Gooi en Eembode Hilversum

24 augustus 2017

Gooi en Eembode Hilversum 24 augustus 2017


Aanpak hangjongeren moet beter

HILVERSUM “Het is jammer dat het systeem dat we bedacht hebben niet optimaal functioneert.” Dat zei burgemeester Pieter Broertjes dinsdag. De aanpak van de hangjongeren in Oost kan beter en moet, was zijn toevoeging.

Dinsdag aan het einde van de ochtend was er een overleg in IJssalon ‘t Perronnetje. Naast de burgemeester spraken de veiligheidscoördinator van de gemeente, vertegenwoordigers van de politie, de buurt en onderneemster Gilly Emanuels met elkaar over de situatie in en rond de Kleine Drift. Aanleiding voor dit onderhoud was de vechtpartij van afgelopen donderdag tussen Emanuels en enkele jongeren, die de onderneemster al tijdenlang lastigvallen en discrimineren.

Broertjes geeft aan dat de groep in beeld is bij de autoriteiten. Dat heeft er niet toe geleid dat het rustiger is geworden in Oost. Hiervoor steekt hij hand in eigen boezem. “We zijn iets te weinig zichtbaar geweest”, aldus de burgemeester. “Maar nu gaat er iets gebeuren.” Tijdens het overleg is besloten dat de jeugdboa’s, de nieuwe wijkagente en de buurtcoördinator meer worden ingezet in dit deel van Oost. Tevens komt er deze maand nog een gesprek waarbij buurtbewoners en de ouders van de hangjongeren aanwezig zijn. De bewoners zijn zelf een buurtapp begonnen om elkaar te informeren en scherp te houden.

3

Extra controles bij sportclubs op drankverkoop

Hilversum Sportverenigingen in Hilversum kunnen rekenen op extra controles nu blijkt dat minderjarigen daar zeer eenvoudig alcoholische drank kunnen kopen. Aanleiding is het jaarlijkse Mysteryshoponderzoek waarbij 17-jarigen verschillende locaties bezoeken waar drank wordt gekocht.

Het onderzoek, in opdracht van de GGD en de regiogemeenten, vond plaats tussen maart en juni dit jaar. In Hilversum deden twee 17-jarigen bij 52 locaties in totaal 104 aankooppogingen (per locatie twee aankooppogingen door een jongen en een meisje). Bij 24 locaties (46.2 procent) lukten het de MysteryKids beide keren niet om alcohol te kopen. Bij negentien locaties slaagden zij één keer. Bij negen verkooppunten had zowel de jongen als het meisje succes.

Vooral bij sportverenigingen was het gemakkelijk scoren. Van de twaalf bezochte clubs kregen vier keer beide 'onderzoekers' hun bestelling mee. Bij vijf verenigingen slaagde alleen de jongen of het meisje. Ook bij cafetaria en horeca lukte het nog vrij vaak om drank mee te krijgen, al zijn de cijfers niet zo slecht als bij de sportclubs.

5

Formatie naar Zwaluwenberg

HILVERSUM Informateur Gerrit Zalm en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vervolgen de kabinetsformatie donderdag en vrijdag in Hilversum.

Den Haag wordt verruild voor landgoed De Zwaluwenberg, het werkterrein van de inspecteur-generaal der Krijgsmacht. De onderhandelaars willen daar 'meters maken' in een andere omgeving. De Zwaluwenberg wordt wel vaker gebruikt voor politiek overleg. In 2007 vonden daar ook onderhandelingen plaats tijdens de formatie van het derde kabinet-Balkenende.

'Let op, u nadert een loohcs'

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Er is over nagedacht", zegt een gemeentewoordvoerder. Het woord 'school' op het wegdek van de Zeevaertweg lijkt op z'n kop geschreven. Maar deze attentiewaarde is bedoeld is voor fietsers en bromfietsers die vanuit de Riebeeckweg, in tegenstelling tot het autoverkeer, wel de Zeevaertweg in mogen rijden.

Knallend afscheid

Foto: Bastiaan Miché

Voordat de voormalige Citybioscoop gesloopt wordt, vindt er eerst nog een knalfuif plaats

11

Minder WW'ers in Hilversum

1905 WW'ers in Hilversum.

HILVERSUM Het aantal lopende WW-uitkeringen in Hilversum en Wijdemeren is het afgelopen jaar fors gedaald. Stond in Hilversum de teller in juli 2016 op 2202, nu zijn dat er 1905 (-13,5 procent). Voor Wijdemeren zijn de cijfers respectievelijk 471 en 430 (-8,7 procent).

Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In de gehele Gooi en Vechtstreek (en Eemnes) was er een daling van 8,6 procent: 5854 tegenover 5352. Deze daling deed zich voor bij alle sectoren, behalve bij banken en openbaar bestuur. De sectoren bouwnijverheid, landbouw en grafische industrie droegen relatief gezien het sterkst bij aan de daling van het aantal uitkeringen ten opzichte van een jaar eerder.

Het WW-percentage in Gooi en Vechtstreek is met 4,1 procent gelijk aan het landelijk gemiddelde. Op landelijk niveau werden er eind juli 2017 364.422 WW-uitkeringen verstrekt. Dit zijn 15,6 procent minder uitkeringen dan een jaar eerder. De regionale daling in Gooi en Vechtstreek is hiermee iets lager dan landelijk.

Weerbericht

Iets toenemende kans op een bui, minder warm

In de laatste fase van augustus gaat het toch nog even zomeren. Een zone van hoge luchtdruk boven Centraal Europa zorgt midden deze week voor hogere temperaturen bij een stroming tussen zuid en zuidoost. Vanaf donderdag wordt het minder stabiel, maar het kan eerst nog vrij warm zijn. In het weekeinde neigt het wisselvalliger te worden en wordt het minder warm.

Donderdag en vrijdag

Een slag om de arm is gewenst, want de weerkaarten wisselen per dag en lopen nogal uiteen. Er is kans dat donderdag een koufront passeert met kans op een bui. Er zijn ook perioden met zon. Ook vrijdag is het licht wisselvallig met lokaal een bui, maar ook geregeld ruimte voor de zon. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen beide dagen omstreeks 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Vanaf zaterdag lijkt het wisselvalliger te worden. De buienkans neemt iets verder toe. Daarbij wordt het zowel zaterdag als zondag bewolkt, met soms ruimte voor de zon. Er kunnen stapelwolken ontstaan waaruit zich enkele buien kunnen ontwikkelen. Er waait een matige westenwind. Het wordt zo'n 20 à 21 graden.

Weetje

De kans is groot dat de gemiddelde temperatuur van augustus iets aan de koele kant gaat uitvallen. Het bijzondere is dat juni deze zomer de warmste zomermaand was. Juni was voor het laatst de warmste zomermaand in 1970. Er kwamen in juni acht zomerse dagen voor van 25 graden of meer. In juli waren dat er vijf en in augustus tot dusver nog geen enkele.

Nieuwe McDonald's Hilversum wordt langzaam zichtbaar

Het begin is er. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De bouw van de nieuwe McDonald's aan de Vreelandseweg is nu de vakantie voor bouwend Nederland erop zit deze week echt begonnen. De staalconstructie staat inmiddels. Over drie of vier maanden gaan de deuren open.

Daarmee is duidelijk dat tegenstanders van de komst van de fastfoodketen, die tevergeefs de rechter verzochten een streep door de bouw te zetten, hun verzet hebben gestaakt en dus niet naar de Raad van State zijn gestapt. "Sportief van ze", vindt terreineigenaar Roelof van Bruggen. "Al was het met de uitspraak van de rechter, die ons op alle punten gelijk gaf, niet oprecht geweest als zij naar de Raad van State waren gegaan."

Net als Van Bruggen neemt ook Erik Abbenhues, verantwoordelijk voor het onroerend goed van McDonald's, woensdagmorgen een kijkje bij de werkzaamheden. "Het begint wat te worden", constateert hij. Ook hij is, net als Van Bruggen, opgelucht over de uitspraak van de rechter en blij met de reactie van het verzet. "Het is vervelend wanneer mensen wrok koesteren en de rechtspraak bekritiseren. Daar merk ik nu niets van."

Aan de bouwwerkzaamheden is te zien waar het terras komt en hoe groot het restaurant straks is. Ook wordt duidelijk hoe automobilisten bij de McDrive moeten komen en waar zij eventueel hun vierwieler kunnen parkeren. De ondergrondse parkeergarage telt 47 parkeerplaatsen, daarboven zijn nog eens zo'n dertig plekken.

Hilversummer opgepakt na inbraak in Antilope

HILVERSUM Een 23-jarige Hilversummer is zaterdagmorgen vroeg opgepakt na een inbraak in fietsenwinkel Antilope. Dat bevestigde de politie dinsdag.

Agenten konden de man na een korte achtervolging aanhouden op de Oude Amersfoortseweg. Hij had een computerscherm meegenomen.

Een toevallige voorbijganger had de politie getipt. Hij hoorde geluiden bij de fietsenwinkel aan de Koningsstraat/Emmastraat en zag een persoon daar naar binnen gaan. Omdat er ook een deur was vernield, belde de man de politie.
Even later zag de getuige de dader weer naar buiten gaan en weglopen. Omdat de man een goed signalement doorgaf, konden agenten de dader na een korte achtervolging arresteren.

Bronnen meldden deze krant dat Antilope door de inbraak het complete klantenbestand kwijt zou zijn, maar dat is niet het geval, meldt een medewerker.

Hilversumse ondernemer dupe bende autodieven

Chris Beemer. Foto: Sjors Blaauw/NH

HILVERSUM De Nationale Politie is een bende autodieven op het spoor die luxe Range Rovers, BMW's en Mercedessen steelt om ze vervolgens met de boot naar Ghana te verschepen. Een van de bestolen gedupeerden is Hilversummer Chris Beemer.

De ondernemer werd vorig jaar slachtoffer van verduistering van een Mercedes S-klasse. "Na anderhalf jaar gaf mijn autovolgsysteem ineens een signaal. Bleek de auto in Accra te staan, de hoofdstad van Ghana." De auto stond bij een autopoetsbedrijf.
Beemer schakelde de lokale autoriteiten in. Die namen zijn auto in beslag. "Dat klinkt als goed nieuws. Maar ik moet nog wel 5.000 euro betalen om mijn auto terug te krijgen."

'Ik voel me echt in de steek gelaten, ben helemaal stuk'

Surinaamse kraakt trage handelen politie en gemeente

Eigenaar Gilly Emanuels van IJssalon 't Perronnetje aan de Kleine Drift is de terreur van een groep jongeren rond haar zaak spuugzat.

Emanuels: 'Ik voel me echt in de steek gelaten.' Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat de ernst van de situatie nu duidelijk is bij de gemeente en de politie vindt Gilly Emanuels een goede zaak. Samen met de buurtbewoners schakelen de autoriteiten nu een tandje bij wat betreft de aanpak van de hangjeugd op de Kleine Drift. Wel voegt de eigenares van IJssalon ‘t Perronnetje eraan toe dat zij het betreurt dat de situatie eerst heeft moeten escaleren voordat er actie is ondernomen.

“Ik ben in ieder geval blij dat nu duidelijk is dat het hier niet zomaar gaat om kwajongensstreken”, zegt de 37-jarige onderneemster na het onderhoud van dinsdag in haar zaak met onder meer burgemeester Pieter Broertjes. Politie en gemeente nemen extra maatregelen om de groep hangjongeren, die Emanuels en de bewoners op en rond de Kleine Drift in hun greep houdt, beter aan te pakken.

Veel fiducie heeft Emanuels niet in de autoriteiten, maar geeft wel aan blij te zijn met de verontschuldiging van de burgemeester. Al maanden worden zij en de buurt geteisterd door de groep. De onderneemster van Surinaamse komaf wordt uitgescholden, gediscrimineerd, bedreigd en er is begin juni een steen door de ruit gegooid. “Dit zijn gewoon witte, Hollandse jongens die de boel op en rondom de Kleine Drift terroriseren en racistisch taalgebruik als 'zwarte hoer' uiten richting mij. Ik heb al eens aangifte gedaan, maar de politie en gemeente doen helemaal niks. Ik voel me echt in de steek gelaten, ben helemaal stuk”, meldt Emanuels.

'Nu is het een mandarijn, maar wat is het de volgende keer?'

Volgens de burgemeester kunnen de jongens alleen worden opgepakt als zij op heterdaad betrapt worden. Dat bevreemdt Emanuels en ook Patrick Weening van bewonersvereniging Over 't Spoor. "Het is treurig. Het heeft veel te lang geduurd. De situatie escaleert in rap tempo. Praten en zachte maatregelen gaan niet meer werken. Het is raar dat de politie niets kan doen, aangezien mevrouw stelselmatig wordt gediscrimineerd en er ook sprake was van vernieling", aldus Weening.

Afgelopen donderdag barstte de bom. Het kwam tot een handgemeen tussen de onderneemster en een aantal jongeren. Met haar zoontje van 3 jaar naast haar was ze eten naar binnen aan het brengen toen ze iets hards en nats in haar nek voelde. Het bleek een rotte mandarijn te zijn. "Ik zie daar twee van die jongens lachen en vraag ze: Wat maak je me nou? Ze bekogelen me waar mijn kind bij is. Nu is het een mandarijn, maar wat is het de volgende keer?", zegt zij over het incident.

Donderdagavond laat zette Emanuels haar verhaal op Facebook. Een dag later beaamde zij tegenover deze krant dat zij de jongeren met een bezem heeft benaderd. “Om me te verdedigen”, is de uitleg. De politie kwam ter plaatse en geeft via een woordvoerder aan dat er over en weer dingen zijn gebeurd. Dat de agenten de jongeren na de maandenlange terreur aanmoedigden om aangifte te doen, steekt Emanuels. "Eigenlijk hoop ik dat het voor de rechter komt."

Geen gehoor geven aan de 'tientjesman'

HILVERSUM Juist omdat het verhaal van de 'tientjesman', die actief is in Hilversum, al veel gedeeld is op social media krijgt hij al vaak nul op het rekest als hij aanbelt. Dat is ook precies wat de politie adviseert: geef hem geen geld.

Ook vorige week was de man die in de volksmond doorgaat als de 'tientjesman' te vinden in Hilversum. Hij belde onder meer aan bij een bedrijf aan de Neuweg, een woning aan de Berlagelaan en een kantoor aan het Melkpad. Telkens belt hij aan met een smoes. Hij is zijn sleutel kwijt op de hei, zijn moeder is ziek en hij heeft zelf geen geld voor een treinkaartje of hij stelt zich voor als de buurman van even verderop die zich heeft buitengesloten. Iedere keer vraagt hij om 10 euro bij diegene waar hij aan de deur staat.

Al enige tijd is de 'tientjesman' bezig. Zijn werkwijze leidt tot de nodige irritaties. De politie snapt dat, maar geeft aan er vrij weinig aan te kunnen doen. De man doet namelijk niets strafbaars. "Het is een civiele zaak", meldt een woordvoerder van de Politie Midden-Nederland. Het advies van het korps luidt om de man niet binnen te laten, zelf wat scherper te zijn door bijvoorbeeld beter en langer door te vragen, naar een ID te vragen en hem niet te geven waar hij om vraagt. "Wees slim en doe het niet. Als de man nergens gehoor krijgt, dan houdt het vanzelf op", is de redenering.

Hilversumse verlofganger terug in cel

HILVERSUM Ontkomen aan de sterke arm is niet mogelijk. Dat is de boodschap aan een 33-jarige Hilversummer van het politiekorps uit Huizen. Agenten wisten de man, die niet terug was gekeerd naar de gevangenis toen hij op verlof mocht, vrijdag in de kraag te vatten.

"Maar zo werkt dat natuurlijk niet", meldt de Politie Huizen triomfantelijk op de eigen Facebookpagina. Nadat de Hilversummer eigenhandig had besloten zijn verlof te verlengen, is de politie naar hem op zoek gegaan.

Het onderzoek naar zijn verblijfplaats leidde naar een adres in Huizen. Daar deed de politie vrijdagmiddag een inval. De agenten troffen de Hilversummer daar aan en nu zit hij weer vast in de gevangenis in Nieuwegein.

Drankjeugd heeft dit jaar meer succes dan vorig jaar

Hilversum "Ondanks dat de daling minimaal is, is het resultaat niet goed. We waren de afgelopen jaren op de goede weg. Vooral sportkantines blijven nog achter met de naleving. We zullen hier het komende jaar dan ook extra maatregelen voor treffen."

Dat is de reactie van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum nu uit het jaarlijkse Mysteryshoponderzoek blijkt dat minderjarigen gemakkelijker aan alcoholische drank kunnen komen dan een jaar geleden. De naleving van de leeftijdsgrens in Hilversum daalde ten opzichte van vorig jaar van 68 naar 64 procent. Het regionale nalevingspercentage ligt overigens ook op 64 procent.

Twee 17-jarige jongeren bezochten in Hilversum twee keer 52 locaties: cafetaria, horeca, slijterijen, supermarkten en sportverenigingen. Die laatste groep kwam er met een nalevingspercentage van 45,8 procent het slechtst vanaf. Slijterijen en supermarkten presenteerden met respectievelijk 85,7 en 81,8 procent de beste cijfers. De percentages van de horeca (62,5) en cafetaria (55 procent) zijn net als bij sportverenigingen ook voor verbetering vatbaar.

'Ondanks dat de daling minimaal is, is het resultaat niet goed'

Het doel van het mysteryshoponderzoek is het monitoren van de naleving van de leeftijdsgrens. Voor de handhaving zijn er regionaal werkende toezichthouders Drank- en Horecawet. Deze toezichthouders werken volgens een vastgesteld stappenplan. Bij een eerste constatering volgt direct een boete. De frequentie van controle wordt daarna geïntensiveerd. Bij meerdere constateringen binnen korte tijd kan de verkoop van alcohol tijdelijk worden stilgelegd.

Van de Gooise gemeenten staat Gooise Meren bovenaan als het gaat om de naleving. Na Weesp bezet Hilversum de derde plaats. Laren en Blaricum bezetten de twee onderste plaatsen. Alle bezochte zaken ontvangen van hun gemeente een brief met het resultaat van het mysteryshoponderzoek; een compliment als het goed ging en een waarschuwing met verbetertips als jongeren onterecht alcohol mee kregen. De resultaten worden meegenomen in de prioritering van bezoeken/controles door de toezichthouders.

Nicolette Schiffer

(49), is eigenaresse van modewinkel Lodz. Geboren en getogen in Hilversum. Vindt dat het hippere publiek ontbreekt.

Omschrijf jezelf in vijf woorden.
"Stoer, lief, veel energie, gedreven, hartelijk."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Werken."

Wat doe je als je niet werkt?
"Dan sta ik graag in de keuken om lekkere recepten te koken, ik dans en ik vind het heerlijk om te kickboksen."

Wat vind je van Hilversum?
"Ik vind het hier niet spannend, maar wel fijn. Bovendien ligt Hilversum lekker centraal."

In welk café kom je graag?
"Ik vind Mout een aanwinst voor Hilversum. Verder heb ik niet echt een stamkroeg. Ik houd wel van een beetje afwisseling."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje."

Als ik burgemeester was, dan…
"zou ik pleiten voor meer horecagelegenheden op de Gijsbrecht en omgeving. Met uiteraard de daarbij behorende terrasjes."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Ik houd van alle Dudok-gebouwen."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Het hippere publiek."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"De Gijs!"

Heimelijk genoegen?
"Comfortfood."

Waar wil je op proosten?
"Het leven."

Mooiste plek in Hilversum?
"Mijn huis. Daar ben ik graag."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik redelijk gevoelig ben en mij bepaalde dingen erg aantrek."

Welke poster hing boven je bed?
"John Travolta. Elke avond een kusje."

Vechtersbaas moet op zoek naar advocaat

HILVERSUM De strafzaak tegen de 19-jarige Hilversummer die een collega in Naarden een gebroken neus sloeg, wordt op 16 oktober voortgezet. Politierechter M. Ferschtman vond het beter als de verdachte een advocaat zou zoeken die hem juridisch bij kan staan.

"U wordt verdacht van een ernstig feit. Het slachtoffer vordert een hoge schadevergoeding van 4000 euro. De reclassering adviseert toepassing van het jeugdrecht. Dat zijn allemaal zaken waar u juridische hulp bij kunt gebruiken."
De verdachte, die samen met een begeleider was, vond het een goed idee. "Ik ga het regelen", sprak hij tot de politierechter.

De jonge Hilversummer werkte onder begeleiding bij een Naardens autocleaningsbedrijf. Op 3 januari kreeg hij ruzie toen hij zijn werkplek had verlaten. Een vaste medewerker sprak hem hierop aan en dat viel niet in goede aarde. Er volgde een woordenwisseling die snel gesust werd.
Een half uur later zou de jonge autowasser echter terug zijn gekomen en zijn collega een forse klap op zijn neus hebben gegeven met een sleutelbos in zijn hand. Volgens de verdachte zou juist de medewerker hem eerst een klap hebben gegeven.

De officier stemde in met de aanhouding van de zaak. Ook zij acht het verstandig een advocaat in de arm te nemen voor een goede afwikkeling van het proces. Wel vond ze het vervelend voor het aanwezige slachtoffer. Hij was speciaal naar de zitting gekomen en wilde een slachtofferverklaring laten voorlezen. (Argos)

Hilversummer zwaait met mes in Bussum

HILVERSUM Een 36-jarige Hilversummer heeft zondagavond voor veel ophef gezorgd in Bussum. De man zwaaide daar met een groot mes en belaagde onder meer een jonge vrouw.

De man sloeg 's avonds rond half zeven toe. Waarom de man met het mes begon te zwaaien is niet bekend. Wel was hij verward en had hij alcohol gedronken. De politie heeft hem aangehouden.
De vrouw waar de man aan de Thierensstraat en Kerkstraat achteraan rende, is nog altijd niet gevonden.

Weer vrachtwagen vast in de Beatrixtunnel

De banden leeg laten lopen was de oplossing. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een haast vertrouwd beeld in de Beatrixtunnel maandagmiddag. Opnieuw stond er een vrachtwagen klem.

Dit keer was het een wagen van transportbedrijf Simon Loos die het verkeer liet omrijden. Na een uur lukte het de brandweer om de wagen uit de drie en een halve meter hoge tunnel te krijgen door de banden leeg te laten lopen. De laatste keer dat er een vrachtwagen vastzat, was op maandag 1 mei, al ging het eind vorige week ook maar net goed met een truck van de Jumbo.

Tevreden over alternatief openluchtbios Dudokpark

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Donderdag en vrijdag bleef het droog, maar zaterdag kwam het na de pauze met bakken naar beneden. "Zo'n tachtig diehards bleven gewoon zitten met hun poncho's en keken de film uit", aldus zakelijk leider Ineke Rutgers van Filmtheater Hilversum. De organisatie blikt tevreden terug op de drie filmavonden op het Herenplein, het alternatief voor het Dudokpark.

De internationale ambities van de Dutch Media Week

Herman Dummer ziet nog volop groeimogelijkheden voor mediafestival

De Dutch Media Week is inmiddels veel meer dan een kijkje in de keuken van de in Hilversum gevestigde media. Het evenement is nog lang niet uitontwikkeld.

Het dronefestival is dit keer weer onderdeel van de Dutch Media Week.

HILVERSUM De rek is er nog lang niet uit voor de Dutch Media Week. Directeur Herman Dummer verwacht van 6 tot en met 13 september 50.000 bezoekers te mogen verwelkomen in Hilversum. En daar blijft het niet bij, want het evenement heeft internationale ambities. Die moeten de komende jaren gestalte gaan krijgen.

Voorzichtig begint de Dutch Media Week daar al mee. Nieuw op het programma van deze tweede editie, de bredere opvolger van de Open Studio Dagen, is de Mobile Movie Days. Vanaf woensdag 6 september wordt er meerdere dagen aandacht besteed aan films en documentaires die met de mobiele telefoon zijn gemaakt. Dit idee is afkomstig van Ruud van Gessel. De workshops en masterclasses vinden plaats in Museum Hilversum. Voor dit evenement komt Ruben Kazantsev naar Hilversum. Hij is degene die zes jaar terug al is gestart met een iPhone Filmfestival in de Verenigde Staten.

Dit is de eerste aanzet tot een internationaal evenement. De naam Dutch Media Week bekt natuurlijk ook al anders dan de Open Studio Dagen. Hoe en wanneer het mediafestival in Hilversum precies het internationale etiket krijgt opgeplakt, weet Dummer niet. Dat het op den duur een internationaal karakter krijgt, is wat hem betreft een zekerheid.

Vorig jaar trokken de Open Studio Dagen 30.000 bezoekers. Dat was een record. Foto's: Bastiaan Miché

'Het is echt nog niet dringen bij de Open Studio Dagen'

Verder groeien is wat Dummer voor ogen heeft. Inmiddels heeft hij in samenwerking met de gemeente een vijfjarenplan opgesteld, weet hij zich voor de komende drie jaren financieel gesteund door Stadsfonds Hilversum en ziet hij nog altijd mogelijkheden om het jaarlijks terugkerende evenement door te laten ontwikkelen. "Het Mediapark en Hilversum zijn groot. Het is bij de Open Studio Dagen ook nog echt niet dringen", aldus de directeur. Vorig jaar kwamen er bijna 30.000 mensen naar de Open Studio Dagen. Dat was een nieuw bezoekersrecord. Dit jaar zet Dummer in op een toename van 20.000 bezoekers gedurende de hele week.

De Dutch Media Week telt zo'n 80 participanten en kent zo'n 40 spots (evenementen). Steeds meer zaken vinden plaats buiten het Mediapark. De Vue bioscoop, Podium de Vorstin en het museum op de Kerkbrink zijn daar voorbeelden van. Ook hier zijn nog veel meer locaties mogelijk. Dummer noemt Gooiland en het raadhuis, waar in 2016 een aantal evenementen werd gehouden.

Vorig jaar was de eerste versie van de Dutch Media Week. Dummer is jaren bezig geweest met het opzetten van dit zevendaagse evenement. De Open Studio Dagen trokken altijd wel publiek, maar de directeur van de huidige Dutch Media Foundation merkte bij de deelnemers dat zij meer wilden doen dan alleen hun deuren opengooien voor het publiek. "Veel commerciële bedrijven gaven aan ook zaken te willen doen. Daarom is er nu een business-to-businessmodel bij gekomen. Toen is bij mij het zaadje gelegd voor de Dutch Media Week", vertelt Dummer over hoe hij tot een grotere opzet is gekomen.
Vroeger gingen de deuren van de studio's en de omroepen op het Mediapark twee dagen open. Een soort open huis van de media in Hilversum. Die lokale status is er tegenwoordig vanaf. Inmiddels is de Dutch Media Week een landelijk bekend zevendaags evenement en heeft Dummer internationale ambities. Verspreid over verschillende locaties vinden lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, congressen, debatten en festiviteiten plaats.

Zo is in samenwerking met Kjeld Vosjan, centrummanager van Hilversum, een congres ontwikkeld over hoe retailers omgaan met media. Dit evenement vindt plaats op dinsdag 12 september. Nieuw is ook de uitreiking van de lokale-omroepawards. Voorheen was dat altijd in juni. Dat gebeurt nu tijdens de Dutch Media Week: op zaterdag 9 september om 17.00 uur op het Joop van den Endeplein. De aftrap van het mediafestival is woensdag 6 september met een lunchsessie bij Ziggo Sport in Studio 20. De nationale aftrap is die dag om 20.30 uur als de tweede editie van Dudok in Concert van start gaat.

Kroegen springen in On Air-gat

Cafe Nul Vijf en Dertig en De Karroesel verzorgen eigen muziekfestival

Vrijdag 1 en zaterdag 2 september is het weer feest op de hoek van de Groest en Spoorstraat. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nu Hilversum On Air van de baan is, is er een hiaat ontstaan in het eerste weekeinde van september. Ondernemers van Café Nul Vijf en Dertig en De Karroesel zijn in dat gat gesprongen en houden vrijdag 1 en zaterdag 2 september een kleinschalig muziekfestival.

'Heerlijk Helder Hilversum' is de titel van het evenement dat de twee kroegen begin september verzorgen. Op de Groest-Spoorstraat komt een podium te staan. Enkele dj's en verschillende (tribute)bands staan op de planken, die eerder al door de twee waren neergezet tijdens On Air van 2016 en Hemel- en Bevrijdingspop.

Bij de laatste twee genoemde evenementen trokken beide cafés al met elkaar op. De samenwerking beviel goed. Toen duidelijk werd dat On Air van de agenda werd afgehaald, hebben de twee snel de koppen bij elkaar gestoken, het draaiboek uit de kast gehaald en is een vergunning aangevraagd bij de gemeente. "Voor onze eigen deur kunnen we iets organiseren, dus dan doen we dat. De gemeente reageerde ook positief", aldus Marjolein Cornelisse van Café Nul Vijf en Dertig.

Normaliter is het eerste weekeinde van september druk. Doordat On Air is weggevallen - er waren onder andere logistieke en financiële problemen - dreigde er niets te gebeuren. Dat willen Nul Vijf en Dertig en De Karroesel voorkomen. Zeker omdat de behoefte aan een evenement groot is. Zo kwamen er veel reacties binnen na het afblazen van On Air.

'Heerlijk Helder Hilversum' is gratis bij te wonen en begint vrijdag om 18.00 uur met een optredens van dj's. Om 21.00 uur treedt Crazy Little Things op (Queen tribute) en om 00.00 uur is het weer tijd voor een dj. Op zaterdag begint het festival om 16.00 uur met dj's. RevoleR (Beatles tribute) speelt om 19.30 uur. Boogie Busters volgt om 21.30 uur en vanaf middernacht sluiten dj's het festival af.

Nog één keer feesten voor de knal van de sloophamer

Op zaterdag 7 oktober verzorgen vier ondernemers een afscheidsfeest. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voordat de sloophamer door de City gaat, komt er nog een groot afscheidsfeest van de voormalige bioscoop aan de Herenstraat. Vier Hilversumse ondernemers verzorgen zaterdag 7 oktober de 'City Closureparty'.

Philip Lamers (eigenaar van Gooiland), Frank Tollenaar, Rene Wagenaar en Casper Landeweerd van Eliza Vastgoed, dat op de Herenstraat 12 een geheel nieuw pand laat verrijzen, hebben de handen ineengeslagen. Het kwartet wil een week voordat het gebouw tegen de vlakte gaat in stijl vaarwel zeggen. "We gaan de City nog één keer gebruiken waarvoor hij al die jaren in ons centrum stond: een heerlijk avondje uit", aldus het viertal. "We gaan hem laten schudden, laten kraken en die klassieke gloeilampen langs de wand laten knipperen totdat we met z'n allen het licht uitdoen."

De City is tussen 21.00 en 3.00 uur een club. In de grote zaal draaien dj's muziek. Op het grote scherm zijn visuals te zien. Sinds de bekendmaking van dit feest op Facebook hebben al honderden Hilversummers aangegeven interesse te hebben in een laatste kijkje in de bioscoop. De kaartverkoop start vrijdag 1 september. Een ticket kost 10 euro. "De grote zaal is waar we starten. Hoe meer kaarten we verkopen, hoe meer zalen we open kunnen gooien", voegt de organisatie er nog aan toe.
Naast een mooie herinnering is het ook mogelijk een of meerdere City-souvenirs te bemachtigen. Alle bioscoopzalen moeten leeg. Op woensdag 4 oktober is het voor geïnteresseerden mogelijk een of meer klassieke bioscoopstoelen op te halen. De opbrengst van deze verkoopactie gaat naar de Stichting Leergeld Hilversum. Wie zeker wil zijn van zo'n kenmerkende rode bioscoopstoel kan deze reserveren op internet.

'City gebruiken waarvoor in ons centrum stond: een avondje uit'

Momenteel is de City nog een bedrijfspand. Sinds begin 2015 is dit de thuishaven van ATP Studios en het Scenecs Filmfestival. Directeur Arya Tariverdi en zijn crew moeten uiterlijk voor zondag 1 oktober zijn vertrokken. Tariverdi is naarstig op zoek naar een andere geschikte locatie in Hilversum. Medio oktober wordt het pand aan de Herenstraat 12 gesloopt. Op deze plek komt een nieuw gebouw. Het project heet 'The City Apartments' en heeft daarmee een link naar het verleden. Eliza Vastgoed, dat verderop aan de Herenstraat is gevestigd, zegt dat er vijftien stadswoningen komen in het middeldure segment. Op de begane plek is ruimte voor een commercieel lint (horeca of winkels), zoals dat heet, maar een concrete invulling is nog niet gevonden.

Gijzeling op Media Park in Hilversum was achteraf 'een levende oefening'

Opgepakte man bij NPO-gebouw aan Bart de Graaffweg wilde naar CNN

Burgemeester Pieter Broertjes vindt (nog meer) extra veiligheidsmaatregelen op het Media Park na de gijzeling vorige week niet noodzakelijk.

Er was veel politie op de been. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij velen gingen de gedachten terug naar die donderdagavond in januari 2015 toen Tarik Z. de redactie van de NOS was binnengedrongen en het beeld lange tijd op zwart stond. "Daar gaan we weer", dacht ook burgemeester Pieter Broertjes toen hij hoorde van de gijzeling in het gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep afgelopen week.

Man wilde met gijzeling zendtijd afdwingen en handelde alleen

Broertjes was net aan het sporten toen hij op de hoogte werd gesteld van de gijzeling op de Bart de Graaffweg. Op de parkeerplaats van het pand had een man, die naar CNN wilde, een vrouw met een mes bedreigd. Hij dwong haar het gebouw waar 3FM in is gevestigd in te gaan en hield haar daar gegijzeld.

Het gebouw was lange tijd afgezet.

Anderhalf uur na de melding lukte het de massaal aanwezige politie om de man, 33 jaar uit Den Haag, te overmeesteren en te arresteren. Het slachtoffer is opgevangen en uit voorzorg nagekeken door ambulancepersoneel. Ze raakte niet gewond, maar was wel erg geschrokken. Ze kende de man niet.
Het openbaar ministerie meldde een dag later dat de man met de gijzeling zendtijd wilde afdwingen en alleen handelde. "De man heeft psychiatrische problemen", aldus een woordvoerder. "Het beeld is nu dat hij de zendtijd wilde gebruiken om boodschappen mee te delen die verband houden met zijn wanen."

Na de 'journaalkaping' van ruim twee en een half jaar terug is er op het open Media Park veel gedaan aan de veiligheid voor de 6.000 medewerkers. Zo staan de verschillende instanties nauw met elkaar in contact en is het voor kwaadwillenden haast onmogelijk om een redactie lastig te vallen. Volgens Broertjes is de gijzeling van nu het bewijs dat die maatregelen inderdaad goed zijn geweest voor die veiligheid.
Toch blijft het opmerkelijk dat een verward iemand zomaar het voor velen interessante terrein op kan en zo veel paniek kan veroorzaken. Broertjes denkt er echter niet aan om van het mediapark een fort te maken. "Als iemand met een mitrailleur of in dit geval een mes komt, sta je als beveiliger altijd op achterstand. Nu is er goed, snel en adequaat gereageerd en kun je achteraf spreken van een levende oefening. Chapeau."
Drie verdiepingen hoger zat 3FM-medewerker Marieke Hartman tijdens de gijzeling lange tijd vast in het gebouw. Eenmaal buiten staat zij de massaal aanwezige pers te woord. "Eerst geloofde ik het niet. Maar toen ik elf politiewagens zag, was het toch wel schrikken", kijkt zij terug. "Toch wel beangstigend. Ik ben blij dat ik die man niet heb gezien."

Het Stadsfonds is inmiddels geland in Hilversum

Aantal aanvragen in afgelopen twee jaar aanzienlijk gestegen

Een actieve plaats, waar altijd wat te doen is. Stadsfonds Hilversum helpt bij het opzetten van projecten. En dat gaat steeds beter.

Het Dutch Drone Festival is volgens Ingrid Geul een goed voorbeeld van een vernieuwend evenement in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met enige scepsis werd het Stadsfonds Hilversum in 2015 geïntroduceerd. Had Hilversum zo'n fonds wel nodig? Twee jaar later blijkt het Stadsfonds goed geland te zijn, zo meent stadsfondsmanager Ingrid Geul. De grote taak die nu voorligt, is in de nabije toekomst werken aan het vergroten van de bekendheid.

Steeds meer ondernemers die een project willen beginnen, weten het bureau van Geul van te bereiken. "Waar ik vroeger drie of vier aanvragen in de maand had zijn dat er nu acht tot tien. Dat is echt een groot verschil", geeft de stadsfondsmanager aan. Het lijstje waaraan het fonds inmiddels heeft bijgedragen is lang. Hilversum City Run, de Melkhuisje Masters, Coderdojo Hilversum, Dudok in Concert, herkenbaarheid van het Arenapark, het Scenecs Filmfestival, onderzoek zonnepanelen op bedrijfspanden, Solar laadpaal in het Rotorgebied, TedX Hilversum en quickscan toekomstvisie Gijsbrecht van Amstelstraat zijn slechts enkele voorbeelden. Het geeft meteen aan hoe divers de projecten zijn: van klein (specifieke gebieden) tot aan groot (Hilversum breed).

Er komt duidelijk meer Schwung in Hilversum. Steeds meer Hilversummers zien en merken dat er meer gebeurt in hun woonplaats. Dat hoort Geul steeds vaker. Dat is ook de doelstelling van het Stadsfonds. "Bewoners en ondernemers moeten trots zijn op wat er hier gebeurt." Daarnaast moet de reuring zorgen voor een ondernemende gemeente. Dat moet leiden tot meer klanten, bezoekers, stageplekken en leer-werktrajecten, maar ook tot een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Bedrijven en ondernemers moeten zich willen vestigen in een gemeente waar veel activiteit en positiviteit is.

Het Stadsfonds ondersteunt innovatieve en bijzondere projecten

Het Stadsfonds ondersteunt innovatieve en bijzondere projecten en evenementen, die echt iets toevoegen aan Hilversum, en ook de komende jaren op de agenda gezet kunnen worden. Dat 't Melkhuisje haar tennistoernooi nieuw leven heeft ingeblazen is een goed voorbeeld. Maar ook noemt zij de uitbreiding van het Dutch Drone Festival (van 8 tot en met 10 september) met een drone filmfestival op vrijdag 8 september in de Vue cinema. Dit nieuwe onderdeel voegt weer iets toe aan het festival dat vorig jaar voor het eerst gehouden werd. Samenwerking tussen bedrijven en organisaties is ook waar Geul naar op zoek is. Eind september verzorgen het Mediapark en het Scenecs filmfestival een drive-in bioscoop op het Mediapark. Hun bundeling van krachten en ideeën heeft tot dit resultaat geleid.

"Vergeet niet dat het geld beschikbaar is voor de ondernemers", meldt de stadsfondsmanager. "Het is niet zo dat ze even hun hand op kunnen houden, want ze moeten wel aan de voorwaarden van het Stadsfonds voldoen." Zo geeft het fonds nooit het hele bedrag. De aanvrager moet zelf ook voor andere geldstromen zien te zorgen om het project te kunnen realiseren.
Hoe komt het Stadsfonds aan het geld? De gemeente int het geld uit de heffing van de ozb op niet-woningen. Deze euro's komen in een fonds terecht, waar de ondernemers aanspraak op kunnen maken. Hilversum is opgedeeld in zestien zogeheten fondsgebied. Ieder deelgebied heeft een eigen budget waar het gebruik van kan maken. De stadsfondsmanager helpt onder andere met de aanvragen en evalueert. Het bestuur van het fonds beoordeelt of een project kan rekenen op een financiële bijdrage.

'Vergeet niet dat het geld beschikbaar is voor de ondernemers'

Voor de komende tijd gaat Geul zich focussen op de kwaliteit van de aanvragen. Meer bekendheid verwerven dat het fonds er is voor ondernemers is een andere prioriteit. Hoe dat gedaan moet worden, legt zij in september uit. Dan zijn de resultaten van het onderzoek naar het Stadsfonds bekend.

Historisch evenement

De oude tractoren maakten een rondrit. Foto's: Bastiaan Miché

VREELAND Dat dertien niet altijd een ongeluksgetal is, bleek afgelopen weekend wel tijdens de dertiende editie van het Historisch Festival Vreeland.

Wel moesten de tientallen vrijwilligers alle zeilen bijzetten om na de buien die 's nachts vielen het terrein enigszins toegankelijk te maken. Het tweejaarlijkse evenement trok een recordaantal van ruim tienduizend bezoekers, meldt woordvoerder Tijmen Zeldenrijk. Zij genoten van verschillende optredens (Riem de Wolff en rockgroep Mooi Wark), oldtimers en verschillende demonstraties van hoe beroepen er vroeger uitzagen. Het thema was rock-'n-roll.
Volgens Zeldenrijk zit het evenement qua bezoekersaantallen nog lang niet aan zijn plafond. "Je ziet dat men het waardeert. Ieder jaar plussen we nog."

Kinderen vermaakten zich opperbest.
Oude ambachtslieden gaven demonstraties.
Een mooi Hollands plaatje.
Ook waren er grote vrachtwagens.

Sint Vituskerk is 125 jaar

De Sint Vituskerk. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het is een van de grootste kerken uit het oeuvre van architect Petrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuypers: de Sint Vituskerk in Hilversum. Bovendien behoort de kerktoren met zijn 98,3 meter tot de vier hoogste kerktorens in Nederland. Zondag 3 september wordt het 125-jarig bestaan van het kerkgebouw gevierd.

Op 5 september 1892 werd de kerk aan de Emmastraat door aartsbisschop Petrus Matthias Snickers van Utrecht gewijd. Drie dagen later werd deze kerk voor de eredienst in gebruik genomen.
Komende zondag 3 september vindt er in de kerk een jubileumviering plaats. In deze eucharistieviering zal hulpbisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam samen met de nog levende (voormalige) pastoors van de Vituskerk voorgaan. Ook is er de zegening van twee oude gerestaureerde houtsnijwerken. Deze krijgen een nieuwe plaats in de kerk.

Het feest krijgt op zaterdag 9 september een vervolg. Tijdens Open Monumentendag is de Sint Vituskerk de hele dag van 10.00 tot 17.00 uur open. Belangstellenden kunnen dan de toren beklimmen.
Vanaf september 2017 tot 2018 viert de parochie met diverse activiteiten dit jubileumjaar. Gedacht wordt aan een fotowedstrijd, bijzondere rondleidingen en concerten, fietstochten naar andere Vituskerken in 't Gooi, een expositie van bidprentjes, contacten met alle Vituskerken in Nederland en ontmoetingen met andere christelijke kerken en met de moskeeën in Hilversum.
Volgens parochiesecretaresse Marian Tabak van de Vituskerk is het aantal kerkgangers de laatste jaren weer toegenomen. "Tal van activiteiten voor jong en oud maken de geloofsgemeenschap tot een levendig geheel."

Alweer flinke klapper op A1 bij Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Weer was het woensdag raak op de A1 tussen Hotel Witte Bergen en Hilversum-Noord. Daar was voor de derde keer deze week een aanrijding. Nu botsten twee auto's op elkaar. Naast de ambulance en politie kwam ook de brandweer langs om een van de slachtoffers uit een auto te bevrijden.