Gooi en Eembode Hilversum

28 september 2017

Gooi en Eembode Hilversum 28 september 2017


Broertjes sluit opnieuw 'foute' zaak

Hilversum Opnieuw moet een horecagelegenheid in Hilversum van burgemeester Pieter Broertjes de deuren sluiten. Dit keer gaat het om Turkse eetcafé Ki-Bar aan de Larenseweg, tegenover het station.

De zaak moet uiterlijk 1 oktober dicht. De huidige eigenaar zou namelijk geen verplichte vergunning hebben, is de uitleg. En dat is in strijd met de zogenaamde horecaverordening. Eigenaar Ebru Serefli is het daar niet mee eens.
Het gedoe ontstond toen de huidige eigenaar zijn zaak wilde verkopen. Dat ging niet door omdat de gemeente aan die nieuwe eigenaar geen vergunning verleende. Waarom niet, wordt niet gemeld. De huidige eigenaar van Ki-Bar is het bedrijf vervolgens opnieuw gaan exploiteren, maar zijn vergunning was inmiddels verlopen. Een toezichthouder van de gemeente zag begin september vervolgens dat de horecagelegenheid open was voor bezoekers.
De eigenaar kan nu nog wel naar de rechter om een voorlopige voorziening (schorsing) aan te vragen. Hij heeft zes weken de tijd om bezwaar in te dienen tegen het besluit van de burgemeester. Een eerder protest (zienswijze) van de eigenaar - twee weken terug - werd door Broertjes afgewezen.
Het is niet de eerste keer dat de burgemeester een tent sluit. Eerder gingen - steeds om verschillende redenen - Crystal Club aan de Koninginneweg, Let's Get Down bij Gooiland en Club Black Box aan de Neuweg op slot.

Dief bedreigt bewoner met steekwapen

HILVERSUM Een inbreker in je schuur ontdekken en vervolgens met een steekwapen worden bedreigd. Het overkwam een bewoner van de Wirixstraat in Hilversum in de nacht van zaterdag op zondag. Uiteindelijk wist de dief weg te komen.

De bewoner hoorde rond 00.00 uur een geluid in zijn schuur. Eenmaal daar trof hij een voor hem vreemde man, die direct een steekwapen pakte en hiermee de bewoner bedreigde. Hij verdedigde zichzelf door de verdachte met een voorwerp te slaan. Na een korte ging de dief er vandoor.
De bewoner ging achter hem aan. Verderop zag hij echter een tweede persoon en stopte daarom de achtervolging. De gealarmeerde politie stelde direct een onderzoek in rond de wijk, maar vond de twee niet meer.

De verdachte in de schuur is kaal, heeft een stevig postuur en is rond 1,80 meter lang. Hij droeg een lange grijze jas tot over zijn knieën, zwarte joggingbroek, zwarte handschoenen en zwarte schoenen. Hij is nog niet opgepakt.

Topdrukte en prima sfeer bij eerste editie Gooisch Bierfestival

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Dit is waar het Marktplein voor is bedoeld, was de conclusie na afloop van het eerste Gooisch Bierfestival van zondag. Het evenementenplein was afgeladen vol. Volgens Guido de Wit van organisator de Gooische Bierbrouwerij trok het 'volksfeestje' zo'n 5000 bezoekers, twee keer zo veel als was verwacht.

25

Wethouder gaat in gesprek over schermen Ziggo

Hilversum Wethouder Floris Voorink gaat samen met vertegenwoordigers in gesprek met bewoners van de Noorderweg. Zij zijn not amused over het megagrote scherm van Ziggo tegenover hun woning.

Vorige week berichtte deze krant over de enorme lichtoverlast die de schermen veroorzaken voor de buurt. Bovendien vinden buurtbewoners dat zij totaal niet geïnformeerd zijn.
De gemeente en Ziggo gaven echter aan dat aan alle voorwaarden was voldaan. Toch had de gemeente al meerdere klachten ontvangen. Mede daarom gaat de wethouder in gesprek met de buurt. Wanneer is nog niet bekend.

Afscheidsfeest

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Oud-wethouder Arjo Klamer nam maandag met een dubbel gevoel afscheid van de Hilversumse politiek.

21

23.750 euro voor Viore bij Charity Event

De bekendmaking van de opbrengst. Foto: Viore

HILVERSUM Een Charity Event voor Viore afgelopen zaterdag in Gooiland heeft het enorme bedrag van 23.750 euro opgeleverd. De organisatie van de avond was in handen van leden van tennisvereniging HLTC 't Melkhuisje en Gooiland Hilversum.

Deze leden hielden voor het tiende en tevens laatste jaar dit Charity Event. Dit leverde in die tijd maar liefst ruim 200.000 euro op voor verschillende goede doelen.
De Stichting Viore is een regionaal informatie- en activiteitencentrum voor (ex-)kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden. De opbrengst van deze avond is voor uitbreiding en intensivering van het aangeboden bewegingsprogramma in het centrum. "Wat enorm fijn dat er zo'n groot bedrag is gedoneerd aan Viore", aldus directeur Miranda van der Eijnden van de stichting. "Dit bedrag zorgt ervoor dat er ruim 1.600 keer aan een bewegingsactiviteit bij Viore kan worden deelgenomen."

Hilversummer Freek Ockhuijsen reddende engel bij autobrand

Ockhuijsen vlak na de autobrand. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij vindt de omschrijving van held enigszins overdreven. Maar Hilversummer Freek Ockhuijsen was toch echt de reddende engel toen hij een auto in brand zag staan en de bestuurder daarvan niets doorhad.

Het incident vond vorige week woensdagmiddag rond 16.15 uur plaats op de Soestdijkerstraatweg in Hilversum. Ockhuijsen was op dat moment bij de Esso en hoorde plotseling een gigantisch harde plof, zoals hij zegt. "Alsof iemand vuurwerk had gegooid. Vervolgens zie ik een enorme vlammenzee onder een auto die bij het stoplicht staat. Ik zie die jongen in zijn wagen zitten met de handen op het stuur. Hij had helemaal niets door."

Ockhuijsen bedenkt zich geen moment en fluit en roept naar die jongen dat hij zo snel mogelijk zijn Renault Mégane uit moet. Ondertussen komen er ook omstanders bij en wordt met brandblussers - onder meer die bij de benzinepomp - de brand geblust. Als de brandweer en politie arriveren, is alles eigenlijk al onder controle. "Ja, als wij niets hadden gedaan, was het een heel ander verhaal geweest", beseft Ockhuijsen. "Met die jongen was alles in orde. Hij was zich natuurlijk wel rotgeschrokken."
In de dagen die volgden ontving de 43-jarige Hilversummer via Facebook onder andere veel berichtjes van bekenden die hem een topper of reddende engel noemen. Ockhuijsen vindt dat wel leuk, maar: "Ik heb nog geen vijf minuten voor mezelf gehad."

Comenius College heeft een 'gezonde' schoolkantine

Hilversum Het Comenius College in Hilversum heeft de zilveren Schoolkantine Schaal 2017 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laat de school zien dat de schoolkantine gezond is ingericht.

Het Comenius heeft samen met de firma Verhoog de kantine 'gezonder' kunnen maken. Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar in de vorm van een watertappunt bij de kantine waar zij hun dopper kunnen vullen.
"Leerlingen en ouders zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen", meldt de school in een persbericht. "De kroon op onze inspanningen, na het predicaat Gezonde School voor roken, alcohol en drugs dat wij al langer dragen."
De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS.

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig weer en minder zacht

Een gebied van hoge luchtdruk boven het Europese vasteland zorgt voor rustig herfstweer. Aan het einde van de week dringen uitlopers van oceaandepressies naar onze omgeving op. Er voltrekt zich dan een geleidelijke overgang naar wisselvallig weer met in het weekeinde van de maandwisseling soms regen en een lagere middagtemperatuur van circa 16 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt eerst af en toe zon verwacht, gevolgd door meer bewolking met later op de dag kans op regen. Er waait een matige zuidenwind. Het wordt zo'n 20 graden. Zaterdag valt eerst nog wat regen. In de loop van de dag klaart het wat op. Zondag laat eerst de zon zich nu en dan zien, maar later op de dag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. De zuidwestenwind wakkert zondag aan tot vrij krachtig. Het is minder zacht bij 16 à 17 graden.

Trend na het weekeinde

De week begint met circa 15 graden koel en onbestendig met enkele buien afgewisseld door opklaringen. Er staat veel wind. Halverwege de week stijgt de luchtdruk. De neerslagkans neemt geleidelijk af. Het wordt rustiger met een maximumtemperatuur van circa 17 graden.

Weetje

Het contrast tussen het weer in september 2016 en september 2017 is enorm. In september 2016 viel 16 mm neerslag tegen 70 mm normaal. In september 2017 viel in totaal circa 135 mm. September 2016 was zeer warm. Op slechts 4 dagen bleef de temperatuur onder de 20 graden. September 2017 was vrij koel. Op slechts 4 dagen kwam de temperatuur iets boven 20 graden.

Hilversumse jeugd voor één nacht dakloos

De jongeren sliepen in zelfgebouwde hutten. Foto: Marleen Rebel

Hilversum Het terrein van Casella aan de Soestdijkerstraatweg in Hilversum veranderde vrijdagavond in een hoogtempo in een krottenwijk.

32 jongeren van 12 tot en met 16 jaar brachten de nacht door in zelfgebouwde hutten van karton of plastic. Zo konden zij ervaren hoe het is om echt op straat te moeten leven.
De actie Nacht Zonder Dak was georganiseerd door samenwerkende kerken uit Hilversum (en mogelijk gemaakt door ondernemers) voor de Stichting Tear, die ontwikkelingswerk verricht.
De tieners hebben niet voor niets moeten afzien tijdens de nacht slapen in de kou en de nattigheid van de mist. De actie bracht ruim 4000 euro op voor straatkinderen in Kenia.

Politiebureau ontruimd, veel vragen onbeantwoord

Geruchten bomgordel niet bevestigd, maar ook niet ontkend

Na de ontruiming van het politiebureau maandag blijven er veel vragen over. De politie heeft echter geen trek om antwoorden te geven.

Ook mensen van het arrestatieteam stonden buiten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wie is de 'verwarde' persoon die maandag het politiebureau binnenwandelde, voor onrust zorgde en vervolgens werd aangehouden? En droeg hij een bomgordel?

Dat zijn de belangrijkste vragen nadat maandag rond 12.00 uur het politiebureau aan de Groest werd ontruimd. De politie meldde direct via Twitter dat een verdacht persoon het pand had betreden en zich verdacht gedroeg.
Al het politiepersoneel moest daarom naar buiten en kon pas een uur later weer naar binnen. In de tussentijd waren de Groest en Prins Bernhardstraat ruim afgezet. De verdachte werd door een arrestatieteam aangehouden.
De politie wil niet bevestigen of de opgepakte persoon een bomgordel droeg, maar ontkent het ook niet. Ook over de identiteit van de man of vrouw worden geen uitspraken gedaan, vanwege de herleidbaarheid van deze persoon, aldus een woordvoerder. Zij wil daarom inhoudelijk niet verder op de zaak ingaan. "Alles wat we communiceren hierover staat op ons Twitteracount."

'Frauderend' raadslid trekt zich terug

hilversum Fractievoorzitter Hans Roos van Hilversum 1 trekt zich terug als raadslid. Aanleiding is het BING-rapport waaruit blijkt dat Roos rekeningen declareerde, maar deze tot dusver nog helemaal niet had betaald.

urgemeester Pieter Broertjes trok daaruit de conclusie dat Roos een foute betalingsregeling had getroffen met de joodse gemeenschap; de fractie van Hilversum1 vergaderde in het kantoor van de joodse begraafplaats en moest daarvoor zaalhuur betalen. Hilversum1 zou daarom niet integer hebben gehandeld. Broertjes erkende wel dat Roos zichzelf niet heeft verrijkt en de zaak qua omvang beperkt is. In zijn ogen was een goed gesprek met Roos en een boze brief aan de fractie daarom een passende maatregel.

Roos is het oneens met de conclusie van Broertjes en stelt dat hij zich aan alle betalingsregels heeft gehouden. "Er zijn zakelijke afspraken gemaakt tussen twee partijen en die afspraken worden gewoon nagekomen", schrijft Roos. "Dat dit als niet-integer wordt uitgelegd is ronduit schandelijk. Het feit dat dit wel zo wordt aangeduid is tekenend voor deze tijd waarin bureaucratie, wantrouwen en polarisatie hoogtij vieren."

Ook haalt Roos hard uit naar bestuursleden Roland van den Akker en John Tammer van Hilversum1, die hem beschuldigden van fraude en vervolgens moord en brand schreeuwden. Zij weigerden vervolgens om aan het BING-onderzoek mee te werken. Roos: "Over integer gedrag gesproken."
Toch trekt hij zich terug, omdat je 'taken wel kunt delegeren en verantwoordelijkheden niet'. "Ik neem die verantwoordelijkheid dan ook."
Overigens is ook Hart voor Hilversum het oneens met de conclusies van Broertjes. Die partij vindt zijn maatregelen echter veel te soft. De oppositiepartij vindt juist dat Broertjes aangifte moet doen van fraude Roos en onmiddellijke terugbetaling moet eisen van de aan hem ten onrechte uitgekeerde fractievergoeding.

15

Fietsplekken op Groest en Marktplein

Hilversum De eerder beloofde 500 fietsparkeerplekken in het centrum van Hilversum komen nog dit jaar vooral op de Groest en het Marktplein. Dat staat in een brief met daarbij een overzichtskaart van wethouder Floris Voorink aan de gemeenteraad.

Doel van de maatregel is dat er eindelijk eens een einde komt aan de fietsenchaos in het centrum. Fietsen worden nu namelijk lukraak in het centrum geparkeerd. Voor bezoekers betekent dat een weinig gastvrij onthaal. Het tast ook de toegankelijkheid en de uitstraling van onze winkelstraten aan, vindt de gemeente. De extra plekken - omschreven als 'nietjes' - maken het tevens mogelijk om te kunnen handhaven op verkeerd gestalde tweewielers.

De investering van 220.000 euro voor de extra plekken is tijdelijk. Voor de langere termijn is de gedachte om meerdere inpandige stallingen in het centrum te creëren, bijvoorbeeld op de Zeedijk, Kerkbrink, Groest en Stationsplein.

De raadscommissie Verkeer en Beheer toonde zich twee weken terug al positief over het voorstel. Voorink moest nog wel even met een overzichtskaartje komen. Met een tweede kaartje toont de wethouder dat de fietsparkeerplekken bij de Gooische Brink en naast Douglas verdwijnen. "Ook verwijder of verplaats ik diverse bestaande rekken op en rond
de Groest", aldus Voorink. "Netto leiden deze plannen tot een uitbreiding van tussen de 360 en 510 fietsparkeerplaatsen."

Zorgen over toegenomen kosten jeugdzorg Gooi en Vechtstreek

Van der Want bij het Sociaal Plein. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De zeven gemeenten in de Gooi en Vechtstreek krijgen sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 meer - met name zwaardere - zorgvragen. Gevreesd wordt voor mogelijke budgetoverschrijdingen, omdat de regio de zorg wil blijven regelen die nodig is.

Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want aan de gemeenteraad. Hij heeft nog geen verklaring voor de toename. Mogelijk weten inwoners de weg beter te vinden. "De lichte toename gaat gepaard met navenant stijgende kosten", schrijft hij zonder bedragen te noemen. "Dit betekent ook dat we de komende jaren rekening moeten houden met mogelijke budgetoverschrijdingen, want we blijven de zorg leveren die nodig is. Hierbij is het van belang om op te merken dat wij geen budgettaire grenzen kennen."

Ook is er gedoe over de wachttijden op enkele plaatsen in de jeugdhulp, nadat een gemeente of huisarts heeft vastgesteld dat hulp nodig is. Dat is onvermijdelijk, beseft Van der Want. "Maar juist voor jeugdigen met complexe problematiek kost het consulenten en hulpverleners soms veel tijd en moeite om een passende plek te vinden."
Een van de oorzaken van de wachttijden zijn de personeelstekorten bij aanbieders, zoals Jeugdgezinsbescherming. Daarnaast zou bij residentiële instellingen het aantal bedden zijn afgenomen.
Aanleiding voor de brief aan de gemeenteraad is het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS waaruit blijkt veel raadsleden in het land vinden dat ze weinig grip krijgen op jeugdzorg, waardoor ze moeite hebben hun gemeentebestuur goed te controleren. Sinds in 2015 veel zorgtaken zijn overgeheveld naar de gemeenten moeten raadsleden volgen hoe gemeentebesturen deze taak invullen. Maar om de zorg goed te begrijpen, is eigenlijk meer tijd nodig, vindt bijna een kwart van de raadsleden. Op 5 oktober gaan raadsleden uit de regio over deze cijfers met elkaar in gesprek.

Om goede jeugdzorg te kunnen (blijven) leveren, willen de gemeenten de verschillende zorgvormen harmoniseren. Voordat de gemeenten de taken van het Rijk overnamen, hadden gezinnen vaak te maken met diverse aanbieders en hulpverleners. Dat leidde tot veel verwarring en kwam de kwaliteit niet ten goede, aldus Van der Want. Daar moet nu dus een einde aan komen. "Nu de gemeenten verantwoordelijk zijn willen we deze versnippering van financiering en voorwaarden beëindigen. Hiermee worden aanbieders met behoud van expertise ook beter in staat gesteld om een breder aanbod te bieden, zodat een jeugdige en het gezin beter geholpen kunnen worden." Dit betekent wel dat de vaste lasten voor de relatief dure jeugdzorg omlaag moeten.
Aanbieders konden zich (voorlopig) tot 20 september inschrijven om in de regio voor jeugdzorg gecontracteerd te worden per 1 januari. Van der Want schrijft dat een aantal huidige partijen zich hiervoor niet heeft ingeschreven en er nieuwe partijen bij zijn gekomen. Wat daarvan de gevolgen zijn, is nog onduidelijk.

Vragen over toezicht op veehouderijen

HILVERSUM GroenLinks Hilversum maakt zich zorgen over het toezicht op veehouderijen binnen de gemeente. De partij heeft daarom een serie schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Aanleiding voor de vragen is een uitzending van 'Een Vandaag' over het falende toezicht op de veehouderijen in Brabant. Twaalf van de vijftien gemeenten hielden gebrekkig toezicht, melden fractievoorzitter Jan Kastje van GroenLinks en medewerker Frank Kool. "Bij sommige bedrijven was de laatste controle dertien jaar geleden."
Kastje en Kool beseffen dat het aantal veehouderijen in Hilversum beperkt is. Aan de ene kant is dit overzichtelijk, maar tegelijk bestaat de kans dat deze verantwoordelijkheid in de vergetelheid belandt.
GroenLinks wil daarom onder meer antwoorden op vragen hoe het toezicht in Hilversum op veehouderijen is geregeld, hoeveel controles er de voorbije vijf jaar zijn geweest en wie die controle uitvoert. Ook moet duidelijk worden welke ongeregeldheden er zijn vastgesteld en wat vervolgens de maatregelen waren.

Vreugdenhil en Voorink lijsttrekkers

Hilversum Opnieuw zijn er twee Hilversumse lijsttrekkers bekend in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Wethouder Floris Voorink bezet de eerste plek op de lijst van de VVD, Aafke Vreugendenhil staat op 1 bij de ChristenUnie.

Verrassend is de keuze van de liberalen voor Voorink niet. De liberaal werd dan ook unaniem door de leden gekozen. De nu 42-jarige Voorink zat van 2010 tot 2014 namens de VVD in de gemeenteraad en werd daarna wethouder. Ook in het nieuwe college is de liberaal beschikbaar als wethouder.

ChristenUnie-raadslid Aafke Vreugdenhil gaat de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in als lijsttrekker van haar partij. De voordracht van haar bestuur komt nadat fractievoorzitter Jan de Wit recent aangaf te stoppen als raadslid.
Inmiddels is al een aantal Hilversumse lijsttrekkers bekend. Wimar Jaeger staat op 1 bij D66, Karin Walters bij Hart voor Hilversum en Jan Kastje bij GroenLinks.

ProRail plaatst 'smeerpotten' op spoor Hilversum

Foto: ProRail

HILVERSUM Het betekent mogelijk een einde aan het al jarenlang durende en voor omwonenden zeer irritante piepende geluid vanaf het spoor in Hilversum: spoorstaafconditioneringssystemen. Deze 'smeerpotten', zoals ze ook worden genoemd, zijn deze week geplaatst. Het kan ongeveer zes weken duren om de optimale afstelling van de installaties te bereiken.

Harry van Dalen

(62), woont 30 jaar in Hilversum. "Vanuit Brabant naar Amsterdam en toen naar het Gooi. Was even wennen, zeg maar."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb een audiowinkel (Rhapsody), een klankenwinkel (Spirit Connection) en een platenlabeltje (Turtle Records)."

Klankenwinkel?
"Ja, ik verkoop gongs. Daarmee houd ik meditaties. Doe ik samen met Gwen en Judith vanuit Spirit Connection."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Ja. Lp's kopen. De beste ooit? 'No Guru, No Method, No Teacher' van Van Morrison. En: 'Kind of Blue' van Miles Davis."

Als je burgemeester was, dan...
"zou ik een aantal Hilversumse straten aanpakken. Zoals bijvoorbeeld de Havenstraat. Knap het op. Kan zo veel leuker worden. En zo zijn er nog wel een paar wijken."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het gemeentehuis. Ik ben dol op de stijl van Dudok."

Heimelijk genoegen?
"Meezingen met de Bee Gees. Meer een guilty pleasure dus."

Wat mis je in Hilversum?
"Niks. Er is van alles, er wordt van alles georganiseerd. Bovendien wordt de stad omringd door prachtige natuur."

Wat is je succesrecept?
"Be yourself."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Het boek van Nisargadatta Maharaj. Heftig boek, hoor."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Mag het ook met iemand zijn die niet meer onder ons is? Dan zou ik graag van gedachten wisselen met Jimi Hendrix."

Waar mogen we je midden in de nacht voor wakker maken?
"O, ja! Weet je waarvoor? Chocolaatjes van Patisserie Remy uit Blaricum. Zalig. Zaaaalig."

Tenslotte: waar ben je trots op?
"Dat ik ben geboren."

Eerste integraal kindcentrum van Hilversum feestelijk geopend

'Onderwijs en opvang, leren en ontwikkelen, lopen naadloos in elkaar over'

Eindelijk ging de confetti de lucht in. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Zowel de leerlingen als leerkrachten voelen zich thuis in IKC Villa Vrolik, blijkt vrijdagmiddag tijdens de officiële opening van het eerste integraal kindcentrum in Hilversum. "Dit gebouw past bij ons", vertelt directrice Janie Mooi.

De pakweg 250 leerlingen van de school in de nieuwe woonwijk in Anna's Hoeve zitten vanaf de start van het schooljaar in hun nieuwe onderkomen. Eind vorig jaar plaatsten enkelen van hen een tijdscapsule - met daarin teksten en tekeningen - in de grond. Over vijftig jaar worden die capsules weer naar boven gehaald. Tot die tijd verblijven deze pal onder de stip midden in het nieuwe gebouw.

Villa Vrolik is een dependance van de Lorentzschool. Alle groepen - van 1 tot en met 8 - zijn vertegenwoordigd, al vormen de groepen 6, 7 en 8 één klas. "Maar we groeien hard", vertelt Mooi. "Dat komt natuurlijk door de nieuwe wijk in aanbouw, maar de mensen zijn ook enthousiast over ons concept."
In het gebouw bundelen Stip Openbaar Basisonderwijs Hilversum, waar de school onder valt, en Bink kinderopvang hun krachten. Zij bieden een gezamenlijk aanbod van onderwijs, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaalwerk. Het kindcentrum biedt kinderen van 2 tot en met 13 jaar zo een totaalpakket aan onderwijs en opvang. "Het prachtige, lichte pand heeft veel multifunctionele leer- en speelpleinen waar kinderen samen kunnen spelen, ontdekken én leren", vertelt Mooi. "Onderwijs en opvang, leren en ontwikkelen lopen hierdoor naadloos in elkaar over. Een peuter die naar de peuterspeelzaal gaat, stroomt door naar de basisschool en de bso. We groeien dus samen met de kinderen; we worden samen groot."
Bij de officiële opening vrijdagmiddag zijn zowel wethouder Eric van der Want (Onderwijs) als wethouder Nicolien van Vroonhoven (Wonen en Duurzaamheid) aanwezig.
Van der Want vertelt dat deze vrijdag al heel lang in zijn agenda stond. "Het is een prachtige school en fijn om hier te zijn", vertelt hij. Maar verder begrijpen de leerlingen weinig van de mooie woorden van de wethouders. Van Vroonhoven doet nog een poging door de wethouders te omschrijven als 'hulpjes van de burgemeester', maar termen als 'duurzaamheid' leiden eerder tot vragende gezichten dan applaus.
Applaus en gejuich klinken wel wanneer de confetti eindelijk de lucht in mag worden geschoten en de vlag boven aan de mast wappert.
Na het officiële gedeelte is het tijd voor een toost op het nieuwe IKC en een rondleiding. Marieke de Boer, moeder van Hilde uit groep 2, is ook onder de indruk van het pand. "Leuk, al die vrolijke kleurtjes. En mijn dochter gaat iedere dag huppelend naar school."

'Mijn dochter gaat iedere dag huppelend naar school'

Duurzaam idee: 'Wonderplantjes' op rijksmonumenten

Marjolein Bryant: 'Leuk om ermee aan de slag te gaan.' Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Zonnepanelen plaatsen op (rijks)monumenten is vaak een moeilijk verhaal. Maar hoe zit het met sedumdaken? Die vraag stelde Marjolein Bryant toen de gemeente met de Hilversum 100 Challenge inwoners uitdaagde met ideeën te komen voor een duurzamer Hilversum.

'Grootste uitdaging is vooral om eigenaren zover te krijgen'

De Hilversum 100 is een netwerk van Hilversummers die duurzaamheid, zoals verantwoordelijk wethouder Nicolien van Vroonhoven omschrijft, 'een boost willen geven'. Burgers erbij betrekken. Daar gaat het om. "Dat mensen gaan meedenken", aldus de wethouder. "En de inzendingen druppelen binnen."

De 40-jarige Hilversumse was de eerste die een idee presenteerde. Inmiddels zijn er meerdere plannen - zoals elektrisch rijden verplichten voor onder meer bussen, taxi's en bezorgdiensten en ook het plan van verduurzamen op en van scholen werd ingediend. Voor het beste idee ligt 10.000 euro klaar. Het totale prijzenbedrag is dertig mille.
Dat prijzengeld moet dan wel worden benut voor de uitvoering van het plan. Het is dus niet zo, benadrukt Van Vroonhoven, dat de 'winnaar' met het geld mag doen wat hij of zij wil en dat de gemeente het verder maar moet regelen.
Bryant beseft dat en wil ook niet voor haar verantwoordelijk weglopen. "De gemeente heeft ook aangegeven wat 'ik' als inwoner ga doen. Ik kan me dat voorstellen en zou het ook leuk vinden om ermee aan de slag te gaan."
Al langer is de Hilversumse serieus bezig met het milieu: afval scheiden en vloer- en muurisolatie bijvoorbeeld. Zonnepanelen gaan haar te ver. "Die zijn zo lelijk." Dan zijn sedumdaken - vetplantjes - een prima alternatief, vindt zij. Vooral bij rijksmonumenten. Als oud-medewerker van de gemeente (al is dat enige tijd terug) weet zij hoe lastig het is om gebouwen als het raadhuis te voorzien van zonnepanelen. "Sedum geeft een isolerende werking aan het dak", legt Bryant uit. "Bovendien tast het het monument niet aan. En het neemt ook veel vocht op. Er komt dus minder water in de straten."
Verder vallen de kosten mee en zijn er zelfs subsidies voor beschikbaar. Grootste uitdaging is vooral om de eigenaren van de betreffende panden zover te krijgen deze 'wonderplantjes' aan te schaffen. Maar volgens Van Vroonhoven is het een idee dat zeker een kans van slagen heeft. Nu nog hopen op meer, geeft zij aan.
Wie ook een goed idee heeft kan deze tot eind deze maand aanmelden via www.hilversum100.nl. De prijsuitreiking is op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober.

Groene Burendag Buurtfestival lokt bewoners naar Riebeecktuin

'Ik kom hier om te ontstressen'

Groene Burendag Buurtfestival is geslaagd. "Er was een prima sfeer en veel spontane acties. Een superdag", vat Alice de Koning van Urban Farming035 zaterdag samen.

Buurtbewoners ontmoeten elkaar in de Riebeecktuin en bakken pannenkoeken. Foto: Bastiaan Miche

Hilversum Een vrolijk hoofdje staat tussen de bloemen gebiologeerd te kijken naar een blaadje. "Nee, niet naar het blaadje, naar het lieveheersbeestje keek ik." De zevenjarige Matts doet zijn knuist een klein stukje open. Het is voor het lieveheersbeestje net genoeg om de vrijheid tegemoet te vliegen. Het jochie haalt zijn schouders op: gelukkig heeft hij nog een kikkertje in zijn bak. Steven Brüsch kijkt grijnzend naar zijn zoon. Hij is opperhoofd van de Riebeecktuin van Urban Farming035 en neemt zijn mannetje graag mee.

Drie jaar lang is de Riebeecktuin beschikbaar en twee jaar houdt Brüsch een oogje in het zeil. Doel van de tuinen van Urban Farming035 is dat buren elkaar ontmoeten en samen aan de slag kunnen. Natascha woont niet in Hilversum-Oost maar vindt deze tuin ideaal omdat er een speeltuin naast zit. "Daar kunnen mijn kinderen spelen terwijl ik me met mijn tuintje bezighoud." Ze komt er vooral om te ontstressen. Als ze in de aarde wroet en haar gewassen ziet groeien, wordt ze rustig. Bovendien verwerkt ze haar oogst in maaltijden. Het leuke is dat medetuinders allemaal een eigen bak hebben. En daar kom je niet aan. "Nee, we blijven van elkaars bak af. Maar als er iemand op vakantie gaat dan geef ik zijn planten wel water als hij dat vraagt."

Trots laat ze zien waar het water vandaan komt. Naast de flat staan twee grote tonnen waarin het hemelwater wordt opgevangen. Door er een tuinslang op aan te sluiten krijgen de planten water. "Ideaal," vindt Natascha, "voorheen moest ik flessen water meenemen van huis." Op de vraag of het duur is om een moestuin te hebben, schudt ze haar hoofd. Het enige waarvoor je zelf moet zorgen, zijn de gewassen.

Verbinding

Het Groene Burendag Buurtfestival is bedoeld om mensen de tuin in te lokken. "Vooral in het Van Riebeeckkwartier is dat belangrijk. De wijk is zeer divers en we hopen door dit soort laagdrempelige activiteiten mensen uit hun huis te krijgen", vertelt Alice de Koning van Urban Farming035. Verschillende mensen kwamen zaterdag aanlopen, waren benieuwd wat er in de tuin gebeurde. "Van mij hadden er nog veel meer buurtbewoners bij gemogen. Het was een superdag. De sfeer was zaterdag perfect en er gebeurden spontane dingen. Er werd muziek gemaakt, ter plekke pannenkoeken gebakken en kinderen knutselden." Wat De Koning betreft wordt het groene festival volgend jaar weer georganiseerd.
Met Versa Welzijn is Urban Farming035 in gesprek of er misschien tijdens de wintermaanden een ruimte is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dan is er in de tuin weinig te doen.

Scholen

Niet alleen buren planten wortelen, bietjes en andere gewassen, een aantal bakken wordt gebruikt door scholen. Leerlingen van de Kindercampus, Dubbeldekker en de Gooise Praktijkschool zijn regelmatig in de tuin te vinden en krijgen er les over de natuur, over het kweken van groenten. "Zo leren kinderen waar groenten vandaan komen", besluit Natascha.

'Fout' raadslid Hilversum1 declareerde rekeningen die nooit zijn betaald

'Zaak valt qua omvang mee, goed gesprek en boze brief passende maatregel'

Fractievoorzitter Hans Roos van de partij Hilversum 1 heeft zich inderdaad schuldig gemaakt aan integriteitsschending, blijkt uit het deze week gepresenteerde BING-rapport.

Hans Roos geeft aan dat de rekeningen nog gewoon worden betaald. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Nu het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) eindelijk op tafel ligt, is het maar de vraag wat de felle discussies binnen het raadhuis en in de verschillende media hebben opgeleverd. Ja, Roos was inderdaad 'fout'. Toch valt zijn handelen hooguit te bestempelen als 'een beetje dom'.

Ook burgemeester Pieter Broertjes valt op dat de zaak qua omvang beperkt is en Roos - door bestuursvoorzitter Roland van den Akker en -penningmeester John Tammer beschuldigd van fraude - zichzelf niet heeft verrijkt. De burgemeester vindt een goed gesprek met de schuldige en een schriftelijke waarschuwing aan de fractie Hilversum1 - waarin wordt aangegeven dat dit gedrag niet wordt getolereerd - een passende maatregel. Uiteraard moet ook de achtergehouden fractievergoeding van 4433 euro voor de jaarwisseling worden terugbetaald.

Maar wat was er nou allemaal aan de hand? Begin dit jaar beschuldigen Van den Akker en Tammer hun fractievoorzitter van fraude. Zij melden dit bij Broertjes, die weinig anders kan doen dan een vooronderzoek starten. Veel zin heeft hij daar niet in. Vlak daarvoor is er namelijk ook al de kwestie-Wimar Jaeger, die volgens Leefbaar Hilversum fout handelt in de Philipskwestie.
Die zaak loopt met een sisser af, maar de burgemeester baalt dat de kwestie in de publiciteit komt. Dat doet het imago van de politiek immers weinig goed. Dat vrij snel daarna met Roos opnieuw een politicus (in de media) openlijk wordt beschuldigd, is olie op het vuur gooien. Broertjes zegt daarom in deze krant dat als bij een eventueel volgende keer de kwestie in de publiciteit komt het onderzoek direct stopt.
Maar de burgemeester kan nu niet anders - na overleg met alle fractievoorzitters - dan een onafhankelijk onderzoek te starten naar het mogelijke foute handelen van Roos. Ondertussen krijgt hij felle kritiek van Van den Akker en Tammer - tot de breuk met Roos naast bestuursleden ook fractiemedewerkers van Hilversum1 - die vinden dat Broertjes informatie achterhoudt en geen openheid van zaken geeft.
Afgelopen week komt toch maar het gehele rapport naar buiten. Daarin staat dat Hilversum1 jarenlang een vergoeding kreeg om te kunnen vergaderen bij de Joodse begraafplaats aan de Vreelandseweg, waar Roos werkzaam is. Nu blijkt echter dat de partij de rekeningen van de afgelopen jaren nooit heeft betaald, terwijl staat aangegeven dat dit wel is gedaan. Bovendien moeten rekeningen ook altijd direct worden betaald.

De fractie vergaderde de voorbije jaren buiten het raadhuis, omdat de toegewezen ruimte binnen dat gebouw niet geschikt was, vonden zowel Roos als Tammer en Van den Akker. Omdat Roos goede contacten heeft met de Joodse gemeenschap was een alternatieve plek snel gevonden. In het gebouw van de Joodse begraafplaats kwamen de leden de afgelopen jaren te pas en te onpas meer dan honderd keer bijeen.
Zowel Roos als de voorzitter van de Joodse gemeenschap geeft nu aan dat de rekeningen nog niet zijn betaald omdat is afgesproken dat dit aan het einde van de raadsperiode - maart 2018 - wordt gedaan. Deze afspraken zijn mondeling gemaakt en daar was niemand bij aanwezig, verklaren beiden aan de onderzoekers. Roos geeft wel aan dit te hebben gedeeld met Tammer en Van den Akker, bevestigt ook fractiemedewerker Jacques Jongerden.
Oud-fractiemedewerker Michiel Eerenberg wist wel dat de partij huur moest betalen. Maar hoeveel dat was en wanneer er betaald moest worden, was hem niet duidelijk.
Van den Akker en Tammer komen in het rapport niet aan het woord. Volgens de onderzoekers lukte het niet om met hen afzonderlijk een afspraak te maken.
Het is een boeiend verhaal in een rapport dat voor een groot deel gevuld is met cijfertjes en bedragen. De onderzoekers geven aan dat zodra zij de opdracht krijgen alle betrokkenen willen interviewen. Dat lukt in alle gevallen, behalve met Van den Akker en Tammer. Die laatste wil niet het interview alleen aangaan, maar allebei tegelijk. De onderzoekers zien dat niet zitten gezien hun rol in het proces. Ook hebben de voorzitter en penningmeester enkele (procesmatige) vragen over het onderzoek die zij graag voor het interview schriftelijk beantwoord zagen door de directeur van BING.

Vergaderingen waren op Joodse begraafplaats aan de Vreelandseweg

Ook als de antwoorden binnen zijn, blijven Van den Akker en Tammer het proces verstoren en kraken zij de gang van zaken, melden de onderzoekers. Maar een afspraak maken voor een interview lukt niet, ondanks toezeggingen van BING dat beide heren hun bezwaren over het onderzoek tijdens het interview mogen uiten en dat deze worden meegenomen in de rapportage.
Het geeft aan dat deze zaak alleen maar verliezers kent, niet alleen Roos. Want Van den Akker en Tammer kunnen met dit rapport door niemand in de politiek meer serieus worden genomen.

Interviewafspraak met Van den Akker en Tammer lukt niet

Positief zijn en culturen omarmen

Bij multicultureel festival Hilversum One is geen plek voor negativiteit

Voor de kinderen waren er verschillende workshops. Foto's: Bastiaan Miché

Hilversum Samen zijn en elkaars cultuur omarmen: dat is de gedachte achter het One Hilversum Festival dat zondag voor het twee jaar op rij plaatsvond in de Oude Haven. De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement. "Het was al veel drukker dan vorig jaar."

Ook volgend jaar is er gewoon weer een Hilversum One Festival

Dat zegt de sinds zes jaar in Hilversum woonachtige Sly Saidi, tevens oprichter van de stichting. Volgens haar kwamen er zo'n 800 mensen naar het multiculturele evenement, dat tevens gold als afsluiting van de Vredesweek. Er was muziek, dans, workshops en voor het eerst ook kinderanimatie uit de verschillende culturen en achtergronden die in Hilversum voorkomen. Zo waren er drie danseressen die het geheel een kleurrijk tintje gaven. De kinderen mochten ook nog met hen meedoen met het limbodansen.
Het doel van de organisatie was om alle Hilversummers van verschillende culturele achtergronden, leeftijden en seksuele voorkeuren bijeen te krijgen. Dat is redelijk gelukt, al was er zondag natuurlijk stevige concurrentie van het Gooisch Bierfestival, weet de uit Zimbabwe afkomstige Saidi. "Het bevalt me goed in Nederland, al is het weer hier toch wel iets minder. Ieder jaar met dit evenement is het steeds de vraag wat het weer doet. Tot nu toe hebben we steeds geluk. Ik hoop dat dit niet ophoudt."
Want ook volgend jaar in september is er gewoon weer een One Hilversum Festival, belooft Saidi. "Zolang al het negatieve over andere culturen, rassen of seksuele voorkeur niet weg is, gaan we door."

Vrolijke danseressen.
Er heerste een goede sfeer.

Hilversum lijkt nu al klaar voor spekgladde wintermaanden

De sneeuwschuiver. Archieffoto: Bastiaan Miché

Hilversum Hilversummers hoeven voorlopig niet te vrezen voor spekgladde en onbegaanbare wegen tijdens de wintermaanden. De gemeente beschikt momenteel over 2000 ton strooizout. Bij een 'gemiddelde' winter is slechts de helft daarvan nodig.

Dat blijkt uit een brief van wethouder Nicolien van Vroonhoven aan de gemeenteraad. Er is 750 ton zout in de opslag aan de gemeentewerf op de 1ste Loswal. Daarnaast is op het terrein van de zoutleverancier 1250 ton zout op afroep beschikbaar. Samen is dat dus 2000 ton.
Na de strenge winter van 2010/2011 toen Hilversum afhankelijk was van het Rijk wat betreft de levering van strooizout en er enorme tekorten ontstonden, was al snel de conclusie: 'Dit nooit meer'. Sindsdien was er van een strenge winter eigenlijk nooit meer sprake. Toch heeft Hilversum haar zaakjes sindsdien goed op orde.
In het zogenaamde en vandaag gepresenteerde Gladheidsbestrijdingsplan is daarom ook weinig anders dan vorig jaar. Dit betekent dat de aanrijroute van en naar het ziekenhuis, routes openbaar vervoer, de belangrijkste (ring)wegen en fietspaden/winkelcentra de hoogste prioriteit krijgen. Op de tweede plaats volgen wegen op industrieterreinen en wijkontsluitingswegen. Woonstraten krijgen prioriteit 3.
Alle inwoners, winkels en bedrijven worden verzocht het trottoir direct gelegen voor de woning/inrit/winkel of bedrijf zo veel mogelijk sneeuwvrij te houden.

Vredesweek moet jaarlijkse traditie worden

Wandeling langs symbolische plekken trekt weinig belangstelling

Ook scholieren van het Hilfertsheem College liepen mee. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Ik wil meer vrede in de wereld, want anders gaan er meer mensen dood." Voor scholier Marcel Klein Holte is het dé reden om mee te lopen met de Vredeswandeling in Hilversum vrijdagmiddag. Maar heeft zo'n wandeling dan nut? "Nee, helemaal niet."

'Wij leven in een land waar al zeventig jaar geen oorlog meer is'

Klein Holte is een van de pakweg tien scholieren van het Hilfertsheem College die deelnemen aan de drie kilometer lange wandeling met acht tussenstops. In totaal lopen er niet meer dan vijftig belangstellenden, waaronder burgemeester Pieter Broertjes en pastoor Jules Dresmé, mee.
De Vredeswandeling van vrijdag is een van de laatste activiteiten van de Vredesweek. Vanaf de bibliotheek passeert de stoet onder meer het MH17-monument en de Gedenkboom in het Dudokpark, het monument voor verdraagzaamheid voor het station en struikelstenen in de Kerkstraat. Verschillende 'vredesambassadeurs' geven daarbij uitleg. De deelnemers eindigen hun wandeling op de Kerkbrink, waar nog enkele muziekoptredens zijn.
Burgemeester Broertjes kijkt terug op een Vredesweek, met mooie activiteiten. Hij geeft aan te zullen proberen om hier een jaarlijkse traditie van te maken en zo de vrede zichtbaar te maken. Tegelijk beseft hij - gezien de toch matige belangstelling voor de wandeling - dat het initiatief nog niet enorm leeft binnen de Hilversumse samenleving.
Hilversum zag ook de geldprijs van PAX Duif aan haar neus voorbijgaan. De gemeente was vanwege haar betrokkenheid met de Vredesweek Hilversum een van de negen genomineerden voor de geldprijs van PAX, maar won uiteindelijk niet. Wel mocht Broertjes de zogenaamde PAX Duif ontvangen, als blijk van waardering voor de inzet van de gemeente in de Vredesweek.
Carla Kuijpers van de raad van toezicht van PAX overhandigde het beeldje gemaakt van olijfbomenhout aan de burgemeester. "Wij leven in een land waar al ruim zeventig jaar geen oorlog meer is", aldus Broertjes. "Wij denken dat dit vanzelf gaat, maar dat is niet zo. Hiermee laten wij zien dat Hilversum niet alleen een gemeente is die stenen versjouwt en rotondes aanlegt."

'Ongevallen zijn verspreid over Hilversum'

HILVERSUM Er is in Hilversum geen straat of gebied aan te wijzen die verkeersonveilig zou zijn voor schoolgaande kinderen. En dus heeft het weinig zin om direct actie te ondernemen.

Dat schrijft wethouder Floris Voorink aan de gemeenteraad na vragen hierover van het CDA. De christendemocraten waren in de pen geklommen na een onderzoek door verkeerskundig ICT-bureau VIA. Daarin stond dat in gemeenten als onder meer Groningen, Enschede én ook Hilversum de kans dat kinderen een ongeluk krijgen drie keer zo groot is als bijvoorbeeld in Emmen, Almere en Arnhem.

Het college van burgemeester en wethouders is bekend met het onderzoek, schrijft de wethouder, maar de verschillende ongevallen hebben een versnipperd karakter. "Op verreweg de meeste locaties gaat het om één ongeval."
Daarom is het nemen van effectieve maatregelen erg lastig, aldus de wethouder. Pas wanneer op één plek tien ongevallen zijn, kan de gemeente iets doen. Wel werkt Hilversum aan oplossingen voor de meest onveilige punten in Hilversum, de zogenaamde 'shortlist'. "Schoolkinderen hebben er ook profijt van als deze knelpunten worden opgelost."

De Fusie hoeft geen subsidie

Hilversum De onlangs naar de Noorderweg verhuisde theatergroep De Fusie hoeft geen subsidie meer te ontvangen van de gemeente.

Dat schrijft cultuurwethouder Wimar Jaeger aan de gemeenteraad. "Ik heb dit bericht met vreugde en bewondering ontvangen. Dat De Fusie op deze korte termijn na de verhuizing al op eigen financiële kracht verder kan en bewust afziet van een gemeentelijke subsidie wordt als krachtig ervaren. We maken het niet vaak mee."

De afspraak tussen de gemeente en de theatergroep was dat De Fusie de eerste twee jaren na de verhuizing (2016) 10.000 euro subsidie mocht aanvragen. Aanvankelijk werd er vijf mille subsidie aangevraagd, de helft minder dan een jaar eerder. Nu blijkt dat De Fusie afziet van dat geld, omdat er inmiddels voldoende reserve is opgebouwd om zonder financiële ondersteuning van de gemeente als theatergroep te kunnen functioneren.

Oudere echtparen met dementie genieten van ouderwets avondje uit

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Vijftien echtparen, waarvan één of beiden dementie hebben, zijn maandagavond verrast met een driegangendiner in Tiramisu by George. Het Italiaanse restaurant had samen met HilverZorg deze avond verzorgd naar aanleiding van de Alzheimerweek. De gelukkigen kregen zo - vergezeld door een troubadour - de kans om weer eens als stel met elkaar uit eten te gaan.

'Hier binnen het raadhuis ben je wat, maar daarbuiten stelt het niets voor'

Klamer zag wethouder zijn aanvankelijk als soort maatschappelijke dienstplicht

Met dubbele gevoelens nam oud-wethouder Arjo Klamer maandag tijdens een voor hem gehouden 'feest' afscheid van de Hilversumse politiek.

Klamer (links) schudde maandag vele handen, onder meer met VVD-raadslid Frits Vogel. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum "Je bent gek als je dit doet", zeiden zijn vrienden tegen hem toen in april 2014 bekend werd dat Arjo Klamer namens de SP wethouder in Hilversum zou worden. "Dit wordt een lijdensweg, je bent niet geschikt voor het politieke spel", waren aanvankelijk de reacties.

Dat zei Klamer tijdens zijn afscheidstoespraak maandagmiddag in de Burgerzaal van het raadhuis. Het 'afscheidsfeest', zoals het op de borden stond aangegeven, trok drie maanden na de breuk toch aardig wat volk. Klamer was daarvan onder de indruk, al was de reden ietwat onfortuinlijk. "Ik sta hier met een dubbel gevoel", sprak hij de aanwezigen toe. "Ik ben geraakt dat jullie er zijn met de wetenschap dat ik de meesten van jullie voor het laatst zie."

Hoewel de voldoening dus overheerste, keek ook Klamer terug op een pijnlijk afscheid van de lokale politiek. Vlak voor de zomervakantie zegden zijn collega-wethouders het vertrouwen in hem op en tegelijk stapte de SP uit het college van burgemeester en wethouders.
De socialist, als hoogleraar verbonden aan de Erasmus universiteit, belandde in de lokale politiek als absolute outsider. Namens de SP stond Klamer tijdens de verkiezingscampagne op de laatste plaats van zijn partij (lijstduwer), maar toen duidelijk werd dat de partij in het college van burgemeester en wethouders zou belanden, was hij eigenlijk de enige optie. Voor zowel de SP als voor de drie overige collegepartijen.

En lange tijd ging het goed, gaven ook burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Wimar Jaeger maandag aan. "In die drie jaar was het heel lang een feest, maar na een tijdje leek het alsof we te veel gedronken hadden", aldus de burgemeester, die Klamer tussendoor ook nog omschreef als 'het geweten binnen het college'. "En dat is opvallend, want Arjo drinkt niet."
Verder bleef het positief en waren er mooie woorden voor Klamer. Zo noemde Broertjes hem net als hijzelf een zijinstromer en een echte Hilversummer die aan de goede kant van het spoor woont. Voor de duidelijkheid: SP'er Klamer woont in een villa aan de Utrechtseweg. De gekscherende opmerking leidde tot het nodige geroezemoes.

'Na een tijdje leek het alsof we te veel gedronken hadden'

Wat Klamer opviel toen hij als wethouder in 2014 aan de slag ging was het negatieve beeld over de politiek. Hij 'beschuldigde' daarbij fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP, die hem op geraffineerde wijze de politiek in zou hebben gelokt. Klamer vertelde dat op de Erasmus het wethouderschap wordt gezien als een beetje zielig. "Hier binnen het raadhuis ben je wat, maar daarbuiten stelt het allemaal niets voor."
De verwachtingen vooraf waren dus niet al te hoog gespannen, gaf Klamer toe. Ruim drie jaar later heeft hij een ander denkbeeld. "De meesten van jullie kende ik niet toen ik hiermee begon", zei hij tegen de aanwezigen. Geregeld dacht hij in die jaren dat het wethouderschap al eerder zou eindigen dan in juni dit jaar. Met name in de periode dat de regionale woonvisie op tafel lag, was het met Verweij politiek vechten geblazen. "Bianca, je had altijd gelijk, maar soms werd het me even te veel."
Over de vier andere wethouders - twee ervan waren aanwezig - geen kwaad woord, ondanks de breuk. "Mijn vrouw zei weleens dat het net was alsof we verliefd zijn op elkaar. We deelden alles", aldus Klamer. "De laatste periode heb ik wel als heel pijnlijk ervaren, ik ben ook een illusie armer."

Toch was Klamer blij met wat hij en zijn mensen gerealiseerd hebben. "Het meest geraakt ben ik door de mensen waar ik het voor deed. Ik wist vooraf niet dat er in het rijke Hilversum zo veel mensen zijn die het moeilijk hebben. Ik heb het heel waardevol gevonden om daar een bijdrage aan te mogen leveren."

Ervaren Jasper van de Heuvel wil van waarde zijn voor het jonge Altius

Voormalig aanvoerder FC Hilversum draagt tegenwoordig oranje en zwart

Na jaren FC Hilversum was het voetbalplezier bij Jasper van de Heuvel verdwenen. Zaterdag maakte hij zijn competitiedebuut voor Altius.

Jasper van de Heuvel (links) kwam zaterdag 25 minuten in actie. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Het was ook voor Jasper van de Heuvel een metamorfose. Vijftien jaar speelde de geboren en getogen Hilversummer in het groen en wit van FC Hilversum. Afgelopen zaterdag stond de 33-jarige routinier in het oranje en zwart van Altius op het veld: "Ja, dat is inderdaad heel wat anders".

Jasper van de Heuvel kwam pas 25 minuten voor het eindsignaal in het veld: "Ik ben net teruggekomen van vakantie op Ibiza en heb afgelopen week slechts twee keer getraind. Begrijpelijk dat ik nog geen hele wedstrijd speelde."
Succes was er nog niet. De eerste competitiewedstrijd, afgelopen zaterdag thuis op echt gras tegen Waterwijk, werd met 1-3 verloren.

Zware periode

Niet voor een paar badslippers van club gewisseld

De overstap van de voormalige aanvoerder van Hilversum naar Altius mag verrassend worden genoemd. Van de Heuvel geeft aan niet voor een paar badslippers van club te zijn gewisseld, zoals trainer Erik Sackers van FC Hilversum vorige week in deze krant opmerkte. "Vorig jaar december heb ik Hilversum al laten weten dat ik aan het einde van het seizoen ging stoppen. Ik kreeg het steeds drukker in de eigen zaak in klimaatbeheersing die ik samen met mijn vader run. Zakelijk hebben we een zware periode achter de rug en ik had geen plezier meer in het voetballen bij Hilversum."
Het gezicht van Van de Heuvel betrekt als hij zijn laatste jaren bij Hilversum de revue laat passeren. Zonder in wrok om te zien: "Ik heb daar heel veel jaren met plezier gespeeld. Maar de laatste seizoenen ging het bij Hilversum als een nachtkaars uit. Het begon drie jaar geleden na het ontslag van coach Rick Schipper. Daarna was de sfeer onder Bonsink ook niet geweldig. Op een zeker moment hadden we zelfs geen elftal omdat iedereen wegliep en ik de zaak moest redden. We stonden soms voor de training met zeven man op het veld. Hilversum was geen team, maar een aantal individuen dat met elkaar voetbalde. Spelers lieten elkaar vallen. Als aanvoerder werd ik wel betrokken bij die zaken, maar het had allemaal weinig effect. Dan ben ik er op een zeker moment ook klaar mee en dat moment was gekomen."
Dat een ervaren speler als Van de Heuvel waardevol is en in de belangstelling staat, werd snel duidelijk: "Ik kreeg verschillende telefoontjes van clubs. Dat bracht mij aan het twijfelen. Met NVC Naarden zondag was ik een heel eind, maar bij nader inzien wil ik niet op zondag voetballen. Toen kwam Altius waar ik een aantal jongens ken. Daar had ik direct een goed gevoel bij. Het is een positieve en vooral sociale vereniging en er is teamgeest. Daar was ik wel aan toe. We hebben een jonge en ambitieuze groep die wat voor elkaar overhebben."

Omslag

'Het was lekker dat ik nog bijna een half uur heb kunnen spelen'

Desondanks kwamen er weer twijfels: "Voor de vakantie trainden we met een grote groep van dertig tot veertig man. Ik vroeg me af of ik dat echt leuk vond", aldus de routinier. "Maar in de vakantie, waarin ik me fit heb gehouden, kwam gelukkig de omslag. Vorige week was het goede gevoel weer terug. Ik heb weer energie om er vol tegenaan te gaan."
Vanaf de reservebank zag Van de Heuvel dat zijn ploeg in de eerste helft scherpte miste. Altius kwam met 1-0 voor, maar al snel was het gelijk. Nog voor rust werd het 1-2.
Na zijn invalbeurt werd het 1-3. "Het was lekker dat ik nog bijna een half uur heb kunnen spelen", vervolgt Van de Heuvel die bij Altius als een veldheer de verdediging leidde: "Ik probeerde met een aantal passes en voorzetten nog de 2-2 af te dwingen. Als nieuwkomer kun je niet direct je stempel op het team drukken. Ik denk wel dat ik met mijn voetbalbagage van waarde te kunnen zijn in deze jonge ploeg. Het moet allemaal nog groeien, ook met mijn nieuwe trainer Herman Wallenburg. We zijn pas bezig en het succes komt ongetwijfeld."

Gemoedelijk bierfeest

Er waren vele soorten bier te krijgen. Foto's: Bastiaan Miché

Hilversum Van de dertig bieren die de acht aanwezige bierbrouwen zondag tijdens het Gooisch BierFestival presenteerden, was zeker twee derde uitverkocht.

Dat zegt Guido de Wit van de Gooische Bierbrouwerij. Hij kijkt terug op 'een leuk feestje' waar zowel 'professionele bierfestivalgangers' als gezinnen met kinderen bij aanwezig waren. "Heel Hilversum heeft hier gezeten, ook de burgemeester en wethouders vonden het prachtig."
Enig minpuntje was wel dat het vanwege de drukte - vooral rond 16.00 uur was er geen doorkomen aan - het lang wachten was bij de pinkassa voor munten. "Daar moeten we volgend jaar wat aan doen", geeft De Wit toe. "Maar er waren veel meer mensen dan wij vooraf hadden verwacht." Foto's: Bastiaan Miché

Ook aan eten was gedacht.
Allerlei verschillende soorten.
Natuurlijk was er ook muziek.
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Huizen en hotels straks op raadhuis

Gooische editie Monopoly verschijnt binnenkort op de markt

Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl hebben u eindelijk 'hun' Gooische Monopoly. Foto: Bob Awick

HILVERSUM "Het heeft bloed, zweet en tranen gekost en achteraf was het toch wel een extreem zware klus", vertelt Bert-Jan Koekkoek. Samen met plaatsgenoot Wijnand den Uyl bedacht de Bussumer vorig jaar het Monopoly 't Gooi. Vanaf november is het te verkrijgen.

"Het begint met een leuk idee, maar dan komt de vraag wat je er allemaal op zet", vertelt Koekkoek. "Natuurlijk wil je de bekende plekken, maar je bent dan ook weer afhankelijk van bijdragen. Uiteindelijk was eigenlijk iedereen heel positief. We hebben ook heel vaak nee moeten verkopen als ondernemers vermeld wilden worden op een algemeenfondskaart. We wilden wel mensen uit verschillende branches hebben om het spel wat aantrekkelijker te maken."
Maar welke hotspots uit de regio verschijnen er allemaal op het bord? Koekkoek wil nog niet alles prijsgeven, maar zegt al wel dat de gevangenis gewoon de gevangenis blijft en niet het politiebureau op de Groest. Dat komt door de algemene regelgeving van de makers. Wel maken de stations plaats voor de vier theaters: het Muiderslot, Gooiland, Spant! en Singer.
Verder neemt Blaricum de plek over van Amsterdam en Laren die van Rotterdam. Hilversum staat ergens halverwege het bord met het raadhuis, Media Park en de Jonge Haan. In de praktijk houdt dat dus in dat de spelliefhebber straks huizen en hotels kan bouwen boven op bijvoorbeeld het raadhuis. Wat zal Dudok daarvan hebben gevonden...
Koekkoek kan in ieder geval lachen om die gedachte. Verder werkt het spel nagenoeg hetzelfde als de normale versie, al hebben de algemeenfonds- en kanskaarten een regionale insteek.
Dat het allemaal zo lang heeft geduurd, komt ook door de enorme wachtrij voor het spel. Er zijn nog andere landen/regio's waar een eigen Monopoly voor in de maak is. Maar straks is het (eenmalig en beperkt leverbaar) voor 49,95 euro te koop bij Intertoys in Bussum of via www.gooischspel.nl.

Vernieuwende dienstverlening nu ook in het Gooi

Heleen Troost: 'Hoe mooi is het om dit hier op te zetten?' Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ouderen verdienen het om op een prettige manier en met persoonlijke aandacht zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Dat is de visie van Heleen Troost. Met deze gedachte besloot zij een half jaar geleden een vernieuwende dienstverlening - Home Instead - aan te bieden in ’t Gooi en de Vechtstreek.

'Je kunt echt iets toevoegen, iets doen aan eenzaamheid'

Troost leerde de organisatie kennen via haar opa in Heemstede. "Bij mijn opa heb ik van dichtbij meegemaakt hoe belangrijk het is om thuis te blijven wonen. Door de persoonlijke dienstverlening kon dit op een prettige manier", vertelt de 29-jarige Loosdrechtse. "Hij kreeg oprechte aandacht van vaste medewerkers op tijdstippen waarop hij dat wilde."
Pakweg een half jaar terug begon Heleen vanuit Hilversum met Home Instead. "Het is mooi om deze dienstverlening ook in het Gooi aan te kunnen bieden. En wij bieden ondersteuning op de manier zoals de senior graag wil, een maatje op duidelijk afgesproken tijden. En dat ‘maatje’ biedt allerlei praktische hulp of juist individuele begeleiding. Daarbij staat de senior als persoon centraal. Er kan geholpen worden met koken, de was of persoonlijke verzorging, en het is juist de bedoeling om dit samen met de senior te doen."
Wie daarbij denkt dat deze zorg alleen toegankelijk is voor een kleine groep mensen, zoals Troost verwoordt, heeft het mis. “Deze hulp kan ook vanuit de WMO (via de gemeente), de WLZ (door het CIZ) en via de ZVW vergoed worden. Uiteraard is er een indicatie nodig, maar de diverse instanties zien ook dat deze hulp echt helpt om langer thuis te kunnen blijven wonen."
De doelgroep ouderen heeft Troost altijd aangetrokken. Ze maakte kennis met het 'vak' bij de Beukenhof in Loosdrecht waar ze als tiener een bijbaantje had. Toen ze later voor haar studie gezondheidswetenschappen naar Amsterdam verhuisde, ging ze eveneens bij een verzorgingstehuis aan de slag.
Er volgde nog een managementopleiding, maar voor Troost was het al snel duidelijk dat het werken met ouderen haar roeping is. "De verhalen van ouderen - hun geschiedenis - vind ik mooi", legt zij uit. "En je kunt echt iets toevoegen, iets doen tegen eenzaamheid bijvoorbeeld."
Voor mensen die langer thuis willen blijven wonen, is Home Instead een uitkomst, vertelt Troost. Bovendien is het een goede aanvulling op de bestaande dienstverlening. "Mensen krijgen de regie over hun eigen leven weer terug. Een dochter vertelde me laatst dat haar vader dankzij zijn maatje eindelijk weer eens naar Naarden was geweest. Zo mooi om dat te horen."
Zie ook www.homeinstead.nl/t-gooi of bel 035-7130500

31 / 32