Gooi en Eembode Hilversum

9 augustus 2018

Gooi en Eembode Hilversum 9 augustus 2018


Oplossing voor 'stinkcontainer'

Binnen twee weken moet deze container zijn verdwenen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Vanaf maandag 13 augustus moet de stankoverlast op het parkeerterrein van Gooiland echt verleden tijd zijn. De groene afvalcontainer, die nu nog vlak voor de huizen staat aan de Kapelstraat, verdwijnt dan en daar komen tien kleinere containers voor terug. Daarmee komt er een structurele oplossing die omwonenden en gebruikers voor ogen hebben.

Philip Lamers, directeur van Gooiland, liet maandag weten dat ‘het groene monster’ binnen twee weken verdwijnt. Amrath, de eigenaar van het complex waar Gooiland, Kings IJscafe en Japans restaurant Ai Uchi in zitten, heeft een nieuwe regeling met Suez kunnen bereiken. Dat betekent dat er twee duizendlitercontainers komen achter kleine zogeheten swillcontainers. De laatstgenoemde zijn afvalbakken die speciaal bedoeld zijn voor etensresten, die in aparte vuilniszakken gaan. Daarnaast worden alle containers meerdere keren geleegd per week en niet meer één keer in de zoveel weken zoals de groene afvalcontainer.
“Door de vakantiedrukte heeft het bij Amrath en Suez allemaal wat langer geduurd, maar het proces was al in werking gezet”, aldus Lamers. “Geweldig. Als dit waar is dan hebben we echt in de bull's eye gemikt, maar zien is geloven", reageert Kapelstraatbewoner Norbert Michalewski. Vorige week uitte hij in deze krant zijn woede over de stankoverlast en het uitblijven van een oplossing.

3

Hilversummer verdacht van poging doodslag op buurman

door Anke Sprakel

HILVERSUM "Hij wilde komen logeren en dat wilde ik niet." Aarzelend voegt de 65-jarige Hilversummer 'geloof ik' er aan toe, waarbij hij met zijn rechter wijsvinger tegen zijn hoofd tikt. "Dat zit daar niet meer goed", meldt hij. Achttien jaar geleden liep hij na een val een hersenbeschadiging op en sindsdien vergeet hij veel.

De officier van justitie helpt hem graag uit de brand en houdt de Hilversummer voor dat hij verdacht wordt van poging tot doodslag op zijn buurman, op 18 juli vorig jaar in Nachtegaalstraat. De Hilversummer ging toen de buurman met een baksteen te lijf na een conflict.

Baksteen
Volgens het slachtoffer hadden zij die avond bij de Hilversummer wijn zitten drinken toen plots de verdachte opstond en de buurman commandeerde het huis te verlaten. Toen de buurman het huis verliet, zou hij van achteren door de Hilversummer met een baksteen zijn aangevallen. Het slachtoffer liep daarbij een schedelbreuk, gebroken jukbeen en gebroken ribben op.

Het verhaal van de verdachte luidt heel anders. De buurman zou nadat hij de woning van de verdachte had verlaten, terug zijn gekomen om te vragen of hij bij de Hilversummer zou kunnen overnachten. Hij was namelijk de sleutels van zijn huis verloren. De Hilversummer had daar totaal geen zin in en beviel de buurman 'op te zouten'.

Zelfverdediging
De buurman zou daarop boos zijn geworden, een baksteen hebben gepakt en daarmee hebben gedreigd. De verdachte zou uit zelfverdediging de buurman een paar klappen hebben gegeven waardoor de baksteen uit zijn handen viel.

5

Flinke bosbrand tussen Hilversum en Baarn

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een flinke bosbrand - 160 bij 50 meter - in de bossen tussen Hilversum en Baarn dinsdagmorgen. Een groot aantal aangeplante kerstbomen bij de Heideparkweg stond in brand. Omdat er geen waterpunt in de omgeving was, moesten de brandweerlieden met grote watertanken heen en weer pendelen om het vuur te bestrijden.

Fietsavontuur

Foto: Bastiaan Miché

Op een Batavusfiets trapte Marco Singelenberg in ruim anderhalf jaar tijd door veertig landen: van de Noordkaap naar Kaapstad. Nu is er een boek.

13

Expositie Beelden op Syp in tuin Sypesteyn

Verschillende werken die te zien zijn. Foto: Beelden op Syp

LOOSDRECHT 'Beelden op Syp' is een presentatie van beelden in de tuin van Kasteel-Musum Sypesteyn aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 150. De expositie is tussen 18 augustus en 30 september - van dinsdag tot en met zondag tussen 10.30 en 17.30 uur - te bewonderen.

De kunstenaars gebruiken verschillende materialen en hun beelden staan op plaatsen in de tuin die zij zelf gekozen hebben. Er zijn werken te zien van Peter van den Akker, Dorothé Arts, Michiel Deylius, Jolanda Drukker Murray, Marin Hondebrink, René Vlasblom en Anneke Wessels.
Met een drieluik geeft Arts in de kasteeltuin op eigen wijze commentaar op de relatie mens-natuur. Haar drie beelden zijn gemaakt van hout en huishoudfolie met als (letterlijk) hoogtepunt een in plastic verpakte dode boom. Natuurlijke processen zoals groei, woekering en verval zijn de inspiratiebron voor haar werk. Voor Drukker Murray is de mens een belangrijke inspiratiebron. Zij laat een serie beelden van bekende historische vrouwen zien.

Weerbericht

Overgang naar licht wisselvallig weer, minder warm

Het blokkerende hogedrukgebied trekt deze week eindelijk naar het oosten weg. Een uitloper van een lagedrukgebied bij IJsland zakt vanaf donderdag uit tot over het Noordzeegebied. Er kunnen enkele (onweers)buien vallen met enige afkoeling. Of dit het einde is van de droogte is nog onzeker. Waarschijnlijk wordt het licht wisselvallig weer bij een normale temperatuur.

Donderdag en vrijdag

Nadat later op woensdag verspreid enkele onweersbuien zijn gevallen wordt het donderdag en vrijdag enigszins wisselvallig met kans op enkele (onweers)buien. Tussendoor is er ook enige ruimte voor de zon. De wind gaat uit een richting waaien tussen zuid en west, wat lang niet is gebeurd. Het is minder warm. De maximum temperatuur valt terug naar circa 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Voor het weekend is de verwachting bij het schrijven van dit weerbericht nog onzeker. Het meest waarschijnlijke is dat het licht wisselvallig weer zal blijven. Er zijn perioden met zon maar er kunnen verspreid ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden wat normaal is voor half augustus.

Weetje

Juli 2018 was met 340 uren zon een recordzonnige juli. Het was zelfs de zonnigste maand ooit. Het oude record stond op 331 zonuren in mei 1989. Juli was ook recorddroog met in onze regio slechts 4 à 5 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 20.7 graden was juli de op twee na warmste. Alleen juli 2006 en juli 1994 waren warmer.

Herkomst 'levensgevaarlijke' palen in Plassen nog onduidelijk

De ontdekte palen zijn verwijderd. Foto: Recreatie Midden-Nederland

LOOSDRECHT Het is nog altijd niet helemaal duidelijk waar de zes meterslange en houten palen die afgelopen week in de Loosdrechtse Plassen waren aangetroffen precies vandaan komen. Vermoedens zijn er wel. Van kwade opzet lijkt voorlopig toch geen sprake.

De houten palen, tot vier meter lang, werden ontdekt in de derde en vijfde plas, 25 meter van de oever af, onder meer bij de eilanden De Meent en Het Weer. Recreatie Midden-Nederland, uitvoeringsorganisatie van Plassenschap Loosdrecht e.o., verwijderde de palen, die onder het wateroppervlak in de bodem waren vastgezet en daardoor voor gevaar voor watersporters en boten zorgden. Direct ging men uit van opzet met kwade bedoelingen. "Je moet er niet aan denken als een waterskiër of wakeboarder met hoge snelheid er tegenaan botst. Echt levensgevaarlijk", aldus een woordvoerder.
Vrijdag meldt hij dat een een aantal palen hoogstwaarschijnlijk toch afkomstig is van eerder uitgevoerde werkzaamheden op de plas. "Ook zijn er sterke vermoedens dat sommige palen in het verleden hebben gediend om ballenlijnen vast te leggen om vroegere zwemlocaties aan te duiden. Deze mogelijkheden zouden een verklaring kunnen zijn voor een aantal van de palen en dit wordt verder onderzocht. Voor andere palen en objecten in het water is nog geen logische verklaring of herkomst aan te wijzen."
Kwade opzet met de bedoeling om vaartuigen te beschadigen of personen te verwonden, kan niet aangetoond worden.

'Batman populairste superheld in Hilversum'

hilversum In Hilversum wonen de meeste fans van Batman. Dit concludeert Feestkleding 365, dat ter ere van het jaarlijkse Gay Pride thema 'Heroes' onderzoek deed naar de populariteit van superhelden onder Nederlanders.

Vooral in de plaatsen Hilversum, Leeuwarden en Zoetermeer is Batman de populairste superheld. Batman is daarnaast ook de populairste superheld van Nederland; met op de tweede plaats Spider-Man. Slechts drie plaatsen in Nederland verkiezen Spider-Man boven de 'Caped crusader', namelijk Rotterdam, Helmond en Lelystad.

Andere populaire superhelden zijn de Avengers en Deadpool. Opmerkelijk: Superman stond lange tijd op de derde plaats van populairste superhelden, maar is van deze plek gestoten door het succes van de Avengers en Deadpool-films in Nederland. In aanloop naar de Canal Parade afgelopen weekend liep het bij verkleedwinkels storm op de superheldenkostuums.

CASA opent winkel op Groest in Hilversum

CASA besteedt veel aandacht aan de uitwerking.

hilversum Interieurwinkelketen CASA opent komende zaterdag de deuren in Hilversum. De internationale winkelketen met zo'n 500 vestigingen in negen Europese landen, zet daarbij naar eigen zeggen de opmars van CASA in Nederland voort.

De nieuwste Nederlandse CASA-shop is gevestigd op de Groest, waar eerst de Xenos zat. Het pand onderging de afgelopen weken een make-over, 'met als resultaat een industriële look, volledig in lijn met het vernieuwde CASA-concept'.
CASA besteedt veel aandacht aan de uitwerking van presentaties in de winkels. Klanten krijgen zo ideeën aangereikt voor het creëren van een gezellig thuis. Medewerkers zullen klanten daarbij adviseren.

Parkeertarieven kunnen flink omhoog gaan in garages

Rechter geeft Q-Park gelijk in geschil met gemeente

Straks de auto bijvoorbeeld neerzetten in de Gooische Brink kan fors duurder uitvallen nu er geen sprake meer is van 'oneerlijke concurrentie'.

Markt is een van de parkeergarages die Q-Park beheert in het centrum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoe lang is het nog 2 euro per uur betalen in de gemeentelijke parkeergarages? Daar kan snel verandering in komen nu Q-Park van de rechter gelijk heeft gekregen in een juridisch geschil met de gemeente. Met deze uitspraak van de rechtbank in Rotterdam moet er geen sprake meer zijn van oneerlijke concurrentie.

Twee jaar geleden, op 29 juli 2016, maakte het bedrijf al bezwaar tegen het raadsbesluit van 16 september 2015. Toen besloot de Hilversumse politiek de drie parkeergarages, allemaal eigendom van de gemeente, aan te wijzen als een zogeheten 'economische activiteit die plaatsvindt in het algemeen bedoeld'. Hiermee kon Hilversum de parkeergelegenheid onder de kostprijs aanbieden. Dat moest leiden tot een aantrekkelijk centrum en dat veel autobezitters ervoor kiezen hun wagen ook in de garages te stallen, waardoor het blik niet alleen op straat staat.

Q-Park beheert zelf de garages Hilvertshof, Markt en de P&R-gelegenheid op het Wandelpad. Het parkeertarief in de drie gemeentelijke parkeergarages ziet zij als oneerlijke concurrentie. Daarom stapte de multinational, na bezwaar te hebben aangetekend, maar de raad bleef bij haar besluit, alsnog naar de rechter. Die gaf het bedrijf donderdag 28 juni gelijk. Daarmee is één klap het raadsbesluit herroepen en vernietigd.

'Vrezen voor onrust bij direct verhogen van de tarieven'

"De gemeente dient de integrale kostprijs van de garages door te berekenen in haar tarieven. Dit betekent dat alle kosten van de garages dienen te worden doorberekend in de parkeertarieven. Tot op heden wordt een marktprijs van 2 euro per uur gehanteerd. Dit tarief ligt lager dan de integrale kostprijs", meldt het college van burgemeester en wethouders in de eind vorige week verstuurde brief aan de gemeenteraad.

In dit schrijven merkt het college op dat dit besluit niet als een donderslag bij heldere hemel kwam. Veenendaal, Hengelo en Emmen gingen Hilversum gerechtelijk al voor. Met deze drie gemeenten houdt Hilversum contact. In de tussentijd handelen ze in allerijl in het raadhuis. De gemeente gaat in hoger beroep - uiterlijk 9 augustus - tegen het besluit van de Rechtbank Rotterdam en vraagt schorsing aan van de tenuitvoerlegging van de uitspraak. "Bij het per direct verhogen van de tarieven van de parkeergarages wordt namelijk gevreesd voor onomkeerbaar parkeergedrag en onrust onder de gebruikers van de parkeergarages. Dit wensen we met schorsing te voorkomen", aldus het college.

Tegelijkertijd gaat Hilversum kijken naar meerdere vervolgscenario's. In deze onderzoeken laat de gemeente kijken naar tarieven en de effecten hiervan op het parkeergedrag, de integrale kosten en verdere mogelijkheden naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank. De uitgewerkte vervolgscenario's moeten in november klaar zijn. Het is de bedoeling dat het college op woensdag 14 november met een uitgewerkt voorstel naar de raad komt.

Buurtactie op komst tegen container

vervolg voorpagina

"Ik was net van plan om onze buurtactieflyer in de brievenbussen te gaan doen", vervolgt Michalewski. Met koeienletters staat er in rood op het papier 'Stop Stank!'. Na de publicatie van vorige week bleef een structurele oplossing nog altijd uit. Wat de Hilversummer betreft, was het tijd voor een buurtactie.

"Ik ben echt benieuwd. Zien is geloven", is de slag om de arm die hij maakt. "Ik ben er al zo lang mee bezig dat op een gegeven moment het vertrouwen weg is. In april heb ik die stankoverlast al aangekaart. Het duurt en duurt maar en in de tussentijd zitten wij maar in de stank. We zijn al vier maanden verder. Dat is echt te lang."

Met behulp van de SP Hilversum heeft Michalewski zondag informatie en adviezen ingewonnen en de buurtactie op touw gezet. Dit buurtinitiatief lijkt nu niet meer nodig, maar de Hilversummer houdt de ontwikkelingen op het terrein voor zijn huis nauwlettend in de gaten.

Verdachte villamoord langer vast

HILVERSUM De 22-jarige man die eind juli werd opgepakt voor de moord op een even jonge vrouw in een villa aan de Hilversumse Waldecklaan blijft voorlopig in de cel. Vorige week donderdag verlengde de rechtbank het voorarrest van de Rotterdammer met negentig dagen.

De verdachte werd op maandag 16 juli aangehouden, nadat een week eerder de 22-jarige vrouw uit Maastricht levenloos werd aangetroffen in de villa. Al snel bleek dat zij door geweld om het leven was gebracht en dat het geweld mogelijk in de relationele sfeer plaatsvond.

Onderzoek bracht de 22-jarige verdachte uit Rotterdam in beeld. "Er zijn aanwijzingen in het onderzoek dat zij mogelijk enige dagen eerder was overleden", laat het Openbaar Ministerie weten.

Dat laatste kan haast niet anders, omdat de verdachte een paar uur voordat de vrouw werd gevonden nog in het ziekenhuis lag. Hij was namelijk enkele dagen eerder, vrijdagavond 6 juli, op de A27 bij Hilversum voor een auto gesprongen en daarbij gewond geraakt.

Zorgen bij 'Hart' over vertraging HOV-hoofdcontract

Wie bouwt deze onderdoorgang? Foto: Provincie Noord-Holland

HILVERSUM Wie hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) zegt, weet dat Hart voor Hilversum (HvH) de grootste tegenstander is van deze snelle busverbinding. Juridisch is er niets meer aan te doen, maar zorgen zijn er nog steeds. Nu over de opgelopen vertraging bij de aanbesteding van het hoofdcontract.

Daarom is Hilversums grootste partij in de pen geklommen en heeft Artikel 41-vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Met verbazing heeft 'Hart' kennisgenomen van de vertraging. Naar hun weten zou het contract in juli worden gegund en nu is het zeker drie maanden langer wachten. De coalitiepartij wil nu weten hoe het kan dat er vertraging is opgelopen, terwijl de aannemers zich al lang hebben ingeschreven.

Zelf doet de partij een duit in het zakje qua reden. Zij stelt dat wellicht de aangetrokken economie een reden is, waardoor het project duurder is dan begroot. Tevens wil de partij weten of de einddatum van het HOV-project, eind november 2022, nog wel gehaald kan worden.

Vorige week meldde deze krant dat BAM Infra Rail het eerste contract voor uitvoering van de HOV in Hilversum heeft getekend. Het bedrijf gaat de tijdelijke spoorwegovergang én de nieuwe overweg voor de busbaan realiseren. In datzelfde bericht van de provincie Noord-Holland is te lezen dat BAM moet wachten met de werkzaamheden totdat duidelijk is welke aannemer het hoofdcontract binnensleept. Degene die dit contract wint, legt de busbaan aan, realiseert de spoorwegovergang aan de Oosterengweg en de natuurbrug. "Deze aanbesteding kost meer tijd dan verwacht", meldt de provincie. "De winnende aannemer wordt waarschijnlijk begin oktober bekendgemaakt."

Emely Nobis

(58), journalist, verruilde Amsterdam vier jaar geleden voor Hilversum en heeft daarvan geen spijt.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik geef samen met mijn partner het tijdschrift Oostenrijk Magazine uit."

Oostenrijk! Wat is daaraan leuk?
"De natuur met bergen, almen, meren en steppegebied."

Wat zijn je hobby's?
"Koken, eten en zaaien en oogsten in de moestuin rondom ons huis."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Na de hectiek in Amsterdam geniet ik van de relatieve rust en ruimte. Heerlijk dat er twee keer per week markt is."

Naar welk café ga je graag?
"Na de film in het café van het Filmtheater."

Als je burgemeester was, dan….
"Kregen voetgangers meer ruimte: bredere stoepen, minder auto's op de stoep, extra autovrije zones in de binnenstad. Ook zou ik de overlast van het spoor en het vliegverkeer aanpakken."

Waar ben je trots op?
"Dat ik het heb aangedurfd om na 35 jaar tijdschriften maken voor anderen een eigen blad te starten."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het Dudok-raadhuis."

Wat weten mensen niet van jou?
"Op mijn achtste won ik een opstelwedstrijd van KRO-schoolradio. Ik mocht het voorlezen in de studio aan de Emmastraat."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
Gijsbrecht vanwege Le Fournil de Sébastien en Kerkstraat vanwege boekhandel Voorhoeve.

Met wie wil je een goed gesprek?
"Arnold Schwarzenegger wil ik graag interviewen over zijn Oostenrijkse roots voor ons blad."

Heimelijk genoegen?
Bingewatching naar Schotse en Scandinavische detectives.

'Flinke stoten op hoofd van buurman'

vervolg voorpagina

Vervolgens zou hij de baksteen hebben opgeraapt en het slachtoffer er nog een paar 'flinke stoten' mee op zijn hoofd hebben gegeven. Een buurvrouw die getuige was van de vechtpartij belde de politie waarna de verdachte werd aangehouden. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij twee nachten ter observatie moest blijven.
Het was de bedoeling dat de strafzaak dinsdagmiddag zou worden afgedaan. Op verzoek van de officier van justitie hield de rechtbank de strafzaak aan, omdat er nog geen reclasseringsrapport over de verdachte is. De strafzaak is tot 30 oktober aangehouden. De rechtbank gaat ervan uit dat er dan een reclasseringsadvies ligt waarin wordt aangegeven hoe zij denken de verdachte in de toekomst te kunnen begeleiden. Tot die tijd blijft de verdachte vastzitten.

Zilver Van der Want in mannenacht

HILVERSUM Hilversums roeisucces tijdens het Europees Kampioenschap in Schotland. Vincent van der Want pakte zondag samen met de Holland Acht een zilveren medaille.

"Zilver Holland Acht bij EK Glasgow 2018. Steeds Beter", twitterde voormalig D66-wethouder Eric van der Want zondag over het succes van de boot waarin zijn zoon roeit. Het is direct succes voor de 32-jarige Hilversummer, die nieuw is bij de acht. Eerder dit jaar verliet hij namelijk de vier zonder voor de mannenacht.

Aftrap van Onderneming van het Jaar

HILVERSUM Wie pakt de zesde uitverkiezing van Hilversumse Onderneming van het Jaar? Dat wordt begin januari pas duidelijk, maar de aftrap van deze jaarlijkse wedstrijd begint op dinsdag 11 september.

De Vue bioscoop aan het Langgewenst is vanaf 17.30 uur de locatie van deze zogeheten kick-off. Het programma begint om 18.00 uur. De verkiezing, die sinds 2014 wordt gehouden, moet een bijdrage leveren aan de stimulering van de lokale economie. Daarnaast willen organisatoren, BV Hilversum en de Rabobank, met deze prijs ondernemers belonen voor hun bijdrage aan de gemeenschap. De Rifwachter (2014), Vida, (2015), Kookwinkel Oldenhof (2106), Van Schijndel Schoenen (2017) en Libris Boekhandel Voorhoeve (2018) zijn de eerste vijf winnaars.

Team Dascha verder onder andere naam

HILVERSUM Het onderzoek naar de dood van Dascha Graafsma gaat gewoon door. Maar het onderzoeksteam gaat breder te werk dan alleen deze zaak. Daarom wijzigt zij de naam van Team Dascha Onderzoek naar More Than Investigation B.V..

Door het onderzoek is het team, dat onder leiding staat van Joey Roelofs, in contact gekomen met diverse specialisten. Dit biedt hen nu de kans om zich breder in te zetten tegen onrecht en misdaad, zo luidt de verklaring.

Fietsster aangereden op 'gevaarlijke' rotonde

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een week nadat bekend werd dat de 'gevaarlijke' rotonde aan de Utrechtsweg - Diependaalselaan een jaar langer moet wachten op subsidie van de provincie ging het fout op de kruising. Een fietsster smakte maandagochtend tegen het asfalt nadat zij was aangereden door een auto. De vrouw is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Niet 'onacceptabel' lang wachten

PvdA en SP boos op vertraging Burgemeester Bootlaan-kwestie

Je stelt vragen in juni aan het college en krijgt pas in november een keer antwoord. Met dat vooruitzicht nemen de PvdA en de SP totaal geen genoegen.

'Wel zo netjes tijdig openheid van zaken te geven", aldus Femke van Drooge. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Zo’n vijf maanden moeten wachten op antwoord is de PvdA en de SP echt te gortig. Dat het college van burgemeester en wethouders nog zoveel tijd nodig heeft, gaat er bij de oppositiepartijen niet in. Zij zijn dan ook boos dat de kwestie rond de benoeming van de straatnaam Burgemeester Bootlaan nog zo lang moet gaan duren. In een brief roepen zij het college op om toch eerder met beantwoording te komen.

Op maandag 18 juni dienden de twee tweemansfracties Artikel 41-vragen in. Wachten tot en met november, zoals het college eind vorige week aankondigde, vinden Femke van Drooge (PvdA-fractievoorzitter) en Rebekka Timmer (SP-raadslid) echt te gortig. Meer dan drie maanden langer moeten wachten op antwoord is onacceptabel, stellen de politica’s. Volgens het Reglement van Orde van de gemeenteraad heeft het college twee maanden de tijd om te reageren op Artikel 41-vragen.

Acht bezwaren zijn binnengekomen bij de gemeente op het voorstel van ‘naamgeving openbare orde Burgemeester Bootlaan’. Als eerste buigt de bezwarencommissie zich hierover. Dat gebeurt aan het einde van deze maand of begin september. Vervolgens duurt het vier tot zes weken voordat zij advies uitbrengt aan het college, die op hun beurt weer aangeven dat er voor november geen antwoorden komen op de vragen én geen besluit komt.

'College heeft voldoende kennis over eigen handelen'

Negen vragen zijn gesteld op 18 juni. Op het merendeel kan het college gewoon antwoord geven, menen Van Drooge en Timmer. Daarvoor hoeft de procedure van de bezwarencommissie helemaal niet worden doorlopen, stellen zij. “Wij vinden het niet onredelijk om te verwachten dat het college voldoende kennis heeft over haar eigen handelen in het recente verleden, zonder hulp van de bezwarencommissie”, meldt Van Drooge. “Het lijkt ons wel zo netjes als het college tijdig openheid van zaken geeft over de manier waarop dit besluit tot stand is gekomen. Dan liggen tijdens de hoorzitting de feiten op tafel voor alle partijen”, is haar vervolg.

Dat het college wil wachten op de bezwarencommissie om vervolgens een oordeel te kunnen geven over de straatnaam kan wel rekenen op begrip. De eventuele naamswijziging moet zorgvuldig verlopen en daarom is het verstandig de bezwarencommissie haar werk te laten doen.
In juni kwam de Burgemeester Bootlaan in opspraak. Op 27 maart had het voormalige college besloten Joost Boot te eren met een straatnaam. Op het terrein tussen de ‘s-Gravelandseweg 70-72 en de Hoge Naarderweg 55-57 komen veertien woningen te staan. De projectontwikkelaar en de makelaar adverteren met de naam ‘het Molenpad’, omdat hier vroeger molen ‘De Ruyter’ stond. Volgens de PvdA en de SP zijn de toekomstige bewoners niet gekend bij de naamswijziging. Jaap van der Harst, toekomstig bewoner, erkende dat in deze krant.

Daarnaast ontdekten de oppositiepartijen dat Boot in de jaren 70 en 80, na zijn burgemeesterschap in Hilversum, een groot voorstander was van de apartheid in Zuid-Afrika. Ondanks alle verdiensten van Boot voor Hilversum - hij wordt gezien als de eerste mediaburgemeester - vinden de PvdA en de SP gezien dat verleden het ‘problematisch’ hem te eren met een straat.

'Geef vrijwillige vuurwerkvrije zones gewoon even de ruimte'

Vuurwerkvrije zones in straten en buurten? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het zaadje is geplant. Na het zomerreces gaat de gemeente actief op zoek naar buurten en straten die zich op willen geven voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone. In Den Haag was dit vorig jaar een succes. Burgemeester Pieter Broertjes hoopt in Hilversum op hetzelfde. "Geef het even ruimte."

Straten en buurten staan nog niet in de rij om straks met oud en nieuw een vrijwillige vuurwerkvrije zone te hebben in hun omgeving. Zij moeten dat dan met elkaar rooien. Er is geen handhaving die een oogje in het zeil houdt. Als het fout gaat tussen de buren moeten zij dat zelf oplossen en anders brandweer en/of politie bellen. "Ja, dat vraagt wel van de mensen dat ze elkaar in de gaten gaan houden", aldus de burgemeester in 'Het Gesprek Met' van deze krant met medewerking van GooiTV.

Broertjes heeft goede hoop dat dit experiment ook in Hilversum gaat slagen. Van veel Hilversummers hoort hij immers dat ze het knalvuurwerk helemaal zat zijn. In september gaat de gemeente onder meer via buurtpeilingen polsen waar in de gemeente interesse en draagvlak is om mee te doen aan deze proef. "Ik wil het testen in de praktijk of het ook op die manier kan. Misschien wordt het dan toch een olievlek", zegt Broertjes. Met bewoners die zich aanmelden gaat de burgemeester in gesprek om te kijken hoe de gemeente hen kan helpen bij de voorbereiding op de vrijwillige vuurwerkvrije zone. Een gecontroleerde en centrale vuurwerkshow zou een van de mogelijkheden kunnen zijn.

'Voelt als een ongeluk in een tunnel, maar niemand doet iets'

SP inventariseert problemen in de jeugdzorg

"Ze maken zich zorgen over de verkeerde dingen", aldus Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Dit voelt als een ongeluk in een tunnel. Iedereen ziet 't, maar niemand die iets doet." Dat zijn de woorden van SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Zij maakt zich ernstig zorgen over het reilen en zeilen binnen de jeugdzorg.

Hilversum staat in de top 3 van crisistelefoontjes. Er zijn wachtlijsten in de jeugdzorg en meer jongeren zijn dakloos. Er is onder meer een tekort aan professionals, crisisopvang en jeugdpsychiaters, zo luiden de voorbeeld van Verweij. Meer jongeren zitten volgens haar in de problemen, er is meer overlast en Hilversum en de regio zijn meer geld kwijt hieraan.

"We hebben een overschrijding van 2,7 miljoen euro. En waar gaan vervolgens de vragen over in de raad: over het geld. Maar niet over waarom dat extra geld nodig is. Ze maken zich druk om de verkeerde dingen. Dat er geen paniek is, verrast mij ten zeerste. Het moet een soort van waas zijn dat je hier niet alles van wilt weten. Op deze manier laat je de jongeren die hulp nodig hebben tussen wal en schip vallen", is haar conclusie.

'Met veel bloedspoed moeten we hier werk van gaan maken'

Sinds 2015 zijn de gemeenten ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Dat zijn taken die de overheid heeft afgestoten. Als gevolg van bezuinigingen en politieke keuzes zitten meer jongeren die hulp nodig hebben in de problemen, meent de SP. Zo is besloten meer preventief te handelen. Er wordt minder geld uitgegeven aan gespecialiseerde zorg en opvangplekken zijn verdwenen. Het devies is meer thuis blijven wonen om daar de problemen het hoofd te bieden.
Wat Verweij helemaal raar vindt, zijn de cijfers die de regio heeft gepresenteerd. In 2016 zaten er 2.299 jongeren in de zorg, zoals ambulante zorg, jeugd-GGZ, pleegzorg, reclassering, drang, kinderbescherming en gesloten hulp. Een jaar later zijn dat er nog maar 1.308. Dat zijn er 991 minder. Vooral het verschil bij de jeugd-GGZ is enorm groot: 1.238 in 2016 en 138 in 2017. Met bijna 1.000 hulpbehoevenden minder is er wel 2,7 miljoen euro extra overschreden. De SP vraagt zich af of er ergens een cijfer ontbreekt in de door de regio verspreide diagram, want hoe is anders te verklaren dat er voor minder zorg beduidend meer euro's zijn uitgegeven? Of is de hulp zoveel beter geworden?
Naast de eigen waarnemingen zegt Verweij dat Hilversummers hun slechte ervaringen delen met de oppositiepartij. De goede zorg blijft uit of ze komen er niet door bij het Sociaal Plein. "Met veel bloedspoed moeten we hier werk van maken." Dat is de ook de intentie van de SP. Zelf is de partij van plan een beeldvormende sessie te houden voor de politiek. Daarnaast hoopt Verweij dat Hilversummers, die vastlopen binnen de jeugdzorg, zich melden zodat het probleem zo goed mogelijk in kaart kan worden gebracht. Dat kan via fractie.sp@hilversum.nl.

Top jeugdtennistoernooi langer bij Tulip Tennis Centre

De Nederlandse Jeugd Kampioenschappen duren tot en met zaterdag in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Tulip Tennis Centre blijft tot en met 2020 het decor van de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen (NJK). De 2018-editie zou de laatste zijn, omdat de tennisbond om de drie jaar wisselt van locatie, maar de KNLTB is zo tevreden over de Hilversumse tennisaccommodatie dat zij er nog twee jaar aan vast heeft geplakt.

Op het gebied van het jeugdtennis is het NJK het hoogst haalbare podium in Nederland. Dat de banen aan het Kininelaantje daar gastheer van zijn en voorlopig blijven stemt tot tevredenheid, zo laat Dustin Verheijen van Stichting Tulip Tennis Centre weten. De centrale ligging van het tennispark, de vele banen, de mogelijkheid om het toernooi binnen voort te zetten bij slecht weer doen en de facilitaire ondersteuning van de vereniging en de vrijwilligers bevalt de KNLTB zo goed dat het contract verlengd is. "Het is mooi voor het park en voor ons dat we dit toernooi hebben en houden", aldus Verheijen.

Maandag is het NJK begonnen. De beste 300 jeugdtennissers, jongens en meiden, in de leeftijdscategorieën tot 12, 14, 16 en 18 jaar komen in actie. Voor de Hilversumse club heeft de organisatie van dit toernooi wel impact. Zeker op de eerste dagen van het toernooi kunnen de eigen leden pas na 18.00 uur een balletje slaan. "Voor ons tennispark is het NJK echt een spektakel", zegt Juanita Bouman van het Tulip Tennis Centre. "Het is een evenement, wat minder voor onze leden, maar het vindt dan ook plaats in een periode waarin veel mensen op vakantie zijn. We zien dat het toernooi meer bekendheid heeft gekregen, want er zijn meer mensen dan eerst ervoor naartoe gekomen", zegt zij verder nog.

'Mooi voor het park dat we dit toernooi hebben en houden'

Wie wordt de nieuwe Robin Haase of Arantxa Rus? Dat is de vraag die voorligt. Op de Hilversumse banen komen momenteel de toppers van de toekomst in actie. De beste 32 spelers van Nederland in hun leeftijdscategorie hebben een uitnodiging gehad. Eén van hen is Lucas Walker. Hij is het eerste Tulip-lid dat meedoet aan het NJK. Hij haalde de tweede ronde, maar ging daarin onderuit tegen de nummer twaalf geplaatst.
Hoofdbondscoach van de KNLTB Paul Haarhuis is ook te vinden op het Hilversumse park. De voormalige tennisprofessional komt de nationale jeugd bekijken. Volgens hem heeft Nederland behoorlijk wat talent rondlopen. Jongens en meisjes die in de nabije toekomst best kunnen doorgroeien naar het profcircuit, maar de concurrentie in Europa is moordend.

13 / 20

'De vrouw met de mooiste lach van de wereld ontmoette ik in Victoria Falls'

Hilversummer Marco Singelenberg schrijft boek over fietsavontuur

Een herenfiets. Met tassen voor en achterop. Een ouderwetse wegenkaart voor de grijp. En dan trappen tot je in Kaapstad bent. Marco Singelenberg flikte het.

Marco op De Kreeftskeerkring in de Westelijke Sahara. Foto: eigen foto

Hilversum Grijnzend roert hij in zijn muntthee. "Nee, fietsen is niet mijn passie. Ik deed het gewoon." Er zijn maar weinig mensen die op een dag besluiten: ik ga fietsen. Van de Noordkaap naar Kaapstad. En als ik terug ben, dan schrijf ik daarover een boek. Hilversummer Marco Singelenberg (45) deed het. Op een degelijke Batavusfiets trapte hij in ruim anderhalf jaar tijd door veertig landen en schreef zijn ervaringen in het boek Figurant in de Hoofdrol, een fietsreis van de Noordkaap naar Kaapstad.

Jawel, hij had wel eerder fietstochten gemaakt. Van New York naar San Francisco bijvoorbeeld. Deed hij ruim drie maanden over. Utah maakte vooral indruk op hem. "Bijzondere staat. Ken je Roadrunner, die vogel uit de tekenfilmpjes? Nou, door zo'n decor fietste ik. En die vogels haalden me links en rechts in. Serieus."

Start

Marco Singelenberg fietste van de Noordkaap naar Kaapstad en schreef over zijn avonturen en inzichten in Figurant in de Hoofdrol. Foto: Bastiaan Miché

Ken je die vogel Roadrunner? Nou, door zo'n decor fietste ik

Vijf jaar geleden, om precies te zijn op 18 juli 2013, stapt Singelenberg op de trein die naar Kopenhagen dendert. Zijn reis is begonnen. Hij heeft geen idee wat hem te wachten staat, maar heeft er zin in. Hij is eigenlijk een aantal kilo te zwaar en had misschien kunnen trainen voor zijn uitdaging, maar besluit dat hij conditie tijdens zijn tocht kan opbouwen en dat hij vanzelf gewicht verliest door dagelijks zoveel uur te bewegen. In de trein denkt hij na. Over zijn zojuist opgebroken huwelijk met Marloes. Over het overlijden van zijn moeder. Hij weet: een beter moment om te vertrekken bestaat niet. Zevenentwintigduizend euro heeft hij apart gezet voor de reis. Daarmee moet hij het doen. Vanzelf heeft hij een tentje mee, maar ervaring heeft hem geleerd dat als je na een dag fietsen zeiknat eindelijk een dorpje bereikt, het zoeken naar een geschikte plek voor je tent niet aanlokkelijk is. Dan wil je overnachten in een hotel. Dan wil je een bord goed voedsel en niet een maaltijd die provisorisch is bereid. "Niet alleen wilde ik overnachtingen in hotels kunnen betalen, ik spaarde het bedrag zodat ik mijn reis tot een heldhaftig eind kon brengen. Dus ik hield overal rekening mee. Want mijn fiets kon bijvoorbeeld worden gejat en ik moest aan het eind van de rit voldoende geld hebben voor een vliegticket." Hij rekende uit dat hij met veertig euro per dag een behoorlijk end zou komen.

De avond voor zijn vertrek staat zijn degelijke Batavus, die het Hilversumse Tweewielerparadijs De Bode voor hem bestelde, in de kamer. Opgeladen met zes tassen vol noodzakelijke spullen. "Weet je dat ik nog steeds op die Batavus fiets? Ding is niet kapot te krijgen," grijnst Singelenberg. Hoewel het vijf jaar geleden is, staat de reis hem nog helder voor zijn geest. Hij had gedurende zijn tocht bijzondere ontmoetingen. In Senegal maakte hij kennis met de opvolger van de koning van het dorp. Onder een boom filosofeerde hij met hem over van alles en terwijl de Hilversummer mugvrij onder de klamboe mocht slapen, sliep de aanstaande koning op de grond. Tijdens zijn zeventien maanden durende reis heeft hij zich één keer onveilig gevoeld. "Ik kwam aan in het zuiden van Roemenië in een zigeunergebied. Ik zag gelijk: hier moet ik niet te lang blijven, ik voelde me daar niet op mijn gemak."

Als hij weer een tijdje in Hilversum is, waar hij bij zijn zus woont, besluit hij Figurant in de Hoofdrol te schrijven. "Het leek me leuk om mijn verhaal te doen. Geen saai reisverhaal. Boeken over reizen zijn er genoeg. Het moest een combinatie worden waarin mijn avontuur centraal zou staan. Waarin ik mijn overpeinzingen en inzichten deel en tips geef." Alsof er mensen zijn die de reis ook gaan maken. Hij lacht en vertelt over het absolute hoogtepunt van zijn reis: Michelle. "De vrouw met de mooiste lach van de wereld ontmoette ik in Victoria Falls. Ze vroeg om een sigaret, ik gaf haar mijn laatste en toen ik aan de bar van het restaurant een nieuw pakje kocht, bood ik haar er nog een aan. En opeens wist ik het: ik ben verliefd. Eind van het jaar vertrek ik naar Zimbabwe, op naar Michelle." Voorgoed? Hij knikt. En nee, hij stapt niet op zijn Batavus, maar op het vliegtuig. Want je kunt in je leven ook overdrijven natuurlijk.

14 / 20

Sta oog in oog met de reeën van het Corversbos. Foto: Angelique Otten

Donderdag 9 augustus

Koffieinloop

9.30 uur | De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de Koffieinloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Vrijdag 10 augustus

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | Lopes Dias

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. WZSP voor 1 vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage, voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze kansenanalyse en werkvindsoftware.

't Wijdehuis Loosdrecht

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in het ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en in het begeleiden van activiteiten.

Reeën kijken in Corversbos

19.30 uur | Parkeerplaats Algemene begraafplaats Berestein

Ga in de avondschemering op pad met de boswachter en ontdek reeën in het Corversbos, vlak bij Hilversum. Deze wandeling is voor volwassenen en duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je vooraf aan via www.natuurmonumenten.nl.

Zondag 12 augustus

Alles is mogelijk met God

11.00 uur | C.Hummelingschool

12 augustus organiseert Evangeliegemeente De Deur Hilversum een speciale zondag. Om 11.00 uur is er een speciale dienst "alles is mogelijk". Om 18.00 uur wordt er een documentaire gedraaid over Nick Vujicic "geen armen, geen benen; geen beperkingen". Iedereen is welkom! Info: www.dedeurhilversum.nl.

Gebouwen van Dudok

13.30 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt zondag 12 augustus de middagtocht 'Dudok Hilversum', vertrek om 13.30 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij het Museum. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Dinsdag 14 augustus

Koffieclub gezellig samenzijn

9.45 uur | Wijkcentrum de Geus

De Koffieclub staat open voor elke Hilversummer voor een gezellig praatje of leuke kennismaking. In onze leuke ontmoetingsruimte mag u geheel vrijblijvend aanschuiven.

Netwerk 1221 Geuzenzorg

12.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Iedere dinsdag van 12.00 uur tot 14.00 uur in Wijkcentrum De Geus kunt u binnenlopen zonder afspraak. Samen met vrijwilligers van De Geus kunt u bij ons terecht voor elke hulpvraag. Professionals die actief en dichtbij zijn in de wijk 1221 willen de buurt prettiger en gezonder maken.

Schilderen met 'andere' hand

13.00 uur | Viore

Eens ervaren wat er gebeurt als je met je 'andere' hand gaat schilderen? Kom het proberen op dinsdag 14 augustus (13.00-15.00 uur) bij Viore. Ervaring of talent is niet nodig. Deelname kost € 5,-. Je kunt je aanmelden d.m.v. een mail naar vrijwilligers@viore.org. Of bel ons: 035-6853532.

Rummikub en Jokeren

13.30 uur | De Kleine Lelie

In de zomerperiode kan men wekelijks op dinsdagmiddag terecht in De Kleine Lelie voor rummikub, jokeren of andere spelletjes. Het is van 13.30-16.00 uur en is kosteloos. Kom en doe mee op de Hilvertsweg 89-91.

Woensdag 15 augustus

Kinderclub 't Geusje

14.30 uur | Wijkcentrum de Geus

Kinderclub 't Geusje houdt elke woensdag een gezellige inloop. Leeftijd van 4 tot 12 jaar. Onder de leiding Henny Bast worden de kinderen leuk beziggehouden, voor elk wat wils. Toegang is gratis, wel even melden bij Henny.

Zondag 19 augustus

Fietstocht Zandafgravingen

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde 't Gooi rijdt op zondag 19 augustus de dagtocht "Zandafgravingen", vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij het Museum. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Woensdag 22 augustus

Fietstocht langs herinneringen aan WO II in Hilversum

10.00 uur | Museum Hilversum

Op woensdag 22 augustus rijdt het Fietsgilde de dagtocht 'Hilversum 1940-1945', vertrek om 10.00 uur van de Kerkbrink voor het Museum. Voor meer informatie over deze en andere tochten zie www.fietsgilde.nl.

Donderdag 23 augustus

High tea bereiden

13.00 uur | Viore

Kom op donderdag 23 augustus meedoen aan de workshop High tea bereiden bij Viore. Gezellig en lekker! Tijd: 13.00-15.00 uur. Kosten deelname: € 5,-. Aanmelden via vrijwilligers@viore.org. Of bel: 035-6853532.

Zondag 26 augustus

Gooise heidevelden

10.00 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde verzorgt op speciaal verzoek van de Vrienden van 't Gooi een fietstocht langs de Gooise Heiden. Vertrek 10.00 uur vanaf de Kerkbrink. Nadere info is te verkrijgen bij www.vriendenvanhetgooi.nl en www.fietsgilde.nl.

Lazy Sunday Live

16.30 uur | Werf35

Zangeres Sandra van der Werf en gitarist Adriaan Wagenaar geven een zomers concert met de 'feel' van fado, bossa nova en jazz. Kom langs voor muziek en een drankje en blijf daarna lekker dineren (graag even reserveren) bij Smederij-Werf 35.

hilversum Op het gerestaureerde orgel in de Hilversumse St. Vituskerk geeft Jan Jansen vrijdag om 19.30 uur een vrij toegankelijk concert. Door de restauratie die kortgeleden werd afgerond, is het orgel weer teruggebracht in de oorspronkelijke toestand van 1969.

Elke stoel en bank bij Easysit is uniek

Hilversumse vestiging compleet vernieuwd

Zitspecialist Easysit in Hilversum is de voorbije maand compleet verbouwd. Ook is het assortiment met extra banken flink uitgebreid.

Rene Russcher (rechts) samen met eigenaar Roel Brouwer.

HILVERSUM Hoe lang de verbouwing duurde? Twee dagen, antwoordt vestigingsmanager Rene Russcher (27) toch wel trots. In het pand aan de Verlengde Zuiderloswal staan nu verschillende opstellingen waardoor er binnen meer het 'kamertjesidee' is ontstaan. En wie langs alle stoelen en banken wandelt, ontdekt dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Easysit is sinds 2014 gevestigd in Hilversum, en ook te vinden in Barneveld en het Friese Burgum (waar tevens de eigen fabriek staat). Russcher is sinds dit voorjaar het gezicht in het pand, dat niet alleen sfeervoller oogt sinds de opknapbeurt, maar tevens veel meer (hoek)banken telt. En allemaal op maat, vertelt de in Staphorst woonachtige Russcher.

Hij geeft aan en laat zien hoe de stoelen en banken op allerlei manieren kunnen worden aangepast: hoogte, diepte, breedte et cetera. Maar ook de kleur (pakweg vijftig soorten), in stof of leer; klassiek of modern. De mogelijkheden zijn legio en de opties enorm. Denk aan een nekkussen, een lendenpomp, stoelverwarming of een sta-opfunctie. Ook combinaties zijn mogelijk.
Wanneer duidelijk is welke stoel het prettigst is, worden de lichaamsmaten nauwkeurig opgenomen. Zo ontstaat er een persoonlijke stoel met de juiste rug- en armleuninghoogte en de perfecte zithoogte, zitdiepte en zitbreedte. "Dat is het voordeel van een eigen fabriek", aldus Russcher. "Daarom kunnen wij goed maatwerk verkopen. Wij stellen samen met de klant de bank of stoel samen. Dat maakt elke bank en stoel bij ons uniek."
Tevens is Easysit Stressless-dealer. Tientallen vaak hippe en relaxed zittende stoelen (vaak met voetenbank) zijn er (opnieuw in alle soorten en maten) te vinden.

Het kamertjesidee in Easysit Hilversum. Foto's: Easysit
Medewerkers luisteren goed naar de wensen van de bezoekers.

'Wij stellen samen met de klant de bank
of stoel samen'

Easysit Hilversum is gevestigd aan de Verlengde Zuiderloswal 8A in Hilversum. Kijk ook op easysit.nl

In 2019 vaste vredesvlam

Ook dit jaar een vredeswandeling. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het plan voor een vredesvlam in Hilversum bestaat al even. Tot op heden is het nog niet gelukt. Volgend jaar, als de Vredesweek op het programma staat, is de Hilversumse hoop een permanente vredesvlam te kunnen onthullen. Dat is de inzet van enkele inwoners en de organisatie World Peace Flame.

De wens is om deze vredesvlam het hele jaar door te laten branden. Een locatie is op het oog: vlakbij het raadhuis. Het meesterwerk van stadsarchitect Dudok is een toeristische trekpleister. Veel mensen leggen het gebouw vast met hun camera en daarmee is dit een goede plek om dit monument voor vrede neer te zetten.

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Zo is er 'affakkelgas' nodig om de vlam het hele jaar door te gratis te laten branden. Bij de lancering van het idee, eind november 2017, hadden de initiatiefnemers deze kennis nog niet. Daarnaast zijn er handjes nodig. De Hilversummers en World Peace Flame zoeken bestuursleden en anderen die zich willen inzetten voor de komst van de vaste vredesvlam. En ook op financieel gebied is er steun nodig om het monument te kunnen realiseren.
Van zaterdag 15 tot en met zondag 23 september viert Hilversum opnieuw de Vredesweek. Betrokken Hilversummers en diverse organisaties waaronder Versa Welzijn, Lopend Vuurtje, De Kapel, Raad van Kerken en de scholen, hebben in samenwerking met de gemeente een programma opgesteld. Het centrale thema van dit jaar is 'Generaties voor vrede'. Nieuw dit jaar zijn onder andere een meditatie-uur, een vredesdienst en kunnen Hilversummers in acht buurten meelopen met zogenaamde geluksroutes. Een tentoonstelling van leerlingen en de vredeswandeling keren terug in het programma.

Havenstraat krijgt ondergrondse containers

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De vuilniszakken op de Havenstraat zijn binnenkort verleden tijd. Bewoners en winkeliers moeten na de bouwvak hun afval kwijt in de ondergrondse containers, die onlangs zijn ingegraven. Momenteel zijn ze dichtgezet met een stalen plaat. Na de vakantie komt de leverancier de huisjes plaatsen.

19 / 20