Gooi en Eembode Hilversum

21 juni 2018

Gooi en Eembode Hilversum 21 juni 2018


Ophef over Burgemeester Bootlaan

HILVERSUM Of Hilversum toch maar moet afzien van de Burgemeester Bootlaan omdat de voormalig burgervader sympathisant was van de apartheidsbeweging in Zuid-Afrika, moet nog bezien worden. Daarmee reageert burgemeester Pieter Broertjes in 'Het Gesprek Met' op de vraag of Joost Boot gezien dit verleden wel op deze wijze geëerd moet worden.

"Ik las laatst dat Einstein ook niet helemaal zuiver op de graat is geweest als het gaat om Zuid-Afrika", aldus de burgemeester voor de camera's van De Gooi en Eembode en GooiTV. "Dat is allemaal situationeel en contextgebonden uit die tijd. Ik weet het niet. Ik loop er niet op vooruit."

Broertjes zegt dat de intenties van het oude college om de geliefde burgemeester (1951 tot 1968) te eren met een straatnaam goed en positief waren. Het gaat om een toekomstige verbindingslaan tussen het raadhuis en de Boomberg.
Toekomstig bewoner Jaap van der Harst zegt zich verder te gaan verdiepen in de geschiedenis van de voormalige burgervader. Zelf vindt hij het Molenpad, zoals de werktitel luidde, een betere naam. Als inderdaad blijkt dat hij zich in de jaren 70 en 80 openlijk uitsprak voor de apartheid dan beziet hij de nieuwe straatnaam in een ander licht. "Ik weet niet of ik dan zo graag in de Burgemeester Bootlaan wil wonen."

9

'Bakkie doen' met vluchtelingen leidt tot mooie ontmoetingen

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Samen koffie drinken verbindt. Met dat idee deelden vluchtelingen onder de noemer 'Bakkie doen' woensdagmorgen (Wereldvluchtelingendag) in Hilversum - voor Connexxion - koffie uit aan voorbijgangers. Doel van de actie van Stichting VluchtelingenWerk is dat mensen op een laagdrempelige manier elkaar leren kennen.

Drank en drugs

HILVERSUM Clubgangers in Hilversum drinken en roken massaal en een groot deel heeft ook ervaring met (hard)drugs. Dat blijkt uit het zogenaamde Antenne onderzoek, dat eind vorig jaar is gehouden bij uitgaansgelegenheden op de Groest.

11

Lokale kunst in de schijnwerpers

Foto: Bastiaan Miché

Hilversum heeft kunstenaarstalent. Dat maakt '100 werken - 30 kunstenaars' wel duidelijk.

21

Grote namen dit seizoen in Theater Gooiland

De zaal in Gooiland. Foto: Theater Gooiland

HILVERSUM Pautrick Laureij, Arjen Lubach, ART, Peter Pannekoek en Daniël Arends komen onder andere komend seizoen optreden in Theater Gooiland. De (online)kaartverkoop voor theaterseizoen 2018/2019 is gestart.

Het aanbod bestaat uit een flinke dosis cabaret, stand-upcomedy en veelbelovende jonge performers. Insider's tip: de kaartverkoop gaat hard, dus wees er snel bij. De gehele programmering is te vinden op de website van Theater Gooiland.
De kaarten zijn op verschillende manier te bestellen. Zo zijn ze online verkrijgbaar via www.gooilandtheater.nl, te bestellen via 0900-9203 (€ 0,45 p/m) of te verkrijgen aan de balie van Dutch Brand Hotel Gooiland tijdens kantooruren (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).
Het theater biedt ruimte aan 750 gasten, verdeeld over de begane grond en het balkon. De theateringang bevindt zich aan de Luitgardeweg 10.

Ontwerpwedstrijd voor typische Hilversumse sfeerverlichting

Op zoek naar nieuw verlichtingsconcept. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Feestverlichting zorgt vaak voor gedoe onder ondernemers. In Hilversum willen ze de sfeerverlichting nu over een andere boeg gooien. Daar is nu een ontwerpwedstrijd voor uitgeschreven. De opdracht luidt om voor deze winkelstraten een nieuw feestverlichtingsconcept te presenteren dat naadloos past bij Hilversum Mediastad.

'Hilversum Verlicht' heet de wedstrijd. Belangstellende ontwerpers hebben tot zondag 8 juli de tijd om een idee met nieuwe technieken in te dienen bij de Stichting Centrum Hilversum. De ondernemersverenigingen van de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Vaartweg willen eind dit jaar nieuwe sfeerverlichting in gebruik nemen. De wedstrijd daagt ontwerpers uit met een concept te komen dat Hilversum ademt.

Bewegend beeld, geluid en licht zijn enkele elementen die een zichtbare rol moeten vervullen in het verbeelden van Hilversum Mediastad. Tevens moet de verlichting herkenbaar zijn voor Hilversum, het nieuwe concept moet energiezuinig zijn en het hele jaar door te gebruiken zijn en geïntegreerd kunnen worden met wand-, gebouw- en pleinverlichting. Daarnaast is een eis dat het concept de geschiedenis, de architectuur en de stedenbouw zichtbaar moet maken. Dat kan bijvoorbeeld door accenten te gebruiken van bekende Hilversumse gebouwen. Het nieuwe verlichtingsconcept moet straks bij grote evenementen zoals de Top200, City Run en Koningsdag gebruikt worden.

Visspecialist Van Middelaar gaat voor 'lekkerste haring'

HILVERSUM Visspecialist Van Middelaar is een van de vele deelnemers aan de eerste Nationale Haringtest. Om de titel ook daadwerkelijk te winnen roept de zaak aan de Gijsbrecht van Amstelstraat daarom de hulp in van alle Hilversummers.

"Voor de consument is het leuk dat zij eens een beoordeling kunnen geven van een product dat ze regelmatig bij ons kopen. Daarnaast kunnen wij hiermee onszelf weer eens lokaal op de kaart zetten als het gaat om ons vakmanschap en de kennis over vis", aldus Roy van Middelaar.
In de eerste ronde (tot en met 30 juni) kunnen mensen stemmen via www.nationaleharingtest.nl. Klanten beoordelen op prijs-kwaliteit, smaak en uitstraling. Begin juli zijn de provinciefinalisten op basis van de meeste stemmen én de beste gemiddelde beoordeling bekend. In ronde 2 is het de beurt aan de 'kenners'. Zij bezoeken de publieksfavorieten. De provinciewinnaars worden in september bekendgemaakt.

Weerbericht

Eerst koel met wolkenvelden, nu en dan zon

Op 21 juni om 12.07 uur begint de astronomische zomer. Dan bereikt de zon op het noordelijk halfrond zijn hoogste stand. Een Atlantisch hogedrukgebied komt dichterbij, maar trekt nog onvoldoende door naar het continent. Het gevolg is een noordwestelijke stroming waarmee koele lucht wordt aangevoerd. Er zijn wolkenvelden met soms ook wat ruimte voor de zon.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag en zaterdag worden wolkenvelden verwacht. Lokaal valt er wat motregen of lichte regen. Lokaal kan soms ook de zon schijnen. Er waait een stevige noordwestenwind, die in het weekeinde langzaam in kracht afneemt. Het is beide dagen koel met slechts circa 16 graden als maximum. Zondag blijft het overwegend droog. Er zijn wolkenvelden met daarbij ook kans op perioden met zon. Bij een matige noordwestenwind wordt het circa 19 graden.

Trend na het weekeinde

Het Atlantische hogedrukgebied schuift stilaan naar het Europese vasteland. Waarschijnlijk komt de kern rond het Noordzeegebied of Scandinavië te liggen. De kans op droog en vrij zonnig zomerweer is dan groot. De maximumtemperatuur ligt rond 25 graden of iets hoger.

Weetje

Juni wordt zomermaand genoemd. 1 juni begint de meteozomer en 21 juni de astronomische zomer. Mei en juni hebben gemiddeld het hoogste aantal zonuren. Van de drie zomermaanden, juni, juli en augustus is juni echter zelden de warmste. In deze 21e eeuw was juni alleen in 2007 en 2017 de warmste van de drie. In de gehele 20e eeuw was dat maar tien keer het geval.

Spectaculair beachtoernooi

Beide dagen was er veel strijd. Foto: Wim Bekenkamp

LOOSDRECHT Strand, zon, wind, sport en lol waren de ingrediënten van de 34ste editie van het beachtoernooi in Loosdrecht. Maar liefst 92 teams en daarmee zo'n 400 beachbadmintonners en -volleyballers wisten er op de vrijdag en zaterdag een spektakel van te maken.

Onder grote publieke belangstelling speelden de deelnemers hun toernooi op het zo'n 200 kuub grote parelwitte strandzand. Het toernooi leverde vier nieuwe winnaars op.
Bij het beachbadminton gingen Tweetymasters 2 (wedstrijdklasse) en Dim Sum (recreactieklasse) er met de winst vandoor. Bij het volleybal waren uiteindelijk de Spare Ribs (wedstrijdklasse) en Marts Vrienden (recreatieklasse) de zegevierende ploegen. De nieuwe wethouder Sportzaken, Rosalie van Rijn, reikte zaterdag de prijzen uit.

Missingmanformatie prachtig eerbetoon aan parachutiste

Bijzondere herdenking geeft aan hoe geliefd Fabiënne was

Vrienden en familie van de overleden Fabiënne Lam kwamen massaal naar het vliegveld om haar de laatste eer te bewijzen.

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Ze was iemand waar het enthousiasme altijd vanaf straalde. Altijd die brede grijns op haar gezicht. Deze herdenking geeft ook wel aan hoe geliefd zij was. Het hoort bij het waardig afscheid nemen van een vriendin. Het is voor ons onbegrijpelijk dat dit noodlottige ongeval juist haar is overkomen."

Linkervliegtuig slaat linksaf en verdwijnt
in de wolken

Dat zegt een woordvoerder van Parachutistencentrum Midden Nederland op het moment dat familie, vrienden en andere bekenden van de overleden Fabiënne Lam maandagmiddag massaal naar Vliegveld Hilversum zijn gekomen om haar de laatste eer te bewijzen. De 19-jarige Hilversumse overleed vorig weekend na een fatale sprong in het Gelderse Teuge.
Het is stil als de rouwstoet, voorafgaand aan de crematie in Hilversum, arriveert op het parkeerterrein aan de Noodweg. Oude schoolvriendinnen, maar ook kinderen van de scouting en mensen die haar ouders goed kennen, zijn aanwezig. Het is de bedoeling dat zo'n twaalf leden van Parachutistencentrum Midden Nederland hun overleden medelid zullen herdenken met een sprong uit een vliegtuig, beschikbaar gesteld door vliegveld Teuge.
Er staat echter te veel wind. Veiligheid boven alles, is de gedachte. In plaats daarvan vliegen drie vliegtuigen - de Chesna 208B, Husky en Chesna 182 - zij aan zij over de menigte, waarna de linker linksaf slaat en in de wolken verdwijnt, de zogenaamde missingmanformatie. Op deze manier representeert dat linkervliegtuig het feit dat degene waarom het draait niet meer aanwezig is. Het is een prachtige manier om de oud-leerling van het Comenius College te herdenken.

Versnipperd beeld enquête Seinhorst

HILVERSUM Wat gaat er nu gebeuren met het betaald parkeren rond Seinhorst? De gemeente blijft het antwoord nog even schuldig. De respons op de verspreide enquête is zo versnipperd dat ze in het raadhuis meer tijd nodig hebben.

Eind april heeft de gemeente naar 171 adressen een enquête gestuurd met de vraag of de bewoners voor of tegen invoering zijn van betaald parkeren rond het winkelcentrum. Uit de respons komt geen duidelijke voorkeur, zo blijkt uit een brief van de gemeente die is verstuurd naar de bewoners van de Seinstraat. “De uitslag laat een versnipperd beeld zien qua voor- en tegenstanders. Hierdoor is het lastig aan te geven om te kijken wat nu de meest logische grenzen zijn van het gebied dat eventueel aan het betaalde gebied wordt toegevoegd.”

Bewoners, die overigens zelf een blauwe zone willen, maar die optie kwam niet voor in de vragenlijst, zeggen veel parkeeroverlast te ervaren. Dat komt doordat het betaaldparkerengebied is uitgebreid tot aan de Jan van der Heijdenstraat. Ook door de komst van het hoofdkantoor van woningcorporatie de Alliantie zijn de parkeerproblemen toegenomen. Daarom klopten de inwoners aan bij de gemeente om met elkaar te kijken naar een geschikte oplossing. Het juiste antwoord is nog niet te geven. De gemeente overweegt een proef met betaald parkeren in te voeren, maar dat gaat zeker dit jaar niet meer gebeuren. Dat heeft te maken met de aanschaf van parkeerautomaten. Die procedure neemt minstens vier maanden in beslag.

Vier jaar cel geëist voor seksueel misbruik en bedreiging

Hilversum Slechts twaalf jaar was het meisje toen de nu 25-jarige Hilversummer haar vorig jaar februari verkrachtte. Zijn verhaal dat hij dacht dat ze 16 was, is volgens de officier van justitie totale onzin. "Dit jonge meisje heeft een ervaring gehad die zij niet had mogen hebben".

De officier eiste woensdagochtend vier jaar celstraf waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar voor seksueel misbruik, bedreiging, belaging en het in bezit hebben van kinderporno.

Volgens de verdachte zuigt het slachtoffer alles uit haar duim

Hectisch

In een hectische rechtszaak waarin de verdediging en de officier van justitie regelmatig met elkaar in de clinch lagen over de interpretatie van het dossier, probeerde de rechtbank een beeld te krijgen van wat er vorig jaar 5 februari is gebeurd tussen de verdachte en het 12-jarige slachtoffer. Volgens de officier van justitie verkrachtte de Hilversummer het meisje, volgens de verdachte zuigt het slachtoffer alles uit haar duim.
Uit het dossier dat de rechtbank voorhoudt, wordt duidelijk dat de Hilversummer het meisje via social media leerde kennen. Onder een schuilnaam zocht hij contact met haar. Na wat over en weer geapp, maakte hij uiteindelijk op 5 februari vorig jaar een afspraak met het meisje.
Hij pikte haar met de auto van zijn vader op in de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum. Toen het meisje instapte, gingen ze een eindje rijden en dronken zij samen alcohol. Daarna zou de man volgens het verhaal van het meisje, haar hebben verkracht.
Toen de verdachte ter ore was gekomen dat het slachtoffer aangifte zou doen, begon hij het meisje en haar moeder te bedreigen. De politie hield de man twee maanden later aan.

6000 foto's

Op zijn telefoon vond de politie whatsapp-gesprekken over het seksueel misbruik en gesprekken waarin het meisje wordt bedreigd. Ook trof de politie op zijn telefoon 6.000 kinderpornografisch foto's aan.
De verdachte ontkent alle beschuldigingen.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Anke Sprakel

Cees Cools

(57), de liefde lokte hem in 1985 naar Hilversum en hij heeft daarvan geen moment spijt gehad. "Ik heb het hier naar mijn zin."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben muzikant en treed op als pianist (of met band) tijdens feestjes en recepties. Daarnaast geef ik pianoles thuis en aan huis."

Nog tijd voor hobby's?
"Muziek maken en luisteren, koken, tuinieren, vliegen, lezen en zeilen."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Ik kom oorspronkelijk uit Amstelveen en vind Hilversum een stuk rustiger en vooral groener en landelijker."

Naar welk café ga je graag?
"Kom graag in Mout, maar thuis smaakt-ie nog beter!"

Als je burgemeester was, dan...
"zou ik voor de creatieve en kunstzinnige beroepen nog meer subsidie uittrekken. Ook zou ik met Den Haag gaan praten over de laag overvliegende vliegtuigen. Sommige kisten vliegen veel te laag over Hilversum."

Waar ben je trots op?
"Ik ben apetrots op mijn kleinzoon en op een welgeslaagd leven."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het raadhuis."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Ben voor de tweede keer begonnen in 'De kracht van nu' van Ekhard Tolle."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik eigenlijk piloot had willen worden en dat het ondanks dat ik mijn vliegbrevet heb gehaald toch anders is gelopen."

Wat mist Hilversum?
"Het valt me op dat als ik in de stad ben er zo veel chagrijnige mensen rondlopen. Ik zou graag wat meer vrolijke gezichten willen zien!"

Kroket of kaviaar?
"Kroketje."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Voor een verse Vikornboterham met kaas en mosterd."

CDA-vragen mishandeling ouderen

HILVERSUM Van de landelijke cijfers van ouderenmishandeling is CDA Hilversum geschrokken. De christendemocraten willen nu van het college van burgemeester en wethouders weten op welke schaal ouderenmishandeling voorkomt in Hilversum en de rest van de regio.

Eind vorige week maakte de Regio Gooi en Vechtstreek bekend dat zij extra aandacht gaat besteden aan dit onderwerp. Met deze inspanning van Veilig Thuis is het CDA blij, maar het rapport 'Aard en omvang ouderenmishandeling' roept vragen op bij de fractie, want op welke manier wordt in Hilversum en omstreken geprobeerd deze vorm van mishandeling te bestrijden. En zijn er resultaten bekend over de effectiviteit van het Hilversumse beleid en die van de regio?

Uit landelijk onderzoek blijkt dat toch behoorlijk veel ouderen te maken krijgen met mishandeling. Onderzoekers wijzen erop dat één op de twintig thuiswonende 65-plussers ooit te maken krijgt met mishandeling. Eén op de vijftig 65-plussers heeft hier jaarlijks mee te maken, zo blijkt uit de resultaten. Grip krijgen op preventie en interventie is van belang, melden de christendemocraten, zeker nu de vergrijzing toeneemt, ouderen ook langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen en de nadruk op zelfredzaamheid groeit.

Hilvertshof maakt kan op NRW Jaarprijs

HILVERSUM Winkelcentrum Hilvertshof maakt kans op de NRW Jaarprijs 2018. Het winkelcentrum is helemaal vernieuwd en valt goed in de smaak bij de Nederlandse Raad voor Winkelcentra.

Een dikke 2,5 jaar heeft de opknapbeurt van het winkelcentrum in het dorp geduurd. Eigenaar Kroonberg Groep zou zo'n 25 miljoen euro in de opknapbeurt hebben gestopt. Van donker en onoverzichtelijk is het Hilvertshof gegaan naar 'een kwalitatief hoogwaardig en uitnodigend complex', aldus de NRW.

Vorig jaar ging de NRW-prijs naar winkelcentrum Kerkelanden. Donderdag 20 september, tijdens het jaarcongres in Amsterdam, maakt de branchevereniging bekend wie de winnaar is. In totaal zijn er vijf projecten genomineerd.

Mooie voorstellingen op uitverkocht Dudokfestival

Foto: Leendert Jansen

HILVERSUM Klein begonnen, maar in een paar jaar flink gegroeid. De vijfde editie van het Dudokfestival afgelopen weekend was met zo'n 500 bezoekers uitverkocht. In achtereenvolgens de Vioolkist, het Raadhuis en de Grote Kerk - de locaties waren tot het laatste moment geheim - genoten de liefhebbers van verschillende theatervoorstellingen, zoals van Eva van den Bosch (foto).

'Gelukkig man' neemt officieel afscheid

Cadeautjes voor Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Voor jullie staat een gelukkig man op weg naar nieuwe activiteiten." Dat waren de woorden van Eric van der Want. Woensdag nam de D66'er afscheid van de politiek.

Acht jaar lang is hij wethouder geweest van onder meer Zorg, Onderwijs en Sociale Zaken. Het was een inspirerende periode, aldus de democraat. Lastige dossiers waren onder meer de vrouwenopvang en de daklozenopvang. Gisteren nam hij in een goedgevuld Muziekcentrum van de Omroep officieel afscheid als politicus.

'Het zou problematisch zijn om deze burgemeester te eren met een straat'

Ook bewoners zijn tegen naamswijziging en tekenen bezwaar aan

Op de plek van de ís-Gravelandseweg 70-72 verschijnen veertien woningen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met veel genoegen maakte wethouder Wimar Jaeger op 5 juni bekend dat Hilversum een Burgemeester Bootweg krijgt. Daarmee krijgt de 'eerste omroepburgemeester' van Hilversum de eer die hem toekomt. Volgens de SP en de PvdA is die 'ode aan daadkracht', zoals de D66’er meldde, een weinig zorgvuldig genomen besluit. Joost Boot blijkt namelijk een fervent voorstander te zijn geweest van de apartheid in Zuid-Afrika.

"Het zou problematisch zijn om een uitgesproken voorstander van de apartheid te eren met een straatnaam", menen PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge en SP-raadslid Rebekka Timmer. Het tweetal heeft begin deze week artikel 41-vragen gesteld aan het huidige college van burgemeester en wethouders. Hoewel Boot in zijn periode als burgervader van 1951 tot 1968 geliefd was, had hij ook tal van controversiële opvattingen, zoals zijn warme hart voor het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Zijn boek uit 1982 'Praatboek uit Zuid-Afrika' is daar het levende bewijs van, geven de linkse partijen het college mee. Beide fracties willen nu van het nieuwe college weten wat er met deze informatie over burgemeester Boot gebeurt.
Tussen de 's-Gravelandseweg en de Hoge Naarderweg komen veertien nieuwe woningen te staan. Deze komen op de plaats waar de oude molen 'De Ruyter' en het molenaarshuis stonden. Daarom is door de projectontwikkelaar, zo beweren de PvdA en de SP, gekozen voor het Molenpad. Op dinsdag 27 maart is ervoor gekozen om dit straatje toch een andere naam te geven. Het oude college besloot toen het Molenpad om te dopen in de Burgemeester Bootweg. Dat is een eerbetoon aan de man die aan de wieg heeft gestaan van het Media Park. Journalist en auteur van het boek '100 jaar Hilversum Mediastad' gaf eerder dit jaar al aan dat het raar is dat er geen straat vernoemd is naar de grondlegger van dit belangrijke bedrijvengebied in Hilversum. Tevens past deze naam volgens het vorige college goed in de buurt waar meer straten zijn vernoemd naar oud-burgervaders.

Naast politieke vraagtekens geven ook de buurtbewoners om andere redenen aan niet blij te zijn met de naamswijziging. Het Molenpad is een toepasselijker naam voor het straatje gezien het verleden en tevens zijn de omwonenden niet betrokken geweest bij dit besluit. "De kopers zijn niet gekend in deze naamswijziging", laat bewoner Jaap van der Harst weten. "Ik vind het een sympathieke gedachte om deze burgemeester te vernoemen, maar dan is een smalle weg, die geenszins de allure van een laan zal hebben, toch niet de juiste manier om deze geliefde burgervader te eren."

Oud-burgemeester was voorstander van apartheid

De bewoners laten de naamswijziging niet over hun kant gaan en hebben bezwaar aangetekend.

Boom uit tuin weg: 'Gehuild alsof ik een vriend verloor'

Van den Akker hield dinsdag het verwijderen van de eik nauwlettend in de gaten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Het is een steek in mijn hart. Deze eik heeft mij gekozen, vindt het fijn hier." Dat zegt Hilversummer Mark van den Akker een dag voordat zijn zeventien jaar oude eik dinsdagmorgen wordt weggehaald. "Ik heb gehuild alsof ik een vriend verloor."

Het weghalen van de boom in de tuin van de 52-jarige bewoner van de Oosterengweg is nodig vanwege de nieuwe HOV-tunnel. De werkzaamheden zijn nu echt begonnen. Van den Akker, voor radioluisteraars misschien bekend als voormalig dj bij 538 (Mark in the Dark), wilde er zeker van zijn dat ondanks de verwijdering de eik intact zou blijven. "Ik wil hem met wortel en al bewaren."
Natuurlijk dacht hij er wel even aan om te protesteren tegen het weghalen van zijn geliefde eik, maar - zegt deze 'rare, lange man' - dat is niet nodig. Aan positief bezig zijn heb je veel meer. Er staat bovendien een nieuw eikje klaar in zijn vensterbank. Maar heeft hij de eik voor zijn raam nooit hinderlijk gevonden? "Nee hoor", is het antwoord. "Ik zie alles wat er buiten gebeurt. Ze kunnen juist niet bij mij naar binnen kijken."

Clubgangers in Hilversum zijn dol op drinken, roken, slikken en snuiven

'Je kan schrikken van deze cijfers maar het gaat om een specifieke, jonge groep'

Clubgangers in Hilversum roken en drinken massaal en zijn ook niet vies van een jointje of zelfs ecstacy en cocaïne. Dat blijkt uit het zogenaamde Antenne onderzoek op de Groest.

De Groest op een zaterdagavond. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een paar cijfers op een rijtje. Van de ondervraagde clubgangers drinkt vrijwel iedereen gemiddeld zes glazen alchohol per 'drinkdag', drie kwart van de mensen rookt en 83 procent heeft ooit weleens geblowd. Verder heeft de helft van de uitgaanders weleens lachgas gebruikt en vier op de tien hebben ervaring met ecstacy.

“Je kan schrikken van deze cijfers maar het gaat om een specifieke, jonge groep die veel uitgaat en eerder bereid is te experimenteren. Landelijk genomen komen de cijfers redelijk overeen. Wat vervolgens niet zegt dat we er niks mee moeten", zegt projectleider van de preventieafdeling Jellinek in Gooi en Vechtstreek, Jacqueline Krouwel. "Mensen die uitgaan gebruiken wat meer dan anderen, hebben een andere kick. Al zeg ik niet dat het meevalt."

Middelengebruik

Bijna een op de drie heeft in de afgelopen maand nog geblowd

Antenne, een jaarlijks onderzoek naar ontwikkelingen in middelengebruik onder jongeren en jongvolwassenen, vormt een onderdeel van de aanpak van alcohol en middelengebruik van Jellinek in samenwerking met de GGD en regiogemeenten. In Amsterdam wordt het onderzoek al ongeveer 25 jaar uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Jellinek Preventie. In het najaar van 2017 was voor het eerst de Gooi en Vechtstreek - en dan in het bijzonder Hilversum - aan de beurt.
Zeven avonden bezochten de onderzoekers de verschillende clubs op de Groest en stelden vragen aan bezoekers. Uiteindelijk vulden op de avond zelf zo'n 500 ondervraagden een korte vragenlijst in en de dag erna vulden 155 van hen een uitgebreidere vragenlijst in. Gemiddeld zijn ze 21 jaar; de jongste is 15, de oudste 58. Ongeveer drie kwart is student en een kleiner aantal is scholier. De meesten wonen in Hilversum of in een andere gemeente in de Gooi en Vechtstreek. Achttien procent kwam van buiten het Gooi.
De cijfers: vrijwel alle clubgangers dronken de afgelopen maand alcohol (96 procent). Gemiddeld drinken zij dan zes glazen op een 'drinkdag': jongens meer dan meisjes, en jongeren onder de twintig en begin-twintigers meer dan vijfentwintig-plussers. Indrinken is ook eerder regel dan uitzondering, gemiddeld vijf glazen.
En een forse meerderheid van de ondervraagden heeft weleens gerookt. Twee op de drie hebben ook in de laatste maand nog gerookt en een op de drie deed dat dagelijks. Cannabis (hasj en wiet) staat op de derde plaats. Ook dat heeft een grote meerderheid weleens gebruikt, maar ze gaan er minder mee door dan met alcohol en tabak. Toch heeft bijna een op de drie in de afgelopen maand nog geblowd.

Lachgas

Eerste onderzoek in Hilversum wordt gezien als nulmeting

Maar het blijft niet alleen bij softdrugs. Ook de zwaardere middelen zijn bekend bij het Hilversumse publiek. Wel, aldus Krouwel, lijkt het er vooral op dat de feestgangers in Hilversum heel veel drinken en roken en elders - bijvoorbeeld thuis of bij een groot dance-event of festival - drugs gebruiken. Uit het onderzoek komt naar voren dat de helft van de mensen weleens lachgas gebruikt en vier op de tien ooit ecstasy hebben genuttigd. Een kwart heeft ooit amfetamine (speed) genomen en bijna een kwart cocaïne. Van de ondervraagden gebruikte een kwart de laatste maand ecstasy. Zeven procent nam de laatste maand amfetamine en negen procent cocaïne.
Bij elkaar opgeteld heeft een op de drie uitgaanders het afgelopen jaar ecstasy, amfetamine en/of cocaïne gebruikt. Sommigen van hen nemen ook heel soms 'narcosemiddelen' als ketamine en GHB. Op de uitgaansavond van het onderzoek nam een paar procent ecstasy, cocaïne, amfetamine of lachgas. En dat gebeurde doorgaans niet in de clubs.
Omdat het onderzoek voor het eerst in Hilversum plaatsvond, ziet Krouwel dit onderzoek als nulmeting. Een vergelijking maken met Amsterdam is eveneens lastig, omdat de verschillende clubs in de hoofdstad veel meer bezoekers van buiten de gemeente en ook toeristen mogen verwelkomen.
Jellinek biedt consultatie en advies aan ouders met ouderavonden en een-opeen-adviesgesprekken. Professionals in de regio als jongerenwerk, politie en docenten ontvangen deskundigheidsbevorderingen en zijn op de hoogte van de laatste trends en inzichten. Studenten en scholieren worden bereikt via spreekuren waarin middelengebruik één op één besproken word.

Meeste winst

Op basis van het rapport stellen de onderzoekers dat het terugdringen van het roken van tabak en riskant gebruik van alcohol onder jonge mensen in deze regio de grootste aandacht verdient. "Daar valt de meeste winst te behalen", constateert Krouwel. Zij roept daarom ouders op om hun kind, ook als hij of zij ouder is dan 18 jaar, hierop te attenderen. "De cijfers over het drugsgebruik vallen nu misschien het meeste op omdat het alcoholprobleem in het Gooi al bekend is", zegt zij. "Maar alcoholgebruik moet je absoluut niet bagatelliseren."

Jaarlijkse Zwemvierdaagse groot feest

Nog veel vragen over toekomst van Zwembad de Lieberg, maar...

Tientallen waterratten zwemmen deze week de vierdaagse. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bijna 200 zwemliefhebbers - jong en wat ouder - zijn deze week iedere avond in Zwembad de Lieberg te vinden voor de Zwemvierdaagse. Ondertussen is het wel de vraag hoe lang het jaarlijkse zwemfestijn nog in het bad aan de Jan van der Heijdenstraat kan plaatsvinden.

Het 42 jaar oude zwembad is namelijk vooral van binnen verouderd. Een miljoeninvestering zou nodig zijn om het geheel weer een moderne uitstraling te geven. De problemen kwamen onder meer aan het licht toen nog niet zo lang geleden het zwembad moest worden ontruimd, nadat leerlingen van het Hilversumse ROC en een personeelslid onwel werden. Uiteindelijk bleek dat gebrek aan frisse lucht - door verstopte luchttoevoerkanalen - de boosdoener was.
En dus moet er wat gebeuren, is de gedachte binnen het raadhuis. Maar hoe nu verder, is de grote vraag. De lokale SP vroeg daarom wethouder Floris Voorink van Sport om meer duidelijkheid te geven. De socialisten vrezen namelijk dat het zwembad in Oost verdwijnt en verhuist naar bijvoorbeeld het Arenapark, Anna's Hoeve, Kerkelanden of zelfs Loosdrecht (samenvoegen met zwembad Loosdrecht). "Zoals de SP het begrijpt zijn er veel lokale (wijk)gebruikers en heeft het bad ook een sociale functie", meent de partij. "Als SP zouden wij er dan ook voor willen pleiten om een gebruikerszwembad in Oost te behouden."
Voorink meent dat de SP te ver op de zaken vooruitloopt. De wethouder geeft weliswaar toe dat er een onderzoek gaande is, De Lieberg op zijn laatste benen loopt en alternatieven worden onderzocht, "maar," zegt hij, "er is zeker nog geen andere locatie. Het gaat om een grote investering. Dan kun je jezelf de vraag stellen: geven we de auto nog een grote beurt of kopen we een nieuwe. Dat wordt nu uitgezocht."
De politieke discussie is deze week allerminst van invloed op de Zwemvierdaagse. Opvallend veel kinderen doen dit jaar mee en vermaken zich opperbest. Ook van de partij is Frederike Lankhof. Zij zwemt voor de 23ste keer mee.

'Samen sporten, samen leven' op 't Jagerspaadje

De ondertekenaars zaterdagmorgen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Sportverenigingen HC & FC Victoria en de Hilversumsche Mixed Hockey Club (HMHC) hebben zaterdagmorgen samen met buurtbewoners een convenant ondertekend met daarin afspraken om eventuele overlast rondom 't Jagerspaadje zo veel mogelijk te voorkomen.

Op zaterdag en zondag is het vaak een komen en gaan van sporters en hun ouders, vandaar het convenant. Hierin staat onder andere dat omwonenden tijdig worden geïnformeerd over evenementen zoals toernooien en extra drukke weekenden.
Die evenementen nemen bovendien in omvang alleen maar toe, doordat de verenigingen ook allebei groeien, zegt woordvoerder Marco Stam van Victoria. "Ook krijg je daardoor meer verkeer. Het is daarom belangrijk dat wij als sportclubs rekening houden met aanwonenden en proberen de leefomgeving zo prettig mogelijk te houden."
Bij de ondertekening kregen de bewoners een bloemetje van de twee verenigingen waarbinnen sportiviteit en respect centraal staan, aldus voorzitter Jan Willem Jonkman van Victoria. "Dat willen wij ook naar de buren uitstralen onder het motto 'Samen sporten, samen leven'."

Mocht er sprake zijn van overlast kunnen bewoners bellen met een vast contactpersoon. "Natuurlijk spreken wij ook onze leden aan op het voeren van de juiste verlichting op de fiets en het netjes parkeren van auto's", aldus voorzitter Joris Linders van hockeyclub HMHC. "Onze buren kennen het maatschappelijk belang van sport. En wij kennen het belang van goede buren. Een bloemetje is dan soms op zijn plaats."
Wethouder Floris Voorink van Sport was eveneens van de partij bij de ondertekening. "Sporten doe je samen. Met je team, je vrienden. In sport leer je respect voor elkaar te hebben en bijvoorbeeld ook voor de scheidsrechter. Daarom is het logisch dat sportclubs ook hechten aan een goede verstandhouding met de buren", vertelt hij. "Wonen naast een sportcomplex levert soms wat overlast qua geluid, verlichting en verkeer op. Dit convenant onderstreept wat mij betreft de sportieve insteek van de clubs en de buren. Daar mogen wij als gemeente heel blij mee zijn."

Bouw springpark Clemenskerk ligt stil

Initiatiefnemer over gedoe met vergunning: 'We doen niks verkeerd'

De bouw van het trampolinepark in de Clemenskerk is stilgelegd. De initiatiefnemers zouden niet de vereiste omgevingsvergunning hebben.

De deuren voor de Clemenskerk zijn momenteel dicht. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Zorgen maakt ze zich niet, maar vervelend vindt Saskia de Wit van Flight Deck 53 (het bedrijf achter het trampolinepark) de bouwstop natuurlijk wel. "We doen niks verkeerds en gaan nog indienen wat nodig is. Maar dit heeft natuurlijk wel consequenties voor bijvoorbeeld de openingsdatum."

De Wit: 'Ik ben zelfs al een keer door iemand 'held' genoemd'

De Wit ging ervan uit dat het springpark voor tieners in het voor miljoenen gerestaureerde pand aan de Bosdrift eind juli/begin augustus open zou kunnen. Voorzichtig waren de initiatiefnemers al gestart met de inrichting van de locatie. Maar daar is nu dus een hapering in gekomen.
Er is namelijk gedoe met de benodigde vergunning. Het gaat om de volgende bouwwerkzaamheden: bouwconstructies ten behoeve van speeltoestellen (trampolines), het bouwen van een houten slurf en de ingrijpende wijziging van de tussenvloer en de looproutes/vluchtroutes. "Omdat er zonder vergunning is gebouwd en het doorgaan van bouwen tot ingrijpende gevolgen kan leiden, vinden wij de spoedeisendheid voor dit besluit aanwezig", aldus wethouder Karin Walters in een aangetekende brief aan BOEi.
Deze eigenaar van het gebouw is het niet eens te zijn met het stilleggen van de bouwklus, omdat er slechts sprake zou zijn van een wijziging van de inrichting. De gemeente gaat daar niet in mee en schrijft dat wanneer er toch verder gegaan wordt met klussen er per overtreding een boete volgt van 10.000 euro. Walters eindigt de brief nog wel met de mededeling: 'Gedurende de stillegging onderzoeken wij of de bouw gelegaliseerd kan worden.'
De komst van het trampolinepark leidt tot veel ophef in de toch al drukke buurt. Zo vrezen sommige bewoners onder meer veel verkeersoverlast. Volgens De Wit gaat het echter om een kleine groep van twintig man die iedere gelegenheid aangrijpt om de boel te traineren. "Het is ook niet de eerste hobbel", lacht zij. "Maar er kwamen hier (Clemenskerk, red.) de afgelopen weken dagelijks dertig tot vijftig mensen binnen en die zijn allemaal heel positief of neutraal. Ik ben zelfs al een keer door iemand 'held' genoemd. Mensen zijn blij dat er eindelijk wat gebeurt."

De tussenvloer. Foto: Door Jelsma

'Niet in de ruststand schieten'

Broertjes is tevreden over het verloop van de ramadan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Niet in de ruststand schieten is nu het devies. De ramadanperiode is in vergelijking met de voorgaande jaren rustig verlopen, de jongeren zijn goed in beeld en daarom is het noodzakelijk om door te pakken en het structurele probleem op te lossen: het begeleiden naar werk.

Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes in 'Het Gesprek Met' van De Gooi en Eembode, gefaciliteerd door GooiTV. Hij zegt tevreden te zijn over het verloop van de ramadanperiode. In 2016 en 2017 was er sprake van de nodige overlast en vernielingen en dan met name in Oost. Maandag is overleg geweest tussen de betrokken partijen, waaronder de gemeente, politie, Versa Welzijn en de jeugdboa's. De 'score' is 23 meldingen van overlast en één vernielde auto. Veel betere cijfers dan de laatste jaren en daarom heerst er tevredenheid.
De sleutel van het succes is de goed afgestemde samenwerking tussen alle betrokken partijen en het (nachtelijke) aanbod aan activiteiten, waaronder elf zaalvoetbalavonden. Daar komt bij dat de gemeente haar pappenheimers nu wel kent. "De anonimiteit is eraf", zegt Broertjes. "We kennen die jongens inmiddels, ook doordat de jeugdboa’s al anderhalf jaar bezig zijn voor ons. Die investering gaat zich nu uitbetalen."
Nu de jongeren goed in beeld zijn, is het tijd om de koe bij de hoorns te vatten en het onderliggende probleem van verveling en kattenkwaad, zoals Broertjes het omschrijft, aan te pakken. De afstand tot de arbeidsmarkt moet verkleind worden. De gemeente wil hierin faciliteren en een verbindende rol spelen. "Ze ervaren nu dat de gemeente ze niet alleen tegenwerkt, maar ook naast ze kan staan en er ook een keer voor hen is en dat ze daar gebruik van kunnen maken. In dat gesprek gaan we investeren."

Centrum Hilversum werkt hard aan verbeteren gastvrijheid

Centrummanager Kjeld Vosjan over landelijke pilot gastheerschap

Met de groeiende concurrentie van het onlinewinkelen moeten winkelcentra meer bieden. Daar is in Hilversum volop aandacht voor.

Ontmoeten en ervaren zijn belangrijke elementen om meer winkelend publiek te trekken. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoe zorg je ervoor dat je aantrekkelijk blijft voor het winkelend publiek? Zeker nu velen kiezen voor het gemak van onlineshoppen. De ondernemers moeten hun klanten iets extra's bieden en dat zit hem vooral in gastvrijheid in de breedste zin: van het ritje in de taxi tot aan winkels die vaak open zijn. Vooral de beleving moet goed zijn.

Om te kunnen shoppen hoeft de klant tegenwoordig het huis niet meer uit. Online kan immers alles gekocht en geregeld worden. Door deze digitale manier van winkelen moet de rol van winkelcentra veranderen, zodat het fysieke eropuit gaan aantrekkelijk blijft. Ondernemend Hilversum moet meer bieden en daar speelt gastheerschap een belangrijke rol in. "Met extra service kun je gasten trekken", zegt centrummanager Kjeld Vosjan.

Gastvrijheid is een redelijk breed en uitgehold begrip. Hoe maak je een centrumgebied nu gastvrijer? Volgens Vosjan zit dat in vele facetten. Hoofdelementen zijn ontmoeten en ervaren. Is er een gevarieerd horeca-aanbod? Maar ook het fietsparkeren, zondagopenstelling of de ontvangst in de winkels zijn daar onderdeel van.
Het bevorderen van de gastvrijheid staat in Hilversum sinds februari vol in de schijnwerpers. Hilversum doet mee aan een landelijke pilot. Doel van dit traject, dat ook loopt in Zoetermeer, Eindhoven en Meppel, is om van het centrum een aangenamer verblijfsgebied te maken. Dit is een landelijk initiatief van Stad & Co, INretail, Detailhandel Nederland en Mindlogyx Retail. Begin volgend jaar moet dit leiden tot een zogeheten 'toolbox gastvrijheid 2.0', een soort handleiding waar alle gemeenten van kunnen profiteren.

'Inwoners herkennen zich nauwelijks in de merkbelofte'

Als een van de eerste dingen is eerst een nulmeting uitgevoerd. Hoe ervaart het winkelend publiek nu de gastvrijheid van Hilversum? Mensen op straat zijn ondervraagd en daarnaast was er een online-enquête. "Er is gekeken vanuit de belofte van Hilversum van 'We Live Here', het beeldmerk dat is geïntroduceerd. Het beeld dat er uitkomt is dat de Hilversummers zich nauwelijks in die merkbelofte herkennen", meldt de centrummanager. Vosjan wil ieder jaar een goed opgezette bezoekersenquête houden om te kijken hoe het gastheerschap zich ontwikkelt.

De dynamiek en de problematiek in de vier pilotgemeenten zijn anders. Daarom wordt er gekeken naar maatwerk, al zijn er wel twee vaste onderdelen die bij alle deelnemers aan bod komen. Zo kunnen ondernemers en hun personeel meedoen aan gratis trainingen gastheerschap. In drie verschillende modules met als onderwerpen storytelling, creativiteit, ondernemend gedrag, luisteren, onderzoeken en samenwerking met collega-ondernemers leren de deelnemers meer over gastvrijheid.
Het introduceren van stadsambassadeurs, in Hilversum heten ze stadspresentatoren, is de andere algemene deler van de landelijke pilot. De gastheren of -vrouwen moeten de bezoekers bijvoorbeeld tijdens evenementen ontvangen, hun vragen beantwoorden en de liefde voor Hilversum uitdragen. Hiervoor krijgen zij een korte opleiding.
Als de pilot is afgelopen houdt het werken aan een beter centrum niet op. Vosjan ziet de huidige ontwikkelingen als een goede start en hoopt het gastheerschap breder aan te kunnen pakken. Niet alleen wil hij dat het winkelpersoneel weet wat een goede gastheer of -vrouw is, maar hij hoopt ook dat bijvoorbeeld de werknemers van Stads Beheer Service en de taxi- en buschauffeurs een training kunnen krijgen. "De eerste kennismaking met een stad is een bus of een taxi. Als je dan als een hork wordt behandeld, dan wordt dat wel een-op-een gelinkt aan de stad. In dit geval dus Hilversum."

Ook taxi- en buschauffeurs moeten een training krijgen

Groot podium voor lokale professionele kunstenaars

Groepstentoonstelling '100 weken - 30 kunstenaars' in Museum Hilversum

Er schuilt heel wat kunstenaarstalent in Hilversum. Daar is de groepsexpositie in Museum Hilversum de komende anderhalve week het bewijs van.

De beelden van Giel Clijsters zijn ook te zien. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hilversumse professionele kunstenaars krijgen tien dagen lang een groot podium om een deel van hun werk te laten zien. Museum Hilversum is van donderdag 21 juni tot en met zondag 1 juli het epi centrum van de lokale kunst met de tentoonstelling '100 werken - 30 kunstenaars'. "Dit is een prachtige opstap om aan een groot publiek jouw kunst te laten zien."

Dat zegt Anet Kazemier. Een podium krijgen buiten het eigen atelier is lastig, geeft ze aan. "Het is in de kunstwereld moeilijk om met de eigen kunst naar buiten te kunnen treden. Daarom is deze tentoonstelling een mooie kans. Het museum is een mooie plek om te zijn en te mogen exposeren."

Deze veelzijdige kunstenares doet voor het eerst mee aan de Open Atelier Dagen, waar de overzichtstentoonstelling een belangrijk onderdeel van is. In Museum Hilversum kunnen bezoekers een voorproefje krijgen van wat de dertig deelnemende kunstenaars in hun mars hebben. In het geval van Kazemier gaat het om een deel van haar serie van bronzen beelden van spelende kinderen op boomstronken. Dat is een speelse terugblik op haar jeugd. Daarnaast maakt zij kunst van kippengaas en fotografeert zij ook nog. Op zaterdag 23 en zondag 24 juni en zaterdag 30 juni en zondag 1 juli is al haar werk te zien in de werkplek bij Gate 51 vlak bij Vliegveld Hilversum.

Anet Kazemier doet voor het eerst mee aan de Open Atelier Dagen. Foto: Bastiaan Miché

'Het museum is een mooie plek om te mogen exposeren'

Beeldhouwer Giel Clijsters is een ouwe rot in het vak. Al sinds 2002 doet de Hilversummer mee aan de Open Atelier Dagen. Het openstellen van de werkplek, in het geval van Clijsters aan het Achterom, zorgt voor een gemêleerd gezelschap dat langskomt. "Je krijgt een heel afwisselend publiek over de vloer. Mensen komen kijken wat er allemaal gebeurt", aldus de beeldhouwer.

Museum Hilversum faciliteert de tentoonstelling waar de dertig geselecteerde kunstenaars hun meest recente werk laten zien. "Het is fijn om deze tien dagen vrij te houden voor de Hilversumse kunstenaars", aldus Veronique Jansen. "Je ziet ook echt ontwikkeling. Ieder jaar wordt de kwaliteit beter", luidt haar vervolg. Ineke van de Rotte, voorzitter van ART Hilversum, bevestigt de lezing van Jansen. De kwaliteit van het werk en de kunstenaar staat voorop. Daarom is er ook een ballotage.
Vanavond is de opening in het oude raadhuis aan de Kerkbrink 6. In de loop van de week zijn er diverse activiteiten, waaronder rondleidingen. Het hele programma is te vinden op www.arthilversum.nl.

'Je ziet echt de ontwikkeling van de Hilversumse kunst'

22 / 36

Naar De Jonge Haan rijden om te luisteren naar het knerpend grind

Elsbeth de Jager doorbreekt taboe in debuutroman 'Chaos'

'Schat, ik wil even met je praten. Ik ben erachter gekomen dat ik op mannen val." Als je man dat zegt, staat je wereld op z'n kop. Elsbeth de Jager schreef er het boek 'Chaos' over.

De Jonge Haan komt voor in de debuutroman van Elsbeth de Jager. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Het puntje van haar tosti doopt ze in de ketchup en ze laat haar trillende hand zien. "Kijk, ik heb echt honger, ik ben hartstikke druk. Over een week gaan mijn man en ik verhuizen en ik heb stapels werk liggen. Ik bedenk me nu dat ik nauwelijks heb gegeten", zegt Elsbeth de Jager. En o ja, tussen alle drukke bezigheden door is haar boek 'Chaos' gisteren gepresenteerd. "Er staat een scène in die zich hier in De Jonge Haan afspeelt", tilt ze een tipje van de sluier op.

Trots pakt ze haar debuutroman uit een tas. Nog maar twee dagen geleden kreeg ze het exemplaar van haar uitgever Tinteling Romance. Een verhaal over een vrouw wiens man, na jaren huwelijk, homoseksueel blijkt te zijn. Het onderwerp sneed ze eerder aan in het kinderboek 'Hoe bedoel je?' waarin de tienjarige Naomi de hoofdrol speelt. De moederfiguur uit 'Hoe bedoel je?' bleef De Jager bezighouden. Daarom riep ze een moederfiguur in het leven en gaf haar de hoofdrol in 'Chaos'.
"Ik schreef dus eerst over de ervaring vanuit Naomi, een kind. Maar opeens leek het me ook interessant om te beschrijven hoe het voor een heteropartner is als je hoort dat je partner valt op iemand van hetzelfde geslacht. Zo kwam Lara tot leven." Ze besloot haar te laten schitteren in een roman en deed daarvoor research. Ze sprak met vrouwen en mannen die soms meer dan twintig jaar waren getrouwd met een man of vrouw die uiteindelijk vertelde homoseksueel te zijn.

Verloren strijd

'De achtergebleven hetero voelt zich een soort van bedrogen'

Wat De Jager verbaast, is dat veel mensen op de hand van de homoseksuele partner zijn. Dat ze het zo knap vinden dat hij of zij uit de kast is gekomen. Volgens haar bekommert nauwelijks iemand zich om de heteropartner. Zij hebben de strijd bij voorbaat verloren en blijven achter met lege handen. Helemaal schrijnend blijkt het te zijn als er jonge kinderen in het spel zijn. "Als er een omgangsregeling is, zijn de kinderen soms de ene week bij hun ene ouder en de andere week bij de ander. Dat is heel heftig, bleek uit gesprekken. Uit de verhalen blijkt ook dat de achtergebleven hetero zich een soort van bedrogen voelt. Wat stelde hun huwelijk al die jaren dan voor?"

Boodschap

'Ik geef regelmatig lezingen op school en dat is leuk om te doen'

Naast ervaringsdeskundigen bezocht De Jager twee psychologen die blij waren dat ze de roman schreef omdat er nauwelijks boeken zijn over dit onderwerp. Want naast leesvermaak - het boek is ook interessant voor mensen die er niet mee te maken hebben, maar geïnteresseerd zijn in een feelgoodroman met een onderwerp met diepgang - zit er een boodschap in. Kunnen mensen er misschien troost uit halen. "Toen ik met dit boek startte, wilde ik het vooral prachtig schrijven, er een meesterwerk van maken. Daardoor werd het loodzwaar en dat wilde ik juist niet. Het is een roman die, volgens recensenten, lekker wegleest maar het onderwerp wel bij de wortels aanpakt."

Heterocoach

Grijnzend roert ze in haar latte macchiato. "Wist je dat De Jonge Haan in mijn boek voorkomt? Het verhaal speelt zich deels in Hilversum af en ik ben hier naartoe gereden om het goed te beschrijven. Ik liep om het restaurant heen, keek hoe het eruitzag, luisterde hoe het grind onder mijn schoenen knerpte." Er zit nog een Hilversums tintje aan haar boek: Helma Ketelaar. De Jager vond deze heterocoach via Facebook en ontdekte dat ze in dezelfde plaats wonen. "Helma nam contact met me op en vroeg of ik 'Chaos' tijdens het Midzomergrachtfestival in De Kargadoor wilde presenteren." Ketelaar is juichend over het boek. Niet alleen omdat alle zinnen en woorden van Lara raak zijn, maar ook omdat er eindelijk een feelgoodboek over de hetero partner van de homo is verschenen. Regelmatig staat zij partners bij als hun man of vrouw heeft verteld dat hij of zij homoseksueel is.

Televisieprogramma

Het eerste exemplaar van De Jagers boek werd gisteren overhandigd aan Tiny, bekend van het televisieprogramma 'Ouders uit de Kast'. De serie die in het voorjaar werd uitgezonden op NPO 3, liet zien wat er gebeurt in een gezin als een van de ouders uit de kast komt. Want de impact kan groot zijn als een van de ouders van de een op de andere dag een relatie heeft met een partner van dezelfde sekse. De partner die achterblijft heeft niets meer en moet opnieuw beginnen.

Lezingen

De Jager hoopt dat ze de partners die met lege handen achterblijven, een hart onder de riem kan steken. Met haar kinderboek over hetzelfde onderwerp is haar dat gelukt; vaak krijgt ze vragen van jonge lezers die een presentatie voor de klas willen houden. Het zijn kinderen die hebben meegemaakt dat een van hun ouders homoseksueel blijkt te zijn en daarover willen vertellen aan hun klasgenoten. "Ik vind het zo goed en dapper van die kinderen dat ze hun gevoelens aan hun klasgenoten tonen. Als ik word gebeld stel ik voor om langs te komen op school om een lezing te geven. Dat doe ik regelmatig en elke keer weer vind ik het een feestje om te doen."

Luxueus en beschut wonen aan de 's-Gravelandseweg 147

Perceel kan nu eindelijk ontwikkeld worden

Een impressie van hoe het gaat worden aan de 's-Gravelandseweg 147. Foto: Kokon

HILVERSUM Voldoende ruimte en privacy in een bosrijk gebied in Hilversum. De twee woningen geven een knipoog naar de historie en de kopers kunnen voor een groot deel nog de indeling van hun nieuwe woning bepalen. Dat is wat het project 's-Gravelandseweg 147-149 te bieden heeft.

Al meer dan honderd jaar staat op het huidige perceel op de 's-Gravelandseweg 147 het in 1914 naar het ontwerp van J.K. de Haan gerealiseerde tuinmanshuisje 'De Eekhoorn'. Nu is het dan echt tijd om op het voormalige landgoed van jonkheer Six een moderne, maar binnen het gebied passende twee-onder-een-kapwoning te realiseren.

Dat heeft even geduurd. Sinds 2008 is het de bedoeling dat dit terrein herontwikkeld wordt. Maar de crisis gooide roet in het eten en daarnaast zijn de plannen in samenspraak met de buurt veranderd. In eerste instantie was het idee om vijf appartementen neer te zetten. In nauw overleg met de omwonenden, onder meer na inloopavonden in De Jonge Haan, komen er twee villa's van net geen 200 vierkante meter woonoppervlak. Daarnaast hebben beide kopers nog voldoende ruimte om hun huis heen. Het huis van 1,1 miljoen euro vrij op naam heeft in totaal 1280 vierkante meter en de ander van 1,25 miljoen euro vrij op naam beschikt over een totaaloppervlak van 2.528 vierkante meter.
Het nieuwe concept is een duidelijke knipoog naar het verleden. De twee-onder-een-kapwoning staat ook in beschermd dorpsgezicht. Dat houdt onder meer in dat het nieuwe gebouw moet passen bij het ensemble van de buurt. Dat komt bijvoorbeeld terug in de karakteristieke leisteengedekte kap. Behoud van de stijl is absoluut een zekerheid, zo geeft Westeneng Verbeek Makelaardij, de verkopende partij, aan.
Daar komt de luxe van vandaag de dag bij, zoals de hoogwaardige materialen die gebruikt gaan worden bij dit project. Beide woningen beschikken straks over een ondergelegen inpandige parkeergarage. Daar is plaats voor twee auto's. De woningen hebben meerdere niveaus en de indeling daarvan ligt nog niet vast. De kopers hebben alle vrijheid om hun droomhuis in overleg met de bouwer naar eigen inzicht in te vullen. "De een heeft twee slaapkamers nodig, terwijl de ander er misschien vier wil", geeft de verkopend makelaar uit Hilversum als voorbeeld van de mogelijkheden. De verwachting is dat de bouw van 's-Gravelandseweg 147-149 in november van start kan gaan.

Het concept geeft een duidelijke knipoog naar het verleden

Geïnteresseerden kunnen zich via 035-6319191 melden bij Westeneng Verbeek Makelaardij. Daar kunnen zij meer informatie krijgen, zoals de technische omschrijving. Of kijk op www.sgravelandseweg147.nl.

Obstacle Run Arenapark dit jaar nog spectaculairder

Wethouder Wimar Jaeger was vorig jaar met een team ook van de partij. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De eerste editie vorig jaar - puur voor bedrijven op het Arenapark - was een groot succes. En dus krijgt de zogenaamde Obstacle Run dit najaar een vervolg: groter, spectaculairder én voor alle Hilversummers.

'Je moet wel fit zijn en de nodige armkracht hebben om mee te doen'

Klimmen, klauteren, elkaar helpen als het even zwaar werd, maar vooral sociaal sportief bezig zijn met elkaar. Dat zijn de ingrediënten van het ludieke evenement waarbij de fun, zoals organisatoren Dick Slootbeek en Ben Bus aangeven, vooropstaat. "De bestaande lopen, zoals de Hilversum City Run, zijn nog populair, maar een nieuwe loop organiseren heeft geen zin meer", aldus Bus. "Je moet iets nieuws organiseren."
Met die gedachte vond vorig jaar op initiatief van Bus de eerste editie van de Obstacle Run plaats, puur voor de bewoners van het Arenapark. Het werd een daverend succes. Maar liefst 52 teams van vier leden trotseerden het vijf kilometer lange parcours. Ook wethouder Wimar Jaeger was met een team van de partij, terwijl wethouder van sport Floris Voorink het startschot gaf.
En dus kon een vervolg niet uitblijven. De organisatie kreeg een subsidie van het Stadsfonds en de gemeente Hilversum, maar wel met het idee dat het een breed gedragen evenement moest zijn. Daarom zijn er dit jaar twee Runs. Vrijdag 28 september is het (opnieuw) de beurt aan de bedrijven van het Arenapark, een dag later zijn alle Hilversummers - ook kinderen vanaf 8 jaar - welkom bij de Klaverblad Obstacle Run. Wel moet bij de jeugd tot 12 jaar een volwassen begeleider mee.
Alleen voor volwassenen is het parcours twee kilometer langer gemaakt, doordat zij de Lapersheide op gaan. Maar er is meer. Met start en finish bij GAC worden er zo'n 25 onderdelen (onder andere steeplechasebak en halfpipe) afgewerkt en ook andere sportverenigingen zijn vertegenwoordigd. Zo moeten de sportievelingen, die in hun team ook echt moeten samenwerken, tijdens hun ronde boogschieten, moutainbiken, heel hard serveren (tennis), 'droogroeien' en schaken.
Slootbeek en Bus verwachten voor op de vrijdag minimaal 60 en op de zaterdag 200 teams (300 is het maximum). Iedere minuut start steeds een team, zodat niet iedereen tegelijk bij het eerste onderdeel aankomt en er gevaarlijke situaties ontstaan. "En ja, je moet wel fit zijn en de nodige armkracht hebben om mee te doen", zegt Bus. Slootbeek: "Het is gewoon fun en lekker inspannend."

Aanmelden kan vanaf juli via www.obstaclerunhilversum.nl.

'Superduurzaam' nieuw schoolgebouw

Bouw Sterrenschool in Oost kost Hilversum ruim vier miljoen euro

Het nieuwe gebouw met aan de voorzijde de glijbaan. Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM De bouw van de nieuwe Sterrenschool op de hoek van de Huygensstraat en de Van Leeuwenhoekstraat kan na de zomer eindelijk starten. De totale kosten komen - door een extra investering van vijf en een halve ton - uit op ruim vier miljoen euro.

De pakweg 200 leerlingen van de school in Oost zitten nu al enige tijd in een tijdelijke locatie, de voormalige Hilfertsheemschool aan de Jan Blankenlaan. Zij moesten de Van Leeuwenhoekschool (die voorheen op de plek zat waar nu de Sterrenschool komt) verlaten, omdat dit pand verouderd was.
Vanaf het schooljaar 2019-2020 hebben zij een nieuw onderkomen. Onderwijswethouder Annette Wolthers (D66) is blij met de uitkomst en spreekt van een 'superduurzaam' gebouw. Zo is het geheel gasloos en energieneutraal, krijgt het het hoogst mogelijke energielabel, zonnepanelen op het dak, een warmtepomp, warmteterugwinventilatie en ledverlichting (daglichtgestuurd).

Ook is er CO2-gestuurde ventilatie. Als er veel mensen in het gebouw zijn, is er meer ventilatie. Als er minder mensen in het gebouw zijn, is er minder ventilatie. Dit leidt tot een goed binnenklimaat. En gerecyclede materialen, bijvoorbeeld duurzaam hout, maar ook materialen van het oude schoolgebouw worden opnieuw gebruikt.
De bouw van een nieuw schoolgebouw (met glijbaan aan de zijkant) inclusief peuterspeelzaal en gymzaal, is mogelijk dankzij een extra investering van 550.000 euro. Die was nodig vanwege de gestegen bouwkosten. Hier heeft het college vandaag dus een akkoord op gegeven. De extra kosten worden betaald uit de pot 'tegenvallers' die speciaal voor dit soort gebeurtenissen in het leven is geroepen. Dat potje, aldus Wolthers, is nu wel nagenoeg leeg.
Daarmee komt het eindbedrag uit op 4.052.000 euro. De school betaalt 372.000 euro.

31 / 36

Fietstocht over de Eem. Foto: Bob Wijburg

Donderdag 21 juni

Midzomeravond Stiltewandeling

20.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

Tijdens de langste dag van 2017 genieten van de natuur, in stilte zie, hoor, ruik en voel je veel meer... Midzomeravond is van oudsher een moment om stil te staan bij het licht. Dankbaar voor de schepping, de langste dag en de ommekeer dat het donker weer terugkomt. Bezinning en stilte op de hei.

Vrijdag 22 juni

Wandeling Heikracht naar Wolfsdreuvik

14.00 uur | Groot Kievitsdal

Hilversum heeft een kasteeltje in het Smithuyserbos, het is een gemeentelijk monument op een verrassende plek. Een gezellige en sportieve activiteit, deze wandeling van 7-7,5 km, waar iedereen aan deel kan nemen.

SCENECS Film Festival

19.00 uur | Vue Hilversum

De twaalfde editie van het International Film Festival vindt plaats van 22 t/m 29 juni. Het festival begint met een Grand Opening op 22 juni en eindigt met een Grand Gala Award Event op 29 juni in Studio21. In deze week van juni worden er diverse films en documentaires vertoond in Hilversum.

Zaterdag 23 juni

Repair Café Hilversum

11.00 uur | De Riebeeck

In het Repair Café kun je je kapotte spullen laten repareren door ter zake kundige enthousiaste vrijwilligers. Geef je kapotte spullen (huishoudelijk, speelgoed, audio, klok, textiel, laptop, fiets etc.) een tweede leven. Ook voor een kop koffie en een praatje met buurtgenoten ben je van harte welkom.

Concert

20.00 uur | Muziekcentrum van de Omroep (MCO)

Concert Groot Hilversums Federatie Orkest onder leiding van Yvonne de Winter.

Nachtvlindernacht

22.00 uur | Infoschuur 't Gooi GNR

Vlinder- en libellenwerkgroep Gooi en Vechtstreek heet u welkom op 23 juni van 22 uur tot maximaal 2 uur 's nachts op de nachtvlindernacht bij de Infoschuur van GNR, Naarderweg 103 in Hilversum. Vrije in- en uitloop. Voor meer informatie: nachtvlindernacht.nl.

Zondag 24 juni

BareFoot Evenement

9.30 uur | Dudok Arenahal

Maak kennis met de gezondheid die het lopen op barefootschoenen kan geven. Vaak lost het pijntje X en/of Y op. U kunt kiezen uit 30 workshops. Mail rob@salomonson.nl of bel 0628432240 gerust of kom 24 juni gewoon even langs. Wij helpen u graag bij de keuze van een workshop.

Fiets-boottocht over Eem

10.00 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt zondag 24 juni de dagtocht 'Combi Fietsboot Eemlijn', vertrek om 10.00 uur Kerkbrink Hilversum (Museum). Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Schilderijen en glasobjecten

11.15 uur | Regenboogkerk

Schilderijen van Maarten Vlam en glaswerk van Henny Verhoeven zijn te zien in de Regenboogkerk. Van Vlam, inwoner van Vreeland, is de serie 'Romantisch landschap' te bewonderen en van de vorig jaar overleden Verhoeven glaskunst.

Dinsdag 26 juni

Inloopochtend

10.00 uur | Rozenkruis Centrum

Op dinsdag 26 juni van 10.00 tot 12.00 uur is er een inloopochtend van het Rozenkruis. Met elkaar in gesprek gaan schept altijd een levendige wisselwerking. Toegang: vrijwillige bijdrage. Adres: Koninginneweg 41, 1217 KT Hilversum. Info: www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-518 6185.

Wijkspreekuur

13.30 uur | De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kunt u hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende uw eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van oa. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en de wijkagent schuiven regelmatig aan. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Bingomiddag

14.00 uur | De Egelantier

Op dinsdag 26 juni organiseert de Trefpunt-soos weer een leuke bingo voor iedereen. Het begint om 14.00 uur in Zorgcentrum de Egelantier, Egelantierstraat 194, Hilversum.

Open repetities City Orkest

20.00 uur |MCO

Meedoen in het gezelligste orkest van het Gooi en omstreken? Het City Orkest houdt in juni en juli vier open repetitiedagen: 12, 19, 26 juni en 3 juli. Wij spelen film-, musical-, pop-, jazz- en lichte muziek. Meer informatie en aanmelden via http://cityorkest.nl/open-repetities.

Raadhuisconcert

20.15 uur | Raadhuis Hilversum

'Groot, groter, groots'. Het groot septet van de Zweedse componist Franz Berwald vormt een mooie combinatie met het octet van grote broer Franz Schubert. Beide kamermuziekwerken, die op 26 juni worden uitgevoerd, hebben bijna symfonische proporties.

Woensdag 27 juni

Zandafgravingen

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde 't Gooi rijdt op woensdag 27 juni de dagtocht 'Zandafgravingen'. Vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij het museum. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Zomerconcert

19.30 uur | Stadstuin De Hof

In de maand van Iktoon, het festival voor de amateurkunst, 'Part Songs' in Stadspark De Hof uitgevoerd door Toonkunstkoor Hilversum. Woensdagavond 27 juni om 19.30 uur m.m.v. Jenny Stoeckart, saxofoon, o.l.v. dirigent Nico Philipp Hovius. Toegang gratis.

Foto: Legends of Rock

HILVERSUM Van Halen, Deep Purple en Ronnie James Dio komen zaterdagavond naar de Hilversum Vorstin. Niet de echte natuurlijk, maar zogenaamde tributebands. Alle hits komen wel voorbij. Voor info en tickets zie www.devorstin.nl.

Eerste Gooisch Straathockey Festival

Op het Martplein is men klaar voor het hockeyfeest. Foto: Arjanneke van den Berg

hilversum HMHC en Spandersbosch hebben de handen ineengeslagen voor het eerste Gooisch Straathockey Festival op het Marktplein bij Mout in Hilversum, komende zondag tussen 12.00 en 18.00 uur. "Het wordt een groot hockeyfeest", zegt Guido de Wit namens de organisatie. "Op deze manier willen de verengingen iets terugdoen voor Hilversum."

Op zes velden liggen speciale lichte sticks met ballen klaar voor zowel jeugd, gezinnen als volwassenen. Iedereen die straathockey wil uitproberen kan zich ter plekke aanmelden of kan een team opgeven op www.gshf.nl (echter vol is vol). Ook is er een snelheidsmeter opgesteld, waarbij iedereen om het hardst de bal kan slaan.
Verder zijn er ook ook straathockey wedstrijden en clinics en zijn er een DJ, foodtrucks, ijs en drankjes op een groot terras in het midden van het plein.

De twee Hilversumse verengingen werken samen met de andere hockeyclubs uit ’t Gooi. In de aanloop naar het festival zijn er al straathockey-clinics gegeven op diverse scholen en op de Johan Cruijff courts in Hilversum. “Schoolkinderen zijn razend enthousiast als ze straathockey uitproberen. Het is spannend en snel en je kunt makkelijk trucjes leren” vertelt Cindy Kniep, hockeytrainster van ’t Spandersbosch. “Je hoeft er niet voor naar de hockeyclub, maar het kan gewoon op het Marktplein in spijkerbroek en gympen." Bitje of scheenbeschermers zijn niet nodig.
Te midden van de velden heeft de Gooische Bierbrouwerij een terras gecreëerd rond de fontein voor Mout met lokale foodtrucks, koffie van een barista, lokaal Italiaans ijs en Gooisch bier uit eigen ketels. Het festival eindigt in een straathockeyfeest met DJ Dr. Hoff, de huis-DJ van Poppodium De Vorstin en met een live optreden van de Gooise coverband Ravage.

Burgerzaal raadhuis Hilversum vol strijkers en blazers

De acht muzikanten van dinsdag. Foto: Arjaan Hamel Fotografie

HILVERSUM De Burgerzaal in het Hilversumse raadhuis is komende dinsdag voor de laatste keer dit seizoen het decor van een Raadhuisconcert. Het podium staat vol met strijkers en blazers.

Zij spelen het Groot Septet voor houtblazers, hoorn en strijkers van de Zweedse componist Franz Berwald. Hij wordt in Zweden beschouwd als de belangrijkste componist van de negentiende eeuw.
Zijn septet uit 1828 vormt een mooie combinatie met het enige octet dat Franz Schubert heeft gecomponeerd. Schubert kreeg tijdens zijn korte leven veel waardering van pers en publiek. Hij voltooide zijn Octet in F gr.t. D 803 op 1 maart 1824, het werd voor het eerst in 1827 uitgevoerd en pas 26 jaar later gedrukt.

Met de rijkdom aan kleur en thema's hebben beide kamermuziekwerken - die op 26 juni op het programma staan - bijna symfonische proporties. Op het podium staan Arjan Woudenberg (klarinet), Birgit Strahl (fagot), Laurens Otto (hoorn), Nadia Wijzenbeek (viool), Dana Mihailescu (viool), Francien Schatborn (altviool), Charles Watt (cello) en Wilmar de Visser (contrabas).
De Stichting Raadhuisconcerten Hilversum organiseert sinds 1994 concerten in de Burgerzaal van het beroemdste monument van architect Dudok. Al 24 jaar is de programmering van de zes kamermuziekconcerten per seizoen verrassend en vernieuwend.
Kijk voor meer informatie en kaarten op www.raadhuisconcerten.nl.

HSG Open in Lapershoek helemaal vol

hilversum Hotel Lapershoek in Hilversum is komend weekend voor alweer de dertiende maal het decor van het HSG Open schaaktoernooi. Pakweg 220 deelnemers hebben zich aangemeld - van de jongste beginners tot en met internationale grootmeesters. Daarmee is het toernooi net als voorgaande jaren weer helemaal vol.

Bijzondere belangstelling gaat er dit jaar tijdens de HSG Open uit naar GM Jorden van Foreest (19 jaar), de jongste grootmeester van Nederland. Hij neemt samen met zijn talentvolle zus Machteld van Foreest (10 jaar) deel aan het toernooi. Ook speelt HSG-coryfee en ex-winnaar van het HSG Open GM Friso Nijboer mee, die op de slotdag, 24 juni, voor het publiek de slotanalyse van het toernooi verzorgt. Het toernooi is voor publiek gratis toegankelijk.
Net als vorige jaren is er vrijdag een schaakclinic voor Hilversumse basisscholen door schaaktrainer Pascal Losekoot. Bijzonder is dat de Hilversumse basisschool De Kindercampus, de kersverse winnaar van het NK basisonderwijs, deze clinic ook bezoekt.

Naast het HSG Open-toernooi zijn er deze zomer tal van nevenactiviteiten, zoals een jeugdtoernooi in Pinetum Blijdenstein en het Snelschaaktoernooi in MOUT.
Schakend Hilversum had sowieso al een vliegende start in 2018 met het Tata Steel Chess on Tour-toernooi, dat met de wereldtop in januari een toernooironde speelde in Beeld en Geluid. Na een ontvangst door Sesamstraatfiguren, waarbij Koekiemonster met schaakstukken aan de haal ging en Bert het opnam tegen wereldkampioen schaken Magnus Carlsen, konden de gasten zien hoe de sterkste schakers ter wereld het tegen elkaar opnamen.

Beste mondiale debuutfilms te zien bij Scenecs Filmfestival

Ook dit jaar gaat de rode loper door het centrum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Scenecs legt de rode loper weer uit, want vanaf vrijdag 22 juni is het een en al films dat de klok slaat in Hilversum. Tot en met vrijdag 29 juni verzorgt Scenecs opnieuw het International Film Festival.

Het festival wordt voor de twaalfde keer - voor de derde keer in Hilversum - gehouden. Uit meer dan achthonderd inzendingen is een selectie gemaakt van 79 debuutfilms. De makers komen uit 76 verschillende landen. In Vue Hilversum, Filmtheater Hilversum en Bibliotheek Hilversum zijn de producties van de startende regisseurs te zien.
"Scenecs is een filmbeleving", meldt festivaldirecteur Arya Tariverdi. "Als bezoeker van het festival zie je de parels van de filmmakers. Hier beleef je films als de meest gevarieerde en krachtige kunstdiscipline."
Het festival trapt morgen af in de bioscoop aan het Langgewenst met de Indonesische film 'Posesif', de openingsfilm. Vrijdag 29 juni is Studio 21 de plek van het Grand Gala. Naast een avond vol show worden hier de Dutch Golden Stones uitgereikt.

Kaarten voor filmvertoningen of het gala? Kijk op www.scenecs.com.