Gooi en Eembode Hilversum

4 oktober 2018

Gooi en Eembode Hilversum 4 oktober 2018


Onderzoek naar kosten geluidswal

HILVERSUM Nu duidelijk is dat de overheden de hand op de knip houden, want ook minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft geen euro's over voor een geluidsscherm langs de A27, ligt de bal volledig bij de bewoners van de West-Indische buurt. Zij zijn op zoek naar marktpartijen.

Grote vraag alleen is wat een geluidsscherm langs de A27 over een lengte van zo'n 1,5 kilometer kost. Volgens de Hilversumse bewoners is dat een bedrag van zo'n 2 à 3 miljoen, terwijl Rijkswaterstaat voor een scherm van 6 meter hoog uitkomt op zo'n 10 tot 15 miljoen euro. In opdracht van de gemeente en in overleg met Rijkswaterstaat is er een onderzoek gestart zodat er een reëel beeld komt van de kosten. In november moeten de resultaten bekend zijn. Vervolgens komt het Hilversumse college met een voorstel naar de gemeenteraad met mogelijke alternatieven, zo melden B en W in een brief.
De bewoners klagen steen en been over geluidsoverlast en gezondheidsklachten sinds de start van de werkzaamheden van de verbreding van de A27 en de nieuwe afslag die is gerealiseerd. Zij zijn niet tegen de verbreding, maar vragen wel compensatie in de vorm van een geluidswal. Maar de minister, de provincie Noord-Holland en de gemeente zijn niet bereid te betalen. Volgens Van Nieuwenhuizen is een scherm niet nodig omdat de geluidsbelasting op alle woningen gelijk blijft.

Stint weg, nu haalt auto foutgeparkeerde fietsen op

HILVERSUM Met het besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om de stint van de weg te halen, nam het gegniffel toe in Hilversum. Dan kan de gemeente de foutgeparkeerde fietsen in het centrum ook niet meer weghalen, was de gedachte. Geen elektrische bolderkar, dan toch gewoon een auto.

Na een gedragscampagne te zijn begonnen en de inzet van fietscoaches is de gemeente in september begonnen met het weghalen van verkeerde gestalde fietsen. Boa's stickeren deze fietsen en daarna gaan deze op de stint naar het depot aan de Kerkbrink 29. De stint mag voorlopig niet meer naar buiten, maar dat houdt niet in dat de handhaving van het fietsparkeren stopt.

De pick-upwagen is wel praktischer, want hier is ruimte voor vijftien fietsen, terwijl op de blauwe stint maar plek is voor twee stalen rossen. Toch zette de gemeente in eerste instantie de stint in omdat de gemeente handhaaft in een druk gebied. Bovendien is de elektrische bolderkar energiezuiniger. "Ook heeft de stint een waarschuwend effect", meldt een woordvoerder. "Omdat wij in de overgangsfase zitten, heeft de stint niet alleen een handhavingsrol, maar ook een informerende rol richting de fietsers."

Nu de stint uit het straatbeeld moet blijven, zet Hilversum in op de auto. Onduidelijk is nog wat er gebeurt wanneer het verbod van kracht blijft. "Mochten we in de toekomst geen gebruik meer kunnen maken van de stint, dan gaan we evalueren wat het beste middel is dat we kunnen inzetten om de fietsen te verplaatsen naar het fietsdepot", klinkt nog uit het raadhuis.

Overigens duurt het nog anderhalve week voordat fietseigenaren geld moeten betalen om hun fiets terug te krijgen uit het fietsdepot. Vanaf maandag 15 oktober kost het de tweewielerbezitter 15 euro.

Flashmob jarig koor met The Vocie Senior-finaliste

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Annet Hesterman zong zaterdag op het C&A-plein een nootje mee met de leden van Pro Musica uit Bussum. De finaliste van The Voice Senior deed mee aan een flashmob van het 75-jarige koor, met ook leden uit Hilversum, in het centrum. Hiermee blikte Pro Musica vooruit op het jubileumconcert in het Muziekcentrum van de Omroep.

Alleycatrace

Foto: Bastiaan Miché

Je moet er een beetje gek voor zijn, want wie legt er nu 480 kilometer af in één dag? Het antwoord: fietskoeriers. Dit weekeinde.

19

Titus Brandsmaschool viert zestigjarig jubileum

Feest in de gymzaal. Foto: Alberdingk Thijm Scholen

HILVERSUM Feest bij de Titus Brandsmaschool. De Hilversumse onderwijsinstelling aan de Lopes Diaslaan bestaat zestig jaar. Dat wordt door de leerlingen én de docenten gevierd.

Ter gelegenheid van dit jubileumjaar hebben alle groepen zich de afgelopen weken verdiept in een bepaald deel van de wereld. Onder leiding van dans- en dramadocenten is het toneelstuk 'Dancing Shoes' voorbereid en inmiddels opgevoerd, waarbij alle klassen een dans hebben laten zien.
"Ik werk hier al 42 jaar met veel plezier", aldus schooldirecteur Henk van Velzen. "Ik vind het belangrijk dat de school meegaat in de huidige tijd. Daarom zetten we onder andere in op een natuurlijke manier leren van de Engelse taal en ICT-verrijkend onderwijs."
Het begon in 1958 met een paar noodlokalen in het Erfgooierskwartier. Later is er een clustergebouw gekomen aan de Lopes Dialsaan en deelt de Brandsmaschool het gebouw met de Lelyschool.

Informatieavond VVD over vernieuwing stationsgebied

HILVERSUM De herinrichting van het stationsgebied is het volgende grote project in het centrum van Hilversum. Wat ligt er precies voor? Dat is wat de VVD donderdag 8 november aan de kaak stelt tijdens een informatiebijeenkomst in het raadhuis.

Een van de sprekers is wethouder Arno Scheepers, die samen met D66'er Wimar Jaeger het project-Stationsplein trekt. De liberaal praat over de details van de plannen die voorliggen. Naast Scheepers is er een tweede spreker. Wie dat is, is nog niet bekend. De bedoeling van deze informele sessie is om de aanwezigen uit verschillende invalshoeken bij te praten over de voorstellen en de keuzes die voorliggen.

Wie bij deze open bijeenkomst - dus ook niet-VVD-leden - aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden via secretaris@vvdhilversum.nl. Vanaf 20.00 uur is de inloop. Een kwartier later begint het programma. Om 21.45 uur is de borrel gepland.

Verbouwing en vernieuwing van woonzorgcentrum Gooiers Erf

Het vooraanzicht van Gooiers Erf. Foto: Buro Dirigo

HILVERSUM Opnieuw krijgt Gooiers Erf een opknapbeurt. Vorig jaar is de achterkant van het pand aangepakt en kwam er een nieuwe tuin. Nu pakt zorgorganisatie Inovum de voorkant van het gebouw, de begane grond en de bovengelegen algemene ruimtes aan. Vrijdag zijn de plannen gepresenteerd aan de bewoners en medewerkers.

De werkzaamheden beginnen in het voorjaar van 2019. Zo komt er een moderne entree en brasserie met gastvrouw. Tevens laat Inovum de fysiotherapiepraktijk vergroten en krijgen de algemene ruimtes een opfrisbeurt. Gooiers Erf aan de Van Riebeeckweg breidt ook uit. Het gaat om een revalidatieafdeling met vijftien plaatsen. Dit gebeurt om aan de lokale zorgvraag te voldoen.

"We merkten dat er vraag is naar revalidatieplekken. Gooiers Erf, dat vlak bij het ziekenhuis Tergooi is gelegen, is bij uitstek geschikt om deze zorg te bieden", meldt Mariët de Zwaan, bestuurder van Inovum. "Naast goede zorg vinden we het ook belangrijk dat mensen bij ons een prettige plek vinden om te wonen of elkaar te ontmoeten."

Begin 2019 moet de verbouwing starten. Rond de zomer van volgend jaar moet de klus geklaard zijn. "We hebben er alle vertrouwen in dat Gooiers Erf medio 2019 een samenhangend aanbod biedt waarin zorg en wonen samenkomen met de huiskamerfunctie van de wijk", zegt De Zwaan.

Weerbericht

Eerst vrij zonnig, later kans op een bui

Oktober is koel en onbestendig begonnen. Dinsdag verliep regenachtig, Woensdag trok een Atlantisch hogedrukgebied via Frankrijk oostwaarts. Dat leidde ook in onze omgeving tot enkele droge dagen met zonneschijn en een hogere temperatuur. In de loop van het weekeinde nadert een randstoring met kans op enkele buien. Zondag is het dan tijdelijk weer koeler.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog en vrij zonnig. Het wordt 19 à 20 graden. Zaterdag schijnt eerst de zon. Bij een matige zuidenbries loopt de temperatuur op tot 20 à 21 graden. In de middag kunnen stapelwolken ontstaan met in de avond kans op een bui. In de nacht naar zondag valt regen. Overdag trekken bewolking en regen weg en schijnt de zon af en toe. Het is beduidend koeler met een maximum van 15 graden. Er waait een matige wind, ruimend via west naar noord.

Trend na het weekeinde

Een uitloper van het Azorenhoog trekt via het Noordzeegebied oostwaarts. Er volgt opnieuw droog en veelal zonnig weer. Bij een zuiden- tot zuidoostenwind gaat de temperatuur weer stijgen tot rond 20 graden of iets hoger. Eind van de week neemt de kans op een bui toe.

Weetje

September 2018 was met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 14.7 graden, tegen 14.5 graden normaal, weinig aan de warme kant. September was wel zeer zonnig met 192 zonuren, tegen 138 uren normaal. In deze 21e eeuw waren alleen september 2003 en 2016 zonniger. Het was landelijk vrij droog. In onze regio viel met 80 mm de normale hoeveelheid regen.

Win kaarten voor René en Danny Froger in Gooiland

René en Danny Froger. Foto: Gooiland

hilversum Zo vader zo zoon! René Froger en Danny Froger staan vrijdag 12 oktober samen in het gerenoveerde Gooiland. De hele benedenverdieping van Gooiland wordt één grote feestlocatie.

Van Engelstalige powerballads en swingende evergreens tot aan Nederlandstalige meezingers: alle muzikale pareltjes passeren deze avond de revue. Het ultieme feest der herkenning!
René Froger en Danny Froger treden deze avond samen op met Danny Nicolay, in 2011 de vijfde Topper, en de liveband The Recipe.

De Gooi en Eembode mag vijf keer twee kaarten weggeven. Om daar kans op te maken, ga je naar de Facebookpagina van deze krant en reageer je op dit artikel.

'Duidelijke spanning door systeemwereld van gemeente'

Aantrekkelijkheid centrum gaat achteruit door fietsparkeren

Het verschil tussen theorie en praktijk is volgens het CDA levensgroot. Het nieuwe stalbeleid heeft veel negatieve effecten.

Ook het CDA heeft vragen gesteld over het nieuwe stalbeleid. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wat je op papier bedenkt, is geen garantie dat het in de praktijk ook goed werkt. In navolging van de SP stelt nu ook CDA Hilversum artikel 41-vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het nieuwe fietsparkeren in het centrum. De christendemocraten vinden dat de aantrekkelijkheid en de gastvrijheid van het centrum achteruitgaan.

'Bezoekers willen parkeren in de buurt van waar ze moeten zijn'

"Wij zien een duidelijke spanning tussen de systeemwereld van de gemeente, waarin aan de tekentafel is bedacht hoe en waar mensen het beste kunnen parkeren, en de leefwereld van de bezoekers van het centrum. Zij willen efficiënt met hun tijd omgaan en willen parkeren in de buurt van de plek waar zij in het centrum willen zijn", aldus CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen, die wil weten of B en W dit onderscheid ook zo ervaren.
Hilversum zucht sinds september onder het nieuwe fietsstalbeleid in het centrum. De gemeente wil af van de enorme fietsenzee om het centrum aantrekkelijker te maken. Fietsers moeten hun tweewieler neerzetten in de rekken of tegen de hekken. Wie zijn stalen ros parkeert op een plek waar dat niet mag, riskeert dat deze wordt meegenomen naar het depot aan de Kerkbrink.
Het nieuwe regime leidt tot veel commotie en klachten. Het CDA heeft de afgelopen week veel respons gekregen van inwoners en ondernemers sinds de gemeente daadwerkelijk is gaan handhaven. Hun conclusie is dat er weinig begrip is voor het beleid en de wijze waarop de gemeente handhaaft. Kruijswijk Jansen ziet nog onbenutte mogelijkheden. "Er zijn diverse plekken in het centrum die niet zijn aangewezen als stallingsruimte, maar waar wel volop ruimte is zonder dat routes voor hulp- en nooddiensten worden geblokkeerd."
Het CDA wil verder weten van het college of het klopt dat de handhavers zich vooral richten op de Kerkstraat en minder op de Groest. Tevens wil de oppositiepartij weten hoe het nu zit met de rechtsgeldigheid van de coulanceregeling voor mensen die mindervalide zijn. Zij mogen als zij een sticker hebben op hun fiets de tweewieler overal stallen.

Bekladding bij kinderopvang, dader nog zoek

HILVERSUM De politie heeft nog altijd geen idee wie er achter de 'bekladding' zit bij Kinderopvang De Sprookjesboom aan de Emmastraat. Daar was in korte tijd twee keer met graffiti iets op de muren geplaatst.

Ook de medewerkers van de kinderopvang hebben geen idee wie er achter de bekladding zit. Wat er precies is geplaatst, wil niemand zeggen. "Het was in ieder geval niet heel chic", zegt een politiewoordvoerder. Wel staat de nog onbekende man op beelden van beveiligingscamera's. De politie vraagt of mensen vorige week - tussen woensdagavond 18.15 uur en donderdagochtend 5.30 uur - iets verdachts hebben gezien. Tien dagen daarvoor was de kinderopvang ook al de dupe van bekladding. Of er een verband is tussen beide zaken maakt deel uit het van politieonderzoek.

Couturier Dinand overleden

HILVERSUM Dinand Schipper is vrijdag overleden in zijn woonplaats Hilversum. De kunstschilder en couturier is 67 jaar oud geworden.

In 1950 kwam Schipper ter wereld in Twente. Hij begon zijn loopbaan als confectieontwerper en verhuisde later naar Hilversum om als couturier bruidsmode en avondkleding te ontwerpen. 'Couture Dinand' was gevestigd in het Avenue-gebouw aan de 's-Gravelandseweg. In 2000 trok hij zich terug uit de modewereld om zich geheel te wijden aan de schilderkunst.

'Onverklaarbare U-bocht van regio bij inkoop Jeugdzorg'

HILVERSUM Wat is het nou? Is bovenregionale samenwerking bij de inkoop van Jeugdzorg nou wel of geen goed plan? De PvdA Hilversum snapt er niets meer van nu de Gooi en Vechtstreek het besluit heeft genomen uit het traject te stappen van de gezamenlijke inkoop Jeugdbescherming, Jeugdreclassering en Maatwerk.

"Terwijl wij vorige week nog een betoog van het college ontvingen over de vele voordelen van een bovenregionale samenwerking, blijkt nu dat de wethouders uit het Gooi op dat moment al hadden besloten om eruit te stappen", aldus fractievoorzitter Femke van Drooge. Wat de PvdA betreft maakt de regio een onverklaarbare U-bocht.

Begin september trokken jeugdzorgaanbieders aan de bel. In de vijf samenwerkende regio's (Alkmaar, Kennemerland, Kop Noord-Holland, IJmond en de Gooi en Vechtstreek) willen ze voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en zijn de voorwaarden die aan de inkoop zijn gesteld te streng, zo was de kritiek. Daarom hadden drie grote aanbieders zich niet ingeschreven voor de nieuwe contractperiode. Dat leidde tot politieke onrust, ook in Hilversum bij onder andere de PvdA, de SP en de ChristenUnie. Er werden vragen gesteld en in de commissie Zorg en Samenleving werd besloten een hoorzitting te houden over het inkoopproces.
Eerdere argumentatie en uitleg kan nu ineens overboord. De algemene lastenverlichting, wat een van de grootste voordelen zou zijn van de gezamenlijke inkoop, lijkt nu niet meer van belang, zo meent de PvdA. Het kan verkeren in een week tijd. Op maandag 24 september heeft de regio besloten haar eigen pad te kiezen, omdat de periode om tot een adequate oplossing te komen voor de jeugdigen in onze regio uiteindelijk toch te kort is gebleken, zo meldt Karin van Hunnik, wethouder in Laren en regioportefeuillehouder.
"Het is dus voor ons momenteel niet duidelijk wat de strategie of gedachtegang van het college en van de regio is geweest in de beslissingen die zijn genomen. Daarnaast maken wij ons zorgen of een dusdanig plotselinge ommekeer nog gevolgen gaat hebben", geeft Van Drooge aan. Deze gang van zaken heeft tot nieuwe PvdA-vragen geleid.

'Wat is nu de strategie of gedachtegang van het college of de regio?'

Jamillah Batelaan

(48), woont sinds 1972 in Hilversum en is klassenassistent/preventiemedewerker en ontzettend sportief.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk 4 dagen op de Mozarthof zml-school en 7 uur in de week ben ik instructeur bij verschillende sportscholen."

Nog tijd voor hobby's?
"Snoepen en sporten."

Hilversum in 5 woorden…
"Vies, rommelig, onveilig, soms gezellig."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Gezellig met zo veel verschillende persoonlijkheden. Er is altijd wel iets aan de hand waarvan je denkt: dit geloof je niet."

Als je burgemeester was, dan….
"zou ik meer voor de jeugd willen betekenen. Een strenger beleid op drankgebied. Ik schrik als ik zie hoeveel kids drinken en dronken op straat lopen."

Waar ben je trots op?
"Op mijn kids en mij man. Hij zorgt dat alles op rolletjes loopt, ik ben daar zelf te chaotisch voor."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'Judas' van Astrid Holleeder."

Kroketje of kaviaar?
"Kaviaar? Nog nooit gegeten."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met de burgemeester."

Mooiste plek in Hilversum?
"Nou, die heb ik echt niet."

Welke poster hing boven je bed?
"Michael Jackson."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het verlichte raadhuis."

Wat mist Hilversum?
"Een eigen parkeerplek voor mijn huis."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Voor een rit in een politiehelikopter voor een zoektocht boven Hilversum met goed resultaat en zodat ik lekker kan opscheppen dat ik heb meegeholpen."

Zes jongens gepakt voor mishandeling

HILVERSUM Het heeft even geduurd, maar de politie heeft zes verdachten weten op te pakken. De drie jonge Utrechters, twee Hilversummers en een jongen uit Vianen zouden op vrijdag 14 september betrokken zijn geweest bij zware mishandeling van een man.

Die vrijdag verlaat de man rond 15.40 uur winkelcentrum De Riebeeckgalerij. Hij loopt naar zijn auto die op de Willem Bontekoestraat staat geparkeerd. Buiten ziet de man een groepje jongeren staan. Niet veel later zijn zij verwikkeld in een woordenwisseling, die uitmondt in een vechtpartij.

Het slachtoffer krijgt meerdere klappen. Dat leidt tot onder andere een gebroken arm. Getuigen alarmeren de politie. Op het moment dat de agenten arriveren op de Willem Bontekoestraat zien zij dat de man meerdere verwondingen heeft en de daders het hazenpad al hebben gekozen.

Direct start de politie een onderzoek. Agenten praten met verschillende getuigen en bekijken de opgevraagde camerabeelden. Hierdoor komen zes verdachten in beeld, die maandag 'buiten heterdaad', zoals de politie het noemt, zijn aangehouden. Het gaat om drie jongens uit Utrecht van zestien en zeventien jaar, twee Hilversummers van zestien en achttien jaar en een zestienjarige knaap uit Vianen.

Softbalsters lopen promotie net mis

HILVERSUM Om te kunnen promoveren waren de softbalsters van Hilversum Hurricanes afhankelijk van Red Lions uit Rijswijk. Zelf pakten de dames twee klinkende overwinningen, maar omdat de koploper geen fouten maakte, zijn de Hilversummers promotie misgelopen.

In de laatste competitieronde van de promotiepoule won de blauw-gele equipe met 18-0 en 4-0 bij Domstad Dodgers. Red Lions zegevierde eveneens tweemaal en komt daardoor volgend seizoen uit in de Silver League, het een-na-hoogste niveau in Nederland. Gedurende deze competitie lieten de Hilversummers net iets meer steken vallen dan de opponent uit Rijswijk. De Hurricanes komen één zege tekort voor de promotie naar een niveau hoger.

Veel bezoek voor 'lieverds' in dierenasiel

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Veel bezoekers zijn zondag komen kijken welke 'lieverds' er allemaal zitten in Dierenasiel Crailo. Het was tijd voor de jaarlijkse open dag. Naast publiek trekken, hoopte het asiel ook adoptanten te werven. Beheerder Rianne Steenbeek heeft een noodkreet gedaan. De kosten voor de opvang van oude en zieke dieren is een dure aangelegenheid.

Fietser zwaargewond na aanrijding

Zondag ging het fout voor Hotel Lapershoek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een 58-jarige Hilversumse is zondag zwaargewond geraakt bij een aanrijding voor Hotel Lapershoek. De vrouw, die op de fiets reed, is aangereden door een 69-jarige automobilist uit Asten.

Met spoed is de Hilversume overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de traumahelikopter werd opgeroepen. Op social media kwamen direct berichten dat de gemeente de rotonde Utrechtseweg en Gijsbrecht van Amstelstraat gaat aanpakken omdat deze als gevaarlijk wordt beschouwd.

Betekenisvolle relaties leren aangaan en het samenleven versterken

Minister Hugo de Jonge praat in Hilversum over bestrijden van eenzaamheid

Hoe voorkom je ernstige eenzaamheid? Ook in Hilversum zijn de cijfers schrijnend. Ontmoeting organiseren is de beste remedie volgens de vicepremier.

Minister Hugo de Jonge nam maandagavond het maandelijkse magazine van Senver in ontvangst. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Eenzaamheid is moeilijk te doorbreken. Volgens minister Hugo de Jonge gaat het om versterking van het samenleven. Mensen moeten (weer) leren om betekenisvolle relaties met elkaar aan te gaan in deze maatschappij waar iedereen langs en om elkaar heen raast. Dat zei hij maandag tijdens de door CDA Hilversum georganiseerde thema-avond 'Samen tegen eenzaamheid'.

Te pas en te onpas duiken verhalen op van eenzame mensen of van mensen die niet gemist worden. Toen De Jonge namens het CDA wethouder was in Rotterdam opende zo'n geval zijn ogen. Mevrouw De Bruin lag tien jaar lang dood in haar woning. Niemand was het opgevallen. Een decennium lang was zij niet gemist. Dat was in 2013 voor de politicus de aanleiding om onderzoek te laten doen. Hoe kunnen dit soort situaties voorkomen worden en hoe vaak komt dit nu voor? En hoe is het gesteld met de eenzaamheidscijfers? Daaruit bleek dat de helft van de oude Rotterdammers zich eenzaam voelt. "Dan doe je iets toch niet goed", aldus de huidige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
In Hilversum zijn de cijfers eveneens schrijnend, zo leidde fractiemedewerker Jacobine van Dijk de bijeenkomst in. Uit onderzoek blijkt dat 41 procent van de Hilversummers weleens eenzaam is en in 8% van de gevallen gaat het om ernstige eenzaamheid. Dit is een toename in vergelijking met eerdere onderzoeken. Vooraf stelde Van Dijk dat het één op de twaalf Hilversummers betreft uit alle leeftijdscategorieën. De individualisering van de maatschappij speelt hierin een grote rol. Steeds minder is er oog voor een ander. Het dorpsgevoel verdwijnt.

De Jonge wees de vinger naar de samenleving. "Ga nou eens in de spiegel kijken", zei hij. Daarmee bedoelde hij dat de maatschappij niet compleet is als zij niet omkijkt naar eenzame ouderen. Iets dat 'we' nu wel laten gebeuren. Gastspreker Anita Keita (Versa Welzijn-directeur) zei dat het niet gaat om eenzaamheid bestrijden, maar dat dit eigenlijk een gebrek aan gemeenschapskracht is. "Het is belangrijk om individueel van betekenis te kunnen zijn. Veerkrachtig zijn. Maar ook solidair kunnen zijn aan mensen", waren haar woorden. Ben Hammer van de raad van bestuur van HilverZorg, de andere gastspreker, voegde daar dit aan toe: "Eenzaamheid is geen vraagstuk voor professionals; het is een vraag voor de samenleving."

In gesprek met de zaal. Foto: Bastiaan Miché

Maatschappij is niet compleet als je niet omkijkt naar ouderen

Maar hoe pak je dit probleem goed bij de hoorns? Het is immers iets compleet anders dan verkeerdgestalde fietsen in het centrum. Doel van de goedbezochte themabijeenkomst van het CDA was om te inspireren en meteen het startsein te geven aan een structurele oplossing om eenzaamheid tegen te gaan. En daarmee op weg naar een dorp met gemeenschapszin, waar het welzijn van inwoners vooropstaat.

Eerlijkheidshalve gaf De Jonge aan dat de overheid beperkt is in het bestrijden van eenzaamheid. Dat houdt niet in dat de handdoek maar klakkeloos de ring in moet. Voor hem is het sleutelwoord 'ontmoeting'. "Ontmoeten over de generaties heen en daadwerkelijk geïnteresseerd zijn, dat moeten we organiseren, want op een naturelle manier ontmoeten we elkaar amper nog", sprak hij. Lokaal een coalitie smeden. Vertegenwoordigers van kerken, maatschappelijke instellingen en bedrijven kunnen daarin plaatsnemen. "Pak het signaleren serieus op", luidde de oproep. "Zorg voor structureel bezoek van 75-plussers door vrijwilligers. Zorg voor veel activiteiten."

Versterken van het samenleven en zinvolle relaties leren aangaan, was het belangrijkste devies van de CDA-bewindsman. Naast eenzaamheid voorkomen is er nog veel meer werk aan de winkel, zo realiseert De Jonge zich. Bij het langer thuis blijven wonen moet er eveneens een schepje bovenop. Dat geldt ook voor de mantelzorgondersteuning. Samen met Hammer concludeerde de minister dat nieuwe woonvormen voor ouderen hard nodig zijn, zeker omdat het aantal 75-plussers het komende decennium fors gaat toenemen.

Stabiliteit lonkt weer voor opkrabbelend Hart voor Hilversum

Nieuwe bestuurders hebben zich gemeld bij partij

De tijd dat het één grote puinhoop was, is geweest. Hart voor Hilversum stelt orde op zaken. Zo beschikt de partij binnenkort weer over een bestuur.

Nelleke Schenkkan, wijkverpleegkundige in het Riebeeckkwartier, in gesprek met eigenaar snackbar van het winkelcentrum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Lang is het onrustig geweest binnen en rondom Hart voor Hilversum. Maar de partij krabbelt weer op, is de conclusie van fractievoorzitter Jan Slingerland. De fractie wordt meer één en nieuwe bestuursleden dienen zich aan, waardoor de stabiliteit terugkeert bij de partij die in maart de meeste stemmen kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Stress of er een nieuw bestuur zou komen heeft Slingerland nooit gehad. Een partij mag een jaar zonder bestuur functioneren en daarnaast zouden nieuwe mensen zich echt wel aandienen. Zo is geschied. Uit de eigen gelederen hebben raadslid Ria de Jong en partijlid Eduard Metz zich aangemeld. Nelleke Schenkkan wil de voorzittershamer overnemen. Slingerland kreeg een tip over Schenkkan en haar kwaliteiten. "Bij mij thuis hebben we gesproken. Het klikt. Ze heeft veel politieke ervaring en dat vind ik belangrijk. Ze kan daardoor ook goed inschatten wat mensen meemaken die vol in de wind staan", stelt hij.

Schenkkan woont in Bussum, maar ze kent Hilversum goed. Bij HilverZorg is zij werkzaam als wijkverpleegkundige. Zij is een van de motoren die weer schwung probeert te krijgen in het Riebeeckkwartier. Politiek is zij door de wol geverfd. In 1998 rolde zij de politiek in. Ze reanimeerde Algemeen Belang, de lokale Ankeveense partij. Vervolgens belandde zij bij GroenLinks en van 2006 tot 2010 was zij wethouder in Wijdemeren.

'Ik zie de mogelijkheden en niet de problemen'

"Ik ken de politiek dondersgoed", is de reactie van Schenkkan op haar nieuwe uitdaging. Of ze lang heeft moeten nadenken om in de slangenkuil te stappen die Hart voor Hilversum de laatste maanden is geweest, geeft ze niet echt antwoord. Ze is een doener. Wat geweest is, is geweest. "Ik zie de mogelijkheden en niet de problemen." Al zegt zij wel dat het interne gekir erg Goois is. "We moeten niet met elkaar bezig zijn, maar met Hilversum. Daar moeten we zo snel mogelijk mee aan de slag."

Inmiddels is de Bussumse al lid van 'Hart' en is ze onderdeel van het interim-bestuur. Haar focus ligt onder andere op het coachen en begeleiden van de fractie, waar weinig politieke ervaring is. Daarmee ontziet zij ook Slingerland. "Vergeet niet dat Jan naast fractievoorzitter ook coalitieleider is. Dat vraagt veel van hem."

De nieuwe voorzitter en de andere aspirant-bestuursleden krijgen een introductieprogramma. Het belangrijkste doel is om een nieuwe algemene ledenvergadering uit te schrijven. Naast het aantreden van het nieuwe bestuur komen daar nieuwe statuten en een huisreglement aan de orde. Volgens Slingerland belangrijke zaken. Binnen de fractie gaat het steeds beter. Zaterdag 13 oktober houdt 'Hart' nog een heidag en dan moet al het gedoe echt tot het verleden berusten, aldus de fractievoorzitter.

Wout Appels kijkt uit naar jubileumfeest van zijn cluppie

Voetbalvereniging Victoria viert komende zaterdag 125-jarig jubileum

Al 55 jaar is Wout Appels Victoriaan. Een onmisbare duizendpoot van de jarige voetbalclub. Maar op borstklopperij zal je hem nooit betrappen.

Wout Appels. Al vijfenvijftig jaar Victoriaan in hart en nieren. Zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt in het clubgebouw aan het Jagerspaadje. Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM Ontspannen hangt Wout Appels aan de bar van Cricket & Football Club Victoria. Zondag is nooit een heel drukke dag, vertelt hij. Niet dat hij thuis kan blijven, maar hij hoeft zich ook geen slag in de rondte te werken. Vijfenvijftig jaar is hij Victoriaan. In hart en nieren. Een onmisbare duizendpoot die op handen wordt gedragen door de leden van de jubilerende vereniging.

Bedachtzaam blaast hij in zijn papieren bekertje met cappuccino. Hij weegt zijn woorden zorgvuldig af. Hij is nou wel gevraagd om het verhaal te vertellen, maar vergeet niet dat er nog veel meer vrijwilligers zijn zoals hij. Dat er nauwelijks Victorianen van vijfentachtig zijn die zich zo belangeloos inzetten voor hun club, wuift hij weg. Hij doet het met plezier. Het is zijn lust en zijn leven. Als de deur van de bestuurskamer opengaat, kijkt hij om. "Hé, Wout, ik kom even een fluitje en vlaggen uit de kast pakken", zegt de jonge scheidsrechter. Appels veert op en pakt het potje waarin de fluiten worden bewaard. Hij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Zaterdag is de drukste dag. Dan staat hij om zes uur op en is hij rond zeven uur in Hilversum. "Ik woon mijn leven lang al in Bussum en de laatste jaren in het huis van mijn grootouders. Het is maar twaalf kilometer naar Victoria. Ik vind het geen probleem." Hij opent het clubhuis, zet het koffieapparaat aan, checkt de kleedkamers, is heerser van het materiaalhok en legt de benodigdheden voor de wedstrijden klaar. En als hij dat werk klaar heeft, kan hij eindelijk genieten van de wedstrijden die worden gespeeld.

Pupillentrainer

Twintig jaar was hij toen hij zich in het Victoria-tenue hees

Vroeger trainde hij pupillen en was hij wedstrijdsecretaris. Maar als hij dan toch een grote verandering moet opnoemen tussen toen en nu, is het wel dat het er nu een stuk professioneler aan toegaat. Hij wijst op de deur waar een aantal A4'tjes vol gekleurde blokken hangt. Het trainingsschema, verklaart hij. De kinderen worden niet meer getraind door vaders, maar door goedopgeleide trainers. "En zo hoort dat ook. Mij hoor je niet zeggen dat het vroeger allemaal beter was. Het is nu anders en dat is goed."

Hij startte laat met voetbal. Zijn vader wilde dat zoon Wout na de hbs ging studeren. Toen hij daarmee klaar was, wachtte de militaire dienst op hem. Twintig was hij toen hij zich in het Victoria-tenue hees en zeventig toen hij het aan de wilgen hing. Er waren tijden dat hij dagelijks te vinden was op het Victoriaterrein. Inmiddels heeft hij dat teruggedraaid naar drie dagen en de zaterdag. En soms de zondag, zoals vandaag, als het tweede tegen Wasmeer speelt. Vol lof is hij over voetbalclub OSO. Omdat Victoria uit het clubhuis knapt en een tekort aan kleedkamers heeft, lenen ze vier ruimtes bij de buren. "Victoria is een van de oudste voetbalverenigingen van Nederland en de grootste van Hilversum met veel jeugdleden. En die sporters moeten zich omkleden. Het aantal seniorenteams daarentegen is klein. Komt, denk ik, omdat we een studentenclub zijn. Dus na een paar jaar verhuizen die jongens naar studentensteden en hebben geen tijd meer om in Hilversum een balletje te trappen", denkt Appels.

Komende zaterdag is het de hele dag groot feest bij jarige Victoria

Hij kijkt uit naar de komende dagen als zijn cluppie feestviert. Dat start donderdagavond als burgemeester Broertjes het jubileumboek krijgt overhandigd. "Zaterdag is het de hele dag feest. Dan zijn er verschillende wedstrijden, waaronder een jubileumwedstrijd tussen de Victoria-selectie en de Vitesse-legends. Oude herinneringen kunnen worden opgehaald tijdens de reünie en 's avonds is er een groot feest met dj's," somt Appels op. Weer gaat de deur van de bestuurskamer open en vraagt een voetballer om de sleutel van de kleedkamer. Appels schuift zijn stoel naar achter en verontschuldigt zich. Hij moet weer aan het werk.

Gooi en Eembode wil samenwerking met GooiTV in Hilversum uitbreiden

Voor nieuws uit Hilversum kan GooiTV rekenen op Enter Media

Het gesprek met de burgemeester is een voorbeeld van de samenwerking van Enter Media en GooiTV.

HILVERSUM Samenwerken doen ze al, GooiTV en Enter Media. In Hilversum breiden ze hun krachtenbundeling graag verder uit. Wat beogen de lokale omroep en de uitgever van onder meer De Gooi en Eembode met hun samenwerking?

Opvallend lokaal medianieuws was het zonder meer, het bericht in De Gooi en Eembode van 16 augustus: dat GooiTV (de lokale omroep van Gooise Meren en Wijdemeren) bij het Commissariaat voor de Media een aanvraag deed voor een zendmachtiging in Hilversum. Ook RTi en 6FM, nu opererend onder de naam NH Gooi, dingen naar die felbegeerde zendmachtiging.

Doelgroepen bereiken

'Het gesprek met de burgemeester brengen we huis-aan-huis'

“De versnippering van lokale media in 't Gooi is groot. Wil je zaken professioneler aanpakken, zul je krachten moeten bundelen”, stelt Ruud Bochardt van GooiTV. De Hilversummer doet dat al met Enter Media, de uitgever van deze krant, en nog zes lokale nieuwskranten in Gooi en Vechtstreek. “Dat past in de visie van een moderne, complete, journalistieke organisatie die kan beschikken over meerdere distributiekanalen, zodat je meerdere doelgroepen kunt bereiken.” Als voorbeeld noemt Bochardt 'Het gesprek met de burgemeester'. Sinds januari 2017 interviewt Ingmar Meijer van De Gooi en Eembode met regelmaat burgemeester Pieter Broertjes over actuele zaken voor de camera van GooiTV. Het gesprek wordt via GooiTV uitgezonden, staat zowel bij de omroep als de krant online én levert nieuwsartikelen op in De Gooi en Eembode. “Met onze samenwerking brengen we dat gesprek ineens huis-aan-huis, zou je kunnen zeggen.” Volgens hetzelfde model doen BussumsNieuws en GooiTV al een jaar 'Het gesprek met' de burgemeester van Gooise Meren.
Hoe interessant ook, er is meer dan burgemeesters. GooiTV wil zich in Hilversum vooral richten op sport, evenementen en 'verbinding' (zoals herdenkingsbijeenkomsten). Daarom wil GooiTV de zendmachtiging in de Mediastad.

Al meer co-producties

Voor het Hilversumse nieuws kan GooiTV rekenen op Enter Media, verzekert uitgever Jan Piersma. "Ik heb vorige week gezegd dat wij 'het persbureau van deze regio' willen zijn. Wij willen meerdere distributiekanalen. Die kunnen we zelf opzetten, maar liever werken we samen met de partijen die er al zijn. Dat is helemaal niet nieuw. In Weesp hebben we al vele jaren een succesvolle redactionele samenwerking met Radio Weesp. Volgens vergelijkbaar model houden onze journalisten in Gooise Meren hun wekelijkse redactievergadering bij GooiTV. Zo doen we niets dubbel en versterken we elkaar. De politieke debatten bij de vorming van Gooise Meren, eind 2015, waren sterke coproducties van Enter Media en GooiTV. We zien nu een kans om dat in Hilversum uit te bouwen."

'Ben blij dat ik mijn hond bij me heb'

Projectleider Anouk van Bommel plakt een blauwe actiesticker op het Oosterspoorplein. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Niet tegen een geparkeerde scooter of fiets of grote plantenbak opbotsen is voor iemand die goed kan zien al een opgave op het Stationsplein. Voor slechtzienden en blinden is het een grote obstaclerun. Op de geleidelijn staat alleen maar blik. Er moet meer bewustwording komen om de 'lijn vrij te houden', zodat deze groep veilig over straat kan.

"Ik ben blij dat ik mijn hond bij mij heb, anders had ik de weg hier echt niet gevonden", zegt Anouk van Bommel op het Stationsplein. Dit is de plek waar zij en anderen maandagmiddag flyers uitdeelden in het kader van 'Houd de lijn vrij'. Hilversum is tijdens de landelijke Week van de Toegankelijkheid de uitverkoren plaats om de aandacht te vestigen op het vrijhouden van de geleidelijnen bij de stations en op straat.

Voor mensen die slecht kunnen zien of blind zijn is het een ramp. Ook in Hilversum kunnen zij amper fatsoenlijk over de voor hen zo belangrijke geleidelijn lopen. Van Bommel, projectleider van 'Houd de lijn vrij', stelt dat het publiek zich ervan bewust moet zijn dat die ribbels er liggen. Daar is de actie op gericht. Mensen houden er geen of te weinig rekening mee dat die geleidelijnen een belangrijk hulpmiddel zijn voor slechtziende en blinde mensen. "Ik maak elke dag gebruik van de geleidelijnen en ik kom vaak obstakels tegen. Dat maakt zelfstandig reizen ingewikkeld voor mij", meldt Van Bommel.

'Zelfstandig reizen is ingewikkeld voor mij door die obstakels'

In de tussentijd plakken de vrijwilligers blauwe stickers naast de geleidelijnen bij het centraal station. De oproep is simpel en overduidelijk: 'Vrijhouden'. Dat klinkt makkelijker dan het is. Op het Oosterspoorplein loopt de lijn door de fietsenstalling heen. En wie een blik werpt op het Stationsplein vraagt zich af of hier niet beter gehandhaafd kan worden op verkeerde gestald blik. "We hebben al vijftig stickers geplakt in Hilversum", aldus Van Bommel over de urgentie in de mediastad.
Bewustwording over de mobiliteit van slechtzienden en blinden gaat ook op voor winkeliers. Van Bommel is bereid om samen met Hilversummer Gregory Dunker, ervaringsdeskundige en ambassadeur voor het VN-verdrag Handicap, in gesprek te gaan met de ondernemers en de gemeente. Een kort rondje door het centrum met Dunker toont aan dat in het dorp nog genoeg te verbeteren valt op het gebied van toegankelijkheid. Eerder deed de Hilversummer namens de SP al uitgebreider onderzoek hiernaar. De oppositiepartij vraagt hier nu aandacht voor bij het college.

Net geen 500 kilometer binnen een etmaal wegtrappen

Hilversummer Jesse Jägers van Bike35 verzorgt 24 uursrace voor fietskoeriers

Tientallen fanatieke fietsers stappen zaterdag op de fiets voor een monstertocht door Nederland met Hilversum als start- en eindpunt.

De loods van Fabrique Ludique, waar Jägers poseert met zijn fiets, is dit weekeinde start- en eindpunt van een 24 uursrace. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Om 480 kilometer binnen 24 uur af te leggen met de fiets vraagt wel een beetje gekte in het hoofd. Maar dat past dan ook wel weer bij fietskoeriers, de waaghalzen van de weg. Zaterdag is Bike35 het startpunt van deze alleycatrace, die deelnemers door het hele land leidt om een dag later weer te eindigen op de Hilversumse Mussenstraat.

Bijna 500 kilometer fietsen in een etmaal en dat nog zo snel mogelijk doen ook, klinkt krankzinnig. Jesse Jägers moet lachen. De Hilversummer, eigenaar van fietskoerierbedrijf Bike35, bevestigt dat er zeker een steekje los moet zitten om aan deze monstertocht mee te doen. "Het wordt wel pittig", zegt hij. "Het mooiste is de prestatie. Maar ook laten zien uit welk hout een fietskoerier gesneden is. Wat je met doorzettingsvermogen op de fiets kunt bereiken. Voor mij geeft het organiseren van deze 24 uursrace ook veel voldoening."

Wie denkt dat het een toeristisch tochtje is die de fietsers binnen een dag van Zwolle, Deventer, Arnhem, Nijmegen, Den Bosch, Tilburg, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam naar Hilversum brengt, heeft het mis. Velen rijden met het spreekwoordelijke mes tussen de tanden tijdens deze alleycatrace. Dat geldt ook voor Jägers. "Het doel is winst", zegt de Hilversummer droog.

'Ook willen laten zien uit welk hout een fietskoerier gesneden is'

Uit zijn verhaal is op te maken dat hij lang niet de enige is die als eerste het superrondje door Nederland wil afleggen. Diverse deelnemers zijn flink in training. "Sommige hebben regelmatig een rondje IJsselmeer gefietst van zo'n 330 kilometer, terwijl andere op onderzoek zijn uitgegaan om te ontdekken hoe ze het snelst in de steden kunnen komen. De checkpoints zijn de fietskoerierbedrijven", luiden zijn voorbeelden. Zelf heeft Jägers ook goed getraind. Wekelijks fietst hij tussen de 200 en 300 kilometer. Daarnaast loopt hij hard en staat hij in de dojo van Burning Heart voor een kickboksles op de zak. Het devies voor de laatste dagen is vooral rust. Dat is nog best lastig voor iemand die moeilijk stil kan zitten.

Een alleycatrace is een informele wielerwedstrijd met verschillende checkpoints onderweg. Deze races vinden over de hele wereld plaats. Zaterdag en zondag zijn de checkpoints negen andere fietskoerierbedrijven. De deelnemers bepalen zelf de route, maar moeten langs deze punten komen. Bij iedere plek is ravitaillering geregeld om weer energie te tanken. Maaltijden zijn te nuttigen in Deventer, Tilburg en Utrecht. Voor de start krijgen de fietsers een nieuwe binnenband mee voor als ze lek rijden en als de problemen groter zijn dan kunnen ze de bezemwagen bellen.

Zondag om 7.00 uur worden de eersten terugverwacht in Hilversum

"Dat gevoel van vrijheid. Het buiten zijn. Fietsen is een way of life", legt hij in een paar zinnen zijn passie uit. Hij houdt van toerritten. Die rijdt hij regelmatig. In de planning heeft hij nog een rondje IJsland staan. Samen met een vriend wil hij binnen afzienbare tijd, zoals de Hilversummer het zegt, zo'n 1.600 kilometer afleggen. Dan denkt hij aan een week of drie.

Tussen de vijftig en zeventig fanatiekelingen verwacht de 34-jarige Hilversummer zaterdag in de loods van Fabrique Ludique aan de Mussenstraat 55. Het voormalige onderkomen van metaalfabriek Brandsma is begin- en eindpunt van deze race. Om 12.00 uur vertrekken de deelnemers: veel fietskoeriers en -liefhebbers. Zo'n 19 uur later, rond 7.00 uur op zondag, is de verwachting dat de eerste coureurs van de fiets stappen en dan kunnen ontspannen. Stretchers en banken staan klaar en een sportmasseur is aanwezig. Voor iedereen die de afstand binnen 24 uur voltooit, ligt een medaille klaar. Voor de top drie heeft Jägers prijzen geregeld. Hij hoopt er zelf met de hoofdprijs vandoor te gaan.

ChristenUnie wil versnelde evaluatie van falende citymarketing

Vragen over aanhoudende opstartproblemen bij stichting

De opstartproblemen van de citymarketing lijken te verergeren. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De nachtmerrie die Hilversum Citymarketing heet, is waarheid geworden voor de ChristenUnie. Nu het binnen de stichting een grote puinhoop blijkt te zijn, moet snel in kaart komen wat er aan de hand is en hoe het tij te keren is. De oppositiepartij wil op korte termijn een evaluatie hebben van het college van burgemeester en wethouders.

"Wij hebben het afgelopen half jaar kennisgenomen van de problemen bij de opstart van de citymarketing", schrijft Aafke Vreugdenhil, fractievoorzitter ChristenUnie, als inleiding. "Wij hebben inmiddels sterk de indruk dat de problemen alleen maar toenemen." Daarom is de oppositiepartij in de pen geklommen en heeft artikel 41-vragen opgesteld. Het idee erachter is Hilversum steviger te positioneren als mediastad, het versterken van de lokale economie en om de eigen inwoners meer betrokken te maken bij de eigen woonplaats. Daar gaan tonnen gemeenschapsgeld naartoe.

Plat gezegd: is er sinds de oprichting bitter weinig van de grond gekomen. Het meest ruchtbare wapenfeit is de lancering van een papieren uitagenda. Verder komen er alleen verhalen naar voren van een verziekte werksfeer. In juli leidde dat al tot een complete personeelswissel. Alleen directeur Anne Visser is aangebleven. Burgemeester Pieter Broertjes bagatelliseerde toen de problemen nog, duidde het belang van deze organisatie en zei zelfs dat er geld bij moet om Hilversum als mediastad te promoten.
Blijkbaar rommelt het nog altijd in de 'zwarte doos', het kantoorpand op het Stationsplein. "Het voelt niet goed", zei Vreugdenhil vorig jaar bij de behandeling van de oprichting van de citymarketingorganisatie. Die de stichting een nachtmerrie noemde. Dat voorgevoel lijkt juist te zijn. Naast de ChristenUnie waren ook Hart voor Hilversum en de SP onder meer tegen. Toch stemde een meerderheid voor.

Slechte voorgevoel van ChristenUnie lijkt te kloppen

Nu is het wat de ChristenUnie betreft tijd om aan te tonen wat de resultaten van de stichting zijn, hoeveel bezoekers komen langs bij de VVV, trekt de Media Mile veel mensen en zij wil van het college weten wat er gaat gebeuren om de koers te wijzigen. Vreugdenhil wil een versnelde evaluatie. Voor 1 januari 2019 wil zij antwoord hebben van B en W.

Vorige week stelde Hart voor Hilversum-raadslid Henk Blok al schriftelijke vragen. Hij wil weten of de stichting het al kan rooien met minder gemeentesubsidie en meer euro's van derden. Jaeger kondigde in een brief op maandag 4 september aan dat de werving van een nieuwe directeur is gestart. De opvolger van Visser, die naar het schijnt niet zal solliciteren op deze functie, moet per januari 2019 in functie zijn.

Stakende metaalarbeiders trekken door Hilversum

Bij VSH betuigden de stakers hun steun aan hun collega's en zetten ze hun actie kracht bij vrijdagochtend. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 'Actie! Actie! Actie', buldert over het parkeerterrein van VSH aan de Oude Amersfoortseweg. Honderden werknemers uit de metaalindustrie, waaronder enkele VSH'ers, uitten vrijdag zicht- en hoorbaar hun onvrede over het uitblijven van een 'fatsoenlijke cao'.

Fabrique Ludique aan de Mussenstraat was vrijdagochtend de ontmoetingsplek van de stakende werknemers en vertegenwoordigers van de vakbonden FNV en CNV. Dit onderkomen gebruiken voor deze regionale actie heeft iets ironisch. Dit is immers de voormalige Hilversumse metaalfabriek. Onderhandelaars van de bonden namen plaats achter de microfoon en zweepten de in rode en paarse hesjes gehulde metaalarbeiders op. Tijdens deze praatjes klonk het 'Actie! Actie!' meermaals. De werknemers willen onder meer een loonstijging van 3,5 procent en willen invloed op hun werktijden. Om hun onvrede zichtbaar te maken én om de collega's bij het even verderop gelegen VSH te steunen, ging de hele stoet kort naar VSH toe. Dat leidde tot verbaasde Hilversummers en wachtende automobilisten.

Je laten verrassen op Gooisch Bierfestival

Tweede editie trekt opnieuw duizenden proevers

Opnieuw duizenden bierliefhebbers vermaakten zich zondag opperbest tijdens het tweede Gooisch Bierfestival op het Marktplein.

De verschillende brouwerijen stonden bij elkaar, midden op het plein. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum In 1980 telde Nederland slechts negentien bierbrouwerijen, tegenwoordig zijn het er 600. Pakweg 350 daarvan hebben een eigen ketel, de overige 250 maken gebruik van een van die 350 ketels. Het is een van de feitjes die deelnemers van de proeverij - een van de onderdelen van het Gooisch Bierfestival - zondagmiddag te horen kregen.

Festivalterrein op het megaplein is nu iets groter gemaakt

Bierfestivals zijn hot. Liefhebbers vinden het fijn om eens wat anders te drinken dan de standaarddrankjes uit de supermarkt en dus is het geen verbazing dat op deze zonnige zondag de tweede editie van het Gooisch Bierfestival net als vorig jaar veel volk trok.
Alleen is de organisatie dit keer wel op alles voorbereid. Zo is er een extra kassa voor muntjes, extra beveiliging, EHBO en is het festivalterrein op het al grote plein iets groter gemaakt. Verder zijn er foodtrucks, podia voor singer-songwiters en stand-upcomedians.
Maar de 33 verschillende soorten bier - overigens zijn er daarnaast twaalf alcoholarme/vrije biertjes te krijgen - vormen toch de hoofdact van de middag en avond. Dat geldt ook voor Dirk Swart, die samen met zijn studiegenoten uit Utrecht deze mooie zondagmiddag in Hilversum doorbrengt. "Wat ik nu drink? Een Devana (4,2 procent, red.). Het is het eerste biertje van de dag dus ik begin rustig aan, (lachend) maar het is niet de laatste. Ik wil nog wel een paar andere proberen."
Verschillende bezoekers waren er vorig jaar ook bij, maar voor velen is het de eerste keer. Maar zowel die eerste als laatste groep komt naar het evenement omdat het zo gezellig is. Dat laatste geldt ook voor Diliana Verberg en Nikke Bloemen. Zij hebben al een Gooisch Blond op en staan nu op het punt om een Van Vollenhoven Princesse Bier te nuttigen. "Weer eens wat anders, we laten ons verrassen. En het is lekker zo buiten. En aangezien we wel van een biertje houden, blijven we nog even."

Tijdens de proeverij kregen deelnemers de nodige info.
Naast al het bier was er het nodige muzikale vermaak.

Braaksma: 'Houd de discussie open'

Ron Lancé (rechts) neemt de zetel van Jerry Braaksma (links) over. Foto: Eduard Metz

hilversum Zichtbaar geëmotioneerd heeft Jerry Braaksma van Hart voor Hilversum deze week afscheid genomen van de Hilversumse gemeenteraad. Al voor de zomer maakte het raadslid bekend dat hij zijn zetel zou inleveren vanwege al het gedoe binnen de lokale partij en de keuze om zitting te nemen in een college van burgemeester en wethouders dat voor één Gooise gemeente is.

Want juist 'Gooistad' was tijdens de voor Hart succesvolle verkiezingscampagne het verboden woord binnen de lokale partij. Om dit belangrijkste speerpunt bij de formatiebesprekingen direct in te leveren was voor velen - ook voor Braaksma - not done. Bovendien werd hij op het laatste moment gepasseerd als tweede wethouder.
Om daar uitgebreid op terug te blikken zag Braaksma, die nu wordt opgevolgd door Ron Lancé, bij zijn afscheid niet zitten. Wel vindt hij Gooistad nog altijd geen goede ontwikkeling en ziet hij liever een zogenaamd Drechtstedenmodel (vergaande samenwerking, maar wel eigen bestuur). Terugkijkend zei de Hilversummer dat hij de afgelopen periode geweldige mensen heeft leren kennen. Minpuntje is wel dat de discussie vooral op social media zich de laatste jaren heeft verhard. "Houd de discussie open en blijf luisteren naar elkaar", was zijn boodschap aan de gemeenteraadsleden.
Braaksma werd de afgelopen jaren door het publiek tweemaal gekozen tot Politicus van het jaar. Burgemeester Pieter Broertjes gaf aan het jammer te vinden dat de Hart voor Hilversummer, een 'verbinder' vooral, vertrekt uit de lokale politiek. "Raadsleden gebruiken vaak veel woorden, maar niet Jerry Braaksma. Die stroopt de mouwen op en gaat aan het werk."
Overigens gaat iedereen er wel van uit dat Braaksma zich voor de gemeenschap zal blijven inzetten. Zo blijft hij betrokken bij Hilversum Actief (LHBTI-werkgroep).

Hilversum wil versoepeling kinderpardon

hilversum De gemeente Hilversum sluit zich aan bij de ruim vijftig zogenaamde 'kinderpardongemeenten'. Een motie in de gemeenteraad van de gehele oppositie en collegepartij GroenLinks kreeg ook steun van D66 en een deel van Hart voor Hilversum. Ruim voldoende voor een meerderheid: 26-9.

Aanleiding voor de motie was de soap rond de kinderen Lili en Howick die eerst wel naar Armenië moesten en uiteindelijk toch in dit land mochten blijven. "De afgelopen maand heeft een grote maatschappelijke discussie plaatsgevonden over het kinderpardon. Daarbij zien we dat er brede steun leeft om in de gemeenschap gewortelde kinderen die hier langer dan vijf jaar verblijven te laten blijven. Omdat het thuis van deze kinderen hier ligt", aldus de zes partijen die de motie indienden. Inmiddels hebben al 55 gemeenten in Nederland zich uitgesproken voor versoepeling van het kinderpardon.

Hilversum sluit zich daar nu bij aan. Alleen de voltallige VVD stemde tegen de motie. Namens de liberalen zei raadslid Haitske van de Linde dat ook zij 'buikpijn' kreeg van het kinderdrama. Maar het is niet aan de lokale politiek om hierover te oordelen. Dat is aan de collega's in Den Haag, was haar mening. "Wij kennen de dossiers niet en je creëert weer nieuwe grensgevallen."
Opvallend was dat Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie het inhoudelijk 100 procent met Van de Linde eens was. Toch steunde zij de motie. Haar achterban zou niet goed begrijpen waarom de ChristenUnie tegen zou stemmen, was haar verklaring. Ook opvallend: de zeven aanwezige raadsleden van Hart voor Hilversum stemden verdeeld: vier voor, drie tegen.

Broertjes grote held in dossier opknapbeurt Egelshoek

De Egelshoek. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Als burgemeester Pieter Broertjes op zijn hoogtepunt zou willen stoppen, zou hij dat nu misschien wel moeten doen. Want zo veel complimenten als hij kreeg van de gemeenteraad over zijn rol in het veelbesproken Egelshoekdossier zal hij niet snel meer krijgen.

Broertjes had de handschoen opgepakt om het laatste stuk van het woonwagencentrum toch nog (voor 2,8 miljoen euro) op te knappen. Iets dat wethouder Nicolien van Vroonhoven (CDA) de jaren hiervoor niet was gelukt. De christendemocraten waren daarom als een van de weinige partijen zuinig met de complimenten.
De overige partijen waren echter overenthousiast dat de gemeente en de bewoners eindelijk een deal hebben om het verpauperde stukje grond met veertien woonwagens een beurt te geven. Wel benadrukte Anne de Jong dat de Egelshoek nu een 'gewone' wijk is waar dezelfde regels zijn op het gebied van veiligheid en milieu, net zoals in iedere andere wijk.
De burgemeester is een gelukkig mens, zei hij, gaf wethouder Voorink een pluim voor zijn hulp en stelde dat het bedrag echt niet hoger wordt dan 2,8 miljoen. Nu hoop Broertjes wel dat het met de hoeveelheid asbest daar meevalt.

Jaeger was eigenlijk te vroeg met bijdrage aan Metropole Orkest

Het Metropole Orkest. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum "U geeft geld uit dat nog niet van u is, maar van de burger." Dat zei CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker tegen cultuurwethouder Wimar Jaeger over de Hilversumse steun van twee keer 250.000 euro aan het noodlijdende Metropole Orkest.

Twee weken terug, tijdens Prinsjesdag, werd bekend dat Den Haag én Hilversum samen twee keer een miljoen (in 2019 en 2020) extra subsidie schonken aan het Metropole Orkest. Daarvan komt driekwart van het Rijk en een kwart uit het raadhuis. Dat besluit kwam mede voort uit een door de gehele gemeenteraad gesteunde motie om het orkest te helpen. Echter, in de motie ging de raad uit van 1 euro steun per inwoner (zeg maar 90.000 euro) per jaar en niet (zoals nu het geval is) pakweg 3 euro. Bovendien, aldus Streutker, had de wethouder met het Rijk en het orkest in gesprek moeten gaan en dan eerst een voorstel aan de gemeenteraad moeten overleggen. Pas daarna kon hij eventueel geld uitgeven.
Jaeger was het in principe met Streutker eens, had het liever ook anders zien verlopen, maar kon eigenlijk niet anders. "De bijdrage van OCW (ministerie, red.) was van dien aard dat we dit niet op het spel mochten zetten."
Van belang voor het ministerie was dat de bijdrage op Prinsjesdag bekend zou worden, gaf de wethouder aan. Maar uiteindelijk beslist de raad, benadrukte Jaeger. Dat laatste geldt overigens ook voor de bijdrage vanuit Den Haag. Daarover beslist straks de Tweede Kamer.

Bijzonder en ook succesvol concept van Proeflokaal Sijgje nu ook in Hilversum

Huiselijke gezelligheid en eten voor een goede prijs

De mensen van Proeflokaal Sijgje met rechts Erwin Nieuwenhuizen en Claudio Houtman. Foto: Proeflokaal Sijgje

hilversum Het ultieme huiskamergevoel: oude radio- en televisietoestellen, foto's die verlangen naar vroeger en op de menukaart staat onder 'Toetjes' onder meer een vlaflip. Welkom in Proeflokaal Sijgje aan de Vaartweg 33. "Toen we dit pand zagen, was het meteen liefde op het eerste gezicht", zegt mede-eigenaar Claudio Houtman.

Met pand Vaartweg was het meteen liefde
op het eerste gezicht

Na Voorburg, Delft, Leiden, Voorhout en Schiedam is Hilversum de zesde plaats - en de eerste buiten Zuid-Holland - waar Houtman en compagnon Erwin Nieuwenhuizen een Proeflokaal Sijgje openen. Eind dit jaar volgt nummer 7 in Den Haag.
En in ieder restaurant hangt - net als een wall of fame met bekende personen uit de betreffende plaats - Sijgje Pietertje, de in 2011 overleden schoonmoeder van de 53-jarige Houtman. Dat was overigens wel een dingetje, die naam. Toen Houtman en Nieuwenhuizen de handen ineensloegen en de naam 'Sijgje' bedachten, merkte zijn vrouw (de dochter van Sijgje) op: 'Wat als het mislukt? Dan gaat mijn moeder twee keer dood.' Een heftige gedachte waar de ondernemer daarvoor geen moment aan had gedacht, zegt hij nu.
Maar het ging niet fout. Sterker nog, Proeflokaal Sijgje werd een daverend succes. Voor een prima bedrag van 14,25 euro krijgen bezoekers een driegangenmenu met per gang acht tot negen keuzes. "We wilden ons aanvankelijk richten op jongeren, vonden dat zij weer uit eten moesten kunnen", zegt Houtman. "Maar tot onze grote verrassing kwamen er vooral veel oudere mensen. Toen we aan hen vroegen waarom ze hier kwamen, zeiden zij: 'U geeft ons de mogelijkheid om van ons AOW'tje uit eten te gaan."
Het is een van de redenen waarom Houtman, van oorsprong en nog altijd werkzaam in de beveiligingswereld, de horecawereld is gaan omarmen. Ook met het pand aan de Vaartweg - toch een gebouw waar in het verleden verschillende restaurants het niet redden - was het voor Houtman en Nieuwenhuizen meteen liefde op het eerste gezicht. Als dat niet zo is, of één van de twee heeft zijn twijfels, gaat de koop niet door, benadrukt Houtman. "We ontdekten dit in mei. Het zag er toen niet uit, maar wij hebben iets bijzonders van dit pand weten te maken. Precies dit hadden we ook in Voorburg en Delft."
Begin september was Proeflokaal Sijgje in Hilversum voor het eerst open. Er was tijdens de openingsavond rekening gehouden met maximaal zestig bezoekers, maar de zaak zat met bijna tachtig couverts stampvol. En hoewel de bezoekers het eten zeer waardeerden, moesten zij toen wat lang wachten op hun bestelling. "Ze vonden het te lang duren en daar hadden zij groot gelijk in", aldus een kritische Houtman. "Die kinderziektes moesten eruit en zijn er nu uit. Nu zie je de waarderingscijfers op internet omhoog schieten. Dan merk je ook meteen dat het Hilversumse publiek weliswaar kritisch is, maar ook positief. De mensen geven hier opbouwende kritiek. Dat maakt het fijn om hier te werken."

Proeflokaal Sijgje aan de Vaartweg 33 in Hilversum is zeven dagen per week open van 17.00 tot 23.00 uur. Kijk voor meer informatie en reserveringen op proeflokaalsijgje.nl.

29 / 36

'Triatlon is de strijd tegen jezelf en de uitdaging om je grenzen te verleggen'

Hilversummer Steff Overmars kijkt na mooi 2018 vooruit op EK in 2019

De druk is van de ketel bij triatleet Steff Overmars. De Hilversummer heeft een inspannend en succesvol seizoen achter de rug. Tijd om terug te blikken en vooruit te filosoferen.

Overmars won al drie keer in Weesp. Foto: Sjoerd Stoop

hilversum "Het hoogtepunt van het afgelopen seizoen is zonder twijfel op 8 september mijn negende plaats bij de langeafstandtriatlon in Almere", opent Stef Overmars tijdens een snelle lunch op Wisseloord. "De tijd - 8 uur, 41 minuten en 7 seconden - is een persoonlijk record. Er had voor mijn gevoel meer ingezeten."

Eigenlijk had de 32-jarige Hilversummer de wedstrijd in Almere niet op zijn programma staan. Maar tijdens de Ironman-wedstrijd half augustus in Kopenhagen viel hij uit. "Ik kreeg maagproblemen bij het fietsen en was daarom bij het hardlopen kansloos. Een bijkomstigheid was dat ik nog niet veel had geleden. Daarom besloot ik half september niet naar Italië te gaan, maar eerder in eigen land revanche te nemen."

Daarnaast is de Hilversummer content over zijn derde plek op het NK halve triatlon, de zege in de halve triatlon van Amsterdam, zijn zesde plaats in Finland met wereldtoppers aan de start en niet te vergeten zijn derde opeenvolgende zege in de kwarttriatlon in Weesp, waar het ooit is begonnen.
De triatlon kent verschillende categorieën. De sprinttriatlon gaat over 500 of 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. De kwarttriatlon, tevens de Olympische afstand, 1000 of 1500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. De middenafstand is 1900 meter zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km lopen. De lange afstand gaat over 3800 meter zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 meter lopen.

Het lopen krijgt de komende tijd extra aandacht. Foto: André Verheul

'Ik kan niet in zes jaar inhalen wat ik die jaren daarvoor gemist heb'

De Ironman gaat altijd over de langste afstand en is een organisatie die deze wedstrijden organiseert. De triatlon over de langste afstand is slopend. Overmars: "Je kan er in het seizoen van april tot september hooguit twee of drie doen. Veel hangt af van hoe je herstelt. Van een halve triatlon herstel je sneller omdat je ongeveer een uur loopt en je de techniek kunt vasthouden. Bij een hele triatlon wordt het lastig om in het tweede deel technisch goed te blijven lopen. Je loopt spierschade op en er ontstaan minuscule scheurtjes in spiervezels en kraakbeen. Op wilskracht kom je aan de finish. Je hebt drie tot vier weken nodig om te herstellen."

De carrière van Overmars begon pas zeven jaar geleden in Weesp. "Ik was vanaf mijn jeugd al sportief met waterpolo, voetbal en gewichtheffen. Met vrienden deed ik voor de lol mee aan de triatlon in Weesp. Dat beviel me goed en aangezien ik in die tijd ook met blessures kampte, besloot ik hiermee door te gaan. Maar ik kwam mezelf snel tegen. De trainingsvormen, vooral krachttraining, van de sporten waar ik daarvoor mee bezig was, sloten niet aan bij de triatlon. Ik moest zeven jaar geleden feitelijk vanaf nul beginnen. Daarom kom ik nu tekort op jongens die vanaf hun jeugd deze sport beoefenen. Ik kan niet in zes jaar inhalen wat ik die jaren daarvoor gemist heb. Duurvermogen heb ik wel, maar dat explosieve niet. Olympische Spelen zitten er niet in vanwege te weinig explosiviteit en je moet daar wereldniveau hebben bij het zwemmen en dat heb ik niet."
Spijt van zijn overstap naar de triatlon heeft Overmars niet. Boeiend is vooral de afwisseling door de drie verschillende onderdelen, zegt hij. "Daarnaast de lifestyle die nodig is om te presteren, de strijd tegen jezelf en de uitdaging om je grenzen te verleggen. In de eerste jaren ging het vooral om persoonlijke records scherper te stellen. Nu gaat het me om de klasseringen."
De wintermaanden en het vroege voorjaar staan in het teken van de voorbereiding op het seizoen 2019. Het lopen en zwemmen krijgen extra accent, want daar kan hij nog progressie boeken. In de winter loopt Overmars een paar crosswedstrijden om de basissnelheid hoog te houden. "Het exacte programma weet ik nog niet, maar in elk geval staat volgend jaar het Europees kampioenschap centraal in de tweede week van september in Almere. Dat is tevens het Nederlands kampioenschap over de langste afstand."

31 / 36

Noa Wildschut. Foto: Marco Borggreve

Vrijdag 5 oktober

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en het begeleiden van activiteiten.

Week van de Valpreventie

10.00 uur | Nieuw Kerkelanden

Op vrijdag 5 oktober wordt de Week van de Valpreventie afgesloten met allerlei leuke activiteiten zoals stoelyoga, evenwichtstraining, een gezonde lunch en de valpreventiemarkt 'Kom binnen vallen'. Nieuw Kerkelanden, Franciscusweg 137, Hilversum. Www.samenmetdewijk.nl.

Koffie-inloop Hilversum

13.30 uur | Maatjesproject

Op vrijdag 5 oktober organiseert het Maatjesproject een speciale koffie-inloop, de Ontmoet & Groet Markt, van 13.30 tot 15.30 uur. Wij nodigen u hiervoor van harte uit en mocht u iemand mee willen nemen, van harte welkom!

'De Heimwee van Slauerhoff'

20.30 uur | Bibliotheek

Theaterconcert 'De Heimwee van Slauerhoff' ter gelegenheid van de sterfdag van deze dichter op 5 oktober 1936 in Hilversum. Door zangeres Marlous Lazal en haar trio. Gasten: zanger/trompettist Jeroen Zijlstra en stadsdichter Mieke van Zonneveld.

SHOTS Invites

23.00 uur | Café Shots Hilversum

Bassie & Adriaan, Laurel & Hardy, Asterix & Obelix. Zomaar een aantal illustere duo's uit het verleden. Een rijtje waarin Dansado & de Feestneger niet zouden misstaan. Vrijdag 5 oktober staan ze in SHOTS Hilversum tijdens de eerste editie van SHOTS Invites.

Zaterdag 6 oktober

Ontdek de wereld van afval

10.00 uur | Overlaadstation GAD

Wil jij weten wat er van jouw bananenschil wordt gemaakt? Hoe plastic wordt verwerkt naar een fleecetrui? Wil je eens in de cabine kijken van een vuilniswagen? Kom naar de open dag van de Grondstoffen en afvalstoffendienst op 6 oktober van 10.00-15.00 uur. Nieuwe Crailoseweg.

Repair Café

11.00 uur | De Riebeeck

Breng je kapotte spullen naar het Repair Café en laat ze repareren door vrijwilligers. Geef je spullen (huishoudelijk, speelgoed, audio, klok, textiel, laptop, etc.) een tweede leven. Voor een kop koffie en praatje met buurtgenoten ben je ook van harte welkom. Www.hilversumverbonden.nl/repaircafe.

Culinaire wandeling

12.30 uur | Centrum Hilversum

De Culinaire wandeling van 10 juni in Hilversum vindt plaats in 3 Hilversumse restaurants - Paisan, Baak en Bazs - met gratis bezoek aan de expositie 'Dwars door China' van Ruben Terlou, De opbrengst is voor Operation Hernia, een organisatie van onder meer chirurgen uit Tergooi.

Najaarsconcert

20.00 uur | Grote Kerk

Chr. Koorvereniging Deo Juvante met najaarsconcert in Grote Kerk Hilversum. Op zaterdag 6 oktober zal het najaarsconcert plaatsvinden van de Huizer koorvereniging Deo Juvante in de Grote Kerk van Hilversum. Het koor staat onder leiding van Kees van den Boogaard.

Your Royal Highness

21.00 uur | De Vorstin

Op 6 oktober presenteert de Hilversumse beatband Your Royal Highness haar debuutalbum 'Your Royal Highness' in De Vorstin. Kaarten kosten € 5,- (inclusief consumptie) en zijn verkrijgbaar via de website van de Vorstin.

YoungRebelz

21.00 uur | Club Gooiland

Eindelijk kunnen we het de wereld in gooien! Met trots mogen we ons eerste evenement organiseren in Gooiland Hilversum. Het wordt een avond om niet te vergeten: met superartiesten, lekkere muziek, drankjes en een heleboel gezelligheid! Met artiesten zoals Puri, Max Vermeulen, r3load, Noah Terstegen & Pequeno.

Zondag 7 oktober

Wandeling

10.00 | Zanderij

Op de eerste zondag van de maand organiseert Miranda van den Eijnden een wandeling door het bos. De wandeling is voor iedereen die verlieservaring(en) door overlijden kent. Kosten voor deelname zijn € 10,-. We wandelen een uur. Graag aanmelden bij info@praktijkartesia.nl of bel naar 06-23665687.

Kamermuziek: Noa Wildschut

16.00 uur | MCO

Supertalent Noa Wildschut, 17 jaar, speelt samen met haar vaste begeleider, de pianist Yoram Ish-Hurwits, voor haar thuispubliek een programma met onder meer de monumentale vioolsonate van César Franck. 'Een grenzeloze muzikaliteit', aldus NRC. Een uitgelezen kans om dit talent te komen beluisteren.

Dinsdag 9 oktober

Netwerk 1221

12.00 uur | Wijkcentrum De Geus

Iedere dinsdag van 12.00 uur tot 14.00 uur in Wijkcentrum De Geus, binnenlopen zonder afspraak. Samen met vrijwilligers van de Geus kunt u bij ons terecht voor elke hulpvraag. Professionals die actief en dichtbij zijn in de wijk 1221 willen de buurt prettiger en gezonder maken.

Tijd voor je hart

20.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

Heb je behoefte aan tijd voor je hart? Kom dan leren mediteren en leer al de voordelen van meditatie in je leven toe te passen.

Woensdag 10 oktober

Kinderclub

14.30 uur | Wijkcentrum De Geus

Kinderclub 't Geusje: elke woensdag gezellige inloop. Leeftijd van 4 tot 12 jaar. Onder de leiding Henny Bast worden de kinderen leuk beziggehouden, voor elk wat wils. Toegang is gratis, wel even melden bij Henny.

Bijna dertig voorpremières bij Filmfestival Hilversum

Filmtheater Hilversum pakt voor de zesde keer uit

Vijf dagen lang staan er nog meer films op het menu dan normaal. Van 10 tot en met 14 oktober strijkt Filmfestival Hilversum neer.

Volgende week woensdag start het zesde Filmfestival Hilversum aan het Herenplein. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Grootser dan normaal. Zo is het Filmfestival Hilversum van Filmtheater Hilversum te omschrijven. Er is dan ook wel wat te vieren dit jaar en dat betekent dat er van woensdag 10 oktober tot en met zondag 14 oktober genoeg te zien is met bijna dertig voorpremières.

Op de verjaardagstaart branden veertig kaarsjes. Daarnaast is het Herenplein alweer tien jaar de thuishaven van Filmtheater Hilversum. Het jaar 2018 is een waar feestjaar voor de Hilversumse instelling. Dat komt ook naar voren in de programmering van de zesde editie van Filmfestival Hilversum.
Tijdens het festival schenkt het filmtheater aandacht aan het veertigjarig jubileum. Dat gebeurt in de vorm van een expositie. Tevens staat de jaarlijkse filmquiz, die zaterdagavond 13 oktober plaatsvindt, deels in het teken van deze verjaardag. Het festival start woensdag 10 oktober met de openingsfilm 'Cold War'. Daarnaast zijn er onder andere nieuwe films te zien van regisseurs als Paolo Sorrentino, Hirokazu Koreeda, Damien Chazelle, Jacques Audiard en Felix van Groeningen.
"Ook dit jaar bieden we weer de gelegenheid om nu alvast vele hoogtepunten van dit najaar en daarmee de beste films van de filmfestivals van Cannes, Venetië en Toronto te zien en soms zelfs van het voorjaar", luidt de aankondiging.
Het jubileum krijgt extra aandacht. Dat gebeurt in de vorm van een expositie. Tevens staat de jaarlijkse filmquiz, die zaterdagavond 13 oktober op het programma staat, deels in het teken van vier decennia Filmtheater Hilversum. Meer informatie is te vinden op www.filmtheaterhilversum.nl.

Debuutfeest beatband

HILVERSUM Wat is er mooier dan het allereerste album presenteren in de eigen gemeente? Dat is precies wat Your Royal Highness gaat doen. Zaterdag 6 oktober is het zover voor de Hilversumse muzikanten.

Eind juni brachten de vier heren al hun eerste single uit en nu is het tijd om hun debuutalbum te laten horen aan de rest van de wereld. De Hilversumse beatband brengt het album 'Your Royal Highness' uit. De presentatie hiervan vindt plaats in Podium de Vorstin. Dat gebeurt in de kleine zaal van het poppodium aan de Koninginneweg. De deuren gaan om 21.00 uur open. Een entreekaartje kost 5 euro per persoon. Dat is inclusief consumptie.

De vier bandleden zijn sinds januari 2015 bijeen. Allen doen ze zang. Derk Kok en Arie van den Velden bespelen de gitaar, Robbert van 't Veldt is basgitarist en achter de drums zit Mats Gorter. Het kwartet heeft elkaar in de jaren nul leren kennen, maar hun inspiratie halen ze uit veel oudere muziek. De 'British invasion' van de vroege jaren zestig is de belangrijkste inspiratiebron van de Hilversumse band.

Weekend vol wetenschap in bibliotheek

HILVERSUM Kinderen kunnen zich zaterdag 6 oktober goed vermaken in de bibliotheek aan de 's-Gravelandseweg 55. De culturele instelling doet mee aan de landelijke Week van de Wetenschap.

Tussen 11.00 en 16.30 uur kunnen de jongeren onder meer een knikkerbaan maken, bruggen van elastiekjes maken, lucht en licht bouwen van papier en diverse andere bouwwerken. Van 15.30 tot 16.30 uur kunnen de aanwezigen veranderen in een 'pop-upwetenschapper'. Joppe Schaper en Joao Vitalis gaan aan de slag met 'Wauw, wat een gebouw'.

Concert in de Grote Kerk

HILVERSUM De Grote Kerk aan de Kerkbrink is zaterdag 6 oktober het decor van het najaarsconcert van Deo Juvante. De koorvereniging uit Huizen laat dan het nieuwe repertoire horen.

Sinds begin dit jaar staat het koor onder leiding van Kees van den Boogaard. De Huizers hebben gewerkt aan een nieuw repertoire. Behalve koorzang zijn er zaterdag ook solistische bijdragen van André van Vliet op piano en Bert Kruis op orgel. Bezoekers betalen 10 euro voor een entreekaartje. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot 21.45 uur. Meer gegevens zijn te vinden op www.deojuvante.nl.

Ondernemers praten over duurzaamheid

HILVERSUM Duurzaam ondernemen in Hilversum staat dinsdag 9 oktober centraal tijdens de maandelijkse bijeenkomst van BV Hilversum. Dat doet het ondernemersplatform in het Dudok Architectuur Centrum (DAC), dat te vinden is in het souterrain van het raadhuis.

Het programma voor de BV Hilversum-leden begint om 18.00 uur. Wethouder Jan Kastje van Duurzaamheid is dinsdag een van de sprekers. De GroenLinks-bestuurder vertelt over de visie op duurzaamheid van de gemeente en de rol van de ondernemers daarbij. Ook Indira van 't Klooster van het DAC komt tijdens deze bijeenkomst, die tot 20.30 uur duurt, nog aan het woord.

36 / 36