Gooi en Eembode Hilversum

8 juni 2017

Gooi en Eembode Hilversum 8 juni 2017


Bode en HilversumsNieuws samen

HILVERSUM De vele trouwe lezers van huis-aan-huisbladen in de Gooi en Vechtstreek krijgen een nog dikkere en completere krant op de mat. Enter Media gaat met ingang van deze week alle titels in dit gebied uitgeven. Het betekent dat De Gooi en Eembode en het HilversumsNieuws voortaan samen in de bus vallen.

Beide kranten zijn bovendien in een nieuw jasje gestoken. Deze voorpagina is daar het eerste toonbeeld van. Inhoudelijk vullen ze elkaar aan. Terwijl de eerste titel zich meer richt op nieuws en achtergronden, richt de andere titel zich meer op activiteiten en service. De lezer krijgt dus in één keer alle lokale informatie in de bus, zonder dubbele verhalen. "We voegen de redacties samen, waardoor we enorm aan journalistieke kracht winnen. We zijn nu nog veel meer in staat om actualiteiten te volgen, achtergronden te schrijven en mensen met een boeiend verhaal aan het woord te laten. De lezer krijgt echt één prachtige krant in de bus: inhoudelijk sterk en compleet, met een sterke focus op het lokale nieuws. Daarnaast hebben we ook nog aandacht voor wat er in de regio gebeurt, zodat we op dat gebied beter kunnen aansluiten op de belevingswereld van onze lezers", zegt hoofdredacteur André Verheul. Niet alleen de papieren krant profiteert van de samenvoeging van de redactionele kracht, ook online kan er een volgende stap worden gezet.

3


Motie van wantrouwen tegen Klamer

HILVERSUM - Hart voor Hilversum heeft gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie van wantrouwen ingediend tegen SP-wethouder Arjo Klamer. Wat de grootste oppositiepartij van Hilversum betreft, verricht de bewindsman geen goed werk en was het tijd om het vertrouwen in hem op te zeggen.

Fractievoorzitter Karin Walters las woensdagavond de lange motie op. Hierin had Hart voor Hilversum een lange lijst opgesteld over het niet (goed) functioneren van de wethouder. Zo vindt de fractie dat Klamer keer op keer bewijst tijdens commissievergaderingen dat hij geen goede dossierkennis heeft, vragen van raads- en commissieleden steeds onbevredigend beantwoordt, dat hij plannen niet of nauwelijks oppakt en dat hij drie nevenfuncties verzwegen zou hebben. Tevens zoomde Walters in op specifieke portefeuilles van hem, zoals Participatie, Sociale Zaken en Welzijn.

Tijdens de laatste commissie Samenleving kondigde actie vanuit de oppositie zich al aan. Klamer clashte hard met meerdere fracties over Versa Welzijn. Hart voor Hilversum pakte deze handschoen op. Op het moment dat de motie besproken werd in de raad was deze krant al naar de drukker. Meer informatie is te vinden op de website.

Laat de djembés maar horen

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Aandachtig kijken de Violenschoolleerlingen wat zij moeten doen. De West-Afrikaanse ritmes van de djembé zijn best lastig, maar vrijdag lieten de scholieren het propvolle schoolplein swingen. Onder leiding van Dum4Fun deed de schooljeugd muzikale ervaring tijdens de Afrikaanse kunstweek op hun school, waar de aanwezigen van genoten.

Weer gedoe in Oost

Foto: Bastiaan Miché

Meer politie en beveiligers én er is ook een buurtwacht actief. Allemaal hebben ze als doel de raddraaiers in Oost te pakken. Dat blijkt nogal lastig te zijn.

3

Project Metropole Orkest in race voor Gouden C

Weer een prijs? Foto: Facebook Metropole Orkest

HILVERSUM – Is de zesde Gouden C voor het Metropole Orkest? Het Hilversumse ensemble is één van de vijf genomineerden voor deze jaarlijkse prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Dankzij het project 'MO Adventure' maakt het Metropole Orkest kans op deze prijs, die het beste project op het gebied van cultuurparticipatie en –educatie in de schijnwerpers zet. De Hilversummers maken de arrangementen uit hun eigen bibliotheek via een app toegankelijk voor harmonieën, fanfares en brassbands en bouwt deze zo om dat ze door iedereen te spelen zijn. Daarnaast coacht het orkest de verschillende instrumentengroepen en de dirigent.

Zaterdag 1 juli maakt de vakjury de winnaar bekend. Die ontvangt 1.000 euro en een Gouden Stempel. Voor het eerst dit jaar is er ook een publieksprijs.

Weerbericht

Wisselvallig, in het weekeinde vrij warm

Op 1 juni ging de meteorologische zomer van start. Het zomerweer raakt deze week in een wisselvallige fase door lagedrukgebieden. In het weekend trekt een nieuw lagedrukgebied over de Britse eilanden noordoostwaarts terwijl boven het Europese vasteland de luchtdruk stijgt. Het wordt dan tijdelijk warmer, maar naast zonneschijn blijft er kans op een bui.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag regent het enige tijd. Overdag klaart het soms op, maar de kans op enkele buien is vrij groot. Het wordt 19 graden bij een matige westenwind. Zaterdag is het wisselend bewolkt met een mix van zon en wolken. De kans op een bui neemt af. Het wordt 20 à 21 graden. Zondag schijnt eerst de zon, later op de dag of avond bestaat er kans op een regen- of onweersbui. Het wordt circa 25 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde

Het Azorenhogedrukgebied breidt zich uit richting Britse eilanden. Maandag kan er nog een bui vallen. Er komt geleidelijk meer zon afgewisseld door wolkenvelden. Met een westelijke tot noordwestelijke stroming liggen de maxima eerst rond 19 graden, later in de week iets hoger.

Weetje

Mei 2017 behoort tot de 10 warmste meimaanden. Tot de 20e was mei vrij somber. Dankzij de zeer zonnige laatste 10 dagen was mei in totaal ook vrij zonnig. Mei 2017 was ook droog met in onze regio circa 30 mm neerslag tegen 60 mm normaal. Na de zeer natte juni van 2016 zijn de meeste maanden te droog verlopen. Het neerslagtekort liep in mei daardoor verder op.

Win kaarten voor Laura Fygi meets Trio Malando

Laura Fygi met Trio Malando. Foto: de Vorstin

HILVERSUM - Ook in de vernieuwde opzet van de krant mogen wij kaarten van Podium de Vorstin weg blijven geven aan onze lezers. Ditmaal kunnen belangstellenden tickets winnen voor het optreden van Laura Fygi meets Trio Malando.

Het wordt een knusse en interactieve avond, zo laat de Vorstin weten. De bekende zangers wordt begeleid door drie multitalenten. Het wordt een beetje latin, een snufje jazz en een toefje Hongaars.

Vrijdag 16 juni vindt dit optreden plaats in het poppodium aan de Koninginneweg 44. Wij mogen twee keer twee kaarten weggeven. Wie in aanmerking wil komen, kan reageren op Facebook.com/HilversumsNieuws.

Agent gewond na wilde achtervolging

HILVERSUM - Bij een wilde achtervolging met hoge snelheden in Kerkelanden zondagmiddag is een agent gewond geraakt. Uiteindelijk kon een 18-jarige scooterrijder uit Hilversum in het Spinozahof worden opgepakt. Met drie boetes op zak mocht hij weer naar huis.

Agenten wilden de man op de Kerkelandenlaan laten stoppen omdat hij zonder helm reed. Hij negeerde echter het stopteken. Uiteindelijk lukte het de agenten om de Hilversummer op de rotonde Diependaalselaan/Vreelandseweg klem te rijden. Daarbij liep een agent enkele fikse schaafwonden op.
De verdachte probeerde te voet nog weg te komen, maar werd uiteindelijk gepakt. Hij kreeg drie boetes. Naast het rijden zonder helm en het negeren van een stopteken bleek hij geen rijbewijs te bezitten.

Veel vrolijkheid en sportiviteit bij Drie Dorpenloop

Foto's: Bastiaan Miché

KORTENHOEF - Gezien het best lage aantal voorinschrijvingen leek de 29ste editie van de Drie Dorpenloop in Kortenhoef, 's-Graveland en Ankeveen uit te lopen op een teleurstelling. Maar uiteindelijk trokken zondag alsnog zo'n 450 sportievelingen de hardloopschoenen aan. Onder prima omstandigheden - al was er vooral in de polder veel wind - liepen zij één van de vijf afstanden. Daarnaast waren er nog twee wandeltochten van vijftien en twintig kilometer.

Hilversum-Oost opnieuw in de ban van 'ramadanoverlast'

Buurtbewoners iedere avond op zoek naar daders

Voor de politiek, politie en bewoners in Hilversum-Oost is het weer alarmfase 1 nu de jeugdoverlast in de buurt terug is van weggeweest.

De parkeerplaats waar zondagavond nog een scooter stond. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Afgelopen week was het opnieuw raak. Meerdere auto's zijn vernield en is een scooter op een parkeerplaats aan de Oosterengweg in brand gestoken. Voor de politiek, politie en vooral voor de buurt is de maat meer dan vol. Iedere avond patrouilleren bewoners in de straten om de daders op heterdaad te kunnen betrappen.

Burgemeester Pieter Broertjes meldde vorige week woensdag al in de raadscommissie Economie en Bestuur dat zeven verdachten bezoek hebben gehad van de politie. Nu meldt hij dat enkele personen zich niet meer met anderen of op bepaalde plekken mogen vertonen. Ook zijn drie personen aangesproken op 'hinderlijk gedrag' en was er een aanhouding voor het niet tonen van een identificatiebewijs.

En het ging juist zo goed in de wijk die vorig jaar rond de ramadan ook al werd geconfronteerd met vernielingen en overlast. Het plan van Broertjes en wethouder Eric van der Want waarin goed gedrag werd beloond en slecht gedrag bestraft, leek zowaar een succes. "Maar het gaat niet altijd goed", constateerde de burgervader nog geen 24 uur na de vernielingen van vorige week. "Ik ben geschokt door de berichten, maar we zijn op de goede weg. Er kan altijd iets misgaan, maar we proberen de schade zo veel mogelijk te beperken."

'Geschokt door de berichten, maar we zijn op de goede weg'

Opnieuw legde de burgervader een verband tussen de ramadanmaand en de overlast. Hij gaf aan dat de moskee hem volledig steunt in zijn aanpak en uitlatingen. Immers, de overlast is ook slecht voor de naam van de moskee, aldus Broertjes. "Ook zij willen niet dat er met steentjes wordt gegooid of auto's over de kop gaan. En dat het nu tijdens ramadan gebeurt is een feit."

Ondertussen blijven politie, jeugdboa's en bewoners op de voor hen bekende plekken speuren naar overlastgevende jongeren. Tegelijk zijn er activiteiten om de jongeren het nodige vermaak te bieden. Zo was er vrijdag een zaalvoetbaltoernooi in De Lieberg waar zestig jongeren op afkwamen.

Vernieuwde krant

vervolg pagina 1

De bundeling van krachten volgt op de overname van de HMC-titels (Holland Media Combinatie) door BDUmedia en de daaruit voortvloeiende vergaande samenwerking met Enter Media. De vertrouwde namen blijven aan de kranten verbonden, want de redacties en verkoopafdelingen zijn samengevoegd en werken vanuit het hoofdkantoor van Enter Media in Weesp. Om het aanleveren van berichten voor de krant en aankondigingen van de agenda te vergemakkelijken, is er op de website van de krant een aanleverportaal geopend waarmee iedereen eenvoudig zijn of haar berichten naar de redactie kan sturen.
Door de samenvoeging van de lokale titels in het verspreidingsgebied van Enter Media ontstaan de volgende combinaties: Gooi en Eembode/HilversumsNieuws, Nieuwsblad voor Huizen/HuizerNieuws, Laarder Courant de Bel/BELNieuws, WeesperNieuws/VechtJournaal, MuiderNieuws/VechtJournaal, BussumsNieuws/Gooi en Eembode, NaarderNieuws/Gooi en Eembode. In Baarn blijft het Baarns Weekblad verschijnen en in Diemen het DiemerNieuws. De Woonbode en GooisWoonNieuws worden geïntegreerd en worden opgenomen in alle titels, behalve DiemerNieuws.

Onafhankelijk

De redactionele formule blijft bestaan uit een prettige mix van hard en zacht nieuws, politieke verslaggeving, cultuur, sport, achtergrondartikelen en interviews met mensen met een boeiend verhaal. Dat alles vanuit journalistieke onafhankelijkheid. De redactie richt zich niet alleen op de wekelijkse krant, maar ook op dagelijkse nieuwsvoorziening online en op sociale media.


Rechtszaak doodrijden Fleur begonnen

HILVERSUM - Wat de officier van justitie betreft zijn er geen verzachtende omstandigheden voor de twee mannen die betrokken zouden zijn bij het doodrijden van de 19-jarige Fleur Balkestein uit Hilversum. Afgelopen vrijdag is de zaak voor het eerst behandeld tijdens een pro-formazitting in Lelystad.

De twee verdachten uit Loosdrecht, vader Walter en zoon Casper van W., waren vrijdag niet aanwezig. De zaal zat wel vol met vrienden en familie van Fleur. Onze mediapartner NH Nieuws meldt dat zij bij elkaar wilden zijn om elkaar te kunnen steunen tijdens dit zware proces.

Het noodlot sloeg vorig jaar toe voor de Hilversumse. Met hoge snelheden scheurden vader en zoon over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Hier geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Volgens de politie reed Walter van W. gemiddeld 167 kilometer per uur en zijn zoon 146 kilometer per uur. Daarnaast bleek dat de vader te veel alcohol had gedronken. Zijn zoon was hiervan op de hoogte en wordt als medeverdachte beschouwd. Fleurs auto werd vol in de flank geraakt door de Porsche van de vader toen zij een uitrit uitreed. De vrouw raakte zwaargewond. Na weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, overleed ze aan complicaties die waren ontstaan door haar verwondingen.
Advocaat Hogewind verklaarde dat Walter van W. nooit veel dronk bij het plaatselijke café. Ook wil hij nader onderzoek laten doen naar het uiteindelijke overlijden van Fleur, omdat volgens hem medisch falen niet uitgesloten kan worden. Daarnaast wilde Hogewind weten hoe hard de Hilversumse zelf reed en of ze bijvoorbeeld zelf gevaarlijk deed. Ze zou ook met haar telefoon bezig zijn geweest.

Advocaat: 'Medisch falen kan niet worden uitgesloten'

Volgens de officier zijn er geen verzachtende omstandigheden en is er geen enkele reden om Fleur als veroorzaker te zien. "Op de beelden is te zien dat Fleur rustig wegreed en haar handen aan het stuur had." De rechtbank besloot uiteindelijk onderzoek aan de telefoon van Fleur toe te staan, camerabeelden van haar rijgedrag vlak voor het ongeluk aan de verdediging te geven en een medisch deskundige te benoemen.

De zaak gaat op 1 september door.

Meer inzetten op scholing van handhavers

HILVERSUM De handhavers in Hilversum moeten de extra ogen en oren op straat zijn, maar belangrijk is wel dat het snor zit met het opleidingsniveau van de parkeercontroleurs.

Dat is het antwoord dat wethouder Floris Voorink donderdag tijdens de commissie Verkeer en Beheer gaf. PvdA-fractiemedewerker Durk Heidbuurt vroeg hem tijdens de behandeling van de parkeernota welke eisen de gemeente stelt aan de handhavers. Daarmee doelde de sociaaldemocraat op het incident van donderdag 20 april, toen twee parkeercontroleurs slaags raakten met een 22-jarige Hilversummer. De politie doet onderzoek naar het handelen van de twee handhavers. Het duo zou de man, die gearresteerd werd, hebben uitgelokt. "In het contract dat wij hebben, zetten wij in op opleidings-, trainings- en scholingsniveau", aldus Voorink. "Ze zijn er primair voor parkeren, maar het is heel goed dat ze reageren op andere dingen, zoals het fietsen waar het niet mag. Ze zijn toch de ogen en oren op straat. Dat wil ik niet naar nul brengen, maar vervelende incidenten zoals laatst wil je natuurlijk niet. Daarom moeten we meer inzetten op opleidingsniveau."

Alexandra Robbe

(46), woont sinds 2003 in Hilversum, is getrouwd en haar huwelijksreis werd betaald door Heineken...

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Samen met mijn partner ben ik eigenaar van Robbe & Robbe mediation, waarin ik vooral ben gespecialiseerd in familiezaken. Daarnaast werk ik als docent aan de Academie voor Mediationopleidingen in Arnhem en treed ik op als buurtbemiddelaar in Hilversum en Amersfoort."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Ik houd van actieve vakanties in de bergen. Verder loop ik graag hard op de hei en word ik heel blij van een goede film of serie."

Wat vind je van Hilversum?
"Het ligt centraal, te midden van een prachtige omgeving en heeft de allures van een stad. Ik woon hier nu 14 jaar met veel plezier en ga hier niet meer weg!"

Welke poster hing boven je bed?
"Mijn plafond hing vol met onder andere Duran Duran, Bowie en Patrick Swayze."

Naar welk café ga je graag?
"In 't Tolhuis is echt een leuke kroeg. Als ik in een café afspreek met vriendinnen is het meestal daar."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat Heineken mijn huwelijksreis heeft betaald. Op de prijsvraag hoe een nieuw ontdekt eiland zou moeten heten, heeft mijn antwoord "HeinekRijk" ons een safari in Afrika bezorgd."

Als je burgemeester was, dan…
"Zou ik zorgen voor meer speelplaatsen. Toen mijn kinderen klein waren, miste ik een speeltuintje in de omgeving. Daarnaast moet ik erg ver lopen naar de brievenbus."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"De Bijbel. Met stip op 1."

Heimelijk genoegen?
"Als de kinderen 's ochtends de deur uit zijn met een cappuccino terug mijn bed in om 'Goedemorgen Nederland' te kijken."

Waarom uitstel vergadering voor spelletje?

HILVERSUM Waarom moesten de commissievergaderingen wijken voor 'een spelletje'? Lang niet alle commissieleden van Verkeer en Beheer waren blij met de verplaatsing zodat alle politici ook naar Ajax tegen Manchester United konden kijken.

Namens de VVD sprak Joost van Gilse donderdagavond voorafgaand aan de vergadering zijn ongenoegen uit. Het doorschuiven had voor problemen gezorgd, omdat nu collega's er niet bij konden zijn die wel met belangrijke bijdragen zouden komen. "Ik vind dat jammer." De liberaal kreeg bijval van GroenLinks-fractiemedewerker Frank Kool. "Met de tegenwoordige techniek kun je zo'n wedstrijd ook opnemen", was zijn opmerking. Anja Wijnands gaf te kennen dat de donderdag gewoon een uitloopavond is en dat kan onwelgevallig zijn voor sommigen. Commissievoorzitter Jerry Braaksma wees Van Gilse en Kool terug naar hun fractievoorzitters. Zij gingen in het presidium al akkoord met het uitstel.

Feestelijke uitreiking Groene Lintjes

Drie' duurzame' Hilversummers in het zonnetje gezet. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een mooi moment voor Hilversummers Alfred Visser, Randolph Pelsink en Jelle Harder zondagmiddag.

Zij kregen uit handen van fractievoorzitter Jan Kastje van GroenLinks het Groene Lintje voor hun bijdrage aan een groen en duurzaam Hilversum. Zo werkt hovenier Pelsink bijvoorbeeld al jaren als kleine zelfstandige milieubewust en duurzaam in verschillende tuinen. Zoals ieder jaar was de uitreiking, een initiatief van de partij en deze krant, onder zonnige omstandigheden bij Puur Smaeck.

Trotse winnaars van gedichtenwedstrijd De Hof

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Met haar gedicht 'Bang' is Elke Schokking (midden) winnaar geworden van de gedichtenwedstrijd van Stichting De Hof. Esmée Huis in 't Veld (links) met 'Rondjes' en Maayke Westhof (rechts) met 'Sehensucht' eindigden als tweede en derde. De wedstrijd was bedacht vanwege het 225-jarig bestaan van de oude begraafplaats Gedenkt te sterven, nu stadstuin De Hof.

Hilversummers bereiden zich voor op extreme Amerikaanse triatlon

Hard in training voor barre Alaskaman

Voor de waarschuwing van de organisatie deinzen ze niet terug. De Alaskaman gaat Thomas Obst en Peter Denekamp tot het uiterste testen.

Thomas Obst (links) en Peter Denekamp gaan 15 juli de Alaskaman doen, een extreme triatlon die zeker niet voor watjes is. Foto: Corné Bastiaansen

HILVERSUM - Als je al een aantal jaar zo'n zes triatlons per jaar in Nederland en vlak over de grens doet, is het natuurlijk de hoogste tijd voor een echte uitdaging. Om even de zinnen te verzetten, het lichaam te voorzien van nieuwe prikkels. Dus schrijf je je in voor de Alaskaman. "Ja, zo is het goed samengevat", lacht Thomas Obst (52). Samen met zijn sportmaatje Peter Denekamp (45) traint hij momenteel hard voor de barre triatlon in Amerika die zaterdag 15 juli wordt gehouden.

De sportieve Hilversummers, die elkaar kennen van Triathlon Vereniging Hilversum, vliegen 8 juli naar Anchorage en worden vergezeld door hun buddy's. De penningmeester van Triathlon Vereniging Hilversum, Hans de Jong, steunt Obst en Denekamp heeft zijn vrouw Lieke van Beek aan zijn zijde staan. "De buddy's zijn tijdens deze triatlon van groot belang. Omdat de weersomstandigheden anders zijn dan in Nederland moeten we meer kleding aan. Bij het wisselen kost dat tijd", weet Obst. Naast het supporten hebben De Jong en Van Beek een ander belangrijke taak: de laatste dertien kilometer lopen zij samen met de twee mannen hard. Obst grijnst. Weet dat het een zware wedstrijd wordt. Op de site van de organisatie staat een duidelijke waarschuwing: dit sportevenement is niet voor ongetrainde atleten. De triatlon is extreem op alle fronten.

Uitdaging

Site Alaskaman: 'Deze extreme triatlon is niet geschikt voor watjes'

'De afstanden zijn lang en de bergen waarlangs de atleten fietsen en lopen zijn zwaar genoeg om zelfs de meest ervaren, fysiek sterke en geestelijk veerkrachtige deelnemers ter wereld uit te dagen', staat op de site te lezen. Gestart wordt met 4,2 kilometer zwemmen, vervolgens trappen de mannen 180 kilometer op hun fiets door de Alaskaanse natuur en tenslotte lopen ze ruim 42 kilometer door de bergen. In december startten ze met de training voor de Alaskaman. Begin mei werd de eerste duik in de Loosdrechtse Plassen genomen. IJskoud was het, vertelt Obst. Het eerste onderdeel van de triatlon, ruim vier kilometer zwemmen, is de grootste uitdaging voor hem. Bij Seward duiken ze het water in, dat dan een graad of dertien is. "Ik kan aardig zwemmen, maar hoop echt dat ik snel klaar ben in het water, want het is echt koud", zegt Denekamp.

In pink gesneden

Doel van Hilversummers is in elk geval het halen van de eindstreep

De mannen trainen regelmatig samen. Denekamp is net terug uit Frankrijk waar hij onder meer het rondje Marmotte fietste. "Ik doe met Team HilverZorg, waar ik werk, mee aan Alpe d'HuZes en heb de afgelopen week gebruikt om in de bergen te trainen. Ik wil tijdens de Alpe d'HuZes ook echt zes keer de berg op. Bovendien is dit een mooie training voor de Alaskaman." Obst moest afgelopen week zijn zwemtrainingen laten voor wat ze waren: een flinke jaap in zijn pink gooide roet in het eten. "Ik haalde mijn vinger open aan een mes. Het is gehecht en ik mag nu een week lang het water niet in." Grote consequenties heeft het niet, het is vooral lastig.

De verwachtingen van de Alaskaman zijn hooggespannen. Doel is in elk geval om de finish te halen en te proberen bij de eerste 150 deelnemers te eindigen. Obst leidt nu in het weekend het leven van een prof. Dan traint hij, het liefst twee keer op een dag. Zorgen voor voldoende rust en energie op peil houden, zodat hij 8 juli fit aankomt in Anchorage. Daar blijven ze twee dagen om te acclimatiseren en daarna reizen ze in een gehuurde camper naar Seward waar de triatlon start. "We gaan dan niet echt meer trainen. Wel wat inlopen, parcours verkennen, dat werk." De Hilversummers kijken ernaar uit. Weten nu bijna een jaar dat ze die vijftiende juli samen met 298 atleten in het startvak staan. Ze hopen op weinig wind, het liefst een beetje mee, en een temperatuur van 15 graden. Zon erbij? "Ja, is goed," lacht Obst, "een kleintje. Niet zo'n felle." De kans daarop is echter niet zo heel groot.

Bijzondere legging struikelstenen

Kleinkinderen uit VS en Australië in Hilversum

Ze wonen in Nederland, Israël, de VS en Australië: familie van het in 1943 in Sobibor vermoorde Hilversumse echtpaar Levie en Grietje van der Hoek.

De struikelstenen werden geplaatst aan de Schapenkamp, tijdens de oorlog nog het Achterom. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dinsdag komen enkele kleinkinderen met hun partners bijeen in Hilversum waar ze voor Schapenkamp 140 - tijdens de oorlog nog Achterom 75 geheten - twee 'Stolpersteine' plaatsen ter nagedachtenis aan hun grootouders. Ook vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Hilversum zijn van de partij, evenals rabbijn Stiefel. "Het is verbazingwekkend dat we door de oorlog in alle uithoeken van de wereld zijn terechtgekomen en hier toch samen zijn", vertelt kleinzoon Nafty van der Hoek.

Levie van der Hoek en Grietje de Haan werden allebei in 1877 geboren en trouwden begin vorige eeuw. In 1923 begonnen zij een bakkerij/woonhuis op de plek waar nu appartementen staan en het hoofdkantoor van Gooi & Omstreken. In maart 1943 moesten zij verhuizen naar Amsterdam. Een paar maanden later werden zij opgepakt door de Duitse bezetter en via Westerbork belandden zij in Sobibor. Daar zijn zij op 16 juli van dat jaar vermoord.

Het echtpaar kreeg drie kinderen van wie de oudste, Mirjam, de oorlog ook niet overleefde. De twee andere kinderen, Benjamin en Aaron, overleefden de oorlog wel en emigreerden begin jaren 50 naar respectievelijk de Verenigde Staten en Australië. Jack van der Hoek, zoon van Benjamin, werd in 1941 in Hilversum geboren en dook tijdens de oorlog onder in Zeist en Hollandsche Rading. Zijn grootouders kan hij zich niet meer herinneren. "Ik heb het geluk dat ik mijn kleinkinderen beter en langer ken", zei hij dinsdag.

De namen op de stenen.
Rabbijn Stiefel sprak het Yizkor.

'Ik heb het geluk dat ik mijn kleinkinderen beter en langer ken'

Hier staan is emotioneel, zeggen hij en zijn neef Nafty van der Hoek. Laatstgenoemde werd na de oorlog geboren en emigreerde met zijn ouders naar Australië. "Maar de band met de familie is er altijd geweest. Toch wel heel speciaal. Wat als er geen oorlog was? Dan hadden we misschien allemaal in Hilversum gewoond."

Werken aan bereikbaarheid

Oplossing aanreiken voor dit verkeersprobleem in het centrum

'Het staat te vaak vast in Hilversum', aldus wethouder Wimar Jaeger. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het centrum knapt aardig op. Een belangrijk aspect dat nog moet worden aangepakt is de bereikbaarheid van het hart van Hilversum. Dat is een van de projecten waar het college van burgemeester en wethouders aan wil werken. Dat is te lezen in de Kadernota 2017.

Aansluiten in de file is voor weggebruikers in Hilversum een bekend fenomeen. Bestuurlijk gezien is dit ook een doorn in het oog. "Het is geen geheim dat de bereikbaarheid van het centrum met de auto een hot issue is. Het verkeer staat te vaak vast. Daar zouden we graag een oplossing voor willen aanreiken", laat wethouder Wimar Jaeger van Financiën weten.

Vorig jaar heeft het gemeentebestuur al een poging gewaagd om de doorstroming naar en de bereikbaarheid van het centrum te bevorderen. Het college was voornemens om van de Emmastraat weer een tweerichtingsweg te maken, zoals dat zo'n twintig jaar geleden nog het geval was. Door het gezamenlijke verzet van bewoners en ondernemers van die straat is dit plan uiteindelijk van tafel gehaald. Het aanpakken van de bereikbaarheid is ook onderdeel van de grootse opknapplannen van het stationsgebied. Het college wil af van het toeristische rondje om het centrum heen en wil daarom tweerichtingsverkeer invoeren op de Koninginneweg en de Schapenkamp. Ook deze plannen stuitten op veel verzet, met name uit de hoek van de Koninginneweg.
De Kadernota 2017 is de laatste van dit college. Hierin kijkt zij vooral waar zij kan versnellen om de ingezette koers af te maken. De bestuurders zien dit als hun eindsprint om de laatste resultaten te bereiken. Zelf constateert het college dat er al grote slagen gemaakt zijn en zeker in het centrum. Met de oplevering van de markt, het vernieuwde winkelcentrum De Hal en het Hilvertshof is het centrum al een stuk aantrekkelijker geworden. Bereikbaarheid vraagt nu goede oplossingen.

Hilversum is financieel 'kerngezond'

De jaarrekening laat een mooi resultaat zien, aldus wethouder Jaeger. Foto: Ton Kastermans Fotografie

HILVERSUM - Hilversum is financieel kerngezond. Dat stelt een tevreden wethouder Wimar Jaeger van Financiën. De jaarrekening 2016 laat een plus zien van afgerond 11 miljoen euro. "Dat is een mooi en tastbaar resultaat", aldus de bewindsman. Mede dankzij een overschot op het Sociaal Domein plust Hilversum. De uitkeringen zijn en blijven een punt van aandacht.

Dat het goed gaat met Hilversum zie je niet alleen aan de cijfers

Hilversum staat er financieel gezond voor, zo stelt Jaeger als hij het heeft over de jaarrekening. Mede door de afwaardering van 3,6 miljoen euro van het oude GAK-gebouw, dat de gemeente in december kocht, komt het eindresultaat neer op 7 miljoen. Dat is 5 miljoen euro meer dan in de oorspronkelijke begroting was verwacht. "Dat is een mooi resultaat", meldt de wethouder. "Hierbij is ook nog eens de in 2014 afgesproken bezuinigingsronde gerealiseerd", voegt hij eraan toe.

Twee andere redenen dat de jaarrekening er zo goed uitziet zijn dat de middelen voor stedelijke vernieuwing niet meer nodig zijn - het programma is namelijk afgerond - en het overschot op het Sociaal Domein. Jaeger tekent daarbij aan dat de gemeente niet minder ruimhartig zorg heeft toegekend. De winst zit hem in de regionale efficiëntie. "Verder laten de inkomsten uit de grondexploitaties en de opbrengsten uit parkeergelden een positieve ontwikkeling zien."
Dat Hilversum in de lift zit, blijkt volgens de wethouder niet alleen uit de cijfers. Die ontwikkeling is ook vooral goed te zien in het dorp zelf. "De stad is aan het transformeren. Dit doen we samen met de bewoners, ondernemers en vanuit veiligheid met de politie en onze buitengewone opsporingsambtenaren", tekent Jaeger op. "Belangrijke doelstellingen van dit ambitieuze college zijn gerealiseerd. Je ziet veel gebeuren in Hilversum. Projecten die in 2016 zijn opgeleverd aijn Anna’s Hoeve, het Corporatiehotel, de Langestraat, Villa Industria, het vernieuwde winkelcentrum Hilvertshof en natuurlijk het marktplein. Met als meest in het oog springende verandering die van het voormalige Eurobioscoopgebouw."
Een pijnlijk punt is het aantal uitkeringen. Doordat maar weinig mensen met een uitkering aan werk zijn geholpen, blijven deze kosten hoog. Het gaat om miljoenen euro’s aan uitkeringen. Wethouder Arjo Klamer van Participatie heeft bevestigd dat de resultaten tegenvallen. Om dit probleem te tackelen staan meerdere projecten in de steigers. Twee weken geleden ondertekenden hij en zes partners een overeenkomst voor het project NOVA (Nieuw Ondersteuningsmodel voor Arbeidsontwikkeling).

Snel om de tafel en de lucht klaren met Dudok Wonen

Brief over gevolgen nieuwe parkeernormen valt slecht bij wethouder

Parkeren rond nieuwe sociale woningen komt in het geding. Oorzaak: de nieuwe parkeernormen. Dudok Wonen en de gemeente staan lijnrecht tegenover elkaar.

De parkeernorm van de gemeente zit de bouw van sociale woningbouw in de weg, aldus Dudok Wonen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Tornen aan het basisbeginsel van de parkeernormen is iets wat wethouder Floris Voorink van Verkeer niet wil. Dat Dudok Wonen heeft laten weten dat de gemeente met het nieuwe parkeerbeleid nu tegen de gemaakte prestatieafspraken in gaat, is bij de VVD'er totaal in het verkeerde keelgat geschoten.

In de brief aan de politiek laat directeur-bestuurder Harro Zanting weten dat zijn woningcorporatie zorgen heeft over het nieuwe voorgenomen parkeerbeleid. Die heeft consequenties voor het realiseren van betaalbare huurwoningen in de gemeente. Zijn stelling is dat deze opdracht nu een flink stuk moeilijker wordt, doordat maatwerkoplossingen bij sociale woningbouwprojecten eigenlijk niet meer kunnen. Dat bevreemdt hem. "In de prestatieafspraken 2017-2020, die wij afgelopen februari met elkaar ondertekenden, legden wij onder meer vast hoe belangrijk de toevoeging van betaalbare woningen is én dat er gezamenlijk veel voor nodig is om dat waar te maken", is te lezen in zijn brief. Hierin geeft hij ook nog aan dat het van belang is de benodigde parkeerplaatsen op maaiveld op een doelmatige wijze te realiseren om hoge (service)kosten te voorkomen.

Zantings schrijven heeft vooral tot woede geleid bij de wethouder. Voorink noemde de corporatie een belangrijke partner voor de gemeente, maar de VVD'er wil niet bij ieder (woningbouw)project andere parkeernormen hanteren, zoals Dudok Wonen te kennen heeft gegeven. De wethouder wil juist af van al die uitzonderingen. "Ik ben een beetje boos, maar dat lijkt mij volstrekt terecht", gaf de wethouder pissig aan. "Als ik afwijk van de parkeernorm zal ik dat motiveren, zoals ik dat heb gedaan bij het oude ING-gebouw. Ik ga nu niet zeggen: omdat het sociale woningbouw gaan we het anders doen. Afwijken mag, maar ik moet het wel kunnen uitleggen. Ik sta in de buurten en ik zie wat al dat blik in de buurten doet", tekende Voorink op.
Tevens bevreemdde het de wethouder dat Zanting niet gewoon een paar weken voor de commissievergadering de telefoon had gepakt en hem had gebeld. In plaats daarvan koos de directeur-bestuurder ervoor om een brief te schrijven die een dag voor de bespreking in de digitale postvakken van de politiek terechtkwam. "Daar ben ik een beetje teleurgesteld in", aldus de wethouder.

'Ik sta in de buurten en ik zie wat al dat blik daar doet'

Voorink wil er snel voor zorgen dat de neuzen weer dezelfde kant op staan. Hij hoopt snel met Zanting om de tafel te zitten, want de gemeente en de corporaties moeten samenwerken om goede sociale woningbouw te realiseren. Dat is immers ook met elkaar afgesproken.

HvH: 'College belemmert bouw van sociale woningen'

Hart voor Hilversum pleit voor betere parkeernormen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Het nieuwe parkeerbeleid is in tegenspraak met de gemaakte prestatieafspraken én dwarsboomt de bouw van sociale woningbouw. Hart voor Hilversum (HvH) deelt hiermee de zorgen van woningcorporatie Dudok Wonen (zie ook artikel hierboven).

Hart voor Hilversum zegt dat de woningcorporaties al jaren zeggen dat de parkeernorm te hoog is. Zij moeten meer parkeerplekken aanleggen dan de bewoners van sociale woningen nodig hebben. In de nieuwe nota is nog steeds sprake van hoge parkeernormen. "Voor eengezinswoningen in de sociale koop was er voorheen een lagere parkeernorm. Deze is nu verdwenen, waardoor er voor deze woningen nu meer parkeerplaatsen aangelegd moeten worden. Ook sociale koop wordt belemmerd", aldus de grootste oppositiepartij. "In de nieuwe parkeernorm moet er bij sloop/nieuwbouw van flats bijna altijd een ondergrondse parkeergarage aangelegd worden. Dat maakt het uitvoeren van stadsvernieuwing bij oudere flats erg duur en welhaast onuitvoerbaar", is een andere grote zorg.

Volgens Hart voor Hilversum heeft de gemeente geen overleg gepleegd met de corporaties, terwijl zij samen wel prestatieafspraken hebben gemaakt. Hierin zijn maatwerkoplossingen voor het parkeren opgenomen. Om de zaak 'te repareren' heeft Hart voor Hilversum gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering enkele amendementen ingediend, toen was deze krant al naar de drukker.

'Waarom zijn jullie niet voor onze belangen opgekomen?'

West-Indische buurt voelt zich in de steek gelaten door gemeente en politiek

Een hoop bomen weg. Een bak herrie erbij. Een geluidsscherm is gewenst, maar wie helpt de Hilversummers die naast de A27 wonen?

Begin april namen wethouders Voorink (rechts) en Klamer al een petitie in ontvangst van de bewoners. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De gemeente én de politiek geven niet thuis. Zwaar teleurgesteld zijn de bewoners van de West-Indische. Zij zitten immers met de gebakken peren: de geluidsoverlast in het buurtje naast de A27 is niet te harden, het groen rondom hun woningen is ernstig aangetast door de rigoureuze bomenkap van begin dit jaar en niemand is bereid de portemonnee te trekken voor een door hen zo gewild geluidsscherm. "Waarom zijn jullie niet voor onze belangen opgekomen?"

In niet mis te verstane woorden gaven vier insprekers donderdag tijdens de commissie Ruimtelijke Ordening aan dat de maat vol is. Al jaren voelen zij zich niet gehoord door de gemeente en de politieke partijen. Alle ontwikkelingen en besluiten rondom het verbreden van de A27 hebben zij maar laten begaan. Zo heeft Hilversum geen richtlijnen meegegeven aan Rijkswaterstaat waarbinnen zij mocht opereren. Het uitvoerende agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft niet de reputatie heel meedenkend met bewoners te zijn. De Hilversumse buurtbewoners willen een geluidswal langs de snelweg, maar dat is wettelijk niet verplicht. En een extra inspanning hoeft dan niet van Rijkswaterstaat verwacht te worden. Dat heeft wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening en Verkeer meerdere keren herhaald.

"Waarom is en wordt er nooit naar ons geluisterd? Al meer dan twintig jaar wordt er over ons heen gewalst, terwijl onze gezondheid en onze leefbaarheid nu en in de toekomst ernstig worden aangetast", aldus bewoonster Loekie Verweij. De commissie hoorde het emotionele betoog van het kwartet gelaten aan. Frank Kool, fractiemedewerker van GroenLinks, zei dat de politiek wellicht had zitten slapen in deze kwestie.

'Waarom is en wordt er nooit naar ons geluisterd?'

De zorgen in de West-Indische buurt zijn groot. Dag in, dag uit ervaren zij geluidsoverlast. Na de bomenkap - waar de gemeente ook geen stokje voor heeft gestoken, werd nog fijntjes opgemerkt - is dit aanzienlijk toegenomen. Toename van de geluidshinder heeft ook effect op het lichamelijke gestel. Het tast de gezondheid aan. Volgens de bewoners heeft Rijkswaterstaat zelf de toelaatbare geluidsnorm eigenhandig opgeschroefd. Om aan te tonen in wat voor kabaal zij 24/7 zitten, had een van de insprekers een stofzuiger meegenomen. Die liet zij op volle kracht draaien. De wijzer gaf 58 decibel aan en dat is nog drie decibel minder dan gemeten is bij de huizen die nog geen 200 meter van de A27 af staan. Het geluid uitzetten is niet mogelijk, maar met een geluidsscherm kan die overlast wel worden beperkt. "Wij willen met het mooie weer ook de ramen open kunnen doen", was het duidelijke statement.

Vraag is alleen wie gaat opdraaien voor de kosten voor deze geluidswal van 1,5 tot 2 kilometer. Voorink gaf duidelijk aan dat er bij Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland niets te halen valt. Eerder gaf de wethouder aan dat de gemeente die 2 of 3 miljoen euro ook niet gaat ophoesten. Maar donderdag zei hij dat de gemeenteraad maar tijdens de bespreking van de Kadernota moet bepalen of zij de benodigde euro's of een deel daarvan wil reserveren voor de wens van de West-Indische buurt. Hij voegde er wel aan toe dat er op meer plekken in Hilversum dure maatregelen getroffen moeten worden om geluidsoverlast flink te beperken. "Ik gun het u wel", aldus Voorink.

Het is aan de raad om te reserveren voor geluidswal langs A27

Dat er financieel toch iets mogelijk lijkt te zijn, zorgde voor een wat mildere toon bij de insprekers, die de commissie uitnodigden voor een werkbezoek. Zij hopen dat de meerderheid van de politieke partijen het geld beschikbaar wil stellen. Als het een deel is dan hopen zij toch op een bijdrage van de provincie en/of een derde partij.

Nieuw Hilvertshof start met feestweek

Na dik twee jaar is metamorfose van overdekt winkelcentrum afgerond

De metamorfose van het winkelcentrum is afgerond. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Het gemopper is allang verstomd. Het Hilvertshof is immers geen doolhof meer door bouwwerkzaamheden. Na ruim twee jaar van verbouwen is het overdekte winkelcentrum klaar om geopend te worden. Dinsdag 13 juni is het zover. De ondernemers trappen meteen af met een feestweek.

Kroonenberg Groep, sinds 2000 eigenaar van het Hilvertshof, heeft miljoenen gestoken in de metamorfose van het winkelcentrum. Naar verluidt gaat het om een bedrag van 25 miljoen euro. In 2015 is begonnen aan de opknapbeurt met als doel een nieuw centrum neer te zetten dat een interessante mix biedt van authentieke, veelal lokale speciaalzaken in combinatie met internationale topbrandstores zoals Zara, H&M, Mango en Primark. De Ierse modeketen opent dinsdag voor het eerst de deuren van het grote pand aan de Hilvertshof 35. Deze opening valt samen met die van het hele winkelcentrum.

Direct na de opening geven burgemeester Pieter Broertjes en Lesley Bamberger van Kroonenberg Groep het startsein voor de feestweek, die tot en met zaterdag 17 juni duurt. Vanaf dinsdag zijn er iedere dag optredens. Romy Monteiro is bijvoorbeeld aanwezig bij de officiële opening. Daarnaast zijn er diverse acties voor de bezoekers. Zo is er een ballenspel dat elke actiedag 10.000 euro aan prijzengeld verdeelt, dat ter beschikking is gesteld door een van de Hilvertshofwinkels.
Op 25 maart 1973 opende het Hilvertshof. Broertjes' voorganger burgemeester P.J. Platteel verrichtte de opening van het eerste overdekte winkelcentrum van Nederland. Sinds de opening, nu 44 jaar geleden, is het winkelcentrum drie keer grondig verbouwd. Mid jaren 90 zijn onder meer de open plafonds gekomen. In 2009 zijn de ingangen aan de Groest, Zeedijk en Kerkstraat voorzien van glaswanden en schuifdeuren. En nu heeft het hele winkelcentrum een metamorfose ondergaan.

Groei Vloerkledenwinkel.nl lijkt niet meer te stoppen

In de winkel valt vooral het enorme aanbod op. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ruimer, overzichtelijker en verschillende showrooms om bezoekers enkele mogelijkheden te tonen. En die mogelijkheden zijn er volop binnen de recent geopende Vloerkledenwinkel.nl aan de Vreelandseweg. "En we hebben een koffiebar. Dat was altijd al mijn droom", lacht eigenaar Michiel Kroon.

Jarenlang was de zaak gevestigd aan de Havenstraat. "Daar hebben we twintig jaar op steeds een andere locatie - vier in totaal - gezeten. Steeds een stapje groter", vertelt de 43-jarige Hilversummer. "Maar ook in die laatste vestiging kwamen we ruimte tekort, met name voor de showroom. En nu zitten we op een perfecte plek met voldoende en gratis parkeerruimte. Want de meeste mensen komen toch met de auto voor een vloerkleed. Dat neem je niet even mee op de fiets. Overigens komen we ook bij de mensen thuis", voegt hij eraan toe.

Qua prijs zit Vloerkledenwinkel.nl volgens Kroon in het middensegment, met uitschieters naar boven. "Kijk, iedere meubelzaak heeft wel wat, maar nooit heel veel. Vaak blijft het beperkt tot het klassieke Perzische kleed. Wij hebben ook wat modernere kleden. En het is ook kwalitatief goed. We hebben bijna alleen maar wollen vloerkleden, die blijven toch het langste mooi. Kwaliteit en service. Daar draait het om."
De winkel is zich in de loop der jaren steeds meer gaan specialiseren in vloerkleden. Daarvoor waren er binnen Kroon Wonen, zoals de zaak ooit heette, namelijk ook vloeren te krijgen. De webwinkel veranderde jaren geleden echter alles. Klanten van buiten de regio bestelden massaal via www.vloerkledenwinkel.nl hun spullen. De naam 'Kroon' ernaast bleek lastig te communiceren en dus werd de bedrijfsnaam aangepast. "Met de webshop kregen we mensen van honderd kilometer hier vandaan", zegt Kroon over de groei van zijn klandizie. "Dat verbaasde ons ook. Het bleek een gat in de markt."
Toch komt het grootste deel van de klanten nog gewoon in de winkel, al zijn er ook vloerkleden te koop in Loods 5 in Zaandam, Sliedrecht en Amersfoort. Daaruit blijkt wel dat de zaak meer is dan alleen een lokale of regionale onderneming. Kroon: "Het is echt niet mijn ambitie om tien van dit soort winkels te hebben, maar als je landelijk opereert komen er kansen voorbij die je nooit had zien aankomen. De website is straks ook in het Engels, Frans en Duits. En mijn laatste zending is vervoerd naar Bulgarije."

'Met de webshop kregen we mensen van honderd kilometer hier vandaan'

Vloerkledenwinkel.nl is gevestigd aan de Vreelandseweg 40C.

Stichtingen weg uit project HilversumPas

Arjo Klamer (rechts) eerder met vertegenwoordigers van de Gooische Gulden. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wethouder Arjo Klamer van Participatie omschreef de zogenaamde HilversumPas als een van dé erfenissen van het huidige college van burgemeester en wethouders. Voorlopig lijkt deze pas, onder meer bedoeld om mensen met minder geld meer mogelijkheden te bieden, eerder een van dé hoofdpijndossiers.

Afgelopen week zijn de twee initiatiefnemers, de stichtingen Dudokjes en Gooische Gulden, uit het project gestapt. "Het proces van afstemming neemt veel meer tijd dan gedacht", aldus aanjager Barry Koperberg. "Dat heeft het geduld van enkele vrijwillige leden van de initiatiefgroep helaas te lang op de proef gesteld."

Koperberg noemt het besluit van beide stichtingen spijtig voor de continuïteit, maar benadrukt wel dat er een bruikbare basis ligt voor verdere voortgang. Hij is nu in gesprek met bestuurskandidaten van de Stichting HilversumPas en verwacht na de zomer de definitieve uitwerking van de zo gewenste uitgewerkte propositie te kunnen presenteren. Ook Klamer gaat ervan uit dat de pas er ooit een keer komt. Hij noemt het besluit van beide stichtingen spijtig.
De initiatiefgroep kwam tot nu toe tien keer bijeen. Ook is er gesproken met belanghebbenden als BV Hilversum, HilverZorg, Sociaal Plein en de cliëntenraad. De opgehaalde informatie is vervolgens voorgelegd aan vier leveranciers. Daaruit kwam naar voren dat de pas niet alleen voor minima, maar voor alle Hilversummers moet zijn. Daarnaast moet het Hilversumse bedrijfsleven bij het project worden aangesloten en om belangenconflicten en privacyschendingen te voorkomen moet de communicatie over de pas worden losgekoppeld van de inhoudelijke inzet.
Voor de ontwikkeling van de pas heeft de gemeenteraad van Hilversum drie ton klaarliggen. Toch is lang niet iedereen enthousiast. Zo roept GroenLinks-raadslid Marleen Remmers de wethouder op om met een nieuw plan te komen. De HilversumPas is volgens haar primair een middel om mensen met minder geld op weg te helpen, maar de pas van nu is een soort loyaliteitspas waarbij ondernemers klanten binden door hen voordeel te bieden naarmate er meer gekocht wordt.

Jaeger stelt zich kandidaat als lijsttrekker D66

HILVERSUM Wimar Jaeger is de enige D66'er die zich gemeld heeft voor het lijsttrekkerschap voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Daarmee wil de huidige wethouder van onder meer Financiën, Media en Cultuur een nieuw hoofdstuk toevoegen aan zijn politieke avontuur.

"In de afgelopen jaren heb ik met ambitie en passie keihard aan de stad gewerkt. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen en ik wil verder: de stabiliteit van wat goed is behouden en ingezette ambities verzilveren", is de motivatie van Jaeger.

De verkiezingscommissie, die bestaat uit Marion van der Zwaan en Harmen Lindeboom, heeft één kandidatuur voor de nummer 1-positie ontvangen. De aanmelding van Jaeger is conform de regels en vereiste vorm ingediend en is voorzien van het vereiste aantal steunbetuigingen.

Donderdag 15 juni krijgt Jaeger de gelegenheid om zijn kandidatuur toe te lichten tijdens de algemene afdelingsvergadering van D66 Hilversum. Daar kunnen leden hem vragen stellen. Een dag later start de e-voting. De sluiting hiervan is op vrijdag 23 juni. De uitslag van deze digitale verkiezing wordt maandag 26 juni vastgesteld.

Loosdrecht stelt Altius voor lastig karwei

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Voor trainer Daan Hidden dreigt het seizoen te eindigen zoals dat van Peter Bosz. Een echte beloning blijft uit voor 'zijn' Altius, dat hij gaat verlaten. De oefenmeester zette Altius op de kaart met de historische reeks in de districtsbeker, die eindigde in de halve finale, en nu dreigen de oranje-zwarten te stranden in de nacompetitie. De zaterdagderdeklasser leed zaterdag een 0-3 nederlaag tegen sv Loosdrecht. De bezoekers lijken zich daarmee te verzekeren van een langer verblijf in de tweede klasse. Aanstaande zaterdag staat de return op het programma en wacht Altius een lastig karwei als zij nog een 'prijs' willen behalen.

Sloop van oude Knorr deze maand verder

LOOSDRECHT De sloop van de oude Knorr-fabriek aan de Rading in Loosdrecht wordt later deze maand hervat. Dat schrijft wethouder Theo Reijn na vragen van de FractieVuyk/Israël.

Het tweetal raadsleden, dat onlangs de VVD verliet vanwege de ophef rondom inmiddels oud-partijvoorzitter Keizer, luidde de noodklok omdat de sloop van de fabriek al enige tijd stillag. Vraag daarbij was of sloper of ontwikkelaar Reshape Properties in financiële problemen verkeerde. "Daarover hebben ons geen berichten bereikt", aldus Reijn. Hij voegt toe dat de ontwikkelaar alle gemaakte financiële afspraken met de gemeente is nagekomen.

Op de plek van de oude Knorr moeten 41 eengezinswoningen komen. Daarnaast zijn er plannen voor twee appartementengebouwen met huurwoningen (sociale en middeldure huur).

Meer bekendheid voor filmfestival

Publiek weet Scenecs bij tweede editie beter te vinden

Veel optredens tijdens het Grand Gala. Foto: Dick van Breda

HILVERSUM Hoogstwaarschijnlijk heeft de bijna 500 meter lange rode loper in het centrum bijgedragen aan de zichtbaarheid en de bekendheid van het Scenecs International Debut Filmfestival. De organisatie heeft duidelijk gemerkt dat het Hilversumse publiek de filmzalen beter heeft kunnen vinden dan in 2016 toen Scenecs voor het eerst werd gehouden in de mediastad.

"Het was weer een geweldige editie, de tweede keer in Hilversum en we merkten dat men ons beter kent nu, want we hadden mooie volle zalen", concludeert festivaldirecteur Arya Tariverdi na afloop van het filmfestival. "We hadden weer veel prachtige films en documentaires dit jaar, waarvan veel makers zelf ook aanwezig waren."

Vrijdag was het Grand Gala in Studio 21, de traditionele afsluiting van het festival; het elfde alweer. Wethouder Wimar Jaeger van Media opende de strak geregisseerde show. Net zoals vertegenwoordigers van Ziggo en Stadsfonds Hilversum legde hij uit dat Scenecs zo goed past in Hilversum vanwege de talentontwikkeling. Jonge en talentvolle filmmakers krijgen een podium met als idee dat zij zich kunnen ontpoppen als de toekomstige Quentin Tarantino.

Meteen prijs voor acteur Tim Douwsma. Foto: Hans Lensink
Voormalig turnkampioene Renske Endel liet zien hoe lenig zij nog altijd is. Foto: Robin Eggenkamp

'We merkten dat men ons beter kent, we hadden volle zalen'

Naast veel show en spektakel draait het gala om het belonen van de beste films, acteurs en makers. Voor zijn eerste hoofdrol ontving Tim Douwsma bijvoorbeeld de Ziggo Best Acting Talent Award. Carlijne Pieters kreeg voor haar film 'A Lifetime of Love' de Vue Publieksprijs.

Les trekken uit Schuilhofcasus

Excuses van gemeentebestuur aan De Schuilhof. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Het gemeentebestuur heeft excuses aangeboden aan kerkgenootschap De Schuilhof. Daarbij heeft zij lering getrokken uit de situatie dat de kerkdienst moest wijken voor het nieuwe parcours de wielerronde. In het vervolg mag dit niet meer gebeuren. Daarom moeten communicatie en publicatie rond evenementen beter.

"Op basis van deze casus gaan we toch een aantal regels van communicatie en publicatie aanpassen. Volgend jaar gaan we dat anders doen", aldus de wethouder. Zelf bood hij zijn welgemeende excuses voor de gang van zaken aan. Daarnaast vertelde Voorink tijdens de commissie Ruimte dat burgemeester Pieter Broertjes het kerkgenootschap aan de Dalweg op 17 mei een brief heeft gestuurd waarin ook het gemeentebestuur haar verontschuldigingen maakt. De wethouder reageerde hiermee op vragen van de ChristenUnie en het CDA. De twee christelijke partijen wilden het fijne weten over de vergunningverlening.

HSV Wasmeer pakt uit met gouden feestweekend

Hilversumse sportvereniging viert opening nieuw complex uitgebreid

Lang verwacht en toch gekregen. Het nieuwe clubgebouw van Wasmeer is gereed. Tijd om de slingers eens goed buiten te hangen.

Vorig jaar augustus konden de leden een blik werpen op het nieuwe clubgebouw. Nu is het pand gereed. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Feest, feest en nog eens feest dit weekeinde bij HSV Wasmeer. De oude kantine is inmiddels van het terrein af en het zo graag gewenste nieuwe onderkomen is klaar. Bij dit heugelijke feit staat de Hilversumse sportvereniging, die gevestigd is aan de Minckelersstraat, zaterdag 10 en zondag 11 juni uitgebreid stil.

Zelf heeft de club de feestdagen omgedoopt in het 'Gouden Feestweekend'. Na meerdere plannen voor een nieuwe kantine en een jarenlange strijd om het oude en vervallen onderkomen te kunnen vervangen, pakt Wasmeer groots uit. Onderdeel van de festiviteiten is de reünie. Iedereen die lid is of is geweest van Wasmeer of in het verleden van Donar uit 1916 of E.M.M. uit 1915 is zaterdag vanaf 13.00 uur welkom. De laatste twee clubs gingen in 1995 op in de nieuwe vereniging.

Zaterdag de dag van de reünie, zondag is het familiedag

De festiviteiten starten zaterdag met een kinderkermis. Deze is bedoeld voor de eigen jeugdleden. Ook is er een penaltybokaal. Om 15.00 uur, als de reünie al in volle gang is, is het officiële openingsmoment gepland. Wethouder van Sport Floris Voorink verricht deze openingshandeling. Dit gaat vervolgens over in een receptie waarin de club met trots viert dat zij het nieuwe onderkomen in gebruik neemt en ook terugblikt op het honderdjarig bestaan. Vanaf 19.30 uur barst het feest los als DJ Cor plaatsneemt achter de draaitafel. Ook Jeffrey Tanis, Johan Kettenburg en Bob van Veen treden tijdens deze Hollandse avond op.

Een dag later gaat Wasmeer vrolijk door met 'partyen'. Dit is wat de vereniging noemt de 'Familie-, vrienden- en burendag'. Om 11.00 uur gaat de familiezeskamp van start. Hiervoor heeft de club diverse opblaasattracties gehuurd. Om 12.30 uur worden alle attracties opengesteld voor alle kinderen. Om 13.00 uur onthult eerste locoburgemeester Wimar Jaeger het oorlogsmonument, dat vanwege de nieuwbouw was verplaatst. Een uur later gaat het feest weer verder. Sonny's Inc. verzorgt dan een optreden op het sportpark. Tussen 15.00 en 16.00 verschijnen alle kampioenteams, handbal en voetbal, op het grote podium om te worden gehuldigd. Daarnaast worden er nog meer mensen in het zonnetje gezet. Hierna gaat Sonny's Inc. verder. Zo rond 18.30 uur is de sluiting van het feestweekend gepland.

Lees ook