om het tijdens de DMW 'groots aan te pakken'.

'DMW met alle andere partners echt groot gaan maken'

Zo krijgen jonge makers tijdens de eerste editie van de Media Summer Night op donderdag 6 september de kans om nieuwe dingen te maken en daarvoor gebruik te maken van oude beeldmaterialen. Dat is een uitdaging die Beeld en Geluid deze jonge, professionele creatievelingen graag voorlegt. Naast het stimuleren van eigen initiatieven en nieuwe dingen maken, gaat het tijdens deze bijeenkomst om ontmoeting. Dat gebeurt in een informele setting.
Daarnaast is de DMW een publieksevenement. Daarom heeft Beeld en Geluid veel leuke en gekke activiteiten op de agenda gezet, zoals Leijsen het zegt. Iedere dag staat de koude kermis op het Joop van den Endeplein. Volkscultuur ontmoet high tech en high art is de omschrijving. Altijd al een eigen VR willen maken? Dat kan tijdens deze editie van de DMW. Teams kunnen zich inschrijven voor deze challenge, die op vrijdag 31 augustus wordt gehouden. De opdracht luidt om binnen 48 uur een eigen 360-film of interactieve VR-content te maken. De allerbeste film wordt uiteindelijk doorgestuurd naar het internationale Filmapalooza festival, dat in maart 2019 plaatsvindt in de Verenigde Staten. Een dag voor deze challenge is er een VR-masterclass in Beeld en Geluid.

Een andere publiekstrekker moet het Dutch Media Week Familiefestival zijn op zaterdag 8 en zondag 9 september. Op deze dagen zijn er workshops, meet-and-greets met vloggers, acteurs en programmamakers zoals Tim Douwsma, Pip Pellens en Ismael Ilgun. Centrale vraag tijdens dit familiefestival is wat is jouw echte identiteit en welke heb je in de online wereld.

'Willen er ook echt zijn voor mensen uit de eigen omgeving'

Het programma is er niet alleen op gericht om mensen van ver naar Hilversum te trekken. Zo besteedt Beeld en Geluid op donderdag 6 september bijvoorbeeld aandacht aan 100 jaar Mediastad. Ouderen uit Hilversumse verzorgingshuizen zijn tussen 10.00 en 12.00 uur te gast en krijgen een speciaal voor hen samengesteld programma dat gaat over de ontwikkeling van Hilversum als mediastad. Hennie Huisman heeft zijn medewerking toegezegd en haalt de bewoners op met de bus. Een dag later komen diverse groepen 8 van basisscholen uit Hilversum langs om mee te doen aan de workshop beeldgeheimen. Samen gaan ze aan de slag met de mediavorm video. "Zo willen we er ook echt voor de mensen uit de eigen omgeving zijn", besluit Leijsen.

'Hilversum heeft geen behoefte aan fietsrepressie door de gemeente'

Nieuw stalverbod roept vragen, ongenoegen en weerstand op

De nieuwe verordening gaat nog veel voeten in aarde krijgen. 'Laten we het vooral leuk houden' is de oproep van een briefschrijver.

De plek aan de Kerkbrink waar de fietsen naartoe gaan.

HILVERSUM De grote gele borden in het centrum zijn niet te missen. Wie zijn fiets op een plek gestald heeft waar dat niet netjes is heeft waarschijnlijk al een zwart-gele hanger aan het stuur gehad. Vanaf half september is de verkeerd geparkeerde tweewieler af te halen bij het fietsdepot aan de Kerkbrink 29. "Laten we het vooral leuk houden."

Dat is de oproep van Gert Ruijer. In een brief aan deze krant uit de Hilversummer zijn ongenoegen. In zijn ogen is het een grote publieksonvriendelijke actie van de gemeente. Hilversummers en andere bezoekers die met de fiets naar het dorp gaan, zullen het voortaan wel laten om naar het hart van het dorp te gaan. Het dorp gaat vermeden worden als de fiets niet netjes in een rek of tegen een fietshek stond. Dat betekent een trip naar het depot en 15 euro aftikken om de tweewieler terug te krijgen. Betalen gebeurt vanaf maandag 15 oktober.

"Het ik-wil-mijn-fiets-terug hoort niet bij 2018 en de fietsrekplicht moet drastisch beperkt worden", schrijft Ruijer. "Het beste is de verordening in te perken tot de voetgangersgebieden. Het is een onzinargument van de wethouder dat de hulpdiensten anders het centrum niet goed kunnen bereiken. Hilversum heeft in mijn ogen geen behoefte aan een fietsrepressie door de gemeente, terwijl juist het centrum autoluw werd gemaakt en de fiets omarmd zou moeten worden", is zijn vervolg.

Fietscoaches geven tekst en uitleg over het in te voeren stalverbod in het centrum. Foto's: Bastiaan Miché

'Het ik-wil-mijn-fiets-terug hoort niet bij 2018'

De gemeente wil het verrommelde beeld in het centrum aanpakken. Die fietsenzee moet weg, zeker nu er volgens wethouder Arno Scheepers, ook voldoende fietsparkeermogelijkheden zijn in het centrum. In totaal zijn er 2.800 plekken. In het laatste jaar heeft Hilversum hier best in geïnvesteerd en zijn er honderden rekken en hekken bijgekomen zodat iedereen zijn of haar fiets keurig kwijt kan en het centrum aantrekkelijker wordt. Daarnaast is de gemeente nog bezig met een inpandige fietsenstalling in het centrum.

De drang om bijna in de winkel te gaan staan, moet eruit. Hilversummers moeten wennen om even verder te kijken om hun stalen ros te parkeren. Een kwestie van wennen, is de redenatie vanuit het raadhuis. Om de Hilversummers goed voor te bereiden, is de gemeente een gedragscampagne begonnen en zijn fietscoaches in het centrum te vinden die de bezoekers adviezen geven waar zij hun fiets kunnen stallen in plaats van bijvoorbeeld pal voor de Hema. Punt van aandacht blijft wel mensen die slecht ter been zijn.

De drang om bijna in de winkel te staan, moet eruit

Extra wijkbrandweerman noodzakelijk

Het zichtbaar zijn bevalt René Wollaars prima, maar extra handjes zijn welkom

René Wollaars is alweer ruim twee jaar wijkbrandweerman in Hilversum. Het werk bevalt hem prima, al zijn extra handjes in zijn ogen toch wel welkom en ook nodig.

René Wollaars: "Voorheen moesten mensen naar de brandweerkazerne komen, maar die drempel was te hoog." Foto: Gooi en Eembode

HILVERSUM De stelling dat René Wollaars de afgelopen jaren tientallen levens heeft gered, vindt hijzelf enigszins overdreven. Maar aan de andere kant krijgt de wijkbrandweerman vanuit de repressieve dienst wel bij wijze van grap 'het verwijt' dat zij veel minder druk zijn dan voorheen. Toch is er nog genoeg werk aan de winkel, zeker nu ouderen langer thuis blijven wonen maar helemaal niet zo zelfredzaam zijn als men denkt.

'Je ziet ook dat de mensen blij worden
van je adviezen'

De brandweer dichterbij de inwoners brengen. Met die gedachte startte begin 2016 Wollaars met zijn werkzaamheden als wijkbrandweerman. Hij was op dat moment 58 en vind het na dertig jaar branden blussen tijd voor iets anders. "Nu ben je bezig met het voorkomen van branden. Dat leek me leuk om te doen en is ook leuk. Een uitdaging. Voorheen moesten mensen naar de brandweerkazerne komen, maar die drempel was te hoog. Nu komen mensen na een brand in hun straat naar mij toe met de vraag hoe ze dat bij henzelf kunnen voorkomen."
Wollaars is tegenwoordig wekelijks te vinden in de bibliotheek, de Riebeeck, winkelcentrum Kerkelanden en buurthuis de Geus. Daarnaast gaat hij de wijken in, komt bij de mensen thuis en overlegt met onder meer zorg- en welzijnsorganisaties. Van belang is bijvoorbeeld dat wanneer thuiszorgmedewerkers bij ouderen komen en zien dat brandveiligheid te wensen overlaat, zij dit melden bij Wollaars.
Wat dat betreft zijn instellingen, bedrijven en ook inwoners - mede door het netwerk dat Wollaars heeft opgebouwd - veel bewuster bezig met brandveiligheid dan voorheen. Toch is er nog heel veel onwetendheid en ook onwil. Wollaars maakte al mee dat mensen hun woningen voor tienduizenden euro's opknapten maar een paar brandmelders voor 5 euro per stuk was ineens te duur. "Mensen gaan er vanuit dat het hen niet overkomt, zijn ook niet voorbereid. Heel simpele dingen kom ik bij een woningcheck - dat kan iedereen aanvragen - tegen. Op heel simpele vragen als 'Waar liggen de sleutels?' of 'Is er een vluchtplan en plek waar we na een brand afspreken?' hebben veel mensen vaak geen antwoord."

Wat ook verbaast is dat bewoners van aanleunwoningen helemaal niets hebben, ook geen bhv-organisatie, stelt Wollaars. Het aantal branden neemt misschien wel af, landelijk is het aantal ongelukken bij ouderen met maar liefst 80 procent toegenomen, zegt hij. "Er wordt dan gezegd dat die mensen voor zichzelf kunnen zorgen, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Zetten de waterkoker op het gas en dan het gas aan, of laten de magnetron aan... Daarom zijn er ook voorlichtingsbijeenkomsten voor een hele aanleunwoningengroep."
Gezien het werk dat Wollaars allemaal verricht, is het verbazingwekkend dat er in het hele land slechts zeven wijkbrandweermannen zijn. Toch zou Wollaars graag een extra wijkbrandweerman in Hilversum erbij krijgen. Hij is namelijk best wel druk, zegt hij, en - niet onbelangrijk - de noodzaak is er. "Je ziet ook dat de mensen blij worden van je adviezen. Dat ze zeggen: 'Ik ga gelijk een rookmelder kopen'. En er is altijd weer een groep waar we extra aandacht aan moeten geven. Binnenkort focussen we ons op jonge gezinnen die een kind krijgen. Wat dat betreft is nog genoeg werk. Ik kan dit gemakkelijk nog zes jaar tot aan mijn pensioen doen."

'Zet die verdubbelaar in, je bent gekke Henkie als je het niet doet'

Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Als het aan fractievoorzitter Bianca Verweij van de Hilversumse SP ligt, komt er zo snel als kan een tweede wijkbrandweerman in Hilversum. Voorwaarde is wel dat dit niet ten koste gaat van het aantal handjes bij de repressieve dienst.

Al in 2013 pleitten de socialisten voor een wijkbrandweerman in Hilversum, naar Rotterdams voorbeeld, voor met name ouderen en mensen die moeite hebben om voor zichzelf te zorgen ('verminderd zelfredzaam'). "En toen René aan de slag ging, bleek het al snel een succes", aldus Verweij. "Hij is druk, doet goed werken en valt goed in de wijken. En dus vinden wij al een tijdje dat René een collega erbij moet krijgen."

Tot dusver is deze collega er nog steeds niet. De socialisten, die de voorbije maanden al meerdere keren aandacht vroegen voor de wijkbrandweermannen, kunnen daarom voorlopig weinig anders doen dan afwachten. "Maar er wordt steeds gezegd door de veiligheidsregio dat ze dat gaan doen", aldus Verweij. "Maar zet die verdubbelaar (die extra collega, red.) nou eens in, je bent gekke Henkie als je het niet doet. De reden waarom ze destijds hiermee zijn gestart - brandveilig leven - is nog steeds relevant. Overigens, en laat dat duidelijk zijn, die extra collega moet niet ten koste gaan van de repressieve dienst."

Met name dat laatste baart Verweij zorgen, ook doordat tientallen vrijwilligers de afgelopen jaren zijn vertrokken.

21 / 24

Wandelen bij Viore. Foto: Bart Versteeg

Donderdag 16 augustus

Koffieinloop

9.30 uur | De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de Koffieinloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Hilvertsweg 89-91.

Lange wandeling vanuit Viore

11.00 uur | Viore

Op de derde donderdag van de maand wordt er een lange wandeling gemaakt vanuit Viore (zonder begeleiding). Vanaf 10.30 uur is er koffie/thee in onze gezellige huiskamer. Om 11.00 uur vertrekken we met een groep. Aanmelden via vrijwilligers@viore.org of 035-6853532.

Vrijdag 17 augustus

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | Lopes Dias

Alleen op afspraak. Inloopspreekuur voor al uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald WERK; WZSP voor een vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze KANSENANALYSE en werkVINDsoftware. Wim van Oudheusden 06-40414560.

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in het ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en in het begeleiden van activiteiten.

Zaterdag 18 augustus

Reeën kijken in Corversbos

19.30 uur | Parkeerplaats Algemene begraafplaats Berestein

Ga in de avondschemering op pad met de boswachter en ontdek reeën in het Corversbos, vlak bij Hilversum. Deze wandeling is voor volwassenen en duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je vooraf aan via www.natuurmonumenten.nl.

Zondag 19 augustus

Fietstocht Zandafgravingen

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde 't Gooi rijdt op zondag 19 augustus de dagtocht "Zandafgravingen", vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij het Museum. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Dinsdag 21 augustus

Koffieclub gezellig samenzijn

9.45 uur | Wijkcentrum de Geus

De Koffieclub staat open voor elke Hilversummer voor een gezellig praatje of leuke kennismaking. In onze leuke ontmoetingsruimte mag u geheel vrijblijvend aanschuiven.

Netwerk 1221 Geuzenzorg

12.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Iedere dinsdag van 12.00 uur tot 14.00 uur in Wijkcentrum De Geus, kunt u binnenlopen zonder afspraak. Samen met vrijwilligers van de Geus kunt u bij ons terecht voor elke hulpvraag. Professionals die actief en dichtbij zijn in de wijk 1221 willen de buurt prettiger en gezonder maken.

Rummikub en Jokeren

13.30 uur | De Kleine Lelie

In de zomerperiode kan men wekelijks op dinsdagmiddag terecht in De Kleine Lelie voor rummikub, jokeren of andere spelletjes. Het is van 13.30-16.00 uur en is kosteloos. Kom en doe mee op de Hilvertsweg 89-91.

Wijkspreekuur zorgnetwerk

13.30 uur | De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kan men hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende uw eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van o.a. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en wijkagent schuiven regelmatig aan.

Woensdag 22 augustus

Herinneringen aan WO II

10.00 uur | Museum Hilversum

Op woensdag 22 augustus rijdt het Fietsgilde de dagtocht 'Hilversum 1940-1945', vertrek om 10.00 uur van de Kerkbrink in Hilversum voor het Museum. Voor meer informatie over deze en andere tochten zie www.fietsgilde.nl.

Kinderclub 't Geusje

14.30 uur | Wijkcentrum de Geus

Kinderclub 't Geusje houdt elke woensdag een gezellige inloop. Leeftijd van 4 tot 12 jaar. Onder de leiding Henny Bast worden de kinderen leuk bezig gehouden, voor elk wat wils. Toegang is gratis, wel even melden bij Henny.

Donderdag 23 augustus

Zomerworkshop: high tea

13.00 uur | Viore

Kom op donderdag 23 augustus meedoen aan de workshop High tea bereiden bij Viore. Gezellig en lekker! Tijd: 13.00-15.00 uur. Kosten deelname: 5 euro. Aanmelden via vrijwilligers@viore.org. Of bel: 035-6853532.

Zaterdag 25 augustus

Henk Pel Toernooi

10.00 uur | Jagerspaadje

Het traditionele Henk Pel Toernooi bij BZC'13. Deelnemers: Altius, hsv Wasmeer, Achterveld, Loosdrecht, 't Gooi, Victoria, OSO en BZC'13. De eerste wedstrijden vangen aan om 10.00 uur, de finale is om 15.00 uur. Intermezzowedstrijd met 'oude sterren' om 13.00 uur.

Zondag 26 augustus

Fietstocht Gooise heidevelden

10.00 uur | Museum Hilversum

Zondag 26 augustus organiseert het Fietsgilde op speciaal verzoek van de Vrienden van 't Gooi een fietstocht langs de Gooise Heiden. Vertrek 10.00 uur vanaf de Kerkbrink Hilversum.

Lazy Sunday Live

16:30 uur | Werf35

Op zondag 26 augustus geven zangeres Sandra van der Werf en gitarist Adriaan Wagenaar een zomers concert met de 'feel' van fado, bossa nova en jazz. Kom langs voor muziek en een drankje en blijf daarna lekker dineren (graag reserveren) bij Smederij-Werf 35.

Foto: Natuurmonumenten - Rene Koster

'S-GRAVELAND Vleermuizen spotten in het donker met de batdetector? Dat kan zaterdag 25 of vrijdag 31 augustus bij Natuurmonumenten. Voor meer info en kosten, zie www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek. Foto: Natuurmonumenten - Rene Koster

'Uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen die van muziek houden'

Muziek loopt als rode draad door het leven van Monica Tijdink

Ze tapt zingend biertjes in Cartouche en het Top2000-café, ze zet zich in voor Muziekids en zong in een band. Nee, een muziekloos leven kan Monica Tijdink zich niet voorstellen.

Jarenlang zong Tijdink in de band de Barking Bees.

HILVERSUM Mediapark, Bar Boon, maandagmiddag. De zon schijnt en het is een komen en gaan van omroepmedewerkers die snel een koffie halen. Monica Tijdink (58) steekt regelmatig haar hand op. De bardame van de Top2000 en café Cartouche, de duizendpoot bij Muziekids en het gezicht van de Hilversumse markt is dan ook een opvallende verschijning. "Je wilt niet weten hoe vaak vrouwen naar het nummer van mijn haarverf vragen", knipoogt ze terwijl ze de puntjes van haar rode haar inspecteert.

'Hier met dat bier, rooie', kalkte een bekende van haar op een promotiebord van de Hilversumse markt. Geweldig grappig vindt ze dat. "En dan te bedenken dat ik eigenlijk zwart haar heb." Weer die klaterende lach. Het gezicht van de markt zijn vindt ze een eer. Bovendien gaat ze er graag heen. Tot voor kort makkelijker en vanzelfsprekender; het kantoor van Muziekids, waar ze ook werkt, schuurde tegen het marktterrein aan. "Maar we zijn begin dit jaar verhuisd en ons kantoor zit nu daar." Ze wijst op LAB24. Het is wennen dat ze niet zo maar even het dorp in kan lopen om een vergeten kantoorartikel te kopen, of boodschappen of een leuk jurkje op de markt te halen. Ze houdt van Hilversum. Vindt het klein en gemoedelijk. "Het is en blijft een dorp. Net als in de serie Cheers: where everybody knows your name. Zo voelt dat ook in Cartouche. Wie heeft daar niet zijn jeugd of spijbeluren doorgebracht? Ik werk er, met tussenpozen, sinds 1978. Ik houd van de horeca, het zit in mijn aard om mensen te verzorgen."

Barking Bees

Monica Tijdink: "En dan te bedenken dat ik eigenlijk zwart haar heb." Foto's: Bastiaan Miché

'Hier met dat bier, rooie' kalkte een vriend op de borden langs de weg

Muziek loopt als een rode draad door haar leven; zonder kan ze niet. Jarenlang zong ze in de band de Barking Bees. Trouwde met twee mannen die ook in de band speelden. Toen de huwelijken op de klippen liepen, bleven ze gewoon doorgaan met muziek maken. "Dat we geen lovers meer van elkaar waren, betekende niet dat we elkaar niet meer leuk vonden, sterker nog, we zijn nog steeds allemaal de beste vrienden van elkaar." Het is tekenend voor haar. Zo steekt ze in elkaar. Voor iedereen een aardig woord of een stralende lach voor een selfie. Nee, ze wordt niet moe van al die mensen die met haar op de foto willen. "Hoe moeilijk is het? Als ik mensen daarmee gelukkig kan maken, vind ik het prima." Om de jaloerse vrouwen die haar in december na de opnames van de Top2000 aan de kant duwen en zeggen dat zij haar baantje makkelijk over kunnen nemen, moet ze lachen. "Dan willen ze achter de bar op de foto en vragen mij hoe ze ook bardame kunnen worden. Hilarisch toch, van mij mogen ze!" Veertien jaar lang schenkt ze biertjes in de televisiebar en vormt ze met Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis het middelpunt van het populaire programma. "Toen ik werd voorgesteld aan Matthijs, zei hij: 'maar ik ken jou'. Van school volgens mij. Ik kon me het niet herinneren, maar hij wel. We zaten niet in dezelfde klas en kennelijk was hij mij niet opgevallen." Het is, denkt ze, ook de kracht dat ze er niet van onder de indruk is om met bekende Nederlanders om te gaan. "Uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen die van muziek houden."

Muziekids

Via Muziekids, een stichting die ervoor zorgt dat kinderen tijdens een ziekenhuisverblijf kennismaken met muziek, en zo even kunnen ontspannen, ontmoet ze de bekende muzikale ambassadeurs die zich inzetten voor de sympathieke stichting. Staat ze breed lachend naast Guus Meeuwis.
"Het gaat niet om die bekende Nederlanders, natuurlijk zijn we hartstikke blij dat ze ons project een warm hart toedragen, maar het draait om de kinderen. Het raakt me. Doodzieke kinderen die niet lang meer te leven hebben even hun zorgen zien vergeten, is fantastisch. Maar ook de broertjes en zusjes van die kinderen helemaal los te zien gaan op muziek, doet me vaak naar adem happen." Na anderhalf uur praten staat ze op en loopt terug naar LAB24. Maar niet voordat ze naar drie mensen heeft gezwaaid en met een ander een praatje maakt.