Gooi en Eembode Hilversum

24 mei 2018

Gooi en Eembode Hilversum 24 mei 2018


Chaos binnen Hart voor Hilversum

HILVERSUM Verkiezingswinnaar Hart voor Hilversum (HvH) is bestuursloos. De drie overgebleven bestuursleden zijn woensdag opgestapt, nadat zij vernamen dat de fractie van de lokale partij het nieuwe coalitieakkoord zou hebben goedgekeurd. "Wij zijn van mening dat Hart voor Hilversum is verkwanseld door een paar mensen met een tomeloze ambitie", aldus voorzitter Marjon Heijnen.

Al weken rommelt het binnen HvH, nadat de fractie tot ieders verbazing D66 en de VVD uitnodigde om plaats te nemen achter de onderhandelingstafel. Want stonden voor de verkiezingen de twee kampen - HvH enerzijds en D66/VVD anderzijds - lijnrecht tegenover elkaar als het ging over Gooistad, lijken zij nu eensgezind en klinken er geluiden dat HvH akkoord is met één Gooise gemeente op de langere termijn.
Vooral dat laatste leidde tot de nodige ophef. Mede-oprichter en oud-raadslid Meijndert Ruitenberg (nog altijd lid van HvH) uitte op social media al zijn onvrede en meende dat zijn partij daarom beter opnieuw in de oppositiebanken kan plaatsnemen. "Leden en fractie van Hart voor Hilversum worden niet of onvoldoende betrokken of geïnformeerd. Het pluche mag nooit de leidraad zijn."
Heijnen sluit zich daar nu bij aan. Zij uit felle kritiek op HvH-onderhandelaars Karin Walters en Henk Blok en verwijt hen een 'gebrek aan openheid'.

3

3,5 miljoen voor opkopen huizen Koninginneweg

HILVERSUM Dat de plannen voor het opknappen van het Stationsgebied veel geld gaan kosten, wordt steeds inzichtelijker. Dinsdag hebben burgemeester en wethouders een krediet vastgesteld voor het opkopen van huizen aan de Koninginneweg.

Het gaat om een budget van 3,5 miljoen euro. Dat geld, als de raad akkoord gaat, is bedoeld voor verwervingen, het beheer en het onderhoud die binnen de wet voorkeursrecht gemeenten vallen. Het opkopen in het gebied kleine spoorbomen, Koninginneweg, station en spoor kan nodig zijn voor herontwikkeling van dit gebied, waaronder een passende verkeersoplossing.

Onderneemster 't Perronnetje laat haar hart spreken

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Geëmotioneerd nam Gillyon Emanuels, oud-onderneemster van 't Perronnetje, na de mars van gerechtigheid plaats achter de microfoon. Ze sprak zaterdag op het Oosterspoorplein echt uit haar hart, zoals ze zei. Het viel haar zwaar. De steun van onder anderen de organisatoren van de mars doet haar goed.

9

Ontgoocheling

Foto: Bastiaan Miché

De rugbyers van Hilversum gingen als favoriet de finale van het landskampioen in. Maar uiteindelijk bleek uitdager en aartsrivaal 't Gooi te sterk.

23

Bekend lesbisch YouTube-stel in Voorhoeve Hilversum

Scarlet (links) en Joyce (met echofoto). Foto: Splint Media B.V.

HILVERSUM Scarlet Hemkes en Joyce Everink, het bekendste lesbische YouTube-koppel van Nederland, zijn donderdagavond 31 mei tussen 19.00 en 21.00 uur in Voorhoeve. Aanleiding is hun boek 'Ik vrouw van jou'.

Hilversum is de eerste plaats waar de twee - na de lancering van hun boek - een signeersessie geven. Het stel kreeg bekendheid toen zij in 2014 het eerste lesbische YouTube-kanaal en blog van Nederland begonnen. In rap tempo wisten de dames een enorm publiek tot zich te binden, en hebben vandaag de dag meer dan 100.000 fans die hen wekelijks via social media volgen.

Grote bekendheid kregen zij afgelopen zomer met een ludieke video waarin zij een oproep deden voor een zaaddonor. Meer dan vijfhonderd mannen stuurden een reactie. De dames schreven over de afgelopen periode een boek waarin geen onderwerp onbesproken blijft.

Buschauffeurs 't Gooi staken

HILVERSUM Onder andere in 't Gooi leggen buschauffeurs komende zaterdag het werk neer. Die dag is namelijk de volgende estafettestaking voor een betere cao.

Ook in de regio's Utrecht, Groningen, Drenthe en West-Brabant rijden zaterdag geen bussen. In Utrecht staakt Keolis, in Groningen en Drenthe Qbuzz, CTS legt het werk neer in Zuid-West Drenthe, Connexxion rijdt niet in de regio Gooi- en Vechtstreek en Arriva blijft in de remise in West-Brabant. De werknemers staken onder andere vanwege de grote werkdruk in het streekvervoer.
FNV Streekvervoer wil concrete afspraken met de werkgevers maken over de vermindering van de werkdruk en een fatsoenlijke loonsverhoging. "Staken doe je niet voor de lol", stelt vakbondsbestuurder Paula Verhoef van FNV Streekvervoer. "Maar in dit geval is er - nog steeds - geen keus."
Jack d'Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie, voegt toe dat de acties niet stoppen totdat er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk.

'Al zeven reeën doodgebeten'

Ree met kalf. Foto: Natuurmonumenten/Gerrit Rekers

HILVERSUM Natuurmonumenten en andere terreinbeherende organisaties, gemeente en politie gaan de komende tijd extra controleren op loslopende honden in de natuurgebieden van Noord-Holland.

Het broedseizoen is in volle gang en veel dieren hebben jongen, daarom is het nu heel belangrijk om verstoring te voorkomen, aldus Natuurmonumenten. "Ook op de buitenplaatsen in 's-Graveland zijn de boswachters komende tijd extra alert op loslopende honden."
Boswachter Jelle Kaptijn van Natuurmonumenten benadrukt het belang van deze actie: "Afgelopen maanden zijn op de buitenplaatsen in 's-Graveland al zeven reeën doodgebeten door honden. Loslopende honden richten meer schade aan dan je denkt. Vogels, maar ook reeën, konijnen en hazen worden makkelijk verstoord - ook door alleen al de geur van honden - en verlaten dan hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen."
Samen met collega's van andere natuur- en recreatieorganisaties in Noord-Holland is Kaptijn de komende tijd extra alert op loslopende honden in de natuur. "We ontvangen graag mensen in onze natuurgebieden, maar vragen wel of ze zich aan de regels willen houden: op de 's-Gravelandse buitenplaatsen zijn honden welkom, mits aangelijnd. Door te handhaven beschermen we deze kwetsbare natuur en kan iedereen daar van blijven genieten."
Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Recreatie Noord-Holland en Recreatie Midden-Nederland hebben afgesproken meer te gaan samenwerken op het gebied van handhaving. De provincie Noord-Holland ondersteunt hen daarbij, samen met de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord.

Weerbericht

Warm, in het weekeinde zeer warm, zonnige perioden

Onder regie van een buitengewoon standvastig hogedrukgebied boven Scandinavië duurt de meizomer tot zeker na het weekeinde voort. Een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa heeft deze week tijdelijk invloed, met vanuit het zuiden soms enkele buien. In het weekeinde wordt de Scandinavische hogedrukblokkade nog krachtiger. Het is dan droog en het wordt warmer.

Vrijdag + het weekeinde

Ook vrijdag is het tijdelijk minder stabiel. Er worden zonnige perioden verwacht, maar er is ook kans op meer bewolking vanuit het zuiden. Er kan een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur komt uit op circa 24 graden. Voor zaterdag en zondag wordt droog en vrij zonnig weer verwacht. De maximumtemperatuur piekt in het weekeinde tussen 27 en 30 graden. De wind is matig van kracht en waait onophoudelijk uit een oostelijke richting.

Trend na het weekeinde

De meiwarmte is het gevolg van aanhoudende hoge luchtdruk boven Noord-Europa. Deze situatie duurt voort, maar onder invloed van lagedrukgebieden boven Centraal Europa neemt de kans op enkele buien weer toe. De maxima lopen terug naar circa 23 graden.

Weetje

Door de verder toenemende warmte in deze laatste fase van mei is de kans groot dat mei, net als vorig jaar, een gemiddeld zeer warme maand gaat worden. Mei 2017 staat derde op de lijst van warmste meimaanden. Op 27 mei 2017 liep de temperatuur op tot 32 graden. Dat bleek zelfs de warmste dag van het jaar te zijn. De gemiddeld warmste mei is tot dusver mei 2008.

Hurricanes pakken uit met Amerikaanse sportdag

Ook softbal komt zondag aan bod. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Je bent een club met enkel Amerikaanse sporten of niet. Daarom pakken de Hilversum Hurricanes zondag 27 mei uit met een 'All American Day'.

Deze dag, waarop de Hilversumse vereniging alle sportfacetten laat zien, staat weer op de kalender. De laatste keer dat de Hurricanes dit deden was in 2015.
Zondag spelen alle ploegen thuis op 't Jagerspaadje 32. De American footballers ontvangen om 11.00 uur Leiden Lightning. De honkballers nemen het vanaf 14.00 uur op tegen Quick Amersfoort. Tegelijkertijd komt het softbalteam in actie tegen de Centrals.

Na al het sportspektakel is het tijd om de barbecue aan te doen.

Buurtbewoners Lorentzschool vrezen 'Berlijnse muur'

Plan voor vier noodlokalen roept weerstand op

Buurtbewoners van de Lorentzschool zijn onaangenaam verrast door de plannen van de school om tijdelijk een gebouw te plaatsen voor vier lokalen.

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "De twee diarreekleurige noodlokalen die tot in 2010 jarenlang het plein ontsierden, staan een groot deel van de bewoners nog vers in het geheugen. Nu dreigt er een bouwwerk te komen dat maar liefst twee keer zo groot is. Daar zitten we niet op te wachten."

'We geloven niet in een tijdelijke oplossing
voor onze deur'

Dat schrijft bewoonster Marina Alings als reactie op de mededeling van de school deze week dat op het achterplein aan de Kapteynstraat een tijdelijk gebouw moet komen dat de komende vier jaar ruimte biedt aan vier lokalen. "Het mooie aanzicht van onze buurt dreigt weer voor jaren te worden verziekt", vindt zij.

Directeur Jeroen Jansen van de school bevestigt de komst van de noodlokalen, maar wil eerst de ouders komende maandag tijdens een informatiebijeenkomst informeren, voordat diezelfde ouders deze informatie in de krant lezen. Hij benadrukt dat pas daarna bij de gemeente de vergunning wordt aangevraagd. "We doen het heel netjes in de juiste volgorde."
In een brief aan de buurt schrijft Jansen dat door de groei van Villa Vrolik op Anna's Hoeve - een tweede vestiging van de Lorentzschool - er geen ruimte meer is voor de kleutergroepen bij de hoofdlocatie. Daarom is de school al sinds begin dit schooljaar met de gemeente in gesprek over extra lokalen voor deze drie kleutergroepen. "Afgelopen week is de knoop doorgehakt. In de weken voor de zomervakantie wordt gestart met de werkvoorbereiding. De lokalen worden in de zomervakantie geplaatst, zodat we na de zomervakantie, met het nieuwe meubilair, kunnen starten. Het gaat om drie lokalen voor de kleutergroepen en een lokaal voor de peuterspeelzaal van Bink die nu nog op het Hoffplein zit. Ik ben blij en opgelucht dat we dit voor elkaar hebben gekregen."
Van opluchting is in de buurt geen sprake. Zij zijn bang dat de geschiedenis zich herhaalt en opnieuw jarenlang moeten aankijken tegen, zoals Arlings verwoordt, de 'Berlijnse muur'. "We geloven niet in een tijdelijke oplossing voor onze deur, waarvan we zeven jaar geleden opgelucht afscheid namen toen de voormalige Philipsschool in gebruik werd genomen. Zo langzamerhand zullen er toch echt structurele alternatieven moeten worden bedacht om de kinderen uit Oost naar school te laten gaan."

Natuurlijk, weet ook Arlings, is het belangrijk dat kinderen naar school gaan. Maar los dat dan goed op in plaats van lapmiddeltjes, meent zij. De druk op de Lorentzschool had men kunnen zien aankomen door de ontwikkeling van Villa Industria en Anna's Hoeve. "Met de huidige ontwikkeling van het voormalige Lucentterein én de grote vlucht van gezinnen uit Amsterdam die in Oost nog een betaalbare woning kunnen vinden, zal de druk de komende jaren niet afnemen."
Arlings stelt daarnaast dat de in 2015 monumentale buurt rond de Lorentzschool is aangewezen tot beschermd stadsgezicht. Daarin horen volgens haar geen noodlokalen.

Compensatie voor Emanuels zit er niet in

HILVERSUM De gemeente Hilversum is niet bereid om de buidel te trekken voor Gillyon Emanuels, zodat de onderneemster elders in Nederland iets nieuws kan starten. Die oproep kwam zaterdag tijdens de mars van gerechtigheid, maar daar wil burgemeester Pieter Broertjes niet aan meewerken.

Wim Hofman van het PvdA Ombudsteam Hilversum kwam met een oproep aan het gemeentebestuur. Nu Emanuels niet verder kan op de Kleine Drift met haar ijssalon/Surinaamse eetwinkel, heeft zij financiële schade geleden. Hij zou het een mooi gebaar vinden van de gemeente, die volgens hem in deze hele kwestie 'de schijn een beetje tegen heeft', om de vertrokken onderneemster te compenseren.
Die geste wil de gemeente niet maken. "Nee, absoluut niet", is het antwoord van de burgemeester tijdens 'Het gesprek met', het tv-programma van deze krant en GooiTV. "Dan wordt het wel een boel als ondernemers die in de problemen raken bij de gemeente aan komen kloppen. Ze is onderneemster, dat zegt ze ook. Ze catert nog lekker door. Ze had van mij mogen blijven, maar zij wilde zelf weg. Het is haar beslissing, dus de gevolgen zijn ook voor haar."

9

'Totaal niet geïnformeerd'

Vervolg voorpagina

De drie opgestapte bestuursleden volgen het voorbeeld van het vorige maand reeds opgestapte bestuurslid Lianne Blom. "Ik kom uit de tijd van Léonie Sazias waarin vertrouwen de basis was binnen Hart voor Hilversum. Dat vertrouwen is er nu niet", aldus oud-voorzitter Marjon Heijnen.

Blom stapte op na het vertrek van het kersverse raadslid Erik van Ouwerkerk. De drie overige bestuursleden zijn not amused over het feit dat zij totaal niet zijn geïnformeerd over de coalitieonderhandelingen. En dat past volgens hen niet bij Hart voor Hilversum.
Overigens was er woensdagmiddag nog geen coalitieakkoord tussen HvH, D66, VVD en GroenLinks. De onderhandelaars van de vier fracties kwamen woensdag om 17.00 uur bij elkaar. Formateur Hans Haselager hoopte 's middags dat de partijen er 's avonds uit zouden zijn.

Boze brief buurt richting Tweede Kamer: waar blijft dat scherm?

Voorink steunt de bewoners. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bewoners van de West-Indische buurt zijn het lange wachten helemaal zat. In de hoop dat er nu toch echt zo snel mogelijk een geluidsscherm tussen hun woningen en de verbrede A27 komt, hebben zij een brief geschreven naar de Tweede Kamer.

In de Tweede Kamer werd eind vorig jaar een motie aangenomen met het verzoek om "in overleg met omwonenden en betrokken overheden (Rijkswaterstaat, provincie en gemeente) welwillend te bezien of de (natuur)compensatie kan plaatsvinden door de aanleg van een geluidsscherm".
De gemeente Hilversum steunt de bewoners, maar kan of wil de totale kosten van 2,5 miljoen euro - al bestaat er over die kosten de nodige verwarring - niet in haar eentje ophoesten. Maar Rijkswaterstaat en Haarlem weigeren om ook maar een cent te betalen.

Aangedrongen

Daarmee menen de bewoners dat de ingediende motie niet wordt uitgevoerd. "Er is door Rijkswaterstaat nadat er meerdere malen is aangedrongen op een overleg met omwonenden, steeds een andere reden opgegeven waarom dit niet zou kunnen plaatsvinden", schrijven Sascha Barnstijn, Kees Tabak en Marike Hoving. "Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en is er nog steeds geen gesprek geweest. Hierdoor wordt het proces enorm vertraagd, waardoor de verbreding van de A27 zo meteen klaar is en het aanleggen van een geluidsscherm alleen maar extra kosten met zich meebrengt."
Doel van de brief is dat Rijkswaterstaat en de provincie door de Tweede Kamer op hun verantwoordelijkheid worden gewezen. De bewoners geven aan al jaren te strijden voor een geluidsscherm en vragen aandacht voor de gezondheidsgevolgen. "De landelijke overheid heeft haar zorgplicht jegens de bewoners van onze wijk reeds jaren verzuimd; het behoeft geen toelichting dat geluidsoverlast en fijnstof belangrijke veroorzakers zijn van hart-, long- en vaatziekten, evenals stress en slapeloosheid. Tevens voldoen wij niet aan de gezondheidsaanbevelingen van de WHO en de maximale waarden van geluid en fijnstof, zoals aangegeven door de Europese Gemeenschap."
Bovendien is het zogenaamde gelijkheidsbeginsel in het geding, meent de buurt. Immers, iets verderop staan wel schermen. Maar dat deel staat nu weer net in de provincie Utrecht. Daar wordt dus anders tegen deze kwestie aangekeken dan in Noord-Holland. "Doordat er twaalf tot vijftien hectare groen langs de West-Indische buurt gekapt is om een nieuwe afslag aan te leggen op zes meter hoogte, is de overlast toegenomen."

Bureaucratisch

De Hilversumse wethouder Floris Voorink van Verkeer gaf twee weken terug in deze krant al aan dat de gemeente er alleen voor staat als het gaat om betalen. Rijkswaterstaat wil hooguit het scherm van ruim een kilometer plaatsen als een ander de rekening betaalt. "De argumentatie is en blijft dat alles aan de wettelijke normen voldoet. Je krijgt dan een bureaucratische normenwerkelijkheid tegenover de werkelijkheid die de bewoners ervaren. Er zit weinig beweging in", aldus de wethouder.

Roxanne Cools

(32), woont sinds haar geboorte in Hilversum en is dagelijks te vinden aan het Achterom waar haar danssportstudio zit.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik run samen met mijn vriend Patrick Kraft Fit by Rox, een danssportstudio. Ik geef onder meer allerlei dans- en sportlessen en schrijf grote dansshows. Daarnaast ben ik trotse moeder van zoon Robin (2 jaar) en doe ik veel leuke dingen met hem."

Nog wel tijd voor hobby's?
"Ik houd van korte stedentrips, het beoefenen en geven van steps en aerobics, lezen vind ik leuk en bezig zijn met muziek."

Wat vind je van Hilversum?
"Hilversum ligt met haar prachtige natuur en uitvalswegen centraal in het land. Je bent overal in een mum van tijd. Hilversum heeft tegenwoordig van alles te bieden."

Naar welk café ga je graag?
"Vaak werk ik 's avonds en ik ben dan blij als ik een keer languit op de bank kan liggen. Ik ga liever lekker uit eten. Bij Sochi Sushi bijvoorbeeld."

Als je burgemeester was, dan….
"zou ik het net zo doen als Pieter Broertjes."

Waar ben je trots op?
"Dat ik in Hilversum een succesvolle, professionele dansvooropleiding voor een hbo-dansacademie neer kan zetten."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'Stromboli' van Saskia Noort."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik rustig een boek kan lezen. Men denkt vaak dat ik een energieke stuiterbal ben."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Pieter Broertjes."

Heimelijk genoegen?
"Een cake bakken… en dan het cakemeel opsnoepen."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het Raadhuis."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Een concert van Beyoncé."

Opnieuw asbest ontdekt bij werk in Oost

HILVERSUM Bij graafwerkzaamheden op de Oosterengweg in Hilversum zijn, ter hoogte van huisnummer 40 (voormalige groothandel WASCO), in de grond kleine brokjes asbest aangetroffen. Het werk is stilgelegd om risico's uit te sluiten voor werknemers die de komende maanden in dit gebied kabels en leidingen verleggen.

Het asbest vormt geen gevaar voor de volksgezondheid, meldt de provincie Noord-Holland. "De hoeveelheid is beperkt en ligt circa 20 tot 30 centimeter onder straatniveau op een afgesloten werkterrein. De vervuilde grond moet wel gesaneerd worden."
Begin april werd er ook al asbest gevonden op de Oosterengweg, destijds bij de aansluiting met de Liebergerweg. Ook toen werd het werk stilgelegd. Nader bodemonderzoek en het opstellen van een passend saneringsplan volgde voor het veilig (laten) afvoeren van de asbesthoudende grond naar een erkende verwerker. Dat plan is al goedgekeurd door het bevoegd gezag, de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek.

De provincie Noord-Holland heeft met de Omgevingsdienst afgesproken dat bij eventuele nieuwe vondsten binnen het werkgebied steeds eenzelfde saneringsaanpak wordt toegepast. Zo blijft vertraging van het werk aan kabels en leidingen beperkt.
Op beide locaties is inmiddels gesaneerd. De werkzaamheden op de kop van de Oosterengweg zijn inmiddels hervat, die bij WASC) waarschijnlijk eind deze week.
De graafwerkzaamheden vinden plaats in verband met het verleggen van kabels en leidingen. Het gaat om voorbereidende werkzaamheden: eind 2019 start de provincie Noord-Holland met de bouw van een spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg.

Fietser gewond na botsing

HILVERSUM Bij een aanrijding op de kruising tussen de Meentweg en de Melkmeent in de Hilversumse Meent is een 81-jarige fietser uit Amstelveen gewond geraakt.

Het slachtoffer kwam in botsing met een 39-jarige automobilist uit Hilversum. De oorzaak van het ongeval is niet duidelijk. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Hij was nog wel aanspreekbaar.

Hennepvondst bij brand in woning Achterom

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De hulpdiensten moesten woensdagmiddag in actie komen toen er in een woning aan het Achterom brand was ontstaan. Met drie blusvoertuigen en een hoogwerker wist de brandweer het vuur op de eerste verdieping te bestrijden. Er vielen geen gewonden. Wel werd een hennepkwekerij aangetroffen. Woensdag was nog niet duidelijk of hier de brand door ontstaan is.

'We moeten stoppen met racisme en elkaar gewoon liefhebben'

Boodschap kunnen verkondigen, lage opkomst mars van gerechtigheid

Dat Gillyon Emanuels is weggepest en wordt vervolgd, roept veel emoties op. Er is woede en bij de onderneemster veel verdriet én veerkracht om door te gaan.

Enkele tientallen deelnemers liepen zaterdag mee met de mars van gerechtigheid. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Aangeslagen, maar niet gebroken. Dat is de boodschap die Gillyon Emanuels zaterdag wilde meegeven. Ondernemen zit in haar bloed. Daar wil ze verder mee gaan, maar niet in Hilversum, want dat is haar onmogelijk gemaakt. "Dat ik mijn zaak heb moeten sluiten door toedoen van anderen is mij zwaar gevallen. Ik sta nu in een stad die mij als een baksteen heeft laten vallen."

De onderneemster van de inmiddels opgedoekte ijssalon/Surinaams eethuis 't Perronnetje neemt zaterdag het woord op het Oosterspoorplein. Dat is na de mars van gerechtigheid, een initiatief van Gerrel Liesdek, Raymond Pinas en Glenda Vijzelman. Met deze kleine wandeltocht door Hilversum met toespraken en muziek op het Oosterspoorplein willen de organisatoren Emanuels een hart onder de riem steken én een duidelijk signaal afgeven dat racisme niet geaccepteerd wordt.

Rond 13.00 uur verzamelen zo'n dertig deelnemers zich op het Stationsplein, de startplek van de mars van gerechtigheid. De dag en het tijdstip werken niet mee. Precies op dat moment geven Harry en Meghan elkaar in Windsor het jawoord en begint er in Amsterdam een Palestinademonstratie. Daarnaast zijn er problemen op het spoor en zit een aantal mensen vast in het verkeer. In de tussentijd zetten de aanwezigen, waaronder politici van Denk Amsterdam, Bij1 en de Hilversumse PvdA en SP, hun naam of een bemoedigende tekst op het spandoek 'Walk with Gilly'. Even voor 14.00 uur vertrekt de kleine groep naar de Kleine Drift. Liesdek is blij dat de boodschap van verbinding en saamhorigheid verkondigd kan worden. "Dit is geen zwart-witding. We moeten stoppen met racisme en discriminatie en elkaar gewoon liefhebben." Wel betreurt de organisator dat de opkomst zo laag is.

Het zijn zware tijden geweest voor Emanuels. Foto: Bastiaan Miché

'Een burgemeester die niet kan optreden,
moet aftreden'

Voor 't Perronnetje, dat inmiddels ontruimd is, uiten diverse deelnemers hun zorgen. Racisme steekt nog altijd de kop op in Nederland en blijkbaar ook in Hilversum. Dat laatste verbaast een aantal, want Hilversum is toch die bruisende mediastad. "We zijn ook Nederlanders en geen tweederangsburgers", levert applaus op. Ook burgemeester Pieter Broertjes komt aan bod. Dat onder zijn hoede Emanuels nu vervolgd wordt, die jongens niet keihard zijn aangepakt en dat een hardwerkende onderneemster kan worden weggepest, is niet te bevatten bij de meesten. "Een burgemeester die niet kan optreden, moet aftreden", klinkt op de Kleine Drift voordat de stoet naar het Oosterspoorplein vertrekt.

Zelf heeft Emanuels niet meegelopen. Dat is emotioneel te heftig voor haar, zo geeft zij aan. In haar toespraak vanuit haar hart, zoals ze aan het begin van haar speech aangeeft, laat ze weten dat ze zich in de steek gelaten voelt door de gemeente Hilversum en het Openbaar Ministerie (OM). Dat zij haar zaak heeft moeten sluiten na tijdenlang te zijn lastiggevallen, geterroriseerd en gediscrimineerd door een groep jongeren doet haar pijn. Nu wordt ze nog vervolgd voor mishandeling van een paar jongens, nadat zij op 17 augustus slaags raakte met een aantal van hen. Slechts één raddraaier moet zich verantwoorden voor de rechter voor belediging. Op een YouTube-film is duidelijk te horen dat zij onder andere voor 'kankerzwarte' wordt uitgemaakt. Het is de wereld op z'n kop en oneerlijk, is haar stelling.

"Ik als zwarte moeder met een witte vader probeer mijn kinderen op te voeden met de gedachte dat zij meer zijn dan kleur. Dat ze beoordeeld moeten worden op wie zij zijn, wat zij doen voor de maatschappij en niet op hun etniciteit. Op deze manier wordt het alleen maar moeilijker gemaakt, want hoe moet ik mijn kinderen uitleggen dat mensen ongestraft racistische dingen naar ze roepen", zegt een zichtbaar geëmotioneerde Emanuels. "En dat de daders daar makkelijk mee weg kunnen komen, want dat is wel het beeld dat het OM nu afgeeft: van roep maar en doe maar. En je komt ermee weg. Dat is voor mij niet te bevatten. Ik ben mede hierdoor verhuisd uit Hilversum", is haar vervolg.

Er komt meer kijken bij woningbouw dan alleen ruimtelijke factoren

Reactie college op vragen van ChristenUnie

Met nieuwe bouwprojecten is helemaal niks mis. Die geven Hilversum ook een impuls, maar zorgvuldige afwegingen zijn hierbij wel nodig, aldus het college.

Wat is de status van de woningbouwplannen voor het oude Leen Bakkerpand aan de Korte Noorderweg? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat er iets moet gebeuren in de spoorzone staat ook voor het college van burgemeester en wethouders onomstotelijk vast. Een kwalitatieve impuls, ook op het gebied van woningbouw, is nodig. Daar hoort wel een maar bij; de balans tussen de verschillende functies speelt hierin een bepalende rol.

Dat is de reactie van het college op schriftelijke vragen van de ChristenUnie (CU). De fractie is in de pen geklommen nadat vier projectontwikkelaars in deze krant aan de bel trokken. Zij lopen met hun bouwplannen om onduidelijke redenen vast in de gemeentelijke molen. CU-raadslid Tjerk Pelsma uitte zorgen over de voortgang van de woningbouwprojecten op zogeheten inbreidingslocaties, zoals die van de Leen Bakker op de Korte Noorderweg. De politicus is geschrokken van de vertraging die de plannen oplopen, terwijl de roep om (meer) woningen in Hilversum en omstreken groot is.

Transformatie van leegstaand commercieel vastgoed is volgens het college in de afgelopen jaren een effectieve manier geweest. Vanuit het raadhuis wordt gewezen naar het oude KRO-gebouw, het Lucentterrein, de Melkfabriek en Villa Industria. "Potentiële transformatielocaties die nu in beeld zijn en mogelijk in aanmerking zouden komen voor woningbouw vergen een nieuwe, zorgvuldige afweging. Daarin speelt niet alleen veranderend inzicht rondom werkgelegenheid een rol, maar ook andere ruimtelijk bepalende vraagstukken, zoals cultureel erfgoed, de energie/klimaatopgave en de meerwaarde van de omgeving", is de schriftelijke reactie.

Meest sprekende voorbeeld is dat van de Leen Bakker aan de Korte Noorderweg. De eigenaar is door de gemeente zelf benaderd met de vraag of hij het gebouw, dat midden in de spoorzone ligt, een nieuwe bestemming wilde geven. Daar is de eigenaar mee aan de slag gegaan. Na plannen gepresenteerd te hebben in het raadhuis, later ook aan de omwonenden, moest hij terug naar de tekentafel. Woningen alleen was niet genoeg. Er moest wonen-werken komen, luidde de nieuwe opdracht. Daaraan is voldaan, maar de plannen liggen nu in het raadhuis. Ook hier wijst het college op evenwichtigheid bij initiatieven in de spoorzone. "Belangrijk punt daarbij is de balans tussen de verschillende functies. Meer specifiek gaat het om wonen, werken en voorzieningen", aldus het college.

Opvallend genoeg is in de schriftelijke reactie te lezen dat deze regio ten opzichte van andere regio's vooral achterblijft op het gebied van werkgelegenheidsontwikkeling. Met de voortgang van de woningbouw zit het op zich wel snor. Wel geeft het college toe dat de totale productie iets achter ligt op schema, maar qua sociale woningbouw presteert Hilversum boven ambitie. In de afgelopen twee jaar zijn 575 nieuwe woningen neergezet, waarvan 56 procent sociaal, staat in de brief. En met de 310 nieuwe woningen per jaar zit de gemeente boven het langjarig gemiddelde van 200 à 250 woningen per jaar.

Hoofdpijndossier zwembad De Winter heeft met bouwstop nieuw hoofdstuk

Veel leerlingen zijn door alle tumult gestopt met zwemlessen

De discussie speelt al maanden, maar de officiële opening van het nieuwe zwembad in Kerkelanden is voorlopig nog ver weg. "En daar zijn ruim 700 kinderen de dupe van."

Shiva de Winter sprak eerder dit jaar de politiek toe. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Wij als ouders zien vooral een overheid die om wat voor reden dan ook onnodig tijd aan het rekken is, tot grote frustratie van veel mensen." Dat schrijven twee teleurgestelde ouders namens alle ouders wier kinderen de dupe zijn in de soap die Zwembad Kerkelanden heet.

Al maanden zijn er gesprekken tussen zwemschoolhouder Shiva de Winter en de gemeente Hilversum gaande over het realiseren van een kleinschalig instructiebad aan de Fransiscusweg 229, maar een resultaat is nog altijd - ondanks de welwillendheid die alle partijen tentoonspreiden - ver weg. Afgelopen week kreeg de discussie een nieuw hoofdstuk doordat De Winter een bouwstop kreeg opgelegd. De gemeente heeft nog altijd geen groen licht gegeven voor het zwembad en dus zouden de werkzaamheden in het pand illegaal plaatsvinden.

De Winter is het daar niet mee eens en heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente om de werkzaamheden toch voort te mogen zetten. Hij gaat er namelijk van uit dat de vergunning er alsnog komt en wil dan zo snel mogelijk open gaan en zwemlessen verzorgen. Immers, op dit moment moeten 700 leerlingen uitwijken naar zwembaden buiten Hilversum. Voor zo'n 200 kinderen (en hun ouders) is die afstand echter een brug te ver. Zij zijn daarom tijdelijk gestopt met de lessen. "Wij zijn erg teleurgesteld in alle perikelen die de bouw van dit zwembad belemmeren, met als laatste nieuws nu zelfs een acute bouwstop", schrijven de twee ouders aan burgemeester Pieter Broertjes. "Daarnaast lijkt de weerstand continu groter dan de argumenten (inclusief foutieve beschuldigingen), wat bij ons vraagtekens doet rijzen. Het zou ontzettend jammer zijn als dit zwembad niet (spoedig) gerealiseerd kan worden, omdat daar dan ongeveer 700 kinderen de dupe van zullen zijn."
Broertjes kan zich voorstellen dat de situatie voor de kinderen verre van ideaal is, maar stelt dat de aanvraag van De Winter niet voldeed aan de brand- en verkeersveiligheidseisen. Bovendien ontbreken voldoende parkeerplaatsen en voldoet het pand niet aan de eisen die nodig zijn om een zwembad te starten. Vele gesprekken tussen de verschillende betrokkenen volgden, maar zonder resultaat. "Helaas moesten wij concluderen dat dat niet tot voortvarendheid in het aanleveren van de vereiste informatie leidde. Tot op heden is nog niet voldaan aan alle eisen, daarom kunnen wij de vergunning nog niet verlenen. Bouwen zonder vergunning is niet toegestaan. Het doorbouwen aan het pand is bovendien niet zonder risico. Om die reden hebben we de bouwwerkzaamheden stilgelegd."

'Teleurgesteld in alle perikelen die bouw zwembad belemmeren'

Als door een wesp gestoken menen de ouders dat De Winter wel degelijk de juiste informatie heeft aangeleverd. "De benodigde constructieberekeningen zijn maar liefst zes keer uitgevoerd, waarbij de conclusie telkens hetzelfde was, namelijk dat dat in orde is. Ook de brandweer heeft groen licht gegeven als het gaat om zaken als veiligheid, vluchtplan, omgeving et cetera. Kortom, uw argumentatie dat tot op heden nog niet voldaan is aan alle eisen klopt naar ons idee niet. Wij als ouders zien vooral een overheid die om wat voor reden dan ook onnodig tijd aan het rekken is, tot grote frustratie van vele mensen."
Floris Voorink is uiteindelijk de wethouder die het groene licht voor de bouw van het zwembad moet geven. Maar aanhangers van De Winter zien in de VVD'er vooral de persoon die continu dwarsligt. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen week noemt ook hij de bouwstop voor Zwembad Kerkelanden betreurenswaardig. Maar, voegt hij toe, iedereen mag pas bouwen als er een vergunning ligt. En hoewel er zicht is op verbetering, is deze er nog niet. "Op een gegeven moment moet je een grens trekken", verklaarde de wethouder de bouwstop.
De Winter zelf benadrukt dat alles wat er tot nu toe is gebouwd in het pand aan de Fransiscusweg in overleg is gegaan met de gemeente. De afspraak daarbij was dat het zwembad leeg zou blijven zolang de constructietekening niet was goedgekeurd. Maar volgens De Winter is er nu een bouwstop omdat de bouw te snel ging. "Maar het bad is nog niet gevuld."
Wat De Winter het meest frustreert is dat de discussie allang niet meer lijkt te gaan over de noodzaak van het bad. Immers, 200 van de pakweg 700 kinderen die zwemlessen bij De Winter Sport volgen, zitten nu thuis. De overige 500 zijn uitgeweken naar Baarn, Maarssen en Huizen.

De Winter meent dat de afgelopen weken wel degelijk alle benodigde stukken en aanpassingen zijn aangeleverd, maar dat het steeds maar wachten is op een reactie van de gemeente. Desondanks blijft hij positief en hoopt hij nog voor de zomervakantie het zwembad te kunnen openen, het liefst samen met Voorink. "Er wordt hier door alle partijen keihard aan gewerkt. Iedereen loopt op het puntje van zijn tenen, we krijgen er allemaal hoofdpijn van. Maar we gaan open. Honderd procent."

'Eén pot is beter dan geen, maar er is wel haast geboden'

Urilift komt op de Groest, duidelijke roep om meer openbare toiletten

De verhoudingen kloppen niet. Er moeten meer openbare toiletten komen en dan met name voor vrouwen, volgens een deel van de gemeenteraad.

Voorlopig is het openbaar toilet in de Spuisteeg nog de enige voorziening in het centrum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat er op de kop van de Groest en de Leeuwenstraat een verzinkbaar toilet komt is een mooi begin. De raad zei vorige week ja tegen deze urilift van 100.000 euro, maar de wens om meer openbare toiletten, en dan vooral voor vrouwen, te realiseren was duidelijk hoorbaar.

'Dat vrouwen nu nergens naartoe kunnen: dát is de urgentie'

Waar kan je als vrouw plassen in de nachtelijke uren in het centrum? Nergens, luidt het antwoord nu nog. Voor mannen is er wel een openbare voorziening, naast het politiebureau. "Vrouwen kunnen nu nergens naartoe. Dát is de urgentie", stelde Marleen Remmers van GroenLinks. Dat wildplassen een probleem is tijdens de uitgaansnachten is dan ook niet vreemd. Dat moet beter en daar wordt Hilversum gastvrijer van, zo vindt politiek Hilversum. Woensdag ging de raad akkoord met de realisatie van een urilift: een verzinkbaar toilet met twee herenurinoirs en één afgesloten damesurinoir op de hoek van de Groest en de Leeuwenstraat.
En daar schuilt vooral het probleem. Hoeveel zoden zet één schamel vrouwentoilet nu aan de dijk? "We zien dit als stap één. En één pot is beter dan geen, maar er is wel haast geboden", aldus Remmers. Dat er over een klein half jaar - de levertijd van deze dure openbare toiletten is naar verwachting vijf maanden - meer voorzieningen zijn is een verbetering. Drie toiletten voor mannen en slechts één voor vrouwen valt slecht bij onder meer GroenLinks en de PvdA. "We hebben nul toiletten voor mensen met een beperking. Straks hebben we één damestoilet en drie herentoiletten. Kunnen we met Urilift in gesprek gaan over plaatsing van twee uriliften of genderneutrale toiletten", sprak PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge.

In een eerste reactie gaf wethouder Floris Voorink aan dat een locatie vinden voor deze urilift al een hele puzzel was. Op de Groest is amper ruimte en staan ondernemers ook niet te juichen als ze deze voorziening voor de deur krijgen. Daarnaast moet het een plek zijn waar kabels en leidingen de grond in kunnen, want het moet een verzinkbaar toilet zijn. "Twee vrouwentoiletten zou kunnen. Dat maakt technisch, denk ik, niet zoveel uit. Dat wil ik best onderzoeken."
In de toekomst komen er zeker meer openbare toiletten in het centrum. Voorink benadrukte dat deze er bijvoorbeeld echt komen op het Langgewenst. Dat is eerder al vastgelegd in het bestemmingsplan voor het nieuwe marktterrein. Met die hernieuwde toezegging stelde hij SP-fractievoorzitter Bianca Verweij tevreden. Tevens is zijn wens voorzieningen te regelen op het moment dat de gemeente eindelijk een inpandige fietsenstalling heeft. De gemeente is volgens de wethouder over twee locaties in gesprek.

Geen steun voor motie: te Haags

Kersvers raadslid Rebekka Timmer. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor burgemeester Pieter Broertjes is het geen probleem om een brief te schrijven naar Den Haag met de boodschap het Kinderpardon te versoepelen. De meerderheid van de gemeenteraad ziet de steun van de SP-motie niet zitten: het voorstel is namelijk te Haags.

Namens de SP diende Rebekka Timmer tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week haar eerste motie in ('Ze zijn al thuis'). Zij wil dat Hilversum zich inzet voor de dreigende uitzetting van zo'n vierhonderd kinderen die al minstens vijf jaar in Nederland wonen. Meer dan dertig gemeenten steunen deze oproep al en Timmer hoopt dat Hilversum zich hierbij aansluit.

"We zijn allemaal vaders en moeders", geeft Haitske van de Linde (VVD) aan. "Het is verdrietig dat ze hier niet kunnen blijven. Als je een grens trekt, vallen er altijd mensen naast. Ook als je nieuwe grenzen trekt. Maar dit is echt een onderwerp waar onze Haagse collega's mee aan de slag moeten." ChristenUnie, D66 en Hart voor Hilversum (HvH) spraken woorden van gelijke strekking. Karin Walters van HvH zegt zelfs dat dit helemaal geen Hilversums dossier is voor een lokale partij.
"Het is onze taak om ook lokale gevoelens te vertalen richting Den Haag", is de poging die Jan Kastje, fractievoorzitter van GroenLinks, doet. "Ik vind het een vreemde redenering. Jullie lopen nu weg voor de lokale verantwoordelijkheid", voegt hij toe. Timmer zelf constateert geschrokken dat de partijen het inhoudelijk wel met het voorstel eens zijn, alleen dat de politieke arena kennelijk onjuist is. "Dit is juist een thema dat verwant is aan politiek. Het gaat om personen die dicht bij ons staan. Dan moet je je juist lokaal uitspreken", is de oproep van de SP'er. Maar HvH, D66, VVD, ChristenUnie en Leefbaar Hilversum zijn onvermurwbaar.

'Een duurzame en gezonde dorstlesser'

Cruyff Courts in Hilversum hebben eigen watertappunt

Wethouder Voorink opende met heel veel kinderen het watertappunt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op tien verschillende plekken in Hilversum is straks een zogenaamd watertappunt te vinden. De eerste twee zijn inmiddels aangebracht: bij het Cruyff Court in Hilversum-Noord en het Davy Klaassen Cruyff Court in Anna's Hoeve. In Noord verrichtte wethouder Floris Voorink van Sport - samen met heel veel kinderen - woensdagmiddag de opening.

De watertappunten, het resultaat van een door de raad gesteunde motie van GroenLinks, D66 en ChristenUnie, komen er op initiatief van Join the Pipe. Zij promoten het drinken van kraanwater. Het doel: een eerlijke verdeling van drinkwater en gebruik van milieuvervuilend voorverpakt bronwater tegengaan.
De watertappunten zijn gerealiseerd met dank aan de Nationale Postcode Loterij en de Johan Cruyff Foundation. Zij vinden het belangrijk dat alle Cruyff Courts voorzien worden van kraanwatertappunten. "Zo kunnen alle kinderen tijdens het sporten genieten van een duurzame en gezonde dorstlesser."
Als wethouder van een JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht) benadrukt Voorink het belang van een gezonde leefstijl bij jongeren en kinderen en het drinken van kraanwater. "Wanneer kinderen genoeg bewegen, gezond eten en drinken hebben ze meer energie. Dat komt hun school- en sportprestaties ten goede en daarmee is de kans op overgewicht ook kleiner. Hoe mooi is het dan om bij de Cruyff Courts een watertappunt aan te brengen."
Met de verkoop van watertappunten en navulbare kraanwaterflessen en met donaties financiert Join the Pipe schoondrinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden. Inmiddels zijn er al 450 tappunten geplaatst in Nederland, België en Duitsland. De watertappunten, samen met enkele waterleidingbedrijven in Nederland ontwikkeld, voldoen aan alle kwaliteitseisen, zijn vandaalbestendig en kunnen het hele jaar worden gebruikt.

Duizenden bezoekers bij Grasbaanspektakel in Meent

Er waren elf koersen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Elf koersen, maar ook linedancers, Old American Cars en een westernrodeoshow van The Future Guys. Het kwam allemaal voorbij tijdens de tiende editie van het Grasbaanspektakel in de Hilversumse Meent afgelopen vrijdag.

Voor het eerst was het evenement op de prachtig gelegen grasbaan aan de Melkmeent van Harm en Maartje Jansen, dat opnieuw duizenden bezoekers trok, niet op de woensdag- maar op de vrijdagmiddag. Belangrijkste reden daarvoor was dat op die manier de bezoekers wat langer konden blijven (de dag erna waren ze toch vrij) en ook was het wat gemakkelijker voor de organisatie om voldoende vrijwilligers te krijgen.
De koersen zijn professioneel en onder de verantwoordelijkheid van het NDR (de Nederlandse Draf en Rensport) verreden. Die bepaalt de agenda van de koersen en dus ook deze in de Meent. Het is nog maar de vraag of het evenement volgend jaar opnieuw op de vrijdag plaatsvindt. Organisatievoorzitter Tom van Eijden hoopt in ieder geval van wel. "We kregen na afloop heel veel complimenten. Het was echt een grote happening."

Eén winnaar, maar vooral ook veel lol op 't Melkhuisje

Ambassadeur en titelverdediger Robin Haase was dus toch nog twee dagen in Hilversum te bewonderen tijdens de Melkhuisje Masters, nadat hij de eerste dag cancelde. Hij wist echter zowel vrijdag als zaterdag zijn wedstrijden niet te winnen. De winst ging daarom naar de Chileen Nicolas Jarry. Het servicekanon deed zijn naam alle eer aan, want hij toverde op een gegeven moment een opslag uit de hoge hoed met een snelheid van 225 kilometer per uur.

Nicolas Jarry won het toernooi. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Onderhands serveren, een high five met een ballenjongen, bij een service van de tegenstander vlak achter de servicelijn staan of na een lange en vermoeiende rally bij je tegenstander aangeven dat je de dertig al bent gepasseerd. Al dit soort grappen kwam de afgelopen week voorbij tijdens de tweede editie van de Melkhuisje Masters.

Daaruit blijkt wel dat het voorbereidingstoernooi op Roland Garros eigenlijk niet veel meer is dan zes trainingswedstrijden met publiek. Al gaan als het er echt op aankomt de deelnemende spelers wel vol voor de winst.
De belangrijkste publiekstrekker Robin Haase - veruit de beste tennisser van Nederland - was vrijdag en zaterdag alsnog van de partij. Donderdag werd hij vervangen door de nummer twee van Nederland, Tallon Griekspoor, omdat Haase nog actief was in Rome. Daar was hij vrijdag liever nog steeds geweest, gaf hij toe, maar door een nederlaag daar speelde hij vrijdag in Hilversum tegen de Spanjaard Guillermo Garcia Lopez. "Maar het is uiteindelijk leuk om hier te zijn."

Uiteindelijk verloor Haase zowel van Garcia Lopez als van de uiteindelijke toernooiwinnaar Nicolas Jarry. "Ik heb hier drie dagen genoten", zei de nummer 63 van de wereld na afloop. "Gravel is mijn favoriete baansoort en met mijn vorm zit het goed. Dat hebben mijn tegenstanders wel ondervonden."
Maar wie praat over 't Melkhuisje praat vooral over de historie. Tot en met 1994 was in Hilversum immers jaarlijks een toernooi waar voor de punten werd gespeeld. Sportjournalist Edward van Cuilenborg, die nu fungeert als spreekstalmeester, kan zich die periode van een bomvolle perstribune nog wel herinneren. "Maar ook nu zie je allemaal topspelers. Maar wel met een glimlach. Het is allemaal wat meer ontspannen dan bij een normaal toernooi."

Genoeg gekkigheid tijdens de wedstrijden.
Robin Haase verloor twee keer. Foto: Bastiaan Miché
Guillermo Garcia-Lopez geeft een jong talent les.
De winnaar met de beker.

'Nederlaag is een signaal dat we iets moeten veranderen in de selectie'

Ontgoocheling bij Hilversum na verloren finale tegen 't Gooi

De rugbyers van Hilversum zijn er niet in geslaagd om voor de vierde keer op rij landskampioen te worden. In de finale was 't Gooi te sterk.

Marcus Holden en Kieran Hogg (16) na afloop van de finale. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als regerend Nederlands kampioen stapten de rugbyers van Hilversum zondag in de bus naar Amsterdam om de vierde titel op rij op te halen. Zeven uur later bij terugkomst op sportpark Beerestein was de kater na de 30-19 nederlaag tegen 't Gooi nog lang niet verwerkt.

'Ik kan niet begrijpen dat we
zo slecht speelden'

De finale om de landstitel was er een om van te smullen. Vriend en vijand waren het eens dat duels op dit niveau helaas een zeldzaamheid zijn. Beide ploegen waren naar het nationaal rugbycentrum gekomen om te winnen. De mannen kletsten er volop in, met als gevolg dat er regelmatig moest worden gestopt voor blessurebehandelingen. De bekende spons en spuitbus deed wonderen; alleen Hilversum-speler Fidas Efthymiou moest na acht minuten worden vervangen.

Direct na het begin van de wedstrijd deelde 't Gooi al de lakens uit met als resultaat dat het na tien minuten al met 12-0 leidde door try's van Huibrecht Simon van Vliet en Nicholas Colvin. De neutrale toeschouwers hadden toen al door dat de regerend kampioen het zwaar voor de kiezen zou krijgen. Even gloorde er hoop voor de Hilversummers nadat Marcus Holden door een try en conversie zeven punten op het scorebord bracht. Dat was van korte duur, aangezien 't Gooi voor de rust wegliep naar 22-7.
Na de rust trachtte Hilversum orde op zaken te stellen. Door try's van Dirk Danen en Marinus du Preez en de conversie van Holden kwam de negentienvoudig kampioen terug tot 19-25. Door een strafkick scoorde 't Gooi drie punten.
Dat was het kantelmoment in de wedstrijd: wie nu het eerst scoorde kon met de titel naar huis. Melle de Jongh maakte voor 't Gooi aan alle onzekerheid een einde.
Bij de spelers van Hilversum was na afloop de ontgoocheling groot. Hier hadden ze geen rekening mee gehouden. Speler/coach Marcus Holden analyseerde: "'t Gooi speelde een prima partij en wij kwamen niet in ons normale spel. We zijn in het begin van de wedstrijd afgestraft door persoonlijke fouten. Dat konden we niet meer herstellen."
En speler Sep Visser die niet in de wedstrijd kwam: "We hadden een totale offday. We zijn op alle fronten afgetroefd en hier ben ik goed ziek van. Ik kan niet begrijpen dat we zo slecht speelden."
Hilversum technisch adviseur Dé Beukers wist snel dat prolongatie van de titel een hels karwei zou worden: "Na tien minuten, bij de 12-0, zag ik al dat we niet in de wedstrijd zaten en er ook niet meer in zouden komen. Onze voorwaartsen kwamen er niet aan te pas. Hun coach Zane Gardfiner is een topper die ons spel goed heeft ontrafeld en daar zijn tactiek op heeft afgestemd. Eigenlijk is het beeld van deze wedstrijd wat we de laatste tijd al constateerden. Het loopt niet meer zoals in het begin van het seizoen. In de laatste thuiswedstrijd tegen DIOK hadden we het al moeilijk en een week daarvoor verloren we ook van 't Gooi. Deze nederlaag is een signaal dat we iets moet veranderen in de selectie. Er zijn spelers die het niveau niet meer kunnen opbrengen. Eerst maar evalueren en een plan maken."
"t Gooi-aanvoerder Hugo Langelaan kon na de afmattende strijd nauwelijks een woord uitbrengen. Later: "Wat een heerlijk gevoel. We pakten Hilversum vanaf het eerste moment bij de strot en lieten niet meer los. We waren op alle fronten beter. We bleven maar doorgaan in de wetenschap dat als je maar even verslapte Hilversum direct zou toeslaan." Speler Robin Kok voegde er nog een Cruijffiaanse oneliner aan toe: "Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren. Zo simpel was het vandaag." Het succes van 't Gooi komt ook op het conto van coach Zane Gardiner: "Het hele seizoen stond onze focus in het teken van deze finale tegen Hilversum. Stap voor stap zijn we naar dit niveau gegroeid en er zit nog meer in het team."

Tbs met voorwaarden voor steekpartij

De plek waar op die 25ste april het incident plaatsvond. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De rechtbank in Lelystad heeft een 39-jarige man uit Den Dolder acht maanden cel en tbs met voorwaarden opgelegd wegens een steekpartij vorig jaar april op de hoek van de Hilversumse Diepeweg en de Naarderstraat. Met deze straf, die gelijk is aan de eis van de officier van justitie, hoeft de man niet terug de cel in. Hij zit al meer dan een jaar vast.

De rechtbank acht niet bewezen dat de man opzettelijk geprobeerd heeft zijn slachtoffer te verwonden. Wel acht zij de dreiging met zware mishandeling bewezen. Het slachtoffer liep steekwonden op in zijn borst, buik en handen.

Bewoners van de Kapelstraat alarmeerden op die bewuste 25e april de politie toen zij een man schreeuwend en tierend door hun straat zagen lopen. De man zou daar terecht zijn gekomen nadat hij op de hoek van de Naarderstraat en de Diepestraat na een ruzie uit een auto zou zijn gestapt. De politie kon de verdachte aanhouden op het Koningshof en vond het gebruikte mes later in een prullenmand. Het slachtoffer had zich bloedend bij de shoarmatent op de hoek van de straat gemeld.
Volgens de man uit Den Dolder had hij met het slachtoffer afgesproken om een pakketje cocaïne te overhandigen, waarvoor hij geld zou ontvangen. Toen de man niet met geld over de brug kwam heeft hij hem bedreigd met een mes omdat hij de drugs terugeiste. Daarop zou het slachtoffer gas hebben gegeven waardoor er een steekwond zou zijn ontstaan. Ook zou het slachtoffer daarna het mes hebben weggeslagen waardoor hij een snijwond aan zijn gezicht en hand opliep.

De rechtbank acht die verklaring aannemelijk, vooral omdat het slachtoffer een summiere verklaring heeft afgelegd en weigerde verder op de zaak in te gaan. Na de uitspraak is de man direct overgebracht naar een forensisch psychiatrische instelling, zoals hij zelf ook wilde. De verdachte heeft in zijn jonge jaren forensische psychiatrische begeleiding gehad en was op het moment van het incident in De Wier in Den Dolder in begeleiding vanwege een psychiatrische stoornis.

Estella Heesen

Volle bak tijdens Dag van de Mediastages

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Volle bak bij Beeld en Geluid. Woensdagmiddag kwamen vijfhonderd jongeren uit het hele land naar het museum: de locatie van de vijfde editie van de Dag van de Mediastages. Met deze opkomst was de stagemarkt volledig gevuld. "'Talent is van onschatbare waarde voor de media. Hilversum is dit jaar 100 jaar mediastad en ook de aankomende 100 jaar willen wij het centrum van de media en innovatie blijven", aldus wethouder Wimar Jaeger van Media. Naast kraampjes op de stagemarkt waren er workshops en spraken eindredacteuren van The Voice of Holland en Tom Hofman van BNN over hun werk.

Erfgoedclubs in de bres voor Corverslaan 2

HILVERSUM Geef de Corverslaan 2 de status van gemeentelijk monument. Met een brief proberen de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk, Stichting Het Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Heemschut het college van burgemeester en wethouders over de streep te trekken.

De reden dat de drie in de pen zijn geklommen met de duidelijke oproep zijn de verbouwingsplannen voor de boerderij. Volgens de briefschrijvers dreigen belangrijke karakteristieke elementen van dit gebouw te verdwijnen. Daar moet een stokje voor gestoken worden, menen de erfgoedclubs. Dit pand is onder andere 'een zeldzaam voorbeeld in Hilversum van landelijke bouwkunst van rond 1800'.

Propaganda NSB online

HILVERSUM NSB-propagandafilms komen online beschikbaar dankzij Beeld en Geluid en het Netwerk Oorlogsbronnen. De collectie bestaat uit zo'n 170 gedigitaliseerde films, met name uit 1941 tot en met 1944.

Het gaat om geconfisqueerd oorlogsmateriaal waarvan de Nederlandse overheid in 1944 de auteursrechten verkreeg, die 70 jaar na publicatie zijn vervallen en nu dus tot het publieke domein behoort. Belangrijkste reden voor het vrijgeven is grootschalig en laagdrempelig (wetenschappelijk) onderzoek mogelijk te maken en te stimuleren.
De films vertellen veel over het ideaalbeeld dat de NSB haar leden en de 'volksgenoten' wilde voorspiegelen: orde, discipline, tucht, patriottisme en volksbelang voor individueel belang.

Schoutenstraat verzorgt eerste Blend Event

HILVERSUM Winkeliers van de Schoutenstraat hebben de krachten gebundeld. Dat heeft geresulteerd in het Blend Event.

Zaterdag is het zover. Van 11.00 tot 17.30 uur is er van alles te doen in de winkelstraat in het centrum. De achttien deelnemende winkels laten het nieuwste van het nieuwste zien en trakteren op veel lekkers, zo luidt de aankondiging.

Schoolplein verandert in concertzaal

Chef'Special verrast winnende leerlingen Wilhelminaschool met optreden

Niet in de Afas Live of Ziggo Dome, maar bij de Wilhelminaschool genoten deze week 200 leerlingen van een concert van Chef'Special.

Na afloop was het publiek niet weg te krijgen.

HILVERSUM Zanger Joshua Nolet van de Haarlemse band, bekend van nummers als 'In Your Arms' en 'Amigo', moet nog even wakker worden als 's ochtends het schoolplein aan de Gijsbrecht van Amstelstraat volstroomt met leerlingen voor een half uur durend optreden. Maar uiteindelijk gaan zowel band als de leerlingen uit hun dak. "Het is altijd leuk om voor kinderen te spelen", zegt Nolet na afloop.

'Met heel weinig middelen iets heel creatiefs gemaakt'

Het bezoek van Chef'Special komt doordat groep 8B van de Wilhelminaschool meedeed aan een landelijke actie van Vodafone en Chef'Special. De opdracht: maak op zo'n originele manier een cover van de hit 'Amigo'. "Een moeder van een van de leerlingen had het voorbij zien komen en stelde het voor", zegt groep 8B-leerkracht Rick de Jongh, zelf ook muzikant.
Met verschillende schoolattributen (liniaal, boeken, mappen) gingen de leerlingen aan de slag en stuurden hun inzending in. Een paar weken later kwam het nieuws dat de Hilversumse basisschool één van de drie winnende scholen was. "We gingen er niet van uit dat we zouden winnen, het duurde allemaal ook best lang", zegt De Jong. "Maar toen bleek dat we hadden gewonnen, werd er uiteraard wel flink gejuicht."
De school kreeg niet alleen een optreden aangeboden, maar won tevens een muziekpakket van 5000 euro. Voor De Jong de kans om echt met muziekonderwijs aan de slag te gaan.
Het optreden van de band was voor de groepen 5 tot en met 8. De 200 aanwezige kinderen bleven aanvankelijk op de grond zitten, maar konden toen de wat snellere nummers voorbijkwamen niet meer rustig blijven. Groep 8B-leerling Isabeau was één van hen en van alle aanwezigen waarschijnlijk ook de grootste fan. "Ik luister ze wel vaak op Spotify, maar dit is de eerste keer dat ik ze live zie. Mijn favoriete nummer? Toch wel 'Try Again'."
Dat nummer kwam overigens niet voorbij tijdens het concert, dat uiteraard eindigde met 'Amigo'. Ook zanger Nolet genoot: "Het is mooi om dit te koppelen aan de campagne voor muziekonderwijs op scholen. Wat zo mooi was aan het filmpje van deze school was dat ze met heel weinig middelen iets heel creatiefs hadden gemaakt."

Zanger Joshua Nolet maakte er samen met de leerlingen een groot feest van. Foto's: Bastiaan Miché

Montessorischool-Zuid en Fabritiusschool bij debattoernooi

Het toernooi vindt voor de twaalfde keer plaats. Foto: Wineke Onstwedder

HILVERSUM Moet het Noordpoolgebied een officieel natuurreservaat worden? Zou ieder Nederlands gezin een vluchteling in huis moeten nemen? Ruim 250 basisschoolleerlingen uit het hele land laten komende zaterdag hun beste sprekerskunsten zien op het Madurodam Basisschool Debattoernooi.

Leerlingen van de Montessorischool-Zuid en de Fabritiusschool vertegenwoordigen Hilversum. Het toernooi vindt voor de twaalfde keer plaats, dit jaar op middelbare school het Segbroek College. De winnende school mag een jaar lang pronken met de titel 'Landelijke Basisschool Debatkampioen'.
Het toernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is de afgelopen drie jaar mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Stichting Madurodam Kinderfonds. Daarnaast is het debattoernooi mogelijk dankzij Fonds 21, de Adessium Foundation, de Stichting Boschuysen, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Door mee te doen aan het evenement oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Voorzitter van de Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: ''Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om zich heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en de maatschappij en verrijken ze hun woordenschat. Daar hebben ze hun hele leven plezier van."

Dé kans om de e-bike te leren kennen

Rijwielhandelaren op verschillende plekken in Hilversum

Medewerkers van de Halfords staan dinsdag op het Media Park. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een toch wel bijzonder initiatief van enkele rijwielhandelaren in Hilversum. Op dinsdag 29 mei staan zij overdag op verschillende plekken tijdens een zogenaamde e-bikeprobeeractie en 'fietsreparatiedag'. De actie is een samenwerking tussen rijwielhandelaren en Hilversum Fietst.

De afgelopen weken stonden er in deze krant meerdere artikelen - ook in samenwerking met Hilversum Fietst - waarbij het gebruik van de fiets, maar ook andere thema's rondom gezondheid en milieu, werden benadrukt. Gedachte daarbij is om bijvoorbeeld werkgevers aan te sporen meer te doen aan CO2-reductie en werknemers zover te krijgen om de fiets te pakken en de auto te laten staan. Wie zich bovendien voor het fietsinitiatief aanmeldt, steunt daarbij ook nog eens een goed doel.
En hoewel het aantal fietsers - vooral dankzij de e-bike - toeneemt, is er altijd ruimte voor verbetering. Mede daarom staat een aantal winkeliers dinsdag op verschillende plekken in Hilversum. Zo staan medewerkers van de Halfords tussen 12.00 en 15.00 uur op het Media Park en Antilopepersoneel staat om diezelfde tijd op het Arenapark. Medewerkers op die bedrijventerreinen kunnen zo een ritje maken op de e-bike. Want zo'n elektronische tweewieler is echt niet meer alleen voor de wat ouderen onder ons, weet ook bedrijfsleider Joep Poels van de Halfords aan de Groest. "Je ziet al steeds vaker dat mensen voor hun werk van Amsterdam naar Hilversum fietsen of van Hilversum naar Utrecht. Dat gaat de komende jaren nog meer gebeuren."
Van belang daarom - ook om het aantal ongevallen te beperken - is de aanleg van fietssnelpaden en ook oplaadpalen voor fietsers, vindt Poels. "Die zijn er te weinig. Als je er in het centrum bijvoorbeeld vier neerzet, kun je daarmee ook weer veel toeristen naar het centrum trekken."

Kijk voor meer informatie op www.hilversumfietst.nl.

Met speed pedelec iedere dag fluitend naar Arenapark

Suzanne van de Wolfshaar: "Het is als het ware mijn auto." Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ze reisde bijna iedere dag op en neer van Amsterdam naar haar werk op het Arenapark. Vaak met de trein of (bij mooi weer) de racefiets, maar dat was toch wel veel gedoe of best vermoeiend. De speed pedelec bood uitkomst. "Je fietst je hoofd lekker leeg en bent buiten, in beweging", vertelt Suzanne van de Wolfshaar.

'Racefietsers zijn me vaak dankbaar wanneer ik als haas voor ze rijd'

Inmiddels rijdt de 46-jarige al drie jaar van deur naar deur op haar snelle elektrische fiets. Vaak al binnen drie kwartier, maar sowieso binnen het uur weet zij de rit van 30 tot 35 kilometer naar haar werk te volbrengen. "Ik vroeg me af of ik een manier kon vinden om meer buiten te zijn. Tussen Amsterdam en Hilversum - langs de N236 - heb je een mooi fietspad, zo door de natuur. Bij een fietsenmaker leende ik een keer een fiets en ik was om. (lachend, red) Het is ook wel fijn om iedereen - zelfs brommers vaak - voorbij te fietsen."
Een investering was de fiets wel: 3500 euro. Aan de andere kant: voor een auto betaal je meer. Wel moet Van de Wolfshaar een helm op. De fiets kan namelijk 45 kilometer per uur. En de Amsterdamse moet, zeker wanneer ze bij tegenwind de maximale trapondersteuning gebruikt, na ieder ritje de accu opladen. Toch is de pedelec steeds normaler geworden, ziet de hoofdstedeling. Een paar jaar terug kwam ze er hooguit twee of drie tegen, nu ligt dat aantal aanzienlijk hoger.
Haar collega's hebben de overstap nog niet gemaakt, al pakt een aantal nu wel de racefiets of gewone e-bike in plaats van de auto. "Er wordt al wel over nagedacht, maar nog niet iedereen neemt die stap. Het zal helpen als werkgevers het meer stimuleren en fietshandelaren er meer op inspelen. Maar goed, ik heb de mazzel dat mijn werkgever douchefaciliteiten heeft. Dat kan niet iedereen zeggen."
Hoe werkt het en hoe kijkt de buitenwereld hiertegen aan? Het waren vragen die Van de Wolfshaar zichzelf ook stelde toen zij de snelle tweewieler aanschafte. "Maar het is als het ware mijn auto, een heel fijne manier voor woon-werkverkeer. Ik gebruik hem ook alleen om naar mijn werk te fietsen. Ik heb grof gezegd gewoon schijt aan het beeld dat de e-bike voor oudere mensen is. Het is ook een stoere fiets. Bovendien zijn racefietsers me ook vaak dankbaar, wanneer ik als haas voor ze rijd en ze op die manier uit de wind houd."
Na drie jaar is voor Van de Wolfshaar wel duidelijk dat zij niet snel meer zal overstappen op de trein. De auto is al helemaal geen optie. "De trein en fiets genieten toch mijn voorkeur. Het is gewoon een kwestie van het in je systeem krijgen. Dan maakt die kou of regen ook niet meer uit."

Wonen in grachtenpakhuis dat bol staat van de historie

Nu unieke loftappartementen in voormalige Weesper jenevermouterij

In het grachtenpakhuis 'Nieuwstad 100' in Weesp zijn unieke stadswoningen gemaakt. Met verkopend makelaar Koster Di Giacomo duiken we in de boeiende historie.

Het zicht op de fraaie Van Houtenkerk is er nog steeds.

WEESP Met zijn 340 rijks- en gemeentemonumenten ademt het stadscentrum van Weesp nog steeds een rijk verleden uit. Neem Nieuwstad 100: tussen 1798-1799 gebouwd als mouterij en ooit onderdeel van de grote Weesper jeneverdistilleerderij Het Anker.

Samen met molen Het Anker, twee pakhuizen en twee stokerijen vormde Nieuwstad 100 een enorm jenevercomplex in het Weesp van begin 19e eeuw. Maar de geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat verder terug dan 1799. Op 30 januari 1759 koopt de heer Johan Daniël Thuret de mouterij aan Nieuwstad 100 voor 200 gulden. Het is dus goed mogelijk dat het pand herontwikkeld is opgeleverd. En dat zet te denken...

West-Europese adel

In de ruim bemeten lofts kun je wonen en werken combineren.
De geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat terug naar 1799. En mogelijk zelfs nog verder... Foto's: João Vis

Enorm jenevercomplex in het Weesp van begin 19e eeuw

Eind 17e eeuw heet Weesp een groep Franse protestantse vluchtelingen welkom. Onder hen families van West-Europese adel zoals d'Arrest en Thuret, de familie van Daniël Thuret. Hun macht en aanzien groeide snel en binnen een korte tijd namen zij menig mouterij succesvol over. Maar ook hun deelname aan het stadsbestuur bleef niet uit. Die twee bleken overigens erg goed samen te gaan; een gunstige regelgeving ten opzichte van deze drank kwam de economie én hun eigen zaken ten goede. De Franse families waren naast welvarend ook verweven met elkaar. Daniël Thuret, koper van Nieuwstad 100, stapte in het huwelijksbootje met Johanna d'Arrest, dochter van regerend burgemeester Abraham d'Arrest. Deze burgemeester liet in diezelfde tijd het gemeentehuis (1772-1776) bouwen, betaald uit de accijns van de bier- en jeneverstokerijen. Hijzelf was ook befaamd om zijn distilleerderijen in Weesp. Men kwam veel bij elkaar over de vloer en naast trouwen werd er dus ook goed gedronken!

Het pakhuis Nieuwstad 100 heeft redelijk wat eigenaren gehad. In 1799 werd Nieuwstad 100 verkocht aan de vermogende Amsterdamse kooplieden en broertjes Schimmel. Jan Schimmel had in de jaren ervoor de Weesper jenever al tot geliefd product gemaakt in de Caribbean tijdens zijn jaren als ambtenaar van de West-Indische Compagnie. Hij staat dan ook aan de basis van de gloriejaren van jeneverstokerij Het Anker en Nieuwstad 100. Tegenwoordig wordt naar dit oude recept de Anker jenever weer gemaakt en verkocht!

In 1840 wordt Henry Bohlen (1810-1862), zoon van Bohl Bohlen en Anna Schimmel, aan het roer gezet van Nieuwstad 100. Henry houdt echter meer van veldslagen en in 1847 vertrekt hij naar het Amerikaanse leger waar hij het tot generaal schopt.

In 1869 is de mouterij even in handen van Hendrik Johannes Gudde, om vervolgens in 1870 gekocht te worden door C.F. van Houten. Dat betekent voor Nieuwstad 100 een definitief einde als mouterij. Tot aan 1931 zal Van Houten Cacao er zijn kantoor, opslag en expeditie hebben. Rond 1906 zien de medewerkers van Van Houten aan de overkant van de Oude Gracht de Van Houtenkerk gebouwd worden. Zicht op het fraaie kerkje heb je vanuit Nieuwstad 100 nog altijd.

Over de appartementen

Nieuwstad 100 is in 1799 gebouwd als groot, stevig en diep pakhuis met drie bouwlagen. Hierdoor is het mogelijk geworden om unieke loftappartementen te realiseren. Er is gekozen voor een casco oplevering, zodat de lofts geheel naar eigen inzicht en smaak afgebouwd kunnen worden. Door de zeer ruime afmetingen zijn de lofts ook geschikt om wonen en werken te combineren, of als kangoeroewoning. De voorgevel is meer verfijnd van uitvoering dan de gevels van andere pakhuizen. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst omdat het van grote stedenbouwkundige en historische waarde is en typologisch interessant en als zodanig een voor Weesp uniek object.

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei van 11.00 tot 15.00 uur kunt u Nieuwstad 100 tijdens het Open Huis bewonderen.

Zwaargewonde na botsing met tractor

Man uit 's-Graveland naar ziekenhuis na klapper op Beresteinseweg

De schade aan de Volvo was aanzienlijk. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een 52-jarige bestuurder van een Volvo is afgelopen week zwaargewond geraakt na een aanrijding met een tractor op de Beresteinseweg, vlak buiten de bebouwde kom van Hilversum. Volgens een politiewoordvoerder raakte de man uit 's-Graveland gewond aan zijn hoofd en been en heeft hij vermoedelijk zijn rechterhand gebroken.

De tractor kwam net met een lading hooi vanaf een weiland de weg op rijden, de auto kwam uit de richting van Hilversum. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. De inzittenden van de tractor, een 72-jarige boer uit Kortenhoef en zijn kleinzoon, kwamen met de schrik vrij.

De verkeersongevallenanalyse van de politie heeft het ongeval, dat vorige week donderdag rond 17.15 uur plaatsvond, in onderzoek. Medewerkers van de gemeente kwamen ter plaatse om het wegdek te reinigen. De dieseltank van de tractor was namelijk geheel leeggelopen. De weg was daarom enige tijd dicht.

33 / 36

Zaterdag is er een jeugdviswedstrijd. Foto: R. Spakman

Zaterdag 26 mei

Jeugdviswedstrijd

8.30 uur | Berlagevijver

Leeftijd tot en met 14 jaar. Vissen met vaste hengel. Deelname is gratis/iedereen prijs. Stuur dan een mail naar Ronald Spakman, jeugdbegeleider@hsvhilversum.nl, www.hsvhilversum.nl. Na opgave is er automatisch deelname, u hoeft dus niet meer te reageren.

Fietstocht naar buitenplaats

10.00 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt zaterdag 26 mei de dagtocht 'Van Zodden naar Buitenplaats', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum (museum). Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Voorjaarsmarkt

10.00 uur | St. Joseph

Voorjaarsmarkt op 26 mei van 10.00 tot 15.00 uur bij St. Joseph, Minckelersstraat 71 in Hilversum. Meer informatie over o.a. kraamhuur: Roselien Ramkhelawan, coördinator Informatie & Advies Versa Welzijn,'s ochtends (ma.-do.) tel. 035-6420719/06–30217822 of per mail: ienadviespunt@versawelzijn.nl.

Bachcantate met vier solisten

16.30 uur | Grote Kerk

Op zaterdag 26 mei klinkt bij Cantate op de Brink in Hilversum de cantate 'O heilges Geist- und Wasserbad'. Een beroemde cantate van Johann Sebastian Bach met ruime vocale bezetting. De toegang is vrij, met een collecte na afloop.

Zondag 27 mei

Voetstappenpad wandelrally

8,00 uur | Instituut voor Beeld en Geluid

Loop mee met derde editie van de Klaverblad Voetstappenpad Wandelrally - 16 of 29 kilometer - georganiseerd door de Gooise Atletiek Club. Inschrijven kan op www.voetstappenpad.nl. Het inschrijfgeld komt geheel ten goede aan het Goois Natuurreservaat.

Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen

13.30 uur | IJsclubgebouw

Ga met de boswachter mee op een boottocht door het heldere water van de Ankeveense Plassen! De boottocht van 2 uur biedt je een unieke kans om door het kraakheldere water van de smalle slootjes en weidse plassen te varen. Vanuit de open boot heb je vrij zicht. Leuk voor het hele gezin!

Zomerconcert

15.00 uur | MCO

De Muziekkring Zomerconcert. Zondagmiddag 27 mei 2018 15.00 uur Muziekcentrum voor de Omroep (MCO) Heuvellaan 33, Hilversum O.l.v. Yvonne de Winter. Solist: Jan Veenboer (viool). Rossini - Mozart - Strauss - Andriessen - Anderson. www.demuziekkring.nl

Maandag 28 mei

Filmvertoning selectie SCENECS filmfestival

20.00 uur | Bibliotheek

Op maandag 28 mei om 20.00 uur worden er in de Bibliotheek Hilversum een aantal bijzondere films vertoond die eerder vertoond zijn bij het SCENECS International Film Festival. Eén hiervan is de film 'The Forgotten' van de Russische regisseur Alexander Korolov.

Woensdag 30 mei

Fietstocht naar en over de Vecht met fietsboot

10.00 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi organiseert op woensdag 30 mei een uniek combi-arrangement met fietsen en varen op de Vecht. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Donderdag 31 mei

Music around the Fireplace

20.30 uur | de Smederij

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch en gratis entree. Dit alles in intieme setting in de sfeervolle Smederij Hilversum, maximaal 50 man publiek, knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje (o.a. van de Gooische Bierbrouwerij). Zie voor de line-up www.musicaroundthefireplace.nl.

Moment voor mantelzorgers

13.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn (met name) mantelzorgers welkom bij Viore. Om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen, en om gewoon aan tafel in onze gezellige huiskamer een kop koffie of thee te drinken.

Rondleiding Raadhuis bij zonsondergang en torenbeklimming

20.45 uur | Dudok Architectuur Centrum

Ervaar hoe Dudok speelt met licht in het Raadhuis. Zie de zon ondergaan vanaf de 47 meter hoge toren! Het Raadhuis is mooi op elk moment van de dag, maar wie kent het gebouw bij zonsondergang? Meer informatie over aanmelden en kosten: www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

Vrijdag 1 juni

Ontmoetingsgroep 't Wijdehuis Loosdrecht

10.00 uur | 't Wijdehuis Loosdrecht

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het helpen met de lunch en het begeleiden van activiteiten.

Zaterdag 2 juni

Papiergeldbeurs

10.00 uur | Hotel Lapershoek

Voor verzamelaars en geïnteresseerden van papiergeld organiseert de IBNS Nederland een papiergeldbeurs. Op de beurs zijn biljetten verkrijgbaar vanuit de hele wereld. Van nieuwe biljetten tot biljetten van landen die niet meer bestaan. Met een thema-expositie van bevrijdingsbiljetten.

Herinneringen aan WO II

10.00 uur | Museum Hilversum

Op zaterdag 2 juni rijdt het Fietsgilde de dagtocht 'Hilversum 1940-1945', vertrek om 10.00 uur van de Kerkbrink in Hilversum voor het museum.

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

NAARDEN Wie zijn fysieke uithoudingsvermogen wil testen kan zich nog aanmelden voor de jaarlijkse Wallenloop in Naarden-Vesting. De lopers moeten dan tussen de 1 (kinderen) en 14,5 kilometer afleggen. Meer informatie: www.wallenloopnaarden.nl.

Snuffelen langs tuinen tijdens eerste rommelroute Hilversum

'Het zorgt ook voor saamhorigheid in de buurt'

Een rommelmarkt niet op een plein, maar langs de huizen van de deelnemers uit de wijk. Dat is een rommelroute. Nieuw in Hilversum.

Wijkcentrum De Geus is zaterdag is zaterdag de centrale plek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In Amerika is het fenomeen 'garage sale' bekend. Wat je van zolder haalt of uit de schuur zet je neer in de voortuin en verkoop je. Dat is wat er zaterdag ook gaat gebeuren in de Geuzenbuurt. Daar houden ze voor het eerst een rommelroute.

Tussen 10.00 en 15.00 uur is het mogelijk bij zo'n vijftig huizen in de buurt langs te gaan en te snuffelen tussen de tweedehands spullen die de Hilversummers te koop aanbieden. "Het zorgt ook voor saamhorigheid", stelt Ed Bakker. Volgens hem is het echt een buurtgebeuren. Bewoners kunnen bij elkaar langskomen, spullen kopen en zo elkaar ook beter leren kennen. Dat is het sociale idee achter het gebeuren.

Samen met Diana van der Velden en in samenwerking met wijkcentrum De Geus verzorgt Bakker de rommelroute 'Over 't Spoor'. Elders in het land, waaronder Alkmaar en Almere, is deze rommelroute al gehouden. "Nu is het voor het eerst in Hilversum."

Wijkcentrum De Geus fungeert zaterdag als centrale plek voor de rommelroute. Hier kunnen wandelaars met hoge nood een stop maken om te plassen of even zitten op het terras dat voor de deur wordt neergezet. In het gebouw aan de Geuzenweg 84 ligt tevens een plattegrond klaar, zodat de wandelaars weten waar ze naartoe kunnen om spulletjes te gaan bekijken.
Hoewel de eerste editie nog aanstaande is, zijn er al plannen voor volgend jaar. In 2019 moet de rommelroute meer gestalte krijgen. Groter worden. Naast de medewerking van huishoudens hoopt de organisatie dan ook op deelname van de ondernemers uit de buurt. "Die willen we er graag bij betrekken", besluit Bakker.

Tussen Kunst en Kist

HILVERSUM Een locatie die velen niet meteen associëren met kunst is de begraafplaats. Die combinatie wordt in de week van zaterdag 26 mei tot en met zaterdag 2 juni wel gemaakt in Hilversum.

Tijdens de Week van de Begraafplaats stelt Uitvaartstichting Hilversum twee locaties beschikbaar om kunst tentoon te stellen. Het gaat om de Noorderbegraafplaats aan de Laan 1940-1945 2 en Zuiderhof aan de Kolhornseweg 13. De exposities hebben als thema 'Tussen Kunst en Kist'.
Op Zuiderhof zijn werken te zien van kunstenaars die verbonden zijn aan ART Hilversum: Deodaat Visser, Hanke Wiegand, Dick Sierksma en Arendina Borreman. Deze expositie is de hele week vrij te bezichtigen. In de aula van de Noorderbegraafplaats exposeren Fotoclub Perspectief Hilversum en Fotoclub 't Gooi hun werk, dat op allerlei manieren te maken heeft met het centrale thema.
Zaterdag 26 mei om 11.30 uur is op Zuiderhof de officiële opening van de Week van de Begraafplaats én de exposities. Wethouder Willem van der Spek is hierbij aanwezig, net zoals de kunstenaars en leden van de fotoclubs.

Primeur in Theater Kleintje Kunst

HILVERSUM Poëzie en muziek zijn de hoofdingrediënten van het optreden van voormalig stadsdichter Robert Grijsen en pianist Eric Bergsma. Zij staan zondag in Theater Kleintje Kunst.

Dit nieuwe duo treedt zondag voor het eerst op in het theater aan de Kolhornseweg 9. 'Tussen de regels' is de titel van de voorstelling. Hierin verleggen de dichter en de pianist hun grenzen, want voor hen staan poëzie en muziek niet op zichzelf, maar vullen elkaar aan en er is sprake van overlapping. De rolverdeling hoeft eveneens niet zo strikt te zijn.

De voorstelling begint om 14.30 uur. Een kaartje kost 17 euro en is te reserveren via theaterkk@gmail.com.

Nieuwe expositie in Regenboogkerk

HILVERSUM Schilderijen van Maarten Vlam en glaswerk van Henny Verhoeven zijn vanaf zondag 27 mei te zien in de Regenboogkerk. De nieuwe expositie wordt rond 11.15 uur geopend.

Van Vlam, inwoner van Vreeland, is de serie 'Romantisch landschap' te bewonderen in de kerk aan de Nassaulaan 22. Tevens is er kunst te zien van de vorig jaar overleden Verhoeven. De tentoonstelling loopt tot en met dinsdag 3 juli.

Kamerorkest viert jubileum in het MCO

HILVERSUM Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) is zondag het decor van het jubileumconcert van Kamerorkest de Muziekkring. Het in Laren gevestigde koor viert het 55-jarige bestaan in Hilversum.

Om 15.00 uur begint het orkest, dat zo'n dertig leden telt en onder leiding staat van Yvonne de Winter, met spelen. Dat gebeurt in Studio 1 van het MCO aan de Heuvellaan 33. Concertmeester Jan Veenboer soleert in het concert voor viool en orkest KV216 van Mozart. Verder brengen de Laarders nog werken van Gioachino Rossini, Richard Strauss, Jurriaan Andriessen en Leroy Anderson ten gehore. De entree is vrij. Wel is er een collecte na afloop.