Gooi en Eembode Hilversum

26 juli 2018

Gooi en Eembode Hilversum 26 juli 2018


Nieuwe aanpak woonoverlast

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes krijgt meer bevoegdheden om woonoverlast te bestrijden. Waar voorheen de rechter over ging, kan nu, in ieder geval voor het komende jaar, de burgemeester handelend optreden als het gaat om notoire overlastgevende bewoners.

Dit is onderdeel van de Wet aanpak woonoverlast. Die biedt de burgemeester een nieuw instrument om de overlast eerder het hoofd te bieden. Nu bestaat de mogelijkheid om eerder maatregelen te nemen met een dwingend karakter. Broertjes kan mensen nu een gedragswijziging opleggen, wat voorheen enkel een taak was van de rechter. "Dit kan alleen voor de zwaarste gevallen van overlast en dan alleen als al het andere al geprobeerd is om een oplossing te krijgen", komt uit het raadhuis. In deze gevallen kan Broertjes gebruikmaken van bestuursdwang of een dwangsom.
In deze nieuwe aanpak is het wel de bedoeling dat bewoners er eerst onderling uitkomen. Als dat niet lukt, dan komt het wijkteam in actie, waar vertegenwoordigers van diverse gemeentelijke diensten inzitten. Hierbij valt te denken aan 'Bouwen en Wonen', het Sociaal Plein en de buurtcoördinator, maar ook partners als de politie, GGZ en het Veiligheidshuis. Doel is dat iedereen in rust naast elkaar kan wonen. "Niet-juridische maatregelen zijn hierbij vaak effectiever, omdat juridische maatregelen nog wel eens olie op het vuur kunnen zijn van een conflict", voegt de burgemeester eraan toe.

Bezwaren tegen Burgemeester Bootweg

HILVERSUM Tegen het voornemen om Hilversum een Burgemeester Bootweg te geven zijn acht bezwaren ingediend. Dat laat de gemeente aan deze krant weten.

Het Besluit openbare ruimte (straatnaambesluit) heeft zes weken ter inzage gelegen. De termijn om een bezwaarschrift in te dienen verliep op donderdag 19 juli. Op social media is actief opgeroepen om bezwaar te maken tegen de nieuwe straatnaam, omdat de werktitel beter past en Joost Boot een controversieel verleden zou hebben. In totaal hebben acht personen aangegeven dat zij het niet zien zitten dat Hilversum een Burgemeester Bootweg krijgt.

Er komen veertien nieuwe woningen aan de rand van het centrum, in de schaduw van het raadhuis: tussen de 's-Gravelandseweg 72 tot de Hoge Naarderweg 55-57. De projectontwikkelaar en de makelaar spreken over het Molenpad. Dat is een verwijzing naar molen 'De Ruyter'. Het vorige college van burgemeester en wethouders besloot eind maart de eerste 'mediaburgemeester' van het dorp te eren met een straatnaam. Dit besluit heeft onvoorzien tot veel commotie geleid.

Wat de gronden van de acht ingediende bezwaren zijn is niet bekend. Een van de toekomstige bewoners, Jaap van der Harst, gaf medio juni eerder al aan dat het Molenpad een toepasselijkere naam is voor deze private weg; gezamenlijk eigendom van de kopers. De SP en de PvdA vinden de Burgemeester Bootweg niet kunnen, omdat de voormalig burgervader in de jaren '70 en '80 een groot voorstander was van de apartheid in Zuid-Afrika, zo meldden zij een maand geleden.

Hoe gaat het nu verder? De onafhankelijke commissie voor bezwaarschriften buigt zich over de bezwaarschriften. Dat gaat eind augustus of begin september gebeuren. Daarna heeft de commissie vier tot zes weken de tijd om een advies uit te brengen aan het college.

Natuur zucht onder zomerse hitte

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De natuur heeft het zwaar door de zomerse temperaturen van de afgelopen weken. Door de aanhoudende droogte is het gevaar op een natuurbrand heel groot. In deze regio is een rook- en stookverbod aangekondigd. Dat was afgelopen weekend bij Wonderfeel bijvoorbeeld ook duidelijk te zien en te merken.

17

Goed begin van de vakantie

Foto: Bastiaan Miché

Wonderfeel, dat steeds bekender wordt, is een mooie start van de zomerperiode.

13

Weerbericht

Zeer warm, zonnig, in het weekeinde kans op onweer

Een landelijke hittegolf is onvermijdelijk deze week. Een uiterst standvastig hogedrukgebied boven onze omgeving krijgt een verbinding met een reusachtig hogedrukgebied boven Noord-Rusland en Scandinavië. Met een naar oost ruimende wind zindert de temperatuur naar volop tropische waarden. In het weekend is onweer mogelijk, gevolgd door een tijdelijke afkoeling.

Donderdag en vrijdag

Het hoogtepunt van de hittegolf wordt donderdag en vrijdag verwacht. Het is op beide dagen zonnig. Met een zwakke tot matige wind tussen noordoost en zuidoost zindert het kwik donderdag naar zo'n 32 à 33 graden. Vrijdag wordt de heetste dag met een maximum van 34 à 35 graden. Ook de nachten zijn ronduit zwoel met een minimum van omstreeks 21 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het drukkend warm met een maximum van 32 à 33 graden. Het is zonnig maar er ontstaan stapelwolken. In de loop van de dag is een onweersbui mogelijk. De naar noordwest gedraaide wind brengt zondag lichte afkoeling tot circa 26 graden. De zon schijnt met lokaal kans op onweer. Na het weekend blijft het (zeer) warm zomerweer met soms kans op onweer.

Weetje

Als het op KNMI-hoofdstation De Bilt minstens vijf dagen achtereen meer dan 25 graden wordt, waarvan drie dagen boven 30 graden, is er sprake van een landelijke hittegolf. De langste hittegolven waren die van augustus 1975 (18 dagen), juni/juli 1976 (17 dagen), juli 2006 (16 dagen) en augustus 2003 (14 dagen). Op 19 juli 2006 werd het bijna 36 graden.

Waterfestijn op Marktplein

HILVERSUM Langzaamaan wordt het Marktplein meer en meer een evenemententerrein. Dat was ook de bedoeling van de opknapbeurt. Waterliefhebbers noteren zondag 26 augustus in de agenda, want dan is het Gooisch Waterfestijn.

Veel kinderen spelen in deze zomerse periode bij de bedriegertjes, de fontein op het terrein, terwijl de ouders het tafereel vanaf het terras in de gaten houden. Handdoek en extra kleding zijn meegenomen. Dat heeft de ondernemers rond het plein aan het denken gezet.

Dat is de inspiratiebron geweest om een waterfestijn te verzorgen. Met hulp van Stadsfonds Hilversum is dat gelukt. Op zondagmiddag 26 augustus is het zover. Rondom de fontein komen waterglijbanen, een halfpipe en buikschuifbanen, want die dag vindt ook het Nederlands kampioenschap buikschuiven plaats. Voor de kinderen is er ook een schuimparty geregeld. De entree bedraagt 5 euro.

Oer-Hollandse film te zien in het Dudokpark

Openluchtfilm in het Dudokpark. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De datum van zaterdag 18 augustus was al bekend. Filmtheater Hilversum meldde nog niet welke film te zien is tijdens de openluchtvoorstelling in het Dudokpark. De keuze is gevallen op een oer-Hollandse film met Italiaans temperament.

'Tulipani' is de sprookjesachtige tragikomedie die vanaf 21.30 uur te zien is. Het verhaal gaat over een Zeeuwse boer die na de Watersnoodramp uit 1953 nooit meer natte voeten wil en besluit een nieuw bestaan op te bouwen in Zuid-Italië waar hij naartoe fietst.
De entree is gratis. Vanaf 20.00 uur zijn de bezoekers welkom in het park naast het raadhuis. Voordat de film begint, is er muziek.

Leerlingen Van Hasseltschool vliegen (de deur) uit

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Al vliegend gingen ze de schooldeur uit. De Van Hasseltschool heeft een Limburgse traditie overgenomen. De basisschool gooide donderdag aan het begin van de middag de groep 8-leerlingen letterlijk de school uit. Daarmee symboliseerde de school dat hun tijd erop zit aan de Banckertlaan. Zij verlaten het vertrouwde nest en vliegen uit naar het middelbaar onderwijs.

Foto: Bastiaan Miché

Handhaven fietsparkeren is ondernemertje pesten

Zorgen over nieuw beleid in Bussumerstraat

Handhaven op het fietsparkeren gaat heel wat voeten in de aarde krijgen. Ondernemers op de Bussumerstraat zien het met lede ogen aan.

Straks mogen de fietsen niet meer voor de deur worden gezet van de winkels. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Straks mogen mijn klanten hun fiets niet meer voor mijn deur parkeren vanwege het nieuwe beleid. Zij moeten hun fiets neerzetten op het Wagenmakersplein of bij Mout. Zo jaag je de klanten in de Bussumerstraat wel weg." Zo luiden de woorden van Peter Verkerk van RC Modelbouw Modelsport Hilversum.

Naar eigen zeggen is hij ontploft toen hij de brief van de gemeente in handen kreeg over het nieuwe fietsparkeerbeleid. Bezoekers die straks brood willen halen, een flesje wijn of bij Verkerk langs willen komen, mogen hun stalen ros niet meer voor de deur neerzetten. Dan riskeren zij dat hun tweewieler wordt meegenomen naar het depot aan de Kerkbrink 29. Dat is klant en ondernemer pesten, vinden Verkerk en diverse andere ondernemers uit de Bussumerstraat.

Woensdag 1 augustus begint de gemeente met een gedragscampagne. Met onder meer flyers en borden wordt het winkelend publiek geattendeerd op het nieuwe beleid. Tevens zet de gemeente straatcoaches in die de fietsers vertellen waar zij hun fiets nog wel mogen stallen. Vanaf half september gaat de gemeente daadwerkelijk handhaven. Verkeerd gestalde fietsen gaan dan naar het depot. De eerste maand zitten daar nog geen financiële consequenties aan. Vanaf maandag 15 oktober moeten de eigenaren 15 euro betalen om hun fiets terug te krijgen.

Boze ondernemer: 'Wij moeten ook nog iets kunnen verdienen'

Het doel is om de enorme fietsenzee tegen ge gaan. Daarom heeft de gemeente in het afgelopen jaar 500 extra stallingen neergezet. Zeker op de Groest, bij de ingang van de Kerkstraat, tegenover de Hema en op de Kerkbrink is er sprake van wildparkeren. Verkerk snapt dat daar aandacht voor moet zijn, maar op de Bussumerstraat, dat hij ziet als een aanloopstraat zoals de Emmastraat, is er een andere dynamiek. Even snel de fiets voor de deur zetten om een broodje te halen of het haar te laten knippen, is essentieel voor deze winkelstraat. "Ik heb liever ook geen fietsen voor de gevel, maar het moet ons geen klandizie gaan kosten. Wij moeten ook iets kunnen verdienen", aldus Verkerk.

In een reactie laat de gemeente weten dat de regels ook gelden voor de Bussumerstraat. Deze winkelstraat is onderdeel van het grote gebied in het centrum waar het gehandhaafd gaat worden. "De zone is ontworpen om te voorkomen dat er ophoping van fietsen komt aan de randen. Daarnaast zijn aan de randen van deze zone voldoende fietsparkeerplekken." Begrip is er voor de situatie van de ondernemers in de Bussumerstraat. De fiets moet dichterbij gestald kunnen worden dan in het wandelgebied. De gemeente verwijst inderdaad naar de grote fietsparkeerplekken bij Mout en op het Wagemakersplein en zegt dat in en rond de Bussumerstraat ook nog klemmen en leunhekken staan. Om naar mogelijke andere oplossingen te kijken komt deze week nog de projectleider langs bij een aantal winkeliers.

Straatracer in beroep tegen taakstraf

HILVERSUM Casper van W. uit Loosdrecht is vandaag te vinden in de rechtbank van Leeuwarden. De man die vorig jaar maart samen met zijn vader een fatale straatrace hield, gaat in hoger beroep tegen zijn straf van honderd uur werkstraf en een jaar rijontzegging.

De man, die eerder dit jaar in overleg met Transavia stopte als piloot, is het niet eens met de opgelegde straf. Eerder kondigden zijn vader, Walter van W., die vier jaar celstraf kreeg en het openbaar ministerie al aan in hoger beroep te gaan. Het OM vindt dat in het eerste strafproces onvoldoende is gekeken naar het straatrace-element.

Op 16 maart 2016 scheurden vader en zoon over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Walter van W., die te veel alcohol op had, reed vol in op de auto van de 19-jarige Fleur Balkestein. Hij zou met 167 kilometer per uur hebben gereden. De Hilversumse lag twee weken in het ziekenhuis, waar zij twee weken later overleed aan haar verwondingen.

CO2-reductie ligt niet op schema

HILVERSUM Om in 2020 100 kiloton CO2-reductie te realiseren, moet er nog een schepje bovenop. Uit de Tussenrapportage 2018 Duurzaam Hilversum blijkt dat men over twee jaar op 84 kiloton uitkomt.

In 2016 kwam toenmalig wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok met een uitdaging: Hilversum moest in vier jaar tijd 100 kiloton CO2 minder zien te produceren. In het afgelopen half jaar in het het duurzaamheidsprogramma een reductie geboekt van 14 kiloton. Daarmee komt het totaal nu op 56 kiloton. Dit resultaat is behaald tussen 1 januari 2016 tot en met begin juni 2018.

Het college van burgemeester en wethouders concludeert dat er nog een grote maatschappellijke opgave ligt. Zeker nu uit de rapportage blijkt dat men in 2020 niet de gewenste 100 maar 84 kiloton aantikt. Aanvullende maatregelen zijn nodig. Daarbij kijkt de gemeente naar de eigen bedrijfsvoering. De beste inhaalslagmogelijkheden hebben te maken met energiebesparing bij woningen, de toename van zonnepanelen en elektrische auto's.

Bijna ramp door fout in schakelsysteem

Liander was wel op tijd met het spanningsloos maken

Er komt een gezamenlijk onderzoek naar de brand in het transformatorhuis. Foto: Foto Miché / Remco Jakma

HILVERSUM Netbeheerder Liander had zaterdag 9 juli tijdens de brand in het transformatorhuis aan de Oude Amersfoortseweg wel degelijk de spanning van het gebouw gehaald. Door een fout in het schakelsysteem was een deel van de spanning op de bovenleiding, om de treinen te laten rijden, nog in het pand aanwezig. Althans, dat blijkt uit de eerste bevindingen.

Vrijdag hebben Liander, ProRail en vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio een gesprek gevoerd met elkaar. Dat is gebeurd op initiatief van burgemeester Pieter Broertjes, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio. Zowel de spoor- als de netbeheerder hadden al aangekondigd de zaak te onderzoeken. Nu is besloten dat de drie partijen gezamenlijk gaan optrekken in het lopende onderzoek.

Vorige week zaterdag brak er brand uit in het transformatorhuis langs het spoor bij station Sportpark. De eerste melding kwam binnen om 9.09 uur. Het duurde meer dan drie uur voordat de brandweer daadwerkelijk kon gaan blussen. In de tussentijd ging het bijna helemaal mis. De Hilversumse hulpdienst vroeg aan ProRail en Liander om respectievelijk hun installatie en hoogspanningsaansluiting spanningsloos te maken. Beide partijen hebben dit bevestigd en teruggekoppeld aan de brandweer, die aan de slag ging om de brand te blussen. Maar de brandweerlieden kwamen met de schrik vrij toen er toch nog spanning was in het pand. Dat lag aan een niet-werkende schakelaar.

Drie betrokken partijen nemen deel aan lopende onderzoek

Door snel en adequaat handelen van de brandweer zijn hun mensen ontsnapt aan elektrocutie. Maar deze gebeurtenis had diepe impact op de brandweerlieden, zo heeft Broertjes vorige week al laten weten. De arbomedewerker van de brandweer heeft melding van het incident gemaakt bij de inspectie en ProRail en Liander kondigden onafhankelijk van elkaar aan onderzoek te doen naar wat er fout is gegaan.

In het gezamenlijke onderhoud van vrijdag is beklonken dat alle betrokken partij gaan deelnemen aan het lopende onderzoek. Alle bevindingen en conclusies komen in een rapport. Tevens gaan de drie bekijken hoe zij de afstemming tijdens een dergelijk complex incident kunnen verbeteren. Daarnaast gaan ProRail en Liander nog met het brandweerkorps om de tafel zitten. Zij nemen de gebeurtenissen van zaterdag 9 juli grondig met elkaar door en gaan werken aan hoe zij beter voorlichting kunnen geven over stroomvoorzieningen in dit soort transformatorhuizen.

Bart G. Westerhof

(29), is geboren in Hilversum en heeft een missie: met veel enthousiasme mensen meer vertellen over wijn.

Hoe doe je dat, vertellen over wijn?
"Ik ben eigenaar van Vinique Wijnkoperij op de Havenstraat dus daar leg ik alles uit over wijn. Over biologische of biodynamische wijn. Maar ook over vin nature. Ook weet ik veel over bier en gedistilleerd."

En als de Wijnkoperij dicht is, wat doe je dan?
"Mijn hobby's bedoel je? Wijn, eten, varen en soms tennis."

Welk café vind je leuk?
"Ik zit graag op het terras van Luno."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Lezen in bed heb ik nooit begrepen. Mijn vriendin pakt regelmatig haar e-reader. Komt mooi uit: kan ik met mijn koptelefoon naar Netflix-series kijken die zij nooit wil zien."

Wat weten mensen niet van jou?
"Hiervan kan ik een avondvullend programma maken."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Neither! Havenstraat! Ja, ik weet wat men ervan vindt. Maar we zijn jaren verder en er is veel veranderd in de Havenstraat."

Heimelijk genoegen?
"Ik heb de Dikke van Dale er bijgepakt. Zo ouderwets. Genieten van de dingen in het leven waarvan je blij wordt is niks om geheimzinnig over te doen."

Mooiste plek in Hilversum?
"Wijngaard Zonnestraal! Zeker als alles in bloei staat."

Wat mist Hilversum?
"Een leuke horecazaak beneden aan het water bij de Oude Haven."

Beste cd ooit?
"Cd? Er staat op elk album wel een aantal nummers dat ik niet leuk vind, dus dat is lastig kiezen. Ik stel Spotify vaak in op French café lounge radio."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Kalfszwezerik met een glas Riesling."

Start project deelauto's in Heibuurt

HILVERSUM De elektrische auto's van Hilversumse Energie Transitie (HET) reden de artiesten van Wonderfeel van vrijdag tot en met zondag naar hun bestemming. Vanaf september kunnen Hilversummers ook gebruikmaken van deze wagens. HET start in de Heibuurt met vijf deelauto's.

De keuze is gevallen op de buurt in Hilversum-Zuid. In de Geuzenbuurt en de Boomberg was er ook interesse voor de pilot. De lokale energiecoöperatie start met het plaatsen van de deelauto's in de Heibuurt. Wijkbewoners, in totaal 25, kunnen deze auto delen met hun buren. De Nissan Leafs kunnen 200 kilometer rijden op een accu. Op basis van die 200 kilometer per maand zijn deelnemers 81 euro per maand kwijt. HET praat met de gemeente nog over een subsidie.

Experimenteren met techniek

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In deze tijden van tropische hitte zoekt lang niet iedereen verkoeling in en rond het water. In Bibliotheek Hilversum is tijdens de zomervakantie ook genoeg te doen. De jeugd ging maandag bijvoorbeeld aan de slag met robots en apparaten tijdens het 'open skills lab'. Dat betekent lekker experimenteren met techniek, educatieve spellen op de touchpad en met iPads.

Piazza del Campo-uitstraling voor het Stationsgebied?

Oproep gemeente om sfeerfoto's als inspiratie op te sturen

Het Stationsgebied wordt voor vele miljoenen opgeknapt. Nu wil de gemeente van de inwoners weten welke uitstraling het moet krijgen.

Dit is de sfeer die de gemeente in april 2017 nog weergaf. Maar welke sfeer moet het plein krijgen? Foto: gemeente Hilversum

HILVERSUM Welke sfeer en inrichting moet het Stationsgebied na de grootschalige opknapbeurt hebben? Wordt het Times Square in New York of het Piazza del Campo in het Italiaanse Siena? Het woord is aan de Hilversummers. Zij mogen hun ideeën opsturen naar de gemeente, die op zoek is naar de gewenste 'look and feel'.

Nu de zomervakantie is uitgebroken en veel Hilversummers de wereld overgaan, is dit het juiste moment om elders inspiratie op te doen, zo meent wethouder Arno Scheepers van Stationsgebied. De liberaal roept zijn vakantievierende plaatsgenoten op om de fotocamera te gebruiken. "Maak een mooie foto van een plek die je inspireert en waarvan jij vindt dat het Stationsgebied die stijl en inrichting moet krijgen", aldus de VVD'er.

De inzendingen kunnen per mail naar stationsgebied@hilversum.nl. Wie wat hipper is deelt zijn of haar foto's op Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag #ditwilik035. Uiteindelijk gebruikt de gemeente de sfeerfoto's bij het opstellen van het beeldkwaliteitsplan.

'Uit de sfeerfoto's halen we een aantal universele beelden'

De wethouder is niet bang dat er van deze mogelijke mengelmoes aan ideeën over stijl en uitstraling geen chocola te maken is. Uit de input die Scheepers hoopt te krijgen van de Hilversummers zijn ongetwijfeld een aantal rode draden te filteren. "Daar kunnen we echt wel universele beelden uithalen", zegt hij.

Welke stijl het Stationsgebied ook krijgt, in de nabije toekomst moet het Hilversumse mediaprofiel daar sowieso onderdeel van zijn. Dat is een harde eis van de gemeente. Hilversum profileert zich immers als de mediastad van Nederland. De mensen die van en naar het station gaan, moeten voelen en merken dat zij zich in het hart van de landelijke mediawereld begeven.
Meedoen en meedenken is een belangrijk thema binnen de plannenmakerij van de gemeente als het gaat over het Stationsgebied. "Qua participatie gaan we echt een uniek traject in", zijn de woorden van Scheepers. In de periode tussen september en december zoekt het college op verschillende manieren en met diverse thema's inwoners en andere belanghebbenden op.

'Qua participatie gaan we echt een uniek traject in'

In de laatste maand van het jaar komt het stedenbouwkundig plan in de raad. Voor het opknappen van het Stationsplein is er consensus maar over de verkeersafwikkeling in de plannen is er nog veel verdeeldheid. Naar deze twee zaken zijn het afgelopen halfjaar onderzoeken gedaan. De resultaten komen na het zomerreces ter sprake in het college. Dan komen er meerdere scenario's op tafel, waaronder een oplossing voor de Koninginneweg. Het omleggen van de centrumring om de markt zorgt zeker op de Koninginneweg voor hoofdbrekens. Tevens staat de vraag nog open of er nu wel of geen verdiepte weg moet komen op de Schapenkamp. Om tot een breed gedragen oplossing te komen, deelt Hilversum de scenario's met de inwoners en andere zogeheten stakeholders.

Wat de gevolgen zijn van de scenario's komt begin oktober aan bod. Dat gebeurt tijdens rondetafelgesprekken met bewoners, ondernemersverenigingen en buurtverenigingen. Belangrijk om te vermelden is dat er voor de kleine spoorbomen een apart traject is opgestart. In de eerste fase is een probleemanalyse van de situatie gemaakt en het vervolgonderzoek richt zich op een aantal ontwerpvarianten. De gemeente verwacht dat dit onderzoek in de eerste helft van 2019 klaar is. Op 16 oktober bepaalt het college welk scenario verder wordt uitgewerkt. Voor het raadsbesluit in het eerste kwartaal van volgend jaar krijgen inwoners nog uitgebreid de kans zich hierover uit te laten, verzekert de wethouder.

'Nu kunnen we zeggen dat de Vituskerk echt klaar is'

Met restaureren van het orgel is het opknapproject helemaal af

Het duurt net geen jaar maar dan heb je er wel een compleet nieuw orgel voor terug. Het Sint Vitusorgel klinkt weer als vanouds.

Het Sint Vitusorgel helemaal in beeld. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het is niet langer meer behelpen voor de organist. De tijd van vooraf snel wat kleine reparaties uitvoeren aan het orgel in de Sint Vituskerk aan de Emmastraat, of sommige toetsen maar helemaal omzeilen is voorbij. Na intensieve herstelwerkzaamheden is het grootste orgel van Hilversum weer helemaal als nieuw.

Henk van Zonneveld, voorzitter van de orgelcommissie, toont het orgel. Tien maanden lang is het binnenwerk van het instrument onder handen genomen door orgelmaker Elbertse uit Soest. In die periode is het Sint Vitusorgel helemaal gedemonteerd. Tientallen losse grote en kleine onderdelen en zo'n 1.700 pijpen zijn meegenomen naar het atelier.

Na ruim vijftig jaar intensief gebruik was het binnenwerk vervuild en de vele bewegende onderdelen versleten. De orgelkas is van binnen en buiten schoongemaakt. De klavieren en alle verbindingen tussen de toetsen, registerknoppen en de orgelpijpen zijn gereviseerd. De windladen zijn weer helemaal luchtdicht. Iedere luchtpijp is schoongemaakt en gerepareerd. Bij het terugplaatsten is de klank van elke pijp gecontroleerd en als het nodig was verbeterd. Naast de mechaniek is ook de verlichting bij de klavieren gemoderniseerd en de toegang tot de kerk achter de vleugel is van een nieuwe entree voorzien in de stijl van het orgelmeubel.

Henk van Zonneveld, voorzitter van de orgelcommissie, vertelt over de restauratie van het grootste orgel van Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Alle 1.700 pijpen zijn één voor één schoongemaakt

Of het orgel nu anders klinkt na deze monsterreparatieklus die zo'n 160.000 euro heeft gekost, weet Van Zonneveld nog niet op het moment dat wij hem spreken in de kerk. Zaterdag heeft hij voor het eerst geoefend. Snel drukt hij op een paar toetsen en komt tot de conclusie dat het allemaal veel soepeler gaat. Meteen valt zijn oog op het pedaal. Die is niet langer grauw, maar heeft nu een mooie witten houten 'look'. "Daar kun je nu van eten", zegt hij met een lach.
Het instrument bestaat uit twee orgels. Een deel van het pijpwerk van het oude orgel uit 1859 van bouwer Matthias van den Brink, dat vroeger in de toren boven de ingang stond, is gebruikt in de nieuwe versie van 1969. Na de restauratie moet het instrument weer klinken zoals vroeger. Met het opknappen van het orgel is het restauratieproject helemaal klaar. "Nu kunnen we zeggen dat de Vitus echt klaar is", aldus Van Zonneveld.
Wie benieuwd is of het orgel weer als vanouds klinkt, heeft vanaf 3 augustus zes vrijdagen achtereen de tijd om dat te horen. Tot en met vrijdag 7 september is er wekelijks een concert. Henk van Zonneveld trapt deze reeks zelf af. Deze concerten zijn gratis bij te wonen en beginnen om 19.30 uur.

Steeds meer bekendheid Wonderfeel

Op het festivalterrein lekker bijkomen in een hangmat. Foto: Bastiaan Miché

'S-GRAVELAND Wonderfeel krijgt meer naam. Steeds meer mensen weten het klassieke festival in de buitenlucht te vinden. Zo'n 8.500 bezoekers passeerden tijdens de laatste editie de toegangspoorten. "Dat gaan er alleen nog maar meer worden", laat Eric van der Want weten.

De Hilversummer, die sinds begin juni afscheid heeft genomen als wethouder, is adviseur van het driedaagse festival. Landgoed Schaep en Burgh in 's-Graveland kon vrijdag tot en met zondag rekenen op meer bezoekers dan de vorige drie edities. Steeds meer mensen weten van het festival af. "Ik was van de week even in het raadhuis en daar hoorde ik ze praten over Wonderfeel. Voorheen wisten niet veel mensen af van het festival, maar nu gaat het heel snel."

Topmusici uit binnen- en buitenland - zo'n 350 - verschenen dit weekend op een van de zeven podia. Klassieke muziek overheerste, maar er was ook ruimte voor jazz, wereld- en popmuziek. Daarnaast traden dichters op, waren er dansvoorstellingen, lezingen en kinderactiviteiten om zo het driedaagse evenement laagdrempelig te maken. Voor de adviseur van Wonderfeel is het regionale evenement - de meeste bezoekers komen uit Hilversum - het perfecte moment om de zomer mee te beginnen. "Ik blijf er voor thuis. Voor mij begint de vakantie daar. Het is je drie dagen lang onderdompelen in een andere sfeer", meldt Van der Want.

Lopen in de natuur naar de verschillende podia. Foto: Bastiaan Miché
Even het programma bekijken op een zitzak. Foto: Bastiaan Miché
Op zeven locaties traden musici op. Foto: Bastiaan Miché
Het festival trok zo'n 8.500 bezoekers. Foto: Bastiaan Miché
De 'Hollywood-letters' van Wonderfeel. Foto: Bastiaan Miché

15 / 24

Nederlandse tuinen staan vol bloemen waaraan insecten weinig hebben

Bewoners Orionlaan planten nectarbloemen in perceel van de gemeente

We kunnen dan wel massaal onze tuinen vol zetten met hortensia's maar daarmee gaan we het insectenvolk niet helpen, weet Elja Sasbach.

"Zet gewoon zonnehoedjes, kogeldistels, sedem en asters in je tuin, daar worden insecten heel blij van," adviseert Elja Sasbach.

HILVERSUM De verstening van tuinen is de nekslag voor de insecten. "Je ziet steeds minder tuintjes met weelderige bloemen en struiken waarop bijen en vlinders zo dol zijn. Het wordt een groot probleem," waarschuwt Elja Sasbach. Deze vrolijke verschijning heeft zelf in haar voor- en achtertuin van haar huis op de Orionlaan een paradijs voor insecten.

Het bruine zandoogje, de citroenvlinder, het witje, het landkaartje: inmiddels kan Sasbach ze eenvoudig onderscheiden. "Elk jaar monitor ik samen met mijn man routes en als we vlinders zien, dan noteren we dat. Je wordt na zoveel jaar geroutineerd." Het monitoren doet ze samen met de andere leden van de Libellen- en Vlinderwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Daarnaast is de van oorsprong Amsterdamse vrijwilliger bij Pollinators, een actieve organisatie die zich inzet om zoveel mogelijk zaden beschikbaar te stellen voor grotere en kleine zaaiprojecten. Zo kwam ze op het idee om een stuk grond in te zaaien met bloemenzaad. "Ik kwam erachter dat buurvrouw Boudewien Mulder net zo begaan is met de toestand van de insecten. Samen hebben we het initiatief genomen om contact te leggen met de gemeente en te vragen of we een stukje grond mochten inzaaien dat verandert in een veld vol nectarbloemen." Bram Kempers van de gemeente Hilversum vond het van meet af aan een prima idee, maar had er geen ervaring mee. Het kwam erop neer dat hij met plezier een stuk grond beschikbaar stelde, maar geen omkijken wilde hebben naar het onderhoud ervan. Een prima deal, vonden de buurvrouwen.

Biologisch zaad

De verstening van voor- en achtertuinen is de nekslag voor insecten

"Kijk, hier is het." Sasbach wijst naar het perceel naast het fietspad van de Orionlaan dat richting de Zuiderhei kronkelt. Samen met de buurvrouw en enthousiaste buurtgenoten heeft ze het, misschien een beetje te laat, ingezaaid met een biologisch bloemenzaadmengsel. Biologisch? Ze knikt. "Veel mensen weten niet dat dat bestaat, maar het is belangrijk. Je weet niet waarmee kwekers hun planten hebben groot getrokken. Als daar giftige middelen bij zijn gebruikt, overleven insecten het niet." Om ervoor te zorgen dat honden uit het perceel blijven, heeft de gemeente er paaltjes met ijzerdraad omheen gezet. Sasbach kan niet wachten tot de bloemen er bloeien. Blij wordt ze van de vrijwilligers en deelnemers van Urban Farming, een Hilversums inwonersinitiatief dat buurtmoestuinen en andere groene ideeën met sociale betekenis initieert. "Zij zorgen ook voor bloemen die aantrekkelijk zijn voor insecten."

Regendans

In het insectenhotel is het een komen en gaan van vliegende gasten

Grote zorgen maakt ze zich om de droogte van de afgelopen weken. "Ik kan de regen wel uit de lucht kijken," lacht ze. Geen water geven betekent de dood voor veel planten. Vaste grote planten redden het wel, zoals die grote hortenisa's die bijna in elke Nederlandse tuin hun bloeiende best staan te doen. Prachtige bloemen beaamt ze, maar insecten hebben er vaak niet veel aan. "Zet daarvoor in de plaats zonnehoedjes neer, of kogeldistels, sedem of asters," adviseert ze.

Hongerige vogels

Ze vertelt dat de Pollinators elk jaar in april via distributiepunten door het hele land gratis zaad verstrekt om zo grote en kleine zaaiprojecten in steden te stimuleren. Het is volgens haar zo belangrijk om te voorkomen dat er steeds minder insecten rondvliegen. Ze merkt het aan de vogels in de tuin die ze veel langer voorziet van voedsel dan jaren terug.
Er is simpelweg onvoldoende voedsel voor ze. Aan de stenen muur van de schuur hangt een insectenhotel waar het een komen en gaan is van gasten die in- en uitchecken. Laatst werd het bezocht door een specht die de insecten er fanatiek uittikte met zijn snavel. Ze haalt lachend haar schouders op: zo gaat het nou ook eenmaal in de natuur.

'Mensen moeten wat voor de vogels doen'

Eten en drinken op het dak van de schuur. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Niet alleen mensen hebben last van de al weken durende hitte. Dat geldt ook voor de natuur. Voor dieren is het moeilijk water en eten vinden. Bij dat laatste helpt Peter de Beer. Hij hoopt dat veel plaatsgenoten zijn voorbeeld volgen.

Op het dak van zijn schuur staan grote plantenschotels vol water. In de keuken is De Beer bezig een schotel te vullen met voedsel voor de vogels. Hij snijdt volkoren brood en maakt daar kleine stukjes van. Het pak melk staat ernaast. Daar stopt hij nog wat andere ingrediënten bij zoals geraspte kaas of muesli, die hij had gekocht maar zelf niet lekker vond.

Niet veel later ligt de schotel vol 'vogellekkers' op het dak in de tuin. Na een paar minuten wachten verschijnen de eerste koutjes, mussen en eksters. Voorzichtig huppen zij naar de verschillende schotels. Naarmate de tijd vordert, wordt het steeds drukker. De Beer ziet het tevreden aan, terwijl hij een van de buurtkatten in de gaten houdt. "Ik ben er een paar weken geleden mee begonnen. De vogels maken er gretig gebruik van", stelt de Hilversummer.

Droogte op de Schapenkamp. Foto: Bastiaan Miché

"Ik ben heel betrokken. De mens is zo dominant aanwezig", zegt De Beer. De Hilversummer hoopt dat meer mensen de dieren, naast vogels bijvoorbeeld ook egels, op deze eenvoudige wijze willen voorzien van eten en drinken. "De vogels moeten ook eten en drinken. Zij zijn belangrijk en onschuldig en hebben het nu ook heel zwaar. De mensen moeten wat doen, omdat de vogels geen eten en water kunnen vinden. Dat is er gewoon niet."

Door de aanhoudende hitte moet ook de gemeente keuzes maken als het gaat om de verzorging van bomen, planten en grasperken. Zeker nu de oproep luidt om zuinig met water om te gaan. Daarom is het niet mogelijk om de 4.400 are beplanting, 9.000 are grasveld en bermen en 30.000 bomen allemaal van water te voorzien. De gemeente richt zich vooral op de beplanting en de jonge bomen die het afgelopen jaar zijn aangeplant. Zij hebben nog geen goed ontwikkeld wortelgestel. Het water, dat de gemeente gebruikt, komt uit het Hilversums Kanaal en de vijvers in Hilversum.

'Tennis is emotie, ook hier, hoor'

Tulip Tennis Centre thuishaven van eerste 50-plus toernooi in Hilversum

De behoefte om overdag fanatiek te tennissen is groot bij vijftigplussers. In Hilversum is het eerste open toernooi voor deze doelgroep georganiseerd.

Aardbeien met slagroom moesten zorgen voor het Wimbledon-gevoel op het terras aan het Kininelaantje Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Sportief bezig zijn en tegelijkertijd sociale contacten opdoen. Dat is de gedachte achter het eerste 50-plus tennistoernooi bij het Tulip Tennis Centre. Na afloop van de partijen zit het met de sfeer wel snor, maar op de tennisbaan kan het er fanatiek aan toegaan. "Tennis is emotie, ook hier, hoor."

Het is vrijdag even voor 16.00 uur. De laatste punten zijn gespeeld op de gravelbanen aan het Kininelaantje 12. Aan de uitslagentafel verschijnen blije en minder tevreden gezichten. Hoewel het sociale aspect van dit toernooi voor de vijftigplusser belangrijk is, geldt dat ook voor de prestaties op de tennisbaan. Op het gravel wordt best met het mes tussen de tanden gespeeld. "Er wordt zeker fanatiek getennist. Op de baan is dat prima, maar daarna moet het, zeker op onze leeftijd, over zijn", meldt Ron Ertner, mede-organisator en lid van de toernooileiding.

Steeds meer toernooien voor de vijftigplusser verschijnen op de tennisagenda. Die behoefte neemt ook toe. Op een doordeweeks dag tijdens kantooruren een competitieve bal slaan is de wens. De doelgroep wil volgens Ertner niet 's avonds laat doorhalen op de baan. Dat is dan ook precies wat er is gebeurd tijdens de eerste editie van het toernooi bij het Tulip Tennis Centre. De tennissers kwamen tussen 9.00 en 17.00 uur in actie.

Zo'n breed deelnemersveld is elders nauwelijks te zien

Tot vorige week ontbrak zo'n sportief evenement nog in Hilversum. Samen met zijn vrouw Denise zette Ertner zijn schouders onder het dubbeltoernooi bij hun tennisvereniging. Meteen pakte zij het groots aan. Zo is de tennisbond een partner. Dat betekent dat het KNLTB-toernooi is. Daar zitten strikte regels en voorwaarden aan en vooral de te gebruiken software heeft voor hoofdbrekens gezorgd. De hitte heeft voor een extra opgave gezorgd. Tijdens het toernooi zijn de deelnemers continu van water, bouillon en ijsjes voorzien om het zo aangenaam mogelijk te maken.

Uit het hele land kwamen de deelnemers om te dubbelen of te mixen naar Hilversum toe. Het Tulip Rojo 50 + Senior Open, zoals de officiële naam luidt, is een open toernooi. Wat dit toernooi een extra dimensie geeft volgens Ertner, is dat er gespeeld wordt in de categorieën 5 tot en met 8. Zo'n breed deelnemersveld is elders maar weinig te zien. Met bijna honderd inschrijvingen is de organisatie best tevreden. Niet slecht voor een eerste keer. Gezien het aantal deelnemers en de enthousiaste reacties keert het evenement zeker terug op de agenda. Werken aan de naamsbekendheid is het devies.

Alle deelnemers zijn vrijdag, op de slotdag van het toernooi, op de baan verschenen. Naast de finales in de diverse categorieën spelen de tennissers die eerder in de week eruit vlogen een tiebreaktoernooi. Als iedereen aanwezig is, is het goed afsluiten. Deze gedachte onderstreept het belang van het sociaal bezig zijn. Dat het met de sfeer wel goed zit, is duidelijk nadat vrijdag de laatste wedstrijden gespeeld zijn. De lange tafels op het terras zitten vol. Onder het genot van een drankje en aardbeien met slagroom beschouwen de tennissers hun wedstrijden en het toernooi na. In de tussentijd doet Ertner de prijsuitreiking. De barbecue staat al aan en zorgen Paul Poulissen en een zangeres voor muzikaal vertier als afsluiter van het evenement.

Olympia'25 kan verder bouwen met Almere City als partner

De voetbalclub bouwt aan de toekomst. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met Almere City aan de zij meent de Hilversumse voetbalclub Olympia'25 zich verder te kunnen ontwikkelen als vereniging. De gezelligheid moet blijven, terwijl de prestaties beter moeten. Vorige week zetten beide hun handtekening onder het samenwerkingsverband.

"We zijn al een paar jaar bezig om de vereniging vooruit te helpen. Wat is daarbij de beste strategie en met welke betaald voetbalorganisatie kunnen we daarin het beste samenwerken. Wij vinden Almere City het beste bij ons passen", aldus penningmeester Arthur van der Schoor.

De hele vereniging profiteert van de krachtenbundeling. Zo speelt het eerste elftal jaarlijks een oefenpotje tegen de profs of Jong Almere. De trainers van Olympia'25, allemaal gediplomeerd, krijgen zo nu en dan bezoeken van de coaches uit de polderstad voor raad en daad. De clubs wisselen jeugd uit. Talentvolle Hilversummers krijgen de kans in de opleiding van de Almeerders en spelers van Almere City, die net niet goed genoeg zijn, krijgen het advies naar het Kininelaantje 11 te gaan. En ook de videoanalist van Almere helpt een handje.

"Dit is voor ons een stap in de goede richting", vertelt Van der Schoor. "Inmiddels spelen onze standaardteams in de jeugd allemaal op niveau. Een aantal zelfs in de hoofdklasse. Ons eerste speelt in de derde klasse en ook daar is het onze ambitie om stappen te gaan maken."

21 / 24

Muziekmiddagen in Lopes Dias. Foto: Elvis van Helmond

Donderdag 26 juli

Music around the Fireplace

20.30 uur | de Smederij

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch en gratis entrée. Dit alles in intieme setting in de sfeervolle Smederij Hilversum, maximaal 50 man publiek, knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje (o.a. van de Gooische Bierbrouwerij). Zie voor de line-up: www.musicaroundthefireplace.nl.

Vrijdag 27 juli

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | Woondienstencentrum Lopes Dias

Inloopspreekuur voor al uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. WZSP voor 1 vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze kansenanalyse en werkvindsoftware.

Ontmoetingsgroep 't Wijdehuis Loosdrecht

10.00 uur | 't Wijdehuis Loosdrecht

Welkom in het ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en in het begeleiden van activiteiten.

Zaterdag 28 juli

Fietstocht 'Archeologie van Vecht en Venen'

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde rijdt op zaterdag 28 juli de dagtocht 'Archeologie van Vecht en Venen', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink, Museum Hilversum. Voor meer informatie zie onze website www.fietsgilde.nl.

Piekendag

10.00 uur | Leger des Heils

Tussen 10.00 en 16.00 uur verkoopt het Leger des Heils alle kleding voor 1 euro. De kledingwinkel is te vinden op de hoek van de Nieuwe Doelenstraat en de Bussumerstraat. Overigens is tijdens de zomer de huiskamer van het 'Leger' open van 10.00 tot 13.30 uur voor een kop koffie en gezelligheid.

Concert UNITY Oude Haven

20.00 uur | Skatepark Oude Haven

28 juli zal UNITY een concert geven bij het skatepark aan de Oude Haven in Hilversum. Unity is een groep van twee jongedames die zingen over de liefde van God in hun leven en de verandering die Hij teweeg heeft gebracht. Info: www.dedeurhilversum.nl of 06-51507971.

Zondag 29 juli

Fietstocht 'Omroepgeschiedenis'

13.30 uur | Instituut voor Beeld en Geluid

Fietsgilde 't Gooi rijdt zondag 29 juli de middagtocht 'Omroepgeschiedenis', vertrek om 13.30 uur vanaf het Mediapark, Beeld en Geluid. Voor meer informatie zie onze website www.fietsgilde.nl.

Maandag 30 juli

KOFFIEINLOOP

9.30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

Op alle maandagen en donderdagen van 9.30-11.30 uur kan men terecht bij de Koffieinloop in De Kleine Lelie. Voor een praatje, een spelletje of een kosteloze bak koffie/thee. Er zijn gastvrouwen om u te ontvangen. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Dinsdag 31 juli

RUMMIKUB en JOKEREN

13.30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

In de zomerperiode kan men wekelijks op dinsdagmiddag terecht in De Kleine Lelie voor Rummikub en Jokeren of andere spelletjes. Het is van 13.30-16.00 uur en is kosteloos. Kom en doe mee op de Hilvertsweg 89-91.

WIJKSPREEKUUR ZORGNETWERK

13.30 uur | Wijkinformatiepunt De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kunt u hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende uw eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van o.a. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en wijkagent schuiven regelmatig aan. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Woensdag 1 augustus

Fietstocht naar en langs de Vecht

10.00 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt op woensdag 1 augustus de dagtocht 'Van Zodden naar Buitenplaats', vertrek om 10.00 uur van de Kerkbrink Hilversum (Museum). Voor meer informatie over de tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Donderdag 2 augustus

InLopes Dias

13.30 uur | Lopes Dias

Ook tijdens de zomervakantieperiode gaan we door met de InLopes Dias middag met veel muziek waarop gedanst kan worden, o.a. rock-'n-roll, linedance en poco. Via muziek (alle genres) brengen we diverse culturen en ouderen tot elkaar.

Vrijdag 3 augustus

Ontmoetingsgroep 't Wijdehuis Loosdrecht

10.00 uur | 't Wijdehuis Loosdrecht

Welkom in het ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en in het begeleiden van activiteiten.

Zaterdag 4 augustus

Reeën kijken in het Corversbos

20.00 uur | Parkeerplaats Algemene begraafplaats Berestein

Ga in augustus in de avondschemering op pad met de boswachter en ontdek reeën in het Corversbos, vlakbij Hilversum. Deze wandeling is voor volwassenen en duurt ongeveer 1,5 uur.

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP De Van Houtenkerk aan de Oudegracht 69 in Weesp is zondag geopend tussen 12.00 en 16.00 uur. Het 'Chocoladekerkje' heeft een prachtig authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilkenmerken. Foto: Christian Pfeiffer.

Bussumse 'Big Air' kitesurfer Gilion Goveia vliegt hoger dan iedereen

'Kiten is voor mij een echte verslaving'

Het leven van Gilion Goveia draait om kitesurfen. Hij heeft zijn eigen kiteschool én boardmerk. Hij werkt aan veilige lesprogramma's en gaat voor de hoogste sprong ter wereld.

Kiteboard naar eigen ontwerp. Foto: Ilja Huner

MUIDERBERG De wind klappert om je oren, kites in alle kleuren vliegen door de lucht. Over het water scheren de kitesurfers voorbij. Geen zorgen aan hun hoofd, hun focus op het water en de wind. Het vrije leven. Professioneel kitesurfer Gilion (30) uit Bussum is verslaafd aan de sport.

Zijn jeugd bracht Gilion door in Almere en in Weesp. "Toen ik 18 jaar was begon ik met kiten. Ik zocht iets met een uitdaging en ben begonnen met powerkiten. Daarna maakte ik de overstap naar het kitesurfen. Dat was toen het kitesurfen echt nog in de kinderschoenen stond. Het was alsof je direct in een raceauto moest rijden. Ik ging er vol in, met windkracht 7, terwijl we tegenwoordig beginners adviseren tot maximaal windkracht 6 te gaan."
Gilion liet zich hier echter niet door weerhouden, hij wilde alleen maar meer, harder en hoger. Hij ging dus naar het strand. Heel veel naar het strand om het kiten onder de knie te krijgen. Toen nog bij Pampushaven, maar kiten op die 'spot' is inmiddels niet meer toegestaan. "Ik ging de hele zomer, maar ook in de winter. Het water was superkoud, maar het is echt een verslaving. Ik ben als kitesrfer vrij om te doen wat ik wil. Ik ging overdag kitesufen en 's avonds werkte ik als kok bij Alhambra in Weesp."

In 2008, toen hij 20 was, begon hij zijn eigen boardmerk. Een jaar later voegde hij daar zijn eigen kiteschool aan toe. "Ik zag kansen en heb die gegrepen. Ik heb nu een heel eigen, internationaal merk, Fluid Kiteboarding." Hij traint ook veel in het buitenland. Daar test hij onder andere de nieuwste boards die hij lanceert. Zijn kites zijn verkrijgbaar in Kaapstad, Australië, noem maar op. "Laatst zag ik mijn kites ook bij wedstrijden in Nederland en Griekenland. Mijn gear is dus echt goed genoeg voor de beste kiters van de wereld. Probleem is vaak dat kitesurfers erg merkvast zijn. Maar wie eenmaal overstapt, wil niet meer anders", lacht hij.
Deelname aan wedstrijden is niet iets waar de Bussumer warm voor draait. Hij houdt het liever bij zichzelf. Hij vindt het misschien wel leuk als een sprong zijn naam zou krijgen. "Je ziet dat pro riders vaak een bepaalde combinatie van bewegingen een unieke naam geven. Ik heb al gezien dat een trick van mij door een andere rider is weggekaapt. De salto voorover zonder handen, bijvoorbeeld: ik deed die in Kaapstad en een paar dagen later zie je andere mensen dat nadoen."

Gilion gaat hoger dan iedereen. Foto: Ilja Huner

'Mijn ultieme doel is om de sport veiliger te maken'

Muiderberg is een van de plekken waar Gilion veel te vinden is. "Ideaal voor beginners en er gebeuren nauwelijks ongelukken. Bovendien is de sfeer gemoedelijk." Maar hij ziet ook dat zaken beter kunnen. "We missen een koffietentje en een plek om je om te kleden. Als de wind goed staat heb je zo 200 kitesurfers. Ze hebben moeite een parkeerplek te vinden en ze kleden zich vaak bij de auto om. Ik weet niet hoe leuk de inwoners van Muiderberg dat vinden, al die halfblote mensen voor de deur..." Ander puntje van aandacht is het strand, waar direct naast het water een fietspad loopt. "Wandelaars en fietsers stappen op je lijnen als je het water in wilt gaan, levensgevaarlijk. Het zou veiliger zijn om het fietspad te verleggen."

Gilion heeft nog veel doelen voor ogen. Het wereldrecord voor de hoogste sprong zet hij graag op zijn naam. "Ik ben de eerste in de wereld die hoger dan 20 meter is gegaan. Inmiddels zit ik op 28.1 meter en nu wil ik de 30 meter aantikken." Die hoogte bereikt hij nooit op het strand van Muiderberg, maar wel op zee. "Hoe hoger de golf, hoe hoger de sprong. Ik vaar met 60 kilometer per uur op de golf af en dan is het een kwestie van hard trekken en timen."

De kennis over het kiten deelt Gilion graag met zijn cursisten. Hij kan ze al in een uur of tien leren hoe ze zich over het water moeten bewegen. Maar hij gaat verder. Zo werkt hij aan een kennisproject. "Wat gebeurt er onder de 'motorkap' van de kite? Ik wil dat laten zien in video's. Mijn ultieme doel is om hiermee de sport veiliger te maken", besluit de waaghals.