Gooi en Eembode Hilversum

7 juni 2018

Gooi en Eembode Hilversum 7 juni 2018


'Ga maar vuurwerkbrillen uitdelen'

HILVERSUM Hoewel de bewoordingen netjes zijn, is burgemeester Pieter Broertjes zichtbaar boos op het kabinet. Dat de beleidsmakers in Den Haag niets zien in een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen vindt hij van de zotte. Dat laat hij blijken tijdens 'Het Gesprek Met' van deze krant en GooiTV.

Volgens Broertjes zegt het kabinet met dit besluit, dat hij een gemiste kans noemt, dat ze in het land maar wat vuurwerkbrillen moeten uitdelen voor de jaarwisseling en succes ermee. Dat druist tegen de maatschappelijke stroming in, zo meent hij. Er is sprake van een kentering in de vuurwerkdiscussie. Dat toont het verzoek tot een verbod van een aantal gemeenten aan.

Broertjes zegt voor de camera's dat onder meer de politie de jaarlijkse ellende wat betreft vuurwerk rondom oud en nieuw meer dan zat is en dat ook oogartsen voor een verbod zijn. Daarnaast leggen ze in Den Haag de adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) compleet naast zich neer. Dit orgaan stelt een verbod voor omdat knalvuurwerk en vuurpijlen voor letsel en overlast zorgen.

"Het is de meest gevaarlijke dag van het jaar, zo stelt de OVV. Mensen zijn bang om tijdens de jaarwisseling over straat te lopen. Dat is niet normaal en het kabinet wil daar gewoon mee doorgaan", aldus de burgemeester. "Ik vind dat onbegrijpelijk en teleurstellend."

Arrestaties na schietincident Stationsplein

HILVERSUM Twee mannen van 24 jaar uit Hilversum en Amsterdam hebben zich dinsdag en woensdag gemeld bij de politie naar aanleiding van het schietincident zaterdagavond op het Stationsplein. De twee zijn daarom aangehouden.

Die avond rond 22.50 uur werd een 20-jarige man uit Hilversum beschoten - vermoedelijk met een gasdrukpistool - door een voor hem bekende. Hij raakte niet gewond. De politie ging nog dezelfde nacht met ondersteuning van het arrestatieteam een woning aan de Larenseweg binnen, maar trof de verdachte daar niet aan. Wel vonden de agenten gasdrukkogels en een patroonhouder

Hilversumse avondvierdaagse op weg met zo'n 2250 deelnemers

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De inschrijving kwam laat op gang, maar uiteindelijk schreven zich toch nog zo'n 2250 sportievelingen in voor de Hilversumse avondvierdaagse. Dinsdag ging het jaarlijkse wandelfestijn van start, vrijdag is de slotdag. Voor het eerst is die avond de Stationstunnel (die dan even dicht is) in de route opgenomen.

3

Missbbq

Foto: Karin van Leeuwen

Barbecueën voor mannen? Daar denkt Gemma van Leuven uit de Hilversumse Meent net even anders over. "Nooit geweten dat ik daar talent voor heb."

27

Collecte Natuurmonumenten om insecten te redden

De vrijwilligers zijn er klaar voor. Foto: Natuurmonumenten

HILVERSUM Vrijwilligers van Natuurmonumenten gaan volgende week - ook in de Gooi en Vechtstreek - collecteren voor insecten. Het aantal insecten neemt namelijk dramatisch af.

En dat is erg, meent Natuurmonumenten. Er zou daarom dringend actie nodig zijn om de leefwereld van insecten te herstellen. "We hadden het niet zo in de gaten, misschien omdat we ze niet misten. Maar het gaat slecht met de bijen, de vlinders en bijna alle andere insecten", aldus algemeen directeur Marc van den Tweel. "Hun aantal neemt in een moordend tempo af. We kunnen deze kleinste beestjes niet missen. Ze zijn cruciaal in haast ieder ecosysteem. Als bestuiver, voor een gezonde bodem, als opruimers en als voedsel voor onder andere vogels."

Ook Natuurmonumenten neemt extra maatregelen om de leefwereld van insecten te verbeteren. Denk aan een grotere bloemenrijkdom in natuurgebieden.

Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht is volop kunst en cultuur

Burgemeester Ossel. Foto: Annemieke van Waterschoot

LOOSDRECHT In de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn heeft burgemeester Freek Ossel van de gemeente Wijdemeren onder toeziend oog van genodigden het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht geopend.

Hovenierster Hennie van der Wilt begeleidde de burgemeester op de tractor, waarna hij een Deutzia lemoinei, een zogenaamde bruidsbloem, plantte.
Tot 10 september vindt het Erfgoedfestival plaats in de regio Gooi & Vecht. Liefhebbers van kunst, cultuur en natuur kunnen ruim drie maanden genieten van de meer dan honderd activiteiten en tentoonstellingen op diverse locaties. Singer Laren, Huizer Museum, Museum Weesp, Kasteel-Museum Sypesteyn, de Vrienden van het Gooi, het Vechtstreekmuseum en Pinetum Blijdenstein houden speciale groene tentoonstellingen die al geopend zijn of binnenkort openen.
Het festival is het eerste initiatief van de musea en erfgoedinstellingen om thematisch samen te werken en daarmee de krachten te bundelen. Naast de tentoonstellingen zijn er ruim honderd publieksactiviteiten. Op diverse locaties kan het publiek genieten van gratis Festival Tuin Talks: korte, inspirerende verhalen en lezingen vanuit groene invalshoeken. Er zijn tal van arrangementen, fiets-, wandel- en vaarroutes en workshops en ontdekkingstochten om vooral de bezoekers zelf in het groen te laten genieten.

Het hele programma staat op de festivalwebsite www.groeningooivecht.nl.

Paleizen Wandeltocht levert 3500 euro op voor scouting

HILVERSUM De negende Paleizen Wandeltocht, een initiatief van Kiwanis Hilversum-Baarn, heeft 3500 euro opgeleverd. Ongeveer 500 wandelaars uit het hele land genoten van deze promotie voor deze regio.

Het bedrag wordt volledig gedoneerd aan het Welpen Scouting Clubhuis Zuiderkruisgroep Hilversum.
Mede dankzij het mooie wandelweer stonden de eerste wandelaars al om 7.00 uur bij Kasteel Groeneveld te popelen om op pad te gaan. Zij konden kiezen uit drie afstanden: 15, 25 en 35 kilometer.
De Paleizen Wandeltocht is in meerdere opzichten uniek. Dankzij de samenwerking met Staatsbosbeheer, de nieuwe eigenaar van Paleis Soestdijk (waardoor we ook dit jaar weer door de paleistuin mochten), Kasteel Groeneveld, Grand café Groeneveld, Stichting Smithuyserbos en Landgoed Pijnenburg kunnen wandelaars paleizen, kastelen en natuurgebieden zien die normaal aan het oog onttrokken zijn.

Weerbericht

Zonnige perioden, kans op bui, geleidelijk minder warm

Een hogedrukgebied boven de Noord-Atlantische Oceaan trekt oostwaarts. Het komt wederom boven Scandinavië te liggen. Met een aflandige wind is het opnieuw zomers warm. Boven Midden-Europa komt weer een lagedrukgebied te liggen, waarvan de invloed zich noordwaarts uitbreidt. De buienkans wordt vanuit het zuiden dan iets groter. Het wordt iets minder warm.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt half tot soms zwaar bewolkt weer verwacht met kans op enkele buien. Er zijn ook enkele perioden met zon. Het wordt omstreeks 25 graden. Voor het weekeinde wordt tamelijk wisselvallig verwacht met een mix van bewolking en kans op een bui en ook ruimte voor zonneschijn. De temperatuur valt met een maximum van 23 à 24 graden een fractie lager uit. Er waait vrijdag en in het weekeinde een meest matige wind noord en west.

Trend na het weekeinde

Het Scandinavisch hogedrukgebied neemt na lange tijd in betekenis af. Er vindt een overgang plaats naar een westelijke stroming met wisselvallig en vrij koel weer. Vooral maandag en deels ook dinsdag kan regen van betekenis vallen. De maxima liggen tussen 16 en 20 graden.

Weetje

Op 1 juni ging de meteozomer van start. De gemiddelde temperatuur over de drie lentemaanden was 11,1 °C tegen 9,5 °C als langjarig gemiddelde. Hiermee komt lente 2018 op een derde plaats van zachtste lentes sinds 1901. Alleen in 2007 en 2014 was de lente nog iets warmer. Maart was koud, maar april zeer zacht. Mei was zelfs de warmste meimaand in minstens drie eeuwen.

Medewerkers VSH massaal op de fiets voor goede doel

VSH in Hilversum. Foto: VSH Fittings B.V..

HILVERSUM Regen, mist en hagel. Medewerkers van VSH Fittings kwamen dat de afgelopen week allemaal tegen toen zij tijdens de 'Fiets naar je Werk Dag' naar hun werk in Hilversum of Amersfoort fietsten.

Diverse medewerkers legden soms afstanden van dertig tot veertig kilometer af op deze speciale dag. Naast het sportief bezig zijn, zette iedereen (op de fiets of niet) zich ook in voor het goede doel. Maar liefst 500 euro haalde VSH op met deze geldinzameling.

De opbrengst gaat naar Cycling out of Poverty. Deze stichting verbetert voor Afrikanen de toegang tot inkomsten door te voorzien in fietsen en ondersteunt sociale fietsondernemingen.

Hilversummer (34) opgepakt voor aanrijden motoragent

Slachtoffer weer thuis, maar psychisch wel enorme klap

Een 34-jarige man uit Hilversum is woensdag aangehouden voor het aanrijden van een politieagent maandagmiddag in de Ampèrestraat.

De auto van de verdachte werd leeg aangetroffen op het parkeerterrein van hotel De Witte Bergen. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM De motoragent die maandag gewond raakte bij een aanrijding en werd overgebracht naar het ziekenhuis, is weer thuis. Dat zegt een politiewoordvoerder. "Achteraf was het een geluk bij een ongeluk. Wel is het psychisch natuurlijk een enorme klap als er iemand recht op je afrijdt. Het had ook heel anders kunnen aflopen. Hopelijk komt hij thuis tot rust."

Motoragent raakt gewond aan zijn
bekken en buik

Het is maandag 17.30 uur. Twee motoragenten willen een automobilist die vermoedelijk met gestolen kentekenplaten rondrijdt, controleren. Bij de Larenseweg geven zij een stopteken, de automobilist negeert dit echter en gaat ervandoor. Een achtervolging door verschillende straten in Hilversum ontstaat, totdat ze weer op de Larenseweg belanden. Hier rijdt de verdachte zich klem, waarna hij achteruitrijdt en tegen de motor van een van de agenten botst. De agent gaat onderuit, maar raakt niet gewond.
De bestuurder van de auto gaat er wederom vandoor, waarna de tweede agent opnieuw een achtervolging inzet. In de Ampèrestraat komen zij tot stilstand. De bestuurder geeft hierna vol gas en rijdt hard achteruit, in de richting van de motoragent. Deze kan hem niet ontwijken, met een aanrijding tot gevolg. De agent valt van zijn motor en de verdachte gaat ervandoor. Een ambulance komt ter plaatse voor medische hulp en brengt het aan zijn bekken en buik gewonde slachtoffer naar het ziekenhuis.
Niet veel later treft de politie de auto - zonder iemand erin - aan op het parkeerterrein van hotel De Witte Bergen langs de snelweg A1. In de omgeving wordt nog gezocht naar de man, maar dat levert niets meer op.
Woensdagmiddag meldde de politie dat alsnog een verdachte is opgepakt. Deze 34-jarige Hilversummer zit vast voor verhoor.

Een van de getroffen motoren.

Ontwerp herindeling Hilversum Wijdemeren komt later

HILVERSUM De provincie heeft dinsdag laten weten dat het herindelingsontwerp van Hilversum-Wijdemeren later komt dan in september. De provincie wil eerst van de minister duidelijkheid hebben over de rol die de provincie hierin moet spelen.

"Er staan slechts twee zinnen in het regeerakkoord hierover en we merken de laatste tijd bij de behandelingen van de herindelingsontwerpen in de Tweede Kamer dat er toch anders naar wordt gekeken. We willen eerst meer duidelijkheid hierover en de minister heeft daar nog enkele maanden voor nodig", aldus gedeputeerde Jack van der Hoek, die vanuit de provincie verantwoordelijk is voor de herindeling in de regio.

Als gevolg hiervan zijn enkele bewonersavonden die al gepland stonden, afgezegd. Na de zomer komt de gedeputeerde graag langs om te vertellen waarom de provincie de stappen heeft gemaakt richting fusie van verschillende gemeenten. Hij hoort dan ook graag wat inwoners belangrijk vinden als er één gemeente gevormd wordt. Dat wordt dan nog verwerkt in het herindelingsontwerp.

"We willen zorgvuldig komen tot het herindelingsontwerp en op de avonden ook echt een goed verhaal kunnen vertellen. Daarvoor is nu te veel onduidelijk." De provincie verwacht ondanks deze vertraging nog steeds dat de eerst haalbare datum voor een fusie 1 januari 2021 zal zijn.

Twee defilés

Vervolg voorpagina

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders staat tijdens de slotavond van de Hilversumse Avondvierdaagse twee keer langs de route: bij de start op Crailoo en even later bij het raadhuis. Dat is nog niet eerder voorgekomen, zegt Pieter Dekkers namens de organisatie.

Hij geeft toe dat sommige vrijwilligers lange tijd vreesden voor een laag aantal deelnemers. Voor de laatste inschrijfavond stond de teller op slechts 900. Dekkers maakte zich geen zorgen, zegt hij nu. Hij wist immers dat enkele grote scholen zich nog moesten inschrijven. En die scholen kwamen inderdaad, wat het totaal op zo'n 2250 bracht.

'Optimistisch nieuws' over financiën uitvaartstichting

Het crematorium op Zuiderhof. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De dreiging van opnieuw rode cijfers van Uitvaart Stichting Hilversum is gekeerd. Met hulp van de gemeente is zelfs een positief resultaat geboekt over 2017, zo melden Patricia van Engelen (directeur van de stichting) en wethouder Willem van der Spek tevreden. 'Ogenschijnlijk optimistisch nieuws' is de kritische kanttekening die de SP-fractie bij dit verhaal plaatst.

De stichting die in 2016 in het leven is geroepen en op afstand is gezet van de gemeente leed in het eerste jaar een flink verlies van 318.572 euro. De jaarrekening over vorig jaar leek ook te eindigen in de min en ook de meerjarenbegroting oogde niet florissant. Dat was voor Van der Spek, die in december het CDA-wethoudersstokje overnam van de naar Australië vertrokken Nicolien van Vroonhoven-Kok, reden om extra aandacht te schenken aan de stichting om het tij zo goed mogelijk te keren. Krap een half jaar later is het dreigende tekort een plus van 57.169 euro geworden en ziet de financiële toekomst van de stichting er veel zonniger uit dan in januari nog werd gedacht.

Van een financieel wondermiddel is geen sprake, geven Van Engelen en Van der Spek aan. De grootste winst zit hem volgens de twee vooral in het wegvallen van de opstartkosten. De inhuur van extern personeel is bijna niet meer nodig. Dat scheelt een aanzienlijke slok op een borrel. De gemeente heeft geholpen om de achterstallige administratie op orde te krijgen en het toenemende aantal crematies heeft eveneens gezorgd voor extra euro's. Van Engelen verwacht dat dit jaar op Zuiderhof voor het eerst het afgesproken maximum van negenhonderd ceremonies wordt bereikt.

Het onverwachte positieve resultaat zorgt voor vraagtekens bij de SP. In een brief van Uitvaart Stichting Hilversum is te lezen dat de kosten voor het onderhoud van graven stijgen van 78 euro naar 156 euro per jaar. Een veel hogere stijging van het tarief dan de raad heeft goedgekeurd, zegt de SP. "Dat is een onaangekondigde stijging van 100 procent", meldt de oppositiepartij in hun brief met vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Tevens blijkt uit de 'Toelichting gecontroleerde jaarrekening 2016' van november vorig jaar dat de Uitvaart Stichting Hilversum nog geld kreeg van de gemeente. Uit deze toelichting blijkt dat de gemeente voor de oprichting van de stichting onderhoudsgelden van de graven heeft geïnd voor heel 2017, terwijl de stichting in 2016 is opgericht. "Deze opbrengst was ten onrechte geheel verantwoord door de gemeente", is te lezen. "Ja, zo kan ik 't ook door eerder geïnde belastingen nu pas te storten", reageert SP-fractievoorzitter Bianca Verweij.

Winst draaien mag niet en daarom investeert de stichting in nieuwe voorzieningen. "Die 57.000 euro gaat onder meer naar uitbreidingen van urnvoorzieningen op Zuiderhof. Op de Noorderbegraafplaats is het voornemen een foetusveld in te richten." Van Engelen is met het ziekenhuis in gesprek om een plek te realiseren voor doodgeboren kinderen.

Jac Rongen

(58), woont sinds tien jaar met plezier in Hilversum, maar mist een vonkje. Volgens hem is er nog veel meer mogelijk.

Foto: nastassja nefjodov

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik coach al wandelend of tijdens boogschieten. Als vrijwilliger werk ik met veteranen met posttraumatische stressstoornis (ptsd)."

Wat zijn je hobby's?
"Jodo (klassiek Japans stokvechten), haiku schrijven, piano spelen."

Hilversum in 5 woorden:
"Best bewaarde geheim van Nederland."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Prettige plek om te wonen, te midden van prachtige natuur, en vlak bij Utrecht en Amsterdam."

Naar welk café ga je graag?
"Dudok."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik zonnecellen op alle privédaken toestaan en twee laadpalen per straat neerzetten. En mezelf net zoals Broertjes inzetten voor vluchtelingen."

Waar ben je trots op?
"Dat er weleens iemand heeft aangebeld om te bedanken voor de haiku die ik regelmatig voor ons straatraam hang."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'The Body Keeps the Score' - Bessel van der Kolk."

Wat weten mensen niet van jou?
"Ik spreek redelijk Turks."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht."

Heimelijk genoegen?
"Op een doordeweekse dag naar een tentoonstelling of een film gaan."

Welke poster hing boven je bed?
"De aarde afgebeeld als opbrandende kaars."

Wat mist Hilversum?
"Een vonkje. Er zijn al hele mooie dingen, zoals het Filmtheater en de Seinconcerten in de Morgenster, maar het voelt alsof er nog veel meer mogelijk is."

Hilversumse gewond na aanrijding met scooter

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij een aanrijding op de Oosterengweg zaterdagmorgen is een 38-jarige Hilversumse gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe het nu met het slachtoffer gaat is niet duidelijk. De vrouw wilde bij winkelcentrum de Riebeeck Galerij de weg oversteken, maar werd over het hoofd gezien door een 18-jarige scooterrijder uit Hilversum.

'Nieuwe coalitie vooral bezig met baantjes'

HILVERSUM Het CDA in Hilversum is not amused over het 'buitenproportionele' aantal wethouders van zeven in het nieuwe college van burgemeester en wethouders.

Vorige week brachten de vier coalitiepartijen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks naar buiten dat de nieuwe wethoudersploeg uit maar liefst zeven wethouders (6,6 fte) bestaat. En dat terwijl het vorige college vijf wethouders (4,1 fte) telde. Ook binnen die vier nieuwe coalitiepartijen leek niemand daar blij mee, maar gezien al de extra taken die Hilversum op haar bordje krijgt de komende jaren, is er geen andere oplossing. Althans, dat was de verklaring.

Het CDA in Hilversum, dat ondanks de winst bij de gemeenteraadsverkiezingen toch veroordeeld is tot de oppositie, denkt daar net even anders over. "De uitbreiding van 4 naar 6,6 fte-wethouders is een novum in Hilversum: nog nooit vergde het besturen van de mediastad de inspanning van zo'n grote wethoudersploeg", aldus fractievoorzitter Olaf Streutker. "Voor de Hilversumse burger wekt deze volstrekt onnodige uitbreiding een beeld op van onderhandelende coalitiepartijen die vooral bezig zijn met het verdelen van de baantjes en niet in dienst staan van de samenleving of prioriteit geven aan het verstandig besturen van ons dorp."
De christendemocraten dienden woensdagavond een motie in met het verzoek dit aantal terug te draaien. Op dat moment was deze krant al gedrukt.

Pleidooi voor referendum bij herindeling

HILVERSUM Inwoners van Hilversum en Wijdemeren hebben recht op inspraak bij zoiets ingrijpends als een herindeling. Dat vindt de Hilversumse PvdA.

De sociaaldemocraten willen daarom een raadgevend referendum in zowel Hilversum als Wijdemeren als onderdeel van het proces om tot herindeling te komen. "Een fusie hoort een verbinding met wederzijdse instemming te zijn, maar het lijkt erop dat het vanuit Wijdemeren meer als een gevalletje #MeToo wordt gezien", meent PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge. Woensdagavond diende zij dit amendement in de gemeenteraad in. Toen was deze krant al gedrukt.

'Antibiotica bij baby's kan drastisch omlaag'

Kinderarts Frans Plötz: 'Onderzoek laat ook zien dat de methode veilig is.' Foto: Kees Boelhouwer Fotografie

HILVERSUM Het percentage pasgeborenen dat antibiotica krijgt toegediend, kan drastisch omlaag. Dat stelt Tergooi na eigen onderzoek. "We passen nu een nieuwe objectieve meetmethode toe waardoor we beter weten wanneer antibiotica écht nodig is", aldus kinderarts en één van de vijf onderzoekers dr. Frans Plötz. "Het percentage baby's dat antibiotica kreeg, daalde in ons onderzoek met maar liefst 44 procent. Ons onderzoek laat ook zien dat de methode veilig is."

Van de 100 bevallingen gaan 85 moeders met hun baby blakend van gezondheid en zonder problemen naar huis. Sommige baby's hebben een groter risico op een infectie, bijvoorbeeld als de moeder aan het eind van de zwangerschap koorts heeft en een bacterie bij zich draagt. Dit risico is ook groter bij een vroeggeboorte of als de vruchtvliezen lang voor de bevalling breken.
Het probleem is dat een infectie van een baby moeilijk te onderscheiden is van normale aanpassingsverschijnselen direct na de geboorte. Artsen nemen dan vaak het zekere voor het onzekere en dienen antibiotica toe.
Dit betekent dat het pasgeboren kind voor twee tot drie dagen een infuus krijgt, in de couveuse komt te liggen en langer in het ziekenhuis moet blijven. "We hebben als artsen behoefte aan een objectieve maat waarmee we op een veilige manier kunnen beoordelen of in geval van twijfel antibiotica echt nodig is", zegt Plötz. "We denken die gevonden te hebben in de sepsiscalculator. Dit is een rekenmethode uit Amerika die op basis van alle risicofactoren berekent hoe groot de kans is dat de klachten veroorzaakt worden door een infectie. In ons ziekenhuis hebben we onderzoek uitgevoerd naar deze rekenmethode."
De vijf onderzoekers uit Tergooi onderzochten eerst of in circa duizend eerdere gevallen antibiotica zou zijn toegepast als de sepsiscalculator als leidraad had gediend. De helft minder baby's zou dan antibiotica hebben gekregen. Daarna werd het onderzoek uitgebreid naar moeders die in Tergooi bevielen. Het aantal baby's dat antibiotica kreeg toegediend, bleek nu 44 procent lager te zijn dan het jaar ervoor. In dat jaar werd nog niet met de sepsiscalculator gewerkt.

Nieuwe poging opknapbeurt Egelshoek

HILVERSUM De plooien zijn gladgestreken en nu moet er niets meer in de weg staan om de herstructurering van woonwagenkamp Egelshoek te voltooien. Burgemeester Pieter Broertjes is nu belast met deze taak.

De opknapbeurt van de Egelshoek is een gebed zonder end en was het hoofdpijndossier van wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. Gemeente en bewoners raakten in onmin. De twee stonden bij de rechter. De verhoudingen waren verstoord. Dat is allemaal verleden tijd, merkt de burgemeester op in 'Het Gesprek Met'.
Samen met wethouder Floris Voorink heeft Broertjes opnieuw toenadering gezocht. "Wat we de laatste weken en maanden hebben gedaan, is het gesprek weer openen en naar elkaar luisteren om te horen wat er nog moet gebeuren. Het is heel belangrijk. Het zijn ook Hilversummers en zij hebben ook recht op een goede plek." Een deel van het kamp is opgeknapt, maar de herstructurering is nog niet klaar. Naast de verbeterde relatie heeft de gemeente ook extra geld beschikbaar gesteld. Na de zomer neemt de raad een besluit over het Egelshoekplan.

Siloknaller duurzame aanwinst Media Park

Foto: Frank Ebbe

HILVERSUM Op het Media Park in Hilversum verrijst een bijzonder paviljoen: de Siloknaller. In deze zes silo's, die samen een denktank vormen, gaat NTR-jeugdserie de Buitendienst programma's maken voor Zapp over hoe mensen anders kunnen eten, anders kunnen produceren en anders energie kunnen opwekken. "De veevoedersilo's zijn een herkenbaar product van de verregaande mechanisering in landbouw en veeteelt", aldus architect Jord den Hollander. "Het ontwerp zet aan om nieuwe kansen te zien in de complexe relatie tussen cultuur en natuur, tussen stad en land, de mens en het voedsel dat hij nodig heeft."

Start pilot met testkopers in Hilversum

HILVERSUM Voor de jeugd onder de achttien jaar is het nog altijd vrij makkelijk om aan alcohol te komen. Met een nieuw instrument, de testkopers, hoopt Hilversum hier verandering in te brengen.

Maandag presenteerde de Regio Gooi en Vechtstreek de uitslagen van de mysteryshopactie. Hieruit blijkt dat alcoholverstrekkers in 66,3 procent van de gevallen nee verkopen aan de 17-jarigen die opgingen. In 2017 lag dat percentage nog op 65,1 procent. Vooral in sportkantines is er nog veel terrein te winnen. In 42,7 procent van de gevallen kregen de 18-minners gewoon alcohol.

Burgemeester Broertjes zegt dat naleving van deze regels een constant gevecht is. Jongeren en ouders moeten daarop worden aangesproken. Deze maand worden in Hilversum de testkopers geïntroduceerd. Jongeren onder de achttien jaar gaan langs bij horeca, sportkantines en supermarkten om te kijken of ze kunnen 'scoren'. Als het fout gaat, dan staat de verkoper een hoge boete te wachten.

'Zeven wethouders inderdaad best veel, maar er komen ook veel extra taken'

Buurtgericht, duurzaam, veilig en levendig Hilversum

De maar liefst zeven wethouders presenteerden vrijdag het coalitieakkoord 2018-2022 'Aan de slag; voor een buurtgericht, duurzaam, veilig en levendig Hilversum'.

Het nieuwe college kan na twee maanden onderhandelen nu eindelijk aan de slag. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het was een buitengewoon gecompliceerde en lastige opdracht en hij had niemand ontmoet die zei dat een coalitie met Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks haalbaar was, zei formateur Hans Haselager bij de presentatie vrijdagmorgen van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Het is de vier partijen tot ieders verrassing wel gelukt om tot een akkoord te komen.

Gemakkelijk zijn die gesprekken niet bepaald verlopen, geeft Haselager toe. Er waren tegenstellingen (met name tussen collegepartijen D66 en VVD enerzijds en oppositiepartijen Hart voor Hilversum en GroenLinks anderzijds), tussendoor ging er een Hart voor Hilversum-raadslid (Erik van Ouwerkerk) weg en natuurlijk kwamen thema's (Gooiland) net iets te vroeg naar buiten. "Maar het is buitengewoon belangrijk voor Hilversum dat er een breed team is met ervaren en nieuwe mensen", aldus Haselager. "Een enthousiast team ook."

De zeven wethouders (6,6 fte) van de vier partijen (samen goed voor 26 zetels van de 37 in de gemeenteraad) zijn woensdagavond officieel geïnstalleerd. Om die reden zit 'de emotionele rollercoaster', zoals Haselager zegt, er voor hem nu pas op en kan het nieuwe college van burgemeester en wethouders onder de noemer 'Aan de slag; voor een buurtgericht, duurzaam, veilig en levendig Hilversum' nu pas echt aan het werk.
De zeven wethouders zijn Karin Walters en Angelika Pelsink (allebei 1 fte/Hart voor Hilversum), Wimar Jaeger en Annette Wolthers (1 en 0,8 fte/D66) Floris Voorink en Arno Scheepers (1 en 0,8 fte/VVD) en Jan Kastje (1 fte/GroenLinks). Walters krijgt de portefeuilles Financiën, Vergunningverlening & Handhaving, ARHI (fusie Wijdemeren), ICT en LHBTI. Jaeger mag het doen met Economie, Media (incl. mediawijsheid), Cultuur, Evenementen, Regio, Stationsplein, Mediapark en Kerkbrink. Voorink krijgt Ruimtelijke Ordening, Omgevingswet, Sport, Philipsterrein, Spoorzone en Circusterrein.
Kastje gaat aan de slag met Klimaat en Energie, Natuur en Groen, Milieu, Wonen, Monumenten, Vergunninghouders en Vluchtelingen en Zonnestraal. Pelsink is er voor Buurten en Wijken (incl. inwonersparticipatie), Welzijn, Zorg en project Monnikenberg. Wolthers mag worden afgerekend op Werk en Inkomen, Onderwijs, Bereikbaarheid en Parkeren, P&O en Dienstverlening en Arenapark. Scheepers tot slot krijgt Beheer Openbare Ruimte en Begraafplaatsen, Grondbeleid en Grexen, Vastgoed, Inkoop, Crailo en Stationsplein.
Duurzaamheid is een belangrijk thema in het gesloten akkoord. Er komen daarom extra bomen en speel- en ontmoetingsplaatsen worden groener. "Verder beschermen wij het groene karakter en bouwen wij alleen nog maar binnenstedelijk. Ook zetten wij de komende jaren de schouders onder het verduurzamen van Hilversum. Dat doen wij samen met alle inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. Onze duurzaamheidsambities liegen er niet om: in 2040 nemen wij afscheid van het aardgas, in 2050 is onze gemeente klimaatneutraal."

Ook wil het nieuwe college meer mét (in plaats van namens) bewoners, maatschappelijke partners en bedrijven doen. Buurtgericht werken is hierbij het sleutelwoord. "Wij luisteren naar wat bewoners willen en wat er nodig is in de wijk. Zo bepalen we de veiligheidsprioriteiten in overleg met de buurt." Daarom wordt de rol van de buurtcoördinator versterkt en gaat er een extra buurtcoördinator aan de slag.
De inrichting, doorontwikkeling en uitstraling van Media Park, Arenapark en Monnikenberg krijgen eveneens prioriteit, net als het verbeteren van de bereikbaarheid en het aanpakken van verkeersproblemen. Zo moet de verkeerssituatie bij de Kleine Spoorbomen anders, de bereikbaarheid van het Media Park beter en er komt er een oplossing voor het parkeren van fietsen bij het station en in het centrum. Hoe die aanpassingen eruit gaan zien, kon de nieuwe ploeg nu nog niet zeggen.
Naast bestaande ontwikkelingen zoals het stationsgebied en de aanleg van de HOV komen er ook nieuwe thema's aan bod. De Omgevingswet en de veelbesproken fusie met Wijdemeren zijn daar twee voorbeelden van. Mede daarom is het op het oog enorme aantal van zeven wethouders (in het vorige college zaten er vijf) te rechtvaardigen, aldus Walters. Immers, voor onderwerpen als duurzaamheid, de Omgevingswet, buurten, verkeer en natuurlijk die eventuele fusie is tijd nodig. "Dan kom je op extra werk uit", aldus de door de eigen leden vorige week felbekritiseerde wethouder. Overigens krijgt Hilversum voor die extra wethouderskosten extra geld vanuit Den Haag, benadrukt de Hart voor Hilversumse. Er hoeft dus nergens anders op te worden bezuinigd.
D66 viel aanvankelijk buiten de nieuwe coalitie, maar mocht op verzoek van de VVD en ten koste van het CDA alsnog aan de onderhandelingsgesprekken deelnemen. Jaeger, die aanvankelijk een samenwerking en Hart voor Hilversum en Karin Walters niet zag zitten, zei vrijdag dat hij en Walters de komende periode regelmatig met elkaar zullen praten over de sfeer binnen het team. Wel is hij uiteraard blij nog altijd wethouder te zijn. Er liggen namelijk nog 'dingen op tafel van de afgelopen vier jaar die vragen om afgemaakt te worden'. Daarbij doelt de Democraat met name op werkgelegenheid, bereikbaarheid en cultuur.

'We bepalen de veiligheidsprioriteiten in overleg met de buurt'

De enige persoon binnen het vorige college van burgemeester en wethouders die voor de verkiezingen al zeker wist dat hij van het nieuwe college deel zou uitmaken, is burgemeester Pieter Broertjes. Ook hij vindt het aantal van zeven wethouders wat veel, maar is wel enthousiast. "We hebben elkaar gisteravond al goed leren kennen en dat was heel intiem. Ik heb er alle vertrouwen in. Natuurlijk ben ik verwend door het vorige college. Met vijf wethouders maak je meer tempo dan met zeven. Maar er is ambitie genoeg. En ik krijg wat extra geld voor meer veiligheid."

Nieuw in de politieke arena, maar toch voldoende kennis en ervaring

Haar echtgenoot beval wethouder Angelika Pelsink Hart voor Hilversum aan

Angelika Pelsink: 'Portefeuille spreekt me erg aan.' Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het was lang onduidelijk wie na Karin Walters de tweede wethouder binnen de nieuwe coalitie namens Hart voor Hilversum zou worden. De keuze viel uiteindelijk op de voor velen totaal onbekende Angelika Pelsink. Toch, zegt zij zelf, beschikt deze net 60 geworden Hilversumse over voldoende kennis en ervaring om van betekenis te zijn.

Verschillende partijen benaderden in het verleden Pelsink al

Ze is in Hilversum geboren, vertrok daarna met haar ouders naar Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, kwam terug in Hilversum en verhuisde op haar 23ste met haar toen kersverse echtgenoot Max naar Vreeland. Aanvankelijk ging ze aan de slag in de hulpverlening, maar op haar 29ste wilde Pelsink weer studeren. Een opvang voor haar inmiddels geboren twee zonen was er echter niet,
dus besloot ze zelf maar een kinderopvangorganisatie te starten. De Klimboom groeide vervolgens uit tot een bedrijf met een omzet van 20 miljoen euro en 200 ondernemers. "Dan word je ondernemer en krijg je veel bestuurservaring", zegt Pelsink, tot vorig jaar voorzitter van de ondernemersvereniging in Vreeland. Ze stopte daarmee, omdat ze alweer enige tijd in Hilversum woont. "Ik deed van alles in Vreeland op ondernemers- en sportgebied, maar ik woonde er niet meer. Ik wilde me daarom meer met Hilversum bezighouden."
Bij haar afscheid als voorzitter van de ondernemersvereniging in Vreeland begin dit jaar werd ze omschreven als iemand die de discussie niet uit de weg gaat en een verbinder is. Toch voelde ze nooit de behoefte om de politiek in te gaan, ondanks dat verschillende partijen haar al eens benaderden. Ze zei altijd nee, omdat - zegt Pelsink nu - haar huid nog niet dik genoeg was. Nu is dat wel het geval. De keuze voor Hart voor Hilversum was geen moeilijke. "Het gaat mij om het lokale gebeuren en (lachend, red.) mijn man beval het aan. Vervolgens heb ik gesprekken gehad en de partijprogramma's bekeken. Dat beviel. En bij Hart heb je zo'n gemêleerd gezelschap, in elke wijk hebben we vertegenwoordigers. Dat is waar het mij om gaat."
De nieuwe wethouder van Buurten & Wijken, Welzijn, Zorg en project Monnikenberg bezette voor de verkiezingen de negende plek op de kieslijst van Hart. Zij kreeg dus net geen zetel in de gemeenteraad. Hoewel de keuze voor een tweede wethouder binnen de lokale partij allesbehalve soepel verliep en fractieleider Karin Walters hierover al haar excuses heeft aangeboden aan de leden, heeft Pelsink zin in haar nieuwe job. "De portefeuille, waarbij mijn ervaring in de zorg en als ondernemer van pas komt, spreekt me erg aan. Ik kan hierin zeker van betekenis zijn. Zeker als het gaat om de toekomst van de drie wijkcentra en het realiseren van meer inspraak. Daar kunnen we stappen in zetten."

Arno Scheepers: 'Wethouder zijn is een droombaan'

Na zes jaar raadslid te zijn geweest, wordt Arno Scheepers nu wethouder. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat Arno Scheepers de tweede VVD-wethouder mag toch wel een verrassing heten. Zelf vindt hij deze stap vrij logisch. "Besturen vind ik leuk en ik heb een passie voor Hilversum, dus dan is dit een droombaan", aldus een glunderende Scheepers.

Politieke ervaring heeft Scheepers wel. Zes jaar lang is hij raadslid geweest. Sinds 2010 vertegenwoordigt hij de VVD in de raadszaal. In mei 2016 legde hij het raadswerk neer, omdat hij samen met zijn vriendin een wereldreis ging maken. Scheepers heeft zich opgeworpen als een scherp debater en heeft zich ontpopt als het financiële geweten van zijn partij en de raad. 'Geen dekking, geen plan' is zijn credo. Hij is de grootste criticaster als het gaat om de financieel wankele positie van Podium de Vorstin. Daarnaast laat hij onder andere zijn groene hart spreken als de gemeente 1 euro extra per inwoner wil geven aan het Goois Natuurreservaat.

"Op lokaal niveau kun je echt laten zien wat je kunt", zegt Scheepers. "Neem de winkeltijden. Die discussie hadden we in 2013 al. Nadat ik een motie had ingediend, konden de supermarkten drie weken later al open op zondag", luidt zijn voorbeeld.

'Op lokaal niveau kun je echt laten zien wat je kunt'

Als wethouder hoopt hij nog meer te kunnen betekenen. Op het eerste oog lijkt zijn portefeuille met Beheer Openbare Ruimte en Begraafplaatsen, Grondbeleid en Groen, Vastgoed, Inkoop, Crailo en Stationsplein niet sexy, maar daar denkt hij anders over. Het beheer van de openbare ruimte is het uithangbord van de gemeente. "Dat is een primaire taak, maar wel een belangrijke. Dat gaat over zaken als is het gras wel netjes gemaaid", geeft de liberaal aan. "Ik ben erg van de duurzaamheid en van het groen. Daar hoop ik ook een slag te kunnen maken."

Op het gebied van grondexploitatie komen veel interesses van Scheepers samen, zoals financiën, economie, ruimtelijke ordening en woonbehoeften. "Ik heb hier in de raad lang het woord over gevoerd." Hilversum kent veel projecten. De VVD'er somt op: "Anna's Hoeve, het Philipsterrein, Crailo en het circusterrein. Dat zijn belangrijke projecten. De grondexploitatie van Anna's Hoeve bijvoorbeeld heeft de gemeente in 2017 5,5 miljoen euro opgeleverd." Daarvoor moet hij veel samenwerken met zijn collega's. Dat vindt hij inspirerend. Datzelfde geldt voor Crailo waarin Scheepers optrekt met zijn vakbroeders uit Laren en Gooise Meren. "Dat wordt echt uniek. Crailo wordt echt next level."

Iktoon! in raadhuis 'een geweldige dag'

Cultureel festival trekt 1500 bezoekers, ook veel parkeerboetes

Binnen en buiten het raadhuis was er genoeg te zien en te doen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De openingsdag van Iktoon! Hilversum in het raadhuis is volgens de organisatie een groot succes geworden. De 35 amateurverenigingen met 400 deelnemers trokken zaterdag bij elkaar zo'n 1500 bezoekers.

Door het hele gebouw toonden de deelnemers hun talenten aan het publiek. De monumentale ruimtes in het raadhuis dienden als achtergrond voor bands, koren, toneelvoorstellingen, dansvoorstellingen, silent disco, beeldende kunsten, films, livestreams, schrijvers- en glasworkshops en nog veel meer amateurkunsten.

Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Het was voor het eerst dat de culturele maand op deze grootschalige wijze werd geopend. Na afloop kijkt organisator Gwen de Visser terug op een geweldige dag. Enig minpuntje waren wel de parkeerboetes die de deelnemers op hun autoruit na afloop troffen.
De komende weken zijn er in het kader van Iktoon! - verspreid door heel Hilversum - nog allerlei activiteiten. Kijk daarvoor op www.iktoonhilversum.nl.

Korte lijnen bij Gooisch Verband

Concrete krachtenbundeling van maatschappelijke organisaties

Vrijdag werd er kunst verkocht op en rond de Biersteeg. Foto: Bob Awick

HILVERSUM Geen moeilijke bureaucratische constructies of managers met allerlei tussenlagen. Het Gooisch Verband, een initiatief van maatschappelijke organisaties, is er juist voor de snelheid op de werkvloer. Concreet en direct, zodat de krachten goed gebundeld zijn.

Vrijdag toonden de diverse bij het Gooisch Verband aangesloten organisaties zich in de Biersteeg. Kunst in de zorg stond centraal. Zo hadden de mensen van WESPP en Philadelphia bijvoorbeeld een kraam met zelfgemaakte spullen. Inmiddels is het ook tijd om als samenwerkende partijen meer naar buiten te treden. Het Gooisch Verband bestaat al drie jaar. King Arthur Groep Ridderspoor zette in 2015 de eerste stap en dat is uitgegroeid tot een samenwerking tussen Versa Welzijn, Philadelphia, GGZ Centraal, Amerpoort, Sherpa, Heelo, HilverZorg, MEE, Puur Smaeck, de gemeente Hilversum, Jagtlust en de Loopbaanschool. Doelstelling is om deze organisaties elkaar te inspireren, te verbinden en met elkaar te laten samenwerken op het gebied van menskracht, materialen, ideeën en uitjes.

"We hebben allemaal een busje, want vervoer moet geregeld zijn en dat moet iedereen zelf regelen. Allemaal moeten we onze cliënten halen en brengen. Maar wat zou het lekker zijn als dat centraal geregeld is. Stel dat ik mijn bus voor Puur Smaeck tussen 10.00 en 15.00 uur niet nodig heb, dan kan iemand anders in die vijf uur daar gebruik van maken. Of als ik naar moestuin Jagtlust ga dat ik mensen van Ridderspoor meeneem die daar ook moeten zijn", zijn de voorbeelden van Kees Verhoeff van Puur Smaeck.

Nu is het Gooisch Verband op het punt gekomen om ook met de gemeente iets op te zetten. Het idee is een platform tussen beide op te zetten. De kennis zit bij de knowhow, terwijl de gemeente over de faciliteiten beschikt bij het Sociaal Plein. "We willen dingen oplossen met elkaar." Wat dat betreft was het goed dat burgemeester Broertjes, wethouder Wimar Jaeger en aanstaand wethouder Jan Kastje vrijdag langskwamen.

Politieke vragen over klaslokalentekort op basisscholen

In Anna's Hoeve wonen nu veel kinderen. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het schijnbare tekort aan klaslokalen in met name Hilversum-Oost door een 'onverwachte' toename van het aantal kinderen roept vragen op bij de lokale SP. "De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om dit op te lossen. Desnoods moet er geld bij", stellen de socialisten.

Aanleiding voor de vragen is de ophef in de buurt van de Lorentzschool, waarover deze krant onlangs schreef. De basisschool kondigde vorige week aan deze zomer vier tijdelijke noodlokalen te plaatsen voor negentig kleuters die niet meer in het vorig jaar geopende Villa Vrolik op Anna's Hoeve passen. Buurtbewoners zijn not amused en voelen zich de dupe van het falende beleid van de gemeente Hilversum. Immers, tot 2010 moesten zij vanuit hun woningenook al aankijken tegen noodlokalen. Een structurele oplossing lijkt er niet te zijn.
Vertegenwoordigers van de SP waren onlangs bij een informatiebijeenkomst van de school voor de buurt. Raadsleden Bianca Verweij en Rebekka Timmer trokken de conclusie dat de buurt pas heel laat is geïnformeerd over deze plannen. Overigens is er nog geen officieel verzoek bij de gemeente ingediend. Echter, aldus de socialisten, van verschillende alternatieven die met de gemeente zijn besproken, is niets terechtgekomen. Daarnaast maken verschillende ouders zich zorgen over het gezondheidsaspect van het les krijgen in noodlokalen.

Maar vooral het tekort aan klaslokalen in Oost - door woningbouw op het Lucentterrein, Anna's Hoeve en de flinke groei van de International Primary School - is aanleiding voor de SP om schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Vindt de gemeente ook dat er een tekort is aan klaslokalen voor basisscholen en wil de gemeente in gesprek met de buurt over de alternatieven? De SP vraagt tevens aan het college om mee te werken aan een beeldvormende sessie over onderwijshuisvesting op 18 juli en wil de kwestie na de zomervakantie bespreken in de raadscommissie. Ook wil de partij weten hoeveel leerlingen B en W in de toekomst verwachten. Het college heeft nu een maand de tijd om antwoord te geven.

Victoria is na een 'dik verdiende' zege plotseling heel dichtbij promotie

Hoofdrol voor broers Van de Pol bij winnend Hilversum

Victoria en FC Hilversum maken altijd nog kans op promotie richting respectievelijk de eerste en tweede klasse. Beide teams wonnen hun eerste duel in de nacompetitie.

Victoria en ZOB streden op het scherpst van de snede. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Victoria dacht na de 2-1 overwinning van zaterdag tegen ZOB uit Zuidoostbeemster dat er nog twee zeges nodig waren om te promoveren naar de eerste klasse. Echter, door een herindeling en vrijgekomen plek in die eerste klasse promoveren niet een maar twee ploegen naar die afdeling via de nacompetitie. Dat betekent voor de Hilversummers dat de wedstrijd van aanstaande zaterdag al de finale is.

'Karakter heeft uiteindelijk de doorslag gegeven'

Victoria moet uit naar FC Almere, waar het in de competitie twee keer van won: "Maar dat is geen garantie voor een makkelijke wedstrijd", aldus coach Stijn van 't Hooft. Zijn ploeg won zaterdag na een volgens de oefenmeester zware wedstrijd tegen een stugge, maar ook lastig te bespelen ploeg. "De inzet van onze kant was uitstekend en karakter heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Er werd door beide partijen op het scherpst van de snede gestreden en onze overwinning is dik verdiend."
Wilco de Birk opende in de eerste helft, waarin Victoria de bovenliggende partij was, al na twintig minuten de score voor de Hilversummers. De bezoekers kwamen op een voor Victoria ongelukkig moment, vlak voor rust, op 1-1. Na de thee lukte het Victoria niet om aan de prima gevoetbalde eerste helft een vervolg te geven. Het was uiteindelijk Rik Langhout die de winnende treffer scoorde. "We zijn nu in een fase gekomen waarin goed voetbal niet telt. Alle wedstrijden zijn finales en alleen een overwinning telt", vervolgt Van 't Hooft, die volgend seizoen ook aan het roer staat bij Victoria. "We zijn ook al bezig met het volgende seizoen: tweede of eerste klasse. Vanuit de jeugd stromen spelers door naar het eerste elftal en ook spelers van buiten hebben interesse om bij ons te komen spelen."

Hilversum reisde af naar Focus 07 in Culemborg. Het venijn zat in de staart van de wedstrijd aangezien er na de reguliere negentig minuten 1-1 op het scorebord stond. De 1-0 voor Hilversum was een cadeautje. Een voorzet van Tonnie Cusell werd door de aanvoerder van Focus in eigen doel gewerkt. Voor de rust werd het nog 1-1.
Na de pauze streden beide ploegen in een aantrekkelijke pot voetbal en met alle beschikbare inzet en energie voor de volle winst. Na negentig minuten brachten beide trainers verse krachten in het veld, waarna de meer geroutineerde Hilversummers aan het langste eind trokken. Dave Huijmans zorgde in de verlenging voor de bevrijdende 2-1 voor de Hilversummers.
Een hoofdrol was er voor de boers Van de Pol. Keeper Giordano stopte in de tweede helft een strafschop en aanvaller Jerraynell scoorde vlak voor tijd de allesbeslissende 3-1 voor de ploeg van Karel Bonsink en Richard Lensen. De met de bus meegereisde supporters konden hun geluk niet op.
Zaterdag krijgt de nacompetitie voor FC Hilversum een vervolg tegen Lopik, eveneens een derde klasser.

Ongelimiteerd genieten van de Japanse keuken bij Mojo

Nieuwkomer aan de Spoorstraat staat voor authentiek Japans

Linda Zhao, die toevalligerwijs dezelfde voornaam heeft als Woo, is de gastvrouw van Mojo. Foto: Bob Awick

HILVERSUM Bij Restaurant Mojo Japanese Kitchen moeten de gasten zich in Japan wanen. Het eten wordt op authentieke wijze gemaakt en dat alles gebeurt met de welbekende Aziatische gastvrijheid en in een origineel Japans interieur. "Voor onze gasten moet het een avondje uit zijn", aldus mede-eigenaar Linda Woo.

Het is terug naar de Japanse basis. Dat is het concept van Mojo. Met een goed glas wijn of cocktail genieten van lekker eten, dat ook nog eens onbeperkt te bestellen is. Alles draait om een gezellig avondje uit zijn. Het moet genieten zijn. En dat is letterlijk ook het geval, want dat blijkt uit de meerdere betekenissen van Mojo. Dat staat voor goede, fijne vibe, maar ook voor motivatie en plezier.

Dat betekent dat alles tot in de puntjes verzorgd moet zijn. Daar is de laatste weken hard aan gewerkt. Hoewel het restaurant aan de Spoorstraat 28 begin juli officieel open gaat, staan de deuren al sinds mei open. De afgelopen weken zijn als stille opening gebruikt om alles te finetunen. Zo zijn de sushigerechten geperfectioneerd en is het personeel verder getraind naar de standaarden die Mojo stelt. De lat ligt hoog, laat Woo weten.

Het menu met warme en koude gerechten is uitgebreid

"Hilversum is een mooie gemeente om ons te vestigen en wij zijn een mooie aanvulling op het uitgaansleven", vertelt Woo. Het restaurant, dat verbouwd en vergroot is, biedt plek aan meer dan tweehonderd gasten. De opzet is ruim. Gasten hebben voldoende privacy en het interieur met de tuinhuisjes is typisch Japans. Het menu met warme en koude gerechten is uitgebreid. Alles is dagvers en wordt op authentieke wijze bereid. "We hechten heel veel waarde aan kwaliteit", geeft Woo aan. "In Japan gebruiken ze vrij weinig ingrediënten, maar werken ze met de mooiste producten om zo de beste gerechten te maken. Dat doen wij hier ook", luidt haar vervolg.

De sushigerechten bij Mojo zijn bewust wat kleiner. Ze zijn hapklaar zodat ze de gasten zo veel mogelijk kunnen proeven van de menukaart, die overigens vol handige tips en weetjes staat. "Bij Mojo is het onbeperkt en betaalbaar genieten van de Japanse keuken. Gasten bestellen hun gerechten met een iPad. Daarnaast hebben we hier een ruim assortiment aan wijnen en cocktails. Er is echt voor ieder wat wils, zodat wij iedereen een leuke avond kunnen bezorgen", is de toevoeging van Woo.

Mojo Japanese Kitchen is zeven dagen per week open. Lunchen kan alleen op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. In de nabije toekomst komt er ook een take-away. Wie een tafel wil reserveren kan dat telefonisch doen via 035-7400022.

Krachtenbundeling Vloer & Gordijnen op de Gijsbrecht

Egzon Shuki (links) en Tarik Bayrak: 'We krijgen ook zo veel positieve reacties.' Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De één is specialist op het gebied van laminaat, parket hout en pvc vloeren, de ander weet alles van gordijnen. En nu was de tijd rijp om de krachten te bundelen. Daarom openden Tarik Bayrak en Egzon Shuki recent hun fris en ruim ogende zaak Gordijn & Vloer.

'Misschien een risico, maar zonder risico's nemen kom je er niet'

De twee kennen elkaar al zo'n 25 jaar, groeiden samen op. Bayrak werkte de afgelopen jaren al in de vloerenhandel en Shuki leerde het 'vak' gordijnen in de textielzaak van zijn vader in Laren. "We wilden samen een winkel beginnen in iets wat we leuk vinden", vertelt de 28-jarige Bayrak. "Vijf jaar terug was ik daar nog niet aan toe; zowel qua ervaring als financieel. Nu ben ik dat wel. En we zijn allebei jong. Misschien is het een risico, maar zonder risico's nemen kom je er niet."

Over de locatie waren beiden het direct eens. Hun nieuwe winkel moest komen op de Gijsbrecht van Amstelstraat. Op de hoek met de Bosdrift vonden zij hun nieuwe onderkomen. "Het is hier gezellig, leuk. Er heerst hier een prettige sfeer. Niet te groot, lekker knus", vindt Bayrak. "De ondernemers hier zijn actief en we zijn hier heel warm welkom geheten."
Twee maanden zijn de twee Hilversummers (met hulp van anderen) bezig geweest om het gebouw te slopen en weer op te bouwen. Er is een nieuw plafond, (uiteraard) een nieuwe vloer en de inrichting van de 150 vierkante meter grote ruimte is overzichtelijk gemaakt. "Zo wilden we het ook. Geen volgepropte winkel vol onnozele dingen. We krijgen ook zo veel positieve reacties", vertelt Shuki. "Met name die van onze huurbaas was mooi. Ze was echt helemaal ontroerd toen ze zag hoe we het pand renoveerden. Dat was echt heel lief, gaf ons ook een boost."
Shuki, die ook een naaiatelier heeft aan de 's-Gravelandseweg, leerde het naaivak al op jonge leeftijd bij zijn vader. "Het mooie eraan is om steeds iets opnieuw te maken en vervolgens bij de klant te zien hoe het is geworden. Dat maakt het ook iets persoonlijks. Tarik en ik denken ook echt mee met de klant, komen ook bij de mensen thuis om advies te geven."
Niet alleen over het gebouw hoefden Bayrak en Shuki niet lang na te denken, ook de naam Gordijn & Vloer was snel bedacht. "Daarin zijn we gespecialiseerd", zegt Shuki. "We kunnen wel een ingewikkelde naam verzinnen, maar bij deze weet je in ieder geval zeker dat we geen patat verkopen."
Gordijn & Vloer aan de Gijsbrecht van Amstelstraat 225 is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur (zaterdag tot 17.00 uur). Voor meer informatie, zie gordijnenvloer.nl.

Gemma beste bbq'er van het jaar

Hilversumse bereidt restaurantwaardige borden op de barbecue

De barbecue is van De Man. Pot bier in zijn ene hand, vleestang in de andere. 'Vrouwen doen het veel beter. Ze moeten alleen durven", stelt Missbbq Gemma van Leuven.

Zon of sneeuw: de beste vrouwelijke bbq'er van het jaar kookt buiten. 'Ze willen hier thuis niet anders meer.' Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Gemma van Leuven (35) had tot voor twee jaar geleden nog nooit achter de barbecue gestaan en in april is ze zowel door het publiek als door een vakjury verkozen tot vrouwelijke 'BBQ'er of the Year'. "Mijn man was degene die op zomerse dagen de kooltjes aanstak. Ik bemoeide me er, net als vele andere vrouwen, nooit mee." Een lange file waarin de heer des huizes shocking klem stond, zorgde voor de kentering.

Ze zouden gaan barbecueën en ongeduldig en hongerig wachtten Gemma en haar twee zonen op papa. "Hij stond in de file en het nog wel even kon duren. Ik dacht: ik ga het zelf doen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat ik dat niet kan." Ze zette de Weber neer en deed kooltjes in de starter, zoals ze haar man zo vaak had zien doen. Het aanmaakblokje gooide ze er bovenop. "Wist ik veel dat dat onder de kooltjes moest", grijnst de Hilversumse nu. Toen het vuur eenmaal op de juiste temperatuur was, ging het als een malle.
Ze had er lol in. Haar man en kinderen moesten toegeven: ze deed het geweldig. "Nooit geweten dat ik daar talent voor heb. Ik kookte gewoon dagelijks, maar aan de barbecue kwam ik niet."

Missbbq.nl

'Wist ik veel dat het aanmaakblokje onder
de kooltjes moest'

Sinds die eerste keer liep haar hobby uit de hand. "Ik vroeg me af waarom je alleen vlees op de barbecue zou bakken? Waarom zou ik er niet een volledige maaltijd op bereiden?" Ze ging aan de slag. Ze hield haar bevindingen bij in een blog op missbbq.nl en tot haar grote verrassing kreeg ze steeds meer volgers, zowel op Instagram als Facebook. Van Leuven ontdekte dat er culinaire wedstrijden zijn en waagde de gok. "De opdracht was: lever een restaurantwaardig bord aan. Met welk vlees je aan de slag moet, krijg je van tevoren te horen zodat je je kunt voorbereiden." De eerste wedstrijd waar ze aan meedeed, was tijdens de aftrap van de Nationale Barbecue-weken.
"Stond ik daar tussen de grote mannen met baarden te koken," lacht ze, "maar ik ging wel mooi met de eerste prijs naar huis." Momenteel bereidt ze zich voor op de wedstrijd in Waddinxveen komende zaterdag.

Inspireren

Verdient ze nu haar brood met barbecueën? Van Leuven schudt haar hoofd. "Een jaar geleden besloot ik mijn baan als bankmedewerker op te zeggen. Ik heb dertien jaar in de verpleging gewerkt, toen bij een bank en ik had er genoeg van. Ik maakte weken van vijftig uur, maar was ook moeder van twee mannen, die ik niet had gekregen om 's ochtends en 's avonds een half uur te zien. Ik was altijd al fan van koken en bakte taarten en andere zoetigheden. Maar sinds ik buitenkoken heb ontdekt, weet ik dat daar mijn talent ligt." Ze levert op bestelling hapjes en barbecuet op feesten en partijen. Met haar site wil ze dames inspireren om vaker achter de barbecue te staan, omdat vrouwen het beter kunnen dan mannen.
"Ik kook nu het hele jaar door buiten. Als het echt niet anders kan bereid ik de maaltijd in de keuken, maar dat vinden mijn mannen niet leuk." Om vier uur 's middags steekt ze de barbecue aan zodat-ie rustig op temperatuur kan komen. Volgens Missbbq moeten mensen af van het idee dat je tijdens een barbecue veel vlees moet eten. "Pak een gietijzeren pannetje, beetje olie erin, gesneden groenten en zet het naast het vlees. Dat doe je dan ook met je aardappeltjes en je hebt een heerlijke maaltijd."

Rommelmarkt Rembrandt echt

Taxateur Frederik Baerveldt laat de ets zien. Foto: Mijn Lijstenmakerij

door Karin van Leeuwen

Hilversum "O, kijk, nu wordt het interessant", waren de enthousiaste woorden van taxateur Frederik Baerveldt tijdens de tiende Kunst en Kitschdag bij Mijn Lijstenmakerij. Al meteen 's ochtends kuierde een man de winkel aan de 's-Gravelandseweg binnen met een ets onder zijn arm. Gekocht op een rommelmarkt voor een tientje.

"Het was hilarisch," vertelt Bianca van Meerten van de lijstenmakerij, "want wat de man niet wist was dat hij voor een prikkie een ets van Rembrandt had gekocht. Hij vond het wel een mooi plaatje." Baerveldt had direct in de gaten dat het een echte ets van Rembrandt was. Hij zag dat aan het antieke papier en met een loep kon hij concluderen dat het om een kopergravure ging. Bianca: "Het wordt nog gekker, want Frederik had deze ets dertig jaar geleden al eens onderzocht. Toen hij op de achterkant ervan een brief van Hofstede de Groot zag, wist hij het zeker: dat is een echtheidsverklaring uit 1926 van de grote Rembrandt-kenner Hofstede de Groot."
Dertig jaar geleden bracht 'De kruisafname van Christus' tienduizend gulden op tijdens een veiling. Baerveldt vermoedt dat de prent op een gespecialiseerde veiling zeker zesduizend euro oplevert omdat deze in goede staat is en goed zwart is afgedrukt, iets dat verzamelaars graag willen. Hoe het mogelijk is dat de ets op een rommelmarkt terecht is gekomen, is niet bekend. De eigenaar van de Rembrandt was met stomheid geslagen. Naast de Rembrandt taxeerde Baerveldt een boekwerk vol litho's van Picasso, een litho van Anton Pieck uit 1927 en een werk van Marino Marini. "We kijken terug op een geslaagde dag, ondanks dat het minder druk was dan onze voorgaande Kunst en Kitschdagen."

29 / 32

Goois Ouderen Koor. Foto: Nico Spilt

Donderdag 7 juni

Gratis taxatiedag

12.00 uur | Bibliotheek

Gratis taxatiedag in de bibliotheek Hilversum ('s-Gravelandseweg 55) op donderdag 7 juni. Wie eens wil weten wat zijn of haar munten, postzegels, bankbiljetten of oude ansichtkaarten nu waard zijn is deze dag hartelijk welkom bij de taxateurs van de MPO. Zij taxeren gratis en vrijblijvend van 12.00 tot 16.00 uur.

Moment voor mantelzorgers

13.30 uur | Viore

Elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn (met name) mantelzorgers welkom bij Viore. Om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen en om gewoon aan tafel in onze gezellige huiskamer een kop koffie of thee te drinken.

Groep voor nabestaanden

14.30 uur | Viore

Op donderdag 22 maart start bij Viore een groep voor nabestaanden. Een groep voor mensen die een dierbare hebben verloren en die graag in contact komen met anderen die dit ook hebben meegemaakt. Meer info: www.viore.org.

Vrijdag 8 juni

Botdichtheidsonderzoek

7.15 uur | Rayer Healthcare

Op vrijdag 8 juni kunt u de botdichtheid laten meten met een hielscan. Botontkalking begint al vanaf 35 jaar en steeds meer mensen krijgen op latere leeftijd ernstige osteoporose. Dit is een aandoening waarbij de botten brozer worden en steeds makkelijker breken.

Optreden Ierse band

15.00 uur | Viore

Kom op vrijdag 8 juni naar Viore en geniet van het optreden van de Ierse band Dodargh. Hun optreden vorig jaar was een groot succes. Het repertoire bestaat uit Keltische, Engelse en Amerikaanse folkmuziek. Vanaf 14.30 uur staan koffie en thee klaar. Entree is gratis.

Zaterdag 9 juni

Kapelconcert

15.30 uur | De Kapel

Op zaterdag 9 juni 2018 wordt het seizoen Kapel Concerten afgesloten met een concert van de Fancy Fiddlers. Het strijkersensemble de Fancy Fiddlers bestaat uit viool- en cellotalenten in de leeftijd van 6 tot 19 jaar, onder supervisie van Coosje Wijzenbeek.

Discoavond

20.00 uur | De Koepel

Zaterdag 14 april is er weer de grote disco voor mensen met een beperking. Voor dansliefhebbers is dit een eigen plek in het Gooi waar men zelfstandig uit kan gaan. De swingende muziek is van DJ IMRE. Entree 2 euro, zaal open 19.30 uur. De Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum. Info: gbos@versawelzijn.nl.

Zondag 10 juni

Schilderijen en glasobjecten

11.15 uur | Regenboogkerk

Schilderijen van Maarten Vlam en glaswerk van Henny Verhoeven zijn te zien in de Regenboogkerk. Van Maarten Vlam, inwoner van Vreeland, is de serie 'Romantisch landschap' te bewonderen en van de vorig jaar overleden Henny Verhoeven glaskunst. De toegang is gratis. De tentoonstelling loopt tot en met 3 juli.

Stadsverlichting

19.45 uur | 't Luye Gat

Iedere tweede zondag van de maand is er Stadsverlichting in de Hilversumse Meent. Tussen 19.45 en 20.00 uur is de inloop in stilte. Om 20.00 uur start de meditatie van een uur. Na afloop gaan mensen in stilte weer weg, maar je kunt ook ervaringen uitwisselen: http://stadsverlichting.nu/living_rooms/2013.

Maandag 11 juni

Kantelkoor, voor mensen met drempelvrees.

20.00 uur | Silo

Het Kantelkoor is een laagdrempelig koor dat bestaat uit een enthousiaste groep mannen en vrouwen die meerstemmige muziek in uiteenlopende talen zingen. Heb je zin om mee te zingen, stap gerust binnen.

Dinsdag 12 juni

Liefde, Kracht en Daad

20.00 uur | Rozenkruis Centrum

Het Rozenkruis organiseert een bijeenkomst. Het onderwerp is: 'Liefde, Kracht en Daad' en het gnostieke symbool van het Rozenkruis wordt uitgelegd. Datum: 12 juni, van 20.00-20.45 uur. Toegang vrij. Adres: Koninginneweg 41, Hilversum. Meer info: www.rozenkruis.nl/hilversum of tel: 023-518 6185.

Woensdag 13 juni

PC-inloop, Computer-apk

10.00 uur | De Koepel

U bent altijd van harte welkom op woensdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur om te oefenen (zelfstudie), voor assistentie, voor inschrijving cursus of voor technische ondersteuning. Ook kunnen eigen werkstukken worden gemaakt. Er zijn docenten aanwezig.

Speciaal Iktoon!-concert

11.30 uur | Grote Kerk

In het kader van Iktoon!-Hilversum geeft het 60-koppige Goois Ouderen Koor samen met sopraan Elma van den Dool een uniek opendeurenconcert in de Grote Kerk aan de Kerkbrink in Hilversum. De muzikale leiding van het koor is in handen van Alexandra d'Espinoza.

Alzheimer Café

19.30 uur | De Koepel

Vanavond gaat het over intimiteit. Dementie maakt een relatie minder gelijkwaardig. De partner wordt steeds meer de verzorger. Hoe kun je je hiermee staande houden? Er is ruimte voor persoonlijke vragen. Van 19.30-21.00 uur en de toegang is gratis.

Vrijdag 15 juni

De SchakelBeachtoernooi

16.00 uur | Terrein Eikenrode

Op 15 en 16 juni vindt voor de 34e keer het door LoVoC georganiseerde De SchakelBeachtoernooi plaats op het terrein voor sportzaal Eikenrode te Loosdrecht voor jeugdteams, beachbadminton en beachvolleybal.

Foto: Arthur de Mie

HILVERSUM Sherpa organiseert traditiegetrouw de Vrienden van Sherpa Voorjaarskermis voor mensen met én zonder beperking. Deze zaterdag zijn belangstellenden tussen 11.00 en 17.00 uur welkom achter in Eemeroord aan de Zandheuvelweg 4. Foto: Arthur de Mie

Hilversums jubileumconcert met twee premières in MCO

Optredens COV Hilversum, City Orkest en Goois Symfonie Orkest

Een bijzonder muzikaal feest dit weekend, waarvoor drie muziekverenigingen en de gemeente de handen ineen hebben geslagen.

Componist Peter Greve en illustrator Rik van Linden. Foto: Philip Smet

HILVERSUM COV Hilversum bestaat negentig, het City Orkest zeventig en het Goois Symfonie Orkest 35 jaar. Omdat het ook nog eens 'Hilversum 100 jaar Mediastad' is, treden de drie verenigingen komend weekend op in het Muziekcentrum van de Omroep.

Het Goois Symfonie Orkest en COV Hilversum werken samen in drie composities van Gooise bodem. Er worden twee premières gegeven van werken van de Gooise componisten Ruud Bos en Peter Greve. Deze werken zijn tot stand gekomen in opdracht van het GSO en met subsidie van de gemeente Hilversum.

In 'Hille' van Ruud Bos komt een oude legende over het ontstaan van de naam Hilversum tot leven. Het door Peter Greve gecomponeerde werk 'Thuiskomst' is een klankverhaal voor koor en orkest dat de ontwikkeling van adolescent tot volwassene tot uitbeelding brengt. Tijdens de uitvoering wordt het verloop van de handeling geïllustreerd met geprojecteerde lichtbeelden van Rik van Linden van den Heuvell.
In 'Five Mystical Songs' van Ralph Vaughan Williams werken het GSO en COV Hilversum wederom samen. In dit stuk worden oude religieuze gedichten van George Herbert voorgedragen. De solopartij in dit werk voor koor, bariton en orkest wordt – net als in 'Hille' - gezongen door Bert Simhoffer.
Het City Orkest speelt een medley van Rogier van Otterloo: 'Op Hoop van Zegen', 'Soldaat van Oranje', 'Help! de Dokter Verzuipt', 'Turks Fruit: Het Mistige Rooie Beest', 'München 74', en 'Rondo I'.
Zowel het concert van zaterdag als zondag begint om 15.00 uur. Kaarten kosten 15 euro (tot 18 7,50 euro, tot 12 jaar gratis). Reserveren kan via www.mcogebouw.nl/agenda

FIFA-toernooi in Vue

HILVERSUM Voordat het WK voetbal in Rusland van start gaat, is er in Vue Hilversum uitgebreid aandacht voor een groot FIFA 18-toernooi. Zaterdag 9 juni wordt duidelijk wie de beste FIFA-speler is van Hilversum en omstreken.

Vue Cinemas, Delicious Media en Mediamarkt zijn de organisatoren van dit toernooi, dat in totaal in acht grote gemeenten in Nederland, waaronder Apeldoorn, Eindhoven en Alkmaar, plaatsvindt. Zaterdag is het de beurt aan Hilversum. Vanaf 18.00 uur begint het toernooi, waar 128 gamers aan mee kunnen doen. Vanaf 17.00 uur is de inschrijving in de bioscoop aan het Langgewenst 20.

Het gaat om een knock-outtoernooi. Blijven winnen is het devies, anders is het einde oefening. De halve finales vinden plaats in een bioscoopzaal en daar wordt duidelijk wie zich de beste van Hilversum mag noemen. Het toernooi duurt tot 1.00 uur.

De beste vier van elk toernooi treffen elkaar op zondag 15 juli, de dag van de WK-finale. In deze finaleronde wordt bepaald wie de beste FIFA-speler van het land is.

Kunstpicknick bij jarig Grafisch Atelier

HILVERSUM Het Grafisch Atelier Hilversum is zondag 10 juni het decor van een kunstpicknick. Tussen 12.00 en 13.30 uur kunnen belangstellenden tussen de drukpersen in het pand aan de Noorderweg 96b een hapje mee-eten.

Deze picknick vindt plaats in het kader van het vijftigjarig bestaan van het Grafisch Atelier. Na de maaltijd staat de verkoop van kunst op het programma. Van 13.30 tot 16.00 uur kunnen de aanwezigen kunst kopen. De prijzen variëren van 5 tot 50 euro. Inschrijven voor de picknick kan tot vrijdag via info@gahilversum.nl. De kosten zijn voor een volwassene 5 euro en voor een kind 2,50 euro.

Culinaire wandeling door centrum

HILVERSUM Genieten van goed eten en tegelijkertijd een goed doel steunen. Dat is het concept van de culinaire wandeling van Rotary Club Hilversum3. Zondag 10 juni is het weer zover.

Deelnemers krijgen zondag een zogeheten 'signature dish' voorgeschoteld bij de drie deelnemende restaurants (Baak, Paisan en Your Coffee) en brengen een bezoek aan de tentoonstelling 'Dwars door China' van Ruben Terlou in Museum Hilversum. Met het opgehaalde geld steunen de smulpapen Operation Hernia. Dit is een organisatie, waar ook artsen uit Tergooi aan meewerken, die is opgericht om liesbreuken te corrigeren in heel de wereld. Meer informatie is te vinden op www.heelhilversumhelpt.nl.

Voor Mitsubishi naar Weesp

REGIO Wie op zoek is naar een Mitsubishi kan voortaan terecht bij Auto Lancker in Weesp. Dit autobedrijf is nu de Mitsubishi-dealer voor 't Gooi.

Auto Lancker is al Mitsubishi-dealer sinds 1975. Eigenaar Cees Bosboom zegt trots te zijn op het in hem gestelde vertrouwen en ziet de Mitsubishi- en andere merkrijders graag in zijn showroom aan de Hogeweyselaan verschijnen. "Ook onderhoud en schades aan alle auto's wordt via ons gerealiseerd", zo tipt hij. De wisseling valt samen met de Mitsubishi-Matsweken tot en met zondag 17 juni.