Gooi en Eembode Hilversum

1 maart 2018

Gooi en Eembode Hilversum 1 maart 2018


Herdenking Februaristaking is soap

HILVERSUM "Ik ga niet zeggen dat ik de oorlog niet belangrijk vind, maar ik vind vrije pers ook belangrijk." Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes een dag na de herdenking van de Februaristaking, die hij aan zich voorbij liet gaan. Reden van zijn afwezigheid was dat verschillende (rechtse) media niet welkom waren.

Die mediabedrijven waren Powned, GeenStijl, WNL, The Daily Standard en The Post Online. In een mail aan deze redacties schreef organisator Arthur Graaff onder meer: "onze ordedienst zal zo veel mogelijk eventuele opnamen tegenhouden."
Deze ordediensten en de vijf hierboven genoemde media waren niet herkenbaar aanwezig tijdens de slecht bezochte herdenking op de Kerkbrink maandagmiddag. Broertjes dus ook niet. Op Twitter schrijft hij onder andere: "Dat de organisator een aantal redacties van de vrije pers de toegang ontzegt, is zeer verwerpelijk en tegen de geest van de februaristakers. Leve het vrije woord."
Aanleiding voor het twitterbericht was dat sommigen dachten dat de gemeente het evenement organiseerde en daarmee verantwoordelijk was voor het bericht aan de vijf mediabedrijven. Dat was dus niet zo. Broertjes komt binnenkort met een brief waarin staat hoe hij de herdenking van de Februaristaking in de toekomst voor zich ziet. Over Graaff zegt hij: "Met deze man valt niet te werken."

11

Opnieuw gedoe rond theehuis Regentesselaan

hilversum De ontwikkelingen rond het theehuis aan de Regentesselaan 12 blijven de gemoederen in de wijk bezighouden. De nieuwe eigenaar lijkt daarbij de regels aan zijn laars te lappen.

Buurtbewoners, fel tegen het plan van die eigenaar om het pandje te slopen en er een nieuw en groot gebouw neer te zetten, schrokken zich maandag kapot toen er - tegen alle afspraken in - in de tuin werd gewerkt. Het resultaat is dat de tuin rondom het ruim honderd jaar oude gebouw, waarvoor de gemeentelijke monumentenstatus is aangevraagd, is veranderd in een grote wildernis.

In een korte persverklaring schrijft de gemeente dat de nieuwe eigenaar tussen de percelen van nummer 10 en 12 een coniferenhaag als erfafscheiding wilde plaatsen. "Daarvoor mogen planten uit de grond gehaald worden. Echter niet overal en niet te veel. Dat is wel gebeurd." Het werk ligt nu stil. Voolopig mag er - totdat er een vergunning is verleend, al lijkt die kans niet groot - niet worden gewerkt. Materiaal en spullen moeten weggehaald worden.

5

Fusie iMmovator - Media Campus

hilversum iMMovator en Hilversum Media Campus slaan de handen ineen en gaan samen verder als Media Perspectives. Krachtenbundeling, samenwerken en verbinden zijn volgens de nieuwe organisatie het noodzakelijke antwoord op de uitdagingen waarvoor de mediasector staat.

Het college van burgemeester en wethouders is blij met de fusie - 'een logische stap' - en kent een subsidie toe van 180.000 euro. Wethouder Wimar Jaeger ziet in het samengaan van beide partijen de aanzet tot een nieuw topinstituut voor talentontwikkkeling en innovatie.

Toch nog schaatsplezier op natuurijs in Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Schaatsen in Loosdrecht of Ankeveen was (helaas voor de liefhebber) de afgelopen dagen geen optie. Wel konden de liefhebbers terecht op de wat kleinere wateren zoals die vlak bij de televisietoren. "Je kunt natuurlijk niet echt grote rondjes maken, maar het is leuk voor de kinderen", aldus een aanwezige.

27

Nieuwe attractie

Foto: Bastiaan Miché

Burgemeester Broertjes en wethouder Jaeger onthulden dinsdag een van de Media Mile-zuilen, die samen een interactieve route vormen.

15

Mies Bouwman was eigenlijk de hoofdgast bij mediafeestje

Mies Bouwman opende in 2007 'haar' boulevard. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De feestelijke opening van de Media Mile (zie verderop in deze krant) miste één belangrijke gast: Mies Bouwman. Een dag voordat een eeuw geleden de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) zich in Hilversum vestigde, overleed Mies Bouwman.

Het televisie-icoon dat eind 2007 haar eigen boulevard pal voor het Media Park opende, overleed maandag op 88-jarige leeftijd.
Dinsdag vertelde burgemeester Pieter Broertjes dat de 'koningin van de Nederlandse televisie', zoals Bouwman bekend stond, eigenlijk de hoofdgast was van de opening van de Media Mile. "Vorige week heb ik haar nog gesproken, maar toen was ze net gevallen en leek het er al op dat ze niet zou komen", aldus Broertjes.
Over de Mies Bouwmanboulevard zei de hoofdpersoon destijds: "Een prachtige plek hier, ik ben enorm trots.''

Van het kastje naar de muur

Erik van Zadelhof.

Erik van Zadelhof is een van de vele vrijwilligers binnen Hospice Kajan in Hilversum. Met enige regelmaat verschijnt in De Gooi en Eembode de rubriek 'Het Laatste Stuk', een geanonimiseerd verhaal uit de praktijk. Dit keer 'Van het kastje naar de muur'.

Teun is iemand die, zoals hij het zelf zegt, niet over twee linkerhanden beschikt. En precies daarom is hij klusjesman in het hospice. Als klusjesman is hij generalist. Hij bemoeit zich met elektriciteit, sluit speakers aan van een audio-installatie, schaaft aan een niet goed sluitende deur, maar vindt ook uit waarom het spoelwater blijft staan in de afwasmachine (‘omdat de vrijwilligers het filter niet regelmatig schoonmaken’) of stelt desnoods de afstandsbediening voor de tv van de nieuwe bewoners in. En Teun is van de oude stempel. Iets nieuw kopen vindt hij in principe flauwekul. Eerst gaat hij tot het uiterste om uit te zoeken waarom iets niet werkt zoals het moet.

Toen tijdens de verbouwing van het hospice, een dik jaar geleden, een aantal kasten vanaf de tijdelijke locatie werd terugverhuisd naar de nieuwe kamers van de bewoners, paste niet alles meer zo goed als daarvoor. Mevrouw W. op kamer 3 houdt van orde en netheid. En net op haar kamer staat nu zo’n kast die niet meer goed sluit. Het is een kast met een gebruiksaanwijzing geworden. De lades kunnen niet meer open zonder dat de kastdeur open is.
Omdat de kast pal in het blikveld staat van de geheel bedlegerige Mevrouw W. neemt het niet goed functioneren van de kast steeds grotere proporties aan. De zwijgende aanwezigheid van de manke kast irriteert haar en de deur die niet goed sluit wordt steeds storender voor haar.

Steeds als Teun met zijn gereedschapskist kamer 3 betreedt, voelt hij zich meer aangesproken in zijn beroepstrots. De kast dreigt nu een erezaak te worden. Mevrouw W. stelt zich wel kritisch op ten aanzien van het meubilair, maar intussen vindt zij de reuring die Teun brengt op haar kamer wel gezellig. Eerst probeert hij de deur opnieuw te bevestigen. Afhangen, noemt hij dat. (Mevrouw W.: "Zo leer ik op mijn oude dag toch weer een nieuw woord.")
Als dat niets oplevert, probeert hij het met een deur van een andere kast. Maar de rek lijkt er definitief uit. Wat Teun ook probeert, hij sluit niet meer goed. De kast geeft zich dus niet gewonnen, maar Mevrouw W. wel. Zij waardeert de inspanningen van Teun en geniet stiekem van het gedoe. Uiteindelijk wordt een oplossing gevonden die niet perfect, maar wel acceptabel is. Teun: "Ik zeg altijd: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."

Weerbericht

Eerst winters koud, in het weekend afnemende kou

Het venijn in deze winter zit duidelijk in de staart. Donderdag start de meteorologische lente, niet met zacht lenteweer maar met diepvrieskou. Het Scandinavisch hogedrukgebied beweegt vanaf vrijdag westwaarts. Vanaf de oceaan trekt dan een depressie richting Engeland en deze zet een dooiaanval in. Eerst kan er sneeuw vallen, vanaf zaterdag overgaand in ijzel en regen.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het rond -8 graden. Overdag neemt de bewolking toe. Later is er kans op wat sneeuw. Het maximum ligt rond 0 graden. In de nacht naar zaterdag vriest het tot -5 graden. Eerst valt lokaal sneeuw, overdag overgaand in ijzel en regen, later weer wat opklarend. De temperatuur loopt op tot 3 à 4 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht. Overdag bestaat er kans op een bui. Bij een matige zuidoostenwind wordt het 6 à 7 graden.

Trend na het weekeinde

Rond een depressie boven de Britse eilanden circuleert beduidend minder koude lucht. De ingevallen dooi zet als gevolg daarvan door. Het is wisselvallig met soms regen, af en toe zon, en later in de week mogelijk veel wind. Het wordt circa 7 graden. Er is kans op nachtvorst.

Weetje

De meteorologische winter loopt donderdag ten einde, ook al doet het weer daar zeker nog niet aan denken. De winter had duidelijk twee gezichten. December en januari waren zeer somber en zeer nat, tevens gemiddeld zacht. Februari was het tegendeel: zeer droog, koud en extreem zonnig. In zijn geheel bezien was de winter nat, vrij zonnig en aan de zachte kant.

Siertuin Gooilust ontwaakt uit winterslaap

Foto: Siertuin Gooilust

'S-GRAVELAND De siertuin op buitenplaats Gooilust is vanaf komende week iedere dinsdag en zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur weer open voor publiek.

Vrijwillige gastheren en -vrouwen van Natuurmonumenten kunnen veel vertellen over de prachtige collectie sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, nieskruid en longkruid.
De siertuin is in 1823 aangelegd. De gefortuneerde landeigenaren staken hun bezoekers de ogen uit met alle rijkdom aan exotische bomen en struiken die hier groeiden. Rond 1900 heeft de toenmalige eigenaar Frans Ernst Blaauw de moestuin omgevormd tot een vogeltuin en verzamelde diverse bomen en struiken uit alle windstreken.

Groots verkiezingsdebat BV Hilversum in Beeld en Geluid

hilversum In Beeld en Geluid is dinsdagavond 13 maart - acht dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen - een groots verkiezingsdebat, gehouden door BV Hilversum. Alle Hilversumse politieke partijen zijn (waarschijnlijk) van de partij.

Tijdens een anderhalf uur durend debat moeten de standpunten van de partijen duidelijk worden gemaakt. In tweetallen debatteren de partijen over afwisselende thema's die met name voor de ondernemer relevant zijn. Zo zijn er debatten over de inrichting van de winkelcentra en bedrijventerreinen, de zondagopenstelling en de investeringen in het Media Park.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.bvhilversum.nl. Ook kunnen zij aangeven welke thema's er tijdens dit debat nog meer moeten worden besproken.

Lingerieginant Hunkemöller verhuist distributiecentrum

Einde aan vrachtwagenellende in wijk lijkt aanstaande

Hunkemöller verhuist na tientallen jaren het veelbesproken distributiecentrum aan de Liebergerweg en gaat de komende maanden op zoek naar een groter pand.

Het huidige distributiecentrum van Hunkemöller. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum "Fantastisch nieuws", zegt woordvoerder Martin Triebels van Bewonersgroep Liebergerweg over de verhuizing van de lingeriegigant ergens in 2019. Bewoners zijn straks namelijk verlost van de tientallen vrachtwagens die overdag via Anna's Hoeve van en naar het distributiecentrum in Hilversum-Oost rijden.

'Als er iets leeg komt, komt er vaak iets beroerds voor terug'

Maandag meldde Hunkemöller International BV dat het huidige distributiecentrum van pakweg 12.000 vierkante meter wordt ingeruild voor een groter distributiecentrum die de groeipotentie van het bedrijf evenaart. De intentie is het kantoor op de huidige plek te laten blijven, vertelt Head of Logistics Marcel Guldemond.
De verhuizing zou noodzakelijk zijn omdat de huidige ruimte van het distributiecentrum niet past bij de expansieplannen van Hunkemöller, waarbij het doel binnen vijf jaar 1600 winkels is. De verhuizing heeft niks te maken met de komst van de HOV-busbaan in de wijk, vertelt Guldemond. "Als dat het geval was, waren we allang weggeweest."
Bij de zoektocht naar een nieuw onderkomen is ook gekeken naar bijvoorbeeld Duitsland. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de 'regio Hilversum', al is dat natuurlijk een breed begrip. Guldemond wil niet zeggen hoe groot die regio is. Ook durft hij niet te zeggen hoeveel vierkante meters het nieuwe distributiecentrum moet tellen. De komende maanden wordt duidelijk waar Hunkemöller naartoe verhuist. Beschikbare panden zijn een optie, maar ook het bouwen van een nieuw distributiecentrum wordt niet uitgesloten. Hunkemöller heeft de intentie eind 2019 het nieuwe distributiecentrum te realiseren en hoopt een hogere efficiëntiegraad in opslag, snelheid, kwaliteit en voorraadbeheer te realiseren. Daarnaast moet het nieuwe distributiecentrum een bijdrage leveren aan de ambitie om in volume en assortiment te groeien.
De gemeente Hilversum hoopt Hunkemöller binnen de gemeentegrenzen (Crailo) te kunnen behouden. Dat is immers goed voor de werkgelegenheid. Bovendien woont een groot deel van het personeel in Hilversum. En hoewel de bewonersgroep blij is met het vertrek van Hunkemöller zijn er nog wel zorgen, blijkt uit een verklaring van Triebels. "De ervaring in dit gebied leert dat als er iets leeg komt, er vaak iets beroerds voor terugkomt. De wijk kent een neerwaartse spiraal. Het vertrek van Hunkemöller moet het kantelpunt vormen voor het omkeren van die spiraal naar een wijk met meer woonkwaliteit."

Tarieven markt woensdag toch iets goedkoper

hilversum De petitie van zestig marktondernemers tegen de verhoogde markttarieven en de kritiek van de SP richting het college van burgemeester en wethouders die volgde, lijkt enigszins effect te hebben. Economiewethouder Wimar Jaeger, die de petitie vorige week ontving, wil de tarieven voor de woensdagmarkt verlagen.

De gemeenteraad van Hilversum ging eind 2017 akkoord met een verhoging van de tarieven voor de markt naar 85 cent per vierkante meter per dag. Dit onder andere omdat Jaeger dit uitgebreid en in goed overleg zou hebben besproken met de marktkooplieden. Bovendien zijn de tarieven met die verhoging weer kostendekkend, was de uitleg. Een motie van de SP en Leefbaar Hilversum destijds om die verhoging terug te draaien, kreeg geen steun van de overige partijen. Zij gingen daarom met die tariefwijziging akkoord.

Echter, stellen de kooplui nu, is die verhoging van 29 procent te veel van het goede. Zij krijgen steun van de SP, die afgelopen week al een motie voor volgende week woensdag aankondigde. Daarin wordt het college van burgemeester en wethouders onder meer gevraagd om in juni met een voorstel te komen waarin de tarieven voor de woensdag- én de zaterdagmarkt zijn aangepast.
Maar nu al komt Jaeger met een voorstel aan de gemeenteraad om de tarieven voor de woensdagmarkt vanaf 1 april te verlagen van 85 naar 75 cent per vierkante meter per dag. Op woensdag staat een aantal kramen leeg en komen er minder bezoekers dan op zaterdag, is de uitleg.

Fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP is het daar niet mee eens en stelt dat de verlaging zowel moet gelden voor de woensdag- als de zaterdagmarkt. Het voorstel van Jaeger omschrijft zij als 'paniekvoetbal'. Liever ziet zij eerst een onderzoek naar de kostendekkendheid en een fundamentele discussie in de commissie. Dan kunnen ook de kooplui hun verhaal vertellen. Verweij wil namelijk van hen horen of de wethouder inderdaad meerdere gesprekken met hen heeft gevoerd, zoals hijzelf beweert, en de verhoging van de tarieven in goed overleg tot stand was gekomen. "We geven bakken met geld uit aan citymarketing, het stadsfonds, het station en het binnenhouden van Nike. Maar de markt hoort ook bij het centrum", stelt Verweij. "Daar mag best wat belastinggeld tegenover staan."

SP kraakt theehuis, zorgen in de buurt over bouwplannen blijven

De SP zette het theehuis dinsdag af met linten. Foto: SP Hilversum

hilversum Plotseling zijn ze actievoerders, de bewoners van de mooie Regentesselaan in Trompenberg. De afgelopen dagen was het opnieuw raak toen er in de tuin van het door hen omarmde theehuis werkzaamheden plaatsvonden. De werkzaamheden zijn op last van de gemeente uiteindelijk stilgelegd, maar toch. Er klopt iets niet, vrezen de bewoners. Zij krijgen steun van de SP en Hart voor Hilversum (HvH). Eerstgenoemde partij heeft het huisje nu 'gekraakt'.

Wat is er nu aan de hand? Regentesselaan nummer 10 en 12 waren allebei in het bezit van dezelfde familie. Nummer 12, het ruim honderd jaar oude theehuis, is gekocht door een man die elders in de wijk ook al panden kocht en daar zorgappartementen voor vermogende bejaarden realiseerde. Nu ligt er een voorstel om het theehuis te slopen en daar een megapand met negen toiletten te realiseren. En dat mag niet, menen de buurtbewoners. Het gaat immers om beschermd dorpsgezicht.

Onlangs uitten ze hun zorgen in de raadscommissie en werden zij gerustgesteld door wethouder Floris Voorink. Er zou kritisch worden gekeken naar de plannen. Een dag later stond er echter op de vergunningenpagina van de gemeente in deze krant dat de nieuwe eigenaar twee eeuwenoude eiken pal achter het theehuis mocht kappen. Dat bleek een foutje, meldde de gemeente direct. De bewoners waren dus opnieuw gerustgesteld, maar toch.
En afgelopen week was het opnieuw raak toen zes man aan de slag gingen in de tuin rondom het theehuis. Dat mag niet, maar het gebeurt toch, vertelt fractiemedewerker Henk Blok van HvH. "Er is geen vergunning verleend, maar de nieuwe eigenaar werkt om die vergunning heen. Schandalig."
Uiteindelijk werden de werkzaamheden na veel gedoe uiteindelijk stilgelegd. De tuin is momenteel echter een grote wildernis. Van de vijver die er lag is niets meer over. De gang van zaken was voor de SP reden om het theehuis met linten af te zetten en symbolisch te kraken. Zo blijven er zorgen, ook doordat er dinsdag op verzoek van de eigenaar in de tuin archeologisch onderzoek werd verricht. "Er wordt een vervelend spelletje gespeeld", vindt fractievoorzitter Bianca Verweij. "En dat doet geen goed aan het vertrouwen van bewoners in de gemeente."
Buurtbewoonster Tamara Peters is momenteel (ongevraagd) het gezicht van het verzet tegen de bouwplannen. Ook zij maakt zich zorgen en trekt de handelswijze van de gemeente in twijfel. Immers, zij en de andere bewoners moeten voor iedere kleine aanpassing aan hun huis een vergunning aanvragen en deze man kan kenneIijk zo zijn gang gaan. Ondertussen zijn allerlei organisaties, zoals de Bond Heemschut, Albertus Perk, Hilversum, Pas Op! en de Bomenstichting gevraagd om druk uit te oefenen op de gemeente om zo de plannen tegen te houden. De buurt is er namelijk van overtuigd dat de nieuwe eigenaar doorgaat tot het bittere eind.

Meindert Tepper

(66), Hilversummer sinds 1976, pensionada, werkte 33 jaar voor de De Nederlandsche Bank in Amsterdam

Foto: Karin van Leeuwen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Vrijwilliger Dudok Architectuurcentrum (DAC) en GLOBE (Centrum voor Kunst en Cultuur). Lid evenementencommissie Wijkvereniging Trompenberg-Zuid/De Watertoren."

Nog wel tijd voor hobby's?
"Ik organiseer reünies, maak powerpointpresentaties en plaats berichten op Nextdoor."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Hilversum is enorm geüpgraded. De stad ziet er verzorgder uit dan jaren terug."

In welk café drink jij een drankje?
"In café Elling in het MCO."

Als je burgemeester was, dan….
"zou ik het kabinet aansporen ons raadhuis op de Werelderfgoedlijst te krijgen."

Waar ben je trots op?
"Dat ik alles zelf heb gedaan in het leven en dat ik mede-initiator ben van de architectuurwandeling Omroephistorie en Gooise villa's."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'Het geheim van bol.com' door Michel Schaeffer."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Willem Marinus Dudok om hem te zeggen dat 5316 mensen zijn parel van Hilversum vorig jaar bezochten."

Heimelijk genoegen?
"Een round-the-worldticket kopen en dan reizen naar Alaska/Chili/Japan. Aan niemand vertellen van tevoren en dan ineens een appje sturen vanuit Hawaï."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik volgend jaar de pelgrimsroute De Via Francigena ga doen. Die gaat van Lucca naar Rome."

Wat mist Hilversum?
"Een actueel filmpje over Hilversum op YouTube. Hilversum is dit jaar 100 jaar Mediastad, de gemeente had een mooi filmpje moeten maken. Wie neemt het initiatief?"

Opmars Airbnb bestrijden

hilversum Het is zeker niet de bedoeling dat de strengere regels in Amsterdam voor Airbnb leiden tot een negatief effect in Hilversum. Dat schrijft wethouder Wimar Jaeger. De Gooise gemeenten moet gezamenlijk de opmars van deze kamerverhuur aanpakken.

Dat Hilversummers hun woning (deels) kortdurend verhuren is er, vaak onder de noemer B&B, altijd geweest, aldus Jaeger. Het is fijn voor toeristen en zakelijk bezoekers en bovendien levert het geld op voor sommige Hilversummers. "Het is echter niet de bedoeling dat Hilversum in dit opzicht een overloopgebied wordt van Amsterdam", aldus de wethouder.
Hij wil voorkomen dat de strengere regels in Amsterdam leiden tot slechtere buurten in Hilversum en hotels in Hilversum de dupe worden. De Gooise gemeenten gaan daarom samen bekijken hoe ze de opmars kunnen bestrijden. Jaeger: "Dit zal niet betekenen dat in alle gemeenten dezelfde regels gaan gelden. Wel gaan we elkaar helpen, gezamenlijk optrekken, afstemmen en naar buiten treden."

Ook Hilversum voor statiegeld op fles en blik

HILVERSUM De gemeente Hilversum sluit zich - net als de overige gemeenten in Gooi en Vechtstreek - aan bij de Statiegeldalliantie om te pleiten voor statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Doel van dit systeem is de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen en hoogwaardige grondstoffen te behouden voor hergebruik.

Hilversum doet al het een en ander om zwerfafval te voorkomen, maar desondanks blijft zwerfafval een hardnekkig probleem, beseft de gemeente. "Daarom is het belangrijk dat ook producenten bijdragen om zwerfafval te verminderen."
Op 15 maart 2018 spreekt de Tweede Kamer over de uitbreiding van statiegeld voor kleine flesjes en blikjes. Door aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie bundelt de gemeente Hilversum haar krachten met andere overheden en organisaties om samen invloed uit te oefenen op de Tweede Kamer, is de gedachte.
In Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en ook in Slovenië, Estland en Litouwen bestaan er al systemen waarbij statiegeld is ingevoerd voor blikjes en plastic flesjes.

'Als burgemeester GeenStijl verdedigt, is hij volgend jaar ook niet welkom'

Organisator kraakt afwezigheid Broertjes

De Februaristaking trok in Hilversum weinig publiek. Het ging na afloop vooral over de afwezige burgemeester Broertjes en de rol van organisator Arthur Graaff.

Arthur Graag tijdens de bijeenkomst op de Kerkbrink vrijdagmiddag. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Jammer en kinderachtig. Dat is de reactie van Arthur Graaf op het bericht van burgemeester Pieter Broertjes om uit protest niet te verschijnen op de vijfde achtereenvolgende Februaristaking in Hilversum. "Het gaat niet om mij, maar om de staking. Dat is achteraf gezien de grootste antiracistische bijeenkomst in Nederland ooit. En als de burgemeester organisaties als GeenStijl verdedigt, is hij volgend jaar ook niet welkom."

De bijeenkomst maandag was georganiseerd door de Bond van Antifascisten (waar Graaff lid van is), de SP Hilversum en de FNV. Met de gemeente Hilversum en de joodse gemeenschap waren er in aanloop naar de manifestatie wel gesprekken, maar - meldt de gemeente op Twitter - "met het AFVN is het niet gelukt om tot een gezamenlijk programma te komen".

De bijeenkomst pal voor Museum Hilversum - waar een herinneringsplaquette werd onthuld - had veel weg van een protestbijeenkomst tegen racisme. "Ook nu blijkt het nodig steeds weer op te komen voor minderheden, die altijd weer bedreigd worden door groepen als de PVV, Pegida of ander extreemrechts", aldus Graaff. "De opkomst van deze groepen baart ons grote zorgen."
Om die reden waren Powned, GeenStijl, WNL, The Daily Standard en The Post Online niet welkom. Volgens de in Bussum woonachtige Graaff zijn dit geen media, maar propaganda-organisaties die geen hoor en wederhoor toepassen en een vervuiling zijn voor de journalistiek. Broertjes schreef daarom via Twitter uit protest niet naar de Kerkbrink te komen. Hij kreeg daarbij steun van secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Graaff, lid van de NVJ, is not amused als hij hoort van die steun. "Hier ga ik Thomas Bruning ernstig op aanspreken." En over het feit dat Broertjes via Twitter zijn afwezigheid kenbaar maakte, zegt de Bussumer: "Hoeveel wil je op Trump lijken?"
Graaff en Broertjes hadden het eind vorig jaar al met elkaar aan de stok toen Graaff kritisch was op het in zijn ogen softe optreden van de burgemeester bij het eren van oud-strijders in Nederlands-Indië in Hilversum. Graaff wilde met de Bond van Antifascisten en andere partijen daartegen demonstreren, maar kreeg toen de kans niet. Een tegendemonstratie van een groep Molukkers kreeg wel weer ruim baan, aldus Graaff. Broertjes beweerde toen al dat Graaff en de zijnen wel degelijk mochten demonstreren, maar zich zelf terugtrokken.

Overigens werd er maandag ook nog herdacht. Opvallend is, aldus Graaff, dat heel veel jongeren totaal geen weet hebben van de Februaristaking in het algemeen en in Hilversum in het bijzonder. Op 26 februari 1941 legden duizenden Hilversummers het werk neer om te demonstreren tegen de deportatie van Joden van het weekend ervoor in Amsterdam. De Hilversumse communist Gerrit Meerbeek, die bij Fokker in Amsterdam-Noord werkte, was de man die de staking op gang bracht in Hilversum.

Interactieve, straks zes kilometer lange, route in eeuw oude mediastad

Feestelijke opening in de sneeuw van Media Mile

Hilversum is een nieuwe attractie rijker. Onder grote belangstelling opende wethouder Wimar Jaeger dinsdag de Media Mile.

Een van de Media Mile-zuilen.

hilversum Het was geen toeval dat het feestje dinsdagmiddag in de sneeuw - pal voor Beeld en Geluid - plaatsvond. Immers, precies honderd jaar geleden vestigde de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) zich in Hilversum.

Jaeger onthulde - samen met burgemeester Broertjes - een van de Media Mile-zuilen (met daarin een ouderwetse zwart-wittelevisie) die samen een interactieve mediaroute door Hilversum vormen. De onthulling werd voorafgegaan door een klassiek Polygoonjournaal.
In zijn korte toespraak benadrukte de wethouder hoe bijzonder deze Media Mile voor Hilversum is. "Met de Media Mile is Hilversum een mooie, nieuwe attractie rijker voor jong en oud. Niet alleen omarmt deze route de rijke historie van Hilversum als mediastad, ook laat het door het gebruik van vooruitstrevende technologieën zien hoe de mediastad nog steeds volop in ontwikkeling is. Naast een gevoel van nostalgie roept de Media Mile dan ook een gevoel van trots op."
De route van de Media Mile loopt tussen Beeld en Geluid op het Media Park via het centrum naar het Stationsplein in Hilversum en is aangegeven door gele 'milestones'. De komende maanden zal deze route, die voert langs belangrijke mediahotspots, verder uitgebreid worden. Zo groeit de Media Mile uit tot een zes kilometer lange route waar verleden, heden en toekomst moeten samenkomen.
Met de gratis te downloaden Media Mile-app moet de mile op interactieve wijze tot leven komen. Zo is bijvoorbeeld de oude televisietoren van Hilversum op de smartphone te zien, wordt de rode loper uitgerold bij poppodium de Vorstin en kan men op de foto met een speciaal ontworpen Gouden Televizierring.

Jaeger en Broertjes tijdens de onthulling. Foto's: Bastiaan Miché

Megaklus betekent veel overlast voor een groot deel van Hilversum

Betrokkenen hebben jaar de tijd om zich voor te bereiden op werkzaamheden HOV

De bijna drie jaar durende aanleg van de HOV-verbinding heeft grote gevolgen voor het verkeer in Hilversum. Dat blijkt wel in het nieuwe informatiecentrum.

De toekomstige tunnel in de Oosterengweg. Foto: Provincie Noord-Holland

hilversum Dat de veelbesproken en fel bekritiseerde busverbinding tussen Huizen en Hilversum er komt, is nu wel zeker. Grote vraag is nu hoe alle partijen het leed voor de inwoners tijdens de werkzaamheden zo veel mogelijk kunnen verzachten. "Daar zit nog ruimte in", vertelt omgevingsmanager HOV Johan van Alphen namens de provincie Noord-Holland.

Samen met vaste medewerker Catherine Wieneke zit hij vrijdagmiddag in het de dag ervoor geopende informatiecentrum HOV in 't Gooi. In de ruimte binnen de Riebeeck Galerij - waar opvallend veel panden leeg staan - is op een overzichtskaart te zien waar de werkzaamheden plaatsvinden en fleuren artist's impressions van het eindresultaat de boel op.
De opening trekt donderdagmiddag veel publiek. De aanwezigen krijgen uitleg van gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie en wethouder Floris Voorink. De boodschap: "Dat wordt zonder meer doorbijten, want in Hilversum zijn de alternatieven schaars", aldus Post.
De aanleg van de HOV-verbinding start in Hilversum. Op de drukke Oosterengweg komt een dubbellaagse spoorwegonderdoorgang voor automobilisten en fietsers. In Anna's Hoeve worden weg, spoor, fietspad en busbaan gebundeld en komt er een natuurbrug voor overstekend wild. De bouw start in de tweede helft van 2019 en gaat gepaard met de afsluiting van de Oosterengweg. Overigens worden daar nu al het riool en de kabels en leidingen verlegd.

Gevoelig wegennetwerk

Het infocentrum. Foto: Bastiaan Miché

De zorgen bij bewoners gaan vooral over bereikbaarheid, (een gebrek aan) parkeergelegenheid tijdens de megaklus en ook: 'hoe ziet het eindresultaat eruit?' Maar ook - op het oog - heel simpele vragen als 'hoe voorkom je dat de koplampen van de bussen straks mijn woning in schijnen?' komen voorbij. Terechte vragen en zorgen, zegt Van Alphen vrijdagmiddag. Immers, Hilversum heeft nu eenmaal een gevoelig wegennetwerk dat vanaf volgend jaar wordt onderbroken. Aan de provincie en gemeente de taak - samen met directbetrokkenen - om het leed zo veel mogelijk te verzachten. Zo komt er pal naast de tijdens de werkzaamheden gesloten spoorwegovergang Oosterengweg een tijdelijke overweg (op de Mussenstraat) voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten. Een vraag van een bewoner van de Mussenstraat, aldus Van Alphen, is dan hoe hard de bellen zijn van die tijdelijke spoorbomen. Van Alphen heeft vanuit ProRail begrepen dat de spoorbomen worden voorzien van zogenaamde 'ANAbellen'. "Die zorgen voor zo min mogelijk hinder. Feit is echter wel dat we hinder gaan veroorzaken. Mede daarom is er nu ook dit informatiecentrum. Mensen hebben vragen. Terecht. Het is aan ons om daar snel antwoord op te geven."
Een andere maatregel is dat de toch een stuk verderop gelegen Laapersweg tussen Hotel Lapershoek en de Soestdijkerstraat een tweerichtingsverkeerweg wordt om al het verkeer van en naar de A27 op te kunnen vangen. Fietsers krijgen daar dan een aparte rijbaan om zo ongevallen te voorkomen. En zo zijn er tal van plekken waar aanpassingen komen, vertelt Van Alphen. Over de details wordt later meer duidelijk. Daarover gaan alle belanghebbenden binnenkort met elkaar in gesprek.

Scholen

Tijdelijke overweg voor voetgangers, fietsers
en hulpdiensten

Ook zijn er spoedig gesprekken met de in de buurt gevestigde scholen, zoals de Hummelingsschool en de Dubbeldekker. Beide scholen verwelkomen veel leerlingen vanuit de regio die met speciale busjes naar hun school worden gebracht. Van Alphen vertelt dat er nauw met die scholen moet worden samengewerkt zodat ook zij weten wanneer ze wat moeten doen om ervoor te zorgen dat de leerlingen op tijd op school zijn en er dus een alternatief is.
De werkzaamheden gaan in het najaar van 2019 van start. In het voorjaar van 2022 zit het werk erop en rijdt de eerste HOV-bus tussen Huizen en Hilversum. Tot die tijd, aldus Van Alphen, wordt de stad 'overhoop gegooid'.

Informatiecentrum HOV in 't Gooi in de Riebeeck Galerij is open op woensdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur.

'Als je in flow zit, wordt het je natuur'

Enthousiasme over energiebesparingsmaatregelen binnen Scildon

Maatregelen om energie te besparen kwamen binnen Scildon moeizaam van de grond. Maar eenmaal op weg lijkt er geen houden meer aan.

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Halverwege het gesprek toont hoofd Facilities Kees Hilhorst van Scildon een overzicht met daarop de enorme energiebesparing na het vervangen van de verlichting binnen het gebouw van de verzekeringsmaatschappij aan het Laapersveld: een verschil van 48 procent. "De successen maken je enthousiast. Je moet gewoon beginnen", roept de 58-jarige Laarder andere bedrijven en ook woningcorporaties op.

'Nu zitten we al op veertig procent minder gasverbruik dan in 2014'

Wat voorheen Legal & General Nederland - en sinds afgelopen zomer Scildon - heette, begon in 1984 aan de Utrechtseweg in Hilversum en verhuisde vlak voor de eeuwwisseling naar letterlijk de achtertuin waar het nu nog altijd zit. De nieuwe ruimte bood de medewerkers 3500 vierkante meter in plaats van de 560 vierkante meter in het oude onderkomen. Het nieuwe pand was vooral ook open, met veel licht, maar daardoor ook erg warm, vertelt Hilhorst.

Al vrij snel ontstonden er plannen om energie te besparen. Probleem was echter dat de bekeken maatregelen nauwelijks iets opleverden - er was geen terugverdienmodel - en bovendien lag er geen wettelijke verplichting om het pand te verduurzamen. Daardoor 'sukkelden', zoals Hilhorst verwoordt, de plannen voort tot 2011. Gemotiveerd door de fiscale regelgeving ontstonden de eerste kleinschalige acties, zoals de aanschaf van FSC-papier.
Niks mis met deze acties natuurlijk, al geeft Hilhorst zelf toe dat het makkelijk scoren was. Grote vraag was toen: hoe pakken we door? De acties hadden namelijk wel geleid tot het nodige enthousiasme om ermee door te gaan. Immers, de resultaten waren duidelijk zichtbaar. En dus werd er een overdekte en afgesloten fietsenstalling voor de medewerkers geplaatst en vier douches neergezet. Douches? Ja, ook Hilhorst had hierbij zijn bedenkingen, maar geeft nu toe dat het destijds een uitstekend idee was. Medewerkers kunnen nu op de fiets naar hun werk komen of tijdens de lunch een rondje hardlopen. Door vervolgens een douche te nemen, zitten zij niet bezweet achter hun computer.
Maar om echt grote stappen te zetten, moest er worden gedacht aan het vervangen van de verlichting. Ledlampen waren toen nog te duur, maar de zogenaamde en veel goedkopere TL5-verlichting bood uitkomst voor de 1300 armaturen. Het leidde direct tot forse energiebesparingen van jaarlijks zo'n tien procent, bij elkaar nu dus 48 procent. Daarnaast werd in 2015 het dak voorzien van zonnepanelen. Inmiddels liggen er ongeveer 120.
Restte de vraag hoe het gasverbruik omlaag kon. De gasketels stamden al uit 1990 en waren aan vervanging toe. In plaats daarvan kwamen er vier nieuwe ketels. Zij zouden binnen acht jaar hun geld terugverdienen, vertelt Hilhorst enthousiast. "En nu zitten we al op veertig procent minder gasverbruik dan in 2014."
Hilhorst geeft toe dat het nu steeds moeilijker wordt om het energieverbruik verder te doen dalen. Natuurlijk zijn er dankzij de technologische ontwikkelingen besparingen mogelijk en wordt er flink op papier bespaard. Ook zijn er plannen om samen met de architect te bekijken hoe het pand zo functioneel mogelijk in te richten voor 170 man personeel. "Het pand gaat op de schop. We zijn enthousiast en willen hiermee door. Als je in een flow zit, wordt het je natuur."

Alweer een medaille: Olympische vlag wappert in Radiostraat

De vlag ging vrijdag opnieuw uit. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Waarom kleuren de straten tijdens het EK of WK voetbal altijd - als Nederland tenminste meedoet - oranje en gebeurt er tijdens de Olympische Spelen helemaal niets? Die vraag stelt Hilversummer Fred Pangemanan zichzelf vlak nadat Kjeld Nuis voor de tweede keer een Olympische gouden medaille heeft weten te winnen.

En dus kan opnieuw de Olympische vlag uit bij zijn woning aan de Radiostraat. Iedere keer wanneer een Nederlander een medaille wint tijdens de Spelen gaat die vlag uit. En dan maakt het niet uit of het goud, zilver of brons is. De Hilversummer, hockeytrainer bij 't Spandersbosch, doet het al zeker tien jaar, zegt hij, bij zowel de winter- als de zomerspelen.
Pangemanan kreeg de vlag ooit in zijn bezit na een klus voor supermarkt Edah. Bij de rekwisietenafdeling van de NOS huurde hij twee Olympische vlaggen die hij vervolgens netjes terugbracht. Althans, dat dacht hij. Jaren later vond hij een Olympische vlag terug. "Bleek ik de Nederlandse vlag te hebben teruggegeven. En nu bestaat die afdeling bij de NOS helemaal niet meer."
Op de vraag wat leuker is, de zomer- of winterspelen, zegt Pagemanan dat de zomerspelen toch wel leuker zijn. Diverser vooral. Toch duurt het - wat de Hilversummer betreft - echt geen twee jaar voordat zijn vlag weer wappert. Immers, binnenkort zijn de Paralympische Winterspelen. "Die mensen verdienen hem ook. Als je Bibian Mentel (snowboardcross, red) bijvoorbeeld ziet: dat is toch fantastisch."

21 / 28

Dirigente Hester Westra.

Vrijdag 2 maart

Maak je eigen 3D-beeldje!

9.00 uur | Locatie14

Laat een 3D-foto van jezelf maken en laat deze printen tot een fullcolour-3D-beeldje van jezelf dat levensecht is!

Concert Requiem Fauré

20.00 uur | Heilig Hartkerk

Onder leiding van de jonge dirigente Hester Westra (foto) zingen 12 vriendinnen en studiegenotes het beroemde Requiem van G. Fauré in een versie voor dameskoor en orgel. Jaap Jan Steensma bespeelt het Mutin-orgel. Het programma duurt een uurtje en de toegang is gratis. Collecte en glaasje wijn na afloop.

Zaterdag 3 maart

Italiaans voor beginners

10.30 uur | Ontwerpfabriekje

Deze cursus Italiaans A1-2 is een vervolg op de absolute beginnerscursus A1-1. Heeft u al een klein beetje kennis van de Italiaanse taal qua grammatica en kunt u zich qua spreekvaardigheid al een beetje verstaanbaar maken dan bent u più che benvenuto. U kunt nog instromen vanaf les 3 (10 maart).

Seizoensstiltewandeling

11.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

In stilte genieten in de natuur! De seizoenen in de natuur maak je intensief mee door in de stilte op weg te gaan. Een gids begeleidt je door de stilte, zodat je niet alleen van buiten, maar ook van binnen stiller wordt.

Toegankelijk politiek debat

14.00 uur | Wijkcentrum St. Joseph

De LFB organiseert samen met Sherpa, MEE, de bibliotheek en de gemeente Hilversum op 3 maart van 14.00 tot 16.00 uur een politiek debat in St Joseph. Het is een toegankelijk debat. Iedereen kan meedoen. Het debat gaat over wonen, werken, veiligheid en meedoen in de gemeente.

Prinsessen Pyjama Party

17.30 uur | Elena Balletschool

Trek je favoriete pyjama aan en neem je allerliefste knuffel mee. Laat je betoveren door de magische verhalen die verteld worden, doe mee met de leukste spelletjes, vul je buikje met overheerlijke cupcakes en dans mee op de leukste liedjes. Tickets € 15,- per kind www.sprookjesprinsessen.nl.

Sixties & Soul

18.30 uur | St. Annagebouw

Sixties & Soul geeft altijd weer een fantastische sfeer. Deze avond met optredens van allroundcoverband JF PretenderS en soulzanger John Russell Jr.

Zondag 4 maart

Wandeling na verlies

11.00 uur | Brasserie Zonnestraal

Op elke eerste zondag van de maand organiseren Miranda van den Eijnden en Wendy Pater een wandeling door het bos. De wandeling is voor iedereen die verlieservaring(en) door overlijden kent en hier aandacht aan wil geven. Graag vooraf aanmelden bij info@praktijkartesia.nl.

Rommelmarkt

10.00 uur | De Koepel

Op zondag 4 maart is er weer een rommelmarkt in de Koepel. Van 10.00 tot 15.00 uur kan men terecht voor een groot aanbod van prettig geprijsde spulletjes.

Groot Roemeens orkest

14.30 uur | Muziekcentrum van de Omroep (MCO)

Op zondag 4 maart 2017 om 14.30 uur speelt het grootste Roemeense orkest in West-Europa o.l.v. Mihai Scarlat voor de laatste keer in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Tickets en info: http://www.mcogebouw.nl/agenda/ensemble-mihai-scarlat/

Šimek ontmoet Broertjes

20.00 uur | Theater Kleintje Kunst

Zondag 4 maart, aanvang LET OP: 20.00 uur is Martin Šimek in gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum. In de nieuwe reeks interviews 'Šimek ontmoet' treft hij zijn gasten in de setting van een theaterzaal. Reserveren noodzakelijk: theaterkk@gmail.com of bel/sms 06-54220108.

Expositie foto's en beelden

Regenboogkerk

Expositie van verstilde foto's van Hazel Ling en klassiek moderne beelden in klei en brons van Hetty Kok. De tentoonstelling loopt tot en met 3 april 2018. Openingstijden zijn zondag van 11.15 tot 12.30 uur en dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Duurzaam debat GR18

19.30 uur | Aloysius College

Iedereen is welkom om een beeld te krijgen van de verschillen tussen de verduurzamingsplannen van de Hilversumse partijen, zoals over #vangaslos, de warmtetransitie en 'verplicht' verduurzamen.

Kantelkoor, voor mensen met drempelvrees

20.00 uur | Silo

Het Kantelkoor is een laagdrempelig koor dat bestaat uit een enthousiaste groep mannen en vrouwen die meerstemmige muziek in uiteenlopende talen zingen. Heb je zin om mee te zingen, stap gerust binnen.

Dinsdag 6 maart

Inloopspreekuur Zorgnetwerk

13.30 uur | Woondienstencentrum De Egelantier

Het inloopspreekuur van het Zorgnetwerk Zuid is per 12 december verplaatst naar Zorgcentrum de Egelantier. Dinsdags van 13.30-15.00 uur kan men met vragen terecht bij medewerkers van o.a. MEE, Versa, gemeente en Thuiszorg.

Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden

13.30 uur | Bibliotheek

Ben je op zoek naar (ander) werk? Daar kan je soms wel wat hulp bij gebruiken. Walk&Talk is dé koffiepauze voor werkzoekenden in Hilversum. Ontmoet andere werkzoekenden in een inspirerende omgeving!

Woensdag 7 maart

Tempowandelen

9.00 uur | Eilandcoaching

Vanaf november t/m april 2017 kunt u wekelijks op woensdag tempowandelen met Eilandcoaching.

Foto: Maarten J. Eykman

hilversum Voor het eerst in Hilversum: huiskamerfestival Gluren bij de Buren op zondag 11 maart. Lokale podiumkunstenaars maken een waar podium van de deelnemende huiskamers: de bank is de tribune - het vloerkleed het podium. Zie www.glurenbijdeburen.nl.

Ontwerpatelier is bedoeld om te inspireren

Stadsgesprek 'Aanspooring tot de ideale stad' op 18 maart

Hoe moet Hilversum omgaan met bouwen in de toekomst? Bouwen in het groen is geen optie, dus wat wil je dan doen in het dorp?

Studenten komen tijdens de 'sketch-off' met frisse ideeën voor de spoorzone, zoals de Liebergerweg. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Inspireren, uitdagen en vervolgens het gesprek met elkaar aangaan over de ruimtelijke ontwikkelingen in Hilversum. Het ontwerpatelier heeft een ontwerpmarathon uitgeschreven en het Dudok Architectuur Centrum (DAC) vouwt daar op zondag 18 maart stadsgesprek 'Aanspooring tot de ideale stad' omheen.

GroenLinks, D66, VVD, architect Frank Roodbeen en Pieter van der Heijden van XPEX hebben de koppen bij elkaar gestoken. Op hun initiatief sluiten studenten van de TU Delft en die van Eindhoven zich op zaterdag 17 maart 24 uur op in Theater Santbergen voor een zogeheten 'sketch-off'. Zij gaan zich creatief buigen over het verrommelde stukje spoorzone Wandelpad-Liebergerweg-Oosterengweg-Oude Amersfoortseweg waar veel bedrijven zitten.

Een dag later om 14.00 uur presenteren zij hun ideeën aan de gasten in het theater. Een jury beoordeelt de plannen en bepaalt wie de geldprijs in ontvangst mag nemen. Jan Kastje (GroenLinks) vindt het een goed idee als er ook een bewonersjury komt, zodat zij mee kunnen doen. De politicus ziet deze ontwerpwedstrijd als een inspiratiebron en startpunt, om daarna snel met elkaar in gesprek te gaan. "Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren in die spoorzone."

Een bredere discussie over hoe om te gaan in de toekomst met ruimtelijke ontwikkelingen met politici volgt na de presentatie. Indira van 't Klooster van DAC leidt dit stadsgesprek dat tot 16.30 uur duurt in Santbergen aan de Noorderweg 2-4. Wie bij de uitslag van het ontwerpatelier en het stadsgesprek aanwezig wil zijn, moet zich aanmelden via stadsgesprekken@dudokarchitectuurcentrum.nl.

Birth of Joy bij 't Oor

hilversum Opnieuw heeft Platenhuis 't Oor een Nederlandse band gestrikt voor een optreden in de winkel. Eind vorig jaar kwam The Kik langs en vorige maand was het Tim Knol die zijn nieuwste plaat presenteerde. Nu komt Birth of Joy naar Hilversum.

Morgen - vrijdag 2 maart - presenteert de band hun nieuwste album 'Hyper Focus'. Het instore-optreden begint om 17.00 uur. Hun nieuwste liedjes zijn dan te horen in de bekende platenzaak aan de Leeuwenstraat 44. "Na tien jaar, vijf albums en een livealbum staan ze eindelijk bij ons in de winkel. Vrijdag presenteren zij zich op ons grootste podium in de winkel. Daar zijn we trots op", meldt Berry Calis van Platenhuis 't Oor.

Het drietal van Birth of Joy is in 2018 ontstaan op de Herman Brood Academie. In de afgelopen drie jaar hebben ze door heel Europa meer dan 450 shows gegeven. Volgens de aankondiging grossieren de heren in rockende riffs, verweven met een huilend Hammondorgel en is de vergelijking met bijvoorbeeld The Doors terecht.

Martin Simek in gesprek met Broertjes

hilversum Martin Simek gaat zondag 4 maart in gesprek met burgemeester Pieter Broertjes. Dat doet de oud-tenniscoach en interviewer in het onderkomen van Theater Kleintje Kunst aan de Kolhornseweg 9.

Vanaf 20.00 uur gaan de twee met elkaar in gesprek in het Hilversumse theater. De Tsjech ontmoet in de theaterzaal van Kleintje Kunst zijn gasten in zijn nieuwe reeks interviews. "Als kijker en toehoorder ben je getuige van de bijzondere intimiteit die Simek samen met zijn gasten weet op te roepen. Wat beklijft zijn fantastische verhalen", aldus de aankondiging. Wie hierbij aanwezig wil zijn, kan kaarten à 17 euro reserveren via theaterkk@gmail.com of bel 06-54220108.

Meedenken over toekomst van het spoor

hilversum De toekomst van het spoor in Hilversum is donderdag 8 maart onderwerp van gesprek. Stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP) hoopt met de aanwezigen richting een definitieve oplossing te gaan voor de 'spoorse doorsnijding'.

Tijdens de bijeenkomst, die om 19.30 uur begint in het raadhuis, komt het dilemma tussen bereikbaarheid en barrière aan bod. Aan de orde komen onder meer verdiepte spoorligging, overbouwen van de spoorzone en wat kosten deze operaties eigenlijk? De toegang is gratis. Aanmelden kan via www.hilversumsearchitectuurpijs.nl.

Speciaal debat in St. Joseph

hilversum Het verkiezingsdebat zaterdag 3 maart in wijkcentrum St. Joseph is een speciaal debat. Deze politieke bijeenkomst is speciaal bedoeld voor mensen met een beperking.

Tussen 14.00 en 16.00 uur is iedereen welkom in het pand aan de Minckelersstraat 71, maar vooral mensen met een beperking. Zaterdag kunnen zij luisteren naar de politici en tegelijkertijd hun stem laten horen. Sherpa, MEE, Bibliotheek Hilversum, ProDemos, Fonds verstandelijk gehandicapten en LFB, belangenorganisatie door en voor mensen met een beperking, verzorgen dit debat.

Paradiso-posters en platen

Doe Maar. Foto: Martin Kaye

hilversum Het Grafisch Atelier Hilversum bestaat dit jaar vijftig jaar. Een mijlpaal, want hiermee is het atelier een van de oudste open werkplaatsen van Nederland. Dit jaar bestaat het Amsterdamse poppodium Paradiso ook exact 50 jaar.

Tijd voor een samenwerking en wel in de vorm van een tentoonstelling van Paradiso-posters tijdens een exclusieve platenbeurs.
De Britse letterfanaat Martin Kaye (Londen 1932 - Amsterdam 1989) ontwierp en zeefdrukte van 1972 tot 1983 alle posters voor het Amsterdamse poppodium. Het atelier van Kaye bevond zich in de kelder van Paradiso. Hij drukte affiches terwijl boven zijn hoofd werd opgetreden door artiesten zoals Iggy Pop, The Jam, Prince, Herman Brood, Blondie, John Cale, U2 en vele andere muzikanten.
Ed Visser heeft samen met Mels de Gooijer en Marleen van den Heuvel van het Grafisch Atelier Hilversum de handen ineengeslagen om een overzicht van het werk van Martin Kaye tentoon te stellen. Deze expositie wordt feestelijk geopend op zaterdag 31 maart om 14.00 uur tijdens de jaarlijks terugkerende platenbeurs in de kunstenaarswerkplaats en is tot 30 april te zien.
Tijdens de opening treedt de Britse artiest The Drip Dry Man op, een voodoo-garage-swamp-gospel-act waarbij stilstaan geen optie is. Tijdens dit optreden zal hij gehuld zijn in sixties vloeistofprojecties, verzorgd door de mannen van Sphinx. Sjaco Karmelk en Piet Koster maken lichtshows met de oorspronkelijke psychedelische lichtbeelden uit de sixties en seventies.
Een selectieve groep vinylhandelaren zal tussen de drukpersen van het Grafisch Atelier hun exclusieve waar verkopen. De platenbeurs begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. De entree bedraagt 2 euro p.p. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Opnieuw succes voor judotalent Hendriksen

Christiaan Hendriksen (tweede van rechts).

hilversum Christiaan Hendriksen (tweede van rechts) heeft bij het 13de International Antwerp Open opnieuw een podiumplek gehaald. De 15-jarige Hilversummer pakte tijdens het judotoernooi de bronzen plak. Hendriksen won zijn poulewedstrijden, maar ging in de halve finale onderuit. De strijd om de derde plaats won hij wel.

'Het ijs voelde goed'

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Grote afstanden schaatsen lukt niet, maar de toch tientallen schaatsers vermaakten zich dinsdag opperbest bij de vijver achter 't Pandje bij het Media Park.

"Ik reed hierlangs en zag mensen toevallig schaatsen", zegt Jenne Schools. De Hilversummer heeft er net een aantal rondjes op zitten en zijn schaatsen alweer ingeruild voor schoenen. "En het ijs voelde goed", zegt hij.
Een moeder uit Huizen houdt vanaf de kant haar schaatsende kinderen toch goed in de gaten. "Voor hen is het leuk", zegt ze. "Maar (lachend, red.) ik mis wel een koek-en-zopie. Morgen (woensdag, red.) gaan we verder kijken. Laten we hopen dat het nog wat wordt, al ben ik ook wel blij als het weer wat warmer wordt."
Foto's: Bastiaan Miché

Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché