Gooi en Eembode Hilversum

3 augustus 2017

Gooi en Eembode Hilversum 3 augustus 2017


Citybioscoop gaat tegen de vlakte

HILVERSUM Nog enkele maanden staat het oude bioscooppand aan de Herenstraat er. Dan gaat de sloophamer door het iconische gebouw. Daarmee verdwijnt een stuk Hilversumse bioscoopgeschiedenis. Op deze plek verrijst een nieuw gebouw met vijftien appartementen en een commerciële lint op de begane grond.

Eliza Vastgoed, dat even verderop op de Herenstraat is gevestigd, heeft de ontwikkeling van de oude City bioscoop overgenomen. Volgens de planning gaat het gebouw eind oktober/begin november tegen de vlakte. Casper Landweerd van deze ontwikkelde belegger verwacht dat de oplevering in het najaar van 2018 plaatsvindt.

Het project heet The City Appartments en verwijst nog naar de voormalige bioscoop. Er komen vijftien stadswoningen van het middeldure huursegment in, zo laat Landeweerd verder nog weten. Op de begane plek is ruimte voor winkels of horeca. Wat daar komt, is nu nog niet duidelijk.

Per 1 oktober moet de huidige huurder het pand hebben verlaten. Sinds begin 2015, nadat de City niet meer in gebruik was vanwege de komst van de nieuwe bioscoop op het marktterrein, is dit het onderkomen van ATP Studios en het Scenecs filmfestival. Directeur Arya Tariverdi is nu druk op zoek naar een nieuw onderkomen. Die zoektocht is vooralsnog niet geslaagd.

Openluchtfilm dit jaar niet in Dudokpark

HILVERSUM Vanwege strengere veiligheidsvoorschriften houdt het Filmtheater Hilversum donderdag 17 augustus geen openluchtvoorstelling in het Dudokpark. Hiervoor in de plaats vertoont de culturele instelling drie dagen lang films in de open lucht op het Herenplein.

Weken geleden kwam bij de aanvraag van de vergunning aan het licht dat er nieuwe regels gelden. Het evenementenbeleid is per 1 mei aangescherpt. Voor Filmtheater Hilversum houdt dat in dat de openluchtvoorstelling nu een groot evenement is. Daar komen andere veiligheidseisen bij kijken dan hiervoor het geval was. Het is te kort dag om aan de nieuwe regels te voldoen. Daarom wordt nu afgezien van de voorstelling in het Dudokpark.

Wel heeft het filmtheater meteen een alternatief geregeld voor het jaarlijkse cadeau aan de Hilversummers. Op donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus wordt het Herenplein omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Het plein wordt omheind en daar worden 250 stoelen neergezet. Iedere avond staat er vanaf 21.30 uur een andere voorpremière op de rol. Dat zijn 'Lion', 'Perfetti Sconosciuti' en 'Captain Fantastic'. De toegang is gratis, maar wel moeten belangstellenden vooraf een kaartje reserveren. Vanaf vandaag - donderdag 3 augustus - kunnen kaarten besteld worden bij het filmtheater.

Goed begin van de zomervakantie

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het schoolplein van de Paulusschool aan de Irisstraat was vorige week vier dagen lang het decor van de kindervakantie-avonturenweek van Versa Welzijn. De kinderen waren druk in de weer met het bouwen van hutten, knutselden erop los en deden diverse waterspelletjes om lekker koel te blijven. Een goed begin van hun vakantie.

Zonnepanelen op dak Orionpand

HILVERSUM En Hilversum is weer een stukje geworden. Ditmaal heeft een ondernemer besloten zijn dak vol te leggen met zonnepanelen.

Op het Oriongebouw aan de Seinstraat liggen sinds deze week 90 zonnepanelen op het pand. Pieter Hanegraaf, ook eigenaar van het Rotorgebouw waar een collectief zonnedak op ligt, verduurzaamt ook hier.

Het leven na De Lelie

Foto: Bastiaan Miché

Hoe is het met de clubjes die na de brand elders zijn ondergebracht?

3

Tennistalenten vertonen hun kunsten weer in Hilversum

Het NJK begint maandag. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De beste jeugdtennissers van Nederland vertonen volgende week hun kunsten op de gravelbanen van Tulip Tennis Hilversum. Zij strijden om de nationale enkel- en dubbeltitels van de Nationale Jeugdkampioenschappen (NJK).

De wereldtoppers in de dop komen van maandag 7 tot en met zaterdag 12 augustus - eventueel met uitloop naar zondag - in actie in Hilversum. De tennistalenten komen uit in verschillende categorieën: tot en met twaalf, veertien, zestien en achttien jaar.

De opening van het NJK is maandag om 9.00 uur op het tennispark aan het Kininelaantje 12. De finales vinden plaats op zaterdag. De toegang tot het tennisevenement is op alle dagen gratis.

Weerbericht

Licht wisselvallig zomerweer, het weekeinde iets koeler

Met augustus op de kalender verandert er niet veel. De stroming is zuidwestelijk. Het is wisselvallig Hollands zomerweer en met 22 à 23 graden voelt het aangenaam. Een volgende depressie (lagedrukgebied) koerst donderdag via Schotland richting Noordzee. Er vallen enkele buien met vrij veel wind. In het weekeinde is het rustiger, vaak droog en iets koeler.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met zon en wolken en kans op een bui. Er waait nog een stevige zuidwestenwind. Zaterdag en zondag is het licht wisselvallig. Er is enige ruimte voor de zon. Er ontstaan ook stapelwolken maar het is overwegend droog. Slechts heel lokaal kan een bui tot ontwikkeling komen. De westen- tot zuidwestenwind neemt in kracht af tot matig. De maximum temperatuur ligt met 20 à 21 graden iets onder normaal voor begin augustus.

Trend na het weekeinde

Ook komende week verandert er in grote lijnen weinig. Lagedrukgebieden bepalen het weer veelal. In de zuidwestelijke luchtstroming trekken soms fronten mee met tijdelijk weer kans op regen. Er is ook geregeld ruimte voor de zon. De maxima schommelen rond 20 graden.

Weetje

De gemiddelde temperatuur van juli komt uit op 17.9 graden. Dat is precies gelijk aan het langjarige gemiddelde. Er kwamen vijf zomerse dagen voor (25 graden en meer), tegen negen normaal. De hoeveelheid zonuren was met circa 195 uren iets aan de sombere kant (normaal = 210 uren). Juli was zeer nat met in onze regio circa 135 mm neerslag tegen 75 mm normaal.

VR-training Media Campus in Dutch Media Week

VR voor beginners. Foto: Pixabay

HILVERSUM 'Setting the VR groundrules', zo heet de training die tijdens de Dutch Media Week in september wordt aangeboden door de VR Academy op de Hilversum Media Campus.

Het is een introductietraining waarbij makers met geen tot weinig VR-ervaring de impact van Virtual Reality ervaren. Na afloop hebben deelnemers zicht op de andere manier van denken en doen die VR vraagt van makers. Virtual Reality biedt makers en bedrijven uit de creatieve industrie grote kansen, meldt de Media Campus. Er is alleen nog onvoldoende opleidingsaanbod beschikbaar om makers handvatten te geven hoe zij de kansen van VR optimaal kunnen verzilveren. De eerste training in het voorjaar was een succes.

Fysiotherapeut start inloopspreekuur in klimhal

HILVERSUM Zelf is hij een doorgewinterde sportklimmer. Juist omdat de Hilversumse fysiotherapeut Tim Schaeffer weet wat klimmen fysiek allemaal van het lichaam vraagt, is hij een inloopspreekuur begonnen in klimhal Rock Steady.

Maandag 31 juli zat Schaeffer voor het eerst in Bussum. Iedere maandag houdt hij tussen 19.00 en 20.00 uur spreekuur in Rock Steady. Klimmers met vragen of klachten kunnen bij hem terecht voor een gratis advies of een intake voor een behandeling.

Schaeffer wil vooral zijn collega-klimmers helpen om blessures of erger te voorkomen. "Ik zie liever iemand die blessurevrij blijft door op een verantwoorde manier te klimmen, dan dat ik hem of haar weken achter elkaar bij mij in de praktijk op de behandeltafel heb liggen."

Sloop Knorr-fabriek in volle gang

Foto's: Bastiaan Miché

LOOSDRECHT De sloop van de Knorr-fabriek in Loosdrecht is in volle gang. Voor een groot deel is het markante gebouw al tegen de vlakte. Tien jaar geleden gingen de deuren van de bekende fabriek definitief dicht. Op het terrein komen 41 woningen, huur en koop, en twee appartementencomplexen.

3 / 16

'Deze mensen zijn blij dat ze er even uit zijn en kunnen kletsen met elkaar'

Deelnemers kaartmiddag blij met de Egelantier, al missen ze de Lelie wel

De Gooi en Eembode gaat deze zomer langs bij enkele activiteiten die door de brand in de Lelie naar een andere locatie moesten uitwijken.

Tijdens de kaartmiddag worden er verschillende spellen gespeeld. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Alles was weg: de prijzen, de kaarten, zelfs de paaseitjes." Aan het woord is Sylvia Majoor, de vrijwilligster die wekelijks de kaartmiddag voor ouderen organiseert.

Ook zij lijkt nauwelijks nog te zijn bijgekomen van de brand die eind maart een einde maakte aan het wijkcentrum in Hilversum-Zuid waar zo veel mensen zich thuis voelden. "Ik mis de Lelie wel", zegt ze. "Daar had je de sleutel en kon je zelf de koffie zetten en de stoelen klaar zetten. Nu moet je wachten totdat we erin kunnen."

En dat is in de Egelantier, het iets verderop gelegen zorgcentrum waar de vooral oudere deelnemers van de kaartmiddag vrij snel terecht konden. "We zaten hier binnen twee weken", kijkt Majoor terug. "We zijn na de brand overal wezen vragen en het restaurant waar we nu zitten vond het goed. En ik ben blij dat we hier terecht kunnen. Voorlopig kunnen we hier ook blijven. Tot volgend jaar kerst is de planning."

Men is blij dat men in de Egelantier terecht kon.

De 57-jarige Majoor, die de kaartmiddag vrijwillig organiseert, is verreweg de jongste van alle aanwezigen op deze donderdagmiddag. "Ik vind het leuk om te doen, je helpt die mensen. Zij zijn blij dat ze er even uit zijn, kunnen even kletsen met elkaar. Het is goed tegen de verveling."
En hoewel de gemiddelde leeftijd hoog is - een enkeling komt met de rollator naar binnen - benadrukt Majoor dat iedereen welkom is. "Sommigen zitten hier al jaren, anderen zijn nieuw. En ja, ook overlijdt er eens iemand. Meestal zitten we hier met een man of vijftien, de meesten komen uit de buurt. En voor 3 euro per maand is dit voor een heleboel mensen goed te doen. Bovendien eten we die contributie weer gezamenlijk op."

Maanden cel voor babbeltrucs op hoogbejaarden

HILVERSUM De rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat een 26-jarige vrouw uit Haaksbergen en haar zes jaar oudere kompaan respectievelijk negen en vier maanden de cel in moeten voor het plegen van babbeltrucs in Hilversum. De slachtoffers waren in allebei de gevallen hoogbejaard.

Bij de eerste poging eerder dit jaar in Hilversum deed de vrouw zich voor als een medewerker van het Rode Kruis. Zij maakte het slachtoffer wijs dat zij vragen wilde stellen over de bevrijding. Tijdens deze conversatie werd zij gebeld. De vrouw uit Haaksbergen deed hierbij net alsof haar telefoon stoorde en liep de gang op.

Na een minuut nam de hoogbejaarde Hilversummer poolshoogte. Plotseling kwam de 32-jarige man uit de slaapkamer rennen. De politie werd vervolgens snel gealarmeerd. Agenten hadden de twee verdachten niet veel later al in de boeien geslagen. Voor zijn handelen heeft de 32-jarige verdachte vier maanden cel opgelegd gekregen, zo luidde de uitspraak afgelopen donderdag in Lelystad.

De vrouw deed zich voor als medewerker van het Rode Kruis

De vrouw bleek meer op haar kerfstok te hebben. Daarom is haar straf ook hoger. Zij moet negen maanden brommen. De inwoonster van Haaksbergen heeft ook een andere bejaarde man beroofd. Uit de woning van het oude slachtoffer wist zij een Swarovski sieraad te ontvreemden. Zij sprak de Hilversummer, die in zijn tuin bezig was, aan. Ditmaal gebruikte zij de smoes dat ze haar kat kwijt was en in zijn tuin wilde gaan zoeken. Na tien minuten samen zoeken liep de man naar binnen en hoorde hij iemand van de trap af komen. Hij pakte de man bij de pols, maar werd daarop zelf hardhandig vastgepakt. De onbekend gebleven verdachte ging naar buiten en liep samen met de 26-jarige vrouw weg.

Er zou ook nog sprake zijn van een derde poging tot diefstal waar de vrouw bij betrokken was. De rechtbank sprak haar vrij van dit geval, omdat op basis van het dossier en de behandeling op zitting niet met zekerheid kan worden gezegd dat zij het feit heeft gepleegd.

Jan Emous

(63), geboren en getogen in Hilversum, medeoprichter van PaperBack Radio en vindt onze burgemeester een topper.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Nadat ik vorig jaar in Amerika een online radiostation voor en door schrijvers en uitgevers mede heb mogen oprichten, bemoei ik me daarmee op afstand. Verder ben ik als adviseur betrokken bij een Amsterdams radiostation. En ik schrijf columns."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Ja hoor, maar ik heb er geen. Hobby's zijn rare dingen. Mijn indruk is dat wanneer je een doodvervelend bestaan hebt je een hobby moet hebben om die ellende te compenseren."

Als je burgemeester was, dan…
"Zou ik als de sodemieter Pieter Broertjes bellen om de tent alsjeblieft weer over te nemen. Ik ben totaal ongeschikt voor dat ambt en Pieter is de beste burgemeester die ik tot nu toe heb meegemaakt."

Mooiste plek in Hilversum?
"De J.H.B. Koekkoestraat. Ik ben daar geboren op nummer 19. Mijn eerste twaalf jaren heb ik er doorgebracht. Als ik bij die straat in de buurt ben, loop ik er nog steeds voor om, alleen maar om er doorheen te gaan. Ik hoor bijna al die stemmen uit het verleden weer als ik er doorheen slenter.

Wat weten mensen niet van jou?
"Ik weet veel over de zeezenders Veronica en Noordzee. En ik ben een wandelende muziek-encyclopedie. Die kennis reikt tot pakweg 2005."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Dat nieuwe complex waar je tegenop rijdt als je uit de Amaliatunnel komt."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Groucho Marx."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Hilversum profileert zich nog steeds als dé mediastad. Ik denk dat aan dat beeld op grond van alleen maar historische gronden nogal krampachtig wordt vastgehouden. Er moet wat meer buiten de medialijntjes gekleurd worden."

Van der Laan: 'Hilversum is dé mediastad'

HILVERSUM De omroepen horen thuis in Hilversum. Dat was de boodschap van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan aan het adres van BNN-Vara, de omroep overwoog Hilversum te verlaten en naar de hoofdstad te verkassen.

Zondag zei Van der Laan tijdens 'Zomergasten' dat hij geen interesse had in de komst van de publieke fusie-omroep naar zijn stad. "Ik werd gebeld door de directeur van BNN-Vara. Die zei dat hij met zijn club naar Amsterdam wil komen. Toen heb ik gezegd: 'Ik ben niet geïnteresseerd'. Hilversum is de mediastad. Het is 20 kilometer van Amsterdam. We zijn toch allemaal één stad", aldus Van der Laan.

Publiekszaken vrijdagmiddag gesloten

HILVERSUM Wie vrijdagmiddag 4 augustus vrij had gehouden om naar het stadskantoor te gaan, moet de plannen wijzigen. Publiekszaken is dicht.

In deze uren wordt er namelijk technisch onderhoud gepleegd. Dat betekent dat er geen documenten uitgegeven kunnen worden. Om deze reden is de publieksbalie in het pand aan de Oude Enghweg gesloten.

Manasse nieuwe trainer sc 't Gooi

HILVERSUM Maikel Manasse staat dit seizoen voor de selectie van sc 't Gooi. De zwart-gelen moesten op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer nadat Bertus van Effrink aan het einde van de afgelopen jaargang besloot een ander avontuur aan te gaan.

Manasse heeft een contract getekend voor één jaar. De 49-jarige inwoner van Zeewolde gaat de mannen, die uitkomen in de 4e klasse E op zaterdag, trainen. Hij heeft ruime ervaring als jeugdtrainer bij Roda 46, SDV Barneveld en Zeewolde en bij de senioren bij Sparta Nijkerk 2, waarmee hij kampioen werd in de reserve-hoofdklasse.

Van Effrink verlengde in februari zijn contract bij 't Gooi. Vlak voor het einde van het seizoen kreeg hij de aanbieding assistent te worden bij Tweede Divisionist IJsselmeervogels.

Treinverkeer plat door 'spoorloper'

Rustig werd de man van het spoor gehaald.

HILVERSUM De spoorbomen bleven vrijdag aan het einde van de middag maar dicht, terwijl de treinen bleven stilstaan op het station. Oorzaak van dit oponthoud was een 'spoorloper'.

Agenten waren naar de kleine spoorbomen gekomen en gingen direct het spoor op richting Mediapark. Niet veel later begeleidden ze de man rustig van het spoor naar het reguliere wandelpad.

Motorrijder hard onderuit op rotonde

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het ging maandagavond mis voor een motorrijder. Rond 21.20 uur ging de man op zijn motor onderuit op de rotonde Jan van der Heijdenstraat en Larenseweg. Volgens getuigen reed de man te hard en raakte hij de controle over zijn voertuig kwijt. De motorrijder werd gelanceerd en belandde op het wegdek. Met onbekend letsel is hij overgebracht naar het ziekenhuis.

Filmfestival op zoek naar nieuw onderkomen

Scenecs wil na groei in Hilversum blijven

De komst naar Hilversum is goed geweest voor het Scenecs Filmfestival. Dat is als 'n malle gegroeid. Nu moet een nieuw pand gevonden worden.

Achter het grote scherm hangt nog de rails van het oude theater. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op het bureau in het kantoor liggen brochures van diverse lege kantoorpanden. De verhuisdozen staan klaar. Sommige zijn al ingepakt. De attributen die straks meegaan naar de nieuwe locatie zijn gelabeld. Bij Scenecs staat alles al in de steigers om te kunnen verhuizen. Enige probleem is dat er nog geen nieuwe locatie in Hilversum gevonden is.

Tot uiterlijk 1 oktober is de Herenstraat 12, de oude Citybioscoop, het onderkomen van ATP Studios en het Scenecs Filmfestival. Daarna gaat Eliza Vastgoed aan de slag met het pand (zie voorpagina). Directeur Arya Tariverdi en zijn crew zijn druk bezig met bezichtigingen van bedrijfsgebouwen in Hilversum, want de wens is om in Hilversum te blijven. In 2015 is Tariverdi met zijn bedrijven vanuit Amersfoort gekomen. Deze stap is zeker voor zijn internationale filmfestival gunstig geweest. “Dat heeft ons veel goeds gebracht op het gebied van steun en mogelijkheden van nieuwe samenwerkingen. Hilversum past goed bij onze filosofie en doelstellingen”, meldt Tariverdi.
Tariverdi heeft pogingen ondernomen om in de oude City te kunnen blijven zitten en er een mediamieke en culturele broedplaats van te maken. Lang was het ook de wens van de gemeente en de politiek om het Herenplein en de nabije omgeving om te toveren in een Hilversums cultuurplein. Inmiddels is hiervoor de Kerkbrink in beeld. Maar de onderhandelingen liepen stuk, waardoor de directeur op zoek moet naar iets anders.

Met pijn in het hart verlaat hij het gebouw dat sinds 1937 een bioscoop is; ook al is de datum van 1 oktober 2017 tijden bekend. Daarvoor was het een theater. Dat is nu nog terug te zien in het pand. Tariverdi vertelt dat achter het grote scherm in Zaal 1 bijvoorbeeld de rails van het theatergordijn zichtbaar is. "Het is superjammer dat dit pand verdwijnt. Het heeft veel nostalgische waarde. Wij hebben meerdere pogingen gewaagd om het te behouden."

Scenecs moet de Herenstraat 12 verlaten.

'Hilversum past goed bij onze filosofie en doelstellingen'

Hoewel er best veel leegstaat in Hilversum is het een moeilijke zoektocht. Het liefst blijft hij met zijn bedrijven in het centrum; dichtbij de Vue bioscoop en Filmtheater Hilversum. Dat zijn de plekken waar Scenecs tijdens het festival de films laat zien. Wat dat betreft is de Herenstraat ideaal. Vestigen in het centrum betekent vaak wel een hogere huur. Daarnaast heeft Tariverdi best wat vierkante meters nodig. Hij heeft kantoor- en opslagruimte nodig en een ruimte waar hij zijn professionele studio voor de Scenecs Campus kwijt kan. "Het loopt nu. We zijn bezig met bezichtigingen. Het komt wel goed", weet Tariverdi zeker.

'We zijn gewoon hartstikke goed bereikbaar'

Wel overlast op Emmastraat, maar geen klachten over werkzaamheden

Ook het vrachtverkeer kan de Emmastraat nog altijd bereiken. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Vanaf de Langestraat is de Emmastraat tijdelijk niet bereikbaar. Er wordt druk gewerkt aan de herinrichting van het Gooilandplein. Maar dat betekent niet de Emmastraat 'out of order' is. "Sterker nog: we zijn juist hartstikke goed te bereiken", geeft ondernemer Johan van de Steeg van Van Gestel Optiek, duidelijk aan.

Afgelopen week zijn de puntjes hiervoor op de i gezet. De Emmastraat-ondernemers waren niet helemaal tevreden over de bebording en de bewegwijzering naar hun winkelgebied. Vrijdag heeft een gesprek plaatsgevonden met de projectleider van de gemeente Hilversum en zijn er onder andere meer borden neergezet met daarop de mededeling dat de Emmastraat gewoon te bereiken is. "Zo was de kerk bijvoorbeeld niet goed bereikbaar en dat was best lastig met een uitvaart op de planning. Het was vrijdag een heel positief gesprek. Alles wat wij hebben aangedragen is heel keurig verzorgd. Natuurlijk is er overlast, maar we zijn gewoon goed bereikbaar", meldt Van de Steeg.

Het verkeer uit het centrum komt nu halverwege de Emmastraat binnen vanaf de Sint Vitusstraat. Vanuit de richting van de A27 is de winkelstraat gewoon ouderwets te bereiken. Wel merkt Van de Steeg op dat het vrij rustig is. De zomervakantie is immers al goed op weg. Belangrijke graadmeter voor de ondernemer zijn de opmerkingen van de klanten. "Maar van hen hoor ik helemaal geen geklaag", is zijn ervaring.

'Ik hoor van mijn klanten totaal geen geklaag over de werkzaamheden'

Tijdens een kort rondje op de Emmastraat wordt duidelijk dat het rustig is. Er zijn weinig bezoekers en slechts enkele parkeerplekken zijn in gebruik. Mondjesmaat komt het verkeer, dat van de Beatrixtunnel komt, uit de Sint Vitusstraat zetten. Een grote vrachtwagen moet behoorlijk wat moeite doen om de Emmastraat op te komen. Een geparkeerde vrachtwagen blijkt een behoorlijke hindernis. Even verderop bij Kings IJscafé is het gezellig druk op het terras. Fietsers en voetgangers weten dit gedeelte van de Emmastraat nog goed te vinden.

De werkzaamheden zijn sinds maandag 24 juli in volle gang. De rotonde, waar honderden auto's per uur het centrum in en uit gingen, is veranderd in een grote zandvlakte. De graafmachines draaien overuren en de pakketten met nieuwe stenen staan klaar. Het gemotoriseerde verkeer van de Langestraat wordt het fietspad op gestuurd. Via een smal afgezet pad komen zij op het nieuwe asfalt van de Groest-Zuid terecht, terwijl de fietsers en voetgangers gezamenlijk gebruik moeten maken van de stoep. Tot en met vrijdag 1 september blijft deze bypass in gebruik. De klus is na de zomervakantie nog niet klaar. Tot medio oktober gaat de herinrichting van het Gooilandplein verder.

Meedingen naar een One Minutes jr. award

Na vijf dagen trainen en werken aan een eigen filmpje was er voor iedereen een certificaat. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Staat er eind 2017 een jonge Hilversummer met One Minutes jr. award in zijn of haar handen? Die kans bestaat dit jaar zeker. Vijftien jongeren in de leeftijd van elf tot en met zeventien jaar volgden afgelopen week een gratis workshop in Museum Hilversum.

Een one minute is een eigen gemaakt filmpje van maximaal zestig seconden, waarin de maker iets van zijn eigen (belevings)wereld laat zien. Al vijftien jaar bestaat The One Minute Foundation, een mondiaal opererend orgaan. Hier is nu ook een juniorvariant van. De expositie is eind dit jaar weer te zien in het Hilversumse museum. Na vijf dagen trainen onder leiding van kunststudenten van het Sandberg Instituut hadden de jongeren allemaal hun eigen filmpje gemaakt, die later te zien zijn in de tentoonstelling in Hilversum én op de IDFA in Amsterdam. Alle deelnemers sleepten een certificaat in de wacht. Trots lieten zij hun behaalde papiertje vrijdag zien. "Het was een bruisende week en ik ben oprecht verbaasd over de kwaliteit van de filmpjes", reageert Veronique Jansen van Museum Hilversum.

Verliezen zijn veel groter dan voorzien

Jaarrekening Stichting begraafplaatsen en crematorium niet rooskleurig

De vraag is aan de gemeente of zij de portemonnee wil trekken. De tekorten van de nieuwe stichting vallen namelijk veel hoger uit dan gedacht.

De opbrengsten van het crematorium zijn wel goed. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Er moet flink geld bij als het gaat om Stichting begraafplaatsen en crematorium Hilversum. Het verwachte tekort van bijna 200.000 euro blijkt veel hoger te zijn dan in 2016 was voorzien. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok spreekt in de raadsinformatiebrief over een negatief saldo van 483.000 euro over de periode van 14 juli tot en met 31 december van vorig jaar. Daar blijft het niet bij, want ook in de bedrijfsvoering moeten de zeilen worden bijgezet.

Een jaar na oprichting blijkt het financieel en ook qua bedrijfsvoering allesbehalve op rolletjes te verlopen. Vooraf was al gerekend op rode cijfers. Op basis van de begroting voor het eerste half jaar was op de totale exploitatie al rekening gehouden met een tekort van 196.000 euro. Uit de jaarrekening 2016 blijkt nu dat dit bedrag vele malen hoger uitvalt: 483.000 euro.

Tegenvallende inkomsten uit begraven is een van de oorzaken van de diepe rode cijfers. Zo is vorig jaar bijvoorbeeld het aantal begrafenissen op de Noorderbegraafplaats aan de Laan 1940-1945 gehalveerd: van 82 naar 40. Daar voegt de stichting nog een voorspelling aan toe: 'Onder gelijkblijvende omstandigheden dan wordt ook in 2018 een negatief resultaat verwacht'. Daarnaast geeft de stichting aan zich verslikt te hebben in de hogere opstart- en personeelskosten.

Stichting heeft zich ook verslikt in hogere opstartkosten

De cijfers hadden nog ongunstiger kunnen uitvallen als het crematorium vanaf dag één niet zo goed gedraaid had. Vanaf 1 augustus loopt het crematorium aan de Kolhornseweg goed, zo blijkt uit de verstuurde brief. De beschikbare capaciteit is met 100 procent benut. Dat heeft geresulteerd in een omzet van 179.000 euro, die niet was opgenomen in de begroting.

Tevens stipt de stichting aan dat er ook op het gebied van de bedrijfsvoering wat moet gebeuren. Hoewel zij vraagt om verbeteringen geeft de stichting niet concreet aan om welke maatregelen het gaat. Wel laat zij weten dat de gemeente maatregelen moet nemen en/of de randvoorwaarden moet verruimen om zo ‘de contuïniteit van de stichting niet in gevaar te brengen’.

Politiek gezien worden de messen al geslepen. Hart voor Hilversum en de Partij van de Arbeid waren groot tegenstander van het plan om een stichting in het leven te roepen om beheer en onderhoud van de drie begraafplaatsen (Bosdrift, Noorderbegraafplaats en Zuiderhof) en het vorig jaar geopende crematorium Zuiderhof aan de Kolhornseweg onder te brengen in een stichting. Léonie Sazias van HvH heeft meerdere keren uitgelegd dat het op afstand zetten een slecht plan was en grote gevolgen zou hebben. Deze taken waren in betere handen als ambtenaren dit werk zouden blijven uitvoeren. “Wij vonden de stichting niet nodig en stemden tegen. Kijk wat ervan komt”, liet de fractie al weten op Twitter.

Het woord is eind 2017 weer aan de politiek. Van hen wordt onder andere extra financiële ondersteuning gevraagd, zodat de stichting in de toekomst niet weer met zulke verliezen te maken krijgt. "Onze ambitie was en is om de stichting toe te rusten op de taak die wij de ze hebben toevertrouwd", zijn de slotwoorden van Van Vroonhoven.

Buurtdeals sluiten met bewoners

'Goed luisteren naar wat een buurt zegt.' Foto: Margôt Brakel

HILVERSUM De oorspronkelijke wethouder van Buurten mag dan zijn opgestapt, maar zijn opvolger hanteert gewoon dezelfde filosofie. Samen met de buurtbewoners wil Nicolien van Vroonhoven-Kok de wijken aanpakken, verfraaien of verbeteren. Dat is geen vrijblijvendheid. Daarom wil zij buurtdeals gaan sluiten met de bewoners.

De expertise zit in de buurt zelf. Dit was de gevleugelde uitdrukking van SP-wethouder Arjo Klamer. Daarmee wilde de inmiddels vertrokken bewindsman zeggen dat de inwoners zelf heel goed weten wat er speelt in hun wijk en wat de wensen zijn om de eigen leefomgeving beter, mooier en veiliger te maken. Inmiddels heeft de CDA-wethouder deze portefeuille overgenomen.

"Een belangrijke nieuwigheid zal ik hier inbrengen", zo schrijft zij in de nieuwsbrief CDA Interactief. "Ik ben namelijk van plan om met de bewoners van de wijken buurtdeals te sluiten. Dat betekent goed luisteren naar wat een buurt of wijk wil en dan spreken met elkaar wat wij als gemeente in het mandje kunnen doen om dit mogelijk te maken. Maar ook vastleggen wat de buurt hiervoor zelf bereid is te doen. Lekker concreet, lekker de straat op", meldt zij enthousiast.

Deze manier van werken past volgens haar goed bij het beleid van de gemeente. Zij wil in het nieuwe buurtenbeleid juist initiatieven van onderop stimuleren en belonen. Het idee van gespreide verantwoordelijkheid hoort ook bij het gedachtegoed van het CDA. "Het buurtenverhaal. Dat is zó CDA", vervolgt de wethouder. "Wat de buurt kan oppakken of wil gaan oppakken moeten we daar qua verantwoordelijkheid ook echt laten liggen. De buurt wil gymtoestellen voor ouderen op hun pleintje? Wie zijn wij om dat dan af te houden?"

14 / 16

Waarom heeft Hilversum als enige gemeente een vierkante televisietoren?

Een rondje op de fiets door omroepenland met Fietsgilde 't Gooi

De tochten, vooral die door de natuur gaan, van Fietsgilde 't Gooi zijn in trek. Maar ook een ritje door omroepland is zeer de moeite waard.

De NTR is gevestigd in een markant gebouw op het Mediapark. Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM Met een sierlijke zwaai stapt Pieter Hoogenraad op zijn Gazelle. De gids van Fietsgilde 't Gooi rijdt voorop en wordt gevolgd door vier deelnemers. Hij stopt voor het kleurrijke Beeld en Geluid. Vertelt dat er tweeëntwintighonderd platen op het gebouw hangen. Op deze glazen panelen zijn televisie- en filmbeelden te zien. "Hier zien jullie de gouden koets," wijst Hoogenraad aan.

Fijne zondag verder. Volgende keer ben ik
er weer gewoon bij

De meningen over het gebouw zijn verdeeld. Als dit kunst is, dan heeft het z'n doel gemist, vindt Rolf, een van de deelnemers. Het markante gebouw is het startpunt van de fietstocht Omroepgeschiedenis. Hoogenraad lepelt de nog jonge geschiedenis ervan met gemak op. Wordt onderbroken door een automobilist die stopt en zijn raampje opendoet. "Hee Pieter," zwaait hij joviaal. Het is een vaste deelnemer van de fietstochten. Maar vandaag even niet. "Fijne zondag verder. Volgende keer ben ik er weer bij," belooft de groene Volvorijder en geeft een dot gas. Ja, beaamt de Gildegids, de tochten als worden gefietst door een harde kern. Deze zondag, de dag van een ritje langs de omroep, niet. Bijna alle deelnemers gaan voor de eerste keer mee. "Ik las in de over het Fietsgilde en deze tocht. Ik woon al jaren in Hilversum, maar heb hier nog nooit meegefietst," bekent Jan-Kees. Best gek, vindt hij, want hij samen met Rolf op vakantie is boekt hij altijd ritjes op de stalen ros. "We zijn onlangs in Nice geweest. Doen we ook een fietstocht. Je ziet gelijk zoveel van de stad."

Rolf, Jan-Kees en Gildegids Pieter. Foto: Karin van Leeuwen

Deelnemer Meindert is de enige die niet uit Hilversum komt; hij woont in Naarden maar is zeer geïnteresseerd in alles wat met omroepen heeft te maken. Komt mooi uit want Hoogenraad kan er veel en geanimeerd over vertellen. Zo legt hij dat dat Hilversum omroepstad is geworden dankzij de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF). En dat Hilversum de enige gemeente is waar de televisietoren vierkant is in plaats van rond. "Dat hebben we te danken aan de schoonheidscommissie die in 1973 ervoor pleitten dat de mast moest passen bij het raadhuis dat ook vierkant is," verklaart Hoogenraad. En kijk naar het gebouw waarin vroeger de Wereldomroep huisvestte en nu AVROTROS onderdak heeft. Waar lijkt het op? Precies: het heeft de vorm van een vliegtuig. Het groepje fietst door naar het Muziekcentrum van de Omroep. Hoogenraad maakt voor het beeld Ot en Sien een foto van de deelnemers. Voor Facebook. Bij het AKN-gebouw komt er abrupt een einde aan de fietstocht; de regen komt met bakken uit de lucht. In de foyer van het pand vertelt de gids wat de deelnemers nog te wachten stond. Want geen van hen ziet het zitten verder te fietsen.