Gooi en Eembode Hilversum

2 augustus 2018

Gooi en Eembode Hilversum 2 augustus 2018


Fietsparkeren: een harde dobber

Geel-zwarte hangers op verkeerd geparkeerde fietsen. Nu is het nog waarschuwen geblazen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De mededeling van wethouder Arno Scheepers dat er in het centrum voldoende parkeerplek is voor de fiets stuit op verwondering. Tijdens de start van de gedragscampagne krijgt de VVD-bestuurder geregeld de vraag van de centrumbezoekers waar ze dan hun fiets moeten stallen. Invoering van het nieuwe fietsbeleid wordt een harde dobber.

Dat het handhaven op verkeerd gestalde fietsen nog de nodige voeten in aarde heeft, realiseert Scheepers zich heel goed. Het is de Hilversummer opnieuw opvoeden. Hij is hoopvol gestemd zo laat hij woensdag weten tijdens de start van de campagne. Utrecht is voor hem het voorbeeld. Daar was het ook een fietsenchaos, maar is het de gemeente gelukt dit met strenge handhaving en meer voorzieningen het hoofd te bieden.

Begrip is er wel bij de bezoekers van het centrum, maar even de fiets voor de Kruidvat neerzetten of op de kop van de Groest om die snelle boodschap te kunnen doen, moet toch kunnen is de teneur. Nee dus, is het antwoord. Een plek verderop in een van de rekken zoeken of anders accepteren dat de fiets af te halen is bij het depot aan de Kerkbrink 29. Dat is de werkwijze vanaf maandag 15 oktober.

Volgens Scheepers zijn er voldoende plekken voor het gebruik. Dat blijkt uit tellingen en op sommige plekken is er nog plaats voor rekken.

Ontwikkeling van City-app voor betere communicatie

HILVERSUM Een compleet beeld krijgen van wat er nu allemaal te doen is in Hilversum is nu nog lastig. Ondernemers, organisatoren en inwoners klagen daar geregeld over. Met de introductie van de website van LiveHilversum is al een begin gemaakt. Om een nieuwe stap te maken, werkt Hilverum Citymarketing nu aan de ontwikkeling van een City-app.

Dat laat Stadsfonds Hilversum weten. De communicatie over het activiteitenaanbod wordt als gebrekkig en chaotisch ervaren. Er is geen goede centrale plek waar alle activiteiten en evenementen snel en simpel op te vinden zijn. Er gebeurt genoeg in Hilversum. Het aantal evenementen neemt toe, maar het is moeilijk om te achterhalen wat er gebeurt en wanneer het gebeurt. Volgens het stadsfonds attenderen de Hilversumse (culturele) ondernemers met enige regelmaat op dit gebrek aan communicatie.

Dit beeld werd vorig jaar bevestigd in een onderzoek van het Stadsfonds. Zij onderzocht welke kanalen organisatoren en ondernemers het beste kunnen inzetten om hun activiteit te promoten. Er wordt nu concreet gewerkt aan het verbeteren van de communicatie over de activiteiten in het hele dorp.

Introductie van de City-app moet het euvel van de slechte communicatie in de nabije toekomst tackelen. Hierop moet alle informatie gemakkelijk toegankelijk zijn. In november wordt er gestart met dit project. Over een jaar moet dit informatiekanaal daadwerkelijk in bedrijf zijn, is de planning.

Binnenkort komt er een evenementenkalender in print. Daarmee gaat een belangrijke wens in vervulling van ondernemers, organisatoren en Stadsfonds Hilversum. Deze ontwikkelingen moeten bijdragen aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van Hilversum, wat het hoofddoel van het stadsfonds is.

In de steigers

Foto: Bastiaan Miché

Er wordt hard gewerkt, want over vijf weken zouden de deuren van Zwembad Kerkelanden open moeten.

11

Vijf ontwerpers naar tweede ronde Hilversum Verlicht

Zoektocht naar nieuw concept. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Uit alle inzendingen heeft de beoordelingscommissie van Hilversum Verlicht - Feestverlichting Mediastad Hilversum nu een keuze gemaakt. Vijf bureaus dingen nog mee om de nieuwe en kenmerkende Hilversumse verlichting te mogen maken.

Wilhelmusvlug, Noorderlicht, Studio AVDC, Forces for Architecture en Studio Tijdsmakers/Fosfor Design zijn door naar de tweede ronde. Stichting Centrum Hilversum en de ondernemersverenigingen HavenVaart en De Gijsbrecht van Amstelstraat willen een nieuw feestverlichtingsconcept realiseren.
Zondag 9 september maakt de commissie de drie finalisten bekend. Hun ontwerpen zijn vanaf 18 oktober te zien in het Dudok Architectuur Centrum. Op donderdag 22 november wordt de winnaar bekendgemaakt. Het vervolgtraject start vanaf 1 januari 2019.

Weerbericht

Onverminderd droog, zonnig en (zeer) warm

Er lijkt in toenemende mate sprake te zijn van 'mooiweermoeheid'. Menigeen verlangt naar meer Hollands zomerweer met een mix van zon en wolken en soms een bui bij een gematigde temperatuur. Het Provençaalse zomerweer herstelt zich echter opnieuw met wederom een blokkerend hogedrukgebied ten westen en noorden van Nederland. Het blijft droog en warm.

Vrijdag + het weekeinde

Het werd afgelopen zondag op het KNMI in de Bilt net geen 25 graden. De landelijke hittegolf werd daardoor afgebroken (duurde 13 dagen). Wanneer het opnieuw enkele dagen 30+ graden wordt doet zich een tweede hittegolf voor. Vrijdag en zaterdag is het droog en vrij zonnig. Het wordt circa 29 à 30 graden bij een zwakke noordenwind. Vanaf zondag wordt het minder heet bij een iets aantrekkende noordenwind. De temperatuur ligt dan rond 26 graden.

Trend na het weekeinde

Het hogedrukgebied houdt oceaandepressies met wisselvallig weer nog steeds op afstand. Er zijn echter aanwijzingen dat die blokkerende werking geleidelijk wat gaat afbrokkelen. Dan zou het wat minder stabiel worden met later in de week kans op een bui en iets minder warm.

Weetje

Het zijn bijzondere tijden op weergebied. Mei was recordwarm. Juni was recorddroog. Juli is niet alleen recorddroog maar is ook recordzonnig. Juli 2006 was tot nu toe de meest zonnige julimaand met 306 uren zon tegen 206 uren normaal. Omdat juli 2018 op ruim 335 uren zon uitkomt is het tevens de zonnigste maand ooit. Dat was tot dusver mei 1989 met 331 uren zon.

Publiek bepaalt naam zwembad Kerkelanden

Hoe gaat het zwembad heten? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoe gaat het veelbesproken zwembad in Kerkelanden heten? De definitieve stem is aan het publiek. Er zijn nog drie opties: Dok229, het Franciscusbad of het Gooische Bad.

Directeur Shiva de Winter en belevingsspecialist Eduard Leurs hebben uit alle aangedragen ideeën deze drie namen gekozen voor het nieuwe zwembad, dat er na veel (politiek) gedoe eindelijk komt aan de Franciscusweg 229. Voor de winnaar van deze naamwedstrijd ligt er 500 euro klaar.

Al meer dan duizend mensen hebben gestemd. Wie ook zijn of haar voorkeur door wilt geven op www,zwembadhilversum.nl heeft nog tot en met morgen (vrijdag 3 augustus) de tijd.

Nog drie films in buitenlucht bij Filmtheater Hilversum

HILVERSUM Naast de jaarlijkse openluchtvoorstelling verzorgt Filmtheater Hilversum nog drie filmvertoningen in de buitenlucht. De reden voor het extra feestje is het veertigjarig bestaan en de tien jaar die het filmtheater aan het Herenplein zit.

Vorig jaar had het filmtheater ook al drie avonden filmvoorstellingen op het plein. Dat was ter compensatie. De voorstelling in het Dudokpark ging niet door. Op donderdag 30, vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september is het tijd voor 'Film by Night'.

Iedere keer gaat het om een voorpremière. De gloednieuwe films (Maria by Callas, The Children Act en Todos la Saben) zijn vanaf 21.30 uur te zien. De openluchtbios is open vanaf 20.45 uur. De stoelen staan klaar en een kaartje, inclusief drankje, kost 7,50 euro.

Handen vol aan grote brand op bedrijventerrein De Boomgaard

Foto: Bastiaan Miché

'S-GRAVELAND De brandweer met hulp van de nodige andere korpsen had zaterdag de handen vol aan de grote brand op bedrijventerrein De Boomgaard aan de Loodijk. Gezien de omvang van de brand en de rookontwikkeling schaalde de brandweer op naar GRIP1. Omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden en hoopten vooral dat het vuur niet over zou slaan. De bedrijfsruimte en twee huisvuilcontainers van Van Paridon zijn verloren gegaan.

Foto: Bastiaan Miché

Toch oplossing fietsparkeren in Bussumerstraat

'Andere dynamiek dan op de Kerkstraat'

De soep wordt niet zo heet gegeten op de Bussumerstraat. Fietsen mogen straks wel voor de winkels staan. In een rek welteverstaan.

Gemeente en ondernemers hebben een oplossing gevonden voor het fietsparkeren in de straat. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "De dynamiek in de Bussumerstraat is anders dan die op die Kerkstraat", zo stelt Mark Koolhaas, projectleider fietsparkeren centrum gemeente Hilversum. Na gesprekken te hebben gevoerd met ondernemers op de Bussumerstraat en de situatie ter plekke gezien te hebben, kunnen er toch fietsen voor de deuren van de winkels komen te staan.

Volgens ondernemer is er nu een nette oplossing gevonden

Sleutelwoord hierbij is wel 'netjes'. Want tegengaan van de verrommeling van het centrum en het vergroten van het aantrekkelijkheid van het dorp blijven de uitgangspunten van het nieuwe fietsparkeerbeleid. Dat betekent concreet dat er meer fietsnietjes komen te staan in de Bussumerstraat, zodat klanten hun fiets niet 'ver weg' hoeven te parkeren om een snelle boodschap te doen op deze aanloopstraat.
Koolhaas heeft afgelopen week de situatie bekeken op de Bussumerstraat na klachten van een aantal ondernemers. "Het is niet zo dat iedereen die roept nu fietsrekken krijgt. Maar we hebben hier gekeken en er is voldoende ruimte om rekken neer te zetten zonder dat er niet meer te lopen is over de stoep", aldus de projectleider.
"Ze zijn hier langs geweest en hebben gekeken naar de mogelijkheden. Voor mij is het voldoende. Ik vind het een nette oplossing. Veel winkeliers krijgen straks meer fietsrekken voor de deur. Dat zal niet zo een- twee-drie gerealiseerd zijn, maar ik ben hier blij mee", is de reactie van Peter Verkerk van RC Modelbouw Modelsport Hilversum.
Vorige week uitte de ondernemer zijn onvrede over het nieuwe fietsparkeerbeleid in het centrum. De gemeente wil de verrommeling in het centrum tegengaan. Fietsen moeten netjes worden gestald in de rekken. Wie dat niet doet, kan vanaf maandag 15 oktober zijn of haar tweewieler ophalen bij het depot aan de Kerkbrink 29. Dat kost 15 euro. Bezoekers van de Bussumerstraat zouden hun fiets moeten parkeren bij Mout of op het Wagenmakersplein. Verkerk en andere ondernemers uit de straat vreesden dat hun klanten de Bussumerstraat dan links zouden laten liggen. Het voelde voor hen aan als ondernemertje pesten.

'Gevaarlijke' Kekechallenge in Hilversum

HILVERSUM Radio 538-dj Wietze de Jager en zijn sidekick Chris Bergström deden eind vorige week mee aan de internetrage de #KekeChallenge. Dat deden zij op de Bergweg in Hilversum. Hun actie is door het Openbaar Ministerie betiteld als gevaarlijk en onverstandig.

De #KekeChallenge komt er in 't kort op neer dat je een stapvoets rijdende auto uitstapt. Het nummer 'In my Feelings' van de Canadese rapper Drake staat op. Naast de wagen dans je mee met het liedje waarin hij over Kiki of Keke zingt om vervolgens weer plaats te nemen achter het stuur of op de bijrijdersstoel. Mensen van over de hele wereld, inclusief bekende mensen zoals Afrojack en Will Smith, posten hun filmpjes online. Vooral de video's waarbij het fout gaat, gaan viral op het internet.

En nu dus ook de twee 538-medewerkers, die vorige donderdag hun #KekeChallenge maakten op de Bergweg. Dat is het duo op een uitbrander van het OM komen te staan. "Dit is buitengewoon gevaarlijk en onverstandig", zo liet Ernst Koeleman, woordvoerder van het OM optekenen. Hij wees niet alleen op het gevaar en de strafbaarheid van deze actie, maar ook op de voorbeeldfunctie die De Jager en Bergström hebben. "Ze zouden zich terughoudend moeten opstellen, zeker als je kijkt wat zij betekenen voor jongeren."

De radiozender heeft laten weten dat hun medewerkers er alles aan gedaan hebben om ervoor te zorgen dat het filmpje zo verantwoord mogelijk is gemaakt. Verder spreekt 538 van een 'kwajongensstreek'.

Woondienstencentrum Lopes Dias ontvangt vijfde vredespaal

HILVERSUM Lopes Dias is nog maar net klaar met de viering van het eerste lustrum of het volgende feest dient zich al aan. Het woondienstencentrum in Hilversum-Noord ontvangt de vredespaal. Dat gebeurt op woensdag 19 september.

De vredespaal komt te staan bij de hoofdingang van het centrum aan de Lopes Diaslaan 213. Vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen, waaronder Versa Welzijn, Philadelphia en HilverZorg nemen rond 19.00 uur hun prijs in ontvangst voor hun werkplek.

Lopes Dias heeft de vredespaal toegekend gekregen omdat deze locatie voor wonen, zorg en welzijn een ontmoetingsruimte is voor de bewoners van Noord. Er zijn verschillende faciliteiten voor hen en talloze activiteiten waar zij aan deel kunnen nemen. Daarnaast worden er eigen initiatieven van de wijkbewoners gestimuleerd.

Prijs voor schakel tussen diverse generaties en bevolkingsgroepen

"Het woondienstencentrum vervult een verbindende schakel tussen verschillende generaties en bevolkingsgroepen. Professionals van gemeente en instellingen werken plezierig samen met vrijwilligers om de veiligheid en leefbaarheid in Hilversum-Noord te bevorderen en bijvoorbeeld vereenzaming tegen te gaan", luidt de uitleg voor de 2018-winnaar.

De Vredespaal is een maatschappelijk project van de vrijzinnige geloofsgemeenschap De Kapel, die gevestigd is aan de 's-Gravelandseweg 144. Ieder jaar komt er midden in de Vredesweek - dit jaar van zaterdag 15 tot en met zondag 23 september - een paal bij in Hilversum. Deze blijk van erkenning gaat naar een persoon of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van vrede, veiligheid, verbinding en verdraagzaamheid in Hilversum.

Het is de vijfde vredespaal die in Hilversum een plaats krijgt. Burgemeester Pieter Broertjes ontving in 2014 de eerste. Hierna volgden pastoor Jules Dresmé, buurtwerkster Tukkie Tuk en vorig jaar was het De Gooise Daltonschool. Het is de wens van de laatstgenoemde 'winnaar' dat de volgende vredespaal gaat naar een locatie waar mensen zich inzetten op het gebied van zorg en welzijn.

Eerste contract uitvoering voor HOV-busbaan

HILVERSUM Een nieuwe stap is gezet in de richting van het realiseren van de busbaan voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). De handtekeningen staan inmiddels onder de contracten. BAM Infra Rail bv bouwt de tijdelijke overweg èn de overweg voor de snelle busverbinding, zo meldt de provincie Noord-Holland

In de tweede helft van 2019 start de bouw van de HOV in 't Gooi. In Hilversum betekent dat onder andere dat de Oosterenweg zo'n 2,5 jaar dichtgaat. Op deze weg komt een dubbellaagse spoorwegonderdoorgang (249 meter lang in totaal) voor auto's en fietsers. In deze lange bouwperiode is er een tijdelijke overweg via een parallel/achterom op de Oude Amersfoortseweg. Deze is alleen bedoeld voor fietsers, voetgangers en de nood- en hulpdiensten.

Bij het Wandelpad komt een nieuwe overweg omdat de HOV één keer het spoor moet kruisen. Deze overweg is alleen voor de snelle bus, die rijdt van Hilversum naar Huizen.

Wanneer BAM kan beginnen hangt af van de planning van degene die het hoofdcontract weet af te sluiten. Pas als bekend is wie de onderdoorgang bij de Oosterengweg, de busbaan zelf en de natuurbrug gaat aanleggen, is er meer duidelijkheid over de aanleg van de overgangen. De provincie geeft aan dat deze aanbesteding langer duurt dan verwacht. In oktober moet de winnende aannemer bekend zijn.

15

Marga van Drimmelen

(53) woont sinds 2013 in Hilversum en runt samen met man Hans Lunchcafé van Drimmelen.

Hoe bevalt het Gooi voor een Brabantse?
"Hans en ik wonen en werken hier nu vijftien jaar en zijn volledig ingeburgerd. We hebben het reuze naar ons zin in Hilversum."

Wat doe je als je niet werkt?
"Een gezonde geest in een gezond lichaam vind ik belangrijk, dus ik doe graag aan fitness, pilates en yoga in mijn vrije tijd."

Als je burgemeester was, dan….
"Pakte ik de gevaarlijke situatie van het fietsen en scooteren in het centrum aan."

Waar ben je trots op?
"Op wat Hans en ik samen hebben bereikt in 15 jaar met onze zaak."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"De winter voorbij van Isabel Allende."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik iedere dag snapchat met mijn petekind Hope van 14 jaar. Ze woont in België en zo maak ik toch meer haar leven mee."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Kerkstraat natuurlijk."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met onze koningin."

Heimelijk genoegen?
"Rose champagne."

Welke poster hing boven je bed?
"John Travolta."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Ons eigen gemeentelijk monumentaal pand dat we aan het renoveren zijn."

Wat mist Hilversum?
"Exclusievere kledingzaken voor dames en heren. Niet voor de jeugd!"

Waar mogen ze je voor wekken?
"Een origineel Brabants worstenbroodje."

Waterpistolengevecht als verkoeling in tropische hitte

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met waterpistolen gingen ze elkaar vrijdag te lijf op het Marktplein. Op deze tropische dag was de zucht naar verkoeling groot. Daarom had Tijmen Mulder het waterpretevenement geregeld. Met wat hulp van Mout, die een zwembad en een kliko vol water had neergezet, zodat iedereen snel kon bijvullen, konden de tientallen deelnemers elkaar de volle laag geven.

Verwondering over barcodes op PMD-bak

HILVERSUM Hoe zit het nu met die barcodes op de onlangs uitgegeven PMD-containers? D66 Hilversum is niet de eerste partij die hierover valt, maar heeft de verwondering in de vorm van vragen op papier gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Kersvers raadslid Vivienne Wesselink vindt dat de GAD de inwoners gebrekkig informeert bij de uitgifte van de oranje container. "Dat leidt tot onbegrip en vragen ten aanzien van bijvoorbeeld de privacy." Zo wil de Democrate onder ander weten welk concreet doel de dataverzameling heeft en wanneer de GAD de inwoners actief gaat informeren.

Inspelen op hitte tijdens kindervakantieweek

Tijdens het spelen in de hitte even bijkomen. Foto: Jet van der Wal

HILVERSUM Traditiegetrouw waren de sfeer en de pret dik in orde tijdens het eerste kindervakantie-avontuur van Versa Welzijn. De hitte van vorige week was een extra uitdaging.

Zo'n zeventig kinderen deden mee aan deze week op en rond de Paulusschool aan de Irisstraat. Doordat het zo warm was, rustten de kinderen tussendoor vaker uit en hadden meer drinkpauzes. "De laatste twee dagen hebben we alleen nog waterspelletjes gedaan", aldus Jet van der Wal van van het Kinderwerk.

Begin september moet Zwembad Kerkelanden klaar zijn

'We zijn nu echt aan het aftellen', aldus Shiva de Winter

Nu is het nog een bouwplaats. Begin september moet het zwembad in Kerkelanden af zijn en kunnen de eerste lessen gegeven worden.

Shiva de Winter met een aantal werknemers voor het zwembad van 17,5 bij 7,5 meter. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat het zwembad in Kerkelanden over een goede vijf weken klaar moet zijn, valt nog niet te bevatten. Na een lange en onstuimige rit in de achtbaan om überhaupt te mogen beginnen op de Franciscusweg is het voor Shiva de Winter en zijn medewerkers allemaal nog een beetje onwerkelijk. En wie er een kijkje neemt, ziet dat er nog bergen werk te verrichten zijn. "We zijn echt aan het aftellen", aldus de directeur.

'Iedereen is een beetje zenuwachtig na het jaar dat we hebben gehad'

Momenteel is de Franciscusweg 229 een grote bouwplaats. Bouwvakkers zijn druk in de weer op de eerste etage. De zwembak van 17,5 meter bij 7,5 meter, gevuld met water, zit er al in, maar deze is afgedekt, zodat de professionele klussers het plafond kunnen doen. Aan de andere kant heeft de tegelzetter binnen een mum van tijd een muur betegeld. Het kleurenpatroon, dat door het hele bad zichtbaar wordt, is hier al een klein beetje te zien.
Vorige week was de verhuizing van het kantoor. De Havenstraat is verlaten. Overal staan verhuisdozen In het nieuwe en ruime onderkomen op het industrieterrein in Kerkelanden. Draden hangen nog los, de airconditioning is er nog niet, maar alles draait al wel, merkt De Winter op. "We zijn echt aan het aftellen. Moet je voorstellen over vijf weken is het klaar en na het jaar dat wij achter de rug hebben, is iedereen een beetje zenuwachtig. Langzaam bouwt het op: het gaat gebeuren."
Naast aanzienlijk meer ruimte dan bij Heideheuvel - onder meer eigen douches en kleedruimte voor het eigen personeel - kunnen ze nu bij De Winter Sport het eigen bad zeven dagen per week gebruiken voor zwemlessen en nog veel meer. "In alle jaren dat we bezig zijn met zwemlessen kunnen we nu met een beter aanbod komen en onze klanten meer flexibiliteit bieden. Lang was er het gevoel dat je niet kunt groeien, terwijl je weet dat er behoefte aan is", aldus De Winter.
Een langverwachte droom komt uit op de Franciscusweg 229. Daar is hard voor geknokt. In de tijd dat De Winter in de clinch lag met de gemeente is zijn personeel (in totaal 35 medewerkers), ouders en kinderen 'heel loyaal' geweest, merkt de ondernemer op. Nadat hij uit Heideheuvel moest uitwijken naar Maarssen en nu naar Huizen en Baarn, omdat er nog geen groen licht was voor het eigen bad, heeft hij altijd veel steun gehad. "Ik heb die impact niet altijd meegekregen, maar ik ben er heel blij mee", zegt hij nu.
Maandag 3 september wil De Winter starten. Een paar dagen later hoopt hij de officiële opening te kunnen houden. Maar hij houdt een grote slag om de arm. Hij heeft geleerd altijd rekening te houden met een mogelijke tegenslag of vertraging.

Het kleurenpatroon dat straks in het hele bad te zien is.

Handmassage tegen eenzaamheid buurtproject in Kerkelanden

Unity Care start met hulp van Netwerk 1216 pilot in wijk met veel eenzamen

Het heet een wekelijks verwenmoment en is bedoeld om de eenzaamheid aan te pakken. Dit landelijke project gaat nu ook in Hilversum beginnen.

Met liefdevolle zorg echt contact maken. Dat is het idee achter dit preventieve project. Foto: Unity Care

HILVERSUM Het moet vooral ontspannend zijn, maar de gratis handmassages die binnenkort starten in Kerkelanden beogen veel meer dan dat. Landelijk projectleider Daisy Hatusupy van Unity Care meldt dat dit project bedoeld is om mensen uit hun isolement te krijgen, ze een luisterend oor te geven en in contact te brengen met de buurt. Handmassage tegen eenzaamheid is het motto.

Het masseren van de handen is een laagdrempelige manier om contact te maken. Dat zie je ook vaak gebeuren bij de kapper, waar serieuze gesprekken ontstaan. Via liefdevolle zorg, zoals Hatusupy het noemt, is de hoop dat de eenzame buurtbewoner tijdens de behandeling een kijkje in zijn of haar belevingswereld geeft. "Het is op een snelle manier contact maken. Dat ontstaat, omdat je mensen aanraakt", aldus de projectleider die al vier jaar bezig is met het project 'Handmassage in de zorg'.
In de afgelopen twaalf weken zijn veertien mensen uit de buurt opgeleid voor de handmassages en omgaan met eenzaamheid. Daardoor is het een project voor en van de buurt. De Koepel is het onderkomen waar wekelijks de gratis handmassages worden gegeven voor deze doelgroep. Hier kunnen de mensen gewoon binnenlopen. Vanaf september doen de vrijwilligers ook wekelijks huisbezoeken bij wijkbewoners die niet of nauwelijks het huis uitkomen. Hiervoor vindt vooraf altijd eerst een intake plaats.
Naast het goed masseren van de handen bieden zij een luisterend oor, maken een praatje en inventariseren zij de behoefte van hun wijkgenoot. Hoewel het project nog niet gestart is, donderdag 2 augustus ontvangen de veertien vrijwilligers hun certificaat, kan Hatusupy al een mooi voorbeeld geven van het effect van dit project. Een van de gemasseerden gaf tijdens de stage aan dat zij graag wil gaan wandelen. Binnen een week was dat geregeld. "Zo simpel kan het dus zijn."
De vrijwilligers hebben ook een signalerende rol. Als zij merken dat de persoon bij wie zij thuiskomen hulp nodig heeft, kunnen ze dat met toestemming van de gemasseerde doorgeven aan het netwerk, zodat een oplossing in de maak is. Hatusupy stelt dat een ernstige vorm van eenzaamheid in sommige gevallen gepaard gaat met andere aspecten, zoals dementie, een eetstoornis of een depressie. Tijdens de opleiding is uitgebreid aandacht besteed aan deze specifieke gedragspatronen.
Elf wijkbewoners zijn aangemeld via de huisarts, thuiszorg of de mantelzorg. Het gaat om een pilot, die niet toevallig in Kerkelanden van start gaat. Deze Hilversumse wijk is behoorlijk vergrijsd en kent veel eenzaamheid. Liefst 26 procent van de buurtbewoners ervaart een vorm van eenzaamheid. "Dan hebben we het alleen nog over de gemelde gevallen. In werkelijkheid is dit percentage nog veel groter. Achter de voordeur komen blijft de grootste uitdaging."
Met hulp van Netwerk 1216 kan dit experiment draaien, geeft de projectleider duidelijk aan. Hierdoor wordt het handmassageproject een gezamenlijke inspanning van de buurt en de betrokken organisaties. Het netwerk bijvoorbeeld financiert zelf de projectkosten. Versa Welzijn verzorgt de vrijwilligersovereenkomst, de ongevallenverzekering en de vertrouwenspersoon, HilverZorg en Sherpa verzorgden de stageplekken tijdens de opleiding. Wijkcentrum De Koepel faciliteert de ruimtes voor alle bijeenkomsten. Adelant gaf tijdens de opleiding voorlichting over eenzaamheid, geeft de wensen en behoeften van de wijkbewoners door aan het netwerk en Unity Care doet de opleiding, de begeleiding en de projectcoördinatie.

Vanaf week 32 draait het project. Op maandag, dinsdag en donderdag zitten de vrijwilligers klaar in De Koepel van 10.00 en 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Iemand opgeven die binnen de doelgroep valt? Dat kan door te mailen naar evenementen@unitycare.nl.

'Op een snelle manier contact maken, dat ontstaat door aanraking'

Veiliger maken rotonde Utrechtseweg laat langer op zich wachten

Gewenste maatregelen blijven uit, subsidieverzoek te laat verstuurd

Voorlopig geen aanpassingen aan het meest gevaarlijke kruispunt van Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met het schaamrood op de kaken moet de gemeente melden dat de rotonde Utrechtseweg-Diependaalselaan voorlopig onaangetast blijft. Het was de bedoeling dat deze kruising dit jaar nog op de schop zou gaan, maar door een blunder is het subsidieverzoek te laat ontvangen op de burelen van de provincie Noord-Holland.

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Zo ook in het raadhuis. Uit navraag blijkt dat het om een ambtelijk fout gaat. Er is niets misgegaan tijdens de overdracht tussen de wethouders. Floris Voorink (VVD) is niet langer belast met de portefeuille Verkeer. Daar zwaait sinds begin juni Annette Wolthers (D66) de scepter over. Haar zegsvrouw laat weten dat de subsidieaanvraag al voor de installatie van het nieuwe college de deur uit had moeten zijn. “We investeren in de ambtelijke organisatie om dit soort fouten te voorkomen”, luidt het verder.

Schrijnend is het wel, want de rotonde Utrechtseweg-Diependaalselaan wordt ervaren als de meest onveilige verkeerssituatie van Hilversum. Het is ook niet voor niets dat deze kruising op nummer 1 staat in de nog door Voorink gepresenteerde top-10 van situaties waar Hilversum echt mee aan de slag moet.

'Investeren in organisatie om dit soort fouten te voorkomen'

De weggebruikers ervaren deze kruising als onoverzichtelijk en gevaarlijk. Een aantal oplossingen is al vastgelegd op papier: aanpassing van het fietspad, middengeleiders, het plaatsen van attentiemaatregelen en de zichtbaarheid van het langzaam verkeer moet beter. Daar heeft de gemeente financiële hulp bij nodig van de provincie. Hilversum wilde aanspraak maken op een bedrag uit de Haarlemse subsidiepot ‘Kleine Infrastructuur Noord-Holland 2018’. Doordat de aanvraag te laat binnenkwam, is er pas volgend jaar weer de mogelijkheid om de benodigde euro’s uit dit provinciale potje te krijgen. Dat houdt in een jaar langer in de wachtkamer.

“Dat betekent dat de gemeente in 2018 voor geen maatregel cofinanciering heeft en de dekking voor uitvoering van maatregelen in 2018 volledig uit eigen middelen moet komen. De portefeuillehouder betreurt het zeer dat het zo is misgegaan en zal alles in het werk stellen om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt”, is te lezen in de vorige week verstuurde collegebrief.

Hilversum heeft zelf wel een potje van 150.000 euro beschikbaar om de top-10-plekken aan te pakken. Gezien de omvang van de maatregelen was de rotonde Utrechtseweg-Diependaalselaan hier al buiten geplaatst. Bij de andere locaties gaat het vooral om zogeheten ‘quickwins’. Daarmee wordt bedoeld dat met relatief eenvoudige maatregelen de plekken aan te pakken zijn.

Zorgen over voortbestaan amfibieën in HOV-gebied

Bundeling van infrastructuur langs de spoorlijn Hilversum-Baarn. Foto: provincie Noord-Holland

HILVERSUM Onherroepelijk is de aanleg van de weg voor het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Juridisch zijn alle gangen doorlopen. De gevolgen zijn er niet minder om. Bewoners, natuurorganisaties en diverse politieke partijen zijn nog altijd niet blij met de realisatie. Volgens Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve (VBAH) zijn er diersoorten die in hun voortbestaan bedreigd worden.

Bij de vereniging zijn grote zorgen ontstaan over de toekomst van diverse amfibieën, met de kamsalamander als belangrijkste diersoort. Volgens de VBAH houdt de provincie Noord-Holland zich niet aan de regels. "Met verwondering en ongeloof hebben wij vastgesteld hoe nalatig de provincie met de natuur omgaat in het kader van het HOV-project", is het boude statement. Daarom heeft zij nu vragen gesteld aan het bestuur van het Goois Natuurreservaat, eigenaar en beheerder van het natuurgebied.

Ten westen van en parallel aan de snelweg A27 komt een busbaan te liggen, waarover de snelle bus de spoorbaan Hilversum-Baarn gaat kruizen. Precies op dat kruispunt ligt een amfibieënpoel op een open veld, beter bekend als het 'Geitenweitje'. Deze poel verdwijnt zodra de busbaan wordt aangelegd. Vorig jaar maart is besloten om even verderop een nieuwe poel te creëren, zodat de amfibieën op verantwoorde wijze naar een nieuw onderkomen kunnen.

'Plaatsen amfibieraster heeft voor dit jaar al lang geen zin meer'

Dat verloopt via een ecologisch protocol en daar gaat het mis, meent de VBAH. In dit proces zou er een raster moeten komen om de poel met als doel de amfibieën op te vangen en over te brengen naar hun nieuwe 'thuis'. Dat had al in mei 2017 moeten gebeuren. Tot op heden staat het raster er nog altijd niet, constateert de Hilversumse natuurvereniging. Plaatsing van het raster heeft nu ook al lang geen zin meer, zo luidt de VBAH-bewering.
Halverwege vorige maand maakte de provincie bekend dat zij op woensdag 20 en donderdag 21 juni tijdelijke amfibieschermen gingen plaatsen in Anna's Hoeve en op landgoed Monnikenberg. Deze zijn neergezet juist om te voorkomen dat de amfibieën het bouwterrein betreden. "De kamsalamander is een graag geziene gast in en rond de waterpoelen in Anna's Hoeve", stelt de provincie in dit bericht. "Om nu te voorkomen dat de (pas geboren) dieren zich ter voorbereiding op de winter richting bouwterrein gaan verplaatsen en daar gevaar lopen, worden de schermen geplaatst in het bos", is te lezen in 'Op de bres voor de kamsalamander'.

Stinkende container voor de deur aantasting van het woongenot

Bewoners Kapelstraat zitten al tijden in 'rotte vislucht'

De container met afval van drie bedrijven staat op eigen terrein, maar de overlast is voor de buurt. Gek worden ze ervan in de Kapelstraat.

De container staat op zo'n twaalf meter van de huizen op de Kapelstraat af. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met deze temperaturen even de ramen openzetten, zit er voor de bewoners van de Kapelstraat niet in. De tocht zorgt wel voor verkoeling, maar vervolgens zitten zij wel in een rioolgeur. De groene container, die zo'n twaalf meter voor hun deur staat op het terrein van Gooiland, is de boosdoener. Een structurele oplossing lijkt voorlopig ver weg.

"Ik wil dat die container hier weggaat", zegt Norbert Michalewski vanuit zijn deuropening. De bewoner van de Kapelstraat kijkt recht op het 'groene monster'. De stoep, de weg en een hek zitten tussen de container waar de klep zichtbaar van openstaat. Als de wind even doorkomt, dan walmen onprettige geuren de neusgaten in. Volgens de Hilversummer zitten zijn buren en hij al tijden in deze situatie. Meerdere keren heeft hij aan de bel getrokken bij Gooiland, die samen met Kings IJscafé en het Japanse restaurant Ai Uchi gebruikmaken van deze afvalcontainer.

Op Facebook heeft Michalewski openlijk zijn beklag gedaan. Meer buren hebben van zich laten horen op dit sociale medium. Michelle de Graaf is daar een voorbeeld van. "Kunnen jullie die ranzige container op jullie parkeerterrein weghalen? Ik kan met deze hitte niet eens mijn raam opendoen. De hele straat ruikt naar rotte vis en dat al zeven weken", is haar duidelijke reactie.

'Ik kan met deze hitte niet eens mijn raam opendoen'

Zelf heeft Michalewski begin juni al de buurtcoördinator benaderd. Die is langs geweest en heeft de situatie bekeken. Of geroken zoals in dit geval beter is. Een gesprek tussen de bewoners en de gebruikers van de container met de buurtcoördinator erbij, zoals Michalewski had gevraagd, is er nooit gekomen. De Hilversummer heeft op 8 juni een klacht ingediend bij de gemeente. Die heeft inmiddels per mail laten weten dat zijn klacht is afgehandeld. Er is een waarschuwing uitgedeeld met de mededeling dat er geen vuilniszakken naast de container meer mogen worden neergezet. "Maar het ging niet om die vuilniszakken."

Ook is er een milieu-inspecteur aan te pas gekomen. Die heeft gezegd dat de gebruikers de container moeten legen en schoonmaken. "Hij heeft niet gezegd dat ze hem weg moesten halen. Zorg ervoor dat dit probleem structureel wordt opgelost", is de oproep van Michalewski. "Je komt nergens verder. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl die geur uit die container een permanente aantasting is van ons woongenot", verzucht hij.

'Het is nu al maanden mooi weer en iedereen vervloekt dat ding'

Hij snapt het spanningsveld wel. De container staat op eigen grond en daar heb je als buurt niet veel over te zeggen. Aan de andere kant ervaart de buurt nu al tijden stankoverlast. Juridisch mag je dan in je recht staan, maar het gaat Michalewski om goed nabuurschap en fatsoen. Dat mist hij volkomen. "Ze snappen heus wel dat ze fout zitten, maar ze gaan gewoon door", zegt hij.
Philip Lamers, directeur van Gooiland, geeft aan dat de groene afvalcontainer voor hem ook een doorn in het oog is. "In de winter als het koud is, heeft niemand er last van, maar nu is het al drie, vier maanden mooi weer en vervloekt iedereen dat ding", geeft hij aan. De container is al meerdere keren verplaatst, maar waar hij ook staat altijd heeft er wel iemand last van: de hotelgasten, de bewoners van De Rechercheur, mensen aan de Langestraat of nu de Kapelstraatbewoners. Lamers wijst erop zij de container mogen gebruiken. Amrath, de pandeigenaar, huurt de container van Suez. Bij beide heeft hij aangedrongen op een oplossing bijvoorbeeld een ondergrondse container laten plaatsen. In de nabije toekomst moet er sowieso een alternatief komen, aangezien er appartementen worden gebouwd op dit deel van het terrein. Bewoners die een klacht willen indienen over de overlast moeten zich wenden tot Amrath, meldt de directeur tot slot.

21 / 24

Wandelen met een natuurgids over de Hoorneboegse Heide. Foto: Bastiaan Miché

Donderdag 2 augustus

Koffieinloop

9.30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de Koffieinloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

InLopes Dias

13.30 uur | Lopes Dias

Ook tijdens de zomervakantieperiode gaan we door met de InLopes Dias middag met veel muziek waarop gedanst kan worden o.a. rock-'n-roll, linedance en poco. Via muziek (alle genres) willen we diverse culturen en ouderen tot elkaar brengen.

Vrijdag 3 augustus

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | Woondienstencentrum Lopes Dias

Spreekuur (alleen op afspraak) voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk; WZSP voor 1 vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk hulp door m.n. de inzet van kansenanalyse en werkvindservice.

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis Loosdrecht

Welkom in het ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en in het begeleiden van activiteiten.

Zaterdag 4 augustus

Reeën kijken in Corversbos

20.00 uur | Parkeerplaats Algemene begraafplaats Berestein

Ga in augustus in de avondschemering op pad met de boswachter en ontdek reeën in het Corversbos, vlak bij Hilversum. Deze wandeling is voor volwassenen en duurt ongeveer 1,5 uur.

Zondag 5 augustus

Wandeling met natuurgids op Hoorneboegse Heide

14.00 uur | Begraafplaats Zuiderhof

Een leuke wandeling met de natuurgids van de Vrienden van het Gooi op de bloeiende Hoorneboegse heide. Langs een aantal grafheuvels, de restanten van de raatakkers en het landgoed de Hoorneboeg. Vertrekpunt bij de begraafplaats. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Zie: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Maandag 6 augustus

Koffieinloop

9.30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de Koffieinloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Dinsdag 7 augustus

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | Wijkcentrum De Koepel

Spreekuur (alleen op afspraak) voor uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk; WZSP voor 1 vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk hulp door met name het inzetten van onze kansenanalyse en werkvindservice.

Zomerworkshop: Speksteen vormen voor sieraden

12.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Leuke zomerworkshop bij Viore voor iedereen die kennis wil maken met het bewerken van speksteen en de uitdaging wil aangaan om van een stukje steen iets moois te maken. Tijd: 12.30 tot 14.30 uur. Deelname kost € 5,-. Je kunt je aanmelden via vrijwilligers@viore.org. Of bel: 035-6853532.

Rummikub en jokeren

13.30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

In de zomerperiode kan men wekelijks op dinsdagmiddag terecht in De Kleine Lelie voor rummikub, jokeren of andere spelletjes. Het is van 13.30-16.00 uur en is kosteloos. Kom en doe mee op de Hilvertsweg 89-91

Wijkspreekuur Zorgnetwerk

13.30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kunt u hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende uw eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van o.a. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en wijkagent schuiven regelmatig aan. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Donderdag 9 augustus

Koffieinloop

9.30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de Koffieinloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Vrijdag 10 augustus

Ontmoetingsgroep 't Wijdehuis Loosdrecht

10.00 uur | 't Wijdehuis Loosdrecht

Welkom in het ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en in het begeleiden van activiteiten.

Dinsdag 14 augustus

Zomerworkshop: Schilderen met je 'andere' hand

13.00 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Eens ervaren wat er gebeurt als je met je 'andere' hand gaat schilderen? Kom het proberen op dinsdag 14 augustus (13.00 - 15.00 uur) bij Viore. Ervaring of talent is niet nodig. Deelname kost € 5,-. Aanmelden via mail: vrijwilligers@viore.org. Of bel: 035-6853532.

HILVERSUM Radio Town Jazzband (hier op archieffoto) treedt zondag 5 augustus op Café Restaurant Fly Inn aan de Noodweg 43. Het bekende dixielandorkest begint om 14.00 uur met spelen. Het optreden, dat gratis is bij te wonen, duurt tot en met 17.00 uur.

Vrijwilliger Romy ging als 14-jarige al aan de slag bij de jeugdbrandweer

'Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden'

Romy Brugman (19) is brandweervrijwilliger. Als 13-jarig meisje zette een bezoek aan een oefenavond van de jeugdbrandweer haar in vuur en vlam voor deze bijzondere hobby.

Romy Brugman over haar grootste hobby: "De inspanning die ik hiervoor lever, is ontspanning." Foto's: Bob Awick

HUIZEN Een foto waarop Romy Brugman als kleuter de brandweer bezocht, siert het ouderlijk huis. "Toen was ik nog helemaal niet van plan om bij de brandweer te gaan. Ik had er niets mee", vertelt ze nu als 19-jarige. Inmiddels zit ze al vijf jaar bij de brandweer in Huizen. Uiteindelijk was een bezoek aan de oefenavond van de jeugdbrandweer - waar haar vijf jaar oudere broer Rick lid was - er voor nodig om haar als 13-jarig meisje echt in vuur en vlam te zetten voor haar bijzondere hobby.

Romy: "Ik was gelijk verkocht. Ik vond het zo leuk. Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden. De samenwerking als ploeg, de band met elkaar. Je hebt allemaal hetzelfde doel en iedereen heeft zijn eigen rol in het team."
Voordat ze bij de brandweer kon komen, moest ze een heel proces door. "Ik ben door een arts gecheckt. Er werd ook gekeken of ik goed in mijn vel zat. Ik moest een stuk fietsen en mijn ogen werden onderzocht. Ik moest lang wachten op de brief of ik wel was toegelaten en of ik mee mocht doen. Ik wist helemaal niet dat meerdere mensen voor een paar plekjes hadden gereageerd. Toen de verlossende brief kwam, was ik heel blij. In oktober 2013 ben ik bij de jeugdbrandweer begonnen."

Pompbediende

De uitrusting van Romy.

Lastige keuze: 'Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby?'

Ze vertelt dat ze eerst vier maanden theorie moest doen. "Verschrikkelijk. Iedereen ging op pad en leuke oefeningen doen." Na vier maanden wist de jonge Romy zich wel te bewijzen en werd als een van de tien gekozen om mee te doen aan haar eerste wedstrijd. Ze mocht onderop beginnen als pompbediende en mee naar haar eerste wedstrijd. Naast een pompbediende (P) zijn er namelijk nog een bevelvoerder (B), aanvalsploeg (1 en 2) en waterploeg (3 en 4). "Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Het was 12 april 2014. Ik was zo zenuwachtig. Ik kon niet eten. We moesten als eerste en werden al vroeg opgehaald, want het was in Haastrecht. Ik heb nog nooit zo gelachen en zo'n leuke dag gehad." Als pompbediende was ze verantwoordelijk voor het aansluiten van het water en hield ze contact met de alarmcentrale. Ze deed het goed en werd eerste.
"Bijzonder was dat je per persoon een jurylid hebt dat met je meeloopt. In de vier jaar dat ik aan wedstrijden heb meegedaan, kwam ik regelmatig datzelfde jurylid tegen. Bij mijn laatste wedstrijd als bevelvoerder zei hij tegen mij dat hij het nog heel goed wist hoe ik ooit als klein meisje was begonnen."

Inmiddels is Romy 19 en heeft ze de overstap gemaakt naar de vrijwillige brandweer. "Ik moest die keuze in mei 2017 maken. Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby? Dat was lastig en ik heb er lang over getwijfeld." Inmiddels heeft ze besloten de studie HBO bedrijfskunde te gaan doen in Almere, om in ieder geval een goed 'papiertje' in handen te krijgen. Ook met haar studiebegeleider heeft ze het er over gehad. "Die zag meteen allemaal kansen. Ik zou bijvoorbeeld stage kunnen lopen bij de brandweer." Uiteindelijk besloot ze om ook bij de brandweer te blijven. "De inspanning die ik hiervoor lever is ontspanning. Ik vind het nog steeds leuk en kijk er altijd weer naar uit. Ik vind het gewoon heel mooi om te doen en wil altijd alles weten." Om echt aan de slag te kunnen, moet ze de opleiding tot manschap volgen. "Die is sinds vorig jaar wel korter. Anderhalf jaar in plaats van twee. Theorie kan ik gelukkig thuis of tijdens mijn studie doen straks. De praktijk leer ik tijdens de oefenavonden op vrijdag." Ze mag nu alleen nog maar uitrukken boven de sterkte. "En er is maar plaats voor een van de vijf aspiranten. Omdat ik het verste weg woon, is het dus lastig om die plek te bemachtigen." Ze mocht al een keer een schoorsteen vegen bij een brand. "Heel gaaf, op de hoogwerker. Daarom wil ik straks ook mijn certificaat voor de hoogwerker halen. Met sommige meldingen merk je hoe belangrijk het is om dit werk met collega's te doen en elkaar te steunen. Het vak is heel leuk, maar niet zonder die collega's. Wie weet dat ik ooit nog eens beroeps wordt. Eerst maar eens met mijn studie beginnen."