Gooi en Eembode Hilversum

27 september 2018

Gooi en Eembode Hilversum 27 september 2018


Nog heel veel zorgen over wietproef

hilversum De verschillende coffeeshopondernemers in Hilversum willen nog altijd dat de gemeente zich bij het Rijk aanmeldt voor deelname aan het landelijk wietexperiment. Tegelijkertijd vragen zij zich hardop af of de proef met staatswiet leidt tot minder criminaliteit en of het dé manier is om een eind te maken aan het zo gehekelde achterdeurbeleid.

Woensdagmiddag deelden de ondernemers hun zorgen met burgemeester Pieter Broertjes, voorstander van deelname. Hij snapt de waslijst aan zorgen van de ondernemers, geeft toe dat er nog heel veel vragen zijn, maar blijft van mening dat Hilversum zich bij het Rijk moet aanmelden. Het gedoogsysteem van nu is in zijn ogen failliet. En wanneer er meer duidelijk is, kan Hilversum - als er nog te veel vragen zijn - zich terugtrekken.

Uiteindelijk bepaalt het Rijk in welke (hooguit) tien gemeenten in het land de proef gaat plaatsvinden. In november wordt de eventuele deelname aan de proef besproken binnen de politiek. Broertjes hoopt dat er dan meer antwoorden zijn op alle vragen en zorgen rond dit thema. Dat hoopt ook coffeeshophouder en woordvoerder namens de ondernemers René Schreuders. Hij kijkt terug op een goed gesprek met de burgemeester. "We hebben de zorgen gedeeld, maar er zijn ook voordelen aan dit experiment. Een stukje legitimiteit."

15

Geen uitbreiding van betaald parkeergebied

hilversum Het de laatste jaren flink gegroeide betaald parkeergebied in Hilversum wordt voorlopig niet uitgebreid. Dit ondanks enkele verzoeken vanuit het Schilderskwartier en de Vogelbuurt.

De twee jaar durende proef met betaald parkeren die de afgelopen jaren ook in andere straten werd ingevoerd, kan in de verschillende straten daar op z'n vroegst pas in juni volgend jaar starten. Voornaamste oorzaak is de aanbestedingsprocedure voor de aanschaf van parkeerautomaten. Maar liefst 178 automaten moeten voor 2020 worden omgebouwd.

9

Oud explosief ontdekt bij spoor tussen Hilversum en Baarn

Foto: Bastiaan Miché

hilversum In de buurt van het spoor tussen Hilversum en Baarn, bij de Dr. Albert Schweitzerweg (gemeente Laren), is woensdagmiddag een oud explosief aangetroffen en verwijderd. Hierdoor lag het treinverkeer op dit traject korte tijd stil. Of het een bom uit de Tweede Wereldoorlog was, wat de NS aanvankelijk meldde, is nog niet duidelijk.

Stint

Na het drama bij een spoorwegovergang in Oss van vorige week nemen ook de verschillende kinderopvangorganisaties in Hilversum maatregelen.

3

Fahrenheit 11/9 deze week al in Filmtheater Hilversum

De filmposter. Foto: Filmtheater Hilversum

HILVERSUM De nu al spraakmakende documentaire van Michael Moore 'Fahrenheit 11/9' is vrijdag en zaterdag om 11.15 uur uur al te zien in Filmtheater Hilversum.

Vorige week ging de film in wereldpremière op het filmfestival van Toronto. Vanwege de positieve reacties, sterkte recensies en de actuele nieuwswaarde heeft distributeur SplendidFilm besloten deze nu al uit te brengen in Nederland.
Probleem voor het Filmtheater was echter dat het huidige programma al vaststaat tot en met 10 oktober. Daarom gaat het pand aan het Herenplein deze dagen eerder open zodat deze film alvast kan worden vertoond. In oktober komt 'Fahrenheit 11/9' definitief terug in het programma.

'Fahrenheit 11/9' is een vervolg op Michael Moore's 'Fahrenheit 9/11'. Het verwijst naar de datum waarop Trump officieel tot president van de Verenigde Staten werd verkozen.

'Mensen die leven in verborgen armoede laten we niet zitten'

Vrijdag was de cd-presentatie. Foto: Jacco van den Essenburg

hilversum Kinderen mogen niet de dupe worden van de problemen van hun ouders. Met die gedachte helpt de Stichting Burgerinitiatief Woudenberg mensen die leven in stille armoede. "En daar zitten ook mensen uit Hilversum en andere gemeenten uit 't Gooi tussen", aldus Jacco van den Essenburg, voorzitter van de stichting.

Hij was vrijdagavond een van de aanwezigen in Café Zuid waar de presentatie plaatsvond van de nieuwe cd van de in 't Gooi opgegroeide zanger Dave Groenendijk, tevens ambassadeur van de stichting. "Ook onze ambassadeur zet zich in voor deze mensen en onze stichting", aldus Van den Essenburg. "Om zov eel mogelijk te helpen bij deze grote groep inwoners van Nederland. In verschillende plaatsen zijn we al actief en we doen dit ook met liefde."

De stichting helpt gezinnen, alleenstaanden en ouderen die in verborgen armoede leven. Laatst kwam er nog een bericht dat 22 gezinnen in Huizen net buiten de norm vielen van andere instanties en daardoor een week geen eten hadden, vertelt de voorzitter. "Dit mag en kan niet gebeuren. Wij laten mensen die in verborgen armoede leven niet zitten. Met dank aan een aantal vrijwilligers van de stichting die hiervoor hun enige vrije dag van de week opofferen om deze mensen te helpen. Twee auto's vol pakketten gingen richting Huizen om de houdbare en verse pakketten uit te delen aan deze gezinnen. Hier doen we het voor."
Kijk ook op www.stbiw.nl

Aanmelden voor Zilveren Kei

hilversum Creatieve en kunstzinnige middelbare scholieren kunnen zich nog tot en met 5 oktober inschrijven voor de Zilveren Kei Award, een kunstwedstrijd van het Grafisch Atelier Hilversum in samenwerking met Kunstenaarsgalerie GSA.

De stimuleringsprijs wordt jaarlijks uitgereikt om beeldende kunst onder jongeren in de regio Gooi- en Vechtstreek een extra impuls te geven. Alle vormen van beeldende kunst zijn toegestaan. Wie wil deelnemen (zie www.zilverenkei.nl) stuurt drie foto's van zijn of haar kunstwerk of een concept voor een kunstwerk in voor de nominatieronde. Een deskundige jury kiest de meest verrassende kunstwerken uit. Op 8 oktober worden de finalisten bekendgemaakt. De kunstwerken van de finalisten worden in november tentoongesteld.

De finalisten krijgen een minimasterclass en de Let's YouTube Bootcamp aangeboden. Onlinespecialist Wouter Huijser van Beeld en Geluid geeft deze masterclass en vertelt hoe men social media op een slimme manier kan inzetten.

Weerbericht

Droog met geregeld zon en wolkenvelden, vrij koel

Deze week trekt een buitengewoon krachtig hogedrukgebied over onze omgeving naar het oosten. De luchtdruk kwam dicht bij het septemberrecord van 1039,8 hPa. Donderdag is het vrij warm en zonnig. Vanaf vrijdag wordt aan de oostflank van een nieuw hogedrukgebied minder warme, polaire lucht aangevoerd. Het blijft droog, maar het wordt een stuk koeler.

Vrijdag + het weekeinde

Na een droge, zonnige donderdag met circa 21 graden blijft het ook vrijdag droog. Er zijn perioden met zon en wolkenvelden. Het is bij een matige noordenwind belangrijk koeler. Het wordt 14 à 15 graden. Zaterdag verandert er weinig. Er zijn perioden met zon. De nachten zijn in het weekend vrij koud met een minimum van circa 5 graden. Zondag zijn er wolkenvelden met soms ook ruimte voor de zon. Het wordt 15 graden. Er waait een matige westenwind.

Trend na het weekeinde

De maand oktober gaat koel van start. Hoge luchtdruk nabij de Britse eilanden veroorzaakt een noordwestelijke stroming. Er zijn wolkenvelden met kans op een bui. Er is van tijd tot tijd ook ruimte voor de zon. Het wordt circa 13 graden, later in de week mogelijk iets hoger.

Weetje

Bij september denken we aan nazomerweer. Dat verschilt van jaar tot jaar. September 2017 verliep vrij koel. Op 7 dagen werd de 20 graden ietwat overschreden. In september 2015 maar op 2 dagen. Dit jaar op 16 dagen, waarvan één dag boven 25 graden. Zeer fraai was september 2016 met 7 dagen boven de 25 graden. Op 13 en 14 september 2016 werd het zelfs 31 graden.

Tergooi als decor van nieuwe voorstelling NH Toneel

De acteur van NH Toneel. Foto: Paul Smet

bussum 'Kleedt u zich maar even uit' is de nieuwe voorstelling van Noord Hollands Toneel. De theatergroep start dit seizoen, in Theater in Zuyd in Bussum, met een onvervalste klucht die zich ook nog eens afspeelt in ziekenhuis Tergooi.

Het verhaal speelt zich af op 5 december als neuroloog Boudewijn van Rossum met de hele familie thuis voor de open haard pakjesavond wil vieren. Dan opeens staat er een oude bekende voor zijn neus. Deze heeft een onverwachte surprise voor hem meegenomen naar het Blaricumse Tergooiziekenhuis.

Van do. 4 okt. t/m vr. 1 nov. Theater in Zuyd, Akkerlaan 21 in Bussum. Reserveren en meer informatie: www.nhtoneel.nl.

Stints BINK gaan wel de straat op, maar niet het spoor over

Kindervilla en Koningskinderen houden bakfiets binnen

Wat te doen met de stint na het enorme drama in Oss vorige week? Dat is ook voor de verschillende kinderopvangorganisaties in Hilversum de vraag.

Een geel exemplaar van Kindergarden was dinsdag leeg. Foto: Gooi en Eembode

HILVERSUM De dertig stints van BINK, dat locaties heeft in Hilversum en Soest, zijn deze week gewoon de straat op gegaan. Maar, aldus directeur Monique Wittebol maandag, ze gaan niet meer het spoor over. Bij Koningskinderen en Kindervilla blijven de elektrische bakfietsen binnen.

Koningskinderen had in april ook problemen met een stint bij de overweg

Vorige week donderdag - een paar uur na het drama - zei Wittebol dat de stints nog 'gewoon' de straat op gaan. "Je gevoel zegt om pas op de plaats te maken en de stint even niet meer te gebruiken. Maar is dan het alternatief - bussen, fietsen of wandelen - veiliger? Ik wil het drama zeker niet bagatelliseren, maar ongelukken zijn nooit uit te sluiten", zei ze toen.

Zondag werd echter bekend dat de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt of de elektromagnetische straling van spoorweginstallaties invloed heeft op het gedrag van de stint. Aanleiding daarvoor is dat twee stints van een buitenschoolse opvang in Baarn zouden zijn stilgevallen op een spoorwegovergang. Daarom besloot het BINK-bestuur maandag dat de stints niet meer het spoor over gaan. Wittebol benadrukte dat alle dertig stints van BINK ieder jaar grondig worden gekeurd. Bovendien hebben de medewerkers allen een verkeersdiploma en krijgen zij een training hoe om te gaan met de elektrische bakfiets.
Koningskinderen heeft vooral vestigingen in Bussum, maar ook één in Hilversum. De kinderopvangorganisatie meldde aanvankelijk dat de eigen stints extra zouden worden gecontroleerd, maar na het aanvullende nieuws van zondag besloot het bestuur om voorlopig niet meer met de stints te rijden. Nu blijkt bovendien dat Koningskinderen in april ook problemen heeft ondervonden met een stint bij de overweg. Door problemen met de accu stond het voertuig met kinderen stil op het Bussumse spoor. "Dat was wel een andere situatie dan in Oss waarbij, zo vermoedt men, de gashendel niet terugschoot. Onze kinderen zijn niet in gevaar geweest", aldus directeur Jelmer Kruyt. "Er is gehandeld volgens het protocol en er kwam geen trein. Afgelopen vrijdag hoorden we dat er meer incidenten in het land waren met accu's en gashendels. Daarom hebben wij besloten voorlopig niet meer met de stints te rijden." Kindergarden, voorheen bekend als Kindervilla, rijdt ook niet meer met de stints. Een geel exemplaar stond maandag leeg en verlaten geparkeerd voor de deur. "Wij hebben vrijdag het besluit genomen te stoppen met het gebruik van de stints totdat we meer weten over het ongeval", reageert het kinderdagverblijf.

Opnieuw lid weg bij Hart voor Hilversum

HILVERSUM De al maanden durende onrust binnen Hart voor Hilversum (HvH), na de verkiezingen de grootste partij in Hilversum, is nog altijd niet voorbij. Commissielid Jeroen Pater legt zijn functie neer en zegt zijn lidmaatschap op. "Door alle toestanden binnen de partij voel ik me er niet meer thuis en ga ik er niet meer met plezier naartoe."

Pater, nummer 11 op de kandidatenlijst van Hart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar, is na onder meer raadsleden Erik van Ouwerkerk en Jerry Braaksma de zoveelste die de lokale partij de rug toekeert. "Toen ik mij vorig jaar aanmeldde bij Hart voor Hilversum straalde de partij actie, activiteit en openheid uit. Sinds de verkiezingen lijkt de partij (althans, voor de buitenwereld) gesloten en op slot te zijn gezet."

Net als vele anderen binnen de partij was Pater al not amused toen Hart deelnam aan een coalitie met maar liefst zeven wethouders en ook nog eens met D66. "Bovendien vind en vond ik dat het coalitieakkoord te weinig laat zien dat HvH de grootste is in Hilversum", schrijft hij in zijn brief aan de partij. Volgens Pater overheerst binnen de partij de angst dat wanneer men kritiek uit op de coalitie, de overige coalitiepartijen (D66, VVD en GroenLinks) Hart voor Hilversum laten vallen. In ieder geval zes mensen in de fractie staan achter het idee dat ik niet mag zeggen wat ik denk, ook al is dit op persoonlijke titel."

Verder mist Pater een teamgevoel en hekelt hij het feit dat de nieuwe interim-voorzitter is benoemd (en niet is gekozen) en ook nog eens niet in Hilversum woonachtig is. "Wanneer je onder je eigen 90.000+ inwoners geen potentiële kandidaten kunt vinden, zul je je conclusies als partij moeten trekken", is zijn mening. "Wellicht dat er zich in de toekomst nog een andere partij aandient waar ik me beter bij thuis voel en waar ik mee in zee kan gaan. Bij HvH is dat in ieder geval momenteel helaas niet het geval."

SP Hilversum kraakt zorgbeleid en 'yolo-cultuur' huidig college

Bianca Verweij en Rebekka Timmer. Foto's: Gemeente Hilversum

hilversum Niet voor het eerst uit de Hilversumse SP felle kritiek op het college van burgemeester en wethouders als het gaat om zorg. Op dat gebied hebben B en W er de afgelopen jaren een puinhoop van gemaakt, is de gedachte. Wat de socialisten frustreert is dat er volop wordt geïnvesteerd in het leuk maken van 'Mediastad Hilversum', maar dat er voor de zorg steeds geen geld is. Maar dat geld is er wel, stellen raadsleden Bianca Verweij en Rebekka Timmer.

Directe aanleiding is een brief die wethouder Angelika Pelsink van Zorg en Welzijn twee weken terug aan de gemeenteraad stuurde. Daarmee geeft ze aan dat Hilversum 1,7 miljoen euro overhoudt op de jeugdzorg en Wmo (Wet maatschappelijk ondersteuning) en dus minder geld hieraan heeft uitgegeven dan dat het Rijk beschikbaar stelde. "Een piep-en-knijptactiek", aldus Verweij om duidelijk te maken dat het overschot leidt tot nieuwe bezuinigingen in de zorg.

Terwijl er genoeg problemen zijn in de zorg, aldus Verweij en Timmer. Als voorbeeld noemen zij onder meer het voorgenomen besluit van GGz Centraal om per 1 januari 2019 te stoppen met de werkervarings- en scholingsprojecten voor (ex-)psychiatrische patiënten om bedrijfseconomische redenen. Bovendien is binnen het sociaal plein aan de Wilhelminastraat nog lang niet alles op orde en staan jeugdzorgorganisaties vanwege bezuinigingen zwaar onder druk.
Timmer beschuldigt het huidige college van 'yolo-politiek' (you only live once), waarmee ze wil zeggen dat er vooral wordt geïnvesteerd in allerlei evenementen en andere leuke dingen onder het mom: 'we leven maar één keer'.
Tijdens de begrotingsbehandeling zullen de socialisten zeker pleiten voor meer geld in de zorg. Bang dat de partij alleen staat, zoals het afgelopen jaar meerdere malen voorkwam, zijn Verweij en en Timmer niet. "Anderen zien nu ook steeds meer de problemen in de zorg", aldus Verweij. "Je ziet het ook met de HHT-gelden (huishoudelijke hulp toelage) van Asscher. Dat was 6,5 miljoen euro en wat gaan we doen: we brengen het naar de Regio. Van dat geld is minimaal gebruikgemaakt."
Waar Verweij op hoopt is de steun van collegepartij GroenLinks. Want ook die partij maakt zich zorgen, blijkt uit een betoog van raadslid Arie Poels op de GroenLinks-website. Hij eist daarom een gedegen plan van aanpak van de wethouder, "zodat we over een jaar ook kunnen beoordelen of de dienstverlening verbeterd is. De totale dienstverlening moet echter beter. Vorig jaar heeft de gemeenteraad een fors bedrag geïnvesteerd in de dienstverlening van het Sociaal Plein. Als dat geen resultaten heeft in de ervaring van inwoners, moeten we daar kritisch naar kijken: is dat geld op de goede wijze ingezet?"

Foto: Gemeente Hilversum

En net als de SP vraagt Poels zich af wat er nou gebeurt in een zogenoemd 'keukentafelgesprek', waarbij wordt bekeken welke hulp iemand nodig heeft. "Maar dat betekent dan wel dat de keukentafelgesprekken goed gevoerd moeten worden en dat de nadruk op zelfredzaamheid beperkt blijft."

Esmeralda Mevis

(56) woont sinds 1969 in Hilversum, mist cohesie en een jazzfestival maar vindt Hilversum verder een mooie mix van alles.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben studiekeuzecoach bij Mevis Coaching en begeleid jongeren tussen de 15 en 28 jaar in het maken van een studiekeuze."

Wat zijn je hobby's?
"Pianospelen, lezen, wandelen, fietsen, steden bezoeken, musea bezoeken, koken, tuinieren, afspreken met vrienden."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Hilversum wordt goed aangepakt onder de bezielende leiding van Pieter Broertjes. Nu nog wat meer culturele evenementen voor alle leeftijden, zoals een jazzfestival."

Naar welk café ga je graag?
"Naar de cafés van Boekhandel Voorhoeve of het Filmtheater. En ik ben blij met Meddens."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik wat meer input vragen van inwoners en inventariseren welke ideeën mensen hebben over Hilversum. Een ideeënplatform opzetten, zoiets."

Waar ben je trots op?
"Dat ik 3 jaar terug startte met Studiekeuzecoaching."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Tsjaikovskistraat 40' van Pieter Waterdrinker."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik een plattelandsmeisje ben."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht! Zo veel leuke en bijzondere ondernemers."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met de burgemeester."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het raadhuis. Alsof de zon altijd schijnt op dat gebouw."

Wat mist Hilversum?
"Cohesie."

Beste cd ooit? "Nu: Jacob Banks."

Samenwerking krant/GooiTV

hilversum Samen met GooiTV is het onze ambitie om het lokale persbureau te zijn of te worden. Dat zegt de nieuwe directeur Jan Piersma van Enter Media, uitgever van deze krant, nu bekend is dat GooiTV na Gooise Meren en Wijdemeren ook in Hilversum een zendmachtiging wil hebben.

Vorige maand al meldde deze krant dat GooiTV bij het Commissariaat voor de Media een aanvraag voor zo'n zendmachtiging had ingediend. Ook NH Gooi, een samenwerking van regionale omroep NH en lokale omroepen RTi (Hilversum) en 6FM (Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren) en tevens de huidige zendgemachtigde in de Mediastad, wil die zendmachtiging. Binnenkort nemen het commissariaat en de politiek daarover een besluit.

GooiTV is dus al in Gooise Meren dé lokale omroep en werkt daarbij nauw samen met de lokale weekbladen in die gemeente, ook van Enter Media. Deze publiek-private samenwerking, toch vaak een punt van discussie, bevalt goed. "Die samenwerking vraagt om een delicaat evenwicht, maar we beginnen te begrijpen hoe dat kan werken", aldus Piersma. "En dat willen we nu ook in Hilversum doen."
Overigens werken de Gooi en Eembode en GooiTV al samen bij het tweewekelijkse gesprek met burgemeester Broertjes.

Teller aantal nevenfuncties Broertjes op 16

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes hoeft zich voorlopig niet te vervelen. Hij wordt lid van het dagelijks bestuur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Deze job is alweer zijn zestiende nevenfunctie.

Deze beroepsvereniging is actief bij het ondersteunen van burgemeesters en het organiseren van activiteiten ten behoeve van de leden. Tevens is het genootschap een lobbyorganisatie die onder meer adviezen geeft aan het Rijk.

Broertjes verwacht niet dat deze nevenfunctie zijn werkzaamheden als burgemeester in de weg zal staan. Op de website van de gemeente staat een heel overzicht van al zijn nevenfuncties. Zo is hij bezoldigd voorzitter van de raad van toezicht van de Consumentenbond en onbezoldigd lid van het algemeen bestuur van het Veiligheidsberaad.

Riebeeck Buurtmarkt ondanks slecht weer een feest

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het was koud en nat zaterdag tijdens de derde Riebeeck Buurtmarkt - bedoeld om bewoners en buurtorganisaties in het Van Riebeeckkwartier samen te brengen - maar desondanks was er met muziek, eten, kinderactiviteiten en een rommelmarkt genoeg te doen. Ook was het Huis van de Buurt in de Riebeeck Galerij open als informatiepunt van alle buurtorganisaties.

'Komend jaar geen uitbreiding van het betaald parkeergebied in Hilversum'

Schilderskwartier en Vogelbuurt moeten vanwege Europese aanbesteding wachten

De laatste jaren won het betaaldparkeergebied in Hilversum aan terrein. Dat gaat dit jaar niet gebeuren. Wel wordt een flink aantal automaten omgebouwd.

In de Silenestraat moeten bewoners zeker nog tot juni volgend jaar wachten. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Uitbreiding en vervanging van parkeerautomaten in Hilversum gaat voortaan middels een Europese aanbesteding. Om die reden is uitbreiding van het betaald parkeergebied zeker tot juni 2019 niet mogelijk. "Dit ondanks dat er al planvoorbereidingen zijn gedaan met enquêtes in de buurten op basis waarvan verwachtingen zijn gewekt", schrijft het college van burgemeester en wethouders (B en W) aan de gemeenteraad.

Deze Europese aanbesteding duurt namelijk alleen al zes maanden en daar komt nog een levertijd van drie maanden bovenop. In wijken/straten waar een meerderheid van de bewoners een proef betaald parkeren wil, kan deze pas vanaf 1 juni 2019 ingaan. De wijken die zo'n proef willen, zijn het Schilderskwartier (delen van Eikbosserweg, Silenestraat en Wernelaan) en elf (delen van) straten in de Vogelbuurt. Overigens, op de Jan van de Heijdenstraat, tussen de Larenseweg en de Minckelersstraat, en rondom winkelcentrum Seinhorst komt sowieso geen proef met betaald parkeren. In een brief van de gemeente staat dat 'niet wordt voldaan aan de criteria die de gemeente heeft opgesteld om een proef te beginnen met betaald parkeren'.

Contactloos

Veel automaten moeten worden vervangen.

Het ombouwen van de parkeerautomaten kost Hilversum 370.000 euro

Het besluit voor die Europese aanbesteding is een indirect gevolg van het ombouwen van 178 betaalautomaten voor 2020. Dat is noodzakelijk omdat door nieuw beleid van de banken pinnen vanaf 1 januari 2020 alleen nog maar contactloos kan en niet meer via zogenaamd dip&go (pas in de gleuf). Wanneer deze automaten dus niet zijn vervangen voor 2020 kan de automobilist hier alleen contant betalen. En dat zou, aangezien veel mensen geen muntgeld meer hebben in de portemonnee, toch voelen als een stap terug naar de vorige eeuw, is de gedachte.
Bovendien geldt de gewijzigde regelgeving per 1 januari 2020 voor heel Nederland. Hilversum ziet het niet zitten om - als ook andere gemeenten bij de leverancier een aanvraag doen - achteraan in de rij aan te sluiten.
Overigens is een deel van alle automaten in Hilversum, die van TMC (Taxameter Centrale), de voorbije jaren al geschikt gemaakt voor contactloos betalen. Maar de 178 automaten van EZS Automaten nog niet. Het ombouwen daarvan kost Hilversum 370.000 euro. Om dat voor 2020 te doen moeten de geplande investeringen in 2019 en 2020 naar voren worden gehaald, met als gevolg extra kapitaallasten van respectievelijk 42.000 en 41.000 euro.
Door het ombouwen - 'een levensduurverlengende investering'- kunnen de automaten wel weer tien jaar vooruit en schuiven toekomstige vervangingsinvesteringen naar achteren. En dat levert een voordeel op in de kapitaallasten van 23.000 euro per jaar vanaf 2024, oplopend tot 63.000 euro in 2026.
De door B en W voorgestelde verbouwing blijkt duurzamer dan de automaten compleet te vervangen. Dat laatste had Hilversum 2 miljoen euro gekost. "Kapitaalvernietiging van 178 goed functionerende apparaten", concluderen B en W. Verder is Hilversum door de 'gestage' groei van het aantal automaten de laatste jaren op een bedrag beland dat de Europese aanbestedingsgrenzen overschrijdt en was er vrees voor een onrechtmatigheid. "Aangezien de leverancier de enige partij is die (gecertificeerd) de upgrades kan leveren, kunnen we via de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking op rechtmatige wijze de opdracht verlenen", aldus B en W.

Niet meer nodig

De technologische ontwikkeling gaat in rap tempo verder, beseffen ook B en W. "Het is zeer goed denkbaar dat de wereld van het betaald parkeren er over x jaar heel anders uitziet als gevolg van nieuwe ontwikkelingen in hetzij apps op smartphones, betaalsystemen et cetera, hetzij andere techniek in auto's of automaten. Misschien betalen we dan nergens meer met pin en is deze investering dán niet meer nodig. Voor de komende jaren voorzien we dit nog niet en denken we (zeker omdat het voorstel ook een bezuiniging impliceert én duurzamer is) dat het verstandig is deze investering te doen."

Zware veroudering bedrijventerreinen

Problematiek vooral groot in Wijdemeren, Hilversum en Gooise Meren

Een fors aantal bedrijventerreinen in het Gooi en de Vechtstreek kampt met (zware) veroudering. De boel weer op de rit te krijgen, gaat miljoenen kosten.

Het bedrijventerrein aan de Korte Noorderweg is verouderd. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het bedrijventerrein Korte Noorderweg in Hilversum is een van de vier zwaarverouderde bedrijventerreinen in het Gooi en de Vechtstreek waar zware ingrepen noodzakelijk zijn. Dat staat in het rapport 'Herstructureringsopgave bedrijventerreinen MRA. Regiorapport Gooi en Vechtstreek' van adviesbureau Stec Groep.

Bij elkaar zijn er 26 terreinen (samen goed voor 345 hectare) onderzocht. Hilversum is samen met Weesp koploper met respectievelijk 90 en 95 hectare oppervlakte. De regio heeft (op termijn) slechts 11 hectare extra beschikbaar voor bedrijventerreinen en daar zit Crailo (5 hectare) al bij. Het aanbod in de regio is daarmee zeer krap te noemen. En doordat Weesp over enkele jaren deel uitmaakt van de gemeente Amsterdam zal dat percentage bedrijvengrond alleen maar afnemen.

Wat betreft het aantal banen nemen de bedrijventerreinen bijna een kwart van alle banen in het Gooi en de Vechtstreek voor hun rekening. Van de 26 bedrijventerreinen vallen er zeven - waaronder het Media Park (24,6 ha) en Kerkelanden (19 ha) - in de hoogste categorie. Deze zijn dus nauwelijks verouderd. Bij de Liebergerweg, Havenkwartier, Mussenstraat, Oude Amersfoortseweg en Zeverijnstraat zijn de eerste scheurtjes al waargenomen. En samen met de Reeweg in Wijdemeren en de Nijverheidswerf en Nieuwe Vaart in Gooise Meren scoort de Korte Noorderweg het minst. "Het gaat in totaal om circa 82 hectare waar ingrepen zoals (zware) revitalisering aan de orde kunnen zijn", aldus de onderzoekers, die daaraan toevoegen dat bij een groot deel van de iets betere bedrijventerreinen de veroudering al wel merkbaar is.
En dus moet men in deze regio aan de bak, is de conclusie, met name in Wijdemeren, maar ook in Hilversum en Gooise Meren. Van het totale terreinenoppervlak kampt een kwart met (zware) veroudering. In aantal terreinen is dit de helft. Probleem is bovendien dat veel bedrijven door het gebrek aan ruimte elders 'gevangen' zitten op hun huidige, vaak niet optimale, locatie. "Verhuizing is lastig, omdat alternatieve locaties immers niet beschikbaar zijn", staat in het rapport. "Tegen deze achtergrond is het te verklaren dat de terreinen in de regio gemiddeld minder goed presteren dan in regio's waar wel aanbod is en de natuurlijke groei van bedrijven eenvoudiger is."
Op basis van ervaringen in andere regio's meent Stec Groep dat een flinke investering - grofweg tussen de 14 en 28 miljoen euro - noodzakelijk is om de terreinen weer de gewenste uitstraling te geven. Die investering heeft wel weer als gevolg dat de waarde van die terreinen stijgt met maar liefst 100 miljoen euro. "De precieze kosten en opbrengsten zijn echter zeer afhankelijk van de specifieke situatie en strategie (acties, maatregelen) per terrein", is de nuance. "Genoemde bedragen kunnen en mogen dus ook enkel als een eerste inzicht worden gezien."

Veel bedrijven zitten door het gebrek aan ruimte elders 'gevangen'

Bovendien hangt welke strategie per terrein het meest logisch is ook af van factoren, zoals de ligging, bereikbaarheid, de relatie met andere terreinen en ontwikkelingen zoals verkleuring, transformatie et cetera. "De (ruimtelijk-)economische prestaties en denken in termen van de beoogde waardesprong zijn wel belangrijke input voor de in te zetten acties en maatregelen."

'Hilversum de zwakste schakel'

Wimar Jaeger. Foto: Studio Kastermans

hilversum Een miljoenenbijdrage vanuit Den Haag is essentieel om het noodzakelijke transitieproces in de snel veranderende media-industrie een impuls te geven. De regio Gooi en Vechtstreek, met Hilversum als trekker, heeft daarom via een zogenaamde Regiodeal gevraagd om een cofinanciering van 15 miljoen euro.

De Gooise gemeenten, Hilversum met 7 miljoen euro voorop, zullen samen met het bedrijfsleven 20 miljoen euro voor hun rekening nemen. Dat schrijft mediawethouder Wimar Jaeger aan de gemeenteraad een week voor de zogenaamde beeldvormende sessie, waarin de politiek dieper ingaat op de ontwikkelingen binnen die media-industrie. "De ontwikkeling van de media-industrie in de regio Gooi en Vechtstreek, als onderdeel van de Media Valley, blijft achter", benadrukt hij. "In Amsterdam en Utrecht groeide de sector tussen 2010 en 2017 met 6 procent, Hilversum is echter de enige grote creatieve stad met een specifieke sectorsamenstelling waar de werkgelegenheid daalt (tussen 2010 en 2017 met 9 procent). Zij vormt daarmee in feite de zwakste schakel in deze zich sterk ontwikkelende industrie."
Factoren als het veranderende kijk- en luistergedrag, de opkomst van grote internationale spelers in het digitale domein en de noodzaak van nieuwe verdienmodellen vragen volgens Jaeger om een snel en continu transformatieproces. "Deze transformatie gaat in de regio Gooi en Vechtstreek te langzaam", vindt hij, met als gevolg teruglopende werkgelegenheid en onvoldoende beschikbaarheid van jeugdig talent.
"De Regiodeal moet een extra impuls geven aan het noodzakelijke transitieproces in de media-industrie om daarmee de economie en de welvaart in de regio een beter toekomstperspectief te bieden", aldus Jaeger.

AH tegen Olympia: zes doelpunten, vier penalty's en drie rode kaarten

Bij beide ploegen staan nieuwe trainers aan het roer

Het seizoen in de derde klasse van het zaterdagamateurvoetbal is begonnen. En met AH'78 tegen Olympia stond er direct een mooie streekderby op de agenda.

Van een spijkerhard duel was helemaal geen sprake, er was juist veel respect over en weer. Foto: Bob Awick

hilversum Het duel tussen de ploegen uit Huizen en Hilversum eindigde zaterdag in een 3-3 gelijkspel. Met dit resultaat in het regenachtige Huizer Stadspark kon uiteindelijk iedereen leven. De stempel die scheidsrechter Ambachtsheer op het duel drukte, gaf naderhand veel stof tot discussie en hilariteit bij beide ploegen.

Na twee keer 45 minuten stonden er namelijk nog maar 19 spelers op het veld. Direct rood was er voor de AH-spelers Koen Rozenboom en Maarten Schrama; Olympiaan Mickey Hueting kon met twee keer geel inrukken. Hieruit zou de conclusie getrokken kunnen worden dat het een spijkerhard duel was. Het tegendeel was waar.

De spelers van beide partijen toonden respect voor elkaar in het knotsgekke duel en deden na afloop lacherig over de discutabele beslissingen van de leidsman. De vier gegeven strafschoppen, ieder twee, waren volgens iedereen cadeautjes. Vriend en vijand vond dat op het altijd knusse veld van AH'78 alle spelers en begeleiders een compliment verdienden doordat het duel niet gierend uit de klauwen was gelopen. Het was voor de gemoedsrust van iedereen beter dat Olympia vlak voor tijd de laatste strafschop miste, zodat het 3-3 bleef.
Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel, scoorde na een kwartier spelen Mounir uit een strafschop 1-0 voor AH. Uit een schitterend genomen vrije trap noteerde Elias Mselmi de gelijkmaker. Voor rust kopte Kaddari voor de Huizers de 2-1 in de touwen. Na de thee kwam Olympia op voorsprong door El Mazouji en de penalty van Basre Rharssisse. In de slotfase benutte Mounir zijn tweede elfmetertrap.
Bij beide ploegen staan nieuwe trainers aan het roer. Bertus Effrink keerde bij AH na vier jaar weer teug op het oude vertrouwde nest. Bij Olympia ontstond er een klik tussen de club en Danny Wiersma, die na zijn succesrijke jaren bij het Baarnse TOV een nieuwe uitdaging zocht. Effrink werkt daarbij samen met Sebastian Schildt, jaren de succesvolle spits bij de club. "We speelden niet onaardig, maar er moet nog veel worden verbeterd", aldus Effrink over de wedstrijd.

Wiersma: 'Meer een bouwer dan iemand die op winkel past'

Het wekte verbazing dat Danny Wiersma dit seizoen een ploeg uit de tweede klasse verruilde voor een derdeklasser: "Ik had direct een goed gevoel na het eerste contact bij Olympia. Dat is voor mij bepalend. Het is een goedgeorganiseerde club met veel jeugdteams en daarbij passende goede trainers. Ik ben meer een bouwer dan iemand die op de winkel past. De ambitie is om tweedeklasser te worden, maar wel via de weg van de geleidelijkheid."
De voorbereiding op de competitie was wisselvallig, aldus de oefenmeester. "De spelers moesten aan mij wennen en ik aan de spelers. Er zit vooruitgang in. Van zo'n wedstrijd als vandaag wordt niemand vrolijk. Die vergeten we snel."

'Het risico dat wietexperiment mislukt is in onze ogen heel groot'

Zorgen bij coffeeshophouders over verlies aantal banen en kwaliteit product

Meer dan twintig punten van zorg uitten de Hilversumse coffeeshopondernemers deze week in een brief aan burgemeester Pieter Broertjes over de proef met staatswiet.

Coffeeshop Rif aan de Leeuwenstraat. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "We zouden de huidige harmonie graag in stand willen houden en willen ook graag meewerken aan een constructief plan om de aanvoer van de achterdeur te reguleren. Het is wat ons betreft dan ook heel erg jammer dan de adviezen zoals die er nu uitzien daar geen uitkomst toe bieden. Het risico dat het experiment mislukt is in onze ogen heel groot en daarbij staan er meer dan veertig banen op de helling. Plus een grote kans op een verstoring van de openbare orde."

Dat is de conclusie in de brief van de verschillende coffeeshophouders in Hilversum die burgemeester Pieter Broertjes en ook de fractievoorzitters van alle politieke partijen deze week in de mailbox ontvingen. De zorgen op zich zijn niet nieuw, werden vlak voor de zomervakantie al (iets minder uitgebreid) geuit en ook binnen de lokale politiek is lang niet iedereen even enthousiast. Zo waren onder meer de VVD en het CDA vanaf het eerste moment al kritisch en uit ook de SP inmiddels haar twijfels over nut en noodzaak. Er zijn in Hilversum weinig problemen met coffeeshops en er is geen sprake van wiettoerisme, zoals in de grensgemeenten. Overigens vindt ook Bianca Verweij namens de socialisten het huidige achterdeurbeleid zeker niet oké. De enige partij die helemaal voor het experiment is, is D66.
Toch zeggen Broertjes én alle ondernemers dat Hilversum zich - ondanks alle vragen en zorgen - moet aanmelden bij het Rijk voor deelname. Als er meer details duidelijk zijn waaruit blijkt dat de kans van slagen nul is, kunnen we altijd nog terug, is de gedachte. "Het voordeel is een stukje legitimiteit", zegt René Schreuders namens de ondernemers. Hij doelt daarbij op het gedoe dat hij en zijn collega's nu nog wel eens hebben met het afsluiten van hypotheken en verzekeringen. Immers, nu zitten coffeeshops - net als de prostitutie - nog wel eens in het verdomhoekje. Met het experiment is dat gedoe er niet meer. "Maar natuurlijk zijn er zorgen. En met de brief willen we zeker niet de burgemeester afbranden - hij heeft heel goed naar onze zorgen geluisterd en gaat ermee aan de slag - maar als we deelnemen aan de proef moeten we dat goed doen."
Zorgen zijn er onder meer over de wietkweek. In het advies aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt voorgesteld om vijf tot tien kwekers aan te stellen voor een experiment met vijf tot tien gemeenten. Dat aantal is volgens de Hilversumse coffeeshophouders te klein en wordt gezien als een 'groot bedrijfsrisico'.

En hoe zit het met de kwaliteit? De huidige producten leveren weliswaar via de achterdeur, maar hun product is goed, aldus de ondernemers. "De huidige markt bestaat nu uit een zeer divers aanbod waarin de branche beschikt over veel deskundigheid en waarin de betrouwbaarheid van de coffeeshops ook al is bewezen", staat in de brief. "Immes, wij voldoende nu aan alle in het advies gestelde voorwaarden voor een goed verkooppunt."
Bovendien verwachten de ondernemers niet dat vanwege de beperkte omvang van het experiment niet minder (illegale) cannabis gekweekt zal worden. Deze kwekers gaan naar andere gemeenten om hun product te verkopen, is de gedachte. En ook het ontbreken van buitenlandse hasj (voornamelijk afkomstig uit het Marokkaanse Rifgebergte, was deze week in een uitzending van Nieuwsuur te zien) op de menulijst betekent dat de hasjliefhebber de illegale markt op moet of naar een andere gemeente.
De vrees is verder dat de ongelijkheid met buurtgemeenten 'alleen maar groter wordt'. Wanneer een coffeeshop geen coffeeshop meer is maar een 'verkooppunt' wordt het ondernemen beperkt. Er is geen invloed meer op de kwaliteit en de prijs van het product. Dat zou kunnen leiden tot minder inkomsten en het ontslaan van medewerkers, is de angst.
Wanneer het experiment ooit van start gaat - dat is overigens nog lang niet zeker - duurt dit vier jaar. Mocht het vervolgens mislukken betekent dit dat de coffeeshophouders weer vanaf punt nul moeten starten en de verbroken relaties met producten weer moeten opbouwen. "Dit zal weer een chaos op de markt veroorzaken als misschien wel tachtig (?) shops voorraad moeten inkopen", aldus een ondernemer in de brief. "Dit zal zeker geen positieve cijfers opleveren. Dit vind ik een erg onzeker vooruitzicht."

Nu zitten coffeeshops - net als de prostitutie -
in het verdomhoekje

De doelstelling van het experiment - illegale geproduceerde cannabis uitbannen - is volgens de ondernemers een onmogelijke. "de coffeeshops worden te veel gezien als een probleem terwijl zij zich juist altijd erg streng maken voor een scheiding der markten, iets wat op dit moment wellicht belangrijker is dan ooit met de aanwezigheid van allerlei nieuwe harddrugs op de markt zoals Fentanyl, tot wel honderd keer sterker dan heroïne."
Verdere vragen zijn wat straks, de juridische status is van de coffeeshop, moeten alle coffeeshops in een gemeente meedoen of is er een uitzondering mogelijk en wordt er een maximum aan omzet gesteld.

Wanorde Oosterspoorplein aanpakken

Patrick Weening (OSP): 'Waarom centrum wel en stationsgebied niet?'

In het centrum wordt inmiddels gecontroleerd op verkeerdgeparkeerde fietsen. Bij het station niet, tot ergernis van Patrick Weening van OSP.

De dagelijkse fietsenchaos op het Oosterspoorplein. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "Het is al tien jaar een chaos op het Oosterspoorplein, maar in het grote gele raadhuis wordt dat maar spaarzaam opgemerkt." Dat zegt Patrick Weeining namens bewonersorganisatie OSP. Hij snapt er niets van dat Hilversum er alles aan doet om het centrum voor miljoenen op te leuken door foutgeparkeerde fietsen weg te halen, maar de fietsenchaos aan zowel de centrum- als oostzijde toestaat.

'Oosterspoorplein wordt enorm onderschat
door de politiek'

Weening was vorige week donderdag in het raadhuis om aan de verschillende politieke partijen tijdens een zogenaamde speeddate-avond (voor de zoveelste keer) zijn ongenoegen over dit onderwerp kenbaar te maken. En uiteraard vonden al die partijen dat er iets moet gebeuren op dat Oosterspoorplein. Maar dat kost centjes en bovendien zijn er al voorzichtige plannen om het stationsgebied en ook de spoorzone (Noorder- en Zuiderweg) op te knappen.

Weening (links) tijdens de speeddate avond. Foto: Eduard Metz

Maar voorlopig staan de fietsen op het Oosterspoorplein overal en nergens geparkeerd en is het daar een grote wanorde. Ook op de Zuiderweg zelf worden lukraak fietsen geparkeerd, ziet Weening. Gehandhaafd wordt er ook niet, alleen verkeerdegeparkeerde auto's krijgen een bon. "Handhaven is altijd lastig in Hilversum. Als je de politiek daarop aanspreekt, kijken zij alsof ze in hun broek hebben gepoept."
Weening meent dat het probleem Oosterspoorplein enorm wordt onderschat door de politiek. Pogingen in het verleden om er iets van te maken, bijvoorbeeld door toenmalig wethouder Frans van Osch, faalden jammerlijk. De Hilversummer pleit daarom - niet voor het eerst - voor een betaalde fietsenkelder aan die zijde van het station. En dat je door dat 'betaalde' de fietsers juist wegjaagt, gaat er bij hem niet in. "Dan komen ze maar lopend. Dat is nog veel groener dan fietsen. Het idee dat gratis je fiets parkeren een recht is, moet er echt uit. Ik erger me ook kapot aan mensen die in het centrum zo'n beetje de winkel in willen fietsen. Wat dat betreft snap ik de frustratie bij de gemeente. Maar als het gaat om citymarketing is het stationsgebied je eerste prioriteit."

Weghalen foutief geparkeerde fietsen blijft frustreren

Het weghalen van fietsen gaat gewoon door. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het weghalen van foutgeparkeerde fietsen blijft de gemoederen in Hilversum - en op de social media - bezighouden. "Ik heb zo het idee dat dit de middenstand een hoop klanten gaat kosten en dat men in andere gemeentes gaat winkelen waar ze niet zo pietluttig met dit soort zaken omgaan", is de gedachte.

Wie zijn of haar fiets neerzet op een plek in het centrum waar dat niet mag, loopt sinds anderhalve week de kans dat deze wordt weggehaald. Een van de gedupeerden was Lianne Blom. Zij wilde 'even snel' bij de Douglas een boodschap doen en trof direct twee handhavers om de fiets te stickeren en te vertellen dat deze weg zou worden gehaald. "Op mijn vraag of ik - net als in Amsterdam - een uur de tijd zou hebben om mijn fiets te verplaatsen was het antwoord: 'In Hilversum is dat nul minuten'."
Blom las op de sticker dat haar fiets gevaarlijk geparkeerd stond, omdat de hulpdiensten er niet door zouden kunnen of dat een nooduitgang was geblokkeerd. Onzin, stelt zij. De fiets stond namelijk aan de zijkant van de Douglas waar tot voor kort een speciaal fietsenvak was. "Van het belemmeren van hulpdiensten kon geen enkele sprake zijn en er was geen nooduitgang."
De oproep aan de politiek is nu om een termijn van een uur te hanteren en dan pas de fiets weg te halen. Blom: "Dit is gewoon fietsertje pesten en gaat handenvol geld kosten aan rechtszaken die de gemeente allemaal gaat verliezen. Het lijkt mij niet dat jullie dat moeten willen."

Hilversum wil investeren; puzzelen met woonlasten

Hilversum staat er in financieel opzicht goed voor. Dat is de boodschap van het college van burgemeester en wethouders in de Programmabegroting 2019. "Zonder te hoeven bezuinigen, investeren we verder in Hilversummers en Hilversum en kunnen we de stijging van woonlasten beperken. We zetten ons financiële beleid onverkort voort, om te zorgen dat latere generaties geen last hebben van de keuzes die wij nu maken", is de boodschap.

Wethouder Karin Walters: 'Met duurzaamheid aan de slag en we gaan meer de wijken in." Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ze is - nadat ze acht jaar lang optrad als oppositieraadslid - weer helemaal terug als wethouder van Financiën. En net als in de periode 2006-2010, toen Karin Walters namens de SP in het college van burgemeester en wethouders zat, is er na de crisisjaren nu weer echt ruimte om te investeren. "De komende vier jaren kunnen wij zo'n 26 miljoen euro op exploitatiebasis besteden aan nieuwe uitgaven en investeringen voor de inwoners en de stad", is de mededeling.

Hilversum heeft dankzij enkele meevallers, de positieve economische ontwikkeling en een 'degelijk financieel beleid' van de afgelopen jaren namelijk weer geld en wil daarom vol energie aan de slag. "De afgelopen periode is een solide en transparant financieel beleid vastgesteld en gevoerd, wat wij op deze manier willen voortzetten. Wij houden alle reserves kritisch tegen het licht en bezien welke concrete investeringen en lasten kunnen worden gedekt uit reserves en voorzieningen."
Het gesprek met de Hart voor Hilversumse vindt dinsdagmiddag plaats in haar kamer in het raadhuis, een dag voor de presentatie van de begroting in Theater Sandbergen. Walters kijkt uit naar die presentatie - een soort lokale Prinsjesdag - waarbij alle zeven wethouders hun eigen takenpakket kunnen toelichten.
De belangrijkste politieke thema's voor komend jaar zijn duurzaamheid, economie en levendigheid, bereikbaarheid, het werken aan krachtige buurten en zorgen voor een (nog) socialer Hilversum. Ontwikkelingen die al in gang zijn gezet - stationsgebied, HOV - krijgen een vervolg, net als de Omgevingswet (extra investering van 1 miljoen euro) en de herindelingsprocedure van de provincie.

Zo kan wethouder Jan Kastje van Klimaat en Energie vol aan de slag met duurzaamheid. Nog altijd is het doel om in 2040 aardgasvrij en in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om met een plan te komen krijgt Kastje negen ton per jaar. Verder wil Hilversum meer de wijken in. Buurtcoördinatoren hebben volgens het college van burgemeester en wethouders inmiddels hun kracht bewezen als schakel tussen de inwoners en het raadhuis. "Ook in de toekomst blijven zij belangrijk. Dat geldt ook voor wijkcentra, die een grote rol spelen bij het welzijn van veel inwoners. Daarnaast is het van groot belang dat mensen zich veilig voelen in hun eigen buurt. In gesprekken met buurten proberen we te ontdekken wat er nodig is zodat mensen zich veilig voelen."
En door die wijken in te gaan wil Hilversum ook het sociaal plein ontlasten, zegt Walters. Immers, mensen vinden het prettiger om geholpen te worden door mensen die ze kennen. Op termijn is het de bedoeling dat het aantal medewerkers binnen het sociaal domein afneemt, maar eerst moet de inzet in de wijken op orde zijn, benadrukt de wethouder. Dat begint in met name Noord, Oost en de Riebeeck.
Verder investeert Hilversum in het realiseren van duizend woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. Mogelijk komt een deel daarvan in de Spoorzone waar de bedrijvigheid in sommige delen stil lijkt te staan. En de mensen moeten weer aan het werk, aldus Walters. "Ook daar gaan we vol op inzetten."
Zoals al was bekend krijgt burgemeester Pieter Broertjes (Openbare Orde en Veiligheid) ook extra centjes voor de handhaving in met name de wijken. Verder wordt er 5 miljoen geïnvesteerd in bereikbaarheid, gaat er extra geld naar de jeugdzorg en Wmo (1,5 en 1,2 miljoen) en gaan de markttarieven voor de kooplui met 6 procent omlaag.

'Afgelopen periode is een solide en transparant financieel beleid vastgesteld en gevoerd'

Klinkt allemaal mooi, maar is de Hilversummer zelf dan niet de dupe van al die extraatjes? Dat valt wel mee. "In deze begroting investeren we in Hilversummers en Hilversum én beperken we de stijging van lasten voor inwoners (onroerendzaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing) en ondernemers", is de boodschap.
Dat was overigens wel een puzzel, erkent Walters. Het is immers niet de bedoeling dat de woonlasten niet verder mogen stijgen dan het inflatiepercentage (2,4 procent), maar aan de andere kant moet een en ander wel weer kostendekkend zijn. Dat doet Hilversum door de spaarvoorziening voor rioleringen niet verder te laten groeien, maar deze af te boeken tegen bestaande kapitaallasten. Dat betekent voor huishoudens een lagere rioolheffing. "Daarnaast passen we de ozb-systematiek zo aan dat we bij een uitbreiding van Hilversum met bijvoorbeeld een wijk(je) of in een buurt de ozb laten toenemen. Tot nu toe deden we dat niet en vingen we extra kosten voor bijvoorbeeld wegen, groenonderhoud en onderwijshuisvesting binnen de begroting op. Dit nieuwe uitgangspunt past beter bij het beginsel 'eerlijke verdeling van lasten'."
Door deze berekeningswijze blijft Hilversum binnen het inflatiepercentage. Voor meerpersoonshuishoudens in een koopwoning nemen de woonlasten in 2019 toe met 1,47 procent. Voor kleine huishoudens is de stijging 1 procent of minder. Eenpersoonshuishoudens die een woning huren, gaan zelfs iets minder betalen (-0.82 procent).
Ook goed nieuws voor autobezitters die wonen in het betaaldparkeergebied. De tarieven voor de eerste bewonersparkeervergunning en eerste zakelijke parkeervergunning gaan met de helft naar beneden. De opbrengsten zijn de laatste jaren namelijk flink gestegen. Daarom gaat een bewonersparkeervergunning in het centrum van 150 euro naar 75 euro, in de schil van 100 naar 50 euro en in de buitenschil van 60 euro naar 30 euro per jaar. Overigens blijven de parkeertarieven wel hetzelfde als voorheen.

Barre tocht op de Loosdrechtse Plassen

Harde wind en striemende regen maakt KICK-roei-evenement extra zwaar

Er werd op het scherpst van de snede gestreden. Foto: Karen Kaper

loosdrecht De Loosdrechtse Plassen waren zaterdag het decor van het traditionele KICK-roei-evenement van de Koninklijke Watersport-Vereniging Loosdrecht (KWVL), een wedstrijd die wordt gehouden in het kader van het Nederlands kampioenschap pilot gig. De GIG-roeiboten zijn afgeleid van de historische loodsboten.

De GIG wordt geroeid door zes roeiers aangevoerd en gestuurd door een stuurman. Elke roeier bedient een riem en er zijn geen rollende bankjes. Dat maakt het roeien in deze boten zwaar. Zaterdag was het daarbij nog extra zwaar door de harde wind en de striemende regen. Maar dat weerhield de deelnemers, zowel dames als heren, er niet van om op het scherpst van de snede te strijden.
De te roeien baan was uitdagend en ging vanaf de KWVL westwaarts naar de grens van de eerste en tweede plas. De boei daar moest aan bakboord gerond worden, vervolgens moest het eiland Robinson aan bakboord gehouden worden om richting de 'Wastobbe' en de Drecht te varen. De finish was wederom voor de steiger van de KWVL. De lengte van het traject was ruim 4 kilometer. Elke deelnemer voer die dag twee heats, één 's morgens en één 's middags. Door de uiterst ruige omstandigheden, kwamen de zeewaardige eigenschappen van de GIG goed van pas. Uiteindelijk waren de 33 teams (16 heren en 17 dames) voldaan dat ze deze barre tocht volbracht hadden.
Bij de dames bleken de eerste drie teams, over twee heats, binnen een seconde te zijn gefinisht. Door een beter resultaat in de eerst heat gingen de Harveys met de eer strijken.
Bij de mannen was het ook tot op het laatst spannend. Ook daar finishten de eerste twee teams dicht op elkaar. Het team van Scheveningen 1 met de Zeeheld was, vlak voor Roets Amuda, de uiteindelijke winnaar. Gent-All= Men 001 met de Liberty van de organiserende KWVL bezette een mooie derde plaats.

Nat Hilversum Actief verplaatst naar voorjaar

In de ochtend gingen de deelnemende verenigingen nog enthousiast van start. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een groot aantal verengingen had zich aangemeld voor de derde editie van Hilversum Actief, afgelopen zondag op het Marktplein. De hele dag zou er volop sportief, muzikaal en cultureel vermaak zijn voor jong en oud. Maar toen ging het regenen.

Vooraf was de organisatie nog positief gestemd. De weersvoorspellingen waren niet super - er zou sowieso regen vallen - maar met de wind zou het meevallen en dus besloten de verschillende partijen toch om het evenement, waarbij sport- en cultuurverenigingen zichzelf kunnen presenteren, door te laten gaan.
In de ochtend ging de opbouw van het evenement gewoon van start, verrichtte wethouder Floris Voorink nog de opening en stond het podium klaar voor de verschillende optredens. Maar om 13.00 uur besloot de organisatie het evenement toch af te blazen. Het bleef namelijk maar regenen en daardoor bleven de bezoekers massaal thuis. Gezien alle positieve reacties van de deelnemende verenigingen is wel besloten dat het evenement komend voorjaar in de herkansing gaat.

Slachtoffers én daders op de Kerkbrink

Reizende expositie over huiselijk geweld of kindermishandeling nu in Hilversum

De expositie werd dinsdag officieel geopend. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een bijzondere expositie, #ZIE genaamd, is deze week te zien op de Kerkbrink. Op de levensgrote foto's staan mensen die in het verleden te maken hebben gehad met huiselijk geweld of kindermishandeling. Er staan ook twee daders tussen. #ZIE is een expositie van fotograaf en ervaringsdeskundige Judith Keessen.

De expositie is onderdeel van een campagne van de regio Gooi en Vechtstreek tegen huiselijk geweld en was deze maand al te zien in Weesp en Huizen. Na Hilversum volgen nog Naarden, Bussum, Blaricum, Laren en Eemnes.
Keessen was zelf ooit slachtoffer van huiselijk geweld en heeft een lang en gewelddadig huwelijk achter de rug. Maar daar wil ze verder liever niet veel over zeggen. "Want dit gaat niet om mijn verhaal. Dat is slechts één verhaal. Mijn expositie #ZIE is zonder op de details in te gaan een verzameling van vele verhalen, in foto's en korte quotes. Die laten zien dat de slachtoffers mensen zijn zoals jij en ik. Vrouwen en mannen, van alle leeftijden."
Sinds maandag zijn er vijftien portretten uit Keessens #ZIE-serie te zien op de Kerkbrink. Daar hangen ook twee daders tussen. "Uit de quotes kun je opmaken wie het zijn. Ik heb ze pas later aan de expositie toegevoegd. Gaandeweg vond ik dat zij er ook tussen hoorden. Want ook voor de daders geldt dat het mensen zijn 'zoals jij en ik':. Aan hun uiterlijk is niet te zien dat zij hun handen niet thuis konden houden."
Keessen hoopt met haar tentoonstelling de ogen van mensen te openen en de discussie op gang te krijgen. "Huiselijk geweld is niet ver van je bed. Het overkomt één op de drie vrouwen. Eén op de drie! Dat is dus echt op grote schaal, en bovendien binnen alle lagen van de bevolking. Dus ook in jouw omgeving worden mensen mishandeld. Met mijn foto's wil ik mensen in een gewelddadige situatie laten zien dat je daar uit kunt komen. En anderen hoop ik ertoe aan te zetten om de helpende hand toe te steken."

'Ik wil mijn angst overwinnen en de Mount Everest beklimmen'

Wordt Wilco de 29ste Nederlander op de top?

Bergbeklimmer Wilco Dekker uit Naarden heeft een nieuw doel voor ogen. Komend voorjaar wil hij boven op de hoogste en bekendste berg van de wereld staan.

Wilco Dekker beklimt de hoogste berg ter wereld voor Artsen zonder Grenzen. Foto: Bob Awick

hilversum Wilco Dekker heeft er heel wat voor over om de Mount Everest te beklimmen. Denk aan het gevaar van hoogteziekte, zware stormen en een tocht door de 'Zone des doods' op grote hoogte waar ademhalen erg moeilijk is. Hoewel hij ervoor kiest om met zuurstof te lopen, is er nog altijd het gevaar van overlijden.

Naast de fysieke en mentale uitdagingen moet hij ook dik 40.000 euro ophoesten om de reis te kunnen maken. Maar dat houdt hem niet tegen. Wilco is vastbesloten om zijn doel te bereiken; om als 29ste Nederlander de top van de Mount Everest te bereiken.
Wilco is een ervaren klimmer. Zo is hij hard op weg om de zogenoemde 'seven summits' ofwel de zeven hoogste bergtoppen per continent af te vinken van zijn lijstje. Vijf heeft hij er al gehad. Daarvan kon hij alleen de Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika, gelegen in Alaska, niet afvinken vanwege het slechte weer. "We werden met een vliegtuigje afgezet op een ijzige gletsjer, een uur vliegen vanaf het laatste bewoonbare plekje op aarde. We werden 22 dagen later weer opgehaald. Je bent dan echt op jezelf en de groep aangewezen. Door het slechte weer hebben we twaalf dagen vastgezeten op 4.350 meter hoogte waar het -40 graden was."

Overleven

'Voor mij zet bergbeklimmen
alles in perspectief'

"Dat waren barre omstandigheden, waarbij het echt gaat om overleven. Fysiek en mentaal had ik het zeker aangekund. Toch zijn er twee factoren die je nooit te baas kunt zijn: slecht weer en hoogteziekte. De beslissing te moeten maken om vanwege het weer terug te keren, en dus niet de top te bereiken, vond ik het allerzwaarst. Dat was zo'n enorme deceptie. Maar ik kijk er met heel veel voldoening op terug. Voor mij zet bergbeklimmen alles in perspectief. Je wordt niet afgeleid: niet door werk, technologie, door mensen of bebouwing. In de bergen is alles puur en eerlijk."
Wilco is dus al een paar jaar bezig met bergbeklimmen. De Kilimanjaro, de Mont Blanc en veel andere toppen wist hij al te overwinnen. Twee jaar geleden vertelde hij voor het eerst tijdens TEDx Gooise Meren zijn verhaal aan een groot publiek. Hier sprak hij over hoe hij zichzelf uitdaagt, uit zijn comfortzone stapt en andere mensen stimuleert om dit ook te doen. "Als je het avontuur aangaat en je angst overwint, dan maakt dat je leven exponentieel rijker. Mijn lezing ging over of er grenzen aan de top zitten. Ik heb hier heel veel reacties op gehad. Het heeft mij ook gestimuleerd om mijn verhaal met meer mensen te delen. Zo schrijf ik hierover in tijdschriften en geef ik presentaties aan bergbeklimmers. Het delen van mijn verhaal vind ik heel leuk om te doen. Het is voor het eerst dat ik heb besloten om een goed doel te koppelen aan mijn reis. De keuze was heel eenvoudig: Artsen zonder Grenzen. Voor artsen mogen er geen grenzen bestaan, zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarbij heb ik een aantal jaar geleden voor AzG gewerkt in Afrika."
Wilco had een paar jaar geleden nooit gedacht dat hij de Mount Everest zou beklimmen. "Dat leek mij altijd een veel te hoog doel. Maar je groeit er langzaam naartoe. En nu wil ik het doen. Ik wil de angst voor deze berg overwinnen. Ik zorg dat ik compleet voorbereid ben, zowel mentaal als fysiek."
Wilco laat een heel schema zien van hoe hij toewerkt naar het voorjaar. Hij moet vooral heel veel trainen. Lopen met een rugzak op, krachttrainen in de sportschool, wandeltochten door de omgeving. "Ik bouw het trainen op naar twee uur per dag sporten. Ik heb acht maanden de tijd om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Dat gaat van de route bestuderen tot het kopen van goede handschoenen en het regelen van de benodigde vergunningen."
Die voorbereidingen zijn essentieel, want er overlijden nog ieder jaar klimmers op de berg. "Van de klimmers die zonder zuurstof lopen, overlijdt dertig procent! En van degenen die mét zuurstof lopen gaat alsnog drie procent dood. Sommige mensen zien de zuurstof als 'valsspelen', maar voor mij doet het niets af aan de prestatie. Want ook met zuurstof moet je een enorme inspanning leveren om boven te komen. Ik kies voor de zuurstof omdat ik het risico op overlijden anders te groot vind. Voor mij is de reis naar de top van de berg nu al begonnen. De kers op de taart voor mij is de beklimming."

Sponsors

'Ik wil de berg beklimmen voor Artsen zonder Grenzen'

Wilco heeft zoals gezegd sponsors nodig. Bijvoorbeeld bedrijven die zich willen linken aan de beklimming én aan Artsen zonder Grenzen. In ruil verzorgt hij lezingen en clinics, maar hij staat ook open voor andere ideeën. "Mijn streven is om - naast het doel om de top van de Mount Everest te bereiken (8.848 meter) - ook voor elke hoogtemeter die ik afleg een euro op te halen en zodoende in ieder geval 8.848 euro aan Artsen zonder Grenzen te kunnen doneren."

Meer over Wilco Dekker op grenzenaandetop.nl/wilco.

31 / 36

DobbelFit spel.

Donderdag 27 september

De Magie van de muze

15.30 uur | Wijkcentrum St. Joseph

In deze cursus van vijf colleges wordt ingegaan op het belang van de vrouwelijke muze voor de beeldend kunstenaar vanaf de 17e eeuw tot en met heden. Belangrijke muzen als Saskia van Uylenburgh, Gala Dalí, de vrouwen van Picasso en Lizzie Siddal zullen de revue passeren.

Promenadeconcert

19.30 uur | Muziektent

In de door de Hilversumse Federatie van Muziekverenigingen georganiseerde serie Promenadeconcerten geeft de MediaCity BigBand donderdag 27 september a.s. een concert in de muziektent op de Kerkbrink. Het concert begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur.

Music around the Fireplace

20.30 uur | de Smederij

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch en gratis entree. Dit alles in intieme setting in de sfeervolle Smederij Hilversum, maximaal 50 man publiek, knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje (o.a. van de Gooische Bierbrouwerij). Zie voor de line-up: www.musicaroundthefireplace.nl.

Vrijdag 28 september

Wij maken het Gooi

13.30 uur | Raadhuis Hilversum

Vrijdag 28/9 van 13.30-17.00 uur organiseert een enthousiaste groep Gooise inwoners een bijeenkomst over lokale democratie in Raadhuis Hilversum. Uitgangspunt is dat we als bewoners zelf de samenleving zijn. www.wijmakenhetgooi.nl.

Muzikale avond

20.00 uur | Globe in het MCO

'Luigi de Schaapherder'. Klarinettist Gerrit Boeschoten en acteur Hidde Maas zorgen voor een bijzondere muzikale en literaire avond rond de foto's van de Zwitserse fotograaf Marsel Imsand. Het lijkt een onvergetelijke avond te worden. Tickets 10 euro, reserveren bij info@globeckc.nl.

Zaterdag 29 september

Fietstocht 'Vechtstreek Zuid'

10.00 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt zaterdag 29 september de laatste dagtocht van dit seizoen 'Vechtstreek Zuid', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum voor het museum. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Voorstelling

15.30 uur | De Kapel

Els Buitendijk, actrice en voormalige tv-omroepster, vertelt en speelt de tragische levensgeschiedenis van de Franse beeldhouwster Camille Claudel, die leerlinge, collega en minnares was van de beroemde beeldhouwer Auguste Rodin.

Kom genieten van Bach

16.30 uur | Grote Kerk

Cantate op de Brink start 29 september een nieuw seizoen met maar liefst vijf cantatevespers met prachtige muziek van Johann Sebastian Bach. Op zaterdagmiddag 29 september klinkt de cantate 'Herr, deine Augen sehen nach dem Glaube'. Werk voor koor, orkesten en vier solisten.

Zondag 30 september

Kinderkleding & speelgoed

10.00 uur | Dudok Arena

De grootste, gezelligste en leukste kinderbeurs van Nederland. Maar liefst 270 kramen met nieuwe en tweedekanskinderkleding & -speelgoed. Heel veel aanbod en dat voor leuke prijzen! Entree onlinevoorverkoop € 2,50, aan de kassa € 3,50, tot 12 jaar gratis entree. Zie www.GooiseKledingbeurs.nl.

Gooisch Bierfestival

13.00 uur | Marktplein

Voor de tweede keer organiseert de Gooische Brouwerij op zondag 30 september het Gooisch Bierfestival op het Marktplein van Hilversum. Dit jaar komen de bieren uit Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Gramsbergen, Leiden en de VS. Naast bier is er muziek, cabaret, theater en foodtrucks.

Trojka Toneel: 'Vaders'

14.30 uur | Theater Kleintje Kunst

Zondag 30 september, aanvang 14.30 uur, speelt Trojka Toneel het prachtige stuk 'Vaders' van Haye van der Heyden, een geolied grappenspervuur rond het thema 'Eigentijdse relaties'.

Wandeling Dudok

15.00 uur | DAC

Architectuurwandeling in Hilversum-Noordoost. De wandeling gaat langs de woonwijken van Dudok, de industrie van de late negentiende eeuw tot nu, enkele scholen en recente ontwikkelingen (van Dudok Revisted tot Villa Industria). Zie voor informatie, kosten en aanmelden: www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

Piano & Passie: Wibi Soerjadi

16.00 uur | MCO

Wibi Soerjadi, prijswinnaar van het Franz Lisztconcours in 1989, is beroemd geworden met zijn legendarische kerstrecitals in het Concertgebouw en zijn pianotranscripties. Hij componeerde de muziek voor de Olymische kür van Anky van Grunsven in Bejing. Hij speelt onder meer werk van Liszt.

Maandag 1 oktober

DobbelFit en balanstraining

13.30 uur | De Boomberg

Doet u op 1 oktober ook mee met DobbelFit of balanstraining tijdens de Week van de Valpreventie? Tijdens DobbelFit (13.30-14.30 uur) leert u op een leuke manier hoe u vallen kunt voorkomen. Tijdens de balanstraining (14.30-15.30 uur) leert u hoe u in balans moet blijven om vallen te voorkomen, en wat u hiervoor thuis kunt doen. Locatie: Fysio Douma, De Boomberg, Vaartweg 42 in Hilversum. www.samenmetdewijk.nl.

Minister Hugo de Jonge

18.45 uur | Raadhuis Hilversum

Het CDA-Hilversum organiseert in de Week tegen Eenzaamheid op maandag 1 oktober a.s. een thema-avond waar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier Hugo de Jonge gastspreker zal zijn.

Tweede Gooisch Bierfestival 'middag vol verrassingen'

Ruim dertig soorten bieren en daarnaast ook muziek en theater

Het Marktplein is zondag opnieuw het decor van het Gooisch Bierfestival. Na het succes van vorig jaar zijn de verwachtingen nu hooggespannen.

De eerste editie was vorig jaar een groot succes. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Alle betrokkenen van het Gooisch Bierfestival waren vorig jaar - tijdens die mooie zondag in september - compleet verrast toen er duizenden bierliefhebbers naar Mout kwamen. Eigenlijk was het toen met 5.000 bezoekers te druk, gezien de lange rijen voor de kassa. Dat is nu beter geregeld, belooft Guido de Wit namens de organisatie.

Zo staan er bijvoorbeeld meer vrijwilligers achter de kassa's waar bezoekers moeten kunnen kopen. "Het tweede Gooisch Bierfestival op zondag 30 september belooft een middag vol verrassingen te worden", vertelt hij. Er zijn ruim dertig soorten bieren tussen 13.00 en 21.00 uur te proeven, diverse foodtrucks met borrelgerechten en er komen optredens in drie kleine podiumtenten met optredens van singer-songwriters, dj's, muzikanten en theater, pal voor de brouwerij. Ook zijn er professionele proeverijen en presenteert café De BarBier op ludieke wijze alcoholarme bieren.
Hoewel De Wit het heeft over een 'Parade-achtig festival' blijft het bier centraal staan. Dit jaar komen er dertien brouwerijen naar Hilversum, waaronder Kromme Haring uit Utrecht, Oldskool uit Eindhoven, Walhalla en Poesiat & Kater uit Amsterdam en Mommeriete uit Gramsbergen (Overijssel)", vervolgt Arjanneke van den Berg, de biersommelier van het festival. Uit Leiden komen de vier stadsbrouwerijen met ieder hun eigen bier. En natuurlijk is de Gooische Bierbrouwerij zelf ook van de partij.
De buitenlandse 'artiesten' komen dit keer uit de Verenigde Staten. De bieren die zondag te verkrijgen zijn, zijn nog niet verkrijgbaar in Nederland en scoren hoog, aldus Van den Berg, onder liefhebbers. "Allemaal topbieren en uniek voor Hilversum en Nederland."

The Animals op dierendag in de Vorstin

hilversum De beroemde Britse band The Animals komt op donderdag 4 oktober - inderdaad dierendag - naar de Hilversumse Vorstin. Vanwege die datum werkt het poppodium samen met Dierenasiel Crailo. Dat kan namelijk wel wat hulp gebruiken, is de gedachte. Concertbezoekers kunnen kleingeld, maar ook middelen (korrels, blikvoer, etc.) doneren.

The Animals waren in de jaren 60 na de Beatles de tweede Britse band die aan de top kwamen van de Amerikaanse hitlijsten, met een miljoenenverkoop van de legendarische single 'House Of The Rising Sun'. Hierna had de band meer dan twintig toptienhits over de hele wereld. Een aantal nummers bereikte in veel landen de nummer-1-positie. In Groot Brittannië alleen al waren dat er twaalf.

Nu, meer dan 50 jaar later, touren John Steel & Mickey Gallagher nog steeds samen. De band heeft in de United Kingdom opgetreden met speciale gasten zoals Spencer Davis, blueslegende Steve Cropper, Maggie Bell en de latere grote Mick Green. Animals & Friends is nog steeds een ruwe rhythm-and-bluesband die internationaal door fans van alle leeftijden nog steeds met veel respect wordt ontvangen. Het publiek reageert instinctief enthousiast op de beste nummers uit de rijke Animals-historie als 'We Gotta Get Out Of This Place', 'Boom Boom', 'Don't Let Me Be Misunderstood', 'Baby, Let Me Take You Home', 'I Put A Spell On You' en natuurlijk 'House Of The Rising Sun'.

Het concert op 4 oktober begint om 20.30 uur (zaal open om 20.00 uur). Kaarten kosten in de voorverkoop 17,50 euro en 22,50 euro aan de deur. Zie www.devorstin.nl.

'Van het aardgas af'

hilversum Volop in het nieuws: 'We moeten van het aardgas af'. Voor seniorenvereniging Senver aanleiding om daar op dinsdagmorgen 2 oktober een bijeenkomst over met deskundigen te houden, waar senioren ook zelf met hun vragen terecht kunnen.

Enkele vragen die aan bod komen zijn: 'Wat houdt het in dat woningen van het aardgas gaan?' en 'Op welke termijn, en wat betekent het als je een eigen huis hebt of een huurwoning?'
De deskundigen zijn Kees Duijvestein en Erik de Lange. Prof. ir. Duijvestein is emeritus hoogleraar TU Delft; hij houdt zich al jaren bezig met energie als belangrijk thema van milieu. Op 2 oktober legt hij uit wat de laatste ontwikkelingen zijn.
De Lange is energiecoach voor HilverZon, de organisatie die zich in Hilversum inzet voor duurzaamheid. Hij vertelt wat hij tegenkomt als energiecoach en zal tips geven.

De bijeenkomst vindt plaats in het St. Annagebouw, het verenigingsgebouw achter de Vituskerk aan de Emmastraat. Aanvang 10.30 uur, kosten 3 euro. Aanmelden vooraf niet nodig.

Drie instores in 't Oor

hilversum Nog maar net bekomen van alle festiviteiten rond het 33 1/3-jarige bestaan viert de komende dagen platenhuis 't Oor wederom een feestje met maar liefst drie instore-optredens.

Vrijdag om 17.00 uur treedt singer-songwriter Yorick van Norden op en een dag later om 15.00 uur speelt Sharon Kovacs. Zij is 's avonds te zien in de Vorstin. Zondagmiddag om 13.30 komt Judy Blank naar de winkel aan de Hilversumse Leeuwenstraat.