Gooi en Eembode Hilversum

23 augustus 2018

Gooi en Eembode Hilversum 23 augustus 2018


Twee steekpartijen, twee arrestaties

De opgepakte man zat verstopt in een gangetje tussen de Buisweg en Bonnikestraat. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In Hilversum en Loosdrecht zijn dinsdagmorgen een paar uur na elkaar twee mensen neergestoken. In beide gevallen is er een verdachte aangehouden en raakten de slachtoffers ernstig gewond. De twee zaken staan los van elkaar.

Zo rond kwart voor negen was er een steekpartij in een woning aan de Buisweg in Hilversum-Noord. Een 29-jarige bewoonster werd meerdere keren gestoken in haar borst, arm, nek en buik. Het slachtoffer is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Na het steekincident werd de omgeving afgezet en startte de politie een groot zoekactie naar de dader wiens identiteit bekend was.

Anderhalf uur later zag een buurtbewoner de man zitten in een gangetje tussen de Buisweg en Bonnikestraat. Agenten namen hem vervolgens mee naar het bureau. Hij schreeuwde dat hij met liefde de vrouw had neergestoken en zij de volgende keer dood zou zijn.
De aanleiding voor het incident ligt in de relationele sfeer. De man zou de ex zijn van het slachtoffer en haar nog regelmatig lastigvallen.
Net bijgekomen van het incident in Noord was er opnieuw een steekpartij. Dit keer in de huisartsenpraktijk aan de Eikenlaan in Loosdrecht. Huisarts Willem Stronck raakte daarbij ernstig gewond. Een 34-jarige man werd niet veel later opgepakt.

5

'Messen in de uitverkoop?' 'Niet handig'

HILVERSUM Het Hilversumse SP-raadslid Bianca Verweij zorde dinsdagmiddag voor de nodige ophef op de social media toen zij reageerde op de twee steekpartijen in deze regio. 'Messen in de uitverkoop?' plus grijnzend gezichtje was haar boodschap toen. 'Niet handig', zegt de socialist een dag later.

Verweij reageerde op een Twitterbericht van NH Nieuws dat bij de steekpartij in Loosdrecht meldde: 'En weer is het raak'. "Het was echt niet lollig bedoeld, het is ook niet lollig. Er staat ook geen smiley achter maar een grijnzend gezichtje", zegt Verweij woensdag. Al vrij snel had zij haar bericht verwijderd en meldde opnieuw via Twitter dat zij niemand wilde kwetsen. "Fijn dat de daders gepakt zijn, hoop dat het goed komt met de slachtoffers", voegde ze toe.
Overigens leidt ook dat tweede bericht tot de nodige reacties. Een aantal noemt de ophef overdreven, al vindt niemand de tweet handig. De meeste twitteraars blijven not amused over die eerste tweet. "De volgende keer graag beter nadenken, je zou als volksvertegenwoordiger (geldt voor alle niveaus) beter moeten weten", is één zo'n voorbeeld.

VV Altius tot 8 september niet op gras

HILVERSUM Voorlopig is het bij voetbalvereniging Altius nog niet voetballen op de natuurgrasvelden. Tot zaterdag 8 september spelen en trainen de teams op het kunstgras of wijken uit naar andere velden in de omgeving.

Vanwege de extreme droogte tijdens de zomervakantie heeft de gemeente recent extra onderhoud moeten laten doen. Denk daarbij aan extra gras inzaaien en extra bemesting. Hierdoor zijn de velden van Altius aan het Kininelaantje zeker tot begin september niet te gebruiken.

90.000

Foto: Bastiaan Miché

Lange tijd daalde het inwoneraantal van Hilversum, maar de laatste jaren is er weer een stijgende lijn. Adamantia Tsakoniati is 'nummer' 90.000.

13

Talkshow Open Studio Dagen zoekt gasten

Manon Blaauw en Kevin van den Berg. Foto: Aan Tafel

HILVERSUM Altijd al te gast willen zijn in een talkshow? Dat kan op zondag 2 september tijdens de Open Studio Dagen op het Media Park.

Vanuit het decor van NPO1-programma 'Groeten van MAX' in Studio 23 zal vier maal een live programma #Aan Tafel worden uitgezonden via YouTube en Facebook. Presentator Kevin van den Berg heeft plaats voor vier gasten per programma en biedt graag ruimte voor het verhaal van zijn gasten. Reporter Manon Blaauw doet live verslag vanaf het Media Park met een cameraploeg van United.
De studio is de hele dag toegankelijk voor bezoekers. Om 11.00 uur, 12.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur zijn de opnames van het praatprogramma. Medewerkers van United laten zien hoe een tv-uitzending backstage in zijn werk gaat en laten bezoekers ook plaatsnemen achter de camera.
Interesse? Mail dan beknopt jouw verhaal (honderd woorden) mét overtuigend beeldmateriaal naar redactie@openstudiodagen.nl (vermeld naam, e-mailadres en telefoonnummer).

NK Palingroken in Kortenhoef viert zilveren jubileum

Het NK vorig jaar. Foto: Remco Jakma

kortenhoef Opnieuw is Kortenhoef het decor van de 25e editie van het Nederlands kampioenschap palingroken, dit jaar op zaterdag 1 september. Opnieuw doen honderd van de beste rokers uit heel Nederland (en een enkele uit het buitenland) aan het open kampioenschap mee.

Naast paling voor de wedstrijd wordt ook andere vis gerookt ter demonstratie en verkoop aan de ruim 15.000 bezoekers van Nederlands grootste visrokenevenement.
Het evenement begint om 11.00 uur, de startbel voor de wedstrijd luidt om 12.00 uur. De prijsuitreiking zal rond 17.00 uur plaatsvinden in de feesttent bij de Oude School aan de Kortenhoefsedijk.

Daaraan vooraf gaat een uitgebreide beoordeling door een uit onafhankelijke deskundigen en prominente palingliefhebbers bestaande jury. Vanwege de jubileumeditie is de jurering dit jaar extra uitgebreid: iedere deelnemer krijgt uitgebreide feedback op zijn of haar inzending. Naast de wedstrijd is er een braderie op de Kortenhoefsedijk, 's avonds gevolgd door de jaarlijkse traditionele Kortenhoefse Gondelvaart.
Niet alle door de deelnemers gerookte wedstrijdpaling wordt gebruikt door de jury. Deze extra paling wordt verkocht aan het publiek ten bate van een goed doel; dit jaar is dat Stichting Muziekids. Deze stichting heeft tot doel kinderen tijdens een ziekenhuisverblijf kennis laten maken met het zelf spelen, beluisteren en beleven van muziek.

Topscore voor Hospice Kajan

hilversum Hospice Kajan heeft tijdens een uitgebreide audit een groot aantal kwaliteitskeurmerken gekregen. En daarmee heeft het Hilversumse hospice het PREZO-keurmerk voor hospicezorg behaald.

Eind augustus wordt het bijbehorende certificaat uitgereikt. PREZO (PREstaties in de ZOrg) kijkt naar de prestaties die zorgprofessionals en -organisaties leveren. Het draait daarbij niet om protocollen, systemen en richtlijnen, maar om het daadwerkelijke resultaat van de zorgverlening.
Tijdens de audit zijn achttien 'prestaties' beoordeeld, variërend van de woon- en leefsituatie tot het individueel zorgplan en van patiëntveiligheid tot de kwaliteit van medewerkers en vrijwilligers. Op al deze onderdelen voldoet Hospice Kajan ruimschoots aan de norm en twaalf van de achttien onderdelen behaalden zelfs een 100 procent score.

Het hospice is erg blij met het keurmerk. "We zien het als een blijk van waardering voor onze medewerkers en onze vele vrijwilligers, die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor onze bewoners en hun naasten."

Nieuwe expo Regenboogkerk

'Heiligen over de vloer' in Naarden. Foto: Bob Awick

HILVERSUM Voor alweer de 82e keer is er vanaf komende week een expositie in de Regenboogkerk. Tegen de achterwand worden de panelen 'Heiligen over de vloer' getoond, die cursisten van de Hilversumse kunstenaar Herman Tjepkema in groepsverband hebben gemaakt.

De panelen zijn gemaakt in opdracht van de Grote Kerk in Naarden en zijn daar ook voor het eerst getoond, daarna in Vreeland en nu tot eind oktober in Hilversum.
Tegelijk staan in de vitrine en op sokkels, bij de ingang en in de kerk, beelden van een lid van de Regenboogkerk, Benno Roozendaal. In zijn woorden: "Bij een expositie van werk van Giel Clijsters en zijn cursisten kreeg ik het gevoel: zou ik dat ook kunnen? De maand daarna begon mijn beeldhouwhobby, die er sindsdien behoorlijk inhakt."

Weerbericht

Tijdelijke overgang naar koel en wisselvalig zomerweer

Een gebied met hoge luchtdruk trekt naar het oosten weg. In de loop van donderdag passeert het polaire koufront van een depressie ten noorden van Schotland. Er kunnen enkele buien vallen. Vrijdag en zaterdag zakt een met koude lucht gevuld lagedrukgebied (hoogtetrog) het Noordzeegebied binnen. Dat betekent een overgang naar koel zomerweer met enkele buien.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. Met een maximum van 17 à 18 graden is het koel. Zaterdag is het zeer onbestendig met een grotere kans op buien, lokaal met onweer. Het kan ook even opklaren. Er waait een matige tot bij vlagen vrij krachtige zuidwestenwind. Het is uitgesproken koel bij een maximum van 15 à 16 graden. Zondag is er nog kans op enkele buien. Er staat een stevige noordwestenwind. Het wordt 17 à 18 graden.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde schuift een nieuwe uitloper van het Azorenhogedrukgebied naderbij. De neerslagkans neemt af. De zon laat zich wat vaker zien en de temperatuur gaat omhoog. Eerst naar 19 of 20 graden. Later in de week wordt het waarschijnlijk weer zomers warm.

Weetje

Doorgaans wordt in de zomer geklaagd over het wisselvallige weer, maar dit jaar zorgde een extreem standvastig hogedrukgebied lange tijd voor uiterst stabiel zomerweer. De klachten gingen over droogte en hitte en er was toenemend sprake van 'mooiweermoeheid'. Waar de gemiddelde Nederlander anders over klaagde, daar werd nu steeds sterker naar verlangd.

Sloop GAK-gebouw is eindelijk maar ook voorzichtig gestart

Eerste gedicht in openbare ruimte blijft behouden

Met het plaatsen van hekwerk rondom het gebouw is maandag dan toch eindelijk de sloop van het veelbesproken GAK-gebouw gestart.

Voorlopig staat het gebouw er nog wel, pas over een paar weken begint de sloop echt. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "Wat gaat er gebeuren met mijn gedicht dat aan het gebouw hangt?" Die vraag stelde voormalig stadsdichter van Hilversum, Robert Grijsen, over zijn gedicht 'Ik wacht' dat al enige tijd aan het GAK-gebouw hangt. Dat blijft behouden, stelt een gemeentewoordvoerder gerust. Maar van de rest van het gebouw blijft (nagenoeg) niks over.

'Het is geen moeilijke sloop, maar het
vergt wel aandacht'

Dat veel Hilversummers iets vinden van het GAK-gebouw, daar is 'sloper' Hendrie van 't Ende van Scheffer Groep maandag al wel achter gekomen. Terwijl hij de hekken rondom het complex plaatst en zo nu en dan die hekken opent om een containerwagen binnen te laten, wordt hij continu aangesproken door voorbijgangers die zich afvragen wat er gaande is. "De mensen zijn blij dat het gesloopt wordt, vinden het allemaal een lelijk gebouw", is zijn conclusie.
Het in Wezep gevestigde bedrijf is overigens niet onbekend in Hilversum. Eerder was het al betrokken bij de sloop van de oude Eurobioscoop. Wat dat betreft spreekt het GAK-gebouw hem minder aan. Er is weinig bijzonders aan. Wat betreft de sloop zijn er wel knelpunten. Daarom komt er op de fietstunnel een steiger en moet er ook rekening worden gehouden met de busbaan. "Het is geen moeilijke sloop, maar het vergt wel aandacht. Het moet ook zorgvuldig gebeuren. De begane grond en kelder blijven namelijk."
De sloop is nodig omdat het pand de ontwikkeling van het vernieuwde stationsgebied in de weg staat. Scheffer Groep heeft voor die sloop een halfjaar de tijd. Voorlopig gaat Van 't Ende vooral binnen aan de slag. Zo moet de kelder eerst leeg en het asbest nog worden gesaneerd. Kom over een paar weken nog maar een keer langs, is zijn boodschap. Dan pas komt de kraan en het bijbehorende spektakel.
Mogelijk is dan ook duidelijk waar het doek met daarop het gedicht - het eerste in de openbare ruimte van Hilversum - van Robert Grijsen komt te hangen. Hijzelf wil daar overigens niet al te dramatisch over doen. "Er zijn voldoende mensen die het hebben kunnen lezen."

Opgepakte drugsdealer langer vast

HILVERSUM De 29-jarige man die vorige week donderdag werd betrapt bij een drugsdeal op de Hilvertsweg blijft nu sowieso nog anderhalve week in de cel, heeft de rechter-commissaris afgelopen maandag besloten.

De drugsdealer werd donderdagavond opgepakt nadat hij na de deal in zijn auto was weggereden. Hij had een kleine hoeveelheid drugs bij zich.
Bij de zogenaamde spoeddoorzoeking in zijn huis die volgde werden ongeveer twee kilo vermoedelijke cocaïne en naar schatting zo'n 7000 vermoedelijke xtc-pillen gevonden. Alles is in beslag genomen voor nader onderzoek en het definitief vaststellen van de soort en aantallen drugs.

Hilversummer racet met 205 per uur over A1

HILVERSUM Een 18-jarige Hilversummer, pas vier maanden in het bezit van een rijbewijs, heeft deze alweer moeten inleveren. Op de A1 reed hij 205 kilometer per uur, waar 100 is toegestaan.

De Hilversummer werd in zijn Audi A4 gespot in Weesp waar een snelheidscontrole gaande was. Pas ter hoogte van de Zeeburgertunnel op de A10 - ondertussen had de man het verkeer links en rechts ingehaald - kon hij staande worden gehouden. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Tevens loopt de bestuurder het risico zich op een later moment te moeten melden voor een EMG cursus (Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer).

Medewerkers huisartsenpraktijk aangeslagen, situatie arts stabiel

De huisartsenpraktijk was dinsdag afgezet. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

"Als team van de huisartsenpraktijk zijn wij zeer aangeslagen door wat er gebeurd is met onze dierbare collega Dr. Stronck. Wij zijn dankbaar dat zijn situatie stabiel is. Vanaf vandaag is onze huisartsenpraktijk weer geopend. Wij hopen op uw begrip voor het feit dat wij niet spoedeisende zaken tijdelijk wat dagen uitstellen."

Dat schrijven de medewerkers van Huisartsenpraktijk Loosdrecht op hun website enige tijd na de dramatische gebeurtenis van dinsdagmorgen tien over elf in het pand aan de Eikenlaan waarbij hun collega Willem Stronck ernstig gewond raakte. Dat de man nog leeft zou voor een groot deel te danken zijn een aan 17-jarige jongen die de arts hoorde schreeuwen en te hulp schoot. De dader sloeg vervolgens op de vlucht.

De identiteit van de verdachte was mede daardoor al snel bij de politie bekend. Die verspreidde via burgernet het bericht om uit te kijken naar een blanke man van ongeveer 34 jaar en 1,70 meter met een donker trainingspak aan. "Geen actie ondernemen en direct 112 bellen", was daarbij het nadrukkelijke verzoek.
Zo rond 15.00 uur werd de verdachte opgepakt. Een tipgever had de man zien lopen in de omgeving en belde 112. De politie kon de man daarna snel aanhouden. Het politie-onderzoek is nog in volle gang.

Ondertussen reageren veel mensen in Loosdrecht en omstreken (uiteraard) geschokt op het bericht. "Net het nieuws gehoord van de onvoorstelbare aanval op onze huisarts in Loosdrecht", schrijft iemand op Twitter. "Wij kennen hem als een zeer kundig arts en als buitengewoon plezierig mens. Wij spreken onze afschuw uit en wensen hem veel sterkte en een spoedig herstel."

Jacqueline Schrijver

55, geboren en getogen in Hilversum, werkzaam als pedicure: eigen praktijk.

Foto: Jacqueline Schrijver

Nog op vakantie geweest?
"10 dagen naar Orlando geweest."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Werken in mijn pedicurepraktijk en zorgen voor mijn verstandelijk beperkte dochter van 28 jaar."

Wat is het leuke aan je werk?
"Het persoonlijke contact met de mensen; sommigen komen al 18 jaar bij mij in de praktijk. En het voldane gevoel dat ik de mensen met heerlijke zachte en pijnloze voeten de deur uit laat gaan."

Als je een ding aan Hilversum kon veranderen, wat zou het dan zijn?
"Het parkeerbeleid, betaald parkeren in een normale woonwijk (Bloemenbuurt) vind ik overbodig."

Waar maak je je zorgen om?
"Het vinden van een woonplek voor mijn dochter, de wachtlijsten zijn veel te lang waardoor ze nog (gedwongen) bij ons woont."

Hilversum mist nog ...?
"Een mooi groot park zoals het Amsterdamse Vondelpark."

Als je een dagje de burgemeester van Hilversum was, wat zou je doen?
"Onze oudere en verstandelijk beperkte inwoners van Hilversum een onvergetelijke dag bezorgen!"

Waar ben je best trots op?
"Op mijn drie kinderen."

Wat is je favoriete spreuk?
"Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd - deze spreuk spreekt voor zich."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Ja komt ie weer. Ik zou een mooi huis laten bouwen met goede begeleiding voor mijn verstandelijk beperkte dochter zodat zij daar gelukkig kan zijn."

Favoriete tv-serie?
"A place to call home."

Zorgen D66 over vernieuwd Carolushuis

HILVERSUM De renovatie van het Carolushuis aan de Bosdrift gaat langer duren dan vooraf was ingeschat. Daarnaast blijken er nog meer onzekerheden te zijn. D66 maakt zich daar zorgen over en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De coalitiepartij is niet blij met dit uitstel. Vernieuwing van het Carolushuis is een belangrijk project voor de buurt, zo stellen de Democraten. Het moet een ontmoetingsplaats worden. 'De buurt naar binnenhalen' is de slogan die gebruikt is bij de presentatie van de plannen in november 2017. Daarnaast moeten er zo'n zeventig zorgwoningen komen, maar het is nog helemaal niet zeker dat Philadelphia Zorg, één van de beoogde huurders, daadwerkelijk mee gaat doen. Daarom wil D66 weten of het college op de hoogte is van de opgelopen vertraging en wat zij gaat ondernemen om realisatie van deze belangrijke buurtplannen te realiseren.

"Een belangrijk project voor deze buurt in Zuid, waardoor ouderen langer in de eigen buurt kunnen blijven en welzijn en ontmoeting in de wijk georganiseerd wordt. We maken ons ernstig zorgen over het slagen van het plan", aldus D66-raadslid Marianne van Vliet.

Zondag NK Buikschuiven op Marktplein

HILVERSUM De voorspelde temperatuur voor zondag is niet zo tropisch als eerder deze vakantie. Dat mag de pret niet drukken als het Marktplein het decor is van het Nederlands kampioenschap buikschuiven.

Ondernemers op en rond het Marktplein verzorgen 26 augustus met hulp van Stadsfonds Hilversum het Gooisch waterfestijn met het NK als hoofdonderdeel. Er komen twee buikschuifbanen te staan. De organisatie zorgt voor duizend liter Dreft en een scheidsrechter, zoals zij zelf zegt. De wedstrijd is van 16.00 tot 18.00 uur. Om 18.30 uur is de prijsuitreiking. Vanaf 15.00 uur kunnen belangstellenden de baan alvast testen.

Naast de strijd om de nationale titel is er nog veel meer watervermaak. Rondom de fontein op het plein komen waterglijbanen, een halfpipe en is er ook nog een schuimparty voor de kinderen.

Traumahelikopter landt langs Vreelandseweg

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Gedoe rond de rotonde tussen de Vreelandseweg en Diependaalselaan woensdagmorgen. Die werd tijdelijk afgesloten zodat daar een traumahelikopter kon landen. "Dit in verband met hulpverlening bij een gezondheidsprobleem", meldt de politie. De arts kon uit de helikopter direct overstappen in de ambulance die het slachtoffer naar het ziekenhuis overbracht.

'Het is voor ons vooral de manier waarop Koos is gestorven'

Hoe zit het met spoedgevallen met dieren buiten reguliere werkuren?

Waarom komen dierenartsen niet aan huis bij een spoedgeval buiten kantoortijden? Voor hun Koos baat het niet meer, maar de vraag blijft staan.

Dierenartspraktijken, zoals PCS op de Sint Annastraat, treffen zelf allemaal regelingen voor spoedgevallen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM “Je bent aan de goden overgeleverd.” Dat is de harde conclusie die Luuk en Henny Visser trekken nadat zij hun geliefde bruine labrador voor hun ogen dood hebben zien gaan. Het Hilversumse echtpaar had voor hun dier acute hulp nodig van een dierenarts buiten kantooruren, maar die bleek niet te vinden.

Vrijdag 10 augustus is de dag waarop het misgaat. Hun labrador Koos krijgt vroeg in de ochtend een epileptische aanval. Ditmaal blijft het dier erin hangen. Omstreeks 5.30 uur treffen de Hilversummers hun hond, die geen medicatie heeft, schokkend en krabbend aan. Hij is de controle volledig kwijt. Terwijl haar man bij de labrador blijft, klimt Henny in de telefoon.

Ze belt stad en land af om een arts naar hun huis te krijgen, maar krijgt bij de dierenartsen in Hilversum en omgeving geen gehoor. Ze krijgt op deze ochtend één dierenarts aan de lijn, maar die vertelt haar dat ze naar Amsterdam toe moeten. Dat is ook exact het alternatief dat wordt aangeboden, en te horen is op de bandjes van de praktijken: ga naar de hoofdstad of naar Utrecht voor spoedgevallen. En dit is voor de Vissers naar eigen zeggen ook geen optie. Met een hond die 44 kilo weegt, in grote paniek is, schokt vanwege de aanval en direct medische hulp nodig heeft een trap aflopen en met hem de auto in om vervolgens zeker meer dan een half uur te moeten rijden, is geen doen. Daarom hebben zij ook niets aan de Dierenambulance. Hun labrador blijkt niet meer te redden en overlijdt een paar uur later.

De overleden labrador Koos van het echtpaar Visser. Foto: Luuk Visser

Dierenarts aan de lijn vertelt om naar Amsterdam te gaan

Op de websites van Hilversumse dierenklinieken staat netjes en duidelijk vermeld waar Hilversummers terecht kunnen als het gaat om een acuut geval. Zij verwijzen naar de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden-Nederland aan de Yalelaan in Utrecht met daarbij het telefoonnummer 0900-2223000. Hier zijn de praktijken bij aangesloten. Sommige verwijzen ook naar het Medisch Centrum voor Dieren aan de Isolatorweg in Amsterdam.

Uit navraag bij een aantal praktijken blijkt dat de vestigingen zelf regelingen maken. Zo heeft PCS Dierenartsen geregeld dat de locatie in Huizen tot 21.30 uur open is voor spoedgevallen. Mensen uit het hele Gooi maken daar goed gebruik van, blijkt uit de uitleg. Daarna moeten de acute gevallen naar Utrecht toe. Dierenartsen die thuis de spoedgevallen behandelen, is niet bekend in het Gooi. "Ik weet überhaupt niet of dat gedaan wordt in heel Nederland", zegt een van de artsen bij PCS aan de Sint Annastraat. "Een dierenarts kan ook lang niet alles doen thuis", is de uitleg van een arts van de Sterkliniek aan de Floris Vosstraat, die erop wijst dat veel klinieken in het weekend of in de avonden ook open zijn. Een arts zou kunnen komen voor een vaccinatie, maar als bijvoorbeeld de hond zuurstof nodig heeft, moet het dier toch echt naar de praktijk toe komen, omdat daar alle apparatuur aanwezig is.

Dat er buiten de reguliere werkmomenten blijkbaar niets centraal geregeld is in Hilversum en omgeving, verbaast het stel. Dat je voor spoedgevallen niet terecht kan in de regio klinkt paradoxaal. Daarom treden zij ook naar buiten met hun verhaal, zodat hier aandacht voor komt en dat er andere mensen niet hetzelfde hoeven mee te maken als zij. “Dat is voor ons een belangrijk punt. Het gaat niet meer om ons, maar om anderen. Je zou zeggen dat je voor acute zorg buiten kantoortijden een nummer kan bellen. Dat er een dierenarts bereikbaar is”, aldus het echtpaar. Voor hen is het gissen waarom zo’n centrale plek er niet is. “Hopelijk levert dit iets op."

Over het voorval praten doet zichtbaar nog steeds pijn. Luuk en Henny Visser hebben het moeilijk met het verlies van de 7-jarige labrador. De vraag die knaagt, is hoe had het afgelopen als er wel hulp was gekomen. Het antwoord hierop komt er nooit. Ze zijn terneergeslagen. De puf om iets te doen ontbreekt, zo zeggen ze. Het is momenteel alleen het hoogstnoodzakelijke doen. "Het is vooral de manier waarop hij is gestorven. Dat is echt heel erg", zegt Henny Visser. "Vaak zie je het wel aankomen, Dat is nooit leuk, maar dit is zo dramatisch."

'Waarom mezelf censureren als ik een duidelijke mening heb?'

Portret van Rebekka Timmer; veelbesproken SP-raadslid

Sinds eind maart is Rebekka Timmer raadslid. De SP'er weet de aandacht te trekken. Zie de straatnamendiscussie. Hieronder een portret van de jonge veelbesproken politica.

'Ik zit in dienst van mijn achterban in de gemeenteraad', aldus Rebekka Timmer. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Slechts achttien lentes jong is ze en nu bijna een half jaar raadslid waarin ze de schijnwerpers op zich gericht krijgt. Met haar ideeën zorgt Rebekka Timmer, SP'er in hart en nieren, voor de nodige controverse. Zelf zegt ze dat ze in de politiek zit om gelijke kansen voor iedereen te creëren. Wie is deze nieuwe politica eigenlijk?

Extreem. Radicaal. Controversieel. Tegendraads. Rebels. Het zijn termen die de Hilversumse allemaal gehoord heeft en dat zijn dan nog de meest nette. Vorige week kreeg zij een karrenvracht kritiek over zich heen, nadat haar SP-fractie had aangekaart om eens goed te kijken naar straatnamen van historisch gezien 'foutieve figuren'. Ze benadrukt dat de socialisten geen kruiwagen klaar hebben staan met nieuwe iconen die bijvoorbeeld J.P. Coen of Paul Kruger moeten vervangen. Dat is een misvatting. "Aan de hand van landelijke richtlijnen hebben we een opiniestuk geschreven om een maatschappelijke discussie aan te gaan. Een straatnaam is een eerbetoon. Dat zegt iets over onze normen en waarden. Willen we, in deze inclusieve samenleving, mensen vereren die massamoordenaar zijn of een rol hebben gespeeld in het slaaf maken van vele mensen?", luidt Timmers uitleg.
Door dit gevoelige balletje op te werpen, willen Timmer en haar fractiegenoten niemand beledigen, maar recht doen aan de samenleving waarin iedereen meetelt, zoals zij zegt. Voor de socialisten is het niet te verkopen om 'nog altijd koloniale misdadigers te eren'. De boze reacties leggen volgens haar de fragiliteit van de gemeenschap bloot. Het is het opschudden van de huidige normen, waarden en cultuur. Dat schuurt. Dat snappen ze, maar dat laat onverlet dat de SP de straatnamendiscussie wil aanslingeren.
Menselijke waardigheid, solidariteit en gelijkwaardigheid. Dat zijn de begrippen die iedere SP'er dromend kan opdreunen. Onder die noemer valt het gewenste debat over de straatnamen. Zo zit Timmer ook in het politieke spel. Ze zegt in dienst te zijn van haar kiezers. Gelijke kansen realiseren is de idealistisch missie. "Ik zit niet in de raad omdat ik het zo gezellig vind."

Al op jonge leeftijd ontstond de politieke interesse bij de vrouw die op de school voor hoogbegaafden en later het gymnasium zat. Op haar twaalfde wilde zij zich al aansluiten bij de SP. Zich inzetten tegen armoede en gelijke kansen creëren zijn altijd al haar drijfveren geweest. Vanaf haar veertiende was zij lid van ROOD, de jongerenorganisatie van de socialisten. "Bij de SP heb ik ideeën gevonden over hoe we dingen die fout gaan in de wereld kunnen aanpakken. De SP is een partij die zich onder de mensen begeeft en met hen dingen organiseert om de wereld te verbeteren", vertelt zij.

'Opiniestuk geschreven om maatschappelijke discussie aan te gaan'

Timmer vindt zichzelf principieel, ideologisch en benaderbaar. "Ik ben zeker niet alleen maar te vinden in het raadhuis", zegt ze. Met haar achttien jaar is ze nu het jongste raadslid. Ze ziet zichzelf niet als voorbeeld voor de jonge generatie, maar zegt wel dat het politieke bewustzijn belangrijk is. "Met lokaal activisme kan je echt dingen veranderen. Je zit er zo dicht op. Dat geldt ook voor jongeren", aldus de Hilversumse, die ook een van de drijvende krachten is van het vorig jaar opgerichte jongerenplatform Jong035.

Naast benaderbaar is Timmer ook zichtbaar. Zeker op social media spreekt ze zich bijna dagelijks uit. Ongezouten en direct. Dat roept weerstand op. Met die donkere kant heeft zij al te maken gekregen. Al meerdere bedreigingen zijn geuit aan haar adres. Zich de mond laten snoeren zit er niet in, ook al is de impact groot. "Ik zeg dingen omdat ik een mening heb. Dat recht is gewaarborgd in de grondwet. Toch zijn er mensen die vinden dat ze je mogen bedreigen en die je in een frame proberen te plaatsen. Dat zegt meer iets over de ander", aldus de Hilversumse.

'Ik blijf doorgaan met de dingen benoemen zoals ik ze zie'

Timmer vervolgt: "Verschillende keren heb ik bedreigingen gehad van extreemrechts. Ze zijn achter mijn telefoonnummer gekomen. Ik kan me daar heel slecht door voelen, want dat doet absoluut iets met je. Maar waarom mezelf censureren als ik een mening heb en dingen zeg die ik ook echt vind? Eerst maken die bedreigingen je onzekerder maar uiteindelijk word je er zekerder van. Ik krijg de respons terug van rechts die ik verwacht, dus dan heb ik toch iets goeds gezegd. Ik blijf de dingen benoemen zoals ik ze zie."

Met het einde van het zomerreces in zicht zijn haar politieke aandachtspunten voor de komende tijd duidelijk. Meer aandacht voor het minimabeleid, de jeugdzorg, verbeteringen bij het Sociaal Plein en proberen de plannen van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wat betreft de loondispensatie voor mensen met een arbeidsbeperking van tafel te krijgen en anders zo goed mogelijk in de steigers te zetten. "Dat is een serieuze verantwoordelijkheid die we waarschijnlijk moeten gaan nemen als gemeente. Daar blijven we actie voor voeren", zijn haar kenmerkende woorden.

Genieten tijdens openluchtvoorstelling

Evenement na jaar afwezigheid met extra veiligheidsmaatregelen helemaal terug

In alle rust genoten de bezoekers van de voorstelling. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Dudokpark blijft toch een prachtige locatie voor de geweldige openluchtfilm; wat een sfeertje. Dank daarvoor!" Het is een van de vele reacties op Facebook na afloop van de openluchtvoorstelling van Filmtheater Hilversum zaterdagavond in het park voor het Hilversumse raadhuis.

Het was alweer de zeventiende keer dat er in het park tijdens de derde zaterdag van augustus een film werd vertoond. Dit keer konden de liefhebbers genieten van de toegankelijke tragikomedie 'Tulipani', over een romantische Zeeuwse boer die na de watersnoodramp van 1953 nooit meer natte voeten wil en naar Zuid-Italië fietst om een nieuw bestaan op te bouwen.

Vanwege aangescherpte veiligheidseisen was het evenement vorig jaar niet doorgegaan. Om die reden waren er nu door leden van Altius getrokken witte lijnen waarmee werd aangegeven waar de bezoekers konden zitten. "Vooraf vroegen we ons wel af of mensen die lijnen zouden pikken", vertelt woordvoerder Nienke Wulder van het Filmtheater. "Maar achteraf was het juist heel prettig. Hierdoor ontstond juist een fijne loopparade, waardoor mensen bijvoorbeeld gemakkelijk het toilet konden bereiken."
Het dit jaar 40 jaar oude filmtheater, dit jaar ook tien jaar gevestigd aan het Herenplein, viert binnenkort weer feest. Donderdag 30 en vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september tovert het filmtheater het Herenplein om in een openluchtbioscoop met iedere avond een voorpremière van een gloednieuwe film uit het nieuwe filmseizoen die nog niet eerder te zien was.
Het filmtheater vertoont dan de muziekdocumentaire 'Maria by Callas' (30 augustus), 'The Children Act' met Emma Thompson (31 augustus) en 'Todos lo saben' met Javier Bardem en Penélope Cruz (1 september). Kaarten kost 7,50 euro per stuk, inclusief consumptie.

Broertjes verwelkomt 90.000e inwoner van Hilversum

Broertjes praat even bij met Adamantia Tsakoniati. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Begin dit jaar nog stond de teller op 89.608, maar inmiddels telt Hilversum 90.000 inwoners. Burgemeester Pieter Broertjes belde heette de gelukkige afgelopen week welkom. Haar naam: Adamantia Tsakoniati.

In haar nieuwe nog wel wat lege woning aan de Oude Torenstraat kreeg de 40-jarige Griekse, die enkele weken terug in navolging van haar man naar Hilversum kwam, een oorkonde en het Hilversumse Monopolie-spel. Tsakoniati, voorheen woonachtig in miljoenenstad Athene, voelt zich prettig in Hilversum. Het was 'love at first sight', zegt ze. "Toen ik hier kwam, zei ik tegen mijn man dat ik hier wilde blijven. Je hebt hier parken, bomen, maar ook een centrum en genoeg mogelijkheden om werk te vinden. En de mensen hier lachen veel."

Dat het aantal inwoners in Hilversum de laatste jaren toeneemt lijkt vooral te danken aan de nieuwbouw in Oost. De gemeente daalde in de vorige eeuw sterk qua inwoneraantal: van 100.000 in 1958 tot minder dan 80.000 in 1999.

Langzaam verkeer moet leidend zijn en niet tweederangs

Gedachtegang moet veranderen bij politiek vindt Fietsersbond

Nee, ze zijn geen anti-autopartij. Wel is het zo dat langzaam verkeer, dat enorm is toegenomen, het uitgangspunt van de gemeente moet zijn, vindt de Fietsersbond.

Een aantrekkelijk Stationsplein is er een zonder straat voor de deur, aldus de Fietsersbond. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Weg met halfbakken oplossingen. Het is tijd dat de Hilversumse politiek duidelijke keuzes maakt als het gaat om mobiliteit. Daarbij moet vooral de gedachtelijn veranderen, vinden ze bij de Fietsersbond, afdeling Hilversum. Langzaam verkeer moet niet langer tweederangs zijn, maar moet juist leidend zijn bij het opstellen van het beleid en het bedenken van verkeersoplossingen.

Inrichten van 30- en 50-kilometerzones moet de norm zijn

“Maak het nu eens echt goed. Stop met dat halfslachtig gedoe”, zegt Krijn Griffioen van de bond. Als voorbeeld neemt hij de plannen voor het Stationsplein. In het verkeersdeel van het gemeentelijke voorstel staat dat de doorstroming van het verkeer beter moet. “Maar daar is nu juist de buitenring voor bedoeld.” Met tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp en de Koninginneweg creëert de gemeente een nieuwe route van en naar het Mediapark, terwijl het centrum juist de plek is waar je moet kiezen voor fietsers en voetgangers, is de mening van de fietsersbond.
“De gedachtegang moet anders. Denk in eerste instantie aan langzaam verkeer en daarna pas aan het gemotoriseerde verkeer”, vult Paul Holdorp aan. “Maak een aantrekkelijk plan voor het Stationsplein. Het moet de entree van Hilversum worden naar het dorp, een aantrekkelijke verblijfsruimte. Als dat het uitgangspunt is hoe kan het dan dat als je uit het station komt dat het eerste dat je tegenkomt een straat is? Een die verdiept is of op maaiveld.”
Hilversummers gebruiken de fiets ook om naar het dorp te gaan of bij het station te komen. Het langzame verkeer is in de afgelopen decennia flink toegenomen. Daar is het gestalde blik dagelijks het bewijs van. Voormalig wethouder van Verkeer Floris Voorink zei al eens dat op dat gebied Hilversum een beetje aan het eigen succes ten onder gaat. Als de wiedeweerga heeft de gemeente het afgelopen jaar honderden extra fietsparkeerplekken gerealiseerd in het centrum. Is het genoeg? Daar is de fietsersbond sceptisch over. In hun ogen moet er snel een goede fietsenstalling komen bij het station. Daarnaast weten ze dat Arno Scheepers, de VVD-wethouder die nu belast is met het dossier, bezig is met een inpandige stalling in het centrum.
Met echt voldoende voorzieningen wordt het voor de fietser makkelijker de fiets netjes weg te zetten, waar de gemeente met het nieuwe stalverbod en de daarbij horende gedragscampagne momenteel op aanstuurt. Dat de gemeente gaat handhaven op verkeerd neergezette fietsen vinden Griffioen en Holdorp oké. Wel zijn zij van mening dat de gemeente de huidige campagne positiever moet aanpakken. Inwoners moeten wel gestimuleerd blijven worden om met de fiets te komen naar het dorp in plaats van de nadruk leggen op strikt handhaven.
Infrastructurele keuzes zijn eveneens van belang. Neem alleen de fietsroutes - het woord fietspad is volgens beide heren niet meer van deze tijd. Er zijn nu zoveel soorten fietsen in het verkeer dat de gemeente serieus moet naar oplossingen. "Als ik over de Soestdijkerstraatweg rijd dan is het daar zo smal. Elkaar passeren en dan ook met diverse snelheden en fietsen met andere omvangen dat het risico's oplevert", aldus Griffioen. Hij voegt er meteen aan toe dat dit niet een typisch Hilversums, maar een landelijk probleem is.
Meer fietsstraten, zoals op de Hoge Naarderweg, is ook iets waar de Fietsersbond voor gaat pleiten bij de gemeente. Voorwaarde is dan wel dat het niet ergens lukraak een straat is, maar dat er een netwerk van fietsstraten komt. Dat bevordert pas echt de veiligheid. Het consequent inrichten van 30- en 50-kilometerzones moet de norm zijn. Binnen de buitenring streeft de fietsersbond zelfs naar een volledig 30-kilometergebied, tenzij er al aparte verkeersbanen zijn aangelegd. "Veiligheid creëer je door gescheiden systemen en langzaam", zeggen Griffioen en Holdorp. Zij vinden dat de gemeente aparte fietsroutes moet ontwikkelen. Als voorbeeld noemt Holdorp de Jan van der Heijdenstraat. Laat daar het gemotoriseerde verkeer overheen rijden en zorg ervoor dat er parallel, door de wijk heen, routes zijn voor alleen fietsers. "Zo zitten fiets en auto elkaar niet meer in de weg. Hier gaan we graag de discussie over aan", aldus het Hilversumse Fietsersbondduo.

Fietsroutes parallel laten lopen door de wijk is een ander voorstel.

Beste sportvrouw start de Gooise Heideloop

Carolien van Herrikhuyzen. Foto: Aangeleverd

HILVERSUM Carolien van Herrikhuyzen, sportvrouw van het jaar 2017 in Hilversum, lost komende zondag het startschot bij het nieuwe onderdeel van de Gooise Heideloop, de Jeugdloop van 1,2 kilometer over de Zuiderheide. Zij wil dit graag doen om hiermee een voorbeeld te zijn voor de kinderen die dit jaar voor het eerst deelnemen.

Van Herrikhuyzen behaalde in april 2017 tijdens de Masters Games wielrennen in Auckland Nieuw Zeeland vier keer goud (sprint, Scratch, 500 meter en Teamsprint). Een halfjaar later won zij tijdens het EK Masters in Roubaix in Frankrijk een medaille op alle onderdelen (goud scratch en 500 meter, zilver sprint). In oktober vorig jaar wist zij tijdens het WK masters wielrennen in Los Angeles haar drie wereldtitels uit 2016 met succes te verdedigen.

Het is alweer de vierde keer dat de Gooise atletiekverenigingen GAC, Zuidwal en Tempo organiseren in samenwerking met Goois Natuurreservaat de Gooise Heideloop organiseren. Over de Zuider-, Wester- en Bussummerheide worden de drie routes uitgezet; de Jeugdloop van 1200 meter, de 5 kilometer en de 10 kilometer. Deelnemers kunnen wandelen, nordic walken of hardlopen. De Jeugdloop start om 9.40 uur, de andere twee afstanden om 10.00 uur.
De atletiekverenigingen houden de Gooise Heideloop om te laten zien hoe mooi het 2800 hectare tellende Goois Natuurreservaat is. "Als (hard)lopers maken wij heel veel gebruik van de natuurgebieden. Daarom vinden we het belangrijk om iets terug te doen. En vooral ook anderen te laten genieten van de Gooise natuur", meldt de organisatie.
De opbrengst wordt dit jaar gebruikt voor de aanschaf van gereedschap en kleding voor de vele vrijwilligers die kleinschalig onderhoudswerk verrichten in het Goois Natuurreservaat. De winkelpassage 'Gooische Brink' in Hilversum ondersteunt de 'Gooise Heideloop' met 600 gratis waterflesjes voor de deelnemers.
Vooraf inschrijven kan via www.inschrijven.nl en selecteren op Gooise Heideloop. Deelnemen kost 3 euro voor de Jeugdloop en 5 euro voor de andere twee afstanden. Op de dag zelf inschrijven kan ook, maar is wel iets duurder: 4 en 7 euro.

Man opgepakt na inbraak Utrechtseweg

HILVERSUM Ver kwam hij niet met de buit van de inbraak. De politie heeft afgelopen week een inbreker aangehouden nadat deze 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats een ongewenst bezoek had gebracht in een woning aan de Utrechtseweg.

De politie kwam in actie nadat een getuige zag hoe de inbreker een raam had ingeslagen en er, nadat hij binnen was geweest, met een iPad vandoor ging. Degene die melding maakte van de inbraak was zelf achter de man aangegaan in de richting van de Pieter de Hooghlaan.

Dankzij hem kon de politie niet veel later de verdachte traceren op de Gijsbrecht van Amstelstraat. De man wilde niet meewerken aan zijn arrestatie en moest met gepast geweld, aldus de politie, worden geboeid. Een speurhond is in de directe omgeving ingezet om de buit te vinden. Die is gevonden op de Utrechtseweg.

Pinetum decor van groot go-toernooi

HILVERSUM Wie gaat er met de Blijdensteintrofee vandoor? Dat wordt zondag 26 augustus duidelijk als zo’n twintig go-spelers, waaronder de Nederlandse top, in actie komt bij het toernooi in het Pinetum.

Het is de derde keer dat de deelnemers strijden om deze beker in de botanische tuin aan de Van der Lindenlaan. Deelnemers spelen in zes rondes van een uur tegen elkaar. Go is een van origine Oost-Aziatisch bordspel voor twee spelers.

Dames 't Gooi naar Engeland

HILVERSUM Ter voorbereiding op de landelijke competitie gaat de vrouwenselectie van SC 't Gooi naar Engeland. Dit weekend verblijven ze in Bolton voor een trainingskamp. De 24-koppige selectie logeert in een hotel in het stadion van Bolton Wanderers.

Er worden twee oefenwedstrijden gespeeld tegen dit team, dat uitkomt in de Women's national league, division one. Ook krijgen de speelsters een gasttraining van een Engelse trainer en bezoeken zij het duel tussen de mannen van Bolton en Sheffield United.

Hilversummer uit water gered na aanrijding in Kortenhoef

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een 47-jarige automobilist uit Hilversum is dinsdagavond uit het water gered na een aanrijding met een 28-jarige plaatsgenote. Het ongeval vond plaats op de Koninginneweg in Kortenhoef. De aanrijding ontstond toen de vrouw op de weg wilde keren, meldt een politiewoordvoerder, en zij een naderende auto met daarin de Hilversummer over het hoofd zag. Die naderende auto kreeg daardoor een tikje en belandde in het water. Een getuige uit de buurt bedacht zich geen moment en redde de man via de achterdeur uit de auto. Niemand raakte gewond. Beide auto's zijn afgesleept.

Ook theater en foyer in Gooiland opgeknapt

Evenementenlocatie betrekken bij hotel

De verbouwing van het theater, de foyer en café in Gooiland is bijna klaar. Het hotel en de evenementenlocatie vormen op deze manier één geheel.

De werkzaamheden zijn in volle gang, de oude bar is inmiddels weg. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Hotel Gooiland is ruim een jaar terug al helemaal - in de geest van architect Jan Duiker - opgeknapt. Nu is het de beurt aan de evenementenlocatie. Volgende week maandag moet de tweede megaklus binnen het ruim zeventig jaar oude pand aan de Emmastraat zijn afgerond. De ronde bar in het Grand Café is er al uitgesloopt en maakt plaats voor een industriële bar, vergelijkbaar met die van de lobby van het hotel.

De nieuwe look van de evenementenlocatie past bij 'gastvrije' stijl Duiker

Begin juli - de zomer is ook in evenementenland een rustige periode - is de verbouwing van start gegaan, vertelt marketing manager Djoeke Bakker van Gooiland. De grote bar in de foyer is al verdwenen. In plaats daarvan komen drie kleinere barretjes met uitsluitend Nederlandse merken aan de (vanaf de ingang) rechterzijde binnen het zogenaamde en opvallend grote 'Green Area'. Deze ruimte, bedoeld voor de grotere congressen en bedrijfsfeesten, kan weer in tweeën worden gesplitst: Green Lounge en Green Centre. "De grote bar wilden we er al een tijdje uit", aldus Bakker. "Die stijl was wat verouderd."
De nieuwe look van de evenementenlocatie past bij de 'gastvrije' stijl van Duiker, is de gedachte. Bij binnenkomst van de foyer moeten straks vooral de lichte muren, waarop men beelden op kan projecteren, en het groene karakter opvallen. Zo komen er ruim vijf meter hoge bomen voor en achter in het Green Area. Ook leuk: door een pakweg één vierkante meter glazen doorkijk is de club in de kelder te zien.
Verder worden de verschillende ruimtes voorzien van een plattegrond om aan te geven waar bezoekers zich op dat moment bevinden. En uiteraard is voor de bezoekers - net als bij het hotel - duidelijk te zien dat ze zich in 'Hilversum Mediastad' bevinden. Zo zijn de drie kleinere vergaderruimtes op de eerste verdieping vernoemd omroeppioniers Erik de Vries, Anton Philips en Jeanne Roos.

Impressie van de ruimte. Foto: Gooiland
Eén van de vergaderruimtes. Foto: Gooiland

Aan het werk in Cronebos

Het Cronebos is 45 hectare groot. Foto: Natuurmonumenten/Lars van den Brink

hilversum Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers die willen meedenken over het Cronebos of actief willen helpen bij het beheer van dit 45 hectare grote natuurgebied aan de zuidoostkant van Hilversum.

"We willen mensen uit de omgeving betrekken bij het beheer en onderhoud van het Cronebos", aldus boswachter Diederik Aarendonk. "Wat betreft meedenken gaat het om zaken als: waar krijgt heide de ruimte en waar laten we bomen staan? Welke soorten dieren en planten zien we graag in het Cronebos en welke juist niet?
Ook is Aarendonk op zoek naar mensen die de handen uit de mouwen willen steken. "Het idee is om elke eerste zaterdag van de maand samen aan de slag te gaan. Boompjes weghalen op de heide, snoeien en zagen, poelen schoonmaken of stukjes heide plaggen; lekker actief in de buitenlucht." Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via d.aarendonk@natuurmonumenten.nl.

In het Cronebos staan reusachtige douglassparren en ook beuken en kastanjes. Spechten voelen zich hier dan ook thuis, evenals de zeldzame boommarter. Voor de levendbarende hagedis, de hazelworm en bijzondere vlinders zijn open plekken gecreëerd.
Het Cronebos behoorde vroeger tot de 'woeste gronden' ten zuiden van Hilversum. Tot in de middeleeuwen was hier het Gooiersbos. De bomen werden gekapt om plaats te maken voor akkerland en gebruikt voor huizen, meubels, wagens en brandhout. Op den duur ontstonden hierdoor grote zandverstuivingen en besloot men weer bomen te planten. De oudste beuken dateren van 1880 toen het bos nog Tolbos heette. Natuurmonumenten kreeg het in 1962 in eigendom van mevrouw Crone-Black.

Hilversumse wint ton bij Vriendenloterij

Foto: Roy Beusker Foto: Roy Beusker

HILVERSUM "Ik ben niet zo goed ter been, dit maakt het lastig om uitstapjes te maken. Dankzij deze prijs kunnen we wat extra hulp inschakelen waardoor het gemakkelijker wordt om weer samen op pad te gaan." Dat zei een blij verraste Hilversumse toen zij 100.000 euro won bij de Vriendenloterij.

23 / 28

In 'Tisgroen' kan ik mijn grote passie voor alles wat groeit en bloeit kwijt

Ariadne Vogel geeft theeworkshops en heeft haar eigen theeproeverij

Voor haar opleiding tot vegetarische kok heeft Ariadne Vogel van Tisgroen zich verdiept in thee en nu deelt zij haar kennis als theesommelier.

Ariadne Vogel geeft in haar nieuwe ruimte aan de Wakkerendijk theeworkshops. Foto: Bob Awick

Eemnes Ariadne Vogel, eigenares van Tisgroen, drinkt geen wijn meer bij het avondeten. Zij heeft ontdekt dat met de juiste thee smaken nog beter tot hun recht komen. "Bij een gerecht met noten en quinoa past bijvoorbeeld heel mooi een groene thee uit Zuid-Korea of een mooie Oolong", legt ze enthousiast uit. "Er valt zo veel met thee te beleven; kennis die ik graag deel in mijn theeworkshops en proeverijen."

In haar nieuwe onderkomen aan de Wakkerendijk 228a, heeft Vogel zes kannen thee gezet. Vandaag proeven we Takachiho Black Benifulei, Oolong Taiwan Ali Shan, groene Jongwon uit Zuid-Korea, gele Huang Du Cha en een Rohini Jethikupi Early. Bij elke thee staat de ideale bereidingstemperatuur op het etiket. Het idee dat theewater warmer dan honderd graden moet zijn, is niet altijd waar. Het blijkt afhankelijk van de klasse thee. "Een witte thee als de Rohini smaakt het best als je deze zet bij 65 tot 70 graden, de Huang Du Cha laat ik vier minuten trekken bij 80 graden", legt Vogel uit, terwijl ze de thee overschenkt in miniatuurkopjes die de theegeuren goed tot hun recht laten komen. Als ze over thee begint te praten, weet de Eemnesser theesommelier uit pure enthousiasme van geen ophouden. Zo leren we dat er zes klassen thee zijn met elk een eigen productieproces. Behalve de bekende zwarte en groene thee zijn er ook witte en gele theeën, Oolong en post-gefermenteerde thee. Zwarte thee is volledig bewerkt en geoxideerd, terwijl een gele thee net als een groene thee zonder zuurstof is verwerkt en een zweetproces heeft ondergaan. "Daardoor heeft gele thee een zachtere smaak. Minder spinazie", verklaart Vogel.

Voordat de eigenares van Tisgroen begon aan de opleiding tot theesommelier, werkte zij in de Theetuin van Weesp en bij Koppert Cress, waar zij zich verdiepte in eetbare bloemen en planten. Later volgde zij een vegetarische koksopleiding. "Voor onze eindopdracht heb ik samen met andere studenten een zesgangenmenu samengesteld. Het leek mij leuk om daar thee bij te serveren. Eigenlijk ontdekte ik toen dat ik lyrisch was over thee", blikt Vogel terug.

'Ik ontdekte later in mijn loopbaan dat ik lyrisch was over thee'

De karakteristieke ruimte waar Vogel nu haar theeproeverijen en workshops organiseert, heeft ze ternauwernood voor het interview kunnen inrichten. Het Smaakwiel met theesoorten moet ze nog ophangen. "Ik zit hier sinds vorige week, maar deze plek voelt goed", zegt ze. "Ik mag hier een aantal theeplanten neerzetten, zodat ik anderen vanaf de teelt in de theewereld kan meenemen. Daarbij past Tisgroen hier perfect. Ik deel het erf met het Yogacentrum Eemland en Natuurgeneeskunde Eemland. Het kan niet anders of dat moet een prachtige kruisbestuiving opleveren."

Vogel wil haar kennis en liefde voor de thee op de deelnemers van haar workshops overbrengen. Ze zet even haar tanden op elkaar als het gesprek op de vruchtenthee uit de supermarkt komt. "Iedereen moet natuurlijk drinken wat hij of zij lekker vindt", zegt ze dan. "Maar ik proef vooral de toegevoegde kunstmatige fruitaroma's." Zelf een lekkere thee maken, hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, zegt ze, terwijl ze water opschenkt in een Gong Fu Cha, een traditionele Chinese theeset. "Neem een fles Spa blauw, doe daar een aantal blaadjes munt of citroenverbena in en zet het een nacht in de koelkast. Heerlijk voor een warme dag", tipt ze. Het water gutst over het aardewerken potje van de Gong Fu Cha heen en verdampt snel. "In Japan is de theeceremonie heel clean, maar bij de Chinezen mag je lekker morsen", licht Vogel het verschil tussen de twee culturen toe. "Onze gewoonte om een theezakje op en neer te laten dansen in een glas is voor Aziaten volkomen onbegrijpelijk", zegt ze als ze een laatste kopje Chinese thee inschenkt.

25 / 28

Zondag 26 augustus is er een speciale heidefietstocht. Foto: Jessica de Jong

Donderdag 23 augustus

Koffieinloop

9.30 uur | De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de Koffieinloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. Hilvertsweg 89-91.

High tea bereiden

13.00 uur | Viore

Kom op donderdag 23 augustus meedoen aan de workshop High tea bereiden bij Viore. Gezellig en lekker! Tijd: 13.00-15.00 uur. Kosten deelname: 5 euro. Aanmelden via vrijwilligers@viore.org. Of bel: 035-6853532.

Vrijdag 24 augustus

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | Lopes Dias

Alleen op afspraak. Spreekuur voor al uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald WERK; WZSP voor een vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze KANSENANALYSE en werkVINDsoftware. Info: Wim van Oudheusden 06-40414560.

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in het ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en in het begeleiden van activiteiten.

Zaterdag 25 augustus

Henk Pel Toernooi

10.00 uur | BZC'13 Jagerspaadje

Het traditionele Henk Pel Toernooi bij BZC'13. Voor de 7e keer. Deelnemers: sv Altius, hsv Wasmeer, sv Achterveld, sv Loosdrecht, sc 't Gooi, hc&fc Victoria, vv OSO en BZC'13. De eerste wedstrijden vangen aan om 10.00 uur, de finale is om 15.00 uur. Intermezzowedstrijd met 'oude sterren' om 13.00 uur.

Heikracht wandeling Huydecopersweg/Einde Gooi

14.00 uur | Vliegveld

Een mooie wandeling van circa 7,5 kilometer achter vliegveld Hilversum en door Einde Gooi, een relatief onbekend gebied dat de moeite van het bezoeken waard is.

Zondag 26 augustus

Speciale fietstocht

10.00 uur | Kerkbrink

Zondag 26 augustus organiseert het Fietsgilde voor de Vrienden van 't Gooi een speciale heidefietstocht langs de Hoorneboegse heide, de Zuiderheide, Westerheide, Blaricummerheide, Tafelbergheide, de Limitische heide en de Bussumerheide. Info: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Lazy Sunday Live

16.30 uur | Werf35

Lazy Sunday Live! Op zondag 26 augustus geven zangeres Sandra van der Werf en gitarist Adriaan Wagenaar een zomers concert met de 'feel' van fado, bossa nova en jazz. Kom langs voor muziek en een drankje en blijf daarna lekker dineren (graag even reserveren) bij Smederij Werf35.

Dinsdag 28 augustus

Koffieclub

9.45 uur | De Geus

De Koffieclub staat open voor elke Hilversummer voor een gezellig praatje of leuke kennismaking. In onze leuke ontmoetingsruimte mag u geheel vrijblijvend aanschuiven.

Netwerk 1221 Geuzenzorg uw zorg is onze zorg samen maken we de buurt

12.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Iedere dinsdag van 12.00 uur tot 14.00 uur in Wijkcentrum De Geus kunt u binnenlopen zonder afspraak. Samen met vrijwilligers van De Geus kunt u bij ons terecht voor elke hulpvraag. Professionals die actief en dichtbij zijn in de wijk 1221 willen de buurt prettiger en gezonder maken.

Rummikub en jokeren

13.30 uur | De Kleine Lelie

In de zomerperiode kan men wekelijks op dinsdagmiddag terecht in De Kleine Lelie voor rummikub, jokeren of andere spelletjes. Het is van 13.30-16.00 uur en is kosteloos. Kom en doe mee op de Hilvertsweg 89-91.

Zorgnetwerk

13.30 uur | De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kunt u hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende uw eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van o.a. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en wijkagent schuiven regelmatig aan. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Woensdag 29 augustus

Fietstocht Gezondheidszorg

10.00 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt op woensdag 29 augustus de dagtocht Gezondheidszorg in Hilversum, vertrek 10.00 uur van Kerkbrink Hilversum (Museum). Voor meer informatie over de tocht zie onze website www.fietsgilde.nl.

Kinderclub 't Geusje

14.30 uur | Wijkcentrum de Geus

Kinderclub 't Geusje elke woensdag gezellige inloop voor kids in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Onder de leiding Henny Bast worden de kinderen leuk beziggehouden, voor elk wat wils. Toegang is gratis, wel even melden bij Henny.

Donderdag 30 augustus

Dutch Media Week VR Masterclass

19.00 uur | Beeld en Geluid

Leer alles over 360 filmmaken en laat je door experts bijpraten over hun persoonlijke ervaringen bij het maken van 360 films en VR experiences.

Music around the fireplace

20.30 uur | de Smederij

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch. Gratis entrée (max. 50 personen). Intieme setting in de sfeervolle Smederij; knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje. Info: www.musicaroundthefireplace.nl.