Gooi en Eembode Hilversum

7 december 2017

Gooi en Eembode Hilversum 7 december 2017


Vader jong gezin gewond na brand

De man werd overgebracht naar het ziekenhuis. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Bij een brand maandagavond in een rijtjeswoning aan de Simon Hoogewerffstraat in Hilversum-Oost is een man, de vader van twee jonge kinderen, zwaargewond geraakt. Hij is onder begeleiding van een trauma-arts vervoerd naar het AMC in Amsterdam. Hoe het nu met hem gaat is niet bekend.

De moeder en de twee kinderen raakten niet gewond, maar zijn ter controle wel naar het ziekenhuis gebracht. Uiteraard was de schrik groot.
De brand ontstond toen de man bezig was met onderhoudswerkzaaheden in de hal van de woning, laat een brandweerwoordvoerder weten. Hij liep daarbij ernstige brandwonden op. Het complete gezin kon wel op eigen kracht de woning verlaten en stond al buiten toen de brandweer - die vlak om de hoek zit - arriveerde.

Omdat er in de woning een gezin woont met jonge kinderen sprak de brandweer aanvankelijk van een middelbrand. Uiteindelijk viel dat mee. De brand was snel geblust. Wel was er flink wat rook- en roetschade ontstaan. Uit voorzorg heeft Liander nog wel het gas eraf gehaald.

Om de zwaargewonde man zo goed mogelijk te kunnen helpen, werd een traumahelikopter opgeroepen. Die is in de buurt geland. De arts is vervolgens met de ambulance mee naar het ziekenhuis gereden. Voor de kinderen was Salvage ter plaatse.

Actiecomité naar Den Haag voor scherm bij A27

HILVERSUM Bewoners van de West-Indische buurt gaan de barricaden op. Komende maandag gaan zij samen met wijkwethouder Nicolien van Vroonhoven naar de Tweede Kamer in Den Haag om de petitie 'Geluidsschermen A27 afslag 33' te overhandigen.

Het doel: Kamerleden zover krijgen dat zij Rijkswaterstaat oproepen om geluidsschermen te plaatsen langs de A27. "De bewoners van de West-Indische buurt in Hilversum voelen zich niet gehoord en worden benadeeld door Rijkswaterstaat", schrijven zij in een persbericht.
Voor de verbreding van de A27 naar twee keer vier banen heeft er een enorme bomenkap plaatsgevonden met volgens de buurt desastreuse gevolgen voor natuur en het leefmilieu. Bovendien is de communicatie in het hele proces gebrekkig, stellen zij. "De ingewikkelde procedures, het oerwoud van regelgeving en moeilijke termen zijn voor ons niet te begrijpen", vervolgen zij. "Intussen zijn de werkzaamheden voor de verbreding in volle gang en merken wij dat dat ten koste gaat van ons woongenot en onze gezondheid."

Weinig uitrichten

De bewoners gaven al eerder hun ongenoegen aan bij voormalig wijkwethouder Arjo Klamer en Floris Voorink, maar zij konden - ondanks hun steun voor de buurt - weinig uitrichten bij Rijkswaterstaat. Misschien heeft Van Vroonhoven - oud-Kamerlid bovendien en eerder succesvol in Den Haag met de actie tegen spoorlawaai - meer succes.
De bewoners voelen zich in ieder geval door haar gesteund en zijn blij dat zij meegaat naar de Hofstad. "De materie is ingewikkeld en voor bewoners een oerwoud waar ze niet doorheen komen", aldus de wethouder. "Zij begrijpen niet hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. Bewoners zijn geen deskundigen. Het Rijk moet daar bij dit soort grote projecten rekening mee houden. We leven in een tijd waar je daar anders mee om moet gaan."

Afscheid

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Met het naderende vertrek naar Australië blikt wethouder Nicolien van Vroonhoven terug op vier bewogen politieke jaren.

19

Begin volgend jaar sloop van voormalig GAK-gebouw

Nog een paar maanden. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De grijper laat niet lang meer op zich wachten. In het eerste kwartaal van 2018 verdwijnt het oude GAK-gebouw op het Stationsplein. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten.

Het pand, dat sinds eind december 2016 eigendom is van de gemeente, past niet in de plannen van de opknapbeurt voor het stationsgebied. In de gemeenteraad is er ook nauwelijks draagvlakvoor behoud. Volgens het gemeentebestuur staat het werk van architect Onno Greiner op een cruciale plek. Slopen is de enige remedie en dan laat Hilversum meteen werk maken van de voorbereidingen op de herinrichting.

Maar niet alles moet verdwijnen, aldus B en W. De parkeerkelder is het enige dat zij willen behouden. Dat moet dan wel technisch mogelijk zijn, zo is te lezen in het dinsdag genomen besluit.

Reegeit dood door loslopende honden op Boekesteijn

Het trieste beeld. Foto: Natuurmonumenten Kelly Meulenkamp

'S-GRAVELAND "Heel triest en onnodig, maar we komen het helaas veel te vaak tegen: loslopende honden die dieren opjagen met fatale gevolgen." Dat vertelt boswachter en boa Jelle Kaptijn van Natuurmonumenten na de dood van een reegeit op buitenplaats Boekesteijn in 's-Graveland.

Vier loslopende honden joegen een groep reeën op en kregen daarbij de geit te pakken, constateerden boswachters. Het arme dier werd ernstig verwond en kon niet meer gered worden. Op dit moment wordt uitgezocht of de daders getraceerd en bekeurd kunnen worden. De opsporingsambtenaren zijn op het moment extra alert op loslopende honden.

Kaptijn benadrukt dat op de 's-Gravelandse buitenplaatsen honden van harte welkom zijn, maar dan wel aan de lijn. "Helaas houdt niet iedereen zich hier aan. Mensen beseffen niet wat de gevolgen zijn als ze hun hond los laten lopen in natuurgebieden. Dieren als reeën, konijnen en hazen worden opgejaagd, lopen zich klem in hekken of steken in paniek een weg over."
Ook vogels die op of laag bij de grond broeden zijn vaak slachtoffer. Ze schrikken op en verlaten het nest, om niet meer terug te keren. "Laten we ons met elkaar houden aan de regels. Die zijn er niet om hondenbezitters te pesten, maar om de natuur en de dieren in onze natuurgebieden te beschermen. En om te voorkomen dat prachtige dieren als deze reegeit onnodig slachtoffer worden", aldus Kaptijn.

Weerbericht

Zeer onbestendig met winterse buien

Met december op de kalender is de (meteorologische) winter weer een feit. Vooralsnog hangt er nog geen echte vorstperiode in de lucht. Na enkele dagen met zachte lucht passeert donderdag een koufront met regen en veel wind. Daarachter stroomt met een noordwestelijke stroming polaire lucht naar onze omgeving met veel wisselvalligheid.

Vrijdag + het weekeinde

Zowel vrijdag als in het weekeinde is het wisselend bewolkt met enkele buien, met regen of hagel. In het weekeinde, vooral zondag, kunnen buien ook vergezeld gaan van natte sneeuw of sneeuw. Soms treedt ook onweer op. Er blaast een matige tot vrij krachtige wind tussen west en noordwest. Zondag krimpt de wind naar zuid. Het wordt zo'n 3 à 4 graden. Zondag niet meer dan 2 graden. In de nacht daalt de temperatuur tot iets boven het vriespunt.

Trend na het weekeinde

Voor de gehele week wordt koud kwakkelweer verwacht met geregeld winterse buien, in de vorm van regen, hagel of (natte) sneeuw. Af en toe schijnt de zon. In de nacht daalt het kwik tot rond het vriespunt met kans op lichte vorst, in de middag oplopend tot rond +4 graden.

Weetje

De herfst was zacht en nat. Met een gemiddelde temperatuur van 11.4 graden staat de herfst 9e in de top 10 van 'warmste herfstseizoenen sinds 1901'. Ter relativering: in de top 10 staan negen herfstseizoenen sinds 1999. Met 305 mm neerslag in onze regio (240 mm normaal) was de herfst nat. Het aantal zonuren (317) was vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde (314 uur).

Gemeente Hilversum neemt deel aan G32-stedennetwerk

hilversum De gemeente Hilversum neemt deel aan het G32-stedennetwerk, een netwerk van inmiddels 40 (middel)grote steden in ons land, die elkaar vinden in stedelijke vraagstukken.

Burgemeester Pieter Broertjes denkt dat het lidmaatschap van Hilversum de mogelijkheid geeft om met gemeenten van dezelfde omvang en met soortgelijke vraagstukken kennis te delen. "Ook kunnen we samen met de andere leden optrekken in de belangenbehartiging op diverse terreinen richting verschillende gremia."

Het belangrijkste doel van dit netwerk is het behartigen van de gezamenlijke belangen van de G32-steden op diverse beleidsterreinen richting kabinet, Eerste en Tweede Kamer en ministeries. De verschillende beleidsterreinen zijn binnen het netwerk ondergebracht in drie pijlers: de Sociale Pijler, de Pijler Economie en Werk en de Fysieke Pijler. Iedere pijler heeft een werkprogramma.

McDonald's Vreelandseweg vrijdag 22 december open

De dubbele McDrive. Foto: McDonald's

HILVERSUM De nieuwe en veelbesproken McDonald's aan de Vreelandseweg in Hilversum opent vrijdag 22 december zijn deuren. Dat meldt de fastfoodketen op Facebook.

Een woordvoerder nuanceert telefonisch nog wel dat 22 december een streefdatum is. Het is de bedoeling dat die dag 's morgens om 7.00 uur de eerste klanten naar binnen kunnen.
Over de nieuwe Mac met dubbele McDrive was het afgelopen anderhalf jaar veel te doen. Hoogtepunt was de massaal bezochte raadsvergadering hierover dit voorjaar.
Uiteindelijk gaf de gemeenteraad - ondanks veel verzet vanuit de buurt - groen licht voor de bouw van het restaurant. Vervolgens zag ook de rechter geen bezwaren.

Winkeliers Seinhorst vrezen 'olievlek' betaald parkeren

Nu al petitie gestart tegen mogelijk besluit gemeente

Er ligt officieel nog geen besluit, maar de winkeliers op Seinhorst vrezen dat er binnenkort ook bij hen een betaaldparkeerzone komt.

Het volgende gebied waar de automobilist moet betalen? Foto: Bastiaan Miché

hilversum Heel Hilversum is in 2030 een betaaldparkeergebied, maakte de gemeente Hilversum eerder al bekend. Inmiddels heeft de 'olievlek' betaald parkeren in Hilversum-Oost de Jan van der Heijdenstraat bereikt. En dus is de parkeerplaats voor Winkelcentrum Seinhorst de eerstvolgende in de rij. Winkeliers zijn daarom een onlinepetitie gestart.

'Ik denk dat de gemeente de plannen
al klaar heeft staan'

Daniëlle Guitoneau en Daphne van Asselt van Haarmode Guitoneau zijn de petitie - inmiddels zo'n 600 keer ondertekend - enkele weken terug begonnen. Laatstgenoemde geeft toe dat er door de politiek nog niets is besloten, er is ook nog geen benodigde enquête onder buurtbewoners voor betaald parkeren gestart, maar er is iets gaande, meent zij. "Ook veel klanten van ons maken zich hier zorgen over."
De belangrijkste reden waarom de winkeliers tegen zijn is natuurlijk de angst dat de maatregel hen klanten kost. Dat zegt ook Jordi Latumahina van kaas- en notenwinkel Alexanderhoeve. Ook hij wil dat de situatie blijft zoals hij is. Wel snapt hij het standpunt van omwonenden die in het nu nog gratis parkeergebied nergens hun auto kunnen stallen en daar graag verandering in zien.
Verkeerswethouder Floris Voorink is op de hoogte van de petitie. Hij vertelt dat er nog niets is besloten, maar vindt wel dat er iets moet gebeuren. Bewoners in de wijk hebben immers - zoals bij de Taludweg wel zo is - niet de luxe om hun auto op de oprit te stallen.

Oplichter blijft zeker nog zes weken in cel

HILVERSUM De 30-jarige man die verdacht wordt van voorschotfraude en het stelen van lege bierkratjes komt voorlopig nog niet vrij. De rechtbank heeft maandag besloten dat hij in ieder geval tot maandag 15 januari in zijn cel moet verblijven.

Op vrijdag 17 november hield de politie de man aan die in Hilversum en omstreken bekend staat als 'de 20 euro man'. Zijn werkwijze is dat hij aanbelt, een zielig verhaal ophangt, zichzelf als een ander voordoet en dan om een relatief klein geldbedrag vraagt. Dat varieert van 5 tot 40 euro. Meestal vraagt hij om 20 euro, zodat hij een treinkaartje kan kopen. In Hilversum zijn er vier gevallen bekend van voltooide oplichtingen. Dat is vooral gebeurd in september en oktober. In november heeft hij meerdere lege bierkratje gestolen in Maartensdijk.

Vorige week kwam de vraag van de officier van justitie om het voorarrest van de 30-jarige man te verlengen. Maandag gaf de rechtbank gehoor aan dit verzoek. Dat betekent dat de man pas medio januari voor de meervoudige kamer van de Rechtbank Midden-Nederland verschijnt en tot die tijd achter slot en grendel blijft.

Invallen voor witwassen in Hilversum en Loosdrecht

HILVERSUM In een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen zijn maandag invallen gedaan in bedrijfspanden en woningen in Hilversum, Loosdrecht, Naarden, Almere, Drachten en Lunteren. Dat maakte de FIOD dinsdag bekend.

Er zijn zes personen aangehouden: vier mannen tussen de 28 en 64 jaar en twee vrouwen van 59 en 76 jaar. Verdachten en hun bedrijven zouden beschikken over grote sommen contant geld, terwijl het vermoeden bestaat dat daar geen legale inkomsten tegenoverstaan. Het gaat om een bedrag van ruim vijf miljoen euro.
RTL Z meldt dat het gaat om de directeuren van de in Naarden gevestigde webwinkel Neckermann.com en moederbedrijf Readen. De FIOD meldt dat ook een bedrijfspand en een woning in het Belgische 's-Gravenvoeren zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op administratie en computers.

Hilversum heeft tien pratende prullenbakken in het centrum

Wethouder Wimar Jaeger. Foto: Studio Kastermans

hilversum "Komen er ook pratende wc's in het centrum? Om de burgers te leren pissen?" Het is een van de reacties op de website van deze krant na het bericht dat op het C&A-plein in het centrum van Hilversum zaterdag de eerste van de in totaal tien zogeheten 'mediabins' in gebruik is genomen. Deze 'pratende' prullenbak nodigt mensen uit om afval in de prullenbak te gooien in plaats van op straat.

De mediabins zijn in eerste instantie ontwikkeld voor kinderen, die op deze manier spelenderwijs bewuster leren om te gaan met het weggooien van afval. Met behulp van een VR-game, waarmee de prullenbakken samen één verhaal vertellen, leren zij begrijpen waarom je afval moet scheiden.
Dankzij de free wifi van Ziggo in de stad kan iedereen de game in het centrum van Hilversum op zijn smartphone spelen. De game staat in contact met de mediabins, waarop een gekleurd ledlicht aanspringt. Per mediabin kan de gemeente zien hoeveel afval er in is gegooid. Verder wordt uitgelegd wat de verschillende soorten afval zijn en krijg je als speler toegang tot de mediaschatkamer.
"Door de nieuw ontwikkelde sensoren kunnen we via een dashboard op het moment zelf zien hoe vol de prullenbakken zijn", aldus wethouder Wimar Jaeger van Media en Economie. "Uiteraard werken we met twee gescheiden afvalstromen. Daarmee kunnen we als gemeente efficiënter omgaan met het legen van de prullenbakken, wat op termijn mogelijk een kostenbesparing oplevert. Zo groeien we toe naar een mediastad vol slimme technologie."
Het plaatsen van de mediabins is een experiment. Het komende jaar wordt gekeken hoe het bijhouden van de hoeveelheid afval via de vulgraadsensoren verloopt en wat de effecten zijn.
Op de website van deze krant zijn de meningen verdeeld. Zo vindt Annett Fine het maar 'onzin'. "Je behoort je troep altijd in de prullenbak te gooien. Of neem het mee naar huis en gooi het daar weg." Alexandra van Kooten heeft een andere kijk op de zaak: "Dat het blijkbaar nodig is, is al erg genoeg. Vreselijk hoe makkelijk men troep op straat gooit. Hopelijk helpt het. Ik vind het mooi dat er pogingen ondernomen worden om vuil op straat terug te dringen."

Mertine Middelkoop

(54), woont sinds 1991 in Hilversum, is eigenaar van Mercademy, een trainings- en coachingbedrijf en is net terug uit Gambia.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik verbind organisaties en mensen (weer) met hun Purpose waardoor ze meer impact kunnen creëren. De Agile-beweging is hier een hulpmiddel bij, mits goed gefaciliteerd door Agile-coaches of scrummasters."

Heb je last van een winterdip?
"Ja, ik moet altijd in de winter een keer naar de zon. Ik kom net terug uit Gambia waar ik onder meer een training coachingvaardigheden heb gegeven aan een aantal Gambiaanse jongerenwerkers van YEP Afrika. Die op hun beurt jongeren empoweren om zelf een business op te bouwen, zodat het niet nodig is om hun leven in de waagschaal te leggen om naar Europa proberen te komen."

Als je burgemeester was, dan….
"zou ik wat doen tegen de toename van het vliegverkeer over Hilversum. Soms moeten we in de tuin stoppen met praten of schrik ik vroeg in de ochtend wakker van de herrie."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht, is een gezellige straat met veel lokale ondernemers."

Mooiste plek in Hilversum?
"De Hoorneboegse hei bij mij achter."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Een soort 'seats to meet'. Waar je kunt neerploffen voor een gesprek, goede koffie, betaalbare lunch of om te flexwerken. Indien nodig mag je gebruikmaken van een vergader- of trainingsruimte voor een klein bedrag per persoon."

Nog leuke plannen?
"Ja, maandag 11 december laat ik mensen hun droom visualiseren in een moodboard en vooraf daaraan gaan ze die (dieper) ontdekken door middel van Lego. Lego Serious Play is een fantastische manier om onze onbewuste wijsheid te bereiken."

Andere locatie voor inloopuur De Lelie

HILVERSUM Het inloopspreekuur van het Zorgnetwerk Zuid is voorlopig niet meer in het pand aan de Hilvertsweg. Het Wijkinformatiepunt van De Lelie wordt tijdelijk verplaatst naar zorgcentrum de Egelantier aan de Egelantierstraat 194.

Iedere dinsdag, van 13.30 tot 15.00 uur, kunnen buurtbewoners met hun vragen over zorg, hulp, begeleiding en leefbaarheid terecht bij de medewerkers van bijvoorbeeld Versa Welzijn, Thuiszorg en Stichting MEE. Met enige regelmaat schuiven de buurtcoördinator en de wijkagent aan.

Na het afbranden van wijkcentrum De Lelie stelde de Albert Heijn op de Gijsbrecht van Amstelstraat een onderkomen beschikbaar op de Hilvertsweg. Eind april ging deze kantoorruimte open en vond het wekelijkse inloopspreekuur daar plaats. De gemeente wil totdat er een nieuw buurthuis is gerealiseerd een nieuw tijdelijk onderkomen voor de buurt realiseren op de Hilvertsweg 89-91. Begin 2018 zou deze plek open kunnen.

OM vindt beide straffen in zaak Fleur te laag

HILVERSUM Zoals mocht worden verwacht gaat het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep tegen de straffen van de Loosdrechtse vader en zoon die in maart 2016 met hoge snelheden op de Nieuw-Loosdrechtsedijk de 19-jarige Fleur Balkestein aanreden. Twee weken later overleed de Hilversumse aan haar verwondingen in het ziekenhuis.

Een kleine drie weken terug bepaalde de rechter dat de zoon, een 33-jarige Loosdrechter, een werkstraf kreeg van honderd uur. Hij zou namelijk niet medeplichtig zijn aan de dood van de Hilversumse.
In de ogen van het OM is die laatste straf te laag. Er zou namelijk wel degelijk sprake zijn van een straatrace tijdens die bewuste avond. Op de Nieuw-Loosdrechtsedijk, waar vijftig kilometer per uur de maximumsnelheid is, reden de 54-jarige vader en zijn zo'n 100 kilometer per uur te hard.
De 54-jarige man, die met zijn Porsche de auto van Fleur ramde, kreeg van de rechtbank vier jaar cel opgelegd. Direct na de uitspraak werd al bekendgemaakt dat ook hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Benefietconcert voor gevleugelde Wings for Aid valdozen

Foto: Bastiaan Miché

Benefietconcert voor gevleugelde Wings for Aid valdozen

Hilversum Spektakel in de Korporaal van Oudheusdenkazerne vrijdagavond. Het Orkest van de Koninklijke Landmacht en de Hilversumse violist Tim Kliphuis en zijn musici gaven een benefietconcert voor Wings for Aid. Deze stichting, onder de bezielende leiding van Barry Koperberg, ontwikkelt zelfsturende hulpdrones om mensen in nood te bereiken.

Omwonenden zijn overlast van Koffiesjop Andorra spuugzat

Buurt wil sluiting na 'geheime verkoop' van zaak

'Koop de eigenaar uit en je hoeft niet meer te dweilen met de kraan open.' Dat is de oproep. De overlast wordt de omwonenden te veel.

Buurtbewoners ervaren veel overlast van de bezoekers van Koffiesjop Andorra. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Sluit de deuren voorgoed. De gemeente moet deze mogelijkheid met beide handen aangrijpen nu Koffiesjop Andorra is verkocht. Dat vinden omwonenden van de Schapenkamp. Zij hebben aangegeven dat zij de overlast, die de coffeeshop volgens hen veroorzaakt, spuugzat te zijn.

Foutparkeren. Uitritten die geblokkeerd zijn. Hardrijders. Klanten die onder invloed rijden. Harde muziek die uit de speakers schalt. Agressieve bezoekers van de shop. Onveilig gevoel in de eigen straat. Het is een kleine opsomming van de overlast die deze kinderrijke buurt ervaart. En in de afgelopen jaren is het aantal klachten alleen maar toegenomen. Wat hen betreft had de gemeente van de gelegenheid gebruik moeten maken om de zaak van Peter Samson over te nemen, de zaak te sluiten, en daarmee in één klap een einde te maken aan alle onrust en overlast.

Die kans lag voor het grijpen. Samson stopt na 33 jaar met zijn onderneming aan de Schapenkamp 192a. Inmiddels heeft hij een koper gevonden: een collega uit Haarlem. Deze mededeling verraste de omwonenden. Zeker omdat er veelvuldig overleg is geweest tussen gemeente, politie, de shopeigenaar en de buurt. "Voor ons is dit de druppel die de emmer doet overlopen", melden de buurtbewoners in een persbericht. Zij vinden dat er een geheime deal is gesloten en dat de gemeente zich niet houdt aan het uitsterfbeleid op het gebied van coffeeshops. Hilversum wil van acht naar zes shops. "Al maanden zitten partijen met elkaar om de tafel terwijl twee van de drie ondertussen in een achterkamer besluiten over de verkoop van de zaak aan een nieuwe kandidaat", aldus de bezorgde bewoners.

'Voor ons is dit de druppel die de emmer doet overlopen'

De gemeente bestrijdt dat er sprake is van een 'geheime deal' en een 'nieuwe' coffeeshop. "We hebben hier zorgvuldig en juridisch naar gekeken en geoordeeld dat overname een privaatrechtelijke kwestie is", luidt de conclusie. "De overname van Andorra valt niet onder het vastgestelde coffeeshopbeleid. In het beleid staat niet dat er geen nieuwe vergunning zal worden verleend als een coffeeshophouder de exploitatie van de coffeeshop staakt. Indien de coffeeshop wordt overgedragen in de toestand waarin deze zich bevindt, zoals plaats van vestiging, dezelfde naam, overname van het personeel, een positief Bibob-advies, dan is er geen sprake van een nieuwe coffeeshop. Het is dus niet verboden om een coffeeshop te verkopen", is de toevoeging.

Samson uitkopen is geen optie voor de gemeente. Met de omwonenden zoeken naar passende oplossingen staat zeker op het prioriteitenlijstje. De buurt heeft vier maatregelen gepresenteerd om de overlast op de Monseigneur van de Weteringstraat en de Schapenkamp in te perken. Zij pleiten voor een slagboom aan het begin van de straat en het plaatsen van bloembakken aan het begin van de straat. Verkeersnoppen in hun straat moeten ervoor zorgen dat hardrijden onmogelijk wordt en invoering van vergunningparkeren vinden zij ook wenselijk.

'We hebben oog voor de overlast van de omwonenden'

Vorige week woensdag is er een gesprek geweest op het raadhuis, waar alle betrokkenen bij aanwezig waren. Volgens de bewoners heeft de gemeente toen aangegeven meerdere maatregelen te laten onderzoeken door een verkeerskundige. Vandaag - donderdag 7 december - staat een nieuwe sessie met de omwonenden in de agenda. Ditmaal zijn burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Floris Voorink (Verkeer) van de partij. "Dat de verkoop juridisch juist is, betekent niet dat we geen oog hebben voor de overlast die omwonenden ervaren. Die nemen we serieus", is de stellige reactie vanuit het raadhuis. "We blijven in gesprek met de omwonenden en kijken met hen welke vervolgstappen we kunnen nemen."

Loosdrechtse Boys gaan de echte kou tegemoet met Noordkaap Challenge

'Spannend allemaal, maar toch wel vertrouwen erin'

Loosdrechters Bert en Mark Schipper, vader en zoon, doen mee aan de Noordkaap Challenge voor Serious Request. Vrijdagmorgen is op het Mediapark de start.

Mark en Bert Schipper: "Ook in het dorp vinden ze het tof dat we dit doen." Foto: Bastiaan Miché

loosdrecht Hij kijkt vooral uit naar het feit dat het daar - helemaal in het hoge noorden - in deze tijd 24 uur per dag donker is. "Eigenlijk is het nu de slechtste periode om daar naartoe te gaan en wordt het zelfs afgeraden", vertelt Bert Schipper. "Het weer is slecht en het is daar koud; nu al -20."

Vrijdag vanaf 7.00 uur gaan vader (53) en zoon (26) Schipper, onder de naam Loosdrechtse Boys, met hun oude en opgeknapte Volvo 740 het avontuur aan. Zij worden vergezeld door een kleine vijftig andere wagens. Vanaf Hilversum gaat de stoet richting Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland richting de eindstreep en vanaf daar via Zweden weer terug. De totale afstand is zo'n 7.200 kilometer. "Spannend allemaal," vervolgt Schipper, "maar ik heb er toch wel vertrouwen in."

Goed doel

De Loosdrechter, bekend van Manten Bootverhuur aan de Oud-Loosdrechtsedijk, zag vorig jaar tijdens de jaarlijkse goededoelenactie van 3FM hoe de Noordkaap Challenge verliep en besloot vrij snel daarna zich aan te melden. De combinatie om naar die plek te gaan en iets te doen voor het goede doel waren voor hem genoeg redenen om de knoop door te hakken. Ook zoon Mark was meteen enthousiast. "In het dorp vinden ze het tof dat we dit doen, al snappen ze het niet allemaal. 'Veel te koud', zeggen ze dan. Maar ik kan daar wel tegen, ben sowieso een buitenmens. Bovendien heb ik de afgelopen dagen al aardig kunnen wennen aan het koude weer."
Het evenement is dus geen wedstrijd. De deelnemers moeten zo veel mogelijk geld inzamelen voor het Glazen Huis dat dit jaar in Apeldoorn staat. Inmiddels staat de teller voor de Loosdrechtse Boys op 3.000 euro aan opgehaald sponsorgeld.

Schipper hoopt - er komen nog wat bedragen binnen en mensen kunnen nog doneren - dat het eindbedrag uiteindelijk oploopt tot 5000 euro. De deelnemers die het meeste geld ophalen, mogen dit zelf overhandigen aan de dj's binnen dat Glazen Huis. "Dat zou ik wel leuk vinden."
Maar eerst moeten de twee nog vertrekken. Vrijdag rijden ze al duizend kilometer, dan zijn de wegen immers nog goed begaanbaar. Komende woensdag moeten zij hun einddoel hebben bereikt. Dat betekent lastige wegen zien door te komen en uitkijken voor overstekend wild. Tijdens een slipcursus vorige week hebben ze al het een en ander geoefend.

Mooie reis

De wagen waarin vader en zoon Schipper de reis moeten volbrengen is de oude auto van een vriend. Deze is opgeknapt, voorzien van stickers met sponsornamen en klaar voor vertrek. Op de vraag of het niet veel verstandiger was geweest om een nieuwe auto aan te schaffen - zoals anderen wel doen - antwoordt Schipper afwijzend. "Deze auto, zonder al die technische nieuwe snufjes, is echt speciaal voor de challenge. We gaan er gewoon een mooie reis van maken."
Meer informatie over de reis is te vinden op
www.loosdrechtseboys.nl

Verdeeldheid Gooise gemeenten wordt pijnlijk duidelijk bij Crailo-discussie

Vooral veel wantrouwen vanuit Gooise Meren richting Hilversum

Voor de eerste keer kwamen de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren bijeen om te praten over de aankoop van Crailo. De meningen waren verdeeld.

De discussie van maandagavond in het Hilversumse raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Best een mooi gezicht in de raadzaal van het Hilversumse raadhuis maandagavond. Gebroederlijk zitten de vertegenwoordigers van de gemeenteraden van Hilversum, Gooise Meren en Laren naast elkaar bij de gezamenlijke discussie over de aankoop van Crailo. Maar zo mooi als het plaatje oogt, zo groot blijkt het wantrouwen van met name Gooise Meren richting Hilversum.

'Gaan we uit van een vertrouwensmodel of wantrouwenmodel'

De drie gemeenteraden zijn bijeen om eerder ingediende moties en amendementen met elkaar te delen en aan te horen wat de stuurgroep - met daarin de verantwoordelijk wethouders - daarvan vindt. Over twee weken, op woensdag 18 december, praten de gemeenteraden ieder apart over dit onderwerp. Dan is duidelijk of de aankoop van het nu nog provinciale grondgebied - kosten 33,2 miljoen euro - doorgaat. Het terrein moet ruimte bieden aan 400 tot 600 woningen, vijf hectaren bedrijventerrein en groen.
Over die aankoop zijn de gemeenteraden best enthousiast, blijkt maandag. Het gebied biedt immers dé kans om het tekort aan woningen - met name in het middensegment - in deze regio enigszins op te lossen. Wel vallen tijdens de discussie, waarin veel politici lijken mee te doen aan het wereldkampioenschap 'wie kan de meeste moeilijke woorden in één zin opnoemen', nu al termen als 'uittreding' en 'huwelijkse voorwaarden' die daarbij horen. Met name de raadsleden uit Gooise Meren - Hugo Bellaart van de VVD en Freek Vos van GroenLinks voorop - zijn op dreef. Zo zijn volgens hen te veel zaken al vastgelegd en zou Hilversum te veel zeggenschap hebben.
Bij de aankoop van de grond is namelijk afgesproken dat Hilversum 55 procent betaalt, Gooise Meren 35 en Laren 10 procent: gelijk aan het aantal inwoners per gemeente. Eerder vreesde de gemeenteraad van Gooise Meren al dat deze percentages ook gelden voor de zeggenschap per gemeente over het gebied. Dat betekent dat theoretisch gezien Hilversum alle plannen van Gooise Meren en Laren samen zou kunnen tegenhouden en het nieuwe distributiecentrum van Hunkemöller - nu gelegen in de Riebeeck - zo zou kunnen verplaatsen naar Crailo-Noord tegen Bussum-Zuid aan. En dus wil Gooise Meren meer zeggenschap; voor de inwoners van Bussum zijn de gevolgen straks het grootst, is de gedachte.
De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger stelt dat de eerdergenoemde verdeling er is vanuit de solidariteitsgedachte. Als het gaat om inhoud is het juist belangrijk dat alle drie de gemeenten het ergens wel of niet over eens zijn, aldus de wethouder. Hij kraakt bovendien het betoog van Gooise Meren en concludeert dat die gemeente dus wél meer zeggenschap wil, maar niet meer wil betalen dan die 35 procent. "U kunt niet zeggen: wij liggen ertegenaan en de Hilversummers zijn met meer, dus zij betalen."
"Gaan we uit van een vertrouwensmodel of een wantrouwenmodel", is de reactie van fractievoorzitter Peter Calis van Larens Behoud op deze discussie. De raadsleden van Laren zitten pal tussen die van Hilversum en Gooise Meren en excelleren in zwijgen. Alsof ze denken dat ze gezien die percentageverdeling van 55 - 35 - 10 maar een fractie van de totale spreektijd hebben. Toch heeft diezelfde Calis al vrij snel tijdens de discussie dé opmerking van de avond wanneer hij aangeeft met verbazing het tafereel te aanschouwen. Vooral tussen Hilversum en Gooise Meren vindt er een waar getouwtrek plaats over waar wel en niet de bedrijven moeten komen.
Daarmee wordt nog maar eens duidelijk hoe beroerd de samenwerking tussen de verschillende gemeenten in deze regio kan zijn en hoe moeizaam het proces rond de gemeentelijke herindeling verloopt. Hilversum blijft immers - ondanks pogingen de laatste jaren om de onderlinge verhoudingen te herstellen - die grote en arrogante alleenheerser. Deze geluiden klonken al in Wijdemeren in de aanloop naar een mogelijke fusie met de mediastad. Wat betreft de aankoop van Crailo lijkt dat de grootste onzekerheid.
Na afloop overheerst toch positivisme, al is de conclusie van discussieleider Paul van Ruitenbeek een terechte: het is van belang om voor 18 december snel de koppen bij elkaar te steken.

De drie wethouders al eerder bij Crailo. Archieffoto: Bob Awick

'Welk onderwerp ik ook krijg, ik ga er sowieso mijn tanden in zetten'

Wethouder Nicolien van Vroonhoven neemt met voldaan gevoel afscheid

Wethouder Nicolien van Vroonhoven neemt binnenkort voorlopig afscheid van de politiek. De CDA'er kijkt terug op vier bewogen, maar tegelijk mooie, jaren.

Nicolien van Vroonhoven: 'Laatst fietste ik in de stromende regen naar 's-Graveland en dacht ik: nog een maandje.' Foto: Bastiaan Miché

hilversum De Egelshoek, het KRO-complex, de ontwikkelingen binnen het Goois Natuurreservaat, het crematorium, dierenwelzijn en de huisvesting van statushouders. Genoeg lastige dossiers die voor wethouder Nicolien van van Vroonhoven niet altijd even soepel verliepen. Toch, stelt zij, is de cirkel nu rond. "Ik heb de dossiers netjes afgemaakt."

'Dat de Egelshoek niet in zijn geheel is
opgeknapt doet me pijn'

Haar kamer in het raadhuis is opvallend goed opgeruimd, zeker in vergelijking met andere wethouders. De verhuisdozen staan al wel klaar. Van Vroonhoven vertrekt woensdag 27 december naar Melbourne, Australië waar haar man Taco aan de slag kan voor een Frans bouwbedrijf. De vijf kinderen - 13, 12, 11, 9 en 6 jaar - gaan uiteraard mee. "Het is een heel persoonlijke afweging en voor het gezin is dit iets heel bijzonders. En hoewel de oudste al puber is, staan alle kinderen er heel relaxed in. Ze vinden het echt een avontuur, ook omdat ze weten dat we over drie jaar weer terugkomen."
Van Vroonhoven vertelt dat haar man de afgelopen jaren al aanbiedingen kreeg om in Parijs en Hongkong aan de slag te gaan. Die opties werden 'weggeduwd', maar tegen Australië kon het gezin geen nee zeggen. Haar taak als wethouder zit er bovendien - vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen - nagenoeg op. En dus wordt er nu al bij iedere bijeenkomst in de regio afscheid van haar genomen en beseft ze dat het einde nabij is. "Laatst fietste ik in de stromende regen naar 's-Graveland en dacht ik: nog een maandje. Het is daar zelfs om 21.30 uur nog dertig graden."
Politieke ervaring had Van Vroonhoven toen ze aantrad als wethouder in 2014 voldoende. Ze zat immers acht jaar namens het CDA in de Tweede Kamer en was ook fractievoorzitter namens de christendemocraten in de gemeenteraad van Den Haag. Maar als wethouder zat ze dus aan de bestuurderskant van de politieke arena. Ze kreeg in haar portefeuille de onderwerpen Wonen, Natuur en Duurzaamheid en ook Monumentenzorg. Enkele specifieke projecten die daarbij kwamen waren het KRO-complex, Zonnestraal en Anna's Hoeve. Ook mocht zij zich bekommeren over Dierenwelzijn en Crematorium Zuiderhof. Ze gaf tijdens de presentatie van het nieuwe college van burgemeester en wethouders met naast het CDA ook D66, VVD en SP aan dat het haar niet zo veel uitmaakte welke taken zij tot een goed einde mocht brengen. Dat klinkt misschien als een gebrek aan betrokkenheid. Zelf, zegt ze nu, is het meer de gedachte van: welk onderwerp ik ook krijg, ik ga er sowieso mijn tanden in zetten.
Bij het thema Wonen was dat wel noodzakelijk. Continu moest de wethouder het evenwicht bewaren. "De meningen zijn ontzettend uitgesproken: het moet geld opleveren, maar er moet ook voldoende groen zijn én voldoende sociale woningbouw. Dan zit je in een college met links, voor wie het aantal sociale woningen nooit genoeg is, en met rechts, voor wie het er altijd te veel zijn. En dan vindt de raad er logischerwijs ook wat van, net als de woningcorporaties en ook de andere gemeenten in de regio. Ook daarin zijn de meningen flink verdeeld. Hilversum kan dan wel zeggen dat er zoveel sociale woningen moeten komen, maar in Weesp was men wel even klaar met sociale woningbouw. En (lachend, red.) in Laren of Blaricum is die behoefte er sowieso niet."
Toch, vindt Van Vroonhoven, zijn alle partijen nu tevreden gesteld. Dat geldt niet voor de Egelshoek. Het woonwagenkamp is immers niet in zijn geheel opgeknapt. En dat is niet bevredigend, vindt de wethouder. "Het doet me pijn. Maar op een gegeven moment was het klaar. We hebben ons best gedaan. En nee, ik verwijt mezelf daarin niets."
Forse kritiek was er wel op Van Vroonhoven toen bekend werd dat voor de bouwplannen op het KRO-complex aan de Emmastraat een deel van het rijksmonument zou worden gesloopt. Uiteindelijk kregen de wethouder en projectontwikkelaar Stebru gelijk van de Raad van State. Het kon ook niet anders, kijkt Van Vroonhoven terug. "Monumenten mogen geen lege decorstukken zijn. Met de Clemenskerk wil je ook dat het een plek krijgt in de samenleving. Zo'n plan voor een trampolinepark is toch ideaal."
Opvallend veel minder kritiek kreeg Van Vroonhoven tijdens haar taak om statushouders te huisvesten. Zelfs in de periode dat er massaal werd geprotesteerd tegen hun komst en diverse politici daarom werden bedreigd. Dat gold niet voor Van Vroonhoven, terwijl zij als wethouder verantwoordelijk was. "De regel van urgentie voor deze mensen deed pijn bij zovelen die al langer wachtten op een woning. Dat kan ik me voorstellen. Aan de andere kant zijn er mensen op de vlucht. Die hoor je urgentie te geven."
Van Vroonhoven geeft toe dat ze groeide in haar rol en steeds beter wist om te gaan met kritiek van de gemeenteraad. "In het begin was het soms wat krampachtig, heb ik ook een paar keer mijn neus gestoten, maar deze jas is me ontzettend goed gaan passen. Het werk van wethouder is ook een vak."

Antidrankmanifestatie door scholen boodschap voor scholieren én ouders

Alcoholgebruik onder jongeren neemt landelijk af, maar 't Gooi blijft achter

Om het hoge alcoholgebruik onder Gooise jongeren terug te brengen, moeten de verschillende partijen veel beter samenwerken, vinden zij zelf.

Er was een voorstelling door Theatergroep Playback. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum Natuurlijk weten ook de middelbare scholen zelf, net als gemeenten en gezondheidsorganisaties, dat de manifestatie 'Stop alcoholgebruik jongeren!' het Gooise drankprobleem niet direct oplost. Maar het is een begin, stellen zij. Het manifest moet vooral leiden tot een betere samenwerking tussen scholen, horeca, gemeenten en andere organisaties.

"Thuis drinken zet juist aan tot nog
meer drinken"

"Het viel ons op dat iedereen apart opereert", vertelt rector Ajolt Elsakkers van het Goois Lyceum. "Het zijn allemaal eilandjes. Met dit convenant staat op papier dat we informatie uitwisselen, strikt handhaven en jaarlijks bij elkaar komen."

De rector beseft dat er ook een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders. Velen van hen laten hun kinderen thuis drinken omdat ze dan denken het onder controle te hebben, meent hij. "Maar het is niet dat als kinderen het thuis doen ze het ergens anders niet doen", aldus Elsakkers. "Het is en-en en niet of-of. Thuis drinken zet juist aan tot nog meer drinken."
Elsakkers heeft even daarvoor op vrijdagmiddag, samen met zijn collega's van andere middelbare scholen in deze regio, een manifest aangeboden aan burgemeester Pieter Broertjes. Ook die erkent dat het vijf voor twaalf is. "Het goede nieuws is dat het alcoholgebruik onder jongeren landelijk afneemt, maar 't Gooi blijft daarbij achter. Dit manifest is een stimulans om hier meer aan te doen en meer de ouders hierbij te betrekken. De mindset moet veranderen."

Een rondgang langs enkele bij de manifestatie aanwezige scholieren leert dat velen van hen weleens een biertje, wijntje en zelfs sterkere drank hebben genuttigd. De 18-jarige Sarah Bos hoort daar niet bij. Als topsporter (wedstrijdzeilen) heeft zij nooit die behoefte gehad, zegt zij. Toch kan zij zich voorstellen dat anderen wel drinken. "Als ze maar niet hun eigen grens over gaan. Ik zou ze er ook niet op aanspreken. Ja, als ze dertien zijn."
Tijdens het officiële gedeelte voor leerlingen en ouders zijn er sprekers zoals schrijver Özcan Akyol, de in Naarden geboren olympisch zwemkampioen Ferry Weertman en is er een educatieve en interactieve voorstelling door Theatergroep PlayBack. Akyol zegt dat alcohol bij hem op jonge leeftijd (dankzij zijn aan alcohol verslaafde vader) al een grote rol speelde. Het leidde tot veel gedoe: vechtpartijen, bushokjes slopen en slecht concentreren. "Iedere keer als ik me misdroeg, was drank de boosdoener", vertelt hij. "En als er mensen tegen jullie zeggen dat drank niet goed is, is dat echt niet om jullie te bullshitten."

Schrijver Özcan Akyol was een van de sprekers.

Olympia na 'zure nederlaag' maar vier punten boven degradatiestreep

Hilversummers komen scherpte tekort in streekderby tegen BFC

Tevergeefs heeft zaterdagmiddag het thuisspelende Olympia alle energie in de strijd geworpen om tegen BFC minimaal een punt te veroveren.

BFC (blauw) was blij dat het met drie punten van het veld mocht stappen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Al in de achtse minuut van de wedstrijd was het enige doelpunt van BFC-aanvaller Dico Knevel beslissend. Na deze moeizame zege staat BFC vijfde in de derde klasse C en staan de Bussumers vlak achter de bovenste vier ploegen.

Olympia bezet de zesde stek, nu op zes punten van BFC. Beide clubs zijn dit seizoen via de nacompetitie gepromoveerd naar de derde klasse. Altius is nu koploper met 24 punten uit tien duels, twee punten meer dan FC Hilversum (die ploeg won zaterdag met 8-0 van Cobu Boys) en AH'78.
"De ene wedstrijd is de andere niet", was de conclusie van BFC-trainer Danny Schenkel na de zege tegen Olympia. "Vorige week wonnen we thuis met 7-0 van AH en vandaag mogen we blij zijn dat we na de magere 0-1 met drie punten van het veld stappen."

Opportunistisch

In typische Engelse 'kick-and-rush'-wedstrijd was het massaal aanvallen

De oefenmeester wist dat Olympia een lastige tegenstander zou worden. "Ze spelen opportunistisch voetbal en hun spitsen houden constant druk op onze verdediging. Door het spel van Olympia zijn we te snel overgeschakeld op plan B: de lange bal naar voren en daar maar zien wat het wordt. Plan A is om rustig vanuit de verdediging met combinatievoetbal de aanvallen op te zetten."
Schenkel verlaat aan het einde van het seizoen het Bussumse BFC: "Drie jaar is voldoende. Voordat je op elkaar raakt uitgekeken, moet je vertrekken. Ik ben ook toe aan een nieuwe uitdaging."

Het duel tussen beide ploegen was voetballend niet oogstrelend. Spannend was het zeker wel. Beide keepers, Desmond Ording van BFC en Sybren van Dam van Olympia, hielden met fraaie reddingen hun ploeg in de wedstrijd.
Ondanks het kille weer hadden de spelers geen last van de kou. In een typische Engelse 'kick-and-rush'-wedstrijd was het voor de twintig veldspelers massaal aanvallen en direct daarop weer terug in de eigen linies.
Marco Gras, de trainer van Olympia, hoopte met deze speelwijze dat de bal dan een keer goed zou vallen voor de gelijkmaker. Gras trok een mistroostig gezicht na het verlies: "Dit is een zure nederlaag. Bij de goal van BFC waren we even niet scherp. In de resterende 82 minuten hebben we niets weggegeven. Er waren voldoende kansen voor de gelijkmaker. Dan krijg je een andere wedstrijd. In de laatste twee wedstrijden voor de winterstop moeten we wel punten scoren. Wij staan nu wel zesde, maar het verschil met de nummer twaalf is slechts vier punten."

Skileraar

'Eens een Olympiaan, voor altijd een Olympiaan'

Gras moet wel op zoek naar een nieuwe doelman. De sluitpost van Olympia speelde afgelopen zaterdag voorlopig zijn laatste wedstrijd. Sybren van Dam: "Het was niet de bedoeling om in het eerste van Olympia te keepen. Ik speelde met vrienden in de A1. Maar door blessures ben ik doorgeschoven naar het eerste. Maar ik had mijn plannen voor volgend jaar al klaar. De komende wintermaanden ga ik naar Serfaus in het Oostenrijkse Tirol. Daar ga ik aan de slag als skileraar. Daarvoor heb ik vorig jaar mijn licentie gehaald."
De 18-jarige Hilversummer heeft zijn levenskoers duidelijk uitgestippeld. "Na de winter zit spelen bij Olympia er niet in, omdat ik dan naar Zeeuws-Vlaanderen verhuis. Aan de boulevard in Cadzand ga ik mijn koksopleiding vervolgen in restaurant Pure C, met één Michelinster, van eigenaar en sterrenchef Sergio Herman. In de keuken ga ik als leerling-kok de fijne kneepjes van het vak leren van chef-kok Sycro Bakker, een oud-leerling van Sergio Herman. Het is bijzonder dat je in zo'n omgeving je opleiding mag volgen. Die kans laat ik niet lopen voor het voetballen."
Eén ding weet Sybren van Dam zeker: "Als ik ooit weer terugkeer in deze omgeving ga ik weer bij Olympia spelen. Want eens een Olympiaan, voor altijd een Olympiaan."

Bezwaren zijn uitgebleven

Verdere ontwikkeling Lucentterrein stap dichterbij gekomen

De nieuwe wijk moet een groene verbinding worden tussen Seinhorst en de Geuzenbuurt. Foto: Woningcorporatie de Alliantie

HILVERSUM De kans dat het voormalige kantoorgebied verandert in een woonwijk is een reuzenstap dichterbij gekomen. De tijd van bezwaar maken is geweest. De gemeente heeft geen enkele zienswijze ontvangen. Nu moet alleen de gemeenteraad begin 2018 nog een klap geven op de plannen.

Voor wethouder Floris Voorink en woningcorporatie de Alliantie, bewoner en eigenaar van het terrein, was de stilte in de brievenbus een aangename verrassing. Niemand heeft bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan, terwijl er zeker op het gebied van parkeren toch zorgen zijn geuit tijdens informatiebijeenkomsten. Dat niemand gereageerd heeft, kan te maken hebben met de hogere parkeernorm die in het plan is opgenomen. Zo komt er een grote ondergrondse parkeergarage onder het complex en wordt het Lemetterrein erbij betrokken.

De tijd om het terrein verder te gaan ontwikkelen is aangebroken. Op 31 januari is het laatste woord aan de politiek. Daarna wordt nog een juridische periode van acht weken in acht genomen voordat begonnen wordt aan de bouw. De rotte kies, zoals Voorink het Lucentterrein in het verleden noemde, wordt eindelijk volledig getrokken. "We kunnen in 2018 en 2019 een hele hoop nieuwe woningen realiseren", aldus de wethouder.
In de nabije toekomst verrijst op het Lucentterrein een nieuwe woonwijk die een fraaie doorgang moet zijn voor omwonenden van de Seinhorst naar de Geuzenbuurt. Er komt een groen parkje met voorzieningen waardoor het er aangenaam vertoeven is. Helemaal zeker zijn de woningaantallen nog niet. Michiel Schaap, ontwikkelmanager bij de Alliantie, laat weten dat er in de plannen 280 woningen zijn opgenomen, waarvan 240 in de sociale sector vallen. De 280 huizen zijn opgesplitst in 220 appartementen en 60 woningen. Hiervan gaan er 40 in de verkoop en zijn de andere 20 sociale huur.

Idee voor tijdelijke duurzame huizen Diependaalselaan

Staan deze Leidse woningen straks ook op het circusterrein? Foto: Kees Hummel

HILVERSUM Met gemak kan het een huiskamervraag zijn. Hoe lang ligt het circusterrein aan de Diependaalselaan al braak? Het is niet dat er geen ideeën zijn geweest, maar nog altijd is er op dit lege deel van Hilversum niets gerealiseerd. Makeltrent is de volgende die een poging doet met tijdelijke en duurzame woningen voor starters.

Troosteloos is het beeld als je langs het circusterrein rijdt. Er is wat wildgroei is te zien en verder een modderige zandvlakte die wijst op een bouwlocatie. Daarnaast ligt achter hekken een grote zandheuvel die een paar kilometer verderop, langs de A27, eveneens te zien is. Alleen ontbreken hier de machines en de werklui. Het is een stukje Hilversum dat menig woningcorporatie of projectontwikkelaar wel wil invullen. De meest recente voorstellen voor dit terrein waren de vestiging van een McDonald's en de opvang van vluchtelingen.

Het familiebedrijf aan de Pelikaanstraat, dat woningen verhuurt en creëert voor starters in Hilversum, is naar aanleiding van de Hilversum 100 Challenge gekomen met een plan voor het circusterrein. Makeltrent heeft samen met Finch 36 duurzame woonblokken ingetekend. Deze kunnen er dan tien tot vijftien jaar staan. Als de modules weer weg moeten zijn ze snel te demonteren en kunnen ze hergebruikt worden.

Het idee past goed in de visie en ambitie van de gemeente Hilversum

Raoul van de Wetering van Makeltrent denkt aan drie blokken van twaalf woonunits. Het gaat om houten studio's en appartementen voor starters, die in grootte variëren van 40 tot 80 vierkante meter. "De kwaliteit en de afwerking zijn van binnen en buiten mooi en ze zijn snel leverbaar", meldt hij. Deze duurzame woningen zijn zonder gasunits en produceren geen C02-uitstoot. "Hiermee zouden we ruim 1.200 ton C02-reductie realiseren." Het duurzame komt ook terug in de voorgenomen samenwerking met de naastgelegen urban farming (Skip Valley Community Garden).
Volgens Van de Wetering past hun idee goed in de visie en ambitie van de gemeente. Duurzaamheid staat hoog op de prioriteitenlijst van het college. Voor 2020 wil zij 100 kiloton minder C02 uitstoten. Sinds 2017 staat de teller al op 41,8 kiloton minder. Daarnaast staat het circusterrein op de lijst van ontwikkellocaties in Hilversum. Wethouder Floris Voorink meldde dit nog in oktober. Dat duidt op kansen voor dit complex. En er is nog altijd sprake van krapte op de woningmarkt. "Mensen staan te springen om een woning", aldus Van de Wetering. Makeltrent hoopt nu op een open dialoog met de gemeente en de politiek.

'Je moet niet van iets weg willen, maar juist ergens naartoe gaan'

Henk Blok maakt politieke overstap naar Hart voor Hilversum

Politiek is geen voetbal, maar transfers komen wel steeds vaker voor. Bij het grotere Hart voor Hilversum meent Henk Blok meer te kunnen bereiken.

'Ik zet me in voor alle Hilversummers', aldus Henk Blok, die na 21 maart raadslid hoopt te zijn. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Je moet niet ergens weg willen, maar ergens naartoe gaan. Je moet voorwaarts in het leven en dat is wat ik doe." Dat zijn de woorden van Henk Blok. De 74-jarige Hilversummer maakte afgelopen week bekend van Leefbaar Hilversum (LH) over te stappen naar Hart voor Hilversum (HvH).

Vanaf vorige week donderdag, toen HvH de politieke transfer aankondigde in een persbericht, is Blok weg bij LH. Per direct heeft hij zijn functie als partijvoorzitter en commissielid neergelegd. Dat was een eis van het bestuur van HvH. "Als je overstapt dan doe je dat meteen", verduidelijkt bestuursvoorzitter Marjon Heijnen.

'Ik had kunnen blijven bij LH, maar dat zou enorm conflicteren'

Blok is het helemaal met haar eens, al realiseert hij zich wel dat hij de komende maanden geen commissiewerk kan doen. De partij telt al het maximum van vier fractiemedewerkers. Langs de zijlijn staan, is wennen. Maandag was er een bijeenkomst met de politiek uit Hilversum, Gooise Meren en Laren over de aankoop van Crailo (zie pagina 9) in de raadzaal. Normaliter was hij de woordvoerder, maar dit keer was er een plek achteraan in de zaal. Het hoort bij de gevolgen van zijn besluit. “Hart gaat kijken hoe ik me actief of passief voor hen in kan zetten tot aan de verkiezingen. Voorlopig ben ik een 'ambteloos lokale politicus', zoals iemand mij van de week noemde", grapt de Hilversummer.
Zijn voormalige fractievoorzitter Mirjam Kooloos heeft Blok donderdag na overleg met de griffier direct afgemeld. "Ik had altijd gedacht dat we deze periode nog samen zouden uitzitten", aldus Kooloos. "Ik had tot 1 april kunnen blijven. Uit persoonlijk oogpunt had ik dat ook wel gewild, maar dat zou enorm conflicteren", legt Blok uit.

Opmerkelijk vindt Blok de overstap van de ene lokale naar de andere lokale partij niet. Dit is naar zijn mening de uitkomst van het proces dat eerder dit jaar is ingezet toen LH het idee opperde bij HvH om plannen voor samenwerking uit te gaan pluizen. Dat woord werd al snel 'samenvoeging'. De partij met één zetel zou komen te vallen onder de club die zes zetels heeft en grote ambities heeft voor 2018 en verder. "Een verstandige zet", is Bloks omschrijving.

In juli schreven Kooloos en Blok zich in met uitzicht op een goede plek op de conceptkandidatenlijst. Kooloos stapte in de tussentijd uit, omdat duidelijkheid uitbleef. Zij gaat tot en met maart alleen verder met Leefbaar. "Ik red me wel." Blok zegt de uitgezette koers vast te hebben gehouden. Hoe hoog hij op de kandidatenlijst komt, wordt vandaag - donderdag 7 december - bekend.

Your Coffee gunt iedereen koffie

Een deel van het team van Your Coffee. Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

Hilversum In Italië is het begrip 'uitgestelde koffie' ingesleten, in Nederland zijn maar weinig mensen die weten wat ermee wordt bedoeld. Het is simpel: je gaat een barretje binnen, bestelt een koffie voor jezelf en eentje voor iemand die dat niet kan betalen. Deze maand introduceert Youri Erades het begrip in zijn Your Coffee.

In het monumentale pand aan de Kerkstraat waarin de koffieshop ruim twee jaar is gevestigd, was tot 1998 het onderkomen van het Leger des Heils. "Zo vaak komen er mensen van het Leger binnen die vertellen over de tijd dat zij in dit pand zaten. De geest van 'iets voor elkaar doen en betekenen' waait hier nog steeds. Het is goede grond", legt Erades uit. Zo kwam hij op het idee van de uitgestelde koffie. "Wie een koffie voor een ander koopt, weet niet voor wie hij betaalt. Maar als iemand binnenkomt en vraagt of er een uitgestelde koffie is, dan is die er en krijgt diegene er een gratis", legt Youri Erades het systeem uit.

Eenzaamheid

Het is niet voor niets dat de Hilversumse ondernemer er deze maand mee start; december is de maand van feest en bezinning, maar ook van eenzaamheid. "Mensen zijn in december meer bereid na te denken en rekening te houden met anderen die het minder goed hebben, voor wie het niet vanzelfsprekend is koffie in een bar te drinken." Wie het volledige bedrag van een koffie te veel vindt om weg te geven, kan ook een eurootje geven. "Dan leggen wij die andere erbij en hebben we alsnog een uitgestelde koffie", lost Erades het simpel op. Hij verwacht dat veel van zijn vaste gasten willen bijdragen. "Mijn vaste klanten zijn bewuste mensen die oog hebben voor hun medemens. Dus dat zit wel goed."

'Die misleiding van de industrie vind ik heel vervelend'

Gewichtsconsulente Petra Krijgsman over de zin en onzin van suiker

Er zit meer suiker in alledaagse producten dan men denkt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Koolhydraatarm eten of juist heel veel superfoods. Het is een trend, net zoals suikervrij. Suiker krijgt ook wel het stempel van 'het nieuwe vergif'. Is dat wel zo? Volgens gewichtsconsulente Petra Krijgsman krijgen veel mensen veel suikers binnen zonder het te weten. Een betere bewustwording helpt hierbij.

Nee, suiker is geen vergif. Het mensenlichaam heeft ook koolhydraten nodig, benadrukt Krijgsman. Wat de Hilversumse zorgen baart, is dat mensen vaak niet weten dat ze zo veel suiker binnenkrijgen. Gemiddeld eten Nederlanders 44 kilo per suiker per jaar, waarvan 26 kilo toegevoegde suikers zijn. "Dat is nogal wat", stelt Krijgsman.

Beter weten wat je eet, is haar devies. Dat klinkt makkelijker dan het is. "Het gaat vooral om bewustwording. Etiketten leren lezen is belangrijk, maar dat is best ingewikkeld", geeft zij aan. "Het eerste ingrediënt dat je leest op de verpakking is het hoofdbestanddeel", luidt een tip.

'Het eerste ingrediënt dat je leest, is het hoofdbestanddeel'

Ter illustratie van hoeveel toegevoegde suiker er soms in producten zit, heeft Krijgsman voor het interview boodschappen gedaan. Op tafel staan twaalf producten, waarvan sommige pretenderen gezond te zijn. Voor de producten heeft Krijgsman met suikerklonten aangegeven hoeveel suiker er in zit. Zo blijkt in een klein pakje Activia vijf suikerklonten te zitten en één kopje Zonnatura oplosthee bevat één suikerklontje. De ketjap asin spant de kroon met maar liefst 12,5 suikerklontje per 100 milliliter. "Zoute sojasaus associeer je helemaal niet met het zoet van suiker", luidt het onverwachte voorbeeld.

Suiker hoort bij het leven. Het is onder andere een conserveringsmiddel. Daardoor blijven producten langer goed. "Het is niet alleen maar rottigheid van de industrie, al vind ik die misleiding wel heel vervelend", concludeert ze. Daarnaast maakt suiker de dingen ook lekkerder. "Op een feestje eet en drink je suiker. Dat is een soort feest. Vergeet niet dat het ons energie geeft."

Omdat er de laatste jaren zo veel te doen is over gezonde voeding en feiten en fabels amper van elkaar te onderscheiden zijn, waaronder over suiker, is Krijgsman met de materie aan de slag gegaan. De Hilversumse heeft een programma en een workshop ontwikkeld over de zin en onzin van suiker. Die lessen verzorgt zij in haar praktijk aan de Soestdijkerstraatweg. Voorlichting over gezonde voeding ziet zij als een belangrijke stap naar bewustwording. "Mijn missie is om mensen in ieder geval goed op de hoogte te brengen, want als je je bewust bent van wat je binnenkrijgt, dan wordt het ook makkelijker om het te laten", is haar stelling.

De win-winsituatie van het werk-leerbedrijf in de zorg

De 'studenten' gaan informele zorg in de wijk bieden. Foto: ZorgMies Nederland

HILVERSUM De kaartenbak wordt minder vol. Mensen die nu zonder baan zitten, kunnen opleidingen volgen, zich ontwikkelen, doorstromen naar een andere opleiding of doorgroeien naar een betaalde baan. Wethouder Eric van der Want ziet louter positieve gevolgen van de pilot met een werk-leerbedrijf in de zorg.

In februari gaan de eerste 20 kandidaten van start. Zij volgen een eenjarige zorgopleiding bij het MBO College. Dit lokale instituut stapte eerder dit jaar naar de gemeente om uit te zoeken of een werk-leerbedrijf haalbare kaart is. Uit onderzoek van Calibris Advies blijkt dat dit concept in Hilversum goed is in te passen.

Om op deze manier laagdrempelige zorg te kunnen geven in de wijken, is niet nieuw. Dat wiel is elders al in het land uitgevonden, waaronder in IJsselstein waar een Hilversumse delegatie een werkbezoek aan heeft gebracht. Op voorhand zien de cijfers van die andere gemeenten er mooi uit. Van de deelnemers heeft 80 procent het diploma mbo-niveau 1 of 2 behaald. Van hen gaat 60 procent door naar een vervolgopleiding of vindt een werkgever.

'Het gaat mij om de mensen. Dat zij zich kunnen ontwikkelen'

Een werk-leerbedrijf is een laagdrempelig opleidingsinstituut, dat verzorgd wordt vanuit een locatie in de buurt. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan Heelo aan de Oosterengweg. De opleiding, die een jaar duurt, bestaat uit een dagelijkse korte, theoretische bijeenkomst en stages die bestaan uit het vervullen van informele hulp en ondersteuningsvragen in de wijken waar geen thuiszorg of ondersteuning van de gemeente mogelijk is. Volgens Van der Want gaat het onder meer om samen boodschappen doen, een kopje koffie drinken of begeleiding naar activiteiten in de wijken.

Alles draait om 'empowerment', zoals Van der Want het noemt. Dat Hilversum op deze manier een duit in het zakje doet van de participatie is mooi meegenomen. Hoe meer mensen aan werk komen, des te minder bijstand en uitkeringen er zijn. "Maar het gaat mij echt om de mensen zelf. Het is belangrijk dat zij zich kunnen ontwikkelen", aldus de wethouder. Daarnaast is dit goed voor de sociale cohesie en versterkt dit de buurten.

De pilot duurt twee jaar en kost de gemeente in 2018 en 2019 bijna 80.000 euro. Van der Want, die na de verkiezingen stopt, ziet mogelijkheden om dit project uit te breiden naar andere sectoren in de zorg als dit werk-leerbedrijf aanslaat in Hilversum.

'Investeren in mediastad'

Met de overeenkomst moeten media in Hilversum meer zichtbaar worden. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De media en cultuur zichtbaar en beleefbaar maken en investeren in een sterk creatief en economisch klimaat in de stad. Met die intentie ondertekenden de gemeente Hilversum en Beeld en Geluid dinsdag een intentieovereenkomst.

Natuurlijk werken beide partijen al enige tijd intensief samen om 'Hilversum Mediastad' zichtbaar te maken. Zo speelt Beeld en Geluid een belangrijke rol bij de Open Studio Dagen en de Top 2000 en helpt het instituut Museum Hilversum bij de programmering. "Maar het is nu tijd om dit in een kader te zetten en een convenant te tekenen", vindt mediawethouder Wimar Jaeger.
Directeur Tom de Smet van Beeld en Geluid geeft weliswaar toe dat het museum op het Media Park een landelijk product is, maar wel is gevestigd in Hilversum. "Wij hebben alle belang bij een bruisende omgeving. Daarom moeten we samen optrekken." Met de deal denkt de directeur een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het onderwijs in Hilversum en de zogenaamde mediamile; een digitale wandelroute in het centrum die er eind januari/begin februari moet zijn.
In de overeenkomst staat verder dat beide partijen gezamenlijk investeren in de ontwikkeling van een jaarlijks toonaangevend festival (als aanvulling op de Open Studio Dagen). Dit festival moet duidelijk maken dat Hilversum dé mediastad is. De gemeente levert daarbij de subsidie, Beeld en Geluid zorgt voor de content.
Ook werken de gemeente en Beeld en Geluid aan het profileren van het journalistieke en perskarakter dat zou passen bij Hilversum. Daarom organiseren zij evenementen, prijzen en inhoudelijke programma's. Er komt om die reden een jaarlijkse week/festival van de persvrijheid.

Toffe Rotterdamse band gaat los in 't Oor

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum Bom- en bomvol was Platenhuis 't Oor in Hilversum zaterdagmiddag tijdens het gratis optreden van The Kik. De eigenzinnige Rotterdamse band van voorman Dave von Raven (bekend van Maestro) was naar de zaak aan de Leeuwenstraat gekomen ter promotie van het nieuwste album 'The Kik hertaalt'.

Lakeland Foundation zoekt nog kleinschalige, lokale projecten

'Persoonlijke betrokkenheid maakt het extra leuk'

De Lakeland Foundation is 29 jaar geleden opgericht door Otto Bekouw en geeft heel doelbewust geld aan lokale, kleinschalige projecten in het Gooi en de Vechtstreek.

Het Kinderfestival in Bussum kreeg al een bijdrage. Foto: Sjoerd Stoop

hilversum Elk jaar heeft de Lakeland Foundation ongeveer 60.000 euro te vergeven en voor komend jaar worden nog projecten gezocht. "Het is een zoektocht", vertelt Pieter Schut, lid van het bestuur van deze particuliere stichting. De foundation is, ondanks het 29-jarig bestaan, vrij onbekend. En niet iedere aanvraag wordt gehonoreerd.

"We richten ons op kleine projecten met een sociaal en maatschappelijk doel", legt Schut uit. Dus een roeivereniging die een invalidentoilet nodig heeft kan bij hen aankloppen, een toneelvereniging die een sponsor zoekt niet. Kleinschalige projecten dus met een duidelijk doel en een kop en een staart. "We zijn er niet om de kas te spekken", glimlacht Schut.

De stichting richt zich ook heel doelbewust op initiatieven in het Gooi en omstreken. Vanwege het persoonlijke contact. Dan is immers ook bekend wat er met het geld gebeurt. Het stopt namelijk niet bij het doneren van een zak geld, de dames en heren van de Foundation volgen het project op de voet. "Dat maakt het ook extra leuk, die persoonlijke betrokkenheid", aldus Schut.
Hij is zelf aardig in de regio ingevoerd: hij werkt en woont er, zit in allerlei clubjes en kent daardoor veel mensen. "Als ik iemand ontmoet en die heeft geld voor een project nodig zeg ik vaak: probeer het bij ons. Maar ik ga natuurlijk niet alleen over het geld." Het bestuur beslist samen en het liefst helpen ze zo veel mogelijk verschillende doelen.
Schut vindt het wel jammer dat het geld niet elk jaar op gaat, maar dat betekent niet dat ze gaan strooien. "Ik zou het liefst elk jaar die 60.000 euro uitgeven, maar we kijken naar sociale en maatschappelijke projecten die het zonder onze bijdrage niet redden."

In 2017 kreeg het Kinderfestival in Bussum een bijdrage voor tien biertafelsets, in Weesp kon het Chamber Music Festival in 2016 op een bijdrage rekenen voor een jeugdmuziekproject en het Vogelhospitaal in Naarden kreeg geld voor renovatie van de ziekenboeg.
Twee keer per jaar doen ze een oproep aan verenigingen, maatschappelijke organisaties en andere initiatieven om zich aan te melden. In januari worden alle aanvragen op tafel gelegd en wordt er gewikt en gewogen. Wie door de ballotage heen komt kan rekenen op een bedrag tussen de 500 en 5.000 euro. Schut stelt eventuele aanvragers wel een beetje gerust: "Er moet een plan liggen, maar dat hoeft geen hele papierwinkel te zijn. Een A-viertje met het idee en een goede onderbouwing is soms al voldoende."

'Kijken naar projecten die het zonder onze bijdrage niet redden'

Wie een aanvraag wil indienen heeft tot 15 december de tijd. Kijk voor meer informatie op
www.lakelandfoundation.nl.

Roorda per 1 mei weg bij Tergooi

Ruurd Jan Roorda. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ruurd Jan Roorda vertrekt per 1 mei 2018 uit de raad van bestuur van Tergooi. Dat maakte het ziekenhuis dinsdag bekend. De bestuurder, die begin dit jaar terugtrad als voorzitter, zou een ander vervolg aan zijn arbeidscarrière willen geven.

Roorda was zes jaar lang aan het ziekenhuis verbonden. Hij trad af als bestuursvoorzitter omdat de relatie tussen de medische staf en de raad van bestuur onder druk stond. Hij werd opgevolgd door Hans den Hollander. Ander dieptepunt was de zaak Rogier Mooij, de hockeyer die overleed na medische missers, en het zwijgcontract dat daaruit volgde.
Toch kijkt hij terug op een plezierige tijd en ligt het ziekenhuis goed op koers. "Een nieuw vorm te geven ziekenhuistotaalconcept staat in de steigers; nieuwbouw en het realiseren van een virtueel ziekenhuis zijn daarbij het wenkend perspectief. Ik ben er dankbaar voor dat ik de afgelopen jaren leiding heb mogen geven aan deze betekenisvolle organisatie en met vele gedreven professionals en zeer gemotiveerde medewerkers heb mogen samenwerken, initiatieven heb mogen nemen, en daarmee een bijdrage heb mogen leveren aan toekomstbestendige zorg voor de regio Gooi en Vechtstreek. Dit maakt ook dat mijn besluit enigszins ambivalent is, maar ik heb er alle vertrouwen in dat Tergooi ook de komende jaren vooruitzorgt."
Roorda maakt deze toekomst niet meer van dichtbij mee. "Voor mij is - ook in eerdere betrekkingen - gebleken dat een dergelijke periode telkens ongeveer zes jaar beslaat. Daarom heb ik na een zeer intensieve bestuursperiode in Tergooi, waarin hard gewerkt is en we met elkaar veel hebben bereikt, besloten mij voor de komende jaren te willen oriënteren op een nieuwe uitdagende positie en werkzaamheden elders."