Gooi en Eembode Hilversum

5 april 2018

Gooi en Eembode Hilversum 5 april 2018


Hart wil 'Coalitie van de Winnaars'

hilversum Hart voor Hilversum wil een nieuwe coalitie vormen met de VVD, GroenLinks en het CDA. Dat heeft de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen woensdag laten weten. "Er wordt gestreefd naar een 'Coalitie van de Winnaars', aldus de lokale partij in een persbericht.

Hart voor Hilversum (van zes naar acht zetels), VVD (bleef op zes zetels maar wel duizend stemmen meer), GroenLinks (van twee naar vijf zetels) en CDA (van drie naar vier zetels) hebben samen 23 zetels in de gemeenteraad. "Op deze wijze wordt de verkiezingsuitslag gerespecteerd en wordt de wens van de Hilversumse kiezers serieus genomen", aldus Hart. "Er wordt zo ook een coalitie gevormd met een breed spectrum rond en ter weerszijden van het politieke midden."
De eerste bespreking is donderdagavond. Hans Haselager, die namens de PvdA 24 jaar raadslid was en vorige week afscheid nam, zal aan de slag gaan als formateur.
Hart voor Hilversum heeft tijdens het paasweekend de keuze gemaakt na een eerste ronde van gesprekken - in een volgens de partij positieve, openhartige en constructieve sfeer met respect voor ieders standpunt - waarin alle partijen hun zegje konden doen. Grote afwezige bij de tweede ronde is natuurlijk D66. De Democraten verloren weliswaar, maar zijn met zeven zetels nog altijd de tweede partij van Hilversum.

15

Vragen van PVV over zaak 't Perronnetje

hilversum Dat het Openbaar Ministerie (OM) Gillyon Emanuels, eigenares van 't Perronnetje, vervolgt wegens mishandeling heeft nu ook de aandacht van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De PVV-fractie heeft schriftelijke vragen aan de bewindsman gesteld.

Onder het kopje 'Weggepest en toch vervolgd' wil Tweede Kamerlid Gidi Markuszower (PVV) weten hoe het kan dat een persoon die zich in haar eigen winkel verdedigt als crimineel wordt neergezet. Op 17 augustus was er een incident voor de ijssalon/Surinaamse eetwinkel aan de Kleine Drift. Het kwam tot een handgemeen tussen Emanuels en een aantal hangjongeren die haar al tijdenlang terroriseerden en discrimineerden.
Dat het OM nu besloten heeft haar te vervolgen voor mishandeling vindt Markuszower te gek voor woorden. Van Grapperhaus wil hij onder meer weten of hij het OM gaat instrueren de vervolging van de onderneemster te staken en zich volledig te richten op de daders.

13

Man overlijdt na ongeval Jan van der Heijdenstraat

HILVERSUM Een 91-jarige man uit Naarden is woensdagmorgen overleden na een eenzijdig ongeval op de Jan van der Heijdenstraat, bij de kruising met de Lorentzweg in Hilversum.

Het slachtoffer was rond 5.00 uur door nog onbekende reden met zijn auto frontaal op een boom gebotst. Omstanders haalden de bestuurder uit het voertuig en startten de reanimatie. Een ambulance bracht de man naar het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk aan zijn verwondingen overleed.

Tentoonstelling en optreden in Grafisch Atelier Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Feest in het Grafisch Atelier Hilversum. Het atelier bestaat vijftig jaar en is een van de oudste open werkplaatsen van Nederland. Dat werd zaterdag gevierd met een tentoonstelling van Paradisoposters (dit poppodium bestaat ook vijftig jaar) en een optreden van de Britse artiest The Drip Dry Man, een voodoo-garage-swamp-gospel-act.

Flitscamera's

Foto: Bastiaan Miché

Wie het spoor in Hilversum oversteekt als de rode lampen knipperen, kan straks een boete tegemoetzien. De proef van ProRail is deze week gestart.

19

Hilversum kiest Sporters en Sportploeg van het Jaar

Ruben Assmann, Sportman van 2016. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Wie volgen Ruben Assmann en Lizette Rozenboom op als Hilversumse Sportman en -vrouw van het Jaar? Vanavond - donderdag 5 april - vanaf 19.30 uur is de bekendmaking in de Burgerzaal van het raadhuis.

Triatleet Steff Overmars en handboogschutter Willem Beuken zijn de genomineerden voor Sportman van 2017. Bij de dames dingen wielrenster Carolien van Herrikhuizen, triatlete Esther Brakenhof en atleten Mirjam Koersen en Brigitte van de Kamp naar de titel.

Bij de Sportploeg van het Jaar maken het eerste herenteam van Rugby Club Hilversum, de duojuniorenroeiers van Cornelis Tromp en het eerste damesgolfteam van de Hilversumsche Golf Club kans. Daarnaast wordt tijdens deze jaarlijkse uitverkiezing de prijs voor sporttalent, -vrijwilliger, talentvolle sportploeg en special sporter uitgereikt.

Schrikken

Foto: Bob Awick

Erik van Zadelhof is een van de vele vrijwilligers binnen Hospice Kajan in Hilversum. Met enige regelmaat verschijnt in De Gooi en Eembode de rubriek 'Het Laatste Stuk', een geanonimiseerd verhaal uit de praktijk. Dit keer 'Van het kastje naar de muur'.

“Ik zit al 30 jaar in het vak”, zegt schoonmaakster Thea zonder enig spoor van ironie. En het moet gezegd: zij heeft het schoonmaken tot hoge kunst verheven. Elk onderdeel van haar vak gaat zij te lijf met de geëigende middelen en aanpak. Voor de wc doekje zus, voor de keuken doekje zo, voor de douche deze borstel en voor de vloer die dweil. Denk nu maar niet dat je zomaar kunt schoonmaken, want er komt heel wat bij kijken.
Die kennis en ervaring is natuurlijk niet zomaar opgedaan. Voordat ze in het hospice kwam werken, werkte Thea in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, ministeries en andere overheidsgebouwen. Zij heeft nu eenmaal schik in schoonmaken en legt er eer mee in om het hospice tot in het kleinste hoekje te laten glanzen.

"Eerlijk is eerlijk," zegt ze zelf, "ik heb in mijn carrière misschien wel een oppervlakte schoongemaakt zo groot als het Amazonegebied, maar nergens heb ik het zo naar mijn zin gehad als hier in het hospice. Maar dat is niet altijd zo geweest."
Ze gaat er eens goed voor zitten. Dit verhaal heeft ze al vaker verteld en ze weet dat het succes heeft. "Toen ik hier nog maar net werkte - vele jaren geleden, nog voor de verbouwing - kende ik het huis nog niet zo goed. Natuurlijk, de kamers van de bewoners kende ik wel en de woonkamer ook, maar het huis is groot en ik had nog niet alle kasten en de zolders gezien. Op een zekere dag besloot ik om de zolder eens goed aan te pakken. Nietsvermoedend was ik bezig met mijn stofzuiger, mijn stofdoek en mijn ragebol toen ik opeens een kast zag die ik nog nooit eerder had gezien. Uit nieuwsgierigheid liep ik er naar toe en opende de deur. Het was een diepe, donkere kast en ik kon het lichtknopje zo gauw niet vinden. Ik zette een stap naar binnen en toen mijn ogen aan het donker waren gewend, gilde ik het uit. Want in die kast lag op een tafel een lichaam. Ik zag tenminste 2 blote voeten die onder een zeil uitstaken.
Ik stootte mijn sopemmer om en rende naar beneden. Ik kon gewoon niet geloven wat ik gezien had. Moest ik naar de politie gaan? Werd hier zo met mensen omgesprongen? Uiteindelijk liep ik de verpleegkundige van dienst tegen het lijf en deelde – geheel overstuur – met haar wat ik gezien had."

"De verpleegkundige barstte in lachen uit, wat mij nog meer van mijn à propos bracht. Ik had zojuist melding gedaan van een enorme misstand en werd nog uitgelachen ook. Maar alles werd mij duidelijk toen zij zei: 'Ach lieve schat, sorry hoor, ik kan me voorstellen dat je enorm geschrokken bent. Maar wat je zag was natuurlijk geen mens, maar de oefenpop die wij hier gebruiken.' Ik kon wel door de grond zakken van schaamte voor de stennis die ik gemaakt had."

Weerbericht

Stijgende temperatuur, zonnige perioden

Vrijdag schuift een hogedrukgebied over Frankrijk noordoostwaarts. Tegelijkertijd trekt een lagedrukgebied vanaf de oceaan richting Noordwest-Spanje. De stroming wordt vanaf vrijdag daardoor zuid tot zuidoostelijk en daarmee stroomt warmere lucht onze kant op. Zondag nadert vanuit het westen het polaire front weer. De kans op een bui neemt in de loop van de dag iets toe.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag is er kans op nachtvorst. Overdag is het droog met zonnige perioden. Er waait een matige zuidoostenwind. In de middag stijgt de temperatuur naar 13 à 14 graden. Ook zaterdag is het droog met geregeld zonneschijn. Met 18 à 19 graden in de middag is het aangenaam lenteweer. Zondag wordt het 17 à 18 graden. In de loop van de dag bestaat er kans op meer bewolking met mogelijk een bui. Er waait een matige wind tussen zuidoost en zuid.

Trend na het weekeinde

Het continentale hogedrukgebied schuift westwaarts en ligt vanaf woensdag ten noorden van Schotland. De stroming wordt dan noord tot noordoost. De temperatuur valt terug naar circa 12 à 13 graden als maximum. Er is eerst een buienkans. Na dinsdag blijft het meest droog.

Weetje

Na een koude februari was maart dit jaar eveneens een koude maand met een gemiddelde temperatuur van 4.7 graden tegen 6.2 graden normaal. Zowel aan het begin van de maand als halverwege was het zeer koud. Maart was met 55 mm neerslag aan de droge kant (normaal is 65 mm). Met omstreeks 130 uren zon behaalde maart ongeveer de normale hoeveelheid.

Auto-inbrekers hebben het vooral op BMW's gemunt

Auto-inbrekers actief, vooral in Zuid. Foto: Politie Hilversum

hilversum De politie Hilversum waarschuwt voor actieve auto-inbrekers. In de periode van dinsdag 20 maart tot en met donderdag 29 maart is bij tien auto's ingebroken, waarvan zeven een BMW.

De inbraken vonden plaats op verschillende plekken in Hilversum, maar vooral in Zuid sloegen de inbrekers toe. Het was raak op de Diependaalse Drift, de Vreelandseweg, de Emmastraat, het Acaciapark, de Van Ostadelaan en de Ruysdaellaan. In bijna alle gevallen is het navigatiesysteem meegenomen en uit een paar dure auto's is een laptop ontvreemd.
De recherche is een onderzoek gestart. Zij hoopt op camerabeelden en dat getuigen zich melden via 0900-8844.

Open dag Skydive Hilversum

hilversum Vliegen als een vogel, wie durft? Skydive Hilversum houdt komende zaterdag een open dag. Ervaren parachutisten geven uitleg over deze sport.

In het clubhuis van Skydive Hilversum aan de Noodweg 49 is tussen 10.00 en 15.00 uur van alles te zien en te beleven. Belangstellenden kunnen het vliegtuig van de club van dichtbij bekijken. Deze Cessna 182 brengt vier parachutisten in twintig minuten tijd naar twee kilometer hoogte, waarna de deur opengaat en het tijd is voor de afsprong boven 't Gooi.
Bezoekers blijven met beide benen op de grond, maar kunnen wel op de foto met de springkist. Zij kunnen voelen hoe het is om een parachutistenuitrusting op hun rug te dragen en leren hoe zij ermee uit het vliegtuig klimmen en zich afzetten voor de sprong. Skydivers laten het springmateriaal zien en leggen uit hoe een parachute opengaat.

Hilversummer (41) vast voor moord, buurt verbaasd

'Je ziet dit op tv en nu ineens een paar huizen verderop'

De Hoge Larenseweg is ineens de straat waar de man woonde die verdacht wordt van het doodschieten van Reduan B. De buurt is verbaasd.

De woning aan de Hoge Larenseweg. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "Normaal zie je dit soort dingen op televisie en nu is het ineens een paar huizen verderop", zegt een bewoonster van de Hoge Larenseweg in Hilversum, de straat waar volgens het Openbaar Minsterie de man woonde die vorige week donderdag Reduan B., een broer van kroongetuige Nabil B., in Amsterdam liquideerde. "Ja, ik ben wel verbaasd. We zeiden elkaar altijd gedag. Maar hier zeggen we elkaar allemaal gedag."

Man was tijdens de politie-inval niet thuis, zijn medebewoners wel

De Hoge Larenseweg is een weg die loopt vanaf de kleine spoorbomen tot aan de Jan van der Heijdenstraat en daarna nog tot aan de Johannes Geradtsweg. Als de straat in het nieuws komt, gaat het veelal over een tekort aan parkeerplaatsen en heel af en toe ontdekt de politie er een wietplantage. Maar verder hoor je de bewoners niet klagen. De arrestatie van de 41-jarige Hilversummer afgelopen week verandert daar niets aan. Niemand had last van hem en zijn twee medebewoners, menen enkele buurtbewoners dinsdagmiddag als net bekend wordt dat de Hilversummer en twee medeverdachten langer in de cel blijven zitten. "En ik ga geen oordeel vellen over iets dat ik niet weet", aldus de buurtbewoonster. "En het bevalt me hier prima. Ik woon hier al 45 jaar."
Zaterdag waren drie mannen opgepakt voor het doodschieten van de broer van de kroongetuige in de zaak 'Mocromaffia'. De twee andere verdachten zijn een 34-jarige man uit Den Haag en een 31-jarige man uit De Lier. Het OM verdenkt de Hilversummer van moord en wapenbezit, de twee anderen van medeplichtigheid.
De politie kwam de Hilversummer op het spoor nadat uit onderzoek DNA naar voren kwam dat matchte met een profiel uit de databank. Snel bleek dat hij zou verblijven in de woning aan de Hoge Larenseweg. Dit kwam overeen met de resultaten uit het onderzoek naar de vluchtwagen, een gestolen Seat Leon die al in het Gooi was gezien. Overigens was de man tijdens de politie-inval niet thuis, zijn medebewoners wel. Die zouden zijn meegenomen, maar een buurtbewoonster zegt dat ze de vrouw des huizes zondag alweer had gezien toen deze de rommel opruimde. De Hilversummer is elders opgepakt. Waar, maakt het OM niet bekend.
De voordeur van de betreffende woning is dinsdag nog altijd dichtgetimmerd. Er staat een fiets in de voortuin. Naar binnen kijken is niet mogelijk. Het is rustig in de straat. Alleen wat naar huis fietsende scholieren maken lawaai, maar daar kijkt niemand naar om. Veel bewoners zijn niet thuis. Een wat jongere bewoonster is dat wel. Veel heeft zij niet meegekregen van wat er vrijdagavond plaatsvond. Haar schoonouders die bij haar in de woonkamer sliepen wel, zegt ze. Ze waren wakker geworden van gegil. Gemaskerde politiemensen ramden de voordeur in en waren vervolgens ruim drie en een half uur bezig in en rondom het pand. "Maar meer weet ik er niet van. Natuurlijk zag ik die mensen weleens, tijdens het uitlaten van de hond. Ik had trouwens een paar jaar terug bijna dat huis waar ze wonen zelf gekocht."

Jongen gewond bij vechtpartij nabij station

hilversum Een jongen heeft aan een vechtpartij verwondingen aan zijn gezicht overgehouden. Vrijdag. vroeg in de ochtend, is deze jongen door een groepje van vijf of zes mannen in elkaar geslagen.

Het ging tussen 4.00 en 5.00 uur al fout op de Groest. Ter hoogte van Club Rex ontstond een opstootje. Dat kreeg een vervolg bij de oversteek naar de fietstunnel bij het station. Daar stond de groep de jongen op te wachten om af te maken waar ze mee begonnen waren. De mannen schopten en sloegen hem. Hierbij raakte hij gewond aan zijn gezicht.

Van de daders ontbreekt voorlopig nog ieder spoor, zo meldt de politie Hilversum. Volgens de afgegeven signalementen zijn de daders achttien à negentien jaar oud. Een van de mannen is ongeveer 1,90 meter lang, heeft een slank postuur en droeg een donkere jas van het merk Canada Goose.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Waterpoloër Evert Kroon overleden

hilversum In zijn tijd was hij ongeëvenaard als doelman. Meerdere keren kreeg Evert Kroon de titel 'Beste waterpolokeeper van de Wereld'. Zondag is hij op 71-jarige leeftijd overleden.

De op 9 september 1946 in Hilversum geboren Kroon gold als een waterpololegende. Als doelman verdiende hij in de loop van de tijd de bijnaam 'De Octopus'. Hij was trouw aan de Hilversumse waterpolovereniging HZC De Robben, waar hij zijn hele sportieve leven voor uitkwam en waarmee hij bijzonder succesvol was: in de jaren 70 stapelden de Hilversummers de landstitels op elkaar.

Kroon was ook international. In totaal kwam hij 182 keer uit voor de Nederlands ploeg. In deze periode was hij driemaal actief op de Olympische Spelen. Tijdens de Spelen in Mexico-Stad (1968) en in München eindigde Oranje beide keren als zevende. Vier jaar later in Montréal was er mede door toedoen van Kroon succes. Het Nederlands team verliet de Spelen met een bronzen plak. Na zijn sportloopbaan begon hij een sportwinkel aan de Larenseweg.

Hilversum opent met meldpunt de jacht op drankkoeriers

hilversum Hoe groot is het probleem met zogenaamde drankkoeriers in Hilversum en de regio? Om die vraag mogelijk te kunnen beantwoorden heeft de gemeente Hilversum - een half jaar nadat een koerier werd betrapt en een boete kreeg van 1.360 euro - een onlinemeldpunt voor het verklikken van deze mensen geopend.

'Vooral jonge mensen kopen bij deze drankkoeriers'

Drankkoeriers van wie geconstateerd wordt dat zij illegaal sterke drank verkopen, hangt een boete van ruim 1.300 euro boven het hoofd. Daarnaast richt de aanpak zich op minderjarige jongeren. Zij lopen kans op een boete als ze alcoholhoudende drank bij zich hebben.
In de regio Gooi- en Vechtstreek is alcoholgebruik onder minderjarige jongeren een substantieel
probleem. De verkoop van sterke drank aan jongeren door drankkoeriers is onderdeel daarvan. De gemeente voert, in samenwerking met de politie, de laatste maanden al intensievere controles uit.
Maar nu is er dus ook een meldpunt. De gemeente vraagt mensen met informatie over illegale drankkoeriers deze te delen via het meldpunt dat te vinden is op haar eigen website. Het gaat dan bijvoorbeeld om telefoonnummers die jongeren gebruiken om alcohol te bestellen of namen van koeriers. Het meldpunt is een van de wapens die de gemeente inzet in de strijd tegen deze koeriers, die via sociale media illegaal sterke drank verkopen in de openbare ruimte. "Dit is niet alleen strafbaar, maar vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid", aldus burgemeester Pieter Broertjes. "Vooral jonge mensen kopen bij deze drankkoeriers en lopen zo gezondheidsrisico's vanwege drankgebruik. Dat moet stoppen. Met het meldpunt hopen wij informatie te krijgen die ons helpt bij de opsporing van deze koeriers."
In de zomer van 2017 kwam een zogeheten 'wodkakoerier' meerdere malen in het nieuws. De aanleiding was de verkoop van sterke drank aan minderjarige jongeren. Enkele jongeren belandden in het ziekenhuis als gevolg van overmatig drankgebruik. Onderzoek leidde tot de aanhouding van zo'n wodkakoerier. Hij kreeg een boete van 1.360 euro.

Vechtersbaas station zoek

HILVERSUM De politie is nog altijd op zoek naar een van de personen die op 8 mei 2016 op station Hilversum een Ajax-fan in elkaar sloegen. Deze blanke man is de enige verdachte die zich na het tonen van de beelden in februari dit jaar nog niet heeft gemeld.

Ruim anderhalf jaar na het incident gaf de politie beelden vrij van het incident. Te zien is hoe een groep Feyenoord-supporters de Ajax-fan, een 26-jarige man uit Assen, mishandelde. Hij was die zondag met een vriend op weg van Doetinchem naar Amsterdam.
In de stationshal kwam hij een groep van ruim tien personen tegen. Ze riepen wat over het misgelopen landskampioenschap van Ajax. Van het ene op het andere moment vielen ze de Assenaar aan. Het slachtoffer liep zwaar lichamelijk letsel op: een gebroken oogkas, blauwe ogen, een gebroken neus en meerdere zwellingen en kneuzingen in zijn gezicht.
Al vrij snel na het publiceren van de beelden, meldden de meeste vechtersbazen zich bij de politie. Behalve die ene man. Hij is blank, slank, heeft kort en donkerbruin haar en droeg een donkere zonnebril.

Onno Griffioen

(70), geboren en getogen in Hilversum, geniet van zijn pensioen en verveelt zich geen moment.

Een drukke pensionada dus?
"Ja! Na 50 jaar gewerkt te hebben in Amsterdam in het verzekeringswezen geniet ik van mijn pensioen. Ik tennis, doe vrijwilligerswerk voor de Omroep MAX Soresdienst, ik fiets, lees, wandel en pas op mijn kleinkinderen."

Wat vind je van Hilversum?
"Je hebt hier alles. Fijne burgemeester, die ik ook persoonlijk mocht ontmoeten, goed bestuur. Leuk centrum, goede markt. Ten opzichte van mijn jeugdjaren is er veel ten goede veranderd."

Naar welk café ga je graag?
"Mout."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik pleiten voor een buitenzwembad met grasvelden zoals Crailo vroeger was."

Waar ben je trots op?
"Mijn gezin."

Wat weten mensen niet van jou?
"Sommigen weten niet dat ik al een paar jaar vrijwilligerswerk doe voor de MAX Soresdienst, onderdeel van MAX Ombudsman."

Kroketje of kaviaar?
"Van Dobbenkroket."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Kerkstraat. Gijsbrecht kun je slecht je auto kwijt."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Eva Jinek."

Heimelijk genoegen?
"Hazelnoot-mokkagebakje."

Mooiste plek in Hilversum?
"Landgoed Zonnestraal."

Welke poster hing boven je bed?
"Conny Froboess."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het Raadhuis."

Beste cd ooit?
"Matthäus Passion."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Nergens voor!"

Oud-ambtenaar veroordeeld voor smaad

hilversum Een 40-jarige Hilversummer, ex-ambtenaar van Woerden, is veroordeeld voor smaad. De man plaatste een schadelijk bericht op internet over een Woerdense wethouder. De rechtbank Midden-Nederland heeft hem veroordeeld, maar heeft hem geen straf opgelegd.

De kwestie speelde in 2015. De toenmalige systeembeheerder zette een artikel online waarin hij een lokale bestuurder beschuldigde van belangenverstrengeling. Later veranderde hij dat in fraude. Na onderzoek, de wethouder deed aangifte, bleek dat de Hilversummer achter deze actie zat.
De politierechter is het met de officier van justitie eens dat het woord fraude in de kop van het stuk de goede naam van de wethouder heeft geschaad. Volgens de politierechter had de systeembeheerder moeten weten dat zijn berichtgeving schadelijk was voor de bestuurder. Dat de Hilversummer wel schuldig is verklaard maar geen straf heeft gekregen, komt doordat hij de verkeerde aanpak had gekozen. De systeembeheerder had zijn beschuldigingen bijvoorbeeld kunnen aankaarten via de klokkenluidersregeling.

Tweede riksja voor ouderen staat in Noord en Oost

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Wegens succes uitgebreid. Na Hilversum-Zuid is er nu een tweede riksja in Hilversum: voor de bewoners in Noord en Oost. Het rijtuig waarmee ouderen een tochtje over de hei, naar de markt of hun geboortehuis kunnen worden vervoerd, staat afwisselend in Lopes Dias en St. Joseph. Er zijn plannen voor een derde riksja, in Kerkelanden.

Massaal op zoek naar paaseieren in het Pinetum

In Pinetum waren 2.500 eieren verstopt. Foto: Frank August de Meijer

hilversum Hoewel het weer nu niet bepaald uitnodigend was om lekker naar buiten te gaan, is de jaarlijkse paasmaandag in Pinetum Blijdenstein uitstekend bezocht.

Maar liefst 200 kinderen gingen in de botanische tuin in Hilversum op zoek naar de in totaal 2500 verstopte eieren. En dat gaf een gezellig gezoek van kinderen onder bomen en in struiken.

'Ton subsidie voorkomt wegvallen van belangrijke voorziening in Oost'

Versa krijgt extra bijdrage voor huur St. Joseph

Voorlopig kunnen de gebruikers van wijkcentrum St. Joseph opgelucht ademhalen. De gemeente geeft een extra subsidie om het wijkcentrum open te houden.

Wijkcentrum St. Joseph. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Versa Welzijn krijgt 100.000 euro extra subsidie van de gemeente Hilversum voor de huisvestingskosten van Wijkcentrum St. Joseph in 2018. Daarmee is voorkomen dat het wijkcentrum onvoorzien gesloten zou moeten worden en een belangrijke voorziening in Hilversum Oost zou wegvallen, schrijft wethouder Eric van der Want van Welzijn.

Het wijkcentrum aan de Minckelersstraat is een buurthuis en wijksteunpunt en werd in 2004 opgezet. Het biedt onderdak aan uiteenlopende zorg- en welzijnsdiensten, zoals dagopvang (HilverZorg), dagbesteding (Sherpa), het wijkinformatiepunt, een grand café annex internetcafé en een breed scala aan buurtactiviteiten, zowel door Versa als door bewoners georganiseerd.

Bewoners hebben het bibliotheeksteunpunt na vertrek van de bibliotheek zelf voortgezet. "Het buurthuis vervult een niet weg te denken rol, niet alleen voor de bewoners van wooncomplex St. Joseph, maar ook voor de bewoners uit de gehele Liebergenbuurt en elders uit Hilversum", aldus de wethouder.
In 2017 zegde Hilverzorg, dat altijd de huur betaalde van de centrale ruimte, deze huur op. De zorgorganisatie kreeg hier namelijk geen subsidie meer voor vanuit het Rijk. Versa nam daarom als hoofdgebruiker het initiatief om - zoals de wethouder verwoordt - in het belang van de continuïteit voor de korte termijn afspraken te maken met verhuurder Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken.
Echter, de tijd ontbrak om in overleg met alle belanghebbenden structurele afspraken te maken over het huren en gebruiken van de diverse ruimtes. Daarom vroeg Versa een ton extra subsidie bij de gemeente aan. "De huur die Versa is overeengekomen is overigens lager dan het bedrag dat HilverZorg betaalde en de hoogte ervan wordt gezien als marktconform", benadrukt Van der Want.

Hoewel de toegekende subsidie volgens de wethouder sluiting voorkomt, betekent dit wel een overschrijding van de welzijnsbudgetten in de begroting 2018. Als tegenprestatie moet Versa voor 1 mei aanstaande aangeven hoe zij de huur voor 2019 en daarna wil betalen. Belangrijke vragen zijn daarbij met welke partners Versa Welzijn in gesprek gaat, wanneer zijn voorstellen voor de toekomst te verwachten (waarbij ook een voorstel dat geen gebruik maakt van gemeentelijke financiering), hoeveel tijd blijft dan over om een van die voorstellen te realiseren, en stemt dat overeen met de benodigde besluitvorming. Voor 1 juli 2018 moet Versa duidelijk maken of ze de huur van St. Joseph opzegt, of omzet in een langjarig contract waarvan de dekking duidelijk is.

Overigens ook een financiële meevaller voor de gemeente. Van Den Haag krijgt Hilversum 132.000 euro uit de zogenaamde vrijvallende middelen voor zorginfrastructuur. Dit bedrag is inmiddels verwerkt in de begroting, aldus de wethouder. "Daarbij is echter géén budgetruimte gereserveerd voor uitgaven zoals de huur van het wijkcentrum."

Massale hart onder de riem voor Kleine Drift-onderneemster

Crowdfundingacties, buren die willen getuigen en politieke vragen

Grote steun voor Gillyon Emanuels. Dat het OM haar gaat vervolgen voor mishandeling is bij iedereen in het verkeerde keelgat geschoten.

Gillyon Emanuels voelt zich gesteund door alle berichten en acties. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Honderden mensen hebben een financiële bijdrage geleverd aan de proceskosten. De teller bij de twee crowdfundingacties van buurtbewoners staat inmiddels op duizenden euro's. Landelijke en lokale politici stellen vragen en spreken hun steun uit. Onderneemster Gillyon Emanuels van 't Perronnetje kan rekenen op steun uit het hele land nu zij voor de rechter moet verschijnen wegens mishandeling.

Het voelt als onrecht dat het slachtoffer nu door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd wordt. Bij veel mensen brandt de vraag dan ook op de lippen: hoe kan het dat de Kleine Drift-onderneemster zich voor de rechter moet verantwoorden voor het feit dat zij zichzelf én haar driejarige zoon verdedigde nadat zij weer getreiterd werd door een paar hangjongeren? Zij maken deel uit van een groep die haar al tijden het leven zuur maakte met pesterijen, terreur en racistische teksten.

Uitgescholden. Ruiten ingegooid. Een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor de deur van haar zaak: het gebeurde allemaal. Vorig jaar 17 augustus kwam het tot een handgemeen nadat de jongeren een rotte mandarijn naar het hoofd van Emanuels gooide toen zij met haar zoontje 't Perronnetje in wilde gaan. Voor haar was dat de druppel. Ze pakte een bezem en deelde enkele klappen uit. Een van de jongeren filmde het incident en zette een dikke halve minuut hiervan op YouTube. Duidelijk is te horen dat de onderneemster onder meer voor 'kankerzwarte' wordt uitgemaakt.

'Het is een groteske vervorming van het rechtsgevoel'

Beide kampen doen aangifte. Met als resultaat dat een 18-jarige man wordt verdacht ven belediging en Emanuels nu mishandeling als aanklacht aan de broek heeft. Het is de wereld op z'n kop, zo meent buurtbewoner Patrick Weening. Na het horen van de beslissing om Emanuels te vervolgen, kwam de buurtbewoner in actie. Hij zette namens de buurt meteen een crowdfundingactie op. Een aantal antiracismeorganisaties doen hetzelfde.

"Het is te absurd voor woorden, een groteske vervorming van het rechtsgevoel", zegt Weening over de vervolging van de onderneemster. "Dit was uitgelokt. Ze hadden deze zaak nooit moeten oppakken. Ik heb de beelden gezien. Aan het begin is te horen: 'Film, film me. Ze gaat me slaan.' Dan heb je geen empathisch vermogen en plaats je dit incident buiten de context." Met de online-inzamelingsactie (290 donateurs hebben 5.900 euro geschonken) wil de buurt laten zien dat zij Emanuels steunen. Tevens willen omwonenden voor haar getuigen in de rechtbank. Tot nu toe zijn zij nog niet gehoord door de politie of Emanuels' advocaat Richard Korver, geeft Weening aan.

'Overweldigd door alle lieve, hartverwarmende reacties'

Politieke steun krijgt zij in de Tweede Kamer van de PVV. Gidi Markuszower heeft vragen gesteld aan minister Grapperhaus (zie voorpagina). Op lokaal gebied spreekt de PvdA haar steun uit. "Ik ben geen juridisch expert, maar ik kan mij voorstellen dat het OM wetmatig en procedureel verplicht was om tot vervolging over te gaan. Daarmee ben je nog niet veroordeeld, maar het voelt wel zo", meldt fractievoorzitter Femke van Drooge. Verder schrijft zij dat de politiek zich gaat inzetten om deze escalaties in de toekomst in Hilversum te voorkomen.

Emanuels is dankbaar voor alle steun. "Overweldigd door alle lieve en hartverwarmende reacties op de berichtgeving rondom mijn persoon en onderneming", schrijft ze op Facebook. Over de wijze waarop de overheid omgaat met discriminatie en haatzaaiende teksten is ze verbijsterd. Haar advocaat laat in een verklaring weten dat de onderneemster zich in de kou gezet voelt door de overheid en ook vreest geen eerlijk proces te krijgen als het OM per Twitter laat weten dat de 37-jarige in staat van beschuldiging is gesteld.

Komen de vier tot een coalitieakkoord?

Formateur Hans Haselager wil zich vooral dienstbaar opstellen

Na de live te volgen eerste ronde start donderdagavond deel twee van de Hilversumse coalitiegesprekken. Grote vraag is: komt er een akkoord?

Het gesprek tussen Hart voor Hilversum (rechts) en het CDA (rechts) krijgt een vervolg. Foto's: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Hans Haselager werd tijdens de paasdagen gevraagd als formateur

Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA komen donderdagavond voor het eerst bijeen in een serie van gesprekken die moet leiden tot een nieuw college van burgemeester en wethouders. Een van de onderwerpen die direct al ter sprake komen, is of de gesprekken - net als tijdens de eerste ronde - in het openbaar zullen plaatsvinden. Waarschijnlijk niet, is het antwoord, zeker wanneer het over financiën en/of wethouderskandidaten gaat.

Hans Haselager was wel verrast.

De keuze van Hart voor Hilversum voor de drie andere winnaars is eigenlijk geen verrassende. Het was ook geen moeilijke keuze, zegt fractievoorzitter (en beoogd wethouder) Karin Walters van Hart voor Hilversum. De eerste gesprekken met die drie waren immers prima verlopen en bovendien, aldus Walters, zijn er genoeg overeenkomsten om tot een compromis te komen.
Aan de andere kant zijn er genoeg discussiepunten tussen de vier partijen. Met name op thema's als verkeer, regionale bestuurskracht, woningbouw en stadspromotie waren tijdens de verkiezingscampagne en al eerder de meningen verdeeld. Grote vraag is daarom of de vier voldoende water bij de wijn willen doen.
Aan formateur Hans Haselager de taak om de stevige gesprekken die er komen in goede banen te leiden. Volgens Walters moet dat geen probleem worden. Als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad heeft hij de afgelopen jaren veel discussies in goede banen geleid. Haselager was al eens formateur in 2006 en zat meerdere malen namens de PvdA aan tafel voor een nieuwe coalitie. Vorige week nam hij na 24 jaar afscheid van de Hilversumse politiek. Tijdens de paasdagen werd hij gevraagd als formateur. "Daar moest ik wel even over nadenken, ik was ook wel verrast. Ik had ook net al mijn spullen bij het raadhuis ingeleverd. Maar zij zoeken iemand die kan helpen en dan moet je je dienstbaarheid tonen."
Olaf Streutker van het CDA is blij dat zijn partij is uitgenodigd, maar had er na het eerste gesprek met Hart wel op gerekend. Of de vier partijen elkaar kunnen vinden? Streutker: "Dat moet de komende dagen duidelijk worden."

Verschillen tussen D66 en Hart zijn 'onoverbrugbaar'

Wimar Jaeger voorlopig in de wachtkamer. Foto: Bastiaan Miché

hilversum D66 voelde de bui wel hangen. Dat de Democraten geen uitnodiging hebben ontvangen van Hart voor Hilversum voor de vorming van een nieuw college is niet verrassend. De verschillen op inhoud en bestuursstijl tussen deze twee zijn simpelweg te groot, zo stelt D66-frontman Wimar Jaeger.

Hilversum is gebaat bij een betrouwbaar en stabiel stadsbestuur, zoals de huidige demissionaire wethouder zegt. Zijn partij ziet dat niet gebeuren in een college waarin D66 en Hart voor Hilversum zitten. "Dat wordt een lastige opgave", geeft Jaeger toe. Daarmee doelt hij onder andere op het verschil van inzicht op de regionale bestuurskracht, de economie en de verkeersoplossingen.
Tevens kaart hij de manier van besturen aan. "De basis is dat je vertrouwen hebt in de intenties van de ander dat ze het beste voor hebben met de stad. Dat staat los van of het je het inhoudelijk met elkaar oneens bent", aldus de Democraat. Hij constateert dat 'Hart' en D66 een compleet andere koers varen. Voor zijn partij is dat een onoverbrugbaar verschil.
Voor D66 is het nu afwachten wat er gaat gebeuren. Dat is wennen na meer dan een decennium in het college te hebben gezeten. Mochten de vier een coalitie weten te vormen en daarmee D66 tot de oppositiebanken veroordelen, dan keert Jaeger niet terug als raadslid. Hij vindt het onverstandig en ongezond als een wethouder meteen de raad in gaat. "Je moet die constellatie de ruimte geven, is mijn persoonlijke opvatting."

Markant Hilversums gebouw in oude glorie herstellen

Twee woningen in voormalig badhuis aan de Meidoornstraat

Van badhuis naar woningen. Een simpele zin, maar de uitvoering is een stuk complexer dan gezegd. De architecten vertellen over deze transformatie.

Van linksaf: Bob Custers, Hendrik Jan Kapelle en de familie Hendriks poseren voor Dudoks oude badhuis. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Lang heeft het oude badhuis leeg gestaan. Na het vertrek van het gezondheidscentrum heeft het jaren gekost om een geschikte nieuwe eigenaar te vinden. Dat is nu gelukt. Er komen twee woningen in van ongeveer 250 vierkante meter, waarvan er één in de verkoop gaat. Het belangrijkste is dat het gebouw in oude glorie hersteld wordt.

Belangstelling voor het markante pand is er zeker wel geweest. Zowel van potentiële huurders als omstanders. "Als ik bezichtigingen deed, dan kwamen er altijd toeristen langs met een camera", zegt de verkopende makelaar Hendrik Jan Kappelle. Er waren serieuze kandidaten. Op het laatste moment ging het idee van een Turks badhuis niet door en zo zag ook Dudok Wonen af van het plan om zes woningen te realiseren aan de Meidoornstraat 2.

Veel mensen liepen tegen de 'onmogelijkheden' aan. Het badhuis is een rijksmonument en dat betekent handen af van de buitenkant. Dat is best lastig, aangezien er weinig ramen in zitten. Daar komt bij dat het transformeren van de 500 vierkante meter naar woonruimte geen eenvoudige klus is. "Voor particulieren is het moeilijk om erdoorheen te kijken. Veel bezichtigingen zijn daardoor gestrand", is de ervaring van de makelaar.

Oorspronkelijke details zoals deze klokjes Foto: Bastiaan Miché

'De kwaliteit van het gebouw is voor ons het vertrekpunt geweest'

De bouwhelmen hangen al in de gang. De ruimte is groot en leeg, maar de indeling van het badhuis is nog goed te zien. Zo is duidelijk dat aan de zijkanten de douchekamers waren. Het oude badhuis is een creatie van stadsarchitect Willem Marinus Dudok. In 1921 ontwierp hij het pand, dat twee jaar later gerealiseerd werd. Het is onderdeel van een ensemble: zijn vierde woningbouwplan. Destijds hadden de huizen geen bad- en douchevoorzieningen. Hilversummers gingen daarvoor naar het badhuis. Wassen gebeurde gescheiden. De entree van de vrouwen zat links, de mannen gingen aan de rechterkant naar binnen. Vanwege de functie van het pand kwam Dudok met een symmetrisch pand.

Vanuit zijn functie bij Dudok Wonen heeft Paul Hendriks het oude badhuis leren kennen. Tijdens het kijken naar de mogelijkheden om er appartementen in te maken, is het pand in zijn hoofd en hart gaan zitten. In zijn onderbewustzijn heeft het oude badhuis hem gepakt. De drang om er zelf mee aan de slag te gaan, was groot. Na lang wikken en wegen besloot Hendriks zijn gevoel te volgen. Hij zocht vervolgens contact met collega-architect Bob Custers van Vocus, met wie hij al eerder samenwerkte. Samen hebben zij een plan voor twee bijna identieke woningen ontwikkeld, waarbij 95 procent van de opzet van het pand hetzelfde blijft. Het uitgangspunt is het oude badhuis na de vergroting van eind jaren 40. Onder andere komen de fietsenbergingen terug.

"Het voordeel is dat ik nu met twee architecten te maken heb. Zij komen tot oplossingen waar je normaal gesproken nooit opkomt", aldus de makelaar. "Vanuit particulier belang vind ik het leuk om dit op te pakken", geeft Hendriks aan. "Het pand zit heel intelligent in elkaar", zegt hij over de indeling. "En het is heel moeilijk omdat het zo gesloten is. Je hebt vrij weinig daglicht." Voor dat laatste hebben zij een oplossing gevonden. In het midden van het gebouw komt het bleekveld terug. Dat wordt een hoge ruimte met een groot glazen dak erop, zo geven beide architecten aan. "De kwaliteit van het gebouw is het vertrekpunt", vertelt Custers. "Het is fantastisch om het gebouw uit het verleden nieuw leven te geven en om de onderdelen weer te laten stralen. Er zitten weinig oorspronkelijke onderdelen in. Wél hebben we klokjes, waarschijnlijk ouderwetse timers, gevonden."

De bouwvergunning is aangevraagd. Daar zijn geen bezwaren op binnengekomen. Dat houdt in dat de handen nu echt uit de mouwen kunnen. Als alles meezit, dan kunnen de twee huizen met parkeerplaatsen voor de deur eind dit jaar al klaar zijn. Dan kan de familie Hendriks hun nieuwe woning betrekken. De andere woning, aan de linkerzijde, is te koop voor 750.000 euro vrij op naam.

Flitscamera moet spoorwegovergangen in Hilversum vooral veiliger maken

Oproep topman ProRail: 'Heb respect voor spoor en 'sluipmoordenaar' trein'

Een primeur in Hilversum. ProRail is deze week begonnen met het handhaven op basis van camerabeelden bij de kleine spoorbomen en Soestdijkerstraatweg.

Eringa en Broertjes deelden flyers uit aan fietsers. Foto's:

hilversum "Kunt u niet voor één keer een uitzondering maken?", vraagt een vrouw aan een boa (buitengewone opsporingsambtenaar) nadat ze zojuist de spoorwegovergang Hoge Larenseweg/Schoolstraat - terwijl de rode lichten nog knipperden - overstak en een boete krijgt. Het antwoord is nee. Op de soms levensgevaarlijke oversteek geldt voortaan: wie te vroeg of laat oversteekt, moet betalen.

'Gewoon 1.000 euro boete geven, Dan
ben je ervan af'

Afgelopen week was de opening van deze zogenaamde flitscamera's. Naast een legertje boa's in gele hesjes deelden ook burgemeester Pieter Broertjes en verkeerswethouder Floris Voorink van Hilversum én ook directeur Pier Eringa van ProRail flyers uit aan voorbijrijdend verkeer. Het is namelijk wel de bedoeling dat zij weten dat de kleine spoorbomen en de overgang bij het MBO College zijn voorzien van respectievelijk vier en zes flitscamera's. Wie geflitst wordt krijgt in april alleen nog een waarschuwende brief in de brievenbus, maar vanaf mei is het menens. Betrapte automobilisten krijgen een boete van 230 euro, brommerrijders betalen 160 euro. Omdat we niet in China wonen, zoals een medewerker van ProRail vertelt, kunnen de camera's geen gezichten herkennen. De flitscamera's kunnen dus geen overtredende fietsers of wandelaars betrappen. Dat werk blijft dus in handen van de 'ouderwetse' boa. Omdat er in dit land maar liefst 1.900 oversteken zijn en nog geen honderd handhavers is het echter maar de vraag hoe vaak de spoorwegovergangen in Hilversum bezet zijn.
Overigens bekijkt een tussenpersoon van ProRail of de boete voor de automobilist/brommerrijder terecht is voordat deze wordt opgestuurd. Het staat immers - in tegenstelling tot de flitspalen van het Openbaar Ministerie bij stoplichten - nog in de kinderschoenen. Het systeem moet zich eerst nog bewijzen.

Eén van de vier camera's bij de kleine spoorbomen.

Bewezen lijkt wel dat er iets gedaan moet worden om het gebied rond de kleine spoorbomen veiliger te maken. De grote vraag is alleen hoe. Tijdens de opening van het project, dat eind dit jaar wordt geëvalueerd en misschien dan ook elders in werking treedt, hebben onder andere Broertjes en Eringa het over een tunnel voor fietsers en voetgangers onder het spoor door.
Nu komen beide verkeersgroepen nog wel samen en dat leidt soms - terwijl de gele hesjes toekijken - tot enge taferelen. Ook doordat fietsers vanaf het fietspad parallel aan het spoor zomaar de weg oversteken en soms nauwelijks oog hebben voor het autoverkeer dat het spoor oversteekt. "Iedereen crost door elkaar heen", ziet ook Broertjes. "Het is niet veilig genoeg. Mensen hebben haast om op tijd op hun werk te komen en dan zijn die spoorbomen ook nog zo vaak dicht."
In de aanloop naar het flitscameraproject hebben medewerkers gepeild hoeveel overtredingen er per dag plaatsvonden. Een voorzichtige schatting is vijftien keer. Vooral 's avonds laat hebben brommerrijders lak aan de rode knipperlichten, is de conclusie. Tijdens de opening houden de verkeersdeelnemers zich - op de hoede voor de gele hesjes - nagenoeg wel allemaal aan de regels. De meesten van hen zijn ook positief over het project. "Gewoon 1.000 euro boete geven, Dan ben je ervan af", zegt een meneer.
Zowel ProRail als de gemeente benadrukt echter dat het hen niet om de boetes gaat. Beide partijen zien daar bovendien geen cent van binnenkomen. Van belang is vooral, vindt Voorink, dat mensen beseffen hoe gevaarlijk het is om het spoor over te steken met de spoorbomen niet geheel omhoog. "En natuurlijk zijn ze heel vaak dicht, ik heb hier zelf ook heel wat uurtjes staan wachten. Maar ik kan het nog navertellen."
Ook Eringa ziet dat de spoorbomen vaak dicht zijn en kan zich voorstellen dat veel mensen het vervelend vinden om soms heel lang te moeten wachten voor zij het spoor over kunnen. "Maar ik kan me niet voorstellen dat je door rood licht gaat. Het gaat landelijk dertig keer per jaar grandioos mis en maar liefst 300 keer per maand net goed. Dat is ook 300 keer dat de machinist zich een hoedje schrikt. Je moet respect hebben voor het spoor en de trein. Want de trein is een sluipmoordenaar."

Stofzuiger die tegenstanders wegblaast

Rugbyspeelster en international Joyce van Altena happy in Hilversum

Niet alleen de mannen van Hilversum behoren tot de landelijke rugbytop, ook de vrouwen doen het goed. Belangrijke schakel in het geheel is Joyce van Altena.

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Rugbyspeelster en international Joyce van Altena heeft haar draai weer gevonden. De 27-jarige Hilversumse is een van de meest ervaren krachten in het team van All Blues, een combinatie van Hilversum met Amstelveen. Zij is alweer enige tijd terug bij de club waar zij ooit haar carrière begon. De foto in het clubhuis waarop zij destijds met Tim Visser in de jeugd speelde, is het tastbare bewijs.

'Hier liggen mijn roots; ik ben zowat
geboren met rugby'

In 2011 werd Joyce van Altena door de rugbybond gevraagd voor het project Ladies Seven, het 7-tegen-7-rugby, met als ambitie plaatsing voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Met financiële steun van NOC*NSF en sponsors kon de selectie zich fulltime richten op het rugby.
De doelstelling strandde in het zicht van de haven. De eerste domper was de World Series in juni 2015 in Amsterdam waar de top vier, goed voor rechtstreekse plaatsing voor de Spelen, niet haalbaar was. De laatste kans ging drie weken later op het EK in Portugal in rook op. De titel was voldoende voor een retourtje Rio, maar tegen Portugal op die zondag in juli 2015 viel de mooie droom in duigen. "Op het cruciale moment konden we niet pieken", zegt de goedlachse Hilversumse bijna drie jaar later. "Het was heel zuur, maar het was niet anders. Gedurende die vier jaar mochten we niet voor onze club spelen omdat het 7 tegen 7 anders is dan het 15 tegen 15. Ik ben na die domper niet in het bekende zwarte gat gevallen. Maar ik heb direct de draad weer opgepakt en ben weer aan het werk gegaan. Dat moest wel, omdat na de wedstrijd tegen Portugal de stekker uit het project werd getrokken; dus ook de financiële ondersteuning. Een vervolg met Ladies Seven was niet haalbaar. Iedereen ging z'n eigen weg en door het wegvallen van het extra geld was fulltime rugbyen niet haalbaar."
Terug bij Hilversum pakte Van Altena haar carrière als clubspeelster en international bij het vrouwenrugby weer op. "In de periode van het Olympische traject heb ik altijd contact gehouden met de club. Hier liggen mijn roots; ik ben zowat geboren met rugby."
Haar vader William speelde voor Hilversum en een aantal interlands. Oom John van Altena is met 109 interlands Nederlands recordhouder en opa Jan speelde ook rugby. Aanpassingen kende Van Altena bij haar terugkeer niet: "Eerlijk gezegd ligt het 15-tegen-15-rugby me beter dan 7 tegen 7. Ik houd ervan om de strijd aan te gaan met de tegenstander en lekker te rammen in het veld. Ik ben de stofzuiger die de tegenstanders wegblaast."
Ondanks haar imponerende optreden voelt zij zich niet de 'leading lady' van de All Blues. De captains zijn Maaike Veldhuizen en Giselle Kleinen. Maar dat Van Altena spelbepalend is en de lijnen uitzet, leidt geen twijfel. Dat het goed gaat met de All Blues verbaast Van Altena ook. "We zijn begonnen in de tweede klasse en snel gepromoveerd. Na een seizoen in de eerste klasse werden we gevraagd te gaan spelen in de ereklasse omdat er een team wegviel. We zien wel waar we eindigen. Maar dat het nu lekker gaat en we kans hebben om voor het kampioenschap te gaan spelen, komt omdat we een goed team hebben. We gaan voor elkaar door het vuur en als er iets misgaat, wordt er niet gemopperd. We hebben nu ook voldoende meiden om blessures op te vangen en voor de wissels. Je kunt nu eenmaal niet 80 minuten continu rammen."

Volop strijd op drassige velden bij jeugdtoernooi Hilversum

Het ging er fanatiek, maar fair aan toe. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Tradities moet je in ere houden. Dat geldt zeker voor Rugbyclub Hilversum dat op eerste paasdag voor alweer de negentiende keer het internationale jeugdrugbytoernooi hield.

Het succes werd mede duidelijk door de ruim negentig deelnemende teams uit binnen- en buitenland; inclusief begeleiders en supporters goed voor dik 1.500 mannen en vrouwen die naar Hilversum kwamen.
Op een akkefietje tussen een Engels en een Iers team na, viel er geen wanklank te bespeuren: kenmerkend voor de rugbysport. In het veld waren zowel de jongste jeugd van 8 jaar en de spelers van 18 jaar volop aan het strijden. Dat kreeg een extra accent door de drassige velden, want iedereen zag er na drie of vier wedstrijden niet uit.
Naast de gezelligheidsfactor is het toernooi voor Nederlandse trainers en coaches in de leeftijdsklasse van boven de 12 jaar een goed leermoment om het cultuurverschil tussen het Nederlandse en het Engelse rugby te zien. In Nederland wordt het rugby bij clubs gespeeld, in Engeland, Schotland en Ierland wordt het rugby er met de paplepel ingegoten. Op vrijwel alle scholen is rugby een vast onderdeel van het lesprogramma. Daarna zijn er net zoals in Nederland clubs. Het cultuurverschil betekent dat spelers van 15, 16 jaar uit Engeland in hun ontwikkeling veel verder zijn dan de Nederlandse rugbyers op dezelfde leeftijd. Een doortimmerd plan om dat verschil kleiner te maken is er niet.

Trainers TVHilversum geven Start2Tri

Startende triatleten in tien weken klaarstomen

Een triatlon of een deel daarvan doen, staat steeds vaker op het lijstje van sportievelingen. Maar hoe train je daarvoor? TVHilversum-trainers staan te popelen om het ze te leren.

Machiel Ittmann, René Elzinga en Coby Pronk begeleiden startende triatleten vanaf zaterdag 7 april tijdens de Start2Tri-cursus. Foto: Thomas Obst

Hilversum De Facebookduimpjes krijg je allang niet meer omhoog als je de Dam tot Damloop hebt volbracht. Om je vrienden hun wenkbrauwen te laten optrekken is meer nodig. Zoals een citytrail. Een mudrun. Of een deel van een triatlon. "Hardlopen verveelt sommige mensen. Ze gaan op zoek naar iets anders. En komen al snel uit bij triatlo,n merken wij." De trainers van TVHilversum zijn klaar om nieuwsgierige sportievelingen in tien weken klaar te stomen voor een achtste. "Ja echt. Dat kan."

Maximaal tien deelnemers kunnen meedoen aan de Start2Tri-cursus. "Zo hebben we voor iedereen genoeg aandacht," vertelt Machiel Ittmann in de kantine van zwembad De Lieberg. Het is zaterdagochtend en hij heeft zelf de training erop zitten. Babbelt nog na met sportievelingen van TVHilversum. Samen met René Elzinga stoomt hij vanaf zaterdag 7 april mensen klaar voor de 1/8ste triatlon van Nederhorst den Berg.
Het is voor de eerste keer dat de Hilversumse vereniging een dergelijke cursus start, vertelt Coby Pronk. Zij is de drijvende kracht achter de schermen. "Triatlon zit in de lift. Zoals Machiel al zei: velen vinden hardlopen alleen saai worden en gaan op zoek naar meer uitdaging." Alle loopjes in de buurt zijn gelopen, de medailles hangen aan de muur, tijd voor wat nieuws dus. "Ja," knikt Ittmann, "en dan is het leuk om drie verschillende sporten te beoefenen en te combineren." Want dat is de kunst. Hoe wissel je van onderdeel tijdens een wedstrijd? Hoe kun je een trainingsschema maken? "Daar gaan wij ze bij helpen", verzekert Elzinga. De eerste training van de groep is een zwemtraining. Gekeken wordt naar het niveau van de cursisten. "Sommige kunnen borstcrawlen, andere gaan we het leren." Elzinga verwacht dat er een sportieve band ontstaat tussen de deelnemers. "Ze hebben eenzelfde doel: de 1/8 triatlon van Nederhorst den Berg op een verantwoorde manier volbrengen. Omdat ze allemaal beginnelingen zijn, kunnen ze ervaringen uitwisselen."

Basisconditie

Loopjes in de buurt zijn gelopen, de medailles hangen aan de muur

Als ze 17 juni aan de start in Nederhorst den Berg verschijnen, wordt gestart met een halve kilometer zwemmen, dan twintig kilometer fietsen en tot slot vijf kilometer hardlopen. "Het spreekt voor zich dat mensen die zich aanmelden een redelijke basisconditie moeten hebben", zegt Pronk. "Een racefiets is niet noodzakelijk, maar het moet er wel eentje met versnellingen zijn. Een sportieve fiets, laten we het daar op houden." Verder zijn een fietshelm en handschoenen nodig. Om in het water te springen zijn een zwembril en -kleding handig. En een wetsuit. "Maar koop nou niet meteen zo'n pak, we kijken samen of er mogelijkheden zijn er eentje te huren voor de keren dat we in het buitenwater zwemmen", tipt Ittmann.

TVHilversum biedt gedurende de cursus drie trainingsmomenten aan: zaterdags zwemmen in de Lieberg, dinsdagavond fietsen en de dag erna is er 's avonds looptraining. Naast de fysieke trainingen geven Ittmann, Elzinga en Pronk praktische informatie over bijvoorbeeld voeding. Over wat je lichaam nodig heeft tijdens een triatlon. Ook het belang van krachttraining en de wissels tijdens de triatlon komen aan bod. "Kortom: alles wat je moet weten over de triatlon. Want het is meer dan drie losse sporten", weet Pronk. Voor meer informatie verwijst ze naar de site www.tvhilversum.nl.

Koppositie voor Hurricanes in gedecimeerde eredivisie

Zijn Hurricanes op weg naar nieuwe titel? Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum Is dit dan het seizoen waarin Hilversum Hurrincanes de ambities gaat waarmaken? Na twee wedstrijden zijn de blauw-gelen nog ongeslagen. Zondag klopten zij op het eigen veld aan 't Jagerspaadje eenvoudig de Arnhem Falcons.

Weer kampioen worden, zoals dat voor het laatst gebeurde in 2000 en 2001: dat is het doel van de Hilversummers. Zij willen hogerop. Dat betekent eerst de Tulip Bowl winnen en vervolgens uitkomen in de European Football League (EFL). Vorig jaar slaagden de Hilversummers niet in deze missie. Toen strandden zij in de halve finale van de play-offs.

Dit seizoen zijn de kansen veel gunstiger. De eredivisie is flink uitgedund: er doen nog maar vijf ploegen mee. Daarnaast ontbreken de twee dominante ploegen van de afgelopen zes seizoenen. De Amsterdam Crusaders komen deze jaargang alleen uit in de EFL en de Alphen Eagles bouwen in de eerste divisie aan een nieuwe eredivisiewaardige ploeg. Hierdoor ligt de titelstrijd volledig open.

Wat de Hilversumse bedoelingen zijn, maakten de Hurricanes zaterdag snel duidelijk. De eerste drive eindigde in de endzone. Joery Blankenstein maakte een touchdown: 7-0. Bij rust was het 15-0. Na de hervatting bleef de aanval van de Hurricanes sterk opereren onder leiding van quarterback Maurice Tielen. Het telraam stopte bij 31-0. Genoeg voor de koppositie. Zaterdag 21 april spelen de Hurricanes uit bij Lelystad Commandeurs.

25 / 32

Zaterdag is er een bijzondere wandeling langs de mooiste villa's. Foto: Khaled Salhani

donderdag 5 april

Foto-expositie 'Architectuur'

Lopes Dias 9.00 uur

Fotoclub 't Gooi exposeert tot en met 13 april 2018 een vijftigtal opnames van architectuur. De leden van Fotoclub 't Gooi hebben foto's gemaakt van architectuur waarbij moderne gebouwen aan bod komen, maar ook meer traditionele bouwwerken zijn niet vergeten.

InLopes Dias

Lopes Dias 13.00 uur

Op donderdagmiddag 5 april starten wij met de Inloop in het WijkCentrum Lopes Dias onder de naam InLopes Dias. Ons doel is om met diverse culturen gezellig samen te zijn met muziek en dans. Als promotie vragen wij voor deze middag geen bijdrage van u.

vrijdag 6 april

'Soms sneeuwt het in april' - Theatervoorstelling

Museum Hilversum 20.00 uur

Levendige, muzikale solovoorstelling met humor over veerkracht, loslaten en de (on)maakbaarheid van het leven. Voor mensen zonder én met kinderen. Data: vr 6, za 7 en vr 20 april + di 8 mei. Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.30 uur) Entree: € 18,-. Kaarten bestellen via www.somssneeuwthetinapril.nl.

zaterdag 7 april

Boeken- en platenbeurs

Diependaalse kerk 9.30 uur

Op zaterdag 7 april is van 9.30 tot 14.00 uur de jaarlijkse boeken- en platenbeurs in de Diependaalse kerk aan de Diependaalselaan 138 te Hilversum. Naast boeken en lp's zijn er ook legpuzzles, dvd's en cd's te koop.

Architectuurwandeling Omroephistorie en Gooise villa's

Dudok Architectuur Centrum 14.00 uur

Een bijzondere wandeling door de wijk Trompenberg, die zowel omroephistorie herbergt als onder architectuur gebouwde villa's. Onder leiding van een ervaren gids ziet en hoort u alles over een van de mooiste villaparken en het ontstaan van spraakmakende omroepgebouwen.

zaterdag 7 april en zondag 8 april

KiKa-verkoopexpositie

BarbieKeramiek 11.00 uur

Van 11.00-17.00 uur exposeert de kleigroep van BarbieKeramiek recent keramisch werk. T.b.v. het KiKa-fonds wordt een grote verscheidenheid aan kleinere objecten aangeboden. Locatie: Krekelmeent 126, Hilversumse Meent.

zondag 8 april

Universele eredienst

Soeficentrum Hilversum 11.00 uur

U bent van harte uitgenodigd op de Oude Enghweg 19 om te komen luisteren naar de toespraak van Rama Lieftink met het onderwerp 'De kracht van onze schepping'. Een toepasselijk onderwerp voor deze tijd van het jaar.

Koorconcert Vocaal ensemble Voices met Wybe Kooijmans

Regenboogkerk 15.00 uur

Zondagmiddag 8 april verzorgt Vocaal ensemble Voices een concert in de Regenboogkerk, met werken van Bach, Mendelssohn, Rutter, Fauré, Vasks en Andriessen. Organist Wybe Kooijmans begeleidt het koor. Aanvang 15.00 uur, entree € 10,-. Zie ook www.regenboogkerkhilversum.nl/muziek.

Stadsverlichting

't Luye Gat 19.45 uur

Iedere 2e zondag van de maand is er Stadsverlichting in de Hilversumse Meent. Tussen 19.45 en 20.00 uur is de inloop in stilte. Om 20.00 uur start de meditatie van een uur. Na afloop gaan de mensen in stilte weer weg, maar je kunt ook ervaringen uitwisselen: http://stadsverlichting.nu/living_rooms/2013.

maandag 9 april

Kom zingen bij het Kantelkoor in Hilversum

Silo 20.00 uur

Elke maandagavond van 20.00-22.00 uur repeteert het Kantelkoor in kerkje Silo, Zadelstraat 3 te Hilversum. Zing mee! Leeftijd of ervaring zijn niet belangrijk. Geen contributie (pot voor vrije bijdrage). Meer info of de muziek ontvangen? E-mail Marion van Zonneveld: marionvanzonneveld@gmail.com.

dinsdag 10 april

Creatieve workshop

Viore 13.30 uur

Voor mensen die leven met de gevolgen van borstkanker organiseert Viore een driedelige creatieve workshop. Op drie middagen gaan we aan de slag met verf, met de pen, fotografie, etc. om een beeld te maken van hetgeen u allemaal heeft ervaren. Meer info via programma@viore.org of via 035-6853532.

woensdag 11 april

Alzheimer Café Hilversum

Wijkcentrum De Koepel 19.30 uur

Op woensdag 11 april is er weer een Alzheimer Café in de Koepel. Vanavond gaat het over gedragsveranderingen. Mensen met dementie kunnen allerlei gedrags- en stemmingsproblemen hebben. Hoe kun je daar het beste mee omgaan ? Er is ruimte voor persoonlijke vragen. 19.30-21.00 uur. Toegang is gratis.

Verdieping (meditatie)

Christelijk Spiritueel Centrum 20.00 uur

Ben je bekend met meditatie en zoek je een groep om af en toe de stilte mee te delen. Of zoek je nieuwe inspiratie voor je eigen meditatieve leven.

Erfelijke borstkanker

Viore, centrum voor mensen die leven met kanker 19:30 uur

Op woensdag 11 april bij Viore: de documentaire 'Krijg nou tieten' over leven met erfelijke borstkanker. Met nabespreking onder deskundige begeleiding. Deelname is gratis. Aanmelden via programma@viore.org of telefonisch: 035-6853532.

vrijdag 13 april

Talentenjacht Winter Star

Cafe Zuid 21.30 uur

Landelijke Talentenjacht 'Winter Star' bij 2 locaties: Café Zuid Hilversum en Wapen van Diemen.

Foto: Angelique Otten

's-graveland In de avondschemering op pad met de boswachter en reeën ontdekken in het Corversbos. Dat kan zaterdag 7 april om 19.00 uur. Deze wandeling voor volwassenen duurt 1,5 uur. Zie www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek. Foto: Angelique Otten

Meubels en bedden voor de helft van de helft in Woonwereld Hilversum

Oude Leen Bakker vierde vestiging van ruime en overzichteijke winkel

De winkel is ruim en overzichtelijk. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ruim, overzichtelijk en honderden meubels en bedden die voor vaak belachelijk lage prijzen de deur uitgaan. En we hebben alles op voorraad, zegt filiaalmanager Piet Pijnenburg van Woonwereld aan de Korte Noorderweg in Hilversum.

De ruim 3000 vierkante meter grote winkel - waar voorheen Leen Bakker was gevestigd - is nu ruim anderhalve week tussen 10.00 en 17.00 uur en zeven dagen in de week open. Eigenlijk zijn er nu twee bedrijven in het pand te vinden, legt de 70-jarige Pijnenburg uit: Chesterfield Vision voor de bedden en Van den Boogaard voor de meubels. "Wij nemen faillissementen over", zegt hij. "Kopen veel restpartijen en verkopen die voor de helft van de helft van de adviesprijs. Dat is onze kracht."
Woonwereld heeft momenteel vestigingen in 's-Hertogenbosch, Deventer en Maassluis. Hilversum is dus de vierde locatie. En dat bevalt, aldus de filiaalmanager, die vaak wordt ingezet om nieuwe vestigingen op poten te zetten. "We hebben connecties met een beleggingsmaatschappij die veel panden in haar bezit heeft", legt hij uit hoe het bedrijf in Hilversum terecht is gekomen. En als een pand minimaal 3000 vierkante meter groot is, schoon uiteraard en goed verlicht, is er interesse vanuit het bedrijf.
De in Rosmalen woonachtige Pijnenburg werkt al veertig jaar in de meubelen- en beddenbranche en heeft in alle hoeken van het land wel vestigingen opgezet, vertelt hij. Hoe is het toch soms ook kritische, Hilversumse publiek dan? Heel enthousiast, is zijn antwoord. "Je merkt hoe verder je in het westen komt, hoe vriendelijker de mensen zijn. Ja, en ook wat brutaler. Bijvoorbeeld bij het afdingen. Maar dat is geen punt, we kunnen ermee leven."
Zoals vermeld heeft Pijnenburg de pensioengerechtigde leeftijd allang bereikt, maar aan stoppen denkt hij nog zeker niet. "Je blijft onder de mensen, blijft actief. Dan zit ik weer hier, dan weer daar. Dat maakt het heel variabel. Wel heb ik toen ik 65 was samen met een vriend veel winkels verkocht, maar vervolgens kon ik het toch niet laten om langzaam weer te beginnen. En nu zit ik er weer middenin. Ik hoop dat ik dat nog tien jaar vol mag houden."

Zestiende Hilversum Denkt in Kerkstraat en op Kerkbrink

Schaaksimultaan met Hans Böhm en demonstraties go

Het centrum is zaterdag het decor van Hilversum Denkt. Het is alweer de zestiende keer dat het denksportfestijn plaatsvindt.

Hans Böhm is opnieuw van de partij. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum Hilversum Denkt is een initiatief van de gezamenlijke denksportverenigingen van Hilversum en de gemeente. Het doel is de Hilversumse bevolking betrekken bij de plaatselijke denksportclubs schaken, mahjong, dammen en go.

Gespeeld wordt in het centrum van Hilversum, midden tussen het winkelende publiek. Dit jaar in een grote tent op de Kerkbrink en in de Kerkstraat. De schaakliefhebbers moeten in de Kerkstraat zijn, vlak bij de Kerkbrink. Schaakcoryfee en Mister Chess van Nederland Hans Böhm verzorgt tussen 13.00 en 16.00 uur een schaaksimultaan. Iedereen kan gratis aanschuiven. Het is geen officiële simultaan, maar is met name bedoeld voor kinderen en winkelend publiek. Böhm helpt tijdens de simultaan zijn tegenstander waar nodig en geeft aanwijzingen.

De go-spelers zitten in de grote tent op de Kerkbrink en spelen een toernooi om de Hilversum Denkt 2017 trofee. Tamara Havik, go-topspeler van de Nederlandse dames (tweede op NK dames 2016), verzorgt demonstraties en leert iedereen de spelregels. Ook op de Kerkbrink strijden de dammers in een sneldamtoernooi om het kampioenschap van de UPDB, de Utrechtse Provinciale Dam Bond.
Uiteraard staan ook de minder bekende denkspellen in de spotlight. Zo zijn er demonstraties othello (ook bekend als reversi) en mahjong. Dat laatste spel is een uit Azië afkomstig denksportspel met 34 stenen voor vier deelnemers, die voor zichzelf spelen.

Hilversum Denkt begint zaterdag om 10.00 uur. Rond 16.30 uur is de afsluiting en prijsuitreiking in Luno Kitchen. Kijk voor meer informatie op www.hilversumdenkt.nl.

Vorstins vragenuur

hilversum Wil jij invloed hebben op de programmering van Podium de Vorstin? Mis jij daarin iets of heb je zelf een goed idee? De programmeurs van het Hilversumse poppodium leggen hun oor te luisteren. Dat gaan zij op regelmatige basis doen, want daarvoor is het 'Vragen(v)uurtje' in het leven geroepen.

De aftrap van dit nieuwe concept is op dinsdag 10 april. Vanaf 18.00 uur zitten de programmeurs klaar in het gebouw aan de Koninginneweg 44. Tijdens dit spreekuur hebben buitenstaanders de mogelijkheid om hun ideeën en concepten te spuien. "Heb je een band om te pluggen? Ontbreekt er volgens jou een artiest in onze agenda?", luiden de uitnodigende vragen.

In het verleden is het al vaker gebeurd dat ideeën van buitenaf op de agenda van het poppodium zijn beland. 'Next Generation' is daar een goed voorbeeld van. Twee jongeren klopten aan bij de Vorstin. Zij misten feesten voor jongeren van dertien tot zestien jaar. Overigens past dit spreekuur goed bij de 'metaprogrammering' van de Vorstin, waarin publiek samen met de programmeurs kijkt naar nieuwe evenementen.

Nu twee dagen lentebier proeven

hilversum Van één dag naar twee dagen: het Lentebierfestival breidt uit. Liefhebbers hebben zaterdag 7 en zondag 8 april de kans om een fris biertje te proeven in het centrum van Hilversum.

Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk is de Biersteeg het decor van dit festival. Diverse lentebieren, streetfood en muzikale optredens zijn de ingrediënten van dit tweedaagse evenement. Wie zin heeft om langs te komen, kan dat zaterdag doen tussen 16.00 en 22.00 uur en zondag van 14.00 tot 20.00 uur.

Wandelen langs villa's en omroeppanden

HILVERSUM Altijd al meer willen weten over de omroepgeschiedenis en de villa's die in Hilversum staan? Sluit dan zaterdag 7 april aan bij de architectuurwandeling die het Dudok Architectuur Centrum (DAC) verzorgt.

Onder leiding van een gids gaan de deelnemers Trompenberg-Zuid in en doen het Media Park aan. In deze wijk staan veel villa's én is veel te zien van de Hilversumse omroephistorie. Tijdens de wandeling, die ongeveer anderhalf à twee uur duurt, horen de lopers meer over de stedenbouw en het ontstaan van monumentale omroepgebouwen.

De architectuurwandeling start om 14.00 uur vanaf het onderkomen van het DAC, dat aan de achterkant van het raadhuis te vinden is. Deelname bedraagt 12,50 euro per per persoon.

Jandino op theaterplanken Gooiland

hilversum Houd je van 'De Dino Show' dan is morgen - vrijdag 6 april - Jandino Asparaat dicht bij huis live in actie te zien. De bekende comedian komt naar Theater Gooiland.

'Keihard' is de titel van zijn zesde theatershow. Zoals altijd komt de energieke entertainer met typetjes, comedy, zang en dans. Vanaf 20.15 uur staat hij op de planken van het Hilversumse theater aan de Emmastraat 2. Kaarten zijn te bestellen via www.theatergooiland.nl.