Gooi en Eembode Hilversum

13 december 2018

Gooi en Eembode Hilversum 13 december 2018


Gele hesjesprotest gaat niet door

HILVERSUM Het gele hesjesprotest in Hilversum tegen het huidige regeringsbeleid, dat zaterdag om 11.30 uur zou plaatsvinden, gaat niet door. De organisatoren zien af van de betoging vanwege 'meerdere onaangename reacties en aanmeldingen'.

"Het uitgangspunt is en blijft een vreedzame en geweldloze betoging", aldus de initiatiefnemers. "Als wij dit niet kunnen garanderen, en daar waren grote twijfels over moet je zeggen 'bij twijfel niet doen'." Mogelijk komt het protest op een later moment.
Zodra de aankondiging van de betoging maandagmiddag op Facebook was geplaatst, regende het positieve en minder positieve reacties. Mensen werden opgeroepen om zaterdagmorgen naar de Kerkbrink te komen en daar het lied '15 miljoen mensen' van het producentenduo Fluitsma & Van Tijn te zingen. Daarbij werd gemeld dat 'de afstand tussen de burger en politiek nog nooit zó groot is geweest als nu'.
Maar woensdagmiddag kwam naar buiten dat het nu niet het goede moment is voor een betoging. Los van alle reacties is er zaterdag bovendien van alles te doen in het centrum. Daarnaast wordt er veel winkelend publiek verwacht vanwege de kerstdagen. "We willen met het oog op de aankomende feestdagen, waarin liefde voor elkaar en je naasten toch eigenlijk vooraan zou moeten staan, niet het risico lopen om zowel de welwillende oprecht bezorgde burger als ook ondernemer te benadelen."

De Hertenkamp wordt vrijwillig vuurwerkvrij

HILVERSUM De dieren van de Hertenkamp hoeven tijdens de dagen rond de jaarwisseling - als het goed is - niet bang te zijn voor rotjes en ander geknal. Het terrein rondom de kinderboerderij aan de Hoge Naarderweg is namelijk 'vrijwillig vuurwerkvrij gebied'.

Omdat minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie een landelijk vuurwerkverbod te ver vindt gaan, experimenteren meerdere gemeenten met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Hilversum, dat met burgemeester Pieter Broertjes vooroploopt in de strijd tegen vuurwerkoverlast, deed afgelopen zomer al een oproep om straten of wijken aan te melden voor zo'n zone. Dat bleek lastiger dan gedacht en gehoopt. Veel inwoners willen wel, maar zijn bang voor gedoe met buren die mogelijk wel van een vuurwerkfeestje houden. De bewoners moeten namelijk zelf handhaven.
Tot dusver is er - naast het centrum waar sowieso een vuurwerkverbod geldt - één vrijwillig vuurwerkvrije zone: bij de Hertenkamp dus. Beheerder Yvonne Bon is blij. De afgelopen jaren vonden vandalen het kennelijk grappig om vuurwerk richting de dieren te gooien. "We hadden vrij veel last van vuurwerk, het ene jaar meer dan het andere. Laten we hopen dat mensen zich aan het verbod houden."

De borden waarop het verbod staat aangegeven, komen onder meer bij de entree van de Hertenkamp. Het verbod geldt vanaf 29 december tot en met 2 januari, meldt een gemeentewoordvoerder. "De gemeente levert de borden en houdt tijdens de periode dat de vuurwerkvrije zone is ingesteld een extra oogje in het zeil. Een beveiligingsbedrijf gaat na de kerst regelmatig langs en ook de boa's gaan de Hertenkamp meenemen in hun ronde. Met buurtbewoners is afgesproken dat zij zelf ook een oogje in het zeil houden en dat zij ons kunnen bellen als dat nodig is. De gemeente helpt bewoners met het houden van toezicht, maar we zetten geen extra handhaving in."

Prinses Beatrix onthult nieuwe naam hulpdienst in Beeld en Geluid

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoog bezoek in Beeld en Geluid woensdagmorgen. Niemand minder dan prinses Beatrix was naar het Hilversumse museum gekomen om de nieuwe naam van de telefonische hulpdienst Sensoor te onthullen. De nieuwe naam is 'de Luisterlijn'. De prinses ging daarbij ook in gesprek met de aanwezige vrijwilligers.

5

Perfecte Plaatje

Foto: Bastiaan Miché

De tentoonstelling rondom het bekende televisieprogramma met bekende Nederlanders is deze maand opnieuw te zien in Museum Hilversum.

17

Michelin-eer voor twee Hilversumse restaurants

Ewan Liu. Foto: De Mangerie.

HILVERSUM In de allereerste Michelingids ooit die is gericht op de Kantonese (Chinese) keuken en die recent is verschenen, staan maar liefst twee Hilversumse restaurants: De Mangerie en Royal Mandarin.

De betreffende gids heet 'Fine Cantonese Food by the Michelin Guide 2018 – 2019' en vermeldt ruim 290 restaurants wereldwijd die de Kantonese keuken vertegenwoordigen. Alle vermelde restaurants zijn gelegen in vijftien landen in Azië, Europa en de Verenigde Staten.

In totaal kregen 78 restaurants één of meer Michelinsterren toebedeeld. Het is opmerkelijk dat in deze nieuwe Michelingids maar liefst acht Nederlandse restaurants zijn opgenomen en daarvan dus twee uit Hilversum.
Eigenaresse Ewan Liu van Chinees specialiteitenrestaurant De Mangerie aan de Diependaalselaan, is met recht en reden trots op deze eervolle vermelding. Haar restaurant wordt in de gids onder meer omschreven als 'een uitstekend restaurant waar je smaakpapillen op reis gaan door meerdere Chinese streken'. In 2016 won Ewan Liu tijdens het in Rotterdam gehouden World Championship Chinese Cuisine in twee categorieën een zilveren medaille.

Broertjes sluit drugspand aan Verlengde Zuiderloswal

Het pand waar de wiet werd ontdekt. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum Burgemeester Pieter Broertjes heeft afgelopen week een pand aan de Verlengde Zuiderloswal voor zes maanden gesloten. Aanleiding is de vondst eind oktober van een hennepkwekerij met een paar honderd planten. Daarbij werd een 55-jarige Hilversumse aangehouden.

Met de sluiting wil de gemeente een sterk signaal afgeven dat de opslag van en de handel in drugs niet wordt getolereerd. Broertjes: "In Hilversum treden we hard op tegen illegale wietkwekerijen en drugspanden. We werken daarbij samen met overheden en instanties zoals politie, Openbaar Ministerie, woningcorporaties, sociale recherche, Belastingdienst en Liander. Het sluiten van dit pand is een boodschap aan iedereen die zich met drugscriminaliteit bezighoudt dat we dit niet accepteren."

Mede dankzij signalen uit de buurt worden jaarlijks meerdere hennepkwekerijen ontmanteld. De gemeente roept inwoners op te blijven melden als zij een hennepkwekerij in de buurt vermoeden. Een hennepkwekerij bezorgt de omgeving veel overlast en onveiligheid. Denk aan lekkages en branden door oververhitting.
In het nieuwe Integraal veiligheidsplan 2018-2022 is de aanpak van drugs een speerpunt. Panden waar drugs aanwezig zijn, hebben een aanzuigende werking op criminele activiteiten in de omgeving, is de gedachte. "Door een drugspand te sluiten gaat de gemeente drugscriminaliteit tegen en vergroten we de veiligheid en
leefbaarheid in de samenleving."

Drie podiumplaatsen voor Hilversumse karateka's

HILVERSUM Met een zilveren en twee bronzen medailles keerde de ploeg van Kyokushin Karate vereniging Hilversum terug. Tijdens wedstrijden in Drachten grepen Eline de Jong, Armina Pablo en Pawel Sochacki het eremetaal voor de Hilversumse club.

Pablo mocht het hoogste podiumtreetje betreden afgelopen weekend tijdens het Nederlands fullcontacttoernooi. Bij de meisjes tot zestien jaar eindigde zij als tweede. In de eindstrijd liet zij in de laatste seconden het goud glippen. In een andere gewichtsklasse bij de meisjes tot zestien jaar behaalde De Jong de derde plaats. De talentvolle karateka verloor van de uiteindelijke kampioen. Sochacki was eveneens succesvol. Het zwaargewicht bij de heren pakte op het onderdeel kumite een bronzen plak.

In januari bestaat de karatevereniging tien jaar. In dit decennium heeft de club al bijna honderd prijzen gepakt. Dat gaat om nationale en internationale successen.

Weerbericht

Eerst koud, in het weekeinde naar wisselvallig weer

Onder invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied gaat het enigszins winteren. Met een continentale oostelijke stroming is het koud en droog. In de loop van het weekeinde dringen uitlopers van een omvangrijke oceaandepressie tot onze omgeving door. Dat betekent later op zaterdag of zondag neerslag; mogelijk is dat eerst sneeuw of natte sneeuw, overgaand in regen.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het tot -3 graden. Overdag schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Er zijn wolkenvelden met af en toe zon. Het blijft droog. In de nacht naar zaterdag vriest het tot -5 graden, overdag rond 0 graden. De bewolking neemt vanuit het westen toe. In de avond volgt een dooiaanval met kans op eerst sneeuw of natte sneeuw, overgaand in regen. Zondag is het eerst regenachtig. Het kwik stijgt naar 7 graden bij een stevige zuidoostenwind.

Trend na het weekeinde

De stroming is zuidwestelijk. Het is zeer wisselvallig en zacht. Fronten van oceaandepressie trekken langs of over onze omgeving oostwaarts. Elke dag is de kans op regen vrij groot. De maxima liggen dicht bij 10 graden en de nachtelijke minima komen niet onder de 5 graden.

Weetje

Middendecemberkou, zoals deze week, wordt vaak voor de kerstdagen afgebroken. Dat was ook vorig jaar het geval toen er op 10 en 11 december wel 15 cm sneeuw viel. Nadien volgde snel een periode met vrij zacht en wisselvallig weer. In de ijzige december van 2010 liep het anders. Op 17 december viel een dik pak sneeuw. Dat bleef liggen tot na de witte kerstdagen.

Hilversums sciencetalent succesvol in Botswana

Casper Tops (links) met de rest van de ploeg. Foto: SLO

HILVERSUM De Hilversumse leerling van het Gemeentelijk Gymnasium Casper Tops heeft succes behaald op de International Junior Science Olympiad (IJSO). Het team, waar Tops deel van uitmaakt, heeft de bronzen medaille gewonnen.

Meer dan 250 topleerlingen uit 44 landen hebben van zondag 2 tot en met dinsdag 11 december meegedaan aan deze internationale kenniswedstrijd die plaatsvond in Gaborone in Botswana. Tijdens deze science-olympiade bonden de teams de strijd met elkaar aan. Het thema was 'Discovery, innovation and environment'. Samen met een leerling uit Zoetermeer en Eindhoven pakte Tops brons. Het Thaise team ging weg als winnaar.

'Kleine groep lijkt wakker te worden in Hilversum'

Op voorspraak raad toch toelichting idee stationsgebied

Nee, de koers wijzigt niet, zegt de gemeente met klem. Dat kunstenaar Michel Huisman langs mag komen, is puur en alleen voor de inspiratie.

De plannen van Michel Huisman zijn te zien op deze maquette. Maandag geeft de kunstenaar tekst en uitleg. Foto: Michel Huisman

HILVERSUM Is het boek over het model voor het stationsgebied echt dicht of komt er nog een hoofdstuk bij? Er lijkt licht tussen de deur te komen nu kunstenaar Michel Huisman maandag zijn plan van De Vier Brinkjes aan de gemeenteraad presenteert. Wat de gemeente betreft is daar geen sprake van. De inspiratiebijeenkomst verandert niets aan de uitgestippelde koers van De 7 Straatjes.

'Hilversum doet soort fout met oude station nog eens stevig over'

Zijn schrijven aan de Hilversumse politiek lijkt zin te hebben gehad, want Huisman keert 17 december terug naar het raadhuis. Daar was hij donderdag 8 november al te gast tijdens een sessie van de VVD Hilversum over de vernieuwing van het stationsgebied. Daar lichtte de man, die in zijn woonplaats Heerlen het stationsgebied al vormgaf (het Maankwartier), zijn Hilversumse idee toe.
Dat leidde tot veel begeestering bij de tientallen aanwezigen. Huisman schreef het college van burgemeester en wethouders en de raad zelfs tweemaal aan. Twee dagen voor zijn VVD-presentatie had het college besloten te kiezen voor het model De 7 Straatjes. In zijn mails hield hij een pleidooi om toch ruimgeestig en vrij genoeg te zijn om open te staan voor een totaal onderbelicht plan.
"Voor mijn gevoel lijkt er toch een kleine groep wakker te worden en komt er daarmee licht tussen de deur", vertelt Huisman. De kunstenaar kraakt het plan van de gemeente. Het gekozen model noemt hij 'een riskante route' en 'een magere oplossing'. Volgens hem gaat de geschiedenis zich herhalen in Hilversum. "Het soort fout dat gemaakt is met het oude station gaan ze hiermee nog eens stevig overdoen", zijn Huismans woorden. "Kan iemand mij eens uitleggen wat de Koninginneweg te maken heeft met het stationsgebied? Dat is gewoon ontwikkeling. De gemeente moet de panden tegen marktconforme prijzen opkopen, slopen en dan nieuwbouw neerzetten. Wil je daar nog winst op maken dan moet je vijf hoog de lucht in", aldus de kunstenaar.
Huisman krijgt bijval van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP). Voorzitter Peter van Dulst laat weten dat het plan van De Vier Brinkjes eindelijk een oplossing biedt voor de tweedeling in Hilversum. Dat is de reden dat er contact gelegd is met de inwoner van Heerlen. "Hij trekt Oost en West bij elkaar. De meerwaarde zit 'm erin dat Huisman komt met een plan voor een ontwikkeling voor het spoor en niet met plannen komt waarbij je aan beide kanten het spoor in de rug hebt", luidt zijn toelichting.
Op 'inspiratie', het nieuwe modewoord in het raadhuis, in inspiratiebijeenkomst ligt de nadruk, zo bevestigt een gemeentewoordvoerder. Deze sessie gaat niet leiden tot de keuze voor een ander model dan De 7 Straatjes en de daarbij behorende uitgangspunten.

De inspiratiebijeenkomst duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Plaats van handeling is de burgerzaal in het raadhuis. Naast de politici zijn andere belangstellenden welkom. Zij moeten zich vooraf aanmelden via griffie@hilversum.nl.

Geen manager inclusie in Hilversum

HILVERSUM Om een speciale projectmanager inclusie aan te wijzen gaat de gemeente te ver. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in hun beantwoording aan de SP. De socialisten hadden vragen gesteld over het verbeteren van de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers

De SP pleit wel voor een projectmanager. De oppositiepartij loopt steeds vaker aan tegen de ontoegankelijkheid van mensen die minder mobiel zijn. Daarbij gaat het onder meer over de in- en uitstapservice op treinstations Media Park en Sportpark, de blindengeleidelijnen die verkeerd lopen of vol obstakels staan en over inwoners die slecht ter been zijn en last hebben van het nieuwe fietsbeleid in het centrum. De gemeente ziet daar geen reden voor. "Inclusie heeft wel onze blijvende aandacht en is onderdeel van onze gesprekken met medewerkers", merkt het college op.

Eind oktober maakte deze krant een reportage over rolstoelgebruiker Vincent Ohlrichs die met zijn rolstoel van het centraal station naar wijkcentrum De Geus gaat en weer terug. 'Een levensgevaarlijke onderneming', kopten we. Dit was reden voor de SP om schriftelijke vragen te stellen. Zo wilden de socialisten bijvoorbeeld weten of de gemeente een meldpunt gaat inrichten waar gebruikers ontoegankelijke locaties kunnen doorgeven. Dat is volgens het college onnodig. Dit soort zaken kan onder andere gemeld worden via de gemeentewebsite of telefoonnummer 14035. Daarnaast is wethouder Arno Scheepers eind november meegegaan met een schouw in het centrum.

Politiehond Cai grijpt autokraker

HILVERSUM Aan de agenten wist de 40-jarige Huizer nog te ontkomen, maar dat ging niet op voor politiehond Cai. De viervoeter wist de vluchtende autokraker te grijpen.

Daardoor kon de politie de autokraker in de nacht van zondag op maandag op heterdaad betrappen. Rond 4.50 uur zag een getuige de man op een verdachte manier rondsluipen op de Erfgooiersstraat en in de auto van een buurtgenoot stappen. Op het moment dat de gealarmeerde politie verscheen, rende de Huizer weg. De diensthond speurde hem niet veel later op.

'Steeds vaker hebben jong en oud behoefte aan een luisterend oor'

Irene Faber. Foto: Gooi en Eembode

Vervolg voorpagina

De organisatie bestaat uit 1500 vrijwilligers die ieder jaar dag en nacht 315.000 gesprekken voeren. 38 procent van alle gesprekken komt van mensen met een psychisch-sociale behoefte, 25 procent heeft niemand om mee te praten en 37 procent belt met diverse problemen, zoals financiële, relationele, of andere ingrijpende levensgebeurtenissen.

En dat die gemiddeld twintig minuten durende gesprekken die de vrijwillige medewerkers van Sensoor voeren heftig zijn, blijkt wel als tijdens de bijeenkomst in Beeld en Geluid een aantal van die gesprekken wordt afgespeeld. Niet voor niets krijgen de medewerkers, voordat ze aan de slag gaan, een uitgebreide training. Wat hoe ga je om met iemand die je niet kent en belt terwijl hij of zij in een psychose verkeert of een man die al twaalf jaar zijn kinderen niet heeft gezien en daardoor ook zijn kleinkinderen niet heeft zien opgroeien. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen na de training concluderen dat zij niet geschikt zijn voor deze job.

Uitloggen

De Hilversumse Irene Faber is een van die 1500 vrijwilligers, inmiddels vijf en een half jaar. Als psychisch-sociaal hulpverlener kwam zij in contact met Sensoor. Gemiddeld vier uur per week is zij als anoniem luisterend oor beschikbaar. Soms vanuit huis, soms vanuit het kantoor aan de Lage Naarderweg. Ook zij krijgt vanuit alle hoeken van het land bellers die het even of al langere tijd niet meer zien zitten. "En als je dan klaar bent, moet je weleens uitloggen", zegt ze om aan te geven dat wanneer de dienst erop zit, je ook echt even afstand moet nemen van het werk.
Omdat Faber werkzaam is in Hilversum heeft zij ook vaak contact met de pers. Dat vindt ze leuk, maar het is vooral belangrijk dat mensen de hulpdienst kennen, zegt ze. Want ondanks de 450.000 oproepen per jaar moet de toegankelijkheid omhoog, is de gedachte. Daarom de naamswijziging naar 'de Luisterlijn'. Om zo nog meer mensen te bereiken die behoefte hebben aan een luisterend oor. Een goed gesprek per telefoon, chat of e-mail voor eenieder die kampt met psychische problemen en/of eenzaamheid. Maar ook voor hen die door een ingrijpende levensgebeurtenis tijdelijk of eenmalig behoefte hebben aan contact. In de wet (WMO) is opgenomen dat er voor elke Nederlander 24/7 een anoniem luisterend oor beschikbaar moet zijn. Om deze dienst uit te voeren is er een aansprekende en herkenbare naam nodig.

Chatgesprekken

In een persbericht meldt de hulporganisatie, gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat er tijdens de eerste tien maanden van 2018 36 procent meer chatgesprekken (dat kan ook) zijn gevoerd dan in geheel 2017. 41 procent van deze chatgesprekken komt van jongeren tot 25 jaar. "Steeds vaker is eenzaamheid, ook onder jongeren, het onderwerp van gesprek. Maar ook ouderen hebben sterk de behoefte aan een luisterend oor. In dezelfde periode werden er ruim 30.000 telefoongesprekken meer gevoerd."

Desmond Beijloos

(34), woont sinds 2006 in Hilversum, mist een tropisch zwemparadijs en wilde vroeger goochelaar worden.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als producer bij Full Motion Media, een videoproductiebedrijf in Hilversum. En daarnaast ben ik een ontzettend leuke en vooral lieve man voor mijn vrouw."

Wat zijn je hobby's?
"Pretparken bezoeken, Disney, films kijken, gamen en crossfit."

Wat vind je van Hilversum?
"Ik vind Hilversum een fijne plaats om te wonen en werken. Qua voorzieningen is alles aanwezig."

Naar welk café ga je graag?
"Ik vind Mout erg gezellig. Leuke combinatie van eten en drinken."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik vooral met de fiets naar mijn werk gaan, want het verkeer in Hilversum is vaak een drama. Vooral tijdens spitsuur."

Waar ben je trots op?
"Op het leven dat ik nu heb opgebouwd. Ik doe alles wat ik leuk vind en maak reizen waar ik als kind alleen maar van kon dromen."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik vroeger goochelaar wilde worden."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Kerkstraat."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Bear Grylls, de Britse avonturier die vooral bekend is van Discovery Channel."

Heimelijk genoegen?
"Kerstversiering. Hoe kitscheriger hoe beter."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het gebouw van Landgoed Zonnestraal."

Wat mist Hilversum?
"Ik mis een heerlijk subtropisch zwemparadijs."

Wensen voor 2019?
"Ik hoop dat 2019 een jaar gaat worden met veel zon."

Robert Roest nieuwe trainer van Victoria

HILVERSUM De voetballers van Victoria krijgen volgend seizoen een nieuwe trainer. Robert Roest is door de club aangetrokken om van 'Uno', zoals het eerste genoemd wordt, een stevige eersteklasser te maken.

"We zijn erg blij dat we vanaf komend seizoen met Robert Roest kunnen gaan samenwerken", meldt Daan van der Heijden, bestuurslid en lid van de Technische Commissie. "Victoria heeft de ambitie om een stabiele eersteklasser te zijn. Deze ambitie willen we onder meer realiseren met onze sterke jeugd en innovatieve jeugdopleiding. Daar past de visie van Robert prima bij."

Roest is momenteel trainer van VV Almkerk, eveneens een zaterdageersteklasser. Hij is bekend als oud-profvoetballer van onder andere FC Utrecht. Dat is ook de club waar hij zijn trainersloopbaan begon. Elf jaar geleden startte hij daar als jeugdtrainer. Daarna was hij onder meer tweede assistent, eerste assistent van de hoofdcoach van het eerste en weer jeugdtrainer. In 2014 vertrok hij naar Almkerk waar hij momenteel hoofd opleidingen en hoofdtrainer is.

Dat betekent dat Stijn van 't Hooft, een ware Victoriaan, vertrekt. Zeven seizoenen lang was de voormalig eerste-elftalspeler trainer. Onder zijn leiding is de club opgeklommen naar de eerste klasse, waar de ploeg momenteel laatste is. Een paar weken terug is bekend geworden dat dit het laatste seizoen van Van 't Hooft is. De club is sindsdien voortvarend aan de slag gegaan en heeft snel Roest vastgelegd.

Structureel vandalisme in Anna's Hoeve

HILVERSUM De amfibieschermen in Anna's Hoeve worden stelselmatig gesloopt. Dat meldt de provincie Noord-Holland in de dinsdag verschenen nieuwsbrief van HOV 't Gooi.

Te pas en te onpas moet de provincie het folie herstellen van de schermen, die op meerdere plekken in het natuurgebied te vinden zijn. Sinds juni staan deze schermen daar die de veelbesproken kamsalamander en ringslangen moeten beschermen. In het bericht laat Haarlem weten het zat te zijn. Dat houdt in dat er aangifte is gedaan bij de politie.

Gemoedelijke Winter Wonder Werf

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een optreden van het Goois Jeugd Orkest zaterdagmiddag was een van de hoogtepunten tijdens de derde editie van Winter Wonder Werf op het terrein aan de Mussenstraat. Het evenement - dit keer geen kerstmarkt maar eerder een uitgebreide kerstborrel - trok zo'n 700 bezoekers. Verder gingen 's avonds tijdens Hete Kolen nog de voetjes van de vloer.

Fly Inn bij vliegveld Hilversum failliet

Hoe nu verder met restaurant na gedoe tussen verhuurder en exploitant?

Het bij vliegveld Hilversum gelegen restaurant Fly Inn is failliet. Hoe nu verder, is voor alle betrokkenen de grote vraag. De eigenaar hoopt op een doorstart.

Donkere wolken momenteel boven het nu gesloten restaurant. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "Geen verrassing! Onvriendelijk personeel, men stond gewoon te roken bij open deur en eten ook zeker niet top. Het is echter een prachtige locatie, hoop dat er een goede nieuwe eigenaar met goed personeel in komt!" Het is een van de vele - vooral negatieve - reacties op de Facebookpagina van deze krant op het bericht dat restaurant Fly Inn, bij vliegveld Hilversum, failliet is verklaard.

'Sinds bestuurswisseling binnen de ACHA
is er veel veranderd'

Voor de duidelijkheid: Fly Inn maakt geen deel uit van het vliegveld. Freek Snels is sinds enkele jaren mede-eigenaar/bedrijfsleider van het restaurant, dat eigendom is van Aero BV. Dit is dan weer de bv van de vereniging AeroClub Hilversum Amsterdam (ACHA). De rechtbank Midden-Nederland verklaarde de horecagelegenheid eind november failliet en sinds vorige week woensdag zijn de deuren gesloten. Momenteel zijn er gesprekken met de curator over een doorstart, maar de uitkomst daarvan is nog onduidelijk.
Hoe het zover heeft kunnen komen? Snels houdt het aanvankelijk op een samenloop van omstandigheden en wil niet met modder gooien richting de ACHA. Vervolgens zegt hij dat er sinds de bestuurswisseling binnen die ACHA pakweg een jaar terug, veel is veranderd. Verder was er een collega uit de running vanwege een langdurige ziekte, maar deze persoon moest wel gewoon zoals dat hoort worden doorbetaald.

Ook waren er de afgelopen maanden al de nodige juridische kosten en was er sprake van achterstallig onderhoud aan het complex, dat wel weer - geeft ook Snels toe - op een fantastische locatie ligt. "Op een mooie zomerse dag is het daar heel leuk. Maar je kunt niet leven van die paar, al waren het er dit jaar wat meer, mooie dagen per jaar. En als je dan te veel tegenvallers hebt, verdampt je winst en kom je in de problemen. Bovendien is het lastig plannen. De ene keer is je terras bomvol en heb je personeel te weinig en de volgende dag zitten er een paar mensen en heb je personeel te veel. Echt zo'n jojo-effect."
Snels hoopt ondanks alle ellende toch weer aan de bak te kunnen in het restaurant, al is het maar voor zijn toch al wat oudere medewerkers. Die staan nu namelijk ook op straat. ACHA-bestuurslid en juridisch specialist Christian Goosmann hoopt eveneens dat het restaurant weer zo snel mogelijk open gaat, maar dan wel zonder Snels. Hoewel Goosmann meldt dat het faillissement is aangevraagd door een pensioenfonds en een vleesleverancier en dus niet door Aero BV, is de exploitant al sinds het begin in 2011 nooit bijgeweest met de huur. Altijd al was het duwen en trekken en rond de zomer van 2017 zijn er vanuit het bestuur (allemaal vrijwilligers) wel degelijk pogingen ondernomen om de problemen op te lossen. Echter, eind vorig jaar was de maat vol.
Er volgde de afgelopen maanden al het nodige juridische gedoe en een bodemprocedure liep nog, maar nu al is er dus de uitspraak. Goosmann voegt toe dat er alleen al over 2018 een huurachterstand is van zes maanden. Hij kraakt dan ook het betoog van Snels dat het lastig is om deze zaak te runnen. Immers, de locatie is 'A1-kwaliteit' en bovendien doet het iets verderopgelegen Café Moeke het wel prima. Het bestuur zal daarom op zoek gaan naar een 'goede' - aldus Goosmann - exploitant, zodat het restaurant het liefst voor 1 april - wanneer het vliegseizoen weer begint - open kan.

'Wij mogen onze mening uiten, in andere landen mag dat niet'

Rector Angela Koot schreef ook mee. Foto: Roland Holst

HILVERSUM De namen Nonhle Mbuthuma, Atena Daemi, Vitalina Koval en Nawal Benaissa zeggen de scholieren van het Roland Holst College niet veel. Desondanks willen zij deze vrouwen uit Zuid-Afrika, Iran, Oekraïne en Marokko steunen. Waarom? Het antwoord is simpel: deze mensen hebben om allerlei redenen steun nodig.

Ook dit jaar, op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, doet de Hilversumse school weer mee aan de schrijfactie van Amnesty International. Net als vele anderen schrijven de scholieren voor gevangen medemensen. Doel van al die brieven is dat de autoriteiten in die landen onterecht veroordeelden vrijlaten, daders van marteling berechten of discriminatie tegengaan. Ook kunnen leerlingen kaarten sturen om mensenrechtenactivisten een hart onder de riem te steken.

Deze maandag wordt met name geschreven voor tien vrouwelijke activisten. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting, is de uitleg. Scholieren Elsa de Sain, Sanne de Bruin en Annemee Negerman schrijven maandag meerdere brieven. En ja, de actie heeft zin, zeggen ze. Van de zestien personen voor wie vorig jaar brieven werden geschreven, zijn er negen vrijgelaten. "Ik moet er echt niet aan denken om jarenlang onschuldig vast te zitten", zegt Sanne. "En wij mogen gewoon onze mening uiten, in andere landen mag dat niet. Met deze actie heb je echt het gevoel dat je kunt helpen."

Provincie vaag over schrappen bussen

'Zorgen over de dreigende opheffing van buslijnen in 't Gooi alleen maar groter'

Bus 1 naar Kerkelanden wordt mogelijk geschrapt, vreest de SP. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het is nog altijd niet ondenkbaar dat enkele buslijnen in 't Gooi en de Vechtstreek over enkele jaren verleden tijd zijn. Hoewel er nog helemaal geen definitief besluit op tafel ligt, sluiten Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland niet uit dat bij de nieuwe concessie voor het busvervoer in 2021 in 't Gooi buslijnen worden geschrapt.

Dit blijkt uit hun antwoorden op schriftelijke vragen van SP-Statenlid Marnix Bruggeman. De socialist luidde in oktober de noodklok toen tijdens een presentatie van het door GS ingehuurde adviesbureau Goudappel Coffeng het plan op tafel lag om tien buslijnen in deze regio geheel of gedeeltelijk op te heffen. Gedeputeerde Elisabeth Post van Verkeer was er vervolgens als de kippen bij om de Gooise verkeerswethouders 'gerust te stellen' en te zeggen dat er nog geen voorstellen liggen voor het schrappen van buslijnen.
De bussen waar Bruggeman zich zorgen over maakt zijn onder meer stadsbuslijnen 1, 2, 3 in Hilversum, 104 Hilversum Neuweg/Havenstraat - Kolhornseweg - Zonnestraal/Zonnehoeve en 105 door de Hilversumse Meent. De SP'er, die destijds een standje kreeg van GS voor het 'lekken' van deze schijnbaar geheime informatie, meent dat de buspassagiers in 't Gooi nu al moeten weten wat hun boven het hoofd hangt. De antwoorden van GS op zijn schriftelijke vragen stellen hem nu allerminst gerust. "Gedeputeerde Post zat bij die presentatie (van Goudappel Coffeng, red.). In het stuk dat we toegestuurd kregen staat het zwart op wit. Mijn zorgen over de dreigende opheffing van buslijnen in 't Gooi zijn door de antwoorden alleen maar groter geworden."
In de antwoorden verwijzen GS naar een provinciaal beleidsstuk uit 2012, de 'Visie OV 2020'. Daarin staat dat er alleen drukke lijnen over hoofdroutes ('stroomlijnen') overblijven. 'Wijkontsluitende' lijnen mogen verdwijnen. Bruggeman: "Dat is precies wat er bij de nieuwe concessie Noord-Holland Noord afgelopen zomer ook is gebeurd. Bedreigde lijnen in 't Gooi staan in die ov-visie zelfs als stroomlijnen ingetekend."

Eis tbs met dwangverpleging voor gijzeling Media Park

Een arrestatieteam wist de man te overmeesteren. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Tegen de 34-jarige man die een vrouw bij de NPO op het Media Park in augustus 2017 zou hebben gegijzeld en bedreigd, is tbs met dwangverpleging geëist. Met het oog op de beveiliging van de maatschappij vindt de officier van justitie dit de enige passende strafrechtelijke reactie.

Toen de vrouw op donderdagmorgen 17 augustus 2017 haar auto had geparkeerd op het Media Park in Hilversum nam de man haar in gijzeling en bedreigde haar met een groot mes. Binnen bond hij haar vast aan een stoel, praatte over complotten en de AIVD en eiste zendtijd. Onderhandelaars praatten op hem in, maar konden hem er niet toe brengen zich over te geven. Uiteindelijk wist een arrestatieteam de man te overmeesteren. Het incident duurde ruim een uur en al die tijd vreesde de vrouw voor haar leven.
Deskundigen die de man hebben onderzocht, menen dat hij ten tijde van het incident in een psychose verkeerde en als volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden gezien. De man kan zodoende niet veroordeeld worden tot een straf, maar de rechtbank kan wel een maatregel opleggen.

De deskundigen adviseren tbs met voorwaarden; de officier nam dit advies niet over. De kans dat de man zich aan de voorwaarden zal houden zou klein zijn, omdat hij zich geregeld verzet tegen het innemen van medicatie en zonder antipsychotische medicatie wordt hij snel weer psychotisch. Het risico op gewelddadig gedrag is dan hoog, volgens de deskundigen.
Bovendien is het nodig dat de verdachte zeker een jaar lang behandeld wordt en pas dan zal er een duidelijk beeld zijn van zijn psychische toestand. Gezien deze risico's eiste de officier van justitie de maatregel tbs met dwangverpleging op te leggen.
Het slachtoffer heeft nog veel last van de gebeurtenis, net als haar gezin, bleek in de rechtbank. Ze eist 25.000 euro smartengeld.

Meer cameratoezicht en verlichting op enge plekken in Hilversum

Soroptimistclub Hilversum schrijft brief over onveilig ervaren locaties

Uit hun onderzoek blijkt dat een aantal plekken gevoelens van onveiligheid oproepen. Daar wijzen de soroptimisten de gemeente nu op.

Uit eigen onderzoek concluderen de soroptimisten dat er veel opmerkingen zijn over de veiligheid op straat, zoals de tunnel onder het spoor. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met meer camera's en betere verlichting pak je 'enge plekken' in Hilversum goed aan en daarmee verbeter je als gemeente het gevoel van veiligheid. Dat is op bepaalde locaties in Hilversum nodig, zo stelt Soroptimistclub Hilversum e.o. in hun schrijven aan het college van burgemeester en wethouders.

Met stip op één van 'enge plekken', waar de soroptimisten het over hebben, is de Groest en directe omgeving, waaronder het gebied rond het Filmtheater aan de Herenstraat. Dit is een locatie die door de nodige vrouwen en volgens de clubs zelfs door jonge mannen als onveilig wordt ervaren in de avond- en nachtelijke uren. Dat heeft te maken met dronken en opgefokte jongeren en het openlijk dealen van drugs, is de conclusie van de lokale serviceorganisatie van vakvrouwen.

Dit is naar voren gekomen op zaterdag 1 december toen de soroptimisten in het centrum een zogeheten actiedag hielden. Dit gebeurde in het kader van 'Orange the world', een actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Om hier aandacht voor te vragen kleurde het raadhuis van zondag 25 november tot en met maandag 10 december oranje. Op de genoemde actiedag hebben diverse leden zo'n tachtig mensen geïnterviewd op en rond de Kerkbrink. Daar kwamen vier locaties aan het licht waar de ondervraagden zich onveilig voelen zodra het donker is.

Groest en omgeving met stip op één bij geïnterviewden

Een andere enge plek als het donker is, is rondom het spoor en het centraal station. "Men heeft het gevoel dat er wat met je kan gebeuren zonder dat iemand het ziet of eventueel hulpgeroep hoort. Er zijn nogal wat mensen daadwerkelijk lastiggevallen daar", meldt de Soroptimistclub. Het gaat om een groot gebied, waaronder de fietserstunnel onder het spoor, rondom de fietsenstallingen aan beide kanten van het station, het Oosterspoorplein en de straatjes erachter, het Wandelpad, maar ook het stuk tussen het station en de Groest. "De winkels zijn dicht, dus sociale controle ontbreekt", is de argumentatie. "Bij al deze plekken zou meer verlichting en camera's kunnen helpen om het gevoel van veiligheid te verhogen. Al was het maar om opnamen te maken die eventueel achteraf teruggezien kunnen worden", luidt de toevoeging.

Cameratoezicht en betere verlichting zijn wat de soroptimisten betreft goede middelen in de Oude Haven. In de avonduren of nog later is het daar volgens de ondervraagden niet fijn toeven. De bosschages staan dicht op het pad en er zijn hangjongeren. "Ouders vinden het niet veilig voor hun kinderen, terwijl het wel een leuke speelplek zou kunnen zijn", meent de club, die ook nog aankaart dat velen zich 's avonds en 's nachts onprettig voelen op de hei en in het bos in Noord en Zuid.

'We zijn niet in staat alle geweld in de wereld uit te bannen'

De club is in de pen geklommen omdat het nieuwe Integraal Veiligheidsplan (IVP) op de agenda van de raad staat. Gisteravond is deze behandeld tijdens de laatste raadsvergadering van 2018. De inbreng van de soroptimisten dient als advies voor de politiek. "Wij zijn niet in staat om alle geweld in de wereld uit te bannen, maar we kunnen wél dat doen wat in ons vermogen en beïnvloedingssfeer ligt", is de boodschap die de vereniging het college meegeeft in de brief.

In reactie op het verhaal van de Soroptimistclub geeft de gemeente aan dat zij in grote lijnen de zorgpunten deelt. De aanpak van drankmisbruik, drugsdealen en rondhangende jongeren komt terug in het nieuwe integrale veiligheidsplan (IVP). Dit plan is ook de aanleiding van de serviceorganisatie om een brief te sturen naar de gemeente. De soroptimisten hebben een uitnodiging gehad om te komen praten over hun bevindingen.

Discussiëren over de 'perfecte plaat' bij tentoonstelling in Museum Hilversum

Foto-expositie RTL 4-programma week voor de grote finale geopend

Voor het derde opvolgende jaar zijn deze maand in Museum Hilversum de meest bijzondere foto's uit het televisieprogramma 'Het Perfecte Plaatje' te zien.

De foto's die gemaakt zijn tijdens een concert van zanger Waylon. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Toch opvallend: bij nagenoeg alle tentoonstellingen in Museum Hilversum heeft een meerderheid van de bezoekers een museumjaarkaart en is de meerderheid vrouw. De foto's uit het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje trekken juist weer een heel ander publiek: meer mannen en meer eenmalige bezoekers.

Grote vraag is natuurlijk of de amateurfoto's uit het programma, waarin bekende Nederlanders allerlei foto-opdrachten moeten uitvoeren, thuishoren in een museum. Aan de andere kant trekt deze toch wat ludieke en toegankelijke expositie juist weer een heel ander publiek. Ook opvallend aan deze tentoonstelling: er komen veel amateurfotografen, vertelt communicatieadviseur Veronique Jansen. Bij de foto's staat namelijk allerlei informatie vermeld over waarmee en hoe de perfecte plaat is gemaakt. Ook geeft de jury enkele tips.
Daarbij laten de bezoekers het niet na om commentaar te geven op de foto's, veel meer dan bij andere voorstellingen, aldus Jansen. Opvallend is namelijk ook - blijkt wel op social media - dat veel kijkers van het programma een andere favoriete foto hebben dan de jury. En de kwaliteit van de foto's is beter dan voorgaande jaren, stelt Jansen. De deelnemers - dit jaar waren dat Jim Bakkum, Herman den Blijker, Patty Brard, Ryanne van Dorst, Lieke van Lexmond, Ruben van der Meer, Mari van de Ven en Marlijn Weerdenburg - zijn namelijk veel beter voorbereid dan tijdens de voorgaande edities.
Woensdagavond werd de tentoonstelling voorafgaand aan de halve finale van het programma officieel geopend door fotograaf en jurylid William Rutten en Rene Geldermans, marketingdirecteur Canon IT&CG Benelux. De foto's die finalisten Jim Bakkum en Patty Brard tijdens de eindstrijd maken, zijn nu nog niet te zien, maar komen er volgende week na de finale uiteraard bij.

Alle 'opdrachten' die tijdens de serie waren te zien, komen nu ook voorbij in het museum. Bij binnenkomst treft de bezoekers direct twee grote foto's met daarop zanger Waylon en Marlijn Weerdenburg (een van de deelnemers die een selfie maakte). Vervolgens ziet men links enkele foto's uit de zogenaamde 'foodopdracht', waarbij de ene foto net wat beter is gelukt dan de andere. Daarmee wordt direct duidelijk dat er zeker niet alleen maar 'perfecte plaatjes' te zien zijn. Ook enkele compleet mislukte foto's zijn te zien, omdat ze de tentoonstelling op die manier completer maken. Dat blijkt vooral bij de 'zevenzondenopdracht' en de hondenshoot. De meeste foto's zijn niet goed. Het geeft aan dat het een hele klus kan zijn - hoe goed voorbereid men ook is - om in twintig minuten tijd een goede plaat te schieten. Wel weer mooi zijn enkele foto's uit de nieuwsopdracht en modeshoot, al zullen sommige bezoekers daar weer heel anders over denken.

De kandidaten gingen ook met de brandweer mee.

De kwaliteit van de foto's is beter dan voorgaande jaren

De tentoonstelling, een samenwerking tussen Canon, hoofdsponsor van het programma, RTL, Talpa en Museum Hilversum, is tot en met 1 januari iedere dag te zien.

'Wat?! Gaan we burgemeester Broertjes een armbandje overhandigen?'

Tim, Lana en Rhodé van de Groen van Prinsterer starten actie voor Jemen

Voor de burgemeester werd apart een armbandje gemaakt. Eentje met meer
kralen. Want hij moet hem wel kunnen dragen natuurlijk.

Rhodé, Lana en Tim hebben de burgemeester een armbandje omgeknoopt. Met de bandjes laten zij hun betrokkenheid bij Jemen zien. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Toen opa zijn kleinkinderen Tim en Lana (8 jaar) een filmpje van een leeftijdsgenootje uit Jemen liet zien, schrokken de kinderen enorm. Ze zagen een uitgemergeld meisje dat doodziek van de honger was. "Op het filmpje werd gezegd: als er geen hulp komt, haalt ze de kerst niet. Ik vond dat heel erg," vertelt Lana. Ze besloot in actie te komen en bedacht een plan om geld in te zamelen voor Jemen.

Haar tweelingbroer Tim was meteen te porren voor hulp en vriendinnetje Rhodé stak ook haar handen uit de mouwen. Met z'n drieën togen ze naar de directeurskamer van de Groen van Prinsterer om juf Helma te overtuigen van hun goede doel. "Elk jaar pakken we een goed doel op. Eentje die wordt aangedragen door leerlingen," vertelt Helma de Haan. "Toen Lana, Tim en Rhodé bij mij aanklopten en vertelden over de hongersnood in het oorlogsgebied Jemen en dat ze de actie #onelove hadden bedacht, vond ik dat direct een prima plan."
Anne Marie Tazelaar, moeder van Tim en Lana, schoot in de regelstand. Ze zorgde voor bolletjes rode wol en kralen en samen met de kinderen reeg ze armbandjes die ze aan de man bracht. "We verkopen ze voor twee euro vijftig, maar sommige mensen geven veel meer om ons goede doel te steunen. Dat is alleen maar goed," vertelt Rhodé. Het bandje staat voor solidariteit en betrokkenheid bij de kinderen in Jemen. Het geld dat wordt opgehaald, stort Tazelaar op rekeningnummer 7244 van het Rode Kruis.

Olievlek

Als er geen hulp komt, dan haalt het achtjarige meisje de kerst niet

Inmiddels breidt de actie #onelove uit als een olievlek; niet alleen de drie bedenkers ervan zijn er druk mee, de hele school draagt een steentje bij. Zo was er woensdag een rommelmarkt waar kinderen hun spulletjes verkochten, worden lege flessen verzameld en heitjes voor karweitjes gedaan. Ook andere Hilversumse scholen halen op verschillende manier geld op voor de kinderen in Jemen.

Burgemeester

'Die twee euro vijftig houden jullie van me tegoed, jongens'

Als klap op de vuurpijl van hun op school al geslaagde actie, stond Lana, Tim en Rhodé dinsdag een grote verrassing te wachten. In de directeurskamer krijgen ze te horen dat ze die middag bij de burgemeester worden verwacht. Vol ongeloof kijken ze elkaar aan, hun wangen rood van opwinding. "Doen jullie de burgemeester de groeten van mij?", roept De Haan de kinderen nog na. Giechelend en uitgelaten lopen ze naar het raadhuis. Zou hij zijn ketting om hebben? Zou hij aardig zijn? Niet veel later kunnen ze beide vragen met 'ja' beantwoorden. Pieter Broertjes laat de kinderen trots zijn kamer zien en luistert naar hun verhaal. "En we hebben voor u ook een bandje, burgemeester", zegt Tim dapper. Van zijn moeder heeft hij een speciaal bandje gekregen, iets groter dan de andere. Broertjes maakt van zijn rechterhand een vuist en vraagt de kinderen het ook te doen. "Wat kost dit eigenlijk?", vraagt hij verstrooid. Hij voelt in zijn zakken en verontschuldigt zich. "Die twee vijftig houden jullie van me tegoed. Ik heb geen geld bij me." Met een warme hand neemt de burgemeester afscheid van de kinderen en belooft hen na te denken hoe hij hun sympathieke actie #onelove kan steunen. "Andere scholen in Hilversum zouden ook acties kunnen verzinnen", denkt hij hardop.

Aardige man

"O, wat was de burgemeester aardig, hè? Ik vond het zo leuk om hem in het echt te zien", juicht Rhodé als ze weer buiten zijn. Ze kan nog maar nauwelijks bevatten wat er net is gebeurd. Tim en Lana kijken elkaar blij aan. Terwijl het trio nog na staat te genieten voor de trap van de hoofdingang van het gemeentehuis is Tazelaar druk aan het bellen. Ze heeft SBS aan de lijn. En de redactie van het Jeugdjournaal heeft ook interesse. De olievlek waarop ze hoopte, doet z'n werk.

Verloren GGZ-groep zichtbaar maken

Dik 300 badeenden zwommen in de Raadhuisvijver. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ruim driehonderd gele badeenden dobberden gisteren in de raadhuisvijver. Ze waren genummerd. Dat had een duidelijk doel. Op deze wijze wilde de SP de gemeente laten weten hoeveel mensen van de GGZ-groep uit het oog zijn geraakt. "We willen die mensen zichtbaar maken", aldus SP-fractievoorzitter Bianca Verweij.

Er is steeds minder aandacht voor deze groep. De deuren van WESPP (werkervarings- en scholingsproject voor (ex) psychiatrische patiënten) aan de Korte Noorderweg zijn inmiddels dicht. Naar nu blijkt hebben 19 van de 33 cliënten nog geen passend alternatief gevonden, terwijl wethouder Karin Walters eind november aangaf dat zes personen nog zonder iets nieuws zaten. "Alles is kapotgemaakt en daar komt bij dat in de loop der jaren de hele doelgroep uit het oog is geraakt bij de gemeente en de regio. Dat komt omdat de achtergrond van deze mensen niet meer geregistreerd wordt. Alles wordt op een hoop gegooid: mensen met een verstandelijke beperking, GGZ-achtergrond, senioren et cetera", zegt Verweij boos.
Om een beeld te geven van hoe groot de groep is die 'de gemeente kwijt is', heeft de SP woensdag aan het begin van de middag ruim driehonderd genummerde badeenden in de vijver naast het raadhuis laten zwemmen. "Dat deze groep uit beeld is verdwenen is een zorgelijke zaak", aldus de SP-fractievoorzitter. "Met die eendjes maken wij de doelgroep zichtbaar. We hebben ze heel specifiek genummerd om aan te geven dat onze administratie per eend op orde is en dat er bij de gemeente chaos gecreëerd is. Daar zijn deze mensen niet bij gebaat. En wat er gebeurt is ook niet volgens het beleid."
Uren later gaf de SP de ludieke actie een vervolg in de raadszaal. Tijdens de raadsvergadering diende de oppositiepartij met steun van het CDA en de PvdA de motie 'Boter bij vis' in, waarin zij het college onder meer opdraagt om voor de 19 cliënten van WESPP een plan van aanpak te maken. Tevens wil de SP dat er een onderzoek komt naar de omvang en de behoefte van de potentiële doelgroep GGZ-gebruikers aan arbeidsmatige dagbesteding en waarbij er een voorziening open moet blijven voor deze doelgroep. Deze krant was ver voor de stemming al naar de drukker

Verder met plannen voor Arenapark

HILVERSUM Nu de aanbesteding is gewonnen door stedenbouwkundig bureau PosadMaxwan kunnen de partijen zich gaan richten op de verdere ontwikkeling van het Arenapark. Het terrein moet een goede mix worden van werk, sport en ontspanning.

Wat Hilversum betreft kwam PosadMaxwan als beste uit de bus. Het bureau heeft een goed plan van aanpak voor het bedrijventerrein, visie op duurzaamheid en daarnaast sprak het kostenplaatje de gemeente aan. Samen met Hilversum en eigenaren en gebruikers van het Arenapark gaat het bureau een nieuw masterplan opstellen. Dit plan komt in de tweede helft van 2019 naar de gemeenteraad toe. Dit masterplan is de basis voor bestemmingsplanwijzigingen en gemeentelijke investeringen.

In totaal hadden zestien combinaties zich ingeschreven voor de aanbesteding om het Arenapark door te ontwikkelen en onder andere te verduurzamen. "Met PosadMaxwan hebben we een sterk team om de planvorming in te gaan", stelt projectwethouder Annette Wolthers. "Zij begrijpen dat wij als gemeente willen aansluiten bij de wensen posities van de eigenaren de gebruikers van het gebied."

CDA: Nodig eenzame vriend uit met kerst

HILVERSUM Nodig die eenzame buurman of vriend uit tijdens kerst. Dat is de oproep van het CDA Hilversum aan de inwoners. Hiermee moeten de feestdagen voor veel meer mensen warm en gezellig zijn.

De christendemocraten willen op een positieve manier betekenis geven aan kerst. Hiervoor hebben zij de website kerstvierjenietalleen.nl in het leven geroepen. Hilversummers die iemand thuis uitnodigen en zich opgeven via de site kunnen een CDA-presentje verwachten: een kerststol.

"Wat je ziet is dat het eigenlijk al veel gebeurt. Dat komt naar boven als je het erover hebt. Dat valt me echt op. We moeten het juist blijven doen, omdat er heel veel mensen eenzaam zijn. Een op de twaalf in Hilversum is ernstig eenzaam. Dat is echt mega. Hoe bestaat het eigenlijk", aldus CDA-raadslid Gerben van Voorden.

Werken aan de fitheid op schoolplein van Savornin Lohman

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De fitnesstoestellen staan al een tijdje op het schoolplein van de Savornin Lohmanschool aan de Van Ghentlaan. Woensdagmiddag heeft wijkwethouder Arno Scheepers ze officieel in gebruik genomen. Dat is gebeurd in aanwezigheid van buurtbewoners en leerlingen van de middelbare school. Hiermee is bewegen in de wijk toegankelijker geworden, stelt de VVD'er, zoals dat ook al het geval is rond de berg Anna's Hoeve. In Zuid bleek behoefte aan bewegen in de buitenlucht. Het SAV bood zich aan als locatie voor de fitnesstoestellen. De gemeente financiert, plaatst en onderhoudt de toestellen.

Philadelphia naarstig op zoek naar nieuwe locatie dagbesteding

Stichting moet vertrekken uit Gooiers Erf

Een ander geschikt pand vinden, is nog niet zo makkelijk. Dat ondervindt Philadelphia nu zij de activiteiten van het Gooiers Erf elders moet onderbrengen.

Philadelphia, onder meer bekend van de winkel op de Naarderstraat, hoopt meerdere onderdelen op één locatie te kunnen onderbrengen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij Stichting Philadelphia zitten ze langzaamaan met de handen in het haar. De tijd begint te dringen om een nieuw en vooral geschikt onderkomen te vinden voor de dagbestedingslocaties van de zorginstantie, die nu nog gevestigd zijn in het Gooiers Erf.

Eind september meldde Inovum dat het woonzorgcentrum begin 2019 verbouwd wordt. Het gaat onder meer om renovatie van bestaande ruimtes en uitbreiding met een revalidatieafdeling. Dat houdt wel in dat zorg- en welzijnspartners Versa Welzijn en Philadelphia moeten vertrekken. Sinds 2015 zetelen beide organisaties in het pand aan de Van Riebeeckweg 50. Het initiatief om te gaan samenwerken, dat mede tot stand kwam door de gemeente, heeft niet de dynamiek gebracht waar de partijen op hoopten.

Versa heeft tijdig kunnen inspringen op het naderende vertrek met bijvoorbeeld een eigen accommodatie tegenover het Huis van de Riebeeck. Dat geldt niet voor de activiteiten van Philadelphia. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben in het verpleeghuis in Oost hun dagbesteding, volgen hier een leer-werktraject of krijgen ondersteuning bij begeleiding naar werk. Het project van banketbakkerij 't Bakhuys is bij velen bekend. "Veel inwoners kennen de overheerlijke appeltaarten en lekkernijen", geeft de stichting als voorbeeld. Ook heeft Philadelphia daar de wasserij. Dit is werk en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke handicap. Zij wassen, strijken, vouwen en verdelen. Deze ploeg werkt voor bedrijven, gezinnen en andere Philadelphia-locaties.

Pand aan de Korte Noorderweg is geen geschikte locatie

"Wij vinden het heel belangrijk dat wij een locatie vinden waar we deelnemers verschillende mogelijkheden in werk en dagbesteding aan kunnen bieden", vertelt Harry Zegerius, regiomanager Philadelphia Werk & Begeleiding. "De locatie die we zoeken moet de ruimte en veiligheid hebben om een diversiteit aan werkzaamheden aan te kunnen bieden en wijkgericht zijn, zodat we mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naast dagbesteding en leerwerktrajecten ook de gelegenheid bieden om andere activiteiten te ondernemen. Hun ontwikkeling staat op de eerste plaats. Het is belangrijk dat iedereen kan ontdekken wat bij hem past", is de toevoeging.

Philadelphia kijkt naar een onderkomen in Hilversum waar zij meerdere onderdelen kan aanbieden. "Deze zoektocht hebben wij uitgebreid voor een locatie waar wij ons atelier, nu gevestigd aan de Diepeweg met winkel aan de Naarderstraat, kunnen herhuisvesten. De vraag naar creatieve activiteiten is dermate hoog dat de huidige locatie te klein is geworden", aldus de stichting. De Korte Noorderweg, waar DAC WESPP zat, blijkt geen geschikte locatie. Daar zou te veel in geïnvesteerd moeten worden om het veilig en overzichtelijk te krijgen voor de deelnemers.

'Mooie en ruime woningen'

Dinsdag was er een feestje in de Erfgooiersstraat. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het laminaat ligt al een tijdje klaar, lachen Victor Vermeulen en Nienke Meussen. Het jonge stel behoort tot de gelukkigen die binnenkort een van de 166 nieuwe appartementen bewonen in Hilversum-Noord. "Eindelijk, het zijn ook mooie en ruime woningen in een fijne buurt. En we gaan er flink wat vierkante meters op vooruit."

Vermeulen en Meussen bewoonden 1 van de 138 verouderde woningen aan de Dasselaarstraat, Verschurestraat, Van Dijkstraat en de Erfgooiersstraat. Deze hebben of moeten nog plaatsmaken voor 166 sociale huurwoningen. De nieuwbouwappartementen zijn verdeeld over vijf woningblokken met diverse woningtypen verdeeld over meerdere verdiepingen. Het project wordt opgeleverd in twee fasen.

De nu afgeronde fase 1 betreft de woningblokken aan de Dasselaarstraat (26 appartementen) en de Erfgooiersstraat (46 appartementen). In fase 2 (oplevering februari 2020) gaat het om de woningblokken aan de Verschurestraat (42 appartementen) en de twee woningblokken (2x26 appartementen) aan de Van Dijkstraat. Nu staan daar nog de oude woningen. De sloop daarvan start over een paar maanden.
Het complex aan de Dasselaarstraat is al bewoond, de bewoners van de Erfgooiersstraat krijgen volgende week de sleutel. Een aantal van hen woonde in het oude complex. Dinsdag werd dit gevierd. De nieuwe bewoners, omwonenden en natuurlijk de mensen van de Alliantie en wethouder Jan Kastje waren van de partij. Volgens directeur Joan van der Burgt van de Alliantie is het gehele proces voorspoedig verlopen. Bovendien zijn de woonlasten voor de bewoners niet omhoog gegaan en is er als het gaat om duurzaamheid alleen maar winst geboekt.

Fietsers kunnen weer terecht op C&A-plein

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Fietsers kunnen hun tweewieler weer kwijt op het C&A-plein. Een paar dagen nadat wethouder Arno Scheepers de realisatie van zestien nietjes aankondigde, werden ze al geplaatst. De ondernemers zijn er blij mee en zagen, zoals zij al hadden verwacht, dat fietsers er gretig gebruik van maken.

27 / 32

De traditionele Volkskerstzang in de Vituskerk. Foto: Gooisch Fanfare Orkest

Donderdag 13 december

Dementie in Theater

18.30 uur | Theater Santbergen

De voorstelling is voor zorgprofessionals, mantelzorgers en verder iedereen die geïnteresseerd is. 'Dag Mama' is een muziektheatervoorstelling in Nederland en België. Ervaar wat dementie met uw naaste of cliënt doet en begrijp hoe u hiermee kunt omgaan.

Rebible

20.00 uur | Morgensterkerk

In het boek 'Rebible' doet Inez van Oord (van Happinez) verslag van het opnieuw gaan lezen van de Bijbel. Nieuwsgierig vraagt zij zich af: wat staat er eigenlijk? Welke betekenis kan het voor mij hebben? In de Morgenster gaan we de verhalen van de Bijbel lezen met behulp van dit boek. Een gespreksgroep vooral bedoeld voor mensen die de Bijbel niet of nauwelijks kennen, maar wel nieuwsgierig zijn. Van 20.00 tot 22.00 uur. Info: predikant@morgensterhilversum.nl.

Zaterdag 15 december

Repair Café

11.00 uur | De Riebeeck

Een keukenmachine, audioapparatuur, tuingereedschap, computer of kinderspeelgoed of kerstversiering kapot? Laat het repareren in het Repair Café. Het Repair Café-initiatief beoogt duurzaamheid door kapotte spullen een tweede leven te geven. Heb je geen kapotte spullen maar wil je gewoon langskomen om een kopje koffie te drinken met buurtgenoten, dan kan dat ook. Toegang is gratis, ook de reparatie wordt gratis uitgevoerd. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Boswachter

14.30 uur | Natuurmonumenten

Wandel mee met de boswachter over de buitenplaatsen van 's-Graveland. Deze gezinswandeling is speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar en duurt anderhalf uur. Ga samen met de boswachter op ontdekkingsreis door de 's-Gravelandse Buitenplaatsen Boekesteyn en Schaep en Burgh. Ontdek wie de bewoners van het bos zijn en hoe zij leven. De boswachter weet antwoord op al je vragen. Onderweg verzamel je allerlei spulletjes waarmee je na de wandeling, in het Bezoekerscentrum, iets leuks maakt. Meld je vooraf aan via www.natuurmonumenten.nl.

Concert bij Kaarslicht

16.00 uur | Oude Kerkje

Op zaterdag vindt het traditionele Concert bij Kaarslicht plaats. Het Oude Kerkje in Kortenhoef vormt die middag een intieme en sfeervolle entourage waar liefhebbers kunnen genieten van een uur mooie muziek. De uitvoering wordt zoals altijd verzorgd door het bekende Hilversumse cellistenduo Judith Jamin & Sebastiaan van Eck. Ze spelen samen met Sebastian Koloski en Stephan Heber muziek voor 2, 3 en 4 celli. Toegang is 10 euro, inclusief een drankje na afloop. S.v.p. reserveren via de mail: sfvaneck@gmail.com.

Zondag 16 december

Familieconcert:

11.00 uur | MCO

Vier zangers en de pianist van het Groot Omroepkoor (alias Hilversum 5) brengen in de aanloop naar kerst een sfeervol programma. Christmas carols, vrolijke kerstliederen en winterse ballades: deze muzikanten draaien er hun hand (en hun stembanden) niet voor om.

Het licht van Dudok

16.00 uur | DAC

Laat u tijdens een rondleiding verrassen door de bijzondere lichteffecten in het wereldberoemde Raadhuis. U hoort alles over het kleur- en lichtplan van Dudok en beleeft de effecten. Na afloop een glaasje glühwein of warme chocolademelk. Aanmelden: zie www.dudokarchitectuur.nl.

Volkskerstzang

19.00 uur | Vituskerk

Op zondag 16 december stroomt de Vituskerk in Hilversum rond 19.00 uur weer vol voor de traditionele Volkskerstzang. Medewerking is er dit jaar van Vocaal Ensemble Voices. De samenzang en het koor worden begeleid door het Gooisch Fanfare Orkest o.l.v. Joop Nijholt. Het orkest zal ook enkele kerst-intermezzo's ten gehore brengen. De meditatie wordt verzorgd door ds. Jetty Scheurwater. Zoals gewoonlijk zal burgemeester Pieter Broertjes de bijbellezing op zich nemen. De toegang is gratis.

Dinsdag 18 december

Inloopochtend Rozenkruis

10.00 uur | Rozenkruis Centrum

Dinsdag 18 december om 10.00 uur organiseert het Rozenkruis een inloopochtend. Maak op informele wijze kennis met het spirituele gedachtegoed van het Rozenkruis. Adres: Koninginneweg 41, Hilversum. Info: www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-518 6185.

Koffie-inloop

10.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Elke dinsdag en donderdag gezellige inloop van 10.00 tot 12.00 uur. De koffie of thee (met koekje) staat klaar. Gastvrouw of gastheer is aanwezig. Bewoners ontmoeten elkaar op een ongedwongen wijze. Loop gewoon even binnen. U bent van harte welkom.

'Grote Spoorwegwerken'

19.45 uur | Lopes Dias

Een presentatie over de werkzaamheden in de tunnels van Zwitserland aan de hand van foto's en tekeningen. Dit is een initiatief van de NVBS, ook niet-leden zijn welkom. Zwitserland heeft de afgelopen jaren enkele grote spoorwegwerken afgerond, waaronder de Flachbahn en de GotthardBasistunnel. Aan de hand van foto's en tekeningen brengt uw presentator de BLS Lötchbergtunnel, de SBB GotthardBasistunnel en de Vereina en Albula 11 tunnels van de Rhätische Bahn in beeld. Vanaf 19.15 uur zijn de zaal en bar open. De entree bedraagt 2,50 euro. Zie nvbs.com.

Kerstlezing

20:00 uur | Rozenkruis Centrum

Op dinsdag 18 december om 20.00 uur organiseert het Rozenkruis een kerstlezing getiteld: 'De geboorte van de lichtmens in ons'. Adres: Koninginneweg 41, Hilversum. Meer info: www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-518 6185.

Spektakel bij eerste lustrum van Wintercircus Hilversum

Voorstellingen van 22 december tot en met 4 januari op Werf35

Inmiddels een traditie tijdens de kerstvakantie: Wintercircus Hilversum. Voor het vijfde jaar op rij staat er een tent op het Werf35-terrein.

Alles staat al gereed op het terrein, het aftellen naar 22 december is begonnen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wat kleinschalig begon op het Stationsplein is nu een groots en sfeervol evenement. Vanaf volgende week zaterdag is er bijna twee weken lang het Wintercircus Hilversum. Per voorstelling kunnen 650 bezoekers genieten van een dit jaar extra feestelijke voorstelling met een internationale cast van prijswinnende topartiesten.

Het is alweer de vijfde keer dat tent in Hilversum staat. Hoofdorganisatoren Daniel Ligthart en Michaël Betrian hebben de afgelopen jaren hun passie voor circus met liefde in Hilversum gedeeld met het Gooise publiek. De twee jonge ondernemers wisten met trots Wintercircus Hilversum de afgelopen vier jaar, naast hun eigen artistieke vaardigheden, omhoog te werken tussen de inmiddels ruim twintig wintercircussen in Nederland als een van de top 3 wintercircussen van het land. Dit jaar hebben zij dan ook alles uit de kast getrokken om een verrassend en jubileumwaardig programma neer te zetten en de altijd al feestelijke sfeer nog even wat feestelijker te maken.
Hoogtepunt dit jaar is toch wel het elegante luchtnummer van de Engelsman Robert Foxall, die voor het eerst buiten Engeland te bewonderen is. "Deze rasartiest weet je mee te voeren naar nieuwe hoogtes. En dit alles zonder veiligheidsnet", meldt de organisatie. "Je zit op het puntje van je stoel."

Verder is er een optreden van de Finse Pipsa Ilpala en haar antipode-act (jongleren met handen en voeten terwijl zij op haar rug ligt) en is de terugkerende publieksfavoriet van de eerste editie van Wintercircus Hilversum er voor deze feestelijke editie speciaal weer bij: brandweerman Alex komt met zijn waaghalsstunts op de brandweerladder terug. En ook is er razendsnelle diabolovirtuoos Michaël Betrian. Hij betreedt met zijn prijswinnende diabolo-act, waarmee hij onder meer de afgelopen twee jaar met Hans Klok op Europese tour is geweest en internationaal veel succes heeft behaald, dit jaar opnieuw de piste.

Verrassend en jubileumwaardig programma

Pats ondeugende viervoeters zorgen voor heerlijk vermakelijke chaos in de piste en de Portugese Jacksonfamilie laat de nodige behendigheid op de fiets zien. De komische rekwisiteurs Mr Bill & Marcel zijn eveneens van de partij. Zij zullen als de muzikale clowns Los Ginos de komische noot voeren tijdens deze jubileumeditie.

Het Wintercircus Hilversum trok vorig jaar een kleine 12.000 bezoekers. Inmiddels staat de tent alweer op het terrein van Werf35 en zijn de voorbereidingen gaande. De première vindt plaats op zaterdag 22 december. Vanaf dan zijn er tot en met 4 januari dagelijks één of twee voorstellingen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.wintercircushilversum.nl of aan de kassa. Die is een uur voor de voorstelling geopend. Kaarten kosten online tussen de 17 en 30 euro en aan de kassa 20 tot en met 33 euro. Kinderen tot en met 14 jaar betalen online tussen de 12 en 25 euro en aan de kassa tussen de 15 en 28 euro.

Langs de kerstbomen in Pinetum

HILVERSUM Kerstmarkten, glühwein en kerstbomen zijn kenmerkend voor de maand december. Pinetum Blijdenstein heeft ook zo'n traditie en dat is de kerstboomrondleiding door de botanische tuin aan de Van der Lindelaan 125.

Zondag 16 december kunnen belangstellenden hiervoor naar het Pinetum komen. Om 14.00 uur start de tour in bezoekerscentrum Klein Vogelenzang. Rob van Gerner vertelt over de geschiedenis van de kerstboom door de eeuwen heen. Vervolgens neemt Paulien Frieling het gezelschap mee de tuin in en leidt de gasten langs de coniferen die als kerstversiering gebruikt worden.

De entree voor deze speciale rondleiding, inclusief een consumptie, bedraagt 5 euro per persoon. Kinderen tot twaalf jaar mogen voor 3,50 euro naar binnen. De tuin is vanaf 12.00 uur open.

Laatste veiling van het jaar bij Van Zadelhoff

HILVERSUM Wie op zoek is naar kunst of antiek kan dit weekeinde ideeën opdoen bij Van Zadelhoff Veilingen en Taxaties. Zaterdag 15 en zondag 16 december zijn de laatste kijkdagen van het jaar.

Op beide dagen kunnen bezoekers tussen 10.00 en 17.00 uur langskomen in het pand aan de Nieuwe Havenweg 53a. Het aanbod van de eindejaarsveiling is groot. Er zijn meer dan 2.900 kavels, zo laat Van Zadelhoff weten over de kunst- en antiekveiling.

Kerstconcert in het MCO

HILVERSUM Het Muziekcentrum van de Omroep is zondag 16 december het decor van een kerstconcert. Het optreden van leden van het Groot Omroepkoor begint om 11.00 uur.

Vier zangers en de pianist van het koor verzorgen dit muzikale optreden in het gebouw aan de Heuvellaan 33. Zij brengen een programma van een uur voor alle leeftijden met christmascarols, winterse ballades en vrolijke kerstliederen. Een kaartje plus een drankje kost 19,50 euro. Kinderen tot achttien jaar mogen gratis mee.