Gooi en Eembode Hilversum

9 mei 2018

Gooi en Eembode Hilversum 9 mei 2018


Proef zit erop; winkels toch open

HILVERSUM Hoewel de achttien koopzondagen van het centrum erop zitten, wil dat niet zeggen dat de winkels de komende vier zondagen niet open zijn. Ondernemers mogen in afwachting van het raadsbesluit gewoon de deuren opengooien. Volgens de gemeente is daar niets ongebruikelijks aan.

Centrummanager Kjeld Vosjan meldt aan deze krant dat de Stichting Centrum Hilversum niet gaat communiceren dat de winkels dicht zijn de komende zondagen. Sterker nog: de meeste ondernemers zullen hun deuren vast openen. Dat is opmerkelijk gezien de afspraken die er met de gemeente zijn gemaakt. De stichting heeft toestemming gekregen van het college van burgemeester en wethouders om alle beschikbare koopzondagen in één klap op te nemen in 2018, in de hoop dat de raad daarna het aantal koopzondagen vrij wil geven.
Dat voorstel komt 6 juni in de raad. Een meerderheid van de politieke partijen is hier voor. Ondernemers moeten zelf bepalen of ze dan hun toko open willen doen. Dat de komende vier zondagen de winkeliers gewoon open mogen zijn, is niet nieuw. Wethouder Wimar Jaeger zegt die verbazing totaal niet te begrijpen. Al vier jaar lang gedoogt de gemeente zondagopenstelling. Als voorbeelden daarvan noemt hij de bouw- en supermarkten en de bakker op de Gijsbrecht van Amstelstraat.

5

Opnieuw warm onthaal voor de bevrijders

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In groten getale stond het publiek, jong en oud, zondagmiddag langs de weg. De grote stoet legerauto's met daarin enkele oorlogsveteranen kregen applaus en high fives op de Gijsbrecht van Amstelstraat. Het Gooi Bevrijd, de jaarlijkse herbeleving van de bevrijding, kon weer rekenen op een warm onthaal.

15

'Ramadan heeft ook dit jaar onze aandacht'

HILVERSUM Om overlast voor te zijn tijdens de ramadan heeft de gemeente opnieuw maatregelen genomen. Met diverse partijen zoals bewoners, moskeeën, politie en welzijnsinstanties zijn gesprekken gevoerd en jongerencentrum De Mix gaat 's avonds open.

Dinsdag 15 mei begint de ramadan, de maand van bezinning voor moslims. De laatste jaren was er vooral in Oost sprake van jongerenoverlast tijdens deze maand. "Ook dit jaar heeft het onze aandacht", aldus de gemeente, die voor dezelfde aanpak kiest als vorig jaar, met onder meer de inzet van jeugdboa's en het organiseren van een zaalvoetbaltoernooi.

Geluidsscherm

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Bewoners van de West-Indische buurt lijken weer terug bij af voor wat betreft hun wens van een geluidswal langs de A27.

9

Psycholoog Kraaijeveld gast Hilversum in Gesprek

Kees Kraaijeveld. Foto: Hilversum in Gesprek

HILVERSUM Het is alweer tijd voor de volgende Hilversum in Gesprek. Psycholoog en filosoof Kees Kraaijeveld is dinsdag 15 mei te gast in Filmtheater Hilversum.

Cultureel econoom en oud-wethouder Arjo Klamer interviewt Kees Kraaijeveld, mede-oprichter en directeur van De Argumentenfabriek. Dat gebeurt vanaf 19.30 uur. Centraal onderwerp is helder denken en hoe je de mensen daarbij kunt helpen. Daar schrijft hij over in boeken en columns. Het publiek krijgt de ruimte om zich te mengen in het gesprek. Kraaijevelds keuzefilm, die na het gesprek om 21.00 uur wordt vertoond, is 'Life of Pi'.
Hilversum in Gesprek is een initiatief van het filmtheater en Boekhandel Voorhoeve en is bedoeld om het debat aan te wakkeren. Kaarten zijn onder meer verkrijgbaar aan de kassa van het filmtheater aan het Herenplein.

Scrabble

Erik van Zadelhof. Foto: Bob Awick

Erik van Zadelhof is een van de vele vrijwilligers binnen Hospice Kajan in Hilversum. Met enige regelmaat verschijnt in De Gooi en Eembode de rubriek 'Het Laatste Stuk', een geanonimiseerd verhaal uit de praktijk. Dit keer scrabble.

'P.E.R.N.O.D. – Pernod', voldaan en met de tong uit zijn mond maakt meneer Willemse bijna zijn hele plankje leeg door dit woord op het scrabblebord te leggen. Hij begint te tellen. Helaas hebben alle letters maar de waarde van een punt, behalve de P met 3 punten. Maar omdat hij die P net op het vakje met 3x letterwaarde heeft gelegd, krijgt hij toch nog 14 punten. En bovendien is zijn plankje bijna leeg en kan hij 5 nieuwe letters pakken: nieuwe ronde, nieuwe kansen.
"Pernod: wat is dat nou voor woord? Daar heb ik nog nooit van gehoord!", protesteert de andere speler, mevrouw Koenders. "Dat jij daar nog nooit van gehoord hebt komt omdat je dat je hele leven nog niet hebt gedronken. Maar in Frankrijk drinkt iedereen het, een gele anijsdrank met water of puur." "O, maar dan is het dus een merk," riposteert mevrouw Koenders, "en dat mag niet." "Hoezo mag dat niet", vraagt Willemse. "Aspirine is toch ook een merk, mag dat dan ook niet?" "Dat mag wel," zegt mevrouw Koenders,"want dat staat in het woordenboek. Laten we het woordenboek er maar eens bij halen."

De Dikke Van Dale komt op tafel en meneer Willemse voelt onraad. Maar ten onrechte, want daar staat het echt: Pernod: pastisdrank genoemd naar de fabrikant Henri-Louis Pernod. Monkelend legt mevrouw Koenders zich neer bij de uitleg van het woordenboek.

Maar nu is het haar beurt. Met de P van Pernod ziet zij in de volgende ronde kans om het woord 'Partita' te leggen. Ook dit woord bestaat voor het grootste deel uit laagwaardige letters, maar omdat de A op 3 x woordwaarde komt, mag zij 27 punten opschrijven. Haar wraak is zoet. Nu is het meneer Willemse die protesteert: "Partita, wat is dat nu weer voor onzin?" Mevrouw Koenders, die haar hele leven pianolerares is geweest, zegt met een superieure glimlach: "Zoek het zelf maar op in het woordenboek. Dan onthoud je het beter." Dat doet meneer Willemse en inderdaad, daar staat het: een partita is een suite.

Zo houden Willemse en Koenders elkaar dagelijks bezig in de huiskamer van het hospice en geven zo een speciale betekenis aan de laatste fase van hun leven. En als het te laat wordt en het spel nog niet klaar is, dan blijven de plankjes staan op tafel en worden de letters afgedekt. Als verpleegkundige Marlous meneer Willemse op zijn kamer welterusten gaat wensen, vindt zij hem in bed nog druk bezig met nadenken over wat hij kan doen met de letters T, I, V, E, N en O. "Nu lekker gaan slapen, meneer Willemse," zegt ze, "dan ben je morgen weer fris."

Terug in de huiskamer bekijkt ze zijn plankje en ziet in de letters opeens het woord 'Noviet'. Even overweegt ze om de letters in die volgorde te leggen, maar dan bedenkt ze zich: dat moet Willemse zelf maar uitvinden.

Weerbericht

Overgang naar tamelijk wisselvallig weer, minder warm

Aan de overvloedige zonneschijn en warmte komt een einde. Het hogedrukgebied schuift op richting Finland. Boven de Noordzee komt dan een trogvormige storing te liggen, gevuld met koelere en onstabiele lucht met kans op enkele buien. Een zwakke uitloper van het Azoren hogedrukgebied onderdrukt vrijdag tijdelijk de buienvorming, maar het is minder warm.

Donderdag en vrijdag

Op Hemelvaartsdag is het donderdag eerst wisselvallig. In de nacht en ochtend kunnen enkele buien vallen. In de middag klaart het geleidelijk op. Met een stevige noordwestenwind is het voelbaar frisser na vier zomerse dagen (25+) op rij. Het wordt 15 graden. Vrijdag blijft het droog. Er zijn perioden met zon. Bij een matige zuidoostenwind wordt het circa 18 graden.

Het weekeinde

Ook voor het weekeinde wordt wisselvallig weer verwacht. Zaterdag valt het waarschijnlijk mee. Een bui is zeker mogelijk, maar meestal is het droog met enkele perioden met zon. Het wordt omstreeks 19 graden bij een matige zuidenwind. Zondag volgt er meer bewolking met kans op enkele buien. Bij een matige westenwind is het met circa 16 graden aan de koele kant.

Weetje

Begin mei 2008 was het ruim 10 dagen lang stralend zonnig. Op 7 dagen werd het meer dan 25 graden. Tijdens de IJsheiligen (tussen 10 en 15 mei) volgde een inzinking. Ook dit jaar zien we die klassieke temperatuurterugval tijdens de IJsheiligen met ook wisselvalligheid. In de volksweerkunde zou het dan de laatste kans zijn op nachtvorst, maar die kans is nu klein.

Burgemeester Ossel praat over zijn werkzaamheden

Burgemeester Ossel. Foto: Bibliotheek Gooi en Meer

LOOSDRECHT Van het uitreiken van lintjes met Koningsdag tot het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Van het bezoeken van echtparen die 60 jaar getrouwd zijn tot een belangrijk overleg over de veiligheid van een groot evenement.

Burgemeester Freek Ossel van Wijdemeren geeft woensdag 16 mei van 10.00 tot 12.00 uur een kijkje in de dagelijkse praktijk van het werk van een burgemeester. Locatie is Bibliotheek Gooi en meer aan de Tjalk in Loosdrecht. De entree is vrij.

Sinds juni vorig jaar is Ossel burgemeester van Wijdemeren. Daarvoor was hij drie jaar waarnemend burgemeester in de gemeente Beverwijk. Ook werkte hij als wethouder in Amsterdam samen met burgemeesters Job Cohen en Eberhard van der Laan.

Open dag bij roeivereniging

De vereniging blijft groeien. Foto: Cornelis Tromp

HILVERSUM Roeivereniging Cornelis Tromp gaat vernieuwd het nieuwe seizoen in. Niet alleen de steigers zijn vernieuwd, ook de soos kreeg door een verbouwing een andere look.

Trots wil de vereniging, gelegen aan het Hilversums kanaal en aangrenzend plassengebied, dit laten zien. Daarom is er komende zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur een open dag.
De vereniging met ongeveer achthonderd leden kan nog blijven groeien. Nieuwe leden die nog niet kunnen roeien krijgen instructie, maar er worden ook steeds meer mensen lid die de roeisport al machtig zijn.
Daarnaast beschikt de vereniging ook over een mooie vloot voor mensen die één of meerdere keren per week roeien om buiten op het water te zijn om zo van hun beweging, vrijheid of van de natuur te genieten.

Geen politiek steekspel maken van mars van gerechtigheid

'Boodschap is dat we fijn met elkaar moeten samenleven'

De optocht door Hilversum op zaterdag 19 mei is geen zaak van wit tegen zwart. Het gaat juist om saamhorigheid en eensgezindheid, geeft de organisatie aan.

Vorig jaar steunde Liesdek Emanuels met de actie om een ijsje bij haar te komen eten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De mars van gerechtigheid door Hilversum moet niet gekaapt worden voor politieke doeleinden. Politici mogen meelopen, geeft de organisatie aan, maar dan wel op persoonlijke titel. “Wij willen met gelijkgestemden saamhorigheid en eensgezindheid laten zien ter ondersteuning van Gilly Emanuels en overige slachtoffers van straatterreur", zegt mede-organisator Gerrel Liesdek.

Dat de tocht over anderhalve week niet politiek beladen mag zijn, is een nadrukkelijke wens van Emanuels. Met de mars van gerechtigheid wil de organisatie steun geven aan een hardwerkende onderneemster als Emanuels, die door een groep raddraaiers is weggepest en zelfs vervolgd wordt door het Openbaar Ministerie voor mishandeling van een aantal jongeren die haar jarenlang hebben geterroriseerd en gediscrimineerd. "Dat moet simpelweg niet kunnen in Nederland", stelt Liesdek. Naast de optocht is er ook een petitie in het leven geroepen om Emanuels en ondernemers die ook te maken hebben gekregen met onrecht, racisme, discriminatie, ongelijkheid en straatterreur, te ondersteunen. De teller op petities.com staat ruim boven de vijfhonderd.

Vanuit die optiek is er interesse getoond vanuit de landelijke politiek. Liesdek bevestigt dat de PVV haar onvrede heeft geuit. Ook zingt de naam rond van Sylvana Simons als deelnemer aan de tocht. Daarover zegt Liesdek dat een medewerkster van de Bij1-politica zich bij hen heeft aangesloten. "De mars moet geen politiek steekspel worden. Als zij komen is dat prima, maar dan wel als privépersoon."

'Racisme is een gezwel. Het hoort niet, maar wordt wel steeds erger'

Met de mars van gerechtigheid wil de organisatie de aandacht vestigen op meer tolerantie in de maatschappij en het uitbannen van racisme. "Het grootste belang is dat we fijn en gezellig met elkaar moeten samenleven", benadrukt Liesdek. "De mars is zeker niet bedoeld dat we wit tegen zwart zetten. Als het om Surinaamse jongens ging die een blanke vrouw hadden lastiggevallen, zoals Gilly is lastiggevallen, dan waren we ook in actie gekomen", verklaart hij. "Racisme is een gezwel. Het hoort niet, maar het wordt steeds erger. We moeten dat de kop indrukken."

Volgens sommige buurtbewoners van de Kleine Drift is er geen sprake van racisme, maar gaat het om ernstige hangjongerenproblematiek. Dat wijst Liesdek van de hand. Op het YouTube-filmpje van de jongeren, waarin te zien is dat Emanuels op 17 augustus 2017 slaags raakt met een aantal van hen, is duidelijk hoorbaar dat zij voor 'kankerzwarte' wordt uitgemaakt. Daarnaast zegt hij dat andere ondernemers met een migratieachtergrond op de Kleine Drift, waaronder de Thaise massagesalon, eveneens het mikpunt waren van de groep.

Het startpunt van de mars is bij het centraal station. Om 13.00 uur is daar het vertrek. Welke route de stoet loopt, is nu nog onduidelijk. De gemeente en de organisatie zijn daarover met elkaar in overleg. Wel is helder dat het plein aan de Kleine Drift, waar Emanuels tot voor kort haar onderneming had, het eindpunt is. Daar komt een podium waar onder meer gedichten worden voorgedragen. Verder is er een open mic (vooraf melden bij de organisatie), waardoor iedereen die iets wil zeggen een boodschap kan uitdragen.

Filmtheater in het nieuw gestoken

HILVERSUM Het is tijd om enkele onderdelen van Filmtheater Hilversum in het nieuw te steken. Donderdag 28 juni gaat de culturele instelling een week dicht, zodat zij de stoelen en het tapijt van de drie zalen kan vervangen.

Op donderdag 5 juli gaat het filmtheater weer 'voorzichtig' open. In het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 juli is er een feestelijk programma om de komst van de nieuwe stoelen te vieren. Dat is een investering van 60.000 euro. Het filmtheater dat dit jaar veertig jaar bestaat, waarvan tien aan het Herenplein, hoopt dat het publiek wil helpen met de 247 stoelen in rood, blauw en groen. Deze zijn al besteld, maar is een donatiecampagne begonnen voor de nieuwe bioscoopstoelen. Daarvoor heeft zij diverse donatiepakketten opgesteld.


Weer een superleuke kop

HILVERSUM

'Gemeente gaat niet over de sleutel van het Hilvertshof'

vervolg voorpagina

Vragen van SP over het ontstane 'koopzondaggat'

In de verordening over de winkeltijden staat formeel dat de winkels niet open mogen op zondag. In de afgelopen collegeperiode is openstelling op zondag gedoogd. Zolang er maar geen sprake is van overlast, knijpt de gemeente Hilversum een oogje dicht.

"In de afgelopen periode is er geen overlast geweest. Daar hebben wij geen meldingen van ontvangen. Waarom moet dat plotseling anders voor die weken in het centrum? De winkels moeten zelf bepalen wanneer zij opengaan, net zoals ze dat doen op maandag tot en met zaterdag", geeft Jaeger aan. "Wij gaan niet over de voordeursleutel van het Hilvertshof. Daar weten ze heel goed wat de regelgeving is in Hilversum en is het aan de ondernemers zelf", is zijn toevoeging.
Met de Stichting Centrum Hilversum zijn eind vorig jaar afspraken gemaakt over achttien officiële koopzondagen. In die afgelopen vier en een halve maand moesten de bezoekers ook betaald parkeren. Dat komt nu weer te vervallen. Hoe het nu precies zit, wil de SP graag weten van het gemeentebestuur. Fractievoorzitter Bianca Verweij heeft schriftelijke vragen gesteld over onder andere het ontstane 'koopzondaggat'. Wat de oppositiepartij betreft, betekent een correct en betrouwbaar gemeentebestuur dat de winkels in het dorp zondag 13, 20 en 27 mei en 3 juni gesloten blijven.
De ondernemers zelf zijn overwegend positief over de proefperiode. Dat meldt centrummanager Kjeld Vosjan na een rondje langs de velden. De omzetten zijn hoger uitgevallen dan gedacht en de koopzondag trekt een heel ander publiek dan bijvoorbeeld de zaterdag: er komen dan meer dagjesmensen naar het centrum toe. "De houding is anders. Mensen gaan lekker lunchen, uitgebreid shoppen en pakken daarna nog een bioscoopje. Het is relaxter dan op zaterdag als de mensen toch minder tijd hebben."
Over een maand zijn de winkeltijden bijna zeker vrijgegeven en mogen de winkeliers zelf bepalen wanneer ze open zijn. "Het moet raar lopen als dat niet doorgaat", aldus Vosjan. Woensdag 23 mei bespreekt de commissie het voorstel. Twee weken later hakt de gemeenteraad de knoop definitief door.

Cel met tbs geëist voor steekpartij

Hilversum Tegen een 39-jarige uit Den Dolder is acht maanden cel en tbs met voorwaarden geëist wegens een steekpartij vorig jaar april op de hoek van de Hilversumse Diepeweg en de Naarderstraat. Het slachtoffer waarmee de verdachte in een auto zat, liep steekwonden op in zijn borst, buik en handen. De 39-jarige ontkent de man opzettelijk te hebben gestoken.

Hij zegt wel dat hij hem een mes op zijn borst heeft gezet omdat de man hem geld moest betalen. De officier die eerst een poging doodslag ten laste had gelegd, veranderde dat ter zitting na verklaringen van de verdachte in poging zware mishandeling. De man zit inmiddels al meer dan een jaar vast, maar wordt pas vrijgelaten na de uitspraak. Het is de bedoeling dat hij dan direct in een forensische psychiatrische instelling wordt geplaatst. Om die reden doet de rechtbank eerder uitspraak.

Bewoners van de Kapelstraat alarmeerden op die bewuste 25e april de politie toen zij een man schreeuwend en tierend door hun straat zagen lopen. De man zou daar terecht zijn gekomen nadat hij op de hoek van de Naarderstraat en de Diepestraat na een ruzie uit een auto zou zijn gestapt. De politie kon de verdachte aanhouden op het Koningshof en vond het gebruikte mes later in een prullenmand.
De verdachte verklaarde later een pakketje coke bij zich te hebben gehad dat de bestuurder van de auto van hem zou afnemen. Echter, toen deze weigerde te betalen kregen de twee ruzie. Hij zou het mes op de borst van de man hebben gezet om het geld te krijgen. Daarop zou het slachtoffer gas hebben gegeven waardoor er een steekwond zou zijn ontstaan. Ook zou het slachtoffer daarna het mes hebben weggeslagen waardoor hij een snijwond aan zijn gezicht en hand opliep.
De verdachte was op het moment van het incident in De Wier in Den Dolder in begeleiding vanwege een psychiatrische stoornis.

Richard Kamsteeg

(56), kwam in 1991 uit Amsterdam en streek neer in de mediastad, waar hij het uitstekend naar zijn zin heeft.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik run mijn administratiekantoor en verder maak ik me vrijwillig nuttig bij de Stichting Leergeld Hilversum Wijdemeren, Rabobank Gooi en Vechtstreek en treed ik op als verkeersregelaar bij de avondvierdaagse in Loosdrecht."

Nog wel tijd voor hobby's?
"Wandelen, fietsen, reizen, lezen, kunst en natuurlijk mijn vrijwilligerswerk."

Omschrijf Hilversum in 5 woorden:
"Dorp zonder dorps te zijn."

Wat vind je van Hilversum?
"Ik ben geboren Amsterdammer, maar voel me hier vanaf de eerste dag thuis. Er zijn maar weinig plaatsen waar ik Hilversum voor zou willen inwisselen."

In welk café kom je graag?
"De Jonge Haan (maar dan bij de lunch of het diner)."

Als je burgemeester was, dan….
"hoop ik dat ik het net zo goed doe als Pieter Broertjes."

Waar ben je trots op?
"Dat ik in een vrij en tolerant land leef. En misschien dat ik met vrijwilligerswerk mag bijdragen aan de samenhang van onze samenleving."

Mooiste plek in Hilversum?
"Sanatorium Zonnestraal en directe omgeving."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Zen en de kunst van het motoronderhoud' van R. Pirsig."

Kroketje of kaviaar?
"Bamibal van de Febo."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Elton John."

Heimelijk genoegen?
"In het weekend voor het slapen met een goede whisky in bed de zaterdagkrant lezen."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Raadhuis, Zonnestraal, Raadhuis, Zonnestraal … Het Raadhuis."

Bevrijdingsvuur op symbolische plaats

Vuur kwam aan bij het Apostolisch Genootschap. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een bijzonder moment zaterdagochtend bij het Apostolisch Genootschap aan de La Rivièrestraat 9. Daar kreeg burgemeester Pieter Broertjes het bevrijdingsvuur overhandigd.

De plaats in Hilversum-Noord was symbolisch gekozen: de 25 straten die naar verzetsstrijders zijn genoemd houden hier de herinnering aan de bevrijding levend. Voor de burgemeester een goede reden juist hier deze handeling te verrichten. Een estafettegroep haalde het vuur uit Wageningen.

Specifieke training bij American Football Academy

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met 55 kinderen en twintig coaches uit binnen- en buitenland konden de deelnemers aan de American Football Academy zaterdag meer specifiek op hun positie trainen. Daar zit 't verschil hem in, volgens Hilversum Hurricanes-voorzitter Tim Beuckens. "Het is goed om getraind te worden door iemand die zelf ook op die positie heeft gespeeld", vertelt hij.

Rijkswaterstaat en provincie houden hand op de knip

Realisatie geluidsscherm langs A27 nog steeds ver uit zicht

Voorlopig is het nog geen 'lang verwacht, toch gekregen' voor de West-Indische buurt. De discussie over een geluidswal blijft in een impasse zitten.

Een uiting van protest van de bewoners van de West-Indische buurt vorig jaar tijdens het 'herrie-ontbijt'. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De kans dat er een geluidsscherm komt langs de verbrede A27 is aanzienlijk geslonken. Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland zijn en blijven niet van plan de hand van de knip te halen. Dat is de teleurstellende uitkomst voor de bewoners van de West-Indische buurt van een onderhoud dat zij hebben gehad met de gemeente Hilversum.

Twee weken geleden - woensdag 25 april - hebben wethouders Willem van der Spek (CDA) en Floris Voorink (VVD) een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en de provincie. De aanleiding hiervoor is een eind 2017 aangenomen motie in de Tweede Kamer. Op 19 december ging een meerderheid van de landelijke politiek akkoord met het voorstel om te kijken wat de welwillendheid is van de overheden om de buren van de snelweg te compenseren. Bewoners van deze buurt ervaren veel overlast sinds de rigoureuze bomenkap van begin vorig jaar, de snelweg die inmiddels is verbreed en de nieuwe afslag die dichter bij hun woningen ligt.
Sindsdien is de geluidsoverlast sterk toegenomen en zit er meer fijnstof in de lucht. De leefbaarheid is zienderogen afgenomen, meent de buurt. Met een geluidsscherm is dat euvel verholpen. Die compensatie moet er in hun ogen ook komen. Daar strijden zij al tijden voor. Tot nu toe vingen de Hilversummers overal bot. Voor Rijkswaterstaat is er bijvoorbeeld geen reden voor compensatie, omdat nergens de geluidsnormen worden overschreden.

De aangenomen motie van de Tweede Kamer bood nieuwe hoop. “Maar we zijn weer terug bij af”, stelt Kees Tabak van Comité Geluidsscherm A27, afslag 33 Hilversum, nadat de gemeente de bewoners vorige week maandag heeft bijgepraat. Overigens bevreemdt het hen dat zij op 25 april niet aanwezig waren bij het gesprek. In de motie van de Kamer zijn zij namelijk wel als partij aangemerkt.
Over de kosten ontstaat de nodige verwarring. Tabak meent dat Rijkswaterstaat rept over een investering van 15 miljoen euro. Maar dat klopt volgens de verenigde bewoners van geen kant. Op basis van het tracébesluit hebben de Hilversummers zelf drie rekensommetjes gemaakt. Zij hebben drie varianten berekend. Een scherm van zes meter hoog over een lengte van 1.100 meter zou 1.775.000 miljoen euro kosten. Voor net geen 2,1 miljoen is een scherm van 4 meter hoog met een lengte van 1.400 meter te realiseren. Een 4 meter hoge geluidswal van 1.900 meter is voor ruim 2,6 miljoen mogelijk.

Comité Geluidsscherm A27 zegt weer terug bij af te zijn

“Het is een herhaling van zetten geweest”, zegt Voorink over het onderhoud van veertien dagen terug. De hamvraag is: wie wil die kosten van pakweg 2 à 3 miljoen ophoesten. “Ik zit daar ook met een lege portemonnee, maar de opdracht van de motie van de Tweede Kamer is om de welwillendheid van een oplossing te onderzoeken. Daarom heb ik gezegd: stel nou dat wij als gemeente 1 miljoen euro bijdragen, zijn jullie dan bereid hetzelfde te doen? Rijkswaterstaat en de provincie houden echter de hand op de knip”, is de constatering van de wethouder.
Zij willen wel medewerking verlenen bij het herplanten van een aantal bomen, zegt Voorink. “Maar daar is het de bewoners niet om te doen”, voegt hij eraan toe. Wel wil Rijkswaterstaat het scherm van ruim een kilometer plaatsen als een ander de rekening betaalt. "De argumentatie is en blijft dat alles aan de wettelijke normen voldoet. Je krijgt dan een bureaucratische normenwerkelijkheid tegenover de werkelijkheid die de bewoners ervaren. Er zit weinig beweging in", aldus de wethouder.
Nog altijd zijn de bewoners strijdvaardig. Van opgeven willen ze niet weten. Binnenkort gaan zij opnieuw actie ondernemen richting de politiek.

Verbroedering van sportveld naar verzorgingshuis brengen

Stichting MZS zet zich in voor Hilversumse ouderen

Sport verbroedert. En dat brengt Voetbal Hilversum met de Stichting MZS van het sportveld naar het verzorgingshuis. Saamhorigheid is waar het om draait.

Bewoners van Gooizicht genoten van de show verzorgd door de vrijwilligers van MZS. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De handen gaan op elkaar. Anderen zingen mee. Een grote glimlach is op menig gezicht te ontwaren. Dat is exact wat Stichting Mens, Zorg en Sport (MZS) probeert te bereiken met hun shows in Hilversumse verzorgingshuizen: de oudere plaatsgenoten een onvergetelijke dag bezorgen.

Zaterdag zijn de vrijwilligers van de stichting te vinden in Gooizicht aan de Paulus van Loolaan. Daar krijgen de inwoners een twee uur durende show vol oud-Hollandse muziek, meezingers, klassiek, opera en jazz aangeboden. In de tussentijd verschijnen diverse lekkernijen op tafel, waaronder poffertjes en advocaat. Daar zien de vrijwilligers, vaak ook actief binnen het Hilversumse voetbal, op toe.

Als klap op de vuurpijl ontvangt het verzorgingshuis ook nog een cheque van ZMS. Met dank aan sponsors is dat mogelijk. In totaal verzorgt de stichting zeven shows. Gooizicht is de middelste. Nieuw Kerkelanden, De Egelantier en De Beukenhof - een uitstapje naar Wijdemeren - zijn al geweest. Op het programma staan de komende tijd nog St. Jospeh, Zuiderheide en Gooierserf. De dankbaarheid is groot. Dat blijkt wel uit de hartelijke reacties die de tehuizen na afloop sturen naar de stichting. "Bedankt voor de fantastische middag. Er is nog een hele tijd over nagepraat", liet een begeleidster van Nieuw Kerkelanden bijvoorbeeld weten.

'Het gaat ons echt om de gewone burger'

De basis van de stichting is het voetbalveld. MZS is voortgekomen uit de Facebookpagina 'Voetbal Hilversum' die in 2016 in het leven is geroepen om voor meer saamhorigheid te zorgen tussen de Hilversumse verenigingen en (oud-)voetballers. Vorig jaar is de stichting opgericht, zodat het goede doel op professionele wijze geholpen kan worden. Eén of twee keer per jaar komen bekende Hilversumse amateurvoetballers in actie. Met hun wedstrijden tegen Ajax bij OSO en sv Huizen bij Wasmeer - waar telkens zo'n 1.000 man op afkwam - hebben zij al geld ingezameld voor het ernstige zieke jongetje Noah van den Hoek.
De zwakkere medemens helpen is de drijfveer. Na zich te hebben ingespannen voor de zoon van de BZC'13-voorzitter zijn nu de Hilversumse ouderen aan de beurt. "Leve onze ouderen, die we niet weg moeten stopen. Nu kunnen we nog van ze genieten", aldus William Puyk, die samen met Alexander de Nooij en William Manuputty het dagelijks bestuur vormt van MZS. "Het idee van de ouderenzorg in Hilversum als goed doel is bij ons ontstaan door alle berichten in de kranten en op social media en doordat vele voetballers binnen hun familie ermee te maken hebben", luidt zijn verdere uitleg.

Het fundament is de sport; het voetbal. Later dit jaar moet het Hilversums elftal opnieuw in actie komen. Tijdens dit potje wil de Stichting MZS veel geld ophalen voor de ouderenzorg. Puyk vertelt dat die koppeling tussen voetbal en een goed doel en met duidelijke binding met Hilversum, er altijd moet zijn. "Dan heeft het pas echt impact", meent Puyk. Het dagelijks bestuur bepaalt welk goed doel in de spotlights komt te staan. "Het kan in principe ieder goed doel zijn, maar het moet wel een klein goed doel zijn. We willen geen grote landelijke goede doelen, die krijgen al genoeg. Het gaat ons echt om de gewone burger", voegt hij er tot slot nog aan toe.
Wie na de zomervakantie de tegenstander is tijdens de derde wedstrijd van het Hilversums elftal is nog niet duidelijk. Daar wordt nog aan gewerkt.

Pinetum strijdt tegen eenzaamheid

HILVERSUM Uit cijfers van CDA Hilversum blijkt dat 41 procent van de Hilversummers zich weleens eenzaam voelt, waarvan 8 procent ernstige eenzaamheid ervaart. Met het gratis arrangement voor senioren wil Pinetum Blijdenstein een bijdrage leveren om dit percentage naar beneden te krijgen.

De botanische tuin aan de Van der Lindenlaan 125 biedt dit alle senioren uit verzorg- en verpleeghuizen in de Gooi en Vechtstreek aan. "Dit doen we in het licht van eenzaamheidsbestrijding", legt projectleider Frank August de Meijer uit.

Van april tot en met september kunnen de senioren met hun begeleiders langskomen. Iedere tweede en vierde woensdag van de maand zijn zij welkom tussen 14.00 en 16.00 uur. Het gratis seniorenarrangement houdt in: twee kopjes koffie of thee, een stuk appeltaart, een rondleiding door de tuin en als afsluiting nog een frisdrank. De verzorghuizen zorgen voor het transport en de begeleiding. "Dit arrangement is ook dit jaar weer mogelijk geworden door een ruime gift van de Stichting De Ziekenfondsbode van Agis Verzekeringen", meldt de projectleider nog.

Nieuwe fietsbrug een hele verbetering

Zwaluwenberg officieel weer open

Iedereen is het erover eens bij de officiële opening: het is prettig dat de Zwaluwenberg weer in gebruik is. De brug werd maandenlang node gemist.

Sinds 1 mei is de nieuwe Zwaluwenberg weer in gebruik. Donderdag was de officiële opening. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Terwijl de auto's onder het viaduct door razen, komt de nordicwalkinggroep van de Gooise Atletiek Club over de fietsbrug Zwaluwenberg gewandeld. Met bezwete voorhoofden en een grote glimlach komen ze aan de andere kant aan waar een gezonde versnapering staat te wachten. Eindelijk kunnen de lopers weer gebruikmaken van deze verbinding.

Niet alleen de nordic walkers maar ook de hardlopers, die even later arriveren, geven donderdagochtend tijdens de officiële opening van de nieuwe brug aan de Zwaluwenberg gemist te hebben. Over het eindresultaat zijn de GAC-leden tevreden. "Het is een prachtige brug geworden. Echt een hele verbetering", klinkt uit meerdere monden. "Maak er veel gebruik van", is de boodschap van GAC-coördinator Kees Tabak die hij de groepen meegeeft voordat ze weer verdergaan.

Wandelaars, hardlopers en fietsers kunnen weer gebruikmaken van de brug die het Wasmeer en de Hoorneboegse heide verbindt. In de acht maanden dat de verbinding eruit lag, heeft Rijkswaterstaat gezorgd voor een alternatieve route via Hollandsche Rading, maar dat kon de recreanten niet bekoren. "Dat was niet zo leuk. In plaats van door de natuur liep je gewoon over de straat", zegt een hardloopster.

Het eindresultaat van de zijkant gezien. Foto: Bastiaan Miché
Begin oktober 2017 werd de oude brug gesloopt. Foto: Bastiaan Miché

'In plaats van door de natuur liep je gewoon over straat'

De oude brug uit 1969 is begin oktober gesloopt omdat deze te smal was voor de verbrede A27 en ook niet meer voldoende veilig was. Om de nieuwe fietsbrug te realiseren is gebruiktgemaakt van prefab betonnen liggers. Dit zijn grote betonnen elementen die de aannemer in een keer op de steunen van een viaduct kan hijsen. Begin december zijn deze op het viaduct gehesen. Hiervoor was de rijksweg afgesloten. Twee weken geleden zijn de laatste werkzaamheden uitgevoerd: het afwerken van de leuningen en randelementen van de fietsbrug.

15 / 28

'Kom met plan 'Jongeren en Schuld''

SP Hilversum: 'Is dat dan wat je mee wilt geven aan de jonge generatie?'

Hilversum moet meer haar nek uitsteken voor jongeren met serieuze schulden, stelt de SP. Momenteel doet de gemeente te weinig voor hen, meent de partij.

Volgens SP-fractiemedewerker Juri Sampieri Bjornsson is lenen onder jongeren een grap geworden.

HILVERSUM Hoeveel jongeren in Hilversum hebben te maken met schulden? Uit een schatting gemaakt door de SP gaat het om zo'n 2.000 jongeren, maar goed in kaart is de omvang van dit probleem niet. Daarom roept de partij het nieuwe, nu nog te vormen, college op om met een actieplan te komen.

Zo'n 2.000 jongeren in Hilversum hebben schulden

"Lenen is zo normaal geworden. Onder jongeren is dat echt bijna een grap geworden. Het is lenen tot het maximum. Veel van dat geleende geld wordt ook verkwanseld met totaal geen idee voor de toekomst. Het is van: we zien het wel over tien jaar", zo schetst SP-fractiemedewerker Juri Sampieri Bjornsson. Onderschatting van de studieschulden is een van de oorzaken dat jongeren (tot 27 jaar) financieel in de knoop komen. Impulsief bestedingsgedrag en ingrijpende gebeurtenissen in combinatie met een laag inkomen en gebrekkig financieel inzicht zijn de andere twee hoofdfactoren.
Schulden onder jongeren is een ernstig probleem, en in Hilversum is geen idee van de omvang. Volgens Sampieri Bjornsson wordt deze problematiek door het nog zittende gemeentebestuur gebagatelliseerd. Begin maart klom hij al in de pen en stelde artikel 41-vragen over jongeren en schuld. Doel was om inzichtelijk te krijgen hoe groot de groep in Hilversum is die schulden heeft. Het antwoord was onbevredigend. Kort door de bocht: het college stuurde het uitvoeringsplan schuldhulpverlening mee, waar alle informatie wel in zou moeten staan. Maar hij vond geen gegevens over de oorzaken van de problematiek of preventiemaatregelen. "Het enige positieve uit die brief van het college was de toezegging dat er aandacht aan de schuldproblematiek bij jongeren wordt besteed, samen met de problemen van de overgang van achttien min naar achttien plus."
De beantwoording schoot de jonge Hilversummer in het verkeerde keelgat. Daarop besloot hij zelf dieper in de materie te duiken om het probleem in kaart te brengen en een actieplan op te stellen. Hier is de SP'er nog mee bezig. Hij praat met professionals in het veld en heeft twee onderzoeken uit 2012 en 2015 boven tafel weten te krijgen. Hierin komt naar voren dat bijna 5 procent van de jongeren een problematische schuld heeft. Die is niet meer terug te betalen. Ongeveer 15 procent heeft een zogeheten 'risicovolle' schuld. De rekeningen worden niet op tijd betaald. Die cijfers heeft Sampieri Bjornsson vertaald naar de Hilversumse situatie. Van de 10.200 Hilversumse jongeren hebben dan zo'n 2.000 schulden, waarvan 480 een waar ze nooit vanaf komen.
“Ik ben het meest geschrokken van het aantal jongeren. Vooraf dacht ik dat het er zo’n 300 à 400 zouden zijn, maar het blijken er vijf tot zes keer zoveel te zijn die met schuldenproblematiek te maken hebben. En schulden zijn niet alleen een fysiek iets van rood staan op je bankrekening, het zorgt ook voor stress en gezondheidsklachten. Mensen met schulden hebben een kortere levensverwachting. Is dat dan wat je mee wilt geven aan de jonge generatie?", aldus de SP'er.
In het actieplan 'Jongeren en Schuld' moeten Hilversummers beter op de hoogte worden gesteld van alle regelingen die er zijn en moet de hulp laagdrempelig zijn. Hilversum moet de jongeren met problematische en risicovolle schulden beter weten te bereiken en moet op preventief vlak meer aandacht besteden aan de oorzaken van de schulden. Ander voorstel is om een gemeentelijke kredietbank of fonds op te richten voor het opkopen van schulden van jongeren. In ruil voor verplicht budgetbeheer met aflossen van schulden door middel van een betalingsregeling over drie jaar of door maatschappelijke dienstverlening, kan bijvoorbeeld worden afgesproken om na drie jaar het resterende bedrag kwijt te schelden.

Voorlopig nog lang geen akkoord

De onderhandelaars gaan elkaar nog vaak zien. Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM Het duurt zeker nog tot eind mei voordat de vier onderhandelende partijen in Hilversum een coalitieakkoord kunnen presenteren. Dat zegt formateur Hans Haselager. Om haast te kunnen maken komen Hart voor Hilversum (HvH), D66, VVD en GroenLinks zo vaak als kan bij elkaar.

Dat betekent dat de onderhandelaars zelf komende maandag niet bij het stadsgeprek in Heelo aanwezig kunnen zijn, maar de 'tweede garnituur' hun plek inneemt. Het is niet anders, geeft Haselager aan. "Donderdag is het Hemelvaart, volgende week is er ook een raadsvergadering en als maandag de onderhandelaars naar Heelo gaan, zijn er nauwelijks nog dagen over."
Dinsdagavond kwamen de vier partijen weer bijeen en spraken zij over veiligheid en preventie. Burgemeester Pieter Broertjes was ook bij dat gesprek aanwezig. Afgelopen week werd ook al de duurzaamheidsagenda besproken. Dat wordt een belangrijk hoofdstuk in het te realiseren akkoord, blijkt uit het verslag dat staat op de website van de gemeente. "Afgesproken is dat er een energietransitieplan komt dat onder regie van de gemeente met inwoners, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven wordt opgesteld en uitgevoerd. Inzet van deze aanpak is om Hilversum in 2022 in een positie boven het landelijke gemiddelde te krijgen voor duurzame opwekking van energie."
Maar er is nog geen akkoord, benadrukt ook HvH. De partij reageert daarmee op het verhaal dat er al een deal zou zijn over de vorming van een grote Gooise gemeente (Gooistad), terwijl de lokalen voor de verkiezingen zo'n megagemeente nog omschreven als 'monster'. In een persverklaring herhaalt de partij dat standpunt. Pas als de deal rond is, kan de partij het resultaat toelichten.

18 / 28

'Hun strijd voor de vrede is onze strijd voor een vreedzame wereld'

Broertjes neemt het Hilversumse verzet als voorbeeld tijdens dodenherdenking

De dodenherdenking, eerst in Gooiland en later bij het Rosarium, kon dit jaar rekenen op veel belangstelling. Martine Letterie hield de Bill Mincolezing.

Drukte bij het Rosarium. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM "In onze zoektocht naar antwoorden zijn wij allen verplicht die nieuwe, vreedzame wereld te scheppen. De 25 Hilversumse verzetshelden en al die vele anderen die hun leven gaven voor de vrede verwachten dat van ons. Hun morele keuzes zijn onze keuzes. Hun strijd voor de vrede is onze strijd voor een vreedzame wereld. Te beginnen in Hilversum."

Dat zei burgemeester Pieter Broertjes tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Gooiland, ruim een uur voor de dodenherdenking rondom het verzetsmonument in het Rosarium. In zijn toespraak ging Broertjes in op het thema van 4 en 5 mei van dit jaar: 'Jaar van Verzet'. Hij memoreerde 'Nieuw Jeruzalem' Hilversum als populaire vestigingsplaats voor Joden en ging in op het onderzoek naar de jodenvervolging in Hilversum. Daarbij kwam de vraag naar voren of iemand onder die omstandigheden bij anderen zou kunnen onderduiken.
De zevende Bill Mincolezing, genoemd naar de bekende verzetsstrijder en oud-Hilversums gemeenteraadslid en wethouder, en vast onderdeel van de 4 meiherdenking in Hilversum, werd gehouden door schrijfster Martine Letterie. Zij is een kleindochter van de Hilversumse verzetsman Martinus Letterie. Hij nam actief deel aan de Februaristaking in 1941 en werd vijf maanden later opgepakt en op transport gezet naar concentratiekamp Neuengamme, het grootste kamp van Noord-Duitsland. Daar overleed hij op 25 januari 1942, vermoedelijk aan vlektyfus. Hij was 33 jaar oud.
Na afloop van de goedbezochte bijeenkomst was er een stille tocht richting Rosarium, waaraan honderden Hilversummers deelnamen. Eenmaal daar legde Broertjes samen met de wethouders en anderen bloemen.

Kransen bij het monument.

Nieuwe René Froger Muziekids Studio biedt nog meer die muzikale beleving

Hilversumse stichting en Ring Ring slaan handen ineen

Vele patiëntjes hebben kunnen genieten van muzikale afleiding. Foto: Muziekids

HILVERSUM De werkzaamheden op het terrein van Tergooi, waar ook Merem (voorheen Heideheuvel) en revalidatiecentrum Trappenberg in een nieuw onderkomen aan de Soestdijkerstraatweg samen komen, hebben ook gevolgen voor de in Heideheuvel gevestigde Muziekids Studio. Die wordt opgeheven en verhuist naar het nieuwe pand waar de kinderen verblijven.

Met het 'gezonde' fietsen twee vliegen
in één klap

De Hilversumse Stichting Muziekids, dat het verblijf voor kinderen in het ziekenhuis wat aangenamer wil maken door het zelf maken en spelen, beluisteren en beleven van muziek, opende bijna twee jaar geleden de René Froger Muziekids Studio in Hilversum. Vele patiëntjes hebben kunnen genieten van muzikale afleiding.
Vanwege de verhuizing was de studio de laatste maanden dicht, maar na de verhuizing is het aantal patiëntjes dat gebruik gaat maken van de studio vele malen groter dan voorheen. "Zo kunnen ze allemaal die muzikale afleiding krijgen die ze hard nodig hebben", zegt Monica Tijdink van Muziekids.
Om dat te realiseren is er wel geld nodig. Daarom hebben Muziekids en 'Ring-Ring, fietsers zijn goud waard' de handen ineengeslagen. Ring Ring organiseert nu een actie om de verhuizing van de Muziekids Studio naar het nieuwe pand financieel te ondersteunen. Tijding: "Fietsen in Hilversum is sowieso een makkelijker manier van vervoer, dus zo zou men twee vliegen in één klap kunnen vangen door met het 'gezonde' fietsen ook de kinderen van Merem en Trappenberg te steunen. Kijk op https://ring-ring.nu.

Beduidend meer vraag naar tweede Melkhuisje Masters

Makkelijker om sportieve en zakelijke vruchten te plukken

Toernooimanager Geert-Jan van Dijken kijkt uit naar de tweede editie van het evenement. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nu de Melkhuisje Masters een meer gearriveerd evenement is, is het makkelijker om de sportieve en zakelijke vruchten ervan te plukken. Spelers willen graag komen spelen op het Hilversumse gravel en meer lokale bedrijven binden zich aan dit driedaagse tennistoernooi met vier top 100-spelers. "We hebben ons vorig jaar bewezen", aldus toernooimanager Geert-Jan van Dijken.

Belangstelling van het bedrijfsleven bleef tijdens de eerste editie uit, zo bleek uit een evaluatie van wethouder Floris Voorink. "Er is nu duidelijk meer vraag naar de Melkhuisje Masters. We hebben nu veel Hilversumse bedrijven die meedoen. We hebben er al een toernooi op zitten en konden onder meer een video laten zien over wat het toernooi inhoudt", meldt Van Dijken. Als voorbeeld geeft hij de vestigingen van de Albert Heijn, die donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 mei het eten van de ruim honderd vrijwilligers verzorgen. Het op het Mediapark gevestigde Ziggo Sport zendt opnieuw alle zes wedstrijden rechtstreeks uit. De vipkaarten gaan als warme broodjes over de toonbank. "Het is ook een prima gelegenheid om te netwerken en tegelijkertijd naar mooi tennis te kijken", meldt de toernooimanager.

Vorig jaar viel de publieke belangstelling wat tegen. Alleen de zaterdag was uitverkocht. Toen zaten er 1.400 mensen op de tribunes. Om het aantrekkelijker te maken, ook voor de zakelijke gasten, zijn op donderdag en vrijdag de wedstrijdtijden naar achteren geschoven. De tennissers verschijnen nu om 16.00 en 18.30 uur op de gravelbaan, en zaterdag om 15.00 en 17.30 uur.
Over de hele linie is er meer vraag naar de Melkhuisje Masters. De eerste editie was redelijk succesvol, ook op sportief gebied. De vier deelnemers van vorig jaar presteerden na het voorbereidingstoernooi in Hilversum op Roland Garros behoorlijk goed. De Amerikaan Ryan Harrison won de dubbelfinale en Guillermo García López - nu weer van de partij - reikte tot de derde ronde in Parijs. Dat zijn belangrijke factoren die meespelen in het aantrekken van het deelnemersveld.

Vierde deelnemer maakt organisatie begin volgende week bekend

Winnaar van vorig jaar Robin Haase, de Spanjaard García López en de Chileen Nicolas Jarry komen volgende week in actie. De vierde deelnemer is nog niet bekend. De organisatie hoopt begin volgende week nog een toptalent of publiekstrekker aan te trekken als deze er vroeg uitvliegt tijdens het ATP-toernooi in Rome. "We hebben geen stress. We hebben genoeg gegadigden die mee willen doen", zegt Van Dijken.

Kaarten zijn te bestellen via www.melkhuisjemasters.nl. Overigens geeft de organisatie vijf keer twee vrijkaarten weg. In aanmerking komen? Deel dan het tennisevenement van Melkhuisje Masters 2018 op Facebook.

Opnieuw speelt een oud-Wasmeerspeler voor Ajax 1

Captain Azor Matusiwa (zittend rechts) in een van de jeugdteams van HSV Wasmeer. Wasmeer

HILVERSUM De wedstrijd tussen Excelsior en Ajax ging natuurlijk nergens meer om, maar toch zullen velen binnen Wasmeer het duel beschouwen als absoluut hoogtepunt van dit voetbaljaar. Want na Davy Klaassen maakte opnieuw een oud-lid zijn debuut voor de Amsterdammers: de nog altijd in Hilversum wonende Azor Matusiwa.

'Ondanks dat-ie klein was, was hij niet van
de bal te krijgen'

De nu twintigjarige middenvelder van Angolese komaf werd in 2004 lid van Wasmeer en speelde in Hilversum-Oost totdat hij ergens rond 2012 vertrok naar Almere City. In augustus 2015 tekende Matusiwa zijn eerste profcontract bij Ajax. En na een goed jaar in jong Ajax stond hij zondag in de basis in het met 2-1 gewonnen duel tegen Excelsior.

"Ik heb wel vol trots naar hem gekeken", zegt de man die Matusiwa bij Wasmeer zag binnenkomen en hem trainde. Hij wil niet met zijn naam in de krant, omdat hij niet bekend wil staan als 'de trainer waar het allemaal begon' en 'kijk mij nou'. "Overigens was ik ook al trots op hem toen hij naar Almere ging en later voor jong Ajax speelde."
Maar had de oefenmeester dan verwacht dat zijn oud-pupil zo ver zou komen? "Nee, dat kun je nooit zien, je ziet alleen wel dat hij in de loop der jaren alleen maar beter wordt. En natuurlijk was het vrij snel duidelijk dat Azor kon voetballen. Hij speelde altijd met oudere kinderen en dat ging hem vrij gemakkelijk af. Hij had een goede balcontrole en ondanks dat-ie klein was, was hij niet van de bal te krijgen."

Het verhaal van de uit Angola gevluchte familie Matusiwa is sowieso bijzonder. Jarenlang knokte het gezin om in Nederland te mogen blijven. Veel leden van de vereniging sprongen destijds voor de familie in de bres. In 2005 kwam de verblijfsvergunning af. Het betekende onder andere dat de toen 7-jarige (en dus in Hilversum geboren) Azor Matusiwa kon blijven voetballen bij Wasmeer, waar hij uiteindelijk acht seizoenen lang speelde.
Dat Matusiwa zo lang voor de Hilversumse club speelde en niet eerder werd ontdekt door een betaaldvoetbalorganisatie, verbaast zijn oud-trainer wel. "Maar voor de verenging is het - na Davy Klaassen - fantastisch. Het geeft echt een boost. Maar voor Wasmeer is het ook geluk. Wanneer hij bij een andere vereniging was begonnen, was hij er met zijn talent ook wel gekomen. Hij is echt een teamspeler, heel dienstbaar. Verdedigend is hij sterk, aan de bal ook en hij is bikkelhard. Alleen aanvallend kan het nog beter, maar hij is nog jong."

25 / 28

Ruiken aan de rododendron in het Pinetum. Foto: m.belderbos

Donderdag 10 mei

Ze zeggen dat het overgaat: Groep voor nabestaanden

14.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Op donderdag 22 maart start bij Viore een groep voor nabestaanden. Een groep voor mensen die een dierbare hebben verloren en die graag in contact komen met anderen die dit ook hebben meegemaakt. Meer info: www.viore.org.

Vrijdag 11 mei

Talentenjacht Winter Star

21.30 uur | Café Zuid

Landelijke Talentenjacht 'Winter Star' bij 2 locaties in deze regio. Locaties: Café Zuid Hilversum en Wapen van Diemen.

Zaterdag 12 mei

Fietstocht langs molens aan de Vecht

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde rijdt tijdens het Nationale Molenweekend een tocht langs molens aan de Vecht. Vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink Hilversum. Kosten drie euro per persoon. Voor meer informatie over de tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Klezmer door Die Drei Dudelim

15.30 uur | De Kapel

Het trio Die Drei Dudelim (de drie liedjeszangers) werd in 1994 opgericht door drie vrienden die reeds langere tijd in andere formaties met elkaar musiceerden.

Camerata RCO met Gyrowetz, Beethoven en Haydn

20.15 uur | Muziekcentrum van de Omroep (MCO)

De klarinetvirtuoos Gambaro (uit het Italiaanse Genua) bewerkte in de vroege 18de eeuw vier delen uit diverse strijkkwartetten van Jozef Haydn tot een kwartet voor klarinet en strijktrio. De uitvoering van Camerata RCO zal zonder twijfel bijzonder zijn: vol passie, vakmanschap en humor.

Zondag 13 mei

Universele Eredienst

11.00 uur | Soeficentrum Hilversum

In Centrum voor Universeel Soefisme Hilversum kunt u luisteren naar een toespraak van Shanti Tieman. Haar onderwerp is: 'Gedachten over het Boek van de Natuur'. Na afloop bent u van harte welkom om na te praten onder het genot van koffie of thee. Het mooie is dat alle religies worden omarmd.

Rododendronrondleiding

14.00 uur | Pinetum Blijdenstein

Traditioneel kunt u op Moederdag genieten van een speciale rondleiding langs de bloeiende rododendroncollectie in het Pinetum. De bloei van de ongeveer 250 verschillende botanische soorten ligt in de periode van half april tot half mei. Er valt dus genoeg te genieten in kleur én geur.

Frühschoppen met de Gooise Egerländer Musikanten

13.00 uur | De Koepel

Op zondag 13 mei a.s. spelen de Gooise Egerländer Musikanten weer in buurthuis De Koepel aan de Kapittelweg 399a, 1216 JC Hilversum. Er wordt gespeeld van 13.00-16.00 uur. Entree gratis. Voor meer informatie: www.gooiseegerlandermusikanten.nl

Fietstocht over de natuurbruggen

13.30 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde rijdt de middagtocht 'Natuurbruggen'; vertrek om 13.30 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij het museum. Kosten drie euro per persoon. Voor meer informatie over de tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Stadsverlichting

19.45 uur | 't Luye Gat

Iedere 2e zondag van de maand is er Stadsverlichting in de Hilversumse Meent. Tussen 19.45 en 20.00 uur is de inloop in stilte. Om 20.00 uur start de meditatie van een uur. Na afloop gaan mensen in stilte weer weg, maar je kunt ook ervaringen uitwisselen: stadsverlichting.nu.

Lezing: 'IJsvogels, de mooiste vogels van Nederland!'

14.30 uur | Infoschuur 't Gooi

Lezing over ijsvogels in Gooi en Vechtstreek. Spreker is ijsvogelkenner Jelle Harder Datum: 13 mei van 14.30-15.30 uur en op 15 mei van 20.00-21.00 uur. Infoschuur 't Gooi, Naarderweg 103 (N524), Hilversum. Toegang gratis. Informatie en aanmelding: www.vogelweek.nl.

Maandag 14 mei

Psychose en verslaving

19.30 uur | Lopes Dias

Deze themabijeenkomst voor familie en naastbetrokkenen wordt verzorgd door Mirjam Verhoef-Fieggen, psychiater en Marco Stronkhorst, zorgcoördinator van Juliana-Oord. Juliana-Oord biedt klinische behandeling bij dubbeldiagnose, en specifiek voor psychose en verslaving. De toegang is gratis. Voor informatie: MEE Infocentrum GGZ, www.mee-ugv.nl.

Dinsdag 15 mei

'Leven in Eenvoud'

20.00 uur | Rozenkruis Centrum Hilversum

Het Rozenkruis organiseert een bezinningsbijeenkomst getiteld: 'Leven in eenvoud.' Wat is eenvoud? Eenvoud heeft voor ons vaak iets van simpel en gemakkelijk. Datum dinsdag 15 mei, van 20.00 tot 20.45 uur. Adres: Koninginneweg 41, Hilversum. Meer info: www.rozenkruis.nl/hilversum en 023-518 6185.

Tijd voor je hart

20.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

Heb je behoefte aan tijd voor je hart? Kom dan leren mediteren en leer al de voordelen van meditatie in je leven toe te passen.

'La grande vitesse française'

19.45 uur | De Riebeeck

In Frankrijk is op dit moment ruim 2.800 km. hogesnelheidslijn in exploitatie met een kleine 500 treinstellen. Een netwerk. dat toonaangevend is in Europa en de wereld. Deze presentatie is een initiatief van de NVBS. De entree is 2,50 euro, ook niet-leden zijn welkom. Voor meer info zie www.nvbs.com.

Globe Kerkbrink Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De Big Band Breukelen geeft zaterdag 12 mei een pré-moederdagconcert. Van 15.00 uur tot 17.00 uur spelen zij in de muziektent op de Kerkbrink: van Amy Winehouse en Michael Jackson tot Duke Ellington en Benny Golson.

Nieuwe smaken ontdekken bij foodtruckfestival

Derde editie Eten op Rolletjes in Dudokpark

Drie dagen lang genieten van keukens op wielen. In het Dudokpark is het direct na Hemelvaart goed toeven met vooral veel eten.

Aan tafel eten of gewoon lekker uit de hand; het kan van vrijdag tot en met zondag als het foodtruckfestival plaatsvindt in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Foodtruckfestival Eten op Rolletjes doet in 2018 negen grote gemeenten aan. Hilversum is de seizoensopener. Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 mei zijn de keukens op wielen te vinden in het Dudokpark. Smulpapen krijgen de kans om nieuwe smaken te ontdekken.

Eten, eten en nog eens eten. Tijdens het driedaagse festival is er een groot en veelzijdig aanbod te vinden. Ook voor vegetariërs en veganisten en glutenvrije diëten is er veel lekkers te verkrijgen, laat de organisatie weten. Plof met het gezin neer op een picknickkleed en deel hapjes met elkaar. Bezoekers kunnen hun maaltijden nuttigen aan een van de vele grote houten tafels. Dat is meteen een mooie locatie om met anderen in contact te komen, waarmee het festival een sociaal element hoopt toe te voegen.

Maar er is meer dan alleen voedsel te krijgen. Zo kunnen bezoekers ook diverse speciaalbieren en -wijnen kopen. Aan vermaak is eveneens gedacht bij Eten op Rolletjes. Zo is geregeld dat er iedere dag livemuziek is. Aan het einde van de festivaldag spelen lokale bandjes akoestisch werk. Hierdoor blijven de decibellen binnen de perken waardoor er in de buurt geen geluidsoverlast is, zoals de afspraak ook is met de gemeente. Kinderen kunnen zich laten schminken of vermaken in het poppentheater.
De toegang is gratis. Klanten betalen met breekmunten die op het terrein te koop zijn. De maag vullen kan vrijdag tussen 16.00 en 23.00 uur. Zaterdag is het foodtruckfestivalterrein open van 13.30 tot 23.00 uur en op zondag kunnen de bezoekers langskomen van 13.00 tot 20.00 uur. Nadere informatie is te vinden op www.etenoprolletjes.nl.

Nieuwe Hemelpop

HILVERSUM Muziek is donderdag 10 mei te horen in de Spoorstraat. Verschillende dj's en bands treden morgen vanaf 12.00 uur op tijdens een nieuwe editie van het gratis festival Hemelpop.

Opnieuw hebben Café Karroesel en buurman Café Nul Vijf en Dertig de handen ineengeslagen. Beide kroegen verzorgen dit kleinschalige muziekfestival zoals zij dat ook deden in 2017. Ook toen verzorgden zij Hemelpop en later in het jaar sprongen de twee in het gat in de agenda dat ontstond toen Hilversum On Air niet doorging. Zij namen het initiatief van 'Heerlijk Helder Hilversum'.

Dj's Herm, Rob en Hallie trappen Hemelpop af vanaf het middaguur. Daarna komen vier verschillende acts langs. Hoochie Mama laat vanaf 14.00 uur blues horen. Om 16.30 uur begint coverband The Royaltease met hun set. Friction brengt vanaf 19.00 uur reggae met Afrikaanse en Caribische vibes. Wie van Guns 'n Roses houdt kan vanaf 21.30 uur genieten van tributeband Slash 'n Roses. Hierna nemen de dj's weer plaats achter de draaitafels om het feest tot middernacht levendig te houden.

Speciale tour in Pinetum op Moederdag

HILVERSUM Wil je eropuit met Moederdag? Dan is een bezoek aan Pinetum Blijdenstein wellicht een goed idee. Zondag 13 mei is er een rododendronrondleiding in de botanische tuin.

Om 14.00 uur begint deze speciale tour in de tuin aan de Van der Lindenlaan 125. Pinetum beschikt over een grote collectie rododendrons. Zo'n 250 verschillende soorten zijn er te zien. Deze staan nu in bloei. "Er valt dus genoeg te genieten van kleur én geur", meldt Pinetum Blijdenstein. De toegang bedraag € 2,50.

Discobar Goes Eurovision in de Vorstin

HILVERSUM De finale van het Songfestival is op zaterdag 12 mei. Wie alvast helemaal in de stemming wil komen, moet een dag eerder in Podium de Vorstin zijn als 'Discobar Goes Eurovision' op de agenda staat.

De ingrediënten zijn: foute nummers, guilty pleasures, verzoekjes en songfestivalklassiekers. Dit speciale 'Discobar Goes Eurovision'-dansfestijn wordt door VJ ArnoV, DJ Adioost en MC Joey MesCall in het poppodium aan de Koninginneweg 44 verzorgd. Een entreekaart kost 5 euro. Het songfestivalfeestje begint om 22.00 uur.

Internationale veteranen bij bij Altius

HILVERSUM Welke club gaat er dit weekeinde met de grote wisselbeker, een soort Europa Cup, vandoor? VV Altius is vrijdag 11 en zaterdag 12 mei gastheer van het internationale Wim Bode Veteranen Toernooi.

Voetballers op leeftijd uit Wales, Engeland, Duitsland, Denemarken en Italië zijn op deze dagen te vinden op de velden op Sportpark Berestein aan het Kininelaantje 6-7. Dit toernooi bestaat nu al twintig jaar met veelal dezelfde ploegen, waaronder die van IJsselmeervogels. Het evenement ,dat bij veel deelnemende clubs is gehouden, vindt voor de laatste keer plaats bij de Hilversummers. De veteranen hopen vrijdag vanaf 16.00 uur en zaterdag vanaf 11.15 uur tijdens de afscheidseditie op veel publiek.