Gooi en Eembode Hilversum

11 januari 2018

Gooi en Eembode Hilversum 11 januari 2018


OM: mediation in rel 't Perronnetje

HILVERSUM Er komt, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, voorlopig geen strafzaak over het incident tussen eigenaar Gilly Emanuels van 't Perronnetje aan de Kleine Drift en enkele jongeren uit de buurt. De officier van justitie stelt voor dat alle partijen met elkaar aan tafel het conflict uitpraten, aldus een OM-woordvoerster.

Afgelopen zomer barstte de bom toen enkele jongeren Emanuels uitgemaakten voor onder meer 'kankernegerin' en 'kankerzwarte'. Met een bezemsteel viel de Hilversumse, die meende dat ze al tijden door de jongen werd lastiggevallen, hen aan met een bezem. Van de ontstane ophef verscheen een filmpje op internet. Beide partijen deden vervolgens aangifte: Emanuels van discriminatie, de jongeren van mishandeling.

Vervolgens was het lang wachten op de vraag wat de politie en het Openbaar Ministerie met de hele zaak zouden doen. Volgens de OM-woordvoerster duurde het zo lang omdat discriminatiezaken altijd worden voorgelegd aan het landelijk expertisecentrum. En daar gaat de nodige tijd overheen.
Desondanks sluit de woordvoerster een rechtszaak niet uit. Als de voorgestelde mediationgesprekken niet tot resultaat leiden, kunnen de jongeren nog 'gewoon' worden vervolgd. Maar voor nu hoopt het OM dat de hele kwestie buiten de rechtszaal wordt opgelost.

3

PvdA heeft lijst, maar gedoe is nog niet voorbij

HILVERSUM De PvdA kan 'gewoon' in Hilversum deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. De leden gingen maandag akkoord met de lijst die een speciaal aangestelde kandidaatstellingscommissie onlangs presenteerde. Tijdens de algemene ledenvergadering werd echter wel duidelijk dat er intern veel onvrede is.

De bijeenkomst was een (soort van) vervolg op de eerdere geschorste ledenvergadering op 23 november toen enkele leden een motie van wantrouwen indienden tegen het afdelingsbestuur. Het landelijke partijbestuur nam daarom de regie over en liet de kandidaatstellingscommissie een geheel nieuwe kandidatenlijst samenstellen. Een eerdere lijst van het lokale bestuur, waarin vertrouwde gezichten werden gepasseerd door nieuwkomers, belandde daarom in de prullenbak.

De motie van wantrouwen wordt al snel tijdens de volgende ledenvergadering besproken. Gezien de emoties van maandag belooft dat opnieuw een roerige bijeenkomst te worden. Maar prioriteit 1 was maandag om het verkiezingsprogramma en de -lijst vast te stellen. Was dat maandag immers niet gelukt, dan had de PvdA - gezien de deadline hiervoor komende zondag - niet mee kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Dat kan nu dus, met Femke van Drooge als lijsttrekker, wel. Raadsleden Hans Haselager en Saami Akrouh staan niet op de lijst en stoppen na 21 maart als Hilversumse volksvertegenwoordiger.

17

Massaal naar de kerk voor nieuwjaarsconcert

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Zou er wel genoeg publiek komen naar het nieuwjaarsconcert? Burgemeester Pieter Broertjes vreesde een lege Sint Vituskerk, maar kon zelf vanaf het altaar vaststellen dat het godshuis afgeladen was. "We moesten voorwaarts", aldus de burgervader. Daarmee bedoelde hij dat het Muziekcentrum van de Omroep te klein was geworden.

Vredespijp

Foto: gemeente Hilversum

De kritiek van Marlon van Dalen op de fractie van Hart voor Hilversum was stevig. Maar de vredespijp is gerookt.

11

Weerbericht

Veel bewolking, overwegend droog, kans op mist

Een hogedrukgebied boven West-Rusland krijgt een verbinding met een ander hogedrukgebied nabij Portugal. Deze 'brug van hoge luchtdruk' bepaalt het weer in onze contreien van donderdag tot in het weekeinde. Onder de vleugel daarvan is het rustig en droog weer. Er is meest veel bewolking en er is kans op nevel of mist. De maximumtemperatuur ligt rond de 4 à 5 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het bewolkt, rustig en droog met kans op nevel of mist. De wind is zwak en komt uit het zuidoosten. In het weekeinde trekt de zuidoostenwind geleidelijk aan tot matig. De kans op mist neemt daardoor iets af. Zondag kan het lokaal opklaren en is er wat ruimte voor zonneschijn. In de nacht daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt met kans op een graadje vorst aan de grond. Overdag stijgt de temperatuur naar 4 à 5 graden.

Trend na het weekeinde

Uitlopers van een oceaandepressie nabij IJsland dringen vanaf maandag tot het Noordzeegebied door. Dit luidt het einde in van het rustige droge weer. Het wordt wisselvallig en winderig. De kans op regen neemt vanaf maandag dan ook sterk toe. De maximumtemperatuur ligt meest tussen 5 en 8 graden.

Weetje

2017 was met een gemiddelde temperatuur van 10.9 graden het vierde zeer warme jaar op rij. Gemiddeld over 1981-2010 is 10.1 graden. In de top 10 van warmste jaren staan allemaal jaren vanaf 1990, de meeste vanaf 2000. Dit beeld past in een opwarmend klimaat. Met circa 950 mm neerslag (830 mm normaal) was 2017 ook nat. Met 1740 zonuren (1640 uren normaal) tevens zonnig.

Studenten en ondernemers bijeen in Hilversum

HILVERSUM Jong talent met een frisse blik met daarnaast bestaande ondernemers die soms zuchten onder de continue eis van vernieuwing. Het kan zomaar klikken tussen deze twee partijen tijdens de HBO Business Start-ups bij Sligro Hilversum op woensdag 17 januari.

Op initiatief van de Hilversumse student Joey Dik en Ondernemend Hilversum komen hbo-studenten en ondernemers dichter bij elkaar. "In deze periode van de studie werken we keihard aan het ontwikkelen van een eigen bedrijf", vertelt Dik. "En de concepten zijn stuk voor stuk origineel en innovatief."
Voor het evenement worden uiteindelijk drie start-ups gekozen die hun concepten met motivatie presenteren. De bijeenkomst in Sligro Hilversum begint om 17.30 uur. Aanmelden via mail@ondernemendhilversum.nl.

'Een voorbeeld van wat een vrijwilliger zou moeten zijn'

Lida ten Wolde en burgemeester Broertjes. Foto: Bob Awick

hilversum "Zij is ruim 27 jaar van grote waarde voor het team van vrijwilligers: betrouwbaar, consciëntieus, direct inzetbaar en/of oproepbaar. Een voorbeeld van wat een vrijwilliger zou moeten zijn: vrijwillig, maar niet vrijblijvend."

Mooie woorden van burgemeester Pieter Broertjes voor de Hilversumse Lida ten Wolde. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in Singer Laren, waar zij zich sinds 1990 inzet als vrijwillige gastvrouw, werd Ten Wolde bij haar afscheid van het theater/museum daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Daarnaast biedt Ten Wolde ook hulp aan anderen. Als mantelzorger heeft zij jarenlang verschillende dames gesteund en begeleid.

Iconische beelden uit het nieuws nu te zien in Museum Hilversum

Foto's: Rick Mandoeng

HILVERSUM Onder grote belangstelling is zaterdag de expositie World Press Photo 17 geopend in Museum Hilversum. De tentoonstelling toont met persfoto's de verhalen van 45 prijswinnaars uit 25 landen, gecombineerd met de winnaars van de Digital Storytelling Contest. Directeur Lars Boering (foto) van World Press Photo en wethouder Wimar Jaeger verrichtten de opening. De tentoonstelling is tot en met 28 januari te zien.

Foto: Rick Mandoeng

'Is dit een vrijbrief om nog meer mensen te terroriseren?'

Restauranteigenaar uit woede op Facebook en krijgt veel steun

Eigenaar Gilly Emanuels van 't Perronnetje is pislink nu het openbaar ministerie geen strafzaak wil maken van de rel voor haar zaak.

Vanuit het hele land kreeg Gilly Emanuels vorig jaar, vlak na het incident, veel steun. Archieffoto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

"Boosheid, frustratie en teleurstelling is wat ik op dit moment voel. Je mag blijkbaar anderen pesten, terroriseren, kleineren, discrimineren, haatzaaien. Als de ander voor zichzelf opkomt: dader wordt slachtoffer en slachtoffer wordt dader. Hoezo victim blaming!''

Dat schrijft de Surinaamse Hilversumse op de Facebookpagina van haar bedrijf, dat momenteel vanwege een - soort van - winterpauze twee weken dicht is.
Emanuels haalt hard uit richting het OM, de politie, gemeente en burgemeester Pieter Broertjes. "De officier van justitie vindt dat als er iemand vervolgd moet worden dat ik dat ben en niet die racistische jongens. Omdat er op beelden te zien is dat ik mezelf verdedig. Gemeente en politie Hilversum, jullie worden bedankt."
Op de Facebookpagina krijgt de Hilversumse veel steun. "Schandalig, gemeente Hilversum, is dit een vrijbrief om nog meer mensen te terroriseren?", is een van die reacties.

Ruim 15.000 euro schade door vuurwerk

HILVERSUM Ten opzichte van 2017 is de schade veroorzaakt door vuurwerk tijdens oud en nieuw drastisch verlaagd. Rond de laatste jaarwisseling is voor ruim 15.000 euro vernield in Hilversum.

"Elke euro is er een te veel", stelt burgemeester Pieter Broertjes. "Maar in vergelijking met eerdere jaren is het een heel nette uitkomst", luidt het vervolg van de burgervader.
Een jaar eerder bedroeg de vuurwerkschade nog 30.010 euro. Toen werden er onder meer 31 prullenbakken vernield én zorgde naar binnen gegooid vuurwerk voor brand in de voormalige Beatrix Mavo aan de Jan Blankenlaan. Die extra schade van zo'n 20.000 euro was een verzekeringskwestie.

Vorig jaar viel de schade na jaren weer hoger uit. In 2015 moest Hilversum 40.000 euro neerleggen voor bijvoorbeeld door vuurwerk verwoest straatmeubilair. In 2016 was dat bedrag gedaald naar 25.278 euro.

Dief staat voor verkeerde rechtbank

hilversum Een 18-jarige jongen uit Naarden, verdachte van een inbraak eind juli in een woning aan de Diependaalse Drift in Hilverum, stond dinsdag voor de verkeerde rechtbank.

Terwijl zijn advocaat, de officier van justitie en de rechtbank in Lelystad op hem zaten te wachten, bleek de verdachte samen met de reclassering naar Utrecht te zijn gegaan. Dat was jammer, want de verdachte wilde graag zijn verhaal doen over de inbraak waar hij naar eigen zeggen niet bij betrokken is geweest. Tijdens de inbraak zijn onder meer een horloge, een autosleutel, 500 euro en een iPad meegenomen.

De verdachte kwam in het vizier omdat de politie na de inbraak een zaklamp aantrof met daarop zijn DNA-sporen. De zaklamp is echter niet in beslag genomen en er is ook geen foto van de lamp. Volgens de raadsman kan de verdachte zich daardoor niet goed verdedigen tegen het bewijs. Hij zal voor een vrijspraak pleiten.
Daarnaast verzocht de advocaat om de elektronische enkelband waar de man vanaf 12 oktober mee loopt, te verwijderen. De rechtbank vindt echter dat de verdachte de enkelband moet blijven dragen tot de nieuwe zitting op 10 april.

Gemeentespeld beloning voor mooi werk voor Ruben Assmann

Felicitaties voor Assmann. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De blijk van waardering van de gemeente vindt Ruben Assmann "hartstikke leuk". Voor de Hilversummer is het een beloning voor de mooie dingen die hij doet. Geheel onverwachts kwam het opspelden van de gemeentespeld door burgemeester Pieter Broertjes niet helemaal bij hem.

"Ik was uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie, dan ga je wel even nadenken", zegt de inmiddels gestopte topsporter. Het voorgevoel was juist. Na de nieuwjaarstoespraak van de burgervader in de bomvolle Sint Vituskerk mocht het 'slachtoffer', zoals Broertjes grapte, naar voren komen.
Voor de gemeente is Assmann het sportieve uithangbord. De 32-jarige Hilversummer pakte vele titels in zijn sport jiujitsu. Dat varieert van nationale titels tot aan gouden plakken op wereldkampioenschappen. Vorig jaar maart leverde hem dat de titel op van Hilversumse Sportman van het Jaar, een prijs waar Davy Klaassen patent op leek te hebben. Naast excellente sportprestaties is Assmann ook al jaren maatschappelijk betrokken. Sinds 2010 is hij ambassadeur van het Jeugdsportfonds in de Gooi en Vechtstreek en sinds vorig jaar is hij het boegbeeld van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) in Hilversum.
Deze werkzaamheden - jongeren wijzen op het belang van bewegen en gezonde voeding - zijn in het verlengde van zijn levensstijl als topsporter. "Dat is mooi om te doen en nog mooier dat je daar voor gewaardeerd wordt", aldus Assmann.

20 euroman 'leert niet van zijn fouten'

HILVERSUM "Ik was zeker van plan het geld terug te betalen, alleen leende mijn situatie zich daar niet voor." Onderuitgezakt in de rechtbank in Lelystad doet een 30-jarige Hilversummer zijn verhaal. Hij wordt verdacht van vier oplichtingszaken en een diefstal in onder meer Hilversum en Bussum.

De officier van justitie verzocht de Hilversummer te plaatsen in een instelling voor stelselmatige daders (ISD-maatregel) voor maximaal twee jaar. "Deze man is de laatste jaren vaker veroordeeld voor vermogensdelicten, maar blijkbaar leert hij niet van zijn fouten."
De thuisloze Hilversummer - ook bekend als de '20 euroman' - wordt ervan beschuldigd tussen september tot november vorig jaar vier mensen in Hilversum en Bussum geld afhandig te hebben gemaakt door middel van een babbeltruc. Hij benaderde de slachtoffers met de vraag of zij hem geld konden lenen voor onder meer een treinkaartje.

In alle vier gevallen belde hij aan met het verhaal dat hij nieuw in de buurt was, dat hij zichzelf had buitengesloten en dat hij geld nodig had voor de trein om de reservesleutels bij zijn familie op te halen. Of in Arnhem of in Alkmaar. In alle vier gevallen beloofde hij de slachtoffers het geld terug te betalen, inclusief een bos bloemen.
Er staan slechts vier feiten op de dagvaarding, maar volgens de officier van justitie heeft de Hilversummer hoogstwaarschijnlijk veel meer mensen in het Gooi opgelicht met dezelfde babbeltruc. Naast de vier oplichtingszaken wordt de Hilversummer ook verdacht van diefstal van lege bierkratten bij de Jumbo in Maartensdijk.

De Hilversummer bood zijn slachtoffers die achter in de zaal zaten zijn excuses aan. Als hij het geld had zou hij het hen zeker terugbetalen. Alleen, en dat was het grote probleem, dat geld had hij niet. Hij vertelde de rechters dat hij vorig jaar een slechte periode doormaakte. Hij had schulden en geen geld om te eten en te slapen.
De advocaat van de verdachte vroeg om strafvermindering. Volgens hem is er een 'trial by media' aan de gang, waarin veel onwaarheden over zijn cliënt zijn geschreven. "Er is hier sprake van schending van privacy. Mijn cliënt is verdachte in deze zaak en nog niet veroordeeld", aldus de raadsman.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Anke Sprakel

Jessica Breunesse

(44) woont de helft van haar leven in Hilversum. Een leuke stad, maar een binnen- en buitenzwembad zou niet gek zijn.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben fulltimemoeder van twee kids. Daarnaast ben ik begonnen met de opleiding voor gewichtsconsulente en ik ben op zoek naar een leuke uitdaging op werkgebied."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Mijn kinderen, haken, naaien, art-journaling en ik loop drie keer in de week hard."

Omschrijf Hilversum in 3 woorden:
"Mediastad, Centraal en Dorp."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Ik vind het een fijne plaats om te wonen."

Naar welk café ga je graag?
"Café Karroesel. Daar ben ik 22 jaar geleden binnengelopen met een vriendinnetje en nooit meer weggegaan. Nu ga ik niet meer zo veel uit als vroeger maar als ik ga, drink ik er een biertje."

Als je burgemeester was, dan….
"zou ik iets doen aan het verkeersprobleem. Zorgen voor een vlottere doorstroming."

Waar ben je trots op?
"Mijn kinderen."

Welk boek ligt op je je nachtkastje?
"Nicci Gerard, 'De onderstroom'."

Kroketje of kaviaar?
"Kaviaar. Nog nooit gegeten. Ik ben er benieuwd naar."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Kerkstraat, hoewel het jammer is dat er veel leegstand is."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Een binnen- en buitenzwembad. En een schaatsbaan in de winter."

Waar wil je op proosten?
"Het leven! Het is al kort genoeg."

Beste cd ooit?
"'OK Computer' van Radiohead."

Welke poster hing boven je bed?
"Wham!"

Parkiet gered na brand in woning Eemnesserweg

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij een uitslaande zolderbrand in een woning op hoek van de Eemnesserweg en Jan van der Heijdenstraat heeft de brandweer zaterdagavond een parkiet gered. De bewoner was op het moment van de brand niet thuis. Er vielen geen gewonden. Ook werd voorkomen dat de brand, ontstaan door een 'elektrisch probleem', oversloeg naar de woningen ernaast.

Marlon van Dalen zit raadsperiode uit voor Hart voor Hilversum

Fractie en raadslid roken vredespijp na kritiek op partij

'De kous is af', aldus Marlon van Dalen over de ontstane commotie. Foto: gemeente Hilversum

HILVERSUM “De kous in nu af”, reageert Marlon van Dalen. De soap tussen haar en de fractie van Hart voor Hilversum is over. De plooien zijn gladgestreken nadat het raadslid openlijk haar onvrede had geuit dat zij geen plek op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen had gekregen. De Hilversumse voelde zich buitenspel gezet door haar partijgenoten.

'Nimmer haar bedoeling geweest haar collega's te kwetsen'

De kwestie is de afgelopen week hoog opgelopen. Afgelopen week hebben de twee partijen toenadering gezocht om tot een goede oplossing te komen. Van Dalen wil graag de raadsperiode afmaken als raadslid van Hart voor Hilversum, maar vreesde even dat zij vlak voor de finishlijn - de verkiezingen vinden plaats op woensdag 21 maart - uit de fractie zou worden gezet. Dat is niet het geval. Karin Walters, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, gaf tegenover deze krant al aan dat zij hoopte waardig afscheid te kunnen nemen.
Dat gaat ook gebeuren. De vredespijp is gerookt. Van Dalen maakt de raadsperiode af namens Hart voor Hilversum. Daarna legt zij de focus volledig op haar baan als personal assistent van Tweede Kamerlid Léonie Sazias (50Plus). Dat is zij overeengekomen met het partijbestuur en de fractie.
In een woensdag verstuurd statement meldt de grootste oppositiepartij dat Van Dalen de wijze waarop zij haar onvrede in de media heeft geuit, betreurt. Er is een onevenwichtig beeld ontstaan over de fractie en de gesprekken die zij heeft gevoerd met de kiescommissie en de leiding van de fractie. "Het is nimmer haar bedoeling geweest om haar collega's te kwetsen", zo is te lezen.
Op donderdag 7 december stelde Hart voor Hilversum de kandidatenlijst vast. Volgens de partij zelf de sterkste en meest diverse kieslijst ooit, maar wel zonder Van Dalen. Dat was voor haar een bittere pil. Haar intentie was om er nog een raadsperiode aan vast te plakken. Inmiddels zit zij goed in de dossiers en had zij het voornemen om haar fractiegenoten te helpen en te coachen. Zelf vermoedde ze dat haar constructief kritische houding binnen de fractie over de te varen koers, nadat Sazias naar Den Haag was vertrokken, de oorzaak was dat haar naam ontbreekt.
Volgens Walters is haar wel degelijk een plek aangeboden, maar Van Dalen vond de achtste plaats niet hoog genoeg. Tevens heeft de kiescommissie een andere keus gemaakt. De fractievoorzitter wijst op de duidelijke eis van de profielschets voor raadsleden. Zij moeten minstens 20 uur in de week beschikbaar zijn voor het raadswerk. Nu Van Dalen per 2018 fulltime aan de slag gaat in de hofstad, wat gepaard gaat met een lange reistijd, denkt de commissie dat zij niet aan deze voorwaarde kan voldoen. Daar had de Hilversumse zelf andere gedachten over. Ze vond het een slap excuus.

Ervaren rugbyrotten geven talentvolle jonkies klop

Rugby Club Hilversum was zaterdag het decor van de nieuwjaasrwedstrijd tussen Oud en Jong Oranje. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De ontmoeting tussen de Koninklijke HFC en Oud Oranje is de traditionele opening van het nieuwe jaar in het voetbal. De rugbyvariant is Oud Oranje tegen Jong Oranje. De strijd om de Karel van Spengen Beker vond zaterdag plaats op het veld van Rugby Club Hilversum.

De aanstormende talenten onder leiding van Sven Bullens namen het op tegen de ervaren rotten van voormalig bondscoach en ex-international John van Altena. Ditmaal had hij de beschikking over een aantal jongere oud-Oranjespelers. Dat kwam het tempo van de wedstrijd ten opzichte van voorgaande edities ten goede. Opvallend genoeg won ervaring het ditmaal van talent. Dat is knap, aangezien de jonkies zich geplaatst hebben voor het Europees kampioenschap onder 18 dat op zondag 18 maart van start gaat in Polen. De 'oudjes' gaven de vroege voorsprong niet meer uit handen en zegevierden over de 'broekies' met 32-26. Na afloop van deze pot ging iedereen de kantine in van de blauw-witten, waar Rugby Nederland de nieuwjaarsreceptie hield.

'Discussie veiligheidsregio gaat te vaak over kosten en niet over veiligheid'

SP-fractievoorzitter blijft kritisch over fusieplannen

Een fusie van de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland is niet de oplossing voor de problemen die er op dat punt zijn, vindt Bianca Verweij van de SP.

Geld - of een gebrek daaraan - is vaak een probleem binnen de Veiligheidsregio. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het is een opvallende mededeling in de bestuursbrief van de Gooise veiligheidsregio aan de Gooise gemeenteraadsleden: het in kaart brengen van alle 'niet- en verminderd zelfredzamen' (mensen met een beperking) is regionaal gezien onmogelijk en te duur en dient daarom lokaal te worden opgepakt. Voor fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP is dit het zoveelste voorbeeld waarom een fusie tussen de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland geen goed plan is.

Komende woensdag praat de Hilversumse politiek opnieuw over deze voorgenomen fusie per 1 januari 2020. Die zou noodzakelijk zijn om de kwetsbaarheid te verkleinen, de kwaliteit te verhogen en de kosten te verminderen. Klinkt mooi, echter een fusie heeft consequenties voor de GGD's in beide gebieden. De landelijke wet staat twee GGD's binnen één veiligheidsregio niet toe. Daarmee, aldus Verweij, vraagt de regio aan de minister om 'iets illegaals te regelen'.
Het is een proces dat nog nader uitgewerkt dient te worden, is het antwoord van de betrokkenen over dit vraagstuk. Het is nog een reden voor Verweij om bezorgd te zijn over de ontwikkelingen binnen de veiligheidsregio en dan met name de brandweer. Die zorgen zijn er overigens al sinds 2009. Sindsdien is er al flink bezuinigd op de veiligheidsregio en is er ook veel geld weggegooid voor - wat later bleek - mislukte projecten als de variabele voertuigbezetting. Het leidde tot een verziekte cultuur binnen de brandweer waarin alleen maar over de kosten wordt gesproken en niet, zoals Verweij zegt, over onze veiligheid.
En dat moet een fusie volgens het bestuur, waar burgemeester Broertjes de voorzitter van is, dé oplossing zijn van de problemen die door datzelfde 'incompetente' bestuur zijn gecreëerd, aldus Verweij. Zij kraakt vooral het feit dat er geen enkel alternatief voor die fusie wordt aangeboden; mogelijk is een samenwerking - ook met andere regio's en zeker als het gaat om rampenbestrijding - een veel betere optie. Overigens is ook hier het antwoord van het bestuur dat er nog wordt gekeken naar een zogenaamd plan B.
Eind november vorig jaar - toen de Hilversumse politiek het onderwerp eveneens behandelde - stond Verweij nagenoeg alleen tijdens de discussie. Andere partijen - met name D66 - noemden dit dossier een voorbeeld van hoe het wél moet. Toch bleek tijdens een goedbezochte informatiebijeenkomst voor alle Gooise gemeenteraadsleden - een week later - in de brandweerkazerne dat er met name buiten de Hilversumse gemeentegrenzen zorgen zijn over de toekomst van de veiligheidsregio. Naast de punten die Verweij benoemt, waren er ook zorgen over eventuele sluiting van brandweerposten. Maar dat is niet aan de orde, benadrukt het bestuur. "De veiligheid mag niet onder druk komen te staan."
Verweij doet in de aanloop naar de discussie van woensdag de oproep aan haar collega-raadsleden om kritisch naar de hele zaak te kijken. Het huidige plan mag van haar voor een groot deel de prullenbak in.

'Ik geloof nooit dat ik de enige ben met klachten'

Sociaal Plein: georganiseerde chaos of goed gewaardeerde dienst?

Uit onderzoek blijkt dat de Hilversummers het Sociaal Plein steeds beter waarderen. Vanuit het raadhuis klinken louter positieve berichten over de sociale dienst, waar de inwoners terechtkunnen met al hun vragen over zorg, werk en inkomen. Cijfers vertellen niet het hele verhaal, zo blijkt uit de ervaringen van enkele Hilversummers.

De bekendheid van het Sociaal Plein, gevestigd aan de Wilhelminastraat, groeit, zo blijkt uit recent onderzoek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 'Sociaal Plein Hilversum: we regelen het samen' is de mooie slogan van de dienst die er voor alle Hilversummers is met vragen over zorg, werk en inkomen. In gelikte YouTube-filmpjes is te zien hoe de medewerkers tot het uiterste gaan om de inwoners te helpen om zorg op het maat te leveren. De praktijk wijst ook anders uit.

Kitty Puijk heeft meerdere slechte ervaringen met de dienstverlening van het Sociaal Plein. Te vaak is het bij haar misgegaan de laatste jaren. “Ik geloof nooit dat ik de enige ben”, is haar stellige bewering. Zo heeft zij eind november van het vorige jaar voor zichzelf en haar dochter een aanvraag ingediend voor een mantelzorgwaardering. Dat is de beloning van 150 euro waar mantelzorgers voor in aanmerking komen. Beide dames hadden namelijk intensief gezorgd voor hun dementerende man en vader. De formulieren werden geregeld via de website van de gemeente, volgens Puijk overigens een digitaal doolhof.

Maar wat bleek? Een handtekening van de mantelzorgvrager is nodig. In november is de Hilversummer overleden en omdat dit de eerste keer was dat Puijk deze blijk van waardering aanvroeg, was er ook geen handtekening bekend in het pand aan de Wilhelminastraat 1. Daardoor werd uitkering van het mantelzorgcompliment een lastig verhaal. Dat het toch nog goed is gekomen met het financiële compliment is volgens de Hilversumse enkel en alleen te danken aan de bemoeienis van SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. “Ik dacht dat ik ontplofte. Ineens kon het dus wel."

'Gemiddeld functioneert het Sociaal Plein naar behoren', aldus de wethouder. Foto: Bastiaan Miché

'Steek die waardering maar in een cursus terugbellen'

Naast deze vorm van bureaucratie is Puijk ook niet te spreken over de communicatie. Een medewerker zou uitpluizen hoe de Hilversumse en haar dochter zonder krabbel van haar overleden man toch in aanmerking kon komen voor het mantelzorgcompliment. Het antwoord bleef uit. “Weet je Sociaal Plein, steek die mantelzorgwaardering maar in een cursus terugbellen”, twitterde ze op 29 november van het vorige jaar.

Tijdens een keukentafelgesprek in haar eigen huis kreeg zij zelf het advies om te gaan verhuizen. Voor haar man was het beter om gelijkvloers te gaan wonen. Nadat de boodschap was ingezonken, overzag Puijk ineens de gevolgen. Qua inkomsten zou een sociale huurwoning niet gaan lukken. Een duurder huis in de vrije sector moest het dan gaan worden. Haar man was er toen al fysiek slecht aan toe. De kans was groot dat zij al snel alleen in een te duur huis terecht zou komen. Volgens haar is er totaal niet gekeken naar de werkelijke situatie, maar is een standaardoplossing geopperd voor mensen die samenleven met iemand die alzheimer heeft.

'Mensen met klachten zijn bang gekort te worden in hun uren'

Reneé van de Kuinder en haar man Bert stonden naar eigen zeggen eind augustus alweer snel buiten na een bezoek aan het Sociaal Plein. En dat ondanks alle getekende verklaringen van de huisarts, de psycholoog en de psychiater. Van de Kuinder heeft voor een urgentieverklaring een Wmo-indicatie nodig, maar kreeg nul op het rekest. De Hilversumse is manisch depressief en moet daarom in een rustige en goed geïsoleerde omgeving wonen. Dat is niet gelukt in Hilversum.

In de zomer is het echtpaar overgekomen uit Naarden. Zij wonen nu in een van de hofjes in Kerkelanden, maar de woning voldoet niet aan de urgentieverklaring. Het huis is totaal niet geïsoleerd. De buren zijn luidruchtig en in de nabije omgeving is het eveneens druk en lawaaiig. "Vanaf dag één is het bal hier", aldus Bert van de Kuinder. "Er is niet aan de urgentievoorwaarden voldaan." Het echtpaar wil weer weg. Moet weg, gezien de levenslange ziekte van Reneé. Zij moet naar een huis dat wel aan alle vereisten voldoet. Tot nu toe lopen de twee tot hun frustratie overal tegen een muur aan. Inmiddels is het echtpaar beland in een welles-nietesspelletje met de woningcorporatie over onder meer de wetenschap in welke buurt en huis zij zijn komen te wonen en de staat van de woning.

Voorlopig zitten de Van de Kuinders met hun handen in het haar. Zij zoeken hulp bij het probleem en die lijkt er vooralsnog niet te komen. "Wij willen dit met begrip oplossen. Ik heb veel woede en verdriet, terwijl ik hartstikke ziek ben", aldus Reneé van de Kuinder. "Het gaat gewoon bergafwaarts met haar. Ze wordt steeds depressiever en heeft meer medicijnen nodig. We vragen dit niet zomaar. Mijn vrouw heeft ernstige gezondheidsklachten", voegt haar man toe.
"Het deugt daar voor geen meter. Noem het een georganiseerde chaos", is de ongezouten mening van Ad Bakker. Volgens hem voert het Sociaal Plein een ontmoedigingstactiek. "Je komt met een vraag. Ze vertellen je dat ze je kunnen helpen en wat je er zelf allemaal voor moet doen en maken het vervolgens heel ingewikkeld. Ze zorgen ervoor dat het traject heel erg lang is in de hoop dat je afhaakt", is zijn visie.

Grote vraagtekens plaatst hij ook bij de werkwijze en de deskundigheid van sommige werknemers. Tot twee keer toe verdween zijn aanvraag voor een invalidenkaart in het luchtledige, terwijl deze beide keren in 2017 waren afgegeven in het kantoor en zijn vrouw van de laatste keer zelfs een ontvangstbewijs had ontvangen. Beide keren verstreek de termijn van acht weken en moest Bakker er zelf achteraangaan. Omdat de Hilversummer fibromyalgie heeft, een chronisch pijnsydroom, kan hij geen lange stukken meer lopen. Daarom heeft hij een invalidenkaart nodig en hoopt hij voor zijn huis net buiten de schil een vaste plek te krijgen. "Zodra ik wegrijd, staan er meteen vijf auto's voor de deur. Ik loop met een stok en ben bij thuiskomst gedwongen een heel eind te lopen", vertelt hij.

'Wachtlijsten moeten korter'

Wanneer betaalt de extra investering in het Sociaal Plein zich uit? Nadat de raad voor de zomer nog een miljoenenimpuls heeft gegeven aan deze sociale dienst, ziet de SP nog geen resultaten. De oppositiepartij geeft aan dat de afhandeltermijnen van de wachtlijsten echt korter moeten.

Tien weken wachten op een Wmo-uitkering is 'not done'. Zo oordeelde de raad voor de zomer al toen zij akkoord ging met een extra financiële injectie van 3,3 miljoen euro. De SP pleit voor een directere en snellere hulp. Zeker ook omdat de mensen die aankloppen vaak urgente problemen hebben.

Dat is een van de elf actiepunten Sociaal Plein die de oppositiepartij heeft opgesteld. Zo stelt zij nog meer dat regels het beleid niet meer in de weg mogen zitten, zoals bij de aanvraag van de mantelzorgwaardering van Kitty Puijk. Hilversummers moeten niet van het kastje naar de muur gestuurd worden. De SP vindt dat er nog te vaak wordt doorverwezen. "Te vaak wordt gezegd: je moet alles zelf gaan doen." Andere punten zijn: regel de buurten, heb meer aandacht voor privacy, start onmiddellijk met schuldhulpverlening en stel een onafhankelijke ombudsman aan die de klachten behandelt.

Inmiddels heeft hij een onderhoud gehad bij het Sociaal Plein. Bakker vertelt dat de medewerker nog nooit had gehoord van fibromyalgie. Dat moest hij ter plekke googelen, terwijl de medische verklaringen, ondertekend door de reumatoloog, de orthopeed en de neuroloog, toegevoegd waren aan het aanvraagformulier. Na veel vijven en zessen is de uitkomst dat de Hilversummer een kaart krijgt. "Ik krijg er één, maar wel voor twee jaar in plaats van de gebruikelijke vijf, omdat de medewerker zei dat ik over twee jaar wel genezen ben van de fibromyalgie. Hopelijk gaan hun ogen eens open met waar ze bezig zijn", aldus Bakker, die een lach niet kan onderdrukken.
Jelmer Mulder van de FNV Gooi en Vechtstreek weet dat het sluimert, maar dat er weinig klachten binnenkomen over het Sociaal Plein en de dienstverlening. Daardoor is het lastig om er goed een vinger achter te krijgen. Hij weet wel dat veel mensen binnen de (thuis)zorg, zowel hulpvrager als -verlener, bevreesd zijn om hun mond open te doen. "Mensen zijn bang om gekort te worden in hun uren. Daar zit een spanningsveld", meldt Mulder. "Hoe doorbreek je dat? Daarover houden we dinsdagavond 6 maart een Club FNV-bijeenkomst in ons pand aan de Noorderweg voor mensen die werken in deze branche."

Dat het vaak een hosanna-verhaal is als het gaat over het Sociaal Plein erkennen wethouder Eric van der Want en Tijs Böhm (manager van de sociale dienst). Dat heeft vooral te maken met de decentralisatie. Per 2015 hebben de gemeenten de zorgtaken van de landelijke overheid overgenomen. De transitie, waar gemeenten als een berg tegenop zagen, is goed gelukt, ook budgettair. Dat in de uitvoering alles op rolletjes verloopt, beweren de twee zeker niet. Van der Want zegt wel dat hij zich niet herkent in de onvrede die sluimert onder het oppervlak. "Als mensen zich inderdaad niet durven uit te spreken over de kwaliteit van de dienstverlening, dan betreur ik dat", meldt de bestuurder. "Wij kunnen niet leven zonder feedback, want wij willen het juist beter doen", is zijn toevoeging.

De cijfers zijn mooi. Het burgerpanel geeft aan het Sociaal Plein te waarderen. De duizend aselect gekozen Hilversummers geven de dienst een 6,9. Ten opzichte van 2016 is dat een verbetering van een half punt. Hilversum streeft naar een 7,5, al realiseren Van der want en Böhm zich goed dat er dan nog werk aan de winkel is. Ook zijn de ondervraagde inwoners tevreden over de deskundigheid, zo blijkt uit de kersverse cijfers. Jaarlijks komen er 13.000 aanvragen binnen. Het aantal bezwaren is 130 per jaar. Die 1 procent is in lijn met de jaren daarvoor. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat realiseert Böhm zich terdege. Vlekkeloos verloopt het niet bij het Sociaal Plein. In z'n algemeenheid verloopt het wel goed. Verbeterpunten zijn er zeker. Daar wordt nu hard aan gewerkt, maar dat kost ook tijd, benadrukken de wethouder en de manager.

17 / 24

'Ik laat het niet aan mij liggen dat de rode vlam gaat doven in Hilversum'

Nieuwe first lady PvdA wil vooruit na pijnlijke periode

Soepeltjes verliep de algemene ledenvergadering maandagavond van de PvdA allerminst, maar uiteindelijk is er een lijst voor de verkiezingen. Femke van Drooge is de trotse lijsttrekker.

Femke van Drooge: "Door met een lijst waar ik heel enthousiast over ben." Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Zo veel frustraties, nog zo veel vragen en zo veel onduidelijkheden. Uit het betoog van oud-wethouder en prominent lid Jesse Flink tijdens de algemene ledenvergadering van de PvdA Hilversum maandagavond blijkt al meteen dat het binnen de partij hommeles is. En die onrust zal nog wel even aanhouden.
De soms chaotisch verlopen bijeenkomst van maandag, met voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet als gespreksleider, is een vervolg op de bijeenkomst van 23 november vorig jaar. Toen schorste het afdelingsbestuur de vergadering, nadat enkele leden - waaronder Flink, Hennie Borstlap en de afgelopen maandag afwezige Jan Rensen - een motie van wantrouwen tegen dat bestuur hadden ingediend.

Paardenmiddel

Niet deelnemen aan verkiezingen afgang van heb ik jou daar'

Dat het landelijk partijbestuur vervolgens 'eenzijdig' ingreep met een geheel nieuwe conceptkandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen als resultaat, noemt Flink een paardenmiddel. De lokale afdeling is in zijn ogen buitenspel gezet. Borstlap noemt het onbestaanbaar wat het partijbestuur heeft gedaan.
Namens de door het landelijk partijbestuur aangestelde kandidaatstellingscommissie zegt Dig Istha dat het partijbestuur de regie overnam omdat de lokale afdeling op 23 november niet in staat was geweest zelf een lijst samen te stellen. Op basis van de gesprekken die hij en Fouad Sidali met alle betrokkenen voerden, bleek een nieuwe lijst noodzakelijk.
En haast is noodzakelijk, omdat het definitieve verkiezingsprogramma en de -lijst voor komende zondag bekend moeten zijn. Zo niet, dan zal de PvdA in Hilversum niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. "En dat zou, ook gezien alle media die in Hilversum zitten, een afgang zijn van heb ik jou daar", aldus Istha. De motie van wantrouwen komt pas tijdens een volgende ledenvergadering - binnen vier weken - ter sprake. Nu gaat het erom een lijst vast te stellen, is de boodschap.
Oud-minister Jet Bussemaker - ook lid van de drie leden tellende kandidaatstellingscommissie - geeft toe dat de lijst 'onder stoom en kokend water' is gemaakt. Volgens haar is de lijst met daarop acht namen - vier mannen en vier vrouwen - een goede mix van ervaring en vernieuwing, al zijn jongeren en migranten nog wel welkom. En dat een aantal niet (meer) op deze lijst staat of op een lagere positie dan eerst, betekent niet dat deze mensen niet worden gewaardeerd, benadrukt Bussemaker. Voor sommige wordt een andere rol binnen de partij gezien.

Vriendjespolitiek

Vernieuwde lijst telde twaalf kandidaten, maar vier trokken zich terug

Daarmee lijkt zij raadslid Saami Akrouh te bedoelen. Hij wilde aanvankelijk lijsttrekker worden, stond op de eerder weggegooide lijst op plek 3 en staat nu niet tussen de acht namen. En daar is lang niet iedereen het mee eens. Een aantal meent dat Akrouh de lijst moet aanvoeren, gezien zijn inzet de afgelopen jaren en zijn enorme achterban. Borstlap - Flink is dan allang vertrokken - is één van hen: "Dit lijkt nergens op. Het is vriendjespolitiek en iemand naar beneden trappen."
Akrouh is zelf ook aanwezig, maar houdt tijdens de vergadering zijn mond. Na afloop geeft hij wel aan vrede te hebben met de uiteindelijke lijst. Het is tijd voor iets anders, vindt Akrouh. Bovendien verhuist hij zeer waarschijnlijk voor zijn werk in april naar New York.
Overigens stonden er aanvankelijk twaalf namen op de vernieuwde lijst, maar trokken vier kandidaten zich terug. Zij waren het niet eens met hun positie. De huidige fractievoorzitter Hans Haselager, al 24 jaar raadslid waarvan 16 als fractievoorzitter, behoorde niet bij die vier, zegt hij dinsdag zelf. Hij heeft zich niet aangemeld en staat dus niet op de lijst.
Femke van Drooge, al raadslid in Hilversum tussen 2006 en 2014, staat er wel op. Op de eerste plek nog wel. Joop Lahaise, aanvankelijk lijsttrekker, bezet nu de achtste positie. De kandidaatstellingscommissie ziet hem wel als dé wethouderskandidaat, zegt Istha. Nieuwkomer Jacqueline Kalk staat op de tweede plek, voor fractiemedewerker Durk Heidbuurt en huidig raadslid Nelleke Degenhart. Uiteindelijk applaudisseren de leden wanneer de acht namen en hun positie worden uitgesproken. Ze moeten wel. Tegen de lijst stemmen, betekent immers geen deelname aan de verkiezingen.

Bevlogen

Voor Van Drooge en de overige zeven leden is het eigenlijk geen spannende avond. Trots dat zij de lijst mag aanvoeren, is zij wel. De 35-jarige Hilversumse vertelt dat zij pas in september vorig jaar tijdens een 'gezellige' PvdA-barbecue weer in contact kwam met de politiek. Toen in november de sfeer helemaal niet zo gezellig bleek te zijn, besloot Van Drooge 'haar' club van 'hele bevlogen en betrokken leden' te helpen. "Het gaat nu niet goed, maar ik laat het niet aan mij liggen dat de rode vlam gaat doven in Hilversum. We sluiten nu een periode af die voor sommigen pijnlijk was, maar we kunnen door met een lijst waar ik heel enthousiast over ben."

19 / 24

In De Koepel is zaterdag een disco.

Zaterdag 13 januari

Repair Café Hilversum

11.00 uur | Wijkcentrum De Riebeeck

In het Repair Café ben je van harte welkom om je kapotte spullen te laten repareren. Kapotte spullen krijgen een tweede leven en belanden niet meteen op de afvalberg. Voor alleen een kop koffie ben je ook van harte welkom.

Disco

20.00 uur | De Koepel

Op zaterdag 13 januari is er weer een grote disco voor mensen met een handicap. 20.00- 22.00 uur. Entree is 2 euro. Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum. Voor informatie: gbos@versawelzijn.nl.

Concert Die Schöpfung Franz Joseph Haydn

20.00 uur | Muziekcentrum van de Omroep (MCO)

Jubileumconcert vanwege 75-jarig bestaan van Concertkoor NSF en tevens de culturele aftrap van 100 jaar Mediastad.

Zondag 14 januari

Universele Eredienst

11.00 uur | Soeficentrum

Michaela Hollmanová zal komen spreken over 'Mijn muur van mysterie'. Toen ons centrum 80 jaar bestond in september 2017, speelde zij op haar viool schitterende werken. Ook nu zal zij haar viool weer meenemen.

Bingo

14.00 uur | De Zoutkeet

Op zondag 14 januari is er weer een gezellige bingo voor alle liefhebbers. Met lekkere hapjes. De bingo begint om 14.00 uur. Zoutmanlaan 3.

Wandeling

14.00 | Schuttersweg 26

Wandel met een deskundige gids door hartje Hilversum, Oude Haven en Corversbos. Met deze gezellige nieuwjaarswandeling start het wandelprogramma van de Vereniging Vrienden van het Gooi (VVG). De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Kijk op www.vriendenvanhetgooi.nl voor meer informatie.

Maandag 15 januari

Oog voor contact

14.00 | Lopes Dias

Versa Welzijn en Hilverzorg organiseren een Vrijwilligers Kenniscafé voor alle vrijwilligers in Hilversum die actief zijn in zorg en/of welzijn: in het café bespreken we de verschillende vormen van contact en het belang ervan voor cliënten en vrijwilligers.

'Autisme: wat betekent het voor uw omgeving'

19.30 uur | Lopes Dias

Op maandag 15 januari 2018 is er voor familie en naastbetrokkenen van iemand met psychische problematiek een themabijeenkomst over 'Autisme: Wat betekent het voor u en uw omgeving?'. Medewerkers van MEE Utrecht, Gooi & Vecht en een ervaringsdeskundige gaan in op vragen die u heeft over autisme.

Dinsdag 16 januari

Sleutels tot vernieuwend leven

20.00 uur | Rozenkruis Centrum Hilversum

Er is een gnostieke kracht die met de mens contact wil maken. Hoe kunnen wij ons voor die allesvernieuwende kracht openen en haar in onze levens toelaten? In deze bijeenkomst bezinnen wij ons op drie sleutels die de deur openen voor de gnosis.

Woensdag 17 januari

'Schrijven helpt'

13.00 uur | Viore

Viore biedt mensen die leven met kanker het programma 'Schrijven helpt' aan. U wordt begeleid in het schrijven van uw levensverhaal en het duidelijk maken van uw kijk op het leven. Het gaat om het leren ontdekken wat voor u belangrijk is. De acht bijeenkomsten worden begeleid door Heleen Weimar.

Woensdag 17 januari

Gratis voorlichting zon voor VvE's

19.30 uur | Koeleman Accountants

U bent lid van een VvE en uw appartementengebouw heeft een mooi plat of schuin dak. Prima voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar er leven de nodige vragen. De mensen van HET kennen die vragen uit de praktijk en hebben ook antwoorden. Graag nemen we u daarin mee, zodat u zelf ook verder kunt.

Donderdag 18 januari

'Van Daguerre tot Dijkstra'

15.30 uur | Wijkcentrum St. Joseph

Fotografie? Dat is toch geen kunst! Al sinds de opkomst van de fotografie is deze kunstvorm onderwerp van discussie. In deze kunstgeschiedeniscursus wordt afgerekend met de vooroordelen over fotografie en zult u zien dat deze kunstvorm zo veel meer is dan slechts een druk op de knop.

Zondag 21 januari

Rommelmarkt

10.00 uur | Lopes Dias

In Wijkcentrum Lopes Dias is weer een grote rommelmarkt. Voor goedkope spullen kunt u rondneuzen bij de vele verkopers. De markt is van 10.00 tot 15.00 uur. Wijkcentrum Lopes Dias, Lopes Diaslaan 213, Hilversum.

Voorbereiden op de City Run. Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM Toewerken naar de 5 of 10 kilometer van de Hilversum City Run? Zaterdag 20 januari start de Gooise Atletiek Club (GAC) met de loopclinic die de deelnemers klaarstoomt voor dit hardloopevenement. Kijk op www.hilversumcityrun.nl.

Mediastad voor één dag het mondiale schaakdorp

Tata Steel Chess Tournament in Beeld en Geluid

Hilversum is woensdag even het Mekka van de schaaksport als het Tata Steel Chess Tournament een uitstapje maakt naar het Mediapark.

Naast de wereldtop schaken woensdag ook basisscholieren en leerlingen van het middelbaar onderwijs in het Hilversumse museum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ooit eens willen kijken hoe schaakgrootmeesters te werk gaan? Woensdag 17 januari speelt de absolute wereldtop in Beeld en Geluid. Tijdens deze editie van het Tata Steel Chess Tournament maken de schakers een uitstapje naar Hilversum.

Wereldkampioen en wonderkind Magnus Carlsen en diverse voormalige nummers 1 van de wereld zijn komende woensdag van de partij. In totaal komen veertien grootmeesters in actie in het Hilversumse museum. Tussen 13.30 en 19.30 uur is publiek welkom in het opvallende pand aan de Media Parkboulevard. De entree is gratis. Toeschouwers kunnen de wedstrijden goed volgen, omdat twee grootmeesters de partijen voorzien van live commentaar. Tevens zijn er demonstraties van Chessity.

Wijk aan Zee is de vaste locatie van dit schaaktoernooi. Hilversum is dit jaar de andere speelstad. Dat het toernooi Hilversum voor een dag aandoet, heeft te maken met een combinatie van jubilea. Het voormalige Hoogovenstoernooi viert de tachtigste editie van het denksportevenement, terwijl Hilversum in 2018 in het teken staat van 'Honderd jaar mediastad'.

Naast de absolute wereldtop schaakt ook de Gooise jeugd in Beeld en Geluid. De Stichting Hilversum Schaakt verzorgt een schoolschaaktoernooi voor het basis- en voortgezet onderwijs. Er zijn dan ook twee titels te vergeven. De jonge schakers spelen van 14.30 tot 17.00 uur vijf ronden.

Wie alvast in de schaakstemming wil komen, kan maandag 15 januari vanaf 19.15 uur meedoen aan het snelschaaktoernooi in Foodhall Mout. Welke beginner en gevorderde mogen zich de beste van Hilversum noemen?

Welke band wordt Music Master 2018?

HILVERSUM Coastline, BMG, Cloudy Daze, Takeaway Facepalm en Down South bepalen donderdag 18 januari welke band er met de titel 'Music Master 2018' vandoor gaat. De finale van deze talentenwedstrijd vindt plaats in Podium de Vorstin.

Om 19.30 uur barst de muzikale strijd los in het poppodium aan de Koninginneweg. Brownie Dutch en Sharon Doorson zijn de presentatoren van de finale. De driekoppige jury, bestaande uit Peter Doppen, Iris Sigtermans en Patrick Coelho, beoordelen de bands op verschillende aspecten.

Het MBO College Hilversum is op zoek naar de tofste nog niet ontdekte band van Nederland. Dit is een examenopdracht voor studenten van de opleidingen binnen Media. In de afgelopen periode hebben zestien bands de kans gekregen zich te plaatsen voor de eindstrijd. Zij hebben onder meer een eigen videoclip en een professionele bandfoto gemaakt en deden auditie voor een plek in de finale.

De entree bedraagt donderdag 6 euro. Dat is inclusief één drankmuntje.

Jazzconcert Folker Tettero in MCO

HILVERSUM Gitarist Folker Tettero treedt zondag 14 januari op in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Blues, funk en jazz passeren de revue.

Zondag speelt hij een programma dat getiteld is: 'Tettero plays Les McCann/Eddie Harris featuring Dirk Beets'. Beets is de trompettist die het gezelschap van de gitarist vorig jaar kwam versterken. Bassist Dave Breidenbach en drummer Klaas van Donkersgoed maken het muzikale kwartet compleet.

Dit optreden is onderdeel van de serie jazzconcerten die het MCO in samenwerking met Sound Liaison verzorgt. Vorig jaar is het MCO begonnen met het organiseren van jazzoptredens op zondagmiddag in de gerestaureerde Studio 2. Doel is om de top van de Nederlandse jazzscene naar de Heuvellaan 33 te krijgen.

Komende zondag beginnen de vier muzikanten om 15.00 uur te spelen. De entree bedraagt 17,50 euro. Kaarten zijn te bestellen via www.mcogebouw.nl.

Schrijven helptlessen

HILVERSUM "Het hielp mij echt verder", aldus een deelnemer aan een eerder gehouden workshop 'Schrijven helpt'. Viore, centrum voor mensen met kanker, start woensdag 17 januari weer met een nieuwe lessenreeks.

De cursus is bedoeld voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. Door hun levensverhaal op te tekenen kunnen de deelnemers hun eigen leven in kaart brengen en op een gerichte manier antwoorden zoeken op levensvragen die naar boven komen zodra de diagnose kanker is vastgesteld.
De cursisten krijgen begeleiding in het schrijven van hun levensverhaal en het duidelijk maken van hun kijk op het leven. De bijeenkomsten duren steeds een dagdeel en vinden één keer in de twee weken plaats in het Viore-onderkomen aan het Oostereind 115. Aan het einde van de reeks heeft de deelnemer een eigengeschreven levensverhaal.

Voordat de workshop van start gaat, hebben de deelnemers eerst een intakegesprek. Deelname kost 5 euro per keer. Nadere gegevens zijn te verkrijgen via 035-6853532 of programma@viore.org.