Gooi en Eembode Hilversum

18 oktober 2018

Gooi en Eembode Hilversum 18 oktober 2018


Nu dokken voor fout gestalde fiets

HILVERSUM Ondanks al het morren en het verzet is het nu dan echt begonnen: het handhaven op verkeerd gestalde fietsen in het centrum. In de eerste paar dagen hebben de handhavers al 37 verkeerd gestalde tweewielers naar het depot aan de Kerkbrink gebracht. Het is nu betalen om het stalen ros terug te krijgen.

Na 2,5 maand van voorlichten waaronder vier weken van mild handhaven, is het nieuwe stalverbod nu echt van kracht. De kritiek over te weinig stallingscapaciteit en onduidelijkheid over de hersteltermijn is bij lange na nog niet verstomd. Een rondje door het centrum leert dat veel Hilversummers hun fiets nog gewoon tegen de gevel neerzetten en daarmee het risico lopen dat hun eigendom weg is.
Is de fiets meegenomen naar het depot dan kost het de fietseigenaar 15 euro. Dit geld is volgens de gemeente een tegemoetkoming in de kosten voor de handhaving en de administratie. Tevens moeten de fietsbezitters hun fietssleutel én legitimatiebewijs meenemen. Dat laatste is opmerkelijk. De gemeente meldt dat de depotmedewerkers dan weten aan wie zij de fiets meegeven. "Mocht het namelijk gebeuren dat iemand anders de fiets mee heeft genomen, dan kunnen wij terugvinden aan wie de fiets is meegegeven. Deze gegevens bewaren wij zes maanden, daarna worden ze vernietigd", luidt de verklaring.

13

Muziekids het nieuwe goede doel City Run

hilversum De Hilversum City Run en de Muziekids hebben de handen ineengeslagen. De Hilversumse stichting is voor de komende drie edities van het sportevenement, dat ieder jaar in april plaatsvindt, het nieuwe goede doel.

Dat vertellen directeur Dick Slootbeek van de City Run en directeur en initiatiefnemer Robbert de Vos van Muziekids. Jarenlang was Spieren voor Spieren het goede doel dat aan de Hilversum City Run was verbonden, maar de laatste paar edities werd steeds meer duidelijk dat die twee partijen uit elkaar groeiden.

21

Leerling ATC met voet bekneld tussen schuifhek

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Paniek op het Alberdingk Thijm College woensdagmorgen. Een leerling raakte om onduidelijke reden met een voet bekneld tussen een schuifhek. Het duurde even voordat de brandweer haar kon bevrijden. Dat lukte nadat de spijlen waren doorgeknipt. Het meisje is door ambulancemedewerkers nagekeken, maar mankeerde niets.

'Eclips'

Foto: Karin van Leeuwen

Haar vorige boek over het verlies van haar twee kinderen heeft heel goed verkocht. Nu is er de debuutroman van Suzan Hilhorst.

25

Ringslangen nog actief door warm herfstweer

De afgelopen tijd zijn meerdere ringslangen aangereden. Foto: Natuurmonumenten

's-graveland Het warme herfstweer zorgt ervoor dat ringslangen veel actiever zijn dan normaal in deze tijd van het jaar. Normaal gesproken zijn de meeste ringslangen al naar hun winterverblijven, maar rondom het Naardermeer en op de 's-Gravelandse buitenplaatsen worden ze nog steeds overal gezien, meldt Natuurmonumenten.

Door het zonnige, warme weer zijn gewone padden, heikikkers, groene kikkers en bruine kikkers nog volop actief. Soorten waar ringslangen dol op zijn. Een buitenkansje dus om met een goedgevulde maag de winterslaap in te gaan. De koudbloedige dieren moeten zich opwarmen in de zon voordat ze op jacht kunnen gaan. Een perfecte plek daarvoor zijn wegen. De zon warmt het asfalt op, zodat de slangen ook van onderen warm worden.
Slim, maar wél met een enorm risico, want de kans dat een ringslang wordt aangereden is dan behoorlijk groot. De afgelopen dagen zijn er meerdere aangereden ringslangen rondom het Naardermeer gevonden. Op de parkeerplaats bij Stadzigt lag er één gewond in de berm.
Boswachter Luc Hoogenstein van beheereenheid Gooi en Vechtstreek zegt dat de bestuurder niet door had dat er een ringslang op de weg lag en vol over het dier heen reed. "We konden niets anders doen dan het gewonde dier uit haar lijden verlossen. Een paar minuten later vonden we nóg een ringslang op dezelfde parkeerplaats, die we in veiligheid hebben gebracht."
Het mooie weer levert dus niet alleen maar voordelen op voor dit dier.

Aan de slag met Zanderij Crailoo

De situatie over een aantal jaar, aldus het GNR. Foto: GNR

HILVERSUM Om de natuurkwaliteit een boost te geven gaat het Goois Natuurreservaat aan de slag in de Zanderij Crailoo tussen Hilversum en Bussum. De werkzaamheden beginnen deze maand en duren pakweg zes maanden.

Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw is het gebied gebruikt voor zandwinning, daarna voor veehouderij. Toen het Goois Natuurreservaat (GNR) twintig jaar geleden eigenaar werd van de zanderij, was er een project om de natuurkwaliteit te verbeteren. Daarvoor zijn waterpartijen en enkele laaggelegen 'eilanden' aangelegd.
De natuurkwaliteit blijft echter achter bij de verwachtingen, vindt het GNR. Op de oeverzones en op de eilanden komen bijzondere plantensoorten voor, maar nog niet op de eromheen liggende graslanden. "Deze hebben wel die potentie. We gaan de komende maanden werkzaamheden uitvoeren om dat te stimuleren. Een deel van de graslanden gaan we in fases afgraven."

In de Zanderij Crailoo ligt ook een vlonderpad (onderdeel van wandelroute 'het Heijmanspad)'. Dit vlonder is aan vervanging toe. Een deel daarvan is om veiligheidsredenen vorig jaar afgesloten voor publiek. Het vlonderpad wordt opgeknapt, ingekort en deels verlegd. Het vernieuwde vlonderpad is na oplevering zo snel mogelijk weer open voor publiek.

De werkzaamheden zijn van oktober tot maart volgend jaar. Er wordt tijdens de werkzaamheden rekening gehouden met de aanwezigheid van beschermde dieren, zoals bijvoorbeeld de ringslang. Het GNR kan tijdens de werkzaamheden overlast voor de bezoeker niet uitsluiten. Uit het oogpunt van veiligheid kan het zijn dat delen van de Zanderij tijdelijk dicht zijn, waardoor het natuurgebied minder toegankelijk is.

Weerbericht

Overwegend droog, geregeld zon, minder warm

Restanten van tropische orkanen hebben een omvangrijk lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa gevormd. De stroming bleef daardoor zuid tot zuidoost en het warme weer kon langer aanhouden. Omdat zich boven het Noordzeegebied nu een nieuwe hogedrukzone gaat vormen wordt de stroming noord tot noordoost. Het wordt minder warm, maar het blijft vrijwel droog.

Vrijdag + het weekeinde

Donderdag kwam een einde aan een lange reeks van 8 dagen met een maximum boven 20 graden. Vrijdag wordt het bij een matige noordoostenwind 15 graden. Het blijft zowel vrijdag als in het weekeinde vrijwel droog met een mix van zon en wolken. De nachten zijn fris met kans op mist en een minimum rond 5 graden. Overdag wordt het circa 16 graden. Er waait een meestal matige wind, eerst noordoostelijk, geleidelijk draaiend naar west tot zuidwest.

Trend na het weekeinde

Boven de Atlantische Oceaan ontstaat een krachtig hogedrukgebied, tegelijk is de luchtdruk laag boven Noord-Europa. Het Noordzeegebied krijgt dan te maken met polaire lucht uit het noordwesten. Het is licht wisselvallig met soms wat regen. De maxima liggen rond 13 graden.

Weetje

Het was zaterdag met 26.3 graden de warmste 13e oktober ooit gemeten. Het vorige record was 23.6 graden in 1990. Tevens was het de meest late zomerse dag (25+) in het jaar en bovendien de op één na warmste oktoberdag ooit. De warmste blijft 26.5 graden op 4 oktober 1983. Ook de 22.8 graden op 12 oktober en 24.2 graden op 14 oktober waren datumrecords.

Appartementengebouw op parkeerplaats naast Gooiland

Vanaf de Langestraatzijde. Afbeelding: Gemeente

HILVERSUM Op de nu toch wat troosteloos ogende parkeerplaats naast Gooiland (Kapelstraat – Langestraat) komt een appartementengebouw met vijftig vrijesectorhuurwoningen in het middeldure en dure huursegment.

Dat plan heeft de eigenaar aan de gemeente gepresenteerd, schrijft wethouder Floris Voorink aan de gemeenteraad. In 2011 verkocht de gemeente de gronden en twee jaar later bepaalde de gemeenteraad dat deze gronden de bestemming 'Wonen – uit te werken' zou krijgen.

Het nieuwe plan zou voldoen aan alle voorwaarden en ook aan de door de raad vastgestelde parkeernormen. Ook ligt het dak straks vol met zonnepanelen.

Oproep aan ouders: 'Maak van je roze wolk geen rookwolk'

Extra aandacht voor jonge gezinnen tijdens brandpreventieweken

Jonge en aanstaande ouders krijgen tijdens de brandpreventieweken deze maand extra aandacht van de brandweer over brandveiligheid.

Het gezin Postma kreeg woensdag bezoek van Broertjes en Wollaars. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoog bezoek voor de kersverse baby Jan-Pieter Postma en zijn ouders woensdagmorgen. Niemand minder dan burgemeester Pieter Broertjes en wijkbrandweerman René Wollaars verrasten het jonge gezin met een bezoek en overhandigden een geboortetas met brandveilige inhoud aan een van de eerstgeborenen in oktober in Hilversum.

Vorige week al deed burgemeester Freek Ossel van Wijdemeren hetzelfde. In Loosdrecht bezocht hij de kersverse baby Laura en haar ouders. Aanleiding voor deze bezoekje zijn de jaarlijkse brandpreventieweken. Speciale aandacht is er dit keer - onder de noemer 'Maak van je roze wolk geen rookwolk' - voor jonge en aanstaande ouders. Daarvan zijn er de afgelopen jaren - dankzij enkele nieuwbouwprojecten - meer van in Hilversum en omstreken gaan wonen. "Voor jonge ouders is het zeker belangrijk om stil te staan bij de veiligheid van de kinderen en dus ook bij de brandveiligheid in huis", aldus de brandweer. "Daarbij kan de informatie, die deze maand wordt verstrekt aan alle ouders bij wie een kind wordt geboren, helpen om de brandveiligheid thuis te vergroten."
Bij brand geldt: goed voorbereiden loont de moeite, vervolgt de brandweer. Zo is het handig om vooraf afspraken te maken over een vluchtplan met daarin een vaste plek voor de huissleutel, wie de kinderen onder zijn hoede neemt en het vrijhouden van de vluchtroute van obstakels.

Dringend behoefte aan pleegouders

HILVERSUM De Gooise gemeenten zijn dringend op zoek naar meer pleegouders in de regio. Om die reden worden de onkostenvergoeding voor pleegouders verhoogd en de administratieve lasten voor pleegzorgaanbieders verlaagd.

Dat schrijft het Hilversumse college van burgemeester en wethouders. De afgelopen maanden hebben de gemeenten met pleegjongeren, pleegouders en aanbieders nagedacht hoe de pleegzorg kan worden versterkt. Duidelijk is dat de pleegzorg een impuls moet krijgen. Zo volgt de Regio Gooi en Vechtstreek de landelijke bestuurlijke afspraak om pleegzorg standaard tot 21 jaar in te zetten en zo nodig tot 23 jaar. "We verhogen de onkostenvergoeding voor pleegouders en verlagen de administratieve lasten voor pleegzorgaanbieders."
Ook komt er een publiciteitscampagne. Zo sluit de Regio zich aan bij de landelijke Week van Pleegzorg van 31 oktober tot en met 7 november. Thema is 'Supergewone mensen gezocht'. Daarnaast is er een informatiebijeenkomst voor potentiële pleegouders en een waarderingsactie voor huidige pleegouders.

Protest tegen schrappen van buslijnen Gooi

HILVERSUM Een aantal buslijnen in 't Gooi, waaronder de lijnen 1, 2 en 3 in Hilversum, dreigen te verdwijnen. Dat zegt SP-Statenlid Marnix Bruggeman na een uitleg aan leden van Provinciale Staten in Noord-Holland.

De diensten worden geschrapt per 2021, waarschuwt de socialist. Dan eindigt de subsidie-concessie Gooi- en Vechtstreek die de provincie aan Connexxion heeft verleend. Volgend jaar begint de aanbesteding van een nieuwe concessie. De provincie denkt nu al na hoe het nieuwe buslijnennet er uit moet gaan zien. In een advies van adviesbureau Goudappel Coffeng staat dat er alleen zogenaamde stroomlijnen moeten overblijven, zoals lijn 320.
Hoewel de provincie zal aangeven dat het gaat om voorlopige ideeën, aldus Bruggeman, raadt hij busreizigers aan nu alvast te protesteren tegen de 'opheffingsplannen'. "Als je het nu niet doet, krijg je straks te horen dat de plannen al vastliggen en dat je maar eerder had moeten protesteren."

'Vernoem nieuw Stationsplein naar burgemeester Boot'

Momenteel is men druk bezig met het bouwen van de veertien woningen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het stuk grond tussen de 's-Gravelandseweg en de Hoge Naarderweg moet gewoon het Molenpad gaan heten. Dat doet de geschiedenis van dit deel van Hilversum het meest recht. Het idee van Jaap van der Harst is om het Stationsplein naar burgemeester Joost Boot te vernoemen.

'Het getuigt van weinig respect naar
de bewoners'

Van der Harst, toekomstig bewoner van de Burgemeester Bootlaan waar nu gebouwd wordt, uit zijn idee op Facebook. Het nieuwe stationsplein omdopen tot het Burgemeester Bootplein is volgens hem een veel beter eerbetoon. De nieuwe entree van Hilversum krijgt een duidelijk mediaprofiel. Boot was de eerste mediaburgemeester van Hilversum. Zo was hij onder meer grondlegger van het huidige Media Park.
Volgens Van der Harst willen de bewoners wonen aan het Molenpad. Dat was de werktitel van de projectontwikkelaar en de verkopend makelaar. Dat is een naam die historisch gezien goed past bij dit deel van Hilversum. In het verleden stond molen De Ruyter aan deze kant van de 's-Gravelandseweg. Het college van burgemeester en wethouders vindt dít juist een goede plek. Het is in de buurt van de wijk met meer burgemeestersstraten en het komt uit bij het raadhuis. "Het getuigt van weinig respect naar de bewoners", vindt Van der Harst. "Volgens het college is het controversiële verleden van Boot zo onbeduidend dat het straatnaamgeving niet in de weg staat en dan getuigt het van weinig respect om de mediaburgemeester te eren met een toegangspaadje naar veertien woningen, dat ook nog eens eigendom is van de bewoners."
Deze straat vernoemen naar de langstzittende burgervader van Hilversum heeft veel stof doen opwaaien. Bewoners hebben hun woning gekocht op basis van het Molenpad. Het college heeft de kopers nooit op de hoogte gebracht van hun voornemen of sindsdien contact met hen gezocht. Politiek gezien is het een heet hangijzer geworden. SP en PvdA kaartten het apartheidsverleden van Boot aan en willen helemaal geen eerbetoon. Binnenkort neemt het college een besluit, al bleek begin september al dat het geen reden ziet om te heroverwegen.

Janine Veen

(35) woont sinds vier jaar in Hilversum en zou het wel weten als ze een dagje in Pieter Broertjes' schoenen zou staan...

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk negen jaar als verpleegkundige en ben nu recoveryverpleegkundige in opleiding in het UMC."

Wat zijn je hobby's?
"Hardlopen, het overleven van obstacleruns, triatlons en om van dat alles bij te komen ga ik naar de sauna en op vakantie."

Omschrijf Hilversum in 5 woorden:
"Leuk, bruisend, benaderbaar, divers en veilig."

Naar welk café ga je graag?
"Voor een drankje naar Mout, lunchen bij de Smidse. Zij serveren het lekkerste broodje gado gado."

Als je burgemeester was, dan….
"deed ik de hele dag mijn ketting om en knipte lintjes door, net als mijn opa. Hij was burgemeester van Ermelo."

Waar ben je trots op?
"Op mijn positieve levensinstelling."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Alles wat je moet weten over hardlopen."

Wat mist Hilversum?
"Een buitenzwembad."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik vliegangst heb en dat ik best vaak vlieg voor iemand met vliegangst."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met mijn opa. Ik wil praten over politiek, over de zin van het leven, over de tijd dat hij in het verzet zat. Wat dreef hem? Helaas, mijn opa is er niet meer."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Museum Hilversum."

Heimelijk genoegen?
"Een Toblerone-reep naar binnen stampen. Achter elkaar."

Ze mogen je wekken voor...
"een mooie maan en schitterende sterrenhemel."

Vrouw overlijdt bij ongeval op A27 Hilversum

HILVERSUM Bij een eenzijdig ongeval op de A27 bij Hilversum is in de nacht van vrijdag op zaterdag een vrouw om het leven gekomen. De bestuurder, een man uit Maarssen, geldt als verdachte omdat hij met drank op achter het stuur zat.

Rond 3.30 uur ging het helemaal mis en raakte het vermoedelijk veel te hard rijdende voertuig in de vernieuwde bocht vanaf de Diependaalselaan richting de autosnelweg van de weg. De auto schoot van het talud en raakte enkele bomen. De bijrijder, een 33-jarige vrouw uit Maarssen, was op slag dood. De brandweer haalde het stoffelijk overschot uit de auto en droeg deze over aan de rouwvervoerder.

De bestuurder, ook uit Maarssen, raakte bij het ongeval lichtgewond. De hulpdiensten zochten nog naar een derde inzittende, maar troffen niemand meer aan.
Omdat de bestuurder onder invloed van alcohol was, is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Inmiddels is hij weer thuis, maar hij blijft verdachte, aldus de politie. Verkeersspecialisten en het Tactisch VerkeersTeam doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Puur Smaeck pakt tweede plaats in MECC

HILVERSUM Het kookteam van Puur Smaeck keerde vorige week terug met zilver. De Hilversummers hebben het op één na beste biologische restaurant van het land.

Eigenaar Kees Verhoeff is trots op deze prestatie. "De waardering van mensen van buitenaf is mooi. Nu merk je dat we opvallen door onze unieke producten. Dat is supergaaf. Door deze wedstrijd gaan we het hier iets anders doen. We gaan een andere kaart maken", zegt hij enthousiast.

De finale van deze door Centraal Beheer uitgeschreven wedstrijd vond plaats in het MECC in Maastricht tijdens de vakbeurs Folie Culinaire - International Gastronomy Event 2018. De vier overgebleven biologische restaurants kregen een 'black box' voorgeschoteld. Van deze producten moesten zij een voor- en een hoofdgerecht maken. Puur Smaeck had volgens de jury het beste voorgerecht en overall eindigden de Hilversummers als tweede.

Brand in portiekflat Van Riebeeckweg

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bewoners van een portiekflat aan de Van Riebeeckweg hebben in de nacht van zaterdag op zondag korte tijd hun woning moeten verlaten. Op het balkon op de tweede verdieping was rond 2.00 uur namelijk een brand ontstaan. Daardoor drong rook het gebouw binnen. De brandweer ventileerde de woning en het trappenhuis en had de brand snel onder controle.

Van Gilse zesde op VVD-lijst

Joost van Gilse. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Joost van Gilse lijkt zijn politieke carrière voort te zetten in Provinciale Staten. De Hilversummer staat zesde op de provinciale kandidatenlijst van de VVD. Momenteel hebben de liberalen 11 van de 55 zetels.

In maart nam Van Gilse, voormalig fractievoorzitter en bewaker van de ruimtelijke kwaliteit, na twaalf jaar afscheid van de raad. In deze krant gaf hij aan zijn focus te verleggen naar de provinciale politiek.

'Deze gemeenteraad mist Hart voor Hilversum in de oppositie'

Frans van Osch over de zorgpunten van de lokale politiek

Het machtsblok van de vier coalitiepartijen is te krachtig, terwijl de oppositie krachteloos is. 'Het gaat niet veel worden', aldus Frans van Osch.

Veel vuurwerk is er volgens Frans van Osch niet te verwachten van de 37 gekozen politici. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nee, er gebeurt niet veel in de gemeenteraad. Hoewel de negen fracties pas zeven maanden bezig zijn na de verkiezingen, verwacht politiek duider in Hilversum Frans van Osch weinig van deze periode. Het ontbreekt aan krachtige politici, de coalitie is veel te groot en daar komt bij dat de vijf oppositiepartijen niet bij machte zijn een vuist te maken.

Wat betreft de oppositie is het nu treurigheid troef

Niemand heeft de oppositierol van Karin Walters overgenomen, is zijn perceptie. De huidig wethouder van onder andere Financiën nam vorig jaar mei het stokje over van Léonie Sazias als fractievoorzitter van Hart voor Hilversum. In de ogen van Van Osch kon Walters heel goed de vinger op de zere plek leggen. Haar bevindingen en conclusies kon zij goed en scherp duidelijk maken. Niet dat zij daarmee dan ook gelijk kreeg, want het blijft politiek, merkt hij op. Dat deed Walters door goed spitwerk te verrichten. Uit eigen onderzoek haalde zij bijvoorbeeld naar boven dat de verkoop van sociale huurwoningen veel harder ging dan was gedacht. "We missen de oppositie van Hart voor Hilversum", concludeert de Hilversummer tijdens het gesprek. Walters heeft bewezen goed oppositie te kunnen voeren. Met Jan Slingerland, de nieuwe fractievoorzitter, en Henk Blok vindt Van Osch dat er drie kanonnen zijn die dit goed in de vingers hebben. Maar ja, 'Hart' behoort nu tot de coalitie. Van Osch is zelf van 2006 tot en met 2010 raadslid geweest. Daarin etaleerde hij zich als een scherp debater toen de VVD in de oppositie zat. Daarna is hij wethouder geweest. Die rit zat de toenmalig wethouder van Financiën niet uit na een - overigens afgewezen - motie van wantrouwen van nota bene zijn eigen fractie. Tegenwoordig geeft hij commentaar en duiding bij de raadsvergaderingen voor Politiek Debat Hilversum. Vanwege zijn ervaringen vroeg deze krant zijn bevindingen te delen, nadat De Gooi en Eembode vorige week stelde dat het politieke debat in Hilversum op sterven na dood is. Als hij nu naar de raad kijkt, ziet hij dat de vijf oppositiepartijen te krachteloos zijn. Treurigheid troef, meent de politiek duider. Uit zijn analyse blijkt dat het CDA op het vinkentouw zit. Mocht Hart voor Hilversum uit het college vertrekken, waar vooralsnog geen reden voor is, dan staan de christendemocraten klaar om die plek in te nemen. Al is deze partij van nature lief, voegt Van Osch eraan toe. De ChristenUnie vindt hij braaf en prima principieel. De meeste weerstand zou moeten komen van SP, PvdA en Leefbaar Hilversum, maar daar ontbreekt de tact en het intellectueel vermogen. "Hoe haal je 't in je hoofd als SP bijvoorbeeld, om een motie niet vooraf voor te leggen aan andere partijen? Voor een motie moet je lobbyen. Zo simpel is dat", luidt een voorbeeld. Daarnaast stelt Van Osch dat het met elf zetels ook bijna geen doen is tegen het machtsblok van Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks. Het kwartet heeft 26 zetels, wat de Hilversummer veel te veel vindt. Een coalitie met 'Hart', D66 en VVD (21 zetels) was voldoende geweest. Zelfs als de oppositie zich verenigt, meestal zijn het solostoten richting het college, dan haalt dat gezien de gigantische omvang van de coalitie weinig uit. Tevens constateert hij dat er nog geen echt sterke persoonlijkheden zijn in deze raad, die eind maart is geïnstalleerd. In de vorige perioden zaten politici die 'het geweten' van de raad waren, zoals Van Osch dat zegt. Hans Roos, die namens Hart voor Hilversum en later Hilversum1 bijvoorbeeld in de raad zat, was een goed spreker die een inhoudelijk sterk verhaal hield én daarbij de pijnpunten kon benoemen. Jan de Wit, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie, was zijn medestander. Met goede vergelijkingen en humor kon hij de vinger op de zere plek leggen van de besluitvorming die voorlag. Jan Kastje, nu wethouder en oud-fractievoorzitter van GroenLinks, deed volgens Van Osch in iets mindere mate dan de vorige twee eveneens een goede duit in het zakje.

Politieke stof over citymarketing nog altijd niet neergekomen

Stichting Hilversum Marketing moet op eigen benen kunnen staan, maar hoe?

Stampij om niks vindt D66. Redenen genoeg om de citymarketingorganisatie eens goed onder de loep te nemen, meent de PvdA. De politieke meningen lopen behoorlijk uiteen.

Bijval van D66 voor wethouder Wimar Jaeger, terwijl de PvdA hem verwijt een helikopterouder te zijn. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Politiek gezien is het stof over de Stichting Hilversum Marketing (SHM) nog altijd niet neergekomen. Terwijl de PvdA haarfijn uitgelegd wil hebben waarom meerdere afspraken niet zijn nagekomen en waarom signalen over het lange tijd slecht functioneren zijn genegeerd, vindt D66 dat het allemaal niet zo'n vaart moet lopen. De citymarketingorganisatie is een typisch startend bedrijf en moet tijd krijgen om te rijpen.

D66-fractievoorzitter Annemarie den Daas ziet dat de stichting tegen dezelfde problemen aanloopt als iedere start-up. Strubbelingen horen bij een opstartfase, stelt ze deze week in een uitgebreid stuk op de website van de partij. "In de uitwerking van de plannen gaan soms dingen mis. Alles kost tijd en doorzettingsvermogen", schrijft zij. Na alle consternatie en 'afrekeningen' in de pers voelt zij zich geroepen de zaken helder op een rij te zetten.

Het opzetten van een nieuwe organisatie, die vooral voor Hilversummers bedoeld is, kost tijd en het werk is lang niet altijd zichtbaar. Achter de schermen zijn de citymarketeers bezig geweest met het opzetten van netwerken van ondernemers, inwoners, bedrijven en de gemeente. De samenwerking tussen al die partijen - privaat en publiek - is onwennig, aldus de politica. Tevens vergt het werven van fondsen een lange adem en een raad van toezicht is niet binnen een mum van tijd binnenboord.

'Hilversum is levendiger en bruisender dan ooit tevoren'

Bij de PvdA kijken ze toch heel anders tegen de kwestie aan. Femke van Drooge, fractievoorzitter, wil snel antwoorden hebben. Het opzetten van de citymarketing mag dan een lange aanloop hebben, maar dat laat onverlet dat bijvoorbeeld de communicatie van wethouder Wimar Jaeger (D66) en van de citymarketingdirecteur beter had gemoeten. Signalen over verstoorde werkverhoudingen en het uitblijven van concrete resultaten waren reden genoeg voor beiden om de mond open te doen. De stichting heeft dit jaar een aanzienlijk bedrag aan gemeenschapsgeld ontvangen: 880.000 euro, waarvan 330.000 euro aan startkapitaal.

Bij D66 bestaan geen twijfels over de prestatiecurve van de eerste negen maanden. In februari begon de stichting in het kantoor op het Stationsplein en in het jaarverslag staan vast behoorlijke resultaten. "Hilversum is daarbij levendiger en bruisender dan ooit tevoren en alle (onbezoldigde) belanghebbenden hebben elkaar gevonden en zijn onverminderd enthousiast en trots op wat is bereikt, zie daarvoor ook de steunbetuigingen van de Stichting Hilversum Centrum en de Cultuurraad", aldus Den Daas, die van alle stampij weinig begrijpt.

'Om kind te laten groeien moet je er niet bovenop zitten'

Volgens Jaeger is de citymarketing met beeldmerk Live Hilversum een succes, zo liet hij weten in de beantwoording van vragen van de ChristenUnie. Vorige week woensdag sprong hij ook in de bres voor de stichting. Tot verbazing en irritatie van de PvdA gaf hij tijdens de commissie Economie en Bestuur aan het raadsleden kwalijk te nemen dat zij de marketingorganisatie geen ruimte geven om te ademen. "Maar het is de wethouder zelf die het vertrouwen doet afbrokkelen door de houding en gedrag van een helikopterouder aan te nemen", meldt Van Drooge.

Daarmee bedoelt de sociaaldemocraat dat Jaeger zelf overbeschermend is ten opzichte van 'zijn kindje' de citymarketing. Doordat hij er zelf bot bovenop zit, informatie niet direct wil delen met de raad omdat hij het de fracties 'voor wil kauwen', is hij zelf de grootste sta-in-de-weg voor de groei van de stichting, is de lezing van Van Drooge.
Het gevaar van deze opstelling is dat zijn kroost nooit zelfstandig wordt. Den Daas bestrijdt dat de stichting het kind van Jaeger is. Voormalig PvdA-wethouder Jan Rensen heeft in 2012 al de eerste contouren geschetst voor de citymarketing. Twee jaar later, toen Jaeger deze portefeuille overnam, is de Democraat verdergegaan met waar zijn voorganger was gebleven. Hij begon met het creëren van netwerken op ondernemend, cultureel en mediagebied. Het college kwam met plannen voor het aantrekkelijker maken van het centrum, Stadsfonds Hilversum zag het levenslicht en ondernemers zijn nu vertegenwoordigd in de Stichting Centrum Hilversum.

Over één ding zijn Van Drooge en Den Daas het met elkaar eens: de stichting moet op eigen benen kunnen staan. Daarom is SHM ook op afstand gezet van de gemeente. "De gemeente is partner, subsidieverstrekker en óók belanghebbende. Ze zal moeten loslaten", vindt de D66-fractievoorzitter. Van Drooge is van mening dat Jaeger door zijn eigen handelen zelf niet gelooft dat de stichting zelfstandig kan draaien. Naar haar mening bemoeit de wethouder zich veel te veel met de gang van zaken in de 'zwarte doos' op het Stationsplein. "Om een kind te laten groeien moet je er niet bovenop zitten, was zijn mededeling. Woorden die hij zelf misschien ter harte moet nemen", luidt haar advies.

Pas betalen voor verkeerd gestalde fiets als zaken op orde zijn

'Duur project voor schoonhouden van vijf straatjes'

Procedures kloppen niet, maar fietsgebruikers moeten wel betalen bij het depot. Dat moet stoppen totdat overal duidelijkheid over is, aldus de SP-fractie.

SP eist onder meer duidelijkheid over de hersteltermijn van verkeerd gestalde fietsen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Waarom voert de gemeente het stalverbod van de fiets in het centrum halfbakken in? Te weinig fietsparkeerplekken en onduidelijkheid over de redelijke termijn waarop je een verkeerd gestalde fiets mag weghalen. Het zijn enkele voorbeelden die de SP geeft. Omdat Hilversum haar zaken niet op orde heeft, moet het betalen voor de weggehaalde fiets meteen stoppen, vinden de socialisten.

"We zijn met stomheid geslagen", zegt Bianca Verweij na beraad met de fractie. "Er ontstaat onrust, want de procedures zijn niet op orde, maar mensen moeten sinds maandag wel 15 euro betalen bij het depot aan de Kerkbrink om hun fiets terug te krijgen. Dat betalen moet dus stoppen zolang er geen redelijke alternatieven en termijnen zijn", vervolgt de fractievoorzitter.

Met 2.800 plekken in het centrum beweert wethouder Arno Scheepers dat er voldoende voorzieningen zijn. Verweij bestrijdt dat. Dat is ook steeds wat zij terughoort van inwoners. Als er een inpandige fietsenstalling was geweest in het centrum was het een ander verhaal geweest, maar dat is nog altijd niet het geval. Al kondigde Scheepers vorige week in deze krant aan hierover snel met een mededeling te komen.

Waarom legitimeren als je jouw fiets komt ophalen?

Daarnaast is het volslagen onduidelijk voor de SP waarom er geen redelijke termijnen zijn. Fietsgebruikers moeten hun fout kunnen herstellen. Voor hinderlijk gestalde fietsen is de termijn een kwartier. Dat moet minstens 24 uur zijn, vindt de SP. Dat gevaarlijk gestalde tweewielers - die de weg versperren voor nood- en hulpdiensten - direct weg moeten, snappen de socialisten. Scheepers zegt dat deze zaken zijn geregeld in het Aanwijzingsbesluit. Hilversum is niet de eerste gemeente die het fietsparkeren aanpakt. In het raadhuis is het huiswerk gedaan. Dat de wethouder verwijst naar het Aanwijzingsbesluit vindt de SP mooi, maar zij had het document zelf graag onder ogen gehad. Dit besluit moet ook voor Hilversummers zijn in te zien.

Volstrekt onduidelijk is volgens Verweij ook de invalidensticker die is aan te vragen. De gemeente heeft veel aanvragen gehad van mensen die minder mobiel/slecht ter been zijn en heeft vooral nee verkocht. Maar hoe het zit met bezwaar maken, wil de SP weten. En waarom moeten mensen die hun fiets komen ophalen zich legitimeren? Een auto staat op naam, maar een fiets niet. De socialisten willen weten waarom dit moet en wat de gemeente met de gegevens doet.

"Al met al is dit niet de manier om het fietsen te stimuleren", stelt Verweij. "Heel veel mensen zijn boos. De wethouder heeft zijn zaken niet op orde en dan is 1,2 miljoen euro voor het schoonhouden van vijf straatjes in het centrum toch wel een duur projectje", besluit zij.

WESPP'ers niet in moeras laten verdwijnen

De SP vroeg aandacht voor de situatie van WESPP door het pand een dag te bezetten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Sluiting van WESPP gaat voor de cliënten ernstige gevolgen hebben. Dat heeft het verleden al uitgewezen. Door het uitblijven van passende en adequate zorg bij andere zorginstanties zijn veel mensen met een psychiatrische achtergrond er allesbehalve beter op geworden. Dat is ook voor de overgebleven 42 cliënten, waarvan 33 uit Hilversum, waarschijnlijk hun voorland.

'Laat deze kwetsbare groep niet in het moeras verdwijnen.' Dat is de harde boodschap van cliënten en medewerkers van WESPP (werkervarings- en scholingsprojecten voor (ex) psychiatrische patiënten:. Zij hebben een brandbrief geschreven aan B en W en de gemeenteraad met aan het begin de uitleg dat het gaat om het aankaarten van een urgente kwestie en niet het willen stichten van een brand als er geen geld betaald wordt.

Ondanks deze grappige kwinkslag is het beide ernst. De zorgen bij deze regionale instelling over waar ze straks terechtkomen, waarschijnlijk bij projecten in de buurt, is groot. Dat zorgt voor onrust. Zorgen over de ongewisse toekomst per 1 januari 2019 als GGz Centraal definitief de deur aan de Korte Noorderweg - de plek van arbeidsmatige dagbesteding - dichtdoet. De locatie is niet meer rendabel en het credo is 'opvang in de eigen buurt'.
Verlies van stabiliteit, terugval en het vormen van een gevaar voor zichzelf en de omgeving kan gebeuren als de veiligheid van WESPP er niet meer is, een plek waar zij een professioneel thuis hebben. Hier is kennis en kunde voor deze kwetsbare mensen. Een groep die in de toekomst eerder toeneemt dan afneemt, aldus de briefschrijvers.
"Deelnemers voelen zich hier gemiddeld een stuk beter dan de groep die nu onder de zorgradar valt of bij andere organisaties is ondergebracht, waar kennis van de psychiatrie en passende ondersteuning ontbreekt. Het veilige gevoel een plek te vinden om samen met andere deelnemers voor elkaar en met elkaar te kunnen zorgen en samen een doel te hebben, resulteert in minder escalaties en incidenten veroorzaakt door deze 'verwarde' mensen", luidt de waarschuwing richting politiek.

Zorgen over sloop van oud ateliergebouw

HILVERSUM Geef het voormalige ateliergebouw bij de Stad Gods de status van monument. Daarmee is dreigende sloop voorkomen. Dat is de oproep die het bezorgde Cuypersgenootschap begin deze week heeft gedaan aan het college van burgemeester en wethouders.

"De combinatie van klooster en atelier is zeer zeldzaam, in ieder geval uniek voor onze regio", meldt het Cuypersgenootschap in hun brief. "De architectuur van het gebouwtje met haar modernistische vormentaal is kenmerkend voor de tijd. Het gebouw heeft een evidente architectuur- en cultuurhistorische waarde en is een onmisbaar onderdeel van het reeds als monument beschermde kloostergebouw."

In 1946 kwam het klooster De Stad Gods van de zusters Augustinessen op het voormalige landgoed Monnikenberg. Een oude villa werd ingericht als klooster. Tussen 1953 en 1955 was het al tijd voor een verbouwing. Zo kwam er een toren en volwaardige kapel bij naar het ontwerp van architect Nic de Jong. Later volgde nog een uitbreiding. In 1953 is tevens het beeldhouwatelier neergezet op het terrein, ook van De Jong.

Om sloop te voorkomen kan het college een aanwijzingsprocedure starten. Het Cuypersgenootschap hoopt dat de gemeente dit op korte termijn wil beginnen. Daarmee is zogeheten 'voorbescherming' toegekend aan het pand.

Ook Black Friday in centrum

HILVERSUM Koopjesjagers opgelet: vrijdag 23 november is het Black Friday, ook in het centrum van Hilversum. Tussen 16.00 en 22.00 uur verzorgen het Hilvertshof, de Gooische Brink en Stichting Centrum Hilversum dit evenement.

Er is tijdens het evenement muziek te horen, onder meer door segway-dj's, er is verlicht straattheater en butlers staan klaar bij de parkeergarages, fietsenstallingen en het station met programmaboekjes. Maar er zijn vooral veel kortingsacties, want daar is waar Black Friday om draait. Deelnemende ondernemers komen met acties. Het idee is om een aantal keer een paar minuten gratis winkelen te verloten onder de bezoekers.

Arrestatie na 'flinke discussie' en mishandeling op Marktplein

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een 20-jarige Soester is in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een toch wel massale vechtpartij - een politiewoordvoerder noemt het 'een flinke discussie' - op het Marktplein. Daarbij waren pakweg twintig personen betrokken. De Soester wordt verdacht van mishandeling van een 22-jarige Hilversummer. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. Niet veel later was er op de Groest nog een tweede vechtpartij, die overigens losstaat van de eerste. Uiteindelijk heeft de politie met drie betrokkenen, waaronder een 36-jarige man uit Zaandam en een 20-jarige Huizer, gesproken op het bureau. Wie wat heeft gedaan, is niet duidelijk.

Opnieuw enkel aandacht voor auto in gemeentelijke plannen

Fietsersbond kraakt voorstellen stationsgebied en kleine spoorbomen

Langzaam verkeer moet meer aandacht krijgen in de plannen voor het stationsgebied. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als Hilversum een knijpnijntje zou zijn dan piept deze momenteel enkel en alleen: fiets. Veel kritiek en ophef is er over het fietsparkeren in het centrum. Bij wegwerkzaamheden moet de fietser het maar uitzoeken, aldus de ChristenUnie. De Hilversumse Fietsersbond doet nog een duit in het zakje en vraagt zich af waarom het college van burgemeester en wethouders opnieuw alleen maar oog heeft voor het snelverkeer.

Alsof de MP3-speler ook bij dit college vastloopt bij hetzelfde nummer. In de gemeentelijke plannen voor het stationsgebied én de aangedragen verkeersoplossingen voor de kleine spoorbomen is vooral aandacht voor de auto. Dat leidt tot onvrede bij de lokale fietsersbond. "Wij begrijpen werkelijk niet waarom het gemotoriseerde verkeer opnieuw alle aandacht en prioriteit krijgt op dit enorm grote en vooral dure project", menen woordvoerders Krijn Griffioen en Paul Holdorp.

In hun ogen is het veel logischer om langzaam verkeer in het centrum en met name rond het Stationsplein als uitgangspunt te nemen. Daarmee creëert de gemeente een betere leefomgeving en verblijfsruimte. Die keuze ziet de bond niet terug in het Voorgenomen Besluit voor het Stationsgebied. Daardoor zijn de zorgen groot. Volgens de woordvoerders gaat bijna alle aandacht naar betere doorstroming van het gemotoriseerde verkeer over de Schapenkamp en langs of onder het nieuw te situeren Stationsplein.

'De fietsroutes zijn niet goed doordacht of er later ingeplakt'

De fietsersbond heeft de bezwaren opgeschreven en opgestuurd naar het college. Het Stationsplein moet een fraaie entree worden van Hilversum Mediastad. De gemeente heeft twee modellen voorgelegd: 7 Straatjes en De Passage. Volgens de woordvoerders gaan de verkeerskundige oplossingen in beide ontwerpen zorgen voor meerdere knelpunten. "Door het ontbreken van goede oversteken verliest het kracht en zal de oversteek van de Schapenkamp op meerdere plaatsen een continue bron van ergernis zijn voor zowel langzaam als snel verkeer."

Tevens heeft de bond de twee ontwerpalternatieven voor de kleine spoorbomen bestudeerd. Na het lezen trekt zij dezelfde conclusie als bij de voorstellen voor het stationsgebied: deze alternatieven zijn niet voor de fietsers bedacht. "De fietsroutes zijn nog niet goed doordacht of er later ingeplakt, zowel in de plaatjes als in de toelichting." Op basis van beide ontwerpen (KL26 en KL28), waarin de kleine spoorbomen eenrichtingsverkeer worden met als opties centrum in of uit, kan de bond nu geen keuze maken. Concrete informatie ontbreekt. De fietsersbond adviseert om deze alternatieven niet ter besluitvorming voor te leggen aan de raad.

Belangstelling voor brandweerkorps boven verwachting

Er waren zo veel inschrijvingen voor de hoogwerker dat besloten is deze stop te zetten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor de eerste keer in vier jaar gooide de Hilversumse brandweer de deuren open voor het publiek. Daar was genoeg belangstelling voor gezien de opkomst. Ongeveer 3.500 mensen kwamen tussen 10.00 en 16.00 uur naar de Kamerlingh Onnesweg 148.

Van zo veel interesse kijken ze bij de brandweer zelf ook op. "Een paar maanden geleden telde de open dag van de brandweer in Bussum zo'n 2.500 bezoekers, maar wat zaterdag is gebeurd, is echt boven verwachting", aldus een voorlichter. Vanaf het allereerste moment was het druk. Veel jonge gezinnen bezochten de open dag. Voor de kinderen was genoeg te doen, zoals een kleine brandweerwagen wegschieten met een brandweerslang, een kleine bootcamp, je in brandweerpak vast laten leggen op de foto, iemand redden uit de rookcontainer en diverse demonstraties. "Uit de reacties bleek ook dat bezoekers het waardeerden dat ze binnen konden kijken, zoals de leefruimte van de 24-uursdienst." Gezien de opkomst overweegt het korps vaker een open dag te houden. Het idee is nu om het één keer in de twee jaar te doen.

Filmtheater creëert ruimte

Het Filmtheater kon deze kans niet voorbij laten gaan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Omdat het huidige onderkomen te krap begint te worden, koopt Filmtheater Hilversum het naastgelegen restaurant (voorheen Nolleke). Dat maakte voorzitter Peter Boerenfijn deze week bekend tijdens de openingsavond van het jaarlijkse Filmfestival.

Het filmtheater bestaat dit jaar veertig jaar en is alweer tien jaar gevestigd aan het Herenplein. Maar dit pand is in zijn huidige vorm te krap aan het worden. Met deze aankoop wil het letterlijk ruimte creëren om ook in de toekomst zijn bezoekers comfort, service en een goede filmervaring te blijven bieden. "Na tien jaar op het Herenplein waren we verrast dat plotseling het pand van de buren te koop kwam. Deze kans konden we gewoonweg niet voorbij laten gaan. Nu kunnen we ons gaan opmaken voor de komende veertig jaar", aldus Boerenfijn.

De gemeente Hilversum heeft dit mede mogelijk gemaakt doordat er enthousiast ambtelijk en bestuurlijk met dit initiatief is meegedacht. Het Filmtheater zal de gemeente ook bij de verdere uitwerking van de plannen blijven betrekken. De komende maanden zal met de huidige eigenaar, Heineken Exploitatie Maatschappij B.V., de transactie worden afgerond.
Wat het Filmtheater precies voor inrichtingsplannen heeft met de 180 vierkante meter grote ruimte is nog onduidelijk, vertelt zakelijk leider Simone Tettero. Zij benadrukt daarbij dat de bezoekers en ook de 120 vrijwilligers vooral mee moeten denken. Ook komt er nog een brainstormsessie met die vrijwilligers, van wie sommige er al vijftien jaar werken.
Verder zijn er plannen om ook het Herenplein (eindelijk) eens wat meer allure te geven. Ook daarover gaan de gesprekken tussen het Filmtheater en de gemeente, zegt Tettero.

Presentatrice leest voor bij kinderopvang

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een dolle boel bij Kinderopvang Toppie afgelopen week. In de locatie Holleweg las - in het kader van de Kinderboekenweek - presentatrice Nienke van den Berg van kinderblok ZAPP op een wel heel bijzondere wijze voor aan de allerkleinste kinderen. En die genoten volop.

Ellende bij 't Gooi nu helemaal voorbij

Geel-zwarten verslaan BZC'13 met 7-0 en staan zonder puntverlies bovenaan

De problemen waren groot, een jaar geleden bij 't Gooi. Nu is alles anders en gaan de geel-zwarten ongeslagen aan kop in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal.

Hoewel beide teams vol voor de winst gingen, was 't Gooi toch een maatje te groot voor BZC'13. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Genieten op sportpark Beerestein zaterdag in de warme najaarszon tijdens de derby tussen het thuisspelende 't Gooi en BZC'13. Een doelpuntrijke voetbalmiddag waarin 't Gooi zeven keer scoorde en BZC met de hatelijke nul het veld verliet. De geel-zwarten zijn na vier wedstrijden met de maximale score koploper in de 4e klasse F.

'De teamspirit is hoog en we willen voor
elkaar werken'

Zaterdagmiddag toonden de mannen van coach Said Akchich dat de 113-jarige club weer springlevend is. Een jaar geleden was het eerste elftal van 't Gooi morsdood. Het bestuur moest door gebrek aan goedwillende spelers het dramatische besluit nemen het eerste team uit de competitie te halen. "Aan het einde van het seizoen 2017 begon de ellende", kijkt voorzitter Jan Willem Hoogendoorn nog een keer terug. "Trainer Bertus Effrink liet weten dat hij z'n tweejarige contract niet uitdiende. Manasse nam het roer over en vocht voor een verloren zaak. Spelers liepen weg en na zes wedstrijden gooide hij de handdoek in de ring. Begrijpelijk."
De club toonde veerkracht en ging direct aan de slag voor het seizoen 2018-2019. Said Akchich, ex OSO, werd aangetrokken als trainer, met Dennis te Nuyl als assistent en Jeroen van Beers als teammanager. Hoogendoorn vervolgt: "We hebben vroegtijdig spelers benaderd die eerder bij 't Gooi hebben gespeeld. En het is gelopen zoals het is gegaan, maar voor de start van het seizoen hadden we een complete selectie van twee elftallen."
Ja, sipt BZC-voorzitter André Kalmijn: "Wij raakten zes spelers kwijt aan 't Gooi en hebben er weinig voor terug kunnen krijgen. We hebben het tweede elftal uit de competitie gehaald om voldoende spelers voor het eerste te houden."
De 31-jarige Sercan Ozturk, met drie goals topscorer van de middag (de andere vier kwamen van tweemaal Nickey Vink, Nordin Benhammou en Vano Giorgadze), kwam met nog drie spelers van Loosdrecht. Hij is realistisch: "Onze kracht is dat bij ons het besef heerst dat we nog niks hebben. We kijken van week tot week en willen wedstrijden winnen. We hebben het vermogen om elkaar te accepteren zoals we zijn. De teamspirit is hoog en we willen voor elkaar werken. In de ruim 25 jaar dat ik voetbal, heb ik dat nog niet eerder meegemaakt. We zijn vrienden en hebben eerder al met elkaar of tegen elkaar gespeeld. Er is respect."
Dat respect is er ook naar trainer Said Akchich, zo ervaart hij zelf. "Met de meeste jongens heb ik nog gevoetbald. Nu liggen de gezagsverhoudingen anders. Maar dat is door het wederzijdse respect geen enkel probleem. Als voetballer was ik al een 'mannetje' dat zich binnen en buiten de lijnen liet gelden. Dat weten de spelers. Door de verwikkelingen van vorig jaar zijn we vanaf nul begonnen. De start is goed met een goed functionerende technische staf. We zijn een team binnen en buiten de lijnen. Maar we kunnen nog beter. Ik doe nu geen uitspraak over een periodetitel of kampioenschap. Na vier wedstrijden weten we dat bovenin met de beste ploegen mee kunnen. Na de winterstop gaan we onze doelstelling kenbaar maken."
Voor BZC, dat veel kwaliteit heeft ingeleverd, wordt het een lastig seizoen. Trainer Chris van Doorne zal alle zeilen bij moeten zetten om de spirit erin te houden. Wellicht biedt zaterdag de thuiswedstrijd tegen buurman OSO de kans om het vertrouwen op te krikken.

Meer muziek in H'sum City Run

De Hilversum City Run 2017. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Al enkele jaren hebben directeuren Dick Slootbeek van de Hilversum City Run en Robbert de Vos van Muziekids nauw contact met elkaar en werd er al weleens gekeken hoe beide partijen elkaar kunnen versterken. Maar afgelopen zomer werden die gesprekken eindelijk concreet, mede dankzij de tomeloze inzet van Maeva Labega, benadrukt het tweetal.

"Een superdame", zegt De Vos. "Zij heeft zelf ervaren wat ziek zijn is. En vaak zie je dat die mensen zo enorm gedreven zijn. De energie spat er vanaf."
De Stichting Muziekids bestaat inmiddels negen jaar en heeft naam gemaakt door ruimtes in ziekenhuizen te bouwen, te onderhouden en te exploiteren waar kinderen die in die zorginstelling moeten verblijven of er op bezoek zijn, muziek kunnen maken en beleven. Zo zijn er ook studio's in beide Tergooiziekenhuizen.

De Vos benadrukt daarbij dat Muziekids zich dus niet alleen inzet voor de zieke kinderen, maar ook voor hun ouders, broers en zussen. Want ook voor hen heeft de ziekte van hun familielid impact, stelt hij. Tegelijkertijd is de enorme betrokkenheid en passie binnen het op het Media Park gevestigde Muziekids ook volop aanwezig tijdens de Hilversum City Run. Overigens blijft deze naam intact. Maar dat er sprake is van een stukje vernieuwing mag duidelijk zijn. Er was al veel muziek tijdens in de Hilversum City Run, stellen Slootbeek en De Vos, en dat wordt door de samenwerking alleen maar meer. Ook willen zij de jeugd weer enthousiaster maken om deel te nemen.
Wat er allemaal voor gekkigheid gaat plaatsvinden op zondag 19 april, wanneer de eerstvolgende editie plaatsvindt, is nog niet helemaal duidelijk. De inschrijving start op donderdag 1 november.

Nieuwe Amac aan de Kerkstraat een walhalla voor de Apple-gebruikers

Oude foto's inspiratiebron bij verbouwing van verwaarloosd pand

De inrichting van de winkels wordt grotendeels door Apple bepaald. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ooit was Albert Heijn gevestigd in het pand aan de Kerkstraat, direct tegenover de Hema, waar deze week de 46ste Amac-vestiging in Nederland en de tweede in het Gooi de deuren opende. Ed Bindels, oprichter en ceo van Amac, toont met enkele zwart-witfoto's hoe het vroeger was. "In de loop der jaren was het pand verwaarloosd en veel van die toenmalige schoonheid is verloren gegaan. Wij hebben bij de vormgeving van de nieuwe gevel de oude foto's als inspiratiebron gebruikt."

'Ook komen de laatste Apple-meubels hier prachtig tot hun recht'

Amac was voorheen gevestigd bij het oude V&D-gebouw, maar door de leegstand daar werd dit een dode hoek, vertelt de ceo. "En we moesten daar sowieso verbouwen. Dan is het de vraag of ik de nieuwste stijl daarin kwijt kan of niet. En vervolgens kwam dit pand in beeld. Het was nog wel een bedompte winkel, maar daar moet je doorheen prikken."
De nieuwe vestiging is een maatje groter dan de vorige, namelijk 240 vierkante meter, en heeft een Nederlandse 'Apple-primeur': het nieuwste lichtplan en meubels van de Amerikaanse techgigant. Het assortiment is volledig gericht op de Apple-trends in 't Gooi. Als Bindels een compliment krijgt over de frisse uitstraling en overzichtelijke inrichting, is het antwoord dat Apple dit bepaalt en hij daar zelf nauwelijks invloed op heeft. Want net als bijvoorbeeld McDonald's - om maar eens een gekke vergelijking te maken - moeten de winkels uniform zijn. Natuurlijk is er wel ruimte voor improvisatie. Zo heeft de serviceruimte (waar later dit jaar een lokale reparatieservice komt) achterin een open glazen dak, terwijl Apple liever een dicht dak heeft. "En zo'n discussie duurt dan drie weken", waarmee Bindels de langdurige verbouwing van vijf maanden deels verklaart.
Ook verzorgt Apple het interieur van alle Amac-stores in Nederland. "We wilden een nieuwe winkel realiseren die qua oppervlak en hoogte ruimte kan bieden aan het allernieuwste lichtplan van Apple", aldus Bindels. "Ook komen de laatste Apple-meubels hier prachtig tot hun recht. Deze zijn in Nederland verder alleen nog maar in onze Rotterdamse winkel te zien."
Het marktaandeel van Apple in Hilversum is hoger dan in de rest van Nederland. Daarnaast is de iMember-service populair in 't Gooi, de dienst waarbij Amac haar klanten tegen een vast jaarlijks tarief trainingen en ondersteuning biedt. "Het heeft er alle schijn van dat dat komt doordat in deze regio veel mediaprofessionals en mediabedrijven klant zijn", aldus Bindels. Amac heeft daarom het assortiment in het nieuwe filiaal op die klantenkring aangepast en levert bovendien meer producten op maat. "Daarbij kun je denken aan Macs met een grotere opslag en modellen met een snellere videokaart of een hogere processorsnelheid."

Bijzondere gesprekken met Bibian Mentel bij Voorhoeve

Bibian Mentel zaterdag in het centrum van Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Niet ergens achter in het winkelpand, maar gewoon lekker buiten op het terras voor Boekhandel Voorhoeve ging Bibian Mentel zaterdag in gesprek met belangstellenden voor haar nieuwste boek 'LEEF'. Wat opviel was dat de aanwezigen graag hun eigen levensverhaal vertelden aan de nu oud-topsportster. Bijzonder, vindt ook de 46-jarige ereburger van Loosdrecht zelf.

'Ook kinderen met een beperking kunnen prima mee op wintersport'

'LEEF' is gebaseerd op haar eind 2017 verschenen boek 'Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten'. Na de publicatie eind 2017 onderging Bibian twee risicovolle operaties aan haar nek. Slechts drie weken later was ze al op weg naar Zuid-Korea, waar ze op indrukwekkende wijze twee gouden paralympische medailles wist te winnen. LEEF geeft in woord en beeld een verslag van dit traject: de diepe dalen en de absolute hoogtepunten.

Drievoudig paralympisch snowboardkampioene Mentel - die tijdens haar carrière maar liefst 130 gouden medailles verzamelde - maakte deze week bekend dat ze definitief niet terugkeert als topsportster. En daar wordt ze veel op aangesproken. "Maar voor mij is het geen verrassing dat ik stop. Mensen dachten misschien dat het eeuwig zou duren, maar het houdt een keer op. En ik zal altijd blijven snowboarden, ik ga alleen wat minder vaak op trainingskamp."
En ook buiten de piste blijft de Loosdrechtse actief in het snowboarden. Zo wordt ze ambassadeur van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en wil ze zo kinderen met een beperking enthousiasmeren voor de sport. Want ook kinderen met een beperking kunnen prima mee op wintersport, benadrukt Mentel. Om daar meer ruchtbaarheid aan te geven, houdt ze in april volgend jaar middels haar Mentelity Foundation een groot wintersportevenement in Zwitserland voor kinderen met een beperking.
Het is eigenlijk te absurd voor woorden dat Mentel, die dit jaar voor de tiende keer in achttien jaar de diagnose kanker kreeg, zo positief is en blijft. "Maar ik voel me goed. Het beste dat je kunt doen is fit blijven. En ik leef al achttien jaar met kanker. Daar wen je aan. De hoop om voor altijd schoon te blijven is weg. Kijk, vorig jaar zomer had ik een beroerde tijd, maar verder heb ik me nooit echt ziek gevoeld."
Een stuk positiever klinkt ook LEEF, vergeleken met het vorige 'Kut kanker'. "En ook dat is positief", stelt Mentel. "Ik laat mijn leven daar niet door verpesten. En als iemand die term mag gebruiken, ben ik het toch wel."

Passerende Pragenaren inspiratiebron voor Hilversumse schrijfster

Fictiedebuut Eclips feestelijk gepresenteerd in Libris Boekhandel Voorhoeve

Aan keukentafels, in deftige studeerkamers of hoog op zolder: in Hilversum wordt driftig geschreven. Suzan Hilhorst is zo'n schrijver.

Nils is apetrots op zijn moeder Suzan Hilhorst. Haar tweede boek 'Eclips' is donderdag gepresenteerd en haar derde boek is in de maak. Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM De woonkamer in het huis aan de Jacob Catsstraat staat vol met bloemen. Allemaal gekregen bij de presentatie van haar roman 'Eclips'. "Gelukkig hebben we genoeg vazen", roept schrijver Suzan Hilhorst (40) vanuit de keuken. Ze zet de pot thee neer. "Het was fantastisch donderdag in Voorhoeve. Ik wist niet dat er zo veel mensen naar mijn boekpresentatie zouden komen."

Dertig, veertig hooguit had ze verwacht. Uiteindelijk waren er zo'n honderd belangstellenden donderdag in de boekhandel aan de Kerkstraat. Ze is er nog van onder de indruk. Voor haar op tafel het boek 'Eclips', haar fictiedebuut. Het eerste boek dat ze schreef, 'Sara en Liv', was non-fictie. Een indrukwekkend boek over haar twee babymeisjes die vlak na de geboorte overleden. "Sara kwam kerngezond ter wereld, maar kreeg na een paar weken ernstige hartklachten. Ze heeft vijf weken in het Sophia kinderziekenhuis gelegen voordat ze overleed. De artsen konden haar ziekte niet verklaren." Niet lang daarna was de schrijver weer zwanger, beviel wederom van een ogenschijnlijk gezonde dochter, Liv, die na twee weken overleed aan dezelfde symptomen. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat de meisjes zijn overleden aan een nog onbekende metabole ziekte. Zoon Nils blijft dus grote broer van twee zusjes die maar heel kort in hun leven waren, maar zorgden voor een achtbaan aan emoties.

Emoties

Het appartement in Praag is geboekt, het derde boek onderweg

Hilhorst knikt. Ze is inmiddels expert op het gebied van emoties. "Doorgaan. In beweging blijven, desnoods op de automatische piloot, maar beweeg. Ik heb geleerd dat het mogelijk is om naast dat grote verdriet ook gewoon gelukkig te zijn. De dood van mijn dochters zal ik nooit accepteren, maar wel het verdriet dat daarbij komt kijken." In september 2014 overleed Sara, in februari 2015 tikte de schrijver met haar zwangere buik aan het eerste deel van haar boek 'Sara en Liv'. In het Spaanse Gerona stapte ze in haar schrijfbubbel. "Van mijn kinderen hield en houd ik dagboeken bij. In die van Sara schreef ik ook tijdens haar ziekte. Ik voelde dat ik daar iets mee moest doen en werkte het uit." Dat ze na een aantal jaar het eerste deel zou aanvullen met het korte levensverhaal van Liv, had ze nooit kunnen bedenken. Ze was het de meiden verplicht, zegt ze nu. Ze wilde anderen deelgenoot maken van haar emoties. De dood van haar meiden kon simpelweg niet voor niets zijn geweest. "Het had niets met verwerken te maken. Ik schrijf mijn hele leven al. Gedichten, poëzie, proza. Niet eerder schreef ik een boek. Ik werk al jaren als programmamaker en regisseur bij BNN/Vara, momenteel voor het televisieprogramma 'Vroege Vogels'. Sinds het verschijnen van 'Sara en Liv' ben ik ook schrijver. Hoewel ik nog wat moet wennen aan die titel", grijnst ze.

Voor haar fictiedebuut 'Eclips' vertrok ze naar Praag. Heerlijk vindt ze het om anoniem in een stad te lopen en om in haar appartement tot diep in de nacht aan haar boek te werken. Research heeft ze dan allang gedaan, mooie zinnen, woorden en quotes veilig in de cloud gezet, de hoofdstukken ingedeeld. Op straat kijkt ze welke eigenschappen van passanten ze kan toedichten aan haar hoofdpersonen.
'Eekhoorntjesverzorger en schrijver' was het antwoord dat de vijfjarige Hilhorst standaard gaf op de vraag wat ze later wilde worden. Het eerste is niet gelukt, het tweede wel. "Ik was blij toen uitgever Robert Ammerlaan van Hollands Diep mailde nadat ik hem vier uur eerder het manuscript van 'Sara en Liv' had gemaild. Hij vond het goed, wilde het graag uitgeven." Voor haar tweede boek 'Eclips' kreeg ze alle tijd van de uitgeverij. Trots is ze dat het boek er nu is. Bijna verklapt ze de titel van haar derde roman. Ze slaat haar hand voor haar mond. Het appartement in Praag is geboekt, het derde boek is onderweg.

'Ik schrijf mijn hele leven al. Gedichten, poëzie, proza en nu ook boeken'

27 / 32

Stoomtrein onderweg naar station Hilversum in miniatuur. Foto: Rob Reinders

Zaterdag 20 oktober

Hilversum in Miniatuur

10.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Op 20 en 21 oktober zet Modelbouwvereniging Hilversum (MVH) de deuren weer open voor publiek. Op die dagen zijn alle modelspoorbanen in bedrijf en is ook de afdeling Botenbouw te bezoeken. Bekijk Hilversum in Miniatuur in wijkcentrum de Geus.

Chi Neng Qigong

11.00 uur | de Zoutkeet

Iedere zaterdag introductieles mogelijk van 11.00 tot 12.00 uur in wijkcentrum de Zoutkeet (tegen gereduceerd tarief). De lessen worden gegeven door Gerda Schoots, erkend instructeur. Opgave en info via T: 06-24353138 en E: adco90@planet.nl.

Herfstpracht 's-Graveland

14.00 | Natuurmonumenten

Wandel door het herfstbos van Boekesteyn. Voorafgaand aan deze wandeling ziet u een schitterend klankbeeld van de herfst op deze buitenplaats in de Eekhoornzaal van Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. Meld je vooraf aan via www.natuurmonumenten.nl.

Praise & Food

18.00 uur | Zuiderkerk

V.E.G. Hilversum houdt een christelijk muziekevenement voor jongeren in Hilversum. Praise & Food! Een kaartje kost 8,50 euro per persoon en is alleen online en vooraf te koop op praiseandfood.nl. Iedereen is welkom (jong zijn is een ruim begrip).

Zondag 21 oktober

Jubileumconcert

15.00 uur | Regenboogkerk

Op zondag 21 oktober geeft het OTTONI kwartet in samenwerking met organist Wybe Kooijmans haar jubileumconcert 'Van Biber tot Boogman' in de grote zaal van de Regenboogkerk. Toegang voor volwassenen is 10 euro, jeugd 5 euro en kinderen gratis.

Maandag 22 oktober

Kaarten maken

13.30 uur | De Kleine Lelie

Een gezellige activiteit voor creatieve mensen, beginners en gevorderden. Een vrijwilligster helpt u zo nodig op weg. Het is van 13.30 tot 15.30 uur en het kost 2 euro. Kom eens meedoen in de Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Dinsdag 23 oktober

Open handwerktafel

13.30 uur | De Kleine Lelie

Het gaat om de gezelligheid: neem je eigen breiwerk mee of gebruik het aanwezige materiaal. Borduren kan ook. Je kunt hulp en tips van elkaar krijgen. Het is kosteloos en er is koffie. Dinsdags van 13.30-15.30 uur in de Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Spreekuur PvdA

19.00 uur | Wijkinformatiepunt de Kleine Lelie

Het Ombudsteam van de PvdA is op de dinsdagavonden van 19.00-20.00 uur aanwezig in de Kleine Lelie om u te helpen en te adviseren bij zaken waar u tegenaan loopt. Dat kan te maken hebben met werk, inkomen, zorg, huisvesting, toeslagen. Gratis. De koffie staat klaar.

Woensdag 24 oktober

Kinderclub 't Geusje

14.30 uur | Wijkcentrum de Geus

Kinderclub 't Geusje: elke woensdag gezellige inloop. Leeftijd van 4 tot 12 jaar. Onder leiding van Henny Bast worden de kinderen leuk beziggehouden, voor elk wat wils. Toegang is gratis, wel even melden bij Henny.

Gevorderdencursus Fotografie acht lessen

20.15 uur | Wijkcentrum de Geus

Op een creatieve aan de slag gaan en je verdiepen in het fotograferen? Doe dan mee met de gevorderdencursus. In 8 lessen (100 euro) ga je aan de slag met thema's als studioportretten, beweging, zwart-witfotografie, macro's, etc. Aanmelden en informatie via www.laurawanders.com.

Donderdag 25 oktober

Music around the Fireplace

20.30 uur | de Smederij

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch en gratis entree. Dit alles in intieme setting in de sfeervolle Smederij Hilversum, maximaal 50 man publiek, knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje (o.a. van de Gooische Bierbrouwerij). Zie voor de line-up: www.musicaroundthefireplace.nl.

Vrijdag 26 oktober

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | Lopes Dias

Alleen op afspraak. Spreekuur voor al uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald WERK; WZSP voor een vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze KANSENANALYSE en werkVINDsoftware. Info: Wim van Oudheusden, 06-40414560.

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het helpen met de lunch en het begeleiden van activiteiten.

Zondag 28 oktober

Herfstwandeling

13.00 uur | Lage Vuurscheweg 84

Een mooie herfstwandeling langs het zogenaamde Klein Waschmeer, een heidemeer waar vroeger de schapen gewassen werden en het pluismeer. Op zoek naar veenpluis en zonnedauw en wollegras. Aanmelden niet nodig. Meer info op: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Maandag 29 oktober

'Grip op geld geeft je rust'

9.30 uur | Gebouw De Koningin

Op maandag 29 oktober organiseert eventmanager Trudie de Jongh de gratis workshop 'Grip op geld geeft rust' voor werkzoekenden. Budgetcoach Jos Snels deelt tips en handvatten. Vooraf aanmelden is vereist en kan via www.debroekriem.nl/event/grip-op-geld-geeft-je-rust/.

Opnieuw twee dagen keihard roeien op Hilversums Kanaal

Deelnemers uit heel het land bij Tromp Boat Races

Wegens succes herhaald. De Hilversumse roeivereniging Cornelis Tromp staat opnieuw twee dagen in het teken van de Tromp Boat Races.

Er verschijnen zo'n 1500 roeiers aan de start. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum Pakweg 1500 roeiers, hun coaches en supporters komen deze zaterdag en zondag naar Hilversum voor het jaarlijkse evenement. Door de wedstrijden over twee dagen te spreiden hebben de roeiers ook weer de mogelijkheid om in twee verschillende bootsoorten te starten. Dat is iedereen goed bevallen, aldus wedstrijdleider Minke Fischer.

De eerste start van de langebaanwedstrijd over 5250 meter op zaterdag is om half tien, dan is het de beurt aan de heren- en meisjesskiffs. Dan zal ook Tromptopper Susan Temming aan de start verschijnen: zij wist afgelopen zomer in een dubbelvier brons te winnen tijdens het WK voor junioren in Plovdiv. Verder zijn de buurverenigingen Naarden, Weesp, Baarn en Amersfoort met veel roeiers aanwezig, maar de deelnemers komen uit het hele land. Zelfs enkele buitenlandse ploegen hebben zich gemeld.
Daarnaast komen er ook veel oud-'Tromptoppers' naar Hilversum: sommige om voor hun studentenvereniging uit te komen, andere om het Hilversumse water nog eens op te zoeken voor een mooie wedstrijd. Daardoor heeft het evenement ook altijd iets van een reünie.
Voor het publiek is de wedstrijd goed te zien vanaf de bruggen over het kanaal vanaf het vissersplaatsje en op het Trompterrein. Er zijn starts op zaterdag om 10.30, 13.00 en 16.00 uur en op zondag om 10.00 en 13.00 uur. Tijdens de TBR zijn het Hilversums Kanaal en de Raaisluis gestremd voor al het andere vaarverkeer. De waterpolitie zorgt voor toezicht en voor het verkeer op de N201 geldt een snelheidsbeperking. De start is ter hoogte van de brug naar de Wijde Blik, de finish is bij de nieuwe steiger van de roeivereniging.

Volle zak Patat Met

HILVERSUM Dat is niet duur zeggen 'we' dan op z'n Hollands: voor 5 euro kijken en luisteren naar drie verschillende bands en dan ook nog eens een biologische patat met en een biertje krijgen. Dat is de maandelijkse formule van Patat Met.

Vrijdag 19 oktober staat dit evenement weer op de agenda van Podium de Vorstin. "Deze patat met is wél goed voor je", luidt de uitsmijter. Bezoekers zien een nieuwe oogst bands voorbijkomen tijdens Patat Met. Morgen betreden Knars, Convoi Exceptional en Hebe de Hilversumse bühne.
Knars brengt vele muziekstijlen bijeen. Ze hebben een sound vol punkrock, breakbeat, elektronica, balkan en cumbia. Convoi Exceptional is al sinds 2006 bezig. Deze heren hebben energieke improvisatieklanken en pompende livebeats. Hebe is een artieste die muziek maakt met duidelijke invloeden van Van Morrison, Rhye, James Blake en Lianne la Havas.

De deuren van het poppodium aan de Koninginneweg 44 gaan vrijdag om 20.30 uur open. De bands treden op in de kleine zaal. Meer informatie is te vinden op www.devorstin.nl.

Vaste avond pubquizzen bij Bar Bazs

HILVERSUM Steeds vaker duikt het fenomeen pubquiz op: onder het genot van een drankje met vrienden en/of collega's de kennis testen. Bar Bazs zet vanaf nu wekelijks een pubquiz op de agenda.

De horecaonderneming aan de Havenstraat houdt vanaf donderdag 18 oktober iedere week een pubquiz. Vanaf 20.00 uur kunnen de deelnemende teams aan de bak. "De tofste quiz met de leukste vragen over werkelijk alles", luidt de aankondiging.

Teams moeten uit minimaal drie of maximaal vijf personen bestaan. Vanavond is de deelname gratis. Daarna kost het 2 euro per persoon. Aanmelden is verplicht en kan via bar@bazs.nl.

Frysk en Frij trapt af met volksverhalen

HILVERSUM Frysk en Frij, de Friese vereniging in Hilversum en omstreken, trapt vrijdag 19 oktober het winterseizoen af. Het thema van de eerste bijeenkomst is 'Oude volksverhalen'.

Verhalenverteller Mindert Wijnstra komt langs. Hij vertelt onder meer streekverhalen. De meeste spelen zich af in Friesland. Tussendoor verzorgt accordeonist/zanger Joop de Jong de muziek. Dat gebeurt in de brasserij van Nieuw Kerkelanden aan de Franciscusweg 137.

Voor leden van de Friese vereniging bedraagt de entree 5 euro. Niet-leden betalen 10 euro. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via 035-6218626.

Swingende jazzmiddag in Fly Inn

HILVERSUM Wie van swingen houdt, kan zondag 21 oktober naar café-restaurant Fly Inn. Vanaf 14.00 uur treedt de New Orleans Dixieland Jazz Band op in het pand aan de Noodweg 43.

Tot en met 17.00 uur speelt de zesmansformatie. Het zijn muzikanten uit Hilversum en Haarlem. De band staat vooral bekend om hun swinging jazz. De entree is gratis. Meer informatie is te vinden op www.classicjazz.nl.

32 / 32