Gooi en Eembode Hilversum

22 maart 2018

Gooi en Eembode Hilversum 22 maart 2018


Hart voor Hilversum de grootste

Blijdschap en verbazing bij Karin Walters en het team van Hart voor Hilversum bij het zien van de voorlopige uitslag. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De inzet was tien zetels, maar met acht zetels en bijna duizend stemmen meer dan D66 is Karin Walters van Hart voor Hilversum meer dan tevreden. "We zijn de grootste van Hilversum en dat is wat we wilden", glundert de lijsttrekker.

Volgens de voorlopige uitslag - vrijdag om 10.00 uur komt de definitieve uitslag - hebben woensdag 8.001 Hilversummers op Hart voor Hilversum gestemd. Dat lijkt nu goed voor acht zetels en het is de derde keer dat de partij wint. In 2010, toen de lokale partij voor het eerst meedeed, haalde zij drie zetels. Vier jaar later steeg zij naar zes. Wat Walters betreft is de verkiezingsuitslag een duidelijk signaal dat er de komende vier jaar een andere wind moet waaien in het raadhuis.

GroenLinks maakt met drie zetels winst, van twee naar vijf, de grootste klapper. "Dat is echt fantastisch", aldus een blije lijsttrekker Jan Kastje. Gezien de winst houdt hij sterk rekening met een plek in de nieuw te vormen coalitie. Het CDA is van drie naar vier zetels gegaan. De andere coalitiepartijen D66 en VVD behielden nagenoeg hun zetels. De Democraten hebben er nu acht, dat waren er negen, en de VVD blijft op zes. De klap viel op links. De SP halveert (van vier naar twee) en de PvdA verliest een stoel in de raadszaal: van drie naar twee. Leefbaar Hilversum behoudt de ene zetel en Hilversum1 keert niet terug.

3

Flitscamera's bij spoorbomen komen spoedig

hilversum Mensen die de komende tijd het spoor oversteken bij de kleine spoorbomen én de Soestdijkerstraatweg kunnen een stevige boete verwachten. Wanneer de maatregel precies ingaat is nog niet bekend. Volgende week donderdag is er wel een startbijeenkomst.

Eigenlijk zou dat startmoment vandaag al plaatsvinden, maar vanwege de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag bleek dat lastig in te plannen. Bovendien willen de gemeente en ProRail de komende dagen gebruiken om directe omwonenden goed op de hoogte te stellen van de plannen. Maar technisch werkt alles prima, aldus een woordvoerder.
De twee overgangen staan erom bekend dat er vaak gevaarlijke situaties ontstaan. Zij hebben de eer om als eerste in het land flitscamera's te krijgen. Eind vorig jaar werd de proef al aangekondigd, maar eerst moest nog worden bekeken of alles technisch in orde was. Ook het Openbaar Ministerie moest nog akkoord gaan. Wie de overgangen straks passeert terwijl het rode licht nog knippert, krijgt een boete van 230 euro (auto) of 160 euro (bromfietser).

Gedoe over pmd

Foto: Bastiaan Miché

In politiek Hilversum is ophef ontstaan over het mogelijk versneld invoeren van de pmd-containers. 'We worden voor het blok gezet.'

13

Hilversum Hurricanes beginnen seizoen met zege

Winst voor de blauw-gelen. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum De American footballers van Hilversum Hurricanes zijn het nieuwe seizoen in de eredivisie goed begonnen. In de vrieskou in Leiden klopten zij de Lightning met 7-15.

Net zoals in de Verenigde Staten moesten de American footballers zaterdag de winterse omstandigheden trotseren. Het kostte de bezoekers de nodige tijd om in het ritme te komen. Er was sprake van een stroeve start voor rust. Drie fumbles betekenden even zo vaak balverlies en een 7-0 achterstand.

Pas ver in het vierde kwart wisten de Hilversummers het tij te keren. Runningback Dennis de Wit ontsnapte aan de aandacht van de tegenstander en bereikte de endzone. Via een tweepunts 'point after touchdown' werd het 7-8. Maurice Tielen breidde de score met een quarterbackrun uit naar 7-15. Zaterdag 1 april spelen de blauw-gelen voor het eerst thuis.

Bestuurslid en vrijwilliger Sypesteyn krijgt lintje

loosdrecht "Een ontzettend bevlogen vrijwilliger die de Stichting Vrienden van Sypesteyn en Kasteel-Museum Sypesteyn zeker gaan missen." Dat zei burgemeester Freek Ossel van Wijdemeren bij de uitreiking van de koninklijke onderscheiding aan Jos de Boer.

De Loosdrechtse is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding vond plaats tijdens de afscheidsreceptie van De Boer deze week bij de Stichting Vrienden van Sypesteyn. Hier was ze precies 30 jaar actief als bestuurslid en vrijwilliger. Ze deed onder andere de ledenadministratie, verzorgde promotionele activiteiten voor de stichting en het kasteel en onderhield de operationele contacten met Kasteel-Museum Sypesteyn.
Daarnaast was De Boer lange tijd verbonden aan de Stichting Openbare Bibliotheek Loosdrecht. Hier was ze tien jaar secretaris. Na een fusie werd ze bestuurslid van de toen opgerichte Stichting Exploitatie Bibliotheekgebouw Loosdrecht.

'Lentekriebels' op basisscholen

De voorstelling in de Curtevenneschool. Foto: Floor Godefroy

kortenhoef Veel basisscholen in Nederland staan deze week in het teken van de Week van de Lentekriebels. De Curtevenneschool in Kortenhoef was maandagmorgen de landelijke startschool.

De Week van de Lentekriebels is een landelijke themaweek over 'relationele en seksuele vorming' voor het basisonderwijs. Tijdens deze week gaat het in groep 1 tot en met 8 onder meer over kriebels in je buik, vriendschap, verliefdheid, lichamelijke veranderingen en verschillen, puberteit, respect, seksuele weerbaarheid en diversiteit.
Dit laatste onderwerp krijgt dit jaar extra aandacht met het jaarthema 'Anders?!'. Een belangrijk thema, vindt de GGD Gooi en Vechtstreek, omdat ieder kind zich welkom en veilig moet voelen op school en in de klas. "Soms vallen kinderen buiten de groepsnorm en worden kinderen zich bewust van de onderlinge verschillen. Dat gevoel 'anders te zijn' kan een terughoudende werking hebben op het kind. Maar deze verschillen mogen bestaan. Ieder kind is uniek."

Daarom leren kinderen tijdens deze themaweek om respect te hebben voor elkaar, ongeacht geloof, beperking, cultuur of seksuele voorkeuren. Doordat hier aandacht voor is op school, moet het voor kinderen en ouders ook gemakkelijker worden om er thuis over te praten.

De Curtevenneschool opende maandag haar deuren om te laten zien hoe zij invulling heeft aan de themaweek en de lessen over seksualiteit en weerbaarheid. Na de feestelijke aftrap door directeur Marga van Duijn, samen met de burgemeester van Wijdemeren Freek Ossel, en GGD-verpleegkundige Daan Kuypers, volgde een toneelstuk en het gezamenlijk zingen van het Lentekriebelslied.

Weerbericht

Temperatuur stijgend naar normale waarden

Met een ijzig laatste weekeinde heeft de astronomische winter vaarwel gezwaaid. De lente begon officieel dinsdag. Het was zonnig bij 7 graden. Daarna komt het weer van tijd tot tijd onder invloed van uitlopers van Atlantische depressies. De stroming wordt zuidwestelijk. Het wordt licht wisselvallig en de temperatuur stijgt naar normale waarden voor eind maart.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het goeddeels droog. Er is veel bewolking met soms enkele streepjes zon. Het wordt 8 graden bij een matige zuidenwind. In het weekeinde is het afwisselend bewolkt met soms ruimte voor zonneschijn. Het droge weer overheerst, maar het blijft niet geheel droog. In de nacht daalt het kwik naar 3 graden, overdag oplopend naar 10 à 11 graden. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde voor eind maart. Er waait een matige wind tussen zuid en west.

Trend na het weekeinde

Het weerbeeld voor maandag is een mix van wolken, zon en kans op een bui. Vanaf dinsdag bepaalt een actieve oceaandepressie het weer. De kans op regen neemt toe. Overdag wordt het circa 8 graden. Het wisselvallige weer houdt waarschijnlijk tot in het paasweekeinde aan.

Weetje

De staart van maart is zo lang als de maand zelf. Maart wordt lentemaand genoemd, maar sluit vaak meer bij de winter aan. Afgelopen zaterdag 17 maart was het met een maximum van -0.3 graden recordkoud voor half maart. Ook zondag 18 maart was met +1 graad extreem koud. In contrast daarmee werd het op 17 en 18 maart 1990 met 21 graden juist recordvroeg warm.

Oegandees voetbalteam kampioen in shirts City Run

Het kampioensteam. Foto: Hilversum City Run

hilversum De paarse shirts van de Hilversum City Run hebben een tweede leven gekregen in Oeganda. Bij de Luzira School in Kampala om precies te zijn. In hun nieuwe tenue wisten de Oegandezen onlangs het voetbalkampoenschap in de wacht te slepen.

De Luzira School in Kampala Oeganda is onlangs voetbalkampioen geworden in shirts van de Hilversum City Run 2017. Op de foto poseren zij in hun opvallende outfit met de bijbehorende beker.
Eind vorig jaar kregen de shirts via oud-penningmeester Cees van Proosdij van de City Run een nieuwe bestemming. Via een vrijwilligersorganisatie kwamen de overbodig geworden shirts terecht bij de Luzira school.

Lokaal wint, collegepartijen zien zich beloond worden

Strijd om plek in coalitie barst net na voorlopige uitslag al los

De Hilversumse kiezer heeft zich uitgesproken. Lokaal wint, maar niet zo veel als elders. Nu is het de taak aan de politiek om een nieuwe coalitie te vormen. Inhoudelijk gezien kan dat nog weleens een behoorlijke klus gaan worden.

Direct na de bekendmaking van de voorlopige uitslag kwamen de vragen over het mogelijk nieuwe college. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De strijd om het gewilde pluche barst vanaf vandaag los. De bal ligt nu bij Hart voor Hilversum. De lokale partij mag zich de grootste noemen. Toch stemde Hilversum niet zo massaal op lokaal als landelijk het geval was. Minder dan een kwart - in totaal negen zetels - kregen de lokale partijen. Opvallend is ook dat de zittende collegepartijen D66, VVD en CDA het gelijke aantal zetels behoudt.

Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum halen nu samen 9 van de 37 zetels. Dat is nog geen 25 procent. Dat is onder het landelijke gemiddelde, dat boven de 30 procent ligt. D66 verliest ten opzichte van 2014 maar één zetel, al was de partij die sinds 2016 al kwijt omdat Fatih Demirkan uit de fractie stapte en zelfstandig verder ging. Tegen de landelijke trend in verliezen de democraten in Hilversum, bij de vorige twee verkiezingen nog de grootste, amper terrein. "Ik zie dat wij als coalitie toch iets hebben bereikt. Daar worden we tussen aanhalingstekens voor beloond", aldus D66-voorman Wimar Jaeger.

Zijn collega van de VVD Floris Voorink heeft gemengde gevoelens. De liberalen blijven steken op zes zetels. Weliswaar met 800 stemmen meer dan in 2014, maar de partij had gehoopt op meer. "Het is een uitslag waar je verder mee kan, maar het wordt wel een lastige legpuzzel." Olaf Streutker van coalitiegenoot CDA is hartstikke blij en supertrots met het behalen van de vierde zetel. "Tegen de landelijke trend in winnen wij een zetel." Ook hij ziet dat de zittende collegepartijen het goed gedaan hebben in Hilversum.

'Met deze uitslag kun je verder, maar wordt wel lastige puzzel'

Nu de voorlopige verkiezingsuitslag bekend is, komen de eerste vragen al over een mogelijke coalitie. Met wie wil Hart voor Hilversum collegeplannen smeden? Zowel Karin Walters als alle anderen laten zich nog niet in hun kaarten kijken. Iedereen is nu nog even lief. "Het kan nog alle kanten op. We gaan eerst maar eens de gesprekken aan", klinkt het uit vele monden, alsof het om een grote loterij gaat.

De hamvraag is of Hart voor Hilversum groot genoeg is. Ja, zij is nu officieel de grootste en heeft daarmee in eerste instantie de sterkste troeven in handen. Daarnaast heeft de kiezer een signaal afgegeven dat normaliter niet terzijde kan worden gelegd. Dat de lokale partij aan de macht komt, is heel aannemelijk. Walters heeft ook de ambitie om opnieuw wethouder te worden. In het verleden was zij dat al namens de SP. Maar de Hilversumse uitslag geeft ook andere coalitiemogelijkheden. D66, VVD en CDA kunnen met een nieuwe partner verder. In 2014 was dat de SP. Nu zou dat weleens heel goed GroenLinks kunnen zijn. Dit scenario wordt vooralsnog afgedaan als niet-bestaand, maar zou in de komende periode zeker geschreven kunnen worden. Inhoudelijk gezien moeten de partijen elkaar zien te vinden en daarnaast is ook lang niet bij iedereen de soms agressieve manier van campagne voeren - vooral op social media - even goed gevallen.

Onwaarschijnlijk is het dat de SP terugkeert in het college: de socialisten gaan van vier naar twee zetels. Lijsttrekker Bianca Verweij zag dat al wel een beetje aankomen. In de komende periode gaat zij stevig oppositie voeren. "We blijven doen wat we altijd hebben gedaan." Ook de PvdA en de ChristenUnie verliezen. De sociaaldemocraten gaan van drie naar twee en de ChristenUnie van twee naar een. "Het is bitterzoet", verklaart lijsttrekker Femke van Drooge van de PvdA.

Hilversum1: 'Het is de stem van de kiezer'

hilversum Zeer waarschijnlijk keert Hilversum1 niet terug in de nieuwe gemeenteraad. Met maar 736 stemmen heeft de lokale partij geen zetel weten te beamchtigen. Lijsttrekker John Tammer is daar nuchter over: "Het is de stem van de kiezer."

Teleurgesteld is Tammer wel. Het harde werk van de afgelopen periode - hij nam in september vorig jaar het stokje over van Hans Roos die opstapte - is blijkbaar niet genoeg geweest. Aan de andere kant heeft de Hilversumse kiezer duidelijk gesproken. Daar legt de lijsttrekker zich bij neer. Hoe nu verder, is de vraag. Dat moet blijken uit de volgende algemene ledenvergadering. "Als de leden willen dat we doorgaan, dan gaan we door en beginnen we te bouwen naar de volgende verkiezing."

Ophef over spandoek HvH voor St. Joseph

hilversum Hart voor Hilversum had niets te maken met het spandoek dat was opgehangen voor wijkcentrum St. Joseph. Dat benadrukt Jerry Braaksma, nadat er op de verkiezingsdag ophef over was ontstaan.

"Een meisje wilde ons kandidaat-raadslid Ria de Jong hiermee een warm hart toedragen. Het meisje is best wel geschrokken van de commotie", aldus Braaksma. Toen deze uiting weg was gehaald, stond er niet veel later een auto met een spandoek van HvH op het plein voor het buurthuis aan de Minckelersstraat. Ook die is verwijderd. Braaksma zegt dat de partij hiermee in hun maag zat, maar dat het echt individuen waren die deze acties hebben ondernomen.
Uitingen van politieke partijen mogen volgens de kieswet niet te zien zijn in stembureaus. Volgens de Hilversumse APV zijn dit soort spandoeken voor de deur van een stemlokaal verboden.

Tevredenheid over opkomst

hilversum Het opkomstpercentage moest hoger dan in 2014. Dat was de inzet van burgemeester Pieter Broertjes. Hij had zelfs gehoopt de 60 procent te halen. De 53,31 procent van 2014 is verbeterd: dit keer stemde 55,56 procent van de Hilversummers.

Sloophamer gaat half juli door GAK-gebouw

In nieuwbouw komt GAK-stijl wel terug. Foto: Erfgoedvereniging Bond Heemschut

hilversum Door de weerstand van Erfgoedvereniging Bond Heemschut is het GAK-gebouw nog niet tegen de vlakte gegaan. De sloophamer komt half juli langs, want de erfgoedclub ziet af van een gang naar de rechter en verklaart zich te hebben neergelegd bij het platgooien van het ontwerp van architect Onno Greiner.

Dat Heemschut afziet van vervolgstappen heeft te maken met de afspraken die zijn gemaakt met de gemeente. Hilversum gaat kenmerken van het pand van Greiner terugbrengen in de nieuwbouw. Daarnaast heeft de gemeente aangeboden een inventarisatie te starten naar waardevol erfgoed na 1965. De bond concludeert namelijk dat er veel gebouwen uit het Nederlands structuralisme, een stroming uit de jaren 70 en 80, zijn verdwenen.

Heemschut heeft lang geprobeerd het GAK-gebouw, dat zij bestempelt als een beeldbepalend pand, te behouden. Zo diende zij eerder een aanvraag in voor een monumentenstatus. Die werd afgewezen.

Vragen over veiligheid bij Hunkemöller

Maandag werd een tuinmuur doorboord. Foto: ChristenUnie

HILVERSUM Dat bh-gigant Hunkemöller volgend jaar vertrekt van de Liebergerweg betekent niet dat de verkeersoverlast verdwenen is. Bewoners hebben nog altijd dagelijks te maken met vrachtverkeer voor hun deur. Afgelopen week ging dat bijna fout. De ChristenUnie heeft daarom vragen gesteld aan het college.

Maandag raakte een geparkeerd staande vrachtwagen op drift bij het laad-en-losdock. De aanhanger heeft de woningen die tegenover het distributiecentrum staan, niet geraakt. Wel is een tuinmuur doorboord. Het voertuig kwam tot stilstand in de verhoogde tuingrond. "Wij vinden dat de overlast ook tijdens de periode dat Hunkemöller nog aan de Liebergerweg is gevestigd beperkt moet worden én willen uiteraard garanties voor de veiligheid van de omwonenden", zo meldt scheidend fractievoorzitter Jan de Wit.

De partij stelt dat de verhuizing van het distributiecentrum naar een andere locatie nog weleens langer op zich kan laten wachten dan ergens volgend jaar. Vorige maand kondigde Hunkemöller de verhuizing aan, omdat het huidige distributiecentrum te klein is. Dat zal het einde van veel verkeersellende betekenen in de wijk. Maar tot die tijd moet de situatie daar veilig zijn voor iedereen. Daarom vraagt de CU aan het college welke maatregelen zij gaat nemen om de veiligheid te waarborgen en wanneer de gemeente actie onderneemt.
Een idee is om een vrachtwagenkerende afscheiding te realiseren. Dat oppert de ChristenUnie als idee. Dat zou dan de omwonenden beter beschermen tegen schade en letsel, mocht zo'n situatie als maandag zich nog eens voordoen.

Tine van Noort

(32), woont sinds 2006 in Hilversum en is zelfstandig pedicure. Welk gebouw ze het mooist vindt? "Dat bestaat nog niet."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als zelfstandig pedicure en daarnaast houd ik een huishouden draaiende."

Nog tijd voor hobby's?
"Ja! Koken, gezellig met mijn gezin op stap en een favoriete hobby is 'Making memories'."

Wat vind je van Hilversum?
"Een heerlijke plek en alles in één dorp."

Heimelijk genoegen?
"Een weekendje weg met mijn man. Zonder de kids."

Mooiste plek in Hilversum?
"De hei tussen Hilversum en Laren."

Als je burgemeester was dan...
"hadden we al lang een pmd-bak in plaats van die dunne en snel scheurende plastic zakken."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'Doelwit' van David Baldacci."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik een beppe en oerbeppe heb. Ik ben half Fries."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje."

Waar ben je trots op?
"Op mijn gezin. We hadden het even niet makkelijk, maar zijn nu weer in rustig vaarwater beland."

Naar welk café ga je graag?
"Ik ga liever ergens eten in een van de vele heerlijke restaurants die we in Hilversum hebben."

Ze mogen je wakker maken voor...
"Liever nergens voor natuurlijk. Een kop koffie met heerlijke taart gaat er altijd wel in."

Wat mist Hilversum?
"Een leuk recreatiezwembad."

Beste cd ooit?
"Die van Tracy Chapman."

Welke poster had je boven je bed?
"Eentje van de Backstreet Boys."

Zilver voor dansmeiden Fit by Rox Hilversum

Foto: Fit by Rox

HILVERSUM Opnieuw succes voor een team dat onderdeel is van de Hilversumse dansschool Fit by Rox. Crew 148, de naam van een van de dansteams die gebaseerd is op het huisnummer van Fit by Rox aan het Achterom, heeft zondag namelijk de tweede plaats behaald bij de danswedstrijd 'Shell we Dance' in Veeenendaal. Vanuit heel Nederland doen daar verschillende dansteams aan mee.

'Wij zijn ons anders gaan verhouden naar onze burgers'

Wimar Jaeger over MH17, slagvaardigheid en polarisatie in publiek debat

Het zit erop voor dit college. Gisteren hebben de kiezers gesproken en breekt een nieuwe periode aan. Tijd om terug te blikken op de afgelopen jaren met coalitieleider Wimar Jaeger.

Wimar Jaeger (midden) geeft tekst en uitleg na het vertrek van de SP uit de coalitie. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Met vallen en opstaan is het gegaan, maar de gemeente is zich anders gaan verhouden naar de inwoners. Dat meent coalitieleider Wimar Jaeger in zijn terugblik op de collegeperiode. "Als je kijkt naar mijn agenda dan zit ik iedere week aan tafel met buurtcomités en -verenigingen. Dat was in het verleden niet het geval."

Meteen voegt hij eraan toe dat het allemaal nog veel beter kan en moet. Vaak genoeg heeft de gemeente communicatieve steken laten vallen of hebben inwoners of buurtgroepen het idee dat er niet naar hen geluisterd is. Dat realiseert Jaeger zich goed. Maar Hilversum heeft goede stappen gemaakt om als raadhuis meer naar de inwoners te komen. Als voorbeeld geeft de nu demissionair wethouder de komst van de acht buurtcoördinatoren, de schakels tussen de buurtbewoners en de gemeente. Hun aanstelling is een goede zet geweest. Datzelfde gaat volgens hem ook op voor de vele buurtschouwen die er zijn geweest, het opstellen van buurtagenda's en het correctief raadgevend referendum dat vorig jaar in Hilversum is ingevoerd.
Dat Hilversum een andere relatie heeft met haar inwoners heeft volgens Jaeger ook te maken met de ramp van de MH17. Vijftien Hilversummers kwamen om op 17 juli 2014. "Dat is een enorme dreun geweest en is een van de grote dingen in deze periode geweest", geeft hij aan. "Dat dreunt nog steeds na. Niet alleen omdat er een monument is neergezet in het Dudokpark, maar ook omdat pastoor Jules Dresmé de Vituskerk heeft opengedaan. De gezamenlijkheid die daar uit sprak, dat we als gemeente en inwoners met elkaar bezig waren, heeft geleid tot een nieuwe verhouding. Dat is wat doordreunt."
Dat lijkt haaks te staan op de verharding van de maatschappij en de soms moeizame relatie tussen de gemeente en bewonersgroepen. Op verschillende dossiers is het hard tegen hard gegaan. Noem het bootjesplan voor de Oude Haven, het tweerichtingsverkeer op de Emmastraat of de discussie over de opvang van vluchtelingen. Jaeger zegt dat een klein deel aan de oppervlakte komt drijven. Voornamelijk tegenstanders van plannen roeren zich. Soms heel heftig. "Voor die andere 80 of 90 procent is er niets aan de hand en die hoor je of zie je niet als insprekers", reageert hij. Eerlijk zijn naar de inwoners, uitleggen dat andere of grotere belangen zwaarder hebben gewogen en snappen dat je met een beslissing niet iedereen tevreden kunt stellen, is het adagium. Tegelijkertijd moet er ook acceptatie zijn bij de tegenstanders als de knoop is doorgehakt.
Wat hij betreurt is dat in sommige discussies niet meer met elkaar gesproken werd. Het was moddergooien. Elkaar polariseren. Als beide partijen in hun loopgraaf blijven zitten, dan is het onmogelijk om het probleem de wereld uit te helpen. Soms moesten inwoners even door die stugheid heen. Dat heeft Jaeger zo ervaren met de omwonenden van het Dudokpark. Daar was onvrede over het aantal evenementen en de overlast die de bewoners er gratis bij kregen bij onder meer de Hilversum City Run, de wielerronde en Eten op Rolletjes. In goed overleg zijn afspraken gemaakt en heeft de gemeente naar Jaegers inzicht begrip getoond en is er oplossingsgericht te werk gegaan.
De ondernemer van origine had slagvaardiger willen zijn als gemeente. Het juridisch keurslijf zit dat nog weleens in de weg en soms ook omdat de discussie volgens Jaeger volledig de negativiteit in wordt getrokken. Meest sprekende voorbeeld voor hem is het opknapplan van het Stationsplein. Hij stelt dat iedereen het daar in de kern over eens is, maar dat de kans er echt iets van te maken al snel verdwijnt. "Het gaat dan over de hoogte van zichtlijnen. Er moet aandacht zijn voor het Oosterspoorplein en de Koninginneweg. Er was dreiging van rechtszaken. Dan schiet de gemeente in de juridische stand en ligt de focus meer op het proces in plaats van op het resultaat. Kijk naar het Langgewenst. Hoe lang hebben we het daar wel niet over gehad? Je moet niet twintig of dertig jaar gaan zitten dimdammen", zegt hij klip-en-klaar.
Het vertrek van collega Arjo Klamer beschouwt hij als een groot dieptepunt van de afgelopen periode. Vanuit collegeperspectief en de vriendschappelijke basis heeft de situatie rond Klamer er bij de D66'er behoorlijk ingehakt, zoals hij zegt. "Het voelde als een lichaamsdeel dat afgesneden werd." Volgens Jaeger waren de ideologische verschillen helemaal niet zo groot, ook al bestond het college uit D66, VVD, CDA en SP. Politiek inhoudelijk had het kwartet in zijn optiek de rit makkelijk kunnen uitzitten. "We hebben flink de degens met elkaar gekruist over bijvoorbeeld het woonbeleid. Maar we zijn er altijd met elkaar uitgekomen. Ja, er zijn flink wat pizzadozen doorheen gegaan en het heeft vaak tot de late uurtjes geduurd, maar we lieten elkaar niet los totdat we eruit waren."
Met de kennis van nu - om er maar een CDA-term uit te gooien - stelt Jaeger zich toch de vraag of er niet eerder actie ondernomen had moeten worden. Het verliep steeds stroever binnen het college, maar vanuit een collegiaal standpunt is te lang geprobeerd om uit de moeizame situatie te komen. Dat Klamer uiteindelijk opstapte of uit de coalitie is gezet - de meningen hierover zijn nog altijd verdeeld - op dinsdag 27 juni was logisch. Zijn functie was politiek onhoudbaar, aldus Jaeger. De SP'er lag op verschillende dossiers onder vuur, had al een motie van wantrouwen aan zijn broek gekregen en zei vervolgens hartelijk dank, maar nee, tegen het reddingsplan van zijn collega's.
Tevreden kijkt Jaeger tot slot terug op de transitie. Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk, inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Taken die de landelijke overheid heeft afgestoten. Grote zorgen waren er in Hilversum en de regio over hoe deze taakstelling goed te regelen. "Dat was een kopzorg van jewelste", aldus de wethouder. "Het goede nieuws is dat we dat in de Gooi en Vechtstreek goed hebben doorstaan. Deze regio staat landelijk in de top 5 van beste transformatiegebieden."

'Ideologisch gezien waren de verschillen met de SP niet zo groot'

Ophef en vragen over versnelde uitrol oranje pmd-container in Hilversum

'Rekening van eerder gemaakte vertragingen'

Uit- of afstel van de oranje pmd-bak in Hilversum is een optie. Maar dat kost de gemeente wel even 1,2 miljoen euro. De politiek reageert verbaasd.

Nu al overvolle pmd-containers voor het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Door de pmd-bak dit jaar in Hilversum al neer te zetten en niet pas volgend jaar - zoals oorspronkelijk de bedoeling was - zet de GAD de Hilversumse gemeenteraad voor het blok. Dat stelt een viertal politieke partijen in Hilversum, een paar dagen na een brief hierover van milieuwethouder Willem van der Spek. "Wij vinden dit een onacceptabele manier van zaken en hebben daarom urgente vragen voor het college."

De uitrol van de pmd-inzameling (plastic, metaal, drinkpakken) is noodzakelijk, omdat de rijksoverheid wil dat in 2020 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden is. Hiervoor werkt het Rijk samen met de gemeenten in het landelijke programma Van Afval Naar Grondstof (VANG).
Voor de inwoners in deze regio betekent de VANG-maatregel dat zij er een extra minicontainer bij krijgen. Echter, vindt de politiek, is nog onvoldoende duidelijk wat het effect van een nieuw afvalinzamelingssysteem is. De gemeenteraad verzocht na een motie van D66 en Hart voor Hilversum om de maatregel een jaar uit te stellen.
Van der Spek meende vorige week echter dat uitvoering van deze motie praktisch onhaalbaar blijkt. De Regio Gooi en Vechtstreek (RGV) blijft bij eerder gemaakte afspraken uit 2015, tenzij Hilversum de consequenties draagt om hiervan af te wijken. Dat betekent een kostenpost van 1,2 miljoen euro. "Het nu uitstellen en later weer opstarten van het uitrollen van de pmd-container leidt tot kosten voor meer opslag en nieuwe (externe) projectkosten", aldus de RGV.
De invoering van de pmd-container in Gooise Meren, Hilversum, Wijdemeren en Weesp gebeurt in mei dit jaar, althans dat is de bedoeling. Door dit in een keer te doen, verwacht de GAD een efficiëntere bedrijsvoering te realiseren met een verbetering in de communicatie naar inwoners. Bovendien leidt dit tot minder kosten, doordat er sneller opbrengsten ontstaan voor de grondstoffen en dit leidt tot een lagere inwonersbijdrage voor de gemeenten, aldus de GAD.
De vier partijen stellen echter nu dat de invoering volgens de oorspronkelijke planning pas in 2019 zou plaatsvinden. De versnelling van het plan zou nodig zijn omdat er in de uitvoering bij de andere gemeentes complicaties en vertragingen zijn opgetreden. "Het besluit is niet genomen om geld te besparen, maar om te voorkomen dat de eerdere vertraging zou leiden tot een overschrijding van het budget. Wij vinden het daarom onterecht dat aan Hilversum de rekening wordt gepresenteerd van eerder gemaakte vertragingen."
In een korte verklaring meldt de RGV dat die 1,2 miljoen euro financieel risico is gebaseerd op de resultaten van de pilot in Huizen, Blaricum en Laren. "Het geeft ons inzicht in de hoeveelheid extra pmd en de hoeveelheid minder restafval die wij ophalen met de vierde container ten opzichte van de situatie van het jaar daarvoor. Dit vertalen wij naar een gewicht extra pmd en minder restafval per inwoner. Vervolgens vertalen wij dat naar de grootte van de gemeente waar de pmd-uitrol gepland staat."

Hilversummers in het stemhokje: links, rechts of toch maar lokaal?

Op sommige locaties is het best druk, maar elders komt maar weinig volk

De meningen zijn verdeeld, blijkt tijdens een rondgang langs enkele van de 43 stembureaus. Soms is het best druk, soms ook helemaal niet.

Deze jongen mocht voor het eerst stemmen. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum In 'het mooiste stembureau', zoals staat aangegeven voor Museum Hilversum, is het woensdagmorgen niet echt druk. "Misschien wordt het vanmiddag wat drukker als mensen gaan stemmen tijdens het boodschappen doen", zegt een lid van het stembureau hoopvol.

'Ze controleren hier beter op leeftijd
dan in coffeeshops'

"Ik heb lang getwijfeld", zegt een mevrouw in deze nieuwe stemlocatie nadat ze haar keuze heeft bepaald. Uiteindelijk is het de VVD, omdat die partij voor tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp en Emmastraat is, zegt ze. "En ook Gooistad. Ik zie daar wel de voordelen van in."
"Ik heb vanmorgen mijn keuze bepaald", zegt een andere dame. "Het wordt Hart voor Hilversum. Een lokale partij kan meer voor Hilversum doen. En het is de grootste van alle lokalen. Dan kun je het meest betekenen."
Ook de Paulusschool is een nieuwe stemplek. Rond 10.00 uur zegt een buurtbewoonster dat zij D66 heeft gestemd. Op gevoel en ook omdat haar dochter van 7 dat een goede partij vindt. "En D66 is goed voor het klimaat en staat ook open voor asielzoekers. Bovendien is het belangrijk dat het links blok groot wordt." En een lokale partij dan? "Nee, daar heb ik niets mee. Die zijn zo versnipperd en enigszins populistisch."
In de bibliotheek is het wel druk. Daar zegt een meneer dat hij op de ChristenUnie heeft gestemd. Hij kent iemand van de lijst, is de uitleg. "Maar ook klimaat en milieu vind ik belangrijk en hoe wordt omgegaan met sociaal-maatschappelijke problemen. En dan kom ik uit bij deze partij."
"Het is bij te houden", zegt een lid van het stembureau in het Roland Holst College enigszins cynisch. Er staat namelijk geen enkele kiezer in een van de drie stemhokjes en de teller staat rond 11.00 uur pas op veertig stemmers. Net op dat moment komt een leerling van de school - pas 18 - binnen om zijn grote moment te beleven. Vol trots brengt hij zijn stem uit en neemt vervolgens zijn stemdiploma - wie voor het eerst stemt krijgt zo'n diploma - in ontvangst. Zijn vrienden - nog geen 18 - kijken toe en geven zonder enige kennis van zaken te hebben het nodige advies. Of ze balen dat ze nog niet mogen stemmen? "Ja man", zegt één van hen allesbehalve serieus. "Maar het kan niet. Ze controleren hier beter op leeftijd dan in coffeeshops."
Woensdagavond rond 21.00 moesten alle stemmen worden geteld. Of er een strijd is tussen de bureaus wie als eerste klaar is, zegt een lid van het stembureau in de Paulusschool 'nee'. "Burgemeester Broertjes wil altijd dat Hilversum als eerste van de middelgrote gemeenten klaar is met tellen, maar wij gaan voor nauwkeurigheid."

In de bibliotheek was het aanmerkelijk drukker.

Zonneweide is weer een stap in de goede richting van duurzaamheid

Tevredenheid bij gemeente en HilverZon; omwonenden balen van hoge constructie

Maandag was de onthulling van de 2160 zonnepanelen op de bufferbak. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Met de 2160 zonnepanelen in Anna's Hoeve zet Hilversum opnieuw een goede stap in de richting van een duurzamere gemeente. Om in 2050 helemaal energieneutraal te zijn - dat is de ambitie die Hilversum heeft - moet er nog wel flink wat gebeuren, was de disclaimer maandagmiddag.

Omwonenden: 'Wij zijn nu optisch afgesloten van de hei'

Dat is de boodschap van wethouder Willem van der Spek van Duurzaamheid en Aernoud Olde, voorzitter van de lokale energiecoöperatie HilverZon. Voor de officiële onthulling van de zonneweide, die naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie ligt, melden de twee onafhankelijk van elkaar dat het besef om duurzamer te gaan leven bij steeds meer mensen is doorgedrongen. "Het is wonderbaarlijk hoe duurzaamheid hier leeft. Dat is wel wat ik in die korte tijd dat ik wethouder ben heb ondervonden", aldus Van der Spek.
Over 32 jaar moet de gemeente helemaal duurzaam zijn, zoals de CDA-bestuurder zegt. Die opdracht is aan de gemeente én haar inwoners. 'We moeten het met z'n allen doen." Het jaar 2050 klinkt verder dan het is, meldt Olde, die in zijn toespraak duidelijk aangeeft dat de schouders er echt flink onder gezet moeten worden. "Als we zo doorgaan als nu dan verkleinen we onze voetafdruk maar met 15 of 20 procent. Daar moet nog een hele grote schep bovenop", vindt de HilverZon-voorzitter.
De zonneweide vormt de bovenkant van de bufferbak van de waterzuivering. In totaal kunnen 220 huishoudens hier lokale groene stroom van krijgen. Wie geen geschikt dak heeft of geen panelen op zijn huis wil hebben, kan op deze manier aan duurzame energie komen. De gemeente heeft het project gerealiseerd, terwijl HilverZon verantwoordelijk is voor de verkoop en het onderhoud van de panelen. Volgens Olde hebben al zo'n zeventig tot tachtig huishoudens zich aangesloten. De eerste deelnemers krijgen vandaag hun stroom. Tot eind 2018 loopt de verkoop van de nu nog grootste postcoderoosregeling van Nederland. Hierna komen er nog meer zonnepanelen in Anna's Hoeve. Die moeten verrijzen op de retentievelden rondom de huidige zonneweide.
Maar vanuit de nieuwbouwwijk is er ook kritiek. De constructie zoals die nu is, is anders dan aan de omwonenden voorgespiegeld. De zonneweide steekt hoger boven het maaiveld uit. Bewoners van De Almansweide hebben hun onvrede geuit in een brief aan het college en de gemeenteraad, waarin zij aangeven dat de constructie nu tegen de verwachting in zichtbaar is vanuit de woonwijk. "We zijn nu optisch afgesloten van de hei", meldt Hélène Snoeck. Van der Spek en Snoeck bevestigen dat zij vorige week een goed gesprek hebben gehad. De wethouder heeft erkend dat de communicatie niet optimaal is geweest, maar een oplossing voor de te hoge constructie is er niet. Dat is wel een deuk in het vertrouwen van de bewoners.

Topdrukte in ziekenhuizen Tergooi tijdens open dag

Kinderen kregen reanimatieles op de intensive care. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De open dag van Tergooi in de twee ziekenhuizen zaterdag is door zeker 5.000 mensen bezocht. Dat zegt een woordvoerder. "We hadden vooraf op 1000 tot 1500 bezoekers per locatie gerekend, maar het waren er zeker veel meer. Het heeft onze verwachtingen overtroffen."

Hilversum trok tussen 10.00 en 15.00 uur iets meer belangstellenden dan Blaricum. Dat was vooral te danken aan twee live te volgen (en voor kinderen best enge) operaties. Via een liveverbinding konden belangstellenden zien hoe orthopedisch chirurg dr. Ronald Verhagen bij twee patiënten een knieprothese implanteerde.
Er waren 120 stoelen voor de 'voorstelling' beschikbaar, maar al snel beseften de mensen binnen het ziekenhuis dat er meer geïnteresseerden waren. Zij konden daardoor in andere ruimtes de operatie van ruim een uur alsnog volgen.

De open dag was vooral voor jonge gezinnen het ideale middagje uit. Vooral voor kinderen waren er veel activiteiten, onder meer op de intensivecareafdeling.

Kwaliteit en service dé kernwoorden binnen familiebedrijf Morpheus

Door Bill Minco begonnen winkel bestaat alweer zeventig jaar

David en Sander Minco: 'Als we kunnen helpen, dan is dat gewoon mooi.' Foto: Bob Awick

hilversum In 1948 door Bill Minco op bescheiden wijze begonnen, zeventig jaar later een begrip in Hilversum: Morpheus aan de Vaartweg. Kleinzonen Sander en David Mico zwaaien er nu de scepter. "Wij hebben echt een verhaal over goed en gezond slapen."

'Met service creëer je ambassadeurs van
je eigen collectie'

De naam van de in 2006 overleden Bill Minco, die tijdens de oorlog de concentratiekampen Mauthausen, Auschwitz en Dachau overleefde, is bij veel Hilversummers wel bekend. Toch is het vooral zijn zoon Victor geweest die Morpheus - in de Griekse mythologie de droomgod - naar een hoger niveau tilde. Hij zocht de samenwerking op met andere beddenwinkels, zeggen zijn zonen Sander (47) en David (44 jaar). En ook met de fabrikanten ontstond een unieke samenwerking, waardoor de kennis van het slapen en de kennis van het produceren samengevoegd werden.
En zo groeide het familiebedrijf uit tot een bedrijf met vijftig medewerkers en bij elkaar vier vestigingen. Want naast Hilversum is Morpheus ook te vinden in Bilthoven, Mijdrecht en Utrecht. Maar wie denkt dat door de groei het persoonlijke contact met de klant verloren is gegaan, heeft het mis, benadrukken de broers. "We hebben goede bedden, stijlvol en van deze tijd", zegt David, die vooral verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken. Maar de service is minstens net zo belangrijk, vervolgt hij. Want ondanks dat de kwaliteit van de producten top is, kan er natuurlijk altijd wel iets stuk gaan. En dan moet je er staan, stellen de broers. "Als we kunnen helpen, dan is dat gewoon mooi", aldus 'kapitein' Sander. "En met service creëer je ambassadeurs van je eigen collectie. Zo doen we niet aan voorrijkosten en als we iets simpels moet repareren, gaan we daar echt geen geld voor vragen. Slapen is gewoon een heel persoonlijk ding. Als je niet lekker op je bed ligt, moet je dat oplossen. Wij bieden die mogelijkheid. Het is de kurk waar we op drijven."
Maar naast een goed en comfortabel bed is de sfeer in de slaapkamer (en natuurlijk ook de rest van een woning) net zo belangrijk. Zeker in deze hectische tijden waarin alles maar snel moet, is het fijn om een plek te hebben om tot rust te komen. Daarom is Morph Design vijf jaar terug opgericht. Sindsdien zijn er al vele slaapkamers en woningen, maar ook hotels, bed and breakfasts, restaurant en kantoren, zoals Sander verwoordt, heel persoonlijk ingericht. "De meeste designers drukken hun eigen stempel. Ik kijk naar de mens en het verhaal erachter. Daardoor creëer je interieurs die veel eigenheid hebben."
Morpheus viert het jubileum met allerlei aanbiedingen in het duizend vierkante meter grote pand waar opa Bill en vader Victor vanaf de muur toekijken. Opa is inmiddels overleden, maar vader komt nog regelmatig in de winkel. En dan is hij trots, vertelt Sander. Of zijn zoons - de vierde generatie - over een aantal jaren de zaak overnemen? "Misschien wel, misschien niet. Eén van hen werkt al in de winkel."
Morpheus aan de Vaartweg is geopend van dinsdag tot en met zaterdag (donderdag koopavond). Zie ook www.morpheus.nl.

Nieuw MCO-project om rijke geschiedenis te benadrukken

Startsein voor restauratieonderzoek van tegeltableau is gegeven

Wethouder Van der Spek (rechts) bekeek het tableau van dichtbij. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Met eigen ogen constateerde wethouder Willem van der Spek dat herstelwerk van het tegeltableau op het gebouw van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) nodig is. Vooral de kleuren blauw en rood in het ontwerp van Bart van der Leck zijn verbleekt, zag de bestuurder vrijdag van dichtbij op de steiger. Nu moet er uitsluitsel komen of de restauratie daadwerkelijk door kan gaan.

Zo veel mogelijk elementen van het gebouw - dat in 2019 negentig jaar bestaat - terugbrengen in originele staat, is het devies van het MCO. Manager Rogier Hageman vertelt vrijdag, vlak voor het startsein van het restauratieonderzoek, dat er een beweging is ingezet om de monumentale waarde van het pand en de geschiedenis daarvan te benadrukken. Meest sprekende voorbeeld is de opknapbeurt van Studio 2 in 2016, de oudste radiostudio van Nederland. In dat kader past ook het digitaliseren van de enorme collecte bladmuziek, die tot aan vorig jaar lag te verstoffen in de kelder van de Heuvellaan 33.

Nu moet onderzoek uitwijzen of het tegeltableau van De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck (1876-1958), dat hij ontwierp in opdracht van de Vara, het volgende restauratieproject is. Dit kunstwerk bestaat uit tegels in blauw, geel, rood, zwart en gebroken wit en is behoorlijk verscholen op het MCO-gebouw. Het hangt tegenover de villa aan de Heuvellaan waar vroeger de omroepdirectie zat en aan de andere kant schermen grote bomen het af. Niet alleen heeft Hageman de wens dat dit werk in het tweede deel van 2018 mooi hersteld kan worden, ook hoopt hij dat het tableau in de nabije toekomst beter zichtbaar is.

Hoop is er ook dat het tableau straks beter zichtbaar wordt

Het tegeltableau is in 1960 geplaatst, twee jaar na de dood van Van der Leck. In de bijna zestig jaar dat het buiten hangt is het kunstwerk, dat de omroepgeschiedenis van Hilversum uitbeeldt, behoorlijk beschadigd geraakt. Experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de restauratoren nemen het werk nu goed onder de loep. Daar hebben zij een speciaal röntgenapparaat voor. Momenteel nemen zij monsters mee naar het laboratorium. In de komende maanden moeten de vervaardigingstechniek, de gebruikte materialen, de manier van plaatsing en de oorzaken van het verval duidelijk worden.

Hageman verwacht dat het rapport met bevindingen eind mei, begin juni af is. Dan moeten de verlossende woorden vallen hoe het tableau te restaureren is en wat de kosten van die herstelklus zijn. Dat is dan ook de tijd dat de MCO-manager fondsen moet gaan werven voor de restauratie. Of de gemeente daaraan meebetaalt is nog maar de vraag. Hilversum heeft wel een bijdrage geleverd aan het lopende onderzoek.

Bankjes als opmaat naar passendere verblijfsruimte

Strak en stoer. Daarom passen de bankjes goed bij de Gijsbrecht. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Als je het sec bekijkt, dan is de Gijsbrecht van Amstelstraat sinds vorige week twee bankjes rijker. Dat is niet hoe leden van de ondernemersvereniging en wethouder Wimar Jaeger het zien. Wat hen betreft is dit het begin van iets moois: het startpunt van het aanpakken van de verblijfsruimte op de winkelstraat.

Volgens Renske Schriemer van het bestuur Stichting Ondernemersfonds De Gijsbrecht heeft de winkelstraat een mooi aanbod aan winkels. Probleem is echter dat de uitstraling van de openbare ruimte hierbij niet strookt. In het vorig jaar juli gepresenteerde vijfjarenplan van de Gijsbrechtondernemers is uitgesproken dat de winkeliers hier de '9 straatjes van Hilversum' willen realiseren. Om dat te bereiken pleit het bestuur onder andere voor betere parkeermogelijkheden, een autovrije straat, een straat die verkeersveiliger is en ook voor bankjes.

Die zijn er nu. Bezoekers kunnen nu even gaan zitten op de hoek van de Gijsbrecht en de Hilvertsweg en bij Le Fournil. Voor de onthulling maakten diverse mensen daar al gebruik van, meldt Schriemer. Zij vindt de bankjes goed passen bij de 'Gijs'. Ze hebben een dorpspleinachtig uiterlijk. Daarnaast zijn ze stoer en strak. "Dit is een belangrijk moment", aldus Schriemer nadat de nieuwe bankjes vorige week donderdag officieel werden onthuld. "Dit is meer dan een bankje. Het is het startpunt voor de toekomst. Hiermee laten we zien dat we echt verdergaan met de aanpak van de straat", luidt haar vervolg.

'Dit is meer dan een bankje. Dit is een startmoment'

Jaeger zegt dat de symbolische waarde van de 'Gijsbrechtwaardige' bankjes groot is. Het geldt inderdaad als opmaat naar een nieuwe inrichting van de winkelstraat. Precies wat de ondernemers hebben opgenomen in hun plan 'De ideale Gijsbrecht 2022'. Gesprekken tussen de winkeliers en de gemeente zijn hierover al gaande. Momenteel wordt gewerkt aan een schetsontwerp van de Gijsbrecht 2.0. Binnenkort staat er al een nieuwe klus op het menu: dan komt er een duidelijker onderscheid tussen het fiets- en het voetpad.
Dat de bankjes er daadwerkelijk zijn gekomen, is een initiatief geweest van GroenLinks-fractievoorzitter Jan Kastje en VVD-raadslid Ruud Verkuijlen. Na de presentatie van de ondernemers op 7 juli 2017 wilden de twee een geste maken naar de ondernemers die een duidelijke visie hebben voor hun straat. Vijf dagen later dienden zij bij de behandeling van de Kadernota een motie in. Die kreeg toen voldoende steun.

'Elke dag eten in de bestuurskamer'

Gerwin Bottenheft wordt ruim een week opgesloten in het Glazen Wasmeer Huis

Acht dagen worden opgesloten om geld op te halen voor je sportcluppie. Dan moet je wel een groot hart hebben. Gerwin Bottenheft heeft het.

Barbara Kinsbergen en Gerwin Bottenheft maken zich op voor het Glazen Wasmeer Huis. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Veel ludieke acties beginnen met een gebbetje aan de bar. Biertje erbij. "Maar wat nou als we het Glazen Wasmeer Huis in het leven roepen? En ik er dan acht dagen in ga zitten? Dat we door middel van verschillende acties geld ophalen. Voor de club, om ons wensenlijstje te bekostigen." Gerwin Bottenheft van HSV Wasmeer grijnst. Vrijdag 30 maart om 00.00 uur betreedt hij het huis van glas. "Het was echt een grapje. Echt."

Veel verenigingen hebben moeite om leden te motiveren om mee te doen aan financiële acties. Bottenheft kan zich daar wel iets bij voorstellen. Sinds kort is Wasmeer Events in het leven geroepen, een werkgroep waarin hij samen met Barbara Kinsbergen en Danny van Loon activiteiten bedenkt en organiseert om op een leuke manier geld op te halen. Want dat is hard nodig. Maar Wasmeer heeft toch een prachtig nieuw clubgebouw? "Ja, dat is zo. Maar nog niet alles is af. Vier van de twaalf kleedkamers moeten nog worden gebouwd. De ruimte is er, de deuren zitten ervoor, maar de douche en banken ontbreken nog." Ook een mobiele geluidsinstallatie voor buiten is nodig en de akoestiek in de kantine moet verbeterd worden. Moeiteloos somt Bottenheft de wensen op.

Aan de bar werd gebrainstormd. Acht dagen opgesloten in de kantine is nogal wat. Hoe kom je de tijd door dat je alleen zit? Als er geen trainingen of wedstrijden zijn? Daarover is nagedacht. De eerste dag dat Bottenheft erin zit, wordt het schoolvoetbaltoernooi gehouden. Er worden dan pannenkoeken, waarvoor de Baarnse pannenkoekenboerderij Wildenburg alle ingrediënten beschikbaar stelt, gebakken en verkocht voor het goede doel. Aanwezigen kunnen bij Bottenheft een plaatje aanvragen. "En als iemand anders het een vreselijk nummer vindt, zet ik 'm af voor 5 euro." Weer die brede grijns. Overdag als het uitgestorven is op het complex in Anna's Hoeve belt Bottenheft ondernemers. Of ze voor 50 euro een plekje op een reclamebord willen kopen. Dan is het bedrijf een jaar lang zichtbaar. Bovendien krijgt hij alle dagen gezelschap van leden. Elke dag weer een ander trio. Sportievelingen kunnen maandag 2 april tegen betaling zich in het zweet werke tijdens de bootcamp onder leiding van Ruben Assmann. Maar wie liever een patatje met hem eet, is ook welkom. Op woensdagavond treedt het G-team aan. Het is nog een verrassing wie de tegenstander is, maar spectaculair wordt het. De 'powerboys' van het eerste hebben toegezegd vrijdag een feest te organiseren. Zanger erbij, dj in da house. Het programma is nog niet helemaal ingevuld, maar dat komt goed, verzekert Bottenheft. Vast staat de afsluiting op zondag: een brunch op de velden. "Eerst lekker eten. Daarna verlaat ik het Glazen Wasmeer Huis en maak ik de opbrengst bekend. De cheque bied ik dan aan de club aan."

De 'powerboys' van het eerste organiseren een feest op vrijdag

Het doel van de ludieke actie is tienduizend euro ophalen om het wensenlijstje kleiner te maken. Bottenheft heeft goede hoop dat dat lukt. "We hebben zo'n vijfenveertig teams binnen onze club. We hebben ze allemaal gevraagd een actie te verzinnen." Lege flessen inzamelen, cupcakes bakken en verkopen tijdens wedstrijden, klusjes doen. Maakt niet uit wat, zolang het maar geld oplevert. "Het motto van het Glazen Wasmeer Huis is Voor Wasmeer, Door Wasmeer," benadrukt Bottenheft, "ik denk dat deze actie ongetwijfeld een flink bedrag oplevert."

Initiatief Hilversum: meer werk maken van buurtinitiatieven

Ook publieke taken kunnen overnemen. Foto: gemeente Hilversum

hilversum Het is duidelijk dat er nog wel een tandje bij mag als het over buurtinitiatieven gaat. Initiatiefrijk Hilversum is gisteren tijdens de verkiezingsavond alvast in actie gekomen en heeft de kandidaat-raadsleden voor de formatie van een nieuw college het ‘Plakkaat van Hilversum’ aangeboden.

De verzameling van diverse maatschappelijke en buurtinitiatieven wil dat bewoners meer zeggenschap en ruimte krijgen om zelfstandig activiteiten te ontwikkelen en uit te voeren in de eigen leefomgeving. Daarom heeft Initiatiefrijk Hilversum het programma-akkoord ‘Plakkaat van Hilversum’ opgesteld. Dat zijn de uitkomsten van het lijsttrekkersdebat van vorige week donderdag.

In dit document geven zij bijvoorbeeld aan dat bewoners opdrachtgever van ambtenaren kunnen zijn als het gaat om dingen die in hun eigen wijk spelen. Tevens moeten de mensen in de wijk publieke taken kunnen overnemen als zij het gevoel hebben dat zij dit beter kunnen dan de gemeente.
Op dit pamflet is verder nog te lezen dat zij budgetten willen overhevelen naar een maatschappelijk doel. Het gaat om geld dat voor kinderen in achterstandssituaties is bedoeld, maar naar de mening van Initiatiefrijk Hilversum te versnipperd wordt aangewend. Het laatste punt dat zij hebben aangekaart, is de oprichting van een bewonersfonds voor maatschappelijke initiatieven. Hun idee is om 10 euro meer ozb te betalen en die euro’s - zo’n 800.000 euro - vervolgens vrij te maken voor nieuwe initiatieven.

25 / 32

Kinderkleding en Speelgoedbeurs XXL.

Donderdag 22 maart

Ze zeggen dat het overgaat

14.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Op donderdagmiddag 22 maart start bij Viore een groep voor nabestaanden. Deze groep voor mensen van wie de partner (korter dan drie jaar geleden) is overleden komt zeven keer bijeen, eens in de twee weken. Er wordt niet alleen gepraat, maar vooral ook veel gedaan. Aanmelden via programma@viore.org.

Koffiemoment

19.00 uur | Wijkcentrum de Lelie

Vorig jaar 22 maart werd Buurthuis de Lelie door brand verwoest. Er wordt nog regelmatig aan de brand gedacht. Daarom organiseert Buurtstichting Buurtpost Zuid een koffiemoment op donderdag 22 maart van 19.00 tot 20.30 uur voor de oude Lelie, aan de Leliestraat 6-8.

Vrijdag 23 maart

Filmmuziek Open Podium

19.30 uur | Muziekcentrum van de Omroep (MCO)

Het Open Podium staat deze avond in het teken van filmmuziek. Optredens van diverse artiesten. Het Open Podium van Globe is een maandelijks platform voor amateurs en professionele artiesten in Hilversum en omgeving. Globe zit in het MCO, Heuvellaan 33 in Hilversum. Toegang gratis.

Theater Draad: terugspeeltheater

20.15 uur | Theater Kleintje Kunst

Vrijdag 23 maart, aanvang 20.15 uur. De vorige voorstelling van Theater Draad was een geweldig succes. Daarom vandaag opnieuw. Een nieuwe theatervorm in ons theater: Theater Draad.

Zaterdag 24 maart

Boekpresentatie Arie Bras met Wim Daniëls

16.00 uur | Café De Koninck-inn

Arie Bras presenteert zijn Gooise roman 'Huiskameraden' aan de bekende schrijver/taalkundige Wim Daniëls. Daniëls houdt een humoristische lofrede op het schrijverschap, Bras signeert.

'Matthäus Passion' COV Hilversum

19.30 uur | Muziekcentrum van de Omroep (MCO)

COV Hilversum voert de 'Matthäus Passion' van Johann Sebastian Bach uit. Het concert vindt plaats op zaterdagavond 24 maart in de concertzaal van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. Kaarten: € 28,- (jongeren € 19,-), via de website of aan de zaal te verkrijgen

Zondag 25 maart

Kinderkleding en Speelgoedbeurs XXL

10.00 uur | Dudok Arena

De grootste en gezelligste kinderbeurs van Nederland. Maar liefst 270 kramen met tweedehands- én nieuwe kinderkleding en speelgoed. Heel veel aanbod voor leuke prijzen! Entree € 2,- (tot 12 jaar gratis). Info of aanmelden als verkoper kan via www.GooiseKledingbeurs.nl (particuliere en zakelijke verkoop).

Rommelmarkt

11.00 uur | De Zoutkeet

Rommelmarkt in de Zoutkeet! Wij hopen op veel kopers. De opbrengst komt ten goede aan de speeltuin en het buurthuis ! De toegang is gratis. Zie www.zoutkeet.nl.

Pianoconcert

14.30 uur | Muziekcentrum van de Omroep (MCO)

Pianotalent bij Globe! Van klassiek tot pop. Kom genieten in Studio 1 van het MCO aan de Heuvellaan 33. Toegang is gratis. Website: www.globeckc.nl.

Expositie foto's en beelden

Regenboogkerk

Expositie van verstilde foto's van Hazel Ling en klassiek-moderne beelden in klei en brons van Hetty Kok. De tentoonstelling loopt tot en met 3 april 2018. Openingstijden zijn zondag van 11.15-12.30 uur en dinsdag van 10.00-12.00 uur.

Maandag 26 maart

Kantelkoor in Hilversum

20.00 uur | Silo

Elke maandagavond van 20.00-22.00 uur repeteert het Kantelkoor in kerkje Silo, Zadelstraat 3 te Hilversum. Zing mee! Leeftijd of ervaring is niet belangrijk. Geen contributie (pot voor vrije bijdrage). Meer info of de muziek ontvangen? E-mail Marion van Zonneveld: marionvanzonneveld@gmail.com.

Dinsdag 27 maart

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | Wijkcentrum De Koepel

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk; WZSP voor een vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk hulp door met name het inzetten van onze kansenanalyse en werkVINDsoftware.

Inloopochtend

10.00 uur | Rozenkruis Centrum Hilversum

Op dinsdag 27 maart van 10.00 tot 12.00 uur is er een inloopochtend van het Rozenkruis. Met elkaar in gesprek gaan schept altijd een levendige wisselwerking. Toegang: vrijwillige bijdrage. Adres: Koninginneweg 41, 1217 KT Hilversum. Info: www.rozenkruis.nl/hilversum en 023-518 6185.

Zorgnetwerk

13.30 uur | De Egelantier

Het inloopspreekuur van het Zorgnetwerk Zuid is verplaatst naar Zorgcentrum de Egelantier. Dinsdags van 13.30-15.00 uur kan men met vragen terecht bij medewerkers van o.a. MEE, Versa, gemeente en Thuiszorg. De Egelantier, Egelantierstraat 194, Hilversum. Info: gbos@versawelzijn.nl.

Lezing: Pasen en Gnosis

20.00 uur | Rozenkruis Centrum Hilversum

Op dinsdag 27 maart om 20.00 uur is er een lezing van het Rozenkruis getiteld: 'Pasen en Gnosis: de kracht tot bevrijding is sterker dan dat wat bindt.' Adres: Koninginneweg 41, 1217 KT Hilversum. De toegang is gratis. Meer info: www.rozenkruis.nl/hilversum en 023-5186185.

Foto: Janko van Beek

's-Graveland Struinen met de boswachter over de buitenplaatsen van 's-Graveland? Dat kan zondag. Deze wandeling is voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar en duurt anderhalf uur. Zie www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek. Foto: Janko van Beek

'Voor veel mensen moment om samen te zijn'

Matthäus Passion komende dinsdag in Vituskerk

De Vituskerk in Hilversum is dinsdag aanstaande het decor van de Matthäus Passion van Bach, uitgevoerd door het Bachkoor Holland.

Matthäus Passion in de Pieterskerk Leiden. Foto: Hielco Kuipers fotografie

hilversum "Het stuk grijpt de toehoorder meteen bij de strot", aldus dirigent Gijs Leenaars. Het Bachkoor Holland, het Concertgebouw Kamerorkest en solisten brengen het machtige oratorium onder zijn leiding ten gehore.

De Matthäus Passion staat, aldus Leenaars, in een eeuwenoude, waardevolle traditie van passiemuziek. "Bach brengt alle ingrediënten van zijn voorgangers zo virtuoos samen dat het werk een soort beknopte atlas van de westerse muziekgeschiedenis tot dan toe lijkt. Gelukkig heb je daar als luisteraar helemaal geen last van: de muziek is zo versmolten met het aangrijpende verhaal achter de noten dat het de toehoorder meteen bij de strot grijpt."

Behalve het Bachkoor Holland en de solisten Lenneke Ruiten, Franziska Gottwald, Mikael Stenbaek (evangelist), Niklaus Kost (Christus), Andreas Karasiak en Wiard Witholt zingt dinsdag ook het Haags Matrozenkoor mee. "De jongens leveren hun belangrijkste bijdrage in het openingskoor, waar ze het Koraal 'O Lamm Gottes unschuldig' zingen", vervolgt Leenaars. "In een paar regels vatten ze eigenlijk samen hoe het verhaal in de daaropvolgende uren zal verlopen. Zeg maar zoals een teaser bij Netflix."
Leenaars ervaart dat de Matthäus voor veel mensen - jong en oud - een moment is om samen te zijn. "En om - hoe moet ik het zeggen - de nabijheid te zoeken van de grote vragen van ons vluchtige en eindige aardse bestaan. Bach legt je daarbij muzikaal zo in de watten dat je er tot Kerstmis wel weer tegenaan kunt."

De Matthäus Passion is dinsdag om 19.30 uur. Voor kaarten (à € 49,95), zie www.bachkoorholland.nl.

Internationale topmusici te zien in Kapel

hilversum De Hilversumse Kapel is vrijdag 23 maart opnieuw het decor van een bijzonder concert met Anastasia Kozlova op viool en de Zwitser Boris Chnaider op piano. Zij brengen het programma 'Koffie met Schumann'.

Chnaider treedt voor het eerst op in Nederland. Behalve pianist, schrijft hij ook columns voor de krant en organiseert reizen naar onder andere Duitsland. Met Kozlova - violiste, innovator en directeur Festival Gooisch Klassiek - speelt hij sinds kort samen. Reeds succesvolle optredens zijn er geweest in Basel. Op de agenda staan concerten in Basel, Amsterdam en bij de Grote Mariinski Theaterzaal in Sint Petersburg, tijdens het Gergiev Festival.

Tijdens het concert komt muziek voorbij van de componisten Robert Schumann, Clara Schumann, Niels Gade en Felix Mendelssohn.
De Kapel is gevestigd aan de 's Gravelandseweg 144. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te krijgen door een e-mail te sturen naar
info@anastasiakozlova

'Terug naar Toen' naar Rex by Night

hilversum Vroeger was alles beter, is de knipoog die het dansfeest 'Terug naar Toen' maakt. Vrijdag 23 maart zijn de favoriete hits uit de basisschooljaren te horen in Rex by Night.

Centraal tijdens deze party staat de muziek uit de jaren 90 en de 00's. Een paar uur even terug in de tijd. Of zoals de organisatie het zegt: "Toen Arnie nog in Meerdijk woonde, de Gooische meisjes nog op Laar en Berg de Hitkrant lazen tijdens de pauze en je op zaterdag naar de studio's van Telekids mocht om te kijken naar de Megablubberpowerrace."

Team TNT brengt 'Terug naar Toen' naar Hilversum. Dit team verzorgt de muziek. Daarnaast komen er nog wat verrassingen langs. Het feest begin vrijdag om 23.00 uur in het etablissement aan de Groest 23. Tot 4.00 uur kunnen de gasten de heupen lekker losgooien op bijvoorbeeld de hits van Britney Spears en Christina Aguilera. Meezingen met de Spice Girls en Atomic Kitten of vies dansen op de deuntjes van Def Rhymz. Een kaart aan de deur kost 8 euro.

Terugspeeltheater

hilversum Theater Draad uit Bussum staat vrijdag 23 maart op de Hilversumse planken van Theater Kleintje Kunst. De buren komen langs met hun zogeheten 'terugspeeltheater'.

Naar eigen zeggen is terugspeeltheater een vorm van improvisatietheater waarbij gebruikgemaakt wordt van de verhalen uit het publiek. De acteurs en de muzikanten zetten dat ter plekke om in theater.

Deze manier van werken moet zorgen voor verbinding. Dat is wat Theater Draad hoopt te bewerkstelligen met hun voorstellingen. "Terugspeeltheater van Draad gaat de diepte in, het weerspiegelt wat wij als mensen met elkaar gemeen hebben in plaats van wat ons van elkaar onderscheidt. De kunst is om dit op luchtige wijze te belichten. Lachen is herkennen, ontroering ook", zo kondigt Kleintje Kunst aan.

De voorstelling in het onderkomen aan de Kolhornseweg 9 begint vrijdag om 20.15 uur. Een entreekaartje kost 17 euro per persoon. Reserveren kan via theaterkk@gmail.com of bel 06-54220108.

Goed stel meiden doet qua beleving en inzet zeker niet onder voor de mannen

Ook de rugbyvrouwen van Hilversum gaan voor de landstitel

Het vrouwenteam van Rugby Club Hilversum is volop in de race om op 20 mei de finale om het Nederlands kampioenschap te spelen. Zij spelen onder de naam All Blues.

Het gaat er vaak fel aan toe. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het grote publiek heeft geen goed beeld van het vrouwenrugby. Meestal wordt gedacht aan grote vierkant gebouwde bonkige dames die voor niemand een stap opzij doen. De realiteit is anders.

Bij een van de thuiswedstrijden van All Blues, een combinatie van Hilversum met de dames van Rugbyclub Amstelveen, tegen het Amsterdamse AAC ziet de objectieve toeschouwer op Sportpark Berestein (winst 31-12) een damesteam dat niet zou misstaan op een kalender of in een modeblad. Neemt niet weg dat zij in het duel tegen de club uit Amsterdamse qua beleving en inzet zeker niet onderdoen voor de mannen. Er wordt binnen het toelaatbare uitgedeeld en geïncasseerd.
Het vrouwenrugby is in Nederland in opkomst. Veertig van de 82 rugbyverenigingen hebben een damesteam, al dan niet in samenwerking met een andere club.
Hilversum-voorzitter Wieger Schotanus legt uit dat tot hun zestiende jaar de meisjes bij de jongens tot en met de junioren spelen. Daarna zouden ze over moeten gaan naar de colts, onder 19, maar fysiek is dan het verschil met jongens te groot. Daardoor gaan de meisjes eerder dan de jongens over naar de senioren. Met als gevolg dat het niveauverschil met de ervaren dames te groot is voor een eerlijke competitie. Daarom hebben verschillende clubs samenwerkingsverbanden gesloten om teams van gelijke sterkte te formeren. "Met de ervaren speelsters hebben we de eerdergenoemde samenwerking met Amstelveen, die op het hoogste niveau speelt. Daaronder hebben we een combinatie met de Bulldogs uit Almere en Rugbyclub Zwolle. De samenwerkingsverbanden zijn ook noodzakelijk om complete teams in het veld te kunnen brengen. De vrouwen spelen net als de mannen met 15 spelers in een team, maar je heb gedurende het seizoen het dubbele aantal beschikbare speelsters nodig om blessures, vakanties et cetera te kunnen opvangen."

Een van de talenten voor de toekomst is de 17-jarige Kendra Jonas, die is opgenomen in de rugbyacademie op het Comenius College. De scholiere in 4 havo gaat volop de strijd aan en verlaat met een voetblessure hinkend het veld. Zij leeft voor het rugby en weet wat zij wil. Haar vader George speelde ook op hoog niveau. "Ik ben op mijn dertiende begonnen met rugby in mijn woonplaats Tiel", opent Jonas. Daarna ging zij naar Utrecht en vervolgens naar Hilversum, omdat zij op het hoogste niveau wil spelen. "Dat kon mooi in combinatie met school. Ik heb de ambitie om de top te halen, zit al in de selectie van Jong Oranje onder 18 en wil daarna via onder 20 naar de Oranje senioren. Ik wil uiteindelijk carrière maken in het buitenland, het liefst in Engeland of Schotland. Naar Nieuw-Zeeland is mijn ultieme droom, maar dat is nog heel ver weg. Eerst maar zien dat we met de All Blues Nederlands kampioen worden."

Goed verlopen, maar ook koude Run Bike Run in Trompenberg

De lopers in het Spanderswoud. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op een geheel nieuw parcours - over de bospaden van Spanderswoud en de weg door Trompenberg - was zondag de 26ste editie van de TVH Run Bike Run. Door de winterse kou besloot de wedstrijdleiding om het fietsparcours met 6,5 kilometer (oorspronkelijke afstand was 19,4 kilometer) in te korten.

Jarenlang vond dit evenement plaats in de bossen van Anna's Hoeve, maar door de komst van de HOV-buslijn moest de organisatie op zoek naar een alternatieve plek. Die plek is dus rondom Restaurant Robert waar start en finish is. De oorspronkelijke afstanden: 6,5 kilometer lopen, 19.4 kilometer fietsen en nog eens 2,5 kilometer lopen. "Ondanks de kou waren de deelnemers zeer enthousiast over wedstrijd en de locatie", aldus de organisatie na afloop.

Het parcoursrecord van deze toch wel bijzondere editie kwam bij de mannen op naam te staan van Thijs Wiggers uit Groningen (50 minuten en 55 seconden). Bij de vrouwen was Sam Wennink uit Hengelo (01:02:23) het snelst.
Al om 8.30 uur vertrokken de Masters Mannen. Coen de Wit (53:58) eindigde als eerste. Beste Hilversummer 40+ was Lennaert Buschman op de zeventiende plaats. Bij de vrouwen - waar Wennink dus won - was Anna Kiljunen de snelste Hilversumse. Zij eindigde als achtste. Bij de mannen eindigde, ver achter Wiggers, Hilversummer Erwin Reiling als twintigste.

Volgend jaar is op dezelfde locatie opnieuw een Run Bike Run.