Gooi en Eembode Hilversum

28 juni 2018

Gooi en Eembode Hilversum 28 juni 2018


Tweede HvH-raadslid neemt ontslag

HILVERSUM Nog altijd zit Hart voor Hilversum zonder bestuur, is de onvrede bij de achterban nog groot en rommelt het binnen de fractie. Want nadat eerder raadslid Erik van Ouwerkerk al zijn zetel opgaf, heeft ook Jerry Braaksma zijn conclusies getrokken: de nummer twee van de kandidatenlijst tijdens de verkiezingen heeft zijn ontslag ingediend.

Dat zijn partij in zee is gegaan met D66, in het coalitieakkoord heeft staan dat Gooistad voor 2030 gerealiseerd is en dat Hilversum nu maar liefst zeven wethouders telt zijn voor hem de hoofdredenen ermee te stoppen. De geloofwaardigheid van de partij, waar hij acht jaar voor in de raad zat, is volledig weg. "Ben ik boos? Nee. Was ik boos? Ja", zegt hij over het moeilijke besluit dat hij genomen heeft.

Voor Karin Walters, nu wethouder namens HvH, is het opstappen van Braaksma toch wel een verrassing. Volgens haar was hij overal bij betrokken en van alles op de hoogte, zoals het opgenomen Gooistad-standpunt en de samenwerking met D66 in de coalitie. "Jammer dat hij deze keuze heeft gemaakt. Ik dacht dat we samen verder gingen. De rol van nieuwe fractievoorzitter had hem goed gepast", aldus Walters. Zij verwacht geen nieuwe onrust in de fractie en de partij, juist omdat het een persoonlijke keuze is van Braaksma. Ron Lancé volgt Braaksma op in de raad.

11

Hilversum Alive 2.0: één geheel en vijf podia

HILVERSUM Het was even onzeker of Hilversum Alive dit jaar wel door zou gaan, maar komend weekend is het gewoon drie dagen lang feest in het centrum. Bij elkaar opgeteld zijn er vijf verschillende podia.

De eilandjescultuur, waarbij iedere ondernemer voor zichzelf werkte tijdens het driedaagse muziekevenement, moet dit jaar verleden tijd zijn. Deze alweer twintigste editie is namelijk niet meer in handen van de ondernemers, maar wordt gedragen door de Stichting Hilversum Alive.
Daarmee is het evenement meer één geheel in plaats van allerlei losse podia. Het Marktplein krijgt de grote regionale acts, op de Kerkbrink is onder meer ruimte voor cabaret, de Kei is een soort mini-Jordaan, de Groest is voor de jongeren en het Stationsplein voor het alternatieve publiek. Vorig jaar waren er nog zeven podia, de Biersteeg en Felix II doen echter niet meer mee.

Tienduizenden euro's

Enkele maanden terug nog kondigde de stichting aan dat Alive dit jaar helemaal niet door zou gaan. Om een goed evenement neer te kunnen zetten kwam men tienduizenden euro's tekort. Door extra subsidie van de gemeente en het Stadsfonds lukte het alsnog om de begroting rond te krijgen. "Daar zijn we heel blij mee", aldus stichtingsvoorzitter Paul Hoogermolen. Hij gaat uit van pakweg dertigduizend bezoekers in drie dagen. "Het is nu aan ons om er gezamenlijk voor te zorgen dat het een topjaar wordt."

17

Feest in de Vorstin met 'uitvinder van de funk' George Clinton

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Elf jaar na zijn legendarische optreden tijdens Hilversum Alive was George Clinton opnieuw in Hilversum. Dinsdagavond trad de 'uitvinder van de funk', zoals velen hem zien, samen met zijn Parliament Funkadelic op in een goed gevulde Vorstin. Twee en een half uur lang toonde de 77-jarige grootheid zijn kunsten.

13

Kraanvogels

Foto: Bastiaan Miché

Bijzondere expositie met 298.0000 kraanvogels ter nagedachtenis aan slachtoffers MH17 is komende zomer te zien in Beeld en Geluid.

15

Kinderkunst aanvulling op '100 werken - 30 kunstenaars'

Kinderen zijn creatief bezig. Foto: José Kuyper

HILVERSUM Niet alleen het werk van professionele kunstenaars uit Hilversum is te zien in Museum Hilversum, maar ook de jeugd laat zich niet onbetuigd. Meer dan tachtig jonge plaatsgenoten hebben zich laten inspireren door de kunst van de tentoonstelling '100 werken - 30 kunstenaars'.

Na een dansoptreden opent burgemeester Pieter Broertjes vrijdag om 17.00 uur deze kinderexpositie, die tot en met zondag 1 juli te zien is. De Binkkinderen hebben goed gekeken naar de kunst die nu al tentoongesteld wordt in het museum aan de Kerkbrink. Dat is de inspiratie geweest voor hun werk. Vanaf vrijdag worden hun werken aan '100 werken - 30 kunstenaars' toegevoegd.
"Kunst heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen", zegt museumdirecteur Stef van Breugel. "Door de samenwerking met Kinderdagopvang Bink en Art Hilversum ontstaat er een mooie combinatie van het kijken naar en het maken van kunst."

Boek over impact evenementen

Broertjes krijgt ‘LIVE!’ uitgereikt. Foto: D&B Eventmarketing

HILVERSUM "Het organiseren van evenementen is een prachtig en uitdagend vak. Evenementen moeten namelijk niet alleen maar leuk zijn, maar ook iets opleveren', vertelt Pieter Bas Boertje, directeur van D&B Eventmarketing.

Samen met collega Lennart Peeperkorn overhandigde hij afgelopen week het eerste exemplaar van 'LIVE' aan burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Het boek biedt een kijkje in de keuken van de eventmaker. In 'LIVE!' staat hoe organisaties maximale impact kunnen bereiken met hun evenement.
Bij D&B Eventmarketing, sinds kort gevestigd aan de Van Hengellaan in Hilversum, werken 27 professionals die dagelijks voor opdrachtgevers evenementen ontwikkelen en organiseren. In het boek staan dan ook allerlei voorbeelden. Opdrachtgevers vertellen over de impact van hun evenementen in de praktijk.

Ook zet het bureau 'een biologische bril' op en gebruikt het de nieuwste marketinginzichten om uit te leggen hoe organisaties hun doelen bereiken met een evenement. Dr. Danielle Braun, corporate antropoloog, en prof. dr. Ed Peelen, bijzonder hoogleraar contentmarketing, leverden een bijdrage aan het boek.

Boertje legt uit waarom evenementen steeds belangrijker worden voor bedrijven. "Mensen raken met commercials, sponsoring, nieuwsbrieven of advertentiecampagnes is tegenwoordig vrijwel onmogelijk. De meeste reclameboodschappen blijven niet hangen tussen de oren. Echt contact werkt juist wel en daarom organiseren bedrijven steeds vaker evenementen."

Het boek 'LIVE!' bestellen voor 25 euro? Stuur dan een e-mail naar live@db-eventmarketing.nl.

Ludieke Lul-Niet-Lollie tegen lawaaierige concertganger

HILVERSUM Het is een veelgehoord, landelijk probleem waar geen oplossing voor lijkt te zijn: concertbezoekers die luidkeels door een concert heen praten. De Vorstin gaat op ludieke wijze de strijd aan met concertpraters en introduceert de Lul-Niet-Lollie, een vriendelijk gebaar of het ietsje stiller kan.

Hiermee wil de Vorstin bezoekers een laagdrempelige mogelijkheid geven om hun kletsgrage buur op een sympathieke manier duidelijk te maken dat door hun luide geklets de concertbeleving voor de anderen minder wordt. "Natuurlijk mag er gepraat worden", licht Chelsea Syrett, coördinator Promotie & PR, van de Vorstin toe. "Het is niet de bedoeling om mensen het zwijgen op te leggen. Maar in sommige gevallen kan voortdurend geklets als hinderlijk worden ervaren."

Met de Lul-Niet-Lollie hoopt het poppodium op leuke wijze een soort sociaal filter op de concertvloer te bewerkstelligen.

Weerbericht

Overwegend zonnig en warm, aanhoudend droog

Ook in de laatste dagen van deze kurkdroge junimaand wordt geen neerslag verwacht. Garant daarvoor staat een gordel van hoge luchtdruk die zich uitstrekt vanaf de Britse eilanden via de Noordzee tot boven Scandinavië. Met een noordoostelijke stroming wordt dan onverminderd droge continentale lucht aangevoerd. De maxima liggen rond of iets boven de 25 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is meest vrij zonnig en droog. Mogelijk trekken er enkele wolkenvelden over. Het wordt circa 23 à 24 graden bij een matige noordenwind. Met de maandovergang van juni naar juli is het in het weekeinde droog en zonnig zomerweer. Met een matige wind tussen oost en noordoost ligt de temperatuur nog iets hoger met maxima tussen 25 en 28 graden. Het zijn echter geen zwoele of klamme nachten. De minimumtemperatuur ligt rond 11 à 12 graden.

Trend na het weekeinde

Aanvankelijk houdt het fraaie zomerweer aan. De maxima liggen rond 27 graden. Halverwege de week neemt het hogedrukgebied boven Scandinavië stilaan in kracht af. De stroming neigt dan aanlandig (westelijk) te worden. De warmte neemt langzaam af en er is kans op een bui.

Weetje

In onze regio is in juni slechts 7 mm neerslag gevallen, in het landelijk hoofdstation in de Bilt 12 mm. De normale hoeveelheid ofwel het langjarig gemiddelde bedraagt circa 65 mm. Het is daarmee een recorddroge junimaand. Ook juni 2006 en 2010 staan in de top 10 van droogste junimaanden met 18 mm neerslag. In de zeer natte juni van 2016 viel circa 140 mm neerslag.

Weer drie dagen zomerse braderie in Leeuwenstraat

Lekker shoppen in de Leeuwenstraat. Foto: Platenhuis 't Oor

HILVERSUM De braderie in de Leeuwenstraat is een vast onderdeel van Hilversum Alive. Dit jaar keert de organisatie terug naar het oude en beproefde recept: de kraampjes staan er alle drie de dagen in de winkelstraat in het dorp.

Vorig jaar stonden de verkopers er twee dagen. Nu is besloten daar een dag aan toe te voegen. Vrijdag 29, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli is het naast Alive ook tijd voor de zomerbraderie. "De Leeuwenstraat wordt omgetoverd in één grote, zomerse markt", laten Gerard Kamer en Berry Calis van Platenhuis 't Oor weten.
Zo'n twintig kramen zijn er komend weekeinde te vinden. Het aanbod is gevarieerd: van sieraden tot schoenen en van vinyl tot speelgoed.

Nieuw advies voor Hoorneboeg scoort toch ook veel minnetjes

Fors minder bomen dan bij oude plan GNR tegen de vlakte, maar...

In het nieuwe scenario 'Natuurverbinding Hoorneboeg' worden tienduizend bomen minder gekapt dan eerst de bedoeling was. Maar er zijn ook nadelen.

De Hoorneboegse heide in bloei. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het twee jaar terug fel bekritiseerde plan voor de Natuurverbinding Hoorneboeg is nu flink aangepast. Slechts een derde van de oorspronkelijk te kappen oppervlakte bos gaat tegen de vlakte, meldt het Goois Natuurreservaat (GNR). Op veel andere punten scoort het nieuwe ontwerp slechter dan het oorspronkelijke voorstel.

Groot was de ophef in april/mei 2015 toen het GNR haar plannen presenteerde voor omvorming van bos naar heidelandschap tussen de Hoorneboegse heide (via de natuurbruggen Zwaluwenberg en Hoorneboeg) en het Hilversums Wasmeer. Met name de enorme hoeveelheid bomen - tussen de zestig- en tachtigduizend - die het GNR wilde laten kappen, zorgde voor heftige reacties. Immers, ook voor andere projecten zoals de verbreding van de A27 en de reconstructie van de Utrechtseweg zijn al veel bomen gekapt. Rentmeester a.i. Karen Heerschop kon daarom niet anders dan het plan in de ijskast stoppen. Zij voegde destijds wel toe: "Uitstel is geen afstel."

Drie alternatieve scenario's

Heerschop: 'Met dit proces is meer bereikt dan alleen dit advies'

De provincie Noord-Holland stelde op basis van twintig aanmeldingen een tienkoppige adviesgroep samen van voor- en tegenstanders uit de omgeving van het plangebied. Onder leiding van onafhankelijk gespreksleider Marion van der Voort kwam dit gezelschap negen keer bijeen om een advies op te stellen. Daarbij kreeg het tiental ondersteuning van Bureau Waardenburg, dat op verzoek van de adviesgroep drie alternatieve scenario's ontwierp: een scenario met minimale boskap, een scenario met maximale biodiversiteit en een scenario dat in samenspraak met de adviesgroep zou worden ontwikkeld (Adviesgroep scenario).
Daarnaast moest het bureau de drie alternatieve scenario's én het oorspronkelijke GNR-ontwerp toetsen aan vooraf opgestelde criteria op de gebieden van milieu, recreatie, natuur en kosten & fasering. Op basis van het rapport van Bureau Waardenburg vindt de adviesgroep het 'eigen' scenario de beste keus. Drie van de tien leden kozen weliswaar voor het scenario met maximale biodiversiteit, maar zien het belang in van een unaniem advies en ondersteunen daarom ook het Adviesgroep scenario.
In een persbericht schrijft het GNR-bestuur het advies geheel over te nemen. "Met dit proces is meer bereikt dan alleen dit advies voor de Natuurverbinding Hoorneboeg, er is ook meer draagvlak en vertrouwen ontstaan voor het werk van het Goois Natuurreservaat en voor onze organisatie", aldus Heerschop. "Wij zijn blij dat een groot deel van het project dat eerst tot spanningen leidde, uiteindelijk juist tot wederzijds begrip en een mooie uitkomst heeft geleid."

Compensatie

Op hoofdlijnen houdt het advies van de adviesgroep in dat de route van de heideverbinding korter en smaller wordt dan in het oorspronkelijke plan. De te kappen oppervlakte bos is daarmee ongeveer een derde van het oude plan. Aan Goois Natuurreservaat is gevraagd de provincie Noord-Holland te verzoeken om maatregelen te nemen ter compensatie van de bomenkap door herplanting of andere C02-reducerende maatregelen, het liefst in de eigen regio.
Ook vindt de adviesgroep het noodzakelijk dat door middel van monitoring nauwlettend in de gaten wordt gehouden hoe het heidelandschap zich ontwikkelt en hoe succesvol de verbinding is. Op basis hiervan kan in de toekomst eventueel aanpassing van de heideverbinding plaatsvinden. Ook is er gevraagd een klankbordgroep in te stellen specifiek voor de uitvoering van dit project en het hondenbeleid op en rond de Natuurverbinding Hoorneboeg. "Zoals ook in het rapport van Bureau Waardenburg is aangegeven kunnen honden en natuurontwikkeling elkaar bijten", schrijft de adviesgroep aan het GNR-bestuur. "Wij verzoeken u daarom het hondenbeleid (op en rond de natuurverbinding Hoorneboeg) nog eens tegen het licht te houden. Tevens verzoeken wij u om het dan vastgestelde hondenbeleid ook strikt te handhaven."

Beoordeling

Blijft over de vraag in hoeverre het nieuwe advies een verbetering is ten opzichte van het twee jaar terug gepresenteerde voorstel. Waardenburg heeft alle criteria naast elkaar gelegd en beoordeeld als 'zeer positief' tot 'zeer negatief'. Opvallend is dat bij veel criteria het nieuwe advies niet beter en soms zelfs slechter scoort dan het oorspronkelijke voorstel. Dat laatste geldt voor biodiversiteit en landschapsbeleving (allebei 'zeer positief' voor het GNR tegenover 'positief' voor de adviesgroep).
Het zijn echter de enige twee plusjes die het nieuwe advies krijgt. Overigens geldt dat ook voor het GNR-advies. Wat betreft klimaatopwarming, hond uitlaten en kwantiteit bos scoort het nieuwe advies een minnetje ('negatief'), al is dat op hond uitlaten na nog wel beter dan het oude plan. Ook op aanleg- en beheerkosten scoort het nieuwe scenario één min, maar het oude krijgt er twee. Het nieuwe advies is dus goedkoper, aldus Waardenburg. De mogelijkheden in het gebied om te wandelen, fietsen of paardrijden tot slot, zijn in beide scenario's niet wezenlijk anders: niet positief maar ook niet negatief.

Vragen over HOV-bomen Wandelpad

HILVERSUM De voorbereidingen voor de HOV-baan zijn in volle gang. Op het Wandelpad betekent dat dat een aantal bomen moet verdwijnen. Dit zijn volgens de SP nou net bomen die een paar jaar terug op verzoek van de bewoners zijn geplant. Wat kan de gemeente nu doen zodat de bewoners privacy houden.

Het gaat om tien jonge moeraseiken op het Wandelpad tussen de Sint Vitusstraat en de Diamantstraat. Volgens HOV 't Gooi zijn deze jonge bomen nog hartstikke sterk en prima te verplaatsen. Op Twitter zegt zij dat de bomen gratis zijn af te halen zodat ze elders een tweede kans kunnen krijgen. "Het uitgangspunt redden in plaats van kappen is nobel", stelt de SP in haar brief met vragen aan het college. "Echter deze bomen zijn door de gemeente Hilversum een jaar of vier geleden geplaatst en wel op verzoek van de bewoners."

De SP-fractie wil nu van de verantwoordelijk wethouder weten of de Wandelpadbewoners op de hoogte zijn dat deze bomen binnenkort verdwijnen en vraagt of het een normale werkwijze is dat HOV 't Gooi bomen van de gemeente laat verplaatsen. Voor het herplanten van deze moeraseiken hebben de socialisten een locatie op het oog: bij het kamp bij Anna's Hoeve. "Deze inwoners hebben een berg in hun achtertuin gekregen en willen graag een rij bomen aan de rand van hun park om een beetje meer privacy te krijgen."

Laatste noodkreet voor theehuisje

HILVERSUM In een poging om de welstandscommissie te overtuigen het voormalige theehuisje aan de Regentesselaan 12 te behouden, zijn bezorgde buurtbewoners opnieuw in de pen geklommen. "Zie het als een laatste noodkreet", aldus Tamara Peters.

Het theehuisje in de Trompenberg, dat niet in goede staat verkeert, is geen monument en dreigt volgens de bouwplannen van de nieuwe eigenaar te verdwijnen. Omwonenden en diverse cultuurclubs als Hilversum, Pas Op! en de historische kring Albertus Perk proberen sloop te voorkomen van het gebouw uit 1901. "Dit is het alleroudste gebouw uit de wijk. Dat moet behouden blijven", meldt Peters. Op 5 juli komt de commissie bijeen.

Door gemeente gekochte panden Koninginneweg in verhuur

De gemeente gaat panden op Koninginneweg kopen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De gemeente wordt vastgoedeigenaar. Op korte termijn is het de bedoeling dat Hilversum panden opkoopt op de Koninginneweg en deze laat verhuren. Dit gebeurt in het kader van de ontwikkeling van het Stationsgebied. Dat laat wethouder Stationsplein Arno Scheepers de gemeenteraad weten in een brief.

Hoewel het nog niet zeker is dat de gemeente daadwerkelijk panden opkoopt, zijn de voorbereidingen hiervoor in volle gang. Dinsdag 22 mei heeft het college van burgemeester en wethouders al een krediet van 3,5 miljoen euro hiervoor vastgesteld. Dit bedrag is bedoeld voor verwervingen, het beheer en het onderhoud van panden binnen de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Het betreft het gebied van de Koninginneweg tussen de kleine spoorbomen en het station.

Volgens Scheepers, die schriftelijke tekst en uitleg geeft na een veelvoud aan vragen tijdens de commissie Ruimte van 13 juni, bevinden zich in dit gebied 23 woningen. Hoeveel vastgoed er in gemeentelijk bezit komt is nog niet duidelijk, vermeldt hij. Dit is afhankelijk van de plannen voor dit nog te ontwikkelen stukje Hilversum voor het Stationsgebied. In het najaar komen deze plannen aan bod.

Naast het zeer waarschijnlijk opkopen van panden gaat de gemeente er tevens voor zorgen dat de panden bewoond blijven totdat de Koninginneweg heringericht wordt. Leegstand is funest. Dat werkt kraken en vandalisme in de hand. "De gemeente wordt tijdelijk vastgoedeigenaar", schrijft de VVD-wethouder. "Hoe lang die tijdelijkheid duurt is afhankelijk van (de besluitvorming over) de plannen voor het Stationsgebied en de uitvoering ervan. In de tussentijd is het belangrijk de straat leefbaar te houden en daartoe de panden te verhuren waar mogelijk", deelt Scheepers verder mee.

Scheepers zegt zelf al dat het verhuren van woningen niet de kerntaak is van de gemeente. Daar is specifieke kennis voor nodig. Dat gaat een gespecialiseerd bedrijf doen: Villex Vastgoedbescherming. Dit bureau richt zich op de praktische, administratieve en procedurele zaken rondom de verhuur. Voor hun dienstverlening ontvangt zij 25 procent van de huuropbrengsten. De gemeente ontvangt de overige 75 procent van de maandelijkse huur.
Voor het verhuren van de woningen bestaan twee opties. Belangrijk is dat de gemeente de panden weer op tijd tot haar beschikking heeft. Dat kan volgens de liberaal door antikraak en verhuren op basis van de Leegstandswet. Laatstgenoemde optie is momenteel het meest passend, geeft de wethouder aan. Naarmate de plannen concreter worden, kan de gemeente overschakelen op de optie van antikraak.

Naast woningen zitten er in het Wvg-gebied ook nog vier bedrijven, een industrieterrein, twee bergingen en vier parkeerplaatsen. "Het beheer van deze objecten vraagt maatwerk op het moment dat zij aangeboden worden", schrijft Scheepers aan de raad. Villex neemt deze taak eveneens op zich.

Tegenvallende jaarcijfers voor Tergooi

HILVERSUM Tergooi moet de komende jaren alle zeilen bijzetten om financieel zwarte cijfers te kunnen blijven presenteren en daarmee de kosten van de nieuwbouw in Hilversum op te vangen. Dat wordt duidelijk uit de jaarcijfers die het ziekenhuis vandaag presenteert.

Tergooi sluit 2017 namelijk af met een bescheiden positief resultaat van 0,5 miljoen euro. Dat is 3,5 miljoen lager dan de 4 miljoen die was begroot. Vorig jaar sloot Tergooi nog af met een positief resultaat van 15,1 miljoen euro, al was dat vooral te danken aan een eenmalige schenking van 13,3 miljoen euro.
Om volgend jaar toch betere cijfers te kunnen presenteren en daarmee de nieuwbouwkosten te kunnen opvangen, is al een begin gemaakt met flinke besparingsmaatregelen. Doel is te komen tot een positief resultaat van minimaal 4,7 miljoen euro over 2018. Bestuursvoorzitter Hans den Hollander van Tergooi heeft alle vertrouwen in een goede uitkomst zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van zorg.

De maatregelen betekenen volgens Tergooi onder meer dat de personele bezetting van afdelingen meer is afgestemd op daadwerkelijk bezette bedden (en niet langer op het totaalaantal bedden). "Ook worden operatiekamers efficiënter benut", aldus het ziekenhuis in een persbericht.
"De maatregelen zijn er vooral op gericht om beschikbare capaciteit efficiënter in te zetten. Het ziekenhuis zal daarnaast zo veel mogelijk zorgmedewerkers in loondienst aannemen. Dat geeft meer continuïteit en is goedkoper dan het inhuren van zorgpersoneel-niet-in-loondienst (PNIL, zzp'ers of via een detacheringsbureau)."
De nieuwbouw van Tergooi verloopt verder wel volgens plan: de bouw en ook de financiering liggen op schema. Uiteindelijk doel is een ziekenhuis waar zinvolle, duurzame en doordachte zorg wordt geboden voor de inwoners van Gooi en Vechtstreek.

Marianne Ligter

(62), streek in 1981 in Hilversum neer, vindt het een fijne stad, hoewel het wel wat sfeervoller kan allemaal.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Samen met mijn compagnon Maaike van der Meulen run ik al bijna 25 jaar onze zijdenbloemenspeciaalzaak."

Wat zijn je hobby's?
"Creatief bezig zijn, wandelen, zingen en yoga."

Hilversum in 5 woorden:
"Groot dorp in prachtige omgeving."

Als je burgemeester was, dan...
"zou ik ervoor zorgen dat Hilversum en omstreken groen blijven en er logische wegen zijn voor fietsers, voetgangers en overig verkeer."

Waar ben je trots op?
"Mijn gezin en onze onderneming."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'De ommegang' van Jan van Aken."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Geen van beide, de Havenstraat natuurlijk!"

Wat weten mensen niet van jou?
"Weinig, ben een open boek."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met mijn overleden zoon."

Mooiste plek in Hilversum?
"De hei."

Welke poster hing boven je bed?
"Supertramp."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Alle Dudok-gebouwen."

Wat mist er in Hilversum?
"Sfeer op sommige plekken, zoals bijvoorbeeld het Stationsplein."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Een heerlijke massage."

Naar welk café ga je graag?
"Ben niet zo'n café-ganger, restaurants spreken me meer aan."

Rectificatie

In het artikel 'Vier jaar cel geëist voor seksueel misbruik en bedreiging' van vorige week in deze krant staat een fout. In het verslag over een 25-jarige Hilversummer die een 12-jarig meisje zou hebben verkracht, staat dat hij in bezit was van 6.000 kinderpornografische foto's. Het is echter niet bekend om hoeveel foto's het gaat.

Moeder en kind aangereden in Kerkelanden

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een 28-jarige Hilversumse en haar 5-jarige zoon zijn woensdag door een automobilist in een bestelbus aangereden. Het ongeval vond plaats toen de moeder met het kind op de fiets de Kerkelandenlaan overstak. Een traumahelikopter kwam ter plaatse. De slachtoffers zijn met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie doet onderzoek naar het ongeval.

Bewoners dagen politiek uit oplossing te bedenken voor klaslokalentekort

'Niet alleen probleem voor Lorentzschool en omgeving, maar voor heel Hilversum'

De Kapteynstraat. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De mogelijke komst van vier tijdelijke noodlokalen (waarvan één peuterspeelzaal voor Bink Kinderopvang) voor kleuters bij de Lorentzschool blijft de gemoederen in Hilversum-Oost bezighouden. Donderdagavond is er een bewonersbijeenkomst in Buurthuis de Geus.

'Zowel de school als Stip legt de zwarte piet bij gemeente neer'

Ook gemeenteraadsleden zullen bij die bijeenkomst aanwezig zijn. Of dat ook geldt voor de kersverse onderwijswethouder Annette Wolthers is de vraag. Zij komt vandaag of morgen met de antwoorden op schriftelijke vragen die de SP onlangs stelde. Belangrijkste vragen: gaat de gemeente op zoek naar alternatieve plekken voor die noodlokalen en vindt de gemeente ook dat er een tekort is aan klaslokalen voor basisscholen?

Wat is er ook alweer aan de hand? In mei kregen bewoners van de Kapteynstraat het bericht dat de Lorentzschool tegenover hen geen ruimte meer had voor het alsmaar groter wordende aantal leerlingen. Om die reden waren de vier noodlokalen (voor vier jaar) noodzakelijk. De bewoners zaten daar niet echt op te wachten en waren net een paar jaar verlost van de noodlokalen die tot 2010 voor hun huis stonden.
Tijdens een bewonersbijeenkomst die de school vervolgens hield, benadrukte bestuursdirecteur Geert Looyschelder van Stip (de scholenkoepel waar de Lorentzschool deel van uitmaakt) dat er nog geen vergunning bij de gemeente was aangevraagd voor de noodlokalen en er ook nog geen toestemming was vanuit het grote gele raadhuis. Wel is de komst van die lokalen volgens Looyschelder, zonder een directe locatie te noemen, een absolute must. Het aantal kinderen in de wijk is door de nieuwbouw op Anna's Hoeve, Lucent en Villa Industria schrikbarend toegenomen.
Het leidt alleen maar tot verwarring bij de bewoners, blijkt uit een brief van Ad Bakker namens Buurt Overleg Koepel Oost, doordat 'zowel de school als Stip de zwarte piet bij de gemeente Hilversum neerlegt'. "Het probleem betreft niet alleen de Lorentzschool en de omgeving van de school, het is een probleem voor heel Hilversum. Daarom trekken wij het geheel breder dan ons gebied en hebben ook vertegenwoordigers van andere buurten in Hilversum uitgenodigd met ons mee te praten en te overleggen."
De bewoners beseffen dat goed onderwijs en de huisvesting die daarbij hoort noodzakelijk zijn, maar voelen zich genegeerd in dit verhaal. Voor donderdagavond dagen zij de raadsleden uit om samen met hen te kijken naar de alternatieven die de bewoners hebben bedacht, of samen naar een andere oplossing te zoeken. "Misschien wil de nieuwe wethouder van Onderwijs haar opwachting maken en daardoor haar betrokkenheid tonen met het onderwijs en de buurten."

Vastzittende slechtvalk overlijdt in toren St. Vituskerk

Het dier boven in de toren. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een drama in een van de torens van de St. Vituskerk in Hilversum. Een slechtvalk, die op 55 meter hoogte vast kwam te zitten, kon niet worden bevrijd. Het dier is overleden.

Het mooie dier had zich vast gevlogen in het gouden ornament van de rechtertoren aan de voorzijde van de kerk aan de Emmastraat, meldt Hans van den Oever van de Dierenambulance Gooi en Vechtstreek. Die is dinsdag uren beziggeweest om brandweer en pastoor te benaderen om het dier te kunnen helpen. "De brandweer kon helaas niets doen omdat de toren te hoog is. Volgens de pastoor was de punt niet bereikbaar van binnenuit."

Het dier zat dus op een onmogelijk bereikbare plek vast en kon uit eigen kracht niet meer loskomen. "Boven in de kerk zit een nest van meerdere dieren en waarschijnlijk betreft het hier een jong dat leerde vliegen", aldus Van den Oever. Ook woensdag werd nog bekeken of men het dier uit de toren kon halen. Een hoogwerker wilde echter alleen komen als het dier nog in leven was.

'Hoe kan ik mijn kiezers nog recht in de ogen kijken?'

Jerry Braaksma voelt zich politiek beschadigd en afgeserveerd door HvH

Na Erik van Ouwerkerk is Jerry Braaksma de tweede die opstapt bij Hart voor Hilversum. Hij is het fundamenteel oneens met de gemaakte keuzes en zegt zelf politiek beschadigd te zijn.

Woensdag 26 september zit Jerry Braaksma (links) voor het laatst namens HvH in de raadszaal. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor Jerry Braaksma valt het niet meer uit te leggen welke keuzes Hart voor Hilversum heeft gemaakt. De ziel is verkocht voor het pluche. Daar komt het in zijn optiek op neer. Daar komt bij dat de tweevoudig politicus van het jaar zich politiek beschadigd voelt. Verdergaan is geen optie meer, dus stopt hij ermee.

"Ik sta 's ochtends op en het eerste wat ik denk is: waarom zit ik nog bij die club? Hoe kan ik mijn kiezers nog recht in de ogen kijken? Ik geloof voor mezelf niet meer in een positieve bijdrage voor Hart voor Hilversum. Ik heb ook geen enkel vertrouwen meer in Karin Walters en Henk Blok. Er zit nog maar één ding op en dat is stoppen", aldus Braaksma.

De Hilversummer herkent zijn eigen partij niet meer. De geloofwaardigheid is helemaal weg en daar heeft hij drie redenen voor. Het is niet te verkroppen dat Hart voor Hilversum het Gooi-standpunt heeft laten varen, nadat het daar keihard campagne op had gevoerd. In het gesloten coalitieakkoord staat klip-en-klaar dat er voor 2030 één Gooise gemeente komt. Braaksma vertelt dat Gooistad al op dag twee van de onderhandelingen, toen het CDA nog aan tafel zat, is weggegeven. "Ik heb daar veel last van, want de commentaren zijn niet mals", merkt hij op. De achterban laat hem regelmatig weten hier niet van gediend te zijn.

'Mensen vergeten het weggeven van
Gooistad echt niet'

Datzelfde geldt voor de keuze om in een coalitie met D66 te gaan zitten. Met de coalitie van winnaars (VVD, GroenLinks en CDA), zoals HvH eerst onderzocht, had de achterban geen moeite gehad, vermoedt Braaksma. Totdat de VVD voorstelde dat D66 toch aan tafel moest komen. Tot zijn eigen verbazing gingen 'zijn' onderhandelaars daarin nog mee ook. "We hebben nota bene nog geflyerd tegen D66. Dat was onze laatste flyer voor de verkiezingen. En dan ook nog eens met Wimar Jaeger. Hou toch op, joh."

Derde punt waar Braaksma over valt, is de grote wethoudersploeg. In 2014 zei 'Hart' nog dat Hilversum het wel af kon met vier wethouders. Dat je een collegeperiode akkoord gaat met zeven wethouders gaat er bij hem niet in. Dat de partij nu voor het eerst aan het roer staat, is volgens Braaksma geen lang leven beschoren. De afrekening komt bij de volgende verkiezingen. "Ons wacht bij de volgende verkiezingen het SP-lot. Alleen worden wij niet gehalveerd, het wordt nog erger. Mensen vergeten dit echt niet, zeker niet het weggeven van Gooistad. We hadden beter de rug recht kunnen houden en een sterke rol in de oppositie kunnen spelen", is zijn mening.

'Ik ben door mijn eigen onderhandelaars buitenspel gezet'

Daarnaast zegt Braaksma politiek te zijn beschadigd. Als Hart voor Hilversum twee wethouders zou mogen leveren, dan was hij de tweede kandidaat. De Politicus van het Jaar van 2016 en 2017 volgens het publiek, zegt dat alle procedures netjes waren doorlopen en dat hij en Walters hiervoor goedkeuring hadden gekregen van het bestuur. Tijdens de onderhandelingen voorvoelde hij al hij iets. Dat voorgevoel bleek te kloppen toen ter elfder ure Angelika Pelsink werd gepresenteerd. De portefeuille van Zorg, Welzijn, Buurten en Wijken past beter bij haar profiel dan dat van Braaksma, heeft Blok al eens uitgelegd aan deze krant.

Dat hij geen wethouder is geworden, daar kan hij mee leven. Het gaat Braaksma vooral om de manier waarop dat gebeurd is. "Ik ben afgeserveerd. Ik ben door mijn eigen onderhandelaars buitenspel gezet." Volgens Braaksma is er tijdens de onderhandelingen flink aan zijn kwaliteiten getwijfeld en dat is hem in niet mis te verstane bewoordingen verteld. Als hij al wethouder zou worden, dan zou hij een 'lichte' portefeuille moeten krijgen. "Na die terugkoppeling ben ik heel erg gaan twijfelen", geeft hij aan. "Acht jaar lang heb ik mijn ziel en zaligheid in de partij gestopt. Dat heb ik met liefde gedaan."
Maar de energie die hij erin heeft gestopt, haalt hij er niet meer uit. De afgelopen periode, waarin hij ook nog getrouwd is, heeft bijna volledig in het teken gestaan van de politiek. "Ik kon er geen afstand meer van nemen. Elke dag was ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig met Hart voor Hilversum. Dan waren er weer spoedvergaderingen, moest ik bellen om dingen recht praten die krom waren, ervoor zorgen dat mensen niet lekten naar de pers. Ik heb wat puin moeten ruimen."

Na het zomerreces neemt hij afscheid. Hij is voor de laatste keer op woensdag 26 september aanwezig in de raadszaal namens Hart voor Hilversum. Zijn ontslag heeft hij dit weekend ingediend. Meteen er de brui aan geven, wil hij absoluut niet. Belangrijk voor hem is dat hij zijn dossiers netjes kan overdragen en dat er de komende periode weer wat rust terugkeert in de fractie en de partij. Het zijn onstuimige tijden geweest. Zelf snakt hij ook naar rust. Braaksma gaat zich nu beraden op wat hij gaat doen. De wil om zich maatschappelijk in te blijven zetten, is nog altijd aanwezig. Wellicht dat hij politiek iets kan betekenen voor 50Plus, waar hij al jaren lid van is.

Dudok Wonen wil 'lastige' huurder weg

Bewoner appartement Brinkweg wraakt kortgedingrechter

Het appartemtencomplex aan de Brinkweg. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum De bewoner van een appartement aan de Hilversumse Brinkweg 83 wraakt de kortgedingrechter van de rechtbank in Almere waar hij dinsdagmiddag voor moest verschijnen. Dat is de uitkomst van het proces dat de Stichting Dudok Wonen uit Hilversum had aangespannen tegen een van haar huurders.

De bewoner, die de woning vorig jaar kreeg toegewezen middels het veelbesproken project 'In between places', wraakt de rechter wegens partijdigheid. Maar omdat hij niet ter zitting verscheen is onduidelijk op welke wijze de partijdigheid tot uiting zou zijn gebracht.

Volgens de rechtbank komt de wrakingskamer komende vrijdag bij elkaar en zal er op korte termijn uitspraak worden gedaan. De aanwezigen van het woningbedrijf wilden niet reageren op het wrakingsverzoek van de bewoner, maar waren niet verrast. Volgens hun raadsman Van Praag is het verzoek kansloos.
De Stichting Dudok eist dat de gedaagde het pand aan de Brinkweg 83 ontruimt omdat er al lange tijd klachten over de man zijn uit de buurt. Hij zou discrimineren, overlast bezorgen en zijn hond zou agressief zijn.

'In between places' zag vorig jaar het levenslicht en is bedoeld voor mensen die vanwege persoonlijke omstandigheden (overlijden ouders, scheiding) dringend tijdelijke woonruimte nodig hebben. In het gebouw zijn 22 appartementen beschikbaar voor het project, waarvoor aanvankelijk veel mensen zich inschreven. Het is de bedoeling dat mensen in hun tijdelijke woning hun leven op de rit krijgen en binnen een jaar tijd een vaste woning vinden.
Geen gemakkelijke klus, bleek tijdens het eerste jaar. Veel bewoners hadden namelijk na driekwartjaar nog altijd geen vaste woning gevonden. Bewoners meenden daarom dat het project een flop was. Uiteindelijk slaagde Dudok Wonen erin om voor de meeste bewoners een nieuwe woonruimte te vinden. Dat gold dus niet voor de man die dinsdag voor de rechter moest verschijnen.

Clinton lijkt stokje over te dragen aan nieuwe generatie

George Clinton trad twee en een half uur op. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Ergens achter op het podium kijkt George Clinton tevreden toe hoe de jongere garde op het podium het toch vooral ook oudere publiek in de Vorstin vermaakt. "Hij draagt het over aan de volgende generatie", constateert een van de honderden bezoekers.

George Clinton, op 22 juli 1941 geboren, was elf jaar terug met zijn grote begeleidingsband ook al te zien in Hilversum tijdens het gratis Alive. Dinsdagavond stond hij, pakweg tweehonderd meter van de plek waar hij in 2007 stond, opnieuw in Hilversum op het podium. Nu kostte een kaartje 40 euro. Toch was het opvallend dat het Hilversumse concert het enige optreden tijdens de huidige tour in Nederland is dat niet is uitverkocht. "Hij is in zijn nadagen," zegt bezoeker Gerard Kamer, tevens eigenaar van platenzaak 't Oor, "heeft al jaren geen plaat meer gemaakt. Maar de man was in de jaren 50 al bezig en had in de jaren 60 en 70 echt grote bands. In de jaren 80 heb ik hem twee keer gezien. Dat duurde toen maar liefst drie en een half uur. Hij is natuurlijk een grootheid in de funkbeweging. Maar ja, de man is ook al bijna 77. Dan wordt het ook wel tijd dat hij stopt."

Clinton kondigde recent aan dat hij per mei 2019 gaat stoppen met touren. De 'Rock and Roll Hall of Famer' onderging onlangs een pacemaker-operatie. Hij benadrukte echter dat de procedure geen rol speelde in zijn beslissing. "Eerlijk gezegd, het ging nooit echt over mij. Het ging altijd over de muziek en de band. Dat is de echte erfenis van P-Funk. They'll still be funkin' long after I stop", was zijn uitleg.
En 'funken' doet de Vorstin dinsdagavond tijdens een twee en een half uur durend optreden. Met name het begin is spectaculair als de meester zijn kunsten laat zien. Daarna kakt de show op sommige momenten toch wel wat in, maar het einde is weer genieten. Clinton staat dan allang ergens achter op het podium. Het is mooi geweest, lijkt hij te denken.

Maar liefst 298.000 kraanvogels vliegen naar Hilversum voor MH17-expositie

Tentoonstelling ter nagedachtenis aan 298 slachtoffers in Beeld en Geluid

In Beeld en Geluid is vanaf 17 juli een expositie te zien ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17. Te zien zijn 298.000 origami gevouwen kraanvogels.

Tjitske Dijkstra: 'Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers.' Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Gemakkelijk is het vouwen van zo'n kraanvogel niet, constateren leerlingen van de Goudenregenschool wanneer zij dinsdagmorgen binnen Unbranded op het Media Park helpen bij het voorbereiden van de tentoonstelling 'Room of Hope'. En meer Hilversumse scholen dragen bij aan de expositie van initiatiefnemer Tjitske Dijkstra. "Je merkt hier heel goed dat het impact heeft."

'Het is geen expositie waar je langs schilderijen draaft'

De tentoonstelling is vanaf 17 juli, precies vier jaar na het enorme drama, een maand lang iedere dag (behalve maandag) gratis te bezichtigen in Beeld en Geluid. In de tentoonstelling zijn kunstwerken, objecten en mozaïeken te zien van verschillende kunstenaars, samengesteld uit 298.000 origami gevouwen kraanvogels. Bezoekers krijgen informatie over de betekenis en symboliek van de kunstwerken en de achtergronden van dit reizende project. Speciaal voor het monumentale atrium van Beeld en Geluid zijn enkele nieuwe werken gemaakt, waaronder een herinneringsbank met geborduurde kraanvogels en een vijftien minuten durende pianocompositie, die in de expositie te beluisteren is.
Initiatiefnemer van dit alles is de in het Groningse Zuidhorn woonachtige Tjitske Dijkstra. Zij verloor bij de ramp goede vriendin en tevens collega aan het Alfa College in Groningen Hieke Raap. Geïnspireerd door het verhaal van de Japanse Sadako Sasaki, een 2-jarig meisje dat op 6 augustus 1945 de atoombom op Hiroshima overleefde, vouwde ze samen met haar leerlingen als rouwverwerking duizend kraanvogels voor haar vriendin. "Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers", aldus Dijkstra.

In Japan staan kraanvogels symbool voor wereldvrede en menslievendheid. Een filmpje van de vouwende leerlingen ging de wereld over, waarop overal mensen mee gingen vouwen en pakketten kraanvogels naar Groningen stuurden. Dijkstra besloot 298.000 kraanvogels te verzamelen, voor elk slachtoffer duizend. Na 200 dagen was de collectie compleet en was ze zeventig volle verhuisdozen rijker. Maar wat moest ze ermee? Nadat ze eerst afstand van alle emoties nam en duizend kilometer wandelde, kwam er hulp vanuit Emmen. Op de plek waar voorheen de dierentuin stond, was een ruimte, het Afrikahuis, beschikbaar voor een expositie.
Maar liefst 34.000 mensen - ook veel Hilversummers en nabestaanden - bezochten vorig jaar deze tentoonstelling. Mede door hun reacties was het voor Dijkstra snel duidelijk dat deze aanvankelijk eenmalige tentoonstelling het land in moest. En Hilversum moest de tweede plaats worden voor 'Room of Hope'. Immers, alle slachtoffers werden naar Hilversum gebracht om geïdentificeerd te worden, waaronder ook vijftien Hilversummers. Bovendien ontving de Stichting Kraanvogels na de oproep uit 2014 opvallend veel gevouwen kraanvogels van scholen uit Hilversum.
De stichting is bijzonder verheugd over de gastvrijheid van Beeld en Geluid. Daardoor raakten ook andere Hilversumse bedrijven betrokken. Unbranded BV, specialist in het maken van creatieve experiences, ondersteunt de uitvoering van de nieuwe werken en de inrichting van de expositie. Zo groeide dit uit tot een project waar veel mensen uit de Hilversumse gemeenschap bij betrokken zijn. "Wij nemen heel graag de rol van gastheer en verbinder op ons en zijn enthousiast over het project, het respect en de reacties", aldus Ineke Middag van Beeld en Geluid. "Iedereen doet spontaan mee, niemand vraagt geld en het zou geweldig zijn als we als inwoners en bedrijven in Hilversum Mediastad heel Nederland kunnen laten zien dat we de slachtoffers en nabestaanden niet vergeten."

Tevreden met het resultaat.

Dijkstra zal gedurende de tentoonstelling (nagenoeg) iedere dag in Beeld en Geluid aanwezig zijn. "Het is geen expositie waar je langs schilderijen draaft, het heeft impact."
Voor volgend jaar wil Dijkstra de kraanvogels tentoonstellen in Eindhoven. Het ultieme doel is om in 2020 - 75 jaar na de bom - de tentoonstelling naar Hiroshima te verplaatsen.

'Alive moet van Hilversum weer wat meer 'the place to be' maken'

Samenwerken must voor horecaondernemers tijdens driedaags evenement

Hilversum is komend weekend drie dagen lang Alive. Vooral organisatorisch is er veel veranderd. Dat was nodig om overeind te blijven, zegt stichtingsvoorzitter Paul Hoogermolen.

'Samenwerken is de beste keuze voor Alive.' Foto's: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

HILVERSUM De ophef was groot toen ergens in maart het bericht naar buiten kwam dat Hilversum Alive - 'het grootste evenement van Hilversum', zoals stichtingsvoorzitter Paul Hoogermolen verwoordt - dit jaar vanwege geldgebrek niet door zou gaan. Een paar dagen later kreeg Alive alsnog extra gelden van het Stadsfonds en de gemeente. "En nu zijn we achter de schermen druk bezig om ervoor te zorgen dat het een topjaar wordt."

Jarenlang was Hilversum Alive een evenement waarbij iedere deelnemende horecaondernemer zelf de artiesten boekte en dat was het dan. Die tijd is voorbij, geeft Hoogermolen aan. Zeker nu de de consument behoorlijk verwend is in evenementenland. "Er zijn komend weekend overal in het land heel veel evenementen. Er is heel veel keuze. En dan moet je meer bieden dan alleen bier drinken. Maar dat moest dan wel met hulp van de gemeente."
Uiteindelijk kwam die hulp er. Die is vooral noodzakelijk, omdat de veiligheidseisen alleen maar strenger zijn geworden in de loop der jaren en daardoor de kosten ook zijn gestegen. Bovendien moet Alive een feest zijn voor alle Hilversummers, ook voor de jeugd. Dankzij de extra gelden is er toch een podium voor hen op de Groest. "Jongeren zijn een risico", zegt Hoogermolen. "Die hebben minder geld te besteden en geven dus minder uit. Nu is het toch gelukt om voor hen een podium neer te zetten."

Dikke Dennis komt weer naar het Stationsplein.

Dankzij de extra gelden is er toch een podium voor jeugd op de Groest

Het vernieuwde Alive betekent nu wel voor de ondernemers dat zij zich moeten aanpassen en grotere acts als Sonny's Inc aan het Marktplein moeten prijsgeven. "Horecaondernemers zijn niet de gemakkelijkste ondernemers, maar samenwerken is de beste keuze voor Alive", aldus de uitbater van Luno op de Kerkbrink. "Niet met elkaar concurreren, maar één geheel. En misschien dat er voor de toeschouwers niet eens zo heel veel verandert tijdens deze editie. Maar stel dat deze gezamenlijke aanpak fantastisch uitpakt en je geld overhoudt, dan kun je voor volgende jaren wel weer die echt grote act boeken of de bezoekers nog meer extra's - denk aan klassieke muziek - bieden."
Die klassieke muziek is er dit jaar dus nog niet. Wat komt er dan wel? De Groest is als vermeld het jongerenterrein. Vrijdagavond is daar het bij jongeren immens populaire Vunzige Deuntjes. Zaterdagavond volgt De Bonte Avond met onder andere Rapper Sjors en Def Rhymez.
Het Keiplein is voor de meezingliefhebbers. Zaterdagavond komen daar onder anderen Jason Bouman, Danny Temming en op zondag De Gooische Zangers (Danny Nicolay, Martin Warmerdam, Jeffrey Tanis, Bob van Veen, Wout, Dave Groenendijk, Johan Kettenburg).
Op naar de Kerkbrink waar de bezoekers culinair kunnen genieten en zich laten verrassen door allerlei artiesten. Vrijwel ieder genre komt wel aan bod. Iets leuks voor de kinderen in de middag, met Dirk Scheele, comedy gecombineerd met muziek met Roel C Verburgen LSB met Dolf Jansen, Quizzen met de grote intropopquiz, dansen op de muziek van onder andere Groove Society en een moppie meezingen met de Grote Karaoke Show.
Ook op het Marktplein is het drie dagen feest. Er staan foodtrucks er er zijn optredens van Starstruck, Fusebox en Sonny's Inc.! Voor country, rockabilly, rock 'n roll, punk, rock, ska en reggae biedt het Stationsplein uitkomst. Daar spelen onder meer The Develcchios, Dikke Dennis & The Rockers en Bitter Grounds.
Hoogermolen gaat uit van zo'n dertigduizend bezoekers in totaal; gezien de geweldige weersvoorspellingen een misschien wat voorzichtige inschatting. Landelijk bekende acts staan er niet op de vijf podia, de bezoekers moeten het doen met regionaal bekende en minder bekende artiesten. Maar voor de ondernemer hoeft dat ook niet. Het gaat erom dat Alive een mooi evenement is voor de regio en Hilversum wat meer 'the place to be' wordt. "Daar kan Alive aan bijdragen."

Opnieuw dreigende sluiting van WESPP

Gaat de locatie aan de Korte Noorderweg nu echt dicht? Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM GGz Centraal stopt per 1 januari 2019 met het werkervarings- en scholingsproject voor (ex-)psychiatrische patiënten (WESPP). Directeur Eric de Vos van GGz Centraal Gooi en Vechtstreek geeft duidelijk aan dat het openhouden geen haalbare kaart meer is gezien de financiering van de zorginstantie.

"Het aanbod van WESPP past niet meer binnen de formele eisen die gelden rond de huidige specialistische geestelijke gezondheidszorg die ook aan de GGz opgelegd worden", is te lezen in de woensdag verspreide brief aan de deelnemers van WESPP. "Daarnaast is tussen de partners van het Herstelnetwerk in onze regio afgesproken de activiteiten zo veel mogelijk binnen bestaande locaties van andere organisaties bijvoorbeeld Versa Welzijn aan te bieden. Aanbod, zoals bij het WESPP, vanuit één centrale locatie aan te bieden wordt hierbij losgelaten", luidt zijn vervolg.

In de komende periode staat alles in het teken van een goede overgang. GGz Centraal zegt ervoor te zorgen dat de huidige activiteiten in de Gooi en Vechtstreek worden overgedragen. "Samen met andere instellingen, waaronder de gemeente en Versa Welzijn, bekijken wij hoe wij de activiteiten op verschillende locaties in de regio laagdrempelig kunnen aanbieden", meldt de directeur.

De mededeling van een dreigende sluiting valt in de categorie: waar heb ik dat eerder gehoord? In oktober 2015 kwam GGz Centraal al met de mededeling dat zij het toenmalige DAC WESPP aan de Korte Noorderweg 22 wilde gaan sluiten. Ook toen was de financiering van de gemeenten het probleem. Dat zorgde toen voor veel onrust bij de kwetsbare deelnemersgroep die juist gebaat is bij structuur en zingeving. Inmiddels is het dagcentrum (DAC) verdwenen, maar kunnen de mensen uit de regio nog altijd terecht bij WESPP op de Hilversumse locatie, omdat Versa Welzijn halverwege 2016 de nieuwe aanbieder werd.

De deelnemers krijgen een uitnodiging voor een gesprek met een onafhankelijk cliëntenondersteuner van MEE. Onderwerp zijn dan de activiteiten en de wensen voor de toekomst.

Hilversummer bekend moord

HILVERSUM De Hilversummer die eind maart van dit jaar werd opgepakt voor de liquidatie van de broer van kroongetuige B., heeft bekend de schutter te zijn geweest. Dat heeft hij in een schriftelijke verklaring en tijdens een politieverhoor erkend, meldt het Openbaar Ministerie.

De 40-jarige verdachte zou uitsluitend over zijn eigen rol hebben verklaard. "Hij heeft geen namen of informatie willen verstrekken die zouden kunnen leiden tot identificatie van andere betrokkenen bij deze moord", aldus het OM.
Op 5 juli staat de man op een pro-formazitting bij de Amsterdamse rechtbank. Zijn zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. De officier van justitie zal op de zitting een korte toelichting geven op de verklaring van de verdachte.

Op 29 maart 2018 werd de broer (41) van kroongetuige B. doodgeschoten in zijn bedrijf aan de TT. Melissaweg in Amsterdam-Noord. Een paar dagen na de liquidatie is een aantal personen aangehouden. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen één van hen, een 34-jarige man uit Den Haag, is op 5 juli. Hij wordt verdacht van wapenbezit, maar wordt niet vervolgd voor medeplichtigheid aan de moord. De twee andere personen in deze zaak zijn op last van de officier van justitie heengezonden.

Alle trukendozen gaan open bij eerste Gooisch Straathockey Festival

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De regels zijn net even anders dan bij het normale hockey en dus was het eerste Gooisch Straathockey Festival voor zowel de deelnemende hockeyers als de niet-hockeyers even wennen. Het plezier was er niet minder om. Vooral veel jeugd was zondagmiddag actief op het Marktplein. Daarbij gingen op een gegeven moment wel alle trukendozen open. Immers, bij straathockey mag je ook de (lichte) plastic bal met je voeten en hoofd raken. Maar er was veel meer te beleven. Zo kreeg men ook de kans om zo hard mogelijk een bal in een opblaasbare Volvo te slaan. De hoogst gemeten snelheid was 88 kilometer per uur.

Hurricanes in Tulipbowl

HILVERSUM Het American Footballteam van Hilversum Hurricanes heeft zich na dertien jaar weer eens geplaatst voor de finale om de Nederlandse titel, de zogenaamde Tulipbowl.

Op eigen veld was Hilversum zaterdagavond in de halve finale te sterk voor Arnhem Falcons: 27-14. De wedstrijd zou eigenlijk zondagmiddag plaatsvinden, maar de American Football Bond Nederland verschoof het duel naar zaterdagavond vanwege een tekort aan scheidsrechters op zondag.

Tegen Arnhem kwamen de Hilversummers pas in het tweede kwart op gang. Na een 0-7 achterstand kwam de thuisploeg via scores van Maurice Tielen en Dennis de Wit op een 14-7 voorsprong. Bij rust was de stand 20-14. Na rust wist Hilversum nog een keer een touchdown te scoren, wat de eindstand op 27-14 bracht.
De finale is zondag 8 juli in Amsterdam tegen Lelystad.

Bronzen selfie als blijvende herinnering voor de toekomst

Hanke Wiegand maakt fotobeeld van en voor visueel gehandicapte Mireille

Het bronzen beeld van Mireille is nog tot en met zondag te zien in Museum Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Foto's terugkijken en zien hoe je in de loop der jaren ontwikkelt, is voor de meesten heel gewoon. Voor de 13-jarige Mireille is dat niet mogelijk omdat zij blind is. De Hilversumse kunstenares Hanke Wiegand heeft haar jonge plaatsgenoot vereeuwigd in een fotobeeld: een bronzen selfie als tastbare herinnering.

De kracht, de instelling en de persoonlijkheid van Mireille zijn voor Wiegand een grote inspiratiebron. Het idee om een beeld te maken voor de visueel gehandicapte Hilversumse ontstond vorig jaar na het lezen van het gedicht 'De schreeuw om stilte'. Hierin belicht zij op poëtische wijze de gebeurtenissen in de samenleving en wat dat met haar doet. Het besef kwam toen ook bij Wiegand dat de jonge Hilversumse geen foto's van zichzelf kan bekijken van toen zij jong was. "Het is mooi te zien hoe zij het leven omarmt", aldus de kunstenares. "Mireille zoekt de grenzen op en gaat de grenzen over. Dat deed ze in 2016 al toen ze meedeed aan One Minutes Junior, het maken van een filmpje van één minuut. Daar deed ze gewoon aan mee op haar manier. En dat is wat kunst ook doet: de grenzen opzoeken, daar een verhaal van maken en waar nog iets van te leren is", meldt Wiegand.

Na toestemming te hebben gekregen van Mireille en haar ouders was Wiegands opdracht om het meisje 'goed te vangen' in het beeld. Dat wilde zij net zo doen zoals fotografe Sasja van Veghel dat vier jaar terug al deed, toen zij een portret maakte van Mireille tijdens 'Project M'. "Het was een uitdaging om voor haar een fotobeeld te boetseren; een herinnering voor later van hoe zij eruitzag toen zij twaalf jaar was", geeft de Hilversumse aan.

'Het is mooi te zien hoe Mireille het leven omarmt'

In een later stadium is besloten een bronzen beeld te maken. Dat is een dure aangelegenheid. Wiegand besloot een crowdfundingsactie op touw te zetten. Met behulp van onder meer het Hilversumse bedrijfsleven is het bedrag van 7.500 euro gehaald. "Veel mensen hebben aangegeven dat zij het mooi vinden dat Mireille een mooi beeld van zichzelf krijgt. Door die betrokkenheid is het ook een soort lokaal samenwerkingsproject geworden, echt iets van Hilversum", zegt de kunstenares trots.

De bronzen selfie is nog tot en met zondag 1 juli te zien in Museum Hilversum als onderdeel van de tentoonstelling '100 werken - 30 kunstenaars'. Naast het beeld is een filmpje te zien. Hierna gaat het beeld mee naar het huis van de Hilversumse. Vorige week woensdag is 'Als je alleen met je handen kan zien' door Phlip Korthals Altes overhandigd aan Mireille, zodat zij voor altijd een tastbare herinnering heeft van zichzelf als 12-jarig meisje.

De goed-of-foutdiscussie over burgemeester Boot

Het portret van Joost Boot dat hangt in de eregalerij in het raadhuis.

HILVERSUM Is iemand ooit volledig goed of slecht? En wat weegt nu zwaarder? De discussie over het wel of niet toestaan van een Burgemeester Bootweg - de man die aan de wieg stond van het Media Park, maar zich later ook uitsprak voor de apartheidsbeweging - heeft in Hilversum flink wat stof doen opwaaien de afgelopen week.

"Het komt neer op de vraag wat belangrijker is: de inclusieve samenleving of de grondlegger van het Media Park?", is het balletje dat SP-raadslid Rebekka Timmer opwerpt. Dat er zo veel consternatie is ontstaan door het statement van vorige week van de SP en de Partij van de Arbeid had zij niet verwacht. De meningen lopen binnen en buiten het raadhuis en op social media enorm uiteen. Dat verbaast haar. "Je zou verwachten dat het gemeengoed is."

Femke van Drooge, PvdA-fractievoorzitter, zegt inmiddels meer gelezen te hebben over Boot en zijn controversiële verleden. Daarbij heeft ze ook een historicus geraadpleegd. Deze beaamt dat de opvattingen van Boot ook in de jaren 80 als extreem-rechts gezien worden. "Ik ben ervan overtuigd dat we niet hebben overdreven."

'Laat vooropstaan wat Boot voor Hilversum heeft betekend'

Een uitgesproken voorstander van de apartheid in Zuid-Afrika verdient niet de eer van een eigen straat of weg. Dat is voor Timmer glashelder, ook al gaat het hier om de meest geliefde burgemeester van Hilversum ooit, tevens de man die de grondlegger is van Hilversum Mediastad. "Wij ontkennen absoluut niet dat hij veel voor Hilversum heeft betekend. Maar gezien zijn controversiële verleden, waar we genoeg bronnen voor hebben die onderschrijven dat hij er qua apartheid een duidelijke mening op na heeft gehouden, moet hij geen ereplaats krijgen in ons dorp", voegt zij toe.

Journalist Peter Schavemaker heeft er een heel andere kijk op. De auteur van het boek '100 jaar Hilversum Mediastad', waarin hij een heel hoofdstuk heeft gewijd aan burgemeester Boot en grondig onderzoek naar de oud-burgervader heeft gedaan, poneert de stelling: zonder Boot geen omroepstad. "Hij is de man die van de kleine radiostad de grote omroepstad van de radio en televisie heeft gemaakt." De viering van 100 jaar Mediastad is niet geslaagd zonder een Bootlaan, -straat of -park als eerbetoon, meent Schavemaker. Hij tekent erbij op dat Boot in 1992 in een ander boek behoorlijk wat dingen heeft genuanceerd. Dat moet ook in acht worden genomen. "De man heeft zo veel betekend, zo niet alles, voor Hilversum. Laat dat vooropstaan."

Programmeerlessen van AT Scholen in trek bij basisschoolleerlingen

'Ik snap er niets van, waarom doet-ie het nou niet?'

Acht maanden lang leerden basisschoolleerlingen van Alberdingk Thijm Scholen programmeren. Dinsdag kregen ze hun certificaat.

Sjaak en Isabel krijgen het robotje dat ze maakten tijdens de lessen programmeren niet aan de praat. "Ik snap er niets van. Waarom doet-ie het nou niet?", zucht hij. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Ruim zestig basisschoolleerlingen van Alberdingk Thijm Scholen volgden lessen in onder meer computational thinking, robotica en het maken van websites, apps en games. In de aula van de International School kregen ze dinsdagmiddag hun welverdiende certificaat. "Volgend jaar willen we weer."

Voor het zesde achtereenvolgende jaar verzorgt Alberdingk Thijm Scholen lessen programmeren voor kinderen van de basisschool. Een keer in de twee weken krijgen ze les in het IT-Lab, dat nu nog gevestigd is in Groot Goylant. "Maar," vertelt Herman Rigter blij, "daar komt in september verandering in. Dan verhuizen we naar het voormalige schoolgebouw van de Aloysius Mavo. Daar betrekken we de zolder met ons lab."

Oplossingsgericht

Nog steeds is Herman soms verbaasd over wat zij al allemaal kunnen

Rigter is de initiatiefnemer van de lessen en directeur ICT. De van oorsprong aardrijkskundeleraar vindt het fantastisch jonge kinderen bezig te zien. Nog steeds is hij soms verbaasd over wat zij al allemaal kunnen. Als hij ziet dat de leerstof te makkelijk is, schaalt hij die ogenblikkelijk op naar bijvoorbeeld een ingewikkelder robotje. Hoe komt het dat het kinderen zo makkelijk af gaat? "Kinderen vermaken zich tegenwoordig met heel ander speelgoed dan vroeger. Maar ook het televisieprogramma 'Klokhuis' bijvoorbeeld speelt een belangrijke rol; daar kunnen kinderen een spel programmeren." Rigter juicht die ontwikkeling toe. Programmeren is onder meer een hulpmiddel bij het leren binnen de schoolvakken. "Kinderen werken samen. Als ze op een groot probleem stuiten, leren ze het op te lossen door het in kleine stukjes te hakken en te kijken waar het misging. 'Computational thinking' wordt dat genoemd."

De lessen zijn gewild; directeuren van basisscholen dragen leerlingen voor die hebben aangegeven het leuk te vinden de lessen te volgen. Vervolgens kunnen ze vanaf groep 5 tot en met 8 naar het IT-Lab. In het begin kwam het voor dat Rigter nee moest verkopen omdat er te veel aanmeldingen waren. Gelukkig hoeft dat nu niet meer. "Inmiddels heeft de organisatie zo veel kennis en materiaal beschikbaar dat scholen het programmeren kunnen aanbieden aan alle leerlingen in de klas."

Programmeren is een hulpmiddel bij het leren binnen de schoolvakken

Samen turen Sjaak (9) en Isabel (8) naar het scherm van de laptop. Driftig klikt Sjaak met zijn rechterwijsvinger op de muis. "Ik snap er niets van. Waarom doet-ie het nou niet?", zucht hij. Isabel kijkt naar de deur. Zegt dat ze moeten opschieten omdat de ouders zo komen. En dan willen ze natuurlijk wel een werkend robotje laten zien. Ze kenden elkaar niet: Sjaak zit op de Paulusschool en Isabel gaat naar de Mariaschool. Isabel denkt na. Hoe kunnen ze er nou voor zorgen dat de ventilator op het robotje ook weer uitgaat. Sjaak zucht nog maar een keer. Hij weet het niet. Als zijn ouders komen kijken, werkt het nog steeds niet. "Hoe kan dat nou, je bent nu toch gecertificeerd?" grapt zijn moeder. Snel laat Isabel de andere robot zien. In een lange arm is een kijksensor gebouwd zodat hij niet tegen obstakels aan botst. Isabel vindt de lessen geweldig. "Je leert hier zo veel. En ik vindt het leuk om met Sjaak samen te werken. Ik ben het enige meisje dat robots bouwt", vertelt ze trots. Een website bouwen vond ze ook leuk om te doen. "Alles is gewoon leuk. Volgend jaar wil ik weer."

Aantrekkelijk

Rigter vertelt dat het lesmateriaal voor leren programmeren verder is uitgebreid naar de jongste groepen. "Bovendien komt er steeds meer voor de middelbare scholieren van Alberdingk Thijm Scholen beschikbaar. Het lesmateriaal is goed gedocumenteerd en onze scholen kunnen het bijbehorende lesmateriaal lenen. Het wordt dus voor steeds meer scholen aantrekkelijk het programmeren in hun lesaanbod op te nemen."

FysioHolland in de Meent van bunker naar frisse en toegankelijke ruimte

Feestelijke opening nieuwe praktijk binnen de sporthal

Tim Wernsen (midden) toont de mogelijkheden binnen de nieuwe praktijk. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Van een ondergrondse, voor mensen in een rolstoel lastig te bereiken bunker naar een frisse, ruime en vooral veel meer toegankelijke ruimte. En dat hooguit vijftig meter verderop. Directeur Tim Wernsen van FysioHolland STTC is dolblij met het nieuwe onderkomen van de vestiging in de Hilversumse Meent. Vrijdag was de feestelijke opening.

FysioHolland is al sinds 2009 gevestigd in de Hilversumse Meent, in een kelder van de huisartsenpraktijk pal naast het winkelcentrum. Samen met partner Optisport waren directeur Tim Wernsen en zijn collega's echter al enkele jaren op zoek naar een nieuw onderkomen. Die werd uiteindelijk enkele meters verderop gevonden: de oude volleybal- en badmintonruimte in de sporthal.

Deze ruime, maar toch ook wat kale ruimte is inmiddels omgebouwd tot een frisse, overzichtelijke en vooral ook zeer toegankelijke praktijklocatie. Vrijdag was de feestelijke opening van de nieuwe praktijk. Ook wethouder Karin Walters was daarbij aanwezig, net als bewoners, huisartsen en buurtsportcoaches. De ruimte telt vier ruime en even grote behandelruimtes, een ballenhok en een trainingsruimte. Daarbij is de eettafel een prettige ontvangstplek.
"De plek waar we eerst zaten was in het begin prima, maar na een paar jaar wilden we toch iets groters", zegt Wernsen. "Vooral de trappen bij de oude plek leidden tot weerstand. De zoektocht naar een nieuwe plek was best lastig in deze wijk, duurde ook wel twee tot drie jaar, maar uiteindelijk kwam deze locatie naar boven. Het is ook belangrijk dat we in de Hilversumse Meent kunnen blijven. We werken toch wijkgericht. En fysiotherapie is voor mensen net als boodschappen doen. We zitten ook in Bussum, waar we op de Eslaan binnenkort een nieuwe locatie openen, en op de Vaartweg in Hilversum, maar je wilt toch zo dicht mogelijk bij de mensen thuis zitten. En we hebben hier ook een heel goede samenwerking met de huisartsen."
De 39-jarige Wernsen begon tien jaar terug in Bussum met STTC Fysiotherapie. Vorig jaar bundelde de fysiotherapeut en manueel therapeut de krachten met FysioHolland. Daardoor telt de praktijk inmiddels 25 locaties in 't Gooi. Wernsen is directeur van het cluster Midden-Nederland (Flevoland, Amersfoort, Apeldoorn, Zwolle) en vooral druk doende met netwerken.
Hoewel hij dus sinds drie jaar geen mensen meer handelt, blijft de fysiotherapie hem uiteraard boeien. Het beter maken van de mensen en bezig zijn met gezondheid blijft interessant. "En er verandert, zowel als het gaat om de zorgverzekeraars als bij de mensen zelf, behoorlijk veel. Je ziet dat mensen steeds meer van hun lichaam verlangen."

'Fysiotherapie is voor mensen net als boodschappen doen'

Mammacentrum Tergooi uitgebreid en aangenamer

Eveliene Manten-Horst (links), Van Keulen en mammachirurg Eline Vriens. Foto: Tergooi/Studio Kastermans

HILVERSUM Onder grote belangstelling is deze week het vernieuwde Mammacentrum in Hilversum officieel geopend door Eveliene Manten-Horst, ex-patiënt van het centrum. De multidisciplinaire afdeling voor borstkankerzorg is uitgebreid, aangenamer gemaakt voor patiënten en voorzien van nieuwe moderne en patiëntvriendelijke apparatuur.

In de regio steeds meer patiënten op borstkanker onderzocht

Door de toename van het aantal patiënten liep het Mammacentrum tegen grenzen van de capaciteit aan. Met de komst van een tweede echokamer en vijf extra spreek- en behandelkamers zijn er meer toegewijde zorgprofessionals aanwezig en zijn de wachttijden korter. Met een tweede tomosynthese kunnen hoogwaardige driedimensionale mammografiebeelden worden gemaakt. De nieuwe apparatuur draagt bij aan de grootste kans op vroege ontdekking van afwijkingen en zijn bovendien patiëntvriendelijker, meldt het ziekenhuis.
Radioloog Estéban van Keulen zegt dat de mammografieapparatuur is uitgerust met een nieuw bedachte curved paddle en een holle compressieplaat, waardoor patiënten het onderzoek als minder pijnlijk ervaren. "Op de echokamers hangen schermen waarop patiënten desgewenst kunnen meekijken. Het is ook mogelijk om bij bijvoorbeeld een punctie te kiezen voor een afleidend filmpje."
De nieuwe punctie/biopsietafel, die vooral gebruikt wordt voor het aanprikken van minuscule kalkjes (soms een eerste teken van borstkanker of voorstadium daarvan), is comfortabeler en ergonomischer en de opbrengst van de punctie is direct zichtbaar. "Daardoor duurt het onderzoek ook veel korter dan vroeger", aldus Van Keulen.

Borstkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker. Een op de zeven vrouwen krijgt het. In Tergooi worden jaarlijks rond de 8.000 vrouwen onderzocht en behandeld. Daaronder zijn rond de 350 vrouwen die daadwerkelijk de diagnose borstkanker krijgen. In de regio Gooi en Vechtstreek worden per jaar steeds meer patiënten op borstkanker onderzocht. In tegenstelling tot de landelijke tendens stijgt in deze regio nog steeds het aantal mensen bij wie de diagnose borstkanker wordt gesteld.
Op korte termijn wordt nog een groene buitenplek gerealiseerd die toegankelijk is vanuit een grotere wachtkamer. Het Mammacentrum verhuist eind 2020 naar de nieuwbouw van Tergooi en alle faciliteiten verhuizen zo veel mogelijk mee. Daarnaast zijn de ervaringen die nu worden opgedaan belangrijke input voor de inrichting van het nieuwe ziekenhuis.

De oudste club van 't Gooi heeft zijn eigen '1893' bier

Met z'n allen proosten op het jubileum van Victoria.

HILVERSUM Speciaal voor het 125-jarig bestaan van voetbalclub Victoria is een speciaal bier gebrouwen bij de Gooische Bierbrouwerij. Wethouder Floris Voorink mocht vrijdag het eerste jubileumbiertje '1893' proeven bij Mout.

"Een bier met karakter", aldus een enthousiaste wethouder. "Er zit een klein bittertje in en dat vind ik heel lekker. Ook heeft het een honingachtige moutsmaak zodat het bier een zacht karakter houdt. Het bier is ook niet te zwaar, zodat er na het voetbal zeker wel twee flesjes gedronken kunnen worden." Tijdens een bespreking bij Victoria over het jubileumfeest met activiteiten als een lustrumboek en kleding kwam Voorink met het idee van een speciaal bier voor de club. "Ik voel me dan ook zeer vereerd dat ik als eerste het biertje mocht ontkurken en er staat nog veel moois te gebeuren voor Victoria. En dat met je eigen biertje in je hand. Ik toost dan ook op nog een keer 125 jaar voor de voetbalclub."
Het bier zit in een blauw flesje waarop in grote witte letters het jaar van oprichting is aangegeven en een gouden kroonkurk. "Blauw en wit zijn de kleuren van Victoria en het leuke is dat als je het flesje leegdrinkt, de blauwe kleur nog blauwer wordt", vertelt voorzitter Jan Willem Jonkman van Victoria.

Het jubileumbier zit in een blauwe fles met witte letters. Foto's: Bastiaan Miché

De officiële viering van het jubileum begint op donderdag 4 oktober met de uitreiking van het 'Victoria Lustrumboek' aan burgemeester Pieter Broertjes. Op zaterdag 6 oktober zijn er toernooien, spelletjes en een reünie voor oud-leden met als hoogtepunt de wedstrijd tussen de 'legends van Victoria 1' en Vitesse. De dag eindigt met een groot feest waar het speciale jubileumbier wordt geschonken. "Op het jubileumfeest gaan we proosten op onze geweldige voetbalclub met ons eigen biertje in de hand. Geweldig is dat en we zijn dan ook supertrots op onze eigen bier '1893', dat is vernoemd naar het jaar van oprichting van HC & FC Victoria. We vinden dat we met dit bier de sfeer van Victoria goed hebben weergegeven. Een biertje met karakter en een frisse afdronk en dat is voor 100 procent Victoria. Na het feest verwachten we dan ook dat het bier een groot succes wordt." Het bier is verkrijgbaar bij Victoria en bij Mout aan het Marktplein.

29 / 32

Woensdag 4 juli is de dagtocht 'Horstermeer – Naardermeer'. Foto: Fietsgilde 't Gooi

Donderdag 28 juni

Moment voor mantelzorgers

13.30 uur | Viore

Elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn (met name) mantelzorgers welkom bij Viore. Om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen, en om gewoon aan tafel in onze gezellige huiskamer een kop koffie of thee te drinken.

Music around the Fireplace

20.30 uur | de Smederij

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch en gratis entree. Dit alles in intieme setting in de sfeervolle Smederij Hilversum, maximaal 50 man publiek, knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje (o.a. van de Gooische Bierbrouwerij). Zie voor de line-up: www.musicaroundthefireplace.nl.

Zaterdag 30 juni

Robinia vol energie

13.30 uur | Robiniatuin

De Robinia buurtmoestuin nodigt je uit om samen te genieten van de energie uit de natuur. Op zaterdag 30 juni is HilverZon te gast en zij nemen veel energie mee. Programma voor kinderen en volwassenen! Ontdek de energie uit de natuur met knutsels, quiz, speurtocht. Ook buurt-BBQ. www.hilverzon.nu.

Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen

13.30 uur | IJsclubgebouw Ankeveen

Ga met de boswachter mee op een boottocht door het heldere water van de Ankeveense Plassen. De boottocht van 2 uur biedt je een unieke kans om door het kraakheldere water van de smalle slootjes en weidse plassen te varen. Vanuit de open boot heb je vrij zicht. Leuk voor het hele gezin!

Advantage Redcourt

14.00 uur | De Gooische Vallei

Tennisvereniging De Gooische Vallei viert feest. De feestelijke opening van onze Advantage Redcourt-banen 5 t/m 8 vindt plaats op 30 juni om 14.00 uur. Daarna organiseren we een toss en spelen jong en oud van 15.00 tot 17.00 uur. Het verdere programma is nog een verrassing.

Maandag 2 juli

Bridgeclub Bel-Air

19.30 uur | Nieuw Kerkelanden

Zomerbridge bij Bel-Air op maandag- en woensdagavond van 2 juli tot en met 22 augustus 2018 in Nieuw Kerkelanden, Franciscusweg 137, Hilversum. Kosten: € 4,50 per paar. Aanvang 19.30 uur; gaarne aanwezig om 19.15 uur. Gelieve uw lidnummer van de NBB meebrengen indien u hierover beschikt.

Dinsdag 3 juli

Wijkspreekuur

13.30 uur | De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kunt u hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende uw eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van oa. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en wijkagent schuiven regelmatig aan. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Wal&Talk voor werkzoekende

13.30 uur | Bibliotheek

Ben je op zoek naar (ander) werk? Daar kun je soms wel wat hulp bij gebruiken. Walk&Talk is dé koffiepauze voor werkzoekenden in Hilversum. Ontmoet andere werkzoekenden in een inspirerende omgeving!

Open repetities City Orkest

20.00 uur | MCO

Meedoen in het gezelligste orkest van het Gooi? Het City Orkest houdt in juni en juli 4 open repetitiedagen. Doe ook mee op om 20.00 uur in het MCO in Hilversum! Meer informatie en aanmelden via http://cityorkest.nl/open-repetities.

Woensdag 4 juli

Fietstocht Horstermeer-Naardermeer

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde rijdt woensdag 4 juli de dagtocht 'Horstermeer – Naardermeer', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij het museum. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Schrijfcafé

11.00 uur | Viore

Woensdag 4 juli bij Viore: Schrijfcafé. Een workshop die je laat zien hoe leuk en laagdrempelig zelf schrijven kan zijn. Deelname kost € 5,-. Aanmelden: via de agenda op onze site. Of stuur een mail naar vrijwilligers@viore.org. Bellen kan ook: 035-685 3532.

Promenadeconcert

19.45 uur | Muziektent

In de door de Hilversumse Federatie van Muziekverenigingen georganiseerde Promenadeconcerten wordt het 2e concert verzorgd door de Beatrix Pipe Band. Zij geven dit concert samen met hun gasten, de Tain Pipe Band uit Schotland.

Vrijdag 6 juli

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en het begeleiden van activiteiten.

Zaterdag 7 juli

Studio Recording Sessions

10.00 uur | A.V.R.O.

Of je nou prof of amateur bent, je kunt meedoen met de EZsinging Studio Recording Sessions op zaterdag 7 juli 2018. Verras een dierbare met een opname van een nummer met jouw unieke zangstem. Of geef het jezelf cadeau. Alles onder professionele begeleiding.

Promenadeconcert

14.00 uur | Muziektent

In de serie Promenadeconcerten wordt het derde concert verzorgd door Beatrix Brass. De Promenadeconcerten in de Muziektent op de Kerkbrink worden, op verzoek van de gemeente Hilversum, georganiseerd door de Hilversumse Federatie van Muziekverenigingen.

Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM De Historische Kring Bussum houdt zondag 1 juli om 14.00 uur een excursie langs schuilplaatsen uit de WOI aan de noordzijde van het Spanderswoud. Vertrek parkeerterrein De Fransche Kamp. € 2,50 voor niet-leden. Zie ook albertusperk.nl.

Spotlight: expo over televisiehelden

William Rutten fotografeerde veel televisiepersoonlijkheden. Foto: William Rutten

HILVERSUM Een bijzondere en ook best unieke tentoonstelling in Museum Hilversum: 'Spotlight'. Vier verschillende fotografen - Sacha de Boer, Paul Huf (1924 – 2002), Govert de Roos en William Rutten - laten met artistieke foto's de ontwikkeling van de fotografie in relatie tot de televisiecultuur zien.

De tentoonstelling wordt 7 juli geopend en is tot en met 30 augustus te zien. "De aanleiding voor de tentoonstelling is het 100-jarig bestaan van Hilversum als mediastad", aldus museumdirecteur Stef van Breugel. "De televisie heeft vanaf het allereerste begin portretten van coryfeeën en tv-persoonlijkheden gebruikt om programma's te promoten. Deze tentoonstelling benadrukt het kunstzinnige in deze fotografie van televisiehelden van toen en nu."
P
ortretfotograaf Paul Huf staat onder meer bekend om de glamourachtige manier waarop hij mensen portretteerde. Van hem zijn onder andere de artistieke beelden van Sonja Barend en Willem Duys te zien. Sacha de Boer reist als fotograaf de wereld rond, maar in eigen land fotografeert zij ook, bijvoorbeeld de tientallen BN'ers die het illustere radioprogramma 'Met het Oog op Morgen' hebben gepresenteerd, onder wie Eva Jinek, Mies Bouwman, Koos Postema en Ivo Niehe.
Govert de Roos ontwikkelde een talent om krachtige beelden te maken van coryfeeën; de iconische foto's van bijvoorbeeld André van Duin, Jort Kelder en Sylvia Millecam staan nog op ieders netvlies gebrand. I
n 'Spotlight' laat hij met zijn serie 'Schreeuw' juist ook kwetsbaarheid zien. Freelanceconcert- en portretfotograaf William Rutten tot slot heeft in de afgelopen 30 jaar veel televisiepersoonlijkheden voor zijn lens gehad, waarvan een selectie in de tentoonstelling te zien is.
Donderdag 5 juli geeft Sancha de Boer een lezing in het museum.

Tweede 'Eten en debaten' in Grafisch Atelier Hilversum

Vorig jaar maart was Arjo Klamer te gast. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Om ervoor te zorgen dat de verkiezingswoorden niet blijven hangen, komt vrijdag 29 juni het thema 'Sociale en financiële inclusie in Hilversum' aan bod. Dat gebeurt tijdens de tweede editie van 'Eten en debaten'. Grafisch Atelier Hilversum (GAH) is van 18.00 tot 21.00 uur gastheer van dit evenement.

Tijdens het eten en debaten is het de uitdaging om met goede oplossingen te komen voor armoede en schulden. Hierbij komen ook jongeren aan het woord. Leerlingen van College De Brink in Laren en Combiwel in Amsterdam bereiden het debat voor en fungeren tevens als tafelheer en -dame. Samen met IDEA geven zij debattrainingen over omgaan met geld in een diverse samenleving. Dit debat hoort bij het project 'Mind your wallet' en moet bijdragen aan waardigheid en rechtvaardigheid.

"Het is belangrijk dat we ook in Hilversum het debat na de verkiezingen gaande houden over de vraag of de participatiesamenleving wel oog en hart heeft voor iedereen?", zo meldt de organisatie. "In hoeverre wordt er rekening gehouden met jongeren die opgroeien met schulden, kinderen van migrantenouders die zich machteloos voelen als ze weer een afwijzing krijgen voor werk of als de docent hun opnieuw te laag inschat voor de schoolkeuze en voelt iedereen zich wel veilig om actief mee te doen?"

Wie er vrijdag bij wil zijn kan een mail sturen naar info@idebate.nl.

EK-gangers te zien tijdens Arena Games in Hilversum

Anouk Vetter. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor de 22ste keer vinden zaterdag 7 juli de Klaverblad Arena Games in Hilversum plaats. Deze wedstrijd maakt samen met de Ter Specke Bokaal in Lisse en de Gouden Spike in Leiden deel uit van het Nationaal Baancircuit.

Inmiddels hebben de eerste topatleten hun deelname bevestigd. Allen hebben de limiet voor het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn al op zak en komen zich bij de Arena Games testen. Meerkampster Anouk Vetter, de regerend Europees kampioen, komt in actie op de 100 meter horden en bij het verspringen. Meerkampster Nadine Broersen maakt later bekend aan welke onderdelen ze deelneemt.
Rutger Koppelaar wil graag zijn beste prestatie van 5.70 meter bij het polsstokhoogspringen verbeteren. Bij de vrouwen komt Femke Pluim op dit onderdeel in actie. Melissa Boekelman won vorig jaar tijdens de Arena Games de dagprijs voor haar prestatie bij het kogelstoten en ook dit jaar is ze weer van de partij. Erik Cadée komt in actie op twee onderdelen: discuswerpen en kogelstoten.
De wedstrijd in het Arenapark is gratis te bezoeken. Het voorprogramma begint om 16.00 uur, het hoofdprogramma om 18.00 uur.

'Jungle' thema Sloepentocht in Loosdrecht

LOOSDRECHT 'Jungle' is zondag 8 juli het thema van de Sloepentocht in Loosdrecht. De organisatie verwacht dan ook heel veel Tarzans, Janes, apen, kokosnoten en lianen aan te treffen in de deelnemende sloepen en op de sluizen.

Met muziek, optredens en proeverijen moet het opnieuw een mooi evenement worden. Komende zaterdag start om 10.00 uur bovendien de verkoop al van de zogenaamde 'SLOEPentocht-BOX'. Met deze box hebben mensen recht op proeverijen voor vier personen. Met de opbrengst van deze box kan de Stichting Sloep dit evenement organiseren, voor swingende muziek zorgen, zorgen voor diverse plasgelegenheid en een echte jungle-sfeer creëren. De box is te krijgen bij sluiswachter Leo Oor van de Mijndense sluis, Mimi's ijssalon aan de Oud Loosdrechtsedijk en Joy's Cadeaus & woonaccessoires op de Nootweg.

Optredens

Op de dag zelf zijn er langs de route diverse activiteiten. Wie geen sloep bezit, kan op de fiets de route volgen en genieten van de vele optredens. Deze zijn bij de Mijndense sluis, Ottenhome, de Raaisluis, Bar-Bistro het Bruggetje en het Fletcher hotel.

Bij sluis 't Hemeltje zullen Jan, Lesley en Nico het publiek in en om de sluis vermaken met spelletjes en muziek. Wie niet in de gelegenheid is om met de boot of de fiets te komen, kan met de auto terecht bij 't Hemeltje. Volg daarvoor de parkeerinstructies op van de verkeersregelaars.

De Sloepentocht begint om 10.00 uur. Bezoek voor het volledige programma en de fietsroute de website
www.StichtingSloep.nl.