Gooi en Eembode Hilversum

17 augustus 2017

Gooi en Eembode Hilversum 17 augustus 2017


Steekincident schokt buurt in Oost

De politie zette het gebied bij de Gashouder vrijdag direct af. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De schrik zat er goed in na het steekincident vrijdag aan het einde van de middag in de buurt van de Gashouder. Buurtbewoners reageerden geschokt nadat een ruzie tussen een 33-jarige en 34-jarige Hilversummer uit de hand liep.

"Je moet er niet aan denken dat kinderen getuigen zijn van dit soort dingen", zei een buurtbewoner vrijdagavond vlak na het incident. De Hilversummer was het bloed in het steegje achter een flat aan de Lorentzweg op de hoek met de Jan van der Heijdenstraat, waar de steekpartij had plaatsgevonden, aan het wegspoelen met een tuinslang. En hij was niet de enige uit de buurt die zijn zorgen uitte. "Dit soort mensen hoort niet thuis in een buurt met spelende kinderen", was de duidelijke mening van een andere bewoner.

De politie kreeg vrijdag rond 17.45 uur een melding van een vechtpartij. Toen de agenten arriveerden hadden omstanders het mes, waarmee de 33-jarige zijn één jaar oudere plaatsgenoot had gestoken, al afgepakt. De twee waren nog in gevecht op het moment dat de dienders aankwamen. Nadat de twee kemphanen uit elkaar waren gehaald, werd de 34-jarige man ter plekke behandeld aan zijn verwondingen in zijn gezicht. De andere man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij mocht zondag weer naar huis. De officier van justitie mag nu bepalen wat voor vervolg het verhaal krijgt.

Dudokconcert opening Dutch Media Week

HILVERSUM Frank Boeijen, Fresku, Angela Groothuizen en de 3J's zijn enkele artiesten die woensdag 6 september te zien zijn tijdens Dudok in Concert. De presentatie is in handen van Art Rooijakkers. Het concert is de nationale opening van de Dutch Media Week, want de NOS zendt het evenement, net zoals in 2016, uit.

Velen hadden woensdagavond 6 september al vrij gehouden voor concert, dat om 20.30 uur begint naast het raadhuis. Nu is ook bekend wie hier allemaal aan meewerken. Naast de hier bovengenoemde namen komen ook Julia Zahra, Boris, het Goois Vrouwenkoor en het Metropole Orkest aan bod. Radio-dj en beeldend kunstenaar Ruud de Wild, de geboren Hilversummer, is de verhalenverteller van de avond. Hij krijgt de kans de gevel van het raadhuis opnieuw in te kleuren.

Nog twintig dagen, op de site van Dudok in Concert tellen ze af, en dan vindt het spektakel weer plaats op en rond de Raadhuisvijver. Ditmaal is het evenement de start van de Dutch Media Week, het zevendaagse evenement waarbij media in al haar facetten aan bod komt. "Dudok in Concert op 6 september geldt als nationale aftrap van de Dutch Media Week", vertelt Herman Dummer, voorzitter Dutch Media Foundation.

Vorig jaar was de eerste versie het slot van het Dudokjaar. Hilversum stond uitgebreid stil bij honderd jaar stadsarchitect Willem Marinus Dudok. Net zoals in 2016 is het concert ook nu weer te zien op landelijke televisie. Vorig jaar keken een miljoen mensen naar de registratie. De NOS zendt het optreden vanaf 20.33 uur live uit op NPO 1.

Het programma van Dudok in Concert begint al om 13.00 uur in het Dudokpark. Tussen 15.00 en 20.00 uur is het Raadhuis Open Podium gepland. Om 20.00 uur begint het voorprogramma. Het concert duurt tot 23.00 uur. In totaal is er plaats voor 5.000 bezoekers. De entree is gratis.

Door politiekogels getroffen man 'buiten levensgevaar'

Foto: Bastiaan Miché

LOOSDRECHT - De volgens getuigen 'verwarde' man die in de nacht van dinsdag op woensdag werd getroffen door politiekogels verkeert buiten levensgevaar. Dat meldt een politiewoordvoerder.

De schietpartij vond plaats in de Van Dorenwerdestraat in Loosdrecht. De man is overgebracht naar het ziekenhuis.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de toedracht in opdracht van de officier van justitie Midden-Nederland. Het openbaar ministerie wil of kan vanwege dit onderzoek niet vertellen wat er precies is gebeurd, wat de aanleiding is geweest en of de man (gegevens onbekend) wel of niet verward was.

Herdenken en doorvertellen

Foto: Bastiaan Miché

Vergeet de historie niet en blijf de verhalen van Nederlands-Indië doorgeven

3

De Tweede Kelder maakt kans op Europese prijs

Ook Mark Rutte was te gast. Foto: VodafoneZiggo

HILVERSUM Het journalistieke experiment 'De Tweede Kelder' is genomineerd voor een Digital Communication Award. Aan dit programma, dat werd gemaakt voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen, werkten leerlingen mee van de Dutch Filmers Academy uit Hilversum.

Uit meer dan 750 inzendingen uit heel Europa is 'De Tweede Kelder', een initiatief van VodafoneZiggo, Omroep West, Nieuwspoort en Dutch Filmers Academy, genomineerd voor de Europese prijs. Op vrijdag 29 september horen de makers in Berlijn of zij ook daadwerkelijk het podium op mogen om de award in ontvangst te nemen.

Met 'De Tweede Kelder' gaf VodafoneZiggo jongeren van diverse journalistiek- en mediaopleidingen de mogelijkheid om een dagelijks televisieprogramma te maken, gericht op de landelijke verkiezingen. Van de 33 jongeren die deelnamen aan dit project kwam meer dan de helft van het opleidingsinstituut dat zetelt aan de Korte Noorderweg 12 in Hilversum. In twee maanden tijd leerden de studenten en net afgestudeerden van A tot Z wat er komt kijken bij het maken van een journalistiek programma.

'De Tweee Kelder' werd gemaakt van 1 februari tot en met 16 maart. In die periode zijn 34 afleveringen uitgezonden op Ziggo-kanaal 13 met in totaal 192 verschillende items. Gemiddeld keken er 100.000 mensen naar elke uitzending. Het programma werd volledig gemaakt door en voor jongeren. De studio was letterlijk gevestigd in de kelders van het Binnenhof in Den Haag.

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig en vrij koel zomerweer

We moeten wederom door een wisselvallige fase heen. Na een kortdurende zomerse opleving begin deze week trok dinsdag een frontaal systeem over met regen en onweer en afkoeling. Na een droge woensdag schuift donderdag een nieuwe depressie het Noordzeegebied binnen. De kans op neerslag neemt dan weer toe en de zuidwesten- tot westenwind trekt flink aan.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met grote kans op enkele buien. Af en toe laat de zon zich zien. De zuidwestenwind wakkert aan tot (vrij) krachtig. De maximum temperatuur ligt rond 20 graden. Ook zaterdag blaast nog een krachtige westenwind. Nu en dan schijnt de zon met kans op enkele buien. Met een maximum van 18 à 19 graden is het koel. Zondag neemt de neerslagkans af met iets meer zon. De westenwind neemt de kracht af. Het wordt 20 graden.

Trend na het weekeinde

Er tekent zich een overgang af naar wat stabieler zomerweer. Een hogedrukgebied trekt over onze omgeving langzaam oostwaarts. Het is tot het einde van de week overwegend droog en rustig weer met zonneschijn en enkele wolkenvelden bij een maximum van rond 22 graden.

Weetje

De periode van 20 juli tot 20 augustus worden de 'hondsdagen' genoemd. De ster Sirius in sterrenbeeld 'Grote Hond' komt dan tegelijk op met de zon. Het is gemiddeld de warmste tijd van het jaar. Sinds 20 juli kwamen in onze regio tot nu toe geen zomerse dagen van 25+ graden voor. De laatste keer dat zomerse dagen ontbraken tijdens de hondsdagen was in 1993.

Officieus Hilversums kampioenschap op velden BZC'13

Foto van Wasmeer tegen Victoria van vorig jaar. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De zesde editie van het Henk Pel toernooi gaat de boeken in als een officieus Hilversums kampioenschap. Voor het eerst in jaren doen alle voetbalclubs uit Hilversum mee aan het toernooi op zaterdag 26 augustus.

Locatie zijn de velden van BZC'13 aan 't Jagerspaadje. "Inmiddels is dit goed bezette toernooi al niet meer weg te denken uit de voorbereiding van onze Hilversumse voetbalverenigingen", zo meldt het bestuur van BZC'13 in het programmaboekje. "Met dit jaar de primeur dat alle verenigingen aanwezig zijn, een heus Hilversums kampioenschap dus."
Om 10.00 uur begint het toernooi, dat vernoemd is naar het voormalige icoon van De Zebra's. Er zijn twee poules van vier clubs. Altius, FC Hilversum, OSO en BZC'13 zitten in poule A. Poule B bestaat uit Wasmeer, Victoria, Olympia'25 en 't Gooi. De twee beste ploegen uit beide poules gaan door naar in de kruisfinale. Om 15.30 uur staat de finale op het programma en wordt duidelijk wie er met de wisselbeker vandoor gaat. In 2016 won FC Hilversum het Henk Pel toernooi. De groen-witten klopten toen OSO in de eindstrijd.
In de pauze van het toernooi verzorgt Historie Voetbal Hilversum een intermezzowedstrijd. Bekende Hilversumse voetballers uit de jaren '70, '80 en '90 spelen een potje tegen elkaar. Team Historie Voetbal Hilversum neemt het rond 13.00 uur op tegen Team Empty Water Street United.

Verhalen blijven doorgeven aan jongere generaties

Nadruk bij Nederlands Indië-herdenking ligt op het delen van de historie

De geschiedenis van jouw volk kennen is ook weten wie jij zelf bent. Daarom was dinsdag de oproep om de historie door te blijven geven.

Voordat de kransen en rouwstukken werden gelegd bij het monument klonk het Wilhelmus op de Noorderbegraafplaats. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het delen van de verhalen van ruim zeventig jaar terug is belangrijk. Doorgeven betekent nooit vergeten en weten wat jouw achtergrond is. Dat was dinsdag de belangrijkste boodschap van de regionale Nederlands-Indië-herdenking in Hilversum.

Paraplu's en doorschijnende poncho's zijn er dinsdagmiddag in overvloed op de Noorderbegraafplaats. De plek waar jaarlijks stil wordt gestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Bij de ingang worden plastic zakken uitgedeeld, die op de natte klapstoelen gelegd kunnen worden. Het koor en de sprekers zijn droog. Zij zitten onder twee overkappingen.

"Het is jammer van het weer. Maar onze ouders en grootouders hebben door en weer en wind moeten strijden. Dit weer is slechts een kleine druppel", aldus Max Wattimena, dirigent van het Moluks gemengd koor, over de ontberingen die de Nederlandse Indische mensen tussen 1940-1945 (Jappenkampen) en 1945-1949 (Bersiap) hebben moeten doorstaan.
Tevens gaf hij aan dat de historie moet worden doorverteld. Veel Molukse mensen kennen hun eigen geschiedenis niet. Daar moet verandering in komen, meldde Wattimena. "Wij zijn ervoor verantwoordelijk om de verhalen over te dragen. Onze geschiedenis wordt niet doorverteld op scholen. Van die onbekendheid hebben Indische mensen last. Veel kinderen kennen hun geschiedenis niet, en dat geldt ook voor veel van hun ouders."

'Veel Molukse kinderen kennen hun geschiedenis helemaal niet'

Namens de regio Gooi en Vechtstreek sprak de Blaricumse burgemeester Joan de Zwart-Bloch. Zij haalde het thema van dit jaar aan: verhalen over leven. Vooral persoonlijke verhalen kwamen aan bod. De documentaires van Kent Hanson, ceremoniemeester van de herdenking, en Fred Pangemanan, zijn daar goede voorbeelden van. Voor de herdenking waren de beelden over de vader van Hanson en de gesprekken die Pangemanan hield met vier dames van de tweede generatie te zien in het Apostolisch Genootschap.

Ook sprak De Zwart-Bloch over de importantie van het doorgeven van de verhalen en het verleden, opdat nooit vergeten wordt. Maar ook dat de geschiedenis betekenis krijgt voor de huidige en de volgende generaties. "De verhalen van toen zijn nu van onschatbare waarde en geven de geschiedenis een gezicht."

'De verhalen van toen zijn nu van onschatbare waarde'

Zowel de Blaricumse burgemeester als Pangemanan gaven aan dat er wel een grote maar aan het doorgeven kleeft. Dat is het grote zwijgen, zoals Adriaan van Dis dat heeft genoemd, van de generatie die de Jappenkampen en/of Bersiap hebben meegemaakt. "Voor mijn documentaire ging ik op zoek naar de tweede en derde generatie. Maar die zijn moeilijk te vinden. Dat komt door onze ouders die amper of niets vertelden", zei Pangemanan voor de twee minuten stilte en de kransleggingen.

Inpandige fietsenstallingen in centrum voorlopig van de baan

HILVERSUM De twee lege panden in het centrum waar Hilversum al na de zomer inpandige fietsenstallingen wilde realiseren, zijn inmiddels weer in gebruik genomen door ondernemers. En dus moet wethouder Floris Voorink op zoek naar alternatieven om de fietsellende op de Groest, Kerkstraat en Kerkbrink op te lossen. Een eerste oplossing is er: op de Groest en de Kerkbrink moeten tussen de 400 à 500 parkeerplekken komen voor de fietsen.

Er komen ook niet niet-parkeerzones voor de fiets op de Groest

Vanuit het raadhuis klinkt dat Hilversum een beetje aan het eigen succes ten onder gaat. Het centrum is onder andere door de opknapbeurt van winkelcentrum Hilvertshof aantrekkelijker geworden. Dat heeft geresulteerd dat leegstaande winkelpanden bewoond zijn en er meer bezoekers komen. Voorink had een locatie op de Groest en de Zeedijk op het oog. Voorlopig is het niet mogelijk inpandige fietsenstallingen te creëren in het centrum. Daarmee is het plan niet afgeschoten.
Ondanks dat 'de openbare ruimte op' is, zoals Voorink begin april zei toen hij de plannen ontvouwde, moet de wethouder nu wel een oplossing vinden in de openbare ruimte. Dat blijkt nog makkelijk te kunnen. Volgens de gemeente is het mogelijk honderden parkeerplekken te realiseren. Hier vallen ook voorzieningen voor brommers, scooters en fietsbakken onder. Deze fietsenrekken komen op de Kerkbrink en vooral de Groest. Vooral op de Groest is het regelmatig een grote fietsenzee.
Momenteel doet de gemeente onderzoek naar de locaties waar deze extra parkeervoorzieningen kunnen komen. Er komen ook niet-parkeerzones voor de fiets op de Groest. Wie zijn fiets straks, de gemeente mikt op uitrol van het plan in het vierde kwartaal, toch neerzet in een gebied waar dat niet kan, moet er rekening mee houden dat de fiets weg is. Op de Kerkbrink, tussen de Spijkerpandjes en het uitzendbureau, kunnen zij hun fiets dan weer ophalen.
Om deze nieuwe voorzieningen te kunnen realiseren is extra budget nodig. Voorink vraagt aan de gemeenteraad een aanvullend krediet van 220.000 euro te willen verlenen voor deze investeringen in fietsparkeren in het centrum. Het onderwerp komt nog aan bod tijdens de raadscommissie Verkeer en Beheer.

Monica Tijdink

(57), geboren en getogen in Hilversum. Bardame van het Top2000 café, barkeeper in Cartouche, werkzaam bij Muziekids.

Omschrijf jezelf in 5 woorden:
"Bezig bijtje, energiek, vrolijk, motiverend, duizendpoot."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk bij stichting Muziekids. Wij realiseren muziekstudio's in Nederlandse ziekenhuizen. Muziek maken verlaagt het stressniveau en kan bijdragen aan een versneld herstel. Ook ben ik barkeeper in Cartouche, bardame in het Top2000 café, en het 'gezicht' van de markt van Hilversum."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Niets. Hilversum heeft wat mij betreft alles".

Beste nummer uit de top2000?
"'God only knows van the Beach Boys' is wel one of my favorites. We zien tijdens de opnames van de Top2000 a gogo natuurlijk ieder jaar weer wat muziek voor mensen betekent. Topsporters die presteren op muziek, politici die zich hard maken voor hun favoriete nummer. Zo mooi om te zien hoe iedereen reageert."

Wat vind je van Hilversum?
"Alles hebben we: bos, hei, water, de grote steden. Hilversum ligt mooi centraal."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik ervoor zorgen dat jonge mensen sneller een passende woonruimte kregen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Geen. Laatst gelezen boek is 'The Kite Runner'."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht. Ik kom uit zuid, dus dat voelt ook als thuis."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik ook lekker kan koken. En dat ik thuis rustig ben, de meeste mensen denken dat ik altijd een druk type ben, dat is absoluut niet waar."

Heimelijk genoegen?
"Een mooie, verre reis maken samen met mijn zoon en schoondochter."

Zaak tegen vechtende Hilversummer aangehouden

Hilversum De zaak tegen een 19-jarige Hilversummer, die op 26 november 2016 een Utrechter zwaar zou hebben mishandeld, is aangehouden. De rechtbank vindt dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de oorzaak van het letsel van het slachtoffer.

Tijdens een woordenwisseling zou de Hilversummer een klap hebben uitgedeeld waardoor het slachtoffer ten val kwam. De man liep een schedelfractuur en twee hersenbloedingen op, zo staat in het medisch rapport. Het slachtoffer vordert een schadevergoeding van 25.000 euro.

De advocaat van de Hilversummer heeft de rechtbank verzocht om meer onderzoek te doen naar de oorzaak van het letsel. Volgens hem is het niet duidelijk of het letsel veroorzaakt is door de klap of door het syndroom waar aan dat het slachtoffer lijdt, waarbij verhoogde bloedingsneiging en stollingsproblemen kunnen optreden.

De rechtbank vindt dat deskundigen hierover gehoord moeten worden. De strafzaak tegen de Hilversummer is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Verlegde weg op Anthony Fokkerweg

HILVERSUM Bewoners van de Anthony Fokkerweg krijgen, als de plannen inderdaad doorgaan, de verlegde weg over Anna's Hoeve voor de deur. Het gaat hier niet om het tracé van de HOV-bus. Die indruk is in De Gooi en Eembode van donderdag 10 augustus per abuis gewekt.

Vorige week uitten diverse bewoners hun onvrede in deze krant. Zij zijn tegen de nieuwe weg, omdat er bijvoorbeeld een goede weg ligt in Anna's Hoeve, de nieuwe weg wordt veel langer dan de huidige en voor de aanleg hiervan er langdurig onrust ontstaat in het leefgebied, waar bijzondere dieren leven en de groene long en geluidsbuffer verdwijnen.

En zo moeten ook honderden bomen verdwijnen. Om de kap van 380 bomen voor hun deur te voorkomen hebben bewoners van de Anthony Fokkerweg handtekeningen opgehaald en vorige week dinsdag een bezwaarschrift ingediend.

Lex Hoogendoorn (90) nog wekelijks op de tennisbaan

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ze is inmiddels 90 jaar, maar Lex Hoogendoorn toont nog wekelijks haar tenniskunsten op de banen van de Gooische Vallei. Woensdagmorgen, twee dagen na haar verjaardag, werd het oudste actieve lid van de Hilversumse vereniging in het zonnetje gezet. Voorlopig denkt Lex, die alle ballen vaak geniepig terugslaat, niet aan stoppen. "Zolang als het kan, ga ik door."

Nieuwbouw Minckelersstraat vordert gestaag

Het nieuwe gebouw verrijst. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op de hoek van de Minckelersstraat en de Anthony Fokkerweg verrijst een nieuw gebouw. De contouren van het pand van 1.300 vierkante meter zijn inmiddels goed zichtbaar.

Naast het Medisch Centrum Liebergen komen hier 26 sociale huurappartementen. Eerder liet Harro Zanting, directeur-bestuurder van Dudok Wonen, weten dat de studio's en tweekamerappartementen ook geschikt zijn voor starters. Het nieuwe pand, gebouwd door bouwbedrijf Vink + Veerman, moet begin 2018 af zijn.

'Troosteloze aanblik' bij Sypesteyn

Bier drinkende jongeren zouden met vuurwerk brand hebben gesticht

De getroffen plek vlak na de brand. Foto: Bastiaan Miché

LOOSDRECHT Een drama voor de medewerkers van Spoon op het terrein van kasteel-museum Sypesteyn. Na een brand vorige week is van het restaurant en terras op het Loosdrechtse landgoed weinig meer over. Volgens de betrokkenen hebben bier drinkende jongeren de brand gesticht.

De politie bevestigt dat er vuurwerkresten zijn aangetroffen. Mogelijk zijn er vuurpijlen over de muur van het afgesloten terrein gekomen, waarna de brand is ontstaan, geeft een woordvoerder aan. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

De brand ontstond donderdagavond rond 22.15 uur. Op dat moment was niemand meer op het landgoed aanwezig. Dankzij oplettende buurtbewoners was de brandweer snel aanwezig en kon het vuur snel worden geblust. Een dag later is duidelijk hoe groot de schade is. "Het is een troosteloze aanblik", vertelt directeur Huib Tijssens van Sypesteyn. Hij is ervan overtuigd dat bier drinkende jongeren met vuurwerk hebben gegooid waarna de brand ontstond. De aangetroffen rotjes en blikjes bier zijn het bewijs.

Het kasteel zelf is niet getroffen; er is hooguit wat schade aan een deur. "Wij kunnen gewoon doordraaien. Er zijn alleen wat schotten neergezet", aldus Tijssens. "Maar voor de cateraar is dit heel vervelend."
Die cateraar is het bedrijf Spoon BV, dat inmiddels vijf jaar op het terrein aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk is gevestigd. "Het is een vreselijke puinhoop", ziet ook medewerker Ruud Jobse. "Maar hier kun je niets aan doen. We groeien elk jaar. Het gaat steeds beter. Dan is dit even een domper."
Gelukkig voor het bedrijf staan er de komende dagen, waarschijnlijk door de zomervakantie, geen bruiloften gepland. "Ook de leveranciers zijn heel gewillig. We hoeven dus geen activiteiten af te blazen."

Maatregelen tegen verkeersdrukte bij klus A27/A1

De A27 bij Hilversum is deels een grote zandvlakte. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De werkzaamheden op de A1 en A27 zijn inmiddels in volle gang. De A27 tussen Eemnes en Utrecht - bij Hilversum dus - is nagenoeg klaar voor een extra rijstrook. En omdat de vakantieperiode voor veel automobilisten er alweer op zit, neemt door de klus de drukte/filevorming alweer toe. Rijkswaterstaat neemt daarom verschillende maatregelen.

Knooppunt A27/A1 geldt al jarenlang als groot hoofdpijndossier

'Slim op de A27' is één van de maatregelen. Doel is automobilisten die regelmatig in de spits op de A27 rijden, te verleiden de spits te mijden. Dit kan door bijvoorbeeld voor of na de spits te vertrekken, thuis te werken of de auto te laten staan en de fiets of het openbaar vervoer te nemen. De periode loopt van 4 september 2017 tot en met 25 februari 2018.

De deelnemers zijn geselecteerd aan de hand van een verkeersonderzoek dat van 29 mei 2017 tot en met 21 juli 2017 op de A27 heeft plaatsgevonden. Gegevens uit het onderzoek leverde informatie op over hoe vaak automobilisten de A27 passeerden gedurende vier aaneengesloten weken. Automobilisten die voor deelname in aanmerking komen, krijgen een brief. 'Slim op de A27' werkt volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De gegevens van de deelnemers worden vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt voor dit project, benadrukt Rijkswaterstaat.
Deelnemers ontvangen een geldelijke beloning voor maximaal drie maanden wanneer zij van 6.30 uur en 9.30 uur de A27 tussen Stichtse Brug en Utrecht-Noord en de N417 tussen Hilversum en Utrecht-Noord mijden. Als automobilisten na drie maanden de ochtendspits blijven mijden, ontvangt men nog eens drie maanden spaarpunten.

Deze spaarpunten ontvangen de deelnemers ook als zij de A27 tussen Eemnes en Stichtse Brug mijden in de avondspits, tussen 15.30 uur en 18.30 uur. De punten kunnen ingewisseld worden voor kortingen en producten. Kijk ook op www.slim-op-de-A27.nl.
Het knooppunt A27/A1 geldt al jarenlang als groot hoofdpijndossier. Iedere ochtend- en avondspits staat het verkeer er muurvast. De twee rijkswegen zijn echter van cruciaal belang voor de regio en voor het verkeer dat vanuit het zuiden, oosten en noorden van Nederland naar de Randstad gaat. Daarom worden de A27 en de A1 tussen Utrecht-Noord, knooppunt Eemnes en aansluiting Bunschoten-Spakenburg verbreed. Zo kan het verkeer straks beter doorrijden en worden de verschillende regio's beter bereikbaar. De werkzaamheden zijn eind volgend jaar (als het goed is) afgerond.

Blij met nieuw onderkomen, maar de Lelie voelde toch meer als thuis

Creatieve geesten leven zich nu uit in De Egelantier

De Gooi en Eembode gaat deze zomer langs bij enkele activiteiten die door de brand in de Lelie naar een andere locatie moesten uitwijken.

Wim Bos: "We doen allerlei oefeningen." Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij wist de dag na de brand in wijkcentrum de Lelie nog net een aantal werken en materialen te redden. Toch moesten ook cursusleider Wim Bos en de deelnemers van de open tekentafel een andere locatie zien te vinden voor hun wekelijkse bijeenkomst. "Het is zonde dat we niet meer in dat gebouw zitten."

'Al die verschillende mensen maken het leuk om dit werk te doen'

Kortenhoever Bos (70) en de beginnende kunstenaars - soms zijn het er twee, dan weer zeven - komen tegenwoordig iedere donderdagmorgen bijeen in zorgcentrum De Egelantier. En daar gebeurt en ontstaat van alles, zegt Bos. "We doen allerlei oefeningen: maken collages, dan tekenen we weer bladeren."
Sommige deelnemers zijn een beetje in de war, anderen weer langdurig werkloos. Toch krijgt Bos ook regelmatig bezoek van wat de maatschappij vindt 'normale' mensen. "En al die verschillende mensen maken het leuk om dit werk te doen. Veel van de oefeningen die ik geef op achttien basisscholen in Rotterdam, waar ik kunst en cultuur net zo belangrijk probeer te maken als rekenen, pas ik ook hier toe."
Op zich bevalt De Egelantier Bos prima. Toch mist hij wel het oude buurthuis aan de Leliestraat. "Dat was echt een huis. Ons eigen gebouw. Daar mocht alles. We zaten daar al jaren. Echt zonde dat we niet meer in dat gebouw zitten. Het is belangrijk dat er snel weer een buurthuis komt."

De felle brand in de Lelie. Archiefoto: Bastiaan Miché
Enkele werken een dag na de brand. Archieffoto: Caspar Huurdeman

13 / 16

Buurtbemiddeling brengt gesprek tussen kijvende buren op gang

Kleine irritaties kunnen uitgroeien tot voortslepend ruzies

Een walmende barbecue. Een keffend hondje. Overhangend groen. Het zijn zomaar redenen voor een knallende burenruzie die het woonplezier behoorlijk kan vergallen.

In nieuwbouwwijken zij de minste burenproblemen, omdat iedereen nieuw is. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hartje zomer. Iedereen is op vakantie. De medewerkers en vrijwilligers van het Project Buurtbemiddeling Hilversum kunnen duimdraaiend achterover zitten. Toch? "Mooi niet," lacht Esther Lindoorn, coördinator Buurtbemiddeling, "we hebben het drukker dan ooit met het bemiddelen tussen buren die met elkaar in de clinch liggen." Juist nu het hartje zomer is. Als de barbecues flink roken, de muziek lekker hard staat en mensen tot diep in de nacht buiten zitten.

Buren kunnen elkaar het leven behoorlijk zuur maken. Voor niemand leuk, weet Lindoorn. Vandaar dat zij met haar team gratis bemiddelt voor Hilversummers. Waar de ruzies overgaan? "Oh, meestal begint dat met kleine irritaties. Een hond die de hele dag blaft, deuren die elke keer worden dichtgesmeten, muziek die uit de ramen schalt." Het lijken 'problemen' die redelijk simpel op te lossen zijn. Zijn ze ook, weet Lindoorn, het punt is dat mensen elkaar op ergernissen aanspreken als ze boos zijn. Want ze zijn er klaar mee, en gaan nu verhaal halen. "Dat is nooit een goed idee. Ga met de buren praten als je rustig bent. Want natuurlijk gun je ze dat feestje wel maar je hoopt ook dat ze een beetje rekening met jou willen houden, omdat jij de volgende dag om 5.00 uur op moet. Vaak zijn mensen dan bereid de muziek zachter te zetten."

Neutraal terrein

Buurtbemiddelaars zijn onpartijdig en luisteren naar beide verhalen

Er zijn situaties dat praten met elkaar niet meer lukt. Het begrip voor elkaar is verdwenen en het enige dat wordt uitgewisseld zijn boze blikken. Dat is het moment om Buurtbemiddeling van Versa Welzijn in te schakelen. Het eerste telefoontje komt binnen bij Lindoorn. Zij hoort het aan en zoekt twee vrijwilligers die op bezoek gaan bij de hulpvrager. Vervolgens bellen zij aan bij de buren. Aanbellen? "Ja. Het verrassingseffect werkt meestal heel goed. Als je je komst aankondigt, graven mensen zich in. Bereiden zich voor. Nu zijn ze blanco en worden overvallen. Dat werkt het beste." Als ook zij bereid zijn om de tafel te zitten, wordt een afspraak gemaakt op neutraal terrein.

De twee buurtbemiddelaars zijn onpartijdig en luisteren naar de verhalen. Geven beide partijen spreektijd. Niet zelden worden de gesprekken positief beëindigd met een handdruk en wederzijds begrip. De kracht van de opgeleide vrijwilligers is dat ze de mensen zelf een oplossing laten aandragen. Zij zijn er slechts om het gesprek in goede banen te leiden en in te grijpen als dat nodig is. De vrijwilligers hebben uiteenlopende beroepen; zo heeft Lindoorn een schooljuf in haar team, een advocaat en een mediator. De bemiddelaars krijgen regelmatig verdiepingstrainingen zodat ze goed beslagen ten ijs komen. Is het niet lastig tussen een ruzie in te zitten? "Nee hoor, het is juist de kunst het op te lossen. Bedenk wel dat het niet het probleem van de bemiddelaar is, maar van de buren. Dat maakt dat ze er heel anders instaan."

Soms heb je niet in de gaten dat je oude buuf aan het dementeren is

Burenruzies komen in alle wijken van Hilversum voor. Ook in Trompenberg? "Jazeker. Ook daar. De klachten gaan dan bijvoorbeeld over overhangend groen. Knip het weg, denk je dan, maar nee. Dat moet de eigenaar van de weelderig tierende plant zelf doen, zo vindt de boze buurman." In nieuwbouwwijken zijn de ruzies minder. Komt, weet Lindoorn, omdat die buren allemaal nieuw zijn en elkaar misschien wel nodig hebben. Samen een schutting neerzetten. Gemeentes stimuleren de samenwerking tussen buren. Juichen het toe dat ze samen projecten oppakken. Bovendien is nieuwbouw beter geïsoleerd waardoor geluidsoverlast wordt beperkt. Trots is Lindoorn als de bemiddeling is geslaagd en zij achteraf een berichtje van de hulpvragers krijgt. Dat ze blij zijn dat het weer een houdbare situatie is geworden. Moeilijk te bemiddelen zijn de mensen met psychische aandoeningen. "Soms heb je niet in de gaten dat je oude buurvrouw aan het dementeren is. Je ergert je aan haar. Dat zou je waarschijnlijk laten als je wist dat ze er niets aan kan doen. Sterker: dan ben je bereid haar te helpen."

Gewelddadig
Vanzelf zijn er conflicten die onoplosbaar zijn. Of buren die behoorlijk gewelddadig zijn. "Dat is een van de redenen waarom onze vrijwilligers altijd samen op bezoek gaan. Als we de melding krijgen dat het om gewelddadige mensen gaat, checken we dat bij de politie. Als zij het bevestigen, dan gaan we er niet heen." Een andere reden dat vrijwilligers altijd met z'n tweeën opereren, is omdat het niet altijd met iedereen klikt. "Soms kun je met de een beter uit de voeten dan de ander. Om te praten, je kwetsbaar op te stellen is een klik nodig. Heb je die niet met de een, dan misschien wel met de ander."

Soms ziet Lindoorn schrijnende gevallen. Waar mensen tot op het bot worden getreiterd. Waar bemiddeling geen kans van slagen heeft. "Dan denk ik: hoe houd je dit vol? Pak je boeltje in en verhuis. Maar ik snap dat het niet zo simpel is."