Gooi en Eembode Hilversum

27 december 2018

Gooi en Eembode Hilversum 27 december 2018


De Hilversummer van het jaar 2018

Kees en Jannemieke Verhoeff met hun personeel van Puur Smaeck. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Terwijl ze vol in de voorbereiding zijn voor diverse kerstrecepties kwam De Gooi en Eembode met een mooie eindejaarsuitsmijter. Kees en Jannemieke Verhoeff en het personeel van Puur Smaeck zijn door de redactie van deze krant benoemd tot Hilversummer van het Jaar 2018.

Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van Kees Verhoeff bij het zien van het ereschild. Het geplande interview krijgt daardoor een andere wending. Vol trots krijgen alle aanwezige personeelsleden de plaat onder ogen.
Puur Smaeck, het restaurant waar mensen met een beperking werken, bestaat dit jaar tien jaar. Met hart en ziel zet dit ondernemerspaar zich al een decennium in voor deze doelgroep. Het zijn doeners. Moet er een nieuwe bus komen dan zorgen ze er bijvoorbeeld via een kunstveiling voor dat die er komt. Op culinair gebied weet de eetgelegenheid zich eveneens te onderscheiden, gezien de tweede plaats in de wedstrijd van beste biologische restaurant van Nederland.
Sinds 2015 reikt deze krant de award van Hilversummer van het Jaar uit. Personen of organisaties die zich op een inspirerende manier inzetten en een bijdrage aan een positief beeld van Hilversum in het afgelopen jaar komen in aanmerking voor de award. Tukkie Tuk, pastoor Jules Dresmé en de vrijwilligers van wijkcentrum De Lelie gingen de Verhoeffjes voor.

2-3

Toch nog vijf zones vrijwillig vuurwerkvrij

HILVERSUM Lang leek het bij een idee te blijven, maar op het laatste moment hebben vijf bewonersgroepen toch besloten mee te doen aan de proef van vrijwillige vuurwerkvrije zones. In navolging van Den Haag krijgt Hilversum tijdens de jaarwisseling de kans om hiermee te experimenteren.

"We hebben vijf nieuwe zones waar inwoners zelf de verantwoordelijk dragen om die straat of buurt veilig te houden", aldus burgemeester Pieter Broertjes in het eindejaarsgesprek met deze krant (in de krant van volgende week meer). "Naarmate de tijd vordert komt het meer van de grond dan ik had gedacht. We hopen dat het een groot succes wordt. Dan wordt het toch een olievlek die zich over Hilversum uitbreidt. Uiteindelijk komen we waar we willen zijn: dat de overlast voor mensen en dieren zo min mogelijk wordt", voegt de burgervader eraan toe.

De gemeente was met zeven bewonersgroepen in gesprek, waarvan er vijf hebben besloten mee te doen aan deze proef. Naast kinderboerderij De Hertenkamp, zoals deze krant al meldde, zijn ook de Da Costalaan, het Rita Reijshof, de omgeving de Kroonlaan - de Witte Kruislaan en Lieven de Keylaan - Floris Vosstraat vuurwerkvrij. Hier geldt dat bewoners onderling afspraken maken. Er is dus geen extra handhaving. Vorig jaar waren vrijwillige vuurwerkzones in Den Haag een succes, zo meldt de gemeente. Na de jaarwisseling wordt deze proef geëvalueerd. Daarbij kijkt de gemeente naar de ervaring van de deelnemers én hoe veilig het is verlopen in deze proefzones.

2018 in beeld

Foto: Bastiaan Miché

Eind december is de tijd van het terugblikken. Dat doen wij met het jaaroverzicht, verteld in twaalf foto's.

10-11

'Onderneming in de zorg was tien jaar terug een vies woord'

Biologisch restaurant inmiddels ingeburgerd Hilversums begrip

Een decennium verantwoord ondernemen. Dat is nog altijd het uitgangspunt van Puur Smaeck, een ontmoetingsplaats voor iedereen. Het harde werk van het afgelopen decennium, de continue hartelijkheid en de gastvrijheid en de inzet voor de mensen met een beperking hebben geleid tot de eretitel van Hilversummer van het Jaar voor Kees en Jannemieke Verhoeff.

Met veel interesse bekijkt het personeel het ereschild. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Waar tien jaar terug nog met een schuin oog naar gekeken werd, is nu een ingeburgerd begrip in Hilversum. Puur Smaeck, een maatschappelijk verantwoorde onderneming, heeft haar plek in het hart van het centrum gevonden. Het biologische restaurant aan de Kampstraat, met overdag 'bijzondere medewerkers', staat tegenwoordig culinair eveneens goed op de kaart.

Aangekondigd is om te praten over tien jaar Puur Smaeck. Met koffie op de tafel en blocnote en pen in de aanslag lijkt alles klaar om het afgelopen decennium eens goed door te nemen. Bij het verschijnen van het ereschild van Hilversummer van het Jaar 2018 blijkt de aanleiding van de ontmoeting net even anders. Met grote ogen kijkt de ondernemer van Puur Smaeck en bijvoorbeeld ook Wijnbar Vintage naar de trofee. "Wat een eer!", is de eerste reactie van Verhoeff. "Ik ben zeer verrast en dat op een zonnige dag vlak voor kerst."
Meteen loopt hij weg en laat het tastbare souvenir van deze titel aan al het personeel zien. Een gevoel van trots overheerst, al ontstaat er ook verwarring. Sommigen denken dat het restaurant de Onderneming van het Jaar 2018 is geworden. Puur Smaeck hoort tot de laatste tien van deze uitverkiezing van BV Hilversum en de Rabobank, maar zit niet bij de top drie.

Toen Kees en Jannemieke Verhoeff in 2009, midden in de crisis, begonnen met het restaurant was het glashelder dat hun 'toko' een maatschappelijk verantwoordelijk onderneming moest worden. Dat zat hem niet alleen in biologische gerechten, maar ook in het willen werken met personeel dat zoals dat heet een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Het werken met mensen met een verstandelijke beperking was destijds best 'een dingetje'. Ook al was het een hot item, zoals hij zich herinnert. "Een onderneming starten in de zorg was tien jaar terug een vies woord. Nu doet iedereen het. Ik vind dat een onderneming een samensmelting van de maatschappij moet zijn. We zijn allemaal gelijkwaardig. We ademen allemaal tenslotte dezelfde lucht in."

'Onze droom is Puur Smaeck vestigen in het bos of bij het water'

Een van de opbrengsten is de Stichting Vrienden van Puur Smaeck. Die richt zich op het realiseren van verschillende vormen van zinvolle dagbesteding binnen de eetgelegenheid. Nu is de begeleiding van het personeel in eigen beheer. Naast werken in de bediening of in de keuken krijgen zij ook allemaal een opleiding. Maandag is hun vaste schooldag in de keuken. Scholing hoort erbij. Kennis meegeven over de producten die op de kaart staan, zelfvertrouwen kweken en zelfstandiger maken zijn belangrijke onderdelen van de dagbesteding. Die kennis betaalt zich uit buiten het restaurant. "Dat vertaalt zich in een beter leven. Daarmee bedoel ik dat er in de woongroep of thuis gezonder gegeten wordt of dat ze laten zien hoe ze een tafel netjes moeten afruimen. Ze worden zelfstandiger en krijgen meer vertrouwen", vertelt hij.

De Eregalerij

Traditiegetrouw ruimen we deze week de voorpagina's van onze lokale nieuwsbladen in Gooi, Vechtstreek en Diemen in voor die mensen die zich op een positieve manier hebben onderscheiden en hun stad of dorp een beetje mooier hebben gemaakt. We roepen ze uit tot de Personen van het Jaar. Gewoon, omdat ze het dik verdienen. Maar ook omdat hun initiatief een inspiratiebron voor ons allen kan zijn.

Blaricummer van het Jaar
Ton Hartong

De stille en onmisbare kracht achter de Oranjevereniging en de Historische Kring.

Bussumer/Naarder van het Jaar
Roy van Leijen

Eric Herber
Twee voorlopers die hun woonomgeving veiliger maken. Bussumer Roy schafte voor de hele straat een AED aan, Eric deed dat in Naarden. Dat krijgt navolging in andere straten.

Diemenaar van het Jaar
Stichting Voedselbank Diemen

Zet zich in voor de mensen die helaas niet zonder kunnen - en kunnen daarbij rekenen op veel steun van inwoners en bedrijven.

Eemnesser van het Jaar
Loes Wiggerts

Zeer actief als buddy van een gezin uit Eritrea. Samen met haar man Kees is zij buitengewoon actief in het Taalcafé.

Hilversummer van het Jaar
Kees en Jannemieke Verhoef

In hun hooggewaardeerde restaurant Puur Smaeck krijgen mensen met een beperking een kans.

Huizer van het Jaar
Samenloop voor Hoop

Bracht 32 teams op de been voor een 24-uurswandelmarathon, goed voor 129.346 euro voor KWF Kankerbestrijding.

Laarder van het Jaar
Irmy Vos

Initiatiefneemster van het team dat de toegankelijkheid van Laren kritisch onder de loep neemt.

Muider van het Jaar
Guus Kroon

Brengt lokale geschiedenis uit de periode WO II in kaart en was dit jaar mede-initiatiefnemer van rondleidingen op de Joodse Begraafplaats.

Muiderberger van het Jaar
Harry Mock

Onder meer voorzitter van de Dorpsraad en dit jaar mede-initiatiefnemer van rondleidingen op de Joodse Begraafplaats.

Weesper van het Jaar
Cees van Vliet

De ondernemer die de in 2016 door brand verwoeste torenspits liet herstellen en daarmee, tot dankbaarheid van velen, het aangezicht van de stad herstelde.

Mensen van de praktijk. Dat zijn Kees en Jannemieke Verhoeff bij uitstek. Niet klagen, maar handen uit de mouwen. Als de wens is een nieuw kassasysteem aan te schaffen voor het personeel, dan wordt daar werk van gemaakt. Zelf aan de slag. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor het vervoer van de mensen van de dagbesteding. Daar was dit jaar een probleem mee. Dat kon niet meer centraal worden geregeld, maar is onderling opgelost door de maatschappelijke organisaties die samen het Gooisch Verband vormen. Waarom wachten op het Sociaal Plein als je ook gebruik kunt maken van elkaars busje of mogelijkheden, is de redenatie van dit regionale initiatief.
Mogelijkheden en ideeën zijn er altijd. Verhoeff is het type dat niet stilzit, maar meteen doorpakt. Klein recent voorbeeld: medewerkster Dieke Branderhorst, tevens bezorgster van deze krant, heeft onlangs samen met rapper Boef opgetreden tijdens het Knoop Gala in Carré. Zo zijn er wel meer muzikale personeelsleden. Dat heeft geleid tot het idee van een Puur Smaeck big band. Pieter Huntingfeld van het Metropole Orkest is al benaderd.
Verhoeffs vrouw Jannemieke, die meer op de achtergrond opereert, speelt een belangrijke rol. Zij is een filter voor haar man. "Zij is echt mijn anker", zegt Verhoeff. "Zij houdt in de gaten dat ik niet te veel doe. Zij spiegelt erg goed. Zo gaan er van de tien ideeën die ik heb twee of drie door", is de mededeling.

Wat het ondernemerskoppel nog wil, zij hebben bijvoorbeeld ook nog Wijnbar Vintage, is meedoen aan een landelijke kookcompetitie. Puur Smaeck mag zich het op één na beste biologische restaurant van het land noemen, middels een competitie van Centraal Beheer waar Verhoeff en zijn crew pas op het allerlaatste moment besloten aan mee te doen. Een paar minuten voor de deadline heeft Verhoeff het mailtje verstuurd met daarin een gerecht.

Het restaurant reikte tot aan de finale: een kookwedstrijd in het MECC in Maastricht. De nadruk en het beeld hebben altijd gelegen op het personeel en minder op de kwaliteit van de gerechten. Door deze uitslag en de bijbehorende erkenning is duidelijk geworden dat hier helemaal niets mis mee is. En naast een fraai resultaat heeft dit vooral geleid tot een nieuw besef. "De waardering van mensen buitenaf is mooi. Nu merk je dat we opvallen door onze unieke producten. Dat is supergaaf. Door deze wedstrijd gaan we toch iets anders doen, een andere kaart maken", was de reactie medio oktober. Daarnaast is het effect goed merkbaar, want de tafels zijn iedere avond bezet. Het loopt als een tierelier, naar eigen zeggen.

Verhoeff heeft nog twee wensen. Een ervan is een grotere ruimte creëren of vinden voor de schooldag. De keuken in het pand aan de Kampstraat puilt nu uit. Daarnaast hoopt hij te kunnen verhuizen naar een plek in of bij de natuur. "Onze droom is toch een keer Puur Smaeck vestigen in het bos of aan het water. Weg uit het centrum", geeft Verhoeff aan. Dat past beter bij het concept van bijna geheel biologisch en is een meer inspirerende plek om te werken. Als die kans zich volgend jaar al voordoet, grijpt de ondernemer die kans met beide handen aan. Voorbeelden van zo'n gedroomde exploitatie zijn voor hem de locatie van La Place aan de hei in Laren of de gelegenheid bij Natuurmonumenten in 's-Graveland.

Roland Holst maakt kans op Nationale Onderwijsprijs

Inwoners werden geïnterviewd. Foto: Studio Kastermans

HILVERSUM Leerlingen van het Roland Holst College zijn genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs. Dat hebben zij te danken door hun deelname (met de gemeente) aan het Smart City project (onder andere MediaMile) van Hilversum.

Honderdveertig leerlingen hebben bewoners geïnterviewd over hoe hun stad slimmer en leuker kan worden. Ook hielden 200 havo- en vwo-leerlingen een brainstormsessie in de Burgerzaal van het raadhuis. "Dat leek voor buitenstaanders een grote chaos, maar het was zorgvuldig opgebouwd. Met collega-docenten werken wij vanaf februari nauw samen in dit traject met de gemeente", aldus Hanke Wiegand, docent kunstgeschiedenis. De massale brainstorm leverde tientallen waardevolle ideeën op, waaronder het snapchatfilterproject. Een ander project waarin leerlingen en ambtenaren samenwerken richt zich op de herbestemming van het stationsgebied.

Wethouder Wimar Jaeger van Economie, Media en Cultuur is nauw betrokken bij deze samenwerking en is net als docent Wiegand enthousiast: "Het mes snijdt aan twee kanten. De gemeente krijgt voorstellen van jongeren die verfrissend en vernieuwend zijn en het Roland Holst College krijgt de kans om innovatief les te geven en de jeugd te betrekken bij wat er in hun omgeving gebeurt. De samenwerking met het Roland Holst laat zien hoe een enthousiaste school het gemeentebestuur helpt met buiten de gebaande paden denken. Zo bouwen we samen aan de stad."

'Barcode op minicontainer geen inbreuk op privacy inwoners'

De pmd-container is inmiddels in deze regio. Foto: Bob Awick

HILVERSUM De barcode op minicontainers is nodig voor een efficiënte uitvoering van de afvalinzameling. Bovendien doet deze geen inbreuk op de privacy van inwoners. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Hilversum (B en W) op vragen van D66.

De Democraten trokken afgelopen zomer - toen de uitlevering van de pmd-bakken gaande was - aan de bel toen bleek dat de kliko's (net als dit voor gft, papier en restafval gebeurt/gaat gebeuren) waren voorzien van barcodes. Volgens de partij waren inwoners hier door de Grondstoffen en Afvalstoffen Dienst (GAD) 'gebrekkig' over geïnformeerd. "En dat leidt tot onbegrip en vragen bijvoorbeeld ten aanzien van de privacy", aldus D66-raadslid Viviënne Wesselink.
B en W komen 'door een ongelukkige samenloop van omstandigheden' nu pas met de antwoorden. Daarin staat dat het doel van de barcodes is om bij te dragen aan de efficiënte uitvoering van de afvalverwerking van huishoudelijk afval. Bovendien weet de GAD hierdoor of ieder adres de juiste minicontainer(s) heeft en hoeveel containers er geleegd moeten worden. Verder is de barcode nuttig bij het identificeren van gevonden containers en het bijhouden van defecten en reparaties.
Als het gaat om de privacy van inwoners voldoet de GAD aan de wettelijke eisen vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Overigens, aldus B en W, zijn de inwoners als het gaat om de privacy door de GAD geïnformeerd. B en W steunen daarom de introductie van de barcodes.

Gezondheidsstudio Tergooi start met vuurwerkpreventie

De overhandiging. Foto: Tergooi

HILVERSUM Medewerkers en artsen van verschillende afdelingen van Tergooi overhandigden deze week vuurwerkbrillen, oordoppen en aansteeklonten aan de studentenraad van het MBO College Hilversum.

Door het uitdelen van de veiligheidspakketten wil het ziekenhuis jongeren bewust maken van de gevaren van vuurwerk en veilig gebruik ervan bevorderen. Nog steeds raken rond oud en nieuw mensen gewond door het onveilig afsteken van vuurwerk. Patrick Rooijens, handchirurg: "Vorige jaarwisseling kwamen er in Nederland meer dan 400 mensen op de Spoed Eisende Hulp terecht. Hoewel dit een daling is ten opzichte van het jaar ervoor, zien we dat vooral jongeren het slachtoffer zijn van vuurwerkongevallen. Jongeren zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico's van vuurwerk, maar kampen wel de rest van hun leven met de gevolgen ervan."

Tergooi en het MBO College Hilversum werken al intensief samen middels de opleiding verpleegkunde.

Weerbericht

Rustig en overwegend droog weer, vrij zacht

Na de start van de meteowinter op 1 december is vorige vrijdag de kalenderwinter begonnen. Van vriezend winterweer is echter geen sprake. Er heeft zich een hogedrukgebied opgebouwd boven onze omgeving. De kern ervan blijft waarschijnlijk ten zuiden van onze omgeving. Dan blijft de stroming westelijk met aanvoer van vrij zachte vochtige lucht. Het blijft meest droog.

Donderdag en vrijdag

Na de groene en vrijwel droge kerstdagen blijft het goeddeels droog, al kan er lokaal uit de bewolking wat lichte regen of motregen vallen. Er is ook kans dat het soms opklaart. Als het 's nachts opklaart kan er mist ontstaan die overdag hardnekkig kan zijn. Er staat een zwakke tot matige wind tussen west en zuidwest. Het wordt circa 7 graden. In de nacht circa 3 graden.

Het weekeinde

Het hogedrukgebied houdt naar verwachting stand. De kern ligt waarschijnlijk nog steeds ten zuiden van onze omgeving. De stroming blijft dan westelijk. Er blijft dan vrij veel bewolking aanwezig met kans op wat lichte regen of motregen. Het kan nevelig of mistig zijn. Enkele opklaringen zijn niet uitgesloten. De maximumtemperatuur schommelt rond 7 à 8 graden.

Weetje

Voor wittekerstliefhebbers was het voor de 8e keer op rij teleurstellend. De laatste witte kerst was in 2010. Ook in 2009 was het een witte kerst, al begon het toen tijdens de kerst te dooien. Je mag van witte kerst spreken als op beide kerstdagen een aaneengesloten sneeuwdek ligt van minstens één centimeter. Daarvoor was de laatste in 1981. Het komt dus weinig voor.

Nog drie kanshebbers op prijs beste onderneming

HILVERSUM Het Filmtheater, de Jumbo aan de Larenseweg en Il DiVino Wijnwinkel zijn de drie overgebleven ondernemingen die kans maken op de Rabobank Business Award en titel 'Hilversumse Onderneming van het Jaar 2019'.

Volgens de organisatie heeft het publiek massaal gestemd de afgelopen weken. De stembussen zijn inmiddels dicht. De daadwerkelijke winnaar zal op 8 januari 2019 - tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente - bekend worden gemaakt. De onderneming die de meeste unieke stemmen heeft ontvangen wint uiteindelijk de award.

De verkiezing Hilversumse Onderneming van het Jaar is een initiatief van de gemeente Hilversum, Rabobank Gooi en Vechtstreek en de BV Hilversum en heeft als doel een belangrijke verbindende factor te zijn in de economische regio Hilversum en de doelen van onderwijs, (semi-)overheden en het bedrijfsleven te verenigen.

Karin Kos volgt Heerschop op bij Stichting Goois Natuurreservaat

Karin Kos. Foto: Goois Natuurreservaat/Bart Siebelink

HILVERSUM De Stichting Goois Natuurreservaat (GNR) heeft vanaf 14 januari 2019 een nieuwe directeur-rentmeester. Karin Kos neemt dan het stokje over van Karen Heerschop, die bijna drie jaar lang deze functie bekleedde.

De afgelopen jaren is er veel gebeurd binnen het GNR. Zo is het bestuur hervormd, de financiële positie van het Goois Natuurreservaat structureel verbeterd, de profileringsstrategie neergezet en is er een start gemaakt met brede fondsenwerving. Nu ook de reorganisatie is afgerond treedt er een nieuwe fase in. En dus is het tijd voor Heerschop om de leiding over te dragen.
De 58-jarige Kos is geboren en getogen in 't Gooi. Na haar studie biologie werkte zij een aantal jaar in het voortgezet onderwijs. Voor de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN is zij uitgezonden geweest naar Zambia, Malawi en Madagascar. Aansluitend heeft zij gewerkt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome, voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij in Den Haag en voor Rijkswaterstaat.

Kos woont met haar man in Utrecht en heeft een dochter van 28. "Wij hebben in Karin Kos de mensgerichte manager met kennis van en passie voor de natuur en verbondenheid met het mooie groene Gooi gevonden om deze opdracht samen met de medewerkers, de vrijwilligers en het bestuur uit te voeren", zegt bestuursvoorzitter Kees-Jan Dosker van het Goois Natuurreservaat.

Hannelore Zwitserlood

(43), woont sinds 2004 in Hilversum en is een betaalde kletsmajoor die het Media Park als klein meisje al betoverend vond.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als voice-over; in mijn thuisstudio spreek ik commercials, bedrijfsvideo's en teksten voor telefoonmenu's in. Vanaf volgende week begin ik als een van de sidekicks van de '538 Ochtendshow' met Frank Dane. En ik schreef, samen met Eline Maarse, een boek over mijn belevenissen in de radiowereld."

Zo! Nog wel tijd voor hobby's?
"Ik kijk graag films en ik blijf tegen mezelf zeggen dat sporten mijn grootste hobby is..."

Hilversum in vijf woorden...
"Deze stad heeft gewoon alles."

Naar welk café ga je graag?
"Het café van het Filmtheater."

Als je burgemeester was, dan….
"...zou ik het fietsparkeerbeleid nog eens goed onder de loep nemen. Ik moet regelmatig best een eind lopen om mijn fiets kwijt te kunnen. En de handhavers slaan af en toe door..."

Waar ben je trots op?
"Dat ik een boek heb geschreven: 'Goed Nieuws – (over)leven in de radiowereld', dat een kijkje geeft achter de schermen van de radio én in het leven van nieuwslezers."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"De Gijsbrecht! Veel leuke winkels. Maar in de Kerkstraat kan ik ook uren zoet zijn."

Wat mist Hilversum?
"Een sauna."

Mooiste plek in Hilversum?
"Het Media Park met al die studio's; Beeld & Geluid is het mooiste gebouw daar."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik verlegen ben en mislukt ben als huisvrouw."

Wat zijn je wensen voor 2019?
"Dat alles goed blijft gaan met mijn dierbaren. En dat mijn ochtendhumeur op miraculeuze wijze verdwijnt, want ik begin volgende week bij de '538 Ochtendshow' en ik kan heel slecht tegen vroeg opstaan..."

Al duizenden krabbels tegen bredere N201

HILVERSUM Inwoners in met name Loosdrecht maken zich ernstig zorgen over een mogelijke verbreding van de N201 naar vier rijbanen van 100 km per uur. Daarbij wordt de weg ten zuiden van Hilversum, dwars over de Hilversumse Hoorneboegse Hei, doorgetrokken naar de A27.

Een onlinepetitie tegen deze gedachte was maandag - vlak voordat deze krant naar de drukker ging - al zo'n 6000 keer ondertekend. Het doel is om 40.000 handtekeningen te verzamelen, zodat het onderwerp op de agenda komt te staan van de Tweede Kamer.
De doorstroming vanuit Amsterdam/Schiphol richting 't Gooi en verder staat voor de komende jaren onder druk, zeker doordat het autoverkeer alleen maar toe lijkt te nemen. Voor een betere doorstroming is het verbreden van de N201 een van de vier voorstellen. Op 8 januari wordt duidelijk hoe Gedeputeerde Staten van Utrecht over deze kwestie denkt, later volgen nog de provincie Noord-Holland en ook de gemeenten Hilversum en Wijdemeren.

Diezelfde initiatiefnemers hebben in een brief aan de Gooise gemeenten, de gemeente Amsterdam, de provincies Utrecht en Noord-Holland en ook het Goois Natuurreservaat hun zorgen geuit. Het verbreden van wegen, het verhogen van maximumsnelheden heeft een negatieve invloed op het milieu, schrijven zij. "Het doorgaan met het meerjarenprogramma infrastructuur Ruimte en Transport oostkant Amsterdam is niet meer van deze tijd. Het sluit niet aan bij de afspraken die op de Klimaattop zijn gemaakt."
Overigens is nog onduidelijk hoe de N201 straks loopt richting de A27. De Hoorneboegse Hei is een optie, maar een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld via de Rading en Noodweg. De petitie is te vinden op www.petities24.com (zoek Hilversum).

Twee autobranden kort na elkaar in Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het is nog altijd onduidelijk of er een verband is tussen de twee autobranden die kort na elkaar plaatsvonden in de nacht van vrijdag op zaterdag in Hilversum. Bij de autobrand in de Reigerstraat rond 2.15 uur is er zeker sprake van brandstichting. Bij de autobrand van drie kwartier eerder in de Vingboonsstraat is de oorzaak niet meer te achterhalen.

Veel vragen na brandstichting makelaarskantoor

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 'Waarom?' Dat is voor Ronald Majoor van Castanea Bedrijfsmakelaars de grote vraag na de brand in de ochtend van tweede kerstsdag in het kantoorpand aan de Arena in Hilversum. Eerder die nacht was er ook al een poging gedaan om brand te stichten. "We balen als een stekker. Ik snap er niks van. Dit kantoor kent geen vijanden", aldus Majoor. Meer op onze website.

Brandstichting waterpijpcafé aan Larenseweg

HILVERSUM Brandstichting is de oorzaak van de brand vrijdagmorgen vroeg in waterpijpcafé Rotana Lounge aan de Larenseweg.

Rond 5.30 uur kreeg de brandweer de melding dat er sprake was van een brandbom, aldus een woordvoerder. Zijn collega van de politie wilde of kon dat niet bevestigen.

2018 in twaalf foto's; één van iedere maand

De storm in januari. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het is de week van de jaaroverzichten. Wij pakten onze kranten van dit jaar er nog eens bij en maakten een overzicht van opvallende momenten uit het nieuws uit Hilversum. Een terugblik op een veelbewogen jaar met onder meer gemeenteraadsverkiezingen, branden en demonstraties, maar ook ijspret en evenementen.

Januari

Maar liefst 270 meldingen kreeg de brandweer Gooi en Vechtstreek op donderdag 18 januari toen een storm over ons land raasde. Zo was er op de Hilversumseweg tussen Laren en Hilversum een boom op een rijdende auto gevallen.

Schaatsplezier in februari.
Vreugde bij HvH in maart.
De start van de flitscamera's bij het spoor.
De mars van gerechtigheid.
Alive!!!
De brand in juli. Foto: Foto Miché / Remco Jakma
De arrestatie op de Buisweg.
De stint die de foutgeparkeerde fietsen weghaalde.
De toestellen in Anna's Hoeve. Foto: Bastiaan Miché
De demonstraties voor en tegen zwarte piet.
Het drama op vliegveld Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Februari

Schaatsen in Loosdrecht of Ankeveen was (helaas voor de liefhebbers) afgelopen winter geen optie. Wel kond men terecht op de wat kleinere wateren zoals die vlak bij de televisietoren. Zo was er toch nog een beetje natuurijspret.

Maart

Een spannende avond in het raadhuis op woensdag 21 maart. Uiteindelijk werd Hart voor Hilversum met acht zetels de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Het was het begin van een roerig jaar binnen de lokale partij, die veel leden zag vertrekken.

April

Directeur Pier Eringa en burgemeester Pieter Broertjes waren er afgelopen voorjaar bij om het verkeer dat bij de kleine spoorbomen het spoor overstak te attenderen op flitscamera's. Ook bij de overgang op de Soestdijkerstraat hangen deze camera's om te voorkomen dat mensen het spoor oversteken terwijl de rode lichten al/nog knipperen.

Mei

Een kleine groep demonstranten ging zaterdag 19 mei de straat op tijdens de zogenaamde mars van gerechtigheid voor Gillyon Emanuels, de onderneemster van de inmiddels opgedoekte ijssalon/Surinaams eethuis 't Perronnetje. Met deze wandeltocht en met toespraken wilden zij een duidelijk signaal afgeven dat racisme niet geaccepteerd wordt.

Juni

Eerst ging het niet door en toen weer wel. En dus was Hilversum een weekend in juni 'gewoon' weer Alive. De duizenden bezoekers genoten van muziek, lekker eten en het fantastische (maar stieken iets te warme) weer.

Juli

Brand in het transformatorhuis aan de Oude Amersfoortseweg op zaterdag 9 juli. Dat de brandweerlieden ongeschonden uit die strijd kwamen mag een klein wonder heten. Uit de logbestanden bleek dat het pand tijdens het optreden van het korps niet spanningsloos was, terwijl de netbeheerder dat wel had gezegd.

Augustus

Twee steekpartijen op dinsdag 21 augustus. Eerst werd een bewoonster van de Buisweg meerdere keren gestoken, niet veel later was er een steekpartij in de huisartsenpraktijk aan de Loosdrechtse Eikenlaan. In beide gevallen werd de dader opgepakt.

September

Na een proefperiode begon in september pas echt de handving op verkeerdgeparkeerde fietsen in het centrum. Het leidde tot veel gedoe, met name op social media. Maar ook een aantal ondernemers was not amused.

Oktober

Een feestelijk moment in Anna's Hoeve. Daar was in oktober de opening van de speel- en fitnesstoestellen. De ontwerpen voor deze plekken zijn samen met de bewoners en de kinderen uit de wijk gemaakt.

November

Hoewel veel kinderen een geweldige intocht van Sinterklaas beleefden, ging het er op de Groest minder vriendelijk aan toe. Daar stonden voor- en tegenstanders van zwarte piet letterlijk lijnrecht tegenover elkaar.

December

Een drama op vliegveld Hilversum zaterdag 15 december. Rond 16.00 uur verongelukte daar een 36-jarige piloot uit Maartensdijk.

Dit najaar meer duidelijk over zwemvijver

De foto waar het afgelopen zomer allemaal mee begon. Foto: Jeroen Pater

HILVERSUM Zwemliefhebbers moeten er nog wel even op wachten voordat duidelijk is of de vijvers van Anna's Hoeve kunnen dienen als 'natuurzwemvijver'. Eerst moet blijken hoe goed de waterkwaliteit daar is. Een 30.000 euro kostend onderzoek hiernaar vindt komend voorjaar plaats.

Dat schrijft wethouder Arno Scheepers aan de gemeenteraad. Aanleiding is de motie van juli dit jaar waarin de gemeenteraad aan Scheepers voorstelde om samen met partners te verkennen of zo'n natuurzwemvijver in het natuurgebied te realiseren is. Aanleiding van die motie was trouwens een Facebookbericht van toenmalig Hart voor Hilversumcommissielid Jeroen Pater. Hij postte op die warme zondag 8 juli een zomerse foto op het sociale medium met daarbij #PlayaLosAnna. Het bericht leidde tot veel likes én dus de motie.

Scheepers heeft inmiddels gesproken met de betrokken partijen GNR, waterschap AGV, provincie Noord-Holland en Vitens. Hij schrijft dat de vijvers in het gebied functioneren als berging voor opvang van hemelwater uit de stad. "Water van wegen, parkeerterreinen en andere verhardingen stroomt af naar de vijvers. Dit water is niet geschikt als zwemwater", aldus de wethouder. "Op warme zomerdagen vindt al een beperkte vorm van waterrecreatie plaats. Zwemmen in niet-officieel aangeduid zwemwater is niet verboden, wel is het op eigen risico."
Maar er zijn meer zaken waarmee rekening moet worden gehouden dan alleen een goede waterkwaliteit, vervolgt de wethouder. Het gebied, voor een groot deel in bezit van het Goois Natuurreservaat, geniet grote bescherming als natuurgebied. Bovendien zijn er allerlei projecten aanstaande, zoals de HOV.
Het advies van de partijen is om eerst inzicht te krijgen in de actuele waterkwaliteit. Tijdens het komende zwemseizoen is er daarom een toetsing van de waterkwaliteit. "De resultaten van het waterkwaliteitsonderzoek geven uitsluitsel over de kansen om van de vijvers op Anna's Hoeve zwemwater te maken", verzekert Scheepers. "Tevens volgt hieruit of de bestaande zwemactiviteiten gedoogd kunnen worden of ontmoedigd moeten worden."

Hoorzitting over inkoop jeugdzaken

HILVERSUM Op verzoek van de commissie Zorg en Samenleving komt er een hoorzitting in Hilversum over de bovenregionale inkoopjeugdbescherming en jeugdreclassering. Dat gebeurt op donderdag 17 januari.

In september kwam naar buiten dat drie belangrijk gecertificeerde instellingen (GI's) zich niet hadden ingeschreven. Het Leger des Heils, de Willam Schrikker Groep en De Jeugd en Gezinsbeschermers zijn het niet eens met de gestelde voorwaarden en tarieven. De vijf regio's in Noord-Holland, waaronder de Gooi en Vechtstreek, willen onder meer voor een prikkie op de eerste rij zitten en de werklast is gigantisch hoog.

Deze regio is in september uit de bovenregionale inkoop gestapt en heeft de bestaande contracten met de huidige GI's verlengd tot en met 2020. Dat geeft het Gooi lucht, maar toch wil de commissie het fijne van alles weten. Tijdens de hoorzitting moet vooral de toedracht aan het licht komen van de ontstane situatie. Vertegenwoordigers van de drie GI's zijn bij deze zitting aanwezig en dat geldt ook voor raadsleden uit de Gooi en Vechtstreek.

Plofkrakers poos de cel in

HILVERSUM De zeven mannen die het in 't Gooi en omstreken hadden voorzien op ING-geldautomaten in verschillende vestigingen van Albert Heijn moeten vijf tot tien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

De ram-, trek-, plof- en lanskraken (of pogingen daartoe) vonden plaats tussen juli 2015 en oktober 2016 in onder andere Hilversum en Weesp. Ook wordt de mannen verweten dat zij in verschillende samenstellingen een rol hadden bij een criminele organisatie die plofkraken pleegde. Bij veel van de kraken maakte de bende gebruik van gestolen auto's met valse kentekenplaten. De mannen zijn ook veroordeeld voor opzetheling van deze auto's. Ze gebruikten onder meer regenpakken, bivakmutsen en handschoenen om geen sporen achter te laten.
De verdachten moeten hun gevangenisstraf direct moeten uitzitten. Tenslotte moeten zij ruim 760.000 euro aan schadevergoeding betalen en zo'n 370.000 euro aan winst terugbetalen.

Leren delen onderdeel van de kerstgedachte

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ze moesten meerdere keren heen en weer lopen, want leerlingen van de C. Hummelingschool hadden zelf zeker zo'n dertig dozen met speelgoed en kleding ingezameld. In de afgelopen weken heeft de school op het Peter Planciusplein zich ingezet voor het goede doel: minderbedeelde gezinnen in de eigen omgeving. Fractieleider van Hart voor Hilversum Jan Slingerland, aangekondigd als wethouder Zorg, nam vorige week donderdag de dozen in ontvangst en bracht ze vervolgens naar het buurtcentrum in de Riebeeck. Vanuit hier gaan de dozen naar de juiste mensen en hebben de kinderen leren delen.

Fotowedstrijd dit jaar in teken van portieken

Foto 1.

HILVERSUM 'Herken de portieken' is dit keer het thema van de fotowedstrijd van de Stichting Hilversum, Pas Op! die De Gooi en Eembode jaarlijks publiceert.

Een portiek is een ingebouwde, overdekte ruimte voor de buitendeur van een gebouw. Kenmerkend is dat deze ruimte aan de straatzijde geheel open is en terugspringt of niet gelijk is met de voorgevel van het gebouw. Ze zijn er in alle vormen en stijlen, met één deur en tweedeurs, met rechte bovenkant en ronde bovenkant. Sommige zelfs met trap. Vooral in Hilversum-Zuid vond fotograaf Cees van Zijtveld er veel, en dan grotendeels bij woningen die gebouwd werden voor de wat toen werd genoemd 'gegoede middenstand'.

Ook dit jaar hebben we het gebied waar gezocht moet worden beperkt om te voorkomen dat deelnemers heel Hilversum moeten doorkruisen om de portieken te vinden. Dit gebied ligt aan en binnen de grens van de Langestraat via de Emmastraat, Utrechtseweg, Gijsbrecht van Amstelstraat, Loosdrechtseweg, Vaartweg en Brinkweg weer de Langestraat.

Foto 2.
Foto 3.
Foto 4.
Foto 5.
Foto 6.
Foto 7.
Foto 8.
Foto 9.
Foto 10.
Foto 11.
Foto 12.
Foto 13.
Foto 14.
Foto 15.
Foto 16.

Prijs en inzenden

Voor de winnaar is er weer de traditionele hoofdprijs: een aquarel van zijn of haar woning van de hand van de Hilversumse kunstenaar Hans Almekinders.

Inzenden: vul op uw deelnameformulier uw naam, adres en telefoonnummer volledig in. Noteer bij het nummer van iedere foto de plek waar de portiek gevonden is. Probeer zo veel mogelijk foto's te traceren. De deelnameformulieren dienen duidelijk leesbaar ingevuld te worden en uiterlijk 1 februari in het bezit te zijn van De Gooi en Eembode, Postbus 5003, 1380 GA Weesp, o.v.v. 'Herken de portieken'. Inzenden per e-mail kan ook: info@hilversumpasop.nl.

De uitslag zal half februari in De Gooi en Eembode worden gepubliceerd. De winnaar krijgt hiervan schriftelijk bericht. Bij meerdere goede inzendingen wordt de prijswinnaar door loting bepaald. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Stichting Hilversum, Pas Op!

De Stichting Hilversum, Pas Op! heeft als doelstelling historische en architectonisch belangrijke gebouwen en gebieden in Hilversum te behouden voor de toekomst. Om grotere bekendheid te geven aan het werk van de stichting en om de bewustwording te vergroten omtrent de vele monumenten en fraaie gebouwen in Hilversum vraagt Hilversum, Pas Op! sinds 2007 jaarlijks in een wedstrijd om aan de hand van detailfoto's plekken in Hilversum te herkennen.

Tekst en foto's: Cees van Zijtveld

17 / 28

'Dit is veel leuker dan in een duf lokaal zitten en het uit een boek te leren'

Leerlingen MBO College Hilversum runnen pop-upstore op Neuweg

Het geld dat ze verdienen gaat naar Terre des Hommes, maar dat maakt ze niets uit: de leerlingen van het MBO College zijn blij met hun winkel.

Annastacia (links) en Hasret (rechts) vinden de praktijklessen in de pop-upstore aan de Neuweg leuk en leerzaam. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ze turen ingespannen naar hun laptop. Overleggen over de foto's die op Marktplaats moeten komen. Juichen als er een bod op hun artikel is geplaatst. Ze veren op als er een klant binnenkomt. Leerlingen van het MBO College Hilversum leren het verkoopvak in een pop-upstore aan de Neuweg. "Dit is zo veel leuker lesgeven dan in een lokaal", vindt Marcel Groen, docent economie.

Een keer per week komt hij naar de pop-upstore om zijn pupillen te onderwijzen. Gestart wordt met een vergadering. Aan de grote tafel achter in de winkel aan de Neuweg wordt besproken wat er die dag op het programma staat en wat de leerdoelen zijn. Afgesproken wordt wie wat doet die dag. Annastacia (16) is druk met het plaatsen van foto's op Marktplaats. Ze is er bedreven in, hoewel ze privé niet echt gebruikmaakt van de verkoopsite. "We hebben afgesproken dat we naast het verkopen van artikelen in de winkel ook van alles op Marktplaats zetten. En dat gaat heel goed."

Docent Groen knikt. Hij laat een foto zien van een grote zaklantaarn die hij thuis had liggen. "Ik deed er niets meer mee en heb 'm voor 35 euro verkocht", vertelt hij trots. Annastacia voegt toe dat het geld dat ze verdienen niet in eigen zak gaat, maar naar het goede doel. "Het geld dat we verdienen met het verkopen van de spullen in de winkel en op Marktplaats gaat naar Terre des Hommes, onze buren", wijst Groen naar links. Op de hoek van de Neuweg is een winkel gevestigd die wordt gerund door vrijwilligers. Te koop zijn tweedehandsspullen: van kleding tot boeken en van speelgoed tot schoenen. De vrijwilligersorganisatie heeft onder meer servies aan de pop-upstore gegeven voor de verkoop. "Ik denk dat dat niet zo goed verkoopt omdat mensen dat ook bij bijvoorbeeld Blokker kunnen kopen. Daarvoor komen mensen niet naar onze winkel", denkt Annastacia.
Een van de mensen van het MBO College die zich heeft hardgemaakt voor het project is Harrie Scherpenborg. De docent bedrijfseconomie pleitte voor de praktijkwinkel. "We zijn in februari van dit jaar van start gegaan en het project loopt tot begin april," legt hij uit, "en oorspronkelijk wilde het Comenius College hier een project starten voor studenten. Dat is niet goed van de grond gekomen. In november 2017 heeft het Comenius ons het pand aangeboden om te huren."

Echt lastige klanten hebben ze nog niet
in hun winkel gehad

Dat aanbod werd met beide handen aangepakt en tot grote vreugde van de leerlingen. Hier leren ze naast het verkopen van producten, etaleren en omgaan met klanten. Echt lastige klanten hebben ze nog niet in hun winkel gehad. Hasret (16) is blij dat de visie van haar school 'Levens echt leren' luidt. "Niet dat het verkoopvak voor mij nieuw is, maar dit is zo veel leuker dan in een duf lokaal zitten en het uit een boek te leren." De vrolijke scholiere werkt naast school bij de Blokker en is gewend aan zeurende klanten. "Maar gelukkig zijn er ook veel lieve en leuke klanten", haast ze zich te zeggen. Hiervoor deed ze de horecaopleiding, en ze weet nog niet goed wat ze wil doen als ze klaar is met school. "Met deze verschillende opleidingen in mijn zak kan ik verschillende kanten op." Haar vriendin Annastacia heeft ook winkelervaring: ze liep stage bij de Xenos in Almere en regelmatig werkt ze bij de Albert Heijn op de broodafdeling.

Niet alleen voor de leerlingen is de pop-upstore een mooie gelegenheid om de praktijk te leren, voor de docenten die er lesgeven is het ook interessant en leuk. "Wij hebben heel direct contact met de student en fungeren als begeleider. Je gaat meer in gesprek met de studenten over het beroep, de taken van een verkoper en wat er van een verkoper wordt verwacht. Dat maakt het onderwijzen van ons vak nog leuker", besluit Scherpenborg.

Voor de docenten die er lesgeven is het ook interessant en leuk

'Gastvrijheid, kwaliteit en gezelligheid'

'Restaurant' de Kruisdam nokvol bij kerstdiner voor ouderen in Hilversumse Meent

De 66 gelukkigen genoten van een heerlijk vijfgangendiner. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het begon als experimentele maaltijd- en ontmoetingsactiviteit voor ouderen in de Hilversumse Meent. Een vrijwilligersinitiatief. Tien jaar later is het Senioren-Eetcafé een populair maandelijks weerkerend evenement. Hoogtepunt ieder jaar is het kerstdiner.

Toenmalig burgemeester Ernst Bakker opende in november 2008 het Senioren-Eetcafé. Tijdens het kerstdiner (het 93ste eetcafé) van afgelopen vrijdag was zijn opvolger Pieter Broertjes van de partij. Maar liefst 66 gasten genoten van een vijfgangendiner. Daarbij werd de 4444ste maaltijd uitgeserveerd. Ook was er muziek van de 'huisband' 4DJEZZ. "Toen we hier in het najaar van 2008 mee begonnen hadden we op voorhand niet het idee dat dit zo'n succesvol en langdurig project zou worden", aldus medewerker van het eerste uur Cor Keijer. "In het derde en vierde jaar hadden we een neergang waarbij we dachten dat het eetcafé op zijn eind begon te lopen. Het tegendeel was waar en zeker vanaf 2014 zien we een duidelijk stijgende lijn."

In 2018 maakten gemiddeld 55 gasten per keer gebruik van het eetcafé. Bij het aanstaande kerstdiner is het 'restaurant' in de Kruisdam nokvol met 66 aanwezigen. "Een maximaal aantal. Dit aantal was ruim een maand tevoren binnen één middag al ingeschreven. Dat is een keer eerder met een kerstdiner voorgekomen. Meer kan en mag er uit veiligheidsoverwegingen echt niet in."
Het eetcafé wordt gehouden vanuit de wijkorganisatie Stichting Hilversumse Meent. Iedere 60-plusser uit de wijk is welkom. Maandelijks is er dus gelegenheid om nieuwe medewijkbewoners te leren kennen en bestaande contacten te onderhouden. De prijs voor een driegangenmenu wordt bewust laag gehouden om geen drempels op te werpen. De stijl is die van een restaurant. De - op zich wat kille - zaal in het wijkcentrum wordt telkens 'omgebouwd' tot een sfeervolle en intiem restaurant met vrolijk gedekte tafeltjes. Gastvrijheid, kwaliteit en gezelligheid zijn sleutelwoorden.
Pakweg twintig vrijwilligers zorgen voor de bediening. "Voor activiteiten in de wijk moet je soms erg je best doen om vrijwilligers te vinden. Dat probleem hadden we hiermee niet", aldus coördinator Joost Nachbahr. "De meesten hebben zich vanzelf aangemeld, omdat ze het leuk vinden om te doen. Bijna alle vrijwilligers lopen al heel lang - soms al vanaf het begin - mee."

Krijgen we eindelijk weer eens die ene klassieker van het natuurijscircuit?

Oude en nieuwe voorzitter IJsclub Loosdrechtse Plassen klaar voor strenge winter

Op een enkele speldenprik na, zijn er half december nog geen signalen van enige vorst. Dat betekent niet dat de IJsclub Loosdrechtse Plassen in ruste is.

Len Veerman en Jacob van der Meulen: 'We zitten niet op zwart zaad.' Foto's: Bastiaan Miché

loosdrecht Er is genoeg gebeurd binnen de vereniging de afgelopen maanden. Er is hard gewerkt om onderhoud te plegen aan het materiaal, nodig om de ijsbaan over de Loosdrechtse Plassen uit te zetten en berijdbaar te houden. In het bestuur heeft Jacob van der Meulen na 39 jaar de voorzittershamer overgedragen aan Len Veerman. Met de oude (73) en de nieuwe voorzitter (44) aan tafel, met fraai uitzicht over de Loosdrechtse plassen, is de openingsvraag; Wordt hier eigenlijk nog geschaatst deze winter?

Vijf jaar geen natuurijs betekent dat vereniging financieel is ingeteerd

Van der Meulen en Veerman blijven het antwoord schuldig. Dochter Lente Veerman geeft een pasklaar antwoord: "Als het ijs dik genoeg is." Daarmee is het ijs figuurlijk gebroken. Van der Meulen vult aan: "Weerman Piet Paulusma verwacht eind januari, begin februari een vorstperiode. Ik geloof niet in die flauwekul dat er vorst komt wanneer de eenden naar het zuiden vliegen of dat er veel eikels en beukennootjes zijn."
In 2013 is er voor het laatst geschaatst op Loosdrecht met een baan op de Vuntusplas en de Eerste Plas. "Het was maar drie dagen, maar wel 20.000 schaatsliefhebbers. Door die enorme toeloop in korte tijd zijn de draaiboeken bijgesteld om de toeloop in goede banen te leiden", meldt Veerman. "Ideaal is een week ijs met twee weekenden of, nog beter, twee weken ijs met drie weekenden. Ook hopen we na 1996 en 2010 eindelijk weer de Ronde van Loosdrecht te kunnen organiseren, een van de klassiekers van het natuurijscircuit."

Krijgen we dit soort beelden ooit nog in Loosdrecht te zien?

Vijf jaar geen natuurijs betekent dat de vereniging financieel is ingeteerd. De bouw van een nieuwe loods aan de Heulakker sloeg eveneens een gat in de opgebouwde reserves. Van der Meulen glimt van trots als hij vertelt dat als eerbetoon de nieuwbouw zijn naam draagt. "We zitten niet op zwart zaad", vervolgt Len Veerman. "Een natuurijsperiode waarin de schaatsers drie euro betalen om op onze uitgezette baan te mogen schaatsen, zal de penningmeester wel deugd doen. Daarnaast hebben we een Club van Honderd die jaarlijks een bedrag stort en de Club van Steunpilaren die daar nog wat bovenop doet. Zo kunnen we onze vrijwilligersorganisatie up-to-date houden en reserves opbouwen voor ons ICT-verlanglijstje. We wachten met kopen. Stel dat je twee jaar geleden nieuwe spullen hebt aangeschaft, dan is het nu zwaar verouderd."
Als het wel heeft gevroren, wanneer kan er worden geschaatst? Van der Meulen: "Meten is weten. Als het ijs zeven centimeter dik is gaan we het ijs op met bijlen en ijsboren om een baan uit te zetten. Voor een KNSB-toertocht is tien centimeter vereist en voor een wedstrijd vijftien. Wij doen de Vuntusplas, de Eerste, Tweede en Derde Plas. Door de ondiepte kan er op de Vuntus als eerste worden gereden. Bij langdurige vorst is een parcours van 12,5 kilometer over de Eerste, Tweede en Derde plas mogelijk. Het mooiste is als er bij windstilte een dun vliesje ijs ontstaat."
Veerman en Van der Meulen weten dat in Nederland de gekte uitbreekt als het een paar dagen heeft gevroren. Van der Meulen: "Je kunt nog zo veel borden neerzetten dat het ijs onbetrouwbaar is, mensen hebben er lak aan. Schaatsers zwaaien naar politiehelikopters die met megafoons waarschuwen voor gevaarlijk ijs. De IJLP is verantwoordelijk als er een baan is uitgezet."
Echter, de mensen van de ijsclub kijken niet de andere kant op als er toch een waaghals door onbetrouwbaar ijs zakt. Dat verklaart de surfplank bij Len Veerman achter de voordeur: "Dat is voor het geval het mocht voorkomen. Met die plank kunnen we naar de drenkeling komen. Daarnaast zijn er op verschillende adressen ladders en haken met touwen beschikbaar om in geval van nood te kunnen handelen. Eigen veiligheid gaat echter voor alles."
Bij calamiteiten is er een protocol om de hulpdiensten te kunnen alarmeren. De IJLP heeft de zaken voor deze winter op orde. De winter mag hard toeslaan. Veerman ziet verlangend uit naar het moment dat de deuren van de nieuwe loods opengaan en de vrijwilligers aan de slag gaan voor het plezier van tienduizenden schaatsliefhebbers: "Dan is mijn werkagenda wel leeggemaakt."

23 / 28

De Hilversumse Ponyclub & Manege houdt een oliebollenrace.

Donderdag 27 december

Open dag

9.00 uur | Gooisevuurwerkwinkel

Vuurwerkverkopers zijn verantwoordelijk voor goede voorlichting, vindt de Gooisevuurwerkwinkel in Hilversum. Op donderdag 27 december houdt de Gooisevuurwerkwinkel daarom een feestelijke open dag waarop veilig vuurwerk centraal staat. Voor de jeugd is tijdens deze dag extra aandacht. Zij kunnen uit handen van mascotte Tijl de Vuurpijl een vuurwerkdiploma ontvangen. De open dag is vooral ook een gezellig uitje. Er is muziek en klanten kunnen genieten van oliebollen en warme chocolademelk. Op 1 januari staan de medewerkers van de Gooisevuurwerkwinkel weer klaar om vuurwerkafval in te nemen. Klanten krijgen bij het inleveren een kortingsbon voor volgend jaar.

Hilversum Verlicht

12.00 uur | DAC

In deze expositie tonen de drie finalisten van de Open Oproep Hilversum Verlicht hun ideeën voor de feestverlichting voor het centrum van Hilversum. Hun ontwerpen worden getoond in de context van de geschiedenis van feestverlichting in Hilversum van 1843 tot nu. De tentoonstelling is elke donderdag tot en met zondag te zien tussen 12.00 en 16.00 uur. Bezoekers worden van harte uitgenodigd hun mening te geven over de ontwerpen. De drie ontwerpen voor de nieuwe feestverlichting in Hilversum worden tot en met 7 januari 2019 tentoongesteld.

Music around the Fireplace

20.30 uur | de Smederij

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch en gratis entree. Dit alles in intieme setting in de sfeervolle Smederij Hilversum, maximaal 50 man publiek, knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje (o.a. van de Gooische Bierbrouwerij). Zie voor de line-up: www.musicaroundthefireplace.nl.

Vrijdag 28 december

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en het begeleiden van activiteiten.

Jaarlijkse oliebollenrace

16.00 uur | Ponyclub

De Hilversumse Ponyclub & Manege houdt vrijdag 28 december haar jaarlijkse oliebollenrace. De start voor de jeugdige deelnemers (tot 14 jaar) is om 16.00 uur met aansluitend daaraan de prijsuitreiking. Deelnemers vanaf 14 jaar starten om 19.00 uur. Iedereen (ook van buiten) is van harte welkom voor deelname, zowel aangespannen als onder het zadel. Er is glühwein en warme chocolademelk. Meld je aan op info@hilversumseponyclub.nl of 06-22152596.

Zaterdag 29 december

Kringloopmarkt

9.30 uur | Emtinckhof

De tweede editie van de kringloopmarkt in de hal van de Emtinckhof. U kunt zich aanmelden als deelnemer aan deze markt, deelname is gratis! Ook is er een kinderkringloopmarkt. Deelname is gratis. Aanmelden via emtinckhof@gmail.com. We maken er weer een gezellig evenement van met een ruim aanbod aan spullen en ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Tot dan!

Chi Neng Qigong

11.00 uur | De Zoutkeet

Iedere zaterdagochtend is er de mogelijkheid om een introductieles, tegen gereduceerd tarief, te volgen. De les is van 11.00 uur tot 12.00 uur. Ervaar wat Chi Neng Qigong jou kan bieden. Wellicht kun je dan evenals andere deelnemers zeggen: 'Ik voel mij na afloop energieker' of 'Ik heb weer zin in de dag' of na langer beoefenen 'Ik ben soepeler en krachtiger geworden'. De lessen worden gegeven door Gerda Schoots, erkend instructeur van het Chi Neng Qigong Instituut Nederland. Opgave via 06-24 35 31 38 of adco90@planet.nl. Info via www.praktijkgezondheidinbalans.nl of www.zoutkeet.nl.

Dinsdag 1 januari

Koffie-inloop

10.00 uur | De Geus

Elke dinsdag en donderdag gezellige inloop vanaf 10.00 tot 12.00 uur. De koffie of thee (met koek) staat klaar. Gastvrouw of gastheer aanwezig. Bewoners ontmoeten elkaar op een ongedwongen wijze. Wijkcentrum De Geus is een gezellig trefpunt voor alle Hilversummers. Loop gewoon even binnen.

Baby-Geus

10.30 uur | De Geus

In wijkcentrum De Geus aan de Geuzenweg te Hilversum kunt u elke dinsdagochtend en donderdagochtend gratis babyspulletjes afhalen. Tussen 10.30 uur 12.00 uur zijn er altijd vrijwilligers van ons wijkcentrum aanwezig. Er is geen registratie.

Nieuwjaarswandeling

13.00 uur | Dorpskerk

Op nieuwjaarsdag gaan we een stevige wandeling maken rondom de Ankeveense Plassen. Mooie vergezichten over het spiegelende water, of zal er al ijs zijn? Waterdichte schoenen sterk aanbevolen! Deelname gratis, aanmelden niet nodig. Meer info op: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Woensdag 2 januari

De Woensdagmiddag Club

15.00 uur | De Koepel

De Woensdagmiddag club is bedoeld voor kinderen van groep 3 tot groep 8. Elke week doen we wat anders. Wij vragen 1 euro entree per kind. Hiervoor kopen wij materiaal en andere benodigdheden.

Vrijdag 4 januari

Koffie-inloop

13.30 uur | Maatjesproject

Elke eerste vrijdag van de maand is er koffie-inloop in de ontmoetingsruimte van het Maatjesproject aan de Orchideestraat 8 in Hilversum. U bent van harte welkom van 13.30 - 15.30 uur voor een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij.

24 / 28

Centrum Hilversum vijf dagen lang in ban van Top2000

Veel muziek, popquizzen, meet-and-greets en optredens tijdens Live2000

Ondernemers die invulling geven aan de Top2000, veel optredens en quizzen. Hilversum is weer in de ban van de muzieklijst der lijsten.

Ook tijdens deze editie van het festival zijn er weer diverse popquizzen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Aan het einde van het jaar is het voor veel mensen tijd voor de muzieklijst der lijsten: de Top2000. Beeld en Geluid is hier het hart van. Sinds drie jaar zijn er in het centrum activiteiten die in het teken staan van deze lijst. Voor de tweede keer gaat dit onder de noemer 'Live2000'.

Van donderdag 27 tot en met maandag 31 december vindt dit muziekfestival plaats in het centrum. Live2000 is voor de mensen die geen genoeg kunnen krijgen van de muziek van de Top2000 van NPO Radio2. 'Zien, beleven en horen' zijn de kernwoorden.

Op het Marktplein staat de Live2000-muziektent. Dit is de plek voor concerten, waar de meet-and-greets plaatsvinden en waar menig popquiz gehouden wordt. Podium de Vorstin heeft een zogeheten Live2000-muziekprogramma opgesteld. Filmtheater Hilversum vertoont bijzondere films en documentaires over muzikanten.
Kinderen kunnen zich vermaken met workshops van muziekschool Globe in de Live2000-muziektent of kijken naar kinderfilms die op diverse locaties te zien zijn. Bij winkels en horeca staan eveneens veel activiteiten op stapel die te maken hebben met de Top2000. In het Hilvertshof kunnen de bezoekers bijvoorbeeld alle dagen genieten van singer-songwriters en in verschillende restaurants zijn er menu's voor 2000 cent.
Live2000 is in de organisatorische handen van de Stichting Hilversum Marketing en de Vorstin. Zij streven naar een zo breed mogelijke samenwerking in het centrum, zodat het een breedgedragen festival is.

Singer-songwriters treden dit keer vooral op in het Hilvertshof. Foto: Bastiaan Miché

Voor het volledige programma en deelnemende locaties kijk op www.hilversumlive2000.nl.