Gooi en Eembode Hilversum

18 januari 2018

Gooi en Eembode Hilversum 18 januari 2018


Koopzondagboete niet aan de orde

HILVERSUM Als iets de politieke gemoederen bezighoudt, dan is het wel de discussie over de koopzondagen in Hilversum. Moeten de winkels in het centrum nu wel of niet vaker open, welke gevolgen heeft dit voor de centrumbewoners en de bezoekers en staat er nu een straf op als je als ondernemer zegt dat je jouw winkel dichthoudt.

CDA Hilversum slingerde de discussie over een boete afgelopen week aan. De christendemocraten polsen momenteel op hun website hoe de inwoners en ondernemers tegen het mogelijk vrijgeven van de koopzondagen aankijken. Zelf is de partij tegenstander van het idee de Winkeltijdenverordening na de gemeenteraadsverkiezingen te verruimen, onder meer omdat winkeliers gedwongen gaan worden om mee te doen, anders riskeren zij een financiële straf.

Navraag bij centrummanager Kjeld Vosjan leert dat er van een koopzondagboete geen sprake is. Hij doet dat af als 'nepnieuws'. Vosjan laat weten dat het opleggen van een boete theoretisch alleen zou kunnen in het Hilvertshof. Dat is het enige gebied in het centrum waar hierover iets is opgenomen in de huurovereenkomsten of door de ondernemers vastgestelde huisregels. "Het winkelcentrum heeft al aangegeven dit jaar niet handhavend op te gaan treden", meldt de centrummanager desgevraagd. "In de rest van het centrum kan dat niet en dat willen we ook helemaal niet."

Wie is politicus van het jaar in Hilversum?

hilversum Inmiddels een traditie tijdens de eerste maand van het nieuwe jaar in deze krant: de verkiezing van de beste Hilversumse politicus van het jaar. Onze lezers kunnen nu hun stem uitbrengen.

Het is alweer de elfde keer dat de strijd om de zogenaamde Vrolijke Frans Awards, georganiseerd door De Gooi en Eembode en de Stichting Politiek Debat Hilversum, plaatsvindt. Opnieuw zijn er twee prijzen te verdelen: de publieks- en de vakprijs. Bij die laatste trofee bepalen de wethouders en raadsleden zelf wie het afgelopen jaar het beste presteerde. Gezien de komende gemeenteraadsvergaderingen in maart kan dat nog best eens een lastige klus worden.

Lezers van deze krant kunnen ook aangeven wie in 2017 als beste het volk vertegenwoordigde. Voor de duidelijkheid: alleen degenen die het gehele jaar politicus in Hilversum waren, doen mee. Wethouders of raadsleden die vertrokken (zoals Arjo Klamer of Léonie Sazias) of er halverwege 2016 bij kwamen (zoals Ria de Jong of John Tammer) maken geen aanspraak op de prijs. Stemmen kan nu via www.politiekdebathilversum.nl. Volgende week staat er in deze krant een tussenstand, een week later maken we de top drie bekend. Begin februari is tot slot de uitreiking van beide trofeeën.

'Megalomaan plan Media Park'

HILVERSUM Hart voor Hilversum is verbaasd en bezorgd over het megalomane plan voor het Media Park.

Wethouder Wimar Jaeger onderzoekt onder meer of de gemeente samen met een consortium het bedrijventerrein kan overnemen. De oppositiepartij is overvallen door dit voornemen, dat nog niet aan de orde is geweest in het college, en trekt nu aan de bel.

9

Schaakgrootmeesters treffen televisie-iconen

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voordat de 14 grootmeesters plaatsnamen achter het schaakbord openden zij samen met Tommie, Elmo, Bert en Ernie van Sesamstraat het Tata Steel Chess Tournament in Beeld en Geluid. De beste schakers van de wereld streken woensdag voor één dag neer in Hilversum. De mediastad was even het epicentrum van het mondiale schaken.

Powerliften populair

Foto: Bastiaan Miché

Een sport die in de lift zit en waar twee Hilversummers landelijk hoge ogen mee gooien.

11

Hilversumse theatergroep pakt eenaktertitel

Het blije drietal van Fusie. Foto: Theatergroep Fusie

HILVERSUM Sandra van Laren, Saskia Schravemade en Robbert Jan Proos van Theatergroep Fusie zijn in de prijzen gevallen. Het trio heeft zaterdag het eenakterfestival in Theater de Speeldoos in Baarn gewonnen.

Van de acht deelnemende verenigingen mag Fusie zich een heel jaar de beste noemen. Hun uitvoering van het eigen stuk 'Na de aanslag', geschreven en geregisseerd door Proos, beviel de driekoppige jury met Peter Lusse als voorzitter het beste.

Speelsters Van Laren en Schravemade wonnen solo ook nog prijzen in de categorie 'Beste acteerprestaties'. Voor hen betekende dat respectievelijk de derde en tweede plaats. Artistiek leider Proos heeft al toegezegd dat de Hilversummers volgend jaar hun titel komen verdedigen.

Vrijwilliger over de belevenissen binnen Hospice Kajan

Erik van Zadelhof. Foto: Erik van Zadelhof

Erik van Zadelhof is een van de vele vrijwilligers binnen Hospice Kajan in Hilversum. Met enige regelmaat verschijnt in De Gooi en Eembode de rubriek 'Het Laatste Stuk', een geanonimiseerd verhaal uit de praktijk. Dit keer 'De Lift'.

'De Lift' was een Nederlandse horrorfilm uit 1983 van regisseur Dick Maas, die toen ook internationaal succes had. Bijna 35 jaar na de release van deze film en twee jaar na de verbouwing van Hospice Kajan roept een bewoner de film in herinnering als de lift in het huis kuren lijkt te hebben. Of eigenlijk heeft die lift geen kuren. Die doet gewoon wat hij doen moet. Maar als de gebruiker - in dit geval klusjesman Bob - de lift niet precies (maar dan ook precies) gebruikt zoals het hoort, tja, dan moet hij daarvan ook maar de gevolgen dragen.

Eerst iets over die lift. Deze lift hangt niet, zoals in een kantoor of een warenhuis, aan kabels, maar staat op een uitschuifbare paal. Als de lift zich in de kelder bevindt dan is deze hydraulische paal op zijn kortst en als de lift op zolder is, is de paal op zijn langst. Als je op het laagste punt, dus in de kelder, naar boven kijkt, zie je een liftschacht van zo’n 20 meter boven je. Het voordeel van deze nieuwe lift is dat nu ook, anders dan vroeger, de kelder en de zolder kunnen worden bereikt en dat er dus niet meer met zware dingen over de trappen hoeft te worden gesjouwd. En de lift moet geschikt zijn voor rolstoelen. Dat vergt om veiligheidsredenen van de gebruiker dat de bedieningsknop van de etage tijdens het hele traject wordt ingedrukt. Doe je dat niet, dan stopt de lift meteen. Een weetje waarvan iedereen op de hoogte is.

Op een dag worden er nieuwe stoelen bezorgd. Er waren er drie besteld, maar er worden er door een administratief misverstand 28 geleverd. Op de parkeerplaats staan nu drie pallets met stoelen nat te worden in de regen. Er moet dus worden gehandeld. Bob, die toch in huis is, verklaart zich bereid om de stoelen naar de zolder te brengen. Er is immers nu een lift die daar komt. De stoelen worden met vijf tegelijk opgestapeld. Zo hoeven er maar twee ritjes van de begane grond naar de zolder te worden gemaakt.

Het gaat goed, totdat de lift bijna de zolder heeft bereikt. Omdat daar het plafond van de liftschacht wordt bereikt, blijkt dat Bob de stoelen te hoog heeft opgestapeld. De sensor van de lift registreert dat en de lift blokkeert. Zo’n 20 centimeter onder zijn bestemming komt Bob vast te zitten.
Volgende probleem: waar is de sleutel om de lift weer te deblokkeren? Dit heeft zich nog niet eerder voorgedaan. Het zoeken van de sleutel neemt enige tijd in beslag. Gelukkig heeft Bob geen last van claustrofobie, maar de directeur van het hospice voelt zich wel geroepen om hem vanaf de zolder door de glazen liftdeur moed in te praten.

Na een uur is de sleutel gevonden en kan Bob worden bevrijd uit zijn netelige positie. Nu eerst naar de tweede verdieping om de stapel stoelen lager te maken en dan weer terug naar zolder. In plaats van twee worden het nu drie ritjes.

“Wat ging er door je heen?”, vraagt de directeur na afloop aan Bob als een sportverslaggever. Bob reageert stoïcijns. En kent zijn popklassiekers. Met een knipoog en gevoel voor drama zegt hij: “Ik heb altijd vertrouwen gehad in de goede afloop. What goes up, must come down.”

Op zoek naar hét bewonersinitiatief van 2017

HILVERSUM Welk bewonersinitiatief verdient het om extra onder de aandacht te komen? Bewonersfonds Hilversum is op zoek naar het 'Gouden Bewonersinitiatief'. Genomineerden kunnen nu worden aangedragen.

Deze waardering is bedoeld voor hét bewonersinitiatief dat de meest betekenisvolle van 2017 is geweest. Aanmelden kan tot en met zaterdag 10 februari via www.bewonersfondshilversum.nl. Een maand later wordt tijdens NLdoet duidelijk wie deze titel in ontvangst mag nemen.

Om in aanmerking te komen voor het lintje moet het initiatief aan enkele criteria hebben voldaan. Zo moet het initiatief onderscheidend zijn en een positieve bijdrage hebben geleverd aan de Hilversumse samenleving op straat- of buurtniveau of Hilversum-breed. Een jury kiest de winnaar.

Eerste interland in historie van dames sc 't Gooi

Elftallen gezamenlijk op de foto. Foto: Olga Lundgren

HILVERSUM Nationale en internationale clubteams waren al eens de tegenstander van de dames van 't Gooi. Sinds hun oefentrip naar Malta kunnen zij nu ook zeggen voor het eerst tegen een landenploeg te zijn uitgekomen.

"Heel bijzonder als je als amateurteam een interland mag spelen. Dit was de eerste keer in de 112-jarige historie van de club dat een vrouwenteam tegen een landenploeg speelt", aldus Olga Lundgren namens de zwart-gele damesselectie.
Twee keer speelden Malta en 't Gooi tegen elkaar. De thuisploeg won de eerste wedstrijd met 4-2. In het tweede duel wisten de Hilversummers er een remise uit te slepen (1-1). "Een superresultaat voor een amateurcluppie uit Hilversum."

Weerbericht

Enkele winterse buien, kans op lichte vorst in de nacht

Donderdag trekt een uitdiepende randstoring over de Noordzee met een zuidwesterstorm aan de kust met zware windstoten. Verder enige tijd regen en een oplopende temperatuur. Vrijdag en zaterdag vallen nog enkele buien. Nadien komt vanuit het westen een gebied van hogedruk dichterbij, maar droger weer is van korte duur. Zondag is er kans op lichte vorst in de nacht.

Vrijdag + het weekeinde

Na een onstuimige donderdag neemt vrijdag de westenwind in kracht af tot matig. Er vallen enkele buien met regen, hagel of natte sneeuw. Het wordt 4 graden. Ook in het weekeinde blijven de neerslagkansen vrij groot. Zaterdag vallen nog enkele winters getinte buien. Het wordt 4 à 5 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht en is het vrij helder. Zondag is het eerst droog. In de loop van de dag toenemende bewolking met kans op regen of natte sneeuw.

Trend na het weekeinde

Er lijkt opnieuw een zuidwestelijke stroming op gang te komen met wederom verzachting. De wisselvalligheid met van tijd tot tijd regen neemt in de loop van de week verder toe. Nu en dan klaart het op. De maximumtemperatuur stijgt naar waarden tussen ongeveer 6 en 10 graden.

Weetje

Donderdag precies elf jaar geleden, op 18 januari 2007, trok een zware storm over Nederland met gemiddeld windkracht 10. Ongeveer 60% van de zware stormen komt voor in de winter, in december, januari en februari. Winterweer met langdurige vorst en sneeuw komt tenslotte minder vaak voor dan het winderige wisselvallige weer in onze overwegend zachte winters.

Broertjes: 'Jongens zijn bereid hun excuses aan te bieden'

Worden verhoudingen weer normaal in zaak van 't Perronnetje?

Beide partijen hebben 'boter op hun hoofd'. Bemiddeling is juist goed, zodat Gilly Emanuels en de groep jongeren daarna weer verder kunnen, meent de burgemeester.

'Iedereen wil dat Emanuels haar werk en zaak voortzet', aldus de burgemeester. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het is tijd om de strijdbijl te begraven. Dat het Openbaar Ministerie pleit voor mediation tussen Gilly Emanuels, eigenares van IJssalon 't Perronnetje, en de jongeren vindt burgemeester Pieter Broertjes een goed idee. In deze voorgestelde gesprekken moeten excuses worden aangeboden. Volgens de burgervader willen de jongens sorry zeggen tegen de onderneemster.

"De jongens zijn bereid om hun excuses aan te bieden", zegt Broertjes in 'Het gesprek met' van deze krant en GooiTV. "Ik ben ook meteen na het incident in augustus naar ze toe gegaan en gezegd dat het onaanvaardbaar is wat ze gedaan hebben. Het gaat overigens om één of twee mensen. Er moeten excuses komen, heb ik gezegd. Daartoe zijn ze bereid, maar mevrouw Emanuels wilde eerst dat OM-proces afwachten. In dat stadium zijn we nog. Dat duurt lang", voegt hij eraan toe.

Bemiddeling is de te bewandelen route, is de mening van de burgemeester, zodat beide partijen er met elkaar uit kunnen komen en verder kunnen. "Ik ben voorstander van mediation, want het is een soort burenruzie geworden met ernstige incidenten met discriminatie-achtige aspecten. Zij heeft met een stok geslagen, dus iedereen heeft wel wat boter op z'n hoofd. Daarbij is oorzaak-gevolg uiteraard van belang. Maar er is ook wel een keer behoefte aan zand erover. Maak excuses en we starten de klok opnieuw", aldus de burgemeester.

Volgens Emanuels is een 'sorry' vanuit de jongeren veel te laat

Medio augustus raakte Emanuels voor haar zaak aan de Kleine Drift slaags met enkele jongeren. Op een filmpje, dat enkele dagen na het incident op internet verscheen, is duidelijk te horen dat de onderneemster van Surinaamse afkomst wordt uitgemaakt voor onder andere 'kankerzwarte'. Na maandenlange terreur en discriminatie knalde de bom op die augustusdag. Met een bezemsteel in haar hand kwam de onderneemster verhaal houden nadat de jongens een rotte mandarijn naar haar hoofd hadden gegooid terwijl zij met haar kind de ijssalon in wilde stappen.
Vorige week maakte de onderneemster duidelijk dat zij zich door het OM meer dader dan slachtoffer voelt. Ze voelt zich door de instanties in de steek gelaten in het hele proces. Hierop reageerde de politie Hilversum dat zij zich niet herkent in die kritiek. Broertjes schaart zich achter het korps. "Tot aan het incident heeft ze hele goede redenen gehad om zich in de steek gelaten te voelen, want we hebben het te laat ontdekt. Zowel politie als gemeente. Dat hebben we een en andermaal gezegd tegen haar. Ik ook een paar keer", vertelt Broertjes. "De politie heeft nu een relatie en komt veel vaker langs, wij met de buurtcoördinatoren, dus zij moet ook een keer beseffen dat het na die 17de augustus echt anders is aangepakt. Als je dat niet wilt zien, dan kan ik het ook niet helpen."

Maar volgens Emanuels zelf, die volgende week met haar advocaat het OM-voorstel tot mediation bespreekt, is een 'sorry' vanuit de jongeren nu veel te laat. Vanwege alle ophef van nu houdt zij haar zaak nog even dicht. Zij blijft ondertussen bij haar standpunt dat de daders gestraft moeten worden. Een goedmaakgesprek betekent volgens haar dat het Openbaar Ministerie het gedrag van de jongeren stilzwijgend goedkeurt, met als gevolg dat ook andere jongeren kunnen denken dat dit racistische gedrag wordt getolereerd. "Als deze jongeren niet gestraft worden, zal er nooit iets veranderen. Je moet andere jongeren juist afschrikken. Nu word ik ook neergezet als dader, vanwege die bezemsteel. Maar als ik fout zou zitten, geef ik dat heus wel toe. En als de burgemeester zegt wat hij nu zegt, voelt hij voor mij niet als mijn burgemeester. En van alle politie die hier is geweest, was er slechts één die begrip toont. De rest interesseert het niets."
De onderneemster heeft nog altijd veel last van de gehele kwestie: ze gaat ermee naar bed en staat ermee op, zegt zij. "Ook mijn kinderen worden ermee geconfronteerd. En de ouders van de jongeren heb ik nog nooit gezien, maar als jouw kind zoiets bij een ander doet, dan zeg je als ouder toch sorry?" Maar op een sorry van de jongeren zit ze dus niet meer te wachten. "Moeten ze dan sorry zeggen terwijl ze er helemaal niets van menen?"

Buurt in actie voor echtpaar pizzeria

HILVERSUM Ibrahim en Samira Samad zitten aan de grond. Hun net geopende pizzeria aan de Neuweg brandde dinsdag 2 januari helemaal uit. Verzekerd waren ze niet. De ondernemersdroom eindigde in een rampscenario. Nu krijgt het echtpaar bijval van de buurt.

Met steun van de Thousand Hillskerk zijn bewoners van de Bloemenbuurt een actie gestart om de ondernemers van Pizzeria Pyramide Hilversum financieel op weg te helpen. Nadat de schade was opgenomen en bleek dat de verzekering niet gaat uitkeren, hebben de omwonenden de krachten gebundeld om een nieuwe start mogelijk te maken. Opnieuw beginnen is ook wat het echtpaar wil. Inmiddels is de website www.steunfamiliesamad.nl online. Naast financiële steun vragen de buurtbewoners ook om plannen en ideeën door te geven om de familie zo goed mogelijk te kunnen helpen.

De horecagelegenheid werd begin dit jaar verwoest. Nadat er nieuwjaarsnacht al schade was opgelopen door vuurwerk, ging het een nacht later helemaal mis. Een man sloeg rond 3.25 uur een raam in en stapte met een jerrycan naar binnen. Enkele seconden later stapte hij weer naar buiten. Een getuige zag dat het pand in brand stond en zag de brandstichter ervandoor gaan.

'Buurtrechters voor kleine conflicten'

HILVERSUM Het mogelijk inzetten van buurtrechters is bedoeld voor conflicten op kleine schaal tussen buren. Dat antwoord geeft burgemeester Pieter Broertjes op vragen van VVD-raadslid Ruud Verkuijlen.

In het eindejaarsgesprek van deze krant gaf de burgervader aan het idee van 'buurtrijdende rechters' van het kabinet te steunen. "Ik kan wel wat buurtrechters gebruiken", zei Broertjes. Naar aanleiding van deze uitspraken wil de liberaal weten of deze vorm van bemiddeling niet op gespannen voet staat met de ontwikkeling van sterke wijken. Broertjes meent dat bij kleine ergernissen zoals geluidsoverlast of overhangende struiken een onafhankelijke en getrainde buurtbemiddelaar goed kan werken. "Buurtbemiddeling is ook juist een goed voorbeeld van burgerparticipatie", stelt hij.

Onvrede GroenLinks over 'antwoorden' college

HILVERSUM GroenLinks heeft reactie gehad op de artikel-41-vragen die de oppositiepartij gesteld heeft over de overlast die het vliegverkeer van Schiphol veroorzaakt. Een antwoord wil fractievoorzitter Jan Kastje het niet noemen. Daarom is hij opnieuw in de pen geklommen. Nu niet met vragen, maar met een dringend beroep op de wethouder om nu wél opheldering te geven.

Kastje stelt in zijn schrijven aan het college van burgemeester en wethouders dat hij op geen enkele manier antwoord heeft gekregen op zijn vier gestelde vragen. "Wij vinden de beantwoording van een dergelijk niveau dat wij bijna willen spreken van wat de Engelsen zo mooi noemen: 'contempt of parliament' (minachting van het parlement, red.). Wij nemen deze beantwoording dan ook hoog op", is te lezen in de eerste alinea van zijn brief.

In oktober vorig jaar stelde GroenLinks artikel-41-vragen over het volgens de partij toenemend aantal klachten van Hilversummers over de geluidsoverlast door vliegtuigen van en naar Schiphol. Volgens de fractie zouden de klachten bovendien niet al te serieus worden genomen door de verschillende instanties. Een reactie op het viertal vragen kwam binnen de gestelde termijn van een maand, maar over de kwaliteit is de oppositiepartij totaal niet te spreken.
Als zij vragen hoe het college oordeelt over de wijze waarop Hilversummers hun klachten over vliegtuigherrie kunnen melden, beschrijft het college de te doorlopen procedure. Dat het Schiphol-dossier ieder kwartaal wordt besproken in het regionaal overleg Milieu en Duurzaamheid is volgens Kastje gewoon onjuist. Uit de agenda's van het portefeuille-overleg is dat niet te halen, zo meent de fractieleider. Wat het gemeentebestuur vindt van de gewenste uitbreiding van Schiphol wordt GroenLinks niet duidelijk.

'Wij willen bijna spreken van 'contempt of parliament''

Het is nu aan wethouder Willem van der Spek, die de milieuportefeuille van zijn partijgenoot Nicolien van Vroonhoven-Kok heeft overgenomen, om met goede inhoudelijke beantwoording te komen. Als het aan GroenLinks ligt, is dat gisteravond al gebeurd in de commissie Verkeer en Beheer.

Irma van de Pol

(35), woont twaalf jaar in Hilversum, en start 1 februari de Be Natural Now!-challenge voor vrouwen. (foto: roosfoto.nl)

Foto: Roosfoto.nl Foto: Roosfoto.nl

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben mede-eigenaar van sportcentrum No Excuses Strength & Conditioning Centre en werk daar ook zelf nog als (personal) trainer, coach & diëtiste. Daarnaast heb ik samen met gedragscoach Ingrid den Ouden het coachingsprogramma 'Love Your Lijf' in het leven geroepen."

Be Natural Now?
"Om zo veel mogelijk vrouwen te bereiken, hebben we de landelijke challenge Be Natural Now! opgezet die 1 februari start. Vrouwen werken in 28 dagen aan zichzelf."

Ook nog tijd voor hobby's?
"Ja hoor! Sporten, reizen, mijn vrienden, sauna, uit eten gaan, mijn partner Chris en onze drie katten."

Wat vind je van Hilversum?
"Ik vind het heel fijn. Niet te groot, gezellig, warm. Zeker met een druk leven zoals wij is het fijn om thuis te komen in Hilversum."

In welk café drink jij een drankje?
"Doe ik niet vaak. Was laatst voor het eerst bij Mout. Dat was leuk!"

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje."

Mooiste plek in Hilversum?
"De hei. Prachtige achtertuin!"

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Kerkstraat."

Wat weten mensen niet van jou?
"Inmiddels alles. Niet? Lees dan mijn boek 'Geluk zit niet in een sixpack'."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Oprah Winfrey."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Kutkanker' van Bibian Mentel."

Toekomstplannen?
"Meer reizen, met Love Your Lijf landelijk uitbreiden en een Body & Mind Centre alleen voor vrouwen opstarten."

Verwarde Loosdrechter moet cel en kliniek in

Anke Sprakel

LOOSDRECHT De rechtbank Lelystad heeft de 41-jarige man uit Loosdrecht die in de nacht van 16 augustus in de Van Dorenwerdestraat in Loosdrecht in verwarde toestand drie agenten met twee vleesmessen bedreigde, veroordeeld tot twaalf maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Naast de celstraf wil de rechtbank dat de verdachte wordt opgenomen in de Lievegoedkliniek in Bilthoven waar de man geholpen kan worden aan zijn psychische problemen. De officier van justitie eiste twee weken geleden twintig maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.

Het vonnis van de rechtbank wijkt hiervan af. De celstraf die de officier eist, vindt zij te hoog en nu de verdachte aan zijn psychische problemen behandeld wordt, is de kans op recidive nagenoeg nihil, waardoor de rechtbank geen noodzaak ziet de proeftijd te verlengen.

Vleesmessen

De verdachte kwam vorig jaar in de nacht van woensdag 16 augustus rond 1.30 uur in verwarde toestand - en luid schreeuwend 'ik maak jullie af' - met twee grote vleesmessen op de drie politieagenten afgerend. De agenten waren op een melding van de buren afgekomen dat het niet goed ging met hun buurman.

Toen de agenten bij de woning van de verdachte in de Van Dorenwerdestraat arriveerden, werden zij door de verdachte bedreigd met de vleesmessen. De agenten vreesden voor hun leven, waarna een van de agenten de verdachte in zijn arm en been schoot en de man kon worden aangehouden.

Doodschieten

Tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak twee weken geleden, zei de verdachte dat het nooit de bedoeling was geweest de agenten daadwerkelijk met de messen te verwonden. Hij was op hen afgestormd omdat hijzelf het leven niet meer zag zitten. Door met de messen te dreigen hoopte hij dat de agenten hem zouden doodschieten.

Naast de celstraf moet de verdachte de agenten schadevergoedingen betalen van 750 en 500 euro voor de psychische schade die zij aan de bedreiging hebben overgehouden.

Optreden jubilerend koor is aftrap van mediafeest

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Personeelsleden van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek richtten op 13 januari 1943 het Gemengd Koor NSF op. Precies 75 jaar later stond het Concertkoor N.S.F. stil bij dit jubileum. Het optreden in het Muziekcentrum van de Omroep betekende zaterdag ook de start van de viering van 100 jaar Mediastad, want in 1918 begon de fabriek met het produceren van de eerste radio's.

Bestuurder crasht met leenauto tegen boom

Het ongeval vond plaats op de Noodweg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De autorit in een leenauto van een schadebedrijf eindigde dinsdagavond tegen een boom. Om nog onduidelijke reden verloor de automobilist op de Noodweg de controle over het stuur en crashte vervolgens.

De wagen raakte zwaarbeschadigd door de klap. De bestuurder bleef ongedeerd ondanks dat de wagen een lantaarnpaal en een boom ramde. Hij werd ter plekke gecontroleerd door het ambulancepersoneel. De politie heeft de man thuisgebracht en een berger heeft de auto afgesleept.

Vitaliseren van het Media Park een goede ambitie

Hilversum heeft grootse plannen voor industrieterrein

Komt er onder meer een campus naar Amerikaans model op het Media Park? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Terwijl Hilversum dit jaar viert dat het al een eeuw de mediastad is van Nederland, is dat allerminst een garantie dat zij die positie over honderd jaar nog heeft. Dat is keihard blijven werken, zeker nu de digitalisering het medialandschap er bijna dagelijks anders uit laat zien. Daardoor is het belangrijk dat het Media Park, het hart van de creatieve industrie, vitaal blijft, zoals burgemeester Pieter Broertjes zegt.

In 'Het gesprek met' van deze krant en GooiTV, onder meer te zien op www.gooieneembode.nl, reageert de burgervader op de plannen die wethouder Wimar Jaeger van Media maandag in de ether slingerde. In het programma 'MediaMatters' van New Business Radio gaf de bestuurder te kennen dat Hilversum samen met andere partners het industrieterrein wil overnemen en het Media Park vervolgens verder wil ontwikkelen. Zijn idee is om een campus te creëren op het Media Park naar het voorbeeld van de High Tech Campus in Eindhoven. Naast het al genoemde onderwijsinstituut (Hilversum Campus) denkt de wethouder aan meer ruimte voor startende bedrijven, een hotel en een restaurant.
"Het Media Park en de gebouwen hebben een beetje een Oost-Europese uitstraling. Als je daar binnenkomt, zie je alleen maar auto’s. Dat kan anders. Je kunt vergroenen, een grasveld aanleggen en er een Amerikaanse campus maken", meldt Broertjes. Vraag en aanbod moeten meer bij elkaar komen, vindt ook hij. Momenteel zijn er amper mogelijkheden voor jong talent. Dat moet veranderen, zeker nu de digitalisering doordendert. "Als je jong filmmaker wilt worden, dan is het niet gebruikelijk dat je op het Media Park stage loopt. Dat moet wel gaan gebeuren. Bedrijven hebben ook behoefte aan jonge mensen die het vak weer verder brengen. Digitaal. We hebben geen hogeschool en universiteit. Dat is een grote makke van Hilversum, dus we moeten het op een andere manier organiseren. Daar is Jaeger mee bezig. Die ambitie is goed."

Broertjes geeft aan dat het een project van de lange adem is. Over tien jaar moet het resultaat volgens hem tast- en zichtbaar zijn. Daarnaast is er nog een smak geld mee gemoeid. In de radiomicrofoon zei Jaeger dat het totale plan een half miljard euro gaat kosten. Dat splitste hij zo op: 200 miljoen om het Media Park van de buitenlandse investeerders over te kunnen nemen, 100 miljoen om het park te vernieuwen en beter te maken en nog eens 200 miljoen voor nieuwe investeringen.

'Dat Hilversum geen universiteit heeft, is een grote makke'

Diverse politieke partijen hebben over dit idee, dat niet is besproken in het college, al vragen gesteld. "In de nieuwe samenstelling van de raad en het college gaan we het erover hebben en dan komt het allemaal goed", aldus Broertjes.

Media Mile moet openbare ruimte spannender maken

De eerste Mediamiles-routesteen ligt sinds dinsdag op het Stationsplein. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De eerste stap is gezet om de media en haar geschiedenis te zien en vooral te ervaren in Hilversum. Op het Stationsplein ligt de eerste opvallende gele steen van de Media Mile. Hoogstpersoonlijk timmerde wethouder Wimar Jaeger van Media en Cultuur de routesteen netjes in de grond. Wat hem betreft is dit de aftrap van een 'fantastische belevenis' en wordt de openbare ruimte er een stuk spannender op.

Ook nog krediet voor 55 slimme lantaarnpalen vrijgegeven

Op 27 februari vindt de officiële opening van de eerste fase van de Media Mile plaats. Dat valt samen met de start van 'Hilversum 100 jaar Mediastad'. Dit toeristische wandelrondje langs de belangrijkste trekpleisters op het gebied van mediacultuur is 4,8 kilometer lang. "Mensen kunnen interactief verhalen ophalen door de hele stad", klinkt de wethouder enthousiast. "We hebben hier veel mediahistorie en de omroepen zitten hier. Die zitten allemaal achter muren. Wat we met de Media Mile proberen, is die muren weghalen en laten zien wat er is gebeurd en gebeurt en dat ook nog eens de stad in trekken", is de toevoeging.
Te beginnen met het stuk vanaf het Stationsplein naar Beeld en Geluid op het Media Park. In dit stuk van ongeveer een kilometer lang ligt de focus op het roemrijke verleden. Dat wordt zichtbaar met mediatechnologieën. Wandelaars volgen de gele stenen en met gebruik van een app komen de Media Milewandelaars langs de hotspots, zoals Jaeger onder andere het Muziekcentrum van de Omroep, het Marktplein, de Kerkbrink en het Stationsplein, noemt.

Langzaam de route opbouwen, is het devies. Al zegt de wethouder dat de Media Mile nooit af is, omdat het 'werk in uitvoering' blijft. Daarmee bedoelt hij dat de beelden, fragmenten en digitale content per periode wisselen. "Dan is er een reden om terug te keren en de route nog eens te wandelen", vult stadsregisseur Mireille Steur-de Berg van Hilversum Marketing Jaeger aan.
Op de Schoolstraat, het eerste deel van de Koninginneweg en de Lage Naarderweg komen de eerste 55 slimme lantaarnpalen te staan. Het college heeft dinsdag het krediet hiervoor beschikbaar gesteld. Volgens Jaeger passen deze als het muiltje van Assepoester bij de interactieve route, omdat hiermee ook nieuwe mediatoepassingen in de openbare ruimte kunnen worden gerealiseerd. Eind maart moeten deze palen er komen. "Via sensoren kan content gedeeld worden met inwoners die dat willen. Er is van alles mogelijk en dat maakt de Media Mile eindeloos interessant", luidt zijn uitleg.

'Iedereen kan zwaar tillen, maar dat is nog geen powerliften'

Christine Rebello en Remco Sanders hopen zich te plaatsen voor het EK

Gewichtheffen is een bekende sport. Powerliften wint aan populariteit en twee Hilversummers blijken een talent in kracht te hebben gezien hun gewonnen medailles.

Beiden pakten brons tijdens het NK. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een 170 kilo wegende barbell gaat omhoog alsof het een veertje is. Voor powerlifter Remco Sanders is dit gesneden koek. Powerliften is een snelgroeiende sport in Nederland. Sanders en zijn pupil Christine Rebello behoren tot de top van ons land. Dat bewijs leverde het duo in december tijdens het Nederlands kampioenschap powerlifting classic in Veldhoven toen beiden een bronzen medaille wonnen.

"Iedereen kan zwaar tillen, maar dat is geen powerlliften", stelt Sanders. Zelf traint hij al vanaf zijn veertiende. Wat hem zo aanspreekt in deze sport is de meet- en voorspelbaarheid. "Je weet wat je goed doet en hoe je het moet doen. Dat gebeurt gecontroleerd. Het is gewoon heel eerlijk: je lift het gewicht of niet." De combinatie van de ruwe, pure kracht en de techniek die erbij komt kijken, vindt de 45-jarige Rebello mooi aan de sport. Tijdens de wedstrijden gelden strenge voorschriften en regels. Drie referees geven zogeheten 'cues' en controleren of de oefeningen goed worden uitgevoerd. Ook dat spreekt het tweetal aan.
Beiden hebben een achtergrond in de atletiek. Sanders is zelfs voormalig Nederlands kampioen op de horden. Vanuit het American football is hij naar crossfit gegaan en uiteindelijk bij het powerliften uitgekomen. Rebello is een natuurtalent. Powerliften doet zij pas een half jaar. Nieuw is trainen met gewichten niet voor haar, want dat doet de fitgirl al jaren. Dat zij in december een bronzen medaille wist te winnen in een deelnemersveld vol twintigers heeft haar verrast. "Christine heeft een talent in kracht", meldt Sanders.

Oersterk zijn ze. Al jaren trainen zij. De oefeningen zijn in het lichaam en het zenuwstelsel gesleten. Dat blijkt ook wel als de foto's voor dit artikel worden genomen. Voor een gewone sterveling wordt een duizelingwekkend aantal kilo's op de barbell gedaan bij beiden. De goedgevulde stang die Sanders omhoog tilt, blijkt een goed gewicht om mee op te warmen. Tijdens het succesvolle NK deadliftte hij bijna vier keer zijn lichaamsgewicht: 245 kilo. Daarnaast noteerde hij 140 kilo bij het bankdrukken en 195 kilo bij het squatten. Dat was een eindtotaal van 580 kilo. Rebello kwam uit op een totaal van 275 kilo: 90 kilo bij het squatten, 57,5 kilo bankdrukken en 127,5 kilo bij het deadliften.

Christine Rebello en Remco Sanders laten zien hoe je moet deadliften. Foto: Bastiaan Miché

'Het komt toch neer op twaalf tot zeventien uur trainen in de week'

Zij is de ideale leerling voor de performancecoach. "Ze is heel competitief, gedisciplineerd en streberig. Het komt toch neer op twaalf tot zeventien uur trainen per week. Dat betekent dat je topsport bent en leeft", geeft Sanders aan. Naast vijf keer in de week trainen in de sportschool aan de Kamerlingh Onnesweg betekent dat eveneens letten op de juiste voeding en een goede arbeids-rustverhouding. Net zoals bij bijvoorbeeld boksers en judoka's moeten de powerlifters op gewicht zijn. Dat is een helse strijd tegen de weegschaal. Twee uur voor de wedstrijd moeten de deelnemers op de weegschaal. Voordat zij beginnen aan de squats, deadlifts of benchpress is het snel en zorgvuldig aanvullen.
De opkomst van het powerliften heeft te maken met de gezondheidstrend. Zo zijn er steeds meer fitgirls die de overstap maken. Dat is goed te merken aan het deelnemersveld. Waar er vroeger ongeveer veertig powerlifters meededen aan wedstrijden komen er nu met gemak negentig opdagen. "Dat past in het huidige beeld waarin mensen steeds meer fitnessen, aan krachttraining doen en er goed uit willen zien", verklaart Rebello.

In april willen Rebello en Sanders weer pieken, want dan staat het Nederlands kampioenschap op de agenda. De 26-jarige Hilversummer hoopt daar de EK- en WK-limiet te halen in een klasse lager. Hij gaat van -74 naar -66 kilo. Zoals bij het trainingsschema en het voedingspatroon is het ook in de gewichtsklasse zoeken naar de juiste balans. In welke categorie ben je op je sterkst zonder spiermassa te verliezen? Zo blijkt Rebello eveneens een gewichtsklasse lager beter te renderen. Nu komt zij uit in de klasse onder 52 kilo. Tijdens het NK masters begin februari hoopt zij opnieuw met een prijs weg te gaan. "Uiteindelijk is ook mijn doel meedoen aan het Europees kampioenschap", aldus de Hilversumse.

Bewoners tijdelijke woonruimte staan 'in verkiezingsmaand op straat'

Eerst zo succesvol project Dudok Wonen nu in opspraak

Het door de provincie gesubsidieerde project 'In between places' dreigt een flop te worden, stellen enkele bewoners. Zij moeten spoedig hun woning verlaten.

Tijdens de opening vorig jaar meende men nog dat het project als voorbeeld dient. Foto: Dudok Wonen

hilversum Het werd gepresenteerd als uniek woonconcept in Hilversum: 'In between places', het nieuwe woongebouw aan de Brinkweg. Van de 45 appartementen stelde Dudok Wonen er 22 beschikbaar aan mensen die acuut een woning nodig hadden. "Dit project kan als voorbeeld dienen voor elders in de provincie", zei gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland tijdens de opening vorig jaar april.

De belangstelling voor de 22 appartementen was met meer dan 300 aanmeldingen destijds enorm. De gelukkigen mochten een jaar lang in hun tijdelijke onderkomen verblijven om zo in alle rust nieuwe woonruimte te vinden. "Het is wrang om te merken dat er dus zo veel mensen in het Gooi zijn die door persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld gescheiden ouders, een acute woonvraag hebben", merkte directeur Harro Zanting van Dudok Wonen toen op.

Nu, drie kwart jaar later, wordt juist de woningcorporatie de nodige wrangheid verweten. Een groot aantal van de 22 bewoners heeft nog altijd geen nieuwe woonruimte kunnen vinden en hoorde vlak voor kerst binnenkort te moeten vertrekken. Dean de Jong is een van die bewoners. Hij meent dat het succes nu een flop dreigt te worden als de bewoners 'in de verkiezingsmaand op straat worden gezet'. "Oud en jonger. Man en vrouw. Met en zonder baby of huisdier. Gezond of verslaafd. Zwak en sterk."

De Jong, die hiervoor in een kelder in Laren woonde, zegt er al van alles aan te hebben gedaan om tot een oplossing te komen en reageert wekelijks op negen woningen in drie regio's. Probleem is alleen dat er alleen ruimte beschikbaar is voor mensen met geld, niet voor degenen met grote (financiële) problemen.
Ook de politiek is benaderd, maar telkens krijgt hij te horen dat niemand iets kan doen. "Ze zeggen allen hetzelfde. Er is niet nagedacht. De angst die men had wordt waar. Er is geen doorstroming naar iets anders. Dit is geen hulp, aangezien de personen na dit er nog erger aan toe zijn als toen zij erin kwamen. Het is alsof je een weg aanlegt tegen de files en het verkeer in beweging komt, maar bij de rivier alles stopt omdat er geen brug gebouwd is."

Uit een schriftelijke reactie van Dudok Wonen blijkt niet dat de bewoners alsnog iets langer in hun studio mogen blijven. "Uiteraard vinden wij het heel erg dat deze mensen mogelijk nog geen woning hebben gevonden, maar 'In between places' is een tijdelijk onderdak waar de vraag zeer groot naar is. Voor de 22 studio's waren in maart 2017 300 gegadigden. Hen willen we ook graag helpen. Bij de intake én het tekenen van het huurcontract wordt die tijdelijkheid ook benadrukt."
De woningcorporatie voegt toe dat negen bewoners inmiddels zijn doorgestroomd naar een nieuwe woonplek en veel bewoners zijn met het concept 'In between places' opgekrabbeld, hebben een baan gevonden en doen weer mee in de maatschappij. "Hierdoor hebben we al weer nieuwe mensen tijdelijk onderdak kunnen bieden."

Buurten direct betrekken bij ontwikkeling plannen spoorzone

Wijkverenigingen in Oost doen onafhankelijk van elkaar zelfde oproep

'Nog steeds pissig over woningsplitsing van het Ascensiopand', aldus Patrick Weening. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 'Betrek ons bij het maken van de plannen en informeer ons tijdig.' In Oost staat de komende jaren veel te gebeuren en daar willen buurtverenigingen Geuzenbuurt en OSP onderdeel van zijn. Volgens de verenigde bewoners is dat in het verleden te vaak niet gebeurd. Nu doen zij een duidelijke oproep aan de gemeente Hilversum.

'Je ziet dat de verhoudingen steeds meer verjuridiseren'

Vorige week donderdag vergaderden de twee buurtverenigingen onafhankelijk van elkaar. Aanleiding hiervoor was de aangeslingerde discussie over de spoorzone. Namens de SP had fractievoorzitter Bianca Verweij aangegeven dat de gemeente nu de focus van het centrum moet verleggen naar Over 't Spoor. De spoorzone, van de Noorderweg tot aan het Venetapark, is verrommeld. Er is een waslijst aan plannen om Oost te verfraaien en aan te pakken. Naast een integrale aanpak voor het hele gebied gaf de SP te kennen dat de bewoners in een vroeg stadium betrokken moeten worden bij het maken van de plannen.

In de Geus werd duidelijk dat bewoners in het verleden teleurgesteld zijn in de opstelling van de gemeente. "Betrokken worden is heel moeilijk. Ik heb het gevoel dat ze niet willen luisteren naar ons", klinkt het aan de vergadertafel. Bij de buren van OSP heerst hetzelfde beeld. "Je ziet dat de verhoudingen verjuridiseren", meldt Patrick Weening van bewonersvereniging OSP. "Op ambtelijk niveau worden besluiten voorbereid en als je mazzel hebt wordt er nog een inspraakavondje georganiseerd. De buurt wordt er amper of niet bij betrokken. Dat zorgt ervoor dat er geen dialoog ontstaat en dat vergroot het wantrouwen bij de bewoners." Hoe het niet moet is de woningsplitsing van het oude Ascensiopand aan de Kleine Drift. "Daar zijn we nog steeds pissig over", aldus de Hilversummer.
Weening geeft aan dat de OSP verder wil gaan dan samen optrekken in de planvorming. De buurtvereniging pleit voor een wijkraad waarin bewoners, de gemeente en het bestuur zitting nemen. Zo ontstaat een evenwichtig samenspel. Bewoners kunnen hun kennis delen van de buurt, de gemeente heeft een faciliterende rol, terwijl het bestuur de parapluvisie kan bewaken.
Buurtcoördinator Jaco Huisman gaf donderdag aan dat Oost niet altijd volop in beeld is geweest in het raadhuis, maar dat nu zeker niet het geval is. Momenteel zijn de ambtenaren bezig met een verkenning van de spoorzone. Daar moet vervolgens een visie op komen. Bewoners, ondernemers en projectontwikkelaars worden daarbij absoluut betrokken, zo verzekerde Huisman. Wat wel van belang is, zo gaf hij aan, dat de Geuzen-, Elektro- en Kleine Driftbuurt (het hele 1221-postcodegebied) één buurtcoördinator krijgen. Dat zijn er nu twee.

HAP pleit voor integrale oplossing spoorlijn

Donderdag 8 maart houdt de stichting een bijeenkomst over de toekomst van het spoor. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Kom met een integrale oplossing voor het spoor en deel de problemen niet op in partjes. De Stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP) wil de toekomst van het spoor fundamenteel aan de orde stellen. Het debat hierover ligt al even stil, terwijl nieuwe mogelijkheden voor het grijpen zijn.

Wat te doen met de kleine spoorbomen is nu aan de orde. "Het gaat weer over een stukje", constateert Peter van Dulst, voorzitter van de Stichting Architectuurprijs. Wat hem betreft is het raadzamer te kijken naar een oplossing voor de hele spoorzone in Hilversum. Een integrale oplossing die er in de toekomst voor zorgt dat het spoor Hilversum niet meer doorsnijdt, zoals het ondertunnelen van het spoor of het overkruisen.

'Bewaak de uitgezette koers en blijf staan achter het project'

Dat is een dure oplossing en één van de lange adem, maar dat is er wel een waardoor Hilversummers moeiteloos van noord naar zuid kunnen en niet meer ellenlang wortel staan te schieten voor de spoorbomen. Langer wachten voor een dichte overgang is wat gaat gebeuren als straks de NS zonder spoorboekje gaat rijden. Naast meer treinen op het spoor komen er ook langere wachtrijen, aangezien er ook nog steeds meer auto's bij komen.

Belangrijk is dat Hilversum optrekt met Gooise Meren, waar ze al zo'n beetje een decennium bezig zijn met de ondertunneling van het spoor. Samen met de regio, de provincie Noord-Holland en de landelijke overheid moet de gemeente met andere investeerders de portemonnee trekken. Essentieel is ook volgens Van Dulst dat er een groot maatschappelijk draagvlak is en dat de politiek en andere belanghebbenden de uitgezette koers bewaken en achter dit majeure project blijven staan.

'Het spoor in Hilversum: tussen bereikbaarheid en barrière' is de themabijeenkomst die de stichting verzorgt op donderdag 8 maart in het raadhuis. Van Dulst geeft aan dat het de bedoeling is de toekomst van het spoor goed onder de aandacht te brengen en te kijken naar oplossingsrichtingen. Dat is al in geen jaren meer gebeurd. Tijdens deze sessie komen architectonische en stedenbouwkundige kansen aan bod en vertellen drie projectdirecteuren over hun ervaringen over de genomen oplossingen voor de spoorzone elders in Nederland. Delft, Vught en Heerlen (vorige week donderdag bracht een HAP-delegatie met wethouder Floris Voorink een werkbezoek aan Heerlen) kampen met dezelfde problematiek als Hilversum en Gooise Meren: het spoor zorgt voor een tweedeling.

'Iets vormgeven met handen dwingt tot compleet andere beslissingen'

Grafisch Atelier Hilversum pakt uit tijdens vijftig jaar bestaan

Het Grafisch Atelier Hilversum is een van de oudste werkplaatsen van Nederland.
Dit jaar wordt het vijftigjarig bestaan ervan gevierd.

De verrassing van het resultaat is groot. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Als je het Grafisch Atelier binnenloopt ruik je het meteen: hier wordt gedrukt. De geur van inkt en papier voert de boventoon in het gebouw aan de Noorderweg. Precies vijftig jaar geleden opende de broedplaats voor kunstenaars de deuren aan de Vaartweg en streek na een aantal verhuizingen neer in het voormalige pand van Ahrend Globe.

Het Grafisch Atelier heeft in de loop der jaren een andere functie gekregen

Nog steeds komen hier kunstenaars bij elkaar en maken gebruik van de verschillende drukpersen, de doka of de fotostudio. Maar er is veel meer te doen. "Het Grafisch Atelier heeft in de loop der jaren een andere functie gekregen. We beheren en exploiteren een grote collectie grafisch erfgoed," vertelt Martijn van der Blom.
Al twintig jaar is hij als kunstenaar en educatief medewerker verbonden aan het Atelier. Uit een oude kast trekt hij een lade open en laat de loden letters zien. Hij aait liefdevol over een van de oude drukpersen en loopt naar een andere ruimte waar een kast staat met daarin een rijtje lithostenen, die ooit toebehoorden aan de Hilversumse drukkerij De Jong. Hij laat er een zien met een landkaart van Nederland. Het staat afgedrukt in een boekje dat ernaast ligt. Museumwaardig. "Maar dat zijn we dus niet. Leden kunnen gebruikmaken van alles wat we aan techniek in huis hebben."

Lucas Fahy van de International School Hilversum laat trots zijn kunstwerk zien. Gemaakt met legostenen. Foto: Karin van Leeuwen

Naast het instant houden van het culturele erfgoed is een belangrijke pijler educatie. Esmee Hickendorff speelt daarin een belangrijke rol. "Wij hebben regelmatig leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs over de vloer. Zij krijgen hier beeldvorming, maar kunnen ook projecten uitwerken." Tijdens het laagdrempelige Familieatelier dat elke laatste zondag van de maand wordt gehouden, wordt er een workshop 'Grafische technieken' aangeboden. Er kan dan een ontwerp worden gemaakt met legosteentjes die vervolgens door de pers wordt gehaald. "De gezichten van de kinderen als ze hun drukwerkje zien, is geweldig. Ik laat ze zien wat mogelijk is. Want wat gebeurt er als je het papier een stukje verschuift op je vorm en het dan nog een keer drukt? Dan krijg je een heel ander resultaat." Het mooie vindt Van der Blom dat kinderen niet supergoed hoeven te kunnen tekenen om tot een mooi resultaat te komen. "Met letters en met legosteentjes maak je ook prachtige werkjes. Elk kind kan meedoen."
Ondanks dat er veel is veranderd sinds de komst van de computer, is de belangstelling voor de persen en bijvoorbeeld de doka er nog steeds. "Vormgeven met handen dwingt tot andere beslissingen. Die zijn niet te vinden bij bijvoorbeeld de filters waarmee je een foto op je smartphone kunt verfraaien."

Bewustwording aanwakkeren met krachtige foto's van girl next door

Leerlingen Comenius College maken tentoonstelling over slutshaming

Slutshaming voorgoed de wereld uithelpen zal niet lukken, maar beter nadenken voordat je je mond opendoet moet haalbare kaart zijn.

Yasmin, Loïs (beiden onderaan), Saar en Brita tonen hun maatschappelijke betrokkenheid met hun expositie in Museum Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Vrouwen zijn mooi en krachtig. Te vaak en te snel krijgen zij het stempel van slet omdat bijvoorbeeld het rokje te kort is. Slutshaming is aan de orde van de dag. Veel vrouwen hebben ongevraagd met dit fenomeen te maken. Tijd voor een tegengeluid, denken vier leerlingen van het Comenius College. Al maanden zijn zij bezig met een tentoonstelling waarin zij dit maatschappelijke debat via een fototentoonstelling aan de kaak stellen.

"Het gaat ons om bewustwording", stelt de 18-jarige Loïs van der Rijst. Te vaak en te makkelijk valt de term 'slet' of 'hoer'. Het oordeel is snel geveld op basis van het uiterlijk, de kleding of het seksueel gedrag van de vrouw. Opmerkingen zijn kwetsend en leiden tot boosheid. Met de foto-expositie 'I will not be shamed', die op donderdag 25 januari te zien is in Museum Hilversum, wil Van der Rijst samen met Brita Meijer, Yasmin Kroon (beiden 17 jaar) en Saar Wolthers (18 jaar) het hete hangijzer aanvliegen. De invalshoek is positief, benadrukt het kwartet met klem.
Slutshaming is een belangrijk onderwerp. Het gaat de Hilversumse meiden aan het hart. Dat ze dit onderwerp aankaarten heeft te maken met hun profielwerkstuk. Vlak voor de zomer van 2017 besloot het kwartet dat hun werkstuk over dit maatschappelijk hardnekkige fenomeen moet gaan. "Dat was dus nog voordat de hele discussie over #MeToo losbarstte. Daardoor is de discussie wel nog actueler geworden", geeft het kwartet mee.

Zelf geven de eindexamenleerlingen aan dat zij en hun vriendinnen te maken hebben gehad met slutshaming. Wolthers schaart het nafluiten of -roepen, het toeteren of het zwaaien hier ook onder. Mannen kunnen dat positief bedoelen. Een compliment. Maar het gaat de meiden erom dat zij als seksueel object worden neergezet. "Ze hebben geen idee wat voor effect het heeft. Het maakt mij boos", aldus Wolthers.

'Ze hebben geen idee wat voor effect het allemaal heeft'

Dat er voor jongens en meiden andere wetten gelden, slaat nergens op. De dubbele moraal is er nog altijd. Jongens die veel meiden weten te 'scoren' zijn cool, terwijl een meisje al snel uitgemaakt wordt voor slet als zij met meerdere jongens zoent. "Ik ben baas over mijn lichaam en leven. Niemand heeft het recht daar iets over te zeggen. Die bewustwording willen we aanwakkeren", meldt Van der Rijst. Slutshaming is zeker niet alleen een mannending, want meiden onderling kunnen er ook wat van, stelt het viertal vast. En ja, daar maken zij zich soms ook schuldig aan. Heilige boontjes zijn zij niet.

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Met krachtige foto's van zichzelf en drie vriendinnen wakkeren ze de discussie aan. Veronique Jansen van Museum Hilversum heeft zeven portretten gemaakt. Dit zijn foto's zonder make-up. Geen opsmuk. De natuurlijke en mooie 'girl next door'. Op de zeven andere foto's van Jansen zijn de scholieren uitdagender vastgelegd. Meer bloot. Een tattoo-artist heeft Engelse teksten en statements op hun lijven aangebracht. 'My clothes are not louder than my voice' is daar een voorbeeld van. De boodschap is dat zij trots zijn op wie zij zijn, hun lichaam en de keuzes die zij maken. Naast deze foto's wordt een film vertoond. Zelf zijn de vier meiden de straat op gegaan in Hilversum om te polsen wat bekend is over slutshaming.

De boodschap is dat zij trots zijn op wie zij zijn en hun lichaam

De reacties op hun initiatief, dat volgende week donderdag vanaf 17.30 uur is te zien in het oude raadhuis, zijn wisselend. "Ik merk in mijn omgeving dat vooral jongens lacherig doen over dit onderwerp. Ze begrijpen het niet en vinden het maar stom", vertelt Meijer. "Maar er zijn ook veel mensen die het vet vinden dat wij slutshaming aan de orde stellen", vult Van der Rijst aan.

Syriër vluchtte nadat zijn kapperszaak bij Damascus was platgebombardeerd

Alaa Alkourdi (30) opent nieuwe zaak in de Langestraat

Alaa Alkourdi: 'Hier zijn de klanten op tijd.' Foto: Bastiaan Miché

hilversum Hij knipte als klein kind al iedereen die maar geknipt wilde worden en begon op jonge leeftijd vlak bij Dasmascus in Syrië zijn eigen kapperszaak. Totdat het pand waarin hij werkte werd platgebombardeerd en hij - net als velen om hem heen - moest vluchten. Nu, zoveel jaar later, heeft Alaa Alkourdi opnieuw een eigen zaak: aan de Langestraat in Hilversum.

'Het leven in Syrië is nu rustig maar duur, maar ik heb daar verder niets'

De nu in Putten woonachtige Alkourdi is pas 30 jaar, maar heeft er al een heel leven opzitten. In Syrië knipte hij acht jaar lang dagelijks vrouwen - er zijn daar alleen kapperszaken voor mannen óf vrouwen en mannen hoeven daar alleen geschoren te worden - en had hij een prima leven. Toen echter een paar jaar terug daar de oorlog uitbrak, was er van dat leven weinig over. Gelukkig was op het moment dat er een bom viel op de zaak - wie daarvoor verantwoordelijk is, weet Alkourdi niet - niemand in het pand aanwezig.

Alkourdi vluchtte naar Egypte, maar moest na de presidentsverkiezingen van 2015 daar na anderhalf jaar alweer weg. Teruggaan naar zijn geboorteland was vanwege de oorlog en onveilige situatie geen optie en dus maakte hij met een vluchtelingenbootje, vergezeld door vluchtelingen uit Syrië, Egypte, Somalië en Irak, de oversteek naar Europa. Via Italië en Frankrijk kwam hij uit in Nederland.
Daar kwam Alkourdi terecht in het asielzoekerscentrum in Ter Aapel waar hij wegwijs werd gemaakt. Hij besefte ook meteen het belang van snel de Nederlandse taal kunnen spreken - iets wat hem nu goed afgaat - en kon al vrij snel als kapper aan de slag in achtereenvolgens Ermelo en Utrecht. Daarnaast behaalde hij de benodigde diploma's. Maar zijn eigen bedrijf bleef toch zijn droom. Putten is echter iets te klein en Amersfoort of Utrecht te duur, aldus Alkourdi, die een maandje terug uitkwam op een pand aan de Langestraat in Hilversum. De afgelopen weken richtte hij de zaak fraai in en afgelopen zaterdag was de opening van Topstyle Hilversum. Pakweg 25 belangstellenden namen een kijkje.
"Hier zijn de klanten op tijd", lacht Alkourdi op de vraag wat het verschil is tussen knippen daar en hier. Maar verder maken klanten overal ter wereld graag een praatje met de kapper, zegt hij. Natuurlijk mist hij Syrië waar zijn moeder nog woont, zijn vader en broer zijn al overleden. Maar zijn moeder mag niet naar Nederland komen en teruggaan is voorlopig geen optie. "Het leven in Syrië is nu rustig maar duur, maar ik heb daar verder niets. Ik hoop dat ik hier iets moois kan opbouwen."

Topstyle Hilversum aan de Langestraat 59E in Hilversum is open van maandag tot en met zaterdag. Een afspraak maken kan via 06-85445198.

'Vraag wel of niet belanghebbende is wettelijk bepaald'

Tegenstanders vrezen met een springpark een aantasting van het monument. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het is niet echt niet zo dat het college van burgemeester en wethouders tijdens een bezwaarprocedure bepaalt wie er wel of geen belanghebbenden zijn. Dat is wettelijk zo bepaald en de bezwaarschriftencommissie volgt juridisch deze lijn. Dat zegt wethouder Floris Voorink na vragen van de SP over de gang van zaken rond de invulling van de al jaren leegstaande Clemenskerk.

Vertrouwen buurt in de gemeente heeft nu een flinke deuk opgelopen

In het gebouw aan de Bosdrift komt komende zomer - zeer waarschijnlijk - een trampolinepark. Buurtbewoners en ook De Vrienden van de Clemenskerk vrezen overlast en tekenden daarom bezwaar aan. De bezwaren van de Vrienden, die al jarenlang hun best doen voor een goede invulling van het pand en daar altijd bij betrokken waren, werden echter terzijde geschoven door de commissie. Het college van burgemeester en wethouders volgde deze lijn.
Vreemd, vindt de SP. Jarenlang trokken de gemeente en de Vrienden samen op en nu die laatste club een ander standpunt heeft dan de gemeente zijn de Vrienden ineens geen partij meer. "Dit voelt niet correct", meent SP-raadslid Pierre van Rooden. Hij meent dat het vertrouwen van de buurt in de gemeente nu een flinke deuk heeft opgelopen. "De vraag is of dat nog te herstellen is. Een gesprek lijkt ons het minste dat er moet plaatsvinden."
Voorink deelt de teleurstelling van de SP over het feit dat de frustratie en woede zo groot is en gaat graag het gesprek met de bewoners en de Vrienden aan. Vraag is, zegt hij, of de buurt daar trek in heeft. De VVD'er benadrukt daarbij dat toen initiatiefnemer Saskia de Wit van het trampolinepark en pandeigenaar BOEi de plannen aan de gemeente kenbaar maakten, hij als eerste aangaf om met de buurt én de Vrienden in gesprek te gaan. Het waren toen de Vrienden die geen gesprek wilden omdat zij alleen wilden praten over een door hen gewenste maatschappelijke bestemming. En dus niet over een in hun ogen commercieel springpark. Bovendien zijn veel van de bezwaren van de Vrienden - aantasting van het monument, verkeers- en geluidsoverlast - ook ingediend door buurtbewoners, aldus Voorink. En al die bezwaren zijn behandeld en ongegrond verklaard.
Wel wil de wethouder bekijken wat het college in het voortraject anders had kunnen doen om de slechte sfeer die nu is ontstaan te voorkomen. De verantwoordelijkheid voor een goede communicatie met de buurt mag dan wel bij de initiatiefnemer liggen, dat betekent echter niet dat de gemeente achterover mag leunen.

'Ook in Hilversumse campagne heeft fake news helaas haar intrede gedaan'

Ophef over Facebookpagina van kandidaat-raadsleden Hart voor Hilversum

De Facebookpagina waaruit blijkt dat een aantal HvH-raadsleden deze 'liken'. Foto: Ons Hilversum

hilversum "Dit voorjaar is in Beeld en Geluid de tentoonstelling 'Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck' te zien. Ik raad de mensen van Hart voor Hilversum (HvH) aan deze expositie snel te bezoeken. Dat is niet alleen leuk en leerzaam, maar vooral heel nuttig."

'Gebruik 'proxy' is rechtstreeks afgekeken van campagne Trump'

Dat zegt kandidaat-raadslid Arno Scheepers van de VVD-fractie in Hilversum over de Facebookpagina 'Ons Hilversum', die wordt beheerd door enkele kandidaat-raadsleden van Hart voor Hilversum. Daarop wordt de indruk gewekt dat de gemeente Hilversum wordt opgeheven en Groot Gooistad wordt opgericht. Alleen, aldus de Facebookpagina, als de kiezer op 21 maart op Hart voor Hilversum stemt, kan dat worden voorkomen. "Hoewel er al geruime tijd in alle openbaarheid gesproken wordt over fusies tussen gemeenten in het Gooi, is een fusie naar één gemeente niet aan de orde, laat staan dat daar al toe besloten zou zijn", meent Scheepers. "Hier is gewoon sprake van het verzinnen van een gemeenteraadsvoorstel dat als echt wordt gepresenteerd."
De liberaal constateert daarmee dat ook in de Hilversumse campagne fake news helaas haar intrede heeft gedaan, waar zelfs president Donald Trump zich voor zou generen. "Ook het gebruik van een 'proxy', een niet-officieel partijkanaal om angst en verdeeldheid te zaaien, is rechtstreeks afgekeken van de campagnepraktijken van Trump. Het meest pijnlijke van de situatie is evenwel het feit dat Hart voor Hilversum zich niet van dit soort praktijken distantieert. Integendeel, diverse zittende en kandidaat-raadsleden 'liken' de betreffende berichten op Facebook."
Dat laatste komt doordat de betreffende Facebookpagina wordt beheerd door enkele 'bezorgde Hilversummers', waaronder HvH kandidaat-raadslid Karin Stuivenberg, die ook op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staan. Dat zegt lijsttrekker Karin Walters van HvH. Zij meent echter dat hun (lage) plek op die kieslijst inhoudt dat zij na de verkiezingen niet in de gemeenteraad komen, ook niet als zij een groot aantal voorkeursstemmen krijgen. Zelf zegt Walters - al aarzelt ze wel even - geen rol te spelen bij de inhoud van de pagina.
Walters meent dat de mensen achter de Facebookgroep zich zorgen maken over een eventuele fusie met andere gemeenten in het Gooi, zonder inwoners daarover te informeren. Nergens staat daar dat de gemeente Hilversum per direct wordt opgeheven. Zij vindt het daarbij opvallend dat geen andere partij zich durft uit te spreken over een regionale herindeling, terwijl dit politiek gezien de komende vier jaar misschien wel het meest belangrijke onderwerp is. Opmerkelijk is volgens haar dat ook burgemeester Broertjes tijdens zijn nieuwjaarstoespraak het thema niet benoemde.

Arenapark kleurt in winter vlammend rood

Nu sinds dinsdag de nieuwe sfeerverlichting er hangt, spreken de gebruikers van 'Red Arenapark'. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Arenapark kleurt vanaf nu als het donker is rood. Door de nieuwe, rode sfeerverlichting gebruikt het Vastgoed Owners Collectief (VOC) van het bedrijventerrein nu de naam 'Red Arenapark'. Dat gaat alleen op voor de donkere wintermaanden.

Lichtkunstenaar Titia Ex heeft voor het Hilversumse bedrijventerrein een ring met embleem ontworpen als symbool of zinnebeeld voor het Dudok Arenapark. De ring is op verschillende locaties in de bomen gehangen. Sinds dinsdagavond vlammen de bomen door de verlichting rood op. Vandaar de naam Red Arenapark. Het ontworpen ornament is een vertaling van de Arena: de cirkel van het strijdtoneel en geïnspireerd op de Dudok-tribune. Het rood verwijst naar de Olympische gedachte en legt de nadruk op de bomen van het park. In de komende maanden komen er meer ornamenten bij, zodat het Arenapark in de donkere wintermaanden helemaal vlammend rood verlicht is. De nieuwe sfeerverlichting, mede mogelijk gemaakt door Stadsfonds Hilversum, moet bijdragen aan het optimaliseren van het werkklimaat.

25 / 28

Het Lortcher Syndroom.

Donderdag 11 januari

Cursus Meditatie & Energie

20.00 uur | Praktijk voor Energie & Meditatie

In een meditatiecursus van vijf lessen leer je contact te maken met je energie. Je kunt zo beter voelen waar je energie wel of niet stroomt en hoe je de energie vanuit je hoofd meer in je lichaam kunt brengen.

Zondag 21 januari

Rommelmarkt

10.00 uur | Lopes Dias

In het wijkcentrum is er zondag weer een grote rommelmarkt van 10.00 tot 15.00 uur.

Barokmuziek, 'Parels uit het oog verloren'

16.00 uur | 't Melkhuisje

Severijn, met de tweelingzussen Judith Steenbrink en Tineke Steenbrink, brengt op viool en klavecimbel een afwisselend en avontuurlijk barokprogramma bij Melkhuisje Muziek.

Piano & Passie - Aidan Mikdad

16.00 uur | Muziekcentrum van de Omroep (MCO)

Ruim baan voor jong talent! Aidan Mikdad (2001) nam op 19 september 2017 de vijfde Concertgebouw Young Talent Award in ontvangst en het mag duidelijk zijn dat hij een glansrijke toekomst tegemoetgaat. Op het programma staan in ieder geval werken van Liszt en Rachmaninov.

Zondag 21 januari

Minder moeite, meer flow in je leven

10.00 uur | Atma Spirituele Reizen in Hilversum

Ben jij een intuïtief gevoelig mens? Heb jij soms perioden in je leven waarin je voelt dat het even niet zo gemakkelijk loopt? Je leert in je lichaam opgeslagen weerstand los te laten. Zodat er meer ruimte in jou ontstaat, je relaties verbeteren: met je partner, kinderen, de mensen in je omgeving.

Maandag 22 januari

SeniorWeb Hilversum; Open Week

10.00 uur | De Koepel

Maandag 22, dinsdag 23 en donderdag 25 januari van 10.00 tot 13.00 uur Open Week: hobby's en zoeken op internet. Maandag: foto's, tekenen, Paint.net. Dinsdag: muziek, nieuws, spelletjes. Donderdag: uitstapjes.

Dinsdag 23 januari

Inloopochtend

10.00 uur | LRC Centrum Hilversum

Een open gesprek organiseert zichzelf. Met elkaar in gesprek gaan schept altijd een levendige wisselwerking. Het motto: 'Schep ruimte voor de ander, geef voorrang aan de ziel'.

Lezing: 'Waarom leef ik?'

20:00 uur | LRC Centrum

Waarom leef ik? Het blijft de meest intrigerende vraag die een mens zichzelf kan stellen, waar we ons over kunnen verwonderen, waar we heel stil door worden en zeer bescheiden. Tegelijkertijd is er zeer veel reden om deze vraag steeds opnieuw te blijven stellen en na te denken over mogelijke antwoorden.

Woensdag 24 januari

'Eenzaam, maar niet alleen?'

14.00 uur | Bethlehemkerk

PCOB Hilversum. Spreker is Gerben van Voorden, gemeenteraadslid van het CDA in Hilversum, die ouderenzorg in zijn pakket heeft. Zijn onderwerp, dat veel ouderen raakt, heeft als thema: 'Eenzaam, maar niet alleen?' Entree en koffie en thee in de pauze gratis

Bespreking van documentaire over BRCA-gen

19.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

We kijken samen naar de documentaire 'Krijg nou tieten' en bespreken de film na onder leiding van een gids van Viore. De vrouwen in deze documentaire dragen het BRCA-gen, ook wel borstkankergen genoemd, dat de kans op borstkanker voor hen ernstig vergroot. Graag vooraf aanmelden via programma@viore.org.

Vrijdag 26 januari

'Vive PIAF!'

20.15 uur | Theater Kleintje Kunst

Vrijdag 26 januari, aanvang 20.15 uur, voor de tweede maal 'Vive PIAF!' Wederom een bijzonder optreden. Nadja Filtzer en musici nemen je mee in de achtbaan van Piafs leven en chansons.

Zaterdag 27 januari

Indrukwekkend spel: 'Het Lortcher Syndroom'

20.00 uur | Museum Hilversum

'Zelden was het niveau van Hilversums toneel zo hoog en indrukwekkend als bij 'Het Lortcher Syndroom', aldus een van de recensies op de try-outs van dit intense stuk over de herinneringen van een dementerende componist. Te zien op 27 januari, 17 en 23 maart. Reserveren: gwendevisser@kpnmail.nl.

Zondag 28 januari

Rommelmarkt

10.00 uur | De Koepel

Op zondag 28 januari is er weer een rommelmarkt in de Koepel. Van 10.00 -15.00 uur kan men terecht voor een groot aanbod van prettig geprijsde spulletjes.

'Enkeltje Hollandia'

14.30 uur | Theater Kleintje Kunst

Zondag 28 januari, aanvang 14.30 uur, een zeer bijzondere voorstelling: 'Enkeltje Hollandia' van Nick Teunissen. In 1993 zingt hij zijn allereerste liedje ooit. Over Bosnië en gevluchte klasgenootjes.

Dinsdag 30 januari

Bingo

14.00 uur | Woondienstencentrum De Egelantier

Op dinsdag 30 januari organiseert de Trefpunt-soos weer een leuke bingo voor iedereen. Het begint om 14.00 uur in Zorgcentrum de Egelantier.

Verkenningen Rozenkruis en Gnosis

20.00 uur | LRC Centrum Hilversum

Tijdens acht bijeenkomsten gaan we op zoek naar de bron van het leven en naar de eigen spirituele identiteit. Zo'n zoektocht is een weg van verkenning, van ontdekking en van verwondering.

Foto: Frans Bianchi

HILVERSUM Keltische folk en swing van Unicorn klinkt zaterdag 20 januari in De Kapel aan de 's-Gravelandseweg 144. De Ierse band treedt op vanaf 15.30 uur. Bezoekers betalen 10 euro entree om dit concert, dat duurt tot 16.45 uur, bij te kunnen wonen.

Dekkers eerste gast dit jaar van 'Hilversum in Gesprek'

Cisca Dresselhuys interviewt bekende bioloog en schrijver

Tegendraads en eigenzinnig. Dat gaat zeker op voor Midas Dekkers. Dinsdag is hij te gast in Hilversum, waar hij uitgebreid aan het woord komt.

Dinsdag is Midas Dekkers de hoofdgast in Filmtheater Hilversum. Archieffoto: Christian Pfeiffer

HILVERSUM Cisca Dresselhuys interviewt dinsdag 23 januari Midas Dekkers. Naast een goed gesprek met de Weesper heeft Dekkers ook een film uitgekozen: 'Café Bostella'. De bekende bioloog en schrijver is de eerste gast die in 2018 aanschuift in Filmtheater Hilversum bij 'Hilversum in Gesprek'.

Om 19.30 uur start het gesprek in het filmtheater aan het Herenplein. De inwoner van Weesp vertelt dan onder meer over zijn nieuwste boek 'Volledige Vergunning'. Hierin schrijft hij over het bruine café. Zijn eigen favoriete kroegen in Nederland komen aan de orde, maar ook de eigenzinnige eigenaren, barkeepers, kroegtijgers en de geneugten van het drankgebruik. "Tussen huis en hemel ligt de kroeg. Een oase van troost en verlangen. Het bruist er. Soms kookt er iets over, meestal pruttelt het wat. Een goed café is klein en bruin. Je komt er niet voor de lol, maar voor het leven", vindt Dekkers.
Het gesprek met Dekkers, die tegendraadse en originele meningen heeft, duurt een uur. Tussen 20.30 en 21.00 uur is het pauze en signeert de hoofdgast boeken. Om 21.00 uur vertrekt het gezelschap naar de bioscoopzaal waar Dekkers' keuzefilm wordt vertoond.
'Hilversum in Gesprek' is een initiatief van Boekhandel Voorhoeve, het filmtheater en een club Hilversummers. Iedere maand staan een andere gast en thema centraal. De bedoeling hiervan is om het debat aan te wakkeren. Dick Schwaab was vorig jaar januari de allereerste gast van dit evenement. Wie alleen het gesprek bij wil wonen dinsdag betaalt 7,50 euro. Een kaartje voor het interview én de keuzefilm bedraagt 14,50 euro. Reserveren kan aan de kassa of via www.filmtheaterhilversum.nl.

Repelsteel door Fusie

HILVERSUM 'Repelsteel!' is de volgende voorstelling die door Theatergroep Fusie opgevoerd gaat worden. De Hilversummers hebben het sprookje onder handen genomen en er een eigen verhaal van gemaakt.

Moeder de Gans prijst haar dochter net iets te enthousiast aan bij de koning. Nu zit het kind in de problemen. Wie kan er van stro goud maken? Repelsteel wil met hulp van een Zeeuws elfje best van dienst zijn, maar voor wat hoort wat, zoals het gezegde gaat.
Naar eigen zeggen is het bekende verhaal dusdanig onder handen genomen dat het Fusie-signatuur er absoluut op gezet mag worden. Dat heeft volgens de theatergroep geleid tot een dolkomisch en vrij hysterisch verhaal. "De kleintjes kijken hun ogen uit en alle andere bezoekers, die diep van binnen nog een beetje kind zijn, gaan een uurtje heerlijk lachen", luidt de aankondiging.

De komende zes zondagen speelt Theatergroep Fusie deze show. De eerste is zondag 21 januari te zien. Vanaf 13.30 uur is de foyer van Theater Santbergen aan de Noorderweg 2 open. De entree bedraagt 7 euro.

Voeten van de vloer in The Skiff

HILVERSUM Even terug naar muzikaal vervlogen tijden. Dat is wat The Uppertones met hun Jamaican 50's sound vanavond (donderdag 18 januari) brengen in The Skiff.

Dit muzikale trio (trombone, piano, drums en zang) is niet onbekend in Hilversum. Eerder speelden zij al op Hilversum Alive. Nu zijn de drie heren terug met hun nieuwe album 'Up Up Up'. Bezoekers kunnen vanaf 21.00 uur Jamaican boogie, calypso gemixt met een flinke dosis swing verwachten in de horecagelegenheid aan de Kampstraat. De entree is gratis.

Coderdojo in Bibliotheek Hilversum

HILVERSUM Veel belangstelling is er voor het leren programmeren. Dat gebeurt tijdens de coderdojo-sessies. De volgende is zaterdag 20 januari. Plaats van handeling is Bibliotheek Hilversum aan de 's-Gravelandseweg 55.

Jongeren tussen de 7 en 17 jaar krijgen de kans gratis aan de slag te gaan op de computer. Ze bepalen zelf wat ze doen. "Ook deze keer kunnen de kinderen zelf kiezen wat ze gaan doen. Programmeren met scratch of aan de gang met de robots die de coderdojo Hilversum heeft. Of misschien wel een website maken met HTML", aldus de organisatie. De kinderen zijn van 10.00 tot 12.00 uur bezig. Vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan via www.bibliotheekhilversum.nl.

Optreden pianotalent Mikdad in MCO

HILVERSUM Aidan Mikdad is zestien lentes jong, maar is nu al een begenadigd pianist. Zondag 21 januari speelt hij onder meer Liszt, Chopin en Ravel tijdens zijn optreden in het Muziekcentrum van de Omroep.

Op zijn zesde kreeg hij zijn eerste pianolessen in Amsterdam. Inmiddels is hij een groot talent, getuige de Young Talent Award van het Concertgebouw die hij vorig jaar ontving. Kaarten bestellen kan via de website van het MCO. De toegang bedraagt 19,50 euro. Dat is inclusief een glas wijn na afloop. Het concert, dat om 16.00 uur begint, duurt ongeveer een uur.