Gooi en Eembode Hilversum

5 oktober 2017

Gooi en Eembode Hilversum 5 oktober 2017


Mediacultuurcluster op Kerkbrink?

HILVERSUM De Kerkbrink is qua inrichting een plein dat op meerdere gedachten hinkt. Daar willen de gemeente, ondernemers en vele inwoners van af. Wordt het een plein met een stevig mediacultuurkarakter? Dat is wel wat nu onderzocht gaat worden.

Volgens wethouder Wimar Jaeger van Cultuur en Media zijn er kansen om op de Kerkbrink een bundeling te creëren van organisaties en bedrijven met een mediaculturele achtergrond. Bibliotheek Hilversum, Museum Hilversum, Grafisch Atelier Hilversum, Scenecs Filmfestival, de lokale omroep 6FM/RTi en een aantal vastgoedpartijen doen tot eind 2017 serieus onderzoek naar de haalbaarheid van dit voornemen. Gistermiddag - woensdag 4 oktober - ondertekenden de deelnemers samen met de gemeente de intentieovereenkomst Mediacluster Kerkbrink.

Mogelijkheden wat panden betreft zijn er genoeg. Zo zou de bibliotheek zich kunnen gaan huisvesten in het BCC-gebouw. "BCC kan dan verhuizen naar een ander pand van eigenaar Achmea, want die willen we niet kwijt", meldt Jaeger. Ook op de begane grond en de kelder van het voormalige postkantoor liggen bijvoorbeeld kansen voor de geïnteresseerden.

De wethouder verwacht begin 2018 de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor te kunnen leggen aan de gemeenteraad.

Schietpartij bij het beruchte Ooievaarplein

Hilversum Op een woning aan de Adelaarstraat (bij het Ooievaarplein) is mogelijk laatst geschoten. De politie onderzoekt het incident dat plaatsvond in de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 september.

Die nacht hoorden bewoners meerdere knallen, maar waar precies was onduidelijk. Agenten namen een kijkje, maar troffen niets aan. De volgende dag, toen er opnieuw een melding bij de politie binnenkwam, was wel duidelijk welke woning was beschadigd. Het getroffen raam bleek geheel afgeplakt.

Het Ooievaarplein kwam in het verleden regelmatig in het nieuws doordat jongeren tal van vernielingen aanrichtten. Ondanks de schietpartij is het nu fijn wonen op het ooit beruchte relplein, vertelt een bewoonster. "Ik woon hier nu een half jaar en het is een fijne buurt waar iedereen elkaar gedag zegt."

Toch hoorde ook zij tijdens die bewuste nacht twee weken terug zeven schoten. "En dat was echt geen vuurwerk", zegt zij. "Ik heb op schietles gezeten en weet echt wel hoe dat klinkt. En het is niet fijn om te horen. Ik heb die avond best lang wakker gezeten."

Wijkteams

Hilversum-Oost is en blijft een hotspot, vertelt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum tijdens 'Het gesprek met de burgemeester' van deze krant en GooiTV. Vorige week heeft de gemeente de eerste wijkteams opgericht. Juist omdat de leefbaarheid beter moet in dit deel van Hilversum is een van die teams hier begonnen.

In het kader van de buurtgerichte aanpak is de gemeente begonnen met wijkteams. Dat betekent dat de wijkagent, de buurtcoördinator en zorginstellingen met elkaar om tafel zitten om met bewoners te bepalen hoe zij de leefbaarheid in de eigen buurt kunnen vergroten. Broertjes gaf aan dat het nu redelijk rustig is in Oost. Volgens hem verspreidt de jongerenoverlast zich over heel Hilversum.

Leesmarathon de Wilgetoren tijdens Kinderboekenweek

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Even voor 12.00 uur telden de leerlingen van de Wilgetoren af. Daarna ging de eerste leerling naar de schoolbibliotheek om te gaan lezen. De Hilversumse basisschool houdt tijdens de Kinderboekenweek een leesmarathon. Gedurende alle lesdagen van de Kinderboekenweek is er een kind aan het lezen. De scholieren wisselen elkaar af onder schooltijd.

Goed gehandeld

Foto: Bastiaan Miché

De kwestie rond Hans Roos van Hilversum1 hield de raad nog flink bezig. Broertjes heeft goed gehandeld was de conclusie.

13

Kuperus Autoverhuur breidt wagenpark uit

Een deel van de nieuwe vloot. Foto: Kuperus

HILVERSUM De economie trekt aan. Bedrijven kunnen weer investeren. Kuperus Autoverhuur heeft bijvoorbeeld onlangs haar wagenpark uitgevoerd met vijftien producten van Volkswagen. Hiervoor heeft het Hilversumse bedrijf een lokale partner gezocht: Pon Dealer.

De nieuwe wagens, waaronder Caddy's, Crafters en negenpersoons Transporter VIP-bussen, vallen goed in de smaak bij de klandizie. "Wij krijgen louter positieve berichten van onze klanten over onze nieuwe aanwinsten", meldt Sander Kuperus van Kuperus Autoverhuur.

Kuperus vond in Pieter Pietersen van Pon Dealer een goede partner. Als dank gaf voor de goede samenwerking gaf hij Pietersen een miniatuur Volkswagen Crafter cadeau. "De basis is gelegd. Inmiddels zijn we alweer bezig met nieuwe investeringen voor 2018", laat Kuperus verder nog weten.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, aan de koude kant

In contrast met afgelopen jaren is de herfst dit jaar zeer onbestendig. Donderdag trekt weer een actieve randstoring over met regen en wind. Ook nadien staat het weer onder invloed van een lagedrukgebied boven Noord-Europa. Het blijft onbestendig, maar in het weekeinde neemt de westenwind sterk in kracht af. De temperaturen liggen met 13 à 14 graden aan de lage kant.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Er kunnen enkele buien vallen. De wind neemt stilaan in kracht af. Het wordt 14 graden. Zaterdag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. Zondag schijnt af en toe de zon met ook kans op enkele buien. Er waait een tot matig afnemende wind tussen noordwest en zuidwest. Het is met een maximum van 13 à 14 graden aan de koude kant. Het langjarig gemiddelde voor begin oktober bedraagt 16 graden.

Trend na het weekeinde

Na een iets rustiger en minder buiige maandag neemt vanaf dinsdag de onbestendigheid weer toe. Ook de rest van de week is het wisselvallig met af en toe zon, bewolking en soms regen. De maximumtemperatuur schommelt rond 14 graden, later in de week mogelijk iets hoger.

Weetje

September was koel en nat met een normaal aantal zonuren. De gemiddelde temperatuur was 13.7 graden (normaal is 14.5 graden). Er kwamen geen zomerse dagen voor van 25+ graden tegen drie normaal. In onze regio viel 147 mm regen tegen 70 mm normaal. Het was de natste september sinds 2001. Toen viel er 177 mm. September 2006 was het droogst met 8 mm.

Independer verhuist naar oude Tros-gebouw Lage Naarderweg

Het nieuwe thuis van Independer. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het oude Tros-gebouw, dat sinds de verhuizing van de omroep leeg stond, heeft een nieuwe bewoner. Independer is momenteel druk in de weer met de verhuizing van het rijksmonument aan de Snelliuslaan naar het pand aan de Lage Naarderweg.

De verhuizing is inmiddels langzaamaan gestart en moet medio november zijn afgerond, vertelt woordvoerder Michel Walraven van Independer. Komend weekend is de eerste grote verhuisoperatie.
Belangrijkste reden voor het vertrek van de in 1999 opgerichte vergelijkingssite is dat het bedrijf met bijna 300 medewerkers uit zijn voegen groeit. De nieuwe ruimte is 4500 vierkante meter groot, bijna twee zo veel als het oude onderkomen, en heeft bovendien nog doorgroeimogelijkheden naar maximaal 5500 vierkante meter.

Een tweede belangrijke motief om te vertrekken is dat er in het rijksmonument aan de Snelliuslaan weinig duurzaamheidsaanpassingen kunnen worden gedaan. Dat kan in het nieuwe pand wel. Zo komen er onder meer zonnepanelen, aldus Walraven. "We waren ook echt op zoek naar een gebouw waar we de duurzaamheid konden verbeteren zonder afbreuk te doen aan het pand zelf."

Verder is de akoestiek in het nieuwe onderkomen beter, vervolgt de zegsman, is de locatie beter bereikbaar met het openbaar vervoer (dicht bij station) en is er een goede buitenruimte voor de medewerkers.

Win kaarten voor Dutch Blues & Roots Tour in de Vorstin

Bluesfestival in het poppodium. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Podium de Vorstin staat zondag 15 oktober helemaal in het teken van blues. Vanaf 16.00 uur strijkt het indoorfestival Dutch Blues & Roots Tour neer in het onderkomen aan de Koninginneweg. Deze krant mag twee keer twee kaarten weggeven aan onze lezers.

Zeven roots- en bluesbands verschijnen er op de Hilversumse bühne. Verdeeld over twee podia brengen Rootbag, Dynamite Blues Band, Detonics, The Damned and Dirty, La Bomba, Little Steve & The Big Beat en Paardekooper het allerbeste dat Nederland te bieden heeft op het gebied van roots en blues.

Zin in een middag vol blues? Ga dan naar Facebook.com/HilversumsNieuws en plaats een reactie.

Informatieavond over werk Oud-Loosdrechtsedijk

Loosdrecht In het gemeentehuis van Wijdemeren is donderdag 12 oktober een derde en laatste informatieavond over de herinrichting van de Oud-Loosdrechtsedijk tussen de rotondes.

In februari en mei van dit jaar zijn omwonenden geïnformeerd over de voorgenomen herinrichting. Tijdens deze avonden zijn er wensen en ideeën ingebracht. Op basis van de landelijke richtlijnen voor inrichting van wegen en rekening houdend met de wensen en ideeën van de omwonenden is een ontwerp tot stand gekomen.

Uit diverse reacties blijkt dat er behoefte is aan een derde bijeenkomst. Hier hebben belangstellenden nogmaals de kans vragen te stellen en te reageren op het ontwerp. De bijeenkomst start donderdag om 20.00 uur met een centrale toelichting op het ontwerp. Vervolgens wordt in kleinere groepen, bij verschillende tafels waar de tekeningen liggen, het ontwerp nader bekeken en besproken.

Eerste zichtbare stap van nieuwbouw Tergooi

Maandag begonnen met kap van ongeveer duizend bomen

Om het zorgpark op Monnikenberg te kunnen realiseren moet er veel groen verdwijnen. Met die klus is deze week een begin gemaakt.

Sinds maandag is de grijpmachine bezig in het gebied van de Monnikenberg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De kaalslag is begonnen. Afgelopen maandag is begonnen met de bomenkap. Ongeveer duizend bomen verdwijnen voor de eerste fase van de nieuwbouw van Tergooi op Monnikenberg. Het nieuwe hospitaal wordt ingepast in het bestaande bos en is dan onderdeel van het gezondheidspark. Het ziekenhuis benadrukt dat bijna alle bomen worden herplant.

De bomenkap vindt voor het grootste deel plaats ten zuiden van het huidige ziekenhuis aan de Riebeeckweg. Na aanleg van de hoofdaansluiting aan de Soestdijkerstraatweg is dit de eerste zichtbare stap in de eerste fase van de nieuwbouw voor Tergooi. Op de vrijgekomen ruimte moet uiteindelijk het nieuwe ziekenhuisgebouw verrijzen en verder ook nog een parkeergarage en het nieuwe onderkomen van de RAV (de ambulancedienst van de Gooi en Vechtstreek). De werkzaamheden moeten volgens planning ongeveer twee weken duren. Patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden moeten zo min mogelijk overlast ervaren. Tijdens de kapklus zijn geluidsoverlast, trillingen en beperkte bereikbaarheid van terreindelen niet uit te sluiten.

De gekapte bomen worden deels verwerkt als natuurlijke afscheiding bij de landschapsherinrichting op Monnikenberg. De bomen die pas gekapt hoeven worden wanneer Tergooi te zijner tijd de tweede fase van de nieuwbouw realiseert, blijven allemaal staan totdat de tweede fase daadwerkelijk van start gaat. Overigens is ook voor de tweede fase herinvestering in de natuur van kracht die verder gaat dan alleen herplant.

Raad is unaniem akkoord gegaan met aangepast bestemmingsplan

Akkoord

Vorige week woensdag is de raad unaniem akkoord gegaan met het aangepaste bestemmingsplan Monnikenberg. Tergooi, Merem Behandelcentra, het Goois Natuurreservaat (GNR), HPG Hilversum en de gemeente hebben met elkaar afgesproken een duurzaam Monnikenberg te ontwikkelen. Naast boomrijke lanen en het bestaande bos wordt een park aangelegd. Tevens laten de initiatiefnemers de bestaande groenvoorzieningen herstellen en komen er wandel- en fietspaden. Het oostelijk deel, dat eigendom is van het GNR, blijft natuurgebied. Vijf jaar geleden is het Monnikenberg Groenfonds opgericht. Dit fonds moet een waarborg zijn voor natuurbeheer en -behoud voor de komende honderd jaar. De kosten hiervoor worden gefinancierd vanuit de ontwikkeling van woningbouw.

Combinatie

Voorlopig kunnen patiënten en bezoekers terecht op de huidige ziekenhuislocaties in Hilversum en Blaricum. En dat duurt zeker nog tot en met 2021. Vanaf 2022 wordt de nieuwbouw op Monnikenberg, die eerst wordt gecombineerd met de huidige locatie, voltooid. Wie de ontwikkelingen rond de bouw van het nieuwe Tergooi-ziekenhuis en de inrichting van de toekomstige zorg zijn onder meer te volgen op www.bouwenaantergooi.nl.

Honderden fietsplekken in centrum erbij

Hilversum De eerder beloofde honderden extra fietsparkeerplekken in het centrum van Hilversum komen nog dit jaar vooral op de Groest en het Marktplein. Dat staat in een brief met daarbij een overzichtskaart van wethouder Floris Voorink aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad ging afgelopen week akkoord met het voorstel van de wethouder, al vindt lang niet iedereen het de ideale oplossing. De extra plekken in de openbare ruimte - kosten 220.000 euro - gelden dan ook als tijdelijke maatregel. Voor de langere termijn is de gedachte om meerdere inpandige stallingen in het centrum te creëren, bijvoorbeeld op de Zeedijk, Kerkbrink, Groest en Stationsplein.

Fietsenchaos

Doel van de maatregel is dat er eindelijk eens een einde komt aan de fietsenchaos in het centrum. Fietsen worden nu namelijk lukraak in het centrum geparkeerd. Voor bezoekers betekent dat een weinig gastvrij onthaal. Het tast ook de toegankelijkheid en de uitstraling van onze winkelstraten aan, vindt de gemeente. De extra plekken - omschreven als 'nietjes' - maken het tevens mogelijk om te kunnen handhaven op verkeerd gestalde tweewielers.

Met een overzichtskaart laat de wethouder zien dat de fietsparkeerplekken bij de Gooische Brink en naast Douglas verdwijnen. "Ook verwijder of verplaats ik diverse bestaande rekken op en rond de Groest", aldus Voorink. "Netto leiden deze plannen tot een uitbreiding van tussen de 360 en 510 fietsparkeerplaatsen."

Vergiftigde macaroni op Hoorneboeg

HILVERSUM - Hondenbezitters opgelet. Op de Hoorneboegse Heide is vergiftigde macaroni/rijst neergelegd.

Dat schrijft Dierenartspraktijk Dokter Annemarie op Facebook. "Afgelopen weekeinde is een hond overleden nadat die daarvan had gesnoept. Sectie bij de Universiteit Utrecht heeft dit uitgewezen."

Inmiddels zouden al twee honden zijn overleden. De dierenartspraktijk adviseert baasjes om ergens anders met de trouwe viervoeter te wandelen. "Of laat je hond er uit aan de lijn en met een snuitbandje om."

Voorzittershamer Stadsfonds Hilversum in nieuwe handen

Maarten Pel volgt Ben Hammer op. Foto: Ineke Oostveen

HILVERSUM Ben Hammer is niet langer voorzitter van Stadsfonds Hilversum. Per 1 oktober heeft Maarten Pel deze functie overgenomen van de man die in 2015 de eerste preses was van dit fonds voor en door ondernemers.

De 45-jarige Pel heeft een eigen praktijk als adviseur op het gebied van ruimte en wonen. Met veel elan begint hij aan de voorzittersklus. "Ik ga met veel plezier en energie werken aan het vergroten van de bekendheid van het fonds en en het activeren van de ondernemers", meldt de Hilversummer.

Hammer, voormalig PvdA-wethouder en huidig lid van de raad van bestuur bij HilverZorg, verlaat na ruim twee jaar het Stadsfonds. Een van de argumenten om het voorzitterschap neer te leggen is het feit dat hij geen Hilversummer meer is. Enkele maanden geleden is hij met zijn gezin naar Amersfoort verhuisd.

In de afgelopen twee jaar hebben Pel en Hammer gezien dat het Stadsfonds Hilversum veel potentie heeft. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt ook dat het fonds inmiddels stevige worteling heeft gevonden in de lokale ondernemerswereld. Tal van projecten zijn opgestart. "Ik zie met veel genoegen en ook wel een beetje trots dat uit de evaluatie blijkt dat het Stadsfonds er echt toe doet in Hilversum", aldus de vertrekkende voorzitter. "De machine van het Stadsfonds als organisatie draait goed en we dragen bij aan de realisatie van mooie en vernieuwende evenementen", vervolgt Hammer.

Stadsfonds Hilversum is een investeringsfonds dat wordt gevuld met een deel van de opbrengst van de zakelijke onroerendgoedbelasting. Het fonds draagt bij aan innovatieve projecten die het sociale en economische klimaat in Hilversum moeten versterken.

Bijna vijftig ideeën voor H100 Challenge

HILVERSUM De oogst van 49 ingediende duurzame ideeën voor de Hilversum 100 Challenge is onvoorzien groot. Voor de gemeente is dit een teken dat veel meer Hilversummers en lokale organisaties zich ervan bewust zijn dat de duurzaamheidspas bewandeld moet worden.

"Het is geweldig dat zo veel mensen, verenigingen, scholen, bedrijven en andere groepen gehoor hebben gegeven aan de oproep. Het toont aan dat steeds meer mensen zich bewust zijn van hun eigen rol in het verduurzamen van Hilversum", reageert wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. "De gemeente kan en moet stappen nemen hierin, maar voor een energieneutraal Hilversum is iedereen nodig. Als we samen de handen uit de mouwen steken, kunnen we het halen. Nu liggen er 50 plannen, kleine en grote. Een prachtig begin waarmee we de sneeuwbal aan het rollen kunnen krijgen."

Dinsdag is het de Dag van de Duurzaamheid. Hilversum pakt dan groots uit in de Stookplaats op Werf35. Tijdens dit evenement worden ook de prijswinnaars bekendgemaakt van de H100 Challenge.

Vragen over ophalen vuilnis in de spits

HILVERSUM Wachten in de spits is de weggebruiker tijdens de spits niet vreemd. Hilversum in- of uitrijden vergt veel geduld. Dat de GAD precies in deze uren het vuil ophaalt, zorgt voor nog meer oponthoud. Vandaar dat de VVD wil weten van wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok of dit niet anders kan.

"Door het ophalen van vuilnis in de spits ontstaan lange opstoppingen", aldus VVD-raadslid Hidde Fennema. "Uit alles blijkt dat er niet veel sympathie is voor medeweggebruikers die onderweg zijn naar school of werk. Onder het mom van 'Ik moet toch mijn werk doen', lijkt het geoorloofd te zijn belangrijke ring- en radiaalwegen af te sluiten voor tientallen mensen die ook hun werk willen doen.” Hiddema wil weten of er afspraken zijn met de GAD om pas na de spits aan de slag te gaan. Hij meent namelijk van wel. Daarom wil de VVD'er dat Van Vroonhoven met de regionale instelling in gesprek gaat om duidelijk te maken dat vuilnis ophalen op drukke verkeersmomenten niet kan.

André Budding

(55), Hilversummer sinds 1962, pleit voor gratis openbaar vervoer en luistert stiekem naar snoeiharde rockmuziek.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Binnen Research Corbion Biomaterials werk ik aan de ontwikkeling van nieuwe bio-afbreekbare polymeren voor medische toepassingen."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Ik ben trainer en coach bij HSV Wasmeer, drummer in verschillende bands, klussen aan huis en ik besteed veel tijd aan onze Budmobiel, een oud campertje."

Wat vind je van Hilversum?
"Heb vier jaar samengewoond in Zeewolde, maar ben blij terug te zijn in ons dorp. Hilversum heeft alles wat je nodig hebt. Bovendien is er een sterke verbetering in het opknappen van bepaalde wijken."

In welk café ben je te vinden?
"Vroeger was dat Stammineke, nu de Vorstin."

Als je burgemeester was, dan...
"Gratis openbaar vervoer met vele opstapplaatsen vooral in het centrum."

Waar ben je trots op?
"Op Karin, waar ik binnenkort 20 jaar mee getrouwd ben. En ook op onze studerende en voetballende jongens Thomas (18) en Victor (17)."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Mindf*ck' van Victor Mids."

Kroketje of kaviaar?
"Broodje kroket."

Heimelijk genoegen?
"Luisteren naar snoeiharde rockmuziek."

Welke poster hing boven je bed?
"Blondie."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Een hondencafé."

Succesrecept?
"Shoarmasoep. Eerlijk gezegd is dit een recept van Karin."

Beste cd ooit?
"'G-Force' van Gary Moore is erg goed, maar er is zo veel meer."

Snel selfie nemen na flitsconcert van dj's

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM DJ's Glowinthedark luidden vorige week donderdag het nieuwe seizoen in van Het Gooi On Stage, het podium waar vmbo-leerlingen zich kunnen voorbereiden op hun toekomst. Flitsconcerten waren er op College de Opmaat en bij Hilfertsheem. Scholieren gingen los tijdens de korte optredens. Tijdens het weggaan nam een enkeling nog snel een selfie met de artiesten.

Zonnedak op sporthal Kerkelanden is af

HILVERSUM HilverZon kan weer een klus afvinken. Dinsdag zijn de 420 zonnepanelen aangesloten op het dak van sporthal Kerkelanden.

De lokale energiecoöperatie meldt dat zij hiermee het vierde project heeft afgerond. De ruim vierhonderd panelen van dit zonnedak leveren groene stroom, die lokaal wordt opgewekt, aan 38 huishoudens.

Andere klussen staan al goed in de steigers. Zo realiseert HilverZon ook nog een zonnedak op de Dudok Arena. Momenteel werft zij daar de laatste deelnemers voor. Tevens is de energiecoöperatie bezig met het vinden van geïnteresseerden voor de innovatieve zonneweide bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Anna's Hoeve. Dit zijn projecten die gaan om respectievelijk 1400 en 1670 zonnepanelen.

Verschil nu al merkbaar

Sinds dit weekeinde staan er minischermen langs het spoor. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Niet alle bewoners die langs het spoor wonen aan de Mussenstraat zijn overtuigd. Toch gaven meerdere omwonenden dinsdag bij de officiële opening van de minischermen aan dat zij minder last van het spoorgeluid hebben. "Je merkt het wel", aldus een bewoner.

Champagnekurken plopten en wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok en regiodirecteur ProRail Kees Rutten gaven aan blij te zijn met de Nederlandse primeur van de minischermen langs het spoor in Hilversum. Maar de twee benadrukten dat plaatsing van de 76 hoge schermpjes vooral bedoeld zijn om het woongenot van de omwonenden te verbeteren. Een aantal van de aanwezige omwonenden gaven aan dat zij sinds de komst van de schermen afgelopen weekeinde inderdaad minder geluidsoverlast van de treinen ervaren.

Hoewel niet alle bewoners dezelfde mening deelden, was Rutten blij te horen dat de minischermen blijkbaar het gewenste effect sorteren. Voor ProRail is het werken met de minischermen ook een primeur. Hilversum is de gemeente waar de spoorwegbeheerder als eerste werkt met de kleine schermen. "Het is voor ons een speciaal project", aldus Rutten. "En ook voor Hilversum, zoals het betaamt. Er zullen wel bussen met wethouders uit het hele land hier naartoe komen om te kijken wat er ligt", grapte hij.

Doordat de schermen dichter bij het spoor staan en daardoor meer naar de bron toe, moet het spoorgeluid verminderen. In totaal moeten de schermen voor een reductie zorgen van 6 decibel. Of dat ook zo is, moeten metingen uitwijzen. Tot het einde van het jaar moeten deze metingen uitwijzen of het beoogde geluidseffect gehaald wordt. Gevoelsmatig lijkt dat al wel zo bij de bewoners van de Mussenstraat.

Tv-liedjes trekken veel publiek

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het weer werkte zaterdag niet mee, maar toch bleven veel mensen staan om naar de Bladbazers te luisteren die voor Boekhandel Voorhoeve bekende deuntjes van Ruud Bos ten gehore brachten. Zij speelden bekende liedjes van de 'mediacomponist'. Tineke de Nooij was de presentator.

Kwestie rond foute fractievoorzitter eindigt met 'foei-gesprekje'

Politiek Hilversum achter conclusies Broertjes in zaak-Hans Roos

Het onderzoek naar raadslid Hans Roos van Hilversum1 is na het debat in de gemeenteraad afgerond. Burgemeester Broertjes heeft goed gehandeld, vindt een meerderheid.

Hans Roos is inmiddels teruggetreden. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Fractievoorzitter Karin Walters van de lokale partij Hart voor Hilversum uitte deze week forse kritiek op het inmiddels opgestapte raadslid Hans Roos, burgemeester Pieter Broertjes en de overige fractievoorzitters. Echt onder de indruk waren de beschuldigden niet. Zij lieten Walters uitrazen en gingen over tot de orde van de dag.

Karin Walters vindt dat politiek de zaak 'wegmoffelde'

Eigenlijk had niemand binnen de gemeenteraad echt veel zin om de kwestie-Hans Roos, die valse facturen zou hebben gedeclareerd, te bespreken. Het beeld van de onbetrouwbare politiek werd immers nog maar eens bevestigd. PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager, die de discussie leidde, noemde het vooraf: "Niet een van de grootste hoogtepunten die ik mag meemaken. Heel jammer dat we op deze wijze moeten vergaderen."
Aanvankelijk was Roos, zelf afwezig, het laatste punt op de agenda van de avond. Walters, de enige die wel zin leek te hebben in de discussie, stelde echter voor om het meteen te bespreken. Dan is iedereen immers nog fris en heeft men voldoende spreektijd, was haar overtuiging. Uiteindelijk ging een krappe meerderheid met haar mee. "Dan hebben we het maar meteen achter de rug", was daarbij de gedachte.
Walters was de enige fractievoorzitter die een week eerder - toen alle fractievoorzitters in het presidium de kwestie bespraken - ontbrak vanwege vakantie. Omdat haar vervanger Jerry Braaksma zich op het laatste moment (ziek) moest afmelden, ontbrak Hart voor Hilversum op die drie kwartier durende bijeenkomst. De fractievoorzitters vonden ook dat de maatregelen van Broertjes tegen Roos - een goed gesprek en een boze brief - voldoende waren.

Karin Walters: 'Veel Hilversummers zijn boos.' Foto: Eduard Metz

Walters was het daar niet mee eens en meende dat Broertjes aangifte moest doen bij de politie. Wanneer burgers de gemeente financieel benadelen, gebeurt dat immers ook, meende zij. Daarbij meende Walters dat veel Hilversummers heel, heel boos zijn hierover en noemde zij het kwalijk dat de gehele Hilversumse politiek in haar ogen het misdrijf van Roos wegmoffelde. "De burgemeester bespreekt het in het presidium, waar verder niemand bij is. Daar spreekt hij af het bij een 'foei-gesprekje' te laten. Hij voegt dat voorstel op het allerlaatste moment toe aan de raadsvergadering, als allerlaatste agendapunt, wetende dat raadsleden dan nog maar weinig spreektijd overhebben. Nog minder aandacht voor een serieuze integriteitsmelding kan niet."

Namens de overige fractievoorzitters zei Annemarie den Daas dat het gehele proces zorgvuldig is verlopen en dat zij achter de conclusies van Broertjes staan. Zij uitte daarbij ook felle kritiek op de klokkenluiders Roland van den Akker en John Tammer die met verschillende mails aan de gemeenteraad de leden in hoge mate stoorden en op geen enkele wijze hebben meegewerkt aan het onderzoek. Dat laatste wordt overigens ontkend door Van den Akker en Tammer. Zij menen dat de onafhankelijke onderzoekers hen buiten het onderzoek hielden.

Broertjes zelf vond aangifte doen van een misdrijf niet nodig, omdat ook de onderzoekers hem zouden verteld dat er geen sprake is van een misdrijf. Hij hekelde de term 'wegmoffelen' van Walters en meende dat er geen sprake was van een doofpot. Toen Walters daartegen inging en vroeg waarom de conclusie 'geen misdrijf' niet zwart-op-wit stond, zei Broertjes dat hij dit mondeling had vernomen.
De discussie tussen Walters en Broertjes had, zoals Saami Akrouh van de PvdA verwoordde, veel weg van een politieverhoor. De sociaaldemocraat meende dat Walters met haar betoog niet alleen Roos en de lokale politiek politie beschadigde, maar ook Hilversum als stad. Ook Walters noemde de kwestie beschadigend voor de politiek. Maar dat was dan weer omdat de kwestie niet tot op de bodem was uitgezocht en niet eerst in de commissie (in het openbaar) was besproken.

Werken aan herstellen relatie met Dierenasiel Crailo

Wethouder is bereid nieuw bestuur te ondersteunen

Gemeente en het bestuur van Crailo praten weer met elkaar. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor Dierenasiel Crailo nu er een nieuw bestuur is aangetreden. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok wil dan ook best onderzoeken hoe de gemeente de organisatie kan ondersteunen en hoe de twee hun relatie kunnen herstellen. Dat laat de CDA-bestuurster weten in haar antwoorden op vragen van de SP.

De relatie tussen de gemeente en het Hilversumse dierenasiel was niet best. Dat de meerderheid van de politiek bijvoorbeeld heeft gekozen om de zwerfdieren voor de komende vier jaar op te vangen in Amersfoort is daarvan een duidelijk signaal. In die debatten over deze wettelijke taak was Van Vroonhoven altijd glashelder over Dierenasiel Crailo. De zaken waren niet op orde. Een kwaliteitsslag was noodzakelijk en hetzelfde ging op voor de financiële transparantie.

Nu de oude bestuurders weg zijn en er nieuwe mensen zijn aangetreden, ziet de wethouder dat een frisse herstart gemaakt kan worden. In haar beantwoording aan de SP tekent zij op dat deze wederopbouw een flinke impact heeft op de organisatie. Hierbij wil Hilversum best de helpende hand bieden. “Voor deze wederopbouw en het optimaal functioneren van het dierenasiel is veel werk en geld nodig. Ik ben bereid om, als er aan de voorwaarden wordt voldaan, te onderzoeken welke ondersteuning er vanuit de gemeente mogelijk is."

'Eerste stappen zijn gezet. Het is nog te vroeg voor conclusies'

Om te kunnen helpen moet de wethouder de banden weer aanhalen met de bestuurders van het dierenasiel. De relatie moet worden verbeterd en dat betekent bij elkaar aan tafel gaan zitten. In juli is voor het eerst met elkaar gesproken en een nieuwe afspraak staat al in de agenda's. “De eerste stappen zijn gezet. Het is nog te vroeg voor conclusies”, merkt zij op. Van Vroonhoven geeft aan structureel met de vertegenwoordigers van Crailo te willen praten. Daarmee investeert zij in het bereiken van samenwerking, ondersteuning en advisering.
Van Vroonhoven wil tevens onderzoeken of ondersteuning voor het nieuwe bestuur tot de mogelijkheden behoort. Daar zitten bij haar strikte voorwaarden aan, die begin 2016 zijn opgenomen in Hilversums eerste vastgestelde dierenwelzijnsbeleid. Op basis van die criteria is ook gekozen voor de locatie Amersfoort om daar de Hilversumse zwerfdieren op te vangen. "Ik ben bereid me in te zetten voor de vorming van een dierenasiel met een hoge kwaliteit en dat zich voortdurend ontwikkelt op het gebied van dierenwelzijn, met transparante organisatie en werkwijze, een gezond financieel beleid en als actieve deelnemer aan het samenwerkende netwerk van dierenorganisaties in Hilversum en de regio", aldus de wethouder.

De Windkanter is school voor hoofd, hart en handen

Lekker eten en lezen tijdens de officiële opening. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met de komst van De Windkanter heeft het onderwijs in Hilversum weer een nieuwe smaak toegevoegd aan het aanbod. Op het terrein van Merem aan de Soestdijkerstraatweg is de vrije school (nu nog) in kleine vorm begonnen. Dat duurt niet lang meer, stellen ouders en leraren, want de vrije school voorziet duidelijk in een behoefte.

Hilversum heeft bijvoorbeeld al jenaplanscholen, dalton- en montessori-onderwijs en natuurlijk openbare basisscholen, maar een vrije school ontbrak op het palet. "Diversiteit van onderwijs vinden wij heel erg belangrijk. Nu kunnen wij ook een vrije school aanbieden", stelt Geert Looyschelder, directeur-bestuurder van STIP Hilversum.

De Windkanter valt onder de vlag van Stip, die al zestien scholen onder haar hoede heeft. Deze basisschool is opgezet door ouders die een vrije school in Hilversum misten. Samen hebben zij de schouders eronder gezet en uiteindelijk is de school in de luwte van Merem opgezet. Een van de initiatiefnemers is Cathelijne Walet. De Hilversumse geeft aan dat de behoefte aan deze vorm van onderwijs groot is. Vrije School Michaël in Bussum puilt uit.

Nu wordt er nog lesgegeven in noodlokalen. Foto: Bastiaan Miché

'Doe 't maar: je kind opgeven bij een school waar nog niks is'

Voor de ouders was het pionieren en een rotsvast vertrouwen hebben in een goede afloop. "Doe het maar eens: je kind opgeven op een school waar nog geen gebouw, geen klas en geen juf is. Dat heet vertrouwen", speechte Looyschelder vrijdag bij de officiële opening. Het pionieren duurt ook nog wel even, aangezien de kinderen les krijgen in noodlokalen. Over een paar jaar moet er een mooi schoolgebouw zijn verrezen. De ouderbetrokkenheid is groot. Met acties hebben zij geld opgehaald voor een schoolbel, een vader heeft zelf het bord met de schoolnaam gemaakt en eind augustus, begin september is met man en macht gewerkt om de noodlokalen en het terrein in allerijl in te richten, zodat de school op tijd klaar was voor het nieuwe schooljaar.

De Windkanter is begonnen met een kleuterklas en heeft een klas 1 en 2 (bij andere scholen is dat groep 3 en 4). Nu zijn er 28 leerlingen, maar volgens Looyschelder en juf Katrijn Debroey komen er dagelijks nieuwe aanmeldingen binnen. "Een school voor hoofd, hart en handen", zo omschrijft Debroey. De school biedt compleet onderwijs. Doen en ervaren zijn belangrijke leerelementen, naast het horen en zien van de lesstof. "Zo hebben we van de week broodjes gebakken in de vorm van de letter K. De kinderen hebben dat dan letterlijk in hun hand", luidt een voorbeeld.

'Het lijkt wel of het plein is ingezegend'

Het plein is superstrak en de mensen weten de markt weer steeds beter te vinden. En dus zijn de verkopers die op woensdag en zaterdag het Marktplein bezetten blij. "Het is een mooi geheel met Mout en de bioscoop."

Even genieten bij Ons Plein. Foto's: Bastiaan Miché

Markt Het is een prachtige zaterdagmorgen op de Hilversumse markt. Onbegrijpelijk dat anderhalve week eerder de markt werd afgelast vanwege een zware storm. Nu schijnt de zon en lopen bezoekers lachend langs de vele verschillende kramen die de markt rijk is.

Markt wil volgend jaar meedoen voor prijs Beste markt

Wie vanaf de Groest het plein oploopt, treft als een van de eerste Brian Kuiper van Holland Kaas Centrum. "Het bevalt me hier goed", zegt hij. "Mensen kunnen hun fietsen goed kwijt en de auto in parkeergarage Markt goed parkeren. Hiervoor was het altijd vechten voor een plekkie. En het plein is superstrak met een mooie aansluiting op de Groest. Er is nu echt een eenheid."
Kuiper is nu zo'n vijftien jaar een vast gezicht in Hilversum. Hij geeft toe dat ondanks het moeizame jaar 2016 - toen het plein op de schop ging - er wel iets moest veranderen. "Maar een jaar doorbijten om daarna weer dertig jaar vooruit te kunnen, is prima."
"Het gaat nog steeds klote", grapt Gerard van Barneveld van Ons Plein, dé plek waar de mensen even onder het genot van een hapje en drankje kunnen zitten. "Nee hoor, het gaat prima. Ik zit nu vijf jaar hier en ben blij met mijn plekkie. En het plein ziet er leuk uit."
Bij Ons Plein zijn allerlei verse etenswaren en sapjes te krijgen. Vooral in de middag is het er vaak superdruk, zegt Van Barneveld. "Mensen komen ook steeds later, kijken eerst op internet wat voor weer het wordt voordat ze komen." En lachend: "En als ze hier zijn, gaan vooral de mannen hier zitten. De vrouwen lopen ondertussen hun rondje."

Een begrip op de Hilversumse markt is Joop Sjouwerman groenten en fruit. Ook hij is overwegend positief over het vernieuwde plein en de nieuwe opstelling. "Maar ook als je zelf verhuist, is niet meteen alles naar je zin. Er is een periode nodig om alles in het gareel te krijgen", vertelt de 71-jarige Sjouwerman. "Dat geldt ook voor de klanten. Daar moeten we in investeren. Maar het begint goede vormen aan te nemen."
Met de opening begin dit jaar heeft de markt groots uitgepakt en ook de modeshow van twee weken terug was volgens Sjouwerman - al 58 jaar een vast gezicht op de markt - een succes. "De klanten weten ons weer te vinden, ook doordat er met deze opstelling een vaste loop is. Dat is ook wat waard. En je loopt nu niet meer door de plassen wanneer het geregend heeft. Het is vooral een mooier geheel met de bioscoop en Mout erbij."
Bijzonder aan de markt is zowel de diversiteit als de kwaliteit die op de markt te vinden is, vindt marktmeester Lucas de Haas. Reden om volgend jaar de markt te nomineren voor de prijs voor Beste markt van Nederland. "De markt gaat weer leven", vindt ook hij.

Ook Roger Hekelaar van Completely Nuts (noten) vindt de veelzijdigheid van de markt in Hilversum uniek. Met het vernieuwde plein is hij blij, al moeten veel mensen hun weg nog zien te vinden, meent hij. "Maar dat moet groeien. Het leuke aan deze markt is dat je hier de gehele dag kunt zijn. Hier heb je veel meer persoonlijk contact."
Positief is ook Bernardo te Kloese tussen zijn bloemen. "Het lijkt wel of het plein is ingezegend", zegt hij. "Het is frisser, heeft een mooie uitstraling. Mensen hebben weer zin om naar de markt te komen. En als de markt goed loopt, is het leven leuk."

Sjouwerman.

'Als ik hier rondloop, krijg ik een vrolijk gevoel'

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

markt "Door de verbouwing is het marktplein een mooie en gezellige plek geworden", vertelt de enthousiaste bezoeker May de Vos. "De markt is veel overzichtelijker en er is een grote variëteit aan producten."

Op de markt staan kramen met groenten en fruit, brood, kaas, bloemen en planten, kip, vis, noten en snoep. Maar ook zijn er kramen met artikelen voor de fiets, boeken, kleding, lampen, drogisterij en kun je je sleutels na laten maken. "Ik kom altijd op zaterdag vanuit Kortenhoef naar de markt en doe dit al jaren", vervolgt De Vos.
Wanneer zij op de markt rondloopt, krijgt zij een vrolijk gevoel, zegt zij. "En of het nu regent of koud is, ik ga altijd. Op de markt kun je van alles kopen, maar ik kom speciaal voor de Volendamse viskraam. In Kortenhoef hebben we niet zo'n uitgebreide viskraam. Elk weekend eten mijn man en ik vis en daar verheugen we ons altijd op. In het begin was ik bezorgd of ik mijn auto wel kon parkeren omdat er minder parkeerplekken zijn, maar als je op tijd komt, is er altijd plek."

Kim Boeijen uit Hilversum probeert elke zaterdag of woensdag met haar twee kinderen naar de markt te komen. "Hoe de markt er vroeger uitzag, weet ik niet. Ik woon nog maar drie maanden in Hilversum. Maar voor mij maakt dat niet uit, want ik kom hier heel graag." Boeijen komt naar de markt voor de verse producten. "Ik ga altijd naar de kramen met groenten, kaas en brood. Wat mij verbaasd, heeft toen ik hier voor het eerst kwam, was het grote aanbod van de kazen en ik ben gek op kaas, dus nog een reden om naar de markt te gaan."

De variatie op de markt is groot met altijd verse producten

Veel fijner

Al twintig jaar komt Jan Schriefer op zaterdag naar de markt. Hij zegt het een stuk prettiger te vinden om er naartoe te gaan sinds het plein is opgeknapt. "Vroeger wist ik niet beter, maar ik merk dat ik de markt nu veel fijner vind. Ik kom naar de markt voor de drie kramen met groenten en fruit en de viskraam. In de supermarkt is het niet zo vers als op de markt en dat is een van de belangrijkste redenen dat ik hier ben. Eigenlijk moet iedereen naar de markt komen om zelf te ervaren hoe fijn het hier is."
Bij de sleutelkraam staan Marjanka Timmerman en haar dochter Sofie. "De variatie is groot, alles is veel overzichtelijker geworden en voor mij winkelt het een stuk prettiger. Ik kom hier nu tien jaar en ga één keer per week naar de markt voor de kaas en het brood. Maar nu ook voor het namaken van een sleutel." Sofie gaat graag met haar moeder mee. "Ik vind het gezellig hier en kijk ook altijd rond of er weer nieuwe artikelen zijn."
Elke zaterdag komt Adam Kret naar de groente-en-fruitkraam. "De variatie bij deze kraam is groter dan in de supermarkt, altijd vers en een stuk goedkoper. Ik ga alle kramen langs om te kijken wat ik deze week ga eten. De markt komt nu veel netter over en er is meer ruimte tussen de kramen om langs te lopen. Vooral als het druk is, vind ik dat een verbetering. Wel ben ik blij dat het allemaal achter de rug is, want ik vond het lang duren, maar het resultaat is geweldig."

'Op de markt kun je iets forceren'

Bastiaan Ketelaar. Foto: Bastiaan Miché

Markt De ervaringen zijn goed, het plein ziet er goed uit en bezoekers weten beter de weg te vinden. En dus is ook marktkoopman Bastiaan Ketelaar, tevens actief voor de promotiecommissie, tevreden.

De Baarnaar is zowel op woensdag als zaterdag met zijn groente en fruit op de markt te vinden. Zijn vader en opa gingen hem voor. "Het leuke is dat je de hele dag met mensen bezig bent en lekker in de buitenlucht bent. En er heerst een aparte sfeer, zo met al die collega's. Ook kun je op de markt iets forceren. In een winkel kan dat niet. Dat je ineens de producten goedkoper maakt. De bezoekers lopen allemaal langs en zien het toch."
Hoewel de markt van zaterdag meer mensen trekt, staan er op woensdag meer kooplieden. Dat komt vooral door de concurrentie van andere markten. Op de zaterdag zijn er gewoon meer, zegt de 39-jarige Ketelaar. Daarom wordt op woensdag ook een deel van de Groest benut. Van belang is wel dat een deel vrij blijft voor eventuele evenementen, zoals recent de modeshow, maar ook activiteiten buiten de markt om. Dan hoeven de stands niet iedere keer ergens anders te staan.
Want structuur is belangrijk, weet ook de Baarnaar. Er zijn klanten die de gehele markt aflopen om die ene favoriet te vinden. Maar ook zijn er veel die direct rechtsomkeert maken als hun kraampje niet op de vaste plek staat.
Volgens Ketelaar weten vooral nieuwe bezoekers veel beter de weg te vinden dan voorheen. Wat dat betreft is hij blij dat de markt weer volop in de running is na het rampjaar 2016. "Ja, 2017 is een beter jaar. Ik ben blij dat de verbouwing voorbij is. We wisten toen natuurlijk dat het eraan zat te komen, maar dat maakt het niet leuker."

MOUT en markt goede aanvulling op elkaar

Bezoekers van MOUT genieten op het terras met uitzicht op de markt. Foto: Bastiaan Miché

markt Tevredenheid overheerst bij de eigenaren van MOUT, vijf maanden na de opening. De start was misschien wat stroef, maar inmiddels weet iedereen wat men moet doen. Ook de samenwerking met de markt verloopt uitstekend, zegt eigenaar Jerry de Vries. "We zijn een goede aanvulling op elkaar."

Niemand in Hilversum kan de opening van de foodhall in de oude Eurobioscoop, met allerlei keukens, begin dit voorjaar zijn ontgaan. De start was dan ook overweldigend voor de medewerkers. "We werden massaal overlopen", kijkt De Vries terug. "Aan de ene kant was dat leuk, maar het werd gewoon te druk. Gelukkig hebben onze gasten geduld gehad."

Inmiddels is de stabiliteit gevonden. Ook het kassasysteem, dat aanvankelijk te wensen overliet, functioneert weer naar behoren. En dus is het genieten, ook op het ruime terras dat op woensdag en zaterdag uitkijkt op de markt. "Mensen gaan naar de markt en komen daarna bij ons op het terras zitten. Veel van onze producten - kruiden en noten bijvoorbeeld - halen wij ook op de markt."

'Geen inhoudelijke besluiten op basis van wat er in mijn onderbroek zit'

Debat over vrouwentoiletten in uitgaansgebied wel of geen genderpolitiek?

Een debat over realisatie van openbare vrouwentoiletten is niet alleen de discussie voor vrouwen. Geen genderpolitiek bedrijven in Hilversum.

Alleen naast het politiebureau is in het centrum nog een openbaar toilet. Wel alleen voor mannen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Ik maak geen inhoudelijke beslissingen op basis wat er in mijn onderbroek zit." VVD-raadslid Haitske van de Linde vindt de discussie over de komst van openbare vrouwentoiletten niet een kwestie van sekse. De aanpak van Marleen Remmers van GroenLinks, die voorafgaand aan de raadsvergadering van vorige week woensdag een beroep deed op alle vrouwen uit de gemeenteraad, vindt Van de Linde niet gepast.

Met het idee op zich om openbare toiletten voor iedereen te realiseren is niets mis. Wat Van de Linde vooral in het verkeerde keelgat schoot was dat haar GroenLinks-collega alle vrouwen uit de raad - en de twee mannelijke fractievoorzitters van de eenmansfracties Hilversum1 en Fractie Demirkan - had aangeschreven met de mededeling dat het gebrek aan wc's voor vrouwen een herkenbaar probleem moet zijn.

"In genderpolitiek heb ik fundamenteel geen zin", zegt de VVD'er. "We moeten niet naar de eigen belangen kijken, dus alleen voor mannen of vrouwen. Dat lijkt mij uitermate ongezond in de politiek. Ik weet absoluut zeker dat als mijn collega's een motie hadden toegezonden gekregen omdat ze man zijn dat het raadhuis te klein zou zijn geweest. En terecht!", is het duidelijke statement van de VVD-politica.

Van de Linde: 'In genderpolitiek heb ik fundamenteel geen zin'

"Ik denk dat vrouwen het gebrek aan openbare toiletten als groter ervaren dan mannen. De meeste vrouwen in de raad hebben dat ook zo opgevat", is de reactie van Remmers. Met haar motie 'Help vrouwen een waardige pot op' kaartte zij een serieus probleem aan, want ook in Hilversum zijn er geen openbare toiletten voor vrouwen én 'scoort' Hilversum hoog als het gaat om vrouwelijke wildpassers.

Aanleiding voor Remmers om de motie op te stellen en in te dienen is de vrouw die onlangs in Amsterdam een boete kreeg voor wildplassen en ook van de rechter te horen kreeg dat zij haar plas in het urinoir had moeten doen. Hierop volgde een protestactie in de hoofdstad van tientallen vrouwen, waaruit volgens Remmers bleek dat de suggestie van de rechter onmogelijk is gebleken. In Hilversum is nog één openbaar toilet voor mannen, terwijl de vrouwen in het uitgaansgebied nergens terechtkunnen als zij hoge nood hebben. Om een soortgelijk geval als in Amsterdam te voorkomen moeten er voorzieningen komen voor vrouwen. De blaas van de man heeft immers hetzelfde volume als die van de vrouw, is de quote van uroloog Jan Heesakkers, die Remmers aanhaalde in de motie.

Hilversum 'scoort' hoog als het gaat om vrouwelijke wildplassers

Wethouder Floris Voorink raadde de motie af. Hij is immers al bezig met de realisatie van een zogeheten urilift: een openbaar toegankelijk toilet voor iedereen. Onduidelijk is nog waar deze moet komen in het centrum. Daarnaast wees hij op de hoge kosten van zo’n urilift. Volgens de VVD'er kost deze voorziening 100.000 euro en dan zijn de kosten voor het onderhoud nog niet eens meegerekend. Hier moet dan nog financiële dekking voor komen.

Zelf heeft de wethouder een veel simpeler oplossing voor ogen. Voorink is bezig met een aantal centrumondernemers of zij hun toilet beschikbaar willen stellen voor mensen met hoge nood. Met stickers op de deur kan worden aangegeven welke ondernemingen meedoen. Tijdens de raadsvergadering viel de naam van Foodhall Mout al enkele malen.

Ondanks de opmerkingen van de wethouder ging de meerderheid van de raad akkoord met de motie van GroenLinks (24 voorstanders en 8 raadsleden waren tegen). Dat betekent dat Voorink, volgens de opdracht in de motie, voor 1 april van volgend jaar minimaal twee openbare, schone en veilige vrouwentoiletten moet realiseren in het uitgaansgebied.

Het stapje extra bij versgrossier van Oosterom

Maaltijdservice van Hilversums familiebedrijf groeit nog altijd

Versgrossier Van Oosterom aan de Soestdijkerstraatweg is een echt familiebedrijf. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Willem van Oosterom begon op 2 januari 1930 in een pand aan de Laarderweg met zijn melkzaak. Het assortiment anno 2017 van Fa. W. Van Oosterom is flink uitgebreid. Wat twee generaties verder niet veranderd is bij dit familiebedrijf is de persoonlijke aandacht voor de klant, de service en het grote aanbod.

"Onze kracht? Dat is service, kwaliteit en een groot assortiment aan versproducten", klinkt het overtuigend uit de mond van Klaas van Oosterom. Op de bestellijst prijken zo'n 150 producten die de vele lokale leveranciers iedere dag vers aanleveren bij het bedrijf dat is gevestigd aan de Soestdijkerstraatweg. En voor hun klanten doen ze graag een stapje extra. "Mis je iets op de bestellijst: schrijf het op en dan regelen wij het. Dat komt goed."

Drie jaar terug is Van Oosterom begonnen met een andere service die in het verlengde ligt van wat de groothandel al deed: het bezorgen van maaltijdpakketten. Dat gebeurde op verzoek van een zorginstelling in Hilversum. Bezorging hiervan biedt vooral ouderen uitkomst. "Maar," zo stellen de Van Oosteroms, "deze service is voor iedereen. Je ziet dat het ook voor veel werkende mensen uitkomst biedt. Het scheelt mensen die de hele dag druk zijn veel tijd. We leveren één keer in de week voor de hele week."
De behoefte aan deze vorm van ontzorging is groot. Dat heeft de versgrossier wel gemerkt sinds zij de maaltijden leveren. Nog altijd is een stijgende lijn waarneembaar. Wekelijks bellen er nieuwe klanten op. "Er is echt heel veel vraag naar", zegt Wim van Oosterom. "Als we een advertentie in de krant hebben gezet, dan komen er steeds nieuwe klanten bij. Dat werkt echt heel goed, net zoals de mond-tot-mondreclame natuurlijk", luidt zijn vervolg.
Keuze is er genoeg. Dat wordt duidelijk bij een blik in de maaltijdbrochure 'Smakelijk'. In het bewaarexemplaar voor komende herfst en winter staan 75 verschillende menu's waar de klanten uit kunnen kiezen. "Er zit echt voor iedereen wat tussen", meldt Klaas van Oosterom. Vlees-, vis-, kip- en pastamaaltijden zijn er bijvoorbeeld te bestellen, maar het assortiment gaat verder dan dat. Ook glutenvrije, lactosevrije en zoutarme gerechten zijn te bezorgen, evenals toetjes. De prijzen per maaltijd variëren van 5,65 euro tot 6,75 euro.

'Mis je iets op de bestellijst: schrijf het op en we regelen het'

Klanten zitten niet aan contracten vast bij Van Oosterom. Bij de suggestie dat het zo werkt, beginnen de medewerkers te lachen. Hier geldt het adagium: 'Je krijgt wat je bestelt en verder zitten er geen addertjes onder het gras.' Wie een bestelling heeft gedaan of maaltijden heeft besteld via de bestellijst of de webshop, krijgt wel een bestellijst voor een eventuele volgende keer mee.

Na 43 jaar komt er een einde aan Bakkerij Kromhout

Tot en met eind oktober is de bakkerij nog van de familie Kromhout. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor Oscar en Vanja Kromhout zijn het emotionele weken. Nog een paar weken en dan behoort Bakkerij Kromhout tot het verleden. Na 43 jaar houdt het familiebedrijf op te bestaan. Het stel heeft de zaak verkocht aan Bakker Jeroen uit Kortenhoef.

In de Bloemenbuurt staat Kromhout bekend als 'bakkertje om de hoek': even een brood of taart halen bij de ambachtelijke bakker in het pand aan de Hilvertsweg 8 en dat gebeurt al sinds 1 november 1974. Ab en Mary Kromhout namen 43 jaar geleden Bakkerij Foppen over. Zij veranderden toen de naam in Bakkerij Kromhout, breidden in de loop der tijd de bakkerij uit en moderniseerden. In 2000 besloot zoon Oscar bakker te worden. Zeven jaar later namen Vanja en hij het familiebedrijf over.

Dat de zaak over een kleine vier weken niet meer van hen is en de naam Kromhout niet meer te lezen is op de winkelruiten doet pijn. "Ik ben er geboren. Mijn wieg stond boven de bakkerij. Ik weet niet beter dan dat de bakkerij er is. Dat we nu stoppen maakt het af en toe best emotioneel", aldus Oscar Kromhout.

'We moesten een keuze maken en hebben voor de kinderen gekozen'

Een goede balans houden tussen hun thuissituatie met de zorg voor hun twee gehandicapte kinderen en het runnen van de bakkerij werd steeds moeilijker. "Het werd een steeds lastiger klus", zegt Vanja. "We konden niet meer de energie stoppen in de zaak die nodig is. We moesten een keuze maken. We hebben voor onze kinderen, waar wij heel erg van genieten, gekozen", is de uitleg.

De bakkerij met een goede reputatie in Hilversum ging in de verkoop en Oscar moest voor het eerst in zijn werkende leven solliciteren. Inmiddels zijn beide missies geslaagd. Al snel hadden vier gegadigden zich gemeld om het familiebedrijf over te nemen. Vanaf 1 november start Bakker Jeroen aan de Hilvertsweg 8. Dat is een gek gegeven voor Oscar en Vanja, ook al is er een last van hun schouders gevallen nu de zaak verkocht is en ook hun personeel verder kan bij de nieuwe eigenaar. En er is meer opluchting, want Oscar heeft een nieuwe baan gevonden.
"Ik hoop dat Bakker Jeroen het goed gaat doen. Het personeel gaat mee. Qua assortiment zal er wel wat veranderen. Hij zal met eigen producten gaan komen", zegt Oscar over de nieuwe eigenaar. "Onze laatste weken breken aan. Dat is moeilijk. We zijn nu bezig met een beetje afronden. Nog drie maandagen en dan is het klaar", klinkt het nog onwerkelijk uit de mond van het stel.

Groen licht voor woningen in Bloemenbuurt

'We kunnen nu eenmaal niet op de hei bouwen'

De woningen komen op deze verpauperde plek. Foto: Gooi en Eembode

Hilversum Tijdens de politieke discussie over de bouw van vijf negen meter hoge woningen aan Neuweg 100 afgelopen week, wordt één ding weer heel duidelijk: Hilversum heeft door de groene muur (hei en bos) rondom de gemeente nauwelijks ruimte voor woningen. En dus moet iedere beschikbare vierkante meter zo optimaal mogelijk worden benut.

'We moeten op zoek naar locaties
in de stad'

Het voorstel om het bestemmingsplan te wijzigen van bedrijven naar woningen in de al bomvolle Bloemenbuurt wordt, nadat het al driemaal in de commissie is geweest, eindelijk besproken in de gemeenteraad. Alle keren daarvoor moest ontwikkelaar Michiel Polman steeds terug naar de tekentafel. Het voorliggende plan telt nu vijf woningen, nadat eerder zes woningen als te massaal en druk werd gezien.
Uiteindelijk zijn de vijf iets duurdere woningen bij elkaar iets kleiner dan de zes woningen. Toch is een aantal buurtbewoners nog altijd fel tegen. Ook binnen de raad is lang niet iedereen enthousiast. Uiteindelijk blijkt al snel dat een meerderheid binnen de gemeenteraad positief is. Naast de drie collegepartijen stemt ook de ChristenUnie voor het plan. En dus kan de ontwikkelaar met negentien stemmen voor en veertien tegen aan de slag. "Het is een complex verhaal", beseft ook fractievoorzitter Jan de Wit van de ChristenUnie. "Wat er zat (een verpauperd bedrijventerrein, red.) willen we ook niet. En we kunnen nu eenmaal niet op de hei bouwen, dus moeten we op zoek naar locaties in de stad."
De meeste kritiek komt (opnieuw in dit dossier) van Hart voor Hilversum en GroenLinks. Beide fracties kraken de in hun ogen gebrekkige communicatie met de buurt - overigens zijn er ook voorstanders met deze kritiek - en vinden het volume en de oppervlakte van het nieuwe complex te groot.
Drie tegenstemmende partijen dienen nog wel een motie in om de bouw iets minder massaal te maken, om zo de boze buurtbewoners tegemoet te komen. Steun krijgt deze niet. Namens het CDA is Anja Wijnands tevreden met de oplossingen van de projectontwikkelaar. "Je kunt niet iedereen tevreden stellen, maar we moeten in Hilversum bouwen. En op deze manier wordt dit mooi ingepast."

Degenhart niet meer verkiesbaar

HILVERSUM Nelleke Degenhart keert na 21 maart 2018 niet meer terug in de gemeenteraad. Het huidige raadslid van de Partij van de Arbeid (PvdA) heeft de knoop doorgehakt en zich niet meer verkiesbaar gesteld.

Tijdens deze raadsperiode heeft de sociaaldemocrate zich onder andere ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Zij vond het stuitend dat Hilversum geen asielzoekers opving en daarom heeft zij vanaf 2014 hier achter de schermen aan gewerkt. In 2015, toen de vluchtelingenstroom uit Syrië zijn piek bereikte, leverde haar inzet veel kritiek op en leidde zelfs tot bedreigingen aan haar adres. Tevens heeft Degenhart zich beziggehouden met de bestrijding van armoede.

De afgelopen periode heeft ze nagedacht over haar politieke toekomst. Degenhart blijft wel politiek actief, maar ambieert geen plek meer in de raad, ook al vindt ze het een voorrecht volksvertegenwoordiger te zijn. De keuze om niet door te gaan, heeft te maken met een nieuwe uitdaging in haar privéleven. "Dat is lastig te combineren met met het raadslidmaatschap", meldt ze "En heel graag zie ik mijn vriend en kinderen ook wat vaker, dus dan maak je de balans op", is de uitleg.

Met bijzondere gemeentespeld gaat Jan Müller naar Australië

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Acht jaar lang was Jan Müller algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Nu verruilt hij Hilversum voor Canberra. Voor zijn jarenlange inzet voor het Hilversumse archief en museum is hij donderdag bij zijn afscheid verrast met de gemeentespeld. Een bijzondere, want het is de zesde dit jaar, terwijl de gemeente er maar vijf binnen twaalf maanden uitreikt.

Sushi Point in pand van de Rabobank

LOOSDRECHT Het pand aan de Nootweg 1 is niet langer meer van de Rabobank. Sinds afgelopen zondag is Sushi Point de nieuwe eigenaar van de locatie waar de bank jarenlang in heeft gezeten.

"We zijn verheugd om zo snel een nieuwe eigenaar te hebben gevonden en dat onze relatie haar hoofdkantoor aan de Nootweg 1 in Loosdrecht kan vestigen", aldus Harald van de Wakker, directeur Bedrijven bij Rabobank Gooi en Vechtstreek. Begin 2017 kondigde de Rabobank aan het pand in Loosdrecht te gaan sluiten. Steeds meer mensen regelen hun bankzaken online of op hun telefoon, waardoor het aantal bezoeken aan kantoren afneemt. De bank zegt in Loosdrecht aanwezig te blijven met een geld- en sealbagautomaat. Dat kan nog altijd aan de linkerzijde van het pand aan de Nootweg. Wie hulp nodig heeft met de dagelijkse bankzaken kan terecht bij de vestiging aan de Kerkstraat in Hilversum.

'Ik kan niet zomaar doen wat ik wil'

Weer ernstige geweldsdreiging aan adres Anne Fleur Dekker

Ja, ze heeft een duidelijke mening en die wil ze uiten, net zoals iedereen dat mag. Moe wordt Anne Fleur Dekker ervan dat ze niet zonder beveiligers kan spreken.

'Er was weer sprake van een acuut ding', aldus Dekker over het afgelasten van een bijeenkomst waar zij zou spreken. Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM Hoe vreemd het ook klinkt: aan de vele negatieve reacties die ze krijgt, raakt ze wel gewend. Moe wordt Anne Fleur Dekker er wel van dat ze zich continu moet bezighouden met haar veiligheid. Vorige week donderdag werd het weer heftig. De geweldsdreigingen aan haar adres waren zo heftig dat een bijeenkomst in Amsterdam bij een studentenorganisatie moest worden afgelast. Dekkers veiligheid zou in het geding komen.

"Ik kan anno 2017 niet zomaar doen wat ik zou willen doen", zegt de Hilversumse. "Ik ben 23 en wat ik leuk vind om te doen, zou zonder overleg moeten met de politie." Helaas is dat voor Dekker niet de realiteit. Een avond weg met vriendinnen kan nog. Beveiliging is wel noodzakelijk als vooraf bekend is dat zij ergens spreekt of te gast is. Dat bleek vorige week donderdag weer. Dekker zou spreken in het universiteitscafé CREA van de Universiteit van Amsterdam. Onderwerp van gesprek van deze door studentenorganisatie ISSO georganiseerde bijeenkomst was 'Fifty shades of fascism'. De praatsessie zou gaan over de historie van het fascisme, de politieke agenda van extreemrechts en zou een discussieplatform zijn om de herleefde opkomst van het fascisme beter te leren bestrijden.

Zover kwam het niet. De studenten moesten hun bijeenkomst afgelasten, nadat ISSO serieuze bedreigingen had ontvangen aan het adres van de linkse feministe. "Op zich ging het de afgelopen periode goed. Donderdag was er weer sprake van een acuut ding", zoals de Hilversumse de ernstige geweldsdreiging omschrijft. ISSO beschikt niet over de middelen om de beveiliging zo op te schroeven dat het evenement alsnog door kon gaan, zoals afgelopen zomer wel mogelijk was op LowLands, waar Dekker sprak.

'Ik wil niet continu bezig zijn met mijn eigen veiligheid'

Negatief commentaar en rare opmerkingen bereiken haar bijna dagelijks, laat ze weten. Het is onderdeel van haar leven geworden. "In het begin was het supereng, maar na een tijdje raak je er een soort van aan gewend", zegt ze hierover. De bedreiging van vorige week was van een andere orde. Zij en de UvA hebben hiervan melding gemaakt bij de politie. Moe wordt ze ervan. Ze wil haar leven kunnen leiden zonder in contact te moeten staan met de autoriteiten. "Ik wil niet continu bezig zijn met mijn eigen veiligheid."
De Hilversumse vindt het triest dat er pogingen worden ondernomen om de mond te snoeren van mensen die een stevige opinie verkondigen, zoals zij. "Ik heb een sterke mening en die ventileer ik ook", klinkt zij stellig. Spreken zonder te moeten vrezen voor geweld is wat zij iedereen gunt. "Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor Geert Wilders, aan wie ik zelf een hekel heb. Ik ben van mening dat je je mening moet blijven geven", is haar duidelijke visie.

Stoppen met wat ze doet, is geen optie. "Ik blijf doorgaan met wat ik doe", klinkt ze resoluut. Binnenkort, als haar boek uitkomt, zal Dekker wel weer in opspraak raken. Ze is bijna klaar met haar werk over de opkomst van de alt-rightbeweging in Nederland. In de afgelopen maanden heeft ze zich verdiept in deze rechtse beweging en haar bevindingen op papier gezet. Uitgeverij De Geus geeft het boek uit, dat al te reserveren is, meldt de Hilversumse. Wanneer haar boek op de markt verschijnt, is nog niet duidelijk.

Prikactie bewoners Liebergerweg

Bewoners blokkeerden maandag de weg. Foto: Martin Triebels

HILVERSUM "Nu nog naar een betere locatie in Hilversum", twitterde wethouder Wimar Jaeger vorige week toen het college van burgemeester en wethouders vergaderde bij Hunkemöller. Wat de bewoners van de Liebergerweg betreft liever gisteren dan vandaag. Zij hielden maandag een prikactie.

De vrachtwagens rijden nog steeds af en aan door de straat om te laden en te lossen bij het distributiecentrum van het bedrijf, dat midden in een woonwijk ligt. Meerdere keren hebben de bewoners de zaak aanhangig gemaakt, zoals vorig jaar november. Toen ontving wethouder Floris Voorink tijdens de commissie Ruimte, Verkeer en Beheer een zwartboek. Heel veel heeft het niet uitgehaald, al volgde volgens bewoner Martin Triebels wel een periode van wat minder overlast.

Maar nu zijn de verbeteringen in de werkmethode alweer ingehaald door de groei van het bedrijf. Dat leidt tot een toename van het aantal vrachtwagens, meer verstoppingen, chauffeurs die met hun truck de stoep op rijden om zo op het laaddock te komen en daarbij soms bijna in de tuin staan van de bewoners. Dit wordt ervaren als inbreuk op de levenssfeer. "Ons geduld raakt op", meldt Triebels. Dat bewezen de bewoners maandag met een prikactie. Zij blokkeerden uit protest een deel van de Liebergerweg.

Dat er nog altijd geen oplossing is, maakt de bewoners boos. Zij willen graag weten waar ze aan toe zijn, want wat de plannen nu voor de lingerieketen op de Liebergerweg zijn, is hen volstrekt onduidelijk. Triebels geeft aan dat de bewoners echt geen enkel idee hebben hoe lang ze nog in deze ellende zitten. De Hilversummer geeft aan over drie maanden meer te willen weten over de toekomst van de Hunkemöller in zijn straat.

30 / 32

Voorbeeldproject voor lokale energiecoöperatie

Eerste grote opdracht voor Hilversumse Energie Transitie

Hilversum heeft ambities om sneller te verduurzamen dan andere gemeenten. Met de plannen van Railpro wordt meteen een forse stap gezet.

Maandag is een intentieovereenkomst getekend om zonnepanelen op de daken van Railpro te realiseren. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met de mogelijke realisatie van 3.200 zonnepanelen op de daken van voestalpine Railpro heeft de Hilversumse Energie Transitie (HET) naar eigen zeggen een voorbeeldproject binnen. Als alles meezit, kan de lokale energiecoöperatie samen met EFP Solutions volgend jaar het aan de Nieuwe Crailoseweg gevestigde bedrijf verder verduurzamen.

"Het is een hartstikke mooi en groot project", aldus Jeroen Pool van HET vlak na het ondertekenen van de intentieovereenkomst tussen de drie partijen. "We zijn heel blij met de samenwerking en bereidheid van Railpro om deze intentieovereenkomst te tekenen. Voor ons is het een leadproject en tevens kunnen we verder met het verduurzamen van Hilversum."

Op zes Railprogebouwen, de NS is eigenaar, zouden zonnepanelen kunnen komen. Dat hebben analyses uitgewezen. Partijen hebben de intentie om ongeveer 3.200 panelen neer te leggen, maar dat moet dan wel technisch en economisch mogelijk zijn. Nader onderzoek moet bijvoorbeeld uitwijzen hoe het is gesteld met de draagkracht van de daken. Andere belangrijke punten zijn de aansluiting van zo veel zonnepanelen en het verkrijgen van de SDE+-subsidie.
Als de maximale capaciteit kan worden benut dan is de verwachting dat de elektriciteitsopbrengst 760.000 kWh zonnestroom per jaar kan opleveren. Dat is 65 procent van de huidige elektriciteitsafname van Railpro. Dit levert tevens een CO2-reductie op van 342 ton. Daarmee vergroent Hilversum aanzienlijk en dit past ook heel goed in het duurzame beleid van de gemeente. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok heeft als doel gesteld dat Hilversum voor 2020 100 ton aan CO2-reductie moet hebben gerealiseerd.

'Hiermee kunnen we tevens Hilversum verder verduurzamen'

Pool benaderde begin dit jaar voestalpine Railpro en dat bleek precies op het goede moment te zijn, vertelt Erno Chevalier, directeur Strategische Ontwikkeling. Verduurzamen is een van de doelstellingen van het bedrijf. Een aantal jaren geleden stapte zij al over van grijze naar groene stroom. Dat je zelf ook elektriciteit kunt opwekken en daarmee werkt aan een beter milieu en aan de portemonnee was niet bekend. "Dat is ook niet onze corebusiness", geeft Chevalier aan.

De directeur geeft aan het prettig te vinden met een lokale 'speler' te werken bij de realisatie van de zonnepanelen en het opzetten van een energiemanagementsysteem. Zij hebben kennis van het gebied en korte lijntjes met bijvoorbeeld de gemeente. Die komt ook nog om de hoek kijken, want de gebouwen waarop de panelen bedacht zijn hebben een monumentenstatus. Uit ervaring weet Pool dat de monumentencommissie heel kritisch is. Beste voorbeeld daarvan is de wens van de gemeente om zonnepanelen te realiseren op het raadhuis. Dat lijkt inmiddels een kansloze missie.

Als licht op groen gaat dan kunnen er 3.200 zonnepanelen komen

Het mooie van de deal is, zoals Pool het noemt, dat Railpro ook totaal ontzorgd wordt. Het bedrijf kan zich blijven focussen op de spoorbranche, terwijl HET in samenwerking met EFP Solutions zich bezighoudt met de zonnedaken en het energiemanagement. De twee opereren vanuit een energyservicecompany (Esco). Dat betekent dat zij bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het financieren van de aanschaf van de zonnestroominstallaties, het plaatsen daarvan en het leveren van de zonnestroom aan Railpro, dat deze duurzame stroom dan inkoopt bij de Esco.

Eind maart 2018 moet het hele plaatje duidelijk zijn. Dan is het aan de partijen om definitief een klap te geven op de duurzame plannen. Als het licht op groen gaat dan liggen er volgend jaar nog duizenden zonnepanelen op de daken van de gebouwen langs het spoor in Hilversum.