Gooi en Eembode Hilversum

31 augustus 2017

Gooi en Eembode Hilversum 31 augustus 2017


Gebiedsverbod voor hangjongeren

HILVERSUM Het terrein rondom IJssalon 't Perronnetje aan de Kleine Drift is per direct verboden terrein voor hangjongeren. Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes aan de gemeenteraad. "Maar met repressie alleen komen we er niet."

Aanleiding van de brief is de al maanden durende jongerenterreur in de buurt. Bewoners en ondernemers zijn deze ellende spuugzat. Twee weken terug barstte de bom toen enkele jongeren eigenaar Gilly Emanuels (37) van de ijssalon uitscholden voor onder meer 'kankerzwarte' en er over en weer klappen vielen.
Broertjes noemt de discriminerende uitspraken van de jongeren onacceptabel. Ondanks de kritiek vanuit de buurt dat de gemeente en politie lange tijd niets deden, wil de burgemeester benadrukken dat de aanpak van jeugdoverlast de hoogste prioriteit heeft. "Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar het voorval", aldus Broertjes.
Maar met samenscholingsverboden alleen win je de oorlog niet. Dat leidt namelijk alleen maar tot meer overlast en vernielingen, denkt Broertjes. Daarom zet Hilversum ook andere - volgens sommigen 'slappe en softe' maar volgens Broertjes 'effectieve' - instrumenten (thuisgesprekken) in om de terreur te stoppen. Of er op de plek flexibel cameratoezicht moet komen, is een optie. De politiek praat hierover op 13 september.

3

Jan de Wit (CU) stopt na verkiezingen

Jan de Wit.

HILVERSUM Het is mooi geweest, zegt fractievoorzitter Jan de Wit van de ChristenUnie. Hij is volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hilversum niet opnieuw beschikbaar als lijsttrekker voor zijn partij. "Ik vind de komende verkiezingen een mooi moment om het stokje over te dragen."

Belangrijkste reden voor zijn besluit is dat het raadslidmaatschap voor hem steeds moeilijker te combineren is met zijn opgroeiende gezin en zijn drukke baan als manager bij een advies- en ingenieursbureau. "Ik ben blij en dankbaar dat ik samen met mijn fractie meer dan acht jaar als volksvertegenwoordiger heb kunnen bijdragen aan een betrokken, duurzaam en financieel stabiel Hilversum", aldus De Wit. "Maar nu is het tijd voor nieuwe mensen. Dat is goed voor de doorstroming."

De nu 41-jarige Hilversummer maakte in 2009 zijn debuut als raadslid voor de toen nog eenmansfractie als vervanger/opvolger van Aldrik Dijkstra. Bij zowel de verkiezingen van 2010 en 2014 was hij lijsttrekker en lukte het de partij om die felbegeerde tweede zetel binnen te slepen. In die periode verkozen zijn collega-raadsleden De Wit drie keer tot Hilversums Politicus van het Jaar, een initiatief van deze krant.

Wie de nieuwe lijsttrekker wordt, is binnenkort bekend. De Wit blijft wel actief partijlid, maar is de komende tijd even 'functieloos'. Ook heeft hij geen landelijke ambities, hoewel hij al twee keer op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stond.

Chaotische taferelen bij bliksembezoek Max Verstappen

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Fans van Max Verstappen werden maandag bij de Jumbo aan de Larenseweg verrast met een bliksembezoek van hun idool. De komst - hij lanceerde een actie - leidde tot veel chaos, omdat de honderden aanwezigen een handtekening of selfie met hem wilden. Slechts een enkeling slaagde daarin.

17

Van Leeuwen overleden

Foto: Open Studio Dagen

'Televisieman' en raadslid Louis van Leeuwen is op 67-jarige leeftijd plotseling overleden.

9

Lopers scoren tijdens Gooise Heideloop 2500 euro

De lopers kwamen overal vandaan. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Bijna 500 hardlopers, wandelaars en nordic walkers stonden zondag aan de start van de derde editie van de Gooise Heideloop. Samen hebben zij 2.500 euro opgebracht voor de schaapskudde van het Goois Natuurreservaat.

Deelnemers aan de recreatieve loop kwamen voornamelijk uit de Gooise regio, maar ook van ver daar buiten. Zo waren er deelnemers uit Amerika en zelfs Melbourne. Het startsignaal dat om 10.00 uur klonk werd gegeven door Elbert Roest, vertrekkend burgemeester van Laren.
Er waren drie routes uitgezet over de Zuider-, Wester- en Bussummerheide. Op de Zuiderheide stond de schaapskudde te grazen. De schapen zijn nodig voor de begrazing om zo de heidevelden in stand te houden.

Blijverslening om langer thuis te kunnen wonen

Wijdemeren Inwoners van Wijdemeren tot 76 jaar kunnen, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, binnenkort gebruikmaken van de zogenoemde 'Blijverslening'. Daarmee kunnen zij hun huis aanpassen om langer thuis te blijven wonen.

Inwoners die hulpbehoevend zijn, kunnen met een indicatie op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning een woningaanpassing aanvragen. Om diverse redenen willen inwoners soms zelf hun aanpassingen financieren. Ook lukt het oudere inwoners vanwege hun leeftijd soms niet om bij een bank financiering te krijgen.
Het minimumbedrag per lening bedraagt straks 2.500 euro en kan oplopen tot 30.000 euro. De gemeente stelt jaarlijks 100.000 euro beschikbaar.
De gemeenteraad stelde al op 23 maart een jaarlijks budget beschikbaar voor de Blijverslening. De regeling is nu uitgewerkt en wordt in de commissievergadering van 5 september besproken.

Weerbericht

Terugkeer naar wisselvallig en vrij koel weer

In de laatste week van augustus zagen we een opleving van het zomerweer dankzij de invloed van een Centraal Europees hogedrukgebied. Een golvend koufront met regen trok woensdag over onze omgeving oostwaarts. Aan het warme zomerweer kwam daarmee abrupt een einde. Het blijft tot en met het weekeinde tamelijk wisselvallig met kans op enkele buien.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met af en toe zon en kans op enkele buien. De thermometer houdt het bij 18 graden voor gezien. Zaterdag schijnt soms de zon, maar er kunnen ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Zondag is ook nog een bui mogelijk. De zon schijnt iets vaker. Er waait aldoor een matige wind tussen noordwest en zuidwest. In de nacht wordt het circa 10 graden, overdag oplopend naar 17 à 18 graden. Dat is vrij koel voor begin september.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde komt het weer onder invloed van uitlopers van het Azorenhogedrukgebied. De kans op neerslag neemt af. Er is wat meer ruimte voor de zon. De temperatuur komt uit op circa 20 graden. Later in de week lijkt de kans op een bui mogelijk weer iets toe te nemen.

Weetje

Augustus wordt oogstmaand genoemd. Het woord 'oogst' is ook afgeleid van 'augustus'. Het is de laatste maand van de meteozomer. Gemiddeld komen in augustus 7 zomerse dagen voor (25 graden en hoger). Tot de 23e kwamen deze maand geen zomerse dagen voor. Nadien is het aantal toch nog op 4 gekomen. Dinsdag de 29e was de warmste dag van de maand.

Tijdens open dag Rading Spoor voelen ook de ouderen zich weer even kind

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Prachtig weer, meer dan duizend bezoekers en veel enthousiasme. De jaarlijkse open dag van Rading Spoor, een vereniging waar het op schaal vervaardigen van werkende stoomwerktuigen dagelijkse kost is, van zaterdag was opnieuw een groot succes. In de bossen in Hollandsche Rading vermaakten de kinderen zich volop met al het moois dat daar te zien was. En ook de ouders genoten mee en, zo werd duidelijk, ook zij voelden zich weer even kind.

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

WUTTO-successen Marleen Visser en Arnoud Meijer

Tangerman en Marleen Visser (r). Foto: Ted van der Meer

HILVERSUM - Hilversummers Marleen Visser en Arnoud Meijer hebben tijdens de vierde WUTTO Dutch Open zaterdag in Hilversum uitstekend gepresteerd.

Visser veroverde tijdens het hardbattoernooi, ook wel 'plankjestafeltennis' genoemd, een zilveren medaille in het enkelspel (achter wereldkampioene Ruby Tangerman). Meijer deed er nog een schepje bovenop door brons te veroveren in het enkelspel en goud in het dubbelspel, samen met zijn Zweedse partner John Nilsson.
Het evenement, gehouden bij TTV Hilversum, werd bij de mannen andermaal gewonnen door drievoudig wereldkampioen Chris Doran uit Engeland. Hij versloeg Nilsson in vijf sets.

Woede over schokkend filmpje: 'Dit kunnen we niet tolereren'

De politie moet vaker zichtbaar zijn rondom de ijssalon. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Dan probeer je de draad weer op te pakken en verder te gaan met je onderneming. En word je keihard geconfronteerd met beelden waardoor je alle emoties weer naar boven voelt komen. Dat tuig is duidelijk trots op hun gedrag, want ze hebben het filmpje massaal gedeeld. Hieruit blijkt maar weer hoe dom ze zijn."

Dat schrijft onderneemster Gilly Emanuels van IJssalon 't Perronnetje op Facebook nu er een filmpje op internet staat waarin zij bonje heeft met enkele jongeren voor haar zaak aan de Kleine Drift. Te zien is hoe de 37-jarige Surinaamse voor 'kankernegerin' en 'kankeraap' wordt uitgemaakt en het verzoek krijgt om 'lekker een boom in te gaan'. Vervolgens slaat Emanuels een van de jongeren met een stok. Net op het moment dat het lijkt alsof de jongere haar wil slaan, stopt het filmpje.

Brassa

'Voortaan zal gaan enkel 'bewuste' zwarte persoon alleen staan'

Emanuels krijgt op Facebook, uit de buurt en vanuit de Surinaamse gemeenschap veel steun. Nu wil ze vooral rust, zegt zij. "Het is goed dat het filmpje is uitgelekt. Nu kan heel Nederland het zien."
Op initiatief van Facebookgroep Eten bij 't Perronnetje komen donderdagavond tientallen mensen naar de zaak van Emanuels. "We willen deze ondernemer steunen door wat bij haar te gaan eten", meldt Calvin Rosario op de Facebookpagina. En zaterdagmiddag komt de Black & Gifted 'No Mo Surrenda'-rally op bezoek. Die wil een duidelijk signaal afgeven. "Voortaan zal gaan enkel 'bewuste' zwarte persoon in Nederland alleen staan in het verdedigen van haar Artikel-1 uit de grondwet", zo schrijven de initiatiefnemers op Facebook. "Kom mee haar een brassa geven en een heerlijk ijsje of broodje bij haar zaak eten."

Burgemeester Pieter Broertjes ondersteunt 'het vreedzame initiatief' van zaterdag en zal daarbij ook aanwezig zijn. Hij noemt de maatschappelijke verontwaardiging die na het uitgelekte filmpje ontstond terecht. "Dit heeft een grote impact gehad op de directbetrokkenen", meent hij. "Iedereen die het filmpje heeft gezien, snapt ook dat we dit niet kunnen tolereren in onze samenleving."
De 'spookverhalen' dat er niets gebeurt en daders niet worden aangepakt, bestrijdt de burgervader. "Ik snap de roep om harde straffen voor de daders, maar in onze rechtstaat zijn er naast artikel 1 van de Grondwet ook essentiële uitgangspunten voor het opleggen van straffen. In een rechtsstaat gaan strafbare feiten niet alleen de dader en het slachtoffer aan, maar de hele samenleving. Daarom worden mensen die van een strafbaar feit verdacht worden in het openbaar vervolgd door het Openbaar Ministerie. Los van de mening van bewoners, ondernemers of een burgemeester: de officier van justitie beslist of iemand wordt vervolgd of niet. En het is aan de rechter om in een vonnis tot een veroordeling te komen."

Frustrerend

Inmiddels heeft de politie na het incident van 17 augustus meer aangiften ontvangen, vervolgt Broertjes. Ook hebben de twee jeugdboa's en jongerenwerkers met de ouders en jongeren gesproken. Er is nog niemand opgepakt. Voor de burgemeester is het nu vooral belangrijk nieuwe overlast te voorkomen. Vrijdag noemde hij het al frustrerend dat het steeds maar niet lukt om de overlast in Oost - na eerder het Ooievaar- en Jac. P. Thijsseplein - de kop in te drukken en dat inwoners steeds weer overlast moeten ervaren. Hij kondigde toen al extra acties aan.

Zo komt er medio september een wijkteam waarin toezichthouders, boa's, buurtcoördinatoren en vergunningverleners samenwerken. Doel is sneller de inwoners te bedienen en vraagstukken meer in samenhang te behandelen. Het wijkteam moet straks een centrale spil vormen in de buurt. Verder is er straks een nieuwe WhatsAppgroep van betrokken buurtbewoners en denkt Broertjes aan 'creatieve fysieke maatregelen' (zoals gedragsregels op stoeptegels). Hij doet daarbij aan ieder de oproep om overlast, verdachte situaties en delicten te blijven melden.

Raad van State kraakt plan Plassenbied

Loosdrecht De gemeente Wijdemeren krijgt een half jaar de tijd om een aantal gebreken in het bestemmingsplan voor het plassengebied van Loosdrecht te repareren. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist. Ruim twintig bedrijven en bewoners van het gebied bestreden het plan bij de Raad, omdat dit hun belangen zou schaden. In een aantal gevallen zijn die bezwaren terecht, oordeelt de Raad.

Zo lijkt de regeling voor afmetingen van zogeheten boatsavers op nattevingerwerk. De gemeenteraad heeft op het laatste moment bedacht dat aan de afmetingen van die boatsavers een maximum moet worden gesteld. Volgens Jachtservice Breukelen, die deze voorzieningen om boten tegen weer en wind te beschermen verzorgt, is die norm van een website geplukt zonder goed onderzoek te doen naar welke afmetingen een boatsaver moet hebben.
In de praktijk blijken er al grotere boatsavers te worden gebruikt dan de gemeente nu wil toestaan. De Raad van State vindt ook dat de gemeente eerst maar eens onderzoek moet doen naar bruikbare afmetingen van boatsavers voordat een norm wordt gesteld in het bestemmingsplan.

De gemeente moet ook de regels aanpassen om permanente bewoning mogelijk te maken op de beheerdersboot van de Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht. De gemeente wilde ook permanente bewoning van de woonboten in de haven mogelijk maken. Maar dat is fout gegaan bij het opstellen van de regels. De gemeente heeft die fout intussen erkend.

Opmerkelijk genoeg ziet de Raad gemaakte fouten bij de bestemming van recreatieappartementen verderop aan de Dijk door de vingers. Vastgoedeigenaar Elvestia wil daar voor tien van zijn panden een permanente woonbestemming. De gemeente wilde daar aanvankelijk wel aan meewerken, maar schrok er later voor terug omdat het leefklimaat bij de woningen waarschijnlijk onvoldoende zou zijn. Een onderzoek wees dat later ook uit.

Omvang van mensenhandel in Hilversum 'zeer beperkt'

HILVERSUM "De zichtbare omvang van (slachtoffers van) mensenhandel is in onze gemeente zeer beperkt." Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes in een brief aan de gemeenteraad.

In een tijdspanne van zo'n anderhalf jaar zijn er twaalf meldingen van mensenhandel in Hilversum binnengekomen. De politie Midden-Nederland heeft deze in de periode van 1 januari 2016 tot en met juli van dit jaar ontvangen. In zijn brief plaatst de burgemeester wel een kanttekening bij dit aantal. Cijfers van verschillende hulpverleningsinstanties, Marechaussee, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontbreken. Plus dat een groot deel van de slachtoffers niet bekend is door illegaliteit of het ontbreken van een woonadres. "De aard en de omvang van mensenhandel zijn door het ontbreken van een totaalbeeld onvoldoende betrouwbaar en meetbaar", stelt Broertjes vast.

De omvang mag dan zeer beperkt lijken, de problematiek baart Broertjes zorgen. Hij wil ook dat Hilversum proactief aan de slag gaat. Dat is tevens de wens van de gemeenteraad, getuige de motie die op 12 juli is aangenomen. De burgemeester wil meer aan de voorkant doen. Daarmee denkt hij aan meer voorlichting, preventie, bewustwording en signalering van mensenhandel. Dat laatste ziet hij als een aandachtspunt in het buurtbeleid. "Gelden zouden wij als gemeente aan de voorkant kunnen inzetten om aan de achterkant de 'schade' voor slachtoffers te beperken", zo schrijft Broertjes.

Twaalf meldingen in anderhalf jaar onderzocht door politie

De politiek ziet graag een zorgcoördinator voor slachtoffers van mensenhandel komen. Die zou dan 1 januari 2018 moeten beginnen. De burgemeester schrijft dat deze persoon helpt bij het meer inzicht krijgen in de omvang van het probleem. Of de coördinator meteen in het nieuwe jaar kan beginnen, is nog maar de vraag. In zijn brief wijst Broertjes de raad erop dat Hilversum afhankelijk is van het beleid en het tijdspad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Commissie Lenferink. Zij onderzoeken welke verantwoordelijkheden gemeenten hebben bij de opvang en zorg van slachtoffers van mensenhandel. Dit najaar wordt er een landelijk besluit genomen.

Ed Bakker

is 57 jaar, bekend van wijkcentrum De Geus, werkt als beveiligingsmedewerker en is Hilversummer sinds 1960

Foto: Ed Bakker

Waar kennen Hilversummers jou van?
"Als voorzitter van de Geuzenbuurt en medeoprichter van wijkcentrum De Geus. Afgelopen jaren ben ik betrokken geweest bij vele projecten, waaronder veiligheid en behoud Electrobuurt voor sloop en woningsplitsing."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ben beveiligingsmedewerker bij Tergooi in Blaricum. Daar kom ik ook veel Hilversummers tegen. Naast mijn werk besteed ik veel tijd in het beheren van De Geus."

Mooiste plek van Hilversum?
"Natuurlijk moet ik zeggen Geuzenweg 84 waar wijkcentrum De Geus staat. En Anna's Hoeve. Daar kun je heerlijk wandelen."

En de lelijkste?
"Het Oosterspoorplein. Dat was een aanwinst voor Hilversum-Oost, maar is binnen enkele jaren een grote fietsenstalling geworden."

Dagje burgemeester; wat pak je aan?
"Armoede. In deze tijd zou dat niet voor moeten komen. Ook de eenzaamheid moet aangepakt worden. Er zijn te veel organisaties, waardoor men niet meer weet bij wie men aan moet kloppen. Dat zou vereenvoudigd moeten worden."

Voor of tegen vuurwerkvrije zone?
"Voor. Er zouden op centrale plekken in de wijken zones moeten komen waar vuurwerk afgestoken kan worden."

Waar ben je trots op?
"Op mijn vrouw en dochter omdat zij mij ook steunen in het vrijwilligerswerk."

Voor wat blijf je een avond thuis?
"Een gezellige avond met familie, vrienden of kennissen met de barbecue aan."

Waar wil je op proosten?
"Op de toekomst van De Geus. Dat het een huis van en voor de buurt blijft."

Mishandelaar verdacht van verkrachting

HILVERSUM De 32-jarige man die ervan verdacht wordt in november een 83-jarige vrouw in de Radiostraat te hebben beroofd en mishandeld wordt ook verkrachting ten laste gelegd. Woensdag was er een pro-formazitting in de strafzaak van de man bij de rechtbank in Lelystad.

De man, van Duitse komaf, probeerde op de avond van 15 november 2016 in verwarde toestand op diverse adressen in en rondom de Radiostraat binnen te komen. Toen hij op het adres van de 83-jarige vrouw aanbelde en zij de deur opende, duwde hij haar met geweld naar binnen. Hij sloeg haar met een paraplu, waardoor het weerloze slachtoffer op de grond viel. Vervolgens zou hij haar hebben verkracht.

Naast dit gruwelijke misdrijf verdenkt het openbaar ministerie de man ook van een straatroof in Hilversum en een aanranding in Amsterdam. De man zit sinds eind november vast en is deze zomer geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. De resultaten van de observatie zullen tijdens de inhoudelijke behandeling van woensdag 11 oktober worden besproken. Tot die tijd blijft de man vastzitten. (Argos)

Hilversumse dancecrew pakt zilver op WK streetdance

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Langzaam dringt het besef door bij de meiden van dancecrew Unlimited: zondag pakten zij het zilver bij de wereldkampioenschappen UDO - streetdance in het Schotse Glasgow. Samen met hun ouders vierden de dansers maandag feest bij hun danssportschool Fit by Rox. "We zijn heel trots. Dit is heel bijzonder", aldus Roxanne Cools van Fit by Rox.

Ambtenaar LHBTI zeker tot maart 2018

HILVERSUM De gemeente heeft nu officieel een LHBTI-ambtenaar. Deze persoon houdt zich zeker tot en met maart 2018 bezig met deze materie.

Dat meldt burgemeester Pieter Broertjes in een burgemeestersbrief. Het gaat om een zogeheten formatieplek van 0,2 fte. Ofwel: de desbetreffende ambtenaar is één dag per week actief voor dit project. De LHBTI-ambtenaar is een wens van de gemeenteraad. In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces is een motie aangenomen waarin werd opgeroepen een pilotproject te starten voor de duur van één jaar. In deze twaalf maanden moet de gemeente een Regenboogagenda opstellen en moet er ambtelijk aandacht worden besteed aan het LHBTI-emancipatiebeleid. Sinds 17 mei is de gemeente Hilversum officieel een Regenbooggemeente. Dat betekent dat zij zich inzet voor bevordering van de veiligheid, de weerbaarheid en de sociale acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en intersekse-personen.

Nominatie voor Hilversumse vredesweek

Broertjes ontving de eerste Vredespaal. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Vredesweek Hilversum (van 16 tot en met 24 september) is genomineerd voor de PAX Duifprijs. De gemeente is een van de negen genomineerden.

Donderdag 21 september wordt in Amsterdam duidelijk of de Hilversumse vredesweek de PAX Duif in ontvangst mag nemen. De winnaar maakt kans op 1.000 euro. Hilversum wil dit geld besteden aan de komst van een vredesvlam. Stemmen is tot en met woensdag 20 september mogelijk via www.paxvoorvrede.nl/duif.

Zorgen over verloedering Chatham bij vertrek Hoogvliet naar Stam-garage

Aan supermarkt de taak om er samen met kritische buurt uit te komen

Het 'verouderde' onderkomen van Hoogvliet. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Hoogvliet laat een marktonderzoek doen naar de kansen voor herontwikkeling van Chatham. Aanleiding is het mogelijke vertrek van de supermarkt uit het buurtwinkelcentrum aan de Admiraal de Ruyterlaan dat momenteel onder druk zou staan. Dat schrijft wethouder Floris Voorink (VVD) aan de gemeenteraad.

'Hoogvliet kan makkelijk de bestaande super moderniseren'

De supermarkt wil verhuizen naar de iets verderop gelegen Stamgarage aan de Bosdrift. De huidige plek zou namelijk te klein en te verouderd zijn. Hoogvliet en Stam, dat zijn activiteiten eveneens wil verplaatsen, zijn daarom het gesprek aangegaan om te zien of de supermarkt samen met andere geïnteresseerde winkels naar de Bosdrift kan verhuizen.

De gemeente begrijpt de motieven van de supermarkt en staat positief tegenover een verplaatsing van het buurtwinkelcentrum met uitbreiding van de supermarkt. Voorwaarde is wel dat er ook andere winkels in het vernieuwde pand komen en er op de plek van het oude complex iets anders komt. In politiek jargon: de detailhandelbestemming vervalt.
Chatham telt 770 vierkante meters. De Stamgarage kan, aldus Voorink, ruimte bieden aan 1500 vierkante meters voor de supermarkt en nog eens 400 voor andere winkels. De bloemenwinkel en visboer willen wel meeverhuizen. Het Chinese restaurant, de snackbar en de kapsalon (horeca en dienstverlening) maken geen deel uit van de verhuizing.
De supermarkt hield al een (drukbezochte) inloopavond. Daaruit werd duidelijk dat niet iedereen blij is met de verhuizing. Zorgen zijn er vooral als het gaat over milieuhinder, parkeertekort, privacy en verkeersveiligheid. Bang is men ook dat Chatham straks oogt als spoorpand (verloedering).
Voorink benadrukt dat de gemeente niet de trekker is, maar louter behartigt in het algemeen maatschappelijk behang. Ook zijn er eisen vanuit milieuregelgeving, de verkeersveiligheid en het parkeerbeleid.
Ook Marcel en Jan Jongerius van de gelijknamige buurtsuper zijn not amused en zullen zeker bezwaar aantekenen bij de gemeente als de verhuisplannen definitief zijn. De twee vrezen minder klandizie als Hoogvliet, nu in hun 'achtertuin' gevestigd, naar hun 'voortuin' verhuizen. Ook menen zij dat Hoogvliet de gemeente onder druk zet door te stellen dat het huidige complex verouderd is. "Hoogvliet kan makkelijk de bestaande super moderniseren en aanpassen aan deze tijd", aldus Marcel Jongerius. "De super is groot genoeg voor de buurt."
Jongerius zal zeker bezwaar maken tegen de verhuizing bij de gemeente. Het is nu aan Hoogvliet om alle buurtzorgen op te pikken. Ergens in september of oktober, is de bedoeling, wil Hoogvliet praten met omwonenden om gezamenlijk tot een plan te komen.

Dood Louis van Leeuwen schokt politiek Hilversum

Van Leeuwen tijdens de Open Studio Dagen. Foto: Open Studio Dagen

Hilversum Een televisieman in hart en nieren, een betrokken Hilversummer en een positief raadslid. Het zijn enkele omschrijvingen die passen bij Louis van Leeuwen. Geheel onverwachts stortte het kersverse raadslid van Hart voor Hilversum in elkaar en overleed. "Hij zat nog vol plannen. Dat hij die niet meer heeft kunnen doen, is heel jammer", zegt zijn vrouw Monique van Leeuwen.

'Wat een drama. Voor hemzelf, zijn familie en Hart voor Hilversum'

Het ging heel snel, vertelt zij. De politie en ambulance waren razendsnel ter plaatse, maar toen was het al te laat. Na een spontane bloeding was Van Leeuwen overleden. "Hij heeft er zelf niets van gemerkt."

Van Leeuwen omschrijft haar man, vader van twee zonen en twee dochters en opa van drie kleinkinderen, als 'gezelligheidsman'. Wel was hij vaker ziek (diabetes onder andere) en bij zijn geboorte gaven de artsen hem vanwege een afwijking in zijn hart niet meer dan twaalf jaar. En hoewel Van Leeuwen het aanmerkelijk langer volhield, is het Hart voor Hilversum-raadslid veel te vroeg overleden.
Van Leeuwen nam als raadslid in juni dit jaar het stokje over van de naar de Tweede Kamer vertrokken Léonie Sazias. Ook fractievoorzitter Karin Walters van HvH spreekt van een groot verlies. Van Leeuwen was vanaf de oprichting in 2009 nauw betrokken bij de lokale partij. Omdat de communicatie vanuit de gemeente naar de burger beter moest, zette hij zich in om burgerparticipatie centraal te stellen. "Louis waakte als bestuurslid over de uitgangspunten van Hart voor Hilversum en hij hielp vele activiteiten organiseren", aldus Walters. "Hij wist altijd wat er in Hilversum speelde en ging vaak op onderzoek uit door met mensen te praten en situaties te bestuderen. Precies wat een lokaal politicus behoort te doen."
Komende zaterdag om 12.30 uur wordt Van Leeuwen, jarenlang werkzaam voor de omroep, gecremeerd in Zuiderhof. Vorige week zaterdag was hij daar nog voor een crematie van een goede kennis. Vrijdagavond is er tussen 19.00 en 20.00 in Uitvaartverzorging Van Vuure gelegenheid om te condoleren.
Een van de sprekers tijdens de crematie is burgemeester Pieter Broertjes, als voorzitter van de gemeenteraad. Hij leerde Van Leeuwen vooral kennen als medewerker van de lokale omroep RTi Hilversum. "Wat een drama. Voor hemzelf, zijn familie en Hart voor Hilversum. Louis was net raadslid en wilde er iets moois van maken. Hij was heel betrokken en nieuwsgierig. Als oud-journalist sprak me dat natuurlijk enorm aan."

Plan veertig woningen Godelindehof 'dankzij kritiek alleen maar mooier'

Betrokkenen en bewoners vieren bouwstart van nieuw en duurzaam complex

De bouw van veertig woningen aan de Godelindehof in Loosdrecht is na veel politiek en juridisch gedoe dan toch eindelijk begonnen. En dat wordt gevierd.

Onder toeziend oog van alle aanwezigen verricht wethouder Van Henten de openingshandeling. Foto's: Bob Awick

LOOSDRECHT "Ook voor de gemeente is dit een lang proces geweest. Ik ben heel blij dat we dit kunnen realiseren, vooral voor de bewoners van de oude Godelindehof." Dat vertelt wethouder Betske van Henten van Wijdemeren bij het officiële en feestelijke startmoment van de bouwwerkzaamheden in Nieuw-Loosdrecht.

Het bouwproject Godelindehof vordert met grote stappen, zegt projectleider Paul Stam van bouwbedrijf BV Intersell. "Het sloop- en grondwerk is gereed en ook de funderingspalen zijn geboord. En nu kunnen we de fundering storten. Dat willen we onder het genot van een hapje en drankje vieren."
In het nieuwe tien meter hoge complex is ruimte voor veertig zeventig vierkante meter grote woningen; twee keer zo veel en dubbel zo groot als het oude gebouw. Jarenlang voerden de oudere bewoners een strijd om het verpauperde pand te laten vervangen door woningbouwvereniging Wijdemeren. Buurtbewoners kwamen echter in verzet, omdat zij de plannen te massaal en niet passend in de omgeving vonden. Bovendien zou de parkeerdruk te veel toenemen.
Uiteindelijk ging de gemeenteraad van Wijdemeren, nu een jaar geleden, akkoord met de plannen. Er is immers een nijpend tekort aan sociale huurwoningen binnen de gemeente. Omwonenden stapten daarom naar de Raad van State. Die verwierp echter al hun bezwaren. De gevolgen voor de omgeving - en dus ook de parkeerdruk - van het nieuwbouwproject zouden aanvaardbaar zijn. Daarbij meende de Raad dat het hier om een stedelijke omgeving gaat. Dan is het een kwestie van inschikken en enige overlast accepteren. En dus kon woningbouwvereniging Wonen Wijdemeren dit voorjaar al beginnen met de sloop.

Prachtig

Casper de Regt geeft aanwijzingen.

'Ik ben blij dat we dit voor de gemeenschap kunnen realiseren'

De oudere bewoners verblijven tijdelijk elders en kunnen over een jaar - als de bouw moet zijn afgerond - weer terug naar 'huis'. "Want waar ik nu verblijf is het prima, maar het is geen thuis", vertelt Loes de Bruin, met 63 jaar de jongste van de bewoners, tijdens het openingsfeestje afgelopen week. "Ja, ik ben blij als het werk klaar is. Het wordt prachtig."
"Ik ben blij dat we dit voor de gemeenschap kunnen realiseren", zegt voorzitter Wim van Deurzen van Wonen Wijdemeren. Ook hij kijkt terug op een intense periode waar veel architecten bij betrokken zijn geweest en ook failliet gingen. Maar uiteindelijk is het toch gelukt om het ruim vijftig jaar oude complex te kunnen moderniseren. "Toen in mei alle seinen op groen stonden, zijn we direct gestart met de sloop. De bouw gaat nu ook in één keer door. Dat is kostenbesparend en het geeft minder overlast voor de buurt."
Van Deurzen legt uit dat in het nieuwe, toekomstbestendige en duurzame complex van drie bouwlagen veel meer rekening is gehouden met de bewoners, van wie een aantal in een rolstoel zit. De bewoners van het uit 1960 daterende complex staan vooraan in de rij voor een nieuwe woning, maar de zeventig vierkante meter grote ruimtes moeten wel leiden tot doorstroming. "We willen verjonging. Veel bewoners van huurwoningen zitten, door bijvoorbeeld overlijden van hun partner, nu alleen in een voor hen veel te grote woning. Die kunnen nu hiernaartoe komen. Dat biedt de gelegenheid voor anderen om in die huurwoningen terecht te komen."

Openingshandeling

Hoewel kritiek natuurlijk nooit leuk is, denkt Van Benten dat dankzij die kritische buurtbewoners het uiteindelijke plan alleen maar beter en mooier is geworden. Vooral als het gaat om parkeeraanpassingen en de massaliteit van de twee blokken. Met hulp van aanwijzingen van de oudste bewoner van het complex, Casper de Regt (95), mag zij de openingshandeling verrichten. "De bewoners hebben zo lang moeten wachten", aldus de wethouder. "Een van de bewoners kwam ieder jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie naar mij toe met de vraag of het al zover was. Dat is dus medio volgend jaar. Er is veel vraag naar dit soort woningen in Wijdemeren. Dat die er nu komen, is alleen maar goed voor de leefbaarheid."

Hilversum heeft nu eigen I Amsterdam ontwikkeld

Herkenbaarheid en uniformiteit voor hele gemeente met Live Hilversum

Een eenduidig beeld waar inwoners, ondernemers en anderen zich meteen in kunnen herkennen. HLiversum als het I Amsterdam van Hilversum.

Eenduidige grafische uitlatingen zijn voor de deelnemers van de citymarketing gratis verkrijgbaar. Foto: gemeente Hilversum

HILVERSUM Iedereen in de wereld weet waar de letters NY voor staan. Zeg je triple X dan snappen de meesten dat je het over Amsterdam hebt. Een gemeente als sterk merk. Vanaf woensdag 6 september moet Hilversum hierin een woordje mee spreken, want de mediastad lanceert dan Live Hilversum.

Al een kleine week staan de borden met daarop 'Live' langs de wegen in Hilversum. Raadsleden maken hun volgers op social media nieuwsgierig. Over zes dagen barst de campagne los. Want achter dat 'Live' schuilt voor Hilversum veel meer dan de letterlijke vertaling van 'rechtstreeks' en 'leven'.

Al geven deze twee begrippen volgens wethouder Wimar Jaeger wel heel goed weer wat Hilversum wil. "We vinden live heel sterk. Het verwijst naar de media. Het is een knipoog naar: 'We schakelen nu live over naar de studio in Hilversum'. Maar het staat ook voor het karakter van de gemeente. Dat het hier goed leven is en dat we ook een belangrijke winkelstad zijn", legt de D66'er uit.
Stichting Centrum Hilversum is samen met de gemeente maanden terug al het citymarketingtraject begonnen. De tijd is er nu rijp voor met een bijvoorbeeld een opgeknapt centrum. Met tientallen partners uit Hilversum is een merkvoorstel ontwikkeld. Hierna zijn verschillende creatieve bedrijven aan de bak gegaan met de basis en zijn met elkaar tot het merk 'Live Hilversum' gekomen.

Achter 'Live' schuilt meer dan de vertaling van 'rechtstreeks' en 'leven'

"Er spreekt een zekere trots uit voor leven, wonen en werken in deze stad", geeft Jacco van de Ruit, voorzitter van de Stichting Centrum Hilversum, aan. "Hilversum is toch de stad waar het allemaal gebeurt. Zeker als je naar de media kijkt. Het is een levendige stad. Dat zie je en dat voel je."

Met een eigen merk heeft Hilversum nu een eigen verhaal te vertellen, waar culturele organisaties, ondernemers en inwoners zich goed in kunnen vinden. Het merk gaat verder dan alleen de uitstraling van mediastad, melden Van de Ruit en Jaeger. "Er is nog zo veel meer in Hilversum", aldus de wethouder. Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat velen weten dat Hilversum dé mediastad is, maar dat ze er niet zo veel van merken. Daar moet het nieuwe merk verandering in brengen. Het credo wordt nu dat je de mediastad meer moet voelen en zien.

'We versterken elkaar en de activiteiten en bezigheden in de stad'

"Als we allemaal op een eenduidige wijze Hilversum voor het voetlicht brengen, versterken we elkaar en de vele activiteiten en bezigheden in de stad. Met Live Hilversum zorg je voor herkenbaarheid en maak je de stad aantrekkelijker voor inwoners, bezoekers én bedrijven", is de overtuiging van de wethouder van Economie en Media.

Uniformiteit is belangrijk. Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk instellingen, ondernemers en bedrijven in heel Hilversum, want de citymarketing geldt voor de hele gemeente, aanhaken als het om de nieuw ontwikkelde huisstijl gaat. Meedoen is niet verplicht. "Het gaat hier niet om de streng opgelegde pandoer van bijvoorbeeld I Amsterdam van Amsterdam", aldus Jaeger. Hij vertelt dat er een gratis te gebruiken systeem komt waarin de deelnemers gebruik kunnen maken van alle grafische mogelijkheden. "Ik heb tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad", voegt de wethouder eraan toe.

Woensdag gaat Live Hilversum van start. Dudok in Concert is de officiële aftrap van het merk Hilversum. Zo loopt de crew rond in de in de toekomst kenmerkende HLiversum T-shirts en komt dit ook terug op de bandjes van de bezoekers. Hierna is het merk overal te zien binnen de gemeentegrenzen en tijdens andere grote evenementen is de kleur van Live nadrukkelijk aanwezig. Denk hierbij aan de shopping night op vrijdag 6 oktober, de sinterklaaasintocht en de feestdagen.

Terugkeer van schoolzwemmen is niet nodig

Veel kinderen halen al hun zwemdiploma volgens de wethouder. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Schoolzwemmen komt niet terug in Hilversum. Volgens de wethouder van Onderwijs, Eric van der Want, is een rentree ook helemaal niet nodig. De D66-bestuurder stelt dat er in Hilversum voldoende mogelijkheden zijn voor alle kinderen om hun zwemdiploma te kunnen halen.

Van der Want meldt dit in een brief aan de gemeenteraad. Tijdens de commissievergadering Samenleving van 14 juni waarin het Hilversumse Kindpakket werd besproken, was door meerdere fracties de vraag gesteld of het mogelijk is alle kinderen in schoolverband te laten zwemmen. Ouders met een hoger inkomen zouden dan een financiële bijdrage kunnen leveren, was de suggestie.

De wethouder is dieper de materie ingedoken en komt tot de conclusie dat de terugkeer van schoolzwemmen niet nodig is. “Ik ben van mening dat er met het hele gehele pakket aan regelingen voldoende mogelijkheden zijn om het zwemdiploma te halen voor alle kinderen in Hilversum”, zo schrijft Van der Want aan de gemeenteraad.
Er is al sprake van een zogeheten zwemvangnet voor groep 7 en 8, zodat de kinderen wiens ouders niet in staat zijn de kosten op te hoesten, toch met een diploma van de basisschool af gaan. Volgens de wethouder werkt deze regeling goed en gaan er nog maar weinig kinderen zonder zwemdiploma van school. Met de komst van het Kindpakket is deze regeling zelfs verruimd. Van der Want meldt dat het zwemvangnet is uitgebreid naar groep 6. "Belangrijker nog," vult hij aan, "waar ouders om financiële redenen niet in staat zijn hun kinderen het zwemdiploma A te laten halen in groep 3 is er met het Kindpakket daarvoor nu ook een voorziening.”

Schoolzwemmen is voor scholen grote tijdsinvestering

Naast het uitgebreide pakket staat ook het onderwijs niet te trappelen als het gaat om schoolzwemmen. Voor scholen blijkt het een behoorlijke tijdsinvestering ten opzichte van het aantal kinderen dat nog niet kan zwemmen, meldt de wethouder. Het zwemvaardig maken is in principe ook een verantwoordelijkheid van de ouders. Zo is dat ook vastgesteld in het gemeentelijke sportbeleid.
Het Kindpakket is nog samengesteld door voormalig SP-wethouder Arjo Klamer. In totaal, met de Klijnsma-gelden, is er een budget van 620.000 euro beschikbaar. Door de introductie van dit pakket krijgen kinderen uit gezinnen met lage inkomens meer mogelijkheden om deel te nemen aan sportieve en sociale activiteiten. Dat moet ervoor zorgen dat zij uit een sociaal isolement komen.

Zitplek en luchtzuivering ineen

Eerste pilot met CityTree in Nederland in Hilversum

De komende drie maanden staat deze gezonde muur op de Diependaalselaan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als je over de Diependaalselaan rijdt, dan valt het oog van de weggebruiker direct op de grote CityTree in het midden van het plantsoen tussen de Loosdrechtseweg en de Johan de Wittstraat-Admiraal de Ruyterlaan. De komende drie maanden staat deze constructie er nog. Hilversum is het eerste proefkonijn van Nederland met deze biofilter.

In Dresden en Parijs is de CityTree een bekend fenomeen. Aannemer Mourik Groot-Ammers heeft deze voorziening naar Nederland gehaald. Naast een proefopstelling op het eigen terrein stond deze biofilter nog nergens in Nederland, totdat de aannemer Hilversum polste of zij mee wilde doen aan een pilot. Hierop was het antwoord ja.

Sinds afgelopen donderdag staat de verticale muur met mos en daarvoor een bankje op de Diependaalselaan. Volgens de brochure kan de CityTree evenveel lucht zuiveren als 275 bomen. De 'kunstboom' is bedekt met verschillende soorten mos die schadelijke stoffen, waaronder fijnstof, uit de lucht kunnen filteren. Het is vergelijkbaar met wat boombladeren doen, alleen heeft mos een veel hogere dichtheid 'bladeren', waardoor het meer fijnstof kan opnemen. Daarmee moet de CityTree de eerste biofilter ter wereld zijn die de luchtkwaliteit verbeterd.

Het idee achter de CityTree is dat het in verstedelijkte gebieden lastig is om veel bomen te planten. Dan biedt deze voorziening in de toekomst wellicht uitkomst. Deze biofilter kan in de toekomst ook in andere vormen verschijnen in het straatbeeld. Zo wordt er al gesproken over de bekleding van gevels of geluidsschermen. Zover is het echter nog niet. Dit experiment moet de aannemer verder helpen op het gebied van bijvoorbeeld de zuiveringscapaciteit. De gemeente vraagt nu aan de inwoners wat zij van de CityTree in de openbare ruimte vinden.

Komt Max of krijgt hij onderweg nog pech?

Veel spanning rond komst Verstappen in Hilversum

Jumbo-medewerkers mochten het bliksembezoek van Max Verstappen vooraf niet bekendmaken. Niet iedereen hield zich daaraan.

De zesjarige Jack staat vooraan. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Al een uur voordat Max Verstappen maandag verschijnt op het parkeerterrein van de Jumbo aan de Larenseweg staat de zesjarige Jack samen met zijn moeder Cindy Goudsbloem al helemaal klaar om zijn grote held te ontmoeten. "Gisteren (zondag, red.) was hij bij de race in Spa", vertelt zij. "Toen Max na acht ronden al uitviel, wilde hij al naar huis. Hij was ontroostbaar."

'We mochten het niet vertellen, maar dit is echt heel vet'

Jack is een van de vele fans die iedere zondagmiddag als er een race is voor de televisie zit. Dat geldt ook voor Sander en Bob. Het tweetal heeft een oranje T-shirt aan waaruit blijkt dat zij eerder dit jaar de Grand Prix van Oostenrijk bezochten. Toen viel Verstappen al uit in de eerste bocht. Sander werkt bij de 'gele' supermarkt (Bob werkt bij Albert Heijn) en wist zondag al dat zijn grote held naar zijn werkgever zou komen. "We mochten het niet vertellen, maar dit is echt heel vet."

Verstappen lanceerde de actie met een selfie. Foto: Bastiaan Miché
Het bliksembezoek trok honderden fans. Foto: Jumbo

Hoewel Jumbo, sponsor van Max Verstappen, vooraf wel 'een leuke verrassing' aankondigt, ontkent een woordvoerder aanvankelijk de komst van de wereldwijd beroemdste sportman van Nederland. Uit een interne mededeling van mede-bedrijfsleider Sipke Schoonhoven blijkt echter al snel dat Verstappen, die later op de dag toch al naar Ziggo op het Media Park moet, wel degelijk komt.
Toch is maandag lang niet iedereen ervan overtuigd dat hun idool daadwerkelijk komt. Cynisch gaan sommigen er al van uit dat hij halverwege de rit naar Hilversum (in zijn Porsche) pech krijgt. Op het moment dat hij toch verschijnt, is het chaos. Fans willen een handtekening, fotografen die perfecte plaat en beveiligers orde. Voor alle drie de groepen blijkt dat geen eenvoudige klus.
Verstappen is nadat hij de actie #HalloMax met een selfie heeft gelanceerd, zijn zegje heeft gedaan en toch nog enkele handtekeningen heeft uitgedeeld, daarom snel weer vertrokken.

Altius is de beste

HILVERSUM Geen succes in de KNVB Beker, maar wel tijdens het zesde Henk Pel Toernooi. Altius heeft zaterdag het officieuze Hilversumse kampioenschap gewonnen.

Woensdag speelde Altius nog uit bij Capelle in het grote bekertoernooi. Voor dit cadeautje had de ploeg vorig seizoen zelf gezorgd door de halve finale van de districtsbeker te halen. Bij de derdedivisionist werd met 6-1 verloren. Zaterdag bewees Altius de beste van Hilversum te zijn op de velden van BZC'13. In de finale klopte de ploeg FC Hilversum na penalty's. Voor het eerst sinds lange tijd deden alle clubs uit Hilversum mee aan een toernooi. Naast de finalisten en de thuisclub kwamen 't Gooi, OSO, Victoria, Olympia en Wasmeer in actie. (Foto's: Bastiaan Miché)

Altius was na een lange dag de beste van het Henk Pel Toernooi. Foto's: Bastiaan Miché Foto's: Bastiaan Miché

Uitstapje tussendoor in Lapershoek

Onderhandelaars bespreken twee dagen lang moeilijke onderwerpen in Hilversum

Mark Rutte samen met Segers en Buma. Foto': Bastiaan Miché

HILVERSUM Tot een akkoord kwam het niet op Landgoed Zwaluwenberg. Wel keken de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met een goed gevoel terug op de gesprekken over een nieuw kabinet. Tussendoor maakten zij nog een kort uitstapje richting Hotel Lapershoek.

'Voel me als een voetballer die naar trainingskamp gaat'

In het hotel aan de Utrechtseweg schudden Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en informateur Gerrit Zalm vorige week donderdag de handen van enkele aanwezige Engelandvaarders. Zij zouden eigenlijk op het landgoed ontvangen worden, maar moesten door de formatiebesprekingen uitwijken naar het hotel. Uit waardering voor deze veteranen kwamen de politici hen persoonlijk bedanken.
Het was nagenoeg het enige uitje voor de onderhandelaars in de twee dagen - donderdag en vrijdag - die zij op het voor de buitenwereld afgesloten terrein doorbrachten. Donderdagmorgen was de parlementaire pers massaal aanwezig voor het Defensieterrein. De enige die iets vanuit zijn auto wilde zeggen, was Gert-Jan Segers. Hij voelde zich, terwijl hij werd omringd door fotografen en cameraploegen, "een voetballer die naar een trainingskamp gaat". Rutte, Buma en Pechtold zeiden niets of niet veel.
Na afloop liet Rutte weten aan de landelijke media dat er een paar moeilijke onderwerpen besproken zijn en dat er in goede sfeer twee dagen is gewerkt, zonder te zeggen waar de gesprekken precies over gingen.

Pechtold en Zalm.
Veel pers voor Zwaluwenberg.

Brandbrief West-Indische buurt aan Rutte en de anderen

Het spandoek langs de weg. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Niet alleen veel pers wachtte vorige week donderdagmorgen op de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voor landgoed Zwaluwenberg, ook twee bewoners van de West-Indische buurt waren naar de Utrechtseweg gekomen.

Met ook een spandoek langs de weg wilden Sascha Barnstijn en Loekie Verweij hun ongenoegen uiten over de verbreding van de A27 en dan vooral de manier waarop dat zou gebeuren. In een brandbrief gericht aan Mark Rutte, Alexander Pechtold, Sybrand Buma en Gert-Jan Segers willen zij ter compensatie van het omgehakte bos bij hen om de hoek 'een deugdelijk geluidsscherm om ons te beschermen tegen de geluidshinder en fijnstof wat wordt geproduceerd door de A27 en deze nieuwe afslag'.

De bewoners voelen zich bovendien gediscrimineerd, omdat er elders wel geluidsschermen komen. Van de vier politici nam alleen Pechtold de brief in ontvangst. Desondanks geven de bewoners niet op. Vrijdagmorgen gaan zij samen ontbijten langs de A27. "Omdat we ons zorgen maken. Omdat we vrezen voor herrie in de koffie in plaats van een wolkje melk."
Zij hebben onder ander demissionair minister Melanie Schulz en demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma uitgenodigd. Onduidelijk is of zij daadwerkelijk komen. Ook de lokale politiek is welkom. De veranderingen van nu vinden bewoners niet passen bij Hilversum 'die terecht trots is op haar groene karakter'.

Hilversumse De Werf35 decor van spectaculair festival voor hele gezin

Yogi Heroes drijvende kracht achter Feel Good Festival op zondag 10 september

Yoga, dat is toch groene thee drinken en je okselhaar laten staan? Op het Feel Good Festival, zondag 10 september op De Werf35, wordt het tegendeel bewezen.

'Feel good' is het festivalthema. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Zondagmiddag. De zon schijnt uitbundig over De Werf35. Een enkele huurder van een van de pandjes van weleer scharrelt rond. De grote, karakteristieke deur van koffietent De Smederij staat open. Achter de bar staat Evalien Slinkert. Samen met haar man Jeffrey van Opzeeland is zij de eigenaar van yogastudio Yogi Heroes boven de koffiebar. "Wil je ook iets drinken?" vraagt ze vrolijk, "ik trakteer."

Op het bankje in de moestuin neemt Slinkert een slok van haar flesje Cascara. Leest het etiket. "Gemaakt van de schilletjes van koffiebonen. Vol vitamine C. Verrassend." Ze trekt haar vrolijke roze jurkje recht en zet haar zonnebril op. Ze hoopt op dit weer als het Feel Good Festival op de Werf035 plaatsvindt. Zondag 10 september is het zover. De organisatie ervan is omvangrijk, maar ze geniet ervan. De ervaring die ze opdeed als radioproducer komt haar nu uitstekend van pas. "Het leek me geweldig een feelgoodfestival te organiseren voor het hele gezin."

Ze maakte een plan en kleurde dat in en enthousiasmeerde haar omgeving en medebewoners van De Werf35. "Want dat staat voorop: we doen het hier samen. Er worden ook sprekers en anderen van buitenaf aangetrokken, maar ik zet het festival samen met de Werf-bewoners neer."

Evalien Slinkert en Rob Romarius op het bankje in de moestuin. Zondag 10 september is er het Feel Good Festival. Foto: Karin van Leeuwen

'Mannen denken dat yoga iets met groene thee en okselhaar is'

Dromerig staart ze over de moestuin. Wijst op een grote, groene courgette. Vindt het waanzinnig dat het hier allemaal groeit. Als ze vertelt dat Rob Romarius verantwoordelijk is voor al dat groen, komt hij net op zijn brommertje aanrijden. Hoedje van stro op zijn hoofd, kleurrijk overhemd, spijkerbroek, Nikes eronde, zijn sikje samengebonden met een elastiekje. Hij laat de kas zien die op de moestuin staat. "Hebben we zelf gebouwd. Opgetrokken uit bestaande materialen." De ramen vond hij op de werf, steigerhout lag er ook opeens en met vereende krachten bouwde hij de kas, mét torenklok. De twee uurwerken erop lopen niet gelijk. "Klopt," grijnst Romarius, "de een staat op wintertijd, de ander op zomertijd." De windwijzer, met het logo van De Werf35, heeft hij zelf gemaakt. "Ik ben smid en heb hier een werkplaats. Daarnaast ben ik ook parttime orthopedisch schoenmaker." Slinkert kijkt trots naar haar buurman. Vraagt zich af hoe het kan dat alles het zo goed doet. De mooiste tomaten bungelen aan de planten, de geurigste kruiden staan in een bak. Romarius weet wel hoe dat komt. "Vroeger was dit ook een moestuin. De grond is uiterst vruchtbaar."

Dat is precies wat Slinkert bedoelt: er is zo'n goede energie tussen iedereen. "We helpen elkaar waar we kunnen." Elke dag weer is ze zielsgelukkig als ze naar Yogi Heroes gaat. Tien jaar geleden ontdekte ze yoga tijdens de verre reizen die ze maakte. Ze deed opleidingen en gaf overal in Hilversum les. Toen ze Jeffrey ontmoette werd duidelijk dat ze er meer mee moest doen. Ze deelde de passie met haar man, die uit een yogafamilie kwam. Ze maakten plannen voor een school en zochten een geschikte ruimte. "Nou, dat is gelukt. Kijk maar." De ruimte boven de koffiebar ademt een serene sfeer uit. Hier komen vrouwen en mannen tot rust. Hier worden ze krachtig. Opvallend is dat er in verhouding met andere scholen veel mannen naar de Werf komen. "Jeff traint een mannengroep. Aanvankelijk vinden kerels het vaak gezweef, denken dat yoga iets met groene thee en okselhaar is. Maar als ze een proefles hebben gevolgd, zijn ze om."

De voorbereidingen voor het Feel Good Festival zijn in volle gang. De entree is bewust laag gehouden: voor 7,50 euro kunnen belangstellenden zondag 10 september van 12.00 tot 21.00 uur terecht. "Het thema is 'Feel good' in de breedste zin van het woord. Er zijn lessen en workshops zodat bezoekers mee kunnen doen en kunnen ervaren." Naast de twaalf festivaltentjes zijner een grote inspiratietank waar gedurende de dag inspirerende sprekers staan, een feelgoodmarkt en een horecaplein met livemuziek en lokale culinaire helden. Ook voor kinderen is er van alles te doen. De dag wordt afgesloten met een gongbad. "Dat is echt een evenement op zich, dat moet je ervaren", raadt Slinkert aan.

27 / 28