Gooi en Eembode Hilversum

9 november 2017

Gooi en Eembode Hilversum 9 november 2017


Weer knip trekken voor de Vorstin

HILVERSUM Trekt de gemeente opnieuw de portemonnee voor Podium de Vorstin? Om het Hilversumse poppodium nu voor eens en altijd financieel gezond te maken, stelt wethouder Wimar Jaeger van Cultuur voor om 623.00 euro beschikbaar te stellen. Dit is onderdeel van het Meerjarenplan Podium de Vorstin 2017.

Dat de gemeente moet bijspringen is niet voor het eerst. Ook nu kampt de Vorstin met tekorten, waaronder een maandenlange huurachterstand. Met die ruim zes ton moet het poppodium een frisse en vooral toekomstbestendige start kunnen maken en moet er genoeg vet op de botten zitten om toekomstige tegenvallers op te kunnen vangen. Het voorgestelde bedrag is opgedeeld in drie elementen. De helft (321.000 euro) is bedoeld om de structurele tekorten aan te vullen. Dan is er nog 150.000 euro nodig als 'additioneel werkkapitaal'. Hiermee moet het poppodium voorkomen weer een cashflowprobleem te krijgen. Van de resterende 152.00 euro moeten de transitiekosten worden bekostigd.
In de afgelopen periode heeft de Vorstin zelf een plan ontwikkeld om niet meer in de problemen te geraken. Wethouder Jaeger meent dat het plan, inclusief het financiële voorstel, het podium een goed perspectief biedt. "Met dit voorstel zetten we de Vorstin op een goed fundament en bieden we het podium een finale oplossing om een goede toekomst in te gaan."

3

Van Vroonhoven stopt als wethouder

hilversum "Ik ga Hilversum missen", zo zei Nicolien van Vroonhoven-Kok dinsdag. De wethouder legt na de raadsvergadering van woensdag 18 december haar functie neer, omdat zij met haar gezin naar Australië verhuist.

"Met pijn in mijn hart leg ik mijn werk neer. Ik heb het hier zo naar mijn zin en ik heb het ook zo naar mijn zin in Hilversum", aldus een emotionele Van Vroonhoven, die met haar gezin naar Melbourne vertrekt.
Het is niet mogelijk de periode af te maken. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op woensdag 21 maart 2018. Voordat er een nieuw college is, is het waarschijnlijk al mei. De man van Van Vroonhoven gaat begin januari al van start met zijn nieuwe baan en ook het nieuwe schooljaar begint dan. Daarom legt zij na de raadsvergadering van 18 december haar functie neer. Twee dagen later staat de afscheidsreceptie gepland. Het CDA is momenteel binnen de Hilversumse geledingen op zoek naar haar opvolger.

5

Man onwel bij Maple Leaf

HILVERSUM Een ongeveer 50-jarige man uit Loosdrecht is tijdens de zeventigste editie van de Maple Leaf Cross, afgelopen zondag in Anna's Hoeve, onwel geworden.

Op de bekende heuvel zakte de man, een bekende van de organisatie, in de derde ronde in elkaar. De hulpdiensten konden snel hulp bieden. De ongelukkige loper werd met een jeep van de brandweer van het terrein gehaald. Hij was weliswaar goed aanspreekbaar, maar een ambulance bracht hem voor een extra controle toch naar het ziekenhuis. Op dit incident na is deze jubileumeditie met 800 lopers succesvol verlopen.

17

Flashmob: negentig jaar Montessori in Hilversum

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Feest op de twee Montessorischolen in Hilversum deze week. Zowel op de locatie Zuid als Centrum vieren de in totaal 700 leerlingen het 90-jarig bestaan van de school. Op beide locaties, aan de J.P. Coenstraat en Naarder- straat, begon de jubileummaand afgelopen week met een flashmob door de leerlingen en ouders.

Erfgooiers

Kees (1947) en Thom Verweij (1949) uit Hilversum voelen zich nog steeds erfgooiers. Foto: Koos Breukel

Historicus Anton Kok uit Hilversum brengt een boek uit met portretfoto's van Koos Breukel met daarop afstammelingen van Gooise boeren.

15

Bestuur 't Gooi haalt eerste elftal uit competitie

Zwart-gelen komen niet meer in actie. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op social media ging al rond dat sc ‘t Gooi vanaf nu een vrouwenclub is. Het bestuur van de voetbalvereniging heeft nu de knoop doorgehakt en besloten het eerste mannenelftal uit de competitie te halen.

De beslissing is per direct genomen. De wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen AS’80 is al niet meer doorgegaan voor de zwart-gele vierdeklasser. “Het betreurt ons ten zeerste dit besluit te hebben moeten nemen”, legt voorzitter Jan Willem Hoogendoorn uit.
Maar de maat was vol, is de verklaring. Steeds kampte de selectie met een tekort aan spelers en zij verschenen zonder afmelding niet op de training. Eerder was hoofdtrainer Maikel Manasse al opgestapt. Cor 't Jong en Guus Cramer hebben vervolgens geprobeerd het eerste in het zadel te houden. Tevergeefs.

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig, minder koude nachten

De week begon met een winterse speldenprik, maar een vroege winterse periode lijkt onwaarschijnlijk. Vanaf vrijdag veroorzaken uitlopers van depressies wisselvallig weer met daarbij een straffe wind. De temperatuur stijgt tijdelijk een paar graden. In het weekend vloeit polaire lucht het Noordzeegebied binnen. Het wordt dan iets kouder met enkele buien.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op wat regen. Er waait een krachtige westenwind. In de middag wordt het 11 à 12 graden. In de nacht naar zaterdag regent het enige tijd. Overdag is er vrij veel bewolking met kans op enkele buien. Af en toe klaart het op. Het wordt 9 graden. Ook zondag is het onbestendig met enkele buien. In de nacht daalt het kwik naar 4 à 5 graden. Overdag wordt het 7 à 8 graden.

Trend na het weekeinde

Maandag neemt het aantal buien geleidelijk af. Er blaast nog een stevige noordwestenwind. Dinsdag nadert een gebied van hoge luchtdruk. Het is dan enkele dagen veelal droog en rustig met af en toe zon. Er is kans op mist. De maxima liggen rond 8 graden. In de nacht is een graadje vorst mogelijk.

Weetje

November is een overgangsmaand. Soms kan het begin november al winters koud zijn. Tussen 1 en 10 november 1980 vroor het elke nacht tot -7 graden. Op 3 november 1980 bleef zelfs overdag de temperatuur onder nul. Dat was recordvroeg. Daarentegen kan het ook nog aangenaam, zelfs bijna nazomers, zacht zijn. Tussen 1 en 10 november 2015 werd het tussen de 15 en 20 graden.

Tergooi op tweede plaats van Ziekenhuizen top 100

HILVERSUM Tergooi staat dit jaar op de tweede plaats van de Ziekenhuizen top 100 van het Algemeen Dagblad. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst die de krant deze week heeft gepubliceerd. Vorig jaar eindigde Tergooi nog op de 39ste plaats.

De lijst is gebaseerd op de gegevens over 2016 van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) en het Zorginstituut die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren en de volumenormen van wetenschappelijke verenigingen. Het betreft de gegevens van beide vestigingen.

Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 36 verschillende aspecten die een indicatie geven van de medische kwaliteit van ziekenhuizen, de organisatie van de zorg en de uitkomsten van operaties. Vier criteria betreffen patiëntenkeurmerken.

Zwembad De Lieberg ontruimd na brand

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij zwembad De Lieberg aan de Jan van der Heijdenstraat in Hilversum heeft vrijdagavond korte tijd brand gewoed. Het gebouw werd ontruimd omdat er rook het zwembad en het sportcafé in kwam. Ook de weg was enige tijd afgezet. De brandweer was al snel ter plaatse. De oorzaak bleken bladeren in de ventilator die vlam hadden gevat. Uiteindelijk, na wat blus en sloopwerkzaamheden, kon het sein brand meester worden gegeven. Na een verfrissend colaatje in het sportcafé rukten de brandweerlieden weer in.

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Gymnasium en Comenius naar NK debatteren

Leerlingen gaan de verbale strijd aan. Foto: Debatinstituut

HILVERSUM Het Gemeentelijk Gymnasium en het Comenius College vertegenwoordigen Hilversum tijdens de twintigste editie van het Nederlands Kampioenschap debatteren voor scholieren. In totaal komen er 124 scholenteams in actie.

Locatie van de eerste twee voorrondes is het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. In totaal zijn er drie voorrondes met steeds zo'n veertig scholen. De eerste voorronde (met het Comenius) is vrijdag, de tweede (met het Gymnasium) zaterdag. De derde voorronde is vrijdag 10 december in Haarlem. Debatthema's zijn onder meer immigratie en alcoholreclame. Van de 124 scholen gaan er uiteindelijk 32 door naar de finale in Utrecht op 20 januari.

'We moeten een eigen niche zien te pakken'

Podium de Vorstin gaat meer programmeren voor jongeren

Met meer inspraak in de programmering van het publiek en meer producties voor jongeren heeft de Vorstin de nieuwe koers uitgezet.

Een van de ideeën is om het publiek meer te laten meedenken met de programmering van het poppodium. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Rode cijfers, organisatorische problemen en een imagoprobleem: Podium de Vorstin staat er niet fraai op. Aan alle onrust en financiële problemen moet nu voorgoed een einde komen nu er een nieuw plan is, waarin een nieuwe inhoudelijke koers is uitgestippeld. De Vorstin gaat zich onder andere meer richten op jongeren en wil publiek, culturele en mediapartners meer betrekken bij de programmering.

"We moeten een eigen niche zien te pakken, een eigen subregionale functie in het Gooi", aldus Anton Kok, voorzitter van het bestuur van Podium de Vorstin. De concurrentie aangaan met poppodia uit Amsterdam en Utrecht heeft geen zin. Populaire bands en artiesten verkiezen Paradiso en Tivoli altijd boven Hilversum. De Vorstin moet een eigen identiteit creëren. Daarom blijft zij inzetten op de sterke punten. Het poppodium scoort goed met Nederlandstalige artiesten en zet stevig in op soul- en bluesacts.

Qua programmering wordt de focus meer op jongeren gelegd. "Dit plan gaat uit van de overtuiging dat Hilversum meer muzikale krachtstroom kan gebruiken", zegt interim-directeur Loes Wagenmaker. "Wij, medewerkers, bestuur en directie van de Vorstin, vinden dat het uitgaansleven van Hilversum spannender en uitdagender kan. We beschouwen het als onze taak om monocultuur in Hilversum te bestrijden. Op die manier kan onze stad ook voor jonge mensen nog meer betekenis krijgen."

'Het is onze taak om de monocultuur te bestrijden'

De introductie van zogeheten 'metaprogrammering' moet hierbij helpen. Dat houdt in dat publiek of andere partners op de stoel gaan zitten van de programmeur, terwijl de medewerkers van de Vorstin meer in de rol kruipen van regisseur. Samen werken de partijen naar een goed eindconcept. Volgens Wagenmaker is Next Generation hier een goed voorbeeld van: twee jongeren klopten aan om feesten te gaan organiseren voor 13- tot 16-jarigen. Daarnaast staan er al meer producties voor jongeren op de agenda, zoals de technofeesten Nachtvorst.

Talentontwikkeling is een ander nieuw speerpunt. Beginnende popbands en dj's uit Hilversum en omgeving moeten meer de kans krijgen zich te ontwikkelen. Hiervoor is de Vorstin een samenwerking aangegaan met de Wisseloord Studios. "We willen een springplank voor jonge talenten creëren", aldus Wagenmaker. In deze bekende Hilversumse studio kunnen de talenten muziek opnemen. Oefenen kunnen de jonge muzikanten in de ruimtes onder in het poppodium. Deze ruimtes wil het podium omdopen in een media- en muziekbroedplaats. Daarnaast wordt meer verbinding gezocht met andere organisaties en instellingen, waaronder het ROC.

Komende woensdag buigt de commissie Samenleving zich over het reddingsplan voor het poppodium. Op woensdag 6 december neemt de gemeenteraad een besluit over het Meerjarenplan Podium de Vorstin 2017.

Hilversum met Wijdemeren, dan Gooistad

HILVERSUM De Gooise gemeenten zullen op de langere termijn sowieso één gemeente vormen. In de tussentijd moeten zowel Hilversum en Wijdemeren als Huizen, Blaricum en Laren met elkaar fuseren. Daar komt het woensdag naar buiten gebrachte besluit van de provincie Noord-Holland in het kort op neer.

De fusie en samenwerking van de Gooise gemeenten zou noodzakelijk zijn om de bestuurskracht van de regio te versterken. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland stellen de komende maanden een herindelingsontwerp op voor de fusie van Wijdemeren en Hilversum. Als eerst haalbare datum voor een fusie wordt 1 januari 2021 genoemd. Die datum geldt ook voor de fusie tussen Huizen, Blaricum en Laren. Voor Gooise Meren en Weesp gelden - gezien de discussie in de gemeenteraad van Weesp - weer andere regels.

GS menen dat het regionale bestuurskrachtprobleem niet in alle raden als urgent wordt ervaren. Zo is er geen enkel alternatief aangedragen dat door alle raden in de regio wordt ondersteund om de bestuurskracht van de regio en gemeenten te versterken en om tot maximaal drie gemeenten te komen als tussenstap naar één gemeente Gooi en Vechtstreek. Bovendien, aldus GS, is Wijdemeren er niet in geslaagd alsnog tot fusie te besluiten om de bestuurskracht te versterken.

Voorwaarde

De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger is niet verrast door het besluit en is op zich blij dat het uiteindelijke doel, één Gooise gemeente, de stip aan de horizon blijft. "Wij stellen ons dienstbaar op met de voorwaarde van die bestuurlijke samensmelting. Dat moet niet te lang duren. Van uitstel komt immers afstel. Maar voor een korte periode is die tussenstap prima."

Voor de 'gewone' Hilversummer maakt de herindeling van de Gooise gemeenten niet zo heel veel uit, meent de wethouder. Het onderwerp leeft ook niet zo in de mediastad. In Wijdemeren wel. Voor de mensen daar is het belangrijk, aldus Jaeger, dat zij een betere dienstverlening krijgen en beter gerepresenteerd worden naar de buitenwereld, maar de kernen wel het dorpse karakter behouden. De datum van 1 januari 2021 is voor Jaeger niet zo belangrijk. Het kan ook best een jaar later, mocht dat nodig zijn. Over één punt is de D66-er wel helder: het Hilversumse raadhuis blijft de plek waar de debatten plaatsvinden. "Dat zou zelfs zo zijn als we gaan fuseren met Sneek."

Vervanger voor Van Vroonhoven is nodig voor college

'Ik heb het werk altijd met veel lol gedaan.' Foto: Margôt Brakel

HILVERSUM Met het vertrek van Nicolien van Vroonhoven-Kok is een nieuwe wethouder wel gewenst. De overige drie wethouders - Wimar Jaeger, Eric van der Want en Floris Voorink - kunnen haar werkzaamheden er niet bij nemen, aangezien zij het werk na het opstappen van Arjo Klamer al verdeeld hebben.

Kort is overwogen om het takenpakket van Van Vroonhoven te verdelen over de drie achterblijvers. In haar portefeuille heeft zij Wonen, Natuur en Duurzaamheid en Monumentenzorg. Zelf zegt de CDA'er dat zij haar werk zo goed als af heeft. De grote dossiers zijn klaar, zeker voor woensdag 18 december. Wat doorloopt zijn het verder uitrollen van het buurtgerichte werken en de onderhandelingen over het uittreden van Amsterdam uit het Goois Natuurreservaat. Verder blijven de lopende dossiers over.

Jaeger zegt dat een nieuw uitgebreid takenpakket voor hem en zijn collega's een onhaalbare kaart is. Agendatechnisch kan dat er niet bij. "Met vier mensen is het nu al best een kluif", aldus de D66-wethouder. "Het is ook belangrijk draagvlak te houden in het college. Daar is de democratie bij gebaat. En wij willen ook binding houden met het CDA", vult Van der Want zijn partijgenoot aan.

Olaf Streutker, CDA-fractievoorzitter, meldt dat de fractie meerdere personen in het vizier heeft om de wethouderspost over te nemen. Hij laat weten dat zij binnen de gemeentegrenzen zoeken. Volgens hem is het belangrijk dat de persoon die op 18 december instapt goed op de hoogte is wat er politiek in Hilversum speelt en de lopende dossiers over kan nemen. "We hebben in Hilversum genoeg mensen met bestuurservaring", merkte Van Vroonhoven op. Binnen een week verwacht Streutker de nieuwe CDA-kandidaat wereldkundig te kunnen maken.
Hoewel zij vanaf 2018 zeker voor drie jaar aan de andere kant van de wereld woont, blijft Van Vroonhoven betrokken bij de politiek in Hilversum. Daarom heeft zij aangegeven haar naam straks gewoon op de CDA-lijst te zetten, zodat zij bij haar terugkeer weer actief kan worden voor haar partij. "Ik heb dit werk altijd met heel veel lol en drive gedaan", aldus Van Vroonhoven.

Reina Klees

(68) sinds 1972 Hilversumse, gaf 40 jaar kunstles aan het middelbaar onderwijs en geniet met haar man van het goede leven.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Schilderen en schrijven. Mijn boek 'Terug naar de verte' is net uit. Ik schreef het onder mijn meisjesnaam Reina Snip. Een autobiografie waarin schaarste in de naoorlogse jaren, de verzuiling, de opkomst van de jeugdcultuur, muziek, mode en de omroep aan bod komen."

Wat vind je van Hilversum?
"Het is grappig om in het wild mensen tegen te komen voor wie iedereen vroeger thuis bleef als ze op de radio of televisie kwamen. Dan was het stil op straat en op je werk hadden ze het de volgende dag allemaal over hetzelfde programma. En nu sta je gewoon naast zo'n coryfee zuurkool te kopen op de markt."

In welk café drink jij een drankje?
"Het Tolhuys."

Als je burgemeester was, dan...
"dan zette ik de inspecteur Groen van de gemeente met een snoeischaar in haar handen in een rolstoel en ging er zelf op krukken achter lopen duwen. Dan zou ik kijken of het ons lukt om ondanks alle overhangende takken op de trottoirs te blijven."

Waar ben je trots op?
"Op mijn man, die zich ondanks zijn herseninfarct toch levenslustig staande houdt."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Ik, Robot' van Isaac Asimov."

Nog plannen voor de toekomst?
"Eindelijk mijn allermooiste schilderij maken. Maar dat dacht ik bij de vorige 230 ook."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Paul Portheine. Hij heeft er als ontwerper openbare ruimte mede voor gezorgd dat Hilversum weer mooi is."

Beste cd ooit?
"'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' van The Beatles."

Mooiste plek in Hilversum?
"De vijver bij het Raadhuis."

Hilversummer Topcoach van het Jaar

HILVERSUM Een cheque ter waarde van 2.500 euro en de eer zijn voor Edwin van Brakel. De Hilversummer hoorde dinsdagavond in Spant! in Bussum dat hij Topcoach van het Jaar 2017 is geworden van de technische installatiebranche.

De bekendmaking van de Topcoach van het Jaar gebeurde tijdens de landelijke verkiezing OTIB. Met de prijs spreekt de OTIB waardering uit voor alle praktijkbegeleiders die zich hebben ingezet om talent te begeleiden, te ontwikkelen en daarmee de branche te versterken met vakmensen. Leerlingen, collega's en werkgevers konden coaches aanmelden. Een jury besloot dat Van Brakel, die werkt bij Gooiland Elektro, de titel verdient.

"De grootste uitdaging voor praktijkbegeleiders ligt in het enthousiasmeren en motiveren van jongeren", reageerde Van Brakel enthousiast. "Vooral bij jongeren die hier zichtbaar moeite hebben en nog niet weten wat zij het leukste vinden binnen de techniek. Praktijkbegeleiders spelen een belangrijke rol om te zorgen dat deze talenten de juiste plek weten te vinden."

Hilversumse Jumbo beste van het Gooi

HILVERSUM Het is Jumbo Hilversum Larenseweg gelukt om zich te plaatsen voor de tweede ronde in de Supermarkt van het Jaar-verkiezing. Hiermee is de supermarkt halve finalist in de strijd voor beste supermarkt van Nederland.

Ondernemers Carl van Dam en Sipke Schoonhoven zijn erg trots op hun team en het behalen van deze prestatie. Schoonhoven: "We zijn de beste supermarkt van het Gooi en om dit te vieren met klanten is er in het weekend van 17, 18 en 19 november voor iedere klant een gratis appeltaart bij besteding van minimaal 25 euro."

De vijftig best scorende supermarkten zijn door naar de volgende ronde, waarvan de supermarkt aan de Larenseweg er één is. Zij zijn door een vakjury beoordeeld op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid, beschikbaarheid van producten en de kwaliteit van versproducten. De landelijke verkiezing ging woensdag 20 september van start. Begin maart 2018 wordt bekend wie de beste supermarkt van Nederland is.

Blikschade bij ongeval op kruising in Kerkelanden

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum De kruising met de Kerkelandenlaan en Kloosterlaan was dinsdagmiddag het decor van een aanrijding tussen twee auto's. De twee bestuurders, vrouwen van 62 en 66 jaar uit Hilversum, raakten niet gewond. Hun vierwielers waren er minder goed aan toe. De aanrijding was ontstaan doordat de 62-jarige haar plaatsgenote (die voorrang had) niet had zien aankomen.

Havenstraat en Vaartweg hebben weer een spreekbuis

Nieuwe ondernemersvereniging opgericht

Samen bereik je meer dan in je uppie. Daarom hebben ondernemers van de Havenstraat en de Vaartweg de handen ineengeslagen om hun straten aantrekkelijker te maken.

Met het ophangen van dezelfde vlaggen is vorig jaar een start gemaakt met het uitdragen van de eenduidigheid. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met de oprichting van ondernemersvereniging HavenVaart slaan de ondernemers twee vliegen in één klap. Het geeft aan dat ondernemers van de Havenstraat en de Vaartweg zich verenigd hebben en daarmee een spreekbuis hebben, bijvoorbeeld richting gemeente en politiek. Dat is wel zo handig als je een wensenlijstje hebt.

Sinds maandagochtend hebben de twee verbindingsstraten weer een ondernemersvereniging. In Café De Kaars aan de Havenstraat gaven de aanwezige ondernemers hun jawoord aan de oprichting van de nieuwe ondernemersvereniging genaamd HavenVaart. "Dit is een stap in de goede richting", geven ondernemers Maaike van der Meulen en Shiva de Winter aan. "Dit is belangrijk omdat er nu een basis is van waaruit we kunnen handelen."

Dat een aantal ondernemers zich nu verenigd heeft, is een overwinning. Het blijkt lastig te zijn om in deze straten de organisatiegraad op orde te krijgen. Het besef dat je samen sterker bent, komt langzaam op gang. Diverse gezamenlijke acties zijn sinds vorig jaar ondernomen. Zo hebben de ondernemers meegewerkt aan het Zilveren Camera-project van Museum Hilversum. In 2016 en 2017 hebben in hun straten grote borden met nieuwsfoto’s van de tentoonstelling gestaan. Sinds oktober vorig jaar hangen er groen-gele vlaggen boven de winkels. Deze vlaggenparade moet eenheid uitstralen van ondernemers en vastgoedeigenaren en was tevens een eerste aanzet om gezamenlijk beide straten te verbeteren.

'We moeten onze straten gezamenlijk leuker maken'

Toch heeft het nog ruim een jaar geduurd voordat HavenVaart werd opgericht. Ondernemen vergt veel tijd en energie en om dan ook nog met collega-straatwinkeliers plannen te maken, schiet er snel bij in. De Winter en Van der Meulen herkennen dat beeld. "Er wordt hard gewerkt om de zaak draaiende te houden", aldus het duo. "Maar samen maken we onze straten leuker", luidt het vervolg van het tweetal.
Zelf ervaren zij dat het makkelijker is om vanuit een vereniging te spreken met de gemeente. Nu hebben alle ondernemers wel contact met het raadhuis, maar is het te veel los zand en komt er weinig van de grond. Met de oprichting van HavenVaart is er meer body gekomen, zoals De Winter het omschrijft. Nu hebben de twee straten één spreekbuis. Dat betekent makkelijker in contact komen met onder andere de gemeente, met wie de ondernemers op willen trekken om de heersende problemen aan te kunnen pakken.

De ondernemers vinden dat de focus vanuit het raadhuis nu op de verbindingsstraten mag komen. Het centrum is mooi opgeknapt. Alle begrip hebben Van der Meulen en De Winter voor de gewenste opknapbeurt van de binnenstad, maar nu moeten de gemeente en de raad de focus verleggen naar gebieden die ook aandacht nodig hebben. "Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht hopen wij de interesse van de politieke partijen te wekken om samen met ons de straten de aandacht te geven die zij verdienen en de focus van het gemeentebestuur op het centrum te verbreden naar dit gebied. Onze straten hebben immers zo veel potentie", is de oproep.

'De focus van het raadhuis moet nu naar de verbindingsstraten'

Met elkaar oplossingen vinden voor de huidige problemen is het motto. Zo staan er nog de nodige vierkante meters winkeloppervlak leeg. Van der Meulen zegt dat een Leegstandsverordening bijvoorbeeld handig is. Daar moet de gemeenteraad dan mee akkoord gaan. Tot nu toe ziet een meerderheid van de politiek hier niets in. Volgens de onderneemster zijn de Havenstraat en Vaartweg hier wel bij gebaat doordat de leegstaande locaties dan makkelijker en sneller gevuld kunnen worden. Dat zorgt voor beweging en dat is precies wat nodig is, meldt De Winter.

Met hulp van de gemeente willen de ondernemers werken aan een beter verblijfsklimaat. Automobilisten en fietsers rijden massaal door de Havenstraat en de Vaartweg, maar stoppen amper om hier te shoppen. De straten moeten aantrekkelijker worden door bijvoorbeeld de gevels op te knappen. Verder willen de ondernemers een straatmanager in de hand nemen. Deze persoon moet de spil zijn in het leefbaarder maken van de twee verbindingsstraten. Vooral omdat een straatmanager de benodigde ervaring heeft. Zelf hebben zij ook werk aan de winkel. Een van de opdrachten is om betere afspraken te maken tussen de horecaondernemers en de anderen. "Als bij de één het licht uitgaat, gaat bij de ander het licht juist aan. Daar is nog veel te winnen", aldus De Winter.

Uiteindelijk moet dit in de toekomst leiden tot een betere en aantrekkelijker Havenstraat en Vaartweg. Dat is een proces van de lange adem. Dat realiseren De Winter en Van der Meulen zich goed. "Ondernemers die hier zitten zijn trots op hun eigen onderneming. Het zou heel leuk zijn als ondernemers gaan zeggen dat ze trots zijn op de straat waarin zij ondernemen, want wij hebben twee leuke en gevarieerde straten", besluit Van der Meulen.

Wat bezielde straatracers op de Dijk?

'En dat terwijl u al vijf keer eerder bent veroordeeld voor rijden onder invloed'

Tegen de vader en zoon uit Loosdrecht is vijf en drie jaar cel geëist vanwege het doodrijden van Fleur op 16 maart 2016. "U was bezig met een straatrace."

De Porsche en Mini Cooper in één beeld op die dramatische avond in maart 2016. Foto: Bastiaan Miché

Loosdrecht "Ik wil dat jullie weten wie Fleur was." Geëmotioneerd toont de vader van Fleur Balkenstein in de rechtszaal de foto van zijn dochter aan de twee verdachten.

De twee mannen, vader (54) en zoon (33), zijn volgens de officier van justitie verantwoordelijk voor het auto-ongeluk op 16 maart vorig jaar op de Nieuw Loosdrechtsedijk waarbij de 19-jarige Fleur levensgevaarlijk gewond werd. De jonge vrouw overleed twee weken later aan haar verwondingen.

Hele toekomst

Verdediging: 'Had Fleur wellicht zitten
bellen of appen?'

De vader van Fleur schetst in zijn slachtofferverklaring een beeld van een bewuste, verantwoordelijke jonge vrouw, in de bloei van haar leven. Fleur zat vol plannen en had nog een hele toekomst voor zich. Hij neemt het de twee verdachten zeer kwalijk dat zij beiden hun verantwoordelijkheid voor het ongeval niet hebben willen nemen. "Als jullie echte kerels waren hadden jullie dat gedaan", eindigt de vader zijn verklaring.
De Porsche van de 54-jarige verdachte kwam op 16 maart vorig jaar rond 21.45 uur vanuit Hilversum met ongeveer 160 km per uur over de Nieuw Loosdrechtsedijk aangereden, op de hielen gezeten door zijn zoon in een Mini Cooper, toen Fleur haar auto vanaf een zijweg de Dijk op stuurde richting Hilversum. Een paar seconden later boorde de Porsche zich in de linkerzijflank van de Toyota van Fleur. De jonge vrouw werd levensgevaarlijk gewond overgebracht naar het UMC, waar zij twee weken later overleed aan de complicaties van het ongeluk.

Vader en zoon waren die avond eerst wat gaan drinken in café Moeke in Hollandse Rading, reden daarna met de Porsche naar Amersfoort om wat te eten en op de terugweg werd opnieuw bij café Moeke gestopt om de Mini Cooper van de zoon op te halen. Vervolgens zijn ze allebei in hun eigen auto gestapt en achter elkaar over de Dijk richting de woning van de vader gereden in Loosdrecht.

De officier van justitie verwijt de twee verdachten het ongeluk in vereniging te hebben gepleegd. Er was sprake van een nauwe en bewuste samenwerking, want de twee raceten drie kilometer lang achter elkaar over de Dijk, met absurde snelheden oplopend tot 167 kilometer per uur, waarbij volgens getuigen de een de ander probeerde in te halen. "U was bezig met een straatrace binnen de bebouwde kom. Wat bezielde u?", aldus de officier van justitie.
Naast het bizarre rijgedrag van de twee verdachten verwijt de officier van justitie de vader dat hij met twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol achter het stuur is gekropen. "En dat terwijl u al vijf keer eerder bent veroordeeld voor het rijden onder invloed."
De verdediging vroeg vrijspraak voor het tenlastegelegde, onder meer omdat er geen onderzoek was gedaan naar de telefoon van Fleur. Want hoe was het mogelijk dat zij de Porsche niet had zien aankomen? Had zij wellicht zitten bellen of appen?

Snoeihard

De officier van justitie had hierop een kort antwoord. "Meneer reed zo snoeihard dat zij geen tijd had om de Porsche te kunnen zien aankomen."

Naast de celstraf eiste de officier van justitie een rijontzegging voor beide verdachten van 5 jaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Plan voor fietstransferium Crailo ligt al dertien jaar in het archief

De brochure van Arie en Bas Vijn. Foto: Arie Vijn

hilversum Het vorige week als nieuw gepresenteerde plan voor een fietstransferium op Crailo is gewoon uit het archief opgediept. Dat zegt Arie Vijn uit Bussum, die in 2004 samen met zijn zoon Bastiaan exact hetzelfde plan presenteerde.

Onder de naam 'Bazz versus Hillen' brachten de Bussumers destijds een brochure uit als tegenvoorstel op het peperdure plan van Hans Hillen voor een weg over de hei (die er nooit zou komen) voor een beter bereikbaar Media Park. Vijn was destijds werkzaam op het asielzoekerscentrum (als fietsenmaker) en toen dat dicht ging, lag een 'prachtig parkeerterrein' braak. Ideaal voor een fietstransferium, was toen zijn gedachte. Opvallend is dat vader en zoon destijds met exact dezelfde argumenten kwamen als Hart voor Hilversum, GroenLinks en ChristenUnie nu. Het plan is snel en gezond, de heide blijft intact, omwonenden ervaren minder overlast en het is goed voor het milieu. Bovendien is het plan niet zo duur, aldus Vijn in 2004.
Destijds was er echter niemand die het idee oppikte. "Als toen de politiek naar ons geluisterd had, was ons een hoop verkeersellende en milieuvervuiling bespaard gebleven", aldus Vijn nu.
Bedenker van het nieuwe, inmiddels breed gesteunde, plan, Karin Walters van Hart voor Hilversum, geeft aan dat zij niet op de hoogte was van het plan-Vijn. "Je kunt je wel afvragen als je dit plan hoort waarom het niet eerder is bedacht. Kennelijk is dat wel gebeurd", zegt zij. "Maar de kunst is nu om dit te realiseren."

'Heel veel mensen uit 't Gooi voelen zich nog steeds erfgooier'

Nazaten van erfgooiers vereeuwigd in nieuw boek

Een erfgooier. Hoe ziet die eruit? Anton Kos brengt het boek 'Erfgooiers geportretteerd' uit ter ere van het 40-jarig bestaan van de Stichting Stad en Lande Gooiland.

Het nieuwste boek van Koos Breukel en Anton Kos. Foto: Koos Breukel

HILVERSUM Een echt feest der herkenning. Zo valt het nieuwe boek 'Erfgooiers geportretteerd' wel te omschrijven... tenminste als je enigszins bekend bent met de geschiedenis van de streek. Vele markante koppen, afstammelingen van erfgooiers, zijn door de bekende fotograaf Koos Breukel op de foto gezet. Gewoon zoals ze zijn, zonder opsmuk. Maar allemaal trots op hun afkomst.

Efgooiers zijn Gooise boeren die samen de gebruiksrechten hadden van de weilanden, bossen en jachtvelden. Die rechten overerfden van vader op zoon. Om hun gebruiksrechten te beschermen én opdat alleen erfgooiers die uitoefenden, richtten zij begin 15de eeuw een agrarische belangenorganisatie op: Stad en Lande van Gooiland. Tot diep in de 20ste eeuw bleef de organisatie overeind, maar onder druk van woningnood en door het afnemende boerenbedrijf kwam er uiteindelijk een einde aan.
Namen zoals De Gooijer, Calis, Kos, Majoor, Vos en Smit zijn verweven met de omgeving. De Hilversumse historicus Anton Kos, zelf ook afstammeling van de erfgooiers en afkomstig uit Huizen, is al jaren geïnteresseerd in de erfgooiers. Niet eens zozeer vanuit zijn eigen familiehistorie, als wel vanuit zijn enthousiasme voor de middeleeuwen en voor wat er in zijn leefomgeving speelt. Nu verschijnt dan zijn vierde boek over de erfgooiers.

"Ik heb ervoor gekozen om een andere kant van de erfgooiers te belichten. Het is kunstzinniger, wellicht. Visueler. Het is echt iets anders dan ik normaal aanhaal in mijn boeken en lezingen. Mijn interesse voor deze groep Gooiers heb ik sinds mijn studie. Ik realiseerde mij dat geschiedenis zich ook hier voor mijn deur heeft afgespeeld."
Kos kent veel erfgooiers door zijn boeken en lezingen. In 2015 liet hij Koos Breukel al diverse hedendaagse erfgooiers portretteren. "Ik wilde ze een individueel gezicht geven. Koos is een bekende fotograaf: zo maakte hij in 2013 de officiële staatsieportretten van Willem-Alexander en Máxima. De foto's die hij maakt zijn altijd gemaakt zonder opgesmukte schoonheid. Zoals hij hier zelf over zegt: "Ik had geen idee hoe een erfgooier er per definitie uitziet. Ik ben me eerst gaan verdiepen in geschilderde portretten. Er is geen wezenlijk verschil tussen hoe die schilders naar de erfgooiers keken en hoe ik dat doe. Er is een soort afstand."
Er werden vele mensen twee weekenden lang gefotografeerd. En met dit materiaal werd twee jaar geleden de expositie gevuld in het Larense Singer. Kos: "Het leeft echt. Ik ken veel erfgooiers en merk al langer dat er nog heel veel mensen zijn die zich ook echt erfgooier voelen. Ze voelen zich verwant aan de streek en aan elkaar. Dat geldt ook voor de vrouwen, die officieel geen erfgooiers konden zijn."

"We hebben in dit boek ook aandacht besteed aan het landschap met foto's van Dirk Kome. Dankzij de erfgooiers en met name het Goois Natuurreservaat kunnen we er nog van genieten. Grote delen van de natuur zijn tot in de eeuwige dagen beschermde natuurgebieden."

Kees (1947) en Thom Verweij (1949) uit Hilversum voelen zich nog steeds erfgooiers. Foto: Koos Breukel

'Ze voelen zich verwant aan de streek en aan elkaar'

Jubileum

Vanwege het 40-jarig bestaan van Stad en Lande van Gooiland (opgericht na opheffing van de erfgooiers) én het 85-jarig bestaan van het Goois Natuurreservaat kon dit boek er komen. Het bevat foto's die Koos heeft gemaakt voor de expositie in het Singer. Een aantal is hetzelfde als toen, maar er zijn ook een aantal nieuwe foto's geselecteerd. We zien bekende gezichten uit de omgeving en ook hele families. Neem wethouder Tijmen Smit (1979) uit Laren. Hij zegt: "Als erfgooier ben je via een bloedband verbonden aan het Gooi. In elf dorpen zijn erfgooiers actief en de verbintenis tussen deze mensen is vanzelfsprekend." Ook Willem Kooij (1944) staat in het boek, hij ging jaarlijks naar de vergaderingen van Stad en Lande. "Je kreeg vijfentwintig gulden presentiegeld, toen een groot bedrag. Wij stemden voor opheffing van de erfgooiersorganisatie."

Zelfs Canadezen weten Anna's Hoeve te vinden

Ook 70ste editie Maple Leaf Cross een succes

Met bijna 800 deelnemers, een mooi herfstzonnetje, een mooi parcours én sterke winnaars was ook de 70ste Maple Leaf Cross weer een succes.

Voor de jubileumeditie had de organisatie een speciaal wedstrijdshirt laten maken. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum De oudste crosswedstrijd van Nederland, vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht als eerbetoon aan de Canadese bevrijders, was zondag op het vaste parcours nabij Anna’s Hoeve. Onder de deelnemers waren ditmaal overigens een flink aantal Canadezen, die na een oproep van de Canadese ambassade de jubileumeditie niet wilden missen.

Aan de Maple Leaf Cross deden als altijd
veel jongeren mee

De lange cross bij de mannen, over 10 kilometer, kende een sterke winnaar in Lucas Nieuweboer. Hij had de laatste weken al getoond in vorm te zijn, in Hilversum was dat niet anders. Met 32.13 was hij bijna twintig tellen sneller dan de nummers twee en drie, Paul Zwama en Cas Lutz.
De korte cross bij de mannen, bijna één lange sprint over drie kilometer, werd gewonnen door Richard Douma, in 8.49. De WK-deelnemer (1500 meter) was ook vorig jaar de beste.
Bij de vrouwen verraste Dagmar Smid met winst op de korte cross. Met een eindtijd van 10.04 bleef ze Karin Nieuwenhuijsen drie seconden voor. De Ethiopische Fanos Tekle, vorig jaar winnares, werd ditmaal derde in 10.10.
Anne Luijten heerste op de lange cross, die voor vrouwelijke wedstrijdatleten 7,5 kilometer was. Luijten had aan de streep een voorsprong van ruim twee minuten op Irene van der Reijken: 26.56 om 28.58. De derde plaats ging naar Lisan Duijvestijn, in 29.18. Plaatselijke favoriete Mirjam Koersen eindigde als vijfde in 29.41.
Aan de Maple Leaf Cross deden als altijd veel jongeren mee. Zij konden, afhankelijk van hun leeftijd, deelnemen aan een cross van 850 of 1500 meter. Er waren verder prestatielopen van 2,5, 5, 7,5 en 10 kilometer voor de vele recreanten.
Bij die recreatieve deelnemers waren, als gezegd, ook speciaal overgevlogen Canadese deelnemers. Onder hen Jean Thie. In 1960 won hij de veldloop voor B-junioren, 57 jaar later kwam hij over uit Wakefield, Quebec voor de prestatieloop van 7,5 kilometer.

Veel deelnemers zaten na afloop stuk.
Het podium bij de mannen van de lange cross met Lucas Nieuweboer.

Drie prille ideeën op tafel voor nieuwe voorziening Bloemenbuurt

Gaat De Lelie naar projectontwikkelaar, gemeente of bewoners?

Het kerkbestuur verkoopt de oude Lelie. Gegadigden en plannen zijn er genoeg. Alles hangt af aan wie de grond verkocht wordt.

Het parochiebestuur heeft De Lelie in de verkoop staan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Er moet een buurthuis terugkomen op deze locatie", liet wethouder Eric van der Want vorige week donderdag onomwonden weten. Maar wat voor nieuwe voorziening komt er dan in de Bloemenbuurt? Momenteel liggen drie prille ideeën op tafel, die de gemeente de komende tijd verder in de grondverf gaat zetten.

De crux ligt bij het bestuur van de Emmaus-Paulusparochie. De eigenaar van De Lelie heeft besloten het in maart afgebrande wijkcentrum te gaan verkopen. "Wij zijn geen projectontwikkelaar", zei Herman ter Riele donderdag tijdens de informatiebijeenkomst in het tuinhuis van St. Carolus.

Volgens de woordvoerder hebben vier projectontwikkelaars zich gemeld, maar het is niet de bedoeling van de kerk om De Lelie aan de hoogste bieder te verkopen. Ter Riele benadrukte dat zij willen verkopen aan diegene die het beste gehoor geeft aan de maatschappelijke bestemming die deze plek heeft. Uit de zaal kwam de vraag hoe hard het parochiebestuur blijft vasthouden aan de eis van maatschappelijke bestemming. Sommige buurtbewoners zijn sceptisch. Op de Clemenskerk, waar nu een indoortrampolinepark in komt, zit ook een maatschappelijke bestemming. Van der Want zei het volste vertrouwen te hebben in de bestuurders van de Emmaus-Paulusparochie. Juist omdat zij kijken naar de plannen in plaats van het meeste geld te willen opstrijken.

'Wij willen een buurthuis terug in dezelfde hoedanigheid'

En als er geen goede kandidaat-koper tussen zit, dan kan het ook zijn dat zij van het verzekeringsgeld het buurthuis laten herbouwen. Van der Want opperde het idee dat de gemeente zich ook zou kunnen melden als koper. Die constructie vergt nader onderzoek, voegde de wethouder er wel aan toe.

Dat is wat de buurtbewoners het liefst zien: een herbouwd buurthuis. "Wij willen een buurthuis terug in dezelfde hoedanigheid, op dezelfde plek en met dezelfde vierkante meters als er stond, want De Lelie is buurterfgoed", gaf Jacqueline van Oostveen aan. Zij sprak namens een groep omwonenden en vrijwilligers van De Lelie. Deze club heeft het idee opgevat om een stichting op te richten om als rechtspersoon en verenigd gesprekspartner te kunnen optreden. De statuten zijn opgetekend en kunnen naar de notaris.

'Misschien moeten we meer naar de hele bouwvlek kijken?'

Hun wens is om een huis van de buurt te realiseren. Daar kan snel een begin mee worden gemaakt, wat Van Oostveen betreft. Haar voorstel is om nu alvast aan de slag te gaan met de voorkant van het buurthuis. Die is goed te renoveren, meent de bewoonster. De rest van het gebouw kan dan in een later stadium worden neergezet. "Daar kunnen we bij wijze van spreken morgen mee beginnen. Daardoor begint het ook weer te leven in de buurt", aldus Van Oostveen.

De betrokkenheid in de buurt deed Van der Want goed. Dat de bewoners een stichting in het leven willen roepen om zo mee te denken en te praten over de nieuwe voorziening, vindt hij een verstandige zet. Dat past goed bij het buurtgericht werken van Hilversum: inwoners moeten aangeven wat zij willen in hun buurt.

Dat betekent nog niet dat de bewonersvariant op nummer één staat. Van der Want wil ook de twee andere opties verder laten uitwerken. Zo wil een projectontwikkelaar een buurthuis neerzetten met daar bovenop twee woonlagen. Naast een maatschappelijke bestemming mogen er volgens het bestemmingsplan ook woningen komen in de wijk. Volgens een gemeentewoordvoerder gaat het om een beschermdwonenproject. Het idee is om hier sociale woningen te realiseren voor een specifieke doelgroep.

De overige optie is de meer gecompliceerde variant, zoals Van der Want het donderdag omschreef. Er zou een multifunctioneel gebouw kunnen komen waarin plek is voor de Paulusschool, een buurthuis en nog veel meer. "Misschien moeten we meer naar de hele bouwvlek kijken. Is het slimmer om te kijken naar het gebouw van de school, die meer ruimte dan kinderen heeft? Kunnen we dan iets toevoegen aan de indeling? Een kinderopvangorganisatie heeft zich bijvoorbeeld gemeld", aldus een gemeentewoordvoerder.

Het wordt tijd om tempo te maken, is de mening van Van der Want. Zeven maanden geleden brandde het wijkcentrum af. Nu is het tijd om aan het werk te gaan om zo snel mogelijk een nieuwe voorziening te creëren in de Bloemenbuurt. De wethouder realiseert zich dat het enkele jaren gaat duren voordat de nieuwe voorziening er daadwerkelijk is. Daarom is de gemeente bezig met een oplossing voor de korte termijn. Hilversum wil een tijdelijk onderkomen realiseren aan de Hilvertsweg 89-91. In dit voormalige pand van de vrouwenfitness kunnen bijvoorbeeld het wijkinformatiecentrum en kleinschalige activiteiten een plaats krijgen. Momenteel is de gemeente in gesprek met de eigenaar. Begin 2018 moet deze locatie naar verwachting open kunnen.

Bewonersvereniging BIK tevreden over de nieuwe bouwplannen in hun buurt

Bouwplannen gaan nu uit van appartementen van twee hoog met kap

Na een stroeve start zijn de bewoners van de Lieven de Keylaan en Outshoornlaan nu wel tevreden over de bouwplannen voor de restkavel in hun buurt.

Michiel Eereberg, fractielid Hart voor Hilversum, samen met bestuursleden BIK Charlotte de Boer, Arthur Verweij en Mirjam van der Werff. Foto: Koosje de Beer

Hilversum Een bouwblok van drie verdiepingen met gevels van 67 meter en 73 meter lang voor hun deur: voor de bewoners van de Lieven de Keylaan en de Outshoornlaan was dit een jaar geleden een waar schrikbeeld. Ook omdat gemeente en woningbouwcorporatie niet echt openstonden voor een gesprek. Een turbulente commissie Ruimte, waar 56 mensen uit de buurt aanwezig waren, heeft schot in de zaak gebracht. "We hebben nu elke maand overleg met de architect, Dudok Wonen, de Alliantie en de gemeente", vertelt Mirjam van der Werff, bestuurslid van bewonersvereniging BIK. "Op een paar details na kunnen we ons vinden in de plannen die er nu liggen."

Uiteindelijk bleek de ophef rond de restkavel tussen de Lieven de Keylaan en de Outshoornlaan een storm in een glas water, zegt Arthur Verweij, medebestuurslid van BIK, dat staat voor Vereniging Buurtbelangen Invulling Keyplan, achteraf. "Na de commissievergadering, waar wij luid en duidelijk ons protest hebben laten horen, is er snel een overleg opgestart tussen de woningbouwcorporaties, een projectleider van de gemeente, de architect en ons. Die eerste bijeenkomst was emotioneel. Gelukkig maakten de architect en de corporaties al heel snel duidelijk dat zij niet van plan waren om de maximale bouwhoogtes aan te houden. Onze angst bleek onterecht, maar dat hadden we natuurlijk graag eerder gehoord."

Maquettes

'Na een turbulente commissievergadering kregen we inspraak'

De bestuursleden roemen de inzet van Moke Architecten, het bureau dat het ontwerp maakt voor de woningen op de restkavel. "Wij konden onze wensen aangeven en Ludo Grooteman heeft deze in twee maquettes uitgewerkt. Het gaf ons het vertrouwen om ons eigen plan los te laten", vervolgt Van der Werff. "De bouwhoogte is ook aangepast. Er komen nu appartementen van twee hoog in plaats van drie hoog en dat past prima in de wijk. Het betekent dat we niet aankijken tegen een gevel van ruim 13 meter. De hoogte is nu, net als de bestaande huizen, ruim 9 meter. Daar kunnen wij goed mee leven." Ook het aantal geplande woningen is in het nieuwe plan teruggebracht, vult Charlotte de Boer, ook betrokken bij het bestuur van BIK, aan. "Helemaal definitief zijn de aantallen nog niet, maar er komen nu rond de 56 appartementen en acht eengezinswoningen. Dat is wel een andere orde van grootte dan de 88 woningen waar eerder sprake van was."

Michiel Eereberg, fractielid van Hart van Hilversum, heeft de inzet van de bewoners altijd gesteund. "Ik vond het vreemd dat deze bewoners in het begin geen gehoor vonden bij de politiek. Sterke buurten en bewonersparticipatie zijn belangrijk en daar moeten we juist blij mee zijn. Het is goed dat BIK voor de belangen van de buurt blijft opkomen. Dit succes maakt ook duidelijk dat bewonersinspraak werkt." Wel maakt hij zich zorgen over de parkeerdruk in de buurt. "Je merkt nu al dat mensen van de Jacob van Campenlaan hun auto in de buurt neerzetten. Als daar later de bewoners van de nieuwe wijk bij komen, gaat dat niet goed. Daar moet een oplossing voor komen." Ook bestuurslid De Boer is er niet helemaal gerust op. "Er is nu een ingang voor auto's aan de Outshoornlaan gepland en daar is deze straat eigenlijk te smal voor", vindt ze.

Voor de parkeerdruk moet nog wel een oplossing komen

Urban Farming

De oude school die op de kavel stond is gesloopt en het onkruid gemaaid. Het terrein staat er leeg bij en eerder dan in 2019 zal de bouw niet beginnen. "Om toch iets met het terrein te doen, hebben we contact gezocht met Urban Farming Hilversum", vertelt Van der Werff tot slot. "Zij moesten weg van hun plek bij Crailo. Samen met buurtbewoners gaat Urban Farming de kweekbakken onderhouden die hier komen."

Goed stel vrolijke meiden in jarige Kapsalon Pascalle in Hilversum

'We zijn er vol passie ingegaan en hebben heel trouwe klanten'

Het jubileum werd afgelopen week groots gevierd. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ze begon destijds, als pas 23-jarige, helemaal alleen haar eigen zaak. Nu, precies twintig jaar later, staat er in Kapsalon Pascalle in Hilversum een vast team van acht 'vrolijke meiden', die op de hoogte zijn van de nieuwste trends.

'Wij kunnen een heel pakket aanbieden en blijven ons ontwikkelen'

De ballonnen voor de deur en alle bloemen in de zaak aan de Bussumerstraat verraden dat de medewerkers van de kapsalon nog nagenieten van het drukbezochte jubileumfeest van de dag ervoor. "Ik ben zo dankbaar hier al twintig jaar te mogen zitten", vertelt eigenaar Pascalle Minco. "Destijds was het natuurlijk maar afwachten. Maar we zijn er vol passie ingegaan en hebben heel trouwe klanten."

Dolblij is de goedlachse Hilversumse met haar huidige onderkomen, met veel ramen en deuren die in de zomer open kunnen worden gezet. En voor de kinderen is er in de speelhoek een speciale kart (racewagen) als stoel gecreëerd, zodat voor hen het kappersbezoek ook voelt als een uitje. "En we zitten net buiten het centrum, maar we profiteren wel van het centrum mee."
Inmiddels bestaat Kapsalon Pascalle - 'die naam maakt het lekker persoonlijk' - uit een vaste groep meiden die regelmatig cursussen bezoeken op het gebied van bijvoorbeeld knippen, kleuren en opsteken en zo van van alles op de hoogte zijn. Daardoor is het werk ook nooit hetzelfde, vervolgt de eigenaar. "We verzorgen de bruidskapsels van haar tot make-up, en gelcolor bij nagels. Daarmee kunnen we een heel pakket aanbieden en blijven wij ons ontwikkelen. En tegenwoordig kleuren we heel veel, herfstkleuren bijvoorbeeld. Dat is nu weer in de mode."
Hoewel er tijdens het gesprek alleen maar vrouwen in de kappersstoel zitten, weet Minco dat de man-vrouwverhouding in de winkel fiftyfifty is. "Maar we krijgen hier hele families. Veel mensen hebben we hier groot zien worden. Sterker nog, sommige stagiaires die we hebben gehad, kwamen hier al als kind."
Iets maken wat de klant zelf niet kan creëren en ervoor zorgen dat die klant zich mooier voelt als hij of zij de deur uitgaat. Voor Pascalle en haar team is dit het ultieme doel. En dan is er natuurlijk nog dat persoonlijke contact. De Hilversumse denkt - ondanks de groei van haar zaak - daarom niet aan een tweede vestiging. Dat betekent namelijk een opsplitsing en het risico dat daardoor dat persoonlijke contact met de klant juist afneemt, is te groot. "We kennen elkaar nu zo goed, dit is helemaal prima. Dit is mijn passie."

Kapsalon Pascalle is gevestigd aan de Bussumerstraat in Hilversum en is open van dinsdag tot en met zaterdag (dinsdag en donderdag tot 20.30 uur). Voor een afspraak, bel 035-6234234 of kijk op www.kapsalonpascalle.nl.

Gooise gemeenten één geheel in regionaal Monopoly

De twee burgemeesters tonen het spelbord tijdens de presentatie. Foto: Bob Awick

HILVERSUM De Gooise gemeenten (zonder Weesp) gebroederlijk bij elkaar. Het is het ideaalbeeld van de lokale bestuurders in 't Gooi en de Vechtstreek die pleiten voor één grote Gooise gemeente. Op het woensdagavond gelanceerde 'Monopoly 't Gooi' is het werkelijkheid.

'Locaties op bord zijn goede mix waar
't Gooi voor staat'

De lancering vond plaats in Singer een paar dagen nadat duidelijk werd dat Weesp niet in zee wil gaan met Gooise Meren, maar zich mogelijk aansluit bij Amsterdam. Dat Weesp niet op het bord staat, is dus een logische gedachte.
Het theater in Laren is in het spel een van de vier 'stations'. De overige drie zijn het Muiderslot, Gooiland en Spant!: de culture hotspots in de regio.

De gemeenten die wel op het bord staan zijn (in volgorde vanaf Start) 's-Graveland (Natuurmonumenten, Trompenburgh), Muiderberg (Herbergh De Echo, Groote Zeesluis, Graaf Floris V), Huizen (Oude Centrum, Oude Haven, De Krachtcentrale), Hilversum (Raadhuis, Mediapark, De Jonge Haan), Bussum (Watertoren, Landstraat Noord, De Koperen Kraan), Naarden (Grote Kerk, Arsenaal, Tinfabriek), Laren (Poffertjeskraam De Haan, Papageno Huis, Cha!) en Blaricum (IJssalon De Hoop, The Red Sun).
Bedenkers Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl zijn ruim een jaar bezig geweest om van het wereldberoemde spel een regionale editie te realiseren. Het bleek vervolgens een hele klus om te bepalen welke locaties een plekje op het bord zouden krijgen. En waar op dat bord. En wilden alle partijen wel meedoen. Maar, zei Koekkoek, gezien de reacties van nu blijkt wel dat het bij iedereen leeft.
Burgemeesters Han ter Heegde (Gooise Meren) en Rinske Kruisinga (Laren) ontvingen de twee eerste exemplaren. Die eerste is blij dat zijn gemeente zo flink is vertegenwoordigd op het bord. Bovendien staat de Vesting in het midden zeer prominent afgebeeld. "Met de kerst ga ik het samen met de kinderen lekker spelen", zegt Ter Heegde. "Eerder gaat gezien de drukke agenda niet lukken."
Het spel is mede tot stand gekomen dankzij Identity Games. Tijn Hoendervangers van de spelontwikkelaar meent dat de Gooise editie zich onderscheidt door de verschillende plaatsen op het bord. Vaak is het alleen één stad met straatnamen in plaats van locaties dat een Monopoly uitbrengt. "Dit is een goede mix waar 't Gooi voor staat", zegt hij.
Het spel is nu te koop voor 49,95 euro bij Intertoys Den Uyl in Bussum, of online via www.gooischspel.nl. Er zijn enkele duizenden spellen in voorraad.