Gooi en Eembode Hilversum

10 januari 2019

Gooi en Eembode Hilversum 10 januari 2019


Media Park in nieuwe handen

HILVERSUM Het Media Park is verkocht. Dinsdag is bekendgemaakt dat Pinnacle de nieuwe eigenaar is van dit creatieve industrieterrein. Nu dit complex in nieuwe handen is, is de verwachting van de gemeente dat de weg vrij is voor de ontwikkeling van het Media Park 2.0.

Vastgoedonderneming Pinnacle, waar prins Bernhard jr. een van de eigenaren/bestuurders is, heeft het Media Park met zo'n 150.000 vierkante meter gekocht van Europa Capital, eigenaar van Media Park Enterprise. Wethouder Wimar Jaeger is blij dat de deal rond is.
Hij stelt zelfs dat de veelbesproken ontwikkelde visie voor het Media Park, gepresenteerd in september, een duidelijke bijdrage heeft geleverd bij de verkoop van het bedrijventerrein. "Het is positief dat de ontwikkelde visie op het Media Park een stevige basis heeft gelegd voor optimisme over de toekomstige mogelijkheden van het park. Het heeft de gewenste impuls gegeven aan het verkoopproces", meldt Jaeger.
Met Pinnacle meent Jaeger een samenwerkingspartner te hebben gevonden waarmee het Media Park te ontwikkelen is tot de hotspot die hij voor ogen heeft. Transformatie van het terrein is hard nodig om het park toekomstbestendig te maken. Hiervoor heeft de gemeente samen met UN Studio's meerdere scenario's uitgewerkt. Dit 'inspiratiedocument' leidde tot veel ophef vanwege onder meer een weg over de hei, enorme bouwhoogtes en een kabelbaan.

Stemmen kan nu: wie is de beste politicus?

HILVERSUM Vier zijn er wethouder, zeven raadslid. Vijf zijn er vrouw en zes man. Zes van hen vertegenwoordigen een collegepartij en vijf zitten in de oppositie. Bij elkaar elf politici maken dit jaar kans op de publieksprijs voor Hilverums politicus van het jaar, een initiatief van de Gooi en Eembode in samenwerking met Politiek Debat Hilversum. De stembussen voor deze verkiezing zijn nu geopend.

Voor deze editie heeft de vijf leden tellende jury, bestaande uit twee verslaggevers van deze krant en vertegenwoordigers van het Politiek Debat en Hilversum Verbonden, uiteindelijk elf politici genomineerd. Daarbij valt op dat geen een van de genomineerden deel uitmaakt van de grootste partij in de gemeenteraad en de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar, Hart voor Hilversum.

Wie er wel zijn genomineerd staat op pagina 2 van deze krant en op www.politiekdebathilversum.nl. Stemmen kan op die website tot maandag 21 januari. Volgende week al wordt in deze krant een top drie (in willekeurige volgorde) bekendgemaakt. De week erop volgt de definitieve top drie. Een van hen krijgt zaterdag 26 januari de prijs voor de beste Hilversumse politicus van het jaar.

2

Goed jaar voor Museum en Filmtheater

HILVERSUM 2018 was een goed jaar voor het Filmtheater en Museum Hilversum. Het filmhuis aan de Herenstraat trok 130.000 bezoekers, het museum een recordaantal van 40.000 kunstliefhebbers.

'The Post' was met bijna 6.000 bezoekers de best bezochte film. Publieksfavoriet is 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'.

Op volle toeren

Foto: Bastiaan Miché

Sinds september is het trampolinepark in de Clemenskerk open na veel ophef vooraf. Hoe bevalt het ondernemer en buurt?

17

Honderdjarig Excelsior 'zeer goede ambassadeur van Hilversum'

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het feestelijke jaar voor het 100-jarige Politie Muziekgezelschap Excelsior kreeg dinsdag een passend begin. Uit handen van burgemeester Broertjes ontving het harmonieorkest de gemeentespeld. "Excelsior kan worden aangemerkt als een zeer goede ambassadeur van Hilversum", aldus de burgemeester.

5

De elf genomineerden

Stemmen kan nu. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Hieronder een overzicht van de elf genomineerden voor de publieksprijs voor politicus van het jaar in Hilversum.

De tweede partij, D66, levert met wethouder Annette Wolthers en raadslid Edwin Göbbels twee kanshebbers. Over Wolthers vinden enkele juryleden onder meer dat zij moeiteloos de rol van wethouder heeft opgepakt, met heldere verhalen komt en kennis uitstraalt. En Göbbels is een raadslid dat naast zijn D66-karakter ook een eigen karakter toont en zich daarmee onderscheidt. "Binnen zijn fractie vervult hij een kritisch opbouwende rol en daar mag D66 heel blij mee zijn", aldus één van de juryleden.

De VVD, de derde partij, levert geen één raadslid maar wel twee wethouders: Arno Scheepers en Floris Voorink. Over Scheepers wordt gezegd dat hij verbaal 'een tikkie durft uit te delen' en hij de dossiers van 'haver tot gort' kent. Voorink heeft het namens de VVD goed gedaan bij de coalitieonderhandelingen en is helder en consequent, aldus de jury. Namens GroenLinks zijn wethouder Jan Kastje en fractievoorzitter Marleen Remmers genomineerd. Kastje, vindt de jury, 'kwam als raadslid vaak bestuurlijk over, en is daardoor op zijn plek als wethouder'. Remmers was bij de verkiezingen de enige nummer 2 die meer stemmen kreeg dan de lijsttrekker. Dat is niet voor niets, vindt de jury. Vooral als het gaat over het sociaal domein is zij in haar element.

Stappen we over naar de oppositie. Het CDA levert twee kandidaten: Gerben van Voorden en Evert Jan Kruijswijk Jansen. Van Voorden kan volgens de jury standpunten goed onder woorden brengen, is principieel en vasthoudend en durft confrontaties aan te gaan. "Heeft kennis van zaken." Kruijswijk Jansen heeft als nieuwkomer al snel zijn plekje weten te veroveren.
Namens de SP maakt Bianca Verweij kans op de prijs. Zij weet, is het oordeel, problematieken goed op de kaart te zetten en 'is zo principieel dat ze zelfs kansloze moties toch indient'. Nieuwkomer Jacqueline Kalk van de PvdA oogt wat bleu maar is naast een prettige commissievoorzitter ook iemand die zich geen knollen voor citroenen laat verkopen, aldus de jury. "Soms lijkt het wel of ze te goed is ingevoerd in de materie. Graaft zich echt in (lastige) onderwerpen." De laatste maar zeker niet de minst belangrijke genomineerde is Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie. Zij onderscheidt zich vanwege haar principiële insteek. "In die zin is zij in de huidige raad een eenling maar dat neemt allerminst weg dat zij daarmee de spijker op de kop slaat."

Weerbericht

Aanhoudend vrij zacht en wisselvallig

Na een zachte december is ook januari met zacht winterweer begonnen. Donderdag is het tijdelijk iets kouder. Het standvastige hogedrukgebied boven de Britse eilanden trekt zich echter terug. Vanaf vrijdag komt er dan ruim baan voor een licht meanderende westelijke stroming. Dat betekent een grotere kans op wisselvallig en voorlopig nog vrij zacht weer.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag valt er wat regen. Overdag is er vrij veel bewolking met kans op een bui. Het wordt 7 à 8 graden bij een matige noordwestenwind. In het weekeinde overheerst de bewolking. In de loop van zaterdag gaat het enige tijd regenen. De westenwind trekt aan tot vrij krachtig. Ook zondag is het winderig met soms nog wat regen. De nachten zijn vorstvrij met een minimum van circa 5 graden. Overdag schommelt de temperatuur rond 8 graden.

Trend na het weekeinde

Komende week is de westcirculatie bepalend voor het weer. Het blijft daardoor vrij zacht en wisselvallig. De regenkans ligt dagelijks rond 50 à 60%. Ook zijn er droge perioden met wat zon. De maxima liggen rond 8 graden. Mogelijk wordt het rond of na 20 januari wat kouder.

Weetje

Het weer in 2018 was zeer opmerkelijk. Het was het op zes na droogste jaar met circa 590 mm neerslag tegen 830 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 11.3 graden was alleen 2014 met 11.7 graden nog warmer. Met 2045 uren zon tegen 1600 uren normaal was 2018 record zonnig. Het vorige record van 2003 met 2022 uren werd nog iets overschreden.

Filmklassieker Schindler's List in Vue Hilversum

Beeld uit Schindler's List. Foto: VUE

HILVERSUM Filmliefhebbers die Schindler's List altijd nog eens op het grote doek wilden zien, kunnen zondag 27 januari in hun agenda zetten. Op deze dag, de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, is de filmklassieker eenmalig te zien in Vue Hilversum.

Het is 25 jaar na de officiële bioscooprelease dat de awardwinnende film weer te zien is in de bioscoop. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Vue. Het aangrijpende oorlogsdrama van regisseur Steven Spielberg kreeg twaalf Oscar-nominaties. De programmering van Schindler's List is onderdeel van 'Vue Classic', deze special wordt steeds populairder. Vue zal dit jaar nog meer filmklassiekers vertonen op het witte doek.

Challenge moet organisaties uitdagen rookvrij te worden

Hilversum Daag je sportclub, een buurthuis, de speeltuin, het schoolplein, de kinderboerderij of het kinderdagverblijf uit om rookvrij te worden. Dat is kort gezegd het doel van de 'Rookvrij Challenge' waarmee de GGD en Tergooiziekenhuizen van start zijn gegaan.

Met de Rookvrij Challenge roepen GGD en Tergooi inwoners op om organisaties uit te dagen rookvrij te worden. Dat moet er weer toe leiden dat de kinderen in onze regio rookvrij opgroeien. Want hoe minder mensen je ziet roken, hoe minder vanzelfsprekend het wordt om zelf te gaan roken, zo is de gedachte.

Aan de 'challenge' is ook een prijs verbonden. Als de opgegeven organisatie de uitdaging aangaat, kan er op de bewuste organisatie gestemd worden. Daarmee kunnen weer prijzen gewonnen worden, zoals een rondleiding over de KNVB-campus.

Meedoen kan op www.rookvrijchallenge.nl.

Start verkoop villa's op Monnikenberg

Beeld van het project op Landgoed Monnikenberg. Foto: Voorman en Walch Makelaars in het Gooi

HILVERSUM Vier twee-onder-één-kapwoningen, vier gezinswoningen, zes hoekwoningen en vier vrijstaande villa's. Op Landgoed Monnikenberg, pal naast Tergooi, komen deze veertien geschakelde villa's.

Bos en heide kenmerken dit kleinschalige woonproject. De lommerrijke oprijlaan is de opmaat voor een vorstelijk entree naar de fraai ontworpen woningen en villa's. Martijn Geerdink van Voorma en Walch Makelaars in het Gooi vertelt dat de villa's zeer fraai zijn vormgegeven, kenmerkend is de kubistische opbouw met hoge smalle ramen. Ward Roozenburg van Van Vulpen en Roozenburg Makelaars vult aan dat de afwisseling met duurzame houten panelen het natuurlijke gevoel in een bosrijke omgeving versterken. De villa's hebben een zeer ruime en diepe tuin.

Zaterdag 19 januari start de verkoop. In Groot Kievitsdal aan de Hilversumsestraatweg is die dag tussen 11.00 en 13.00 uur een bijeenkomst voor geïnteresseerden.

Meerderheid politiek wil geen verbreding N201; onrust blijft

Bewonersvereniging De Groene Meren roept op tot motie

Geen enkele partij die zich erover uitspreekt is voor verbreding van de N201 en een weg over de hei. Toch nemen de zorgen bij bewoners niet af.

De Vreelandseweg waar de weg mogelijk wordt verlegd richting de hei ten zuiden van Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een ruime meerderheid binnen de Hilversumse politiek - de fracties van Hart voor Hilversum, D66, GroenLinks, CDA, PvdA, SP en ChristenUnie - vindt een mogelijke verbreding van de Vreelandseweg N201 en verlegging ervan naar een weg over de hei ten zuiden van Hilversum richting de A27 onbespreekbaar. Ook het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft de provinciale politiek opgeroepen om van de natuur af te blijven. Dat klinkt allemaal mooi, echter bij sommigen is de gedachte: morgen kan het allemaal anders zijn.

Online petitie inmiddels meer dan tienduizend keer ondertekend

De online petitie van Anita Vonhoff uit Loosdrecht tegen het verbreden van de weg naar twee keer twee rijbanen met een maximum snelheid van 100 kilometer per uur, is inmiddels meer dan tienduizend keer ondertekend. Daarnaast is er de verenging De Groene Meren, die optreedt namens de bewoners van de Willibrorduslaan met de huisnummers 1 tot en met 131 (oneven kant). In een brief aan de Hilversumse politiek schrijft voorzitter Robert Fiolet van De Groene Meren dat omlegging en verbreding van de N201 - een van de opties voor een betere bereikbaarheid van de oostkant van Amsterdam - voor Hilversum niets oplost. "Extra asfalt heeft nog nooit iets opgelost. Zie de verbreding van de A2 van drie rijstroken naar twee keer vijf rijstroken. De file tijdens de spits is gebleven." Daarbij komt, aldus Fiolet, dat de hoeveelheid verkeer in Hilversum zal verdubbelen, het knelpunt om vanaf de A2 de N201 op te rijden blijft bestaan, de luchtkwaliteit verslechtert en de natuur en rust worden ernstig aangetast. Bovendien leidt een verbreding nauwelijks tot extra tijdwinst; hooguit voor degenen die het gehele traject vanaf de A27 tot de A4 afleggen. Maar hoeveel mensen zijn dat er nu en is dit geringe aantal de enorme aantasting van de natuur waard?
Bezorgde burgers, de lokale politiek en het GNR richten voornamelijk hun pijlen op Gedeputeerde Staten van Utrecht en Noord-Holland. Onduidelijk is hun standpunt. En juist die vaagheid baart ook Fiolet zorgen, zeker ook omdat Amsterdam binnen de provincie natuurlijk een machtige speler is.
Overigens wordt de discussie niet voor het eerst gevoerd. Al in de jaren 70 en 80 lag de weg op de tekentafel en in 1985 zag toenmalig verkeersminister Neelie Kroes vanuit de helikopter aanpassingsmogelijkheden. Maar steeds werden - ook in 1993, 1998 en 2003 - nieuwe ideeën van tafel geveegd, weet Fiolet te melden. "En in 2018 dachten wij met het afbreken van de aansluiting op de A27 en opnieuw inrichten en verbreden van de A27 dat het wel definitief van tafel zou zijn. Maar helaas."
En hoewel een weg over de hei kansen biedt voor de nu veel te drukke Diependaalselaan, vindt De Groene Meren dat dit niet opweegt tegen aantasting van de natuur. De Hilversumse politiek wordt daarom gevraagd om met een motie te komen tegen verbreding en dit kenbaar te maken aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Vragen over convenant vrachtwagens

HILVERSUM Het is nog altijd onduidelijk of en op welke manier het inmiddels verlopen convenant - om grote vrachtwagens met een bestemming buiten de regio te weren van de Hilversumse buitenring - een vervolg krijgt. Verkeerswethouder Annette Wolthers heeft de kwestie - nadat de lokale SP eind vorig jaar al vragen hierover stelde - inmiddels wel op de regionale agenda gezet.

Al in 2013 bereikte de regio Gooi en Vechtstreek een akkoord voor drie jaar met de landelijke vervoersorganisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Eigen Vervoerders Organisatie (EVO). Daarin werd onder meer afgesproken dat het doorgaande vrachtverkeer in de nachturen zo min mogelijk gebruik zou maken van de Diependaalselaan en de Johannes Geradtsweg.
Maar inmiddels zijn we bijna zes jaar verder, constateert ook de provinciale SP. De provincie was immers ook nauw betrokken bij het convenant. Statenlid Wim Hoogervorst wil daarom van Gedeputeerde Staten weten of er een nieuw convenant komt. Grote vraag is ook of het drie jaar durende project als geslaagd kan worden beschouwd. En mocht er een nieuw convenant komen, is dit volgens de socialist dé kans om afspraken te maken met de vervoersector voor duurzaam transport en beperking of zelfs ombuiging van de enorme verkeersaantallen in de provincie.

Bushaltes (72) in Hilversum krijgen beurt

HILVERSUM Dankzij een subsidie van de provincie Noord-Holland kan de gemeente Hilversum 72 bushaltes toegankelijker maken. Haarlem schenkt bijna drie ton om dit klusje te kunnen klaren.

Hilversum ontvangt om precies te zijn 295.700 euro van de provincie. Dit geld is bedoeld om de ruim zeventig bushaltes die nog onvoldoende toegankelijk waren voor mensen met een visuele beperking en mensen die minder mobiel zijn de komende twee jaar aan te pakken.
Volgens de richtlijnen heeft een toegankelijke halte een perron van 18 centimeter hoog, is minimaal 1,50 meter breed en minimaal 10 meter lang. Verder heeft zo'n halte ribbeltegels en is het perron vrij van obstakels. De gemeente meldt dat de afgelopen jaren al veel haltes toegankelijk zijn gemaakt.

'Voldoende issues in Hilversum die om oplossing schreeuwen'

Het Groot Omroepkoor. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Cees Punter en Jurjen Koetze, voorzitter en secretaris van het harmonieorkest namen de gemeentespeld namens Excelsior in ontvangst. Excelsior is het enige harmonieorkest in Hilversum en het enige politieharmonieorkest in de politie-eenheid Midden-Nederland. Dit jaar viert het orkest zijn honderdjarig bestaan. Excelsior treedt al jarenlang op in Hilversum en in de regio Gooi- en Vechtstreek, onder meer op scholen, verzorgings- en verpleeghuizen en tijdens de herdenkingsbijeenkomst in het Hilversumse Rosarium op 4 mei. De gemeentespeld wordt in bijzondere gevallen toegekend als blijk van erkentelijkheid aan degenen, die zich voor Hilversum in grote mate verdienstelijk hebben gemaakt.

Voor de uitreiking - tijdens de toch wat langdradige nieuwjaarsreceptie in de wel weer goed gevulde Vituskerk - hield burgemeester Pieter Broertjes in zijn nieuwjaarstoespraak een pleidooi om de kloof tussen politiek en burger te verkleinen. "De rode draad is gebrek aan erkenning en niet serieus te worden genomen. De gele hesjes zijn in Nederland nog niet zo zichtbaar, het protest is niet zo manifest, maar onder de oppervlakte smeult er van alles. Het optimisme dat er was na de val van de Muur, is verdwenen. De helft van de Nederlanders ziet de toekomst voor hun kinderen somber in. Onze samenleving, onze democratische rechtstaat, is kwetsbaar geworden."
Daarbij zijn er in Hilversum voldoende issues 'die om een oplossing schreeuwen', aldus Broertjes. Zo moet de situatie rondom de kleine spoorbomen worden opgelost (zo veel mogelijk in harmonie met de wensen van directe buurtbewoners) en het centraal plein verder decentraliseren en landen in de buurten. En waarom is er nog geen schop in de grond voor herbouw van buurthuis De Lelie, twee jaar na de brand? Broertjes: "De buurt snakt ernaar."

Toch is Broertjes ervan overtuigd dat gemeenten - Hilversum voorop - het vertrouwen in de democratie weer kunnen vergroten. "Mits we betrouwbaar zijn en menselijk/humaan en ook soms op maat willen reageren. Al onze inwoners, tegenwoordig meer dan 90 duizend, moeten zich thuis voelen in hun eigen dorp/stad. Die opdracht geldt voor alle politici en bestuurders in de regio Gooi- en Vechtstreek. Zeker nu de herindeling op sterk water is gezet door Den Haag, moeten we de handen ineenslaan. Meer dan ooit."

Tijdens de bijeenkomst was de kerk ook het podium voor concerten van het Radio Filharmonisch orkest en het Groot Omroepkoor. Ook reikte BV Hilversum twee ondernemersprijzen uit. De Jumbo aan de Larenseweg en horecaondernemer Marco van Velthooven van onder meer Rex, G Spot en Meddens vielen in de prijzen. De supermarkt kreeg de publieksprijs voor ondernemer van het jaar. Jumbo 'versloeg' daarmee de twee andere overgebleven genomineerden Filmtheater Hilversum en Wijnhandel Il diVino. Van Velthooven ontving de Stadsfonds Ondernemers Award, een juryprijs. "Ik ben megatrots en vereerd met deze prijs en erkenning", aldus de ondernemer.

Arie Bras

(70), deze geboren Hilversummer schreef Huiskameraden, een boek dat zich afspeelt in het Gooi, schrijft vrolijk door.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik schrijf columns voor mijn blog voor media en ik publiceerde onlangs mijn roman Huiskameraden (Boekscout, 2018). Nu schrijf ik samen met taalkundige Wim Daniëls ons derde boek en werk ik aan een kalender over Hilversum."

Nog tijd voor hobby's?
"Sport, kijken en zelf doen (fietsen, wandelen, tennis). Netflix-series en nieuws volgen (nieuwsjunkie forever).

Wat vind je Hilversum?
"Ik voel me bevoorrecht om hier te wonen. Hilversummers die voortdurend kankeren weten niet hoe erg het is om in het beton van de Randstad te moeten wonen."

Naar welk café ga je graag?
"Mijn stamcafé was De Gooische Herberg, (nu Samen). Nu vind ik, vooral zomers, wijnbar Vintage leuk."

Als je burgemeester was, dan….
"Schonk ik uitsluitend Hilversumse wijn bij elke gemeentelijke feestelijke aangelegenheid. En ik zou proberen nóg meer te doen aan de schrijnende woningnood."

Waar ben je trots op?
"Op mijn sterke genen, waardoor ik minstens 100 word…"

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Wat denk je zelf? Huiskameraden, natuurlijk!"

Wat weten mensen niet van jou?
Dat ik bezig ben aan mijn tweede literaire roman, onder de werktitel Het Mutsenmeisje, en dat ik die dit jaar nog wil afronden.

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht. De P.C. Hooftstraat van Hilversum."

Heimelijk genoegen?
"De serie First Dates. Fan vanaf de eerste aflevering."

Wat mist Hilversum?
"
Een sauna met een groot buitenzwembad."

Klapper op Den Uylplein; bijrijder mee naar ziekenhuis

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Foute boel op het Den Uylplein zaterdagavond. Twee auto's kwamen met elkaar in botsing en zijn opgehaald. Een bijrijder moest mee naar het ziekenhuis. De aanrijding ontstond toen een 21-jarige man uit Hoorn vanaf de Kamerlingh Onnesweg linksaf wilde slaan de Larenseweg in, maar tegen een tegemoetkomende 45-jarige automobilist uit Hedel botste.

Bijna 19.000 euro schade door vuurwerk

HILVERSUM De hulpdiensten en de gemeente mogen dan spreken van een rustig verlopen jaarwisseling, maar de vuurwerkschade valt dit keer weer hoger uit. Rond oud en nieuw is voor bijna 19.000 euro aan gemeentelijke eigendommen vernield.

De grootste kostenpost zijn de 23 afvalbakken, die tussen zaterdag 29 december tot en met donderdag 3 januari zijn opgeblazen. Dat kost de Hilversumse gemeenschap in totaal 8.125 euro. Daarnaast is er grote schade aan het Cruijff Court aan de Stephensonlaan. Daar woedde een brand en die heeft gezorgd voor averij van zo'n 5.000 euro. Daar komt nog 200 euro voor een gesloopt hek.

Verder zijn vier verkeersborden gemold (400 euro), parkeermeters (750 euro) en is er op de Vaartweg een verkeerslicht defect geraakt (1.400 euro). Plus de BTW die erbij komt, is de totale schade 18.914 euro. In 2018 bedroeg de schade rond de 15.000 euro.

Dit blijkt uit de gegevens die burgemeester Pieter Broertjes eind vorige week verstrekt heeft in een brief 'Nabeschouwing van Hilversum Viert 2018-2019' aan de gemeenteraad. Donderdag 3 januari heeft de schaderegisseur namens de gemeente een zogeheten 'bulkaangifte' gedaan bij de politie. De daders zijn niet in beeld. Als dat wel het geval wordt, dan mogen zij opdraaien voor de kosten, zo is te lezen in het schrijven van de burgervader.

Topfit aan start bij de City Run

HILVERSUM Fris en fit deelnemen aan de Hilversum City Run op 14 april? Dat kan door deel te namen aan de wekelijkse loopclinic. Deze start op zaterdag 19 januari.

De loopclinic is voor beginners, herstarters en doorstarters en is elke week op zaterdagochtend en/of dinsdagavond onder leiding van trainers van GAC. Deelnemers krijgen twaalf trainingen, een startbewijs voor de Hilversum City Run en een dry-fit Running shirt. "De trainingen zullen een plezierig en sportief karakter hebben", aldus de organisatie. "Er zijn verschillende niveaus en verschillende groepen. De focus is volhouden, genieten van hardlopen en aandacht voor looptechniek."

Deelnemen kost 85 euro. Aanmelden kan via www.hilversumcityrun.nl

6 / 24

'Durf anders om te gaan met maatschappelijk vastgoed'

Oproep van betrokken Hilversumse aan gemeente en politiek

"Het kan allemaal veel beter." En daarom pakt Jacqueline van Oostveen de handschoen op. Er moet wat haar betreft meer oog zijn voor maatschappelijke projectontwikkeling.

Jacqueline van Oostveen heeft plannen voor het oude pand van Theater Achterom. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bedenk goed wat je met het maatschappelijk vastgoed doet. Dat klinkt als een reclameslogan, maar is meer een oproep aan de gemeente én de politiek om panden en terreinen niet alleen te verkopen om woningbouw te laten realiseren. Heb als gemeente ook oog voor lokale initiatieven, zo luidt het appel van Jacqueline van Oostveen. Daar is haar eigen cultuurhuis Over 't Spoor in het oude Theater Achterom een voorbeeld van.

"Ga eens op een bus zitten wachten op het Stationsplein. Dat is niet prettig. Of kijk naar dat tochtgat tussen het Sociaal Plein en Entrada. Zelf woon ik in de Bloemenbuurt; een ontwerp van Dudok. Een van zijn uitgangspunten was dat mensen daar gelukkig moeten zijn en dit is van honderd jaar terug. Ik verbaas me nog steeds over de schoonheid die ik zie in mijn eigen wijk", aldus de Hilversumse.

Van Oostveen is omgevingskunstenaar en het maatschappelijke vastgoed gaat de Hilversumse aan het hart. In de loop der tijd is er te veel verkwanseld. Te vaak draait het om de meeste opbrengst. De gemeente verkoopt gronden en panden aan de hoogste bieder. Daarmee verdwijnen deze voor lokale maatschappelijke initiatieven en daar zijn er volgens Van Oostveen al zo weinig van in Hilversum. Als voorbeeld geeft ze de urban farming die nu ook door heel Hilversum hopt en geen vaste locatie meer heeft. Hetzelfde geldt voor Stichting Magdalena, die overal maar tijdelijk gebruik van kan maken. In haar ogen zijn dit wel organisaties die de gemeente mooier en levendiger maken, maar waar weinig plek voor lijkt te zijn.

In de loop der tijd zijn er veel panden verkwanseld

Luister als politiek naar wat de inwoner wil en creëer daar dan ook mogelijkheden voor. Zij pleit voor betere burgerparticipatie en hoopt dat ideeën vanuit de samenleving daadwerkelijk iets in gang kunnen zetten. "Maatschappelijk vastgoed is gemeentelijk bezit en dus ook van ons Hilversummers", stelt zij. "Als veel van dit vastgoed aan commerciële individuele partijen, organisaties en bedrijven word verkocht dan hebben de Hilversummers dit bezit niet meer voor lokaal en eigen gebruik. Dus worden we feitelijk armer omdat we niet iets te zeggen hebben over wat er met de opbrengst en winst wordt gedaan", luiden haar vervolgwoorden.

Haar oproep aan de gemeente en de politiek is simpel: kijk anders naar het maatschappelijk vastgoed en durf andere keuzes te maken. Er bestaat ook zoiets als maatschappelijke projectontwikkeling. Daarmee komt er ruimte voor sociaal, maatschappelijk, creatief, duurzaam en cultureel gebruik. "Alles wordt nu woningen. Commercieel is dat interessant, want dat levert veel geld op. En ik snap dat de woningnood hoog is, maar zijn woningen in plaats van maatschappelijk vastgoed altijd relevant?", is de vraag die zij stelt.

'Zoek naar mogelijkheden, we willen meedenken'

Van Oostveen is niet het type om aan de zijlijn te blijven staan om alleen kritiek te uiten. Ze is een bezige en betrokken bij. Zo is vanuit de Bloemenbuurt een belangrijke pion bij de voorgenomen wederopbouw van het nieuwe wijkcentrum De Lelie. Daarnaast heeft zij plannen ontwikkeld voor het stationsgebied, het terrein op de Orchideestraat, de speeltuin aan de Neuweg en nu ook voor de Eemnesserweg 7a. Op deze laatste plek wil de omgevingskunstenaar ('Ik denk altijd vanuit de locatie') een kleinschalige, culturele buurtplek realiseren. Een locatie waar dans, theater, muziek en beeldende kunst samenkomen en waar een groene buurttuin is.

De komende twee maanden gaat de Hilversumse een haalbaarheidsonderzoek doen naar haar bedachte cultuurhuis. Is er genoeg animo voor dit idee en zijn er voldoende partijen om het pand te kopen? Gisteravond - woensdag 9 januari - verzorgde zij een inloopbijeenkomst in De Kleine Lelie om het enthousiasme te polsen. Momenteel graaft zij zich in de dikke en moeilijke leesbare verkoopbrochure van ruim 120 bladzijden. Voor maart moet zij klaar zijn, want dan moet er een bod uitgebracht worden. Volgens Van Oostveen is het bieden vanaf 550.000 euro. De WOZ-waarde is 670.000 euro.

Op een breder vlak hoopt zij dat Hilversum een andere koers wil en durft te varen in het beleid. "Ik wil geen spelbreker zijn in het vastgoedbeleid, maar ik wil het wel graag open breken en samen zoeken naar duurzame verbetering en vernieuwing in het beleid", zegt zij. Dat betekent bijvoorbeeld echt ruimte geven aan maatschappelijke initiatieven in gemeentelijke panden, zoals de Eemnesserweg 7a. Ook op het gebied van financiën. Van Oostveen oppert vormen van leningen, sociale hypotheek, subsidies, personele ondersteuning voor advies, huurkoopregelingen en meer voor het aankopen van maatschappelijk vastgoed. "Veel gebouwen zijn al afgeschreven en juist daarom zitten daar kansen. Zoek naar mogelijkheden; we willen graag meedenken", zijn de voorbeelden die ze hiervoor geeft.

Bouw van paviljoen Wasmeer voltooid; klaar voor overstap naar de zaterdag

Kaal beton maakt plaats voor vier kleedkamers

Zonder een cent overheidssubsidie, maar alleen door inkomsten en inbreng van de vrijwilligers zijn de laatste vier kleedkamers van HSV Wasmeer afgebouwd.

Alle betrokkenen in één van de vier nieuwe kleedkamers. Als tweede en derde van links Hans Haselager en Floris Voorink. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Toch wel een poos hebben de leden van HSV Wasmeer op Anna's Hoeve moeten aankijken tegen een groot stuk kaal beton. Er was namelijk te weinig geld om de bouw van het laatste deel van het nieuwe paviljoen af te ronden. Maar nu is deze bouw alsnog voltooid. "Dankzij nul overheidsgeld, maar de noeste inzet van HSV Wasmeervrijwilligers is ons paviljoen voltooid met de bouw van de laatste vier kleedkamers", aldus een trotse voorzitter Hans Haselager.

'Actie Glazen Huis zorgde voor hele positieve impuls'

De oud-politicus (Haselager was jarenlang PvdA-raadslid) maakte de politieke discussie over het vernieuwde complex van dichtbij mee. Vanwege een btw-verrekening kwam Wasmeer enkele jaren terug 'ineens' drie ton te kort om de bouw af te ronden. Uiteindelijk is dit dus toch gelukt. Dat is vooral te danken aan de actie met het Glazen Wasmeerhuis van vorig jaar - opbrengst 16.000 euro - van Gerwin Bottenhelft. Hij zat een week lang opgesloten in dit ook door vrijwilligers gebouwde huis. Haselager blikt nog een keer terug. "Vele leden van HSV Wasmeer hebben samen met Gerwin heel veel geld opgehaald. Tevens zorgde zijn actie voor een hele positieve impuls binnen onze vereniging. Leden hebben sponsoracties uitgevoerd, sponsors gezocht en een echt feest georganiseerd om deze positieve impuls vorm te geven."
Maar niet alleen Bottenhelft heeft voor de benodigde financiën gezorgd. Wasmeervrijwilligers bakten oliebollen voor de verkoop (daarmee was het eerste bedrag binnen) en er was natuurlijk de krantenploeg. Dit team haalde in weer en wind, zon of regen, vele zaterdagen oud papier op. "Het oud papier wordt in de omliggende wijk twee keer per maand op zaterdag verzameld", aldus de voorzitter. "Dankzij deze vrijwilligers, die oud papier in centjes voor HSV Wasmeer omzetten, kon het opgehaalde bedrag van Gerwin verdubbeld worden."
Vervolgens hebben ook vrijwilligers de kleedkamers grotendeels in elkaar gezet. Dag in, dag uit, uurtje voor uurtje hebben Peter van Kommer, Jan en Wim van der Meer de bouw van de kleedkamers samen met vele andere vrijwilligers voltooid. Haselager: "Toen het paviljoen geopend werd stond er niets, alleen kaal beton. Zij transformeerden dit kale beton in vier hele mooie kleedkamers, waarvan we overigens ook nog twee kleedkamers in mooie stoeltjes hebben uitgevoerd."
Uiteindelijk hebben die vier kleedkamers, die zaterdag tijdens een clubfeest officieel werden geopend door sportwethouder Floris Voorink, zeker geen drie ton gekost. Desondanks waren de kosten best pittig, erkent Haselager. Maar vooral van belang is dat de groeiende vereniging met de extra kleedruimtes nu over voldoende capaciteit beschikt. Zeker ook met het oog op de overstap van de senioren volgend seizoen van de zondag naar de zaterdag is dat van levensbelang.

'Soms moet je klein beginnen, maar groot denken'

Initiatiefnemers willen zich met voordeelpas niet beperken tot Hilversum

Het idee van een voordeelpas is weer terug bij de oorspronkelijke initiatiefnemers. Zij maken er nu serieus werk om een regionale kaart in te voeren.

Tijdens festivals, zoals Hilversum Alive, is het idee dat bezoekers betalen met de Gooische Pas. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als je een voordeelpas op de markt wil brengen dan moet je je niet beperken tot enkel Hilversum. Een regionaal initiatief is in dit geval veel beter. Het mes snijdt aan meerdere kanten als je zo’n pas breder aanvliegt. Het vergroot de aantrekkelijkheid voor inwoners en bezoekers van het Gooi en daarmee kan het ook een toeristische meerwaarde zijn. Hier werken Hans Hensen, Els Terlien en Deborah den Dulk hard aan.

“Soms moet je klein beginnen maar groter denken”, aldus de initiatiefnemers. “Met de naam Hilversum beperk je het omzetgebied alleen tot Hilversum. Andere plaatsen in het Gooi hebben daar geen profijt van. Door groter te denken blijft de mogelijkheid open voor een regionaal systeem. Nu kunnen de inwoners van de andere gemeenten in hun eigen woonplaats terecht en in Hilversum, maar ook omgekeerd.”

Als voorbeeld noemt Hensen het Singermuseum in Laren. Met slechts een Hilversumpas kunnen Hilversummers daar niet terecht. Met een Gooische Pas wel. Bij festivals is deze pas aan te schaffen en daarmee kunnen de bezoekers hun transacties verrichten. En zo zijn er nog heel veel combinaties denkbaar. De voordelen zijn legio. Zo noemen de initiators het bevorderen van de sociale cohesie, een efficiëntere en effectievere uitvoering van gemeentelijke regelingen en meer mogelijkheden voor ondernemers. "Er is een algemeen economisch belang om de lokale samenleving vitaal te houden. De gemeente kan hierin faciliteren. Door het ondersteunen van de Gooische Pas worden er faciliteiten neergezet die door de lokale partijen, inwoners en organisaties, kunnen worden gebruikt om die vitaliteit te realiseren en te borgen", luidt de nadere uitleg.

Deborah den Dulk is bezig met de marketing. Foto: Bastiaan Miché

'Met de naam Hilversumpas beperk je het afzetgebied'

Om een zo breed en interessant aanbod te realiseren, zijn er zoveel mogelijk partijen uit de regio nodig. Daar zijn de Hilversummers nu mee bezig. Zij voeren gesprekken met verschillende partijen. Den Dulk is er inmiddels bij gekomen om de marketing van de Gooische Pas op zich te nemen om zo te kunnen verbreden. Het drietal hoopt dat belangstellenden uit de regio zich melden en aansluiten. Daarnaast komt er een nog op te richten Stichting Gooische Pas. Deze ontfermt zich over de uitvoering van de voordeelkaart, die deelnemers kunnen de pas zelf opladen via iDeal of een opgeladen pas kopen.

De Gooische Pas is een voordeel- en betaalpas in één en is bedoeld voor alle inwoners van het Gooi en bezoekers van deze regio. Met deze regionale pas, die 5,50 euro kost, kunnen de bezitters bij alle aangesloten bedrijven betalen net als met een bankpas. Dat betekent dat er geen twee handelingen nodig zijn. Bij een transactie wordt het bedrag van de pashouder afgeschreven en wordt de eventuele korting er weer op gezet. Net als bij de ov-kaart wordt een geldsom op de kaart van de consument gezet mocht deze onder een bepaalde grens komen.

Voor leerkrachten Hensen en Terlien is de materie van zo'n voordeelkaart niet nieuw. In het verleden hebben ze zich hier al mee beziggehouden totdat de gemeente Hilversum besloot een Hilversumpas in het leven te willen roepen. Een ambitieus project. Voormalig SP-wethouder Arjo Klamer zei zelfs dat deze kaart een van de belangrijkste erfenissen van het vorige college moest worden. Hij kreeg het totaal niet van de grond mede doordat Klamer er een minimapas van wilde maken. De roep vanuit de politiek om met een Hilversumpas te komen blijft hoorbaar. Daarom is vorig jaar besloten goed de tijd te nemen voor een nieuw idee. Deze taak werd over de verkiezingen heen getild en hoort nu bij het takenpakket van D66-wethouder Annette Wolthers.

Wat is de status van de nieuwe Hilversumpas of sluit de gemeente aan bij de Gooische Pas? Het antwoord laat op zich wachten, omdat het college van burgemeester en wethouders de uitgangspunten van deze lokale pas nog moet vaststellen, luidt de reactie vanuit het raadhuis. Wel geeft de gemeente aan dat hier op korte termijn duidelijkheid over komt.

Trampolinepark draait op volle toeren

Eigenaar hoopt dat laatste verzet vanuit de buurt stopt, maar dat is nog de vraag

De komst van een trampolinepark in de Clemenskerk leidde vooraf tot de nodige ophef in de omgeving. Maar eenmaal open is het rustig. Althans, zo oogt het.

Zaterdag was er een Flight Night Jump Party. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Feest in de Clemenskerk zaterdagavond tijdens de zogenaamde Flight Night Jump Party. "Iedereen genoot", kijkt eigenaar Saskia de Wit van het trampolinepark, Flight Deck53 genaamd, terug. "Er kwamen veel bekende gezichten. Het valt namelijk op dat veel kinderen die hier komen springen weer terugkomen. Mensen zien dit ook echt als een sportschool, een plek voor kinderen die veilig willen leren springen."

Springpark kreeg recent nog bezoek van een Japanse televisieploeg

En dat was vooraf ook precies de bedoeling van De Wit en haar medewerkers. Daarnaast weten scholen en buitenschoolse opvanglocaties het rijksmonument aan de Bosdrift - al is de ingang nu aan de andere kant van het gebouw - steeds beter te vinden. En buiten de schooltijden om blijkt het springpark een uitstekende plek voor kinderfeestjes. "We lopen precies op de begroting, hebben ook een goede kerstvakantie gedraaid", aldus De Wit. "We zijn ook super onderscheidend qua locatie natuurlijk en mensen zijn heel blij met onze toezichthouders. Als het druk is, zorgen zij dat alles veilig is. Op rustige momenten geven zij de nodige tips aan de springers. En je merkt ook dat het wat oplevert. Mijn buurjongen bijvoorbeeld was iets aan de dikke kant en is door het springen tien kilo afgevallen en hartstikke fit geworden."
Ook opvallend: het springpark kreeg recent nog bezoek van een Japanse televisieploeg die een trip maakt langs plekken met een bijzondere herbestemming. Want wie had een paar jaar geleden gedacht dat in de voor miljoenen euro's gerestaureerde kerk kinderen en jongeren zich nu sportief konden uitleven? Het plan leidde vooraf dan ook tot een hoop gedoe. Een groot aantal buurtbewoners vreesde parkeer- en verkeersoverlast in de toch al drukke wijk (vlakbij de winkels aan de Gijsbrecht) en kraakte ook de late openingstijden in de weekenden, met als mogelijk gevolg de geluidsoverlast. Bovendien, was de gedachte, zou eigenaar BOEi na de restauratie de kerk een cultureel-maatschappelijke bestemming geven.

Maar uiteindelijk kreeg De Wit - na diverse hoorzittingen en rechtszaken - met de nodige vertraging alsnog groen licht om open te gaan. En vier maanden later heeft de gemeente nog altijd geen enkele formele klacht over het trampolinepark ontvangen, aldus de Bussumse. "Er komen nu ook mensen binnen, die eerst tegen onze komst waren en nu zeggen dat het zo is meegevallen. Maar dat is dan de angst voor het onbekende. Vooral voor oudere mensen is het lastig geweest om vooraf een beeld te vormen. Maar we hebben er zeker geen kermis van gemaakt."
De Wit hoopt dan ook voor 2019 dat de tegenstanders die er nog zijn in de wijk hun verzet staken. Dat is echter de vraag. Namens de bezorgde buurtbewoners zegt Wim Beerbaum dat er nog een bezwaarprocedure loopt, dat is dan vooral gericht op de gemeente, en er zeker wel sprake is van overlast. Met name het parkeren is 'een bron van zorg'. Bovendien was een voorwaarde van de provincie voor de restauratiesubsidie dat de stiltekapel in het gebouw open zou gaan. Echter, deze is nog altijd op slot. De Wit reageert dat hierover gesprekken gaande zijn. Hoewel de rechtbank eerder alle bezwaren van de bewoners afwees, kunnen zij nog in hoger beroep. Of ze dat ook echt doen, wordt binnenkort bekend.

Zorgen over veiligheid boa's na uitspraak over wapenstok

Handhavers in het centrum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De opmerking van handhaver Ismael Agourzil over het ontbreken van een wapenstok in de NOS-reportage krijgt politiek een staartje. De SP-fractie heeft artikel 41-vragen gesteld, omdat zij hieruit opmaakt dat er zorgen zijn bij de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) over hun veiligheid.

Is er een aanwijsbare reden voor deze uitspraak van een van de Hilversumse handhavers? Zijn er incidenten geweest in de afgelopen twee jaar waardoor de roep om meer wapenmiddelen nodig zijn? Dat willen de socialisten onder meer weten van het college van burgemeester en wethouders.

Aanleiding hiervoor is de reportage die de NOS maakte tijdens oud en nieuw toen zij Agourzil volgde tijdens zijn werk in het centrum van Hilversum. Voor de camera's zei hij dat hij een wapenstok miste. Volgens hem gaat er een preventieve werking van uit. In Hilversum is het zo dat de boa's op pad gaan met een portofoon en handboeien.
Het is aan gemeenten om te bepalen waarmee zij de handhavers de straat op sturen. In andere gemeenten hebben boa's wel een wapenstok. Hierover worden afspraken gemaakt met het ministerie. Veiligheid bij het uitvoeren van het werk staat voorop, zo schrijft de SP. Daarom wil zij van het college horen of zij de noodzaak ziet om Hilversumse boa's uit te gaan rusten met een wapenstok? En als B&W overwegen het beleid aan te passen qua uitbreiding van wapenmiddelen, waar is deze aanpassing dan op gestoeld?

Echt verbinding maken sleutelbegrip voor politiek en bestuur

Burgemeester Broertjes over oplossingen voor ondermijning democratie

Het fenomeen van de gele hesjes is het exponent van de groeiende onvrede in de samenleving. Politiek en bestuur moeten als de wiedeweerga hier een antwoord op formuleren.

In zijn nieuwjaarstoespraak roept burgemeester Broertjes op 'om het eerlijke gesprek te voeren op basis van feiten'. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Inwoners niet enkel laten schieten op een eigen voorstel, maar al vanaf het begin betrekken bij de planvorming. Hilversum doet dat voorzichtig al bij de herontwikkeling van de spoorzone of bij de plannen van het stationsgebied, maar als het aan burgemeester Pieter Broertjes ligt dan mag de gemeente best nog een stap verder zetten. Dat vereist wél bestuurlijk lef. Daar ligt een taak voor het nieuwe college.

Neem bijvoorbeeld de verkeerssituatie bij de kleine spoorbomen. Een eeuwigdurend probleem, waar maar geen goede oplossing voor handen lijkt. Wat de burgervader betreft, zet de gemeenten daar tientallen omwonenden met deskundigen bij elkaar. “Geef ze bijvoorbeeld tien dagen en zeg: los het maar op”, aldus Broertjes tijdens het eindejaarsgesprek met deze krant in samenwerking met GooiTV.

Hiermee wil de burgemeester de betrokkenheid van de inwoners vergroten en tegelijkertijd aangeven dat hun input waardevol is en dat er serieus geluisterd en gekeken wordt naar de inbreng van onderop. Het is een antwoord op de democratische ondermijning die Broertjes signaleert. Hij constateert dat de mensen steeds vaker afhaken, bestuurders en politiek de rug toekeren. Verbinding maken is het adagium, zoals naar zijn mening al enigszins gebeurt bij de spoorzone.

'Geef bewoners en deskundigen tien dagen en zeg: los het op'

Deze experimentele bestuurlijke aanpak vergt moed, zo geeft hij aan. Zelf ziet Broertjes dit als een bestuurlijke opdracht. Eén waar hij de zes wethouders op attendeert. “Wij moeten laten zien dat we het echt op een andere manier willen aanpakken”, meldt hij stellig. “Wij gaan dat gesprek en die dialoog aan. Niet voor de vorm, maar echt voor de inhoud. Voor het betere product en het betere verhaal.”

Deze boodschap is niet geheel nieuw. Al jaren merkt Broertjes onder meer in zijn nieuwjaarsspeeches op dat de kloof tussen politiek en inwoners steeds groter wordt. Daarbij vindt hij vooral dat bestuurders en politici stappen moeten zetten. Het is dringend tijd om weer de regie te nemen. Politici hebben zich naar zijn mening te veel aan het bestuur verbonden. "Dat is nu een soort kluwen van elite geworden."Dat heeft ertoe geleid dat het onduidelijk is wie nu precies voor wat en waar verantwoordelijk is. Het is aan de politiek om duidelijke keuzes te maken, het vertrouwen terug te winnen en herkenbaar te zijn.

'We horen te vaak dat mensen zich niet serieus genomen voelen'

Inspiratiebron
Een grote inspiratiebron voor hem is het pamflet geschreven door Herman Tjeenk Willink 'Groter denken, kleiner doen' - wat nu zijn nieuwe slogan is - waarin de ondermijning van de democratie aan de kaak wordt gesteld. Daarmee is het razendsnel gegaan, concludeert Broertjes. Tot een paar maanden terug was het fenomeen van de 'gele hesjes' nog niet bekend. Nu domineren ze het nieuws. "Dat is toch al een behoorlijke grote groep mensen geworden, ook in Nederland. Maar dat zie je ook in Frankrijk, waar mensen er geen vertrouwen meer in hebben. Als je dat door laat gaan dan ondermijn je dus ook dat stelsel dat we met elkaar hebben afgesproken dat democratie heet. En dat is ernstig en daar maak ik me zorgen over", is de analyse van de burgemeester.

Inmiddels spreekt hij van uitholling van het democratisch bestel. De kloof is een krater geworden. Doordat velen zich niet meer gehoord voelen, komen steeds meer mensen in opstand. En dat is niet langer alleen de boze Nederlander. Het middenrif van de samenleving, zoals Broertjes dat omschrijft, laat openlijk van zich horen. Hij somt de onvrede op van de onderwijzers, politiemensen, rechters, huisartsen en fysiotherapeuten. “Wat ik nu opnoem is de samenleving en die mensen doen dat niet voor hun lol. Die zijn dingen zat, zoals de bureaucratie. Als wij daar als politiek en bestuurders geen antwoord op formuleren, dan raken we los”, luiden zijn zorgen.

Beter luisteren naar de mensen, zoals Johan Remkes bij zijn afscheid als Commissaris van de Koning van Noord-Holland zei, is het devies. Zelf heeft hij afgelopen zomer weer ervaren wat dat inhoudt tijdens wat Broertjes belletje trekken noemt. In diverse wijken belde hij aan bij inwoners om te vragen of zij zich veilig voelen in de eigen buurt en wat er goed en slecht gaat. “Dat klinkt misschien klein, omdat we groot moeten denken, maar dit is heel belangrijk. Mensen voelen zich serieus genomen. We horen te vaak dat dat niet het geval is. Wat wij nu doen met die grote projecten als het stationsgebied en de Spoorzone is eindeloos met de buurten het gesprek aangaan. Wat willen jullie? Wat is onze koers en is dat in overeenstemming met wat jullie willen? Als er verschillen in visie optreden, dan moet je dat echt agenderen", meldt hij tot slot.

Het hele gesprek zien met burgemeester Broertjes? Dat kan op onze website: www.gooieneembode.nl.

20 / 24

In Lopes Dias is een bijeenkomst over de spoorwegindustrie in Indonesië. Foto: W. Widoyoko

Zaterdag 12 januari

Gijs Scholten van Aschat

20.00 uur | De Kruisdam

Gijs Scholten Van Aschat vertelt over Shakespeare en zijn tijd, betrekt het publiek er ook bij en speelt scenes uit zijn stukken. Hamlet, Richard II en III en Othello komen voorbij. Zie ook www.hilversumsemeent.nl.

Zondag 13 januari

Expositie

10.00 uur | Regenboogkerk

In de Regenboogkerk is vanaf 6 januari een foto-expositie van Fok de Boer te zien. Het blijkt mogelijk om van talrijke religies overal ter wereld dagelijks de beleving waar te nemen en vast te leggen. Uit zijn foto's is voor deze expositie een selectie gemaakt rond het thema: hedendaagse devotie. In deze expositie worden een beperkt aantal aspecten van deze belevingen belicht. Openingstijden: alle zondagen van circa 11.15-12.15 uur en alle dinsdagen van 10.00 - 12.00 uur.

Eenouder Netwerk

10.00 uur | Lopes Dias

Onder het genot van een kopje koffie of thee in contact komen met andere alleenstaande ouders terwijl de kinderen vermaakt worden. Gewoon voor de gezelligheid, het delen van ervaringen of het vergroten van je netwerk.

Universele Eredienst

11.00 uur | Soeficentrum

'Wat de wereld nodig heeft' is het onderwerp van de toespraak die Saraswati de Vries zal houden. Naast het houden van haar toespraak zal zij ook spelen op haar harp. Er worden teksten gelezen van de wereldreligies. Na afloop welkom om na te praten.

Bingo

14.00 | De Zoutkeet

Op zondag 13 januari is er weer een gezellige bingo voor alle liefhebbers. Met lekkere hapjes.

Maandag 14 januari

Open snelschaaktoernooi

19.30 uur | Marktplein

Wie is de beste schaker van Hilversum? Deze vraag staat centraal op maandagavond 14 januari in brouwerijcafé Mout. Inzet is een wisselbeker voor de winnaar van dit Open Snelschaaktoernooi Hilversum. Het toernooi is een vervolg op het evenement van vorig jaar dat samenviel met een speeldag van Tata Chess waarbij de mondiale schaakelite Beeld en Geluid aandeed. Het is een open toernooi voor iedere schaakliefhebber (vanaf 18 jaar). Deelname is gratis. Inschrijven is mogelijk via www.hsgopen.nl.

Filmvertoning

19.30 | Bibliotheek

Iedere maand vertoont het SCENECS International Debut Film Festival in samenwerking met Bibliotheek Hilversum een bijzonder filmblok in het theater. Deze maand wordt de film Onomkeerbaar van regisseur Maaike Broos vertoond. Deze documentaire, die het verhaal vertelt van drie vrouwen en hun leven na het overwinnen van kanker, werd genomineerd voor de Dutch Golden Stone Award in de categorie beste documentaire en won de publieksprijs. Broos is aanwezig bij de vertoning en zal na de film in gesprek gaan met het publiek. Kosten: € 5,00.

Duurzaamheid

20.00 | Kapel

Dr. Sybren Drijfhout zal een klimatologisch betoog houden met een profetische visie vanuit een wetenschappelijke invalshoek. De Bijbelse Jona komt aan de orde, maar ook de hedendaagse profeet en geschiedschrijver Noah Harari. Hoe staat het er met ons Nederland over honderd jaar voor? Houden wij onze voeten droog met de voortdurende verhoging van de zeespiegel? Locatie is De Kapel aan de 's-Gravelandseweg 144. Toegang gratis - vrije collecte na de lezing. Informatie: www.dekapel.nu.

Dinsdag 15 januari

Koffie-inloop

10.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Elke dinsdag en donderdag gezellige inloop vanaf 10.00 tot 12.00 uur. De koffie of thee (met koekje) staat klaar. Gastvrouw of gastheer aanwezig. Bewoners ontmoeten elkaar op een ongedwongen wijze. Loop gewoon even binnen. U bent van harte welkom.

Gratis babykleertjes

10.30 uur | Wijkcentrum de Geus

In wijkcentrum De Geus aan de Geuzenweg te Hilversum kunt u gratis babyspulletjes afhalen op elke dinsdagochtend en donderdagochtend.Tussen 10.30 uur 12.00 uur zijn er altijd vrijwilligers van ons wijkcentrum aanwezig. Er is geen registratie.

Spoorwegindustrie Indonesië

19.45 uur | Lopes Dias

Deze presentatie wordt gegeven door de heer Widoyoko en gaat over de geschiedenis van de spoorwegindustrie in Indonesië. De bijeenkomst is een initiatief van de NVBS. De entree is € 2,50; ook niet-leden zijn welkom! Voor meer informatie: www.nvbs.com.

Innerlijk luisteren

20.00 uur | Rozenkruis Centrum

Dinsdag 15 januari is er een bezinningsbijeenkomst in de tempel van het Rozenkruis getiteld: Innerlijk luisteren. Toegang vrij. Adres: Koninginneweg 41, 1217 KT Hilversum. Meer info: www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-518 6185.

Donderdag 17 januari

Lange wandeling

11.00 | Viore

Op de derde donderdag van de maand wordt er een lange wandeling gemaakt vanuit Viore (zonder begeleiding). Vanaf 10.30 uur is er koffie/thee in de huiskamer. Om 11.00 uur vertrekken we met een groep voor een flinke wandeling. Graag van tevoren aanmelden via vrijwilligers@viore.org of bel 035-6853532. Zie ook https://www.viore.org/programma.

Dat is geen kunst!!!

15.30 uur | St. Joseph

In zes lessen neemt kunsthistorica Diana Kostman u mee langs de meest opzienbarende revoluties binnen de moderne kunst. Van de schok van Manets aanstootgevende 'Déjeuner sur l'herbe' in 1863 tot en met de zelfvernietigende kunst van Banksy in 2018.

Focus op bereikbaar openbaar vervoer, minder asfalt en meer natuur

Oud-Kamerlid en Weesper Eric Smaling lijsttrekker namens de SP Noord-Holland

De lijsttrekker van de SP voor de Provinciale statenverkiezingen van maart dit jaar is voormalig Tweede Kamerlid Eric Smaling uit Weesp.

Eric Smaling heeft goede hoop dat zijn partij meer zetels haalt dan het huidige aantal van zes. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij was wel even klaar met de politiek, zei Eric Smaling bijna twee jaar terug in het WeesperNieuws, zusterkrant van de Gooi en Eembode. Zijn partij, de SP, behaalde destijds bij de Tweede Kamerverkiezingen veertien zetels terwijl hijzelf op plek 15 stond. "Het is vervelend om buiten de boot te vallen. Ik had er de pest in, had me uit de naad gewerkt. En dan ineens moet je alles loslaten. Er was wel een zwart gaatje, ja."

Werken in provinciehuis veel minder tijdrovend dan dat van Kamerlid

Eric Marc Alexander Smaling ziet op 18 augustus 1957 het levenslicht. Hij groeit op in Amsterdam en studeert later bodemkunde en bemestingsleer aan de Landbouwhogeschool in Wageningen en promoveert in 1993 in de landbouwwetenschappen op het onderwerp bodemvruchtbaarheid in Afrika. In de jaren die volgen is hij tot 2013 werkzaam als hoogleraar duurzame landbouw aan onder meer de Universiteit van Wageningen. Voor zijn werk reisde hij veelvuldig naar Afrika en Azië.
Politiek actief is hij ook al enkele decennia. Sinds 2002 namens de SP. Namens de socialisten zat hij tussen 2007 (dat jaar vestigde hij zich in Weesp) tot 2013 in de Eerste Kamer en in mei van dat jaar 'verhuist' Smaling naar de Tweede Kamer. Daar is hij woordvoerder namens zijn partij op de onderwerpen verkeer, energie, milieu, landbouw, onderwijs en ruimtelijke ordening.
Na zijn Tweede Kamerperiode keert Smaling uiteindelijk terug naar de Wageningse Universiteit om onderzoeksprojecten te ondersteunen op het gebied van voedselzekerheid en bodemvruchtbaarheid. In dat kader reist hij in 2018 meerdere malen naar Ethiopië. Verder begeleidt hij vluchtelingen uit bijvoorbeeld Eritrea en Iran. Dat 'zwarte gaatje', dat er aanvankelijk is, is dus ook weer heel snel weg. Op het moment dat de SP bij hem aanklopt om de vrijgekomen plek, die is ontstaan na het vertrek van Emile Roemer, in te vullen, bedankt hij daarom.
Maar in de zomer van 2018 begint het toch weer te kriebelen. Smaling ziet dat de verkiezingen van maart 2019 aanstaande zijn en mist ook wel de politieke vriendenkring die hij in de jaren ervoor heeft opgebouwd. Bovendien kan hij als Statenlid het werk in Wageningen gewoon blijven doen.
En werken in de provincie is lekker concreet, vindt Smaling. Een toch opvallende uitspraak, aangezien de provincie toch voor veel mensen een vaag orgaan is en (nog) verder weg van de burger staat dan het Rijk of gemeente. Maar de Weesper bedoelt dan vooral de afstanden tussen de verschillende steden en dorpen. Den Helder is misschien een stukje rijden, maar ook weer niet langer dan een uur. "Natuurlijk is er wel de discussie over de overbodigheid van de provincie, zeker nu gemeenten vaak steeds groter worden, maar op punten als milieu, natuur en recreatie, een optimaal wegennet en goed openbaar vervoer is de provincie zeker een nuttige, aanvullende bestuurslaag."
In Haarlem telt de SP 6 van de 55 zetels. Dat aantal moet groeien, vindt Smaling uiteraard. De Weesper zoekt om dat te bereiken vooral de aanval op de thema's wonen, verkeer/vervoer en natuur. Hij kraakt daarbij met name het huidige openbaar vervoerbeleid van Gedeputeerde Staten dat vooral zou zijn gericht op meer asfalt en snelle bussen. Op die manier is het openbaar vervoer lang niet meer voor iedereen even goed bereikbaar, vindt hij. Bovendien is het alternatief, kleine busjes in de wijken, 'niet de manier om een publieke verantwoordelijkheid in te richten'.
Ook is Smaling inmiddels op de hoogte van de discussies over een weg over de hei, richting het Media Park en ten zuiden van Hilversum. Dat kan echt niet zomaar, vindt hij. Natuurlijk is een betere bereikbaarheid goed voor de economie. "Maar dat mensen kunnen uitwaaien in de natuur en zo gezond blijven is ook economie", aldus Smaling die de provinciale bezuiniging op het Goois Natuurreservaat wil terugdraaien.

Optreden in Theater Kleintje Kunst: 'Net Carré in het mini'

Pas 26-jarige Mariska Boer na tien jaar terug in Hilversum

Precies tien jaar geleden speelde Mariska Boer voor het eerst in Hilversum. Nu is ze terug met haar eerste grote solovoorstelling Wirwar.

Mariska Boer omschrijft de voorstelling als een rollercoaster. Foto: Peter Putters/De Nozem Fotografie

hilversum Ze was namens musicalactrice Ryan van den Akker, bij wie de 26-jarige Boer in het verleden theaterlessen volgde en voor wie ze nu de PR doet, eind vorig jaar in Theater Kleintje Kunst. "Ik kwam daar binnen en raakte zo betoverd. Het is net Carré in het mini."

Het contact was snel gelegd en omdat zaterdag 27 januari nog open stond in de agenda van het kleine theater aan de Kolhornseweg, kon Boer deze plek innemen. Wirwar is haar eerste grote voorstelling en voor het eerst buiten haar woonstreek (Amersfoort en omgeving) te zien. Bewust kiest ze voor een kleine zaal, omdat er zo meer verbinding en interactie ontstaat met het publiek. "Ik zet de mensen echt niet voor schut, maar af en toe een dolletje moet kunnen."
De voorstelling zelf omschrijft Boer als 'een rollercoaster' met humor en drama en waarbij de ups-and-downs van het leven voorbij komen. Belangrijke vraag die Boer aan de bezoekers stelt is hoe zij omgaan met de downs (tegenslagen). Dat klinkt zwaar, beseft ook Boer, maar ze verzekert de bezoekers dat zij met opgeheven hoofd en een lach het theater zullen verlaten.
Maar het is dus eigenlijk alweer de tweede keer dat Boer naar Hilversum komt. Precies tien jaar geleden speelde ze in een kindermusical van Fanwork, Robin Hood. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een serieus podiumtalent. Wirwar moet dan ook het begin zijn van iets moois. "Ik wil me verder ontwikkelen. Zoals de voorstelling nu is, durf ik er ook mee op te treden buiten Amersfoort.

Wirwar is 27 januari om 14.30 uur te zien. Kijk voor kaarten (12,50 euro) op www.theaterkleintjekunst.nl

Duurzaamheid centraal bij Kapellezing

HILVERSUM 'Hoe lang is Nederland nog houdbaar?' Dat is de vraag die dr. Sybren Drijfhout maandag 14 januari aan de orde stelt tijdens de Kapellezing over duurzaamheid. Het programma begint om 20.00 uur.

Hoe staat Nederland er over honderd jaar voor? Houden wij onze voeten droog met de voortdurende verhoging van de zeespiegel? De gastspreker houdt maandag in de kerk aan de 's-Gravelandseweg 144 een klimatologisch betoog met een profetische visie vanuit een wetenschappelijke invalshoek. Aan de orde komen hierin onder meer de Bijbelse Jona en de hedendaagse profeet en geschiedschrijver Noah Harari.

Drijfhout is in 2015 benoemd als bijzonder hoogleraar dynamica van het klimaat. Hij bekleedt de Buys Ballot leerstoel; een bijzondere leerstoel van natuur- en sterrenkunde. Hij is verbonden aan het KNMI en tevens onderzoeker op het gebied van klimaatdynamica en hoogleraar Fysische Oceanografie aan de Universiteit van Southampton.

De toegang tot de Kapellezing is gratis, wel vindt er na afloop een collecte plaats.

Kross in Morgenster

hilversum Het Buren-voor-burenconcert is niet meer weg te denken uit de serie Seinconcerten. Musici uit de buurt bundelen hun krachten met internationale gasten. Vrijdag 18 januari is er een Spaanse avond met klassieke muziek en de opzwepende klanken van flamenco. Hoofdgast is Tania Kross.

De operazangeres behoeft eigenlijk geen introductie. Haar eerdere optredens bij de Seinconcerten waren spectaculair. Ze mengt haar klassieke opleiding en ervaring met de wens om muziek voor een groot publiek toegankelijker te maken.
Verder is er muziek van het trio Primos del Norte. Flamenco-optredens van deze formatie zouden zich kenmerken door subtiele muziek en explosieve ritmiek. Ook is er een optreden van de Sevilliaanse danseres Irene Alvarez. Kross, Primos del Norte en Alvarez kennen elkaar onder andere van een succesvolle tournee met een flamenco-versie van Carmen.

Het concert is 18 januari van 20.15 tot 23.30 uur. Kaarten kosten 15 euro voor volwassenen en voor kinderen/CJP 7,50 euro en zijn te bestellen via: info@seinconcerten.nl

Maandfilms van Scenecs weer in bieb

HILVERSUM Ook in het nieuwe jaar gaat het Scenecs International Debut Film Festival door met een maandelijkse filmvertoning in Bibliotheek Hilversum. Maandag 14 januari staat de volgende op de rol: de Nederlandse documentaire 'Onomkeerbaar'.

De docu van regisseur Maaike Broos komt als eerste voorbij in 2019. 'Onomkeerbaar' vertelt het verhaal van drie vrouwen en hun leven na het overwinnen van kanker. De regisseur is maandag aanwezig en gaat na de vertoning in gesprek met het publiek.

'Onomkeerbaar' werd enkele jaren geleden tijdens het Scenecs-gala genomineerd voor de Dutch Golden Stone Award in de categorie 'Beste documentaire'. Broos won de publieksprijs.

De filmvertoning van Scenecs is in het theater van de bibliotheek aan de 's-Gravelandseweg 55. Het programma duurt van 19.30 tot 21.00 uur. De kosten bedragen 5 euro.