Gooi en Eembode Hilversum

15 juni 2017

Gooi en Eembode Hilversum 15 juni 2017


Klamer zwijgt ondanks felle kritiek

HILVERSUM De deze week fel bekritiseerde SP-wethouder Arjo Klamer (sociale zaken) blijft voorlopig gewoon deel uitmaken van het college van burgemeester en wethouders. Toch lijkt zijn rol - nu zijn collega's zijn belangrijkste onderwerpen hebben overgenomen - nagenoeg uitgespeeld.

Met name zijn gebrekkige antwoord op de motie van wantrouwen die Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum tijdens de raadsvergadering tegen hem indienden, deed bij velen de wenkbrauwen fronsen. Nagenoeg de complete oppositie steunde daarom de motie, maar door het 'reddingsplan' dat wethouder Wimar Jaeger presenteerde, blijven de collegepartijen achter de coalitie staan.

Toch was de positie van Klamer, die voorlopig zijn kaken stijf op elkaar houdt, een hot item binnen het grote gele raadhuis. Ook dinsdag tijdens de collegevergadering zou er - net als de voorbije weken - over en weer harde taal zijn geuit. Jaeger blijft echter bij zijn standpunt dat de inbreng van Klamer nodig is. Bovendien is het niet zinvol om de SP-er vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen te vervangen.
Voor de oppositie is dat laatste een drogreden. Als de overige wethouders zijn belangrijkste dossiers toch al overnemen, is vervanging helemaal niet nodig, is de gedachte. Bovendien 'wordt hij betaald voor werk dat hij niet doet'.

12-13 Kwestie-Klamer

Veiligheidsregio in opspraak na gedoe externen

HILVERSUM Binnen zowel de lokale als de landelijke politiek is men not amused over de miljoenen euro's die de Noord-Hollandse veiligheidsregio's kwijt zijn aan de inhuur van extern personeel. De Gooi en Vechtstreek legde in de periode 2014-2016 een bedrag neer van 1,7 miljoen euro. Opvallend aan deze regio is dat de inhuur ieder jaar toeneemt, terwijl deze elders juist daalt.

Met de beloning van de tijdelijke directeur in het Gooi is ook niets mis. Deze medewerker werd in 2016 voor zes maanden ingehuurd voor ruim 90.000 euro. Daarbij gaat Gooi en Vechtstreek van de berekening uit van een fulltimebaan. Wat bij de berekening niet vermeld wordt, is dat de directeur volgens de door de Veiligheidsregio zelf verstrekte gegevens maar 81 uur per maand werkt.

Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Reden voor het onderzoek zijn de bezuinigingen van tientallen miljoenen euro's die de afgelopen jaren bij de brandweer en de ambulance (ook in Gooi en Vechtstreek) zijn doorgevoerd. Bovendien wordt de gemeenten gevraagd een aantal euro's per inwoner extra te gaan betalen omdat er een tekort is. Maar volgens de Veiligheidsregio is er geen verband, schrijft ze in een reactie: "Een flexibele schil van een aantal procenten voor externe inhuur ten opzichte van de vaste formatie is een normaal onderdeel van een gezonde bedrijfsvoering."

11 'On hold'

Verkoelend nat pak van de bedriegertjes

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met een opgeruimd plein als de marktkooplieden vertrokken zijn, dan kunnen de bedriegertjes aan op het martkterrein. Als dan ook nog eens de zon lekker warm in de nek brandt, dan biedt de fontein verkoeling. Daar maakten meerdere kinderen zaterdagavond dan ook gebruik van. Met een nat pak tot gevolg maar dat deerde niet.

Bedrijvig centrum

Foto: Bastiaan Miché

De burgemeester is inmiddels een getraind lintenknipper nu het ene bedrijf na het andere opent, zoals dinsdag Primark, het Hilvertshof en Vida Wijnbar.

17

Hurricanes staan voor loodzware opgave in play-offs

Weer een treffen met de Crusaders. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dankzij de 26-9 zege op de Arnhem Falcons zijn de Hilversum Hurricanes geplaatst voor de play-offs. Zaterdag staan de American footballers wel voor een loodzware opgave, want de onaantastbare titelfavoriet Amsterdam Crusaders is de tegenstander.

Deel één van de missie is geslaagd: de Hilversumse eredivisionist heeft het toetje van dit seizoen bereikt. Afgelopen zaterdag wisten de blauw-gelen na de rust het verschil te maken tegen de bezoekers uit Gelderland. Dat is voldoende voor de vierde plek op de ranglijst.

Het einddoel is Nederlands kampioen worden om zo ook op Europees niveau mee te kunnen doen. Dan moet de ploeg zaterdag wel langs de Crusaders om zo de Orange Bowl te bereiken. Van de Amsterdammers kregen de Hilversummers al tweemaal een pak slaag dit seizoen: 0-48 en 34-7.

Weerbericht

Zonnige perioden, in het weekeinde opnieuw warmer

Het weer springt al enige tijd van de hak op de tak. Warme dagen worden snel afgewisseld door koelere dagen. Daar komt nog geen verandering in. Half deze week bepaalt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied het weer. Het snoert zich af tot zelfstandige kern. Vrijdag veroorzaakt een depressie tijdelijk voor polaire luchtaanvoer met een westelijke stroming.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op een bui. Het is met 18 à 19 graden vrij koel. Er waait een stevige westenwind. Zaterdag schijnt de zon vaker en de kans op een bui is klein. Er waait een matige noordwestenwind. Het wordt 21 à 22 graden. Zondag blijft het droog en het is vrij zonnig. De noordwestenwind zwakt verder af. De nachtelijke minimumtemperatuur ligt rond 13 graden. In de middag wordt het met circa 25 graden opnieuw zomers warm.

Trend na het weekeinde

Maandag en dinsdag is het zeer warm met een maximum van rond 28 graden. Lokaal kan het met 30 graden tropisch warm worden. Vervolgens nadert vanuit het westen een front met kans op een (onweers)bui. Vanaf woensdag lijkt het minder warm te worden en licht wisselvallig.

Weetje

De meteorologische zomer is op 1 juni gestart. De lente van 2017 was met 100 mm neerslag tegen 170 mm normaal een droge lente. Lange tijd was de lente vrij somber, maar dankzij de zeer zonnige tweede helft van mei scheen de zon 586 uur tegen 502 uur normaal. De lente is de op vier na warmste lente deze eeuw dankzij de zachte maart en de zeer warme tweede helft van mei.

Tomingroep zamelt taxus in voor chemotherapie

HILVERSUM De actie 'Snoeihard tegen kanker' is weer begonnen. Vanaf vandaag - donderdag 15 juni - zamelt de Tomin Groenvoorziening taxus baccata in. Dat doet zij tot en met donderdag 31 augustus.

De taxus baccata is de meest voorkomende taxussoort. Uit het snoeisel wordt baccatine gewonnen. Dit is een belangrijke grondstof voor chemotherapie. Het gaat hierbij om de jonge scheuten. Eén kubieke meter snoeisel levert genoeg baccatine op voor één chemotherapeutische behandeling.

De groenvoorziening van de Tomingroep aan de Franciscusweg 359 is een van de inzamelpunten waar particulieren tot eind augustus de taxus kunnen inleveren. Nadere gegevens zijn te vinden op www.taxusvoorhoop.nl.

Culinair wandelen én geld ophalen voor het goede doel

Foto's: Willem de Koning

HILVERSUM Door het centrum lopen, bij vier restaurants proeven van de beste gerechten en daarmee geld ophalen voor het goede doel: dat is wat de Culinaire Wandeling inhoudt. Zondag was de tweede editie van dit evenement. De 101 deelnemers hebben veel gezien van Hilversum, lekker gegeten en 3.500 euro opgehaald voor Operation Hernia, een project in Ghana dat liesbreuken corrigeert bij patiënten.

Foto: Willem de Koning

Louis van Leeuwen (HvH) geïnstalleerd als raadslid

Louis van Leeuwen. Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM De wissel in de fractie van Hart voor Hilversum zat er al maanden aan te komen. Sinds vorige week woensdagavond is het officieel: Louis van Leeuwen heeft de plek overgenomen van Léonie Sazias en is geïnstalleerd als raadslid.

In de raadsvergadering van 10 mei nam Sazias na elf jaar afscheid van de Hilversumse politiek. Zij is vertrokken naar de Tweede Kamer in Den Haag. Fractiemedewerker Van Leeuwen stond al tijden klaar om haar zetel over te nemen. "Ik ga mijn uiterste best doen als volksvertegenwoordiger", meldt hij. "Burgerparticipatie vind ik erg belangrijk. Ik wil dat ook mijn kinderen en kleinkinderen kunnen leven in een gezonde maatschappij."

Spanning rond springpark in Clemenskerk neemt toe

Besluit B en W duurt nog even omdat procedure is stilgelegd

Springfanaten moeten nog heel even wachten op het besluit over wel of geen trampolinepark voor jongeren in de Clemenskerk.

Het plan voor een trampolinepark werd eind vorig jaar in de kerk gepresenteerd. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De procedure voor de vergunningaanvraag zou vandaag (donderdag 15 juni) verlopen, waarna een besluit van het college van burgemeester en wethouders zou volgen. Echter, in afwachting van aanvullende gegevens ligt de procedure stil, bevestigt een gemeentewoordvoerder.

Aan initiatiefnemer Saskia de Wit is gevraagd meer informatie te geven over hoe de trampolines zullen worden bevestigd en over de afscheiding tussen de kapel en het trampolinepark. Hieruit moet helder zijn of er geen monumentale waarden worden aangetast. Ook zijn er vragen over de materialen van de trampolines en de plaatsing van de foodtruck, in verband met de melding brandveilig gebruik. Er is ook om een aangepaste terreintekening gevraagd, omdat het aantal parkeerplaatsen niet voldoende is en ze niet voldoen aan de vereiste afmetingen. De aan de Paulusschool beloofde moestuin komt daarmee te vervallen.

De Wit zelf maakt zich geen zorgen. De nieuwe datum is 1 juli, vertelt zij. "De gemeente wil heel zorgvuldig zijn en zet alles op alles om zich goed voor te bereiden. Ik snap dat ze daar de tijd voor moeten nemen." Die zorgvuldigheid is nodig vanwege het felle en aanhoudende verzet vanuit (een deel van) de buurt, met name vanuit de Stichting Vrienden van de Clemenskerk. Zij vrezen overlast door het volgens hen grote aantal steeds wisselende bezoekers en de lange openingstijden. "De buurt wacht al enige tijd met spanning op een besluit", aldus Vrienden-voorzitter Door Jelsma.

Niet vrienden, maar 'tegenwerkers' van de Clemenskerk

Eigenaar BOEi is al langere tijd op zoek naar een gebruiker van het gebouw, maar tot nu toe zijn alle opties gestrand. Ook het eind vorig jaar gepresenteerde plan van De Wit stuit op veel verzet, al zijn er ook voorstanders. Wethouder Floris Voorink is één van hen. Hij noemde het plan eerder al "voor Hilversum uniek en vernieuwend".

'Ja maar'
En ook de Bussumse ondernemer zelf blijft enthousiast en denkt niet aan opgeven. En hoewel zij de ophef kan begrijpen, noemt zij de stichting niet de vrienden, maar eerder de tegenwerkers van de Clemenskerk. "Alles wat ik voorstel, is meteen 'ja maar...'. Het gebouw is voor 4 miljoen gerestaureerd, maar alle plannen worden afgeschoten. Moet die kerk nog tien jaar leegstaan?"

78 miljoen voor Oostelijke Vechtplassen

LOOSDRECHT Om de Oostelijke Vechtplassen een broodnodige impuls te geven stoppen verschillende partijen in totaal maar liefst 78 miljoen euro in het gebied. De gemeente Wijdemeren neemt 'slechts' 3 miljoen euro - 4 procent van het totaal - voor haar rekening. En dat terwijl nagenoeg het gehele gebied binnen de gemeentegrenzen ligt.

Dat staat in een brief van het college van burgemeester en wethouders van Wijdemeren (B en W) aan de gemeenteraad. Sinds 2014 praten de provincies Noord-Holland (die maar liefst 40 miljoen euro op tafel legt) en Utrecht, de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht, het Waterschap Amstel Gooi en Vecht en diverse particuliere organisaties over een plan van aanpak. Dat is hoog nodig omdat de ecologische waterkwaliteit slecht is en in delen van het gebied achteruitgaat. Daarnaast dreigen 'unieke' landschappelijke kwaliteiten van het gebied, zoals legakkers, petgaten en rietvelden, verloren te gaan door gebrek aan oplossingen en financiering voor het beheer.

Bovendien floreert de watersportsector, inclusief horeca, niet meer als vroeger en is deels verouderd. Dat betekent een bedreiging voor de lokale economie en voorzieningen. "De vitaliteit van de bedrijven laat zien dat de kopgroep van vernieuwende bedrijven te klein is en dat bij een ongewijzigde voortzetting 50 procent van de bedrijven dreigt te verdwijnen als recreatief bedrijf", aldus B en W. En dan is er natuurlijk nog het baggerprobleem. Al decennia is het de vraag wie de verantwoordelijkheid (en financiering) oppakt. Hierdoor is in de afgelopen jaren de bevaarbaarheid flink afgenomen en kunnen door het troebele water (zwevend slib) de waterkwaliteitsdoelstellingen niet worden gehaald.

Om de problemen op te lossen ligt er nu een tienjarenplan. Van de 77,9 miljoen euro, gaat het merendeel op aan de baggerellende: 22 miljoen. Wijdemeren heeft daarvoor 2 miljoen euro klaar liggen.

OM eist veertien jaar cel tegen schutter café Havenstraat

HILVERSUM Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat een 30-jarige Pool voor veertien jaar achter slot en grendel. De hoofdverdachte van het schietincident op de Havenstraat in 2015 stond dinsdag voor de rechtbank in Lelystad. Naast poging tot moord wordt hij ook vervolgd voor drugs- en wapenbezit en witwassen.

In de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 september 2015 zou de Pool met een automatisch wapen hebben geschoten op een vol café 't Haventje. Niemand raakte gewond tijdens dit vuursalvo. Dat kwam ook omdat de schutter uit balans raakte. De man vuurde uit een rijdende auto met de deur open, maar doordat de deur tegen een container reed, kwamen de kogels niet meer op de gevel van de kroeg maar raakten het naastgelegen Thaise restaurant.
Eerder op de avond was de man uit het café op de Havenstraat gezet. Hij keerde terug met een kapmes en probeerde de kroeg weer binnen te komen. Toen dat niet lukte, besloot hij zijn vuurwapen te halen en schoot vervolgens op een volle kroeg. Poging tot moord, oordeelt het OM. Naar haar mening heeft de verdachte bewust de levens van veel cafégangers in gevaar gebracht. "Mensen hebben op de grond gelegen om te ontsnappen aan de kogels die verdachte met zijn pistoolmitrailleur afvuurde", aldus het OM.

Een achtervolging volgde, waarbij de politie de bestuurder en de andere passagier, beiden van Poolse komaf, wist te arresteren. De hoofdverdachte ontsnapte, maar liep twee maanden later toch tegen de lamp. Tijdens het onderzoek naar de voortvluchtige deed de politie in de weken na het incident invallen in panden in Hilversum (Jan van der Heijdenstraat) en Vinkeveen. Behalve de verdachte troffen de agenten tevens een hennepkwekerij, harddrugs, vuurwapens en contant geld aan.

'Mensen lagen op de grond om te ontsnappen aan de kogels'

Nog drie mannen werden tijdens deze invallen aangehouden wegens betrokkenheid bij handel in verdovende middelen. Ook zij verschenen dinsdag voor de rechter. Twee van hen vormden volgens de officier van justitie een criminele organisatie in de handel van drugs. Tegen hen is drie jaar cel geëist. De derde is vervolgd voor drugsbezit, heling en diefstal van stroom. Hij moet van het OM 360 dagen de gevangenis in.

Maandag hoorden de bestuurder en de bijrijder celstraffen tegen zich eisen van zes en anderhalf jaar. Het OM vindt dat de 40- en 21-jarige man medeplichtig zijn aan dit misdrijf.

Jan Willem van Delft


is 37 jaar oud en is muzikant. Sinds 2005 mag hij zich Hilversummer noemen.

Foto: Jan Willem van Delft

Wat doe jij in het dagelijks leven?
"Ik ben jazzpianist. Daar verdien ik mijn brood mee. Ik geef veel concerten door het hele land. Daarnaast begeleid ik artiesten en doe ik ook veel studiowerk."

Is er dan nog ruimte voor hobby's?
"Ik heb van mijn werk mijn hobby gemaakt. De uitdaging is dan om dat ook zo te houden."

Concertgebouw of Ziggo Dome?
"Dan kies ik voor het Concertgebouw. Hoewel ik niet klassiek ben opgeleid is de akoestiek daar schitterend, al is de Ziggo Dome ook niet verkeerd."

Is Hilversum een culturele gemeente?
"Er worden regelmatig dingen georganiseerd. Zelf ben ik vaak te vinden bij het Metropole Orkest in het Muziekcentrum van de Omroep, wat ik een heel inspirerende plek vind."

Mooiste plek in Hilversum?
"Ik ben heel graag op de hei. Dat weidse spreekt mij aan."

Dagje burgemeester; wat pak je aan?
"Wij hebben zelf op het Ooievaarplein gewoond. De uitdaging daar lijkt mij om een brug te slaan tussen de verschillende culturen, met elkaar in gesprek te blijven en de onruststokers op een positieve manier aan te pakken."

Wat staat er op 1 op jouw bucketlist?
"Met het Metropole Orkest spelen op North Sea Jazz."

Nog eens een goed gesprek met...
"Jezus. Hij is een groot onderdeel van mijn leven. Ik wil weleens van hem horen hoe het toen allemaal gegaan is."

Waar wil je op proosten?
"Misschien is het heel cliché, maar op geloof, hoop en liefde. Dat zijn drie hele belangrijke waarden voor mij."

Bereikbaarheid nekt Hilversum bij stedenstrijd

HILVERSUM Vanwege de slechte mobiliteit en bereikbaarheid is Hilversum er niet in geslaagd om tot de top vijf in de verkiezing Beste Binnenstad van Nederland door te dringen. Ook op het gebied van marketing zijn de effecten van de promotie van Hilversum als mediastad/'verhalenfabriek' nog onvoldoende meetbaar.

Dat heeft de vakjury van de verkiezing - achttien professionals uit het bedrijfsleven, onderwijs en cultuur - aan centrumwethouder Floris Voorink laten weten. De VVD'er meldde twee weken terug al in deze krant dat Hilversum niet bij de beste vijf hoorde, maar waarom was ook voor hem toen nog de grote vraag.
In april liet Voorink vol trots weten dat de mediastad voor de eerste keer de top tien had bereikt in de categorie 'grote binnensteden'. Daar blijft het dus echter bij. De steden die wel bij de beste vijf horen zijn Arnhem, Breda, Den Haag, Enschede en Nijmegen.

Desondanks ziet Voorink de nominatie als een bevestiging dat Hilversum op de goede weg is. De jury was namelijk wel enthousiast over de forse investeringen rond het Hilvertshof. "De straten rondom het Hilvertshof hebben weer sfeer en uitstraling gekregen. Bovendien beschikt Hilversum volgens de jury over een goede en daadkrachtige detailhandelsvisie en heeft de stad op het gebied van digitalisering/smart city grote stappen gemaakt."

Definitief geen Zomerfeest in Kerkelanden

HILVERSUM Het Zomerfeest in Kerkelanden eind september gaat definitief niet door. Het kleine bestuur is er niet in geslaagd om voldoende sponsors en vrijwilligers te werven. Vorig jaar ging het evenement na vijftien mooie jaren ook al niet door.

Destijds besloot de organisatie het feest uit te stellen en dit jaar ijzersterk terug te komen. Maar ondanks verschillende oproepen zijn er geen financiële middelen en/of vrijwilligers bij gekomen. Bovendien zijn vanwege gezondheidsproblemen enkele bestuursleden nauwelijks inzetbaar. "We krijgen al wel reacties van mensen dat ze het jammer vinden, maar dan had je je als vrijwilliger moeten aanmelden", aldus mede-organisator Paul Faaij.

Hilversummer niet aanspreekbaar na klapper Hilvertsweg

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Paniek op de Hilverstweg afgelopen weekend. In de nacht van zaterdag op zondag raakte een 31-jarige scooterrijder uit Hilversum gewond na een ongeval. De oorzaak is onduidelijk. De man was niet aanspreekbaar en is vervolgens met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Primair onderwijs snel weer aantrekkelijk maken

Leraren trekken met PO in Actie aan de bel vanwege grote problemen

Het basisonderwijs luidt de noodklok. Den Haag doet de ogen maar niet open
voor de grote problemen die heersen. Tijd voor actie dus.

'We leven in een vastlegcultuur', aldus de Hilversumse leerkracht en regiocoördinator Noord-Holland PO in Actie Rosanne Bos. Foto: Bob Awick

HILVERSUM Wellicht is het al twaalf uur. Het gebeurt namelijk al dat niet-afgestudeerde PABO'ers en zelfs ouders voor de klas staan. Het gebrek aan leraren loopt maar op en dat zorgt voor steeds meer (werk)druk bij de huidige leerkrachten in het basisonderwijs. De emmer is vol en het moet snel en drastisch anders, geven de leraren aan. "Het is nu tijd dat we in actie komen", aldus lerares Rosanne Eelkje Bos, regiocoördinator Noord-Holland PO in Actie.

De Hilversumse, werkzaam als groep 3-leerkracht op een basisschool in Naarden, is geschrokken van de werkelijkheid nu zij zich meer en meer in de materie heeft verdiept. Het beeld is schrikbarender dan gedacht, erkent Bos. Uit onderzoeken blijkt dat er veel werkdruk wordt ervaren in het onderwijs. Daar zijn de cijfers het bewijs van: één op de vier leraren in het basisonderwijs heeft last van burn-outklachten. De uitstroom is groot, terwijl het aantal aanmeldingen bij de PABO (de lerarenopleiding) terugloopt. Nieuwe aanwas is er niet en een tekort van duizenden nieuwe collega's zit eraan te komen. Noodgedwongen nemen personen die niet of nauwelijks bevoegd zijn maar plaats voor de klas. Daar komt bij dat de salarissen in het primair onderwijs lager liggen dan in het voortgezet onderwijs. Jaarlijks gaat dat om enkele duizenden euro's.
Het is bekende problematiek. Bos ziet het piepen en kraken in het basisonderwijs. Zo is het lastig om een vervangende leerkracht te vinden. Het mooie en belangrijke vak van leerkracht is onaantrekkelijk gemaakt. Daarom luiden de Nederlandse leerkrachten via PO in Actie nu de noodklok. Met een petitie op www.pofront.nl pleiten zij samen met schoolbesturen, directeuren en ondersteunend personeel voor minder werkdruk en een eerlijker salariëring.

Dinsdag 27 juni houden zij een prikactie. Tijdens het eerste schooluur blijven de deuren van de onderwijsgebouwen dicht. Dit is ook de dag waarop de petitiesteunbetuigingen (maandagavond stond de teller bijna op 140.000) overhandigd worden. "Wij zijn dan wel zichtbaar aanwezig en gaan graag het gesprek aan met de ouders. We willen vooral aandacht vragen voor het probleem in het primair onderwijs."

Eén op de vier leraren heeft te maken met burn-outklachten

De leerkrachten in het basisonderwijs komen structureel tijd tekort om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen. De uitvoerige administratie - zoals individuele en groepsplannen maken, bijstellen en overdragen - is een grote tijdslurper. "We leven in een vastlegcultuur", stelt de Hilversumse. Verder zijn daar nog de gesprekken met ouders, commissievergaderingen, overleg met collega's waaronder de intern begeleider en logopedist en kijken bij diverse schoolactiviteiten na school, zoals de avondvierdaagse en het schoolvoetbal. Bos zegt dat het geen uitzondering is dat zij nakijkwerk mee naar huis neemt. Grote voorbereidingsprojecten zijn bestemd voor de vakanties.
Het enige dat gestructureerd is zijn de uren die de leraar lesgeeft. Daarvoor en daarna is het werk veel onoverzichtelijker. "Ik kan niet de lessen geven die ik voor me zie. Door allerlei bijzaken die spelen kan ik mijn werk niet doen zoals ik wil. Het is niet zo dat ik met mijn benen op de bank wil liggen en klaag over de werkdruk, maar dit is iets structureels", zegt de Hilversumse. "Ik snap best dat mensen daarop afhaken, ook omdat ze vaak elders meer kunnen verdienen. Het is bijna liefdewerk om actief te blijven in het primair onderwijs. Een soort roeping."

De prikactie van 27 juni moet een signaal zijn naar de politiek en de maatschappij. Daarmee zeggen de leerkrachten volgens Bos dat Den Haag, en demissionair staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker in het bijzonder, serieus naar de problematiek moet kijken. Als dat dan nog niet gebeurt, dan zou een staking kunnen volgen.

'Het is bijna liefdewerk om hierin te blijven werken'

Alle beslissingen over brandweer 'on hold' zetten

Nu eerst goed inzicht krijgen in situatie Veiligheidsregio, aldus SP Hilversum

Voor de lokale politici is het niet te doen om hun controlerende taak uit te voeren wat betreft de Veiligheidsregio. Hevel deze taak over naar Den Haag, vindt Bianca Verweij.

"Ik vind dit niet uit te leggen aan de werkvloer", aldus de SP-fractievoorzitter. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Neem voorlopig geen beslissingen over de brandweer. Wacht bijvoorbeeld ook maar met de vrijwilligers van de tankautospuit halen per 1 juli. Wat SP-fractievoorzitter Verweij betreft moet de Veiligheidsregio pas op de plaats maken. Alles moet 'on hold', want eerst moet duidelijk zijn wat er precies aan de hand is bij dit regionale orgaan.

Daarmee reageert Verweij op het onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag, waaruit blijkt dat er heel veel geld wordt besteed aan de inhuur van extern personeel. Dat valt nogal rauw op het dak, aangezien de Veiligheidsregio juist meer geld heeft gevraagd om niet in te boeten op de huidige kwaliteit. De Hilversumse gemeenteraad ging vorige week woensdag akkoord om meer euro’s over te maken naar de Veiligheidsregio. Aan de veiligheid mag immers niet gemorreld worden, was de algemene tendens. Wel plaatste onder meer de VVD al vraagtekens bij de duurzaamheid van de begroting. Gaat het geld wel naar de goede dingen, was de vraag die hardop gesteld werd in het raadhuis.

Nog geen week later blijken er in de veiligheidsregio’s van de provincie Noord-Holland, dus ook de Gooi en Vechtstreek, tonnen aan extern personeel te worden uitgegeven. Verweij, die al jaren te boek staat als de grootste criticaster op het dossier Veiligheidsregio/brandweerzorg, vindt dit nogal wrang. “Verbaasd ben ik niet”, is haar reactie op de uitkomsten van het journalistieke onderzoek. “Maar ik vind dit niet uit te leggen aan de werkvloer. Ik neem dit het bestuur van de Veiligheidsregio zeer kwalijk. Ik wil met ze praten", klinkt het duidelijk.

'Dit neem ik het bestuur zeer kwalijk. Ik wil met ze praten'

Haar partij vraagt of het onderwerp op de agenda gezet wordt van de eerstvolgende commissie Economie en Bestuur. Burgemeester Broertjes, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, kan zeker vragen verwachten van de SP. Verweij oppert dat het misschien wel beter is als Den Haag de handschoen van de veiligheidsregio's gaat oppakken, omdat de materie te specifiek is. De raad en burgemeester zijn hiervoor niet deskundig genoeg en krijgen ook niet het juiste gereedschap om goed te kunnen controleren, vindt Verweij. Volgens haar krijgt de politiek een niet-kloppende begroting voorgeschoteld en mag de raad wel het geld uitgeven (totale budget van de Veiligheidsregio is 25 miljoen euro), maar is er geen echte controle op wat er met dat geld gebeurt. Daardoor kan de raad haar taak niet goed uitvoeren.

Volgens Verweij moet de politiek ook de hand in eigen boezem steken. De les van de afgelopen jaren is dat zij toch nog kritischer had moeten zijn op onder meer de organisatie en de cultuur.

Eerenberg maakt 'volgende stap'

Michiel Eerenberg. Foto: Hart voor Hilversum

HILVERSUM Een opmerkelijke transfer in de Hilversumse politiek. Fractiemedewerker Michiel Eerenberg stapt per direct over van Hilversum 1 naar Hart voor Hilversum (HvH). Belangrijkste reden is de onzekere toekomst van Hilversum 1.

Daarmee doelt Eerenberg op de onrust binnen de kleine, lokale partij waar fractievoorzitter Hans Roos bonje heeft met het bestuur. "Het vertrek staat op zich los van het onderzoek naar Hans Roos dat nu gaande is, maar het betekent mogelijk wel het einde van de partij", aldus Eerenberg. "En ik wil doorgaan in de lokale politiek."
HvH is met zes zetels in de gemeenteraad momenteel de tweede partij van Hilversum en de grootste lokale fractie. Eerenberg maakt bewust nu - ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar - de transfer om de komende maanden zijn plek op de kieslijst voor die verkiezingen te verdienen.

Vier jaar terug was er binnen HvH veel gedoe toen op het laatste moment 'nieuwkomers', zoals oud-wethouder Frans van Osch, een (te) hoge positie op die lijst kregen. Voor Roos was dit destijds reden om de partij te verlaten en Hilversum 1 op te richten.
Eerenberg kwam pas na de vorige verkiezingen in beeld bij Hilversum 1 en hield zich sindsdien bezig met de woningbouw in Hilversum. De 'volgende stap in de lokale politiek', zoals hij de transfer omschrijft, heeft volgens Eerenberg niets te maken met inhoudelijke verschillen binnen zijn nu oude partij.
Fractievoorzitter Karin Walters van HvH is blij met de nieuwe aanwinst. "Michiel is een verbinder en heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel staan. Hij heeft goede contacten met de bewonersgroepen, zoals die van de Lieven de Keylaan, en laat hun geluid horen in het raadhuis."

'Wij willen geen poepdossiers achterlaten voor nieuw college'

Kwestie-Klamer Mét wethouder Klamer zijn volgens Jaeger de beste resultaten te halen

Waarom ervoor kiezen met een man minder verder te gaan als je het probleem als ploeg kunt aanpakken? Een vertrek van Klamer lost niets op, meent Wimar Jaeger.

Gezamenlijk de eindstreep halen in maart 2018 is het doel van dit college. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als de kiezer in maart 2018 gesproken heeft, dan mag de witte handschoen tevoorschijn komen om te kunnen constateren dat de toko van het college brandschoon is. "We willen straks geen poepdossiers achterlaten", zegt wethouder Wimar Jaeger. En om die toko de komende negen maanden zo goed mogelijk draaiende te houden, is de inbreng van Arjo Klamer ook nodig.

Dat de politiek van zich zou laten horen richting SP-wethouder Klamer was wel voorzien. Dat het een heel stevige motie van wantrouwen van Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum was, was toch wel een verrassing voor de burgemeester en de vijf wethouders. Nu de politieke kruitdampen opgetrokken zijn, blikt Jaeger met tegenzin terug op de bijzondere raadsvergadering van vorige week woensdag. Zelf heeft hij liever dat "gedoe dat voor inwoners niet interessant is gewoon achter de schermen wordt opgelost", zoals hij dat noemt. Maar hij snapt wel dat het nu niet zonder publiek commentaar voorbij kan gaan.

Jaeger vindt dat er te veel op de man gespeeld is. Van menselijke waarden was geen sprake. Dat was onnodig beschadigend. “We begrijpen de zorgen van de raad en trekken ons die ook aan, maar zo persoonlijk, ik weet niet of dat nodig was. Ik zie natuurlijk ook dat er bij de coalitiepartijen twijfel is of de resultaten van Klamer op de participatie- en welzijndossiers wel behaald worden. We zijn het eens over wat we willen bereiken. Het probleem zit 'm in de realisatie; dat is waar het stokt", geeft de wethouder aan.

'Ik zie natuurlijk ook wel twijfel bij de coalitiepartijen'

Om de zorgen, verwoord in de motie van wantrouwen van de twee initiatiefnemers en de partijen die hun steun gaven (GroenLinks, ChristenUnie en PvdA), weg te nemen, wilde Jaeger de raad vorige week woensdag duidelijk maken dat zijn SP-wethouder hulp krijgt van de overige collegeleden. “Zo erkennen we dat het college ook als team verantwoordelijk is. Als we met z'n allen zorgen dat het voor elkaar komt, dan is het niet alleen een aanval op Klamer, maar ook op het voltallige college", voegt hij eraan toe.
Het gemeentebestuur wil de eindstreep halen, die is getrokken op woensdag 21 maart 2018 als de gemeenteraadsverkiezingen op het menu staan. Heilig is het wat de D66-bewindsman betreft absoluut niet om met het hele team de finish te halen, maar om zo kort voor de meet nog een ploeggenoot uit het team te zetten, is niet zinvol. Daarom ziet hij ook geen meerwaarde in de actie van HvH en LH, mede omdat zij naar zijn mening geen argumenten hadden waaruit bleek dat er een inhoudelijk verschil van mening is. “Hun lange lijst bestaat uit procesmatige klachten die een uitvoeringsprobleem aankaarten over wat iedereen wil dat we voor elkaar krijgen", merkt hij op.

Jaeger geeft aan dat Klamer de kritiek natuurlijk wel moet herkennen. “Met je voeten in de modder staan is iets anders dan het uitvinden van het universum, dat moet je leuk vinden. Als je daar geen lol in hebt, is het laatste deel van een collegeperiode zwaar", klinkt het klip-en-klaar. De wethouder vindt het logisch om ervoor te kiezen om het gezamenlijk op te pakken. "Collegiaal bestuur in dit college betekent helpen en geholpen worden", is de uitleg. "Klamer heeft veel positieve invloeden binnen het college. Hij reflecteert, relativeert en komt vaak met originele inzichten. Daar hebben we in de ontwikkeling van de gemeente allemaal baat bij. In die zin zou zijn vertrek voor een onbalans in het team zou zorgen." Zijn vertrek zou bovendien tot niets leiden, meent Jaeger. Als zijn collega vertrekt moet zijn werk verdeeld worden over de vijf anderen. of er moet een nieuw persoon worden aangesteld. "Die is er dan pas in september en is in januari ingewerkt en moet dan nog slagen maken? Dat schiet natuurlijk niet op", luidt zijn duidelijke mening.

'Zonder de input van Arjo hebben we ook een achterstand'

Dat de rol van Klamer is uitgespeeld, bestrijdt Jaeger. Natuurlijk, de SP'er moet bij de vraagstukken rond de Tomingroep, welzijn (Versa Welzijn), de BUIG-gelden (Sociaal Plein) en het in elkaar schuiven van zorg en welzijn (buurtgericht werken) de andere wethouders de volle ruimte geven om hun expertise in te zetten. "Je kunt niet van je collega's vragen verantwoordelijkheid te nemen als ze niet kunnen sturen. Dat moet Arjo wel inzien", aldus Jaeger. Hij vervolgt: "Maar zonder de input van Arjo hebben we ook een achterstand." Daarnaast heeft de SP'er nog voldoende belangrijke dossiers. "De herbouw van De Lelie en het eventueel verzelfstandigen van het jongerenwerk in Kerkelanden en nog een lijst aan concrete projecten zijn belangrijk. Als je vindt dat dat soort resultaten die onze inwoners direct merken niet belangrijk zijn, dan haal je makkelijk je gelijk", voegt Jaeger er verder nog aan toe.

"We staan er gezamenlijk voor, als alle leden van het college daar mee kunnen leven", meldt Jaeger tot slot. "Dat betekent ook dat dit college er met een hele of een halve samenstelling voor staat om een mooi, opgeruimd en schoon huis achter te laten. Welk politiek gekrakeel ook, uiteindelijk telt het resultaat."

'Die man wordt wel betaald van de Hilversumse belastingcenten'

Kwestie-Klamer Oppositie snapt niet dat 'onder toezicht staande' wethouder niet opstapt

Verbazing overheerst bij de Hilversumse oppositie nu wethouder Klamer aanblijft. "Ook in de regio is zijn positie volledig weg."

Wethouder Klamer zou zich te vaak bezighouden met zijn nevenfuncties, waaronder het schrijven van boeken. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wethouder Arjo Klamer overleefde de motie van wantrouwen tegen hem vorige week dankzij de coalitie. Toch, aldus raadslid Karin Walters van Hart voor Hilversum (HvH), is er niemand binnen de politiek die de toch felle beschuldigingen richting de SP-wethouder ontkent. "Met het plan dat er nu ligt laat de coalitie zien dat ze een niet-functionerende wethouder hebben."

Walters diende namens haar partij en Leefbaar Hilversum de motie van wantrouwen (zeg maar een rode kaart) in tegen de wethouder omdat hij zijn dossiers niet goed zou kennen, te vaak afwezig is en te veel tijd besteedt aan nevenfuncties. Bovendien zou hij er daarvan twee niet hebben gemeld - en dat moet - bij de gemeenteraad. De twee oppositiepartijen kregen steun van GroenLinks, de ChristenUnie en de PvdA. De vier coalitiepartijen (VVD, D66, SP en CDA) stemden evenals Hilversum1 tegen de motie. Het was 22 tegen en 13 voor.

En dus kan Klamer op zijn plek blijven zitten, wordt hij geholpen door zijn collega's en blijft de coalitie in stand. "Maar ik zou me als wethouder heel erg ongemakkelijk voelen", aldus fractievoorzitter Jan Kastje van GroenLinks. "De belangrijkste dossiers (Tomin en Versa onder andere, red.) zijn hem ontnomen. Ook in de regio is zijn positie volledig weg. Als wethouder moet je gevoel hebben van wat er leeft in de gemeenteraad. Dat kan hij niet."

'Ik zou me als wethouder heel erg ongemakkelijk voelen'

Vooraf kondigde Kastje namens verschillende oppositiepartijen een motie van afkeuring/treurnis (gele kaart) aan bij deze krant. Een motie van wantrouwen vond hij toen nog een stap te ver. Vlak voor de raadsvergadering trok hij deze in, niet wetende dat HvH en Leefbaar al hun motie hadden klaarliggen. Toch steunde GroenLinks uiteindelijk de 'rode kaart'. Belangrijkste reden daarvoor was de uiteindelijke oplossing die het college uit de hoge hoed toverde. "Vergeet niet dat de kritiek ook leeft bij coalitiepartners D66 en VVD. Klamer heeft weinig gepresteerd en geleverd en met dit plan wordt een wethouder betaald voor het werk dat hij niet doet."
Dat laatste vindt ook fractievoorzitter Hans Haselager - al 23 jaar raadslid - van de PvdA. "Die man wordt wel betaald van de Hilversumse belastingcenten." Hij stelde vorige week woensdag dat Klamer met deze constructie van burgemeester en wethouders onder curatele staat. Nu gebruikt hij de woorden 'onder toezicht'. "Als iemand zelfstandig niets meer mag zeggen, wat is dan de meerwaarde? Hij zit er op onze kosten, maar de coalitie laat hem nu zitten voor de goede lieve vrede."

"Als dit in het bedrijfsleven gebeurt, kun je het gewoon vergeten", vindt Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum. "Klamer kan het gewoon niet aan. Dat is bewezen. En dat hij nu niet opstapt en met droge ogen achter zijn tafel blijft zitten, toont aan dat de man niet weet wat er aan de hand is. En dat is kwalijk."
Net als Walters vond Kooloos de motie - die zij omschrijft als 'verrassingsaanval' - hoognodig. "Het werd tijd om een statement te maken. Zelden krijgen we van die man in de commissie een bevredigend antwoord. Spoort die man wel, heb ik me al eens afgevraagd. De kritiek, ook van D66 en VVD, is er niet van de een op de andere maand. Al zo veel jaren komen allerlei zaken en het ene na het andere dossier niet van de grond. En Klamer is wel verantwoordelijk voor 89 miljoen euro." Kooloos omschrijft de gemeenteraadsvergadering gekscherend als 'fantastisch', gezien de langdurige schorsing en het uiteindelijke antwoord van Klamer en Jaeger. Toch was dat antwoord volgens haar tegelijk zeer kwalijk. "Eerst gaat Klamer niet op de beschuldigingen in en dan komt hij niet tot de kern. Terwijl wij vooraf echt feitenonderzoek hebben gedaan naar onder andere zijn nevenfuncties. En met de steun van het college geeft dat college aan dat Klamer niet capabel is."
Opmerkelijk tijdens het debat was de rol van SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Want terwijl haar wethouder vanuit nagenoeg de complete oppositie onder vuur lag, hield zij haar mond. "Wat had ik moeten doen dan?", zegt zij een paar dagen later. "Op alles wat ik zeg komt dan weer een reactie. Je kunt je op zo'n moment niet meer verdedigen." Verweij kijkt terug op een 'verdrietige' avond, maar blijft achter haar wethouder staan. Bovendien staan er volgens haar onwaarheden (over die nevenfuncties onder andere) in de motie en nam Klamer eerder al dossiers over van zijn collega's toen zij er een potje van zouden maken. "Toen was het nog collegiaal bestuur, nu staat onze wethouder onder curatele."

'Spoort die man wel, heb ik me al eens afgevraagd'

Uiteindelijk was het coalitieplan reden voor de collegepartijen om de motie niet te steunen, geeft raadslid Haitske van de Linde van de VVD aan. Ook zij uitte de voorbije maanden kritiek op Klamer. "Maar mijn college vraagt mij nu om het vertrouwen en dat geef ik", vertelt zij. Toch kijkt de liberaal - nu een jaar raadslid - terug op de moeilijkste avond in haar nog korte carrière. "Het is een vervelende situatie om in terecht te komen. Een motie van wantrouwen wil ook de oppositie niet."

Handhaven op stopverbod bij markt/Groest

Het negeren van het stopverbod kan leiden tot onveilige situaties. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De publieksvriendelijke campagne waarbij automobilisten wordt gewezen op het stopverbod in het shared-spacegebied tussen markt en Groest is voorbij. Parkeerwachters gaan vanaf nu serieus handhaven op dit verbod.

Dat schrijft centrumwethouder Floris Voorink na vragen hierover van zijn eigen VVD. De liberalen gaven aan blij te zijn met het vernieuwde plein, maar zagen toch een paar knelpunten die met een paar simpele handelingen snel opgelost konden worden. Zo was het fietspad langs de weg slecht zichtbaar en de oversteek Naarderstraat-markt gevaarlijk, aldus de VVD.

Een van die punten is het shared-spacegedeelte waarbij opvalt dat met name winkelleveranciers het terrein benutten voor laden en lossen. Dat leidt tot gevaarlijke situaties voor fietsers, weet ook Voorink. "Het heeft zeker mijn aandacht", schrijft hij nu. Het verkeer heeft de voorbije maanden kunnen wennen aan het stopverbod, maar alleen informeren en waarschuwen van winkeliers/ondernemers én leveranciers blijkt niet genoeg. "Er is dus nog herhaaldelijk sprake van overtredingen. De komende periode zal blijvend intensief op dit verbod door de parkeerwachters worden gehandhaafd."
Voorink wijst de gemeenteraad er wel op dat de shaded-spaceoplossing juist een wens was van diezelfde raad. "Een van de achtergronden van deze oplossing was de uitdrukkelijke wens om een betere verbinding te creëren tussen Groest en marktplein en niet alles met borden en belijning te reguleren. De toegepaste shared-spaceoplossing voorziet hierin."
Voor de veiligheid van fietsers zijn eveneens enkele maatregelen genomen. Zo is er nu een fietsmarkeringslijn en de maximumsnelheid is verlaagd (van 50 naar 30 km/u). Ook zijn er wijzigingen aangebracht aan de oversteek Melkpad-Naarderstraat-Bussumerstraat. Medio augustus gaat daar ook de bestrating op de schop met het oog op verbetering van deze oversteek. Voorink verwacht nu de bouwactiviteiten van Mout en Vida klaar zijn meer rust op de Stationsstraat. "Dit zal bijdragen aan de overzichtelijkheid en verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers."

Dutch Drone Filmfestival in Hilversum

HILVERSUM Hilversum kent sinds vorig jaar het Dutch Drone Festival. Als nieuw onderdeel hiervan presenteren mediabedrijf The Broadcaster en website Dronewatch.nl het Dutch Drone Filmfestival (DDFF), dat plaatsvindt op vrijdag 8 september.

Vue Hilversum is de gastheer van dit festival. Hier worden de beste dronevideo's van Nederlandse makers op het witte doek vertoond. Met dit evenement willen de initiatiefnemers de creatieve mogelijkheden van drones onderstrepen. Per categorie, zeven in totaal, reikt de organisatie zelfs een DDFF-award uit aan de maker van de beste video.

"Drones verbreden de blik van de journalistiek enorm en zijn in veel opzichten een gamechanger", aldus Frank du Mosch van The Broadcaster. "Door dit filmfestival willen we dronevliegers aansporen om hun creativiteit ruim baan te geven", meldt Wiebe de Jager van Dronewatch verder.

Voor recreatieve en professionele dronepiloten ligt de uitdaging klaar om creatief, maar binnen de wettelijke regels, aan de slag te gaan met hun dronefilm van maximaal vier minuten. Het DDFF is de start van de tweede editie van het Dutch Drone Festival, dat op 9 en 10 september wordt gehouden tijdens de Open Studio Dagen op het Mediapark.

Ouder echtpaar beroofd door nepagenten

HILVERSUM - Twee mannen, verkleed als politieagenten, hebben maandag overdag een ouder echtpaar in hun woning aan de Hilvertsweg beroofd van sieraden. De recherche is een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden.

Het stel kreeg rond 11.30 uur bezoek van twee mannen, gekleed in uniform, die zich legitimeerden als agenten. Zij gaven aan dat er mogelijk in de woning van de slachtoffers was ingebroken en wilden deze controleren. De twee nepagenten keken rond en vertrokken weer. Het bleek dat er sieraden waren gestolen.
De mannen zijn blank en rond de 1.85 meter lang. Eén van hen sprak goed Nederlands. Ze droegen een uniform dat niet op het politie-uniform leek. Op het legitimatiebewijs stond een logo van de politie.

In oorlog overleden leden herdacht tijdens feestelijk weekend Wasmeer

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Heel even was het stil in een weekend vol gezelligheid bij sportvereniging Wasmeer. De club in Anna's Hoeve, ontstaan na een fusie tussen Donar en EMM, onthulde een dag na de officiële opening van het nieuwe clubgebouw ook het door de nieuwbouw verplaatste monument, ter nagedachtenis aan vijf voormalige spelers van EMM die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Wethouder Wimar Jaeger was daarbij aanwezig. Verder was de opening van de nieuwbouw één groot feest met optredens, kinderactiviteiten en een door 300 oud-leden bezochte reünie. Ook vond de onthulling van een lichtbak met daarin het logo plaats.

Shoppen in Hilversum moet een dagje uit zijn

Drukte bij Primark en heropening Hilvertshof

Geen sprintende massa's, maar naarmate de dinsdag vorderde zag je door het hele dorp de papieren tasjes van de Primark. De zaak is echt open.

Het personeel vormde een erehaag voor de klanten om hen zo te verwelkomen in de achttiende winkel van Primark in Nederland. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Enigszins bedeesd lopen de allereerste klanten rustig de Primark in. Het personeel, dat blauwe ballonnen vasthoudt, vormt een erehaag en joelt hard, want na lang wachten is het avontuur dan eindelijk begonnen voor hen en het winkelend publiek. Met de komst van de Ierse modeketen en de grote metamorfose van het Hilvertshof moet het weer goed toeven zijn in Hilversum.

Om 9.42 uur zet de beveiliging het blauwe lint aan de kant. Dat is het teken dat er geshopt kan worden. Een dikke honderd klanten staan in de rij. Binnen staan al meer mensen. Dit zijn genodigden die al vanaf 8.15 uur aanwezig zijn, een rondleiding door de nieuwe winkel hebben gehad en diverse toespraken hebben aangehoord. Pas later wordt het echt druk. "We hebben het officiële moment gemist; dat zou om 10.00 uur zijn", zeggen twee Hilversumse meiden. "Maar we zijn heel blij met de Primark in Hilversum. Hiervoor gingen we altijd naar Almere. Deze is veel beter."
Voor vier jonge meiden was de studiedag van school perfect getimed. Dat gaf ze de mogelijkheid direct naar de nieuwe modezaak in het verbouwde Hilvertshof te gaan. Met een grote boodschappentas in de hand zeggen ze dat ze hier lang naar uit hebben gekeken. De winkel valt esthetisch in de smaak en het kledingaanbod ook, gezien de gevulde grijze zak.

De opening van de Primark markeerde meteen de heropening van het voor 25 miljoen euro opgeknapte overdekte winkelcentrum. In zijn toespraak roemde burgemeester Pieter Broertjes eigenaar Kroonenberg Groep, die in dit centrum én Hilversum gelooft en durft te investeren. Met het vernieuwde winkelaanbod en een moderner winkelcentrum moet winkelen een dagje uit zijn. De burgervader zei vlak voor de openingshandeling trots te zijn met het duurzame en innovatieve nieuwe Hilvertshof.

Jonge klanten nemen het assortiment eens goed in zich op.
Burgemeester Broertjes en Lesley Bamberger knipten het Primark-lint door.

'Hiervoor gingen we altijd naar Almere, maar deze is veel beter'

Bijzonder jubileum wandelvierdaagse

Eén avond afgelast, meer deelnemers, toeters en gekkigheid bij defilé

Tijdens de laatste avond wandelden de deelnemers richting de brandweer. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het defilé van de zeventigste wandelvierdaagse van Hilversum afgelopen week vond voor het eerst plaats bij de brandweerkazerne aan de Kamerlingh Onnesweg. Daar stonden onder meer brandweervoertuigen en rookmachines opgesteld. Het betekende het einde van een bewogen editie.

De pakweg 2300 sportievelingen - 200 meer dan vorig jaar - hoefden namelijk niet vier, maar slechts drie avonden de wandelschoenen aan te trekken. De eerste avond werd namelijk vanwege de harde wind afgelast. "In overleg met de politie en boswachter was het niet verstandig om over de hei te lopen", vertelt organisatievoorzitter Ronald Warmerdam. ,,Dat hebben we op tijd doorgegeven aan iedereen en daar was ook begrip voor. De bomen zijn in deze tijd van het jaar gewoon te zwaar."

De overige drie avonden verliepen probleemloos, al was er wel een incident waarbij een man door de stoet fietste en een meisje raakte, Ook was er gedoe rond toeters die een van de sponsors uitdeelde. Die maakten het nodige lawaai en werden zodra ze kapot waren in de natuur achtergelaten. Warmerdam wijst echter vooral met de beschuldigende vinger naar de wandelaars zelf. "Er worden bij de start heel veel tasjes uitgedeeld en die kunnen mensen na afloop inleveren. Maar als mensen die niet gebruiken wordt het een vuilnisbelt."
Zoals al aangegeven trok de jubileumeditie meer deelnemers dan vorige jaren. Belangrijkste reden volgens de voorzitter is dat nu ook de lopende ouders zich vooraf inschrijven. Dat is belangrijk, omdat zij bij eventuele incidenten automatisch verzekerd zijn. "We zijn er al twee jaar mee bezig om scholen hierop te attenderen. Dat kwartje begint te vallen, al is dit nog maar het begin."
Overigens was het voor Warmerdam - al 26 jaar bij de organisatie betrokken waarvan 10 jaar als voorzitter - pas de eerste keer dat hij het defilé mocht afnemen.

Nu vooral bouwen op KRO-complex na jaren praten

Wethouder Van Vroonhoven verrichtte de openingshandeling. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Zonder tegenstanders wordt het de gemeente wel heel gemakkelijk gemaakt", kijkt buurtbewoner Dennis terug op het proces in de aanloop naar de nieuwbouw op het voormalige KRO-terrein. Het openingsfeestje van de bouw bekijkt hij vanaf een afstand. "Wat er nu komt is denk ik een mooie tussenoplossing, ben wel benieuwd hoe het er straks uitziet."

Het heeft een tijdje geduurd - het voormalige omroepgebouw stond jarenlang leeg en toen er een plan lag volgde nogal wat (juridisch) gedoe - maar de bouw op het terrein aan de Emmastraat is enige tijd terug eindelijk begonnen. Vrijdag was het openingsfeestje. Vertegenwoordigers van de gemeente en projectontwikkelaar Stebru vierden de bouw van onder meer 85, toch wel prijzige, ouderenappartementen.

Buurtbewoners waren niet uitgenodigd. "Maar er is nog best veel contact met de buurt", verzekert adjunct-directeur Albert-Jan Moerman van Stebru. Hij begrijpt dat niet iedereen blij is met de komst van de enorme kolos en de sloop van het vervallen studiogebouw, een rijksmonument. "Maar nu we eenmaal bezig zijn, merk je wel dat men blij is dat er wat gebeurt. De tendens is gewijzigd. Zeer regelmatig krijgen we positieve signalen, al is er natuurlijk wel overlast. Het is ook nog eens een drukke straat."

'Veel Hilversummers vinden dit een bijzondere plek'

Voor monumentenwethouder Nicolien van Vroonhoven betekende de officiële bouwstart de eerste keer in driekwartjaar dat zij Moerman weer zag. En dat is weleens anders geweest, keek zij terug op het langdurige en vaak slopende proces. "Maar dit is een dierbaar stukje Hilversum. Veel Hilversummers vinden dit een bijzondere plek. Iedereen wou zich ermee bemoeien."

Het project heet voortaan De Kroon naar de vier omliggende straten, werd vrijdag bekendgemaakt. Van Vroonhoven zag de voorbije weken al dat de bouw in de hele grote kuil wel heel snel gaat. "Ik weet zeker dat hier straks iets prachtigs verrijst waar we enorm trots op zijn. Het is nu vooral bouwen, vooral doen en vooral iets neerzetten. Er is geen enkele belemmering meer."

In aanwezigheid van ook de wethouders Floris Voorink en Wimar Jaeger verrichtte Van Vroonhoven de openingshandeling die bij het feestje hoort, waarna de confetti de lucht in ging. De nieuwe bewoners krijgen eind volgend jaar tegelijkertijd de sleutel van hun onderkomen.

Naar buiten met rolstoelvierdaagse

HilverZorg pakt evenement groter aan en hoopt snel op groei

De groep van de Lopes Diaslaan ging dinsdagavond met veel plezier de hei op. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Het gaat erom dat mensen lekker naar buiten kunnen en dan iets verder dan het gebruikelijke blokje om dat de bewoners in een rolstoel maken", aldus welzijnscoördinator Anoeshka de Waard van HilverZorg. Dat is waar de rolstoelvierdaagse van de zorginstantie om draait.

Nieuw is het fenomeen van deze vierdaagse niet, want verzorgingshuis Carolus aan de Bosdrift verzorgde jaarlijks al een avondvierdaagse. Dit evenement dreigde te komen vervallen, want het woonzorgcentrum sluit eind 2017. Veel bewoners zijn ook al weg. Vanuit de buurtsportcoaches kwam het verzoek om de rolstoelvierdaagse op te pikken en daarmee voort te borduren op de ervaringen bij het Carolus. Daar heeft HilverZorg gehoor aan gegeven. Bewoners en omwonenden van Nieuw Kerkelanden, de Egelantier, de Boomberg en Lopes Dias maken iedere dag met behulp van veel vrijwilligers een rondje van zo’n 5 kilometer in hun eigen buurt.

Volgens De Waard ligt het tempo van de rolstoelvierdaagse net wat lager dan bij de reguliere vierdaagse, die vorige week werd gehouden. Dat zorgt voor wat meer rust voor de deelnemers. Verder zijn de typische vierdaagse-elementen overgenomen. Dat betekent bijvoorbeeld iedere dag een andere route en dat er halverwege een pauze is. Dan is het tijd voor een drankje en voor sommigen zelfs een sigaretje. Van een defilé is niet echt sprake. Vanavond - donderdag 15 juni - komen alle deelnemers en vrijwilligers samen op de Kerkbrink. Hier verzamelen en ontmoeten zij elkaar voor het eerst. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen zij voordat zij weer teruggaan richting eigen woonzorgcentrum bijpraten en hun ervaringen uitwisselen.
De Waard heeft de hoop en de verwachting dat de rolstoelvierdaagse groter en breder wordt in de nabije toekomst. "Ik denk wel dat dat gaat gebeuren", zegt zij nog.

Olympia na sensationele zege alsnog naar derde klasse

Een spannend moment voor het doel van Victoria, maar gescoord wordt er niet. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Spanning op Sportpark Berestein afgelopen zaterdag. Daar verzekerde Olympia'25 zich in de finale van de nacompetitie tegen plaatsgenoot OSO van een plek in de derde klasse volgend seizoen. En dat terwijl OSO de eerste wedstrijd anderhalve week terug nog met 2-0 had weten te winnen. De rood-groenen bleken in de return echter na verlenging met 5-1 te sterk.

Olympia'25 was tot op het bot gemotiveerd en kwam al snel op 1-0 door Tom Copier. OSO moest nog voor rust met tien man verder na een rode kaart, maar scoorde na rust wel de gelijkmaker. Nog voor het laatste fluitsignaal scoorde de thuisploeg de 2-1 en 3-1, waarna het in de verlenging het karwei tegen een leeg gespeeld OSO afmaakte. El Mazouji en Mo El Boutahieri maakten de beslissende treffers. Op dat moment stond OSO - onder meer door een tweede rode kaart - nog maar met acht man op het veld. Loosdrecht handhaaft zich in de tweede klasse. Tegen Altius verloor de ploeg zaterdag met 2-1, maar de heenwedstrijd was al met 3-0 gewonnen.

'Looking for America' is belangrijk tijdsdocument

Zaterdag opening van zomertentoonstelling Museum Hilversum

Wie kent Amerika niet van de tv? Geen geijkte plaatjes, maar de nieuwe expositie in Museum Hilversum toont het land van een andere kant.

De Duitse fotograaf Mario Wezel ging op zoek naar het land dat hij kende van de buis en de bios. Foto: Mario Wezel

HILVERSUM 'Looking For America' is het persoonlijke relaas van drie fotografen en journaliste Eva Jinek. Het kwartet laat hun reis door de Verenigde Staten zien in een fototentoonstelling en reisdocumentaires in Museum Hilversum. Zaterdag is de opening van deze zomerexpositie.

"De combinatie van de persoonlijke ontmoetingen binnen het bredere sociaal-culturele verhaal over de Verenigde Staten van nu, maakt deze tentoonstelling tot een belangrijk tijdsdocument", zegt museumdirecteur Stef van Breugel. "Je wordt letterlijk verrast door de unieke beelden, het kijkje in het Amerika dat we niet zo goed kennen", voegt hij toe.

De Belgische fotografe zette onbekende Amerikanen op de foto. Foto: Bieke Depoorter / Magnum Photos

Fotografen Robin de Puy, Mario Wezel en Bieke Depoorter zijn de plas overgegaan en hebben met Jinek door het land van de onbegrensde mogelijkheden gereisd. Zij geven een inkijkje in de Amerikaanse samenleving en laten zien hoe een zoektocht naar Amerika kan transformeren tot een zoektocht naar jezelf.
De Puy is Fotograaf des Vaderlands; hij maakte een motortocht door de VS en keerde terug met een krachtige reeks portretten. De Belgische Depoorter fotografeerde net zoals De Puy onbekende Amerikanen. Zij vroeg hen of ze één nacht in hun huis kon doorbrengen. Dat leidde tot intense ontmoetingen. De Duitser Wezel ging op zoek naar het land dat hij kende van de televisie en uit de bioscoop. Zijn mening over de VS heeft hij moeten bijstellen: van bewondering naar een vrij ongemakkelijk gevoel.
De reisdocumentaires van Jinek, die zij maakte voor KRO NCRV, is volgens Van Breugel een echte verrijking voor deze expositie, die tot en met zondag 20 augustus is te zien.

Lees ook