Gooi en Eembode Hilversum

12 juli 2018

Gooi en Eembode Hilversum 12 juli 2018


Moord in villa aan de Waldecklaan

De politie was de afgelopen dagen druk doende met het sporenonderzoek rondom het pand. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De bewoonster van de Hilversumse villa die maandag dood werd aangetroffen, is door een misdrijf om het leven gebracht. De dader is nog altijd niet opgepakt. De politie heeft een groot team op de zaak gezet en doet onderzoek.

De politie mag woensdagmiddag nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer. Ook de geruchten over een steekpartij - in de woning van de vrouw zou het een bloedbad zijn - en een fikse ruzie enkele dagen ervoor in dezelfde woning wil de politie in verband met het onderzoek niet bevestigen of ontkennen. Wel zijn alle bewoners - studenten en niet-studenten - gehoord, is er een buurtonderzoek gehouden en zijn camerabeelden verzameld, aldus een woordvoerder.

Ook dinsdag waren medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut nog druk doende rondom het met linten afgezette pand op de hoek van de Waldecklaan en Soestdijkerstraatweg.
De hulpdiensten kwamen maandag rond 11.15 uur in actie na een melding van een verdachte situatie bij de woning. De brandweer betrad het pand als eerste, omdat er een sissend geluid werd gehoord, wat kon duiden op gas in de woning. Toen dat niet het geval bleek, konden agenten naar binnen. In de woning werd de overleden bewoonster aangetroffen. Dinsdag werd bekend dat er sprake was van een misdrijf.

9

Hilversummer verbergt wiet onder toilet

hilversum De FIOD heeft maandag bij een doorzoeking in een woning aan de Liebergerweg in Hilversum een grote hennepkwekerij aangetroffen in een verborgen ruimte. Die was bereikbaar via een lift in een toilet. Een 51-jarige Hilversummer is daarom aangehouden.

De drugs - bij elkaar 360 hennepplanten - zijn in beslag genomen en overgedragen aan de politie.
De opsporingsdienst deed doorzoekingen in Hilversum en Soest in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en richt zich op de 51-jarige man uit Hilversum. De inkomsten die hij opgeeft bij de Belastingdienst zijn niet toereikend om luxe goederen zoals auto's en boten aan te schaffen. Het vermoeden is dat hij aankopen heeft gedaan met inkomsten uit criminaliteit. Door grote aankopen te doen heeft hij zijn criminele inkomsten witgewassen.
Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op sieraden, exclusieve horloges en een motorboot met trailer. Ook is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.

Broertjes sluit drugspand aan de Wolvenlaan

HILVERSUM Een pand aan de Wolvenlaan blijft drie maanden dicht nadat de politie op dinsdag 15 mei een grote vondst van cocaïne en hasj had gedaan. Dat besluit heeft burgemeester Pieter Broertjes dinsdag genomen.

Het is alweer het vierde pand dat in de afgelopen jaren op last van de burgemeester wordt gesloten. Naar schatting is de straatwaarde van deze illegale handel zo'n 1,5 miljoen euro. Met deze beslissing hoopt Broertjes een einde te maken aan de drugsgerelateerde activiteiten vanuit het pand. "Dit is een signaal aan iedereen die zich met drugscriminaliteit bezighoudt dat ik dat niet accepteer."

Vliegen in de kerk

Foto: Bastiaan Miché

De bouw van het veelbesproken trampolinepark in de Clemenskerk is in volle gang. Onderneemster Saskia de Wit heeft grootse plannen.

9

Beeld en Geluid verlengt 'Nieuws of Nonsens'

Nieuws of Nonsens. Foto: Jorrit Lousberg

HILVERSUM 'Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck' van Beeld en Geluid in Hilversum is voorlopig nog wel even te bewonderen. De tentoonstelling is namelijk verlengd tot en met 29 juli 2018.

Nieuws of Nonsens zet bezoekers aan het denken over wat nieuws is en hoe het hun beeld van de wereld vormt. Thema's als de betrouwbaarheid van de journalistiek, nepnieuws, filterbubbels, geld verdienen met nieuws en nieuwsmanipulatie komen dan ook volop aan bod.
Naast Nieuws of Nonsens en de vaste tentoonstelling, de experience, is er van 17 juli tot en met 19 augustus een expositie ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers van MH17. De expositie 'Room of Hope' toont kunstwerken, objecten en mozaïeken van verschillende kunstenaars, samengesteld uit 298.000 gevouwen kraanvogels.

Speciaal voor Beeld en Geluid zijn nieuwe werken gemaakt, waaronder een herinneringsbank met geborduurde kraanvogels en een vijftien minuten durende pianocompositie.

Jeugdloop als nieuw onderdeel bij de vierde Gooise Heideloop

Ook jeugd kan meedoen aan de Gooise Heideloop. Foto: Ruud van der Woude

HILVERSUM De vierde editie van de Gooise Heideloop vindt plaats op zondag 26 augustus. Nieuw is de Jeugdloop over de Zuiderheide van 1,2 kilometer.

Gezien het recreatieve karakter kan iedereen, getraind of ongetraind, aan de overige afstanden van 5 en 10 kilometer meedoen, meldt het Goois Natuurreservaat. Deelnemers kunnen wandelen, nordic walken of hardlopen", zegt GNR-woordvoerder Edwin van Oevelen. Drie atletiekverenigingen in 't Gooi organiseren de Gooise Heideloop om aan iedereen te laten zien hoe mooi het 2.800 hectare tellende Goois Natuurreservaat is.
De opbrengst wordt dit jaar gebruikt voor de aanschaf van gereedschap en kleding voor de vele vrijwilligers die kleinschalig onderhoudswerk verrichten in het Goois Natuurreservaat. Over de Zuider-, Wester- en Bussumerheide worden drie routes uitgezet: de Jeugdloop van 1.200 meter, de 5.000 meter en de 10.000 meter.
Deelnemers kunnen ter plekke kiezen welke afstand ze willen lopen. De 5 en 10 kilometer starten om 10.00 uur en de Jeugdloop twintig minuten eerder, om 09.40 uur.
Inschrijven kan al via www.inschrijven.nl. Op vertoon van de inschrijfbevestiging per e-mail ontvangen de starters op zondag 26 augustus bij aanvang een polsbandje als bewijs van deelname. Deelnamekosten voor vroegboekers bedragen 3 euro voor de Jeugdloop en 5 euro voor de overige deelnemers. Op de dag zelf is het inschrijftarief respectievelijk 4 en 7 euro.

Inschrijving ideeën voor 'Hilversum Verlicht' verlengd

HILVERSUM Heb je nog een idee voor de nieuwe feestverlichting in het centrum? Dan heb je nog tot en met zondag 15 juli de tijd om een conceptidee in te leveren. De inschrijving voor 'Hilversum Verlicht' is daarmee een week verlengd.

Op veler verzoek, zo zegt het Dudok Architectuur Centrum, is de deadline voor het verzenden van een portfolio en een visie verlengd. De uitschrijver daagt professionele ontwerpers uit met een nieuw feestverlichtingsconcept te komen. Dat moet een concept zijn met nieuwe technieken die passen bij Hilversum Mediastad.
Binnen de gemeente Hilversum is behoefte aan nieuwe feestverlichting. Normaliter hangen de sfeerverhogende lampjes in het centrum in de periode van november tot februari. De ondernemersverenigingen in het centrum en die van de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Vaartweg zijn toe aan iets nieuws. Hiervoor is de wedstrijd 'Hilversum Verlicht' in het leven geroepen.

Weerbericht

Aanhoudend droog, overwegend zonnig en (vrij) warm

De hogedrukblokkade duurt onverminderd voort. Een blokkade betekent dat storingen met regen vanaf de oceaan niet over West-Europa en de Noordzee kunnen trekken, maar met een grote boog ten noorden of zuiden langsgaan. De hogedrukzone ligt deze week weer boven de Britse eilanden, waardoor de wind noord tot noordoost blijft. De droogte houdt daarmee aan.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog. In onze regio zal vooral zonneschijn het weerbeeld blijven bepalen. Er waait een zwakke tot matige noordenwind. De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 24 graden. Ook in het weekeinde blijft het droog en is het overwegend onbewolkt en zonnig. De wind waait meest zwak tot matig uit noord tot noordoost. De nachten verlopen koel met een minimum van 11 à 12 graden. Overdag stijgt het kwik tot een waarde tussen 25 en 27 graden.

Trend na het weekeinde

De uitloper van het Atlantische hogedrukgebied verzwakt, maar het blijft eerst nog vrij zonnig en droog. Halverwege de week neemt de kans op een bui iets toe, maar dat luidt geen einde in van de droogte. Het wordt maandag ongeveer 27 graden, vanaf dinsdag enkele graden lager.

Weetje

Tot en met 8 juli hebben we, gerekend vanaf april, al 28 zomerse dagen gehad. Dat zijn dagen van 25 graden en hoger. Nog nooit hebben we zo vroeg in de zomer al zo veel zomerse dagen gehad. Tropische dagen (30 graden en hoger) zijn door de overheersende noordenwind echter schaars. Alleen op 29 mei werd het 30 graden. Van een hittegolf is daarom nog geen sprake.

Duik deze zomer Filmtheater Hilversum in

Dive-in Cinema de komende weken. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Zomer en een bezoek aan de bioscoop is zeker als het warm is geen voor de hand liggende combinatie. Verkoeling wordt gezocht in een zwembad, niet in een koele filmzaal. Die gedachte draait Filmtheater Hilversum deze zomer om met de Dive-in Cinema.

De Hilversumse instelling aan het Herenplein heeft samen met Filmtheater Cinecenter in Amsterdam, LantarenVenster uit Rotterdam en Filmkrant.Live een zomers programma opgesteld. Dive-in Cinema is een speciaal programma met vijf zomerse films waarin het zwembad centraal staat.
Vrijdag 13 juli staat de klassieker 'La Piscine' als eerste op het menu. De Dive-in loopt door tot en met zaterdag 1 september.

Vrijwillige vuurwerkvrije zone in buurten Hilversum

Gemeente faciliteert, maar geen extra handhaving

Hilversummers krijgen de kans om te bepalen of er tijdens de jaarwisseling rondom hun woning wel of geen vuurwerk mag worden afgestoken.

De borden van de vuurwerkvrije zone in het centrum moeten zorgvuldiger geplaatst worden. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Buiten is het 25 graden, maar in het grote gele raadhuis zijn burgemeester Pieter Broertjes en zijn ambtenaren al weer druk doende met de voorbereidingen van de komende jaarwisseling in Hilversum. Een uitbreiding van de vuurwerkvrije zone in het centrum komt er niet, wel start er een experiment om in Hilversumse wijken, buurten of straten te kijken of er behoefte is aan vrijwillige vuurwerkvrije zones.

Bewoners maken zelf afspraken in de
wijk, buurt of straat

Voorlopig heeft nog geen enkele buurt of wijk zich bij de gemeente aangemeld, zegt een woordvoerder. "Waarschijnlijk komt dit na de zomervakantie."
Met het experiment volgt Hilversum het idee van de gemeente Den Haag. In de hofstad waren afgelopen jaarwisseling achttien initiatieven, de uitkomst was positief, aldus Broertjes. "De overlast was tijdens de vorige jaarwisseling in Den Haag een stuk minder, de dierenbezitters zijn blij en initiatiefnemers geven aan dat er beduidend minder vuurwerk werd afgestoken."
Hoogste tijd om dit voorbeeld te volgen, vindt de burgervader, die groot voorstander is van een algeheel knalverbod. Het experiment is bovendien een voorbeeld van buurtgericht werken. Bewoners maken vervolgens zelf afspraken in de wijk, buurt of straat, de gemeente faciliteert. Er wordt, net als in Den Haag, geen extra handhaving ingezet. Broertjes: "Het is immers vrijwillig en de bewoners zelf maken er een succes van."
Hilversum begint met een beperkt aantal wijken en buurten. Als het experiment goed verloopt en als uit de evaluatie blijkt dat het experiment niet of weinig capaciteit vraagt binnen de organisatie, dan kan het experiment worden uitgebreid. Welke ondersteuning de gemeente levert, hangt mede af van de vraag van de bewoners. Die kan verschillen van het leveren van borden waarmee de vrijwillige vuurwerkvrije zone wordt aangekondigd tot het leveren van oliedrums.
Broertjes schrijft verder dat de afgelopen jaarwisseling in Hilversum goed en rustig is verlopen. "Mede door onze sponsors en door de samenwerking met Foodhall Mout werd het feest op het plein inclusief vuurwerkshows een groot succes", evalueert hij. "Het aantal bezoekers aan de centrale viering van de jaarwisseling groeit. Activiteiten die door de gemeente zijn georganiseerd zijn prima verlopen."

Toch is er ruimte voor verbetering. Zo wordt er op het Marktplein (waar opnieuw een centrale vuurwerkshow komt) een digitale aftelklok geplaatst en wordt de geluidstechniek tijdens de kindervuurwerkshow en de centrale vuurwerkshow verbeterd. Ook het uitdelen van de vuurwerkbrillen voor de kindervuurwerkshow wil Broertjes anders organiseren. "Dit was te chaotisch."
Tevens moeten de borden van de vuurwerkvrije zone in het centrum volgens de burgervader zorgvuldiger geplaatst worden. Dat was de afgelopen jaarwisseling niet foutloos verlopen. Wel respecteerde bijna iedereen de regels van de vuurwerkvrije zone.

Na zomer pas nieuw bestuur voor 'Hart'

HILVERSUM Hart voor Hilversum moet het zeker nog tot na het reces stellen zonder bestuur. Pas na de zomer plant de partij een algemene ledenvergadering in waar de leden een nieuw bestuur kiest. Dat maakt de lokale partij bekend op de eigen Facebookpagina.

De partij, die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart de meeste stemmen kreeg, heeft een compleet nieuw bestuur nodig. Hart voor Hilversum zoekt een voorzitter, secretaris, penningmeester en twee algemene bestuursleden. Momenteel zijn alle functies vacant, al is het oude bestuur nog wel bezig met het afronden van hun werkzaamheden.

Op woensdag 23 mei maakte Marjon Heijnen als voorzitter van het oude bestuur bekend dat de bestuurders hun werk neerlegden. Net zoals een aantal leden kon ook het bestuur zich niet vinden in de totstandkoming van de nieuwe coalitie waar 'Hart,' samen met D66, VVD en GroenLinks, deel van uitmaakt. Volgens de opgestapte bestuurders hebben hun onderhandelaars met 'tomeloze ambitie' Karin Walters en Henk Blok, Hart voor Hilversum verkwanseld tijdens de onderhandelingen. Verkiezingsbeloften zijn naar hun mening verbroken in het opgestelde coalitieakkoord, zoals het anti-Gooistadstandpunt van de partij en samenwerking met D66.

Extra geld voor opknappen N236 blijft uit

HILVERSUM De provincie Noord-Holland houdt de hand op de knip. Provinciale Staten heeft maandag besloten geen extra geld beschikbaar te stellen voor het aanpakken van de oversteek op de N236 tussen de rotondes de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de Meentweg.

"De technocratische gegevens over (geen) ongevallen zijn de basis om niets aan de inrichting van deze weg te doen", zo schrijft Chiel van Eendenburg namens bewonerscomité N236 Verkeersveiliger en de fietsersbonden van Naarden-Bussum en Hilversum. Dat is een teleurstelling voor de bewoners en de fietsclubs. In het kader van veiligheid willen zij deze extra oversteek, zoals zij dat al eerder hebben aangegeven aan Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten.

Verstrekken voorzieningen WMO van 'beschamend niveau'

SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De conclusies van de Rekenkamer Hilversum laten al weinig te wensen over als het gaat om de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), maar daar doet SP-fractievoorzitter Bianca Verweij nog een schepje bovenop. Zij vindt het beschamend wat Hilversum presteert op het gebied van het verstrekken van deze voorzieningen aan de inwoners.

Er gaat te veel geld naar het maken van plannetjes in plaats van naar de werkvloer. Het is pronken met convenanten, terwijl de aandacht hard nodig is op de werkvloer. Dat is de conclusie van Verweij. Aanleiding van haar stelligheid zijn de bevindingen van de Rekenkamer Hilversum. Begin deze week heeft dit onafhankelijke orgaan haar conclusies en aanbevelingen gepresenteerd in 'WMO in Hilversum: punt van zorg?'.

Drie jaar na de decentralisatie is de rekenkamer benieuwd hoe het zit met de uitvoering van de WMO in Hilversum. Dat is het startpunt geweest om dieper op deze materie in te duiken met als vragen hoe Hilversum op dit zorggebied presteert ten opzichte van gemeenten van vergelijkbare schaal en welke ervaringen inwoners hebben met de uitvoering. Aan de uitkomsten te zien is er nog behoorlijk wat ruimte voor verbetering.

De wachttijden in het aanvraagproces zijn te lang. De rechtspositie van de cliënt is onvoldoende geborgd in het proces. De brieven en de beschikkingen zijn onduidelijk. Aanvragers worden van het kastje naar de muur gestuurd en de privacy van cliënten bleek onvoldoende gewaarborgd, blijkt uit de conclusies. Verrassend vindt de SP'er de conclusies niet. Haar partij, maar ook GroenLinks en het CDA, hebben diverse WMO-zaken al vaker aangekaart. Schandalig vindt ze het wel dat zaken die al in 2012 zijn voorbereid en vanaf 2015 onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen, nog steeds niet goed op orde zijn.

"De basis moet goed zijn: snelle zorg, de privacy die gewaarborgd is en dat de wachtlijsten niet lang zijn", meldt de politica. Volgens haar zijn dat allemaal doodnormale zaken en zou dat geen hogere wiskunde moet zijn. "Stel je voor dat dit ook bij de Belastingdienst gebeurt. Dan is het leed toch niet te overzien? Als de Belastingdienst net zo te werk gaat als het Sociaal Plein dan wordt het echt chaos. Waarom kan het daar wel allemaal op tijd gaan en bij het Sociaal Plein niet? Ik vind dit echt beschamend. De WMO gaat over mensen", is de klare taal van Verweij. Het gaat haar om behoorlijk bestuur. "Als je zegt dat je iets gaat doen, dan moet je dat ook gaan doen. Dat gebeurt niet. Neem de Jeugdzorg, WESPP of de ambulante crisisdienst."

Na de zomer gaat het college van burgemeester en wethouders in gesprek met de rekenkamer over de bevindingen. De SP heeft gisteravond de motie 'Investeren in mensen, WMO-dienstverlening op orde' ingediend, met onder meer als doel de reductie van personeel te voorkomen. Voldoende mankracht is nodig om de dienstverlening optimaal te krijgen. Dat is lastig, aangezien de loonkosten gaan van 10 naar 9 miljoen euro.

Chris Ethner

(72) is geboren en getogen in Hilversum en woont sinds 1990 in het monumentale pand aan de Ruitersweg.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Genieten van mijn pensioen, van mijn leven zonder dwang."

Hilversum in vijf woorden:
"Mooi, maar mist een dorpsplein."

We hebben toch de Kerkbrink?
"Ja klopt, maar ik bedoel een groot dorpsplein. Zoals in Haarlem bijvoorbeeld.

Naar welk café ga je graag?
"Naar De Baron, waar Wendy en haar team mij proberen te amuseren. Maar ik ben zelf de amusantste natuurlijk."

Als je burgemeester was dan...
"zou ik slagvaardiger hebben opgetreden tegen de situatie waarin Gillyon Emanuels van het Perronnetje verzeild raakte en de ongeregeldheden tijdens de ramadan vorig jaar."

Waar ben je trots op?
"Op mijn stressloze bestaan."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"De houten kapel van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap op de 's Gravelandseweg. On-Nederlands mooi."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Johan Cruijff. Over hoe we Ajax weer attractief kunnen laten voetballen."

Wat mist Hilversum?
"Het eerdergenoemde dorpsplein."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Nachtkastjes zijn voor mensen met een kunstgebit. Ik heb er dus geen één."

Kaviaar of kroket?
"Kroketje."

Mooiste plek in Hilversum?
"Het monumentale pand op de Ruitersweg waarin ik woon."

Beste cd ooit?
"Die van Meat Loaf en Pink Floyd."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Nergens voor. Ze moeten me laten slapen."

Supermarkt op zondag hooguit acht uur open

HILVERSUM Een gewaarschuwde supermarkt telt voor twee. Vanaf 1 augustus gaat de gemeente actief handhaven op de openingstijden op zondag. Wie langer dan het aantal toegestane uren open is, heeft een probleem met de gemeente.

Wethouders Karin Walters (vergunning en handhaving) en Wimar Jaeger (economie) melden dat er de laatste tijd diverse handhavingsverzoeken zijn gekomen bij de gemeente. Het gaat om verschillende supermarkten die op zondag langer open zijn dan acht uur. Dat is de maximale duur van de zondagopenstelling zoals begin juni is vastgesteld.

Winkels mogen op zondag open zijn van 12.00 uur tot 20.00 uur. Met een algemene vrijstelling kan een winkel van deze tijden afzien, maar de gemeente geeft alleen een ontheffing af voor een periode van acht uur. "Hierdoor is er een goede balans tussen de leefbaarheid van omwonenden van winkels en de mogelijkheid om op zondag te winkelen", schrijfven de wethouders. Alle supermarkten die zich niet aan de regels hebben gehouden, zijn door de gemeente op de hoogte gebracht van het voornemen te gaan handhaven. Vanaf augustus controleert de gemeente de ondernemers.

Openluchtfilm gewoon weer in Dudokpark

HILVERSUM Het Dudokpark is dit keer weer het decor van de openluchtfilmvoorstelling. Het jaarlijkse cadeau van Filmtheater Hilversum staat gepland op zaterdag 18 augustus.

Het Dudokpark is de vaste locatie van de filmvertoning in de openlucht. Vorig jaar moest het filmtheater met een alternatief komen. Wegens zwaardere vergunningseisen kon de culturele instelling, ook gezien de korte tijd die nog restte, het jaarlijkse, drukbezochte gratis evenement niet daar organiseren. Voor één keer week zij uit naar het Herenplein, waar drie avondvoorstellingen werden gehouden.

Met goede medewerking van de gemeente, zo meldt Filmtheater Hilversum, keert de filmvertoning terug op het oude en gebruikelijke nest. "We moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar die zijn behapbaar", aldus Luc Freijer van het filmtheater.

Televisiepersoonlijkheden komen samen in 'Spotlight'

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Sacha de Boer, William Rutten, Paul Huf en Govert de Roos: met elkaar hebben ze heel wat tv-persoonlijkheden uit de afgelopen vijftig jaar voor de lens gehad. Museum Hilversum brengt in 'Spotlight' een selectie van hun werk. De tentoonstelling - zaterdag geopend en deze zomer te zien - laat de ontwikkeling in de fotografie in relatie tot de televisiecultuur zien.

Inchecken en 'vliegen' in Clemenskerk

Bouw Air Deck, Sports Deck en Tumbling Deck in trampolinepark in volle gang

Het veelbesproken trampolinepark in de Clemenskerk moet na de zomer opengaan. Nu de bouw gaande is blijkt wel dat het veel meer is dan alleen een leuke speeltuin.

In de kerk komen naast heel veel trampolines ook twee baskets. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Best indrukwekkend om te zien hoe de jarenlang leegstaande Clemenskerk aan de Bosdrift nu langzaamaan steeds meer gevuld raakt. Vanaf het balkon - straks aan de achterzijde van het trampolinepark - toont onderneemster Saskia de Wit van Flight Deck 53 hoe het springpark er straks uit komt te zien. Zelf spreekt zij liever over een 'vliegpark'. "Als ik trampoline spring denk ik aan vliegen. Bezoekers checken straks ook hier in en hebben een bepaalde 'vertrektijd'."

'Al veel bezoekers gehad die vroegen of ze
lid konden worden'

Wie straks een uurtje wil springen in het monumentale, voor miljoenen gerestaureerde pand, vlak achter de Gijsbrecht van Amstelstraat, kan het beste via de Leliestraat het terrein op rijden. Voorlopig komen er geen slagbomen bij de ingang. Handig voor de ernaast gelegen Paulusschool. Ouders kunnen hun kinderen 's ochtends vroeg op dit parkeerterrein afzetten, waardoor de parkeeroverlast alleen maar afneemt. "Maar," aldus De Wit, "als automobilisten hun auto hier gratis parkeren en vervolgens de Gijsbrecht op gaan, zal die slagboom er wel komen."
De ingang van het trampolinepark is dus aan de achterzijde (waar ook een terras komt). Bezoekers komen door een slurf het altaar op. Die slurf is overigens al gedemonteerd, nadat bleek dat De Wit niet over de benodigde vergunning beschikte. Donderdag volgt hierover opnieuw een gesprek met de gemeente.
Dat altaar, zeg maar de ontvangstruimte, wordt laagdrempelig en ook een 'sfeervolle woonkamer', aldus de 47-jarige Bussumse. Bezoekers - de doelgroep is kinderen die te oud zijn voor de ballenbak en te jong voor de kroeg - krijgen de nodige uitleg. Of zoals De Wit het zegt: "Ze worden voorbereid op hun vlucht."
Eenmaal binnen is het feest. Zo is er rechtsvoor het Air Deck met een luchtkussen van zes bij zes meter, dat - zegt De Wit - ook vaak gebruikt wordt in de stuntwereld. Iets verderop is er het Foam Deck met evenwichtsbalken waar men als ware gladiator elkaar vanaf kan duwen.
In het midden van de ruimte is er de Tumbling Deck: twaalf 'gewone' trampolines en een lange daarnaast. En linksvoor staat de Wall Deck met drie zogenaamde AirMax-trampolines; professionele turntrampolines die niet voor de beginnelingen zijn. Wie daar op losgaat, vangt, aldus De Wit, acht meter lucht. "Het is ook echt wel sporten wat je hier doet, heel anders dan een speeltuin. Sommige medewerkers hier hebben ook echt een sportopleiding nodig. En we willen ook echt een sportschool worden. We hebben al veel bezoekers gehad die vroegen of ze lid konden worden."
Iets verder achter in de kerk hangen twee baskets waar liefhebbers met hulp van een trampoline lekker in kunnen dunken. Ook is er het Sports Deck waar sportievelingen springend en vliegend kunnen volleyballen, badmintonnen of trefballen. Het balkon tot slot moet gaan dienen als vipruimte voor bijvoorbeeld kinderfeestjes.
In augustus wil De Wit gaan proefdraaien met kinderen uit de buurt en ergens na de zomer is de opening. Wel is er nog een rechtszaak. Tegenstanders uit de buurt zijn bang voor overlast en hekelen de 'commerciële' bestemming. De Wit ziet die zaak met vertrouwen tegemoet. En natuurlijk heeft ze er weleens over nagedacht om elders het trampolinepark te openen. "Maar ik ben verliefd op deze locatie."

'Dan zie je die witte tent en lees je het bericht op Burgernet...'

Het pand was maandag ruim afgezet. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Voorbijgangers van de afgezette villa op de kruising van de Waldecklaan en de Soestdijkerstraatweg blijven maandagmiddag even stilstaan of nemen een kijkje, allemaal met dezelfde vraag: wat is hier aan de hand?

"We kwamen net terug uit Limburg toen we hier allemaal politiemensen zagen", zegt een buurtbewoner. "We dachten eerst aan een ongeluk, dat komt nog weleens voor hier. De verkeerssituatie is weliswaar veilig, maar niemand houdt zich hier aan de regels. Of was er wat aan de hand bij het ROC? Ook dat komt voor. Maar ja, dan zie je die witte tent en lees je het bericht op Burgernet..."
In dat Burgernetbericht meldt de politie op zoek te zijn naar een man tussen de 20 en 25 jaar. Hij heeft zwart haar, draagt een rood T-shirt en een donkere lange broek. De man is tussen de 1.80 en 1.85 meter lang en heeft witte schoenen aan. Hij zou aan het einde van de ochtend bij het huis zijn weggelopen. Overigens meldt de politie dinsdag - als duidelijk is dat er sprake is van een misdrijf - dat de man nog steeds wordt gezocht, maar niet in verband kan worden gebracht met het misdrijf.
Maandagmiddag weet nog nagenoeg niemand wat er precies loos is in de villa, waar in het verleden zorginstelling Philadelphia zat en nu pakweg twintig mensen - veelal studenten - wonen. Overigens lijkt niemand maandag verbaasd dat de eventuele dader nog spoorloos is. "Er zijn hier veel gangetjes, je bent zo weg", aldus een buurtbewoner.

'Mensen verleiden om er gezamenlijk iets moois van te maken'

Nieuwe manier van samenwerking bij opknappen van spoorzone

Naast het Stationsgebied wil Hilversum ook de Spoorzone aanpakken. Hierbij komen meer mensen aan de tekentafel dan gebruikelijk was.

Hilversum wil af van mini-industriegebieden in woonwijken in Oost, zoals het distributiecentrum van Hunkemöller aan de Liebergerweg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Verrommeld, oud en vervallen. Begrippen die vaak gebezigd worden als het gaat om Oost. Hilversum staat voor de grote uitdaging om in de komende jaren van dit lelijke eendje een mooie zwaan te maken. Een langdurig proces waarbij de hulp van velen nodig is. "We moeten mensen gaan verleiden om er iets moois van te maken", meldt wethouder Floris Voorink.

'Het is duidelijk dat we anderen hierbij nodig hebben'

Niet dat Voorink het letterlijk zei, maar zijn woorden neigen naar het 'we gaan iets nieuws doen' van Jos Staatsen in 1996 toen hij de komst van Sport7 aankondigde. Met het oog op de invoering van de Omgevingswet gaat Hilversum de opknapbeurt van de spoorzone en dan met name postcodegebied 1221 anders invullen. Dat moet de gemeente ook wel doen, aangezien zij in dit vrij uitgestrekte gebied nauwelijks grondpositie heeft. Panden of complexen opkopen sluit Voorink niet uit, maar voor de hele spoorzone is dat niet mogelijk. "Het is duidelijk dat we anderen hierbij nodig hebben", meldt de VVD'er. Dat zijn projectontwikkelaars, vastgoedeigenaren, woningcorporaties en bewoners.
In dit proces is de gemeente meer op de achtergrond. Meer mensen verschijnen aan de tekentafel, waarbij de gemeente vooral een faciliterende rol heeft, maar wel de regie over het proces houdt. "We gaan het deels loslaten", aldus de wethouder. Voorbeeld hiervan is de gang van zaken op het bedrijventerrein aan de Korte Noorderweg. De eigenaar van Leen Bakker, die op verzoek van de gemeente zelf woningbouwplannen heeft ontwikkeld maar in de wacht is gezet, is nu bezig met twintig andere vastgoedeigenaren of ondernemers om een plan te maken voor het hele terrein. "Zo krijgen we een mooi gemengd gebied en komt er een beter plan. Dat is de bedoeling", luidt de uitleg.
Hoewel de klus groot is, het een proces van de lange adem is en er sprake is van een nieuwe werkwijze, ziet Voorink vooral kansen. De spoorzone is nu verworden tot een mini-industrieel gebied in woonwijken. Het distributiecentrum van de Hunkemöller op de Liebergerweg is daar het meest bekende voorbeeld van. In het gebied van pakweg de Noorderweg tot aan het Venetapark staan karakteristieke panden, maar ook veel oude troep die Voorink graag ziet verdwijnen. Zaak is nu om de zaken goed in de steigers te zetten. Daarom is de gemeente bezig met het opstellen van een visiedocument. Daar hebben ze in het raadhuis nog maanden werk aan.
Voorink verwacht dat de vruchten van al het voorwerk over tien of twintig jaar zichtbaar zijn.
In de buurt van het spoor is voor Voorink een uitgelezen stek om woningen en werkruimte te creëren voor jonge mensen, starters en ouderen. Volgens de liberaal kunnen de duizend jongerenwoningen van de GroenLinks-wethouder zeker gerealiseerd worden. "Deze mensen, die de auto minder intensief gebruiken, kunnen dicht bij het station wonen. Daarnaast is er ook behoefte aan informele werklocaties voor zzp'ers. Die moeten er ook meer komen. Vraag is alleen hoe je dat allemaal in balans doet?", zijn de woorden van de wethouder van Ruimtelijke Ordening.
Dat evenwicht moeten alle partijen met elkaar zien te vinden. Naast ontwikkeling van nieuwbouw op de zogeheten inbreidingslocaties moet Hilversum oog hebben voor werkgelegenheid die beter past binnen de gemeente. Nu rijden er iedere dag 35.000 Hilversummers de gemeente uit om naar hun werk te gaan. Die verhouding moet beter. Het moet verleidelijk zijn voor partijen om in deze ontwikkeling te willen stappen. Dat geldt ook voor ondernemers. In Anna's Hoeve wordt een mooie nieuwe wijk uit de grond gestampt, maar er zijn nauwelijks voorzieningen zoals scholen, winkels en restaurantjes. Ook voor hen moet het aantrekkelijk zijn om zich te vestigen in de spoorzone om zo de leefbaarheid van het gebied te vergroten. "Het is en blijft zoeken naar meerwaarde. Dat moeten de partijen onderling doen."

Jarig wijkcentrum Lopes Dias verbindt buurtbewoners uit Hilversum-Noord

Eri Brouwer, spin in het web, koppelt mensen moeiteloos aan elkaar

Vijf jaar geleden opende wijkcentrum Lopes Dias de deuren; zaterdag werd dat gevierd met een uitbundig feestje voor de mensen uit Noord.

Avin (midden) legt de zusjes Asel en Belinay uit hoe ze een Syrisch hapje moeten bereiden. Foto's: Karin van Leeuwen

Hilversum Ja, natuurlijk, wat haar betreft had het veel drukker mogen zijn. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Maar nu was het ook goed, vertelt Eri Brouwer lachend. Ze is de spin in het organisatieweb van wijkcentrum Lopes Dias dat zaterdag haar vijfjarig bestaan vierde. "Die vijf jaar zijn werkelijk omgevlogen."

Op de parkeerplaats van HilverZorg aan de Lopes Diaslaan begint het feest zaterdagmiddag om twee uur tam. Maar gaandeweg komen er steeds meer nieuwsgierigen kijken. Brouwer loopt rond in een feestelijk rood jurkje en regelt alles. Als geen ander weet ze mensen in Hilversum-Noord aan elkaar te koppelen.
"Ik ken veel buurtbewoners en vind het leuk om ze met elkaar in contact te brengen. Verbinden, dat is ook de functie van ons prachtige wijkcentrum. Oudere bewoners van de appartementen drinken bijna dagelijks koffie met elkaar in de gemeenschappelijke ruimte beneden en de animo voor de avonden dat buurtbewoners gezamenlijk een diner kunnen nuttigen voor een klein prijsje, wordt ook steeds groter. Zo verdrijf je de eenzaamheid." Brouwer heeft gelijk: eten verbindt en verbroedert. Dat blijkt zaterdag ook weer als de Syrische Avin een workshop hapjes maken uit haar geboorteland verzorgt. De ingrediënten, waaronder rijst, knoflook, gehakt, olie en druivenbladeren, liggen uitgestald. Terwijl ze laat zien welke kant van het blad naar boven moet (nerven naar onder) vertelt ze dat ze dit jaar een druivenstruik heeft gekocht. "Wijnbladeren zijn best duur, dus ik dacht: ik zorg voor mijn eigen plant."

Razendsnel vult ze het blad met wat aangemaakt gehakt, vouwt de zijkanten naar elkaar toe en rolt het op. Een stapeltje kleine groene sigaren ligt klaar om te worden gestoomd. Drie jaar woont ze nu in Nederland en het eerste jaar was tamelijk afzien. Ze voelde zich alleen en ontheemd en miste familie en vrienden. Inmiddels heeft ze haar draai gevonden; ze spreekt goed Nederlands en is regelmatig in het wijkcentrum te vinden. Geduldig legt ze de deelnemers uit hoe ze de dolma's, zoals het gerecht heet, moeten bereiden. Het is best veel werk voor zo'n klein hapje, een zak bitterballen in de frituur gooien gaat sneller, grapt een deelneemster.
Brouwer komt poolshoogte nemen en als ze ziet dat het goed gaat, huppelt ze weer verder. Ze vertelt dat ze trots is dat een aantal vluchtelingen regelmatig in Lopes Dias is te vinden. "De wijk moet verbroederen, de criminaliteit in Noord neemt al af, hoewel je er altijd een paar rotte appels tussen hebt. Verbroederen kan alleen als je begrip voor elkaar hebt en dat krijg je door met elkaar te praten."

Jong en oud geniet op het feest van een gratis ijsje.

'Verbinden, dat is ook de functie van ons prachtige wijkcentrum'

Roken taboe in raadhuis?

Marleen Remmers. Foto: GroenLinks Hilversum

HILVERSUM Wanneer aan ouders, scholen, welzijnsinstellingen en sportverenigingen wordt gevraagd om kinderen een rookvrije omgeving aan te bieden, moet de politiek dit voorbeeld volgen. Met die gedachte stelden GroenLinks, D66 en PvdA voor om gemeentelijke gebouwen in Hilversum rookvrij te maken. Een sympathiek idee, vonden velen, maar ook gecompliceerd, aldus de wethouder.

GroenLinks-raadslid Marleen Remmers, die de motie 'Geen rook uit het raadhuis' indiende, verwees in haar pleidooi naar het onlangs ondertekende convenant 'Naar een rookvrije regio'. Dertig partijen, waaronder de Gooise gemeenten en verschillende maatschappelijke organisaties, verklaarden daarin roken de oorlog.
En dus moet roken in en rond alle gemeentelijke gebouwen ook zo snel mogelijk verleden tijd zijn, stelde Remmers. Rookruimtes in een gebouw zijn namelijk niet verplicht en met name de 'peukenbak' pal voor het raadhuis is volgens haar geen gezicht.
Hoe goed de motie ook was bedoeld, er was veel twijfel. Moet de wethouder hierover niet eerst in gesprek gaan met de ondernemingsraad binnen de gemeente?, vroegen onder meer Tjerk Pelsma van de ChristenUnie en Jan Slingerland van Hart voor Hilversum zich af.
'Wethouder Roken', zoals burgemeester Pieter Broertjes haar omschreef, Angelika Pelsink vond de motie eveneens sympathiek, maar ook gecompliceerd. Er moet eerst een overleg plaatsvinden met de ondernemingsraad.
Remmers besloot uiteindelijk om de motie aan te houden met de voorwaarde dat de asbakput voor het raadhuis snel weg moet. Die toezegging kwam.
Nianca Verweij stelde direct daarna voor om geen alcohol meer in het raadhuis te schenken. Die motie komt nog.

Hilversummer (19) botst op boom

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een ritje maken in de auto van zijn vader is een 19-jarige Hilversummer, die net veertien dagen zijn rijbewijs had, slecht bevallen. Op de kruising Lorentzweg/Jan van der Heijdenstraat botste hij vrijdagavond tegen een boom. De bestuurder en zijn vriendin, die naast hem zat, kwamen met de schrik vrij.

Topatletiek met internationale atleten

Baanrecords en mooie tijden bij Klaverblad Arena Games in Hilversum

Er zijn weinig echte topsportevenementen in onze regio. De Arena Games kunnen echter moeiteloos onder deze noemer worden bijgeschreven.

Henseley Paulina won de 100 meter sprint. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM De 22e editie van het internationale, sterk bezette atletiekevenement zaterdag op het karakteristieke Hilversumse sportpark, had allure met ruim 250 atleten uit 13 landen.

'Goed besluit om van de zondagmiddag naar de zaterdagavond te gaan'

De held van de avond was Rayan Mphahlele. Hij liep in een schitterende race over de 3000 meter het 17 jaar oude baanrecord van Kamiel Maase aan flarden. De kleine frêle Zuid-Afrikaan kwam in 7 minuut 53,96 seconden over de finish; een verbetering van 1,2 seconde. Na de finish werd hij bestormd door handtekeningenjagers en zei: "Ik heb een mooie race gelopen en het was een goede test voor de komende wedstrijden. De omstandigheden waren ideaal. Ze zullen me hier niet gauw vergeten nu ik een baanrecord heb".
Bij het polsstokhoogspringen voor vrouwen was ook een nieuw baanrecord. Nederlands kampioene Killiana Heymans ging over 4,25 meter en dat was drie centimeter hoger dan het oude record van Rianne Galiart uit 2013. Even probeerde Heymans het daarna op de EK-limiet van 4,45, maar dat mislukte.
De Klaverblad Arena Games stonden voor een groot deel in het teken van het EK atletiek van begin augustus in Berlijn. Een groot deel van de Nederlandse atletiektop kwam naar Hilversum om de vorm te testen of alsnog aan de door de Atletiek Unie vereiste limiet te voldoen. "In de regel zijn deze wedstrijden in deze periode en het geeft iets extra's dat hier nog limieten kunnen worden behaald", zegt Lianne Bruins van de organisatie. "Deze 22ste editie stond op een hoog niveau en dat kan alleen als de atleten ook willen komen. We kunnen nooit wedijveren met de grote atletiektoernooien waar heel veel geld mee is gemoeid. Maar met een goede organisatie, een prima sfeer en een enthousiast publiek kun je ook ver komen. Daarnaast is het een goed besluit geweest om van de zondagmiddag naar de zaterdagavond te gaan; ook een wens van de atleten."
Het klapstuk van de avond waren de finales van de koningsnummers: de 100 meter sprint. De Rotterdammer Henseley Paulina zegevierde bij de mannen in 10.32 sec. De Britse Corinne Humphreys was met een tijd van 11.66 het snelst bij de vrouwen.

Ook mooie prestaties bij het polsstokhoogspringen.

Na zeventien jaar is Hilversum weer landskampioen

Groot feest na afloop. Foto: Dianne Fotografie

HILVERSUM Quarterback Maurice Tielen van Hilversum Hurricanes was er in 2001 al bij toen zijn ploeg kampioen werd van Nederland. Zondag, zeventien jaar later, pakte Hilversum opnieuw de titel. "Dit is heel bijzonder."

In Amsterdam, waar de finale om de Tulip Bowl plaatsvond, was Lelystad Commanders de tegenstander. Die ploeg had in de reguliere competitie Hilversum twee keer verslagen. Toch ging Hilversum vol vertrouwen het duel tegemoet, zegt Tielen. "We waren wel relaxed en namen ook direct de leiding. De verdediging is het hele jaar al sterk, maar nu liep ook de aanval goed. Dat heb je nodig in een finale."

De eerste helft wist Mani Blijd los te breken voor een eerste touchdown en na een fieldgoal van Pascal van de Brink kwam de score op 10-0. Vlak voor rust wist Lelystad hier alleen een fieldgoal tegenover te zetten, waarmee de ruststand op 10-3 kwam.
Na de rust ging Hilversum verder met waar het mee bezig was. Door twee mooie touchdownpasses van Maurice Tielen naar Jan Pecnik kwam de score op 24-3 aan het eind van het derde kwart. In het laatste kwart kwam Lelystad nog wel iets terug, maar in de slotfase speelde Hilversum de tijd professioneel uit.
Voor het eerst in zeventien jaar is Hilversum weer de beste American-footballploeg van Nederland. Een droom die al lang wordt uitgesproken is nu werkelijkheid. "Dit hebben we wel even gevierd", zegt Tielen. "Het is laat geworden."

'Met dit mooie verhaal werken aan een aantrekkelijk centrum'

Jaarlijks 8,8 miljoen bezoekers, die voor 195 miljoen omzet zorgen

Een zogenaamd 'bidbook' met allerlei feitjes en mooie foto's moet investeerders en winkeliers zover krijgen om zich in Hilversum te vestigen.

Het centrum van Hilversum op een doordeweekse dag. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hilversum heeft de achttiende binnenstad in omvang van het voorzieningenaanbod van Nederland, stond in de top tien bij de verkiezingen beste binnenstad 2017-2019 en bezet de 21ste plaats in de top 150 van leukste Nederlandse binnensteden.

Het zijn zomaar wat cijfers in het zogenaamde bidbook waarmee Centrum Hilversum de 'markt' (investeerders, winkeliers, makelaars etc.) goede informatie wil leveren over de kansen en mogelijkheden die er zijn in het centrum om te ondernemen.

Mooie foto's

'Hilversum was onbekend. En onbekend maakt onbemind'

Makelaars kunnen het boek gebruiken om potentiële huurders van nog beschikbare panden te informeren met facts and figures over Hilversum. "Met mooie foto's hebben we vooral de ontwikkeling van de afgelopen jaren willen weergeven", aldus bestuurslid Marco van der Schoor. "Dit, gecombineerd met een aantal interessante cijfers, geeft landelijke en lokale retailers inzicht in de situatie in Hilversum en kan hen helpen met de keuze voor vestigen of investeren in het centrum van Hilversum."
Van der Schoor was als projectontwikkelaar ook betrokken bij de verbouwing van het Hilvertshof. Toen werd hem duidelijk hoe moeilijk het is om partijen te interesseren voor Hilversum. "Hilversum was onbekend. En onbekend maakt onbemind. Bovendien heeft het de naam van 'slecht bereikbaar' en 'er wordt weinig geld besteed'."
De info die is verzameld in het nieuwe boekje was er al wel, maar was versnipperd. Nu kan Hilversum met een werk, dat ieder jaar wordt ververst, zich aan alle belangstellenden presenteren. Het doel: meer bijzondere winkels die passen bij Hilversum, aldus Van der Schoor. Benadrukt wordt dan ook dat het centrum de laatste jaren een positieve ontwikkeling door heeft gemaakt. "Voor de grotere ketens is dit zeer waardevolle informatie", zegt wethouder Wimar Jaeger van Economie. Hij benadrukt echter ook het belang van de kleinere winkels en 'gekkere zijweggetjes' van bijvoorbeeld een Kerkstraat en stelt dat het centrum zeker geen eenheidsworst is en moet worden.
Om die variatie te kunnen blijven bieden is het centrum verdeeld in drie gebieden: Marktplein & Groest voor sfeervolle terrassen en voor vernieuwende horecazaken, Hilvertshof & Kerkstraat voor het brede publiek en tot slot de Kerkbrink en Gooische Brink met lokale winkels, trendy concepten, cultuur en aantrekkelijke pleinen.

8,8 miljoen

'Bezoekers vooral 'gezellig' en 'bedachtzaam'

Maar wat voor waardevolle informatie is er dan allemaal te vinden in het boekje? Het centrum verwelkomt jaarlijks 8,8 miljoen bezoekers, die jaarlijks voor 195 miljoen euro omzet zorgen bij winkels en voor 50 miljoen euro omzet bij horecagelegenheden. Er zijn bij elkaar 650 verkooppunten: 150 horeca, 500 retail.
Uit een onder 6000 postcodes gehouden onderzoek blijkt verder dat die bezoekers vooral 'gezellig' en 'bedachtzaam' zijn. Veel minder omschrijven zichzelf als 'sportief'.
Interessanter zijn de waarderingscijfers van de bezoekers voor het centrum. Die zijn best heel aardig. Zo krijgt het winkelaanbod een 7,4, veiligheid een 7,1, horeca-aanbod een 7,7 en bereikbaarheid per fiets zelfs een 8,1. Ook stallingsmogelijkheden voor de tweewielers scoort een keurige 7 en evenementen een 7,2.
Maar er zijn natuurlijk ook minder goede cijfers. Zo goed als de bereikbaarheid per fiets is, die met de auto haalt met een 6,1 net aan een voldoende. Over de parkeertarieven is men het minst enthousiast: een 4,9.
Ondanks dit minder mooie laatste cijfer is Jaeger blij met het boek. "Dit mooie verhaal helpt ons om verder te werken aan een aantrekkelijk centrum voor alle Hilversummers en bezoekers van Hilversum."

Dudok Wonen vindt vernieuwingen bij In Between Places nodig

Kiezen voor huurders die goede kans hebben op andere woonruimte

Harro Zanting bij de opening in 2017 met Nicolien van Vroonhoven en Joke Geldhof. Foto: Dudok Wonen

HILVERSUM 'In Between Places' gaat door. Voor Dudok Wonen is het een leerzaam traject geweest, waardoor de woningcorporatie wel wat zaken gaat wijzigen. Zo wil zij de 22 appartementen aan de Brinkweg geven aan huurders die na een jaar een goede kans hebben op andere woonruimte. Daarmee moeten dreigende huisuitzettingen, zoals eerder dit jaar, voorkomen worden.

Dat schrijft directeur-bestuurder Harro Zanting in zijn blog over de evaluatiue die er is geweest van het woonconcept. Naast een betere selectie zegt hij eveneens een andere aanpak te willen van de verhuur. De eerste lichting tijdelijke bewoners kreeg zo goed als tegelijkertijd de huissleutels. In maart en april 2017 namen zij voor een jaar hun intrek in het nieuwbouwpand in het centrum. Zanting pleit voor een betere spreiding, zodat niet alle huurcontracten op hetzelfde moment aflopen.

In Between Places is een nieuwe woonvorm. Het biedt mensen die geen urgentieregeling kunnen krijgen, maar wel in een urgente situatie zitten soelaas voor twaalf maanden. In hun huis kunnen ze hun zaken op orde krijgen, tot rust komen en van daaruit gaan kijken naar andere woonruimte. Bij dat laatste ging het mis. Dertien van de tweeëntwintig huurders hadden kort voordat het huurcontract afliep niets anders gevonden. Dat leidde tot paniek, bijna-huisuitzettingen en politieke onrust.
Om herhaling hiervan te voorkomen is onder meer betere sturing bij de selectie vooraf nodig, bepleit Zanting. "Een jaar In Between Places heeft ons ook geleerd dat niet iedereen voor dit concept even geschikt is", schrijft hij. "De mate waarin de mensen weer een nieuwe woning wisten te vinden, was wellicht voor de een wat makkelijker dan de ander. Want voor de goede orde, wij hebben geen andere woning in de aanbieding. Wel kunnen we mensen begeleiden om hun weg in WoningNet te vinden en dragen ideeën aan. Maar deze tijdelijke oplossing mag geen sluiproute naar voorrang in de sociale huur zijn."

'Vernieuwing haal je niet uit de wet, maar uit de samenleving'

Met deze aanpassingen gaat Dudok Wonen door met het concept van In Between Places. Met vorig jaar vierhonderd inschrijvingen voor de 22 studio's is voor Zanting duidelijk dat er woningnood is én dat er behoefte is aan nieuwe woonconcepten. Zelf schrijft de directeur-bestuurder dat Dudok Wonen iets bijzonders heeft gedaan. Dat heeft tot krantenkoppen en kritiek geleid. "Tegelijkertijd vind ik het goed dat we ermee begonnen zijn", blogt Zanting. "Experimenteren is nu eenmaal nodig om te ontdekken welke concepten wenselijk zijn. En natuurlijk is het ook gevoelig omdat je experimenteert met mensen en dat mag je nimmer lichtzinnig doen. Tegelijkertijd haal je vernieuwing niet uit de wet, maar uit de samenleving", is zijn slotconclusie.

Hilversumse loondispensatiebrief naar Van Ark

Brief van B en W om kabinet op andere gedachten te brengen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij de gemeente Hilversum zijn er zorgen over de invoering van loondispensatie in de Participatiewet. Volgens het college van burgemeester en wethouders komt de groep met een arbeidsbeperking op een nog grotere achterstand te staan als de Tweede Kamer instemt met het voorstel. Dat staat in de brief die de Hilversumse bestuurders eind vorige week hebben gestuurd naar staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

'Veel werkgevers ervaren een hoge administratieve last'

Voor mensen met een arbeidsbeperking is het vinden van een baan al een lastige opgave. Als de kabinetsplannen doorgaan, waarin deze groep minder dan het minimumloon krijgt en de gemeente moet aanvullen, is de verwachting dat de afstand alleen maar groter wordt. Eerder zei de FNV Gooi en Vechtstreek al in deze krant dat er absoluut niet getornd mag worden aan het minimumloon.

Het Hilversumse college ziet dat Van Ark probeert de wetgeving te verduidelijken met het vereenvoudigen van de administratieve lasten van werkgevers. De huidige regels zorgen voor versnippering. “Maar Hilversum ziet in het huidige voornemen vooral veel onzekerheden en ongelijkheden voor een groep die niet bij onzekerheden gebaat is. Bovendien worden financiële risico’s zoals geen pensioenopbouw over het deel loondispensatie bij deze werknemers neergelegd, die weinig tot geen alternatieven hebben om naast het inkomen te sparen”, luidt de mededeling aan de VVD-bewindsvrouw.
Gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen, is het credo vanuit het raadhuis. In de brief is te lezen dat de lokale en regionale inzet is om mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen en dan op een betere manier dan in de huidige wetgeving. Het werk moet aantrekkelijk zijn en het moet lonen, ook voor mensen die in deeltijd werken. "Ook in Hilversum zien en horen we dat werkgevers behoefte hebben aan duidelijkheid en eenduidigheid in regelgeving ten opzichte van de huidige versnipperde sociale wetgeving. Veel werkgevers ervaren een hoge administratieve last om inwoners met loonkostensubsidie in dienst te nemen, waardoor het in de praktijk te weinig gebeurt", aldus de Hilversumse bestuurders.
De fracties van de SP en de PvdA dienden vorige week tijdens de raadsvergadering de motie 'Werken moet lonen' in. Wethouder Wimar Jaeger zegde toe dat B en W een brief ging opstellen waarin de gemeente haar zorgen uit over de gevolgen van invoering van loondispensatie.

25 / 28

Bijenschans Corversbos. Foto: Imkervereniging Hilversum en Wijdemeren

Donderdag 12 juli

Koffie-inloop

9.30 uur | De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de koffie-inloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Moment voor mantelzorgers

13.30 uur | Viore

Elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn (met name) mantelzorgers welkom bij Viore. Om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen, en om gewoon aan tafel in onze gezellige huiskamer een kop koffie of thee te drinken.

Promenadeconcert

19.00 uur | Muziektent

Politie Muziekgezelschap Excelsior verzorgt het vierde Promenadeconcert. De serie Promenadeconcerten wordt georganiseerd, op verzoek van de gemeente Hilversum, door de Hilversumse Federatie van Muziekverenigingen. Excelsior staat o.l.v. Pierre Konings.

Vrijdag 13 juli

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | Lopes Dias

Inloopspreekuur voor al uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk; WZSP voor een vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze kansenanalyse en werkVINDsoftware.

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en het begeleiden van activiteiten.

Talentenjacht 'Winter Star'

21.30 uur | Café Zuid

Landelijke talentenjacht 'Winter Star' bij 2 locaties in deze regio. Locaties: Café Zuid Hilversum en Wapen van Diemen.

Zaterdag 14 juli

Fietstocht 'Vorstelijke weg'

13.30 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt zaterdag 14 juli de middagtocht 'Vorstelijke weg', vertrek 13.30 uur vanaf de Kerkbrink bij het Museum in Hilversum. Voor meer informatie over de tochten, zie onze website www.fietsgilde.nl.

Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen

13.30 uur | IJsclubgebouw

Ga met de boswachter mee op een boottocht door het heldere water van de Ankeveense Plassen. De boottocht van 2 uur biedt je een unieke kans om door het kraakheldere water van de smalle slootjes en weidse plassen te varen. Vanuit de open boot heb je vrij zicht. Leuk voor het hele gezin! Ook op zondag 15 juli om 13.30 uur.

Zondag 15 juli

Open dag Bijenschans

11.00 uur | Corversbos

In het kader van de Landelijke Open Imkerijdagen houdt Imkervereniging Hilversum en Wijdemeren een open dag. Op zondag 15 juli, tussen 11.00 en 15.00, bent u welkom op de bijenschans in het Corversbos om een kijkje te nemen in de bijzondere wereld van de bijen. Imkers vertellen over het leven van de honingbij en demonstreren wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Maandag 16 juli

Koffie-inloop

9.30 uur | De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de koffie-inloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Dinsdag 17 juli

Spreekuur werkzoekenden

9.00 uur | St. Joseph

WerkZoekersServicePunt (WZSP) iedere dinsdagochtend van 9.00-12.00 uur in de Koepel, Kerkelanden.

Zorgnetwerk

13.30 uur | De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kan hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende uw eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van oa. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en wijkagent schuiven regelmatig aan. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Rummikub en jokeren

13.30 uur | De Kleine Lelie

In de zomerperiode kan men wekelijks op dinsdagmiddag terecht in De Kleine Lelie voor rummikub en jokeren en andere spelletjes. Het is van 13.30-16.00 uur en is kosteloos. Kom en doe mee op de Hilvertsweg 89-91.

Woensdag 18 juli

PC-inloop, computer-apk

10.00 uur | De Koepel

Inloop/inschrijving: u bent altijd van harte welkom woensdag tussen 10.00 en 16.00 uur om te oefenen (zelfstudie), voor assistentie, voor inschrijving cursus of voor technische ondersteuning. Ook kunnen eigen werkstukken worden gemaakt. Er zijn docenten aanwezig.

Fietstocht Soester Duinen

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde rijdt op woensdag 18 juli de tocht Soester Duinen, vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Donderdag 19 juli

Moment voor mantelzorgers

13.30 uur | Viore

Elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn (met name) mantelzorgers welkom bij Viore. Om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen en om gewoon aan tafel in onze huiskamer een kop koffie of thee te drinken.

Foto: Martin van Lokven

'S-GRAVELAND Zomer! Naar buiten in de zon, spelen in het bos en kliederen met water. Geniet van een OERRR zomervakantie bij Natuurmonumenten in 's-Graveland. Zie www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek. Foto: Natuurmonumenten/Martin van Lokven

Driedaags festival Wonderfeel veel meer dan alleen klassieke muziek

Ook veel dans, literatuur en poëzie op terrein Natuurmonumenten

Na een uitverkochte derde editie vindt op 20, 21 en 22 juli voor de vierde keer Wonderfeel plaats, het buitenfestival voor klassieke muziek. Maar er is meer.

Het festivalterrein is ieder jaar weer mooi aangekleed. Foto's: Foppe Schut

'S-GRAVELAND Halverwege het gesprek komt initiatiefnemer en directeur Georges Mutsaerts van Wonderfeel met een opvallend feitje. Voor het eerst komt het merendeel van de pakweg 7000 bezoekers van het driedaagse evenement niet uit Amsterdam maar uit het Gooi. Hilversum bezet zelfs de eerste plaats, ook Naarden/Bussum staat in de top vijf.

Het geeft aan dat het festival voor klassieke muziek op het terrein van Natuurmonumenten in 's-Graveland - meer dan 350 musici verzorgen 130 optredens - steeds meer een begrip wordt in deze regio. Op zeven podia spelen musici van wereldklasse - jonge honden en oude rotten - van barok tot minimal, met lijntjes naar jazz, wereld- en popmuziek. Ook dit jaar verwacht de organisatie dat Wonderfeel uitverkoopt.
Op het affiche van 2018 staan onder meer Terry Riley, Isabelle van Keulen, Julien Libeer, Meral Polat, Slagwerk Den Haag, Holland Baroque en het Nederlands Blazers Ensemble. Traditiegetrouw wordt het festival vrijdag geopend en zondag afgesloten door het Wonderfeel Festival Orchestra onder leiding van Johannes Leertouwer.
Maar Wonderfeel is veel meer dan alleen klassieke muziek. Ook besteedt het festival veel aandacht aan literatuur en poëzie. Zo dragen de dichters Eva Gerlach, Jean Pierre Rawie en Mustafa Kör voor uit eigen werk en houden de schrijvers Peter Buwalda, Arthur Japin en P.F. Thomése een voordracht over hun relatie met klassieke muziek. De Belgische programmeur Samme Raeymaekers selecteerde enkele dansvoorstellingen, onder meer 'Wreck' van de jonge Italiaanse choreograaf Pietro Marullo (Aerowaves Twenty18 Artist). Daarnaast zijn er muziekdocu's, verhalen, natuurwandelingen en kinderactiviteiten.

Aanvulling

Georges Mutsaerts: 'Het concept blijft overeind.'

'Dat we elementen eraan toevoegen, komt voort uit ons enthousiasme'

De muziek blijft ondanks al die aanvullingen de hoofdmoot, benadrukt Mutsaerts. "Al die extra's als dans, poëzie en literatuur zijn organisatorisch zo gegroeid en vormen geen belemmering op het terrein. Het is gewoon een aanvulling. Terwijl mensen over het terrein lopen, komen ze 'gewoon' een dichter tegen. De belasting is minimaal, het effect maximaal." (lachend, red.) "Die laatste zin was mooi hè."
Het toont in ieder geval aan dat het nog jonge festival niet bang is om te experimenteren. En mocht het niet aanslaan dan is het zo weer geschrapt voor een volgende keer. "Het concept blijft overeind", zegt de 64-jarige Bussumer. "Dat we elementen eraan toevoegen, komt voort uit ons enthousiasme."
Problemen met het boeken van artiesten heeft Wonderfeel nooit gehad, zegt Mutsaerts. Het was veel moeilijker om bezoekers te verleiden. Maar nu de naamsbekendheid is toegenomen, gaat ook dat steeds gemakkelijker. Dat blijkt wel uit de kaartverkoop. Die ligt - zegt de directeur drie weken voordat het evenement plaatsvindt - al 18 procent hoger dan vorig jaar. Dat betekent dat er iedere dag 3000 mensen (inclusief vrijwilligers en musici) over het terrein lopen, inclusief 800 kinderen die gratis toegang hebben. Mede daarom is het aantal kinderactiviteiten verdubbeld. Er zijn onder meer muziektheatervoorstellingen, zangworkshops, muziekinstrumenten knutselen, waterbeestjes zoeken met de boswachter en een poppenkast.

Toegankelijker

De toenemende belangstelling voor de klassieke muziek is ook de aandacht die er op televisie - 'Podium Witteman', 'Tien van Tijl' - steeds meer is voor dit genre. "Het wordt toegankelijker gemaakt", constateert Mutsaerts. "Ook op grotere festivals zie je steeds meer klassieke muziek. Daar ben ik blij mee, we zitten zeker niet in elkaars vaarwater. Ieder festival heeft zijn eigen doelgroep. En wij doen hetzelfde als de andere festivals. Ook acts die op Lowlands staan, komen naar ons toe. Op die manier zijn we niet elkaars concurrenten, maar versterken we elkaar."

Wonderfeel vindt plaats op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 juli. Locatie is Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 's-Graveland (ingang: Franse Kampweg 2). Voor meer informatie en tickets, zie www.wonderfeel.nl.