Gooi en Eembode Hilversum

5 juli 2018

Gooi en Eembode Hilversum 5 juli 2018


Meentkracht geeft er de brui aan

HILVERSUM De emmer is overgelopen. De aanhoudende lakse houding van de gemeente, zoals die door de mensen van burgerinitiatief Meentkracht ervaren is het laatste jaar, is voor hen de aanleiding geweest te stoppen met Meentkracht. Sinds zondag zijn alle duurzaamheidsactiviteiten gestaakt.

De irritatie bij de betrokken inwoners bestaat al een jaar. De initiatiefnemers van Meentkracht voelen zich door de gemeente niet serieus genomen. Zij krijgen nauwelijks medewerking en ervaren weinig slagvaardigheid bij het maken van hun plannen, waaronder het gasvrij willen maken van de Hilversumse Meent. Hun statement is dat ze in het raadhuis verleerd zijn om van onderaf aan de slag te gaan met duurzaamheid.

De onmiddellijke aanleiding voor deze beslissing is de afwijzing van de gemeente van het actieplan 'Meent Gasvrij' dat Meentkracht heeft opgesteld. Volgens de woordvoerder van het burgerinitiatief, Fred van Leeuwen, hebben de ambtenaren en wethouder Jan Kastje (GroenLinks) geen feedback willen geven op hun voorstel en hebben zij de deadline van 1 juli ook laten verstrijken, zodat de subsidieaanvraag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken niet meer verstuurd kan worden. Dit is de welbekende druppel geweest. Kastje zegt de zaak niet op z'n beloop te laten en hoopt dat de 'Meentkrachters' in gesprek willen blijven.

5

Verder met bouw trampolinepark in Clemenskerk

HILVERSUM Onderneemster Saskia de Wit van Flight Deck 53 kan de werkzaamheden voor haar trampolinepark in de Clemenskerk weer hervatten. De door de gemeente opgelegde bouwstop is deels opgeheven. Wel moet de Wit moet een bouwwerk - de houten slurf die als ingang dient - dat al geplaatst is binnen twee weken weghalen.

Dat schrijft wethouder Karin Walters (vergunning en handhaving) aan de gemeenteraad na een gesprek met de onderneemster afgelopen week. Donderdag 21 juni legde de gemeente de werkzaamheden in de kerk stil. Inspecteurs van Toezicht kwamen erachter dat bepaalde bouwwerkzaamheden in strijd waren met de omgevingsvergunning. Walters is daarna in overleg gegaan met kerkeigenaar BOEi en in de tussentijd heeft De Wit twee nieuwe vergunningsaanvragen de deur uit gedaan. De gemeente heeft een van die vergunningen nu goedgekeurd. Dat houdt in dat de onderneemster een deel van de werkzaamheden mag hervatten. De Bussumse is dolblij met die mededeling. Niet verder kunnen met de bouw had een vertraging betekend van bijna een jaar, zegt zij. En extra kosten.

De tweede aanvraag gaat over wijzigingen ten opzichte van de eerder verleende vergunningen in delen van de kerk met hoge monumentale waarde, zoals Walters optekent. Met De Wit en de aanvragers is afgesproken dat dit vergunningstraject in delen nodig is. Voorwaarde is wel dat De Wit nog in gesprek gaat met enkele omwonenden, die tegen de komst van het springpark zijn.

Veel natuur verloren bij verschillende branden in Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat de brandweer tijdens deze warme dagen extra alert is op natuurbranden in Hilversum en omgeving bleek wel afgelopen week. Meerdere keren moest het korps in actie komen. Onder meer in het Corversbos maandag en de Hoorneboegse heide dinsdag (foto) ging bij felle branden veel natuur verloren.

5

Gemoedelijk Alive

Foto: Bastiaan Miché

De twintigste editie van Hilversum Alive is rustig verlopen zonder grote incidenten. Vooral zaterdagavond was het druk, de zondag trok minder publiek.

12-13

Uitreiking Scenecs awards met knipoog naar Hollywood

Er was veel zang en dans. Foto: Dick van Breda

HILVERSUM Hilversum was vrijdagavond echt heel even 'Hillywood' tijdens het Grand Gala Award Event van het Scenecs International Debut Film Festival. Met een knipoog naar Hollywood werden de zogeheten 'Dutch Golden Stones', de awards, tijdens een gala-avond vol spektakel uitgereikt in Studio 21.

Het Scenecs International Film Festival vond eind juni plaats. Daarbij werden in Hilversum de mooiste films uit een selectie van 76 landen vertoond.
Vrijdagavond was de slotavond vol zang en dans. De Amerikaanse film 'An American In Texas' won de award in de categorie Fictie. In de categorie Korte fictie ontving de Sloveense regisseur Simon Intihar de award voor 'You Didn't Forget'. Christanne de Bruijn ontving de award voor beste acteertalent. Zij speelt de hoofdrol in de dramatische film 'De dirigent' van regisseur Maria Peters. De publieksprijs was voor de documentaire 'Wheels of Change'.

Praktische tips over dementie bij Alzheimercafé

HILVERSUM Gz-psycholoog van HilverZorg Monica Leemreis is woensdag 11 juli gastspreker tijdens het maandelijkse Alzheimercafé. Ditmaal is de centrale vraag van de bijeenkomst: wat doet de diagnose dementie met u en uw omgeving?

Als deze diagnose is gesteld, kan het lastig zijn om de draad weer op te pakken. Veel vragen komen naar boven. Hoe ziet de toekomst eruit? Wat betekent dementie voor degene zelf en voor de omgeving? Hoe houd je het samen met de partner en/of de omgeving vol? Woensdag krijgen de aanwezigen tussen 19.30 en 21.00 uur onder andere praktische tips te horen die zij in het dagelijks leven kunnen gebruiken.
Plaats van handeling is steevast wijkcentrum De Koepel aan de Kapittelweg 399a. Toegang en het eerste kopje koffie of thee zijn gratis. Het Alzheimercafé is er in augustus ook weer. Van een zomerbreak is geen sprake. Op woensdag 8 augustus komt de rol van de huisarts aan bod.

Proef met beloningssysteem voor hartpatiënten primeur Tergooi

Interventiecardioloog Karin Arkenbout. Foto: Tergooi

HILVERSUM Als eerste ziekenhuis in Nederland start Tergooi deze maand met telemonitoring van hartpatiënten via het Benefit-programma. Met speciale meetapparatuur voeren in eerste instantie honderd patiënten thuis zelf metingen uit die ze online invullen, zodat de cardiologen hun gezondheidsontwikkeling op afstand kunnen volgen en beoordelen.

Deze digitale methode, ondersteund door de Nederlandse Hartstichting, moet de service naar patiënten vergroten en het ziekenhuis in staat stellen efficiëntere en betere zorg te verlenen. Bovendien worden patiënten extra geprikkeld om er een gezonde(re) leefstijl op na te houden. Een belangrijk onderdeel van het programma is het eraan gekoppelde beloningssysteem. Dit moet patiënten een extra stimulans geven om gezond te blijven leven. Patiënten verdienen bonuspunten als ze 'gezonde keuzes' maken: naar de sportschool, of een onlinecursus volgen. Deze bonuspunten kunnen ze inwisselen voor kortingen bij sportscholen, (web)winkels en musea.
De proef is een belangrijke, concrete stap in het streven van Tergooi om met innovaties de zorg efficiënt en toekomstbestendig te organiseren, waarbij de service naar de patiënt centraal staat. Arkenbout: "Wij willen met dit vernieuwende initiatief een belangrijke bijdrage leveren om de organisatie van en toegang tot de zorg te verbeteren. Als de proef succesvol is, willen we volgend jaar het programma aanbieden aan al onze hartpatiënten."

Weerbericht

Aanhoudend droog, overwegend zonnig en vrij warm

Het Azorenhogedrukgebied handhaaft een uitloper boven de Britse eilanden en de Noordzee. Het hoog komt tijdelijk west van Ierland te liggen waardoor de luchtstroming draait van noordoost naar noord. Het wordt iets minder warm met zonneschijn en enkele wolkenvelden. In het weekend stijgt opnieuw de luchtdruk boven de Noordzee en is het opnieuw zonnig.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag worden zonnige perioden verwacht met kans op enkele wolkenvelden. Het blijft droog. Bij een matige noordenwind wordt het 24 à 25 graden. Het weekeinde belooft opnieuw droog en meest zonnig te gaan verlopen. Er waait een iets aantrekkende noordelijke wind. De temperatuur in de middag schommelt rond de 23 à 24 graden. De nachten verlopen vrij koel met een minimum van 12 graden. Met de lage luchtvochtigheid voelt de warmte aangenaam.

Trend na het weekeinde

Het Atlantische hogedrukgebied houdt een uitloper richting het Noordzeegebied. De steeds nijpender wordende droogte houdt de komende week daardoor aan. Het is meest vrij zonnig. In de loop van de week ligt de maximumtemperatuur weer tussen de 25 en 30 graden.

Weetje

Juni 2018 was recorddroog met minder dan 10 mm neerslag in onze regio tegen 65 mm normaal. Tussen 11 en 25 juni was er vaak ook bewolking. Dankzij de zeer zonnige laatste week kwam het aantal zonuren met 205 uur nog iets boven normaal (195 uur) uit. Juni staat op de zesde plaats van warmste junimaanden. Juni 2017 staat overigens op de eerste plaats.

Ed Sheeran luncht bij Vlaar

Ed Sheeran met Arlo Vlaar.

'S-GRAVELAND Een toch wel bijzonder moment voor de medewerkers van Vlaar vrijdagmiddag. Niemand minder dan wereldster Ed Sheeran bracht een bezoek aan het restaurant aan het Noordereinde in 's-Graveland.

De zanger genoot, voorafgaand aan zijn concert in de Johan Cruijff Arena, van een ontspannen lunch (pasta parmigiano). Deze vond plaats in de privéruimte van Vlaar aan het water, de Tasting Room. Zo kon hij nog even ontspannen en genieten van het mooie weer en de groene omgeving, met de openslaande deuren uitkijkend op het steigerterras aan de 's-Gravelandse Vaart.
"Supergaaf", zegt eigenaar Arlo Vlaar. "Dit is toch de nieuwe Michael Jackson. We ontvangen vaker bekende Nederlanders, maar dit is toch wel even iets anders. En hij kwam gewoon aanfietsen."

Veel schrik, ook wel schade, maar de dieren zijn in orde

Bijna-drama bij Kinderboerderij de Hertenkamp na brandstichting

Geschrokken, maar toch ook opgelucht zijn de medewerkers van Kinderboerderij de Hertenkamp na de brandstichting van afgelopen weekend.

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het had zo veel erger kunnen zijn, beseft ook assistent-beheerder Chantal van Aarde van De Hertenkamp een dag nadat vandalen in de nacht van zaterdag op zondag rond half één enkele hooibalen bij de Hilversumse kinderboerderij in brand staken. "Het doemscenario is gelukkig niet uitgekomen."

Terwijl half Hilversum in het centrum geniet van Hilversum Alive voltrekt zich iets verderop aan de Hoge Naarderweg bijna een drama. 'Lafbekken', zoals een lezer op de website van deze krant de daders omschrijft (en dat is nog de meest vriendelijke omschrijving), gooien met een kruiwagen hooibalen over het hek en steken die in brand. Gelukkig hebben buurtbewoners gauw genoeg door dat het foute boel is bij de buren en bellen de brandweer. Die heeft het vuur vrij snel onder controle.

Niet te overzien

'Veel mensen die de kinderboerderij een warm hart toedragen'

Toch zit de schrik er maandagmorgen bij de medewerkers, waaronder mensen vanuit de dagbesteding, nog flink in. Ook met de dieren - geiten, schapen, herten en een varken onder andere - gaat het naar omstandigheden goed. Dat is toch het belangrijkst. Alleen drie katten zijn sinds de brand niet meer gezien. De katten slapen vaak in de hooiberg die iets verderop stond van de brand. Als het vuur was overgeslagen, waren de gevolgen niet te overzien geweest. "Je houdt je hart vast", aldus Van Aarde. "Het is zo ontzettend droog buiten. En hierachter heb je ook nog het Heksenweitje."
Desondanks is er de nodige schade ontstaan. Immers, met boomstammen is een ruit van een konijnenhok vernield en ook een picknickbank stond ondersteboven. Verder is er van een voorheen goede kruiwagen door de brand niets meer over. "Dit valt niet meer onder baldadigheid", vervolgt Van Aarde. "Er hangen hier wel wat camera's en het terrein is omsloten door hekwerk, maar tegen vandalisme kun je je niet wapenen, althans niet voor 100 procent. Tot hoever kun je gaan?"
De brand is het tweede incident bij de kinderboerderij, die onlangs haar 80-jarige jubileum vierde, in een week tijd. Vorige week werden er verschillende spullen vernield en stoelen gegooid op de plek waar de geiten rondlopen. De geiten die ermee aan de haal gingen, raakten daarin bekneld.

Vol goede moed

Maar dat is natuurlijk niets vergeleken met de brand van afgelopen weekend. "Toch gaan we vol goede moed verder hoor", meldt een medewerker van De Hertenkamp op Facebook. "Er zijn gelukkig heel veel mensen die de kinderboerderij een warm hart toedragen. En daar doen we het voor. Iedereen bedankt voor alle lieve berichtjes die we al ontvangen hebben."

De politie is op de hoogte van zowel de brandstichting als van de vernielingen een week eerder. Het onderzoek is in volle gang en de camerabeelden worden nog bekeken, meldt een woordvoerder. Mogelijk wordt er de komende periode ook vaker in de buurt gesurveilleerd.

Alerter op Media Park na aanslagen

HILVERSUM Direct na de aanslagen bij tijdschrift Panorama en dagblad De Telegraaf heeft burgemeester Pieter Broertjes de telefoon gepakt. Extra waakzaamheid op en rond het Media Park is namelijk geboden, zo laat hij weten in 'Het Gesprek Met'.

"Het is opmerkelijk wat er is gebeurd bij De Telegraaf, zeker in samenloop met Panorama, en daarom zijn we dus extra waakzaam. Dat zijn we altijd al, maar nu ook weer", meldt hij tijdens het programma van De Gooi en Eembode met medewerking van GooiTV.
Voor de camera's meldt hij dat het Media Park, in het hart van Hilversum, kwetsbaar is. Dat is eerder gebleken, zoals de gijzelingen van Tarik Z. in het NOS-gebouw in januari 2015 en die van een vrouw buiten het 3FM-pand op 17 augustus 2017. "Dat is allemaal nog kort dag, dus wij blijven daar aandacht voor houden."

Hilversummer cel in voor verkrachting

HILVERSUM Een 25-jarige Hilversummer is veroordeeld tot vier jaar celstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk voor verkrachting, bedreiging, en belaging van een 12-jarige meisje vorig jaar. Het vonnis komt overeen met de eis van de officier van justitie twee weken geleden.

De Hilversummer leerde het meisje via Instagram kennen. Na wat over en weer geapp, maakte hij uiteindelijk op 5 februari vorig jaar een afspraak met het meisje. Hij pikte haar met de auto van zijn vader op in de Gijsbrecht van Amstelstraat, voerde het meisje dronken waarna hij haar verkrachtte. Toen de verdachte ter ore was gekomen dat het slachtoffer aangifte zou doen, begon hij het meisje en haar moeder te bedreigen. De politie hield de man twee maanden later aan.

De rechtbank vindt het schokkend dat de verdachte wist dat het meisje slechts 12 jaar oud was en dat hij zich daar niets van heeft aangetrokken. Vanwege de ernst van het feit en de grenzeloze terreur van de verdachte die het slachtoffer en haar familie hebben moeten doormaken legt de rechtbank de Hilversummer naast de celstraf een proeftijd van 5 jaar op. Dit als stok achter de deur om ervoor te zorgen dat de man niet opnieuw in de fout gaat.

Burgerinitiatief Meentkracht en gemeente zitten in een impasse

Wethouder Jan Kastje van GroenLinks. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Wie doorbreekt de impasse? Wethouder Jan Kastje heeft een dringend beroep gedaan op de initiatiefnemers van Meentkracht om dinsdag 10 juli toch aan tafel te komen als de werkgroep Gasvrij weer bijeenkomt. Meentkracht-woordvoerder Fred van Leeuwen kaatst de bal direct terug naar de GroenLinks-bestuurder. De tijd van mooie woorden zijn voor hen voorbij. De gemeente moet beloftes omzetten in daden en pas dan wil de duurzaamheidsclub weer constructief meedenken.

Voorlopig blijft Meentkracht inactief. De gemeente moet over de brug komen. Van Leeuwen geeft aan dat zij hun plan om de Meent gasvrij te maken tijdig hebben ingediend bij de gemeente. Voordat dit voorstel naar Binnenlandse Zaken gaat om in aanmerking te komen voor een subsidie is toetsing en hulp nodig van de gemeente. Een van hun eisen is dat Hilversum contact opneemt met het ministerie om daar het verzoek neer te liggen het Meentplan alsnog in te mogen dienen.

'Hun boodschap was dat ze zich niet serieus genomen voelen'

De wethouder zegt dat hij wil werken aan een goed gedragen voorstel. Dat moet dan in de volgende periode gebeuren. Tevens merkt hij op dat er binnen de gemeentelijke organisatie wel degelijk is gekeken naar het voorstel. Dat bleek niet rijp genoeg. Financieel zou het niet voldoende solide zijn geweest. Van Leeuwen bestrijdt dat. "We zijn niet dom. We hebben heel nauwkeurig alle criteria opgevolgd", is zijn antwoord. Een ronde wachten wil Meentkracht niet na 'het weigeren van de medewerking' bij dit voorstel.

Vorige week dinsdag werd voor de leden van het kernteam duidelijk dat de gemeente niet hun kant op wil komen. Daarop besloten ze per 1 juli te stoppen met hun activiteiten om de Meent te verduurzamen. Voor hen was het duidelijk dat de respectvolle, efficiënte en effectieve samenwerking van de periode 2014-2017 niet hersteld ging worden. Kastje heeft het gesprek ervaren als pittig, open en prettig en heeft vooral aandacht gehad voor de relatie tussen de 'Meentkrachters' en de gemeente. "Hun boodschap was vooral dat ze zich niet serieus genomen voelen. Die irritatie is er al even. Ik val daar als nieuwe wethouder nu een beetje in, maar dat laat onverlet dat ik dat signaal serieus neem."

Met elkaar optrekken is het sleutelwoord wat Kastje betreft. Daar is de werkgroep Gasvrij voor, waar naast Meentkracht en de gemeente bijvoorbeeld ook Liander in zit. In dit gremium moet gezamenlijk gekeken worden naar de samenwerking, de rol- en taakverdeling en de communicatie naar de inwoners vanuit de werkgroep. Meentkracht speelt in dit geheel een essentiële rol. Maandag heeft Kastje alle hoofdrolspelers gebeld en opgeroepen om dinsdag aan te schuiven als de werkgroep weer bijeenkomt. Dat gebeurt alleen als de gemeente met de gewenste daden komt.

Maaike van der Meulen

(60), woont als geboren Friezin sinds 1974 in Hilversum, met een studie-uitstapje van vier jaar in Amsterdam.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik run met Marianne Ligter bijna 25 jaar onze zijdenbloemenspeciaalzaak en sinds vorig jaar ben ik voorzitter van de ondernemersvereniging HavenVaart."

Nog hobby's?
"Ja! Roeien (bij Tromp), lezen, tuinieren en koken."

Hilversum in 5 woorden:
"Mooi dorp met stadse allures!"

Als je burgemeester was dan...
"dan zou ik ervoor zorgen dat de mooie deelgebieden van Hilversum net zo in de schijnwerpers komen te staan als het centrum. Een stad is een geheel door al zijn delen met hun eigen karakter, maar sommige delen moeten weer helen."

Waar ben je trots op?
"Dat onze onderneming, ondanks alle turbulentie in de economie en in de privésfeer, al bijna 25 jaar bestaat."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Solo' van Luna Zegers."

Mooiste plek in Hilversum?
"De Hoorneboegse heide."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht is leuk, maar de Havenstraat/Vaartweg blijft mijn nr 1!!!!

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met de burgemeester. Wil graag met hem van gedachten wisselen over Hilversum/ het burgemeesterschap, bewoner/ ouder/ondernemer en kind zijn in Hilversum."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het Raadhuis (en andere Dudok-gebouwen); ben er getrouwd in 1980."

Wat ontbreekt er volgens jou in Hilversum?
"Een mooi en sfeervol Stationsplein."

Beste cd ooit?
"'Songs of Leonard Cohen'."

'Branden ter grootte van voetbalveld'

Vervolg voorpagina

Bij de branden in het Corversbos maandag en de Hoorneboegse heide dinsdag zijn stukken natuur ter grootte van een voetbalveld verloren gegaan. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer.

Bij beide branden rukten de brandweerlieden met meerdere voertuigen uit om de brand zo snel mogelijk te kunnen bestrijden. De brand van dinsdag begon even na drie uur door nog onbekende reden. Het vuur greep vanwege de droogte en de wind razendsnel om zich heen. Een woordvoerder van de brandweer stelt dat de vier aanwezige bluswagens hun hele watertank hebben leeggespoten om de brand te blussen.
Bij de brand in het Corversbos werden drie 19-jarige Hilversummers opgepakt. Zij hadden vuurwerk afgestoken. Niet heel slim met deze droogte, drukt een politiewoordvoerder zich nog voorzichtig uit over de oliedomme actie. "De mannen waren zelf ook geschrokken, hebben de hulpdiensten nog geholpen met het vinden van de juiste plek."

Verder was er zondag nog een 'bosbrand' aan de Weg op de Egelshoek, maar deze ging vanzelf weer uit. Een brand vrijdag bij de Weg over Anna's Hoeve viel achteraf gelukkig mee. Ook was er zaterdag nog een brand na een 'onhandige actie' in de Rembrandtlaan. Iemand dumpte na het bbq'en zijn hete kooltjes in een plastic container.

Lintje voor vrijwilligster Dierenweide

HILVERSUM Bij haar afscheid als bestuurslid van de Stichting Dierenweide Zonnehoeve is Henrica Maria (Henja) Kronenburg-Anink benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De Hilversumse ontving deze koninklijke onderscheiding woensdagmiddag van burgemeester Pieter Broertjes bij de viering van het twaalf en een half jarig jubileum van de stichting en de officiële opening van een bijbehorende speeltuin.
Maar niet alleen voor de dierenweide zette Kronenburg zich in. Ook was zij in het verleden onder meer vrijwillig actief bij de Stichting Cursusproject Loosdrecht, de Sint Vituskerk in Hilversum en de Gooise Atletiek Club te Hilversum.

Fietser gewond na aanrijding Franse Kampweg

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Precies op de plek waar bijna drie jaar terug de toen 13-jarige Tommy-Boy Kulkens op de Franse Kampweg werd aangereden, was woensdagmiddag opnieuw een fietser het slachtoffer van een aanrijding met een automobilist. Het slachtoffer, ook dit keer een jongen, is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij was wel aanspreekbaar, zegt een politiewoordvoerder.

'Alle lijken zijn nu wel uit de kast bij Hart voor Hilversum'

Rust en opereren vanuit de inhoud nu het devies; onrust in fractie blijft

Hoe controversieel ook, er moet een streep onder het recente verleden. Hart voor Hilversum is gebaat bij rust om de draad weer op te kunnen pakken. Dat verdienen hun kiezers.

De knop moet om bij Hart voor Hilversum na de maandenlange commotie in en rond de partij. Foto: Yvonne van den Bergh

HILVERSUM De bodem van de put lijkt wel zo'n beetje bereikt. Volgens de kersverse fractievoorzitter van Hart voor Hilversum Jan Slingerland kan het vanaf nu alleen maar beter gaan. Hij predikt rust om de weg voorwaarts in te slaan, na alle commotie binnen en rondom de partij van de afgelopen maanden. Voorlopig zijn het zijn eigen fractiegenoten die dit pad van de nodige hobbels voorzien.

"Het eerste wat we moeten doen is de rust terugbrengen en dat kan, want alle lijken nu wel uit de kast te zijn", aldus Slingerland. "Dat krijg je door op het inhoudsniveau te gaan zitten. Als je voor de inhoud gaat, dan worden de onderlinge verstandhoudingen ook beter, maar daar moeten we echt de tijd voor nemen. We moeten afgaan op wat we binnen hebben en dat zijn in potentie goede raadsleden."

Rust is het sleutelwoord. Daar is iedereen het binnen 'Hart' wel over eens en dat verdienen de meer dan 8.000 Hilversumse kiezers die op deze lokale partij gestemd hebben. Slingerland heeft zich redelijk afzijdig gehouden van alle ellende die is ontstaan tijdens en na de coalitieonderhandelingen, waarin de geloofwaardigheid van de partij op het spel is komen te staan. Het weggeven van het Gooistad-standpunt, de samenwerking met D66 en het aan de gang gaan met zeven wethouders heeft veel kwaad bloed gezet binnen de fractie en bij de leden en de kiezers. Het voltallige bestuur stapte op, een deel van de fractie gaf aan dat het coalitieakkoord, dat toch getekend werd, 'on hold' moest worden gezet en de achterban morde flink. In de tussentijd is de opgelopen averij al twee vertrokken raadsleden. Erik van Ouwerkerk nam twee weken na de verkiezingen al ontslag en Jerry Braaksma heeft aangekondigd dat in september te doen.

'We hebben het paard van Troje binnengehaald'

Vooralsnog is het nog onrustig binnen de fractie. Diverse fractieleden hebben bij deze krant aangegeven moeite te hebben met de manier waarop Henk Blok zich manifesteert. Vorige week gaf Braaksma al aan geen vertrouwen meer te hebben in de HvH-nieuwkomer. Commissielid Jeroen Pater stelt nu zelfs dat als Blok niet vertrekt hij serieus overweegt zelf zijn ontslagbrief af te geven. "We hebben met hem het paard van Troje binnengehaald", aldus Pater. Blok zelf haalt zijn schouders op over deze term. "Die kritiek doet me niks en het klopt ook niet", luidt zijn reactie. Wel geeft hij toe dat hij een 'baasje' is.

De man die samen met Karin Walters maanden onderhandeld heeft om tot een akkoord te komen met D66, VVD en GroenLinks, zegt dat het tijd wordt dat de neuzen dezelfde kant op gaan staan. Wat gebeurd is, is nu verleden tijd. De fractie is akkoord gegaan met het coalitieakkoord. De bezwaren en tegenargumenten zijn gehoord tijdens de algemene ledenvergadering. Daarin zijn ook twee moties verworpen. Daarmee moet de kous nu af zijn en moet 'Hart' zich richten op het nu en de toekomst. Dat kan volgens hem heel goed met de 'leuke club mensen' die in de fractie zitten. Hij onderschrijft dat hij omringd wordt door politiek talent. Ruwe diamanten die nog wel begeleiding nodig hebben. Tevens gelooft hij dat de rust pas echt terugkeert als Braaksma van het 'Hart-toneel' af is, maar Blok accepteert dat zijn partijgenoot tot eind september aanblijft.

'We moeten onze rol nog vinden als bestuurderspartij'

Slingerland, die een jaar geleden als meelezer begon bij de lokale partij, erkent dat Blok omstreden is. Volgens hem komt dat door zijn rol tijdens de coalitieonderhandelingen. Als mede-onderhandelaar is hij binnen zijn eigen fractie een van de twee gezichten van het veel bekritiseerde akkoord. "Die onderhandelingsperiode moet je gebruiken als toetssteen. Het vraagt dan ook een bepaalde politieke lenigheid." Nadat Hakan Koç had afgezien van het fractievoorzitterschap - hij kreeg in eerste instantie de meeste stemmen - besloot Slingerland de verantwoordelijkheid te nemen en koos bewust voor Blok als vicevoorzitter. "Om hem dicht bij me te houden", zegt hij. "Maar ook omdat ik het DNA mis van de lokale politiek en Henk heel veel kennis van zaken heeft en goed in bepaalde dossiers zit", is zijn nadere uitleg.

Nu de kruitdampen langzaam optrekken, is het tijd om door te pakken. Blijven hangen in die negatieve sfeer heeft geen zin. "We moeten voorwaarts", aldus Slingerland. Naast de politieke draad oppakken en de huidige raadsleden trainen moet Hart voor Hilversum weer terug naar haar 'corebusiness' en dat is de wijk in. Het gesprek aangaan met inwoners en fractievergaderingen in de wijk houden. In de raadszaal wil Slingerland dat zijn fractie constructief en kritisch is. Meer samenwerking zoeken met de coalitiepartijen maar ook met de oppositiepartijen is wat zijn doel is. "We moeten onze rol als bestuurderspartij nog zien te vinden", zegt hij. "In deze constructie moeten we onszelf opnieuw uitvinden. We waren op weg naar het koude noorden en hebben een draai van 180 graden gemaakt richting het warme zuiden. Dat is een heel andere sterrenstand."

Sfeer 'nieuw' Hilversum Alive 'goed en gemoedelijk'

De vrijdag kwam langzaam op gang, zaterdagavond was het overal gezellig druk en zondag viel vanwege de hitte qua bezoekersaantallen wat tegen. Maar de twintigste editie van Hilversum Alive, dit jaar voor het eerst georganiseerd door een overkoepelende stichting, was ondanks die mindere laatste dag een groot feest. Ook de gemeente kijkt zeer positief terug op het driedaagse evenement, dat rustig verliep zonder grote incidenten.

Lekker dansen op het Marktplein tijdens Sonny's Inc. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op het Marktplein zien Dennis en zijn moeder Rita Saarloos uit Weesp hoe het publiek zaterdagavond danst en zingt tijdens een van de vele concerten tijdens deze twintigste editie van Hilversum Alive. "Ik ben hier nu een paar keer geweest en het is gewoon heel gezellig", zegt zoonlief. "Dit missen we tijdens het Sluis-en-bruggenfeest."

Want terwijl hét Weesper evenement in hun ogen allang niet meer is wat het was, is Alive volgens Saarloos nog wel 'lekker dorps'. Daarom heeft hij dit keer zijn wat oudere moeder met hippe bril op meegenomen. "Ja, er is een leuke sfeer hier", zegt zij. "Probleem is wel dat steeds als we bij een podium komen het optreden net is afgelopen."
En terwijl duizenden liefhebbers zaterdagavond van muziek, drank en gezelligheid genieten, blijft het opmerkelijk dat het evenement vanwege geldgebrek bijna niet was doorgegaan. Uiteindelijk kwam het dus allemaal goed. Voorzitter Paul Hoogermolen van de nieuwe stichting die Alive organiseert, is na afloop dan ook tevreden. Vrijdag en vooral zaterdag was het druk, zondag was het bij sommige podia toch wel erg rustig. "Het was eigenlijk te heet", beseft Hoogermolen, die verder niet wil klagen over het weer. "Dat heb je niet in de hand en is een risico bij een gratis evenement."
Volgens de gemeente is Alive rustig verlopen en was de sfeer 'goed en gemoedelijk'. Grote incidenten waren er niet, hooguit enkele aanhoudingen voor belediging en verstoring van de openbare orde. Bij elkaar trok het evenement zo'n 25.000 bezoekers.
Nieuw was dat bezoekers hun drankje betaalden middels één muntjessysteem voor alle podia. Hoogermolen: "We hadden een nieuwe opzet met een nieuwe stichting. Daar hoort een muntjessysteem ook bij. De opbrengsten gaan terug in die stichting. Hopelijk kunnen we daar volgend jaar mooie dingen mee doen."

Groove Society was zaterdag de afsluiter op de Kerkbrink.
De sfeer was zaterdagavond prima.
Zondag was er ook een optreden van The Tributes.
WANNABEASTAR op het Stationsplein.

'Druk bezig met inpandige fietsenstalling'

De bijna dagelijkse fietsenchaos op het Marktplein bij Mout. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wethouder Arno Scheepers (VVD) verwacht dit najaar een ondergrondse fietsenstalling in het centrum te hebben gevonden. Daar moet ruimte zijn voor 500 fietsen. "We zijn met een aantal partijen in gesprek, we zijn er druk mee bezig", zegt de liberaal.

Scheepers wil dus nog geen locatie(s) noemen, maar geeft wel aan dat een ondergrondse fietsenstalling de voorkeur heeft boven een momenteel leegstaand pand. Hij zegt dit nadat deze krant vorige maand al schreef dat na de zomervakantie Hilversum serieus gaat handhaven op fietsen die staan waar ze niet mogen staan.

Scheepers bevestigt dat nu. Er staan nu 2800 fietsenrekken (nietjes) op verschillende plekken in het centrum en op piekmomenten staan er ruim 2800 fietsen, zegt de wethouder. Daarvan is pakweg 5 tot 10 procent wees, fietsen die al weken- of maandenlang op dezelfde plek staan. "Het afgelopen jaar zijn er 500 extra plekken bijgeplaatst op de Markt, de Groest, de Spuisteeg en rond de Kerkbrink. In juli worden er nog eens ruim 60 extra rekken achter Mout bijgeplaatst."
En dus moet de fietser vanaf 1 augustus de tweewieler echt in het rek zetten. Die dag start de gemeente samen met Hilversum Marketing een uitgebreide gedragscampagne om fietsers te informeren waar de fiets wel en niet geparkeerd kan worden en welke
regels er gelden voor het fietsparkeren in het centrum. In augustus en september zijn er regelmatig fietscoaches in het centrum aanwezig om de fietsers hierbij te helpen. Daarnaast komen er verschillende communicatie-uitingen: borden aan de randen van het centrum, stuurhangers en posters bij de winkeliers.

Vanaf half september worden fietsen die niet in een rek geparkeerd staan afgevoerd naar het fietsdepot op de Kerkbrink. In de eerste maand is er nog een, zoals Scheepers zegt, 'chille handhaving' en kan de fiets gratis worden opgehaald. Maar vanaf 15 oktober moet de eigenaar betalen: 15 euro om de fiets weer in eigendom te krijgen. Scheepers; "Hiermee voorkomen wij gevaarlijke situaties door het blokkeren van routes voor nood- en hulpdiensten en blijven looproutes vrij."

Stichting voor sportclubs

HILVERSUM Sportaccommodaties verduurzamen, uitbreiden en beter in stand houden. Dat is de gedachte achter het deze week in het leven geroepen Sportinvesteringsfonds in Hilversum. "Hiermee zijn wij uniek in Nederland en in Hilversum doen 22 sportverenigingen mee", aldus sportwethouder Floris Voorink.

De gemeentelijke begroting biedt weinig ruimte voor investeringen in niet-gemeentelijke sportaccommodaties. Het nieuwe fonds moet de oplossing zijn. Dat moet ook leiden tot een betere bereikbaarheid voor mensen met een beperking en multifunctioneel gebruik van de accommodaties. Voorink: "Het is belangrijk dat ook sportverenigingen met een eigen accommodaties op de toekomst zijn voorbereid."
De Stichting Sportinvesteringsfonds gaat zorgdragen voor het verstrekken van de leningen aan de deelnemende sportverenigingen. Het fonds moet ook kansen bieden voor het bedrijfsleven om de sport financieel te ondersteunen.

De deelnemende verenigingen dragen 1 procent van hun contributie af met een maximum van 4.000 euro. De bijdrage van de gemeente Hilversum is gelijk aan de totale bijdrage van alle sportverenigingen samen, met een maximum van 50.000 euro. De sportclubs kunnen bij investeringen lenen tegen een volgens de gemeente aantrekkelijk rentetarief.

Hurricanes na 17 jaar weer kampioen?

HILVERSUM Is het zondag driemaal scheepsrecht voor de Hilversum Hurricanes? In de reguliere competitie verloren de American footballers twee keer met een klein verschil van de Lelystad Commanders. Als de Hilversummers zondag winnen, mogen ze zich meteen kampioen van Nederland noemen.

De twee beste ploegen van de eredivisie treffen elkaar zondag om 16.00 uur op de Sloterweg in Amsterdam. Dan is het tijd voor de Tulip Bowl, de wedstrijd om de landstitel. Dertien jaar geleden stonden de Hurricanes voor het laatst in deze eindstrijd. Die ging toen verloren. In 2001 wisten de blauw-gelen voor het laatst de titel in de wacht te slepen.
Tot nu toe heeft Lelystad de overhand gehad. De twee eerdere confrontaties wisten de Hilversummers niet te winnen.

Bijzondere nieuwe toplaag op tennisbanen De Gooische Vallei

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het ziet eruit als gravel, maar het is toch echt kunstgras. Tennisvereniging De Gooische Vallei heeft de toplaag van vier voorheen kunstgrasbanen vervangen voor zogenaamd Advantage RedCourt: ook kunstgras, maar dan met rood zand. Zaterdag was de feestelijke opening. De vier banen - nummers 5 tot en met 8 - waren aan vervanging toe. Veel leden vonden echter dat er iets anders moest komen voor het traditionele kunstgras. Groot voordeel van de nieuwe toplaag is dat de bal beter stuitert, vertelt voorzitter Annemieke Schuitemaker. "Het is wel iets duurder - de aanleg kostte ruim 80.000 euro - maar het speelt wel lekkerder."

'Juist meer geld pompen in Stichting Hilversum Marketing'

Broertjes benadrukt belang van promotieclub ondanks opstartproblemen

Stichting Hilversum marketing is gevestigd op het Stationsplein. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat de Stichting Hilversum Marketing kampt met opstartproblemen, vindt burgemeester Pieter Broertjes jammer. Het is van groot belang dat deze organisatie goed van de grond komt, omdat de stichting een grote rol speelt in de vitaliteit van de Hilversumse economie. Wat de burgervader betreft, moet er meer geld voor worden vrijgemaakt.

Deze mededeling doet Broertjes in 'Het Gesprek Met', het tweewekelijkse programma van deze krant dat gefaciliteerd wordt door GooiTV. "We zijn nu net zes maanden bezig. Die opstartproblemen zijn jammer. We moeten vooruit, want de belangen zijn veel te groot", aldus de burgemeester.

'De stichting moet de boer op en Hilversum verkopen'

"We moeten er de komende jaren misschien nog wel veel meer geld in pompen, omdat de vitaliteit van de economie van Hilversum daarvan afhangt. Dat heeft te maken met het Media Park, het Arenapark en de internationale bedrijven die hier wel of niet naartoe komen en de aantrekkelijkheid van Hilversum."

Eindhoven kan daarin volgens Broertjes de leidraad voor Hilversum zijn. Daar is al tijden een stichting die de lichtstad promoot en op de kaart zet. Dat heeft de Brabantse gemeente geen windeieren gelegd. "De partijen daar hebben zich verenigd in een aparte stichting met de wetenschap, de ondernemers en de gemeente. Dat is wat wij hier tien, vijftien jaar later nu ook invoeren. Dat hebben we hartstikke hard nodig, want het komt niet vanzelf meer naar ons toe."
Deze week kwam aan het licht dat de jonge organisatie, die Hilversum Mediastad moet promoten, kampt met opstartproblemen. Na een half jaar bezig te zijn, komt er organisatorisch weinig van de grond. Alle ogen zijn wel gericht op de stichting, die een startkapitaal heeft gekregen van zo'n 300.000 euro. De onderlinge verhoudingen tussen de werknemers bleken niet goed te zijn. Drie van de vier personeelsleden zijn vertrokken. Alleen Anne Visser, directeur Stichting Hilversum Marketing, is momenteel nog in de 'zwarte doos' op het Stationsplein te vinden. Al zegt Broertjes dat dit personeelstekort eind deze week al is opgevuld met mensen die meer 'ondernemersgezind' zijn.
De stichting heeft als belangrijke taak de mediastad te vermarkten. "Zij moeten de boer op en Hilversum verkopen", geeft de burgervader aan. Dat is van wezenlijk belang omdat de werkgelegenheid in de creatieve industrie in Hilversum terugloopt, terwijl die in Amsterdam, Amersfoort, Almere en Utrecht juist groeit. Volgens Broertjes heeft dat ook te maken met de bezuinigingen bij de publieke omroep en RTL. De transitie naar de nieuwe, digitale media moet gemaakt maken. Deze bedrijven zijn er al wel, maar maken nu nog niet het verschil.

Modern pand voor De Antieken Vaas

Het eindresultaat mag er wezen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Trots kijkt Rob Hovius naar zijn nieuwe pand. Het oude vervallen en rommelige pandje van De Antieken Vaas is vervangen door een strakke en moderne zaak. Overgaan tot nieuwbouw is niet uit eigen beweging gekomen en het hele traject heeft jaren geduurd. Dat is nu verleden tijd, want het eindresultaat mag er wezen, aldus de bloemist.

Bij een opening hoort het doorknippen van een lint. De tientallen gasten van de opening, die donderdag rondom het vernieuwde onderkomen staan, kijken vol spanning toe hoe de kleinzoon van Wil en Rob Hovius het lint doorknipt. Als de kleine man deze klus geklaard heeft, klinkt er hard applaus en een keiharde lang 'ja!'. Het echtpaar, de medewerkers en hun bezoek zijn zichtbaar verheugd met het nieuwe en strakke onderkomen.

"Ik had nooit gedacht dat het zo prachtig zou worden. De uitstraling is perfect", zegt Hovius, terwijl hij naar zijn nieuwe kiosk kijkt. Naast de esthetiek van het gebouw kan de ondernemer naar eigen zeggen nu ook zijn bloemen en planten beter presenteren omdat de ruimte zich er nu beter voor leent. Dankzij de airconditioning is het klimaat beter te beheersen - wat goed is voor de bloemen - én De Antieken Vaas beschikt over een toilet.
Dik drie jaar heeft het allemaal bij elkaar geduurd. Na de opknapbeurt van bijna het hele C&A-plein in 2014 vond de gemeente het nu de beurt aan de bloemenkiosk. Het oude pandje deed afbreuk aan de rest. Het was tijd voor een onderkomen dat beter past in de omgeving en weer tijden mee kan. Een ondernemer vragen een serieuze investering te doen, is geen sinecure. Dat is ook een proces van de lange adem geworden, zo geven Hovius en wethouder Wimar Jaeger onafhankelijk van elkaar aan.

'Ik had nooit gedacht dat het zo
prachtig zou worden'

De D66-bestuurder is er vanaf het begin bij betrokken geweest. Het verzoek om nu ook iets te gaan doen aan de bloemenkiosk kwam van burgemeester Pieter Broertjes. "Jarenlang heeft hij gevraagd of ik alleen maar kan ouwehoeren of dat ik ook nog iets voor elkaar kan krijgen. Het is gelukt en het is prachtig geworden."
De nieuwe De Antieken Vaas zorgt ook voor uitstraling naar de Schoutenstraat en van de Kerkstraat naar de Kerkbrink. De laatste jaren heeft de nadruk vooral gelegen op het opknappen van het centrum aan de marktkant. "Het centrum was daardoor een beetje in onbalans. Maar nu er een trekpleister zit op het C&A-plein en verderop Meddens zit, wordt het aan deze kant ook aangenamer en beter."

Forse toename basisscholieren in Oost

Bouw noodlokalen Lorentzschool van de baan, alternatief is er nog niet

De vier noodlokalen bij de Lorentzschool komen er niet. Grote vraag is: wat nu? Het aantal basisscholieren in Oost stijgt de komende jaren behoorlijk.

Villa Vrolik op Anna's Hoeve ging een jaar terug open. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een kortetermijnoplossing voor de kleuters van de Lorentzschool komt er, is de stellige overtuiging van alle betrokkenen nu de bouw van vier noodlokalen op het plein van de Kapteynschool in Oost niet doorgaat, Wat betreft de langere termijn zijn er toch wel zorgen. Het aantal basisschoolleerlingen zal - met name in deze wijk - fors stijgen.

Dat laatste wordt duidelijk bij het zien van de 'Leerlingenprognose en ruimtebehoefte basisonderwijs 2018' die onderwijswethouder Annette Wolthers op verzoek van de lokale SP deze week naar buiten bracht. Te zien is dat in Oost de basisgeneratie stijgt van 1.944 vorig jaar naar 2.004 in 2018, en 2.094 volgend jaar. Topjaar is 2023 met 2.169 basisschoolleerlingen, is de verwachting. In de overige wijken van Hilversum veranderen de huidige aantallen nagenoeg niet.

De toename in Oost komt natuurlijk vooral door de nieuwbouw op Anna's Hoeve, Villa Indrustria en het Lucent-terrein. Probleem is echter dat de schoolgebouwen in de wijk niet of nauwelijks zijn voorbereid op meer leerlingen. Dat werd recent duidelijk toen de Lorentzschool aankondigde vier tijdelijke noodlokalen voor kleuters te zullen plaatsen op het plein aan de Kapteynstraat.
Bewoners waren daar echter niet blij mee, benadrukten weliswaar dat goed onderwijs uiteraard belangrijk is, maar pleitten voor een meer structurele oplossing. Immers, enkele jaren terug werden zij ook al geconfronteerd met noodlokalen. Zij meenden daarom dat iedere keer wanneer het aantal leerlingen in Oost stijgt zij de dupe zijn en vragen zich af of het vorig jaar geopende Villa Vrolik (een soort dependance van de Lorentzschool) op Anna's Hoeve niet een veel geschiktere plek is. "Maar hoe kon het gebeuren dat vanaf het moment dat de deuren van Villa Vrolik opengingen er alweer sprake was van ruimtegebrek voor de kleuters?", aldus de bewoners.

'Benodigde ruimte in evenwicht met de beschikbare ruimte'

De SP was het met de bewoners eens en stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Belangrijkste vraag was of er in Hilversum een tekort aan klaslokalen voor basisscholen is.
Wolthers geeft allereerst aan dat de vier noodlokalen op het plein er niet zullen komen. Er zijn momenteel gesprekken gaande met onderwijskoepel Stip (waar de Lorentzschool deel van uitmaakt) over alternatieven. De meest kansrijke optie is gebruikmaken van leegstand bij een iets verderop gelegen school. Welke school dat is, willen de wethouder en ook directeur bestuur Geert Geert Looyschelder van Stip (nog) niet zeggen. Duidelijk is wel dat er snel - voor de zomervakantie - duidelijkheid moet zijn richting de ouders van de kleuters.
Overigens erkent de gemeente niet, aldus Wolthers, dat er sprake is van een ruimtekort bij basisscholen. Bij een aantal scholen - met name dus in Oost - is de ruimte beperkt, maar elders is er eerder een leerlingen- dan een ruimtetekort. De ene school is nu eenmaal populairder dan de andere. "Maar," schrijft de wethouder, "als men over de totale gemeente kijkt is de benodigde ruimte in evenwicht met de beschikbare ruimte."
Toch is ook Wolthers niet van plan om achterover te gaan leunen. Ook zij erkent dat er een oplossing moet komen voor het groeiende aantal basisscholieren in (met name) Oost.

HilverZonners investeren één miljoen euro in zonnepanelen

De grote zonneweide op Anna's Hoeve. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De lokale energiecoöperatie HilverZon heeft een mijlpaal bereikt. Met al haar projecten in Hilversum, waaronder de zonnedaken, is nu één miljoen euro gemoeid. Dat is de investering die de deelnemende Hilversummers in totaal hebben gedaan.

Met de opening van het zonnedak Dudok Arena 2 beheert de lokale energiecoöperatie, die in 2015 het levenslicht zag, nu 3.752 zonnepanelen voor ruim 350 deelnemers, verspreid over zeven locaties in de gemeente. Namens de deelnemers heeft HilverZon nu één miljoen euro geïnvesteerd in lokale, duurzame stroom.

Voorzitter van HilverZon Aernoud Olde is tevreden, maar blikt meteen verder. "Met deze investering spreken Hilversummers hun vertrouwen uit in ons en in duurzame stroom. Echter, Hilversum heeft veel meer huishoudens en verbruikt nog veel meer stroom. Wij werken stug door aan de werving van deelnemers aan onze projecten en aan meer zonnedaken."
Deze collectieve zonnedaken zijn bedoeld voor buurtbewoners die geen panelen op hun dak kunnen of willen leggen. Het eerste collectieve zonnedak is gerealiseerd in maart 2016 op de Bethlehemkerk aan de Loosdrechtseweg. Daar liggen 99 panelen. Hierna ging HilverZon aan de slag met het Rotor Mediagebouw aan de Arendstraat, Sporthal Kerkelanden, de Dudok Arena en de zonneweide in Anna's Hoeve. Afgelopen zondag is het zonnedakproject Dudok Arena 2 officieel aangesloten op het elektriciteitsnet.

23 / 28

Viore. Foto: Bastiaan Miché

Donderdag 5 juli

InLopes Dias

13.00 uur | Lopes Dias

InLopes Dias is een activiteit om met muziek en dans ouderen en diverse culturen tot elkaar te brengen. Wij hopen daarom ook dat er muzikanten of artiesten zijn die een vrijwillige bijdrage willen leveren aan een gezellige middag. Voor informatie: 06-28361213.

Moment voor mantelzorgers

13.30 uur | Viore

Elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn (met name) mantelzorgers welkom bij Viore. Om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen, en om gewoon aan tafel in onze gezellige huiskamer een kop koffie of thee te drinken.

Wijkagent, buurtcoördinator en BOA.

17.00 uur | De Kleine Lelie

Iedere eerste donderdag is er weer het maandelijkse inloopspreekuur. U kunt zonder afspraak binnenlopen om uw vragen, zorgen, voorstellen, ideeën, klachten en wensen betreffende uw straat, buurt of leefomgeving te bespreken. De koffie staat voor u klaar op de Hilvertsweg 89-91.

Promenadeconcert

19.45 uur | Muziektent

In de door de Hilversumse Federatie van Muziekverenigingen georganiseerde Promenadeconcerten wordt het tweede concert verzorgd door de Beatrix Pipe Band. Zij geven dit concert samen met hun gasten, de Tain Pipe Band uit Schotland.

Vrijdag 6 juli

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en in het begeleiden van activiteiten.

Zomer Open Podium bij Globe

19.30 uur | MCO

Het Globe Open Podium is een maandelijks platform voor amateurs en professionele artiesten in Hilversum en omgeving. Bespeel je een instrument, laat dan horen en zien wat je in je hebt. Inschrijven kan tot 4 juli via info@globeckc.nl. Website: www.globeckc.nl. Publiek is van harte welkom. Toegang gratis.

Van klassiek tot pop

19.30 uur | MCO

Pianotalent bij Globe. Kom genieten in Studio 1 van het MCO op de Heuvellaan. Toegang gratis. Website: www.globeckc.nl.

Zaterdag 7 juli

EZsinging

10.00 uur | A.V.R.O.

Of je nou prof of amateur bent, je kunt meedoen met de EZsinging Studio Recording Sessions op zaterdag 7 juli 2018. Verras een dierbare met de opname van een nummer met jouw unieke zangstem. Of geef het jezelf cadeau. Alles onder professionele begeleiding.

Jong Viore

10.30 uur | Viore

Elke eerste zaterdag van de maand om 10.30 uur is er bij Viore een bijeenkomst voor jonge mensen (25-40 jaar) die kanker hebben (gehad). De inhoud is altijd een mix van praten en doen. Denk aan wandelen, koken, film kijken, etc. Meer informatie via progamma@viore.org of bel 035-6853532.

Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen

13.30 uur | IJsclubgebouw

Ga met de boswachter mee op een boottocht door het heldere water van de Ankeveense Plassen. De boottocht van 2 uur biedt je een unieke kans om door het kraakheldere water van de smalle slootjes en weidse plassen te varen. Vanuit de open boot heb je vrij zicht. Ook op zondag 8 juli.

Promenadeconcert

14.00 uur | Muziektent

In de serie Promenadeconcerten wordt het derde concert verzorgd door Beatrix Brass. De Promenadeconcerten worden, op verzoek van de gemeente Hilversum, georganiseerd door de Hilversumse Federatie van Muziekverenigingen.

Zondag 8 juli

Stadsverlichting

19.45 uur | 't Luye Gat

Iedere tweede zondag van de maand is er Stadsverlichting in de Hilversumse Meent. Tussen 19.45 en 20.00 uur is de inloop in stilte. Om 20.00 uur start de meditatie van een uur. Na afloop gaan mensen in stilte weer weg, maar je kunt ook ervaringen uitwisselen: http://stadsverlichting.nu/living_rooms/2013.

Dinsdag 10 juli

Rummikub en jokeren

13.30 uur | De Kleine Lelie

In de zomerperiode kan men wekelijks op dinsdagmiddag terecht in De Kleine Lelie voor rummikub en jokeren of andere spelletjes. Het is van 13.30-16.00 uur en is gratis. Kom en doe mee op de Hilvertsweg 89-91.

Zorgnetwek

13.30 uur | De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kunt u hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende uw eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van oa. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en wijkagent schuiven regelmatig aan. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Woensdag 11 juli

In het spoor van de erfgooiers

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde rijdt woensdag 11 juli de nieuwe tocht 'In het spoor van de erfgooiers', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij Museum Hilversum. Zie ook de website www.fietsgilde.nl.

Intuïtieve dans

13.00 uur | Viore

Meld je aan voor de zomerworkshop 'Intuïtieve dans' bij Viore. Lekker een uur bewegen op muziek die je raakt. De workshop werd al eerder gegeven en de deelnemers waren erg enthousiast. Deelname kost 5 euro. Aanmelden kan via vrijwilligers@viore.org.

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

KORTENHOEF Voor de negende keer wordt op één dag Kortenhoef omgetoverd in Parijs. Op de Kortenhoefsedijk is zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur Place du Tertre. Er is kunst, wijn, eten en de hele dag zijn er optredens. De entree is gratis. Archieffoto: Bastiaan Miché

Feesten na flinke update in Filmtheater Hilversum

Stoelendansen en acht voorpremières in openingsweekend

Een week dicht maar daarna krijg je ook wat bij Filmtheater Hilversum, zoals de vervanging van alle stoelen én een paar dagen feest.

Personeel en vrijwilligers zijn de afgelopen week druk bezig geweest in Filmtheater Hilversum zoals de vervanging van alle stoelen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het jaar 2018 is een bijzonder jaar voor Filmtheater Hilversum. Veertig jaar geleden werd de culturele instelling opgericht en daar komt bij dat zij alweer tien jaar is gehuisvest op het Herenplein. Nu heeft het filmtheater een flinke update gehad, zoals Luc Freijer van Programmering, Marketing en Publiciteit zegt. Dat wordt dit weekend gevierd.

In een week tijd is er heel wat werk verstouwd. Afgelopen donderdag gingen de deuren van het pand aan het Herenplein dicht, want de vervangers voor alle 250 stoelen, verspreid over drie zalen, stonden klaar. Daarnaast liggen er nieuwe tapijten in de filmzalen en in de foyer en beschikt het filmtheater nu ook over een nieuw kassasysteem. Het was een flinke investering. Dat heeft zo'n 60.000 euro gekost. Via een crowdfundingactie alias stoelendanscampagne is zo'n 35.000 euro opgehaald.

Maar het was ook een logistieke opgave. "We wilden de vervanging koppelen aan het nieuwe kassasysteem. Dat hebben we vorig jaar al gepland en gezien het mooie weer, waarin weinig mensen naar de film gaan, had dat niet beter gekund", aldus Freijer.
Vanavond - donderdag 5 juli - gaan de deuren weer open. Zaterdag en zondag viert het filmtheater feest. Tijdens het (her)openingsweekend staan er stoelendansen op het programma. Zaterdag, om 10.30 en 17.00 uur, staan er veertig stoelen op het plein voor de volwassenen klaar. De winnaar pakt een gouden Cinnevillepas (twee maanden gratis films kijken) en om 14.00 uur staat er één op het menu voor de kinderen. Daarnaast zijn er acht voorpremières, films die pas in augustus in de bioscoop komen. Alle bezoekers kunnen sowieso rekenen op een gratis drankje.

MozArt in zomer te zien op Media Park

HILVERSUM Televisieprogramma's zijn de inspiratie geweest voor de leerlingen van de Mozarthof. Hun kunstwerken zijn vanaf donderdag 12 juli te zien in de entree van het pand van BNN/Vara, VPRO en NTR op het Media Park.

In de afgelopen maanden is er in het atelier van de Mozarthof, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen in Hilversum, hard gewerkt aan de expositie met als thema 'Hilversum Mediastad'. Zes leerlingen hebben schilderijen gemaakt. Marijke de Val van Het Andere Gedicht heeft samen met de studenten gedichten gemaakt bij de kunstwerken. Vanaf volgende week donderdag zijn de creaties te zien in het gebouw aan het Wim T. Schippersplein. De tentoonstelling loopt tot en met september.

MozArt is de kunst uit het atelier van de Mozarthof. Leerlingen met een verstandelijke beperking maken tijdens de lessen beeldende vorming werkstukken. Aan het einde van het schooljaar is er een Hilversumse expositie. Vorig jaar exposeerden zij in twaalf winkels op de Gijsbrecht van Amstelstraat.

Festival Talks over ontstaan Zonnestraal

HILVERSUM Zonnestraal bestaat negentig jaar en dat is een goede gelegenheid om dieper in de geschiedenis te duiken. Dat gebeurt donderdag 12 juli in Bibliotheek Hilversum tijdens Festival Talks.

Het thema van volgende week is 'Landschap en Zonnestraal'. Tijdens deze bijeenkomst draait het om de ontstaansgeschiedenis van het landschap rondom Zonnestraal. "Het landgoed bevindt zich op de overgang van veen naar zand, van hoog naar laag terrein, van droge naar natte grond. De veenwinning, bebossing, de erfgooiers en de landgoederen en buitenhuizen van rijke Amsterdammers hebben een blijvende invloed gehad op hoe het landschap er nu uitziet", luidt de verdere uitleg.

Festival Talks is een serie en een samenwerking tussen Bibliotheek Hilversum en Zonnestraal. Tijdens drie bijeenkomsten kunnen belangstellenden luisteren naar een presentatie over Zonnestraal. De toegang is gratis. Het programma loopt van 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden: via www.zonnestraal.nl.

Lezing Sacha de Boer

HILVERSUM Fotograaf Sacha de Boer verzorgt donderdag 5 juli een lezing in Museum Hilversum. De voormalige nieuwslezeres vertelt vanavond aan het publiek wat haar inspiratie is en hoe zij te werk gaat als ze aan het fotograferen is.

De Boer is geen onbekende in Museum Hilversum. Drie jaar geleden was haar werk al eens te zien in het oude Hilversumse raadhuis. Samen met Raymond Rutting liet de fotograaf in 'Guatemala, The Battle' haar foto's zien. En De Boer keert terug met foto's in het museum aan de Kerkbrink 6. Zij is een van de exposanten van de nieuwe tentoonstelling 'Spotlight'.
De lezing van De Boer is de officieuze opening van deze expositie, waarvoor zij bekende Nederlanders portretteerde. Onder meer Eva Jinek, Mies Bouwman en Wilfried de Jong verschenen voor haar camera. Daarnaast zijn er vanaf zaterdag 7 juli, als 'Spotlight' geopend is, glamourfoto's van Paul Huf te zien en werk van William Rutten en Govert de Roos.

Een kaartje voor de lezing, die van 20.00 tot 21.30 uur duurt, kost 12,50 euro. Reserveren kan via www.museumhilversum.nl.