Gooi en Eembode Hilversum

1 februari 2018

Gooi en Eembode Hilversum 1 februari 2018


Monumentenstatus GAK-gebouw?

HILVERSUM Het is nog maar de vraag of het GAK-gebouw inderdaad in het eerste kwartaal van 2018 tegen de vlakte gaat. Er is een kink in de kabel gekomen nu Erfgoedvereniging Bond Heemschut een aanvraag heeft ingediend om het ontwerp van architect Onno Greiner de gemeentelijke monumentenstatus te geven.

Voor de erfgoedclub is dit het laatste redmiddel om sloop te voorkomen van het pand aan het Stationsplein 25. Heemschut dicht het al jaren leegstaande pand cultuurhistorische waarde toe. Slopen is doodzonde. Dat is volgens de erfgoedvereniging kapitaalvernietiging. Daarnaast zijn er reële mogelijkheden om het gebouw te renoveren of te kiezen voor herbestemming. HKU-studenten hebben in opdracht van Heemschut vorig jaar concrete ideeën aangedragen voor herbestemming.

Voor de gemeente kan dit gevolgen hebben voor de plannen die zij heeft met de herontwikkeling van het Stationsplein. De voorgenomen sloop kan vertraging oplopen nu een officieel verzoek is ingediend om van het pand een monument te maken. Inmiddels heeft de Monumentencommissie, die een adviserende rol heeft, aangegeven het pand niet te willen beschermen. "Het pand heeft zijn betekenis verloren en staat zelfs nieuwe ontwikkelingen in de weg." Nu is het aan het college van burgemeester en wethouders om hier nog formeel een besluit over te nemen.

Hilversum koopt grond De Lelie

hilversum Krijgt Hilversum-Zuid dan toch nog zijn zo gewenste buurtvoorziening? Het begint er - bijna een jaar na de dramatische brand in Wijkcentrum de Lelie - steeds meer op te lijken. Dinsdag is met de ondertekening van een intentieverklaring een eerste stap gezet.

De gemeente koopt de grond - al moet de gemeenteraad nog wel groen licht geven - voor 150.000 euro (pakweg een ton lager dan de taxatiewaarde) over van de Emmaus-Paulus Parochie. Wel moeten het bisdom en de gemeenteraad nog akkoord gaan. Die laatste groep bespreekt het voorstel begin maart.

Ook komt er een haalbaarheidsstudie naar de mogelijke functies van een nieuwe multifunctionele buurtvoorziening. Bij het onderzoek zijn Alberdingk Thijm Scholen (Paulusschool), Bink Kinderopvang, Versa Welzijn en bewoners (verenigd in de Stichting Buurt Post Zuid de Lelie) betrokken. De resultaten van het onderzoek moeten dit najaar bekend zijn. Het duurt dus even voordat de nieuwe buurtvoorziening er is. Tot dan vinden enkele activiteiten vanaf deze maand plaats in een tijdelijke locatie aan de Hilvertsweg.

15

Hilversummer (12) gewond na aanrijding

HILVERSUM Een 12-jarige jongen uit Hilversum is dinsdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding op de Bosdrift.

Hij werd aangereden door een 85-jarige automobilist, ook uit Hilversum. Die verliet de uitrit bij de begraafplaats en zag de fietser over het hoofd. Het slachtoffer, die na de aanrijding naast de auto terechtkwam, liep een hoofdwond en een pijnlijke schouder op. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De fiets werd na de klapper enkele meters onder de auto meegesleurd.

Nachtje doorhalen op de Groest voor opening Dunkin' Donuts

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het was koud en nat, maar volgens de honderden wachtenden was dat het allemaal waard. Zij keken al weken uit naar de opening van Dunkin' Donuts aan de Groest woensdagmorgen om 7.00 uur. Al dinsdagmiddag stonden ze in de rij. De eerste honderd personen kregen een jaar lang gratis donuts.

17

Stadsdichter met een missie

Foto: Bastiaan Miché

Mieke van Zonneveld volgt Robert Grijsen op en wil poëzie breder bekendmaken.

19

Estafette als nieuw onderdeel van Business Run

Leg samen 10 kilometer af. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nog een goede 2,5 maand en dan is het weer tijd voor de Hilversum City Run. Menig deelnemer is bezig met de voorbereiding op zijn of haar afstand. Wie geen hele afstand wil lopen, kan overigens meedoen aan het estafette-onderdeel.

De 2018-editie van de City Run kent vele nieuwe elementen. De 10 Engelse mijl is daar het meest duidelijke voorbeeld van. Nieuw is dit keer ook de Independer Business Run Estafette. Naast de mogelijkheid om met collega's 5 of 10 kilometer te rennen, kunnen de medewerkers nu ook besluiten om met z'n vieren in totaal 10 kilometer te lopen. Ieder teamlid rent 2,5 kilometer. Inschrijving per estafetteteam bedraagt 180 euro.

Ook Vida heeft zich aangesloten bij het grootste hardloopevenement in deze regio. Het tapasrestaurant, de vineria en het terras zijn zondag 15 april het onderkomen van de Yakult Ladies Run. Voor en na hun loop kunnen de dames hier terecht in hun eigen atletendorp.

'30 dagen gezonder' opvolger van '30 dagen zonder alcohol'

hilversum GGD Gooi en Vechtstreek daagt inwoners uit om in maart mee te doen met de actie '30 dagen gezonder'. Deze '30DG' geldt als opvolger van de actie '30 dagen zonder alcohol', landelijk bekend als 'ikpas'.

Alleen voor het idee is dat de goede voornemens van januari vaak al snel stranden, meldt de GGD. Het doel is in dertig dagen gewoontegedrag te doorbreken of een gezondere gewoonte aan te leren. De actie moet mensen stimuleren op een positieve manier een uitdaging met zichzelf aan te gaan. Bij 30DG kan jong en oud meedoen, ieder met een eigen uitdaging. Dat kan zijn 30 dagen zonder alcohol, maar ook een half uur wandelen, hardlopen, water drinken, of op tijd naar bed.

Op de website 30dagengezonder.nl staan diverse ideeën en kunnen mensen zich aanmelden. Wie zich aanmeldt, ontvangt een startpakket en tijdens de actie tips en adviezen om het vol te houden. Meedoen kan individueel of in een groep.

Koninklijke onderscheiding voor 'drijvende kracht' bij De Adelaar

Jos Egberink. Foto: Eric Daams

hilversum Een bijzonder moment na afloop van de jaarlijkse Koppelcross, de afsluiting van het veldritseizoen van Gooise Wielerclub de Adelaar. Kortenhoever Jos Egberink kreeg uit handen van burgemeester Freek Ossel een koninklijke onderscheiding. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 2000 zet Egberink zich vol passie in voor de wielerclub. Hij is coördinator van de Wielerronde en Nationale Veldrit in Hilversum, actief als coördinator en organisator van het Kampioenschap Tijdrijden, de Zondagavondcompetitie en de Koppelcross. Ook is hij mede-initiator van de Vereniging Vrienden van de Adelaar. "De heer Egberink is een drijvende en stimulerende kracht bij De Adelaar. Hij is de spil van deze bruisende wielerclub, met recht een 'supervrijwilliger'", aldus Ossel.

Ook bij het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid in Amsterdam was Egberink van 1980 tot 2013 actief. Hij hielp een programma te ontwikkelen om de natuurbeleving bij kinderen te stimuleren. Ook was hij hier begeleider van kindergroepen.

Daarnaast is hij sinds 1976 leerkracht en afdelingshoofd op jenaplanschool De Sterrenwachter in Loosdrecht. Hier is hij organisator van vieringen en activiteitenkampen. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de school op ICT-gebied. In maart 2017 vierde Egberink zijn 40-jarig jubileum als leerkracht. Dit jaar gaat hij met pensioen.

Weerbericht

Aanhoudend onbestendig, vanaf zondag vrijwel droog

Ook januari is ruimschoots te zacht verlopen. Met februari op de kalender krijgt de winter wat meer grip. Komend weekeinde lanceert een sterk hogedrukgebied bij de Britse eilanden een uitloper naar Scandinavië. Vanaf zondag wordt de stroming noordoostelijk waardoor het in de nacht licht gaat vriezen. De kans dat dit tot een serieuze vorstperiode leidt, lijkt niet groot.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met enkele buien. Soms klaart het op. Er waait een matige noordwestenwind. Het wordt 6 graden. Ook zaterdag is het nog wisselvallig. De hoeveelheid neerslag neemt af. Zondag blijft het overwegend droog. Er zijn dan enkele perioden met zon. De matige wind draait naar noordoost. In de nacht gaat het licht vriezen (tot -2 graden). In de middag wordt het circa 5 graden, op zondag met 3 à 4 graden iets lager.

Trend na het weekeinde

Met een oostelijke stroming komt de vrieslucht meer in beweging. In de nacht kan het licht tot matig vriezen (tot circa -5 graden). Er kan vanaf dinsdag een winterse bui vallen. Later in de week dringt zachte lucht vanuit het westen weer op. Onduidelijk is nog hoe dit gaat verlopen.

Weetje

De gemiddelde temperatuur van januari 2018 bedraagt 5.5 graden. Dat is goed voor een 10e plaats op de ranglijst. Op de 1e plaats staat januari 2007 met 7.1 graden gemiddeld. Normaal (= het langjarig gemiddelde) over de periode 1981-2010 is 3.1. graden. Over de periode 1951-1980 bedroeg dat gemiddelde nog 2.0 graden: een aanwijzing dat het klimaat opwarmt.

Legpenning voor Wijzenbeek

Coosje Wijzenbeek. Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM De gouden legpenning van Hilversum, de hoogste gemeentelijke onderscheiding, is dit jaar voor violiste en vioollerares Coosje Wijzenbeek. Zij mag zich eveneens 'Ereburger van Hilversum' noemen.

Wijzenbeek (18 april 1948) is een geboren en getogen Hilversummer. Als vioollerares heeft zij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van muzikaal talent, vindt de gemeente. Zo is zij onder meer oprichtster en de inspirerende kracht achter Fancy Fiddlers. Enkelen van haar leerlingen behoren tot de hedendaagse topviolisten, onder wie Janine Jansen, Rosanne Philippens, Francien Schatborn, Noa Wildschut en Nadia Wijzenbeek.
De uitreiking van de legpenning en de inschrijving in het Gulden Boek der gemeente Hilversum is op zondag 4 maart.

'Nu - na jarenlange zoektocht - gooien ze deur voor me dicht'

Ophef na afwijzing plan voor kleinschalig zwembad Kerkelanden

Verbazing overheerst bij de ondernemer die geen vergunning krijgt voor een klein zwembad in Kerkelanden. Hij krijgt veel steun.

Shiva de Winter geeft al jarenlang zwemles in verschillende zwembaden. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum Hij geeft al jarenlang zwemles in verschillende zwembaden in en rond Hilversum en begon acht jaar terug de zoektocht naar een eigen zwembad. Uiteindelijk eindigde de zoektocht in Kerkelanden, eigenlijk de enige mogelijke wijk hiervoor. Maar net op het moment dat Shiva de Winter dacht aan de gang te kunnen in het pand Fransiscusweg 229, werd de vergunning afgewezen. Want 'ineens' paste deze niet binnen het bestemmingsplan.

ChristenUnie heeft al vragen gesteld aan college van B en W

"Wat zal ik erover zeggen", zegt De Winter, die over vier weken weer vader wordt. Maar over de gang van zaken rond zijn kleinschalige zwembad (van 17,5 bij 7,5 meter) in het pand waar jarenlang de zwembus van Ome Joop zat, is hij een stuk minder enthousiast. Jarenlang onderzocht hij van alles - hij weet als ondernemer wat er bij de aanvraag van een vergunning komt kijken - en steeds ging alles in goed overleg. Maar nu het moment daar is gooien ze, aldus De Winter, de deur dicht. "Ik was hier echt niet aan begonnen als ik wist dat het niet in het bestemmingsplan zou passen."
Belangrijkste argumenten voor de gemeente om de vergunning af te wijzen zijn de te hoge parkeerdruk en de verkeersonveilige situaties die zouden ontstaan.
Allemaal onzin, zegt De Winter. Cijfers zouden dat ook aantonen. Bovendien komen veel van zijn klanten/leerlingen - bij elkaar zo'n 700 - uit Hilversum-Zuid. De Winter meent dat zij vooral de fiets naar zijn zwembad pakken. Waarom wordt er nu zo dwarsgelegen, vraagt hij zich hardop af. "Ik zit niemand in de weg. Verzorgingshuizen in Kerkelanden willen al gaan samenwerken. Ik kan de gemeente tegemoetkomen in dingen waar vraag naar is en die zij niet kunnen oplossen."
De ondernemer blijft ervan overtuigd dat het zwembad er komt. Hij is blij met de steun die hij vanuit de Hilversumse bevolking krijgt. Ook de ChristenUnie staat vierkant achter De Winter en heeft al vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. CU-medewerker Tjerk Pelsma meent dat de gemeente belang heeft bij het stimuleren van gezondheid en vitaliteit.

Voorink maakt kans op dubbel bij verkiezing

hilversum Wethouder Floris Voorink maakt komende vrijdag bij de uitreiking van beste politicus van 2017 in Hilversum twee keer kans om politicus van het jaar te worden. Zowel bij de publieks- als de vakprijs behoort de VVD'er tot de drie genomineerden.

Voor de publieksprijs konden lezers van De Gooi en Eembode, die de verkiezing samen met Politiek Café Hilversum ieder jaar organiseert, de afgelopen twee weken stemmen. In totaal is er zo'n 600 keer gestemd. De drie genomineerden zijn naast Voorink titelverdediger Jerry Braaksma van Hart voor Hilversum en Annemarie den Daas van D66. Nog niet eerder tijdens deze verkiezing voor de zogenaamde Vrolijke Frans Awards wist een Democraat de top drie te bereiken.

Bij de vakprijs beoordelen de politici elkaar. Opvallend daarbij is dat de top drie er dit jaar duidelijk bovenuit steekt, aldus Aernoud Olde, die alle stemmen verzamelt. De top drie bestaat uit Hans Haselager van de PvdA, Jan de Wit van de ChristenUnie en dus Floris Voorink. "Bij de bespreking van de kwaliteiten wordt door meerdere raadsleden uitgesproken dat ze het betreuren dat er (net als bij de vorige verkiezingen) zo veel raadsleden al na een periode mee ophouden", meldt Olde. "De raadsleden hebben het gevoel dat tijdens de raadsperiode door de opgedane ervaring de kwaliteit van de inbreng van de individuele raadsleden flink gestegen is. Ervaring die nu weer wegvalt."

De uitreiking van de twee trofeeën is komende vrijdagavond rond 17.30 uur in Café035 aan de Groest.

'Op verkeerde tijd, op verkeerde moment, op verkeerde plek'

Ockhuijsen vorig jaar. Foto: Bastiaan Miché

hilversum In zijn portemonnee zat net 300 euro. Een paar dagen eerder was hij namelijk jarig en Hilversummer Freek Ockhuijsen wilde graag een nieuwe en best prijzige visparasol aanschaffen. "Daar moet ik nu een jaartje mee wachten."

Vorig jaar september stond de destijds 43-jarige Ockhuijsen ook al in deze krant. Toen als reddende engel nadat hij een Renault Mégane in brand zag staan en de bestuurder, die niets doorhad, waarschuwde. Dit keer is de Hilversummer echter het slachtoffer van een beroving. "Als ik dit soort dingen zie bij bijvoorbeeld 'Opsporing Verzocht' dan denk ik dat dit mij nooit zal gebeuren. Nou, toch wel."

Vorige week donderdagavond rond 18.00 uur was het foute boel. Ockhuijsen kwam vanuit zijn werk bij zijn woning aan de Lorentzweg, via de brandgang erachter, zijn achtertuin in. Op het moment dat hij met zijn sleutels de schuurdeur opende, gaf iemand hem van achteren een klap in zijn nek. "Ik voelde eerst in mijn nek en rug een hand en dacht dat iemand mij wilde laten schrikken", vertelt het slachtoffer. "Ik werd meteen naar beneden gegooid en was even van de wereld."

Op het moment dat de Hilversummer op de grond lag, pakte de verdachte - volgens Ockhuijsen 'een professionele junk' - de portemonnee uit zijn broekzak. Hij rende daarmee vervolgens via de brandgang weg in de richting van de Bellstraat, aldus de politie. De portemonnee - zonder geld - werd later verderop in de brandgang weer aangetroffen.
De politie was snel ter plaatse, maar van de verdachte ontbreekt ieder spoor. Ook is onduidelijk hoe hij of zij eruitziet. "Het ging ook zo snel. Ik heb niemand zien aankomen, ook de buurman heeft niets gezien", vertelt het slachtoffer. "Het was alsof hij uit de hemel was gevallen. Ik heb ook geen ruzie met iemand en ik heb leuke buren. Ik was gewoon op de verkeerde tijd, op het verkeerde moment, op de verkeerde plek."

Een kleine week later heeft Ockhuijsen af en toe nog wel wat hoofdpijn, zegt hij, maar verder gaat het goed. Ook mentaal. "Ik ben geen watje, kan wel wat hebben. Ik ga ook gewoon nog door de gang naar mijn schuur. Slachtofferhulp heeft me ook al gebeld, maar daar zei men ook al dat ik geen hulp nodig heb. Maar ik kan ze altijd bellen."
Ockhuijsen ging een dag later gewoon weer naar zijn werk. Hij werd - gezien zijn verwondingen - regelmatig op de beroving aangesproken. "Is prima," zegt hij, "laat iedereen het maar weten. Misschien levert het nog informatie op."

Wel blij is de vader van twee dochters dat zijn kinderen op het bewuste moment in het huis waren en de beroving niet hebben gezien. "De oudste van 12 belde toen ze me zag en om hulp hoorde roepen meteen 112. Ook voor de jongste van 7 was het heftig om haar papa er zo bij te zien zitten. Ze kwam meteen met ijs uit de vriezer en zei nog: 'Het is goed voor die man dat ik er niet bij was, want ik zit toevallig op judo'."

Fleur Griffioen

(39) geboren en getogen in Hilversum. Hoopt dat burgemeester Pieter Broertjes deze rubriek ook wekelijks leest.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als salarisadministrateur bij Volkswagen Pon Financial Services in Amersfoort en run een gezin."

Wat zijn je hobby's?
"Wandelen met een hond, leuke dingen doen met mijn gezin en borrelen met mijn vrienden."

Hilversum in vijf woorden:
"Bosrijk, eenrichtingsverkeer, dorp, media en Dudok."

In welk café ben je te vinden?
" Karroesel en De Baron."

Als je burgemeester was, dan…
"zou ik een grondige aanpak van de doorstroom van de wegen willen aanpakken om Hilversum aantrekkelijk te maken. Ik moet altijd nadenken hoe ik moet rijden als ik naar de andere kant van Hilversum moet."

Waar ben je trots op?
"Mijn dochters."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Waar een wiel is, is een weg' van Jaap Bressers."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje met witbrood en veel mosterd."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Kerkstraat."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Pieter Broertjes. Ik hoop ook dat hij OnderOns leest."

Heimelijk genoegen?
"Een dagje alleen op de bank met lekkere hapjes en verder helemaal niets."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik gek ben op een wasje draaien."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Een recreatiemeer, zoals het Henschotermeer."

Succesrecept?
"Geen. Ik heb een hekel aan koken. Er zit geen liefde in, zegt mijn man..."

Bijkomen op mediastadbanken op de Groest

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op het nieuwe Marktplein staan de houten bankjes al even. Sinds vorige week kunnen Hilversummers ook even bijkomen op een van de drie nieuwe mediastadbanken die op de Groest zijn neergezet. De meest opvallende staat op de hoek van de Groest en de Kerkstraat: een nieuwe zitplek voor de centrumbezoekers waar vroeger alleen maar fietsen stonden.

Bestuur PvdA treedt af

hilversum Het door enkele leden zwaar bekritiseerde bestuur van de PvdA in Hilversum treedt komende maandag - tijdens een algemene ledenvergadering - af. Dat heeft voorzitter Willem Hendrikx inmiddels laten weten.

Aanleiding is de motie van wantrouwen die enkele prominente leden eind vorig jaar tegen het drie leden tellende bestuur (naast Hendrikx zijn dat secretaris Peter Hermans en penningmeester Inge Zielhorst) indienden. Reden was onvrede over de totstandkoming van de conceptkandidatenlijst van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Het bestuur schorste toen de vergadering en de motie kwam niet ter sprake.
Het landelijk partijbestuur greep - op verzoek van het lokale bestuur - vervolgens in. Dig Istha (oud-wethouder Groningen en voormalig partijbestuur) en Fouad Sidali (wethouder Culemborg en voormalig partijbestuur) kregen het verzoek om met alle betrokkenen te praten en een analyse van de situatie te maken. Dat leidde tot een geheel nieuwe conceptkandidatenlijst die de leden begin dit jaar goedkeurden.

De motie zou echter bij de eerstvolgende ledenvergadering nog worden besproken. Die vindt komende maandagavond plaats. Het huidige bestuur zal aftreden en er komt een interim-bestuur tot na de verkiezingen, aldus Hendrikx. Dat interim-bestuur bestaat uit Istha en Sidali en nog drie lokalen. Wie die drie zijn wil Hendrikx niet zeggen. De leden moeten nog akkoord gaan met deze namen. In de maanden na de verkiezingen, als de rust weer wat moet zijn teruggekeerd, moet er een geheel nieuw lokaal bestuur komen.

Masterplan Philipshof komt later

HILVERSUM Hoe de nieuwe woonwijk eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. Wethouder Floris Voorink, verantwoordelijk voor de Philipslocatie, laat weten dat hij meer tijd nodig heeft om samen met Philipshof het masterplan goed in te vullen.

De raad heeft aangegeven bij Voorink nog wensen te hebben. Zij mist het percentage sociale woningbouw, de zichtlijnen van de stad naar de natuur en de hoeveelheid woningen in het plan. Dat heeft geleid tot extra overleg om een 'mooie nieuwe wijk te realiseren'.

Geldboete dreigt voor ondernemer die deuren op afgesproken tijd dichthield

CDA: 'Die boete willen wij van tafel hebben'

Van een boete zou geen sprake zijn als een ondernemer besluit de winkeldeuren dicht te houden. Dat blijkt toch anders. De eerste waarschuwing is een feit.

Volgens het CDA wordt er wel degelijk gehandhaafd als winkels in het centrum dicht zijn op afgesproken momenten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat het niet open zijn op vastgestelde winkeltijden gevolgen kan hebben, is nu wel duidelijk. Bij de eerste centrumondernemer is een waarschuwing op de deurmat geploft omdat de deuren dicht waren op een tijdstip dat deze open hadden moeten zijn. CDA Hilversum vindt dit een slechte ontwikkeling, zeker met het oog op het waarschijnlijk vrijgeven van de koopzondagen.

"Wij willen die boete van tafel hebben", is de duidelijke oproep van CDA-raadslid Gerben van Voorden, nadat de coalitiepartij achterhaald had dat een ondernemer (naam van de zaak blijft anoniem, red.) een waarschuwingsbrief had ontvangen. In dit schrijven staat klip-en-klaar dat het opnieuw dicht zijn op de door de winkeliers en eigenaar van het winkelcentrum afgesproken openingstijden financiële gevolgen heeft. Het gaat om een bedrag van ruim 2.500 euro per keer.

“Het bewijs is er echt. Het zou een forse boete kunnen zijn, want nu gaat het nog om een waarschuwing”, stelt CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker. In de nabije toekomst, als de meerderheid van de raad na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart het licht op groen zet voor 52 koopzondagen in het jaar, betekent dat voor de ondernemers dat zij zeven dagen per week op de afgesproken tijden open moeten zijn. Winkelcentra-eigenaren Kroonenberg Groep (Hilvertshof) en Achmea (de Gooische Brink) hebben daar met de desbetreffende winkeliersverenigingen afspraken over gemaakt. “Daar wordt wel degelijk op gehandhaafd”, is de conclusie van het CDA.

Twee weken geleden kaartten de christendemocraten een mogelijke koopzondagboete al aan. Momenteel polst de partij de mening van Hilversummers en ondernemers in een online-enquête. De suggestie dat er in Hilversum sprake zou zijn van een koopzondagboete deed centrummanager Kjeld Vosjan af als nepnieuws. Alleen in het Hilvertshof zou de Kroonenberg Groep kunnen handhaven, omdat dat zwart-op-wit staat in de huurovereenkomsten of in het huisreglement. Handhaving in 2018 is niet aan de orde, meldde Vosjan.

Geconfronteerd met de waarschuwing die de ondernemer heeft ontvangen, zegt centrummanager Kjeld Vosjan dat het hem verbaast. “Onze lobby is altijd geweest dat wij geen boetes willen. Het moet aan de ondernemers zelf zijn of zij open willen. Wij snappen heel goed dat niet alle winkels op zondag opengaan. Dat gaat niet gebeuren."

Zelf is het CDA tegenstander van de verruiming van de Winkeltijdenverordening. In dit geval gaat het de partij vooral om de bescherming van de ondernemers en de werknemers. Zij zouden zelf de keuze moeten hebben om open te gaan. Dat moet niet worden afgedwongen door met torenhoge boetes te gaan dreigen. "Iedereen zegt dat Hilversum bruisend moet worden en ook wij willen een levendig centrum, maar dan moet je juist letten op de kleine ondernemers. Wij hebben daar grote zorgen over", aldus Streutker.

Bloemenbuurt heeft nu met stichting een officiële spreekbuis

Buurt Post Zuid de Lelie zet zich in voor terugkeer van buurthuis De Lelie

De vier bestuursleden met de statuten van de opgerichte stichting. Foto: Buurt Post Zuid

HILVERSUM De eerste gesprekken over een multifunctioneel gebouw op de locatie van het afgebrande buurthuis De Lelie zijn gaande. Buurtbewoners zitten aan tafel met de gemeente Hilversum, Bink Kinderopvang, Versa Welzijn en ATC Scholengemeenschap. Stichting Buurt Post Zuid de Lelie is de spreekbuis van en voor de omwonenden. Hun inzet is de terugkeer van een buurthuis aan de Leliestraat.

Stichting hoopt op traject en project voor en door de buurt

De notulen waren al enige tijd geleden opgesteld door Jan Slingerland. Maandag is hij samen met de drie andere bestuursleden - Jacqueline van Oostveen, Floor Potters en Gonny van Reede - naar de notaris gegaan. Daar zijn de statuten van de stichting vastgelegd en zag Buurt Post Zuid de Lelie officieel het levenslicht. Wethouder Eric van der Want gaf eerder al aan dat hij dat een verstandige zet vond. Daarmee is er een aanspreekpunt van de buurt.

De vier bestuursleden, tevens wijkbewoners, zetten zich in voor de belangen van hun buurt. In de overleggen heeft de stichting, die nu een officiële partij is, een stem. "Wij zijn de spreekbuis van de buurt", aldus Van Oostveen. Dat houdt in dat het kwartet in gesprek is met de andere partners over de invulling van de nieuwe voorziening, die op den duur terugkomt in de Bloemenbuurt. Zelf houden zij de bewoners op de hoogte via de wijkkranten, social media en inloopmomenten in het tijdelijke buurtonderkomen aan de Hilvertsweg, dat er binnenkort moet komen. Daarnaast is het belangrijk dat de omwonenden de bestuursleden blijven voeden met hun ideeën en voorstellen en feedback blijven geven.
Terugkeer van de Lelie is het uitgangspunt. Dat is de grootste wens van de buurt. Het geliefde buurthuis moet terugkeren en dan het liefst in dezelfde hoedanigheid als voor 22 maart 2017 en op dezelfde locatie met hetzelfde aantal vierkante meters. Daarbij houden de buurtvertegenwoordigers ook de rest van de wijk in ogenschouw, zoals de parkeer- en de verkeersdruk mocht er een kinderopvang komen. Met de komst van het trampolinepark in de nabijgelegen Clemenskerk neemt die druk naar alle waarschijnlijkheid al toe. Een andere wens is als dat bouwtechnisch haalbaar is om de historische voorgevel te behouden en te integreren met de nieuwbouw.
Wat de stichting betreft, wordt dit traject en project er echt één van voor en door de buurt. "We willen zo veel mogelijk doen met de bewoners", meldt Van Oostveen. De kennis en kunde zit daar. De buurtpost wil gaan inventariseren wie wat allemaal in z'n mars heeft. "Er wonen heel veel mensen die allemaal hun eigen expertise en kwaliteiten hebben, zoals architecten, zzp'ers, boekhouders en slopers. Is het niet prachtig als we het gebouw letterlijk kunnen ontwikkelen en bouwen met de buurt, zodat het ook echt van ons wordt."

Bijna jaar na verwoestende brand toch nog een feestje

De Lelie zoals hij er nu uitziet blijft voorlopig zo staan. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Al vrij snel nadat Wijkcentrum de Lelie vorig jaar was afgebrand, was de gedachte binnen het bestuur van eigenaar de Emmaus-Paulusparochie dat het nieuwe pand hoe dan ook een maatschappelijke bestemming moest hebben, vertelt vicevoorzitter Willem Kralendonk. "En toen alle partijen - de gemeente, buurt, Versa, Alberdingk Thijm Scholen (ATS) en Bink Kinderopvang - bij elkaar kwamen was het voor ons een feestje."

Gemeenteraad én bisdom moeten nog groen licht geven

En een feestje is het dinsdagmiddag in de Paulusschool, pal naast het nog altijd troosteloos ogende wijkcentrum. De hierboven genoemde partijen staan namelijk op het punt om de intentieverklaring te ondertekenen. Volgens alle partijen is dit een belangrijke stap in de realisatie van een volgens velen broodnodige buurtvoorziening in de wijk. Van der Want zegt daarbij zelfs dat de brand zo verwoestend is geweest dat het kansen biedt. Hij rekent het zichzelf of de gemeente overigens niet aan dat het na de brand lang duurde voordat er nu een uitkomst is.
Na de brand van vorig jaar heeft de gemeente meerdere malen gesproken met het parochiebestuur over (her)bouw van het wijkcentrum en/of herontwikkeling van de locatie. Eind vorig jaar werd duidelijk dat de parochie wilde verkopen. Voorwaarde daarbij was dat de nieuwe locatie een maatschappelijke bestemming kreeg, al waren er geïnteresseerden die deze functie wilden combineren met woningbouw. Uiteindelijk was er toch een deal tussen de parochie en de gemeente; wel moeten de gemeenteraad en het bisdom nog groen licht geven.
Hoe die voorziening eruit moet komen te zien, is nog de grote vraag. Er komt eerst een onderzoek naar wat er allemaal mogelijk is. En the sky is niet de limit, benadrukt Van der Want als er gesproken wordt over de financiële middelen. Duidelijk is wel dat alle partijen meebetalen en dus ook bepalen. En het is zeker niet de bedoeling dat wanneer een meerderheid van de partijen voor een bepaald iets is en een kleine meerderheid tegen, dit besluit er doorheen wordt gedrukt.
Bestuursvoorzitter Saskia Makker van ATS ziet door de samenwerking mogelijkheden om het veertig jaar oude schoolgebouw een boost te geven, zegt zij. En ook Monique Wittebol gelooft dat wanneer de school en het wijkcentrum in elkaar worden gevlochten er veel meer mogelijkheden zijn.
Het haalbaarheidsonderzoek moet dit najaar zijn afgerond. Tot dan gebeurt er niets met het afgebrande gebouw, waar buurtbewoners nu dagelijks tegenaan moeten kijken.

Nachtje wachten op jaar lang gratis donuts 'best leuk om mee te maken'

Donutshype ook in Hilversum, maar zo'n Strawberry Valentine smaakt wel lekker

Dunkin' Donuts Hilversum is open. Honderden mensen stonden woensdag in de rij om de verschillende smaken te zien en vooral te proeven.

hilversum "Eigenlijk houd ik helemaal niet zo van donuts", vertelt Lucelle van de Berkt (45). Zij staat samen met haar dochter Floor Meijer (14) al urenlang vooraan in de rij om als één van de eerste honderd klanten de nieuwe vestiging van Dunkin' Donuts in het Hilvertshof binnen te komen om zo een jaar lang iedere week een doosje van zes gratis donuts te kunnen scoren. "We hebben hier in een tentje geslapen. Eigenlijk ging dat betrekkelijk makkelijk."

De allereerste bezoeker is Jordi Faber uit Almere. Hij stond dinsdagmiddag rond 15.00 uur al voor de deur. Met zes verschillende donuts en een beker koffie ('Daar was ik wel aan toe") verlaat hij het pand, dat zowel binnen als buiten het Hilvertshof een ingang heeft. "Dit is leuk om mee te maken. Ik heb een tijdje in Miami gewoond en daar haalde ik ook weleens een donut. Ik vind ze erg lekker."

Foto: Bastiaan Miché
Max (links) geniet van zijn donut. Foto's: Bastiaan Miché

Managing director Roberto Fava van Dunkin' Donuts Netherlands kijkt tevreden toe. Hij vertelt dat rond 23.30 uur - dus ruim zeven uur voor de opening - de eerste honderd gelukkigen al een kaartje voor gratis donuts hadden bemachtigd. Dat was ook wel de verwachting, al was er natuurlijk wel regen voorspeld. De verbouwing van de zaak heeft vier weken geduurd en is nagenoeg vlekkeloos verlopen. De datum van 31 januari is dan ook nooit in gevaar gekomen. Het terras voor de winkel moet nog wel even op zich laten wachten. Maar tot dan kunnen de liefhebbers prima binnen zitten.
Max is een van die klanten die binnen bij het raam - aan de andere kant staan nog tientallen mensen in de rij - van zijn Strawberry Valentine geniet voordat hij naar school moet. Gezien zijn vermoeide blik heeft hij daar weinig trek in.

Groeiende interesse voor poëzie aanwakkeren bij jong en oud

Mieke van Zonneveld volgt Robert Grijsen op als stadsdichter

De liefde voor poëzie is wat Robert Grijsen en Mieke van Zonneveld verbindt. Maar de twee dichters blijken nog meer gemeen te hebben.

Dinsdag hielden Robert Grijsen en Mieke van Zonneveld in Voorhoeve een signeersessie. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Schrijven over zaken waar ze normaliter niet over zou schrijven, is een kwestie van wennen. Duidelijk is weel hoe Mieke van Zonneveld de job van de nieuwe Hilversumse stadsdichter gaat invullen. De geboren Hilversumse wil zichtbaar zijn én poëzie voor een breed publiek interessant maken.

Aan een tafeltje in Luno Kitchen zijn de oude en de nieuwe stadsdichter al geanimeerd in gesprek. Het blijkt de eerste ontmoeting te zijn van de twee. Onderwerp is donderdagavond: het moment van de wissel van de wacht. In het Muziekcentrum van de Omroep nam Grijsen afscheid als eerste stadsdichter van Hilversum. Tijdens de start van de Week van de Poëzie las hij werk voor in een goed gevulde Studio 1. "Een avond met een weemoedig tintje", is zijn korte terugblik.

Aan het einde van de sessie gaf Grijsen het stokje van het 'stadsdichterschap' figuurlijk over aan de 28-jarige inwoonster van Amsterdam. Dat ging via een livestream. Van Zonneveld was in Den Haag voor de uitreiking van de VSB Poëzieprijs, waar zij voor genomineerd was. Die prijs was voor Joost Baars. Toen was zij al in de wetenschap dat zij in de voetsporen van Grijsen treedt. Het idee heeft even moeten bezinken, maar nu is zij vereerd de nieuwe stadsdichter te zijn.

Zij ziet kansen jongeren te enthousiasmeren voor poëzie

Haar opdracht voor de komende 24 maanden luidt om onder andere acht gedichten per jaar te schrijven waarin zij haar poëtische blik geeft op Hilversum. In opdracht schrijven over onderwerpen is lastig. Daar hebben beiden ervaring mee. "Het kwam niet altijd even makkelijk", meldt Grijsen. Als voorbeeld geeft hij het opknappen van het centrum. Normaliter is dat geen item waar hij over zou schrijven. Meest moeilijke gedicht dat hij heeft moeten schrijven is over MH17. Bij de onthulling van het monument in het Dudokpark droeg hij zijn gedicht over troost voor. Een jaar eerder had Van Zonneveld hierover ook een gedicht geschreven dat zij toen voorlas bij de kleinschalige herdenking in de St. Vituskerk. "Daar ben ik ruim een maand mee bezig geweest", herinnert ze zich.

Hoewel zij zich realiseert dat zij niet voor heel Hilversum een goede stadsdichter kan zijn, wil Van Zonneveld naast haar eigen gedichten poëzie breder onder de aandacht brengen in haar geboortedorp. Zelf kwam zij al op jonge leeftijd in aanraking met poëzie: op school en in de kerk. Precies hetzelfde traject als Grijsen heeft doorlopen, zo blijkt.

'Wees trouw aan jouw eigen stijl en manier van observeren'

In het onderwijs ziet zij kansen om jongeren te enthousiasmeren en te stimuleren om zelf te gaan schrijven. Van Zonneveld geeft les op de Internationale School aan de Emmastraat. "Tegelijkertijd wil ik ook iets doen voor mensen die al wel geïnteresseerd zijn in poëzie." De 28-jarige treedt al op door heel het land en denkt bijvoorbeeld aan intieme poëziesalons: bij mensen thuis gedichten voordragen met muziek erbij.
Grijsen en Van Zonneveld omschrijven het maken van een gedicht als de meest pure uiting die er voor hen is. Voor beiden is het communiceren zonder concessies, geen snel vormgegeven voorgekauwde woordsnack. "Ik vind het mooi dat het een gedicht iets kan zeggen zoals het echt is. Door heel precies te formuleren kun je gevoel en gedachte recht doen. Zoals jij iets ervaart en daarin kan jouw gevoel ook twee kanten op gaan. Dat alles maakt het heel intiem", aldus de docente.

Blijf bij jezelf, is de belangrijkste tip die Grijsen heeft voor zijn opvolgster. "Wees trouw aan jouw eigen stijl en manier van observeren. Doe het zoals jij denkt dat het goed is. Schrijf niet naar de mensen toe. Heb veel plezier. Wees zichtbaar en wakker de interesse voor poëzie aan bij jong en oud", geeft hij Van Zonneveld mee.

Zorgen over toegenomen jeugd- en drugsoverlast in Hilversum

Hilversummers voelen zich veiliger en aantal inbraken daalt, maar...

Burgemeester Broertjes verklaart jeugd- en drugsoverlast in Hilversum de oorlog. De integrale aanpak daartegen moet daarom verder worden uitgebreid.

Burgemeester Broertjes is tevreden over de uitkomsten, maar het kan beter. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Minder criminaliteit, minder inbraken en meer Hilversummers voelen zich veiliger in de eigen buurt en het uitgaansgebied. Aan de andere kant is er meer jongerenoverlast en drugs- en alcoholoverlast. Dit is een greep uit de resultaten van de evaluatie van het zogenaamde Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2015-2018 van de gemeente Hilversum.

De criminaliteit in Hilversum is de afgelopen vier jaar met 15 procent gedaald. Het is gelukt de veiligheidsgevoelens te verbeteren voor het uitgaansgebied ten aanzien van hangplekken voor jongeren, het centrum en station Hilversum.

Ook is het aantal inbraken in de afgelopen jaren fors met 17 procent gedaald en groeide het aantal WhatsAppgroepen. De veiligheid in Hilversum krijgt van de bevolking het rapportcijfer 7,1. Acht van de tien Hilversummers voelen zich veilig in de eigen buurt volgens de Veiligheidsmonitor.
In het IVP 2015-2018 benoemde de gemeente drie jaar geleden tien speerpunten. De doelstellingen van zes van deze tien speerpunten zijn succesvol behaald: aanpak veiligheidsgevoelens, woninginbraak, jaarwisseling, veilig uitgaan, radicalisering en veiligheid op stations. Broertjes wil op die punten daarom vooral doorgaan met de bestaande inzet.
Daarentegen zijn de resultaten van een viertal speerpunten tegengevallen: de aanpak van jongerenoverlast, drugs- en alcoholoverlast, 'senioren en veiligheid' en mensenhandel. Over het geheel genomen is de uitvoering van het veiligheidsplan voldoende succesvol geweest.

'Buurt meer betrekken bij het vergroten van veiligheid in de buurt'

Burgemeester Broertjes is zeker tevreden met de behaalde resultaten, maar maakt zich zorgen over de stijging van jeugdoverlast en van het aantal meldingen van verwarde personen. De aanpak van drugsoverlast is eveneens een punt van zorg. "Uit de evaluatie blijkt dat het niet is gelukt de jeugdoverlast substantieel terug te dringen", aldus Broertjes. "De invloed van jeugdoverlast op de buurt en op ondernemers is groot. Daarom is het nodig de integrale aanpak verder uit te breiden, met name richting preventie en vroegsignalering. Ook willen we scholen, ouders en de buurt meer betrekken bij het vergroten van veiligheid in de buurt."
De gemeente Hilversum werkt sinds 2014 aan de aanpak van ondermijning. Broertjes wil daarom ook de komende jaren stevig inzetten op de aanpak van ondermijnende criminaliteit. "De rode draad is de aanpak van drugsoverlast en drugscriminaliteit."
Ook van belang is het om de buurten te versterken, blijft Broertjes benadrukken. "Dat vereist ook voor de komende periode goede samenwerking."

'Grote kloof tussen arm en rijk'

Wethouder Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Volgens wethouder Eric van der Want valt het met de kloof tussen politiek en burgers best mee. Die is niet zo groot als gesuggereerd. De kloof tussen arm en rijk verdient volgens de bestuurder juist meer aandacht.

Dat schrijft de scheidend wethouder - hij keert na de verkiezingen niet meer terug - in zijn blog. Van der Want geeft de gemeenteraad een compliment. In zijn ogen is de afstand tussen de politiek en de inwoners in de afgelopen jaren verkleind doordat de raad steeds vaker goed in staat is geweest het debat centraal te houden. "Het gaat om datgene waar het werkelijk om gaat in plaats van het politieke gekissebis", is zijn conclusie.

Een dieper gewortelde kloof, waar meer aandacht voor moet komen, is die tussen arm en rijk. "De kloof van meedoen en niet meedoen. Erbij horen en er niet bij horen", stelt Van der Want. "Het CBS deed daar onlangs onderzoek naar. Niet alle inwoners profiteren van de toenemende welvaart door de aantrekkende economie. Dat klopt niet en die ontwikkeling baart grote zorgen. Onvrede door niet mee kunnen doen vertaalt zich in boosheid en een verwijt aan bestuur en overheid. Daar moeten we nationaal en lokaal nodig iets aan doen. Iets fundamenteels."

Inkomenspolitiek is niet aan de gemeente. Dat is de taak van het Rijk. Wel vindt de wethouder dat Hilversum het aantal minimaregelingen eens tegen het licht mag houden bijvoorbeeld. Wat voor effect hebben die op werkelijk meedoen, is een vraag die hij opwerpt. "Ik adviseer de gemeenteraad de samenhang van de bestaande minimaregelingen onder de loep te nemen. Daarbij gaat het niet zozeer om meer of minder, maar om anders en beter om de werkelijke kloof tussen meedoen en niet meedoen te overbruggen."

Niet meer voor bewoners aan de slag gaan, maar met ze samenwerken

Bewonersverenigingen willen inspraak bij (her)ontwikkeling Oost

Hoewel het vertrouwen niet groot is, is het tijd om verder te gaan. Gemeente en bewoners kunnen niet zonder elkaar als het gaat om de vele plannen in Oost.

Wat gaat er gebeuren met de Eemnesserweg 7a waar Theater Achterom voorheen zat? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Niet voor de bewoners aan de slag gaan, maar juist met hen samenwerken. Tegelijkertijd moeten buurtbewoners zich goed realiseren dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de plannen in hun wijk als zij aan tafel zitten met de gemeente. Op dat spoor hopen de bewoners in Oost te komen, zo bleek eind vorige week tijdens een gezamenlijk overleg in wijkcentrum De Geus.

Alles staat en valt met vertrouwen. Daar ontbreekt het nog weleens aan bij de verschillende bewonersverenigingen. In hun ogen heeft de gemeente het te vaak laten afweten, is er niet gereageerd op voorstellen of is terugkoppeling van bijeenkomsten over ontwikkelingen van plannen uitgebleven en zijn gemaakte afspraken niet nagekomen vanuit het raadhuis. Het vertrouwen tussen de bewoners en de gemeente hapert, maar de resultaten uit het verleden moeten geen basis zijn voor de nabije toekomst. Het besef is er dat de twee partijen elkaar keihard nodig hebben.

In Oost staat nogal veel op stapel qua (her)ontwikkeling om zo de verrommeling tegen te gaan en Over 't Spoor op te knappen. Zelf had de vergaderdelegatie een lijst opgesteld met 39 pijnpunten, met bijvoorbeeld het (betaald) parkeren in de wijken, het leegstaande pand van Theater Achterom en de leegloop van bedrijventerrein Venetapark. Buurtbewoners willen actief betrokken worden bij de totstandkoming van de plannen. Of eigenlijk willen ze nog iets meer dan dat: ze willen zeggenschap over wat er in hun buurt gebeurt.

Een overzicht van de pijnpunten in Oost.

In Oost willen bewoners verantwoordelijkheid. Dat is klip-en-klaar

Vertegenwoordigers uit de Geuzenbuurt, de Elektrobuurt, bewonersvereniging OSP en de Liebergerweg schoven vorige week donderdag aan bij het bewonersoverleg Oost. Hierbij zat de gemeente in de vorm van twee buurtcoördinatoren en een ambtenaar eveneens aan tafel. Naast de constatering dat het tot nu toe te vaak over de bewoners is gegaan, inventariseerden de aanwezigen de knelpunten en zochten zij vooral naar een manier om de dialoog op een goede manier op gang te krijgen om uiteindelijk met de gemeente en de andere betrokkenen, zoals vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars, aan tafel te komen als het gaat over de ontwikkeling van de eigen wijk en Oost.

Daar ligt een taak voor de buurtcoördinatoren van 1221 en 1223, Jaco Huisman en Marian van Diemen. Zij moeten overzicht krijgen in wat wijkoverstijgende thema's zijn en wat onder buurtspecifieke onderwerpen valt. De Geuzenbuurt hoeft niet mee te praten over de problemen en de mogelijke oplossingen voor het distributiecentrum van de Hunkemöller op de Liebergerweg. Gezamenlijk overleg voeren heeft wel zin als het gaat om de overlast die bedrijven geven die in de arbeiderswijken zijn gevestigd. De belangrijke aandachtspunten moeten op de wijkagenda komen.

Invloed uitoefenen en inspraak krijgen zoals de bewoners in Oost aangeven, is ook wat de gemeente voor ogen heeft. Het raadhuis binnenstebuiten keren en gebruikmaken van de kennis en kunde van de expertise in de wijk, terwijl de rol van het raadhuis vooral faciliteren is, zijn de hoofdingrediënten van het buurtgericht willen werken. Is de gemeente al zover en kunnen de buurten het eigenaarschap aan? In Oost willen ze die verantwoordelijkheid. Dat was klip-en-klaar tijdens het bewonersoverleg.

De instrumenten om op deze manier te gaan werken in Hilversum zijn aanwezig. Dat was de conclusie van Eisse Kalk, adviseur MeerDemocratie. Het is tijd om daar gebruik van te maken. Als voorbeeld gaf hij de bewonerseffectrapportage. Dat is een middel dat ervoor zorgt dat er vooraf overleg is met bewoners over het wel of niet verlenen van een vergunning. Meteen werd verwezen naar de afgegeven vergunning voor de Kleine Drift 35a, het oude Ascensio-pand. Dit instrument klonk de aanwezigen als muziek in de oren. De bereidwilligheid om in gezamenlijkheid met elkaar op te trekken, is daar. Nu is het tijd voor de invulling.

Impuls welzijn 'verkiezingsretoriek'

Raadslid Marleen Remmers van GroenLinks kraakt zorginvestering

Foto: GroenLinks Hilversum

HILVERSUM "Bij het scheiden van de markt leert men de kooplui kennen." Dat was de gedachte bij GroenLinks-raadslid Marleen Remmers bij het bericht dat Hilversum de komende twee jaar bij elkaar ruim drie miljoen euro zorggeld investeert in welzijn door voorzieningen in de wijk te versterken. "Verkiezingsretoriek", aldus Remmers.

Zij meent dat het college van burgemeester en wethouders met daarin D66, VVD en CDA er veel te lang over heeft gedaan om dit plan op papier te krijgen. "Op 21 maart (de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, red.) geven inwoners van Hilversum hun mening over het gevoerde beleid. En ik denk dat de wethouders hopen dat het laatste beeld beklijft in de hoofden van alle inwoners", aldus Remmers.
Volgens haar zijn de Hilversummers goed in staat om iets langer terug te kijken. De afgelopen jaren wilden B en W het budget voor welzijn van 3,5 miljoen afbouwen naar 0 euro. "En natuurlijk kon je erop wachten", aldus Remmers. "Welzijnswerk, geconfronteerd met zulke enorme bezuinigingen in korte tijd, raakt op drift, medewerkers zijn overbelast en tijd voor de gewenste verandering was er absoluut niet."
De investering van 1,5 miljoen dit jaar en 1,7 miljoen volgend jaar moet leiden tot minder zorgkosten, aldus wethouder Eric van der Want van Zorg en Welzijn vorige week. Samen met verschillende zorgpartners komen er gebouwen en voorzieningen voor meerdere doelgroepen. De wethouder gaf wel aan dat het plan wat hem betreft liever eerder was gepresenteerd, maar door 'bekende omstandigheden' (het vertrek van wethouder Arjo Klamer, red.) was dat niet gelukt. "Blijkbaar was het vertrek van de SP en wethouder Klamer noodzakelijk om de koers te wijzigen", aldus Remmers. "In elk geval lijkt bereikt dat zorg- en welzijnsinstellingen elkaar beter kunnen vinden, dat er meer wordt samengewerkt en dat er minder versnippering van het aanbod is."

Inpandig fietsparkeren blijft hoog op het verlanglijstje

Donderdag werden fietslampjes uitgedeeld nu alle extra fietsplekken zijn gerealiseerd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Verdeeld over twee periodes zijn er vijfhonderd extra parkeerplekken voor de fiets gerealiseerd in het centrum. De laatste klus vond plaats op de Groest. Maar de gemeente kijkt alweer verder. Nog altijd heeft Hilversum de wens om een inpandige fietsparkeergarage te realiseren, omdat meer en meer Hilversummers de fiets pakken als zij naar het dorp gaan.

Meer ruimte bieden om de fiets te stallen is nodig. Het fietsgebruik neemt nog altijd toe, terwijl de rek er in de openbare ruimte wel uit is. De extra gecreëerde fietsenstallingen op de Kerkbrink, bij Mout, op het plein voor Dille en Kamille en op de Groest zijn de laatste plekken waar nieuwe voorzieningen konden worden neergezet. Dan blijft alleen een inpandige oplossing over. In zo'n locatie wil de gemeente de 'fietsenstaller' meer bieden. De tweewieler staat dan niet alleen overdekt in een bewaakte stalling, maar de gemeente denkt onder andere ook aan oplaadpunten voor e-bikes en een toilet.

Dat staat hoog op het verlanglijstje. Een geschikte locatie is voorlopig niet voorhanden. Een goede plek vinden is lastig en heeft onder meer te maken met de ontwikkelingen in de markt en de wensen van projectontwikkelaars of vastgoedeigenaren. In april 2017 had wethouder Floris Voorink twee plekken op het oog: een winkelpand op de Zeedijk en de Groest. Deze leegstaande panden werden snel betrokken door ondernemers en daardoor was de ruimte om in in totaal 730 fietsenstallingen te realiseren weg. Daarom was de VVD-bestuurder genoodzaakt oplossingen te vinden in de openbare ruimte.

Een geschikte locatie in het centrum is nog niet voorhanden

Naast de extra vijfhonderd fietsparkeerplekken gaat het de gemeente ook om gedragsverandering te kunnen bewerkstelligen. Dat er iedere zaterdag een fietsenzee stond op de Groest komt doordat iedereen zo dicht mogelijk bij de winkels wil parkeren. Dat leidt tot een rommelig straatbeeld. Op andere plekken in het centrum zijn vaak nog wél nietjes vrij om de fiets in te zetten. Als voorbeelden noemt Voorink het Wagenmakersplein en de Koornstraat (ingang van de Gooische Brink).
Tevens moeten Hilversummers goed weten waar en hoe zij hun fiets neerzetten. De tweewieler mag alleen nog maar worden geparkeerd op de daarvoor bestemde plekken. Op den duur wil de gemeente hier ook echt op gaan handhaven. Nu is vooral het devies om de inwoners te informeren door middel van een campagne. Later dit jaar volgen waarschuwingen.

Altius koploper na ruime en verdiende zege tegen FC Hilversum

'We houden de regie in handen en lopen nu niet achter de feiten aan'

Altius was zaterdag de betere ploeg. Foto: Bastiaan Miché

hilversum In de altijd enerverende derby tussen Altius en Hilversum, tevens de topper in de derde klasse van het zaterdagvoetbal, was het binnen een minuut al raak door een treffer van Bilal Bilal el Morabet. Altius won uiteindelijk verdiend met 4-1.

Zege Vicotoria in derby tegen Loosdrecht
mooie opsteker

"Dat was zeker een lekker begin in de eerste wedstrijd na de winterstop", opent Altius-aanvoerder Arno Calis, die met zijn ploeg op doelsaldo nu lijstaanvoerder is in de 3e klasse C. "Door deze belangrijke overwinning houden we de regie in handen en lopen we nu niet achter de feiten aan.

Komende zaterdag treffen de oranjehemden Waterwijk, dat evenveel punten heeft als de Hilversumse ploeg, maar een minder doelsaldo. "We willen in Almere zeker winnen; in elk geval niet verliezen", aldus Calis. "Daarna staan er nog een paar lastige wedstrijden op het programma, allemaal clubs uit de top zes van de ranglijst. Daarna moeten we bekijken of er een periodekampioenschap in zit of liever nog: kampioen worden en direct promoveren."
De laatkomers bij de derby hadden pech. Zij misten drie doelpunten, want na de snelle openingstreffer van de thuisploeg maakte Hilversum vijf minuten later 1-1 door Maikel Thé. In de tiende minuut was het Ruben Bakker die na een voorzet van Stef Kaashoek met een wereldgoal de 2-1 noteerde.
Bakker was met treffer nummer vier 'the man of the match', opnieuw na een op maat gezette voorzet van Kaashoek. De wedstrijd was toen al gespeeld, want kort na rust scoorde Jordi Arp de verlossende 3-1. Hilversum geloofde er niet meer in. Calis: "Wij vonden het na de 4-1 ook wel prima met de lastige duels nog voor de boeg. Er kwamen nog wel wat kansen, maar meer ook niet."
Naast de overwinning nog meer goed nieuws voor Altius. Trainer Herman Wallenburg heeft zijn contract met de oranjehemden met één jaar verlengd.

In de tweede klasse won Victoria de derby uit bij Loosdrecht met 3-0. Een mooie opsteker na de winterstop, vindt ook Victoria-coach Stijn van 't Hooft. "Bijna twee maanden hebben we door afgelastingen geen competitiewedstrijd meer gespeeld. Wel oefenwedstrijden, maar competitievoetbal is van een andere orde. Daarbij is de derby tegen Loosdrecht bijzonder, aangezien we in competitieverband nog niet eerder tegen hen hebben gespeeld. Daarom was er wat spanning vooraf. Na deze overwinning gaan we met een goed gevoel zaterdag de strijd aan met Almere."
De thuiswedstrijd van komende zaterdag is belangrijk. FC Almere staat met een wedstrijd meer gespeeld slechts één punt achter Victoria. Maar Van 't Hooft waakt als geen ander voor ongecontroleerd optimisme.

Cross mooie seizoensafsluiter De Adelaar

De singlespeedwedstrijd. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Spektakel op het mooie parcours van GWC de Adelaar zondagmorgen: voor het eerst was er op de Hilversumse baan een zogenaamde singelspeedwedstrijd, cyclocross met maar één versnelling.

Het evenement gold als het toetje van de Oogzorg Briljant koppelcross, de afsluiting van het crossseizoen. Er stonden dit keer ruim dertig koppels (één 40+ en één 40-) aan de start. Zij kregen een zeer gevarieerd parcours voorgeschoteld: lange snelle stroken, afgewisseld door kombochten, een zandbak met bocht, een stevige trap, diverse heuveltjes en een wasbord. Na de start door 'jonkies' namen na één ronde de 'oudjes' het over.

Uiteindelijk vormden Ad Guldemeester en zijn schoonzoon Jordy Beuker het winnende duo. Zij eindigden voor het Kortenhoefse duo Raimon Knip en Marco Ehlert en pakten zo de Zilveren Helm. Micha de Vries wist vorig jaar met Roderik Egberink de helm te winnen, maar moest nu met Willem van Heerd genoegen nemen met een vijfde plaats.

29 / 32

NJJO onder leiding van Anton Goudsmit.

Vrijdag 2 februari

Honderdste Seinconcert

20.15 uur | Kerkgebouw de Morgenster

De Serie Seinconcerten is toe aan een groots jubileumconcert n.a.v. het honderste concert! Rising star op viool Noa Wildschut, jazzviolist Tim Kliphuis met zijn trio en een burenensemble luisteren de feestavond op met muziek van o.a. Bach, Vivaldi en Tchaikovsky.

Hormoontherapie

13.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Op vrijdag 2 februari organiseert Viore, in samenwerking met Tergooi, een vragenuurtje over hormoontherapie bij prostaatkanker. Van 13.30 tot 14.30 uur is een deskundige van Tergooi aanwezig om uw vragen te beantwoorden. De toegang is gratis. Kijk voor meer info op www.viore.org.

Zaterdag 3 februari

Doorbreek je uitstelgedrag

9.15 uur | Ontwerpfabriekje

Stel je vervelende klusjes altijd uit? Ben je het zat om een vol hoofd te hebben van alles wat je uit hebt gesteld? Wil je je tijd nuttig besteden in plaats van het te verdoen aan uitstelgedrag? Bij deze workshop ga jij aan de slag met het doorbreken van je uitstelgewoontes.

Intieme Bachcantate

16.30 uur | Grote Kerk

Op zaterdagmiddag 3 februari klinkt in de Grote Kerk te Hilversum de cantate 'Nur jedem das Seine'. Een mooie intieme cantate met Italiaanse invloeden van Johann Sebastian Bach. Vier solisten uit Vocaal Ensemble Quink zingen alle onderdelen van deze cantate. Aanvang 16.30 uur. De toegang is vrij.

Zondag 4 februari

Wandeling na verlies

11.00 uur | Brasserie Zonnestraal

Op de eerste zondag van de maand organiseert Miranda van den Eijnden van Artesia een boswandeling na verlies. De wandeling is voor iedereen die verlieservaring(en) door overlijden kent. Graag even aanmelden als je mee wilt lopen bij info@praktijkartesia.nl.

Dirk Scheele - 'Feest!!!'

15.00 uur | Theater Gooiland

Op zondag 4 februari speelt kinderpopster Dirk Scheele zijn vrolijke popconcert 'Feest!!!' (2+) in Schouwburg Gooiland in Hilversum. Samen met een liveband speelt hij zijn leukste en bekendste kinderliedjes.

Dinsdag 6 februari

Meditatie - Maak tijd voor je hart

20.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

Kom kennismaken met meditatie zoals dat in de afgelopen 2000 jaar in de christelijke traditie een plek heeft gehad. En ontdek de vele voordelen van meditatie. Maak kennis met ons centrum en met Tjitske die de meditaties begeleidt.

Woensdag 7 februari

Doe Het Niet Zelf avond

18.00 uur | HilverZon

Bedoeld voor iedereen die een praktische vraag heeft en er zelf niet uitkomt. Eerst samen eten, vervolgens samen werken. Locatie HilverZon, Arendstraat 49 Hilversum. Deelname is gratis. Neem zelf wat eten/drinken mee. Start 18.00 uur, eind 22.00 uur. Aanmelden en meer info via www.doehetnietzelf.org

Woensdag 7 februari

Antistresswandelen met Eilandcoaching

11.00 uur | Eilandcoaching

Eilandcoaching begeleidt veel mensen met stress en burn-out. Wil je werken aan je conditie en d.m.v. wandelen en oefeningen doen in de natuur tot rust komen en leren ontspannen? In februari starten we een antistresswandelgroep op de Zuiderheide. www.eilandcoaching.nl voor meer informatie.

Donderdag 8 februari

Groep voor nabestaanden

14.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Op 8 februari start er bij Viore weer een groep voor nabestaanden. De groep is bedoeld voor mensen van wie de partner is overleden. De zeven bijeenkomsten worden door gidsen van Viore begeleid. Van tevoren zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Aanmelden kan via programma@viore.org.

Zaterdag 10 februari

Doorbreek je telefoongewoontes

9.15 uur | Ontwerpfabriekje

Ben je het ook zo zat om de hele dag je telefoon te checken? Word je er gek van dat je altijd direct op elk berichtje reageert? Heeft je telefoon regie over jou, in plaats van jij de regie over je telefoon? Kom dan naar de workshop en verander stap voor stap je eigen gedrag.

Liefdesliederen

15.30 uur | De Kapel

'None but you' is een programma met liefdesliederen voor zang en gitaar. De sopraan Ruzanna Nahapetjan en gitarist Martin van Hees zingen en spelen liefdesliederen van Engelse, Russische en Spaanse componisten. Componisten zijn te allen tijde geïnspireerd door de liefde. Kaarten zijn te reserveren via r.nahapetjan@gmail.com of te koop bij de ingang van de Kapel.

Zaterdag 10 en zondag 11 februari

NJJO onder leiding van Anton Goudsmit

20.30 uur | Wisseloord Studio's

Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) is een bigband van 20 muzikale toptalenten en wordt ook wel het 'Jong Oranje' van de jazz genoemd. Het orkest wordt eens in de twee jaar samengesteld uit Nederlandse muzikanten van maximaal 26 jaar. In dit tweede en afrondende jaar van de vijfde cyclus is opnieuw gitarist en componist Anton Goudsmit de artistiek leider en solist van het orkest en de componist van het repertoire. Zaterdag om 20.30 en zondag om 15.00 uur zijn er optredens in de Wisseloord Studio's. Kijk voor meer informatie op http://www.njjo.nl/agenda/.

Donderdag 15 februari

Cursus Italiaans voor beginners

20.45 uur | Ontwerpfabriekje

Bij ItalRosa leert u tijdens deze cursus in 12 lessen van 1,5 uur de basis van het Italiaans en beleeft u nog meer plezier aan uw vakantie. De groep is niet groter dan 10 personen. Vanaf de eerste les wordt u aangemoedigd in het Italiaans te spreken. Meer informatie en aanmelden kan via italrosa.nl.

Foto: Organisatieburo J en E van Aerle bv

hilversum 175 kramen bomvol hebbedingen, gekke en kostbare dingen, zomaar of voor de heb. De Dudok Arena is zondag tussen 9.00 en 16.30 uur het decor van een snuffelmarkt. De entreeprijs is 3,50 euro voor volwassenen, kinderen komen gratis binnen.

Muzikaal feestje in Morgenster met Wildschut en Kliphuis

Lokale musici treden op tijdens honderdste Seinconcert

De Morgenster is vrijdag het decor van het honderdste Seinhorstconcert. Dan wordt er een barokensemble gevormd met buurtmusici.

De Hilversumse Noa Wildschut is een van de musici die vrijdag optreden in de Morgenster tijdens het honderdste Seinconcert. Foto: Marco Borggreve

Hilversum Het niveau van de musici die optreden in de Morgenster is hoog. Heel hoog. "En dat verklaart het succes van de Seinhorstconcerten. Maar ook dat er regelmatig lokale artiesten op het podium staan is een meerwaarde," weet artistiek leider Ernst Munneke.

Ruim zeventien jaar geleden gingen de concerten in de kerk op Seinhorst van start. Musici komen graag naar Hilversum om op te treden, weet Munneke. Volgens de pianist is het publiek enthousiast, warm en welwillend. Bovendien zijn het mensen die openstaan voor nieuwe muziek. "Een warm publiek is fijn als je speelt. Ik spreek uit ervaring, want ik heb zelf opgetreden in de Morgenster. De vibe is er goed." Juist omdat hij pianist is, is hij thuis in het wereldje en kent hij veel zangers en musici. Een aantal bekende namen lokte hij naar de mediastad. Zoals twee jaar terug Remy van Kesteren, de jonge harpist. Hij deed toen mee aan het televisieprogramma 'Wie is de mol' en opeens zat de kerk vol met jonger publiek. De prijs van een kaartje steeg niet: voor vijftien euro waren de fans erbij. "Dat is leuk om te zien, ik probeer zo veel mogelijk diversiteit aan te brengen. Ook hebben we zo nu en dan concerten voor kinderen. We zijn voornemens die in de toekomst vaker aan te bieden omdat we hebben gemerkt dat kinderen veel plezier beleven aan de optredens."
Voor het honderdste Seinconcert dat vrijdag is, heeft Munneke een barokensemble gevormd met musici uit de buurt. Te zien en te horen zijn onder anderen Noa Wildschut, Tim Kliphuis samen met zijn trio, Hans Wolters en het Buren-ensemble. Kliphuis belicht met zijn trio, zijn sextet én met het ensemble de andere kant van deze stukken met zijn veelgeprezen improvisaties en arrangementen.

Oorlogsverslaggeving en 100 jaar Hilversum Mediastad

Documentaire 'Doof Kind' en presentatie Hans Jaap Melissen

Februari staat bij Beeld en Geluid in het teken van oorlogsverslaggeving en 100 jaar Hilversum Mediastad. Ook is er een documentaire.

Beeld uit 'Doof Kind'. Foto: Alex de Ronde

hilversum De vertoning van IDFA's publieksfavoriet 'Doof Kind', een lezing van oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en de presentatie van een nieuw boek over het mediaverleden van Hilversum, geschreven door Peter Schavemaker, staan de komende weken op de agenda van Beeld en Geluid.

Op zondag 4 februari is er een voorvertoning van de documentaire 'Doof Kind' (Alex de Ronde, 2017), de publieksfavoriet van het IDFA. De film schetst een portret van de dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. De film volgt Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst.

Aansluitend op de vertoning volgt een gesprek tussen Alex de Ronde (documentairemaker en directeur van bioscoop Het Ketelhuis), Eva Westerhoff (Dovenschap) en Jurgen Lentz (NPO Access Services) over de toegankelijkheid van de Nederlandse media voor doven en slechthorenden.
Zaterdag 10 februari tussen 15.00 en 16.30 uur is er de zogenaamde Nieuws of Nonsens-expertlezing door oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. Hij vertelt over zijn zoektocht naar de feiten in een wereld met oorlog, chaos en (sociale) media en over zijn uitdagingen in Irak, Syrië en Libanon.
Woensdag 14 februari is de presentatie van het boek van Peter Schavemaker over de honderdjarige geschiedenis van Hilversum als mediastad. Hij gaat in op de manier waarop Hilversum, ooit een rustig tuin- en weversdorp, zich vanaf 1918 ontwikkelde tot het hart van de Nederlandse mediacultuur.

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar is er tijdens de voorjaarsvakantie een speciaal kinderpersbureau, waar kinderen een mini-opleiding tot journalist krijgen.

Hans Jaap Melissen. Foto: Beeld en Geluid

In voorjaarsvakantie is er een speciaal kinderpersbureau

Beste korte documentaire in Filmtheater

hilversum Het met een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire bekroonde 'Snelwegkerk' van regisseur Elsbeth Fraanje is binnenkort te zien in Filmtheater Hilversum.

'Snelwegkerk' gaat over ontboezemingen en bekentenissen op een plek langs de Duitse snelweg. Hier staan verrassende toevluchtsoorden: Autobahnkapelletjes.
In de aanwezige 'wensboeken' schrijven bezoekers van alles op. De een bedankt voor een vette voetbalscore of fantastische seks. Anderen leggen er hun ziel bloot en schrijven openhartig over hun angsten of verlangens. "Ik zag een blauw bord langs de snelweg met naast de tekens van een tankstation en restaurant ook die van een kerk", vertelt Fraanje, afgestudeerd aan de HKU, faculteit KMT aan de Oude Amersfoortseweg Hilversum. "Een paar jaar later ging ik daarnaar op zoek en dat bleek meteen een heel interessante wereld."

Die wereld is vijf keer te zien in Filmtheater Hilversum: zaterdag 10, maandag 12, woensdag 14, zondag 18 en donderdag 22 februari. De tijden verschillen. Voor meer informatie en kaarten bestellen, zie www.filmtheaterhilversum.nl.

Muzikaal feestje in de Morgenster

Lokale musici treden op tijdens honderdste Seinconcert

Foto: Marco Borggreve

Hilversum Het niveau van de musici die optreden in de Morgenster is hoog. Heel hoog. "En dat verklaart het succes van de Seinhorstconcerten. Maar ook dat er regelmatig lokale artiesten op het podium staan is een meerwaarde," weet artistiek leider Ernst Munneke. Het honderdste concert is vrijdag. "Dan wordt er een barokensemble gevormd met buurtmusici."

Ruim zeventien jaar geleden gingen de concerten in de kerk op Seinhorst van start. Musici komen graag naar Hilversum om op te treden, weet Munneke. Volgens de pianist is het publiek enthousiast, warm en welwillend. Bovendien zijn het mensen die openstaan voor nieuwe muziek. "Een warm publiek is fijn als je speelt. Ik spreek uit ervaring, want ik heb zelf opgetreden in de Morgenster. De vibe is er goed." Juist omdat hij pianist is, is hij thuis in het wereldje en kent hij veel zangers en musici. Een aantal bekende namen lokte hij naar de mediastad. Zoals twee jaar terug Remy van Kesteren, de jonge harpist. Hij deed toen mee aan het televisieprogramma 'Wie is de mol' en opeens zat de kerk vol met jonger publiek. De prijs van een kaartje steeg niet: voor vijftien euro waren de fans erbij. "Dat is leuk om te zien, ik probeer zo veel mogelijk diversiteit aan te brengen. Ook hebben we zo nu en dan concerten voor kinderen. We zijn voornemens die in de toekomst vaker aan te bieden omdat we hebben gemerkt dat kinderen veel plezier beleven aan de optredens."

Voor het honderdste Seinconcert dat vrijdag 2 februari wordt gehouden, heeft Munneke een barokensemble gevormd met musici uit de buurt. Te zien en te horen zijn onder anderen Noa Wildschut, Tim Kliphuis samen met zijn trio, Hans Wolters en het Buren-ensemble. Kliphuis belicht met zijn trio, zijn sextet én met het ensemble de andere kant van deze stukken met zijn veelgeprezen improvisaties en arrangementen.

Oorlogsverslaggeving

hilversum De vertoning van IDFA's publieksfavoriet 'Doof Kind', een lezing van oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en de presentatie van een nieuw boek over het mediaverleden van Hilversum, geschreven door Peter Schavemaker, staan de komende weken op de agenda van Beeld en Geluid.

Op zondag 4 februari is er een voorvertoning van de documentaire 'Doof Kind' (Alex de Ronde, 2017), de publieksfavoriet van het IDFA. De film schetst een portret van de dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. De film volgt Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst.

Zaterdag 10 februari tussen 15.00 en 16.30 uur is er de zogenaamde Nieuws of Nonsens-expertlezing door oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. Hij vertelt over zijn zoektocht naar de feiten in een wereld met oorlog, chaos en (sociale) media en over zijn uitdagingen in Irak, Syrië en Libanon.
Woensdag 14 februari is de presentatie van het boek van Peter Schavemaker over de honderdjarige geschiedenis van Hilversum als mediastad.

Internationale knallers te zien in De Kapel

hilversum Anastasia Kozlova (viool) en de Zwitserse pianiste Katja Avdeeva treden komende zaterdag op in De Kapel in Hilversum. Zij brengen het programma 'Love Matter(s)'. Aan bod komen werken van Strauss, Franck, Fine en Stravinsky.

Avdeeva treedt voor het eerst op in Nederland. Behalve pianiste is zij ook organisator en artistiek directeur van een internationaal festival en pianistenconcours in Basel, Zwitserland. Samen met Anastasia Kozlova, violiste, innovator en directeur van het Festival Gooisch Klassiek, vormt zij sinds kort een duo. Behalve in Nederland staan er optredens gepland in Zwitserland en Rusland.

De Kapel is gevestigd aan de 's-Gravelandseweg 144. Het concert begint zaterdag om 20.00 uur. De deuren gaan om 19.30 uur open. Kaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen via info@anastasiakozlova.com.