Gooi en Eembode Hilversum

19 oktober 2017

Gooi en Eembode Hilversum 19 oktober 2017


Hilversum wil legaal wiet kweken

HILVERSUM Hilversum is een van de vele gemeenten die zich in Den Haag gemeld hebben om mee te mogen doen aan de proef met het gereguleerd kweken van wiet. Burgemeester Pieter Broertjes liet tijdens 'Het gesprek met' van deze krant en GooiTV weten dat Hilversum dinsdag de interesse kenbaar heeft gemaakt.

"We hebben ons opgegeven", meldde de burgemeester. Vorige week riep D66 Hilversum het college al op om zich aan te melden voor de proef met het kweken van legale wiet, zoals het plan is van het nieuwe kabinet. Het Haagse idee is dat de illegaliteit hierdoor verminderd moet worden. Hierin kan de gemeente zich goed vinden. Volgens Broertjes heeft Hilversum dat in het verleden al eens laten weten. "We hebben al eerder laten blijken dit een belangrijke ontwikkeling te vinden om ook de productie gecontroleerd te doen en dat eventueel onder overheidstoezicht te plaatsen", aldus de burgemeester.
Voordat het gemeentebestuur zich opgaf in Den Haag zijn de coffeeshophouders geraadpleegd. Zij vinden deelname aan de proef, als politiek Den Haag Hilversum onder de tien gemeenten schaart, prima. "Het blijft altijd gedoe. Ze mogen wel verkopen, maar geen wiet produceren. Die productie is vaak in handen van criminele organisaties op de buitenlandse markt. Daar moet je als coffeeshophouder maar tussen zien te komen. Als dat een centraal punt wordt, wordt het voor iedereen plezieriger, mits de kwaliteit goed is."

Bewoners Clemenskerk voelen zich nu wel gehoord

HILVERSUM Bewoners van de Bloemenbuurt voelen zich goed gehoord door de bezwaarcommissie. Zij hebben het gevoel dat deze commissie echt doordrongen is van hun bezwaren tegen de komst van een indoortrampolinepark in de Clemenskerk.

Dinsdagavond vond in Luno Kitchen de hoorzitting plaats. De Stichting Vrienden van de Clemenskerk en omwonenden zijn fel tegen de komst van Flight Deck 53. In totaal zijn er 26 bezwaren ingediend. Volgens Leliestraat-bewoner Daan van Alkemade puilde de zaal uit. Naast een paar vertegenwoordigers van de stichting waren het vooral bewoners. De Hilversummer zegt dat de zorgen over bijvoorbeeld de verkeersaantrekkende werking en de te verwachten geluidsoverlast steeds meer toenemen. Daarom waren er veel omwonenden van de partij.

"Je merkt echt dat de mensen het zat zijn", concludeert Van Alkemade. Grootste probleem, naast het idee een trampolinepark te vestigen in de leegstaande kerk, is dat bewoners zich niet serieus genomen voelen door de gemeente. Met al hun bezwaren, onderzoeken en argumenten wordt gevoelsmatig niets gedaan. Wat dat betreft was de hoorzitting volgens Van Alkemade een verademing. "We hebben echt het gevoel dat de commissie ons goed gehoord heeft. We zijn nu wel benieuwd wat zij gaan besluiten", voegt hij eraan toe.

Tijdens de hoorzitting kwam ook het rapport van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) ter sprake. Op verzoek van de buurtbewoners heeft zij het geluidsonderzoek doorgelicht waarop de vergunning van de gemeente Hilversum is gebaseerd. "Planologisch is het voorgenomen gebruik van de Clemenskerk als trampolinecentrum met de bijbehorende verkeersaantrekkende werking qua geluidsbelasting voor de omliggende woningen onaanvaardbaar", is de conclusie die in het rapport staat.

Jongen gewond maar wel aanspreekbaar na klapper Trompenberg

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Een 16-jarige jongen uit Naarden is woensdagmorgen gewond geraakt bij een botsing op de Trompenbergerweg. Toen de politie ter plaatse kwam lag het slachtoffer nog onder de wagen, die bestuurd werd door een 68-jarige Hilversummer. Hij was wel aanspreekbaar en is overgebracht naar het ziekenhuis. Van de fiets is weinig over.

Politieke stokje doorgeven

Foto: Bastiaan Miché

Na 20 jaar is het tijd voor de nieuwe garde. Maar stilzitten gaat Anja Wijnands zeker niet.

15

Aanleg bergingsbassin Bontekoestraat afgerond

Toen het werk nog in volle gang was. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij een gebrek aan bergingsbassins was het hard nodig er meerdere te creëren. Dat is in de afgelopen maanden gebeurd op de Willem Bontekoestraat. De provincie Noord-Holland spreekt nu de klus sinds vorige week donderdag officieel geklaard isvan een voorspoedig verlopen project.

In juni is de aannemer begonnen met de aanleg van de bergingskelder, die op termijn het rioolstelsel moet vervangen dat in de Oosterengweg ligt. Op den duur moet de rioolbuis daar weg om plaats te maken voor de nieuwe spooronderdoorgang, onderdeel van het project HOV in het Gooi.

Binnenkort 'verhuist' de rioolbuis in de Oosterengweg. In de berm en het trottoir ernaast is onvoldoende ruimte voor een nieuw hoofdriool. Om ook bij langdurige regenval al het water op te kunnen vangen, is daarom het bergingsbassin in de Willem Bontekoestraat aangelegd.

HilverZon telt nu 250 leden

HILVERSUM HilverZon telde op 30 september twee kaarsjes op de verjaardagstaart. In iets meer dan 24 maanden tijd heeft de eerste lokale energiecoöperatie 250 leden aan zich weten te binden.

Dinsdag bereikte HilverZon deze mijlpaal in het ledenbestand. Margot Spreuwenberg had de eer zich als 250ste persoon in te schrijven. De Hilversumse tekende de ledenovereenkomst, waarmee zij meteen vier zonnepanelen afneemt op sporthal Dudok Arena op het Arenapark.

"Duurzaamheid gaat niet alleen over nu meedoen met een dak. Het gaat om de toekomst van onze leefomgeving voor onze kinderen. Daarom steun ik dit initiatief", vertelde ze na de ondertekening. Naast de panelen doet zij nog meer aan een duurzame omgeving. Zo werkt Spreuwenberg in haar VVE samen met de buren ook aan het verminderen van het energieverbruik van het woongebouw.

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig en winderig herfstweer

Begin deze week profiteerden we indirect van de ex-tropische orkaan Ophelia. De getransformeerde orkaan geselde Ierland met orkaanwinden en zware regenval. Aan haar oostflank voerde Ophelia warme subtropische lucht met zich mee, met ook in onze regio enkele uitzonderlijk warme dagen. Aan het einde van de week wordt het wisselvallig en minder warm.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag komt er geleidelijk meer bewolking met kans op regen. De naar zuidwest gedraaide wind neemt in kracht toe. Met 16 graden in de middag is het minder warm. Zaterdag schijnt nu en dan de zon, wel neemt de bewolking wederom toe met kans op regen. Er waait een vrij krachtige zuidenwind. Het wordt 16 à 17 graden. Ook zondag is het voelbaar winderig met vrij veel bewolking. Het kan soms regenachtig zijn. Af en toe klaart het even op. Met een maximum van 13 à 14 graden is het vrij koel.

Trend na het weekeinde

Omdat de luchtdruk boven het Europese continent opnieuw stijgt neemt de neerslagkans geleidelijk af. Eerst kan er nog een bui vallen, vanaf halverwege de week is het meest droog en rustig herfstweer met af en toe zon. De temperatuur stijgt van 13 graden op maandag naar circa 16 graden later in de week.

Weetje

Afgelopen zondag 15 oktober liep de temperatuur op tot 22.1 graden. Een hoge temperatuur voor half oktober, maar geen dagrecord. Op 15 oktober 1990 werd het met 23.6 graden nog warmer. Maandag 16 oktober werd wel een dagrecord gehaald met een maximum van 24.4 graden.

Win kaarten voor The Kik in Podium de Vorstin

The Kik komt naar Hilversum. Foto: Robert Lagendijk

HILVERSUM Het nieuwe culturele seizoen draait op volle toeren in Podium de Vorstin. Zaterdag 28 oktober komt The Kik langs in het Hilversumse poppodium. Wij mogen twee keer twee vrijkaarten weggeven aan onze lezers.

Neerlands bekendste bietband betreedt over negen dagen het podium van de Vorstin. Eerder dit jaar kwam hun vierde album uit genaamd 'Stad en Land'. Deze plaat heeft het viertal volledig naar eigen smaak opgenomen, gecomponeerd en gearrangeerd.

Wil je in aanmerking komen om gratis met een vriend of vriendin naar dit optreden te gaan? Ga dan naar Facebook.com/HilversumsNieuws en laat een reactie achter.

Later als ik groot ben word ik... aannemer?

Foto's: Henk Kok

HILVERSUM Wat wil je later worden? Een makkelijk gestelde vraag, maar vaak is het antwoord moeilijk te geven. De directie van de Lelyschool en Rotary Club Hilversum namen de leerlingen maandag mee naar de bouwplaats aan het Noordse Bosje om de kinderen kennis te laten maken met verschillende beroepen, zoals de architect, de aannemer en de installateur. Alle aspecten van de bouw kwamen aan bod. De scholieren mochten zelf nog hun eigen droomhuis bedenken.

Taludweg blijft verdeeld over parkeerregime in de straat

Wethouder wil betaald parkeren definitief maken

Is de felheid weg of is de proef met betaald parkeren op de Taludweg en omgeving aangeslagen? De wethouder concludeert het laatste.

Dit beeld, parkeren in de groenstrook, komt niet meer terug, ook al is dat de wens van de bewoners. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bijna twee jaar verder en nog altijd is de Taludweg verdeeld over hoe het parkeren geregeld moet zijn in de straat. Nu loopt de proef met betaald parkeren bijna af. Wat te doen? Uit respons van de bewoners blijkt volgens wethouder Floris Voorink nergens dat dit experiment in de Schrijvers- en Dichtersbuurt mislukt is. Daarom stelt hij voor de proef om te zetten in een definitieve situatie.

De parkeerdruk in de wijk is met paar procent toegnomen

Voorink heeft aardig wat lastige dossiers op zijn bord gehad in de afgelopen 3,5 jaar. De parkeerkwestie op de Taludweg was daar absoluut één van. Parkeren in de groenstrook werd jarenlang gedoogd. Volgens het bestemmingsplan mag het niet. De zin: 'een wethouder die zich aan de wet houdt' kwam twee jaar terug geregeld voorbij. Het leidde tot heetgebakerde discussies, pittige informatieavonden en een buurt die tot op het bot verdeeld was en met meerdere oplossingen kwam voor het nieuwe parkeerprobleem. Na heel veel vijven en zessen werd betaald parkeren op de Taludweg en op een deel van de Hyacintenlaan ingevoerd.
Eind 2017 loopt de proef af. Blijft het vergunningparkeren gehandhaafd? De bewoners, het gebied tussen de Taludweg en de Gijsbrecht van Amstelstraat is aangeschreven, hebben hun ervaringen en ideeën hierover kunnen delen. Meest opvallende conclusie is de lage respons. Dertig bewoners van de Taludweg hebben gereageerd: vijftien willen vergunningparkeren behouden en vijftien zijn tegen. Voorink wil de proef vanaf 2018 een definitieve status geven. Uit onderzoek blijkt dat de parkeerdruk in de rest van de wijk een paar procent is toegenomen (van 58 naar 65 procent). Van excessen is geen sprake. Daarnaast heeft de VVD'er in een kleine twee jaar nauwelijks nog iets gehoord uit de buurt over de situatie. "Ik concludeer dat de proef niet in alle opzichten mislukt is. Mijn voorstel is om door te gaan", aldus de wethouder.
Gezien de gevoeligheid wil Voorink het voorstel voorleggen aan de commissie Verkeer en Beheer. Op woensdag 22 november komt dit aan de orde en hebben bewoners de mogelijkheid om in te spreken.

SP kraakt fusie VR's en wil een interpellatie

HILVERSUM De SP in Hilversum is not amused over het bericht dat de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland per 2019 willen opgaan in één organisatie. De socialisten willen eerst een goede analyse zien van de huidige veiligheidsregio en zullen daarom een debat aanvragen over het fusieplan.

Voor het houden van een interpellatiedebat is verlof van de raad nodig, dat wil zeggen dat een meerderheid van de raad ermee instemt om er een debat aan te wijden. Volgens de SP is de discussie hierover echter noodzakelijk. De fusie is namelijk inclusief de publieke gezondheidszorg, de twee GGD's. En dat terwijl een eerdere fusie tussen beide GGD's sneuvelde omdat het geen meerwaarde zou hebben. Waarom nu dan wel?, vraagt fractievoorzitter Bianca Verweij zich af.
Zij wil voor 8 november een debat, de eerstvolgende vergadering van het veiligheidsbestuur is 6 december. "Een motie Fusie On Hold ligt klaar, net als een motie onafhankelijk onderzoek naar de doorontwikkeling, efficiëntie en effectiviteit van de veiligheidsregio", aldus Verweij. "Onbegrijpelijk dat we ondanks een eerder negatief onderzoek over fusie weer vrolijk opnieuw beginnen."

HilverZorg start met taxidienst voor ouderen

Proosten op HilverTours. Foto: Hilverzorg

HILVERSUM HilverZorg stapt in de taxibusiness. De zorgorganisatie start met HilverTours. Sinds maandag is zij verantwoordelijk voor de sociale activiteiten en sociaal vervoer van het Rode Kruis Gooi en Vechtstreek.

HilverTours is een taxidienst voor ouderen die in een instelling wonen. De bussen brengen de ouderen bijvoorbeeld naar hun daguitjes in Hilversum en omgeving. Jaren terug is het Rode Kruis met dit sociale vervoer begonnen om zo de ouderen de mogelijkheid te bieden een activiteit elders bij te wonen of een dagje weg te kunnen. Omdat het Rode Kruis de bakens meer verzet naar noodhulp, burgerhulp, evenementenhulp, EHBO en zelfredzaamheid past het sociale vervoer niet zo goed meer in het plaatje.

HilverZorg wil deze dienst overnemen. Maandag is de deal beklonken en is HilverTours van start gegaan. "We zijn blij met deze oplossing, omdat daarmee belangrijke onderdelen van onze activiteiten worden voortgezet", aldus Alro Jansma, districtsvoorzitter Gooi en Vechtstreek. Ben Hammer, bestuurder van HilverZorg, legt uit waarom de nieuwe dienst goed past bij de zorgorganisatie. "Als we kijken naar de wens van veel ouderen om langer thuis te blijven wonen, is mobiliteit een belangrijk speerpunt. We faciliteren hiermee deelname aan sociale activiteiten en sluiten daarmee aan bij de visie van HilverZorg om dicht bij mensen te willen blijven staan", reageert hij.

Leer jouw evenement goed promoten

HILVERSUM Hoe promoot je jouw evenement als ondernemer nu het beste? Verstuur je de aankondiging in een nieuwsbrief? Drop je berichten op social media of zet je het in de krant? Hoe je het evenement beter vol krijgt, wordt in november duidelijk tijdens een drietal bijeenkomsten van Stadsfonds Hilversum.

Wat is er te doen in Hilversum? is de vraag die de consument stelt, maar het antwoord vinden is erg lastig. Mede door de steun van het Stadsfonds, dat in 2015 is begonnen, zijn er steeds meer events in Hilversum. "Er is zo veel leuks te doen", stelt Stadsfondsmanager Ingrid Geul. Het evenementenaanbod is gevarieerd en wordt volgens haar ook steeds innovatiever, wat een van de doelstellingen van het fonds is.

Hoe de communicatie tussen ondernemer en klant/publiek beter kan, daar heeft het Stadsfonds Hilversum onderzoek naar laten doen. Stadsfondsmanager Geul organiseert op 9 november a.s. drie bijeenkomsten in Theater Santbergen om de resultaten te bespreken, en vooral het gesprek aan te gaan met de Hilversumse ondernemers over de beste manier van promotie. Daar blijkt nog een wereld te winnen.

Wil je aanwezig zijn bij een van de bijeenkomsten? Lees meer en geef je op via www.stadsfondshilversum.nl/bijeenkomst.

Jeannette Nijs

(52) geboren in Hilversum, biodanzafacilitator, begeleider bij Tante Sjaan, pleit voor een wethouder van Geluk.

Biodanzafacilitator, wat is dat?
"Ik breng mensen in beweging, zowel lichamelijk als geestelijk. Tijdens de workshop bewegen dansen we samen en alleen, actief en rustig. Mensen worden door het wekelijks doen van Biodanza vitaler, creatiever, vrijer, sensueler, moediger."

Hobby's?
"Fietsen, wandelen, zwemmen. Puzzelen. Films kijken. Koken. Tassen maken."

Wat vind je van Hilversum?
"Omdat ik hier geboren ben, voel ik mij er thuis. Er is een periode geweest dat ik er niet veel aan vond. Tegenwoordig ervaar ik verbetering."

Als ik burgemeester was, dan...
"zou ik in Hilversum ook een wethouder voor Geluk aanstellen."

Waar ben je trots op?
"Dat ik sinds twee weken oma mag zijn."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Een heel stapeltje. Maar ik lees 'Het enige wat ertoe doet' van Neale Donald Walsch."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje."

Nog plannen voor de toekomst?
"We zijn net gestart met een Biodanzagroep voor senioren op de maandag in De Geus. En er is een zaadje geplant voor Biodanza met kinderen en ouders."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Gezamenlijkheid."

Heimelijk genoegen?
"Lekker in mijn eentje zingen in de auto, met de muziek veel te hard aan."

Succesrecept?
"Een ovenplaat met stukken biet, lof, peer, rode ui, walnoten en honing."

Beste cd ooit?
"Ik denk 'Love over Gold' van de Dire Straits."

Filmfestival trekt minder bezoekers

HILVERSUM De vijfde editie van het Filmfestival Hilversum afgelopen week heeft ongeveer 3.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar toen er 3.500 filmliefhebbers naar het gebouw aan het Herenplein kwamen.

Belangrijkste reden van het lagere aantal is volgens de organisatie het mooie weer. Toch kijkt programmeur Luc Freijer met een goed gevoel terug op de lustrumeditie. De pakweg dertig films kregen nagenoeg allemaal hoge waarderingscijfers en de bezoekers reageerden enthousiast. Van alle films werd de compleet geschilderde speelfilm 'Loving Vincent' - over het leven van Vincent van Gogh - het allerhoogst gewaardeerd door het publiek, met maar liefst een 9,1.

Avondje gezelligheid aan de buurttafel

Foto: MVPR

HILVERSUM Een langgerekte tafel, vrolijke klanken van een gitarist, versbereide gerechten en een kleurrijke foodtruck stonden maandag op de Anton Philipsweg. Het werd een avond vol gezelligheid op deze Hilversumse straat. Buurtbewoner Richard de Jong was de aanstichter van de buurttafelsessie. Hij had deze prijs namelijk gewonnen bij Aviko.

Evenementen goed in beeld

Geluidsmetingen tijdens Dudok in Concert. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoeveel overlast ervaart een buurt nu echt van een evenement? Om dat duidelijk te krijgen, heeft de gemeente in samenspraak met omwonenden van het Dudokpark onderzoek gedaan naar de (geluids)effecten. Op basis van deze uitkomsten heeft Hilversum alvast zes locatieprofielen opgesteld in het nieuwe evenementenkader.

Tijdens Eten op Rolletjes en Dudok in Concert zijn metingen gedaan in het Dudokpark, maar ook bij enkele bewoners thuis. "We hebben nu een veel beter beeld van hoe het geluid overkomt. Nu weten we wat de klankkastwerking is van het raadhuis en hoe we beter de speakers moeten richten bijvoorbeeld. Maar ook hoe we de rotzooi effectiever kunnen opruimen en adequater toezicht moeten houden."

Deze resultaten zijn vertaald naar het nieuwe evenementenkader. Zes locaties zijn nu bekend als evenementenlocatie, waaronder het marktplein, de Groest en de Gijsbrecht van Amstelstraat. Evenementen zijn in te delen in drie categorieën, waarbij bij categorie 3 het geluid harder mag (vanaf 85 dba) dan bij de andere twee. Andere locaties, zoals de Oude Haven en Werf35, worden nog onderzocht.
In januari presenteerde de wethouder al een plan. Het oude evenementenkader stamt uit 2003 en is hard toe aan vernieuwing. In Hilversum wordt steeds meer georganiseerd. Daarnaast ziet de wereld er veertien jaar later ook anders uit. Daarom is het van belang dat voor organisatoren helder is aan welke eisen zij moeten voldoen en hoe de belangen van de bewoners zijn behartigd. Aan het oorspronkelijke plan dat Jaeger presenteerde schortte nog veel. De commissie Economie en Bestuur vond dat de activiteiten qua omvang en decibellen beter moesten passen bij de omgeving. Jaeger moest terug naar de tekentafel.

Centrum vol met nieuwe fietsrekken

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Om af te komen van die zee aan geparkeerde fietsen in het centrum is de gemeente begonnen met het plaatsen van nieuwe fietsparkeerplaatsen. Zo'n 360. Deze week zijn nieuwe fietsrekken geplaatst op het marktplein en Groest/Spuisteeg. Eerder gebeurde dat op de 's-Gravelandseweg en de Kerkbrink.

Verbijstering over vergunning woningsplitsing op Kleine Drift

Ascensio-pand bestaat nu uit vijftien wooneenheden

Woningen splitsen zou niet meer moeten kunnen in de Kleine Driftbuurt. Nu dat toch is gebeurd, vragen de bewoners zich af wat de afspraken met de gemeente waard zijn.

Geen centrale plek voor de buurt op de Kleine Drift 35a, maar wel meerdere wooneenheden. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Meer vierkante meters erbij zien te krijgen is wenselijk, maar onrealistisch. Dat gaat absoluut op voor de buurten over het spoor. De openbare ruimte kraakt en piept aan alle kanten. Met dat oog heeft wethouder Floris Voorink 'superstrenge regels' opgesteld, waardoor het splitsen van woningen, zeker in de krappe arbeidswijken, zo goed als onmogelijk zou moeten worden. Niets blijkt minder waar.

De wenkbrauwen fronsten behoorlijk bij bewoners van de Kleine Driftbuurt toen de gemeente Hilversum de vergunning verleende voor het opsplitsen van een pand in de buurt. Volgens Patrick Weening, vicevoorzitter van bewonersvereniging Over het Spoor is de Kleine Drift 35a nu opgesplitst in vijftien wooneenheden. De gemeente laat desgevraagd weten dat de vergunning is verleend voor de (her)bouw van elf kamers en twee appartementen, inclusief parkeerplaatsen. Na controle blijken er dertien kamers en twee appartementen te zijn gerealiseerd. Inmiddels heeft de eigenaar een brief gehad van de gemeente.

En dat is tegen de gemaakte afspraken. Na 2003 is in de Kleine Driftbuurt meervoudige bewoning niet meer toegestaan. Juist omdat dit hier een groot probleem is. Weening wijst ook op het in 2016 door de gemeenteraad unaniem aangenomen convenant Woningsplitsing, het beleidsdocument waar de 'superstrenge regels' van Voorink in zijn opgenomen. "Het steekt ons enorm dat op deze wijze het convenant en de afspraken met voeten zijn getreden en zet op dit onderdeel vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de gemeente als gesprekspartner in het nakomen van de gemaakte afspraken", heeft Weening opgetikt.

Volgens de buurtbewoners was zelfs buurtcoördinator Marianne van Diemen niet op de hoogte van de woningsplitsing. Samen met de omwonenden was zij bezig om te kijken naar een maatschappelijke bestemming van dit voormalige Ascensio-pand, dat nu al bewoond blijkt te zijn. Buurtbewoners hebben behoefte aan een centrale plek in de wijk. Een locatie waar zij samen kunnen komen. Nu moeten zij steeds uitwijken naar andere buurten, schrijft Weening. "Dat vermindert het animo uit de buurt sterk", is zijn conclusie.

Van de gemeente wil hij nu weten hoe het toch heeft kunnen gebeuren dat het oude pand van Ascensio, dat in het verleden voor zo veel overlast heeft gezorgd, is opgesplitst in zo veel wooneenheden. Volgens de gemeente zit de woningsplitsingsvork toch net iets anders in de steel. Van een getekende overeenkomst is helemaal geen sprake, wel is een motie Woningsplitsing aangenomen. Dat is de opmaat geweest naar het in 2016 vastgestelde bestemmingsplan Regeling meervoudige bewoning. Het splitsen van woningen is daardoor moeilijker geworden, maar niet onmogelijk. Per locatie toetst de gemeente of woningsplitsing kan. Daarbij moet de aanvrager wel aan de voorwaarden voldoen.

De wethouder wil de Regeling meervoudige bewoning evalueren. Wanneer dat op de politieke agenda komt, is nu nog onduidelijk.

'Het voorzitten van de commissie is voor mij een feestje'

Anja Wijnands stopt na 20 jaar als raadslid, niet als CDA'er

Nu zij zelf tot de oude politieke garde behoort, is de tijd gekomen het stokje door te geven. Dat heeft Anja Wijnands altijd zelf gezegd. Een vrouw van haar woord.

Anja Wijnands maakt plaats voor de jongere garde in de lokale politiek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Haar groene CDA-bakfiets is na 21 maart gewoon nog te zien in Hilversum. Dat Anja Wijnands na de gemeenteraadsverkiezingen stopt als raadslid betekent niet dat zij geen christendemocraat meer is. Na twintig jaar acht zij de tijd rijp om plaats te maken voor de jongere garde. De laatste maanden rustig afbouwen? Nee, dat komt niet in haar woordenboek voor. "Ik ben nog net zo gedreven als toen", klinkt de Hilversumse stellig.

Het raadswerk geeft haar veel voldoening. Nog altijd geniet Wijnands ervan dat zij lokaal actief mag zijn in de politiek. Verschil maken in de eigen leefomgeving is waardoor zij de lokale politiek in is gegaan. Ze had commentaar op veel dingen in Hilversum. Dan kun je aan de kant blijven staan en doormopperen, of je handen uit de mouwen steken. Van 1996 tot 2006 heeft zij dat gedaan voor Leefbaar Hilversum. De laatste elf jaar voor het CDA. "Je kunt lokaal veel bereiken; ook voor een landelijke partij", heeft zij geleerd.

In de afgelopen twee decennia is er veel veranderd, waardoor het raadswerk er alleen maar op vooruit is gegaan. Zo zijn de verhoudingen tussen de partijen een stuk beter dan toen Wijnands net de raad in ging. Verder zijn de stukken uit het raadhuis beter, korter en leesbaarder geworden en zijn er vergaderafspraken gekomen. Oneindig blijven doorpraten is niet meer van deze tijd.

'Ik ga op mijn gevoel af en dat laat ik staven door feiten'

Het woord 'gevoel' valt regelmatig. Dat zijn haar voelsprieten, ook politiek gezien. "Ik ga op mijn gevoel af. Dat laat ik dan vervolgens staven door feiten", legt Wijnands uit. Goed voorbeeld daarvan is de discussie over de Emmastraat. De wens van het college was om deze verkeersader weer om te turnen in een tweerichtingsverkeerweg. De CDA’er had haar bedenkingen op het gebied van veiligheid voor het overstekend verkeer, inrichting van de straat en überhaupt de noodzaak om deze maatregel door te voeren. Nader onderzoek was nodig. De uitkomsten bevestigden haar gevoel meer dan dat ze de bedenkingen wegnamen.

Mede doordat het CDA als coalitiepartner niets zag in tweerichtingsverkeer trok wethouder Floris Voorink dit idee in. Dat moet een mooi verkiezingsonderwerp worden, sprak de VVD’er toen. Wat Wijnands betreft is dit niet aan de orde. In het raadhuis moeten ze zich richten op herontwikkeling van het stationsgebied en de realisatie van het tracé van de HOV. Dat zijn veel belangrijkere zaken. “Als dat allemaal is gerealiseerd, dan ben ik er voor 99 procent zeker van dat de Emmastraat helemaal niet opnieuw moet worden aangepakt.”

Soms slaat de participatie ook gigantisch door

Wat in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd is, is de inspraak/burgerparticipatie. Meepraten over een nieuw stationsgebied? Het plan konden de Hilversummers lezen in de krant. Tegenwoordig is dat heel anders. Neem het woningconvenant. Dat is tot stand gekomen met meerdere gemeenten, woningcorporaties én de Hilversummers. "Ik vind echt dat we het heel goed doen in Hilversum." Soms slaat de participatie ook gigantisch door, meent de CDA'er. Als voorbeeld geeft ze de heetgebakerde en totaal versnipperde discussie over de Taludweg: het wel of niet meer gedogen van het parkeren in de groenstrook. "Ik snap dat het belangrijk is voor de bewoners, maar daar hebben we echt te veel tijd aan gespendeerd. Het staat in geen verhouding met de plannen voor het stationsgebied bijvoorbeeld", is haar stellige mening.

Toegeven dat je een fout hebt gemaakt, ervaart zij niet als het meest lastige. Dat is het verdedigen van een standpunt waar jezelf niet helemaal achterstaat. Zodra de fractie een standpunt heeft ingenomen, en dat kan tot stevige discussies hebben geleid, dan blijf je bij datgene wat je hebt afgesproken. Het is een wezenlijk, maar moeilijk onderdeel van de politiek, aldus de CDA'er.
Het voorzitten van de commissie Welzijn, waar het volgens Wijnands allemaal gebeurt voor de inwoners, gaat zij het meeste missen. Streng volgt zij de vastgelegde vergaderprocedures. Dat weten alle commissieleden, die toch steeds proberen een beetje meer ruimte te krijgen van de voorzitter. “Voor mij is het een feestje om mensen aan de andere kant van de tafel aan het woord te laten, tot een besluit te komen en dat iedereen redelijk op tijd naar huis kan.”

Nog altijd bruist zij van de energie. Dat verandert niet nu zij besloten heeft te stoppen met het raadswerk. De tijd die straks vrijkomt, vult de 69-jarige Wijnands moeiteloos in met andere zaken, al is het wel de bedoeling vaker thuis te zijn met haar man. Inmiddels heeft zij zich al aangemeld bij een fotoclub en heeft zij meer ruimte om te wandelen, hard te lopen, te lezen en kan zij meer tijd doorbrengen met haar vier kleinkinderen. Sinds bekend is dat de Hilversumse stopt als raadslid is zij benaderd om voor enkele organisaties wat te gaan doen. Veel wil Wijnands er nog niet over kwijt. Wel dat het gaat om welzijnszaken. Het maatschappelijk bezige bijtje is geenszins van plan rustig in de raat te blijven.

Vliegschool zet Hilversum op de kaart door introductie van elektrisch vliegen

Duurzaam toestel van Sloveense vliegtuigbouwer vertedert tot op het bot

Met het elektrische vliegtuig Pipistrel Alpha Electro trekt Vliegschool Hilversum volle zalen. Daarvan is Vincent Kager overtuigd.

Vincent Kager, co-owner van Vliegschool Hilversum, vertelt belangstellenden trots over het elektrische vliegtuig. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum - "Je krijgt het tamelijk druk als je elektrisch vliegen in Nederland introduceert", grapt Vincent Kager, co-owner van Vliegschool Hilversum. Afgelopen weekend werd bij zijn bedrijf samen met vliegtuigbouwer Pipistrel en iFly, importeur voor de toestellen van Pipistrel, elektrisch vliegen geïntroduceerd. "Een historisch moment", aldus Kager.

Je kunt het vergelijken met de allereerste rit van de Tesla. "Duurzaamheid is actueler dan ooit. Met het introduceren van de Pipistrel Alpha Electro maakt de Sloveense vliegtuigbouwer Pipistrel een sprong van zuinig naar heel zuinig." De toestellen die Pipistrel ervoor gebruikt zijn niet nieuw. "Het zijn bestaande modellen, alleen is de aandrijving anders."

Kager zit nog steeds vol adrenaline. Vindt het geweldig dat zijn school de locatie van de introductie was. Dertig persoonlijke uitnodigingen om de eerste vlucht bij te wonen gingen de deur uit. Ze waren er allemaal. Pers, wethouders, relaties uit de vliegwereld: ze maakten kennis met het innovatieve trainingsvliegtuig op Vliegveld Hilversum. Het vliegtuig vloog vervolgens naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg alwaar de fabriekspiloot liet zien wat het vliegtuig allemaal in zijn mars heeft. "Ik kan je verzekeren dat het toestel vertedert. Zo'n mooi, klein, lief, stil en groen vliegtuig wordt omarmd."

De fabriekspiloot demonstreert de Pipistrel Electro. Foto: Bastiaan Miché

Kager zet met deze introductie Hilversum op de kaart; het staat te boek als de stad waar elektrisch vliegen voor het eerst was te zien. "iFly en wij zijn zeer enthousiast over Hilversum. Ons vliegveld ligt mooi centraal in het land en is groot genoeg om de Alpha Electro in gebruik te nemen en piloten erin op te leiden."

Groot Goois Dictee is heel veel regels en net zo veel uitzonderingen

Winnaar Rein Leentfaar maakt opnieuw geen enkele fout

Wat hebben een Eskimo, een Ajacied en Cubanen met elkaar gemeen? Ze kwamen allemaal voorbij tijdens het Groot Goois Dictee.

Caoimhe Rutten en Susana Arias tijdens het dictee. Foto's: Bastiaan Miché

Hilversum "Inwoners van Noord-Holland houden net zo veel van het Oranjehuis als Cubanen uit Havana van een echte havanna, als een Eskimo of Inuit van een eskimohond en een Eskimohut en als een Ajacied van Ajax."

Al na de eerste zin van de derde editie van het Groot Goois Dictee dinsdagavond in het Hilversumse raadhuis lijken sommige deelnemers zich af te vragen waar zij aan begonnen zijn. "Sommige woorden kende ik niet eens", zegt scholier Susana Arias van het Comenius College na afloop. "Ik ben blij als ik dertig fouten heb. Vooral op het moment zelf ga je twijfelen." "Ja, dit is wel een dreun voor je zelfvertrouwen", vult haar buurvrouw Caoimhe Rutten aan. "Je bent continu aan het strepen."

Doel van het dictee is - naast plezier maken - geld ophalen om laaggeletterdheid te bestrijden. Na 3500 euro in 2015 en 5000 euro vorig jaar is de score dit jaar 8500 euro. Het bedrag gaat naar de bibliotheek in Hilversum dat het geld gebruikt om taalprogramma's te kunnen bieden.
Het dictee is opnieuw geschreven door oud-nieuwslezer Raymond Serré van NOS. Hij heeft toe dat wanneer hij zelf zou meedoen, hij zeker 20 tot 25 fouten maakt. "En als ik dit voor het nieuws zou voorlezen zoals het er staat, zou ik weggevoerd worden. Het zijn de bèta's die de spellingregels maken, de alfa's laten het klinken. Ik ben een alfa."

Duidelijk geen alfa is Rein Leentfaar. Hij maakt geen enkele fout en is voor de derde keer op rij de grote winnaar. Jeroen van Heemskerck Düker is met drie fouten de beste Gooise deelnemer. De winnende scholier is Storm Brinkhuis met negentien fouten.
De Hilversumse Annemieke Duyf maakt dertien fouten en is content. "Het venijn zat hem in het begin. Het werd steeds makkelijker. Je moet op je gevoel afgaan en niet aan de regels denken."
"Als je de regels kent, is het absoluut niet moeilijk", vertelt dicteefanaat Bert Jansen uit Hilversum. "Je hebt 'weet-woorden' en 'regel-woorden'. Die laatste mag je niet fout schrijven. En deze schrijver (Serré, red.) heeft klassieke instinkers. Als je die stijl weet, kun je de spellingregels vooraf nakijken. En dan mag je niet meer dan tien fouten maken."
Wie waarschijnlijk meer fouten heeft, is Hilversummer Henk Roos. In de eerste van in totaal zes lange zinnen telt hij er tijdens het nakijken al vier. Vorig jaar had hij nog twintig fouten, overigens geen slecht resultaat. "Het is altijd een gok. Je begint er vol goede moed aan, dan neemt de twijfel toe en uiteindelijk volgt de frustratie. Wel weer leuk om in deze zaal te zijn."

De raadzaal was goed gevuld.

'Je moet op je gevoel afgaan en niet aan de regels denken'

Olievlek proberen af te remmen

Parkeerplekken op de Larenseweg zijn nauwelijks bezet sinds het betaald parkeren. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Gekscherend heeft wethouder Floris Voorink weleens gezegd dat heel Hilversum in 2030 een betaaldparkerengebied is. De grens rekt steeds meer op. Om deze olievlek in ieder geval niet groter te laten worden, wil de gemeente vanaf 2018 de overloopvergunning introduceren.

Hilversummers die net buiten de schil wonen van het vergunningparkeren hebben te maken veel blik in hun straat. Voor veel autobezitters is het toch een kunst om gratis de wagen te kunnen parkeren. Daardoor wordt het lastig voor de bewoners om hun eigen auto dichtbij te stallen. Met de overloopvergunning hoopt Voorink een praktische oplossing te bieden. Bewoners die op loopafstand wonen van de betaaldparkerenzone kunnen een vergunning aanvragen, zodat zij ook in de schil kunnen parkeren.

Zonde
"Neem de Larenseweg. Die staat overdag sinds betaald parkeren is ingevoerd leeg. Niemand parkeert daar zijn auto meer en dat is zonde. Misschien kunnen we met deze vergunning ervoor zorgen dat die plekken nu weer gevuld worden én remmen we die olievlek daarmee wat", verklaart de wethouder.
Geen ivorentorenverzinsels. Nee, het nieuwe parkeerbeleid, de parkeernota 2017 is in juni aangenomen door de raad, biedt volgens Voorink echt praktische oplossingen voor bestaande parkeerproblemen. De ideeën voor de nieuwe vergunningen zijn in de afgelopen jaren opgedaan. Volgens de VVD’er is de praktijk nu zo goed mogelijk op papier gezet en weer vertaald naar uitvoering van beleid.

Ander voorbeeld hiervan is de introductie van de mantelzorg- en de bedrijfsvergunning. Wie kan aantonen dat hij mantelzorger is, komt in aanmerking voor de mantelzorgvergunning. Dat betekent dat zij vanaf het nieuwe jaar, als de raad in december akkoord gaat met de plannen, gratis kunnen parkeren in gebieden waar vergunningen nodig zijn. Bedrijven die in woonwijken zitten en ook te maken hebben met betaald parkeren kunnen een bedrijfsvergunning krijgen. Tussen 9.00 en 18.00 uur kunnen de werknemers dan terecht in de buurt van hun werk. Daarna moeten de plekken vrij zijn voor de bewoners.

Werkstraf Hilversummer voor het slaan van collega

HILVERSUM Een werkstraf van zestig uur, waarvan de helft voorwaardelijk, is de straf die de politierechter in Lelystad maandag heeft opgelegd aan een 19-jarige Hilversummer. Onenigheid met een collega liep begin dit jaar uit op een vechtpartij, waarbij de Hilversummer de andere man een gebroken neus sloeg.

Dit akkefietje vond plaats bij een autocleaningbedrijf in Naarden. Volgens het slachtoffer sprak hij de Hilversummer aan op het feit dat hij zijn werkplek had verlaten. Dat viel in verkeerde aarde. Een woordenwisseling ontstond, maar al snel gingen beiden weer aan het werk. Toch zat het de Hilversumse autowasser niet helemaal lekker.

Na een half uurtje besloot hij verhaal te gaan halen. Met een sleutelbos in zijn hand gaf hij zijn collega een harde vuistslag in zijn gezicht. Naast een gebroken neus hield de man hier een afgebroken tand en een snee onder het oog aan over.

Begeleiding

De verdachte had een andere lezing. Zijn collega zou hem juist de eerste klap hebben verkocht. Bij het autowasbedrijf in Naarden werken diverse jongeren met een beperking onder begeleiding. Op het moment dat de Hilversummer ruzie kreeg was de begeleider niet in de buurt.

Het slachtoffer is erg aangeslagen door het incident op de werkvloer. Zijn veiligheidsgevoel heeft door het handgemeen een enorme knauw gekregen. Hij is nog steeds onder behandeling van een arts vanwege zijn gebroken neus. De man eiste 4.000 euro smartengeld en een schadevergoeding van 575 euro.

Verlagen

Justitie en de rechter vonden het geëiste smartengeld te hoog. Dat hebben zij verlaagd naar 350 euro. De rechtbank legde uit dat dat de gebruikelijke bedragen zijn voor soortgelijke incidenten.

Naast de werkstraf van zestig uur, waarvan dertig voorwaardelijk, moet de 19-jarige ook contact houden met de reclassering. Tevens wordt een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van twintig uur ten uitvoer gelegd en de proeftijd met een jaar verlengd. De Hilversummer was eerder al voor een geweldsdelict veroordeeld. De rechtbank heeft het adolescentenrecht op hem toegepast.

Oorzaak felle brand in schuur Leeuwenlaan nog onduidelijk

Foto: Bastiaan Miché

's-graveland Een schuur naast een woning aan de Leeuwenlaan bij 's-Graveland is woensdagmorgen in vlammen opgegaan. De oorzaak van de brand was gistermiddag nog onduidelijk. Wel meldt een politiewoordvoerder dat er geen sprake is van brandstichting. De brand zou zijn ontdekt door een voorbijrijdende militair. Hij belde direct de brandweer en zorgde ervoor dat de bewoners op tijd hun woning konden verlaten. De brandweer had het vuur snel geblust.

Hilversum en 't Gooi zijn ook dit jaar de grote favorieten voor rugbytitel

Tot nu toe nog ongeslagen ploegen treffen elkaar komende zaterdag

Vijf maanden na de finale om het Nederlands rugbykampioenschap treffen Hilversum en 't Gooi elkaar zaterdag opnieuw. Een favoriet is er niet.

In de finale vorig seizoen was Hilversum nog te sterk voor 't Gooi. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat Hilversum en 't Gooi de twee beste teams zijn van Nederland is na vijf wedstrijden in dit nog prille seizoen nu al wel duidelijk. Beide ploegen wisten al hun wedstrijden tot nu toe te winnen.

In de duels tussen landskampioen Hilversum en grote uitdager 't Gooi is er altijd veel strijd, emotie en tomeloze inzet. Er is nog altijd wat 'oud zeer' tussen beide clubs, omdat 63 jaar geleden een aantal Hilversummers die bij 't Gooi speelden, niet meer naar Naarden wilden fietsen. Zij richtten Rugbyclub Hilversum op.
In de keiharde duels is er wel respect voor elkaar. Na afloop worden de emoties met een goed glas bier weggespoeld. De insteek bij 't Gooi en Hilversum is altijd identiek: alleen winnen telt.

Goed gevoel

'In het tweede deel van de competitie gaat het om de prijzen'

't Gooi-aanvoerder Hugo Langelaan gaat na de 47-22 thuiszege van afgelopen zaterdag tegen de Bassets met een goed gevoel naar Hilversum: "We hebben een goed team, zijn in de breedte sterker geworden en spelen op een hoger niveau dan het vorig seizoen. Na zaterdag Hilversum en de week daarop thuis tegen DIOK uit Leiden, dat derde staat, weten we waar we staan. De eerste helft van het seizoen gebruiken we om goed aan het tweede deel van de competitie te beginnen. Dan gaat het om de prijzen; alleen de titel telt dit jaar."
De twaalf ploegen uit de ereklasse van het rugby spelen tot half december een halve competitie. De top zes speelt volgend jaar een hele competitie en de nummers één en twee plaatsen zich voor de finale om de titel. De 27-jarige Langelaan, die al vijf jaar bij 't Gooi speelt, wil zaterdag revanche voor de verloren finale in mei: "De wedstrijden tegen Hilversum zijn altijd speciaal. Vorig jaar hebben we er één - en nog wel in Hilversum - van hen gewonnen. Dus waarom zaterdag niet."
Zane Gardiner is de nieuwe coach van 't Gooi en heeft tactisch het nodige veranderd. De 38-jarige Nieuw Zeelander rekent zich ondanks de goede seizoenstart nog niet rijk. "We werken hard, zijn op de goede weg, maar het moet nog beter. We hebben meer uitdagingen nodig tegen sterke tegenstanders. Na de eerste helft van het seizoen maken we de balans op en weten we waar we nog aan moeten werken."

Fataal

'Voor zaterdag nog een tactische verrassing in de hoge hoed'

Hilversum komt in de laatste wedstrijden pas in de tweede helft op dreef. Coach Marcus Holden moet zijn spelers na de eerste helft regelmatig tot de orde roepen zoals afgelopen zaterdag tegen laagvlieger DSR in Delft. Uiteindelijk wist Hilversum dat duel met 68-12 te winnen. Dé Beukers, technisch adviseur bij Hilversum: "Het was drie keer niks en ongeïnspireerd. Zo'n instelling is tegen 't Gooi fataal, maar ik verwacht dat de ploeg zaterdag geen motivatiepreek nodig heeft."

Volgens Beukers staat er zaterdag nog meer op het spel: "Bondscoach Gareth Gilbert heeft voor de komende interlandwedstrijden veel spelers van Hilversum en 't Gooi in zijn voorlopige selectie opgenomen. Zaterdag kan hij zien welke mannen onder druk kunnen presteren en wie er vervolgens afvalt."
Hilversum-speler Sep Visser loopt zich warm voor de komende clash: "Ik heb echt zin om weer eens een topwedstrijd te spelen. De wedstrijden tegen 't Gooi hebben altijd iets speciaals en daar kijken we naar uit. We zijn klaar om de strijd met 't Gooi aan te gaan. Dat we in een aantal wedstrijden soms moeilijk op gang komen is niet verontrustend. Mindere ploegen halen tegen ons alles uit de kast voor een goed resultaat. Maar in de tweede helft zijn ze vaak leeggespeeld en dan slaan we toe. De meeste wedstrijden worden vaak in de tweede helft beslist op basis van conditie en technische inhoud. Coach Holden heeft voor zaterdag nog een tactische verrassing in de hoge hoed, maar die houd ik geheim."