Gooi en Eembode Hilversum

12 april 2018

Gooi en Eembode Hilversum 12 april 2018


'Coalitie: geef burgers inspraak'

hilversum Geen woorden, maar daden. De partijen die nu aan het onderhandelen zijn moeten nu waarmaken dat zij burgerparticipatie echt hoog in het vaandel hebben. Inwoners moeten tijdens de onderhandelingen de kans krijgen om in te spreken. Dat is de oproep van PvdA, SP, Leefbaar Hilversum en bewonersverenigingen uit Oost aan het adres van Hart voor Hilversum, VVD, CDA en GroenLinks.

De partijen en verenigde bewoners vinden dat de vier kleur moeten bekennen. Voor de verkiezingen hebben zo goed als alle politieke partijen aangegeven te staan voor burgerparticipatie. Bij Hart voor Hilversum, sinds 21 maart de grootste partij, is het zelfs een van de vijftien speerpunten. Dat het kwartet achter gesloten deuren verder praat - nadat de eerste verkennende gesprekken openbaar waren - wordt als zorgelijk ervaren. "De politiek lijkt weer in oude gewoontes te vervallen", is de conclusie van de briefschrijvers.
De oproep is duidelijk: geef de inwoners zeggenschap. "Organiseer een inspraakronde: per thema, per wijk of per buurt. Op deze manier kunnen de politieke partijen hun verkiezingsbeloftes waarmaken door direct te laten zien dat zij de inspraak van de inwoners zeer serieus nemen, niet alleen door te informeren, maar door écht te luisteren", is een suggestie. "Misschien doen de partijen daadwerkelijk nieuwe inspiratie op voor de beleidsplannen in het coalitieakkoord", is de toevoeging.

City Run telt ruim 8000 lopers

hilversum Ruim 8000 deelnemers, 420 vrijwilligers die 515 verschillende taken uitvoeren, 575 lunchpakketten, 9.000 flesjes water en 4140 meter hekwerk. Het zijn maar een paar cijfers die horen bij de Hilversum City Run. Komende zondag is het weer zover.

Wie een afstand wil lopen, kan zich nog inschrijven op www.hilversumcityrun.nl en anders op de dag zelf.
De weersvoorspellingen zijn in ieder geval gunstig. Toch zegt Jacques van Garderen, binnen de organisatie verantwoordelijk voor de 'gezondheidszorg', dat het mogelijk voor de lopers iets te warm wordt. Het adviseert de lopers om 'lauw water' te drinken. Te koud water kan namelijk buikkrampen veroorzaken. Verder is luchtige kleding aan te bevelen.

Straatracende piloot weg bij Transavia

HILVERSUM De piloot die eind 2017 werd veroordeeld voor betrokkenheid bij de straatrace op de Nieuw-Loosdrechtsedijk in 2016, is weg bij Transavia. Dat bevestigt een woordvoerster van de vliegtuigmaatschappij.

Transavia wilde de man al eerder ontslaan. Aanleiding was de veroordeling voor de straatrace tussen de man en zijn vader waarbij de 19-jarige Fleur Balkesteijn uit Hilversum om het leven kwam. De vader kreeg vier jaar celstraf opgelegd. De rechtbank legde de piloot een taakstraf van 100 uur en een rijontzegging van één jaar op voor gevaarlijk rijgedrag.
De rechter stak begin dit jaar echter een stokje voor het ontslag. Dat de man zich eenmalig extreem gevaarlijk in het verkeer heeft gedragen, betekent niet dat hij zijn functie niet zou kunnen uitoefenen, was de uitleg.
Transavia kondigde direct na de uitspraak een hoger beroep aan, maar dat is nu dus niet meer nodig. Wanneer het dienstverband precies eindigt, is niet bekend.

Hilversummers 'denken' en genieten op en rond de Kerkbrink

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Schaken, dammen maar ook het minder bekende othello (foto), go of mahjong. Het winkelende publiek maakte zaterdag kennis met de verschillende denksporten tijdens de zestiende en tevens zonnige Hilversum Denkt op en rond de Kerkbrink. De bekende schaker Hans Böhm speelde simultaan. De Hilversummer verloor geen enkele match.

Onbekend

Foto: Bastiaan Miché

Het verhaal van de Rudelsheimstichting mag niet verloren gaan. Daarom komt er een monument.

11

Nieuwe zakelijk leider voor Filmtheater Hilversum

Simone Tettero. Foto: Filmtheater

hilversum Het Filmtheater Hilversum heeft een nieuwe zakelijk leider gevonden: Simone Tettero gaat aan de slag bij de Hilversumse culturele organisatie.

Tettero, geboren in 1978, begint komende maandag bij het filmtheater aan het Herenplein. Zij gaat leidinggeven aan het team van vaste medewerkers en de grote groep vrijwilligers. Het bestuur laat weten dat zij veel vertrouwen heeft in de nieuwe zakelijk leider. "Met haar aan het roer gaat het filmtheater nog meer succesvolle jaren tegemoet", is de overtuiging.

Hiervoor werkte Tettero als hoofd Bedrijfsvoering bij poppodium Luxor Live in Arnhem en als senior producer bij Buma Cultuur in Hilversum. "Ik werk alweer zo'n 20 jaar in de culturele sector en ben een liefhebber van arthousefilms. Ik kijk er dan ook erg naar uit om bij dit mooie en succesvolle filmtheater te gaan werken", aldus Tettero.

Hilversumse scholieren lijken klaar voor Bink Kids Run

Op de baan van de GAC worden kinderen voorbereid. Foto: Bink

hilversum Ruim 1600 gemotiveerde kinderen, een loop van 1500 meter en veel juichende ouders langs de route: dat zijn de ingrediënten van de Bink Kids Run van komende zondag. De loop is voor alle Hilversumse scholieren van 6 tot 13 jaar. Om de kinderen voor te bereiden op de loop geven Bink en de Gooise Atletiek Club (GAC) deze week twee hardloopclinics.

Tijdens de clinics geven trainers van GAC en sportleiders van Bink de deelnemende kinderen tips over techniek, snelheid en hoe je een bepaald tempo langer vol kunt houden. "Of je nu heel sportief bent of niet, de Kids Run is voor alle kinderen goed te doen, zeker met een paar handige tips", vertelt sportcoördinator Carolien Tennekes van Bink. "Ons motto is: meedoen is belangrijker dan winnen, maar we willen natuurlijk wel dat alle kinderen de run uitlopen. Tot nog toe is dat ieder jaar gelukt. En daar zijn we trots op."

Bink sponsort de Kids Run inmiddels voor het tiende jaar op rij en vindt dat ook heel belangrijk, vervolgt Tennekes. "We vinden het belangrijk dat alle kinderen, en zeker kinderen die normaal niet sporten, in beweging komen. Sporten is niet alleen gezond, maar ook ontzettend leuk, vooral als je het samen doet. Dat willen we uitstralen door deze loop te sponsoren, maar dat doen we ook iedere dag op onze bso's door allerlei sportieve activiteiten aan te bieden. Bij Bink kunnen kinderen vanaf 7 jaar bijvoorbeeld ook kiezen voor Sportkids, de sport-bso van Bink."

Koopzondag op de Gijsbrecht tijdens Hilversum City Run

hilversum De tienkilometerlopers van de Hilversum City Run rennen zondagmiddag ook over de Gijsbrecht van Amstelstraat. Reden voor de winkelstraat om uit te pakken.

Ook is er een eigen Running-team: Team De Gijsbrecht. Deze vijf sportievelingen starten om 13.30 uur op de markt en gaan het vuur uit de sloffen rennen voor de Business Run.
Alle reden voor de Gijsbrecht om hier dus een lopersfeestje van te maken. Veel winkels zijn die dag open van 12.00 tot 17.00 uur en zijn herkenbaar aan de rode loper en ballonnen voor de deur. Wie langs de kant staat om de deelnemers aan te moedigen, maakt tevens kennis met de nieuwste voorjaarscollecties (en aanbiedingen) op velerlei gebied. De terrassen zijn open en er is livemuziek.
En er valt ook nog wat te winnen: de lopers die na afloop hun startnummer in een van de melkbussen op de Gijsbrecht achterlaten, maken kans op prijzen, beschikbaar gesteld door de winkeliers.

Weerbericht

Vanaf het weekeinde overwegend droog, vrij warm

Met soms een bui, zon en temperaturen boven normaal is het groeizaam lenteweer. Bepalend voor het weer is enerzijds hoge luchtdruk boven Scandinavië en anderzijds lage luchtdruk boven Spanje. Dit veroorzaakt een aflandige oostenwind. De invloed van het hogedrukgebied neemt vanaf het weekend toe. Er komt geleidelijk meer zon en de temperatuur stijgt opnieuw.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele buien. De temperatuur in de middag ligt op 16 à 17 graden bij een matige zuidwestenwind. In het weekeinde is het overwegend droog. Zowel zaterdag als zondag zijn er perioden met zon. Er waait een matige, naar noordoost draaiende wind bij een middagtemperatuur van 19 à 20 graden. Dat is ruim boven normaal. Het langjarig gemiddelde voor half april ligt op zo'n 13 graden als maximum.

Trend na het weekeinde

Boven de noordelijke Noordzee en Scandinavië ontwikkelt zich een nieuw hogedrukgebied. Na een enkele bui op maandag blijft het daardoor vrijwel overal droog. Het is overwegend zonnig bij een meest matige oostenwind. De temperatuur stijgt tot ruim boven de 20 graden.

Weetje

Het normale ofwel gemiddelde maximum stijgt in april van 12 graden aan het begin van de maand naar 15 graden eind april. Ook wordt het gemiddeld vier dagen in april meer dan 20 graden. Vorig jaar was dat alleen op 9 april, maar toen was het op 30 en 31 maart al 22 graden geweest. Topper is april 2007 met 14 dagen boven 20 graden, waarvan 7 boven 25 graden.

Derde keer 'Eten op Rolletjes' in Dudokpark Hilversum

Eten op Rolletjes vorig jaar. Foto: Eten op Rolletjes.

hilversum 'Eten op Rolletjes' is terug in Hilversum. Voor de derde keer is het Dudokpark decor van het jaarlijkse openluchtrestaurant, dit keer van 11 tot en met 13 mei.

Er zijn nieuwe foodtrucks, akoestische bandjes en vermaak. Er is voldoende ruimte om met de hele familie op een picknickkleed neer te ploffen en de verschillende hapjes met elkaar te delen. Wie liever niet in het gras zit kan terecht aan een van de grote houten tafels.

Voor de kinderen is er ook vermaak in de vorm van een poppentheater en schminken. De toegang is gratis. De keukens zijn op vrijdag van 16.00 tot 23.00 uur geopend, op zaterdag van 13.00 tot 23.00 uur en zondag van 13.00 tot 20.00 uur.

Politiebureau op Groest gaat plat; nieuwbouw beste optie

Medewerkers drie meldkamers begin 2022 naar Hilversum

Het politiebureau aan de Hilversumse Groest maakt plaats voor een nieuw pand. Renovatie blijkt namelijk onhaalbaar. Alleen de toren blijft staan.

Het politiebureau aan de Groest. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De nieuwe 112-meldkamer voor Gooi en Vechtstreek, Utrecht en Flevoland komt pas in 2022 in het politiebureau aan de Groest. Niet renovatie, maar nieuwbouw is namelijk het beste alternatief voor het hoofdgebouw van de Gooise politie.

Districtsgebouw van de politie Hilversum komt tijdelijk ergens anders

Dat maakte de stuurgroep Meldkamer Midden-Nederland afgelopen week bekend. Aanvankelijk was renovatie het uitgangspunt. Uit een haalbaarheidsstudie van de politie - eigenaar van het gebouw - bleek echter dat er aanzienlijke eisen zijn waaraan de huisvesting van de nieuwe meldkamer moet voldoen. Dit leidde tot twee scenario's voor het gebouw aan de Groest: grondige, duurzame renovatie of nieuwbouw. De toren aan de Prins Bernhardstraat blijft in beide scenario's staan. Na afstemming met alle betrokken partijen kwam de nieuwbouw voor wat betreft het eisenpakket en de kosten als beste uit de bus. De medewerkers van de huidige drie locaties in Naarden, Lelystad en Utrecht verhuizen daarom pas begin 2022 naar Hilversum en niet eerder.
Als eigenaar heeft de politie de opdracht het nieuwe pand te realiseren. Het districtsgebouw van de politie Hilversum moet daarom tijdelijk ergens anders komen te staan, met als uitgangspunt de veiligheid van de Hilversumse inwoners. Waar deze tijdelijke locatie komt, is nog niet bekend.
Het is de bedoeling dat er in 2022 een moderne, duurzame nieuwe huisvesting is voor zowel de medewerkers van de meldkamer als die van het Hilversumse districtsbureau en gelieerde diensten.

Aanleiding voor alle plannen is dat in het regeerakkoord Rutte I uit 2010 aanvankelijk was gekozen voor één landelijke meldkamerorganisatie met drie locaties. In februari 2012 vonden de minister van Veiligheid en Justitie en de Tweede Kamer een model met maximaal tien meldkamers in Nederland een beter alternatief. Meldkamer Midden-Nederland is een van deze nieuwe meldkamers. Na diverse onderzoeken wees de minister in februari 2017 de Groest in Hilversum aan als nieuwe locatie voor de realisatie van de Meldkamer Midden-Nederland.

Asbestvondst bij HOV-werk in Hilversum

HILVERSUM Bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van HOV in 't Gooi zijn op de kop van de Oosterengweg (bij de aansluiting Liebergerweg) in Hilversum kleine brokjes asbest aangetroffen. Het asbest vormt geen gevaar voor de volksgezondheid, meldt de provincie Noord-Holland.

Het ligt pakweg 20 tot 30 centimeter onder straatniveau, op een afgesloten werkterrein. Wel is het werk tijdelijk stilgelegd. De grond wordt nu eerst gesaneerd. Dat houdt in verder afgraven van de locatie waarbij de vervuilde grond wordt afgedekt en afgevoerd. Pas als de grond ter plaatse schoon is, kan de aannemer verder met de graafwerkzaamheden. De sanering heeft naar verwachting geen invloed op de planning van de werkzaamheden aan de Oosterengweg.
De voor de werkzaamheden ingestelde fietsomleiding op de Oosterengweg blijft van kracht tot de werkzaamheden ter plaatse zijn afgerond. Ook de verkeersregelaars die in de ochtendspits fietsers begeleiden richting de omleidingsroute blijven hun werk doen.

Eerder deze week meldde de provincie dat de inzet van verkeersregelaars op het drukke punt tijdens de ochtendspits nog altijd noodzaak is. Te vaak nog kiezen fietsers voor de rijbaan in plaats van de fietsomleiding te volgen. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties, is de conclusie.
Projectorganisatie HOV heeft ervoor gekozen het fietsverkeer om te leiden via de Mussenstraat (noordwaarts) en het Venetapark (zuidwaarts). Volgens hen is dat twee minuten extra fietsen, maar veel fietsers gaan liever de rijbaan op.

Politiek: 'Heb aandacht voor jongerenproblematiek'

hilversum Heb echt aandacht voor de schuldenproblematiek en armoede onder jongeren, sluit Hilversum aan op het nachtnet en stel een wethouder Jeugd aan. Dat zijn drie van de in totaal 34 punten die vijf politieke jongerenorganisaties hebben opgeschreven in een brief aan de coalitievormende partijen en de nieuwe gemeenteraad.

Er mag wel meer aandacht voor jongeren zijn, maar dan moeten zij zichzelf ook laten horen. Die handschoen is opgepakt door Rood (SP), Dwars (GroenLinks), CDJA, Jonge Socialisten (PvdA) en Jonge Democraten (D66). De jongerenafdelingen van Hart voor Hilversum en de ChristenUnie hebben hun handtekening niet onder de actielijst gezet.

De bedoeling was om met tien punten te komen die voor jongeren in Hilversum belangrijk zijn. De uitkomst is 34 punten, verdeeld over zeven thema's. "Als jongeren willen we aandacht vragen voor de problemen waar wij tegenaan lopen in Hilversum", stelt kersvers SP-raadslid Rebekka Timmer.

Scholen zouden kunnen fungeren als openbare chillplekken

Het eerste punt is de aandacht die er moet zijn voor jongeren die te maken hebben met schulden. Dat is echt een belangrijk punt, geeft Timmer aan. Uit Nibud-cijfers blijkt dat 15 procent van de Nederlandse jongeren risicovolle schulden heefr. Op jonge leeftijd al op financiële achterstand komen, mag niet gebeuren. "Als SP hebben we daar onlangs ook vragen over gesteld aan het college."

Betaalbare woningen voor jongeren is een ander belangrijk aandachtspunt voor de politiek, net zoals het faciliteren van jongerenplekken en multifunctionele ruimtes die kunnen dienen als recreatieve gelegenheden. Scholen zouden kunnen fungeren als openbare chillplekken. Het idee komt uit IJsland, waar jongeren na schooltijd gecontroleerd kunnen hangen en daar dan gebruik kunnen maken van het sport-, cultuur- en muziekaanbod. "IJsland had in de jaren 90 een groot probleem met hangjeugd, maar heeft dat op deze manier goed weten op te lossen", meldt de jonge politica.

Andere speerpunten zijn het actualiseren van het jongerenbeleid en een actieve bestrijding van racisme.

Anne Marie Hesta

(52), is een kersverse Hilversumse; sinds twee maanden woont ze hier. En? Bevalt het? "Ik moet het allemaal nog ontdekken!"

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik run al acht jaar mijn damesmodezaak, Anne Marie Womenswear, in het Hart van Huizen."

Hoe ziet de zomermode eruit?
"Kleurrijk, vrouwelijk, met veel dessins. Na jaren van gedempte kleuren zijn mensen weer klaar voor eigenzinnige, vrolijke mode: een positieve blik op de toekomst."

Wat zijn je hobby's?
"Sporten, wandelen met onze labrador op de hei en naar musea met mijn dochter."

Omschrijf Hilversum in 5 woorden:
"Levendig, gezellig, historisch, comfortabel, afwisselend."

Wat vind je van jouw woonplaats?
" Als kersverse Hilversummer voelde ik me meteen welkom, de plaats omarmt je. Alles is binnen handbereik, men is vriendelijk en gemoedelijk."

In welk café drink jij graag een drankje?
" Mout is zeker favoriet."

Als je burgemeester was, dan…
" Zou ik een park aanleggen in het centrum."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"The Company of Liars', van Karen Maitland."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik geboren ben op eerste kerstdag op Curaçao, ik ben een dochter van een uitgezonden marine-officier."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Ik kijk nu uit op de toren van het stationsgebouw die 's avonds prachtig verlicht wordt - stadse allure."

Heimelijk genoegen?
"Purechocoladeijs."

Welke poster hing boven je bed?
"Richard Gere."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Barack Obama, ik denk dat we hem overal ter wereld missen."

Plaatsing 750 struikelstenen niet gelukt

hilversum De Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek heeft de opdracht om 750 struikelstenen te plaatsen in Hilversum teruggegeven. Het is de organisatie niet gelukt om al deze 'Stolpersteine' voor 2018 neer te leggen.

De hoop is nu gevestigd op de nieuwe gemeenteraad. Gaat die akkoord met een nieuwe termijn voor plaatsing van de in totaal 750 struikelstenen, waarvan er in de afgelopen jaren toch enkele honderden zijn gerealiseerd. Volgens Hans Roos heeft het puur met de termijn te maken dat de steentjes er niet zijn gekomen. Op Europees vlak is er veel vraag naar deze kubusvormige betonnen stenen van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
In 2015 dienden de VVD en D66 een amendement in om 750 struikelstenen neer te leggen in Hilversum. Dit initiatief van Arno Scheepers (VVD) en Edwin Göbbels (D66) kreeg unanieme steun. Voorwaarde was dat deze er voor 2018 zouden zijn. "Ik vind het vreselijk belangrijk dat we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op deze manier een naam en een plek kunnen geven en daardoor kunnen herdenken", aldus Roos. "Er zijn duidelijke redenen voor waarom we de opdracht moeten teruggeven. Het is nu aan het college om met een nieuw voorstel te komen, waarmee de raad dan akkoord moet gaan."

Zuid West legt focus op veiligheid

hilversum Hilversum Zuid West is Hilversums nieuwste ondernemersvereniging. De bedrijventerreinen Kerkelanden, Havenkwartier en Zeverijnstraat hebben de krachten gebundeld.

Hun focus ligt op de gebieden van duurzaamheid, schoon, heel en veilig. Voor dit laatste item werkt de vereniging nu een plan uit voor het plaatsen van camerabeveiliging op de terreinen, inclusief de Zeverijnstraat en de Van Ghentlaan. De locaties waar de zogeheten intellectuele camera's komen zijn vastgesteld.
Al enige tijd draait het proces Keurmerk Veilig Ondernemen op beide terreinen en dit heeft geleid tot een samenwerking tussen ondernemers, gemeente, politie en brandweer. Werken aan veiligheid, ook al is er daar weinig sprake van criminaliteit, blijkt uit enquêtes een grote wens te zijn op de terreinen.

Twee dagen durend Lentebierfestival trekt veel publiek

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het was twee dagen feest in de Biersteeg tijdens het jaarlijkse Slokje Lentebierfestival afgelopen weekend. Voor het eerst was het evenement zowel op zaterdag als zondag. Bij elkaar genoten volgens de organisatie pakweg 1500 liefhebbers van de negen verschillende soorten speciaalbiertjes. En van het mooie weer natuurlijk.

Demonstraties en les van opwindende sport

Belangstellenden bij het vliegtuig. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Jong en oud was zaterdag te vinden op Vliegveld Hilversum waar parachutisten van Skydive Hilversum tijdens een open dag uitleg gaven over hun opwindende sport.

Er waren demonstraties en ook een proefles parachutespringen (veilig op de grond). Verder konden de belangstellenden het vliegtuig van de club, de Cessna 182, van dichtbij bekijken en voelen hoe het is om een parachutistenuitrusting te dragen. Ook leerden zij hoe je uit het vliegtuig klimt en hoe je afzet voor de sprong.

Gedoe over realisatie zonnedak bij Tulip Tennis Center

Select clubje leden wil antwoorden van het bestuur

Dat er geen zonnedak komt is een grote gemiste kans, vindt een aantal leden van de tennisclub. Die panelen komen er wel, meldt het bestuur, alleen nu nog niet.

Volgens het bestuur komt er een zonnedak, alleen nu nog niet. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het dak is er uitermate geschikt voor. Zonnepanelen passen heel goed in het huidige duurzame tijdsbeeld. Dat het Tulip Tennis Center voorlopig afziet van plaatsing van 540 panelen op het gebouw aan het Kininelaantje roept vraagtekens op. Onbegrijpelijk, vinden een clubje leden en lokale energiecoöperatie HET, die tekst en uitleg wilden van het bestuur.

Lange tijd leek het zonnedak er te komen. De plannen waren in een vergevorderd stadium. De subsidieaanvragen waren al zo goed als klaar en toch gaat het feest niet door. Voor vandaag - donderdag 12 april - was een algemene ledenvergadering uitgeschreven. Een aantal leden wil horen welke moverende redenen het bestuur heeft om af te zien van het zonnedak. Die bijeenkomst is echter van de baan. Volgens het bestuur was er niet voldoende draagvlak. Minstens vijftig leden moeten de initiatiefnemers steunen. Hierover zijn de twee kampen verdeeld. Volgens de aanjagers (bij de redactie bekend) waren er 54 handtekeningen ingeleverd. Voorzitter van de vereniging Menno Noordervliet meldt dat hij twee weken heeft moeten vragen om de lijst en toen moest concluderen dat er lang niet voldoende krabbels op het formulier stonden.

"Dat het bestuur het zonnedakproject niet door laat gaan, is om voor ons onbegrijpelijke redenen. We snappen daar niks van", laat HET-voorzitter Jos Snels weten. Al tijden is de energiecoöperatie bezig met het realiseren van de ruim vijfhonderd panelen op het dak van het Tulip Tennis Center. De voordelen zijn legio. Niet alleen scheelt het de club veel geld, is het goed voor het imago van 'duurzame sportvereniging', maar leveren de panelen ook een aanzienlijke CO2-reductie op. Snels rekent uit dat het gaat om een besparing van 65 ton CO2 per jaar.

Voorzitter van de vereniging Menno Noordervliet laat weten dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die nu opgediend lijkt te worden. Een zonnedak vinden de bestuurders een sympathiek idee en dat gaat er in de toekomst ook komen. "Daar zijn wij absoluut voorstander van." Het gaat hier dan ook om uitstel en niet om afstel, verzekert hij. Over een jaar of twee moet het project wel te realiseren zijn, is zijn vermoeden. De preses vertelt dat de financiële gezondheid van de club vooropstaat. Nu een nieuwe lening aangaan acht het bestuur niet verantwoord. Zeker omdat de stichting van de club in het verleden wat ongelukkige beslissingen heeft genomen, waardoor ze nu net boven Jan zijn. Een nieuwe, extra lening is momenteel te risicovol. Daar komt bij dat zij zich hardop afvragen of de investering wel zo gunstig uitvalt als nu wordt voorgespiegeld.

Daarnaast geeft Noordervliet aan dat uit recentelijk onderzoek blijkt dat het dak over tien jaar echt aan vervanging toe is. Er is nu al sprake van lekkages. De tegenpartij beweert dat het dak zeker nog vijftien jaar mee kan, omdat een taxateur dat eerder onderzocht heeft. Wel hebben de tegenstanders besloten de zaak te laten rusten: het Tulip Tennis Center is niet gebaat bij een bestuurscrisis.

'Verhaal mag niet vergeten worden'

Monument ter nagedachtenis aan Rudelsheimstichting op Rossinilaan

Een ingrijpend, maar onbekend verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Een monument geeft de Joodse slachtoffers van de Rudelsheimstichting nu een plek in Hilversum.

Het plantsoen aan de Rossinilaan, waar het monument op 2 mei wordt onthuld. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Velen kennen het verhaal wel van het Apeldoornsche Bosch. De Duitsers deporteerden begin 1943 alle medewerkers en verstandelijke gehandicapten via Westerbork naar Auschwitz. Dat in Hilversum een jaar eerder hetzelfde gebeurde bij de Rudelsheimstichting is veel minder bekend. "Dit mag niet een vergeten verhaal blijven", meldt Hans Roos, die optreedt namens de Joodse Gemeente Hilversum.

Met dank aan een subsidie van 100.000 gulden van het Rijk en de gemeente Hilversum opende de Rudelsheimstichting, vernoemd naar de Leeuwarder opperrabbijn Samuel Azarja Rudelsheim, in 1925 de deuren van het Joodse tehuis aan de Verdilaan 10 (tegenwoordig Rossinilaan 20-58). Minister V.H. Rutgers van Kunsten, Onderwijs en Wetenschappen verrichtte op 2 november de opening van Beth Azarja ('het huis waar de Heer helpt'). Een huis voor Joodse verstandelijk gehandicapte kinderen was een grote wens van Rudelsheim. Tijdens zijn eigen leven lukte hem dat niet. Na zijn overlijden richtten vrienden de Rudelsheimstichting op waarmee zijn wens postuum uitkwam.

In 1932 moest de stichting wegens het succes van het tehuis een tweede pand bouwen op het terrein. Zes jaar later bood zij onderdak aan 88 kinderen. Het verhaal eindigde in 1942. De Wehrmacht confisqueerde het complex en vestigde er het hoofdkwartier. Op 16 april kwamen zestien verhuiswagens naar de Verdilaan om de kinderen, de personeelsleden en de inventaris over te brengen naar de Monnikenberg. Van daaruit zijn de ongeveer tachtig kinderen en medewerkers op 7 april 1943 overgebracht naar doorgangskamp Westerbork. Hierna zijn de Hilversummers naar Sobibor gebracht waar de meeste op 16 april 1943 zijn vermoord.

'Dit is een van de grootste deportaties geweest in Hilversum'

"Dit is een van de grootste drama's hier in Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is vergelijkbaar met wat er bij het Apeldoornsche Bosch is gebeurd. Dat verhaal heeft blijkbaar meer indruk gemaakt, want veel mensen kennen dat verhaal wél. Dit Hilversumse verhaal is minder bekend", aldus historicus Pieter Hoogenraad. "Dit is een van de meest ingrijpende deportaties op één dag in de Tweede Wereldoorlog in Hilversum. Dit verhaal is betrekkelijk onbekend gebleven. Dat is voor de Joodse gemeenschap extra reden geweest om ons in te spannen, zodat wij die mensen kunnen her- en gedenken", meldt Roos.

Sinds eind 2016 is de Joodse Gemeenschap Hilversum bezig om de Rudelsheimstichting een gedenklocatie te geven. Normaliter legt zij struikelstenen neer voor de plaatsen waar Joodse mensen zijn weggehaald in de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt gezien de omvang van deze deportatie - uit de archieven hebben de Hilversummers 79 namen kunnen achterhalen - niet mogelijk en ook op de locatie zelf is er geen plek voor zo veel 'Stolpersteine'. Daarom heeft de gemeenschap besloten een monument te plaatsen. De Blaricumse beeldhouwer Marloes Eerden heeft het beeld ontworpen. Woensdag 2 mei onthult burgemeester Pieter Broertjes het monument, dat de Joodse Gemeente Hilversum heeft gefinancierd. Dat doet hij op het plantsoen aan de Rossinilaan: tegenover de plek waar de Rudelsheimstichting was gevestigd.

Buurt hangt camera's op bij massagesalon Kleine Drift

Op 6 maart werd de gevel geramd. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Op en rond de Kleine Drift mag het dan rustig zijn, maar dat betekent niet dat de overlast van jongeren volledig tot het verleden behoort. Om de raddraaiers in beeld te krijgen, zijn bij de Thaise massagesalon camera's opgehangen die door de gemeente betaald zijn.

Buurtbewoner Patrick Weening heeft zich voor de camera's ingespannen, want volgens hem is het essentieel dat de jongeren die voor overlast zorgen in beeld komen. Hij vertelt dat er in de buurt twee jongerengroepen actief zijn. Een jonge groep (van dertien tot vijftien jaar) en een oudere groep (van rond de twintig jaar). Wel benadrukt hij dat dit andere jongeren zijn die zich voorheen zo hebben laten gelden bij ijssalon 't Perronnetje. "Het is betrekkelijk rustig, maar intussen zijn er wel dingen gebeurd. Het is heel onzeker allemaal. Het voelt als een soort gespannen rust", zegt de Hilversummer.

Vier camera's en een recorder, die door de gemeente zijn betaald uit het buurtbudget, hangen nu bij Wat-Pho Massage, de massagesalon waarvan in de vroege ochtend van dinsdag 6 maart de pui werd geramd door een auto. "Natuurlijk zijn die camera's ook buurtbelang. Via de camera's hopen we die lamzakken in de kijker te krijgen. En vroeg of laat hebben we ze op beeld en dan nemen we contact op met de politie, die al heeft gezegd dat ze die jongens dan een happy end zullen geven", grapt Weening. Volgens hem is er al één jongen herkend op de beelden; die heeft inmiddels een gesprek gehad met de politie.

GGD Gooi en Vechtstreek wil naar rookvrije schoolpleinen en sportclubs

Campagne sluit aan bij beweging Rookvrije Generatie

De campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek' moet ervoor zorgen dat kinderen die hier vanaf 2019 worden geboren rookvrij kunnen opgroeien.

De Gooi en Vechtstreek is op weg naar een rookvrije generatie. Foto: rookvrijegeneratie.nl

HILVERSUM In onze regio wordt door jongeren meer gerookt dan gemiddeld in Nederland. Naar schatting beginnen hier ieder jaar nog steeds ongeveer 500 jongeren met dagelijks roken. Als kinderen rookvrij opgroeien, is de kans veel kleiner dat zij zelf ooit beginnen met roken. Een kwestie van het goede voorbeeld geven dus en daar richt de regionale campagne zich op.

De regio Gooi en Vechtstreek sluit zich aan bij de landelijke beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' die zich sterk maakt voor een omgeving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om zelf te gaan roken.

Marloes Bouman organiseert de campagne voor de GGD in opdracht van de regiogemeenten. "Onze ambitie is om met de regio Gooi en Vechtstreek samen met lokale en regionale organisaties als eerste regio aan te sluiten bij de 'Alliantie Nederland Rookvrij'." Dat betekent niet dat zij een algemeen verbod op roken nastreeft. "Wij willen op een positieve manier mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid." De campagne begint bij de scholen, sportverenigingen, kinderopvang en speeltuinen. Bouman adviseert ze over hoe zij het best rookvrij kunnen worden. "Wij adviseren bijvoorbeeld om een schooljaar de tijd te nemen om het schoolterrein rookvrij te maken en draagvlak te creëren door een werkgroep te vormen van docenten, leerlingen en ouders."

Veel scholen en ook sportverenigingen in de regio zijn al bezig met rookvrij worden, weet Bouman. 't Spandersbosch en de Gooische Hockey Club en roeivereniging Cornelis Tromp in Hilversum, BFC en FCC de Kombocht in Bussum de sportparken van FC Weesp en FC Muiden zijn ook al (gedeeltelijk) rookvrij.

Oma is gestopt

Het goede voorbeeld geven, daaraan kan iedereen bijdragen. Oma Claar Habets bijvoorbeeld, die na 40 jaar gestopt is met roken voor haar kinderen en vooral haar kleindochter. "Ik wil nog niet dood en en je hebt een voorbeeldfunctie. Ze kijken toch naar oma of opa of hun ouders; als die tegen zijn, dan gaan ze zelf ook niet roken", vertelt zij op GooiTV, dat deze week ook aandacht besteedt aan de campagne. Kinderarts Carole Lasham van Tergooi Ziekenhuis benadrukt nog eens hoe slecht (mee)roken is. "Van de kinderen die beginnen gaat drie kwart voor hun 65e dood! We weten dat van de volwassenen die roken 80% is begonnen in de puberleeftijd. Het is een zware verslaving en hoe vroeger je begint, hoe meer last je daarvan hebt. We kunnen zorgen dat kinderen niet gaan beginnen met roken, we hebben allemaal een voorbeeldfunctie, dus geef ze een rookvrije omgeving." De ambitie van het ziekenhuis en de campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek' is dan ook dat kinderen die vanaf 2019 in de regio worden geboren rookvrij kunnen opgroeien.

Tips, ervaringen en ondersteuning zijn te vinden op www.rookvrijegeneratiegv.nl of Facebook: rookvrijegeneratiegv.

Sociale wasstraat van Heelo komt aardig op toeren

Wisselwerking tussen hulporganisaties onder één dak loopt goed

De grootste drempel is het overwinnen van de schaamte. Zodra die hobbel genomen is, staat er veel hulp klaar aan de Ooster-engweg.

Van linksaf: Jennie en Carin van Heelo Baby en Kinder met op de achtergrond Jan Boonstra zien de voordelen van de samenwerking. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Zijn wasstraat op welzijnsgebied is nog niet klaar, maar draait inmiddels behoorlijk goed. Jan Boonstra van Heelo heeft al een aantal samenwerkende organisaties onder het dak van de Oosterengweg 44 weten te krijgen. En het draait goed. Maar daar moeten meer hulporganisaties en bedrijven bij, want hoe meer partijen erbij betrokken zijn, hoe beter zij Hilversummers met problemen kunnen helpen.

Het is donderdag. Dan is het uitgiftedag van de Voedselbank Gooi en Omstreken. Medewerkers zijn druk bezig met het vullen van de pakketten. Over een dik uur komen tientallen Hilversummers hun pakket ophalen. Sinds vorig jaar april is de voedselbank gevestigd naast Heelo, het werkervaringsbedrijf van Jan Boonstra en Trynette van Gessel. Dat de 'bank' naar de Oosterengweg is gekomen past in het plaatje van Boonstra. Al tijden is hij bezig met zijn eigen Sociaal Plein, zodat Hilversummers die bijvoorbeeld in de schulden zitten op alle fronten geholpen kunnen worden. Sleutelwoorden bij deze hulpvorm zijn 'laagdrempelig', 'concreet' en 'direct'. Als voorbeeld van de doelgroep geeft Boonstra zzp'ers, maar ook de tweeverdieners met een minimuminkomen. "We mikken vooral op mensen die nog niet in zicht zijn van het Sociaal Plein aan de Wilhelminastraat en de gemeente. Voorkomen in plaats van genezen: dat wil ik hier bereiken."

In huis heeft Boonstra naast de voedselbank onder andere de Stichting PakAan, het werkleerbedrijf van het ROC, Heelo Baby en Kinder en de Stichting Leergeld. Dagelijks wordt duidelijk dat deze samenwerking voordelen biedt. "We werken goed samen met Heelo. De lijnen zijn kort, waardoor alles dichtbij is. Dat is echt een meerwaarde. Je kunt even overleggen. En hoor je bijvoorbeeld dat mensen kleren nodig hebben voor hun kind dan kun je ze doorverwijzen naar Heelo Baby en Kinder of als er andere problemen zijn dan kunnen we de mensen altijd in contact brengen met Jan en Trynette van Heelo", geeft Henske Jakobs van de Voedselbank Gooi en Omstreken aan.

'Voorkomen in plaats van genezen. Dat wil ik hier bereiken'

En andersom werkt het zo dat Boonstra en Van Gessel mensen die bij Heelo binnenkomen een noodpakket van de voedselbank mee kunnen geven als ze merken dat die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom is Boonstra ook zo tevreden dat HilverZorg zich aansluit bij zijn 'sociale wasstraat'. De medewerkers van de zorginstantie komen bij de mensen over de vloer. Of zoals Boonstra zegt: "Zij kijken in hun koelkast en zien wat erin zit." Alles gaat in overleg met de cliënt. Als die aangeeft iets niet te willen, dan houdt het meteen op.

Bij de Stichting PakAan, die dak- en thuislozen dagbesteding biedt door onder andere het opknappen van fietsen, maken zij in de loods de fietsen die uit het dorp komen klaar voor de verkoop. Zij zien de meerwaarde van deze collaboratie eveneens in. "Onze doelgroepen liggen niet ver uit elkaar. Je ziet nu al dingen in de praktijk gebeuren. De connecties zijn klein. Zo maken wij fietsen voor de meiden van het werkleerbedrijf. Het zorgt voor uitwisseling van de mensen die hier zijn", vertelt Wolter Raes. "Het is heel fijn dat je alles op één plek hebt. Zo komen hier veel mensen van de voedselbank", bevestigt Carin van Heelo Baby en Kinder over de wisselwerking tussen de organisaties. "We hebben hier een moeder gehad die helemaal niets had. Haar hebben we alles meegegeven. Een dag later kon haar baby thuiskomen. Daar doe je het allemaal voor en dat doen we met liefde."

'Je ziet nu al dat er hier dingen in de praktijk gebeuren'

Deze verhalen zijn voor Boonstra het bewijs dat zijn Sociaal Plein een waardevolle toevoeging is. In de toekomst hoopt hij dat de kerken, het bedrijfsleven, de schuldhulpverlening en nog veel meer zich zullen aansluiten.

'Dit was zwaarder dan de Vierdaagse'

Gerwin Bottenheft verlaat na acht dagen geëmotioneerd Het Glazen Wasmeer Huis

Op 10.000 euro werd gemikt, uiteindelijk is 16.000 euro opgehaald. Het Glazen Wasmeer Huis was een succes, met in de hoofdrol Gerwin Bottenheft.

Gerwin Bottenheft laat de cheque zien met het bedrag dat hij ophaalde. Acht dagen zat hij opgesloten, samen met Tessa en Bart. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Zijn gezicht is wit van vermoeidheid en van het gebrek aan frisse lucht en zon. Acht dagen lang verbleef Gerwin Bottenheft (45) in Het Glazen Wasmeer Huis. Bart en Tessa waren zijn maatjes die hem uren vergezelden in de kleine ruimte in de kantine van de voetbal- en handbalclub op het complex in Anna's Hoeve. "Ik ben gesloopt. Dit is misschien wel zwaarder dan de Nijmeegse Vierdaagse waar ik jarenlang aan meedeed."

De laatste vijf minuten voordat hij naar buiten mag, is hij zichtbaar zenuwachtig. IJsbeert heen en weer. Schrijft nog snel bedragen op A4'tjes die op het laatste moment zijn gedoneerd. De ramen hangen vol met de velletjes vol euro's. Achter bijna elke donatie zit een verhaal. Hij wijst op die van sportwethouder Floris Voorink. "Hij kwam woensdagochtend poolshoogte bij me nemen. Toen hij na een tijdje vertrok vroeg hij of hij een collectebus van Wasmeer mee mocht nemen. Ik vroeg hem waarvoor. Hij legde uit dat hij die 's avonds tijdens de verkiezing van de beste sporter meenam naar het raadhuis en rond zou laten gaan." De volgende dag kon Bottenheft een A4'tje met 118,50 euro op het raam plakken. Het geld is onder meer nodig om een aantal kleedkamers van de nieuwbouw af te maken.

Tessa en Bart lopen vlak voor de 'vrijlating' ook ietwat nerveus door Het Glazen Wasmeer Huis. Blij dat ze straks naar buiten mogen. Een bijzondere ervaring, maar soms loodzwaar, vinden ze allebei. Het verschil tussen euforie en dip wordt steeds groter, legt Bottenheft uit. De eerste dagen moest hij inkomen, net als bij de Vierdaagse. Daarna loopt het omdat je weet dat het lekker opschiet, en die laatste dagen zijn opeens weer zwaar. Zijn vrouw Angelique en zijn kinderen heeft hij gemist. Zij hem ook. Ze heeft tranen in haar ogen. Er acht dagen alleen voor staan, is te doen, maar is soms ook zwaar. "Maar ja, Wasmeer is zijn leven, die club zit in zijn hart, hè?"

Zijn hand trilt als hij de zestien met drie nullen op de cheque invult

Kus

Zondag even voor 12.00 uur tellen belangstellenden op het zonovergoten terras van de kantine af. Voorop loopt Gerwin met Tessa en Bart in z'n kielzog. De helden steken hun armen in de lucht als ze zich een weg banen door de mensen. Doelgericht loopt Bottenheft op zijn vrouw af. Kust haar hartstochtelijk. Omstanders pinken een traantje weg. Ook Barbara Kinsbergen doet dat. Zij zorgde alle dagen voor de clubheld. Kookte zijn maaltijden, was de hele periode aanwezig. Danny van Loon van Wasmeer Events verwelkomt Bottenheft op het podium. Benadrukt dat dit evenement Voor en Door Wasmeerders een succes is geworden.
Alle vijftig teams droegen hun steentje bij, het G-team speelde een spannende pot tegen bekende Nederlanders, Ruben Assmann verzorgde een bootcamp. "Wat is dit geweldig, hè?" vindt voorzitter Guus Broeke. Snel geeft hij het woord aan Bottenheft die, overmand door emoties, niet veel meer dan 'bedankt' kan uitbrengen. Het was een rollercoaster, vertelt hij later. De hele dag 'aan' staan is dodelijk vermoeiend. "Ik was geen moment alleen, continu wilden mensen iets van me. En dat is goed, begrijp me niet verkeerd, maar soms wat vermoeiend." Zijn hand trilt als hij het bedrag op de cheque invult. Zestienduizend euro. "De kleedkamers zijn medio september klaar", grijnst hij.

Broertjes: 'Lokale media houden mij en wethouders scherp'

'Werken aan een lokaal mediahuis'. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Lokale media zijn de waakhond van de democratie. Zij zijn nodig om onder meer het gemeentebestuur scherp te houden. Wel is het belangrijk dat de media meer met elkaar gaan samenwerken. Burgemeester Pieter Broertjes gaat in Hilversum en omliggende gemeenten een nieuwe poging wagen om een mediahuis op te richten.

Dat zegt de burgemeester in 'Het gesprek met', het programma van De Gooi en Eembode (te zien op onze website) en GooiTV, als het gaat over de netwerkbijeenkomst van de Nederlandse Nieuwsblad Pers vandaag in Beeld en Geluid. "We hebben een behoorlijke dekkingsgraad van journalisten die Hilversum volgen. Dat is ook goed, want dat houdt mij scherp. Dat houdt de wethouders scherp. Bestuurders überhaupt", aldus Broertjes.
Lang niet overal in het land is het lokale journaille nog aanwezig. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in sommige plaatsen geen nieuws gebracht wordt over de gemeenteraad of over politieke ontwikkelingen. "Ik heb een paar jaar geleden meegeschreven aan een rapport waaruit bleek dat 8 miljoen Nederlanders geen lokale nieuwsbronnen meer tot hun beschikking hebben. Dat is zorgelijk. 8 miljoen mensen is heel veel, en dat neemt niet af, maar toe", vervolgt hij.
Broertjes is van mening dat lokale media meer de krachten moeten bundelen. Hij is voorstander van een regionaal mediacentrum, waar in Hilversum al een poging toe is gewaagd. "In de volgende ronde met het nieuwe bestuur moet dat een nieuwe impuls krijgen."

Hilversumse hockeyvereniging hard op weg naar duurzame toekomst

'Nu is de tijd rijp om te laten zien dat het kan'

Mischa Pohlmann (links) en Olaf Gockel van HMHC. Foto: Margot Brakel

hilversum Duurzaamheid en CO2-reductie zijn met het oog op de toekomst belangrijke thema's bij veel Hilversumse sportverenigingen. De Hilversumsche Mixed Hockey Club (kortweg HMHC) is daarin misschien wel het ultieme voorbeeld. "We hebben nu echt de handschoen opgepakt en het is ook heel leuk."

'Het gaat om de bewustwording, vooral bij onze generatie'

Dat zeggen bestuursleden Mischa Pohlmann (45) en Olaf Gockel (46) van de 1200 leden tellende hockeyvereniging. Zij dienden via de zogenaamde 'Hilversum 100 Challenge' van de gemeente een plan in om HMHC te verduurzamen en energieneutraal te maken. De inzending werd beloond met een bedrag van 5000 euro. En als je A zegt moet je ook B zeggen, aldus Gockel. De investering van nu leidt bovendien tot een aanzienlijke kostenbesparing in de toekomst, wat bijvoorbeeld kan inhouden dat de contributie voor de leden niet omhoog hoeft.
Eerste resultaat van deze acties zijn de twee douchewc's, waardoor toiletpapier overbodig is. Ook zijn er plannen om het water- en gasverbruik te reduceren, wordt er nagedacht over led-verlichting in lichtmasten en zonnepanelen en komen er Super Sundays om bewustwording te creëren. Immers, beweren Pohlmann en Gockel, geld en techniek zijn geen belemmerende factor meer. "Het zit in ons hoofd", stelt Pohlmann. "Ik merk nu ook hoe langer wij ermee bezig zijn, hoe enthousiaster iedereen wordt. Nu is de tijd rijp om te laten zien dat het kan. Je ziet ook dat het voor banken en bedrijven een steeds belangrijker onderwerp wordt."
De maatregelen passen in het gedachtegoed van de vereniging aan 't Jagerspaadje, vervolgen beiden. "De slogan bij ons is 'Hilversum, Hockey, Huis'", vertelt Pohlman. "Mensen vinden het leuk om te hockeyen, maar ook om elkaar te ontmoeten in een duurzame omgeving. En sport staat midden in de community." "Het gaat om het voorbeeldgedrag", vult Gockel aan. "Nieuwe technologie heeft tijd nodig om te wennen. Dat zag je toen met de smartphone. Niemand was daar mee bezig, maar nu heeft iedereen er een. En mensen zien nu bij ons die wc's. Het gaat om de bewustwording, vooral bij onze generatie. Bij de jeugd is die bewustwording er al veel meer. Mijn zoon van 8 jaar geeft op school al presentaties over duurzaamheid."
Voordat de competitie in juni eindigt willen de bestuursleden nog enkele Super Sundays organiseren en duurzaamheid daarin een belangrijke plaats geven. Het nieuwe kunstgrasveld dat eraan dreigt te komen, past eveneens in dat plaatje. Ook zijn er ideeën over het verduurzamen van de vier lichtmasten, maar dat is dan wel weer een investering waarover moet worden onderhandeld. "Maar dat gaat lukken", zegt Pohlman enthousiast. "Nogmaals, we moeten nu echt iets gaan doen."

Huurachterstand de Vorstin in zijn geheel ingelopen

Wethouder Wimar Jaeger meldt dat de huurachterstand verleden tijd is. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De tijden van huurachterstanden zijn voorbij. Podium de Vorstin loopt wat dat betreft netjes op schema. Het is volgens wethouder Wimar Jaeger nog wel langer wachten op het convenant waarin gemeente en het poppodium afspraken maken over de subsidierelatie. Na de zomer kan dat pas naar de raad toe.

"De huurachterstand over 2017 is door Podium de Vorstin in zijn geheel ingelopen. Ook de huur over januari en februari is voldaan. Daarmee loopt het voldoen van de huurpenningen per januari 2018 conform de gemeentelijke facturatie", is de schriftelijke mededeling van de bestuurder aan de gemeenteraad. Jaeger geeft aan dat de Vorstin zwarte cijfers draait en de eigen broek kon ophouden.

Meerdere keren kampte het Hilversumse poppodium met financiële tekorten. Ook vorig jaar kwam deze problemen weer naar boven: de Vorstin kampte met een huurachterstand. Om daar voor eens en altijd een einde aan te maken, is een reddingsplan gemaakt. De gemeente trok opnieuw de knip. In totaal is er 621.000 euro overgemaakt om het poppodium financieel gezond te maken, te zorgen voor wat meer vet op de botten en er is een meerjarenplan opgesteld waarin de Vorstin bijvoorbeeld op programmering een andere koers gaat varen.
Nadat de raad december vorig jaar hier knarsetandend mee akkoord ging, zijn de gemeente en de Vorstin aan de gang gegaan met het opstellen van een convenant. In dit document worden afspraken gemaakt over de meerjarige subsidierelatie en alle zaken die daarbij horen. Het was de bedoeling dat dit meerjarenplan 2018-2021 eind maart klaar was. Hoewel het concept af is, moet de politiek langer wachten totdat ze dit document onder ogen krijgen. Woensdag 5 september staat het op de agenda van de commissie Samenleving.

Wachten op convenant vanwege aanstelling nieuwe directeur

Dit uitstel heeft alles te maken met de nieuwe directeur van Podium de Vorstin. De werving van de vervanger van ad-interimdirecteur Loes Wagenmaker is begonnen. Gesprekken met kandidaten zijn nu gaande. "Het is wel zo elegant om de nieuwe directeur zeggenschap te geven over de concrete uitwerking van dit convenant. Het convenant is vrij gedetailleerd en gaat bijvoorbeeld over een samenwerking met het ROC. Daar wil je dan de nieuwe directeur wel in betrekken en niet confronteren met de krabbel die de voorganger is gezet. In overleg met het bestuur van de Vorstin is besloten het convenant af te ronden met de nieuwe directeur", luidt de uitleg van de wethouder.

Instructiebad in Kerkelanden op z'n vroegst pas in juni open

Leerlingen De Winter Sport moeten uitwijken naar Baarn of Maarssen

Shiva de Winter. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De pakweg 600 kinderen die zwemlessen volgen bij De Winter Sport in Heideheuvel moeten zoals al werd gevreesd in mei en juni uitwijken naar baden buiten Hilversum. Het nieuwe zwembad in Kerkelanden van Shiva de Winter kan namelijk vanwege de discussie over de benodigde vergunningen pas op z'n vroegst in de derde week van juni open. "Dit is het minst ideale scenario", zegt de ondernemer.

'Alle overige baden gaven aan niet mee
te willen werken'

Het verhaal van De Winter is bekend. Hij had na een lange zoektocht eindelijk zijn droomlocatie voor de alsmaar groeiende zwemschool gevonden aan de Fransiscusweg. De gemeente verleende echter geen vergunning, onder meer omdat de verkeersveiligheid daar in gevaar zou komen met de komst van het kleinschalige instructiebad. Ook moet De Winter in gesprek met de huurder van het nieuwe onderkomen, die onlangs aan de bel trok vanwege gedoe over parkeerplaatsen.
Ondertussen had de gemeenteraad aan wethouder Floris Voorink verzocht om zo veel mogelijk medewerking te verlenen aan De Winter. Het kan toch niet zo zijn dat de 600 leerlingen straks op straat komen te staan.
De gesprekken tussen de gemeente en De Winter zijn al wekenlang gaande en verlopen met ups en downs. Volgens De Winter omdat de ambtelijke dienst niet altijd even behulpzaam is, volgens Voorink omdat een aantal papieren eerst echt op orde moet zijn voordat de gemeente groen licht kan geven. Bovendien moet de ondernemer er eerst zelf met die huurder uitkomen. Daar gaat de gemeente zich niet mee bemoeien, is de uitleg.
De Winter moet weg uit Heideheuvel omdat het gebouw wordt gesloopt. Hij kreeg van de eigenaar al een paar maanden uitstel, maar nu is het moment gekomen om te vertrekken. Voor de leerlingen heeft hij onderdak gevonden in De Dolfijn in Baarn en het Sportfondsen Bad in Maarsen. "De enige die medewerking verleende in de regio was het zwembad van Sherpa waar wij op dinsdag al huren", aldus De Winter. "Alle overige baden gaven aan niet mee te willen werken aan een tijdelijk onderkomen."
Toch houdt De Winter hoop dat zijn zwembad er komt. De vertraging heeft hem nu al, zegt hij zelf, 300.000 euro gekost. Daar komt de komende periode vanwege de recente ontwikkelingen sowieso vijftig mille bij. "Ik begrijp dat alles perfect moet zijn", zegt hij over de eisen van de gemeente. "Maar ze vragen steeds aanvullende stukken. Ik heb al vier keer een versie van de constructieberekening moeten inleveren."
In een brief aan alle gedupeerde ouders schrijft de ondernemer dat hun kind tot eind deze maand in Heideheuvel terecht kan. In de zes weken die volgen moeten zij dus de gemeentegrens over. Stoppen tot de opening in Kerkelanden mag ook.

23 / 28

Het Goois Vocaal Ensemble.

vrijdag 13 april

Bingo

BZC`13 19.30 uur

Gezellige bingo bij BZC'13. Zaal open om 19.30 uur en we starten om 20.00 uur. Kaart kost 7,50 euro en voor de superronde 5 euro. Voor meer informatie: j.empelen@chello.nl.

Fusie speelt 'FESTEN'

Theater Santbergen 20.15 uur

Helge Klingenfeldt-Hansen viert zijn 60e verjaardag samen met familie en vrienden. Tijdens het diner neemt zijn zoon Christian het woord voor een speech die de familieverhoudingen op haar grondvesten doet schudden. 'FESTEN' is een intens drama dat familiesystemen blootlegt en niemand koud zal laten. Ook op 14, 20, 21, 28 en 29 april.

zaterdag 14 april

Themagesprek

Gebouw Graalsbeweging 10.00 uur

In het Graalsgebouw aan de Bergweg 14a in Hilversum gaat het themagesprek op zaterdag 14 april over de voordracht 'De roep om de helper' uit de Graalsboodschap - In het Licht der Waarheid van Abd-ru-shin. Aanvang is om 10.00 uur. Iedereen is van harte welkom! Meer info: www.graalsboodschap.org.

Repair Café Hilversum

Wijkcentrum De Riebeeck 11.00 uur

In een Repair Café kun je terecht om je kapotte spullen te laten repareren door vrijwilligers met kennis van zaken over huishoudelijke, tuin- en audioapparatuur, computers, kinderspeelgoed etc. Heb je niets te repareren dan ben je van harte welkom voor een kop koffie of een praatje met buurtgenoten.

Speeltuin gaat open

De Zoutkeet 10.00 uur

Speeltuin de Zoutkeet gaat 14 april open. Vanaf 13.00 tot 16.00 uur is er een feestje. Er zijn traktaties en kinderen kunnen zich laten schminken. Ook is er limonade en wat lekkers. Een gezinsabonnement kost 30 euro, een dagkaart 1,20 euro. Kijk voor meer informatie op www.zoutkeet.nl.

Disco

Wijkcentrum De Koepel 20.00 uur

Zaterdag 14 april is er weer de grote disco voor mensen met een beperking. Voor dansliefhebbers is dit een eigen plek in het Gooi waar men zelfstandig uit kan gaan. De swingende muziek is van DJ IMRE. Entree 2 euro, zaal open 19.30 uur. De Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum. Info: gbos@versawelzijn.nl.

zondag 15 april

Familiebingo

Wijkcentrum De Koepel 14.00 uur

Een gezellige familiebingo op zondag 15 april. Ook voor kinderen, ouderen en mensen met een beperking. De hoofdprijs is een mooi cadeaupakket. Maar niemand gaat met lege handen naar huis. 14.00-16.00 uur en een kaart kost 4 euro, incl. hapjes. Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum.

Voorjaarsconcert

De Morgenster 15.00 uur

Voorjaarsconcert van de Hilversumse Orkest Vereniging met het 3e vioolconcert van Saint-Saëns.

dinsdag 17 april

Bezinningsbijeenkomst: Het kind in deze tijd

Rozenkruis Centrum Hilversum 20.00 uur

Het Rozenkruis organiseert een bezinningsbijeenkomst met de titel: 'Het kind in deze tijd'. In deze bezinning wordt stilgestaan bij de aard van tijd, deze tijd in het bijzonder en het kind zijn. Locatie: Koninginneweg 41, Hilversum. Info: www.rozenkruis/hilversum.nl.

Railreis langs Rijn en Moezel

De Riebeeck 19.45 uur

Jan Willem Oosting maakte diverse treinreizen langs deze rivieren, waar de spoorlijnen soms aan beide kanten van het water liggen, met belangstelling voor trein en tram in stad en landschap. De bijeenkomst is een initiatief van de NVBS. De entree is € 2,50. Informatie: www.nvbs.com/gooi. Welkom allen!

donderdag 19 april

Chi Neng Qigong-Chinese bewegingsleer

De Zoutkeet 11.00 uur

Zaterdag 21 en 28 april Chi Neng Qigong introductieles van 11.00 tot 12.00 uur in Wijkcentrum De Zoutkeet te Hilversum. Info en opgave via adco90@planet.nl of inspreken met naam en tel.nr. op 035-5339418, dan wordt u teruggebeld.

vrijdag 20 april

Jubileumconcert Goois Vocaal Ensemble

Muziekcentrum van de Omroep (MCO) 20.00 uur

Het Goois Vocaal Ensemble uit Naarden bestaat 35 jaar en viert dit met een jubileumconcert in samenwerking met het KLM Orkest uit Hoofddorp. Het koor zingt o.a. repertoire van Ramses Shaffy en een spannende James Bond-medley.

zaterdag 21 en zondag 22 april

Art & Cars

Locatie14 11.00 uur

Locatie14 presenteert Art & Cars! Een bijzondere tentoonstelling met kunst en bijzondere (klassieke) auto's. Op 21 en 22 april 2018 opent de multifunctionele eventlocatie in Hilversum haar deuren van 11.00 uur tot 17.00 uur voor publiek. Toegang is gratis.

zondag 22 april

Rommelmarkt

Wijkcentrum De Koepel 10.00 uur

Op zondag 22 april is er weer een rommelmarkt in Wijkcentrum de Koepel. Van 10.00 tot 15.00 uur kan men terecht voor een groot aanbod van prettig geprijsde spulletjes

Naardens Kamerorkest met 'Dvorak&Dvorak'

Muziekcentrum van de Omroep (MCO) 15.00 uur

Programma NaKo voorjaarsconcert 'Dvorak&Dvorak'. Dirigent: Jeppe Moulijn, solist: Jeroen den Herder, cello. Programma: Dvorak Celloconcert in b opus 104 - Pauze - Dvorak 5e Symfonie.

Foto: Lodewijk Helweg

hilversum In het Hilversumse raadhuis zijn tussen 16 april en 28 mei werken te zien van kunstschilder Lodewijk A.C. Helweg. Tentoongesteld worden aquarellen en pastels van karakteristieke landschappen rond 'boekweitdorp', zoals hijzelf meent, Hilversum.

Met 'Hilversum 2.0' stukje bij beetje op weg naar de overgangsklasse

'Na de degradatie moesten ook de normen en waarden worden bijgesteld'

De hockeyheren van Hilversum presteren dit seizoen boven verwachting in de eerste klasse. Wel ging de thuiswedstrijd zondag tegen Reigers met 1-2 verloren.

Hilversum had het zondag lastig tegen Reigers. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum Het was de tweede nederlaag van dit seizoen voor de equipe van coach Piotr Mazany. Vorig jaar op 15 oktober verloren de Hilversummers in Hoofddorp van dezelfde ploeg. Door de nederlaag van dit weekend zakt Hilversum naar de tweede plaats op de ranglijst. Koploper is Naarden, waarvan Hilversum vorige week nipt won.

'Bij zestien mannen stroomt het blauw-geel door de aderen'

De Hilversumse coach vond dat zijn ploeg hard had gewerkt, maar wel matig speelde: "Er was in de eerste helft onvoldoende passie en scherpte. Je weet dat ploegen die tegen de lijstaanvoerder spelen altijd iets extra's geven. De tegenstander scoorde twee keer uit een counter. Ik zie de nederlaag als incident en goed leermoment."
Ondanks deze nederlaag presteren de hockeyers van Hilversum, die twee jaar terug degradeerden uit de eerste klasse maar nu weer in diezelfde afdeling bovenin meedraaien, boven verwachting. Hoofdverantwoordelijk voor dit succes is de uit Polen afkomstige Mazany. "Het is niet eerlijk om de goede resultaten geheel op mijn conto te schrijven. Ook assistent-coach Robert Woudstra en de overige leden van het begeleidingsteam hebben daarin een belangrijke rol", voegt de 32-jarige oefenmeester toe.
De harde, maar rechtvaardige fulltimehockeycoach, in 2013-2014 al assistent-coach bij Hilversum, is op een goed moment ingestapt bij de Hilversumse club. Het moest na de degradatie over een andere boeg. "Na de degradatie bleef het grootste deel van de selectie de club trouw", vertelt hij. "Daarop heb ik voor de toekomst het plan Hilversum 2.0 geschreven. Van daaruit zijn we gaan werken, met als belangrijke elementen: voor elkaar en met elkaar, plus vrijheid en verantwoordelijkheid. Na de degradatie moesten ook de normen en waarden worden bijgesteld. Een aantal spelers vond na een verloren wedstrijd de derde helft in het clubhuis belangrijker dan de eerste twee op het veld."

In het gesprek van Piotr Mazany in de avondzon op het terras van het clubhuis van de HMHC wordt duidelijk dat hij geen luchtfietser is en zomaar roept dat Hilversum kampioen wordt. Hij legt bij zijn team de lat niet direct hoog, maar doet dat weloverwogen stukje bij beetje, net zoals bij het hoogspringen. "De ambitie is het hoogst haalbare, maar ik ben van de kortetermijndoelstellingen. Bij het begin van iedere competitie is mijn uitgangspunt dat we competitief willen meedoen. Iedere zes weken evalueren we met de spelers en het begeleidingsteam en wordt het volgende doel bepaald. Het is mooi dat we vorig jaar in de tweede klasse ongeslagen kampioen werden."
Promoveren naar de overgangsklasse is een gelopen race voor Hilversum, daar de hockeybond de promotieregels heeft aangepast door de instelling van één nieuwe promotieklasse onder de hoofdklasse. De druk bij de heren van Laren, Huizen en Gooische, nu spelend in de overgangsklasse, is groot om volgend seizoen in de promotieklasse te spelen. Daarvoor moeten zij, net als de ploegen in de eerste klasse, bij de top vijf eindigen. Die druk is er bij de ploeg van Piotr Mazany niet.
Dus kampioen worden?
"Dat hoor je mij niet zeggen. We gaan voor het hoogst haalbare. Als dat een kampioenschap wordt, is dat de bekroning voor veel mensen in de club van twee jaar hard weken. In de volgende evaluatie leggen we het kampioenschap op tafel. Dan hoor ik het wel."
Terwijl andere topclubs in de regio spelers van buitenaf aantrekken, is het volgens Mazany opmerkelijk dat de kern van Heren 1 uit spelers van de club bestaat. "Bij achttien mannen stroomt het blauw-geel, de clubkleuren, door de aderen. Een groot aantal daarvan is ook betrokken bij de jeugdopleiding. De kern van het huidige team bestaat uit spelers in de leeftijd van 23 tot 28 jaar - die weten wat ze willen en hebben voldoende zelfreflectie - met daarbij een aantal jongere spelers met kwaliteit. Zo is er een goede mix. Ik kijk al vooruit naar het volgende seizoen als Hilversum in de overgangsklasse speelt. Om daar competitief mee te doen moet de selectie worden versterkt, zowel aan de bovenkant als de onderkant. Die uitdaging wil ik aangaan in de overgangsklasse."

Piotr Mazany: 'Ik zie deze nederlaag als een incident.'