Gooi en Eembode Hilversum

11 oktober 2018

Gooi en Eembode Hilversum 11 oktober 2018


'Geef citymarketing tijd en ruimte'

HILVERSUM Terwijl de politieke onrust toeneemt over de Stichting Hilversum Marketing springen de Stichting Centrum Hilversum en Cultureel Netwerk Hilversum in de bres. De druk om meteen te presteren en zichtbare resultaten te boeken is groot, maar geef citymarketing de tijd en de ruimte, luidt zijn boodschap.

Centrummanager Kjeld Vosjan van Centrum Hilversum snapt het gevoel dat er meteen succes moet zijn: meer bezoekers, tevreden inwoners en een bloeiende werkgelegenheid. Zijn boodschap is dat zoiets niet direct kan. Dat kost tijd en die tijd moet de dit jaar opgerichte stichting krijgen. Minstens vijf jaar, meent de centrummanager, anders heeft citymarketing geen enkel effect. Dat is zonde van het geld, stelt hij. Het is van belang dat de citymarketingorganisatie de spil wordt van het Hilversumse netwerk waarin bedrijven en organisaties samenwerken.
Inmiddels regent het vragen aan wethouder Wimar Jaeger. De ChristenUnie stelde artikel 41-vragen en eiste vorige week al een versnelde evaluatie. Hart voor Hilversum steunt dit verzoek. Verhalen over aanhoudende opstartproblemen - die de stichtingdirecteur van de hand wijst - hebben ervoor gezorgd dat de raad nu van de hoed en de rand wil weten. Zo komt steevast de vraag naar voren wat de stichting, die een behoorlijke som gemeenschapsgeld heeft gekregen, Hilversum nu allemaal heeft opgeleverd.

19

Ergernis over steeds voller Stationsplein

HILVERSUM In plaats van dat het Stationsplein toegankelijker en minder rommelig is, verergert de situatie daar. Nu er ook een vergunning is verleend voor een aantal reclameborden is de maat vol voor de SP.

"De chaos is groter dan ooit en tot overmaat van ramp is er waarschijnlijk een vergunning verleend om een aantal reclameblokken midden op het plein te plaatsen", is de ergernis van de SP. In februari stelde de partij al vragen over het scooterparkeren. Het plein staat nog altijd vol blik, waardoor onder andere de blinde geleidelijn niet vrij is. Wanneer adresseert het college dit probleem nu echt, is de prangende SP-vraag.

'Je ziet minder fietsen voor de Hema staan'

HILVERSUM Langzaam begint Hilversum te wennen aan het stalverbod van de fiets in het centrum. In een interview met deze krant zegt wethouder Arno Scheepers dat het effect van het nieuwe beleid te zien is.

"Je merkt echt dat het beter wordt. Je ziet minder fietsen voor de Hema staan. Losse fietsen tegen de winkel zie je helemaal niet meer. Het heeft effect. Dat is de bedoeling", zo luiden zijn woorden. Sinds het begin van de 'milde' handhaving - verkeerdgeparkeerde fietsen weghalen en niet betalen bij het depot om deze terug te krijgen - zijn 393 fietsen gestickerd, waarvan 168 ter plekke teruggegeven. Dat betekent dat er 225 fietsen zijn opgehaald sinds september, zo wijzen de cijfers tot begin van deze week aan.

Scheepers vertelt ook dat er in de eerste week een run is geweest op de stickers voor mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn. Honderdvijftig aanvragen zijn binnengekomen. Een bescheiden aantal is gehonoreerd.

9

Beeld en Geluid zenuwcentrum nationale actie voor Sulawesi

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst was Beeld en Geluid het centrum van een Giro555-actie. Ditmaal is geld ingezameld voor de slachtoffers van Sulawesi. Om 12.00 uur was de aftrap van de nationale actie in het museum op het Media Park. Radiozenders en omroepen besteedden de hele dag aandacht aan de actie.

Biologisch

Foto: Bastiaan Miché

Dat ze werken met biologische producten is bekend, maar het zou zomaar kunnen dat Puur Smaeck het beste biologische restaurant van het land is.

15

Hilversums dansteam pakt goud op NK

De gouden ploeg. Foto: Marjolein van Haren

HILVERSUM Het wedstrijdteam van Marjoleins Dance Studio mag zich de beste van het land noemen in de categorie Hiphop/streetdance. Zondag pakten de meiden van No Nonsense de eerste plaats tijdens het Nederlands kampioenschap in Zwolle.

"Een groot compliment voor alle dansers, choreograaf Benjamin de Kromme en coach Marjolein van Haren", meldt de Hilversumse dansstudio, die drie wedstrijdteams heeft met leerlingen uit Hilversum, Loosdrecht en Kortenhoef.

No Nonsense is het 18+-team en kreeg de uitnodiging om deel te nemen aan het NK. Die kans pakte het team met beide handen aan.

Bibian Mentel in Voorhoeve

HILVERSUM Snowboardster Bibian Mentel komt zaterdag naar Hilversum. In Boekhandel Voorhoeve ziet haar nieuwste boek 'LEEF' het levenslicht en vervolgens is er een signeersessie.

LEEF is gebaseerd op haar eind 2017 verschenen boek 'Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten'. Na de publicatie eind 2017 onderging de Loosdrechtse twee risicovolle operaties aan haar nek. Slechts drie weken later was ze al op weg naar Zuid-Korea waar ze op indrukwekkende wijze twee gouden Paralympische medailles wist te winnen. LEEF geeft in woord en beeld een weerslag van ook dit traject: de diepe dalen en de absolute hoogtepunten.

Hoewel Mentel sinds 2000 al negen keer de diagnose kanker kreeg, staat ze volop in het leven en is een inspiratie voor velen om te kiezen voor positiviteit en daarmee het maximale uit het 'nu' te halen. Niet alleen als kankerpatiënt, maar vooral als topsporter, vrouw, moeder, echtgenote en onvermoeibare spil van haar Mentelity Foundation.
De bijeenkomst van zaterdag begint om 16.00 uur.

Commandant Gooise brandweer nu ook baas in Flevoland

Links John van der Zwan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Commandant John van der Zwan van de Brandweer Gooi en Vechtstreek is vanaf volgende maand voor in ieder geval twee jaar ook commandant Brandweer Flevoland. De move is een van de maatregelen om beide korpsen nauwer te laten samenwerken.

Cees Verdam start vanaf dezelfde datum en voor dezelfde periode als voorzitter van de Veiligheidsdirectie en secretaris van het bestuur Veiligheidsregio Flevoland. Hij doet dit naast zijn functie als directeur Publieke Gezondheid Flevoland.
Voorzitter Franc Weerwind van de Veiligheidsregio Flevoland is blij dat beiden deze functie hebben aanvaard. "We willen als relatief kleine veiligheidsregio's beter voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst, de slagkracht van met name de brandweerorganisatie verbeteren en toekomstige (hogere) kosten beperken. Een bestuurlijke fusie is daarbij op dit moment niet haalbaar vanwege de Wet veiligheidsregio's, die bepaalt dat een veiligheidsregio niet provinciegrensoverschrijdend kan zijn."
Ook burgemeester Pieter Broertjes is als voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek content met deze eerste stap richting verdergaande samenwerking. "Er is gekozen voor een tijdelijke constructie van twee jaar, zodat er voldoende tijd is om goed te kijken naar de gewenste eindsituatie. De heer Van der Zwan heeft in de afgelopen jaren veel werk verzet voor de Brandweer Gooi en Vechtstreek. Hij begrijpt wat er nodig is om vooruit te komen."

Weerbericht

Tot zondag droog, vrij zonnig en warm nazomerweer

Het kan dit jaar niet op met de warmte. Bij het al recordaantal warme dagen (124) van 20 graden en hoger, komen er deze week nog zeker 4 of 5 bij. Door een krachtige Europese hogedrukblokkade warmt de atmosfeer op bij een zuidelijke stroming. Er is zonneschijn met sluierwolken. Zondag trekt het koufront over van een depressie met kans op enige tijd regen.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag en zaterdag verkeert het kwik nog in hogere sferen. Ook de nachten zijn niet koud met circa 13 graden. Vrijdag zijn er naast zonneschijn ook sluierwolken en trekken er enkele wolkenvelden over. Het wordt 22 graden. Zaterdag wordt het zeer warm. Met een tot matig of vrij krachtig aantrekkende zuidenwind loopt de temperatuur op tot 24 à 25 graden bij veel zonneschijn. Zondag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. Het wordt dan 19 graden.

Trend na het weekeinde

Het weer staat waarschijnlijk onder invloed van een zuidwestelijke stroming. Atlantische storingen kunnen dan het Noordzeegebied bereiken. Het wordt nogal wisselvallig met een mix van wat zonneschijn en nu en dan ook enige regen. De maxima liggen rond 15 à 16 graden.

Weetje

Oktober trakteert vaak nog op nazomerweer. De hoogste temperatuur in oktober was 26.5 graden op 4 oktober 1983. Op 1 oktober 2011 werd het 26 graden. Op 13 oktober 1990 werd het 23.6 graden. Grote kans dat dit dagrecord zaterdag gaat sneuvelen. Vorig jaar werd het op 16 oktober 24.4 graden. Zelfs laat in oktober, op 30 oktober 2005, werd het nog 21 graden.

Guido Weijers doet try-out in Theater Gooiland

Cabaretier Guido Weijers. Foto: Gooiland Hilversum

HILVERSUM Wie alvast een indruk wil krijgen waar de oudejaarsconference over gaat, moet zaterdag 10 november in Theater Gooiland zijn. Cabaretier Guido Weijers houdt daar een try-out.

Ruim anderhalve maand voor het einde van dit jaar neemt Weijers in Hilversum het jaar al door. Dat doet hij op zijn bekende wijze: in een razend tempo een arsenaal aan grappen afvuren. "Confronterend, intelligent, wars van regels en vooral met humor", luidt de korte aankondiging van 'De Oudejaarsconference 2018'.

De voorstelling begint om 20.15 in de schouwburg aan de Emmastraat. Een kaart kost 31,25 euro en is te bestellen via www.theatergooiland.nl.

Kritisch op verdiepte ligging van Schapenkamp

Veel en diverse input tijdens inloop Stationsgebied

Zoveel mensen, zoveel wensen. Zelfs als er maar twee keuzes voorliggen. Dat bleek maandag wel in het raadhuis bij de inloop over het Stationsplein.

Met veel animo en interesse werden maandag de plannen voor het Stationsplein besproken in het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Moet Hilversum wel een tunnel aanleggen op de Schapenkamp zodat voetgangers rustig kunnen oversteken als het Stationsgebied straks helemaal is aangepakt. Niet alleen de kosten zijn een groot punt van aandacht, maar ook wat de aanleg hiervan allemaal teweegbrengt.

Dat bleek maandagavond tijdens de inloop in het raadhuis. Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden konden naast meer informatie inwinnen ook hun mening geven over hoe het Stationsgebied eruit moet komen te zien. Hilversum heeft twee modellen gepresenteerd voor het stedenbouwkundig plan: De Passage en de 7 Straatjes.

Met zo'n tachtig tot negentig bezoekers blikte de gemeente terug op een redelijk goed bezochte bijeenkomst. Veel aandacht ging er naar de verkeersoplossingen. Twijfels zijn er bij de bezoekers ook, net zoals bij de politiek, over de verdiepte ligging van de Schapenkamp. Deze is opgenomen in model De Passage. Het financiële plaatje en de gevolgen van de aanleg zijn de grootste bezwaren, al klinken ook berichten door dat een autoluwe ruimte veel voordelen biedt aan voetgangers en fietsers.
Beide modellen gaan uit van een andere inrichting. Al bleek wel dat er veel verschillende meningen zijn. De gemeente heeft maandag veel input gekregen. De kleinschaligheid van de 7 Straatjes spreekt veel mensen aan, evenals de twee looproutes. Maar bezoekers gaven ook aan dat er met de grote gebouwen meer kwaliteit gerealiseerd kan worden voor onder andere wonen met binnentuin en balkons. Anderen vinden kleinere gebouwen weer beter passen bij Hilversum.

Gemeente blikt terug op redelijk goed bezochte inloop

En dan is er ook nog een heel ander idee: Jacqueline van Oostveen heeft zelfs een derde variant ingediend. De Hilversumse ziet amper verschil tussen de twee modellen van de gemeente, waardoor er eigenlijk niet veel te kiezen is. "Mijn idee bestaat namelijk uit één mooie grote architectonische toren, die zichtbaar is vanuit heel Hilversum als baken voor het centrum. Een groene, duurzame toren met media-allure. Onder dit gebouw kunnen de auto's en taxi's kort parkeren. Helemaal bovenin natuurlijk de skybox, zodat je over heel Hilversum kunt kijken. In het midden is een groot, groen, open en duurzaam leefpark. Je komt immers naar de tuinstad. Met een mooie waterpartij in het midden", is de korte uitleg van haar model.

Het is nu aan de gemeente om van alles chocola te maken. En hoe nu verder? In november neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit op basis van alle reacties. Dan wordt duidelijk of Hilversum gaat voor De Passage of de 7 Straatjes. Dat model laat de gemeente uitwerken in een stedenbouwkundig plan. In november start ook het participatieproject rondom het beeldkwaliteitsplan. In het eerste kwartaal van volgend jaar valt het besluit over het stedenbouwkundig plan. Online reageren op de modellen blijft mogelijk tot maandag op www.hilversum.nl/stationsgebied.

Hilversumse in finale Elite Model Look

HILVERSUM Treedt Pleun van Elk in de voetsporen van Lara Stone? Het zou zomaar kunnen, want de jonge Hilversumse is verzekerd van een plek in de finale van Elite Model Look.

De zestien finalisten zijn bekend. Van Elk behoort tot de laatste acht bij de meisjes. De halve eindstrijd was afgelopen zaterdag in Hilversum. Daar wist de Hilversumse een finaleplaats af te dwingen.

Zaterdag 3 november is het zover. In de Beurs van Berlage in de hoofdstad wordt dan duidelijk wie er nummer één wordt. Voor deze persoon, bij vrouwen én mannen, tussen de 14 en 22 jaar, ligt een contract klaar bij Elite Model Management Amsterdam. Dat is tevens het ticket voor de internationale eindstrijd, waar talenten uit veertig landen zich presenteren en kans maken op een internationaal contract bij Elite World ter waarde van 150.000 euro.

Commissariaat ziet voordelen mediapartners

HILVERSUM Een samenwerking op redactioneel vlak tussen GooiTV en Enter Media, de uitgever van deze krant, kan heel goed. Dat zegt het Commissariaat voor de Media nadat beide partijen hun partnerschap hebben laten toetsen door de toezichthouder.

"Uit het gesprek bleek dat het commissariaat juist publieke en private samenwerkingen ondersteunt om daarmee de lokale en regionale journalistiek te verstevigen", meldt Ruud Bochardt, directeur van de lokale omroep in Gooise Meren en Wijdemeren. GooiTV is een van de twee gegadigden voor de zendmachtiging in Hilversum. De andere is NH Nieuws in combinatie met 6FM.

De redactionele samenwerking past bij de hoofdtaak van GooiTV: het verzorgen van een programma met informatie, cultuur en nieuws. De Gooi en Eembode en GooiTV vormen samen de redactie. Gezamenlijk bepalen zij de inhoud van krant en online en wat er op het televisiekanaal te zien is. "Met deze samenwerking kunnen zo veel mogelijk doelgroepen worden bereikt en kan adequater worden ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen." Van een dergelijk partnerschap is al sprake met BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws (bladen van Enter Media).

HOV-werkzaamheden lopen maanden vertraging op

Werkzaamheden in mei. Foto: Kenny Angel

HILVERSUM Het voorwerk gaat langer duren dan verwacht. Voor de voorbereidende HOV-werkzaamheden op de Oosterengweg moet drie maanden langer worden uitgetrokken. Als alles volgens schema verloopt, is de klus in het tweede kwartaal van volgend jaar klaar. Dit extra werk moet qua planning de aanleg van de spoorwegonderdoorgang niet in de weg zitten.

Dat is de mededeling die de provincie Noord-Holland maandag deed. Dat de werkzaamheden een kwartaal langer gaan duren heeft te maken met de twee asbestvondsten en het saneringswerk dat hiermee gemoeid was. Daardoor heeft het werk enkele weken stilgelegen. Tevens verklaart Haarlem dat de klus lastiger is dan vooraf was ingeschat. Onder de grond liggen veel kabels die de aannemer niet direct kan thuisbrengen. Dat zorgt eveneens voor de nodige vertraging.

Eind vorig jaar is de provincie aan de slag gegaan op de Oosterengweg. De voorbereidende werkzaamheden houden onder andere in het verleggen van kabels, leidingen en het riool. "Alles wat onder de grond ligt én functioneel is, gaat richting trottoir. De rest wordt opgeruimd. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor de komst van de spoorwegonderdoorgang", is de uitleg.

De uitvoering van de werkzaamheden verloopt in fases. Om de zoveel weken schuift de aannemer zijn werkgebied een beetje door. De komende periode is het trottoir voor de huisnummers 69 tot en met 211 aan de beurt, meldt HOV in 't Gooi. Met loopschotten en andere maatregelen probeert de aannemer de overlast op de Oosterengweg zo veel mogelijk te beperken. Volgens de provincie zijn de bewoners per brief op de hoogte gesteld.

'Energieomslag goed in de steigers zetten'

HILVERSUM De krachten bundelen is het devies om de energietransitie te versnellen. "Dat gaan we deze collegeperiode goed in de steigers zetten", aldus wethouder Jan Kastje van Duurzaamheid.

Dat zei hij aan de vooravond van de Dag van de Duurzaamheid. Woensdag was voor de tweede keer de Hilversum 100 Challenge, een wedstrijd waarin Hilversummers, organisaties en bedrijven worden uitgedaagd met ideeën te komen om de C02-uitstoot te reduceren. Met de 36 voorstellen, vorig jaar waren het er 49, is wat betreft Kastje een goede start gemaakt.

Het landelijk verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto's in 2030 gaat in de toekomst een slok op een borrel schelen. "Dat vergt samenwerking met bewoners, ondernemers en instellingen", aldus Kastje. Verder geeft hij aan dat zijn collega-wethouders bewust zijn van het belang van duurzaamheid en dat ook uiten in hun diverse beleidsplannen

Jaeger geen voorzitter van D66-bestuur

HILVERSUM Het is geen winnen met Wimar geworden. Dat was de slogan van de campagne van wethouder Jaeger. De Hilversummer had zijn zinnen gezet op het voorzitterschap van het landelijk bestuur van D66, maar de leden hebben gekozen voor Anne-Marie Spierings.

"Ik had goede hoop dat ik zou winnen", gaf Jaeger na de bekendmaking aan. "Dit is wel even een teleurstelling, maar dit is wat democratie inhoudt. De leden hebben gesproken, ook al had ik het graag anders gezien."

Na twee stemronden kwam Spierings, gedeputeerde in Brabant, als duidelijke winnaar naar voren. "Het was afgetekend", meldde de runner-up uit Hilversum. Spierings kreeg 63 procent van de stemmen. Zaterdag, tijdens het D66-congres in Den Bosch, nam zij de voorzittershamer over van Letty Demmers.

Als voorzitter, een functie die Jaeger wilde combineren met het wethouderschap, wilde de Hilversummer zijn partij gaan vernieuwen. Die wens heeft hij nog steeds. "Ik heb een agenda en ik ben ervan overtuigd dat ik die moet doorvoeren."

Thijs Ottenhoff

(64) sinds 1954 Hilversummer, ruilde zijn eigen bedrijf in en is nu ondernemerscoach. "En ik ben blij dat ik die stap nam!"

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Sinds drie jaar ben ik ondernemerscoach. Daarvoor heb ik 30 jaar een eigen bedrijf gehad."

Wat zijn je hobby's?
"Lezen (vakliteratuur, literatuur en spannend werk). Golf en eten met vrouw en vrienden."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"De hechting die ik had vanuit mijn jeugd is een tijd weggeëbd geweest. Jarenlang is Hilversum met weinig liefde door de regenten behandeld. Dat is nu gelukkig anders."

Naar welk café ga je graag?
"Bij De Jonge Haan en Meddens ben ik op mijn gemak."

Als je burgemeester was, dan….
... ga ik door op de ingeslagen weg van Pieter Broertjes: in overleg met bewoners jammerlijke vergissingen uit het verleden uitgummen. Waardevolle dingen in ere herstellen."

Waar ben je trots op?
"Om de stap om op latere leeftijd een op mkb-ondernemers gerichte coachpraktijk op te bouwen."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Het grote interviewboek van Frénk van der Linden."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik absoluut niet van cryptogrammen houd."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketjes."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht! Bruisend van kleine zelfstandige ondernemers."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met de wethouder van Economische Zaken van Hilversum."

Mooiste plek in Hilversum?
"De Mauritslaan, een bonte verzameling van unieke huizen en bewoners."

Welke poster hing boven je bed?
"Nederlands elftal, Johan Cruyff, Jan van Beveren."

Meer informatie halen over afvalscheiding

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De wil om afval goed te scheiden is er. Het enige dat nog weleens ontbreekt is de juiste kennis. Dat stelt Jeroen Langeweg, afvalmanager GAD, na de open dag op het Hilversumse overlaadstation. Zo'n vijfhonderd, vooral jonge, gezinnen bezochten zaterdag de open dag. Volgens de regionale instelling was het een leerzame dag voor jong en oud.

Zeldzame steenanjer gespot in Anna's Hoeve

HILVERSUM Dat Anna's Hoeve bijzondere flora en fauna herbergt, is deze week maar weer eens bewezen. Ecologen hebben in het Hilversumse natuurgebied de zeldzame steenanjer gevonden.

De provincie Noord-Holland voert voor de komst van de verbinding van het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) aanvullend onderzoek uit. Tijdens hun bezoek troffen de ecologen de steenanjer aan. Deze bloem is formeel niet beschermd, maar staat wel op de zogeheten 'rode lijst'. Hierop staan soorten bloemen en planten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen.
De steenanjer komt voor in het oosten, langs de Vecht en de Dinkel. Verder is deze amper te zien in de rest van het land. De steenanjer stond aan de zuidkant van het spoor in Anna's Hoeve, ten oosten van de A27.

9 / 32

'Fiets niet meer tegen de gevel mogen parkeren is bijna aanval op levensstijl'

Wethouder Arno Scheepers over het nieuwe beleid, de campagne en de handhaving

Wie vanaf maandag zijn fiets verkeerd stalt in het centrum krijgt hem pas terug als ervoor betaald is. De tijd van mild handhaven is voorbij. Het nieuwe beleid moet nu wel bekend zijn.

Maandag 15 oktober gaat het nieuwe beleid officieel in: foutparkeerders moeten betalen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De ophef over het nieuwe fietsparkerenbeleid is groter dan verwacht. Daar kijkt wethouder Arno Scheepers een beetje van op. Nog een paar dagen handhaaft de gemeente op een milde manier. Wie vanaf maandag zijn fiets verkeerd neerzet in het centrum moet betalen om zijn eigendom terug te krijgen. De VVD'er denkt niet dat het druk wordt in het depot, want met het aantal opgehaalde fietsen valt het best mee.

"Ik snap dat mensen er niet blij mee zijn. Zij moeten hun routine veranderen. Dat kost even tijd. Maar wie zijn fiets willens en wetens verkeerd neerzet, moet op de blaren zitten", vindt Scheepers. Inmiddels moet het nieuwe beleid zijn ingedaald. Daar is tijd genoeg voor geweest. Op woensdag 1 augustus is de gedragscampagne met onder andere de inzet van fietscoaches van start gegaan. Dat is inmiddels een dikke twee maanden geleden. Sinds maandag 17 september handhaaft de gemeente mild, zoals dat heet. In die tijd zijn 168 opgehaald. Al met al vindt de wethouder dat die aantallen meevallen. "Gemiddeld zijn dat zo'n elf op een dag."

Het nieuwe stalverbod is absoluut geen fietsertje pesten, benadrukt Scheepers. In opdracht van de gemeenteraad maakt Hilversum werk van een aantrekkelijker en gastvrijer centrum. Criticasters ervaren de gedragscampagne als negatief en vinden dat de handhaving een averechts effect heeft: het jaagt bezoekers weg uit het centrum. Volgens de nieuwe regels mogen fietsers hun vervoermiddel niet langer overal maar stallen. Parkeren mag alleen nog op de daarvoor aangewezen plekken. Dat is tevens een vurige wens van de winkeliers, bewoners van het centrum en de hulpdiensten, luidt de toevoeging van de wethouder. De noodzaak om orde te scheppen in de geparkeerde wildgroei van blik is groot en wordt breed gedragen.

'Het fietsparkeren heeft meer losgemaakt dan verwacht'

Wie gedrag probeert te beïnvloeden of aan te passen, stuit op weerstand. Met die wetenschap heeft de liberaal rekening gehouden. Dat het verzet zo heftig zou zijn, verbaast Scheepers toch wel. Vooraf dacht hij dat het fietsparkeren een paar gradaties minder intens zou worden ontvangen dan het stallen van de auto. Dat is een misvatting. "Het heeft meer losgemaakt dan verwacht", biecht hij op. "Mensen voelen het als een verworven recht, het zit in ieders DNA, om de fiets tegen de gevel van de winkel aan te zetten. Het is bijna een aanval op de levensstijl."

Twijfels zijn er bij inwoners over de juridische geldigheid. Sloten doorknippen van fietsen of tweewielers die net zijn neergezet direct weghalen, zou niet mogen. Dat zijn veelgehoorde klachten. Scheepers benadrukt dat de gemeente vooraf haar huiswerk goed gedaan heeft. "Alles is keurig juridisch uitgezocht. Vergeet niet dat wij niet de eerste gemeente zijn in Nederland die hieraan begonnen zijn", zegt hij.

'Het is een kwestie van de routine aanpassen. Dat kost even tijd.'

Alle zaken rondom het nieuwe beleid zijn geregeld. Daar was een zogeheten 'aanwijsbesluit' voor nodig. Die vindt zijn grondslag in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Hierin is onderscheid gemaakt in verschillende fietsen en situaties. Voor weesfietsen - fietsen die wekenlang in stallingen blijven staan - geldt dat deze na drie weken richting het depot aan de Kerkbrink mogen. Dan gaat het vervolgens om gevaarlijke geparkeerde fietsen en hinderlijk neergezette stalen rossen. Handhavers mogen direct in actie komen als het gaat om de eerste categorie: als tweewielers bijvoorbeeld de doorgang van de hulpdiensten blokkeren. "Dat is on the spot weghalen", aldus de wethouder. In hinderlijke gevallen geldt een termijn van vijftien minuten. "Dat is een redelijke termijn, waarin je de mensen een kans geeft hun fout te herstellen."

Zoals bij de auto moeten Hilversummers vooraf beter nadenken waar zij hun fiets in het centrum gaan neerzetten en iets verder lopen dan dat zij gewend zijn. Dat is even wennen, ook voor de wethouder, zo maakt hij kenbaar. Meest gehoorde klacht is het gebrek aan parkeerplaatsen. Dat bestrijdt de wethouder. "Dat is echt een soort van deformatie", vindt hij. Uit meerdere tellingen blijkt dat Hilversum voldoende capaciteit heeft. In totaal gaat het om 2.800 beschikbare plekken in het centrum. De laatste meting was op woensdag 27 juni, een marktdag. Toen stonden er 2.422 fietsen. Ook zonder inpandige fietsenstalling, waar de VVD'er dit najaar een mededeling over hoopt te kunnen doen, gaat voor hem het capaciteitsprobleem niet op.

"Je moet eerst even kijken waar je de fiets neer kunt zetten. Er is altijd plek. Zaterdagmiddag liep ik door het centrum. Op het Wagenmakersplein was nog plek voor dertig of veertig fietsen en bij de ANWB was ook nog voldoende plek", meldt Scheepers. Volgens hem zit het 'm vooral in de gewoonte dichtbij te parkeren. "Twee weken geleden was het een regenachtige zondag. Genoeg plek om de fiets in de rekken te zetten, maar 80 of 90 procent stond verkeerd geparkeerd. Het is een kwestie van de routine aanpassen."

Ontwikkeling Kerkbrink moet boven aan alle agenda's staan

Centrummanager schrijft brandbrief

De Kerkbrink is een cruciale bouwsteen in de verdere ontwikkeling van Hilversum. Zorg ervoor dat je het momentum niet verliest, aldus de serieuze noodkreet.

Houd de gang erin. Dat is de oproep van zes verschillende organisaties aan de betrokken partijen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met het aflopen van diverse huurcontracten op en rond de Kerkbrink moet iedereen alert zijn, zeker omdat de opknapplannen voor dit plein dreigen te verstoffen. Verzilver de kansen, is de oproep van centrummanager Kjeld Vosjan aan de betrokken partijen. "Dit is belangrijk voor de doorontwikkeling van Hilversum Mediastad."

'Dit is een sprong die Hilversum spannender maakt'

Vosjan kwam eind vorige week met een brandbrief. Dat deed hij namens een aantal grote partijen in Hilversum: Stichting Centrum Hilversum, Stichting Hilversum Marketing, Stichting Uitgaan Hilversum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Mediapark Management en Stichting Omroep Muziek. Hun boodschap is klip-en-klaar: houd de gang erin. "Er liggen op de korte termijn stevige kansen om dit deel van het centrum te versterken en hiermee de positieve ontwikkeling in de rest van het centrum een vervolg te geven: meer beleving, meer bezoekers en meer (economische) dynamiek", zo tekent Vosjan op. "Maar we lopen het risico het momentum te verliezen om kansen te verzilveren. Dan vallen we stil, terwijl er nu de mogelijkheid is om een grote sprong vooruit te maken. Een sprong die Hilversum spannender maakt, die ontmoeting tussen mensen stimuleert en Hilversum meer profiel geeft."
Directe aanleiding is de afloop van een aantal huurcontracten. De nieuwe huurperiode gaat per 1 januari 2019 in. Vosjans stelling is als je die laat verlopen - waardoor automatisch een nieuwe termijn ingaat van vijf jaar - dat de plannen om de Kerkbrink te transformeren naar een mediacultuurplein voorlopig de ijskast in kunnen, terwijl deze ontwikkeling boven aan ieders agenda moet staan, vindt de centrummanager.
"Ik begrijp de oproep van: 'Jongens, komt er nog wat van?' De verantwoordelijkheid ligt bij semiparticuliere partijen, vastgoedeigenaren en de culturele instellingen. Daar moet het initiatief vandaan komen. Overigens is dat initiatief er ook, want ze zijn met elkaar in gesprek. De intentie is ondertekend", aldus wethouder Wimar Jaeger van Media en Cultuur.
Maar die goede bedoelingen zijn wel van een jaar terug. Het idee is om een bundeling van bedrijven en organisaties naar de Kerkbrink te halen. Daardoor ontstaat een sterk mediacluster. Bibliotheek Hilversum, Museum Hilversum, Filmfestival Scenecs en Grafisch Atelier Hilversum zijn enkele geïnteresseerde partijen. Net zoals Vosjan ziet Jaeger hier de toegevoegde waarde voor Hilversum. "Die sterke samenwerking zou de kroon op het werk zijn", stelt hij. "Ik ga als supporter heel hard juichen en ze aanmoedigen. Als zij met een goed plan komen, dan gaan wij ons best doen", is zijn vervolg.
De noodkreet is gehoord en heeft al iets in beweging gezet. Achmea, eigenaar van het BCC-pand waar de bibliotheek naartoe zou kunnen, heeft de eerste stap gezet. Het overleg staat voor vrijdag 26 oktober op de agenda.

Mag Puur Smaeck zich het beste biologische restaurant noemen?

Hilversums restaurant bij laatste vier van Nederland

Jannemieke en Kees Verhoeff zijn trots op hun koks. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nog vier restaurants zijn er over. Het kan zomaar zijn dat het beste biologische restaurant van Nederland in Hilversum is gevestigd. Puur Smaeck hoopt de titel binnen te mogen halen, maar uitverkoren zijn bij de beste van het land is al een groot compliment op zich.

Wie de concurrentie is, weet eigenaar Kees Verhoeff niet. Die is gisteren bekendgemaakt in Maastricht (toen was deze krant al naar de drukker). Tijdens de vakbeurs Folie Culinaire - International Gastronomy Event 2018 in MECC was de finale van deze competitie. Met veel plezier reisde de Hilversumse delegatie van de eet- en drinkgelegenheid aan de Kampstraat af naar Limburg. Wat hen daar te wachten stond was een verrassing. Vooraf was duidelijk dat zij heerlijke gerechten moesten maken van de biologische ingrediënten die in de black box zaten.

Al jaren werkt Puur Smaeck enkel en alleen met biologische producten. Verhoeff schat in dat dit al zo'n jaar of vier het geval is. Wat hem betreft gaat het om het hele verhaal dat bij een biologische keuken komt kijken. Eerlijke, gezonde en natuurlijke producten, veelal uit de regio, schotelt het restaurant hun klanten voor. Uit de moestuin van Jagtlust in 's-Graveland haalt Verhoeff zijn groenten. Een samenwerking met de biologische slager aan de Bussumerstraat zit eraan te komen. "We staan er inmiddels om bekend", aldus de eigenaar. "We willen graag innovatief zijn en mooie dingen maken."
Toen Verhoeff benaderd werd door Centraal Beheer Achmea, die deze wedstrijd heeft uitgeschreven, dacht hij eerst dat het om een verkooppraatje ging. Toch besloot hij op het allerlaatste moment mee te doen. "Het was letterlijk vijf voor twaalf toen ik op 31 augustus de mail verstuurde. De inzending moest voor 1 september binnen zijn", zegt de ondernemer. Het vegan gerecht met pasta viel qua receptuur en presentatie in de smaak bij de jury. Gisteren mocht het team van Verhoeff onder meer koken voor jurylid Martin Kruithof van De Lindenhof uit Giethoorn dat twee Michelinsterren heeft.

'We willen graag innovatief zijn en mooie dingen maken'

Veel aandacht gaat bij Puur Smaeck uit naar de mensen met een verstandelijke beperking die er overdag werken. Door die aandacht voor de medewerkers van de dagbesteding sneeuwt de kwaliteit van de koks onder. "We zijn heel trots op hen", straalt Jannemieke Verhoeff. Haar man Kees zegt dat de nominatie voor de laatste vier hem wel verbaast. Dat komt omdat de focus vooral ligt op de producten, de bereiding en het serveren van mooie gerechten en niet zozeer op henzelf. "Wij weten dat we lekker koken, maar we hebben geen hoge dunk van onszelf", aldus de ondernemer.

Dolblij met camera's op bedrijventerreinen Zuid West

De camera's hebben nu al hun nut bewezen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het heeft een tijdje geduurd, maar eindelijk is het dan zover. De bedrijventerreinen Havenkwartier, Kerkelanden en Zeverijnstraat beschikken sinds kort over 24-uurscamerabewaking. Donderdagmiddag is bij Tele Connect videosystemen de officiële en uiteraard feestelijke aftrap.

Alle 463 bedrijven op de terreinen hebben hun bijdrage geleverd

Bij elkaar staan er straks bij elke ingang van de bedrijventerreinen 19 masten met in totaal 32 camera's, vertelt bestuurslid Gerrit Mol van Ondernemersvereniging Hilversum Zuid West. Sommige masten zijn naast een zogenaamde 'dome-camera' ook voorzien van een extra camera voor kentekenregistratie.
Kosten: 194.000 euro. Alle 463 bedrijven op de terreinen, samen goed voor een economische waarde van 300 miljoen euro en tien- tot vijftienduizend banen, hebben hun bijdrage geleverd. Financiële ondersteuning is er vanuit het Stadsfonds. Inmiddels zijn de Van Ghentlaan, Vreelandseweg en Vaartweg ook toegevoegd aan het camerasysteem.
De wens voor het plaatsen van beveiligingscamera's was er al jaren. Want regelmatig was er gedoe in de vorm van vernielingen en inbraken op de verschillende bedrijventerreinen. In 2014 ontstonden de eerste ideeën vanuit Ondernemersvereniging Havenkwartier voor de ontwikkeling van een 24-uurscamerabeveiligingssysteem op het bedrijventerrein. Toen deze in 2017 de krachten bundelde met Kerkelanden en Zeverijnstraat kwam het proces in een stroomversnelling.
Dit voorjaar ging de eerste mast de grond in. En dat de toch forse investering een terechte is, is nu al duidelijk. Zo toonden de camera's al hun nut, zeggen Mol en ook bestuurslid Minke van Thiel, toen bij een autobedrijf banden werden lek gestoken. En wie zich afvraagt hoe het zit met de privacy: de beelden worden pas bekeken wanneer er aangifte is gedaan.
Het project is tot stand gekomen vanuit het Keurmerk Veilig Ondernemen, maar de ondernemersvereniging heeft het beheer. Gemeente en politie (met name de wijkagent) zijn nauw betrokken geweest bij het hele proces, van ontwikkeling tot eindproduct. Het KVO staat voor schoon-heel-veilig. Veilig is een speerpunt voor bedrijventerreinen. Inmiddels is ook duurzaam toegevoegd. Mol vertelt dat bij een afvaldepot aan de Van Ghentlaan jarenlang afval niet gescheiden werd gedumpt. Sinds de camera er hangt is dat veel minder. "We willen ook dat het hier schoon blijft."
Klaar is de ondernemersvereniging overigens nog niet. Zo zijn er al concrete plannen om de masten te voorzien van AED's.

Het lijntje waar DAC WESPP aan vastzit

SP vraagt met bezetting pand aandacht voor voorziening en dreigende sluiting

'Schaam je rot' was de boodschap. Schandalig vindt de SP het dat opnieuw sluiting dreigt van DAC WESPP. 'In de afgelopen jaren is niks voor hen gedaan.'

Met een trolley vol spullen, kussens en slaapzak stapten Rebekka Timmer (links) en Bianca Verweij DAC WESPP binnen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor de SP is het onbestaanbaar dat de dagbesteding voor psychiatrische cliënten definitief de deuren moet sluiten. Als DAC WESPP inderdaad verdwijnt dan moet er een goed alternatief voor in de plaats komen. Meedoen in de eigen buurt, waar de GGZ en de gemeente het over hebben, is geen optie, want de socialisten vrezen dat deze groep uiteindelijk op straat terechtkomt.

"Ik hoop op het besef dat er een specialistische collectieve voorziening nodig is en blijft", aldus SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. "Als wethouder Pelsink er niets van weet te maken dan moeten we haar als gemeenteraad maar de opdracht voor geven", klinkt het luid en duidelijk.

Dat vraagt om actie van de overige partijen. Hiervoor gaf de SP vorige week donderdag het startschot. Samen met het andere SP-raadslid Rebekka Timmer bezette Verweij het pand van DAC WESPP (Werkervarings- en scholingsprojecten voor (ex) psychiatrische patiënten). Het plan was net zolang te blijven totdat er actie zou worden ondernomen uit het raadhuis, met als doel aandacht te vragen voor deze regionale voorziening en de begeleiding die nodig is. De wethouder kwam niet langs en beide politica stonden netjes om 17.00 uur, sluitingstijd, buiten.

'Deze kwetsbare groep heeft een plek nodig waar ze naartoe kan'

In de tussentijd stelden de gemeente en GGz Centraal een gezamenlijke verklaring op. Het meedoen in eigen buurt voor deze kwetsbare groep van nu nog 42 cliënten, waarvan 33 uit Hilversum, heeft volgens hen meer waarde dan alleen afgezonderd dagbesteding volgen. Daarnaast is het een centenkwestie. De locatie is niet meer rendabel, omdat individuele dagbesteding niet gefinancierd wordt uit de zorgverzekeringswet, maar vanuit de WMO. Hierdoor kan de GGZ dit niet meer betalen, is de uitleg. "In 2017 en 2018 is er vanuit GGz Centraal en de regiogemeenten financiële ondersteuning geboden, zodat er tijd en ruimte was om tot een goede oplossing te komen."

Wat de SP betreft is die oplossing er nog altijd niet. Eind 2015 redde de politiek de locatie op het bedrijventerrein al van sluiting. De situatie is wezenlijk in drie jaar niet veranderd, stelt Verweij. Daar is zij woest over. Personeel en cliënten zijn aan het lijntje gehouden. Volgens de oppositiepartij moet geld geen probleem zijn. De WMO-pot is goed gevuld en mensen uit hun veilige honk halen en in de eigen buurt laten meedraaien, zou alleen in enkele gevallen kunnen lukken.

"De grote denkfout is dat je de zorg kunt afbouwen. Dat je iedereen zover krijgt dat het beter wordt. Maar dat wordt het niet. Het gaat namelijk om psychiatrische mensen en chronisch zieken, allen met een zorgindicatie. Hun ziekte of zorgvraag kun je niet wegnemen. Ze hebben een plek nodig waar ze naartoe kunnen. Dat kan niet in een buurthuis zijn. Daar zijn de vrijwilligers niet voor opgeleid. Dat moet een specialistische, collectieve voorziening zijn", is het pleidooi van Verweij.

Voorlopig moet dat DAC WESPP blijven, aldus de SP-fractievoorzitter. Een andere locatie per 2019 zorgt voor te veel onrust bij de doelgroep. Verder waarschuwt zij de gemeente. "Als er geen indicaties meer worden afgegeven dan kunnen mensen dat aanvechten. Dat kan leiden tot rechtszaken."

Regio trekt knip voor meer wijkbrandweermannen

René Wollaars is de wijkbrandweerman. Foto: Gooi en Eembode

HILVERSUM René Wollaars is vanaf 2019 niet meer de enige wijkbrandweerman. De proef in Hilversum-Oost heeft bewezen dat de man in de wijk meerwaarde heeft, een belangrijke schakel tussen het korps en de inwoners die bijdraagt aan de bewustwording van brandveiligheid.

"De wijkbrandweerman is een effectief instrument om binnen het totale netwerk van sociale en fysieke veiligheid bij te dragen aan de versterking van risicobewustzijn en zelfredzaamheid", constateert burgemeester Pieter Broertjes in zijn evaluatiebrief aan de gemeenteraad. De wijkbrandweerman verkleint de kloof tussen de burgers en de kazerne en is een laagdrempelig aanspreekpunt op het gebied van brandveiligheid, zo zijn de conclusies in een notendop. Al mag hij wel meer bekendheid krijgen, luidt een van de aanbevelingen.
In Hilversum is Wollaars al sinds 2016 officieel actief in het Riebeeckkwartier, de Liebergen en de Geuzenbuurt, waar hij vooral senioren probeert te bereiken. Na een half jaar was al duidelijk dat zijn inzet meerwaarde had. Vanwege de positieve geluiden was de roep om meer wijkbrandweermannen of -vrouwen al hoorbaar. Dat gaat tweeënhalf jaar later dan daadwerkelijk gebeuren.
Broertjes meldt dat de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek nu aan de slag gaat met een concreet regionaal plan, inclusief financiële paragraaf. Dit komt aan de orde tijdens de volgende vergadering van het algemeen bestuur (woensdag 5 december). Daarna kan de burgemeester meer zeggen over de inzet in Hilversum.

Eerste jaar is vooral opbouwjaar voor Stichting Hilversum Marketing

'Resultaat van citymarketing kan drie tot vijf jaar duren'

De berichten suisden ze om de oren in de 'zwarte doos' op het Stationsplein. Slechte sfeer. Niet presteren. Hoe zit de citymarketingvork nu eigenlijk in de steel?

Sinds medio januari staat de 'zwarte doos', het kantoor van citymarketing, op het Stationsplein. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een gemeente even op de kaart zetten kost tijd. Zeker als je als nieuwe stichting alles van de grond af moet opbouwen. In de afgelopen maanden is in de 'zwarte doos' op het Stationsplein hard gewerkt om de Hilversumse citymarketingorganisatie goed in de steigers te zetten. "De basis is gelegd. Het platform groeit."

Pas negen maanden zijn ze bezig. In januari kwam het kantoor voor het station en vanaf februari is de Stichting Hilversum Marketing begonnen. In die tussentijd hebben directeur Anne Visser en de medewerkers niet stilgezeten, alleen is al het grondwerk voor de buitenwereld niet goed zichtbaar.
"We hebben heel veel moeten regelen achter de schermen. Dat hoort bij een eerste jaar. Daar gaan we stap voor stap doorheen. Alles, maar dan ook echt alles hebben we moeten opbouwen. We zijn geen staande organisatie. Daar zie je van de buitenkant niks van. Als je de zaken niet goed regelt dan komen de problemen met bijvoorbeeld de administratie of met de Belastingdienst vanzelf", is de uitleg. "Aan 80 procent van de ambities die zijn voorgelegd wordt gewerkt. Dat betekent niet dat je daar al allemaal resultaat op hebt geboekt", luidt haar toevoeging.

Vorig jaar ging de raad op 6 december akkoord met de oprichting van de stichting. Dat ging niet zonder slag of stoot. Aan het nut en de noodzaak van een organisatie die zich ging toeleggen op het vermarkten van Hilversum Mediastad werd getwijfeld. Zeker ook omdat er een bedrag mee gemoeid was van 880.000 euro, waarvan 330.000 euro startkapitaal. Vanaf het begin lag de citymarketing onder een vergrootglas. De druk om meteen te presteren is groot. Geduld hierin is een schone zaak. "Ik heb met meerdere citymarketingdirecteuren gesproken. Zij zeggen allemaal dat het wel drie tot vijf jaar kan duren voordat het resultaat van citymarketing zichtbaar is. Soms zelfs nog langer."

Anne Visser (rechts) bij de presentatie van de papieren uitladder.

'We draaien hartstikke goed en de werksfeer is ook goed'

In de periode mei-juni kwam er wel degelijk een kink in de marketingkabel. Op Visser na vertrok de hele ploeg. Verziekte werksfeer, was de uitleg. De directeur spreekt van andere verwachtingen van de teamleden, waardoor twee mensen de opdracht hebben teruggegeven. Sinds juli is er een nieuw team. "We draaien hartstikke goed en de werksfeer is ook goed", merken Visser en Carlijn Bolt (ook van Stichting Hilversum Marketing) samen op.

Toch staken vorige week verhalen de kop op van aanhoudende opstartproblemen. Resultaten bleven uit en dat terwijl er veel geld naartoe gaat. Onderling zou het nog steeds niet boteren. In de media verschenen steeds meer onjuistheden. Zo zou Visser besloten hebben aan het einde van het jaar te stoppen, terwijl dat altijd de bedoeling is geweest: de kwartiermaker zou de stichting op poten zetten en doorgeven aan de opvolger.

Dat leidde tot politieke onrust en bij de stichting tot de behoefte de zaken op te helderen. Lang niet alles is goed gegaan. Het verwachtingsmanagement had beter gemoeten, is een van Vissers lessen van de afgelopen periode. Tevens erkent de directeur dat zij voorzichtig is geweest met het naar buiten treden van de resultaten. Betere communicatie is het sleutelwoord.

Het is belangrijk dat Hilversum zich goed op de kaart zet als mediastad. Doel van de citymarketing is aantrekkelijk te zijn voor talenten, bedrijven en inwoners. Een levendige gemeente met een duidelijk profiel helpt daarbij. Daar zijn veel partijen voor nodig. Het is ook een taak van de stichting om partijen te verbinden, netwerken op te zetten en samen evenementen te organiseren. Aanbod is belangrijk en dat begint met weten wat er is. Daar is ingezet door livehilversum.nl verder te ontwikkelen en een papieren uitladder te presenteren. Tevens is de stichting betrokken bij diverse evenementen, zoals de Dutch Media Week, Festival '100 jaar Hilversum Mediastad' en binnenkort de sinterklaasintocht en Live2000. In de nabije toekomst wil zij bijvoorbeeld de coördinatie en inhoudelijke programmering van de evenementen op zich nemen die passen bij het stadsmerk LiveHilversum.

Koopwoningen op Philipsterrein alleen voor Hilversummers

CDA ziet daar potentie om impuls te geven aan lokale woningmarkt

Woningen op Philipsterrein moet zorgen voor doorstroming in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De woningmarkt is overspannen. Door de toenemende druk op de lokale markt is er nauwelijks doorstroming binnen Hilversum, zo constateert CDA Hilversum. Ontwikkeling van het Philipsterrein kan uitkomst bieden. Als het aan de christendemocraten ligt, komen daar snel nieuwbouwwoningen die bedoeld zijn voor Hilversummers.

Dat schrijven CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen en voormalig wethouder van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting Haje Walch. "Het Philipsterrein is een van de laatste grote ontwikkelgebieden van Hilversum. Hiermee heeft dit gebied potentie om een goede impuls te geven aan de lokale woningmarkt. Wij willen dat dit gebied, aan de rand van ons dorp, primair bebouwd gaat worden voor Hilversumse gezinnen die toe zijn aan een volgende stap in hun wooncarrière", menen de christendemocraten.

Bouwen voor de eigen inwoners is een geluid dat al vaker heeft geklonken. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zeiden meerdere partijen dat. Hoe aardig dat ook klinkt, juridisch gezien is dat een lastige kwestie. Het CDA meent dat te kunnen ondervangen. Het idee van Kruijswijk Jansen en Walch is om afspraken te maken met de ontwikkelaar. Alle woningen in de eerste drie maanden aanbieden aan de eigen inwoners, is het motto. "Niet alleen genieten zij hiermee een voorkeurspositie, ook biedt deze termijn hen volop de gelegenheid om de financiering rond te krijgen. Wanneer de gemeente deze eis niet stelt, zal het effect zijn dat een groot deel van de woningen verkocht wordt aan mensen van buiten", is de nadere uitleg.

Meteen een oproep om Philipsterrein echt te gaan ontwikkelen

Daarmee snijdt het mes aan twee kanten. Als deze gezinnen door kunnen stromen naar koopwoningen die tussen de 300.000 en 600.000 euro moeten gaan kosten, komen er ook weer woningen vrij. Deze Hilversummers laten een woning achter die door de bank genomen goedkoper is. Dat zorgt voor nieuw aanbod voor starters en doorstromers aan de onderkant van de markt. Dit moet volgens het duo naadloos passen in de ambitie van het college van burgemeester en wethouders. "Door nu strategische keuzes te maken voor het Philipsterrein bouwen we verder aan Hilversum", is de politieke boodschap van de oppositiepartij.

Mogelijkheden genoeg, volgens het CDA, maar dan is het wel zaak om aan de slag te gaan met de locatie in Hilversum-Oost. De christendemocraten doen meteen een oproep om het Philipsterrein nu echt te gaan ontwikkelen. Voor de verkiezingen van maart zijn plannen gepresenteerd voor de bouw van 360 woningen, maar die staan al maanden af te koelen in de ijskast.

Nieuw paviljoen Pinetum geen Boombergpand

Enzo Valerio geeft uitleg over zijn winnende ontwerp 'Grond'. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het nieuwe, nog te realiseren paviljoen van Pinetum Blijdenstein is niet een gebouw dat al in de Boomberg te zien is. Maar 'Grond', het winnende ontwerp van Enzo Valerio, past naadloos bij de bomen en de omgeving van de botanische tuin aan de Van der Lindenlaan.

Burgemeester Pieter Broertjes maakte zondag de winnaar bekend van 'Een paviljoen voor het Pinetum'. Het huidige podium is oud en vervallen. De botanische tuin wil iets nieuws en schreef deze architectuurwedstrijd uit. De opdracht aan de architecten was om een multifunctioneel, hoogwaardig en transparant paviljoen te ontwerpen dat recht doet aan de kwaliteiten van de monumentale tuin en de collectie.

Aan belangstelling was geen gebrek. Maar liefst 131 inzendingen ontving de jury. De deskundigen hadden al een selectie van vier bureaus gemaakt: HOH Architecten, Koolhaas x Suurebroek x Thijssen, HappelCornelisseVerhoeven en Enzo Valerio. Zondag was het voor hen D-day. Unaniem is gekozen voor het ontwerp van Valerio.
"Het ontwerp intrigeert door de verschillende vormen van dak en plattegrond en door de staanders die een relatie aangaan met de verticaliteit van de bomen en een variëteit aan doorzichten bieden. De contouren van het dak volgen die van de omringende boomkruinen en door de alzijdige oriëntatie is er veel aandacht voor de bijzondere plek in de tuin achter het bestaande podium", aldus het juryrapport.

'Het paviljoen heeft geen groene luikjes en een rieten dak'

De afgelopen periode hebben de vier maquettes in de botanische tuin gestaan. Het publiek mocht eveneens aangeven wat hun favoriet was. Bijna zeshonderd mensen brachten hun stem uit. De meerderheid koos anders dan de zeskoppige jury. Hun keus was 'Trellis' van HappelCornelisseVerhoeven, runner-up bij de deskundigen.
'Grond' is geen doorsnee Boombergpand. "Geen groene luikjes en een rieten dak", zegt Izaak Hilhorst van Pinetum Blijdenstein. "Het is van gepregmenteerd beton. Heel gelaagd. Een modern gebouw dat zich goed voegt naar de bomen en de omgeving."
Wanneer het multifunctionele paviljoen er daadwerkelijk staat, is niet bekend. In overleg met de architect worden de puntjes op de i gezet op het ontwerp, Hilhorst heeft het over verfijning. Pinetum Blijdenstein gaat in de tussentijd op zoek naar financiers. Dat is momenteel hoofdzaak. Zodra er genoeg euro's zijn opgehaald, kan de botanische tuin de blik richten op de bouwplanning.

Ongeslagen Hilversum verslaat Altius

'Door hard werken hebben we dit resultaat bereikt'

FC Hilversum is na drie duels nog altijd ongeslagen in de derde klasse van het zaterdagamateurvoetbal. Altius verloor dit weekend voor het eerst dit seizoen.

De groen-witten waren zaterdag de sterkste in dit Hilversumse treffen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De derby van zaterdag tussen het thuisspelende FC Hilversum en Altius was een wedstrijd om snel te vergeten. Hilversum won volkomen verdiend met 3-0 en daarmee kwam het apathisch voetballend Altius goed weg. Als Hilversum de vele kansen had benut, was 7-0 niet eens geflatteerd geweest.

Door dit resultaat hebben de groen-witten na drie competitieronden de volle buit binnen: negen punten. De eerste plaats in zaterdag 3C wordt gedeeld met het uit de tweede klasse gedegradeerde NITA dat ook foutloos bleef. Assistent-trainer Richard Lensen waakt echter voor euforie bij Hilversum, dat vorig seizoen in de nacompetitie strandde in de promotierace naar de tweede klasse: "Vanzelfsprekend is dat nog steeds onze ambitie en de eerste doelstelling is een periodetitel pakken. De selectie is breder en de concurrentie daardoor groter. Verbeterpunten zijn scherper worden, de concentratie vasthouden, gemotiveerd blijven en ook tegen lagergeklasseerde ploegen de drie punten pakken. Daar hebben we het vorig jaar laten liggen."
Altius deed zaterdag in het eerste half uur redelijk mee, maar werd daarna van het kastje naar de muur gestuurd. En in de tweede helft, na de 2-0, dolde de thuisploeg met de opponent. Desondanks vond Tonnie Cusell, de maker van de 2-0, het geen gemakkelijk duel: "We moesten aan de bak om de controle over de wedstrijd te houden. Door hard werken hebben we dit resultaat bereikt. We zijn tevreden met de drie punten, maar we kunnen en moeten nog beter voetballen. Dat zullen we van trainer Karel Bonsink wel te horen krijgen. Hij wil attractief voetbal spelen. Karel is recht door zee en op z'n Amsterdams spuit hij recht voor z'n raap de kritiek naar de spelersgroep. Daar moet je als speler tegen kunnen. Ik ken Karel meer dan vijftien jaar en weet hoe hij is. "
De 35-jarige Cusell, die in Amsterdam werkt bij een Italiaans modeagentschap, speelt voor het tweede seizoen bij Hilversum nadat hij eerder op zondag in de gloriejaren van Hilversum onder Bonsink in de top- en hoofdklasse speelde. Hij kreeg zaterdag geel voor praten met de scheidsrechter. "Als ik de scheidsrechter uitmaak voor rotte vis of iets dergelijks, is dat terecht, maar je mag tegenwoordig niet eens meer vragen waarom hij fluit voor een overtreding. Dat is volgens mij niet strafbaar."
Commentaar leveren op de scheidsrechter is een probleem voor Hilversum. Dat weet ook Lensen: "We hameren er iedere keer op, maar de mannen moeten het zelf maar beseffen. Onnodige gele kaarten kunnen je opbreken door schorsingen. En waar is het voor nodig. Het zorgt alleen maar voor meer irritatie."

Altius-aanvoerder Arno Calis oordeelde verbitterd: "Dit is een harde les. Ik had niet het gevoel dat we op het veld stonden om een wedstrijd te winnen. Er was te veel ontzag voor Hilversum. Afspraken werden niet nagekomen en iedereen deed maar wat. Na de 2-0 gingen de koppen hangen en was er niets meer mogelijk. Op de eerste training zullen we eerst maar eens een goed gesprek voeren. Dit kan zo niet langer: er zal iets moeten gebeuren. Als zo speelt kun je van iedereen verliezen. Onze kracht is juist om samen tot resultaat te komen; dat is ver weg. Laten we het promotieverhaal voorlopig maar even vergeten."

'De selectie is breder en de concurrentie daardoor groter'

Zaterdag speelt Hilversum tegen AH'78. Altius ontvangt OSM'75.

Oudste cross van Nederland vertrekt uit Hilversum

Anna's Hoeve is niet langer het decor. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Anna's Hoeve is niet langer het decor van de Maple Leaf Cross. Vanwege de komst van de HOV moet de Gooise Atletiek Club (GAC) nu uitwijken. Een nieuw en net zo uitdagend parcours is gevonden op Larens grondgebied.

Het terrein van het waterleidinggebied is het nieuwe thuis van de oudste cross van Nederland. Sinds 1946 staat de Maple Leaf Cross, een eerbetoon aan de Canadese bevrijders, op de agenda. Zondag 4 november denderen de hardlopers voor het eerst door dit stukje natuur. De start is bij het Sint Jans Kerkhof in Laren.

"Het wordt pittig", stelt racedirecteur Louran van Keulen. "De Maple Leaf Cross staat bekend als een zwaar parcours. Daarom komen er ook zo veel topatleten en recreanten op af. Het nieuwe parcours is zeker net zo uitdagend. Ook hier is een prachtige kuil waar we doorheen kunnen rossen en er is een gedeelte met mul zand. Het wordt leuk", klinkt Van Keulen enthousiast.
Dat het GAC moet uitwijken, kwam toch nog als verrassing. De mededeling van het Goois Natuurreservaat dat er geen evenementen meer kunnen plaatsvinden in Anna's Hoeve, kwam vrij laat. Maar het GNR bood een goed alternatief. De racedirecteur sluit een terugkeer in de toekomst naar het Hilversumse natuurgebied niet uit. "Maar eerst deze maar eens organiseren."
Inmiddels lopen de aanmeldingen binnen. Ieder jaar verschijnen in totaal zo'n zevenhonderd à achthonderd hardlopers aan de start.

Het politieke debat in Hilversum is op sterven na dood

We zien wethouder vragen souffleren aan de eigen fractie

Voor een fatsoenlijk potje politiek debatteren moet je niet in Hilversum zijn. Hier spreken de partijen niet mét elkaar maar tégen elkaar. En daar is de democratie niet bij gebaat.

Het debat in de raadzaal kan wel een oppepper gebruiken. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wie pakt de AED en luistert vlug naar de instructies? Deze is namelijk hard nodig in de raadzaal. De patiënt ‘het politieke debat’ vraagt dringend om reanimatie, want momenteel dreigt zij een stille dood te sterven. En daarmee ook de lokale democratie.

Eigenlijk volstaat de term vergadering niet meer. Het woordenboek leert dat een vergadering een bijeenkomst van meerdere personen is die met elkaar spreken en/of afspraken maken voor een gemeenschappelijke toekomst. 'Veredelde mededelingsbijeenkomsten' dekt de lading beter. Het is niet dat de fracties het niet serieus nemen. De voorbereiding voor commissie én raad is goed. De teksten, die voorgelezen gaan worden, zijn uitgeschreven. De moties en amendementen zijn ingediend en netjes voorgelegd bij de andere partijen. Met de dossierkennis is niets mis. Dito met de betrokkenheid.

Maar met elkaar debatteren, elkaar op scherp zetten, een gecoördineerde actie van (oppositie)partijen om de druk bij het college op te voeren, standpunten verdedigen, eens een steek onder water geven, de ander overtuigen of die vuist hard op de tafel te laten denderen. Niets van dat. Waarom laat niemand kleur zien? Waarom geeft niemand kleur aan het debat? Daar is de raadszaal toch voor bedoeld? Nu is het zo braaf. Ultra-beschaafd. Ingedut. Passief. Kleurloos.

Wie eens doorvraagt, krijgt een standje tijdens het volgende presidium

Want wat krijg je nu? Iedereen doet zijn eigen plas en de coalitie loodst aan het einde van de avond alle voorstellen binnen volgens plan. Van enige interactie met elkaar of met het college is nauwelijks sprake. Van een interruptie schrik je op. Meest spannende van de bijeenkomsten is welke van de zeven wethouders naar voren komt om de vragen te beantwoorden of iets te zeggen over de moties of amendementen. De portefeuilles zitten zo in elkaar vervlochten dat het zelfs voor de diehard-volgers een soort tombola is geworden. Er zitten rare mechanismen in de raad. Het is heel normaal om de volledige spreektijd op te souperen voor een motie die voorafgaand aan de vergadering al een dikke meerderheid heeft, maar een partij die nogal veel moties indient te verketteren met de mededeling dat zoveel voorstellen (die het allemaal niet haalden) verspilling is van de vergadertijd. Als er eens iemand wat langer blijft staan bij de microfoon en doorvraagt dan volgt een standje tijdens het volgende presidium. Dat is niet manier waarop het hoort. Maar het debat is bij deze ongeschreven regels niet gebaat.

Daarnaast is het duale stelsel eveneens failliet. Wie zien een wethouder die de eigen fractie vragen over een typisch partij-onderwerp souffleren, zodat er wat fake-reuring komt. Vervolgens worden deze vragen letterlijk overgenomen en ingediend. Een andere collegepartij wil werk maken van een onderwerp, maar zit klem in de coalitiegreep en vraagt aan een oppositiepartij de kastanjes uit het vuur te halen. Zorgen uiten is je op glad ijs begeven. Sowieso is iedere vorm van kritiek op de mensen achter de bestuurderstafel not done. Wat er ook gebeurt: de fracties pareren het allemaal. In het verleden bijvoorbeeld uitte Arno Scheepers, nu wethouder, in stevige bewoordingen zijn onvrede over de gang van zaken bij Podium de Vorstin. Goed, dat was dan wel niet zijn eigen wethouder, maar er kwam tegengeluid vanuit een collegepartij. Dat werd serieus genomen.

Niemand springt bij, gaat het debat aan of zegt er wat van

Terwijl er in Hilversum nu toch ook best aanleiding is om wethouders aan de tand te voelen, ze op scherp te zetten en zelfs een standje te geven. Of het nu gaat om een wethouder die na een vernietigend rapport van de Rekenkamer Hilversum het Sociaal Plein eens fatsoenlijk aan de praat te krijgen, een wethouder die vast geld uitgeeft zonder het aan de raad voor te leggen of een college dat meewerkt aan het opstellen van visie voor het nieuwe Media Park, die moet inspireren, maar waar wel weer een weg over de hei in wordt genoemd én New York-achtige bouwhoogten.
Er volgen wat vraagjes, artikel 41 of gewone. Vervolgens is het wachten op antwoord. Politiek correct uitgedachte antwoorden. Maar niemand slaat met zijn vuist op tafel en wil het fijne van dingen weten of roept een wethouder echt tot de orde. Het CDA deed het laatst toen zij aankaartte dat Hilversum nu twee jaar achter elkaar 250.000 euro naar het Metropole Orkest overmaakt. Zonder toestemming van de raad. In de motie zou de gemeente 1 euro per inwoner gaar bijdragen. Niemand springt bij, gaat het debat aan of zegt er wat van. Ach, het noodlijdende orkest is zo toch geholpen.

Meer debat is niet alleen beter voor de entertainmentwaarde, maar vooral voor de politiek zelf. Het geeft duidelijk aan waar deze raad voor staat en wat de kaders zijn voor het college. Het beperkt de speelruimte van het college. Dat leidt tot strakkere kaders en duidelijkere afspraken. Met enige regelmaat klagen partijen over vaag opgestelde ambities en/of slechte informatievoorziening van het college. Hebben ze dat zelf niet in de hand gewerkt? Wie haalt de deksel van passiviteit eraf? Welk raadslid durft het debat weer eens aan?

27 / 32

Tchaikowsky ontmoet Brahms in de Kapel.

Zaterdag 13 oktober

Chi Neng Qigong lessen

11.00 uur | wijkcentrum de Zoutkeet

Iedere zaterdag introductieles mogelijk van 11.00 tot 12.00 uur in wijkcentrum de Zoutkeet (tegen gereduceerd tarief). De lessen worden gegeven door Gerda Schoots, erkend instructeur. Opgave en info via 06-24353138 of mail naar E.adco90@planet.nl.

Open dag vol avontuur

13.00 uur | Scouting Heidepark

Kinderen van 7 t/m 15 jaar worden uitgedaagd met een coole stormbaan en diverse gratis workshops in echte scoutingskills. Verdien jij als echte avonturier het Heidepark Insigne? Rondleiding om 16.00 uur. Bij Anna's Hoeve. Www.ScoutingHeidepark.nl.

Vertelvoorstlling

13.30 uur | Van Vuure

Week van de palliatieve zorg: vertelvoorstelling 'Een bed in de kamer', 13 en 18 oktober 2018. Speciaal voor de Week van de Palliatieve Zorg maakte Maarten Vogelaar samen met de VPTZ Gooi en Vechtstreek een voorstelling over een familie rond het sterfbed. U bent van harte welkom.

Wandeling Dudok

14.00 uur | DAC

Architectuurwandeling in Hilversum-Noordoost. De wandeling gaat langs de woonwijken van Dudok, de industrie van de late 19e eeuw tot nu, enkele scholen en recente ontwikkelingen (van Dudok Revisted tot Villa Industria). Zie voor informatie, kosten en aanmelden: www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

Tchaikovsky ontmoet Brahms

15.30 uur | De Kapel

De twee muzikale zwaargewichten Tchaikovsky en Brahms ontmoeten elkaar. De spanning zal te snijden zijn tijdens die eerste ontmoeting, dat kunnen we alvast onthullen. Kaartverkoop a/d zaal € 10,-. Reserveren: muziekerije@gmail.com. Zaal open: 15.00 uur.

Lelie discoavond

20.00 uur | De Koepel

Op zaterdag 13 oktober is er weer de grote Leliedisco voor mensen met een beperking: een leuke eigen plek in het Gooi waar men uit kan gaan. Entree is 2 euro, zaal open 19.30. De Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum. Info: gbos@versawelzijn.nl.

Zondag 14 oktober

Familieconcerten

11.00 uur | MCO

Wonder, kinderen! Het zal je maar gebeuren. Dat je wordt geboren als muzikaal wonder. Dan componeer je al terwijl je vriendjes nog maar net hebben leren lezen… Vijf strijkers uit het Radio Filharmonisch, met als aanvoerder concertmeester Joris van Rijn, spelen muziek van o.a. wonderkind Mozart.

Bingomiddag

14.00 uur | De Zoutkeet

Op zondag 14 oktober is er weer een bingo voor alle liefhebbers. Met lekkere hapjes. De bingo begint om 14.00. Wijkcentrum de Zoutkeet, Zoutmanlaan 3, Hilversum.

Open huis Hospice Kajan

14.00 uur | Hospice Kajan

Zondag 14 oktober houdt Hospice Kajan weer open huis. U bent tussen 14.00 en 17.00 uur van harte welkom voor een rondleiding. We vertellen graag over onze zorg aan mensen in hun laatste levensfase en over de mogelijkheden om vrijwilliger te worden.

Kinderbingo

14.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Kinderbingo in Wijkcentrum De Geus. Gratis limonade en chips voor de kinderen. Opa's en oma's & papa's en mama's mogen ook meedoen. Prijs per ronde 0.50 eurocent. De superronde is 1 euro. Totaal spelen we 5 rondes.

Scottish folkmusic

14.30 uur | Theater Kleintje Kunst

Zondag 14 oktober, aanvang 14.30 uur, opnieuw en op veler verzoek het folkduo The Quiggs, all the way from Schotland! Schotse traditionele muziek met een eigentijds tintje.

Maandag 15 oktober

Spreekuur Weg en Wijzer

10.00 uur | Lopes Dias

Weg en Wijzer: gratis inloopspreekuur voor al je vragen rondom je administratie, formulieren, inkomen, toeslagen, voorzieningen, werk en meer… Een team van vrijwilligers (en sociaal werkers) staat klaar om je op weg te helpen.

Kaarten maken

13.30 uur | De Kleine Lelie

Een gezellige activiteit voor creatieve mensen: beginners en gevorderden. Een vrijwilligster helpt u zonodig op weg. Het is van 13.30-15.30 uur en het kost € 2,-. Kom eens meedoen in De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Dinsdag 16 oktober

Grenzen stellen

10.00 uur | Lopes Dias

Tijdens deze workshop leer je samen met andere vrijwilligers hoe je je grenzen als vrijwilliger beter kunt leren bewaken en niet te veel taken op je gaat nemen. Opgeven via www.vagev.nl.

Open handwerktafel

13.30 uur | De Kleine Lelie

Het gaat om de gezelligheid: neem je eigen breiwerk mee of gebruik het aanwezige materiaal. Borduren kan ook. Je kunt hulp en tips van elkaar krijgen. Het is kosteloos en er is koffie. Dinsdags 13.30-15.30 uur in De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Ombudsteam PvdA

19.00 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

Het Ombudsteam van de PvdA is op de dinsdagavonden van 19.00-20.00 uur aanwezig in De Kleine Lelie om u te helpen en te adviseren bij zaken waar u tegenaan loopt. Dat kan te maken hebben met werk, inkomen, zorg, huisvesting, toeslagen. Gratis. De koffie staat klaar.

De Gooische

19.45 uur | Wijkcentrum Lopes Dias

Een presentatie over dit bedrijf door middel van vele bekende en onbekende beelden. Deze avond is een initiatief van de NVBS. De entree is € 2,50, ook niet-leden zijn welkom. Zie www.nvbs.com.

Masterclasses en meet and greets met acteurs SpangaS

Beeld en Geluid in teken van langstlopende jeugdserie

Ontmoet de acteurs en de makers. Help bij het ontwerpen van het nieuwe decor of neem een scène op. Het kan allemaal in de herfstvakantie.

De SpangaS-crew is klaar voor de 'viering' bij Beeld en Geluid. Foto: Beeld en Geluid

HILVERSUM Van zaterdag 13 tot en met zondag 28 oktober is het SpangaS wat de klok slaat in Beeld en Geluid. Vlak voor en tijdens de herfstvakantie viert deze langstlopende jeugdserie op de Nederlandse buis feest in het Hilversumse museum aan de Media Parkboulevard.

Beeld en Geluid heeft de serie uitgenodigd. Inmiddels is SpangaS bezig aan het twaalfde seizoen en maakt zij zich op voor de tweeduizendste aflevering. Die komt in november op de televisie. Reden voor een feestje voor de kijkers én de makers van deze jeugdserie. "Ontmoet de acteurs, ga met hen in gesprek en test wie de grootste SpangaS-kenner is, of knutsel props voor op de set van het dertiende seizoen", aldus het Nederlands instituut voor mediacultuur.

In deze vijftien dagen kunnen de bezoekers op meerdere momenten een masterclass volgen. De acteurs vertellen hierin alles over hun personage en wat hij of zij allemaal meemaakt. De spelers geven acteertips die de aanwezigen meteen in de zaal kunnen oefenen of ga de strijd met de acteurs aan om te kijken wie de grootste SpangaS-kenner is. Uiteraard kunnen de gasten vragen stellen en na de masterclass kunnen zij met hun favoriete acteur op de foto.

Maar er is meer. Terwijl de kinderen bij de acteurs zijn, kunnen de ouders praten met de makers van de serie. Tevens is het mogelijk de setdresser te helpen met het decor van het volgende seizoen en kun je een scène instuderen van deze jaargang en die voor de camera spelen. Het eindresultaat krijg je meteen toegestuurd.

Het volledige programma is terug te vinden op www.beeldengeluid.nl.

Dag vol avontuur

HILVERSUM Wat houdt een dag vol avontuur in? Dat laat Scouting Heidepark zaterdag zien aan haar bezoekers van de open dag. Tussen 13.00 en 17.00 uur zijn belangstellenden welkom om langs te komen.

Zoals Heidepark zelf zegt kunnen avontuurlijke gezinnen terecht voor een gratis voorproefje van de wekelijkse opkomsten die binnen en buiten zijn. "Kinderen van zeven tot en met vijftien jaar worden uitgedaagd met een coole stormbaan en met diverse workshops in echte scoutingskills zoals knopen, schatzoeken en marshmallows bakken boven het vuur." Voor diegene die zich weet te bewijzen als een ware avonturier ligt een Heidepark-insigne klaar.

Nieuwsgierige aagjes uit Hilversum-Oost kunnen zaterdag een kijkje nemen in het clubhuis, dat aan de rand van Anna's Hoeve ligt. Heidepark nodigt de wijkbewoners uit om met de jonge leden en de leiding te komen praten. Om 16.00 uur staat de rondleiding over het terrein langs de Weg over Anna's Hoeve op het programma. De leiding vertelt dan meer over het gebouw en Scouting Heidepark.

Open huis bij brandweer Hilversum

HILVERSUM Kruip even in de huid van een brandweerman. Dat kan zaterdag 13 oktober. De kazerne aan de Kamerlingh Onnesweg 148 is open voor publiek, want het Hilversumse korps houdt tussen 10.00 en 16.00 uur open huis.

Laat je vastleggen in een brandweerpak, ervaar brand in een rookcontainer, neem een rondleiding door de kazerne of bekijk de rode brandweervoertuigen eens van binnen. Dat kan zaterdag allemaal en nog veel meer. De organisatie verzoekt bezoekers zo veel mogelijk met de fiets te komen naar de Kamerlingh Onnesweg.

Muziek van wonderkids in het MCO

HILVERSUM In het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) zijn zondag 14 oktober werken te horen van wonderkinderen. Vijf strijkers van het Radio Filharmonisch Orkest verzorgen de muziek.

"Het zal je maar gebeuren dat je een muzikaal wonder blijkt te zijn. Dat je al componeert terwijl je vriendjes nog maar net hebben leren lezen", zijn de inleidende woorden van het MCO. Zondag passeren werken van Mozart, Mendelssohn en Rossini de revue in 'Wonder, Kinderen!'. Violist Joris van Rijn (concertmeester), Mariska Godwaldt (viool), Wilmar de Visser (contrabas), Francien Schatborn (altviool) en Michael Muller (cello) zijn de muzikanten.

Een toegangskaartje bedraagt 19,50 euro per persoon. Kinderen tot en met achttien jaar mogen gratis mee naar het concert dat om 11.00 uur begint. Meer informatie is te vinden op www.mco.nl.

Grafisch Atelier gooit zaterdag deuren open

HILVERSUM Wie van kunst houdt, kan zaterdag 13 oktober een blik komen werpen in het Grafisch Atelier aan de Noorderweg 96B. Tussen 11.00 en 16.00 uur staat de open dag op het menu.

Diverse kunstenaars zijn dan aan het werk. Tevens kunnen de gasten de expositie bezichtigen die in het teken staat van vijftijg jaar Grafisch Atelier Hilversum.