Gooi en Eembode Hilversum

2 november 2017

Gooi en Eembode Hilversum 2 november 2017


'Open meldpunt woningsplitsing'

HILVERSUM Het splitsen van woningen mag alleen nog onder heel strikte voorwaarden. Toch gebeurt het nog vaak genoeg dat eigenaren zonder verstrekte vergunning van de gemeente besluiten hun panden klaar te maken voor meervoudige bewoning. Het probleem is groter dan gedacht en daarom moet het goed in kaart gebracht worden, vinden de SP en Hart voor Hilversum. De twee oppositiepartijen vinden dat er een meldpunt woningsplitsing moet komen.

Al tijden heeft woningsplitsing de aandacht van Bianca Verweij (fractievoorzitter SP) en Michiel Eerenberg (fractiemedewerker Hart voor Hilversum). Hoewel er vorig jaar 'superstrenge regels' zijn vastgelegd in het door de raad vastgestelde bestemmingsplan Regeling meervoudige bewoning zien de politici nog altijd dat er woningsplitsing plaatsvindt. Met gemak sommen ze enkele voorbeelden op uit de Geuzenbuurt.

De trigger om politiek werk te maken van uitvoering van het beleid was het nieuws van de vijftien wooneenheden in het oude Ascensio-pand aan de Kleine Drift. Juist in de wijken over het spoor is de leefbaarheid in het geding gekomen door meervoudige bewoning. "Wij vinden dat er een meldpunt moet komen. Daar kunnen inwoners terecht en krijgen wij een beeld hoe groot het probleem is." Meldingen kunnen nu bij de twee fracties worden gedaan.

13

Plannen voor GAK-gebouw 'gepasseerd station'

HILVERSUM In opdracht van Erfgoedvereniging Heemschut hebben studenten van HKU gekeken naar een andere invulling van het GAK-gebouw, zodat de gemeente een goed beeld krijgt wat er allemaal mogelijk is in de creatie van architect Onno Greiner. In hun plan zijn veel gemeentelijke ambities voor het nieuwe Stationsplein gerealiseerd. Wat Hilversum betreft, komt deze actie te laat.

De erfgoedclub wil het pand aan het Stationsplein graag behouden. Dat liet zij begin dit jaar al weten nadat de gemeente eind december 2016 dit pand had gekocht. Volgens Heemschut heeft het gebouw, dat als 'lelijkste gebouw van Hilversum' te boek staat, veel mogelijkheden. Vanuit het raadhuis klinkt dat dit echt een gepasseerd station is en dat het pand tegen de vlakte gaat als Hilversum daadwerkelijk een begin kan maken met het opknappen van het stationsgebied.

Maandag 13 november presenteert de gemeente het stedenbouwkundig plan. De informatiebijeenkomst vindt plaats in de Burgerzaal van het raadhuis en duurt van 19.30 tot 21.30 uur.

15

'Zet raadhuis op lijst van Unesco'

HILVERSUM Zonnestraal staat al jaren op de nominatie om op de Werelderfgoedlijst te komen van Unesco. Hilversum heeft nog een gebouw dat hiervoor in aanmerking komt: emeritus-hoogleraar Herman Pleij hoopt dat het raadhuis van Dudok deze status ook bereikt.

Dinsdagavond deed Pleij een vurig pleidooi in 'De wereld draait door' om het meesterwerk van de Hilversumse stadsarchitect op de Werelderfgoedlijst te zetten. Volgens de hoogleraar is het raadhuis een 'wereldmonument'.

Bouwkringloop

Het enthousiasme in Hilversum voor de bouwkringloopwinkel is groot.

23

Omgeving Oosterengweg afgezet na vondst explosieven

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hulpdiensten waren woensdag massaal uitgerukt naar de Oosterengweg waar in een woning een overleden man (zelfmoord) en explosieven waren aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie deed onderzoek en de omgeving was afgezet. Dat leidde tot veel verkeerschaos elders. Ook was een aantal woningen ontruimd.

Tergooi gebruikt jodiumbron bij behandeling borstkanker

hilversum Tergooi is begonnen met het gebruik van een piepkleine jodiumbron die dient als locatiebron in het operatiegebied bij borstkanker. Deze bron lichtradioactief 125-jodium vervangt de zogenaamde lokalisatiedraad, die eerder vlak voor de operatie werd ingebracht om de afwijking of tumor op te sporen.

"Door het gebruik van het jodiumbron is deze ingreep vlak voor de operatie niet meer nodig en daardoor minder belastend voor de patiënt", aldus mammachirurg Eline Vriens. "De toepassing van deze techniek is een waardevolle aanvulling voor zowel de patiënt als voor Tergooi als een van de grote behandelcentra voor borstkanker in Nederland en voorkeuraanbieder op het gebied van borstkankerzorg."
Het radioactieve korreltje is opgesloten in een klein metalen omhulsel van zo'n vier millimeter. Deze wordt voor de operatie onder plaatselijke verdoving in de afwijking of tumor geplaatst via een dunne holle naald. Dit gebeurt bij tumoren die niet of lastig voelbaar zijn, of als een patiënt voor de operatie nog chemotherapie krijgt. Door de chemotherapie slinkt de tumor in veel gevallen namelijk zodanig dat die tijdens de operatie niet of niet goed voelbaar is en ook niet meer zichtbaar is op een röntgenfoto.
Het markeert zo de plek waar het gezwel in de borst zit of zat. De jodiumbron geeft een heel lage dosis straling af die onschadelijk is voor gezondheid en omgeving. De chirurg kan later tijdens de operatie de bron en dus de tumor met een stralingsdetector terugvinden en verwijderen.

Win kaarten voor optreden Kim Wilde in de Hilversumse Vorstin

Kim Wilde. Foto: Steve Ullathorne

Hilversum Kim Wilde, tijdloos popicoon en bekend van nummers als 'Kids in America', 'Cambodia', 'View from a Bridge' en 'Anyplace, Anywhere, Anytime', komt zaterdag 11 november naar de Vorstin in Hilversum. Deze krant mag één setje van twee kaarten weggeven aan onze lezers.

Kim Wilde doet haar naam eer aan. Haar songs zijn soms een tikkeltje ruig, maar tegelijk gevoelig, door de aanstekelijk melancholieke klank van haar stem. Rock met een twist, die begin jaren 80 de titel New Wave meekreeg, een stijl die goed in de smaak viel bij het internationale poppubliek. In 1983 werd ze bij de Engelse BPI Awards uitgeroepen tot beste Engelse zangeres.

Wie kent ze niet: de heerlijke newwavehits waarmee Kim Wilde in de eighties de Europese hitparades bestormde? Haar debuut 'Kids in America' werd in 1981 direct een internationaal succes, gevolgd door topsongs als 'Cambodia', 'View from a Bridge' en 'Never Trust a Stranger'. In 2003 scoorde zij samen met de Duitse zangeres Nena de tweetalige hit 'Anyplace, Anywhere, Anytime'. Ze stond hiermee vijf weken op nummer 1 in de Nederlandse hitparade.

Ruim dertig jaar na haar debuu, kent haar carrière een tweede jeugd. In 2017 toert dit tijdloze popicoon door ons land en doet daarbij ook de Vorstin aan.
Gratis met een vriend of vriendin naar dit optreden gaan? Ga dan naar Facebook.com/HilversumsNieuws en laat een reactie achter.

Tergooi gebruikt jodiumbron bij behandeling borstkanker

Hilversum Tergooi is begonnen met het gebruik van een piepkleine jodiumbron die dient als locatiebron in het operatiegebied bij borstkanker. Deze bron lichtradioactief 125-jodium vervangt de zogenaamde lokalisatiedraad, die eerder vlak voor de operatie werd ingebracht om de afwijking of tumor te vinden.

Het gebruik van de jodiumbron voorkomt extra handelingen vlak voor de operatie, is minder pijnlijk en minder belastend voor de patiënt, aldus het ziekenhuis
Het radioactieve korreltje wordt voor de operatie onder plaatselijke verdoving in de afwijking of tumor geplaatst via een dunne holle naald. Dit gebeurt bij tumoren die niet of lastig voelbaar zijn, of als een patiënt voorafgaand aan de operatie nog chemotherapie krijgt.
Het markeert zo de plek waar het gezwel in de borst zit of zat. De chirurg kan later tijdens de operatie de bron en dus de tumor met een stralingsdetector terugvinden en verwijderen.

Weerbericht

Eerst droog en rustig weer, in weekeinde wisselvallig

Deze week brengt een gebied van hoge luchtdruk boven onze omgeving vrij rustig weer. Het schuift langzaam oostwaarts. De week begon vrij koud, nadien enkele dagen zachter. Zaterdag passeert vanuit het westen het front van een lagedrukgebied. De neerslagkansen nemen dan toe. Vanaf zondag daalt de temperatuur weer iets.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Het is daarbij droog. Soms kan het even opklaren. Het is rustig weer met een zwakke zuidenwind. Het wordt 12 graden. Zaterdag wordt op de nadering van een frontale regenzone de bewolking vanuit het westen dikker. In de loop van de dag gaat het enige tijd regenen. Zondag vallen nog enkele buien. Nu en dan schijnt de zon. De wind is matig van kracht en draait zondag naar noordwest. Het wordt zaterdag 12 à 13 graden, zondag 10 à 11 graden.

Trend na het weekeinde

Met de komst van een nieuw hogedrukgebied nemen de neerslagkansen wederom af. Er wordt tot eind van de week rustig en overwegend droog herfstweer verwacht met zonnige perioden, wolken en kans op mist. De maxima liggen met 9 à 10 graden iets lager. In de nacht is er kans op vorst aan de grond.

Weetje

Oktober was zeer zacht met een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 13.4 graden. Oktober staat daarmee vierde op de lijst 'warmste oktobermaanden'. De warmste dag was 16 oktober met 24.4 graden, een dagrecord. De hoeveelheid zon was met 105 uren iets aan de sombere kant, de neerslag met circa 75 mm in onze regio vrijwel normaal.

Rabobank keert 250.000 euro uit aan Gooise projecten

Blijdschap bij de organisaties. Foto: Rabobank

Hilversum Maar liefst 54 organisaties uit het Gooi en de Vechtstreek hebben maandagavond gezamelijk 250.000 euro ontvangen tijdens de jaarlijkse coöperatiebijeenkomst voor leden van Rabobank Gooi en Vechtstreek.

De bijeenkomst vond plaats in theater Spant! in Bussum. Op het programma stond onder andere een optreden van Ali B. De rapper/presentator en jurylid van The Voice nam de 600 bezoekers mee in zijn ervaringe en reikte de cheques uit.
Negen Hilversumse organisaties kregen een bedrag: Humanitas, Museum Hilversum, Netwerk palliatieve zorg en de stichtingen Puur Smaeck, Kinderboerderij de Meent, Maatjesproject, Omgevingseducatie, Pubart en Vrienden van Tergooi.

'Volgens mij heb ik niet buiten de lijntjes gekleurd'

Burgemeester pareert kritiek partijen op deelname aan wietproef

Van het nieuwe denken is nog geen sprake, vindt Broertjes. Met het willen meedoen aan de wietproef helpt hij VVD, CDA en CU.

Volgens VVD, CDA en CU zijn er wel zorgen over deelname aan de wietproef bij de coffeeshopouders. Foto: Enter Media

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes is van mening dat hij niet voor z'n beurt heeft gesproken toen hij twee geleden in Den Haag aangaf dat Hilversum wil meedoen aan de proef met het legaal wiet kweken. De lokale afdelingen van VVD, CDA en de ChristenUnie (CU) vinden dat hij dit voornemen eerst aan de gemeenteraad had moet voorleggen. "Volgens mij heb ik niet buiten de lijntjes gekleurd", aldus Broertjes.

In 'Het gesprek met' van deze krant en GooiTV (video is vanaf donderdag te zien op onze website) zegt de burgemeester zich juist netjes te houden aan de wens van de raad. De burgemeester wijst naar een uitspraak van de raad uit 2014. Toen gaf de meerderheid aan het legaliseren van wiet een goed idee te vinden. In dat licht bezien heeft hij - na overleg te hebben gevoerd in het college - Hilversum opgegeven als kandidaat in politiek Den Haag. "Ik vind niet dat ik iets gedaan heb", is zijn reactie. "Ik moet doen wat de raad wil en die heeft in 2014 in meerderheid besloten dat dit een goed plan is", verklaart hij voor de camera.
De drie Hilversumse partijen zijn not amused over deze actie van de burgemeester. VVD, CDA en CU hebben hun bedenkingen bij dit plan, dat in hun ogen wel degelijk naar de gemeenteraad had gemoeten. In de commissie Economie en Bestuur van oktober hebben zij al laten weten dat zij vraagtekens plaatsen. Hier werd de oproep van D66 Hilversum besproken. De democraten zijn groot voorstander. Het trio heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester nadat zij in De Gooi en Eembode hadden gelezen dat Hilversum zich officieel heeft aangemeld bij het nieuwe kabinet.

Opmerkelijk vindt Broertjes dat juist VVD, CDA en CU vorige week schriftelijke vragen hebben gesteld over de kandidaatstelling. Hun landelijke fracties zijn namelijk de initiatiefnemers van het experiment waarbij wiet gekweekt gaat worden onder overheidstoezicht. "Ik ben ervan uitgegaan dat het nieuwe denken is ontstaan", luidt zijn inleiding. "Op nationaal niveau hebben D66, VVD, CDA en CU een akkoord gesloten, waarin deze pilot staat. De partijen hier zitten nog een beetje in het oude denken. Dat kost tijd. Ik help ze daar even een beetje bij", is Broertjes' toevoeging.

'De partijen hier zitten nog een beetje in het oude denken'

Vraagtekens plaatsen de drie partijen ook bij het draagvlak onder de Hilversumse coffeeshophouders. Volgens Broertjes vinden zij deelname aan de proef prima. Maar er bestaan wel degelijk zorgen bij de coffeeshophouders, blijkt uit navraag van de politieke partijen. Er zijn zorgen over de kwaliteit van het legale aanbod. Daarnaast kunnen buitenlandse producten niet langer geleverd worden tijdens het legale experiment. "De angst bestaat dat klanten naar andere gemeenten vertrekken", menen VVD, CDA en CU.

Woensdag 22 november kruisen de burgemeester en de commissie Economie en Bestuur opnieuw de degens over dit onderwerp. "Ik ga het debat aan", aldus Broertjes.

Hilversummers hadden kilo's coke bij zich

HILVERSUM Twee Hilversummers die vorige maand samen met nog twee mannen werden aangehouden, hadden geen hasj maar een grote hoeveelheid harddrugs bij zich. Dat meldde het Openbaar Ministerie deze week.

De verdachten zijn twee mannen uit Hilversum van 32 en 64 jaar, een man uit Zaandijk van 45 en een man uit Heemskerk van 46. Zij werden 13 september betrapt op de Richelleweg in Soest - vlak bij de A28 - en aangehouden.
Aanvankelijk werd nog gedacht dat het viertal 450 kilo hasj vervoerde. Inmiddels is duidelijk dat het om 420 kilo cocaïne en 33 kilo heroïne gaat. De straatwaarde van deze verdovende middelen bedraagt ruim 26 miljoen euro. Behalve de drugs is ook een vuurwapen in de loods waarvandaan zij net waren vertrokken, aangetroffen. Ook hiervoor wordt een van de verdachten vervolgd.
De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland heeft de voorlopige hechtenis van het viertal op 5 oktober met negentig dagen verlengd. Het onderzoek in deze zaak loopt.

Proef politie met bodycams in Hilversum

HILVERSUM De politie Midden-Nederland is deze week onder meer in Hilversum en Naarden een proef begonnen met bodycams (op het lichaam gedragen camera's) om te onderzoeken of deze het politiewerk veiliger kunnen maken.

Doel van de actie is dat de agressie en het geweld richting agenten afneemt. Uit eerdere onderzoeken zou blijken dat mensen die weten dat ze worden gefilmd minder geneigd zijn om (verbaal) geweld te gebruiken. Deze proef moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is.
De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt, meldt de politie. "De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen."
De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Filmen in woningen of op besloten gebeurt niet, tenzij er sprake is van een noodsituatie. Deze proef loopt in ieder geval tot maart 2018.

'Centrumondernemers moeten zich houden aan staand beleid'

SP-vragen over voornemen koopzondag. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Staand beleid is staand beleid. Om uitzonderingen op deze regel te maken, vindt de SP niet kunnen. De oppositiepartij heeft het in dit geval over het plan van de Stichting Centrum Hilversum om alvast te anticiperen op het mogelijk vrijgeven van de koopzondagen in Hilversum. Dat is voor de fractie reden geweest om schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Om alle koopzondagen direct aan het begin van het jaar op te nemen en ervan uit te gaan dat de raad na de gemeenteraadsverkiezingen in maart direct beslist over het opengooien van de koopzondagen, is volgens de SP niet mogelijk. Volgens de huidige afspraken kan dat niet. “Er is staand beleid”, meldt de fractie. “Het voorstel van de Stichting Centrum Hilversum voldoet niet aan de geest van dat beleid en komt over als een list om de vastgestelde regels te omzeilen. Als SP vinden wij dat ongewenst.”

Het idee van de Stichting Centrum Hilversum is om de twintig beschikbare koopzondagen meteen op te nemen. Van 7 januari 2018 tot en met 20 mei moeten de winkels iedere zondag dan open kunnen. In de tussentijd moeten de net nieuw gekozen volksvertegenwoordigers ja zeggen tegen de nieuwe Winkeltijdenverordening. Volgens wethouder Wimar Jaeger van Economie komt het college begin 2018 met een aangepast plan voor de Winkeltijdenverordening. En als de raad niet akkoord gaat of het besluit niet voor 20 mei wordt genomen, dan hoopt centrummanager Kjeld Vosjan voor de rest van het jaar op enige politieke coulance. "Ik verwacht dat ze pragmatisch genoeg zijn en dan toch dingen willen aanpassen", zo meldde hij op donderdag 12 oktober in De Gooi en Eembode.

Bolwerken
Vosjan liet weten dat de ondernemers graag zelf de keuze hebben hoeveel koopzondagen zij mogen houden. Met het meteen willen opnemen van alle koopzondagen willen de ondernemers een signaal geven aan de politiek, meldde de centrummanager. Maar wordt dit idee wel zo breed gedragen? De SP plaatst vraagtekens bij het draagvlak. De fractie meldt dat zij geluiden heeft opgevangen dat vooral de kleinere ondernemers verontrust zijn. Zij vragen zich af of zij het wel kunnen bolwerken om zo veel extra dagen open te gaan. Daarnaast zouden zij volgens de SP helemaal niet op de hoogte zijn geweest van de plannen van de Stichting Centrum Hilversum. De ingediende aanvraag van de stichting bij de gemeente hebben zij moeten lezen in deze krant.

Volgens de SP-fractie lijkt deze constructie op een vooropgezet een-tweetje tussen de stichting en het gemeentebestuur. Deze opzet wordt 'een slinkse truc' genoemd door de oppositiepartij. Op deze manier wordt geprobeerd huidig beleid, dat voortkomt uit een democratisch genomen besluit, te omzeilen, is de mening van de socialisten. Daarom wil de SP onder andere weten wat het college nu vindt van deze opzet. Verder vraagt de fractie of het gemeentebestuur al akkoord is met het voornemen om alvast de twintig koopzondagen aan het begin van 2018 in te mogen zetten.

Sacha Voogd

(58), schrijfster en boekhoudster, sinds 1981 Hilversummer, wil proosten op de liefde. Elke dag weer.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik hou me zowel met cijfers als met letteren bezig. Als zzp'er verzorg ik boekhoudingen en administraties voor cliënten. Daarnaast schrijf ik fictie; korte en langere verhalen. Deze maand verschijnt mijn roman 'Niet met opzet'."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Mijn rustpunt vind ik in yoga. Verder houd ik van salsadansen, wandelen, lezen."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Vooral van het bos en de hei geniet ik."

Naar welk café ga je graag?
"Koffie bij Libris Voorhoeve, wijntje in het Filmtheater."

Als je burgemeester was, dan….
"brak ik het oude V&D-gebouw af en plande ik daar een mooi groen stadspark."

Waar ben je trots op?
"Cliché: mijn kinderen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'De zoon van de verhalenverteller' van Pierre Jawaran."

Plannen voor de toekomst?
"De verhalen in mijn hoofd op papier zetten."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met mijn vader. Hij overleed op 61-jarige leeftijd, nu twintig jaar terug."

Heimelijk genoegen?
"Uren op een terrasje hangen en mensen kijken."

Waar wil je op proosten?
"Op de liefde. Iedere dag weer."

Mooiste plek in Hilversum?
"Begraafplaats Gedenkt te sterven aan de Oude Torenstraat."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Een bloeiend literair circuit."

Beste cd ooit?
"Deep Purple in Rock."

Welke poster hing boven je bed?
"Che Guevarra."

Succesrecept?

Chinese tomatensoep.

Waar mogen ze jou wakker voor maken?

Braziliaans carnaval

Mooiste gebouw in Hilversum? Lelijkste?

'Beeld en Geluid' is denk ik het mooiste gebouw. Het lelijkste is zonder twijfel de oude City bioscoop.

Omschrijf Hilversum in 5 woorden:

Verkeerschaos, markt, Oude Haven, mediacircus, bos.

Gijsbrecht of Kerkstraat?

Gijsbrecht. De kleine middenstand daar is vaak verrassender dan de grotere ketens die je in de Kerkstraat ziet.

Tammer voor Hilversum 1 in gemeenteraad

hilversum Niet Roland van den Akker, maar John Tammer neemt woensdag de plek in de gemeenteraad over van de opgestapte fractievoorzitter van Hilversum 1, Hans Roos. Van den Akker is onlangs geopereerd en zijn herstel duurt nog enkele maanden, is de verklaring.

Roos stapte onlangs op toen bleek dat hij rekeningen bij de gemeente had gedeclareerd die nog niet betaald waren. Saillant detail was dat de nummers 2 en 3 van de partij, Van den Akker en Tammer, de kwestie begin dit jaar bij burgemeester Pieter Broertjes aankaartten.
Komende woensdag is de eerste gemeenteraadsvergadering sinds Roos opstapte. Van den Akker was de eerste opvolger, maar is fysiek niet in staat de raadszetel over te nemen. Daarom mag Tammer het de komende vijf maanden doen. Of de partij meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar wordt duidelijk na de jaarlijkse ledenvergadering. Die heeft door alle interne strubbelingen nog niet kunnen plaatsvinden, zegt Tammer. "Wij zijn nu een inhaalslag aan het maken."

De vier jaar geleden opgerichte partij telt zo'n 25 leden, zegt het aanstaande raadslid. Voor zover bekend heeft niemand zijn of haar lidmaatschap sinds de affaire-Roos opgezegd. "Misschien komt dat nog", aldus Tammer, die beseft dat veel mensen lid van de partij werden door Roos.
Tammer vindt het zowel spannend als niet spannend om raadslid te worden. "Ik sta niet te dansen, de aanleiding is immers een trieste. Maar we hebben ervoor gekozen om door te gaan. Dan moet je ook je verantwoordelijkheid nemen."

Herfstachtige editie herfstbierenfestival

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een dolle boel zaterdag tijdens het herfstbierenfestival in de Biersteeg. Pakweg 700 liefhebbers, aldus de organisatie, genoten van de verschillende soorten bier (of een glaasje fris) en de diverse optredens. "Het was een mooie avond, ondanks het herfstachtige weer", vertelt mede-organisator Jeroen ten Brinke. Hij geeft aan dat het event al een echte traditie wordt.

Hilversummer opgepakt voor auto-inbraak

kortenhoef Een 28-jarige man uit Hilversum is maandagmorgen vroeg opgepakt in Kortenhoef. Volgens de politie had hij iets te veel interesse voor auto's in de straat.

Een buurtbewoner van de Zuiderhoek had gezien dat de man, een bekende van de politie op het gebied van auto-inbraken, bekeek of de deuren van auto's open waren.
Toegesnelde agenten zagen hoe hij bij diverse auto's probeerden of ze makkelijk open waren te krijgen. Hierop hielden zij de Hilversummer aan.

Fietstransferium op Crailo om einde te maken aan lange files naar Media Park

Drie partijen presenteren idee in aanloop naar discussie over aankoop gebied

De eventuele koop van Crailo door drie Gooise gemeenten is voor drie Hilversumse partijen hét moment om een opvallend bereikbaarheidsplan te presenteren.

Vertrouwd beeld op de Johannes Geradtsweg in Hilversum, richting Media Park. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De bereikbaarheid van deze regio in het algemeen en het Media Park staan onder druk. Het probleem is bekend, maar wie komt er met de oplossing? Misschien wel de Hilversumse fracties van Hart voor Hilversum (HvH), GroenLinks en de ChristenUnie. Zij willen op korte termijn een onderzoek naar de haalbaarheid van een 'Park+Bike'-voorziening in Crailo langs de A1.

Binnenkort bespreken de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren de mogelijke aankoop van Crailo zowel afzonderlijk als met elkaar. En juist daarom is dit het moment om dit drie weken geleden bedachte idee te presenteren, vertellen fractievoorzitters Karin Walters van HvH, Jan Kastje van GroenLinks en Jan de Wit van de ChristenUnie. Zij constateren dat op de wegen richting het Media Park - Den Uylplein/Johannes Geradtsweg en ook de Ceintuurbaan in Bussum - tijdens de ochtend- en avondspits lange rijen auto's staan. De mensen op weg naar hun werk komen daardoor te laat op kantoor en balen daarvan, bewoners worden geconfronteerd met fijnstof, lawaai en een slechtere luchtkwaliteit.
Door de aantrekkende economie en het daardoor ook toenemende autoverkeer lijken die wachttijden in de heilige koe alleen maar verder toe te nemen. Omdat een weg over de hei bij voorbaat een kansloos idee is, presenteren de drie fracties het duurzame plan voor een (snel)fietshub op het Crailo tegen de A1, het liefst op de plek waar een jaar terug nog asielzoekers verbleven.

Op dit 'bijzondere' transferium parkeren automobilisten kunnen automobilisten op Crailo hun auto parkeren. Vervolgens rijdt men met de eigen (vouw)fiets of een -al dan niet elektrische- deelfiets in een rechte lijn over de heide naar het werk. Na een minuut of tien fietsen, komt men fris en op tijd op het werk aan, is de gedachte. Tegelijkertijd leidt het verdwijnen van de dagelijkse files voor bewoners van de Johannes Geradtsweg, de Erfgooiersstraat en de Ceintuurbaan tot een aanzienlijke verbetering van de leefbaarheid en de luchtkwaliteit. Bovendien is Crailo tevens een opstappunt voor buslijn 320.
Grote vraag is natuurlijk of automobilisten het laatste stuk naar hun werk willen fietsen. De drie fractievoorzitters geven toe dat het plan zich nog in de eerste fase bevindt en onduidelijk is of de mensen van het Media Park zich laten verleiden. Toch zijn zij hoopvol. Immers, de ov-fiets is ook een succes, aldus De Wit. "Je kunt er toch moeilijk op tegen zijn om dit in ieder geval te laten onderzoeken, ook wanneer de aankoop van Crailo niet door zou gaan."
"En als al 10 procent van het autoverkeer dit doet, zijn de meeste files opgelost", vult Kasje aan. "Dit is het ultieme alternatief voor de weg over de hei."
Naast een haalbaarheidsstudie vragen de drie partijen aan de college van burgemeester en wethouders om in gesprek te gaan met de werkgevers van het Media Park. Zij pleiten er tevens voor om het bestaande fietspad en de bestaande parkeerplaatsen te benutten voor dit plan. En mocht het plan haalbaar zijn, zorg dan voor een stevige campagne bij werknemers en werkgevers. Op die manier levert deze 'lage startinvestering, een groot potentieel' op.

Crailo. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Dit is het ultieme alternatief voor de
weg over de hei'

Maar niet alleen voor de bereikbaarheid van het Media Park is dit volgens de drie een prima plan, ook Gooise Meren, Laren en zelfs Huizen (minder verkeer, beter bereikbaar) profiteren mee. Crailo - waar bij de aankoop woningen én bedrijven moeten komen - kan ook dienen als Toeristisch Overstap Punt. Toeristen of fietsliefhebbers kunnen op hun vrije zondag hun auto hier parkeren en een mooie fietstocht maken, aldus Walters. En daarnaast kan Crailo een mooi overstappunt zijn met pendelbussen tijdens evenementen, zoals de Open Studio Dagen.
De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger, samen met collega's Hendrik Boland van Gooise Meren en Ton Stam van Laren verantwoordelijk voor het plan Crailo, reageert in eerste instantie enthousiast op het idee. "Het onderzoeken is sowieso goed. Dat de bereikbaarheid van het Media Park optimaler moet, daar zijn we het allemaal over eens."

Zevenpuntenplan om beleid woningsplitsing te verbeteren

Tijger moet niet alleen op papier brullen, vinden HvH en SP

Zaken terugdraaien als niet aan de voorwaarden van de vergunning is voldaan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De tijger moet niet alleen brullen op papier, maar moet zich ook echt laten horen. Als je hele strenge regels opstelt over woningsplitsing dan moet je je daaraan houden. Wat de SP en Hart voor Hilversum (HvH) betreft zit er een groot verschil tussen het vastgelegde beleid en de uitvoering ervan. In de commissie Ruimte van donderdag 15 november presenteren zij een zevenpuntenplan omdat het beleid volgens hen echt beter moet.

Naast het op de voorpagina genoemde meldpunt willen SP-fractievoorzitter Bianca Verweij en HvH-fractiemedewerker Michiel Eerenberg ook dat er actieve opsporing en handhaving op illegale woningsplitsing plaatsvindt. Hun eigen ervaring is dat er weinig gedaan wordt met een dergelijke melding openbare ruimte (MOR). Handhavers controleren op de verkeerde moment, stellen de politici. "Panden splitsen gebeurt in het weekeinde. Dat begint op vrijdagavond en duurt tot en met zondag. Als ik dat zie gebeuren dan weet ik genoeg. Ik heb dat gemeld bij handhaving", vertelt Eerenberg.

Nu Hilversum sinds begin 2016 strenge regels heeft opgesteld, moet de gemeente aanvragers voor meervoudige bewoning ontmoedigen. Nu is het toch zo dat de gemeente per locatie bekijkt of zij een vergunning verleent. Hoewel vorig jaar de nieuwe regeling is aangenomen en meervoudige bewoning in principe niet meer mogelijk is, kan de gemeente alsnog beslissen medewerking te verlenen. De aanvraag moet aan randvoorwaarden voldoen die in het bestemmingsplan zijn opgenomen.
Deze redenering bevreemdt Verweij en Eerenberg: je hebt strenge regels met als uitgangspunt dat je meervoudige bewoning als ongewenst beschouwt. Zij pleiten voor een actief ontmoedigingsbeleid. Bij het indienen moeten aanvragers te horen krijgen dat het inwilligen van een wens lastig is gezien de regelgeving. Dat gebeurt volgens Eerenberg al wel, maar mondjesmaat. Goed voorbeeld daarvan is Café Stuif op de Kleine Drift. Deze panden zijn opgekocht door een projectontwikkelaar en die zou inderdaad zijn ontmoedigd.
Wie zich niet aan de regels heeft gehouden, zoals bij de Kleine Drift 35a, moet op de blaren zitten. In het Ascensio-pand zijn meer wooneenheden gecreëerd dan was aangevraagd. SP en HvH vinden dat het college de vergunning moet terugdraaien. Tevens dient er een plan te komen om de reeds gesplitste eenheden, die niet voldoen aan de eisen van het paraplubestemmingsplan, terug te draaien.

Actieve opsporing en handhaving op illegale woningsplitsing

En communicatie is een apart punt dat meer aandacht verdient. De gemeente moet beter communiceren naar aanvragers en inwoners en ook intern. Zo kan het niet zijn dat de vergunning voor meervoudige bewoning wordt geweigerd, terwijl er wel parkeervergunningen worden verleend.

Maatregelen in beeld voor gevaarlijkste kruispunt

Werken aan verkeersveiligheid voor langzaam verkeer op rotonde Diependaalselaan/Utrechtseweg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 'Gevaarlijk en onoverzichtelijk' zijn de kwalificaties die opgaan voor de rotonde Diependaalselaan/Utrechtseweg. Het is dan ook niet voor niets dat deze rotonde een van de gevaarlijkste kruisingen is van Hilversum. Dat vraagt om maatregelen. Daar komt wethouder Floris Voorink van Verkeer nu dan mee.

In zijn eind vorige week verstuurde wethoudersbrief presenteert de liberaal vier oplossingen om de kruising veiliger te maken. Als eerste noemt hij het uitbuigen van het fietspad langs de Utrechtseweg-zuidzijde in de richting van de Diependaalselaan. Verder moet er gewerkt worden aan de zichtbaarheid van het langzame verkeer (fietsers en voetgangers). Zijn voorstel is om verkeersplateaus aan te leggen.

Tevens wil de VVD'er twee extra middengeleiders aanleggen op de Diependaalselaan. Met deze gefaseerde oversteek is de verwachting dat het aantal zogenoemde 'afdekongevallen' (situaties waarin het zicht door een ander op of over het kruispunt rijdend voertuig of obstakel voor het doorgaande verkeer ontnomen wordt) moet verminderen. Extra attentiemaatregelen plaatsen is de vierde oplossingsrichting die de wethouders aandraagt. Motorvoertuigen moeten daardoor alerter worden op overstekend langzaam verkeer.

Omwonenden willen graag een onderdoorgang

In gesprekken over de oplossingsrichtingen die de wethouder heeft gevoerd met vertegenwoordigers van Comité Diependaalsbelang en Vereniging Utrechtseweg e.o. kwam naar voren dat de omwonenden een onderdoorgang willen. Een tunnel is echter geen haalbare kaart. "Genoemde oplossingsrichting is financieel niet haalbaar en kan niet binnen de huidige maatvoering van de rotonde worden gerealiseerd", schrijft Voorink klip-en-klaar aan de gemeenteraad.

Voorink is naar oplossingen gaan kijken voor deze gevaarlijke kruising nadat vorig jaar de motie 'Goed Voorsorteren' was aangenomen door de gemeenteraad. Onderzoek naar de inrichting en het gebruik van de rotonde heeft in kaart gebracht dat de inrichting van de rotonde voor langzaam verkeer, de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers en de verkeersdoorstroming in de spits de drie belangrijkste aandachtspunten zijn. Op basis hiervan zijn de voorgestelde maatregelen tot stand gekomen. Geld hiervoor zou kunnen komen uit het exploitatiebudget Verkeer en Vervoer. De liberaal presenteert zijn bevindingen nog in de commissie Verkeer en Beheer.

De vele mogelijkheden van een al afgeschreven pand

HKU-studenten laten zien wat GAK-gebouw te bieden heeft

Een duurzaam pand met fietsenkelder en drie etages waar plek is voor media, cultuur, horeca en winkels. Ja, dat kan allemaal in het GAK-gebouw.

Als het GAK-gebouw een meer open karakter krijgt met een nieuwe entree à la Mout dan komt het pand beter uit de verf. Foto: HKU

HILVERSUM "Het GAK-gebouw heeft ontzettend veel potentie." Deze opmerking van drie HKU-studentes druist volledig in tegen de Hilversumse opvatting. Als straks de plannen voor het Stationsgebied op groen staan, dan gaat dit pand als eerste tegen de vlakte, zo is de stelling. Dat is niet nodig. Met een kleine investering is de creatie van architect Onno Greiner heel goed te behouden én zijn veel lokale ambities te realiseren.

Rücksichtslos de sloopkogel door het pand halen is wat Erfgoedvereniging Heemschut betreft een voorbarige én kostbare conclusie. Veel wenkbrauwen zullen gefronst worden, maar de erfgoedclub ziet het pand van Greiner als een architectonisch hoogstandje waar de sloophamer niet doorheen moet. "In alle plannen die sinds de jaren 70 zijn gemaakt, komt het GAK-gebouw niet tot z'n recht. Je moet niet vergeten dat dit een A-locatie is, alleen de loop is er compleet uit door de fietstunnel", stelt Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Heemschut. Alleen stellen dat het gebouw van architectonische en culturele waarde is, biedt te weinig overredingskracht. Laten zien hoe je het pand (deels) anders kan invullen en het daardoor aantrekkelijker en weer functioneel maken, kan wellicht wel leiden tot een second opinion. "We willen de gemeente wakker schudden. Het pand heeft echt heel veel potentie", stellen HKU-studentes Christel Jansen, Kelsey Floor en Esther Borren. Samen met schoolgenoten hebben de Kunst- en Economiestudenten zich sinds half september beziggehouden met de opdracht van Heemschut om te kijken wat het GAK-gebouw allemaal te bieden heeft.

Duurzaamheid staat voorop. Behoud van het pand is dat sowieso al, zegt Pfeiffer. Slopen en nieuwbouw neerzetten is altijd duurder. Het idee is onder meer om met aardwarmte te gaan werken en zonnepanelen op het dak te leggen. Het gebouw zelf moet een open gevoel krijgen met veel licht en groen. Mensen moeten weer nieuwsgierig worden. Belangrijk aspect hierin is het opknappen van de hoofdingang. Nu zit deze verscholen achter de fietstunnel. Met een andere entree, veel glas zoals bij Mout, menen de onderzoekers dat dit weer een trekker wordt. Met andere ruiten en gewitte kozijnen oogt het gebouw ook anders.
Hoe zinvol is het om een gebouw te slopen met een grote kelder op steenworp afstand van het station? En bijna naast de plek waar de gemeente een ondergrondse fietskelder wil realiseren. Dat kan ook heel goed onder het GAK-gebouw. Of er ruimte is voor 7.000 fietsen valt te betwijfelen. "Je komt een heel end." Via de fietstunnel is er eenvoudig verbinding te maken met het station. Al is het idee van de gemeente om vanuit de 'eigen' fietskelder direct naar de perrons te kunnen.
Op de eerste etage zien de studenten studio's komen. Hier kunnen mediaprogramma's worden opgenomen en kunnen muzikanten terecht. Deze plekken zijn bedoeld voor studenten of beginnende professionals. De ruimtes zijn te huur. Mensen van de voormalige mediawerkplaats worden hierbij betrokken, is het voorstel.
Op de tweede verdieping is genoeg plek voor de bibliotheek. De bieb wil meer naar het centrum toe. Hier moeten boeken en veel meer informatie die met media te hebben, beschikbaar zijn. Een etage hoger kunnen conferentie- en vergaderzalen en eventueel nog werkplekken komen. Flexplekken zijn bedacht rond de binnenplaats. De binnentuin moet de ontmoetingsplaats worden. Kernwoorden zijn groen, licht en horeca waar een broodje en een kop koffie te halen is. Trein- en busreizigers kunnen hier ook terecht. Via de twee andere te realiseren ingangen kunnen zij hier komen. Rondom kunnen pop-upstores komen en een informatiecentrum (VVV), waarbij de nadruk op media en cultuur ligt. Wie na een lange werkdag wil nagenieten met vrienden of collega's moet dat kunnen doen op het dakterras: met cocktails en hapjes genieten van het uitzicht over het dorp.

Esther, Christel en Kelsey presenteerden hun ideeën. Foto: Bastiaan Miché

'In alle plannen die zijn gemaakt komt het pand niet tot z'n recht'

Met de mogelijkheden die nu op papier staan, hopen Heemschut en de studenten aan tafel te mogen komen bij de gemeente. "Hopelijk staan ze er voor open om het gebouw te behouden."

Opruimactie geldt als teken van leven

'Wij voelen ons verantwoordelijk voor de Lelie'

De Lelie is niet dood, maar springlevend. Met die gedachte ruimden vrijwilligers de puinhopen van de dramatische brand eerder dit jaar op.

De drie opruimvrijwilligers van de Lelie. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Nog altijd - zeven maanden na de brand in de Lelie - wachten vrijwilligers en buurtbewoners op nieuws vanuit onder meer de politiek. Tot die tijd kunnen zij weinig doen. Of toch wel? "We willen terug wat we hadden en men hoeft echt niet alles voor ons te regelen."

'Het barst hier van de mensen die
van alles kunnen'

Aan het woord is buurtbewoonster en oud-vrijwilligster Jacqueline van Oostveen. Op die dramatische woensdag in maart waren haar twee kinderen van zeven in het wijkcentrum. Bovendien gaan zij iedere dag naar de ernaastgelegen Paulusschool en dus kijken zij iedere dag tegen het spookpand aan. "Zij kwamen hier iedere woensdag", zegt de Hilversumse. "Het was voor hen een veilige en intieme plek."

De cheque ter waarde van 400 euro. Foto: Gert Bos

Vrijdag is Van Oostveen samen met twee andere vaste vrijwilligers, Sander en Peter, druk doende om de troep in en rondom het pand op te ruimen. Ook zijn er plannen om de met hout dichtgetimmerde ramen op te leuken. Op die manier moet de Lelie er net iets minder triest uitzien. "We wachten op toestemming van iedereen om hier iets aan te kunnen doen en de toekomst is onduidelijk, maar wij kijken hier iedere dag tegenaan. De mensen die hierover beslissen niet. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de Lelie. Het zou mooi zijn als wij met de buurt een stichting kunnen oprichten en het pand kunnen herbouwen. Dat is toch ook wat deze gemeente wil: dat initiatieven vanuit de buurt ontstaan?"
Een compleet nieuw en duur wijkcentrum hoeven de vrijwilligers helemaal niet. Dan kan alleen maar ten koste gaan van de intieme sfeer, is de gedachte. De boel renoveren en aan de achterkant - waar de puinhoop het grootst en het beeld het meest triest is - bouwen, is de wens. "Het is ideaal om dit te bouwen met de buurt. Het barst hier van de mensen die van alles kunnen."
Dat de mensen in Hilversum-Zuid begaan zijn met hun wijkcentrum bleek ook bij een statiegeldactie van de Albert Heijn aan de Gijsbrecht van Amstelstraat. De opbrengst daarvan was 400 euro. Het bedrag werd vrijdag eveneens overhandigd aan vrijwilligers en de kinderen van het kinderwerk van de Lelie.

Zorgen GroenLinks Hilversum over overlast vliegverkeer

Per jaar vliegen duizenden toestellen over 't Gooi. Foto: André Verheul sr

Hilversum Het is zo'n onderwerp dat eens in de zoveel tijd terugkomt in politiek Hilversum: de overlast van overvliegend verkeer van en naar Schiphol. Dit keer heeft GroenLinks schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Een jaar geleden gaven B en W aan geen klachten van inwoners over het vliegverkeer te hebben ontvangen. GroenLinks recent wel, meldt fractievoorzitter Jan Kastje. "Het is bekend dat de slaap zeker in de vroege ochtend makkelijk is verstoord, iets dat ik uit eigen waarneming ook in relatie tot overvliegend verkeer herken", schrijft hij.

GeSchiphold

GroenLinks verwijst verder naar naar uitspraken van oud-minister Pieter Winsemius. Hij stelt recent in de Volkskrant dat gemeenten en inwoners rondom Schiphol 'geSchiphold' worden en de overlast - in tegenstelling tot wat wordt beweerd - alleen maar toeneemt.
Die actuele ontwikkelingen (uitbreiding Schiphol) en 'de meer dan terechte veronderstelling dat ook in Hilversum inwoners last hebben van overvliegend (veelal stijgend) vliegverkeer van Schiphol' zijn voor GroenLinks reden om aan B en W te vragen hoe zij hierover denken en wat zij denken hiertegen te kunnen doen.
Overigens laat Hilversum zich vertegenwoordigen door de gemeente Weesp in de zogenoemde Omgevingsraad Schiphol. GroenLinks wil weten hoe vaak Hilversum en Weesp met elkaar overleggen en wat dit oplevert.

Van Wonderen al 45 jaar vaste waarde in de Hilversumse Leeuwenstraat

Jarige winkel met die grote schoenen deelt dit weekend uit

Viola en Wim van Wonderen: 'Steeds komen er weer andere schoenen.' Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een begrip in Hilversum en omstreken en een vaste waarde in de Leeuwenstraat: Ecco store Van Wonderen Schoenmode. De familiezaak bestaat inmiddels 45 jaar. En dat wordt komend weekend gevierd met een flinke kortingsactie.

'Nu is het weer de lange laars voor dames die helemaal terugkomt'

"Elk seizoen is anders", vertelt eigenaar Wim van Wonderen. "Steeds komen er weer andere schoenen. De mode verandert zo. Vooral met die grote maten is het helemaal spannend. Nu is het weer de lange laars voor dames die helemaal terugkomt. En dan heb je nog dat sneakergebeuren."
Want als er iets is waar Van Wonderen zich mee onderscheidt zijn het de grote schoenenmaten. Voor vrouwen met maten tussen 42 en 46 en mannen tussen 47 en 52 is er genoeg keuze. Vol passie vertelt de 69-jarige Hilversummer over de verschillende merken in de winkel. "We hebben 500 modellen. En het zijn altijd kwaliteitsschoenen."
De in Amsterdam geboren Van Wonderen groeide als kind al op in de schoenenwinkel van zijn vader aan de Nieuwendijk in Amsterdam. De winkel daar overnemen zat er niet in en na een zoektocht kwam hij in 1972 uit in Hilversum. De Leeuwenstraat was toen nog dé winkelstraat van het centrum.
Naast die grote schoenen is Van Wonderen natuurlijk ook bekend als Ecco store. Dat merk verkocht immers het beste. "We hebben bijna de gehele collectie van Ecco", vervolgt Van Wonderen. "Het loopcomfort is heel soepel en het is een mooie kwaliteit leer. Wie eenmaal Ecco draagt wil daarna niets anders. (lachend) Het is bijna verslavend."
Naast Van Wonderen zelf zijn ook zijn vrouw en kinderen veelvuldig in de winkel te vinden, misschien wel vaker dan hijzelf. De eigenaar is nog maar drie dagen per week in de zaak. Onder anderen dochter Viola neemt het stokje steeds meer over. Daarmee wordt duidelijk dat Van Wonderen zeker nog niet zijn langste tijd heeft gehad. Ook de 38-jarige Viola van Wonderen zwierf net als Wim als kind al rond in het magazijn van pa. "Na mijn opleiding ging ik eerst wat doen in de reiswereld, maar dat beviel niet zo. En toen kwam ik hier, nu tien jaar geleden."
Het is de oude en nieuwe generatie met wie dit gesprek plaatsvindt. De oude is vooral van het persoonlijke contact met leveranciers en klanten, de nieuwe is vooral druk achter de computer met het onderhouden van de website en het kunnen leveren van bestellingen. "Dan zie je dat er veel meer bij komt kijken dan alleen een geschikte schoen voor iemand vinden", aldus Viola.
Zaterdag en zondag viert de schoenenwinkel haar 45-jarig bestaan. Klanten krijgen 20 procent korting op hun aankoop en een presentje. Kijk ook op ecco-schoenen.com/vanwonderen of grotemaatschoenen.nl.

Bakker Jeroen opent derde winkel in pand Kromhout

De producten worden dagvers geproduceerd. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Bakker Jeroen heeft woensdag zijn derde winkel geopend. Dé kwaliteitsbakker uit Kortenhoef is nu ook gevestigd aan de Hilvertsweg 84 in Hilversum, waar voorheen Bakkerij Kromhout zat.

Het oude personeel van Kromhout wordt door Bakker Jeroen overgenomen, zodat klanten dezelfde vertrouwde gezichten in de winkel zien. "Gelukkig gaan ook alle bakkers mee, zodat we voldoende mensen hebben om voor drie winkels onze producten te maken", aldus Jeroen van der Linden.

Het bedrijf is erg in beweging. Zes jaar geleden werd de bakkerij overgenomen van Bakker Sturkenboom en vanaf februari dit jaar prijkt de naam 'Bakker Jeroen' op de gevel. Van der Linden: "Met de overname van Bakkerij Kromhout hopen wij ons nog meer te kunnen specialiseren, zodat we nog vele jaren voor onze klanten klaar kunnen staan."
De producten worden dagvers geproduceerd in de bakkerij in Kortenhoef. Oliebollen zijn een specialiteit. Deze zijn 4 en 11 november voor een kennismakingsprijs verkrijgbaar in de nieuwe zaak.

Bouwkringloopwinkel voorziet in Hilversumse behoefte

'Het enthousiasme is hier groot', aldus Gijsbert Jansen

Waar laat je die paar pakken tegels? Nu gooi je ze weg. Volgend jaar zijn deze spullen te brengen naar of te kopen bij de bouwkringloop.

Een grote glimlach bij Gijsbert Jansen na het in ontvangst nemen van de hoofdprijs van de Hilversum 100 Challenge. Foto: Margot Brakel

HILVERSUM Niet alleen particulieren zijn toe aan een plek waar zij hun overgebleven bouwmaterialen naartoe kunnen brengen of kopen, maar ook in de bouw is het besef geland dat het materiaal heel goed hergebruikt kan worden. De nieuwe organisatie De Bouwkringloop gaat in Hilversum een bouwkringloopwinkel opstarten, want de behoefte is groot, zo merkt deelnemer Gijsbert Jansen, die een aantal weken terug de hoofdprijs pakte van de Hilversum 100 Challenge.

"Te gek!", reageerde Gwendolyn Sigourney Frijns op onze Facebookpagina nadat zij had gelezen dat Jansen een bouwkringloopwinkel mag gaan realiseren in Hilversum. "Ik zie soms prachtige dingen verdwijnen in containers tijdens grove verbouwingen. Op deze manier krijgt het materiaal toch weer een mooie bestemming."

Jansen ziet al jaren hetzelfde en dan vooral op professionele bouwlocaties. Als vastgoedontwikkelaar komt hij veel op dit soort plekken. Goed en bruikbaar bouwmateriaal krijgt nog te vaak een plek bij het afval. In een wereld waar de betekenis en het belang van duurzaamheid is geland, moet ook in de bouw beter gekeken worden naar het hergebruik van materialen.
Tevreden constateert de Amersfoorter dat het duurzame besef ook is doorgedrongen in de bouwwereld. Een aantal jaar geleden had hij nooit de discussie over hergebruik kunnen voeren met bijvoorbeeld aannemers, uitvoerders en slopers. "De bouw is totaal geënt op nieuw. Die was helemaal niet bezig met hergebruik", is de uitleg. Al een tijdje merkt Jansen dat er sprake is van een omslag in het denken. De wil om materiaal een tweede leven te geven, is nu echt aanwezig. Een van de grootste knelpunten is de logistiek. Hoe komen de overgebleven bouwspullen naar één centrale plek? Hoe organiseer je dat als bouwbedrijf en en wie leidt dat allemaal in goede banen? "Dat is echt een grote uitdaging", geeft Jansen aan. "Ook in de gesprekken in Hilversum horen we deze signalen."

'De bouw is totaal geënt op nieuw. Niet bezig met hergebruik'

In Amersfoort heeft hij zich de laatste maanden beziggehouden met het project voor een tweedehandsbouwwinkel. Daar staat de Bouwkringloop inmiddels volop in de steigers. Halverwege december gaan de deuren open en worden hier van particulieren, slopers en bouwbedrijven overgebleven bouwmaterialen verzameld, die tegen een gunstig tarief weer afgehaald kunnen worden.

Als winnaar van de Hilversum 100 Challenge, de wedstrijd die de gemeente deze zomer had uitgeschreven om zo veel mogelijk duurzame ideeën op te halen en daarmee vooral te werken aan CO2-reductie, gaat De Bouwkringloop nu aan de gang met dit idee. Voor hen is het vooral zaak om met partijen aan tafel te komen, waaronder de GAD, en afspraken maken over de uitvoering. Als alle neuzen dezelfde kant op staan, dan kan het snel gaan. Dat heeft de ontwikkelaar in Amersfoort gemerkt. Op z'n vroegst zou de Hilversumse bouwkringloop medio 2018 open kunnen. Jansen benadrukt dat dit deze verwachting wel met potlood moet worden ingevuld.

'De verwachting is groot in Hilversum, maar het gaat lukken'

De bijeenkomst van de Hilversum 100 Challenge in de Stookplaats op dinsdag 10 oktober, waar Jansen de hoofdprijs in ontvangst nam, is een goed startmoment geweest. De Amersfoorter noemde het evenement heel nuttig, omdat e veel partijen met duurzame gedachten in één ruimte waren. Daardoor heeft hij meteen spijkers met koppen kunnen slaan en geconstateerd dat er veel animo is in Hilversum om te verduurzamen. "Die hoofdprijs van 10.000 euro komt niet in de buurt van wat het kost om zo'n project op te zetten. Het enthousiasme dat er in Hilversum is, is het belangrijkste. Dat is de spin-off van deze prijs. De verwachting is groot in Hilversum, maar de winkel moet gaan lukken", laat de winnaar van de challenge weten.

Tennisevent moet groeien

Robin Haase was afgelopen jaar de grote publiekstrekker. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De eerste editie van de Melkhuisje Masters in Hilversum in mei dit jaar is redelijk succesvol verlopen. Toch is er nog meer dan voldoende ruimte voor verbetering.

Dat blijkt uit een deze week verschenen brief (met daarbij een evaluatie) van wethouder Floris Voorink van Sport aan de gemeenteraad. Duidelijk is dat 2017 gold als opstartjaar. Wat tegenviel was de belangstelling van het bedrijfsleven. Zij wilden 'eerst zien, dan geloven' voordat zij in het project stapten.
Ook de kaartverkoop kwam te laat en tot de laatste dag onvoldoende op gang. Vooraf was gehoopt op duizend bezoekers per dag, plus nog 250 VIP gasten. Uiteindelijk stopte de teller bij 2500 bezoekers in drie dagen, waarvan 400 vipgasten. En ook het plan om een actie te doen met de basisscholen uit Hilversum bleek een mislukking.

Het tennisevenement was na jaren van afwezigheid dit jaar weer terug in Hilversum. Grote publiekstrekker was de Nederlander Robin Haase. Belangrijkste doel van het drie dagen durende toernooi was de promotie van tennis, 't Melkhuisje en Hilversum. Dat is redelijk gelukt, blijkt uit de evaluatie. Zo werden de zes wedstrijden van Melkhuisje Masters Hilversum 2017 rechtstreeks door Ziggo Sport uitgezonden. Ziggo Sport was tevreden met circa 28.000 kijkers bij de tweede wedstrijd op zaterdag.

Ook reacties van spelers, bezoekers en andere stakeholders waren ondanks de te korte voorbereidingstijd zeer positief en enthousiast. Hilversum wil het toernooi wel financieel blijven ondersteunen, maar halveert de subsidie voor 2018 tot 25.000 euro. Mocht het evenement ook in de jaren erna doorgaan, is de subsidie maximaal 15.000 euro per jaar.

Brandweer publiekstrekker in uitgaansgebied

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Ophef in het Hilversumse uitgaansgebied in de nacht van zaterdag op zondag. Daar moest de brandweer eraan te pas komen om iemand met een hoogwerker - na een verder onbekend incident - uit zijn of haar woning aan de Spoorstraat te halen. De ambulance bracht het slachtoffer naar het ziekenhuis.